Vorige pagina
Hoe word ik molenaar?

Molenaar worden doe je niet zomaar even. Daar komt wel wat bij kijken.
Om te beginnen moet u in uw vrije tijd een opleiding volgen. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt verspreid door het hele land deze instructie. De opleiding, die gemiddeld twee jaar duurt, wordt afgesloten met een examen, afgenomen door de vereniging De Hollandse Molen.
 
Praktijkervaring opdoen De opleiding is erop gericht dat vrijwillige molenaars op een verantwoorde wijze met molens draaien. Een molen heeft niet alleen als monument een grote waarde, vaak is de herbouwwaarde al een bedrag van ruim een half miljoen euro! Daarom wordt tijdens de opleiding veel waarde gehecht aan het opdoen van praktijkervaring op verschillende molens en onder verschillende weersomstandigheden. De praktijk wordt door middel van theorielessen op de molen ondersteund.

Molen de Weert heeft de officiŰle status van instructiemolen. Aankomende molenaars doen op de molen hun praktijkopleiding en volgen de theorielessen.
Regelmatig is er een openbare lesdag. Een dag speciaal voor ge´nteresseerden die tekst en uitleg krijgen over de molen, het bijzondere vak van molenaar en de opleidingsmogelijkheden.
Remmen los...


 

VRIJWILLIG MOLENAAR IETS VOOR U?
Windkracht 5, de wieken klieven door de lucht, de zeilen klapperen driftig. Binnen is de muziek te horen van in elkaar grijpende raderen. Je hoort het 'zingen' van de molenstenen. De molenaar houdt ondertussen een oogje in het zeil en controleert de kwaliteit van het gemalen meel.
De wind is z'n grote vrind!

In de molen proef je de sfeer van een in werking zijnde molen: romantisch en nostalgisch, maar bovenal ambachtelijk. Vroeger hoorde deze sfeer bij het dagelijkse werk van de zwoegende molenaars die met de molen hun brood verdienden.
Nu pakken vele vrijwilligers dit werk weer op. Niet voor de kostwinning, maar voor de genoemde sfeer die zo'n authentieke molen met zich meebrengt. Voor de hobby dus!
Vrijwillig molenaar zijn is echter niet zomaar een hobby. Het is het trotseren van weer en wind met deze grote, stoere bouwwerken. Het is het inschatten van weersituaties, opletten wat de wind doet en zo de juiste zeilvoering op de wieken kiezen en ervoor leggen. Het is het bedienen van de vang, de rem van de molen, dat altijd een trots gevoel geeft om zo de flink draaiende en suizende wiekenmassa tot stilstand te brengen. Vooral het samenspel tussen deze en nog vele andere aanverwante activiteiten, maakt deze hobby tot een unieke tijdverdrijving, waarbij veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid komen kijken.

Sinds de oprichting van het landelijke Gilde van Vrijwillige Molenaars in 1967 hebben al meer dan 1000 vrijwilligers hun getuigschrift behaald en draaien nu zelfstandig met 'hun' molen. Het molenbehoud is sinds die tijd zeker een stuk vooruit gegaan, want de vrijwillige molenaars zorgen voor het onderhoud en houden de hele molen goed in beweging. Voor een molen geldt immers: stilstand is achteruitgang en rust roest.
Molens zijn in vroegere tijden door onze vernuftige voorouders nu eenmaal niet uitgevonden en verbeterd om stil te blijven staan! Daarom geven vele vrijwilligers gehoor aan de 'roeping' om de molens draaiende te houden en starten een cursus voor vrijwillig molenaar. Na deze cursus komen de pas geslaagden terecht bij reeds bemande molens of molens die na herbouw of langdurige stilstand weer aan het draaien gebracht worden.

Als u, na bovenstaande gelezen te hebben, ge´nteresseerd bent geraakt en u misschien wel iets voelt voor een cursus voor vrijwillig molenaar, dan bent u van harte uitgenodigd voor een informatief gesprek met een vrijwillig molenaar. Hij zal u graag uitleg geven over zijn prachtige hobby.
De molenaars van Molen de Weert in Meppel zijn in ieder geval elke zaterdagmiddag aanwezig!

Wat een molenaar zoal doet is te zien in deze presentatie.
 

Vorige pagina