Logboek Molen de Weert 2018

De molenaars van Molen de Weert houden allerlei gegevens bij. Dit betreft werkzaamheden, storingen, onderhoud, speciale activiteiten enz.
 
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.

Frank Boskamp is een van de vrijwilligers van Molen de Weert en tevens logboek'reporter'.
Hij zorgt ervoor dat alle informatie maandelijks keurig in het logboek verschijnt.
2018
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2018  
Frank Boskamp, onze 'logboekreporter', is tijdelijk afwezig. Elske van der Werf neemt zolang zijn taak over.


Week 1 - zaterdag 6 januari 2018

Ben dit jaar begonnen met weeknummers, daar er in de loop van de week ook allerlei actie is in of rondom de molen.

Zo is Molenaar Bertel zondagavond, oudejaarsdag, gaan draaien op de molen om in de loop van de Nieuwjaarsnacht te stoppen. Het is leuk om op de molen te zijn tijdens de jaarwisseling, je hebt een mooi uitzicht. Maar ook voor de veiligheid. Vuurpijlen zijn voor molens levensgevaarlijk. Maar ook de wensballon dichtbij die Bertel deed schrikken.

Woensdag de eerste storm van 2018. De molen heeft 's morgens nog even gedraaid met blote benen en daarna stormvast weggezet. Geen stormschade!

Vrijdag gemixed, gevuld en de administratie bijgewerkt.

Dan is het al weer zaterdag. Toch een redelijke wind, wel ging de wind naar een andere hoek, dus kruien. Leuk voor de bezoekers.
De ster en de kerstverlichting is weer netjes opgeruimd in de schuur. In de tuin zijn de bomen gesnoeid, we denken aan onze biotoop!
Gezellige middag met leuke bezoekers en aardig wat meelklanten.
En dan zit de 1e zaterdag van het jaar er alweer op!
ElskeWeek 2 - zaterdag 13 januari 2018
Vanaf dinsdag is de Molenmuis weer actief. De leskisten zijn op school afgeleverd en binnenkort komen de kleuters op de molen.
Boodschappen zijn binnen.

Donderdag is er weer veel gemixed, gevuld, geregeld. Het nieuwe jaar goed begonnen!

Zaterdag gedraaid van 11 uur tot 20 uur. Zeilvoering, 4 volle. Aan het eind van de middag trok de wind aan en hebben we nog op de wind gemalen. Weer een productieve dag. Leuke dag op de molen, leuke bezoekers en gezellige vaste klanten.
Tijdens de koffie valt op dat onze groep vrijwilligers uitdunt. Tijd voor actie. Zo wordt er op donderdag 25 januari om 19.30 uur weer gestart met een theorieavond. Kees Vanger geeft de theorie-instructie op onze molen.
Op naar weer een drukke molenweek!
ElskeWeek 3 - zaterdag 20 januari 2018
Woensdagavond hebben de molenaars nog gedraaid met de molen en rond 21 uur de molen stormvast weggezet i.v.m. de voorspelde storm. Die storm kwam er ook. Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot enkele dakpannen en die hebben we nog op reserve.

Donderdag weer het nodige gemixed en gevuld, overleg met onze nieuwe onderburen: Buurtzorg. Bestuursvergadering en na afloop nieuwjaarsbijeenkomst bestuur en het molenteam. Oh ja, er kwam ook nog 1500 kg tarwe binnen. Ondertussen heeft de molen na de storm ook nog de nodige omwentelingen gemaakt.

Vrijdagmorgen zijn er 2 kleutergroepen op bezoek geweest voor de Molenmuis. Altijd leuk!

Zaterdag om 11 uur begonnen en gedraaid tot ongeveer 18 uur met 4 volle. Het was behoorlijk fris met windkracht 3. Veel gedaan met elkaar. De tarwe is boven. Grote bestelling gemixed, gevuld, gefactureerd en afgeleverd. Onze klanten geholpen, soms met koffie tijdens het wachten, want er was net niet genoeg klaar. Een enthousiaste buurtgenoot rondgeleid op de molen, een toekomstig molenaar?
Er kwamen ook nog een paar (leerling)molenaars vanaf de Vlijt langs, ff bijpraten.
Aan het einde van de middag een gezellige nieuwjaarsinstuif met iedereen die ons op wat voor manier dan ook ondersteund. Op een goed molenjaar!
Op naar weer een nieuwe week, wat zal die ons brengen??
ElskeWeek 4 - zaterdag 27 januari 2018
Afgelopen week weer veel gebeurt, onze nieuwe buren zijn onder in de molen getrokken en langzaam maar zeker worden de veranderingen zichtbaar als gevolg van de verhuizing van Welzijn.
Woensdag van alles voorbereid en donderdag weer van alles gevuld. 's Avonds theorieavond op de molen met ong. 20 personen, van molenaars tot mio-ers (leerlingen). Wordt vervolgd. Natuurlijk heeft de molen onder tijd gedraaid!

Zaterdag gedraaid van 11 tot 20 uur, stevige wind zzw 4 tot 5. zeilvoering 4 vollen. Lekker gemalen, we hebben weer meel op voorraad.
Leuke bezoekers, goede klanten en lekkere koffie...
Elske 
FEBRUARI 2018
Week 5 - zaterdag 3 februari 2018
Een redelijk rustige week voor ons. Onze buren St Welzijn zijn officieel verhuist en de nieuwe buren onder in de molen is Buurtzorg, team Centrum. Blij mee! De deur wordt 's morgens tussen 9 en 10 uur geopend. Afsluiten doen wijzelf tussen 17 en 19 uur. Mooie oplossing voor ons onbemande winkeltje.

Donderdag weer het nodige gevuld en ook de klanten weten ons op dinsdag te vinden. Toch lukt het soms niet op donderdag, werk gaat toch voor. Vrijdag gesmolten reuzel uit Woltersum opgehaald bij molen de Gram. Kan er weer flink gesmeerd worden in de kap.

Zaterdag om 10.45 begonnen. Smeren, kruien en opzeilen met 4 volle. De molenaar geeft ondertussen aan de Mio-er instructie. Mio= molenaar in opleiding. Ondertussen nog een deel van de stelling geschrobd, klanten geholpen, rondgeleid en opgeruimd. Koffie en een broodje daar nemen wij ook de tijd voor. Door de verhuizing van Welzijn hebben wij nu een eigen brievenbus. Netjes geplaatst door onze vrijwilligers. En de tijd vliegt voorbij. Zo is het maar zo weer koffie tijd.

In de middag ging de wind eensklaps om van zuid naar noord. Flink kruien voor de molenaars, maar even later draaide de molen weer lekker.
Het werd ook flink kouder en toe er ook nog sneeuw ging vallen, om 16.30 uur afgezeild. Als de zeilen bevriezen heb je een groot probleem. Gelukkig waren ze mooi op tijd.
En voor de verandering sloten we mooi op tijd, klokslag 17 uur, de molendeur.
Elske