Logboek Molen de Weert 2017

De molenaars van Molen de Weert houden allerlei gegevens bij. Dit betreft werkzaamheden, storingen, onderhoud, speciale activiteiten enz.
 
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.

Frank Boskamp is een van de vrijwilligers van Molen de Weert en tevens logboek'reporter'.
Hij zorgt ervoor dat alle informatie maandelijks keurig in het logboek verschijnt.
2017
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2017  
Zaterdag 14 januari 2017
Na wat gladheid en vorstproblemen dan nu maar weer een eerste verslag van het nieuwe molenjaar.
Voor wie we nog niet gezien of gehoord hebben natuurlijk namens het volledige molen team een heel voorspoedig en windvol 2017.
Op de tweede zaterdag in dit nieuwe jaar liet de wind ons eindelijk eens niet in de steek. Een lekkere wind uit het zuidwesten en vier volle zeilen betekende dus oppassen maar ook malen. Wel even goed het weer in de gaten houden, want betrouwbaar weer heet anders.
Vandaag is de voorraad weer meer dan voldoende aangevuld. Er werd flink gemalen en gebuild en natuurlijk ook verkocht.

Maar even vooraan beginnen bij de dag. Onze hoofdmolenaar Bertel heeft zich weer eens van de vreselijk goede kant laten zien en heeft alle mensen weer eens flink doorgezaagd met theorie. Een zeer leerzame ochtend voor alle molenaars in spé, dan weet je weer even goed waar je mee bezig bent.
Tussendoor ook nog even kans gezien om alle assen en spillen te smeren, zodat de molen weer optimaal kon draaien en dat gebeurde dan ook.

Omdat het vandaag donateursdag was werden er door Monique en Ida flink wat nieuwjaarsknijpertjes gebakken en gerold. Gevuld met slagroom vonden deze de weg naar menig mond.

Aan het eind van de middag was er een nieuwjaarsbijeenkomst voor alle vrijwilligers van de molen. Zeker komt lof toe aan Annelieke, die voor de nodige maagvoorziening heeft gezorgd, die later door Caty en Hennie keurig werden geserveerd. Terwijl dit alles naar binnen werd gewerkt, mochten we vast een een blik werpen op het door Elkse gemaakte jaarverslag. En dat zag er weer schitterend uit.
Als deze dag een teken is voor de rest van het jaar mogen we onze handen stijf dichtknijpen het was een prima dag.
Onder het genot van een drankje werden de heerlijke hapjes naar binnen gewerkt en kan iedereen weer terug kijken op een drukke maar zeer prettige molendag.Zaterdag 21 januari 2017
Een rustig noordoosten windje, die doet denken aan rustig rondjes draaien. Maar dan moet er wel eerst gekruid worden en dat was vandaag een heel probleem. Met man en macht de molen uit de nesten gewerkt en toen draaide de kap eindelijk. Een klus waar menig molenaar tegen op ziet, want de boel moest bijna 180 graden om.
Omdat er vandaag niet gemalen hoefde te worden lekker met blote benen laten draaien en dat lukte dus best. Alle weersvoorspellingen doorgekeken, maar helaas voor al deze mensen jullie hadden het een beetje mis, het waaide best. De molen had er plezier in en draaide rustig de hele dag door en zeker niet met een slakkengangetje.

En toen brak de drukte aan. Nemen de klanten normaal een paar zakjes mee, vandaag was 25 kilo per klant heel mormaal. Er ging zelfs iemand de deur uit met meer dan 50 kilo. Een teken dat we toch wel spullen verkopen, die mensen op prijs stellen.
Zo ging het eigenlijk door de hele dag heen. We mogen dus niet klagen over verkoop, maar nu klagen we weer over de voorraad die redelijk gekrompen is, maar dat wordt vast wel weer opgelost.

De boekenkasten op de boekenzolder hebben weer een vol aanzicht gekregen, Ida heeft zich weer heerlijk uitgeleefd.
Om de voorraad beter op te kunnen bergen hebben Albert en Talal een aantal prachtige kasten gemaakt, zodat er niet al te veel meer op de tafels hoeft te staan.
Ook de elektrische maalstoel is door Bertel en Cor eens goed onderhanden genomen. De klus is nog niet klaar maar dat komt zeker goed.

Ondanks alle drukke werkzaamheden was er vandaag weer eens tijd om gezellig samen koffie te drinken en na afloop even na te praten over de hele dag.

Deze week ook weer twee groepen met kleuters binnen gehad. Jammer genoeg was het te glad om de stelling te betreden, maar goede rondleiders vinden ook daar wel een oplossing voor. Dat lukte dan ook best.

Voor de komende week staan er weer voldoende activiteiten op het schema, zoals een voorlichting op een school, een verjaardagsfeestje, vullen en laten vullen, dus we zullen ons echt niet snel gaan vervelen en laten we hopen dat de wind weer even mee speelt, dan kunnen we ook nog even malen, als de voorraad tenminste weer aangevuld is.
Voor nu weer een week om uiterst tevreden op terug te kijken, dat geeft de burger (nou ja de molenaars) moed.Zaterdag 28 januari 2017
Een matige wind vanuit oostelijke richting, later iets ruimend en vier volle zeilen liet de molen gelukkig vlot genoeg draaien om enig werk te laten doen.
Maar voor het zover was eerst nog even een snelle terugblik op de afgelopen week:
Een voorlichting molenmuis in Nijeveen, een verjaardagsfeestje, een overleg met scala voor het volgend jaar, vullen en opruimen en bestellingen afleveren. Eigenlijk een bijna normale week.

En dan de zaterdag...
Er lag weer een flinke voorraad beneden, die nog wel even naar boven moest. Dus dat kon mooi op de wind gebeuren, scheelde weer het een en ander aan spierkracht.
Voor het zover was werd eerst al het overbodige papier weer eens flink opgeruimd. Er dachten waarschijnlijk meer mensen zo over, want het was flink wachten bij het inleveren.

Over klandizie hoefden we vandaag niet te klagen. Blijft er normaal gesproken altijd wel wat zemelen en griesmeel staan, vandaag bij het afsluiten van de molen is alle gries en zemelen op. Dat wordt dus werk aan de winkel de komende week.
De elektrische maalstoel is weer zover gerepareerd, dat hij in elkaar gezet kan worden, dus weer een karweitje wat bijna af is.
Na ijverig al het werk te hebben verricht, was het even tijd om de nodige theorie door te nemen. Voor de mensen in opleiding een prettige bijkomstigheid vandaag.
De brooddeegfiguren die snel verdwenen waren tijdens het verjaardagsfeestje zijn ook weer aangevuld.
Ondanks dat het team vandaag incompleet was kunnen we terugkijken op een nuttige dag, er is weer veel gedaan.


 
FEBRUARI 2017
Zaterdag 4 februari 2017
Vandaag een leuk windje om de molen te laten draaien, kracht 2/3 vanuit het zuidoosten, later krimpend naar iets meer oost. Bij aanvang eerst maar eens kijken wat er zonder zeilen gebeurde, maar al snel 4 volle zeilen bijgezet, want heel veel bijzonders was het draaien niet.
Vandaag draaide de molen in hoofdzaak voor de sier. Er was nog voldoende voorraad en er moest nog wel het een en ander gebeuren.

Klanten genoeg, bezoekers genoeg, dus alle mensen konden weer volop genieten van alle verhalen over de werking van de molen.
Een ding stond echter bovenaan ons to do lijstje: de elektrische maalstoel moest na onderhoud weer in elkaar en ook dat is dus weer gebeurd.

Bertel was weer in een goede instructie bui en heeft de leerlingen weer voorzien van het nodige denk en nadenkwerk. Er valt toch altijd weer een hoop te leren voor je het werken van een korenmolen door hebt en onder de knie hebt gekregen.

Op de meelzolder is vandaag weer een oude handmatige maalmolen geïnstalleerd, door Albert D. en Talal in ere hersteld. Altijd een leuk item voor de bezoekers om te zien en te ervaren hoe in in vroeger tijd werd gedaan.
Binnenkort gaan we onze nieuw aangeschafte oven in gebruik nemen en hopen daarmee onze klanten en bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn.

Komende week staat weer in het teken van vullen en bezoek van een school. Dus rust is weer ver te zoeken.Zaterdag 11 februari 2017
Alweer een dag dat de hoeveelheid wind te wensen over liet. Aanvankelijk op een oosten wind getracht te draaien met blote benen, maar al gauw werden dat twee halve en twee volle zeilen, maar nog geen wind genoeg om te malen. Wel sneeuw en een temperatuur onder nul, maar daar hebben we als molenaars weinig aan.
Dan het minder goede maar eens uitbuiten en op naar de theorie. Kwam vandaag heel goed uit, want er was een MIO-er te gast vanuit Nijeveen. Voor hem een mooie gelegenheid om eens te oefenen met een andere molen.
Dus allemaal door de kap heen, alle werkzaamheden verrichten en even qua theorie de puntjes op de i gezet.
En wat is er nog mooier dan eens even een stormoefening te doen. De tijden van het afzeilen lagen niet ver uiteen al was er weer duidelijk een de super snelste Bertel. Het was even hard werken, maar daarbij even lollig en gezellig.

Vandaag ook maar eens plannen in elkaar gedraaid voor NL doet. We verwachten een groot aantal deelnemers, dus er moet voldoende werk zijn. Albert en Talal hebben zich bezig gehouden met de voorbereidingen hiervan. Wat het gaat worden, dat lees je wel in een van de komende verslagen.
Vandaag ook voor de eerste keer gebakken met onze nieuwe oven, ging helemaal super.

Omdat de wind wat te wensen overliet hadden we mooi eens even tijd om met zijn allen de plannen voor de komende tijd door te nemen. En dat is zeker gebeurd. Het bruist weer van de ideeën die we aan gaan pakken. Het einde van de winterslaap is in zicht. Als de wind daar nu ook eens zo over gaat denken zijn we weer helemaal tevreden.

Komende week weer vol met vullen, mengen, scholen bezoek. Eigenlijk een bijna normale week voor al onze medewerkers.Zaterdag 18 februari 2017
De hele week was er een leuk windje en dan begint de zaterdag met een matige zuchtje uit het zuidoosten. Eerst maar eens alle smeer en controle werkzaamheden uitgevoerd en dan het betere werk: er moest gekruid worden. Gelukkig was het maar anderhalf veld dus het viel mee. Zeilen erop, allemaal eentje en dan eens kijken of die wieken wel wilden draaien. Met zo'n kracht 2/3 die nogal vlagerig was, is dat altijd maar de vraag.

Ondertussen werden in de schuur al de nodige voorbereidingen getroffen voor NL doet. Die dag krijgt de grote schuur een flinke opknapbeurt, maar dat kan niet allemaal op een dag.

De molen draaide rustig wat rondjes, alhoewel de wind erg tegenviel. Malen stond vandaag dus weer niet op het programma. Jammer want de voorraad is aardig geslonken. Gelukkig is er voor noodgevallen altijd nog de elektrische maalstoel en die deed het prima na het onderhoud.

Klanten en bezoekers liepen weer af en aan, en gelukkig was de vulploeg erg ijverig geweest, zodat de meeste mensen tevreden de molen weer verlieten.
Tijd om met de hele groep eens een bezoekje te brengen aan de werkende collega's in molen de Vlijt. Het bezoek was de moeite waard. We hebben met eigen ogen het werk eens kunnen bekijken. Prettige bijkomstigheid was dat er meteen weer even geoefend kon worden met een ander soort vang en de zeilvoering van een ander type wieken. Niet alleen een collegiaal bezoekje dus, maar ook even lekker leerzaam.
Bij terugkomst op de molen werden we prettig verrast door de achterblijvers. Er waren pizza's gebakken in de nieuwe oven. Lekker.

Om te kunnen voldoen aan de grote vraag van klanten heeft de molen nog lang doorgedraaid en is er flink gebuild en gemengd.
En nu maar op naar de volgende keer en van ons mag er best een flink windje komen.Zaterdag 25 februari 2017
Een windje vanuit het zuidwesten, dus dat betekende een stukje kruien. Omdat er nog voldoende overige werkzaamheden waren draaide de molen gedurende een groot deel van de dag met blote benen.

Er moest een nieuwe voorraad meel en suiker naar boven, zodat de mixketel deze week weer aan het werk gezet kan worden.
Over klanten viel zeker niet te klagen. De een na de ander liep onze molen binnen. En natuurlijk liepen de vrijwilligers daarna weer te klagen, alle voorraad is op. Eigenlijk een goed teken, maar ja klagen doen we eenmaal graag.
Betekende wel dat aan het eind van de dag de zeilen erbij gingen en de molen tot laat in de avond aan het werk was. Er staan weer een flink aantal zakken volkoren meel. Gelukkig dan kan de vulploeg deze week weer aan het werk.

Vandaag werd ook de buil eens goed nagekeken. Het gaas is echt aan vervanging toe, maar met de huidige reparatie kan het nog wel even.

De voorbereidingen voor de komende week zijn weer in volle gang. Deze week een gezellige pannenkoeken middag bij Intratuin. Hennie en Lilian gaan de molen hier vertegenwoordigen en de kinderen van onze fijne pannenkoeken laten smullen.

Vrijdag zal het weer gonzen van kinderstemmen in de molen. De school uit Nijeveen komt het molenmuis project afsluiten.

En dan natuurlijk onze onvergetelijke vulploeg die ook de afgelopen week weer de nodige voorraad heeft gemaakt. Bedankt Caty en Ida.

En dan maar op naar NL doet. Een waslijst met werkzaamheden hebben we opgesteld, maar er komen met recht vele handen het werk licht maken. De resultaten laten we na 11 maart zien op deze site. 
MAART 2017
Zaterdag 4 maart 2017
Na een drukke week van mengen, vullen, malen, molenmuis en intratuin een zaterdag die eigenlijk al in het teken stond van NL Doet.
Na smeren, kruien en opzeilen (vier volle zeilen) hopen dat de molen wilde draaien bij een zwak windje uit het oosten. Viel niet helemaal tegen, maar malen helaas. Alweer te weinig wind. Dus elektrische hulp maar weer ingeroepen, want je wilt de klanten toch niet teleurstellen.

Met gezamenlijke inspanning is de buitenschuur bijna helemaal leeggehaald, want zaterdag a.s. vindt de grootscheepse verbouwing plaats. Mooie stellingen en dus overzicht van hetgeen er in staat. Gelukkig voldoende aanmeldingen om te komen helpen.
Ook het buitenaanzicht wordt een beetje aangepast. De tuin wordt weer flink onderhanden genomen.

Veel groepen en klanten wisten vandaag de weg naar de molen te vinden, hetgeen aan het eind van de dag ook wel te zien was aan de voorraad in de winkel. Zo is alles vol, zo zijn er weer grote gaten. Dat betekent dus werk aan de winkel.

Afgelopen week was ook onze molen weer aanwezig op het jaarlijkse pannenkoeken eten bij Intratuin. Veel werk, leuk om te doen, maar de opkomst viel wat tegen. Jammer van de inspanning van Hennie en Lilian.
Volgende week weer een uitgebreid verslag van NL doet
uiteraard met foto's.Zaterdag 11 maart 2017
Na een periode van voorbereiding vandaag dan het klapstuk op het gebied van aanpakken: NLdoet 2017

Zakken gevuld, winkel vol, voorraad aangevuld, en schuur bijna leeg. Op naar een dag van hard werken en aanpakken. Even voor negen uur draaide de molen al als teken dat er vandaag vroeg werd begonnen. 15 vrijwilligers van De Lions club druppelden tegen half tien binnen. Na een lekker kopje koffie werd er flink aangepakt. Inzet meer dan 200%. Schuur leeg en dan opbouwen, onderbouw opnieuw in de olie, steiger schoon en in de olie, tuin weer klaar voor het nieuwe seizoen en een begin met de speciale plek voor de bootjes.

Tussen de middag even tijd voor het versterken van de innerlijke mens en een bezoek van de wethouder. Niet te lang blijven zitten, want het werk wacht. Vooral het vernieuwen van de schuur o.l.v. Albert en Talal vorderde sneller dan verwacht. Aan het eind van de middag een schitterend resultaat eigenlijk te mooi om in gebruik te nemen, toch maar wel even gedaan. Een geweldige klus met een schitterend resultaat.

Ook de helling voor de boten heeft aardig vorm gekregen, alhoewel hier nog wat werk aan verricht moet worden, maar ook dit al er straks erg fraai uit komen te zien.

Niet alleen buiten de molen werd flink gewerkt, ook binnen waren er af en aan bezoekers te vinden en rinkelde de kassa regelmatig.
Al met al weer een dag om met veel plezier en voldoening op terug te kijken.
> zie foto'sZaterdag 18 maart 2017
Na allerlei kleinere bezigheden vandaag een vroege start. Leerlingen van het Terra organiseerden als examenopdracht een markt op het terrein van de molen. Al vroeg gonsde het van bezigheden. Marktkramen opbouwen en inrichten, versieringen ophangen.
Na een paar zonnige voorjaarsdagen werkte vandaag het weer helaas niet echt mee (althans voor de markt). Een frisse westen wind en af en toe spatje maakten het een beetje gure start.
De molen daarentegen was heel erg blij, dus ook alle molenvrijwilligers. Eindelijk weer eens een lekkere wind.

Na het smeren een klein stukje kruien en eerst maar eens kijken met twee lange halve zeilen wat er ging gebeuren. Om flink te kunnen malen (en dat was wel weer eens nodig) toch uiteindelijk geëindigd met vier volle zeilen zodat we even lekker van de wind konden genieten. Dat resulteerde in een bijna lege maalzolder, want alle zakken tarwe gingen tussen de stenen door.
De meelzolder staat weer lekker vol met volkoren en bloem en zelfs de mixmachine draaide op volle toeren. Kunnen we weer eventjes vooruit.
Was met recht weer zo koren op zijn molen dag. Als alles werkt hebben we het enorm naar ons zin.

Waar hard gewerkt wordt, moet na afloop natuurlijk ook flink opgeruimd worden en dat is dan ook gebeurd. Aan het begin van de avond was alles weer schoon (alleen zul je daar vandaag niet zo heel veel van merken, als alle stof weer is neergedaald, nou ja dan nog maar een keer).
Zeer voldaan en toch ook wel een beetje moe werd er aan het begin van de avond afgezeild. Maar wel met het idee in ons achterhoofd dat we er weer even tegen aan kunnen.
De voorraad tarwe wordt deze week weer aangevuld en dan maar hopen dat het voorlopig even door blijft waaien, want we willen malen.Zaterdag 25 maart 2017
Noordoosten wind, blote benen en draaien maar.
Malen zat er niet in vandaag, niet omdat er te weinig wind was, maar de voorraad was op. Dus alle tijd om eens goed schoon te maken. De spinnen hadden hun best gedaan, helaas er is niet veel meer van te zien.
Soms is het wel eens fijn als er geen voorraad ligt, dan heb je de ruimte om eens flink met een stofzuiger tekeer te gaan. De meelzolder en de maalzolder zijn vandaag flink onder handen genomen en het blinkt je weer tegemoet. Eigenlijk zonde want er was voldoende wind om te malen. Maar schoonmaken en onder houd hoort er ook bij.

De werkzaamheden in de schuur vorderen ook flink. Een mooie werkbank en flinke opbergruimte. Vandaag het inspannende werk van Albert en Jenfrie.

Tegen alle afgesproken regels in stopten we vandaag vroeger dan anders. Er is de laatste tijd veel werk verricht, dus een keer een vroege zaterdag mag wel eens een keer. Komende week wordt weer druk genoeg, dus even bijkomen en genieten van het zonnetje was wel toegestaan.
Kort verslagje deze week maar dat moet ook een keer kunnen. 

APRIL 2017
Zaterdag 1 april 2017
Na de diverse grappen over en weer hadden wij een redelijk normale dag.
Een windje uit het zuidwesten en vier volle zeilen dus de molen draaide weer rustig door. Dit was ook wel even noodzakelijk, want er moest 1400 kg naar boven. Dus een beetje hulp van de wind was erg welkom.

Het wachten was even op Molenaar Aalt, maar even voor enen gingen de eerste zakken naar boven. De maalzolder ligt weer lekker vol en ook tussendoor nog even een stukje stelling in de olie gezet. Het was eigenlijk weer eens een zaterdag vol kleine klusjes die afgemaakt moesten worden. De schuur moet nog verder gerestaureerd worden en onder de bezielende leiding van Albert en Talal gaat dat vast helemaal goed komen.

Pannenkoekenmix, we kunnen het niet aanslepen, dus ook de mixmachine draaide volop. Gelukkig hadden we vandaag ook nog even tijd om samen koffie te drinken en een broodje te eten.

Onder leiding van Aalt zijn er nog even verschillende zeilvoeringen geoefend, daar steek je altijd iets van op. Dan ook nog even de verschillende mensen het een en ander vertellen over de molen en natuurlijk wat verkopen en de dag is zo weer om.

Voor het eerst sinds maanden weer eens een dag dat we dachten hè hè, we zijn klaar. Dus voor molen begrippen zijn we deze keer eens vroeg gestopt. Rond zes uur stond de molen stil en ging over naar de weekend rust.
Geen last van het weer gehad, deze dag lekker kunnen werken.Zaterdag 8 april 2017
Zuid zuidwesten wind, nou ja wind... een briesje. Toch kwam dit mooie weer wel weer even op het juiste moment. Vandaag hebben Danny en Talal de halve stelling in de olie kunnen zetten, dus die ziet er weer keurig uit. Betekende wel dat er even gewacht moest worden met draaien, maar ook dat is goed gekomen.

Al vroeg waren de eerste bezoekers en klanten in de molen. Zo heb je de winkel aangevuld, zo mag je bijvullen en eerlijk is eerlijk we willen eigenlijk niet liever.
Ook beneden in de schuur is weer heel veel werk verricht door Talal en Albert. Een mooie werkplek en ook de rest van de spullen hebben een overzichtelijke plek gekregen. En toen deze twee zo hard bezig waren, kreeg ook Cor een aanval van werkzaamheid. Onze marktkramen werden even onder handen genomen en zijn nu veel makkelijker te verplaatsen.

Jenfrie en Ricardo hadden de dag van hun leven. Lekker heen en weer rijden tussen ons filiaal en de eigen schuur om spullen terug te rijden en daarna stenen te brengen voor de helling. Een mens zou er moe van worden door er alleen naar te kijken.

Maar niet alleen buiten de molen, ook binnen werd hard gewerkt. Tientallen kilo's vlogen tussen de stenen door en daarna door de buil, zodat de voorraad er weer even tegen aan kan.

Maar niet alleen de zaterdag was een productieve dag. De afgelopen week gonsde van bezigheden. Zo was er een groep internationale studenten die op dinsdag in het kader van hun studie de molen kwamen bezoeken, (thx Albert) twee scholen die de molenmuis kwamen afronden en dan ook nog een verjaardag. Dus werk genoeg.

P.S.
Vandaag kreeg ik bericht van onze beruchte molenmuis.
Molenmuis vind het nu wel even genoeg en heeft een vakantie gepland. Hij gaat met zijn vriendinnetje heerlijk uitrusten op Mice Island en komt pas eind augustus weer terug. Laten we hopen dat we af en toe nog een fotootje krijgen.Zaterdag 15 april 2017
Het is/was stille zaterdag. Van die stilte hebben we op de molen niet veel gemerkt. Lekkere zuidwesten wind en om 10 uur draaide de molen al met blote benen. Toch even later gevolgd door twee lange halve zeilen, want als er gemalen moet worden, mag er iets meer power zijn.

Stilte in de molen, absoluut niet, bezoekers en klanten liepen af en aan. Winkel vol, winkel leeg zo ging het de gehele dag door.

Vandaag ook de dag dat de molen de deuren open zette voor gekleurd grijs. En grijs was het geheel in de loop van de dag dus wel. Niet vanwege de haarkleur van de bezoekers, maar wel door de haarkleur van menige vrijwilliger. Er werd heel veel gemalen en dat stoft natuurlijk aardig, dus blond, bruin of zwart, maakte niet uit aan het eind van de dag waren we allemaal aardig grijs gekleurd.

Even zag het er naar uit dat we een inhaalslag moesten maken, vanwege de afwezige wind de afgelopen weken, maar ja als de molenaars eenmaal bezig zijn, kunnen ze moeilijk stoppen.
Vandaag gingen er ruim 1200 kilo's tussen de stenen door. En niet alleen werd er gemalen, ook onze buil (zeef) stond niet stil. De voorraadzolder (voorheen meelzolder) is net een doolhof. Tussen alle zakken door kunnen we ons nog net een weg banen tussen trap en deur. Maar….. dit geeft alle medewerkers een verschrikkelijk goed gevoel, met veel samenwerking is er ook weer heel veel werk verricht.

We hadden net even voldoende tijd om te eten en pannenkoeken te verorberen, die ook voor de bezoekers werden gebakken.
Ook nog even werken aan de helling en dat alles resulteerde in een stel toch wel vermoeide maar uiterst tevreden mensen op de molen. Want eerlijk is eerlijk, hoe meer werk we kunnen doen op een zaterdag hoe liever we het hebben (hebben we meteen weer een reden om af en toe te zeuren).
Nu op naar de Pasen, dus zet de eitjes maar vast klaar.Zaterdag 22 april 2017
Er staat een molentje bij de brug
en als de wind gaat waaien
beginnen de wieken alle vier
een vrolijk rondje te draaien.
De mulder fluit er een deuntje bij
en telt de witte zakken
als alles straks gemalen is
dan kan de bakker weer bakken.
Wind waai, molen draai
maal het meel voor de bakker
Wind waai, molen draai
maal het meel voor de bakker.


Dit oude kinderliedje was vandaag zeer toepasselijk. Lekkere westenwind, vier halve lange zeilen en draaien met die molen. Kwam heel goed uit. Jammer dat er niet zo veel voorraad meer was, want na weken van weinig wind kon er alweer een zaterdag flink gemalen worden.
De laatste honderden kilo's zijn tussen de stenen verdwenen en vervolgens ging nog een deel door de buil. De meelzolder is nu inderdaad erg melig en de voorraad meer dan flink aangevuld. Dit was voor de molenaars weer een dag vol arbeid en genieten. Daar doen we het voor.

Maar niet alleen de molenaars waren erg tevreden, ook de kassa was tevreden, dus flink gevuld aan het eind van de dag. Het was wel even aanpakken door alle aanwezigen, maar dat vindt eigenlijk niemand vervelend.
Op naar een volgende week, waarin de groothandel weer nieuwe voorraad komt brengen en dan maar hopen dat de wind ons voorlopig niet in de steek laat.
Ook donderdag a.s. is de molen in de middag open i.v.m. Koningsdag. Malen doen we dan even niet, maar draaien vast wel.Zaterdag 29 april 2017
Een matig westenwindje, eerst maar proberen met blote benen. Geen succes. Dan twee lange halve. Nog geen succes. Dan maar meteen door naar vier volle zeilen en ook nog een beetje kruien. Matig succes, de molen draaide wel, maar het liet wel af en toe te wensen over. Dus lekker laten draaien en even tijd maken om achterlopende klusjes af te maken.
Wel heel veel aanloop van toeristen, die gelukkig ook nog wat kochten. Veel mensen waren er vandaag geïnteresseerd in het wel en wee van de molen en omdat er niet gemalen werd hadden we daar weer eens mooi tijd voor.
Meteen maar weer even voorraad gemaakt voor een van onze grootafnemers, met het oog op het komende toeristenseizoen geen verkeerde keuze. Eigenlijk gewoon een dag, waarop we met zijn allen kunnen laten zien wat we waard zijn.

Toch heeft zo'n rustige dag ook wel zijn voordelen. Je kunt samen even de werkzaamheden van de komende weken doornemen. En dat is geen overbodige luxe als we onze agenda bekijken.
Nog een kleine 2 weken en dan is de molen weer twee dagen open in verband met nationale molendag, klanten nemen geen genoegen met helaas we hebben het even niet, verjaardagsfeestje en een zomermarkt bij Lenteheuvel. Het moet wel allemaal even geregeld worden. En dat is dus nu even gebeurd.

Eind van de dag hebben we eindelijk weer eens samen buiten kunnen zitten en kunnen genieten van onze prachtige tuin en picknicktafel. Al met al weer een prettige dag in de molen.


 
MEI 2017
Zaterdag en zondag 13 en 14 mei 2017
Nationaal molenweekend
Na een wat lastige start op zaterdag toch een zeer geslaagd weekend. Kramen op het voorterrein met boeken en meel, weer dat niet echt lekker meewerkt, bevordert het humeur van de molenmedewerkers niet echt. Maar even flink alle schouders er onder, dan komt het wel weer in orde.

Op zaterdag een wind die regelmatig van richting veranderde dus waar doe je goed aan. Toch maar vier volle zeilen, want er lag een flinke lading tarwe beneden die opgehaald moest worden. Met af en toe een windstille periode is het toch gelukt. De maalzolder ligt weer vol.

Bezoekers waren er in overvloed, dus we konden onze mooie verhalen weer voldoende kwijt. Menig bezoeker was er getuige van dat de molen ook nog wel iets anders kan dan alleen graan malen. Hetgeen ook merkbaar was aan de voorraad, want die is dit weekend aardig geslonken.
Ook de boekenvoorraad is aardig uitgedund, want Ida heeft weer heerlijk kunnen verkopen.

Omdat er meer dan voldoende voorraad was, hadden de mensen gelukkig tijd genoeg om ook verder te gaan met de scheepshelling.
Vooral de kinderen die de molen kwamen bezoeken hadden het enorm naar hun zin. Ja wat wil je als je zo'n lekkere molenpannenkoek krijgt en dan ook nog een mooi kleurboek meekrijgt.

Gelukkig was er nog net even wat tijd om wat pannenkoekenmix te maken, want dat is gewoon niet aan te slepen. Ook op de zondag waren de bezoekers in een mooi aantal op de molen te vinden, over het hele weekend hebben wij toch wel meer dan 300 bezoekers mogen verwelkomen, en niet alleen uit Nederland. En dan toch kans zien om de mensen duidelijk te maken wat we allemaal op deze molen doen. SUPER.

En ja het was een vermoeiend weekend en we mopperen wel eens dat het erg druk is, maar... hier doen we het uiteindelijk voor. Zet de molen maar op de kaart en laat de mensen maar zien het het vroeger en ook nu nog in zijn gang gaat/ging.
Wij hebben er met onze groep nog steeds heel plezier van om dit aan anderen duidelijk te mogen maken.


 
JUNI 2017
Zaterdag 3 juni 2017
Soms zit het wel eens niet mee en dan is het eerste dat er bij inschiet het maken van een verslag. Maar oké, we gaan het weer goed maken.
Afgelopen weken stonden bol van bezigheden: malen, mengen, vullen en afleveren. Het is dus duidelijk het toeristenseizoen is begonnen en dat kunnen we aan de bestellingen goed merken.

Door het mooie weer was het met bezoekers op de molen niet altijd even druk, vele vaste bezoekers zijn er volgens ons even tussen uit geweest. Ook de wind heeft even een time out gekozen, de molen wilde best wel draaien, maar om nu nog even te gaan malen, dat was toch te veel gevraagd. Gelukkig kunnen we altijd (al vinden we het niet altijd even leuk) teruggrijpen op de elektrische maalstoel.

De afgelopen weken waren druk en hectisch, maar met zijn allen hebben we toch weer alle producten in de winkel kunnen krijgen en werden onze afnemers niet teleurgesteld.
Ondertussen zijn we druk bezig met de voorbereidingen van het grachtenfestival en de komende meppeldagen.
Tijdens het grachtenfestival zal er een kraam van de molen op de Sluisgracht staan en bestaat de mogelijkheid om vanaf de molen een rondvaart te maken.

Helaas dit keer weer een kort verslag maar ik beloof beterschap, volgende keer weer beter.Zaterdag 10 juni 2017
Na een zeer drukke week van mengen, mixen, malen, uitscheppen, bakken, inpakken, verzamelen en wat nog meer was het dan eindelijk zover. Het GRACHTENFESTIVAL. Onze huisvervoerder Jenfrie heeft met de trekker alles naar de gracht gebracht en zaterdag al vroeg werd de kraam opgebouwd. Alle inspanning van onze superverkoopster Ida, Hennie en Pia werd de eerste dag beloond met een geweldige omzet. Daarbij hadden deze dames het ook nog eens ontzettend naar hun zin, en dat was mooi meegenomen.

Op de molen werd ondertussen ook niet stil gezeten. Een lekker windje uit het zuiden maakte het af en toe mogelijk om ook even te malen en bezoekers, ze waren niet meer te tellen. Mede door de georganiseerde rondvaarten vanaf onze steiger kwamen de bezoekers in grote aantallen de molen binnen. Echt weer koren op de molen van de aanwezigen om even lekker de diverse verhalen rondom de molen te vertellen. En het mooiste is dan als de mensen ook nog even wat meelproducten meenemen. Tingelingeling van de kassa was dat ook heel vaak te horen.

Aan het eind van de middag kwam er nog een grote groep mensen, die de hele dag al onderweg waren en hun bezoek aan Meppel wilden afsluiten met een fijn pannenkoekenfeestje. Chef kok Elske liet zien en proeven dat ze deze kunst aardig onder de knie heeft. Ook deze groep met mensen heeft de omzet van de winkel nog even lekker omhoog gedreven.

En dan de zondag. Meppel met zijn twee molens mag er trots op zijn dat beide molens draaiden, hetgeen de feestvreugde in de stad natuurlijk altijd verhoogt.
Ook deze dag werd de molen weer flink vertegenwoordigd op de Sluisgracht. Handen, benen, rug en voeten van de medewerkers zijn aardig versleten, maar we hebben een prachtig weekend achter de rug. Gelukkig hebben ook wij nog even kans gezien een glimp mee te maken van dit prachtige weekend in Meppel.

Komende week zullen we weer met man en macht aan het werk moeten om de voorraad op peil te brengen, maar we doen het met volledige inzet en... met veel plezier.


 
JULI 2017
Zaterdag 1 juli 2017
Oh jee, alweer een week overgeslagen. Soms zijn er dingen in het leven die je andere dingen doen vergeten, zoals een verslag maken. Ik beloof beterschap.

Vandaag een wervelend windje uit de zuidwest hoek. Eerst maar eens zorgen dat de molen draait want dat hoort op zaterdag. En dan gaat het hart van de molenaars spreken. Alleen een draaiende molen is nooit genoeg. Er moet ook gemalen worden.
Omdat de wind ons in eerste instantie even in de steek liet, maar even de hulp ingeroepen van de elektrische maalstoel. Maar ja dat is eigenlijk niet echt en niet eerlijk, alleen maar handig. Dus flink zeilen erbij en kijken wat er gebeurt. Nou dat hebben we geweten. Zo stond de molen stil, niet lang gelukkig, zo kwamen er meer dan 80 einden voorbij. Dus vol die kaar en malen, want dat was met recht koren op de molen. Vandaag toch weer honderden kilo's tussen de stenen door gewerkt op de ouderwetse manier. Oh zo fijn om dat te laten gebeuren.

Ondertussen werd er verder in de molen ook flink wat werk verzet. De winkel moet verplaatst naar een verdieping lager en dat vereist toch wel wat werk. De basis is gelegd en onze schoonmaakster (sorry Caty) heeft al een deel schoongemaakt en heringericht.
Ook de tuin ligt er weer fraai bij. Een en ander moest toch maar weer eens beloond worden. Dus... kibbeling.
Toch was er nog voldoende tijd om alle klanten te helpen en bezoekers te woord te staan.
Gewoon weer een heerlijk productieve ouderwets gezellige dag.

En dan gaan we ons weer opmaken voor de komende toeristentijd. Op alle Meppeldagen is de molen gewoon weer open net als op een van de
dagen van de rijwielvierdaagse. Houd onze FB pagina in de gaten voor verder nieuws.Zaterdag 8 juli 2017
Wat een week. De schilders zijn volop bezig de molen weer een fraai uiterlijk te geven. En als goed vrijwilligers moeten wij natuurlijk onze neuzen af en toe laten zien, we zijn niet nieuwsgierig maar... willen alles weten en vooral in de gaten houden.

De inzet werd wel beloond deze week. Een grote groep mensen is gezellig eens een keer wezen wokken. Een fijne avond, waarop alle neuzen weer eens dezelfde kant op stonden, namelijk gericht op heerlijk gevulde borden.
Maar daarna moet er wel weer even wat werk verzet worden. Zonder voorraad geen klanten en geen omzet en dus ook niet lekker samen uit eten.
Donderdag weer een flinke hoeveelheid gevuld en gemengd.

De winkel wordt verplaatst en dat heeft ook nogal wat voeten in de aarde, of beter gezegd in de molen. Er moeten kasten leeg, verplaatst en aangepast worden en er moet heel veel opgeruimd worden. De winkel begint al aardig vorm te krijgen en we hopen het resultaat klaar te hebben tijdens de eerste Meppeldag.

Zaterdag een briesje uit afwisselend zuidwest en noordwest. Begonnen met vier lange halve zeilen, wat al snel veranderd werd in vier volle zeilen en nog stond de molen af en toe stil.
De helling voor de bootjes naast de molen begint al aardig vorm te krijgen. Stilzitten was er dus deze week niet bij, maar dat is geen probleem.

Nog een klein weekje en dan hopen we dat de schilders klaar zijn, het wordt erg mooi, maar oh jee als je tussendoor iets wilt doen, moet je wel erg lenig zijn en over potten en zeilen en machines heen kunnen springen.

Vandaag alleen maar een beetje voor de prins gedraaid, de wind deed weer even niet lekker mee, maar dit kwam ten goede van alle overige bezigheden. Voorraden zijn weer aangevuld, bestellingen staan klaar, helling nadert voltooiing, dus we zijn weer erg zinnig bezig geweest.
Komende week weer even samen de schouders onder de andere taken zetten dan komt het vast in orde.Zaterdag 15 juli 2017
Het was een bezige week en dat is voorzichtig uitgedrukt. Uiteraard weer mengen, mixen, vullen enz. enz. maar ook de winkel heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Een verdieping naar beneden en toch ook wel een beetje veranderd en verfraaid.
De boekenzolder wordt straks niet alleen ontvangstruimte maar ook winkel. Maar ook onze bestellers en klanten moesten nog even goed ontvangen kunnen worden en... ook dat is weer gelukt.

Met man en macht is er deze week gewerkt om alles weer een fatsoenlijk aanzien te geven. En dan ook nog steeds schilders aan het werk. Het resultaat is erg mooi geworden, maar het was sluip door kruip door in de molen.

Helaas werkte broertje wind niet zo erg mee, zodat een deel van de nieuwe voorraad met de hand naar boven geluid moest worden. Sportschool was dus weer eens niet nodig.

Ook wij merken dat het vakantieseizoen is begonnen. Bezoekers komen vanuit alle windstreken en dat maakt het werk toch nog steeds erg aantrekkelijk.

Deze week is er dus weer heel veel gedaan en gerealiseerd en daar zijn we erg trots op. We werken weer in een mooi geschilderde molen, met een mooi geworden winkel. Tevreden klanten, wat wil je nog meer.Zaterdag 22 juli 2017
Alweer een erg bezige week. De verbouwing van de winkel gaat goed, nog even de puntjes op de I en de nieuwe winkel is klaar. Makkelijker bereikbaar en zeer zeker overzichtelijker.

Tijdens de eerste Meppeldag konden de bezoekers van de stad ook de weg naar de molen goed vinden. Een gezellige drukte. Ook deze week werd er tussendoor nog even gemalen, gemengd en gevuld en ook nog even een grote bestelling weggebracht.

En dan de zaterdag.
Een matige windje, kracht 2/3 vanuit het zuid zuid oosten, maar het was voldoende om de molen weer honderden rondjes te laten draaien. Helaas geen wind genoeg om te malen, dus tijd over om weer eens wat extra klusjes te doen. Nu de schilders klaar zijn, kunnen we weer overal bij en na flink aanpakken ziet de molen er niet alleen van buiten maar ook van binnen weer netjes uit.

Dat het vakantie is is goed te merken. Allerlei nationaliteiten bezoeken de molen weer, hetgeen soms een aardige aanslag doet op onze talenknobbel. Maar ook dat doen we met veel plezier.

Komende week weer een drukke boel. Bezoek van de kinderopvang, Meppeldag en vrijdag is de molen een beleefpunt tijdens de Drentse rijwiel vierdaagse. Gelukkig hebben we weer een flink aantal vrijwilligers bereid gevonden te helpen om dit ook weer tot een gezellige en succesvolle dag te maken.Zaterdag 29 juli 2017
Op maandag bezoek gehad van een groepje kinderen van de buitenschoolse opvang. Je moet tenslotte iets in de vakantieperiode. Een hele leuk groep, waar toch wel wat historische gegevens van de molen naar voren kwamen.

Donderdag een vrij rustige Meppeldag. Dat kwam best mooi uit, want de winkel was redelijk leeg. Dus onder aanvoering van onze oppervuller Caty is de voorraad weer flink aangevuld. Gelukkig had Elske al weer het een en ander gemengd, anders was dat toch niet helemaal in orde gekomen.

Vrijdag een drukke dag. Al heel vroeg was de molen open, want dit was het beleefpunt van de rijwiel vierdaagse. Er moest dus even flink aangepakt worden. Wanneer je vooraan in de route zit moet je toch wel met een publiekstrekker komen. Al werkte het weer niet echt lekker mee, de molen draaide en menig bezoeker kwam of even schuilen of gewoon uit belangstelling de molen bezoeken. De hulptroepen bestaande uit Hennie, Albert, Talal, Ida, Lilian, Reinier, Monique en Frank zorgden voor een goede ontvangst, lekkere pannenkoeken en ook nog even een mooie schuilplaats.
Het was vele malen drukker dan we ooit hadden gedacht, dus (mede dankzij de regen) konden er weer mooie verhalen over de molen verteld worden.

En dan de zaterdag.
Een beetje druilerige dag. Een matig wisselend windje uit zuid west. Bij aanvang vier halve zeilen gevolgd door vier volle zeilen. Wederom liet de wind ons af en toe in de steek, maar er zijn toch nog wel wat kilo’s tussen de stenen doorgegaan. Al was het soms hollen of stilstaan, het is weer gelukt. Onze klanten willen tenslotte ook wel het een en ander.
Onze marktkramen doen het nog niet zo als wij het graag willen dus onze duizendpoot Cor heeft ze even onder handen genomen en dan komt het vast helemaal in orde.
Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de Drentse molendag in volle gang. Noteer het vast even in de agenda. Zaterdag 26 augustus a.s. is het weer zover en het belooft weer een mooie happening te worden, met vele andere bezigheden.

Komende week is de molen weer open op de derde Meppeldag en met een beetje fatsoenlijk weer draait de molen dan ook weer. Verder natuurlijk weer vullen mengen etc etc.

Sluiten we vandaag maar weer eens af met een Oudhollands liedje:
   Er staat een molentje bij de brug
   En als de wind gaat waaien
   Beginnen de wieken alle vier
   Een vrolijk deuntje te draaien
   Wind waai molen draai
   Maal het meel voor de bakker. 
AUGUSTUS 2017
Zaterdag 19 augustus 2017
Na een drukke week waarin weer veel mensen bezig waren in en rond de molen een fijne afsluitende zaterdag. De wind was eindelijk weer eens aanwezig en liet de molen met blote benen vele rondjes draaien.

Vandaag een dag met sprechen sie deutch, do you speak english, parlez vous francais en habla espagnol en nog vele andere talen die de revue passeerden. Dus heel veel bezoekers die allemaal wel het een en ander van de molen wilden weten. Er werden heel veel complimenten gemaakt over het fraaie uiterlijk van de molen en daar zijn we na het intensieve schilderwerk natuurlijk erg blij mee.
Je kon goed merken dat het nog vakantie was, want ook onze Nederlandse bezoekers waren er in grote getale.

Op de rustige momenten was er even tijd om wat voorbereidingen te treffen voor de komende activiteiten, zoals molendag en monumenten weekend. Het gras ligt er weer netjes bij en ook de heg mag weer gezien worden na het snoeiwerk van Henk en Talal.
En nu op naar de volgende week, met de laatste Meppeldag en dan de molendag. Het belooft weer een dag te worden met veel bezienswaardigheden.Zaterdag 26 augustus 2017
Na een nogal hectische periode voor alle molen medewerkers vandaag een voor ons vreemde molendag. Geen markt, geen vis, maar... toch heel veel bezoekers. Eigenlijk een molendag die de naam molendag ten volle verdient.
De bezoekers kwamen voor de molen en konden daar volop van genieten. Onze vrijwilligers stonden klaar om iedereen te woord te staan en een mooie rondleiding te geven en dat is waar molendag eigenlijk om gaat. We brengen onze molen onder de aandacht van het bezoekend publiek en vandaag hadden we daar ook ruimschoots de tijd voor.

Dit jaar geen foto's, geen uitgebreid verslag, maar wel een zeer tevreden molenteam dat ondanks alle privé omstandigheden van een aangepaste molendag een mooie molendag hebben gemaakt en daar ook tevreden op terug kijken.
Minder is soms meer.


 
SEPTEMBER 2017
Zaterdag 2 september 2017
Molen de Weert staat in de rouw vanwege het overlijden van de vader van onze molenaar Bertel Zomer. Ook Molen de Vlijt deelt in deze gevoelens en staat derhalve ook in de rouw.

Onze bezigheden liggen op een wat lager niveau in verband met afwezigheid van verschillende familieleden. De meest noodzakelijke dingen zoals voorraden aanvullen zijn gedaan, maar gedraaid werd er even niet.
Ook het evenement rondom monumenten dag zal minder uitgebreid zijn.
Wij wensen de familie Zomer veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.Zaterdag 9 september 2017 - Open Monumenten Dag
Flinke regenbuien en een matig temperatuurtje zorgden ervoor dat de kramen met spullen vandaag niet neer werden gezet. Dit slechte weer weerhield de geïnteresseerden niet om al voor de officiële opening op zoek te gaan naar de Meppeler monumenten. Al rond tien uur stonden de eerste bezoekers in de molen, iets waar we eigenlijk niet op gerekend hadden.

Omdat het weer toch een beetje mee begon te werken, draaide de molen in zuidelijke richting met alle vier de volle zeilen. Toch besloten alle spullen maar binnen te laten, want de fraaie luchten beloofden niet veel goeds.
Ondertussen was er ook een fietstocht gestart, die langs de molen kwam en dat zorgde voor een enorme drukte aan bezoekers. Niet alleen de molen werd goed bezocht ook de winkel was druk bezet. Aan het eind van de dag was er geen pannenkoekmix of kruidkoekmeel meer te vinden in de molen.

Ruim 400 bezoekers deze dag, die even een kijkje kwamen nemen, wat kopen en proeven van de kruidkoek en de pannenkoeken. Onze vrijwilligers hadden hun handen meer dan vol, terwijl er ook nog even wat aan bestellingen gedaan moest worden, want je wilt de klanten wel tevreden houden.
Maar... het is allemaal weer in orde gekomen. Er was zelfs, zij het na sluitingstijd, ruimte om een bestelling weg te brengen.

Nu weer verder met de gewone gang van zaken, want het volgende evenement komt er al weer aan. Oktober Kindermaand en dan maar hopen dat het weer wél meewerkt, want dit moet echt buiten gaan gebeuren.Zaterdag 30 september 2017
Niet alleen de meteorologische herfst maar ook de natuurkundige herfst is begonnen. Je kunt niet rekenen op het weer en dat is juist iets wat we vandaag nodig hadden. Geef ons een lekker herfstbriesje en de molen kan draaien en ook lekker malen.
Helaas, zowel wind als goede richting lieten het even afweten. Dan maar de hulp inroepen van een elektrische maalstoel. De klanten willen wel graag hun boodschappen bij ons komen doen. De voorraad is gelukkig weer aangevuld, dus we kunnen en konden weer aan het werk.

Weinig wind betekent natuurlijk wel tijd voor andere zaken. De maalstenen hebben hun periodieke schoonmaakbeurt weer gehad. Alles is uit elkaar geweest en bij gebrek aan een vaatwasser met de hand schoongemaakt. Een flinke klus, maar het is weer gelukt. Alles is weer helemaal schoon. Dus laat nu die herfstige windbuien maar komen, dan kan er weer fijn gemalen worden.

Ondanks alle bezigheden vandaag was er nog voldoende tijd om het grote aantal bezoekers te woord te staan. Omdat de molen uiteindelijk toch nog ging draaien, met vier volle zeilen, trok dit de aandacht van een rondreizende groep molenaars uit Gelderland. Ze hadden al een groot aantal molens bezocht, maar wilden toch ook onze molen met een bezoek vereren.
Ja en dat kost tijd, want je collega's nemen geen genoegen met het normale uitleg verhaal, maar willen alle onderdelen van de molen liever even bekijken. Dus molen stil zetten en deze mensen ook even in de kap laten kijken.

Al met al een zeer bezige dag, waar we met plezier op terug kijken.
En dan op naar een volgende bezige week. Molenmuis gaat weer van start en er staan een aantal bruidsparen te trappelen om foto's te maken in en rond de molen. Dus stilzitten is er niet meer bij.
Als nu ook de wind eens niet meer stik zit zijn we weer in en in tevreden. We gaan het zien.


 
OKTOBER 2017
Zaterdag 7 oktober 2017
Zo deze drukke week is ook weer afgerond. Molenmuis is weer gestart, dat betekende dat onze molenknecht weer een bezoek heeft gebracht aan twee schoolgroepen van Het Kompas. Het mooie verhaal sloeg goed aan bij de kinderen. Nu maar hopen dat de leerkrachten het uit kunnen houden met onze molenmuizen en een leuke periode hebben voor zij een bezoek aan de molen komen brengen.

Op de donderdag stond er weer mengen, vullen en opruimen op het programma. Caty en Ida hebben hun best gedaan om de winkel weer helemaal vol te krijgen en hebben daarna ook nog even flink gepoetst en geboend.

En dan de vrijdag. Helaas voor ons bruidspaar liet het weer het een en ander te wensen over, maar voor de molen wel erg leuk, wij vormden de binnen locatie voor hun trouwfoto's. Gelukkig was de bruid in het wit, anders had ze daarna zeker witte vlekken gehad. Een vreselijk gezellige bezigheid en een van de foto's is te zien op onze facebook pagina.
Maar dat was nog niet alles. Ook op zaterdag kwam er nog even een bruidspaar foto's maken. In het verleden hadden deze twee mensen als Valentijns verrassing al eens een lunch gehad boven in de molen.
En dan natuurlijk nog tijd genoeg voor het gewone werk: er is gemalen, gebuild en verkocht. Gelukkig bleef er nog wat tijd over om ons voor te bereiden op het komende evenement.

Volgende week zaterdag kinderdag op en rond de molen. Kinderen kunnen en mogen zich weer even verplaatsen naar de wereld van de molen en zijn bakproducten. Fingers crossed want we willen geen regen, niet te veel wind en een lekkere temperatuur.Zaterdag 14 oktober 2017
In het kader van oktober kindermaand, was het vandaag kinderdag op en in en rond Molen de Weert.
Een dag die al heel vroeg begon, want er moesten nog cakes en kruidkoeken gebakken worden. Met gezamenlijke inspanning van het dreamteam stonden alle kramen ingericht en wel klaar om 10 uur en konden we nog even koffie drinken voor de kinderdag echt zou beginnen.

Even na elf uur stonden de eerste kinderen al klaar om broodjes en koekjes te maken. Terwijl deze door bakkers Jan en Talal met zorg werden gebakken, konden de jonge bezoekers zich nog vermaken met pannenkoeken eten, een knutselwerk en natuurlijk een rondje door de molen.

Leek het weer eerst nog niet echt lekker mee te werken, naarmate de dag vorderde kreeg ook de zon er zin in en liet zich heerlijk zien. Dat was ook te merken aan de toeloop. Meer zon dus ook meer bezoekers.
De hele middag was het een af en aan lopen van kinderen en natuurlijk ouders en grootouders op, in en rond de molen.

Dit jaar dus weer een groot succes dat mede te danken was aan de inzet van alle vrijwilligers. Zonder deze mensen kunnen we zoiets echt niet uitvoeren. Allemaal vreselijk bedankt. En niet alleen voor de hulp tijdens de dag zelf, maar zeker ook bij het opruimen. Met een geweldige sneltreinvaart was alles weer weg, afgewassen en opgeruimd. Helemaal TOP.
> Zie meerZaterdag 28 oktober 2017
Eindelijk eindelijk speelt de wind weer eens mee. Een mooie wind vanuit het zuidwesten, maar pas op storm in aantocht.
Eerst maar flink smeren. Wat is het fijn om mio-ers te hebben, die kunnen dat mooi even doen.
Dan kruien naar de juiste positie, maar wel het weer in de gaten houden. De wind is onbetrouwbaar en draait toch nog wel. Ondertussen mensen te woord staan die advies willen over broodbakken en ook over spelt gebruik.

Veel gasten vandaag op de molen dus trek de woordenboeken maar weer tevoorschijn. Een flinke vracht verdwijnt naar Frankrijk en ook gasten uit Venezuela. Gelukkig spreekt een van onze molenaars ook Spaans, dus eigenlijk niet echt en groot probleem. Lekker praten over de molen hier en daar waar de woordenschat te kort komt maar over op het Engels en samen kom je er dan wel uit.

Eind van de middag flink de zeilen erin en malen maar. De voorraad is bijna op dus dat komt mooi uit, nu kunnen we weer even vooruit. Meteen maar weer eens afspraken maken om met zijn allen op molenbezoek te gaan bij andere molens. Je moet wel op de hoogte blijven.

En ja het is nog vroeg, maar de bestellingen voor een mooi kerstpakket komen ook al binnen. Dat is Elske wel toevertrouwd, komt helemaal in orde.

We zijn weer goed bezig geweest vandaag dus zien de toekomst zonnig tegemoet.
Dit alleen mogelijk dankzij de vrijwillige inzet van alle medewerkers, die naast hun werk op en rond de molen ook nog andere dingen moeten doen.


 
NOVEMBER 2017
Frank Boskamp, onze 'logboekreporter', is tijdelijk afwezig. Elske van der Werf neemt zolang zijn taak over.


Zaterdag 4 november 2017

Het was weer een bezige dag op de molen. Er is veel gedaan!
Zo hebben we:
- 1500 kg tarwe naar boven geluid
- gemalen, gebuild en gemixed
- zakjes gevuld en verkocht
- zeilen gewisseld

En niet te vergeten met elkaar heerlijk kibbeling gegeten op de molen.
Gedraaid van 11 tot 20 uur.
ElskeZaterdag 11 november 2017
Van 10.30 tot 18.00 uur;
Een frisse dag met buien en een draaiende wind. En dus begin je met smeren in de kap en dan kruien en kruien maar. Raar weer dus draaien met blote benen (zonder zeilen).

Er zijn veel klussen gedaan. Er is een begin gemaakt met soppen op de stelling, de verlichting is nagekeken en waar nodig hersteld. En dat is wel nodig met de donkere dagen voor de deur. Maar ook het "gewone" werk ging door, de klanten blijven komen waardoor de molen volop in bedrijf blijft.
En Sint Maarten... geen kinderen met lampion... maar wel voor ons team een heerlijke pannenkoek.
Al met al weer een mooie dag op de molen en veel gedaan met elkaar!
ElskeZaterdag 18 november 2017
De weersvoorspelling was onstuimig. En dat was het ook. De molenaar in hoogste staat van paraatheid en dat was nodig ook! Helaas viel het malen wat tegen.

Om 11.00 uur een leuke groep dames uit Het Gooi voor een rondleiding en koffie met vers gebakken kruidkoek. Dan vliegt de tijd.
Tussendoor vlaggetjes aan de wieken en kijken vanaf de stelling naar de intocht van Sinterklaas en heel veel zwarte pieten.
Gelukkig wisten onze meelklanten de weg ook te vinden, al is het nog even wennen dat de molenwinkel nu op de boekenzolder is.

Dus weer genoeg gedaan en niet te vergeten gezellig koffie/thee gedronken en ook de pepernoten stonden weer op tafel, maar niet voor lang...
En niet te vergeten... op de donderdagmiddag staat onze vulploeg klaar om de nodige zakjes te vullen.
ElskeZaterdag 25 november 2017
Van de molenaar: Een dag met raar weer, veel buien. Het was goed opletten vandaag.

Maar eerst dinsdag, een verjaarsfeestje van Fin. Woensdag een overleg (ja, dat hoort ook bij het vrijwilligerswerk op de molen). Donderdag vullen en diverse klusjes. Vrijdag twee kleutergroepen op bezoek voor de Molenmuis.
En dan is het zaterdag...

11 uur gestart met een klein clubje. Er is weer veel gebeurt en gedaan, maar je blijft dan ook bezig op de molen. De meelverkoop loopt goed, zodat de molenaars het druk hebben met malen, builen en mixen. Maar ook leuke bezoekers mogen rondleiden.

Aan het begin van de middag een poos naar de lucht gekeken, indrukwekkende wolken en een molenaar die er niet gerust op was. Wij zagen op de andere molen de vlag zo om gaan naar een andere hoek, de wind dus ook!

Al met al weer een intensieve dag op de molen, veel gedaan, maar ook tijd voor koffie en een praatje!
Elske 
DECEMBER 2017
Zaterdag 2 december 2017
Een koude mistige bijna windstille dag. Aan het einde van de dag nog even met blote benen (zonder zeil) gedraaid.

Door de week het nodige gemixed, gevuld en afgeleverd. Ook deze zaterdag liep het lekker!
Monique heeft heerlijke pepernoten gebakken van onze eigen mix. Henk is jarig geweest, weer een jaartje erbij, en heeft op taart getrakteerd.
Volgende week de ster in de molen en op naar het einde van het jaar.
ElskeZaterdag 9 december 2017
Afgelopen week weer het nodige mix en vulwerk verricht en bestellingen afgeleverd. Vrijdagavond gebruik gemaakt van de wind en lekker gemalen. Er staat weer wat voorraad!

Zaterdag met een kleine club op de molen, wel gezellig. 1500 kilo tarwe omhoog geluid, knijpertjes gebakken, lekker verkocht in de winkel. En schoongemaakt, dat blijven we doen, iedere keer weer!

De kerstlichtjes staan klaar, maar het was te nat en te glad om de molen te versieren. Dat proberen we komende week te doen.
ElskeZaterdag 16 december 2017
Weer een volle week met bestellingen, gesprekken, mixen, vullen en wat nog al meer. Zo naar het nieuwe jaar toe zijn er genoeg punten af te werken en te regelen.

Deze week is bekend geworden dat we nieuwe onderburen krijgen: Buurtzorg. Daar zijn we blij mee.

Zaterdag: het weer is frisjes, zo af en toe een bui en een redelijke wind. Niet meer glad, zodat de lichtjes naar buiten kunnen.
En weer veel bezoek, de nodige klanten en van alles besproken met elkaar.
Aan het einde van de dag lampjes om de rand van de stelling en na het afzeilen de grote ster boven in de molen. Ziet er mooi en sfeervol uit!
Nog 2 zaterdagen te gaan in 2017...
> zie foto
ElskeZaterdag 23 december 2017
Na een relatief rustige week ook deze zaterdag voor de kerst rustig begonnen. Over de wind was geen klagen. De Prullenbak draaide als eerste, de ster hangt nog boven in de molen en dat is toch wel een dingetje.

's Middags werden wij verrast door de bestuursleden Rinus Scholtus en Bert Hoevenberg met een toespraak en een mooi en lekker kerstpakket. Erg gewaardeerd door de vrijwilligers, fijn een pluim van ons bestuur.
Maar ook het bestuur van de molen is belangrijk. Met elkaar houden wij de molen draaiend en toegankelijk voor iedereen!

Hierna heeft de molen nog de nodige uurtjes gedraaid, maar hebben wijzelf een rustige middag gehad. Aan het begin van de avond beide molens stil gezet en in allebei een ster op het puntje van de wiek. Klaar voor de kerst.
Waren we ook aan toe.
Fijne feestdagen.
ElskeZaterdag 30 december 2017
Een rustige molenweek achter de rug. Wel vragen van mensen of we open zijn en ook onze buurman heeft mensen tevergeefs aan de deur zien voelen. Helaas dicht, normaal doen onze goede buren van Stichting Welzijn de deuren open en dicht, dat is er rond de feestdagen helaas niet van gekomen.

Zaterdag tegen 11 uur begonnen met een klein team. Flinke wind maar ook regen. Goed schoongemaakt het oude jaar uit. Ook de verkoop ging gewoon door. Maar ook voor de koffie en thee is tijd, het blijft hobby!

Op dit moment van schrijven, 31 december 2017 22.30 uur, draait molenaar Bertel op de molen het jaar uit en 2018 in. Gewoon omdat het kan, maar ook uit voorzorg. Vuurpijl in het riet, de nachtmerrie van de molenaar.
Op een goed 2018 met lekker veel wind, ook op zaterdag!
Elske