Vorige pagina
Recept van de molenaar

Spelt volkorenbrood "De Weert"
Deze pagina printen

Benodigdheden:
- 250 gram speltmeel
- 125 ml water
- 1 theelepel droge gist
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- handje zonnebloempitten
Algemeen:
mengkom, schone theedoek, cakeblik en bakpapier.
Bereidingswijze:
Doe het speltmeel in een mengkom en voeg de gist toe.
Meng goed door en voeg dan pas het zout toe aan het meel.
Voeg 125 ml water en de olijfolie toe aan het meel en maak een deegbal. Als het deeg te droog blijft, voeg dan nog wat water toe.

Wat belangrijk is met spelt: we kneden nauwelijks tot niet.
Als alle ingrediŽnten goed gemengd zijn tot een bal deeg, laat je het deeg in de mengkom een uurtje staan zodat het deeg kan rijzen. Doe een droge schone theedoek over de mengkom.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed het cakeblik met het bakpapier. Doe de bal deeg in het cakeblik en druk het wat uit zodat het cakeblik mooi gevuld is.
Strooi als laatste de zonnebloempitten op de bovenkant van het speltbrood en zet het geheel vervolgens zo'n 40 minuten in de oven.

Haal het speltbrood uit het blik en leg het op een rooster om af te aten koelen.

Wil je een nog beter resultaat krijgen, meng dan alle ingrediŽnten met iets meer vocht en roer dit met een lepel tot een beslag dat iets dikker is, dan oliebollendeeg. Dek het af met plastic en laat het enkele uren rusten en rijzen. Nogmaals doorroeren en dan in de vorm. Dan weer laten rusten (ongeveer een uur) en vervolgens afbakken.
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina