Vorige pagina

Spelt volkorenmeel
 

Spelt is een oergraan. Het heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de 'bio-beschikbaarheid'. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam.
Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.
 
Daarom is spelt, en alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel (zoals pastasoorten) veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder de behoefte heeft om tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes.
Spelt is dus voor iedereen een zeer gezond natuurproduct.

Molen de Weert verkoopt volkoren speltmeel per kiloverpakking.


Zelf bakken met speltmeel

Wat belangrijk is met spelt: we kneden nauwelijks tot niet. Eerst bakpoeder, door een fijne zeef, aan het meel toevoegen en eventueel met de handmixer goed doorroeren. Vervolgens wat water toevoegen en met de hand doorroeren (1 tot 2 minuten) totdat er geen droog meel meer te zien is.
Deze brij duwen we in een met olijfolie ingevette cakevorm en bakken we 50 minuten in een voorverwarmde oven (ongeveer 200 graden).
De baktijden, temperatuur en de hoeveelheid water staan in nauw verband met elkaar, maar zijn afhankelijk van de oven.
Als het brood helemaal scheef in de oven rijst kneden we iets langer.
Fijn gemalen- of gebroken lijnzaad toe voegen is een optie. Maar let op: als het te grof is rijst het brood niet goed. Beter is het om het brooddeeg te maken met gist.

Een recept voor spelt volkorenbrood vindt u hier.