Vorige pagina

Nationale Molendag 2016

Het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 mei heeft Molen de Weert volop meegedaan met de Nationale Molendag. Ieder jaar organiseren de vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde voor Vrijwillig Molenaars deze bijzondere dagen. Een bijzondere beleving voor het publiek!

Op zaterdag hebben de bezoekers kunnen zien dat onze molen meer kan dan alleen malen. En de wind werkte geweldig mee. De ene zak na de andere werd gevuld met volkoren.
Ook op zondag was er een prima wind en kon iedereen genieten van een werkende molen. Vertellen over het werk van een molen is leuk, maar het met eigen ogen kunnen bekijken is toch altijd veel mooier.
Een druk bezet weekend voor de vrijwilligers van Molen de Weert, maar met ongeveer 700 bezoekers zult u ze beslist niet horen klagen.
 
Waarom de Nationale Molendag
Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Daarnaast maalden zij meren droog en reguleerden zij de waterhuishouding in ons land.
Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen, die de rol van met name de watermolens overnamen. Ook de gemalen werden later het slachtoffer van de technische ontwikkeling. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig zijn er nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land. Molen de Weert - Meppel
Vorige pagina