Logboek Molen de Weert 2016

De molenaars van Molen de Weert houden allerlei gegevens bij. Dit betreft werkzaamheden, storingen, onderhoud, speciale activiteiten enz.
 
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.

Frank Boskamp is een van de vrijwilligers van Molen de Weert en tevens logboek'reporter'.
Hij zorgt ervoor dat alle informatie maandelijks keurig in het logboek verschijnt.
2016
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2016  
Zaterdag 2 januari 2016
Vanmorgen even voor 11 uur gingen de deuren van de molen open. Maar afgelopen week heeft de molen ook regelmatig gedraaid en is er geklust. En zo gauw je op de molen bent, komen er klanten en bezoekers. Ook komen er regelmatig mensen bij de molen via GeoCaching.

En zo heeft molenaar Bertel het oude jaar uit en het nieuwe jaar ingedraaid. Zodoende kon hij gelijk een oogje in het zeil houden met het vuurwerk.
Vandaag stond er een mooi Z windje en het was koud, vooral de gevoelstemperatuur, brrr. De molen draaide mooi met 4 volle.

De mensen weten ook nu weer de weg naar de molen te vinden voor hun meel. Of het nu gaat om 500 gram pannenkoekenmeel of 25 kilo tarwegriesmeel.

Langzaam maar zeker druppelde bijna iedereen binnen en werden de taken verdeeld. 1000 kilo tarwe is omhoog geluit en opgeruimd, de vloer op de steenzolder is afgemaakt, gebuild, voorraad meel op de plek, kerstverlichting opgeruimd, zakjes gevuld, zakjes/zakken verkocht, rondleiding, boeken gesorteerd, stofzuigen en niet te vergeten koffie en thee drinken. En vast nog wel iets vergeten.

Om 20.00 uur is de molen stil gezet en "aan de ketting" gelegd.

Goed begin van het nieuwe jaar. De kop is eraf!
ElskeZaterdag 9 januari 2016
Zuid zuid oosten wind(je), vier volle zeilen, leuke temperatuur na de ijzeldagen, maar niet voldoende wind om te malen. Was ook niet echt nodig, er is nog voorraad genoeg. Dus klusjes tijd.
Na een hectische kerstperiode was het vandaag echt wel eens nodig de molen weer op orde te brengen en een aantal kleine klusjes op te knappen. Gelukkig hadden Elske en Bertel gisteren nog het een en ander gevuld, anders had dat vandaag nog even tussen door gemoeten. Nu konden we de klanten direct weer tevreden stellen.

Allereerst moest alle kerstverlichting nog weggehaald worden en dit keer goed opgeborgen, zodat we in december alles weer in orde kunnen brengen (ja we hebben geleerd vooruit te denken).
Ook de vultafel op de boeken zolder nadert zijn/haar voltooiing. Het ziet er weer prachtig uit.
Foto's. We hebben er zoveel en doen er eigenlijk niets mee. Dus de diverse balken zijn voorzien van zowel oude als nieuwe foto's. Omdat het de afgelopen periode erg druk is geweest stond ook echt overal wat. Nu is alles weer netjes en toonbaar. Een initiatief dat direct door Ida werd gevolgd. De boekenkasten zijn echt onderworpen aan een metamorfose. Geholpen door de vele dozen met boeken die afgeleverd werden, heeft zij van de kasten weer een mooie verzamelplaats gemaakt voor de liefhebber.

Zeker een mooie start van een nieuw molenjaar, al vragen we ons wel af wat we eigenlijk gedaan hebben vandaag. Simpel dus, allerlei kleine karweitjes die gewoon gedaan moeten worden.

Aan het eind van de dag eens de tellerstand bekeken. Viel helemaal niet tegen. Ruim 450.000 omwentelingen en 25 ton korrels er door gedraaid. Dat belooft wat voor dit komende jaar.

Komende week wordt het vullen van de zakjes weer opgepakt, een verjaardagsfeestje, dus we gaan er met zijn allen weer hard tegen aan.
En dat allemaal dankzij Bertel, Albert, Elkse, Cor, Henk , Ida en Frank.
En noteer vast in je agenda 23 januari nieuwjaarsbijeenkomst op de molen voor alle vrijwilligers.
FrankZaterdag 16 januari 2016
De dag begon meteen goed. Al heel vroeg stonden de eerste klanten al in de molen, dus jassen uit en aanpakken.
Temperatuur vandaag rond het vriespunt. Stelling was al sneeuwvrij dus na een grondige smeerbeurt de molen gekruid. Hij moest bijna half om. Toch maar voorzichtig met de zeilen, twee volle en twee halve. Wind uit west, noordwest, en een dreigende lucht. En dat terwijl er een miezerig natte sneeuwbui naar beneden kwam.
De hele dag gemalen met een erg wispelturig windje en erg buiig weer... Als je dan moet malen gaat het niet vanzelf, het was hollen of stil staan. Je staat veel buiten op de stelling te kijken, naar wat het weer gaat doen, want dit veranderde elke 5 minuten. Deze dag net zoveel binnen als buiten gestaan. Maar ook dit was weer een mooie dag. Om 6 uur de vang er opgelegd en de kammen van het bovenwiel en de bonkelaar nog even in de bijenwas gezet.
Tussendoor werden er natuurlijk zakken gevuld en zakken gevuld en zakken gevuld... want de winkel moest weer vol. Ook de mixen werden weer aangevuld, dus vervelen was een woord wat vandaag niet in ons woordenboek voorkwam.
Komende week gaat ook de vulploeg weer aan het werk en is de molen ook op donderdagmiddag geopend. Ook deze week weer bezoek van een aantal groepen schoolkinderen, dus stilzitten, ook weggestreept uit het woordenboek.Zaterdag 23 januari 2016
Een rustig zuidwesten windje, een lekker zonnetje af en toe, vier volle zeilen en daar draaide de molen deze dag weer. Helaas net niet genoeg wind om te kunnen malen, maar Bertel had de afgelopen dagen zijn best weer gedaan, zodat er voldoende voorraad is.

Over klandizie viel vandaag absoluut niet te klagen. De klanten liepen weer af en aan. Het rustige weer zorgde ervoor dat er weer wat tijd over was om diverse achterstallige klusjes eens aan te pakken. De tuin moet opgeruimd, want binnenkort start het project hekwerk plaatsen.

Het was donateursdag, dus er moesten nog snel even wat cakes en kruidkoeken gemaakt worden. Deze heerlijke geuren verspreidden zich dan ook snel door de molen. Even de boel netjes neerzetten, koffie en thee klaar, dus laat maar komen. Het bezoek van de donateurs was minimaal, maar de mensen die kwamen, waren gelukkig wel erg geďnteresseerd. Toch wel fijn als je aan deze belangstellenden iets over het wel en wee van de molen kunt vertellen.

Aan het eind van de middag werden de tafels gevuld met hapjes en drankjes. Al was het wat laat, ook alle vrijwilligers wilden elkaar nog even een goed molenjaar toewensen.
En de opkomst was enorm. Het werd een gezellige middag/avond en als deze sfeer tekenend is voor de rest van het jaar, dan gaan we er inderdaad met volle kracht tegen aan.
Iedereen bedankt voor de lekkere hapjes en drankjes.Zaterdag 30 januari 2016
Een wisselende wind uit zuidelijke richting zorgde ervoor dat de molen vandaag met blote benen kon draaien. Malen was er niet bij, niet omdat er te weinig wind was, maar alle tarwe, spelt en rogge zijn deze week al opgemalen. Er ligt dus een enorme berg met voorraad, dus dat wordt vullen, mengen en nog eens vullen. Alle bestellingen liggen klaar en worden deze week gehaald of gebracht.
Rustig draaien dus en tijd voor overige werkzaamheden.

Al enige weken liggen de oude roeden van een andere molen klaar in de tuin, om omgebouwd te worden tot een fraai molenhek. En vandaag was daar dus tijd genoeg voor. De voorbereidingen waren al gedaan, oude hek weg, palen in de grond, groenwerk weggehaald. Een grote groep vrijwilligers spande zich vandaag in om er een fraaie omheining van te maken. Helaas zat niet alles even goed mee. Je kunt nog zo goed bedenken, soms zit er wel eens iets tegen, maar niet getreurd ook hier werd meteen een oplossing voor bedacht.
Uiteindelijk met veel inspanning en veel hijs en mankracht stond aan het eind van de dag het grootste deel van het hek op zijn plaats. Wat een klus mensen en met wat een resultaat. Het mag zeker gezien worden.

Ondertussen zaten ook de mensen binnen niet stil. Er is een grote bestelling klaargemaakt, de boel is schoongemaakt. Omdat de wind toch altijd onvoorspelbaar blijkt te zijn, werden er zelfs halverwege de middag even twee zeilen bij gelegd. Dat duurde niet al te lang, want de wind nam weer lekker toe, dus zeilen er maar weer af.

Zoals al te zien was op FB hadden we deze week ook weer twee groepen op de molen voor de molenmuis. Een drukte van belang, maar dat was het de hele week al. Alleen op donderdag en zaterdag open? Daar is eigenlijk al lang geen sprake meer van. Dagelijks zijn er mensen op de molen te vinden om al het werk te doen. En het is of de bezoekers het gewoon ruiken, zodra er mensen in de molen zijn, komen zij meteen ook even kijken en kopen natuurlijk.

Komende week rustig? Dat zal vast niet, de to do list is nog lang niet leeg en zal dit ook wel nooit worden.


 
FEBRUARI 2016
Zaterdag 6 februari 2016
Zuidoostenwind met wisselende kracht, vier volle zeilen, maar af en toe wel even oppassen. De wind was vandaag een beetje onbetrouwbaar. Zo draaide de molen met open regelkleppen, zo stond hij bijna stil. Helaas was er zoals Bertel zegt geen maalvoer meer, dus draaien voor de show of voor de prins. Maakte niet veel uit, want dan is er weer voldoende tijd om overige werkzaamheden te verrichten. Mixen, mengen, zakjes vullen en gewoon weer eens een dagje, waarop er plaats was voor wat overleg.

De stilte werd goed gemaakt door het grote aantal klanten dat vandaag langs kwam. Er stonden gewoon files op de parkeerplaats. Onze penningmeester heeft gewoon weer een heerlijk weekend, de plus cijfers nemen goed toe.

Niet alleen kopers waren er volop, maar ook mensen die toch graag een verhaaltje wilden horen over het wel en wee van de molen.

Vandaag ook weer een fijne gebeurtenis op onze molen, na een afwezigheid door ziekte was Bertus ook weer present. Ons team was bijna weer compleet daardoor.

Maar niet alleen de werkzaamheden van vandaag waren tekenend voor deze week. Afgelopen maandag weer een bezoek aan een basisschool voor de molenmuis. Dinsdag contacten gelegd voor de verkoop van onze producten door een zorgboerderij. Donderdag de vulploeg weer hard aan het werk. Allemaal kleine zaken die toch het werk van de molenmensen maken tot wat het is. Komende week zitten de mensen ook weer niet stil er is genoeg te doen.
Binnenkort op onze site een overzicht van alle grote evenementen, waaronder natuurlijk in maart NL doet.

Soms zijn het allerlei kleinere dingen die er gedaan worden op een zaterdag, maar ook deze zaken zijn belangrijk en kunnen alleen gedaan worden dankzij de inzet van onze vrijwilligers.Zaterdag 13 februari 2016
Noordoosten wind, wisselend in kracht, maar toch maar direct vier volle zeilen erop, want er moet wel het nodige werk gedaan worden.
Omdat het maalvoer op was, is er deze week weer 1500 kg gebracht en dat moet wel naar boven. Gelukkig werkte de wind lekker mee, dus binnen korte tijd lag de maalzolder weer mooi vol.
Toch een rijk gezicht als je weer voorraad hebt. Maar ja, aan een voorraad korrels heb je niet veel, dus de eerste 500 kg verdween weer tussen de stenen.
Ook de buil heeft zijn plicht weer gedaan, want het merendeel werd bloem. Tussendoor was er nog even tijd om ook de regulateur bij te stellen, zodat het malen optimaal gaat.

Als er hard gewerkt wordt, is het fijn als de innerlijke mens ook eens verwend wordt en daar zorgde Henk vandaag voor. Bedankt voor de lekkere vis Henk.

En zo zit je lekker van je vis te genieten, zo loopt de winkel weer vol. Er was volop bedrijvigheid in de winkel, hetgeen de omzet natuurlijk altijd ten goede komt. En daarna maar weer malen. Het was dus een drukte van belang vandaag in de molen.

Maar er was meer deze week. Er is een goed contact gelegd met zorgboerderij Lenteheuvel, die eveneens onze producten gaan verkopen. Molen de Weert beschikt dus nu over meerdere filialen (klinkt zo mooi). Deze mensen gaan ons ook helpen met het vullen van zakjes. Mooi werk nietwaar.

Al met al een mooie dag om op terug te kijken; er zijn weer mooie nieuwe ideeën, er is veel werk gedaan, er is gemalen, gevuld, gebuild en gegeten (ook de lekkere hapjes van Talal). We zijn weer met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Even bijtanken en dan op naar een nieuwe werkzame week.Zaterdag 20 februari 2016
Was weer een bezige week. Er kwam een grote bestelling binnen die even weggewerkt moest worden. Ach, wat kunnen onze zakjesvullers dat goed. Binnen 48 uur meer dan 500 zakjes gevuld. Betekende wel dat er vooraf weer flink het een en ander tussen de stenen door moest en door de buil en de mengmachine. Maar voor onze geoefende medewerkers geen moeilijke opgave, het wordt gewoon even gedaan.

Vandaag zaterdag een beetje druilerige dag. Al heel vroeg, 10.00 uur draaide de molen met vier volle zeilen in een zuidwestelijk windje. Tussendoor ging er nog even enkele honderden kilo's tussen de pletter door. Omdat de wind niet helemaal betrouwbaar was werden er in de loop der ochtend twee zeilen weggehaald, niet veel later gevolgd door de volgende zeilen. Zelfs met blote benen werden er flink wat rondjes gedraaid.

Zowel binnen als buiten de molen was het bedrijvig. Bertel heeft samen met de fam. Kok de biotoop eens aangepakt, of beter gezegd een flink stuk van de omringende bomen weggehaald. Wicher kan in ieder geval zijn schuur weer goed warm stoken.
In de molen werd druk gevuld, overlegd, verkocht en klanten voorzien van informatie.

Vandaag was ons team sinds tijden weer compleet. Ook Wim was van de partij en zelfs twee keer. Hij wilde nog even gezamenlijk zijn verjaardag vieren, uiteraard met kibbeling. Heerlijk. Gelukkig gaven de klanten ons even de kans om met zijn allen rond de tafel te gaan zitten.
Naast het eten en snoeien ook nog even korte tijd vrijgemaakt voor wat overleg, met betrekking tot alle activiteiten van het lopende jaar. Een flinke lijst en dan staan er nog niet eens de bezoeken op van de scholen en verjaardagsfeestjes.

Na het afronden van het snoeiwerk aan de overzijde, werd de molen toch weer getooid met vier volle zeilen. Je zou bijna denken een dag draaien zonder malen dat kan niet. Nou vandaag zeker niet, want ondanks dat het al laat in de middag was, werden er weer ettelijke kilo's gemalen. Moet ook wel, want de ene bestelling is nog niet weg of de volgende is er al weer. En dat is nog niet alles, volgens de laatste informatie uit betrouwbare bron, wordt er morgen weer gemalen.

En dan de komende week.
Een aanwezigheid van de molen op de pannenkoekendag bij Intra tuin, theorie avond, scholenbezoek, afhalen grote bestellingen, zakjes vullen en volgende week zaterdag de proeverij die bij het evenement gekleurd grijs hoort. Dat betekent vast ook weer dat er wel weer wat nieuwe tarwe moet komen.
Stil zitten, nee dat is er echt niet meer bij. Maar... we klagen niet hoor, het is veel te leuk zo.Zaterdag 27 februari 2016
Noordoosten wind, wisselend in kracht, mooie temperatuur. Vandaag begonnen met vier halve lange zeilen, uiteraard gevolgd door vier volle zeilen, later twee volle zeilen.
De vier volle zeilen waren nodig om weer enkele honderden kilo's tussen de stenen door te laten gaan. De voorraad volkoren en bloem is weer aardig aangevuld, hetgeen ook hard nodig was, want er is deze week weer veel gehaald door onze klanten.

Omdat het vandaag een dag was in het kader van GEKLEURD GRIJS, was de molen al vroeg bezet. Gasten ontvangen is erg leuk, maar het is nog leuker als de molen ruikt naar verse molenproducten. Dus er moesten weer cakes in de oven. Als of dat niet genoeg was werden er voor de gasten ook nog verse pannenkoeken gebakken en hebben Henk en Ida zich werkelijk uitgesloofd met het bakken van heel veel knijpertjes. Samen met een lekker kopje koffie ging dat er wel in.
In de tussentijd werd er flink gemalen en ook nog even een voorraad tarwe door de pletter gedraaid.
> zie foto's

Ook over klanten hadden we geen klagen, de winkel stond af en toe meer dan vol. Niet alleen voor meel, maar heel veel mensen waren zeker geďnteresseerd in het wel en wee van de molen, dus we konden onze kennis en wetenswaardigheden weer aardig kwijt vandaag.

Maar dat was alleen de zaterdag. De afgelopen week stond weer bol van werkzaamheden. Tussen de bedrijven door werd er ook nog flink gemalen en zakjes gevuld. Op woensdagwas de molen vertegenwoordigd op de pannenkoekendag bij Intra tuin. Enkele van onze vrijwilligers bakten voor de jeugdige bezoekers weer tal van pannenkoeken.
En natuurlijk de maandelijkse theorieavond, die ook dit keer druk bezocht werd. En dan aan het eind van de week nog even een aantal kleutergroepen, die een bezoekje kwamen brengen.

Weer een week die dus uitpuilde van de werkzaamheden. Want zakjes vullen kan alleen als er ook voldoende mixen klaargemaakt zijn. En ook dat werd nog even gedaan.

Komende week wellicht iets rustiger en dan op naar 12 maart NLdoet. Heb je nog vrijwilligers in je omgeving die een dagje de handen uit de mouwen willen steken, laat ze zich even aanmelden via NLdoet of via de molensite.


 
MAART 2016
Zaterdag 5 maart 2016
Niet alleen een verslag van een dag, maar van een behoorlijk bezige week. Er werd weer volop gemalen en gebuild en zakken gevuld, want onze klanten willen we graag tevreden houden.
Alleen nog malen op zaterdag is toch echt verleden tijd, want tussendoor verdwijnen er weer de nodige kilo's tussen de stenen.

Ook deze week een verjaardagsfeestje gehad, met een aantal leuke 10 jarige dames. Voor het eerst sinds tijden hoefde Elske niet vooraf pannenkoeken te bakken. Dat deed de jarige met haar vriendinnen zelf, nadat zij eerst koekjes hadden gebakken en een rondleiding door de molen hadden gehad.

Ook de vulploeg heeft zich weer aardig geweerd, de winkelvoorraad is weer goed aangevuld. En dan natuurlijk de zaterdag.
Ja, waar was de wind. Helaas nergens, het was bijna windstil. De molen heeft het maximaal haalbare gedraaid. 1/4 rondje. Ja en dan is er een probleem dat eigenlijk eenvoudig op te lossen is. Er kan niet gemalen worden. Gelukkig hebben we nog de beschikking over een elektrische maalstoel. Die maakte vandaag overuren. Klanten wil je graag tevreden houden, dus nood breekt wet en dus elektrisch malen. Geeft alle mensen op de molen wel de mogelijkheid extra werkjes uit te voeren. Dus even flink mixen voor een grote klant. Lichtmis, uw bestelling staat klaar.

Ook vandaag weer even bezoek gehad van onze vulploeg uit Zwartsluis. Zij hebben onze pannenkoekenzakken weer goed aangevuld.

Het weer was eigenlijk best aangenaam voor de tijd van het jaar. Dat bleek wel uit het aantal bezoekers. Als het zonnetje ons niet in de steek laat, komen er gewoon weer meer mensen.

Vandaag weer heerlijk gesmuld van de kibbeling, Ja Ida 3x is scheepsrecht, het smaakte weer prima.

En wat staat ons te wachten in de komende week?
Allereerst wordt er weer een bezoek gebracht aan een aantal kleutergroepen van OBS de Sprinkels, vervolgens zal onze vulploeg weer hard aan het werk kunnen, wordt er weer een flinke bestelling afgeleverd en... als er weer voldoende wind is, wordt er ook weer gemalen. Begin volgende week komt de volgende voorraad binnen, dus Bertel leef je uit.

Volgende week zaterdag doen wij weer mee met NL doet. We hebben al een flink aantal vrijwilligers bereid gevonden ons te helpen, maar... er kan altijd meer bij. Dus weet je nog mensen die even een dagje de handen uit de mouwen willen steken, we hebben altijd wel iets te doen.


Zaterdag 12 maart 2016
NLdoet 2016, dat was het eind van de week, daarover straks verder.

Wederom een week die bol stond van bezigheden.
Even een terugblik:
Allereerst werd er weer een flinke voorraad tarwe aangevoerd en die ligt in de gang dus in de weg. Maandagavond is een deel met de wind naar boven gebracht, maar helaas die vond het na 150 kg wel genoeg. De spieren moesten er aan te pas komen. Bertel en de fam. Kok hebben van de molen weer even een sportschool gemaakt en alles keurig naar boven geluid en opgestapeld. Deze mensen hebben dus geen last meer van lui zweet.

Ook de basisscholen hebben deze week weer bezoek gehad van de molenaar. Twee groepen van OBS De Sprinkels hebben de leskist in ontvangst genomen en gaan de komende weken hard aan het werk in het thema De Molen. Na afloop komen ook zij weer op bezoek in de molen.

Grootafnemer De oude Vesting kwam ook weer even een voorraad halen, die gelukkig al klaar stond in de gang. En vergeet onze andere groot afnemer niet. Bij de Lichtmis kun je smullen van heerlijke pannenkoeken, gemaakt van het meel van onze molen. Ook zij zaten bijna zonder dus de voorraad moest dringend worden aangevuld. Gelukkig bracht taxi/afleverdienst Zomer-v.d. Werf uitkomst.
Ja en je kunt wel een hoop afleveren, maar dan moet er toch ook gemixed worden en zakjes gevuld. Dat gebeurde donderdag middag weer. Onze vaste vulploeg Katie (hoop dat ik het goed heb geschreven), Elske, Albert D en Ida hebben hun best weer gedaan.
En als de boel dan toch gevuld is en aangevuld, dan moet er ook weer het een en ander naar Lenteheuvel gebracht worden. Wat fijn dat deze mensen ons zo goed helpen.

En dan het klapstuk van deze week. In het verleden al diverse afspraken gemaakt met de gemeente over alle bomen rond de molen. Ja er is al het een en ander gesnoeid, maar de belofte de bomen aan de Zuiderlaan te verplaatsen, daar was nog geen gehoor aan gegeven. Dus maar weer een briefwisseling gestart. Nou de reactie was razendsnel. Binnen 10 minuten waren de bomen weg. Top gemeente Meppel, zo'n snelle reactie. En zeker bedankt!

En nu het eind van de week, 12 maart NLdoet. Ruim 25 mensen hebben vandaag de handen uit de mouwen gestoken om onze molen weer een optimaal aanzien te geven.
Het nieuwe hek staat op nieuwe poten is van een mooi verfje voorzien. Het schelpenpad ziet er weer keurig uit, al het onkruid is weg. De steiger heeft een nieuwe laag olie gekregen, de buitentafel staat in de olie, de keuken glanst weer. Onze vaste medewerkers werden vandaag bijgestaan door het bestuur van de stichting, mensen van Onderling Sterk Meppel, bewoners van zorgboerderij Lenteheuvel, jeugd en familie en de familie Kok. Het was een oergezellige dag, waarop veel meer gedaan is, dan we hadden mogen verwachten. Het beeld van de molen is met recht weer het aanzien waard. Een topdag en ook nog vele klanten.
Lieve medewerkers en hulptroepen vandaag, hartelijk bedankt voor al het werk dat jullie verricht hebben.
> zie foto'sZaterdag 19 maart 2015
Het wordt eentonig, maar alweer een week vol van bezigheden. Wegens stemgebrek geen theorie avond deze week, maar er werd wel weer volop gemalen; klant is nog steeds koning en die mag niet teleurgesteld worden. Dus de kilo's geplette en ongeplette tarwe vlogen weer tussen de stenen door.
En tussen alle bezigheden door ook een groep Italiaanse scholieren, die in het kader van een uitwisselingsproject de molen kwamen bezoeken.

Natuurlijk op donderdag onze vulploeg weer hard aan het werk, gesteund door de vulploeg van Lenteheuvel. Geen overbodige luxe want de zakjes halen de toonbank af en toe niet eens meer, ze vliegen er gewoon overheen.

Vandaag, zaterdag dus, een noordwesten windje, net niet voldoende om te malen. Toch ging er nog even het een en ander tussen de stenen door, al was het met hulp van de maalstoel.
Vandaag werd ons team uitgebreid met een aantal stagiaires, die buiten weer de nodige werkzaamheden hebben verricht. De steiger staat weer helemaal in de olie, net als ons nieuwe hek.

Binnen rook het vandaag eens niet naar kruidkoek, maar naar pannenkoeken. De nieuwe kookplaat moest even uitgeprobeerd worden, en de resultaten smaakten meer dan goed.

Winkel weer aangevuld, buitenterrein helemaal schoon, voorraad aangevuld,klanten tevreden, kassa redelijk gevuld, vrijwilligers tevreden, geplette tarwe staat weer klaar, Jumbo voorraad aangevuld. Wat kunnen we ons nog meer wensen.
Zo wordt een werkzame dag weer afgesloten. Op naar de volgende vast niet al te rustige week.Zaterdag 26 maart 2016
En ook dit keer weer een kort verslag van de hele week. Het wordt zo langzamerhand een goed geolied bedrijf. Elke dag zijn er wel werkzaamheden op de molen. Als je de klanten tevreden wilt stellen, dan zal er dus wat werk moeten worden verricht. Is het niet het bestellen van materialen, dan is het wel opruimen en schoonhouden of zakjes vullen. Gelukkig hebben we helpende handen genoeg om alles vlot te laten verlopen.

Deze week is er weer heel veel werk verricht door alle vrijwilligers. De winkel is aangevuld en er is voldoende gemixed en afgeleverd. En het lijkt wel of de bezoekers ruiken wanneer er mensen in de molen zijn. Gelukkig hebben we tussen de boeken van Ida nog wat woordenboeken gevonden zodat Frans, Duits, Engels, Italiaans en Tsjechisch door ons hier en daar opgezocht kan worden.

Voor het verslag van vandaag hieronder een kopie van onze verslaggever ter plaatste Bertel Zomer.

Zo, ons werkpaard vandaag maar eens flink de sporen gegeven. Er stond een lekkere windje, maar deze was ietwat vlagerig. 500 kilo geplet en bijna 1000 kilo gemalen, als de tijd het toe laat morgen of overmorgen nog 250 kilo spelt er door heen stoken. Hollen of stilstaan, dat was het motto van deze dag. Ook weer veel verschillende nationaliteiten op bezoek gehad, daar red Frank zich best mee. En er is weer veel gemengd, dit voor onze over(h)eerlijke mixen. Het kleine molentje de Prullenbak heeft vandaag ook een schoonheidsbehandeling gehad, volgende week zaterdag, als het mooi weer is, krijgt'ie weer een nieuw laagje verf.

Tussen het harde werken door werden we verrast op een heerlijke verrassing van de vrouw van Talal, een lekkere zelfgemaakte taart bij de koffie.

Komende week weer een drukke bedoening in en rond de molen. Een mooie brandoefening met uiteraard de brandweer, een verjaardagsfeestje, bezoek van ongeveer 60 kleuters van de Sprinkels, dus dat wordt weer even aanpakken.
En als we het goed gelezen hebben zal er deze week weer graan besteld moeten worden, want het restje voorraad zal er de komende dagen nog wel doorgedraaid worden.


 
APRIL 2016
Zaterdag 2 april 2016
Weer een bezige en drukke week. En die begon al op zondag. Diverse kilo's spelt vlogen tussen de stenen door om bloem en volkoren te maken. Ook de levering aan de pannenkoekenboerderij stond nog op het programma. Gevolgd door een uiterst gezellig verjaardagsfeestje op de woensdag.

De mengketel draaide deze week weer overuren, want vullen zonder een goede mix lukt natuurlijk niet. Dus werk aan de winkel. Gelukkig was onze vulploeg weer tijdig aanwezig om de mixen in de zakjes te doen. Ook het filiaal lenteheuvel draaide op volle toeren, zodat onze voorraad pannenkoekenmix weer tijdig aangevuld was. Ook de streekproductenwinkel in Staphorst is weer voorzien van een mooie voorraad. Onze duizendpoot die de administratie bijhoudt heeft er maar druk mee.

Vrijdag gonsde het in de molen weer van kinderstemmen. Ruim 60 leerlingen van OBS de Sprinkels bezochten de molen in het kader van het project Molenmuis.

En dan als klapstuk van de week natuurlijk de zaterdag. Al vroeg werd de molen op de wind gedraaid. Ondanks de vier volle zeilen draaide de molen niet hard in de zuidoosten wind. Mooi tijd om wat extra karweitjes te doen. De kleine molen, beter bekend als de prullenbak is goed onttakeld. Niet alleen de grote molen, maar ook dit kleintje krijgt een goede opknapbeurt. De romp is al van een nieuwe verflaag voorzien, ook het gevlucht krijgt een grondige opknapbeurt. Dat wordt dus voorlopig even kijken naar een stomp met een mooi zeiltje erover. Binnenkort straalt ook deze molen weer. Binnen in de molen zaten de mensen ook niet stil. Klanten helpen, vertellen over de molen, voorraad aanvullen, bestelling klaar maken. Mixen in de trommel doen. Met man en macht werd er gewerkt om al het werk weer voor elkaar te krijgen. Reden genoeg om het hele team weer eens te trakteren op...  kibbeling.
Sinds tijden was het team weer helemaal compleet. Met de kans dat ik iemand over sla hier toch maar weer eens de namen van alle medewerkers van vandaag, Bertel, Elske, Frank, Ida, Henk, Cor, Albert, Albert, Ricardo, Danny, Aalt, Jan, Talal, Wim, Bertus, later nog aangevuld met Kees en Wicher. Oh ik sla vast iemand over. Sorry.
Even voor 7 uur werd de molen afgezeild door de zuchtende en steunende overblijvers.

We kunnen weer terug kijken op een zeer productieve dag. Er zijn weer een hoop klusjes gedaan en er is aan evenzoveel komende klussen begonnen. Ja het werk op de molen is nooit klaar.Zaterdag 9 april 2016
Een lekkere voorjaarsdag. Mooi zonnetje, alleen niet al te veel wind. Een matig zuidoosten windje en vier volle zeilen, lieten de molen keurig zijn rondjes draaien. Malen was vandaag even niet aan de orde. Gelukkig stond er nog voorraad genoeg, zodat het voor een keer niet zo erg was. Tijd dus voor allerlei andere broodnodige werkzaamheden.

De opknapbeurt van de kleine molen vordert gestadig. Over niet al te lange tijd zal de molen weer buiten staan te pronken.
Onder aanvoering van Bertel heeft de snoeiploeg de biotoop van de molen maar weer eens aangepakt. Zagen, hakken en natuurlijk ook opruimen op het terrein aan de overkant van het water. Leverde meteen nog een mooie kettingtakel op.
Ondertussen draaide de molen lekker door onder het toeziend oog van gastmolenaar Alex.

In de molen was het een drukte van belang. De geleverde zakken met graan moesten naar boven. De zolder is nu weer aardig gevuld. 1500 kg vond zijn weg naar de steenzolder.

Ook vandaag weer een ruime aanloop van klanten en kijkers, zodat de mensen in de molen eigenlijk weer handen te kort kwamen, want er moesten ook nog diverse mixen gedraaid worden.

Voor de tweede keer in korte tijd werd weer eens gebruik gemaakt van de nieuwe tafel in de tuin. Als het weer meewerkt zal dat nog wel eens vaker gebeuren.

Komende week zal weer bol staan van werkzaamheden. Mengen, vullen en een bezoek van twee kleutergroepen. Volgende week zaterdag is het molenteam aanwezig op de markt in het Irene huis, dus daar moet ook wel het een en ander voor gedaan worden. En... het zal me niet verbazen dat er ook tussendoor nog even gemalen wordt, bij voldoende wind.Zaterdag 16 april 2016
Het wordt bijna eentonig. Alweer een zeer werkzame week voor de molen en de vrijwilligers. Het begon al vroeg in de week. Zoals voorspeld trok de wind aan, dus op maandagavond draaide de molen weer volop. Zo'n 400 kilo gingen weer door de stenen heen en ook een evenredig aantal kilo's door de buil. Er stond namelijk weer een bestelling op het verlanglijstje. Dus dat moest even geregeld worden.

De vulploeg op donderdag en onze hulpen van Lenteheuvel handen ook de handen weer meer dan vol. Tientallen zakjes passeerden de verschillende handen en werden omgetoverd tot mooie gevulde Weert zakjes.

Op vrijdag alweer twee groepen schoolkinderen op de molen, zodat we het wel en wee van de molen weer even fijn konden uitdragen.

En dan natuurlijk de zaterdag. Een zuidwesten wind en twee halve lange zeilen zorgden voor een vrolijk draaien van de molen. En de wind was ons goed gezind, er kon gemalen worden. Ondanks de een beetje onbetrouwbare wind en het later bijzeilen gingen er weer honderden kilo's tussen de stenen door.
Ondertussen werd ook nog even een fraaie marktkraam opgebouwd in het Irenehuis. Onze vrijwilligers Henny, Bertus, Marry, Pia en Ida hebben de molen goed vertegenwoordigd en laten zien wat we allemaal kunnen en ook kunnen verkopen. Deze mensen hebben een prettige middag gehad en de bewoners van het Irenehuis ook een prettige dag bezorgd.

Zoals al eerder vermeld was het in de molen ook een drukte van belang. Malen, builen, mixen en niet te vergeten verkopen ging aan de lopende band door. Het was zelfs zo druk dat de tweede koffie ronden werd overgeslagen. Frisdrank is ook goed hoor.

Als dan het eind van de week de balans wordt opgemaakt en die valt weer mee, dan hebben we met z'n allen weer bereikt wat we willen. Een week om tevreden op terug te kijken, al zuchten en steunen we af en toe. Zeker als we dan ook nog eens een rijke voorraad meel op de zolder zien staan, waarmee we toch weer veel klanten blij kunnen maken (en natuurlijk onszelf).
Mensen we hebben een TOP team en daar mogen we gerust een beetje, heel erg ,trots op zijn.Zaterdag 23 april 2016
Zou er nog wel eens een rustige week zijn? Ik geloof er niets van.
De week begon vrij rustig, met hier en daar een klein klusje wat even geklaard moest worden.
Op woensdag werden de werkzaamheden aan de Prullenbak weer opgepakt. Er werd flink geschuurd en geverfd, want ook deze molen moet met molendag weer schitteren in het zonnetje.

Op donderdag begon de schilder al vroeg aan de grote molen. Schuren, gronden en verven. Nog even aanzien en de molen ziet er weer piekfijn uit. In dezelfde tijd was ook onze vulploeg weer actief, een wekelijks terugkerende bezigheid. Nog snel even wat meel naar Lenteheuvel gebracht, want ook deze mensen zorgen voor een welkome hulp bij het vullen van de meelzakjes.

Ook de vrijdag was weer geen rustdag. Opruimen, vullen, mengen.

En dan natuurlijk het hoogtepunt van de week, de zaterdag.
Een wisselende en draaiende wind zorgde voor een hoop kijkwerk. Uit welke hoek komt de wind nu weer, welke zeilvoering is de juiste. Bij aanvang een noordwesten wind die de molen met vier halve zeilen flink liet draaien. Naderhand draaide de wind in zuidelijke richting, nam toe, dus zeilen er af, nam af dus zeilen erbij. Wel regen, geen regen, dreigende luchten. De molenaars lieten zich niet klein krijgen en hadden hun handen en ogen hard nodig, maar het resultaat mag er zijn. Ondanks wisselende draaikracht van de molen is er ruim 600 kg gemalen. De voorraad is dus meer dan voldoende aangevuld. Er kan de komende week weer een flinke voorraad gemixed worden.
Dat mag ook wel, want de activiteiten kalender voor de komende weken is meer dan vol.
Houd dus onze FB pagina goed in de gaten.

Het werk kon vandaag mede gedaan worden door een grote groep van aanwezige vrijwilligers, die echt de handen flink uitgestoken hebben.
Komende week is de molen een extra dag geopend, namelijk woensdag vanwege Koningsdag.Zaterdag 30 april 2016
Het wordt een beetje eentonig, maar ook deze week was er weer meer dan voldoende te doen op de molen. Na het weekend moet natuurlijk de boel schoongemaakt worden en weer klaar voor de nieuwe week.

Op woensdag Koningsdag. De deuren waren al vroeg open en vanwege het mindere weer was de boekenmarkt gewoon binnen in de molen. Regelmatig kwamen er mensen langs om een kijkje te nemen. Ook de reguliere bezoekers waren er weer. Het was duidelijk te merken dat het weer wat te wensen overliet, want zo heel druk was het niet. Gelukkig kwamen er ook bekende en onbekende molenaars langs en dan zit je niet snel om een praatje verlegen. Ook de mix machine stond niet stil. Met het oog op de vele komende activiteiten heeft dit apparaat vandaag zijn best weer gedaan.
Langzamerhand komt de molen er weer fraai uit te zien. De schilders doen hun best.
De woensdag werd afgesloten met mooie beelden van het vuurwerk.

Donderdag uiteraard weer vuldag. En natuurlijk een hoeveelheid meel naar Lenteheuvel brengen, om ook daar weer zakjes te laten vullen.

Zaterdag, natuurlijk weer het hoogtepunt van de week.
Een lekker voorjaarswindje dat nogal eens van richting veranderde. In aanvang vier halve zeilen, later toch maar weer vier en bij tijd en wijle eens even een stukje kruien om de molen goed in de wind te houden.

Vandaag is er een mooi stukje werk verricht. Er staat nu een mooie Amsterdamse lantaarnpaal bij de steiger. Veel graafwerk, loodzwaar tillen, kabels aansluiten, maar het is toch weer gelukt. Familie van de heer Meijerink, die druk bezig is geweest bij het herstel van de molen, heeft deze lantaarn ter beschikking gesteld. De lamp heeft dus voor onze molen een grote emotionele waarde en we zijn er trots op dat hij zo'n mooi plekje heeft gekregen. De dame die ons deze gift heeft gedaan, kan ook dagelijks vanuit haar woonkamer naar 'haar' oude tuinlamp kijken.

Malen hoefde even niet vandaag, er is voorraad genoeg, maar mixen gebeurde wel. Toch was er nog tijd voldoende om alle bezoekers te woord te staan. Een bedrijvige dag, met wederom een bevredigend resultaat.
Nu even stilte voor de storm. De komende weken staan er weer veel activiteiten op de kalender...


 
MEI 2016
Zaterdag 7 mei 2016
Heerlijke temperatuur vandaag, rustig windje uit het zuidoosten, vier volle zeilen en de molen draaide en straalde weer in het fraaie voorjaarsweer. Vandaag werd er even niet gemalen, er ligt nog voorraad genoeg. Tijd dus om de voorraden voor de winkel aan te vullen en bestellingen klaar te maken. Onze meelmengmachine draaide volop.
De wind bleef vrij rustig, zodat ogen en handen vrij waren om andere klusjes op te knappen. Na het mixen en zakken vullen tijd voor een verkoelend ijsje. Daarna natuurlijk weer handen uit de mouwen.

Er staan weer diverse activiteiten op stapel en zonder voorbereidingen komt dat natuurlijk niet goed.
Allereerst moet de prullenbak nog gerestaureerd worden, want als het enigszins mogelijk is moet ook deze molen op de molendagen weer op zijn eigen plaatsje staan. Laten we hopen dat ook deze schilders net als de overige schilders de klus geklaard krijgen voor volgende week. Dan is het mooie plaatje aan de Reest weer compleet.

Volgend weekend staan de deuren van de molen weer beide dagen open, vanwege de nationale molendagen. Bij mooi weer staan ook de boeken weer buiten en binnen kan er kennisgemaakt worden met onze eigen producten.
De zomerperiode gaat ook weer van start. Dat betekent dat een vertegenwoordiging van de molen op diverse markten aanwezig zal zijn. Houd dus Face Book goed in de gaten.Zaterdag 14 mei 2016
Het wordt bijna eentonig. Weer een week die bol stond van activiteiten. De schilders zijn nog steeds druk bezig, maar het resultaat is werkelijk prachtig. Glanzend wit en dan een zonnetje erop.
Dinsdag was weer een drukke dag, eerst een bestelling afleveren en daarna een grote groep van de BSO die vanwege de vakantie een bezoekje kwamen brengen.
Op woensdag kreeg eindelijk de prullenbak zijn bovenkant terug. Een deel slechts, want daar is het onderhoudswerk nog niet volledig klaar. Maar de rare groen met witte stippen zijn verdwenen van de bovenkant en het begint weer op een molen te lijken. Een feestje voor molenaar Bertel, die weer even heerlijk aan de gang kon met de hoogwerker. Jammer genoeg waren de ramen in de straat al schoon, anders was de wasploeg vast even aan het werk gegaan.
De molen was geopend op woensdagavond, in verband met een fietstocht, voor Russische kinderen in Nederland. Het was vast veel te warm om te fietsen, want het aantal bezoekers viel heel erg tegen.
Donderdag, vuldag en tussendoor nog een groepje met kinderen.
Vrijdag de voorbereidingen van het Nationale Molenweekend. Zijn er voldoende zakjes meel, staan de boeken klaar, is er al cake gebakken. Gelukkig hebben we een coördinator wiens hoofd altijd koel blijft en die alles goed onder controle heeft.


Als hoogtepunt deze week twee molendagen. Op zaterdag een fikse westen wind. Toch nog wat zeil erbij (vier halve) omdat er nog de nodige zakken graan naar boven geluid moesten worden. Eerst de flinke aantallen bezoekers de molen laten zien en onze vaste klanten geholpen.

Met een hoop inspanning is het toch gelukt, de prullenbak is weer helemaal klaar en staat inderdaad weer te pronken boven op het schuurtje. Een fraai stukje werk.
Als dan de eerste werkzaamheden gedaan zijn en de bezoekers hebben kunnen zien dat een molen meer kan dan alleen malen (luien) toch ook de steen maar weer wat laten doen. En de wind werkte geweldig mee. De ene zak na de andere werd gevuld met volkoren. Stond de meelzolder eerst vol met bezoekers, nu staan er weer een groot aantal zakken en zo hoort het ook.
Het hardwerkende team bestond vandaag uit Bertel, Elske, Bertus, Wim, Wicher, Danny, Ida, Jenfrey, Henk, Ricardo, Albert D. en Frank. Aan het eind van de dag even de inwendige mens verzorgen en dan korte tijd bijkomen, want ook op de eerste Pinksterdag is de molen weer open.

Zondag 15 mei 2016 - Eerste pinksterdag
De deuren waren nog maar net open of de eerste bezoekers kwamen al binnen. Ook een collega molenaar uit de Schermer, die zelfs in zijn vakantie nog snel even een molen wilde bezoeken. De stroom bezoekers was wel iets minder dan op de zaterdag, maar liep gestadig door.
Omdat ook vandaag de wind weer heerlijk meewerkte, konden deze mensen genieten van een werkende en malende molen. Totaal dit weekend is er toch zo'n 750 kg gemalen. Het vertelt natuurlijk leuk over het werk van een molen, maar het met eigen ogen kunnen bekijken is toch altijd veel mooier.
Aan het eind van de middag nog even bezoek gehad van molenaar Erwin de Jonge uit de Wijk, die meteen maar aan het werk werd gezet (en dat op zijn vrije dag).
Een druk bezet weekend, maar met ongeveer 700 bezoekers mogen we niet klagen, vooral niet omdat menigeen ook nog snel even langs onze winkel ging.
> zie foto's

En dan de komende week.
Er zal wel het een en ander opgeruimd moeten worden, maar dat zijn we gewend. Snel nog even introductie van de molenmuis op twee scholen, zakjes vullen zakjes vullen en zakjes vullen, want a.s. zaterdag is de molen vertegenwoordigd op de voorjaarsmarkt van Lenteheuvel in Zwartsluis.
 
JUNI 2016
Zaterdag 4 juni 2016
En alweer een drukke en bezige week. Op maandag ging de molenknecht weer op pad, bepakt en bezakt met de leskisten van de molenmuis.
Omdat er toch nog niet voldoende voorraad was, is er ook deze week weer op een avond gemalen, met als gevolg dat de zolder keurig vol staat en er weer flink gemengd en gevuld kan worden. En gemengd werd er, want een van onze grote afnemers plaatste een flinke bestelling.
Ook de vulploeg van Lenteheuvel en onze eigen vullende Caty hebben flink aangepakt, zodat de bestelling de deur uit kon en de winkel weer netjes aangevuld is.

Meteen maar even een bestuursvergadering, want alle zaken die spelen, worden goed in de gaten gehouden en begeleid.
Ach en laten we dan meteen maar even de bestellingen wegbrengen en vlak daar achter aan een kinderfeestje, dan zijn de week dagen weer gevuld.

Zaterdag
De wind liet het een beetje afweten, de zon daarentegen echt niet. Vier volle zeilen zorgden ervoor dat de molen toch nog af en toe vlot draaide, al was de wind niet echt betrouwbaar. Dan noordoost, dan noordwest en net als je besloot de boel te kruien draaide de wind weer terug. Het warme en benauwde weer zorgde helaas wel voor een wat traag werktempo, maar dat resulteerde er wel in, dat we eindelijk weer eens buiten koffie konden drinken, gevolgd door kibbeling en ijs.

Ondanks het trage tempo en het benauwde weer verdwenen er weer kilo's graan door de pletter en is er flink schoongemaakt, het gras er weer netjes uitziet en alle klanten te woord werden gestaan en geholpen.
Volgende week een druk en hopelijk gezellig weekend tijdens het grachtenfestival.Zaterdag 11 juni 2016
Een drukke week? Wat heet...
In het begin van de week een netwerkbijeenkomst i.v.m. vrijwilligers. Echt zo'n woord van deze tijd, maar ook een ouderwetse molen doet daar aan mee. Wij zijn tenslotte een vrijwilligersgroep die altijd wel wat passende aanvulling kan gebruiken. En van collega vrijwilligers krijg je soms leuke tips mee.
Zakjes vullen, mengen, malen, alle voorkomende werkzaamheden moesten ook nog 'even' gedaan worden. Met een groots Meppeler festival voor de boeg moest er toch wel het een en ander aan werk verricht worden. Met samenwerkende krachten is dit allemaal weer goed gelukt.

Het grachtenfestival was niet alleen voor Meppel maar ook voor onze molen een groot succes. Met twee kramen aan de Sluisgracht en dat twee dagen lang kon het eigenlijk niet anders gaan. Er zijn weer veel boeken verkocht en de meelvoorraad van de molen is behoorlijk geslonken. Gelukkig hebben de mensen van Lenteheuvel ons weer goed geholpen, zodat we eigenlijk geen nee hoefden te verkopen.
Ook op de molen zelf liep het bezoek af en aan. Alle woordenboeken moesten weer open geslagen worden om mensen goed te woord te staan. Heel veel nationaliteiten gezien, o.a. Australië, Denemarken, Duitsland, Canada. Een heerlijk iets om zo je molen naar het buitenland te promoten. En nog leuker is het natuurlijk als de mensen ook weer wat meel meenemen.
> zie foto

Een beetje minder leuk is dat we steeds meer met minder mensen moeten doen. Dus weet je nog een leuke vrijwilliger, die in ons team past, we houden ons aanbevolen.
Positief punt is dat we waarschijnlijk weer mensen gevonden hebben, die geďnteresseerd zijn in het molenvak. Als dit doorzet zullen we de namen gaan verklappen.

Ook zondag deze week gedraaid. Weliswaar met een onbetrouwbare wind, met een weersvoorspelling die echt niet klopte, maar draaien deed de molen wel. Vanwege de wisselende weersverwachting stond de Molen rond vier stil (vond de molen zelf niet zo erg, had veeeeeel gedraaid vanaf vrijdag).

Komende week wordt er weer volop gevuld en klinken er vrijdag weer veel kinderstemmen in de molen. En…. Als de wind meespeelt zal er ook nog wel gemalen worden.
Met deze week dank aan Elske, Bertel, Frank, Ida, Pia, Caty, Ricardo, Danny, Jenfrey en natuurlijk Bertel voor alle werkzaamheden.Zaterdag 18 juni 2016
Wat een bezige week hebben we achter de rug. Net bijgekomen van het grachtenfestival en de werkzaamheden stapelen zich alweer op. Na het succes van het afgelopen weekend moest er natuurlijk weer volop gemengd en gevuld worden. Iets dat alleen kan gebeuren als er voldoende gemalen is. En dat werd er vandaag zeker.
Ondanks de wat matige zuidwesten wind en vier volle zeilen, draaide de molen weer volop. Ook even de hulp ingeroepen van de maalstoel, want de voorraad was schrikbarend klein geworden. Na een volle dag, met assistentie van gastmolenaar Alex, is de voorraad weer meer dan voldoende aangevuld.

Ook is het duidelijk merkbaar dat het toeristenseizoen weer is aangebroken. Vanuit diverse hoeken van Nederland komen de mensen even langs de molen en niet alleen om te kijken. Wat is een leukere vakantieherinnering dan een zakje pannenkoekenmeel. Ook de afgelopen week moesten onze woordenboeken weer volop hun dienst bewijzen.
Tussendoor nog een afsluitende ochtend van OBS de Oosterboer, die met ruim 50 kinderen de molen kwamen bezoeken en op zoek gingen naar onze molenmuizen.

Komende week staat in het teken van iets dat niet echt bij een ouderwetse molen past. Ook wij doen mee aan het moderne netwerken. Dus dat betekent dat we we meerdere dagen op en voor de molen aanwezig en aan het werk zullen zijn.

Maandag a.s. het laatste bezoek aan de kleuterklassen en dan zit het eerste jaar molenmuis er al weer op. Na de zomervakantie gaan we dan weer verder.
De familie Kok heeft vandaag onze tuin weer flink onder handen genomen. Zo klopt het beeld weer als je langs komt.Zaterdag 25 juni 2016
Het wordt eentonig, maar weer een verslag van een week vol werkzaamheden.
Door de hele week werden er bestellingen in orde gemaakt en ook afgeleverd. De mixmachine heeft niet stil gestaan en er zijn weer heel veel zakjes gevuld. Op woensdag kregen wij bezoek van de Christen Unie van Meppel. Zij vierden hun jaarsluiting, maar waren wel terdege geďnteresseerd in het wel en wee van de molen. Het was een iets andere rondleiding die we gewend waren, maar een vreselijk leuke ervaring.
Ook een ouderwetse molen doet mee aan moderne evenementen. Donderdag was ons team vertegenwoordigd bij de kick off van de meppeler uitdaging. Een groep mensen die zich bezig houdt met de integratie van maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Er zijn wat leuke contacten gelegd, waar we in de toekomst wellicht iets mee kunnen doen.

Onze collega vullers van Lente heuvel hadden vrijdag wat extra ondersteuning nodig en wie anders dan duizendpoot Elske bood de oplossing.
Zaterdag. Een dag met raar weer. Aanvankelijk draaide de molen met blote benen bij een matig westen wind. Weervouw Leidie kan wel een voorbeeld nemen aan molenaar Bertel. Als de wind ruimt naar het noordoosten zet je wieken op het zuidwesten. Zijn gevoel was juist want de wind kromp heel snel en de molen stond dus weer pal op de wind.

Vandaag toch maar weer even gebruik gemaakt van de elektrische maalstoel. Helaas weinig wind en er moest toch wat gemalen worden.

Ons grasveld en het grindpad zien er weer netjes uit en vooral de schuur is opgeruimd of beter gezegd uitgeruimd. Alles eruit en flink weggegooid. Dat dankzij het initiatief van de fam. Kok, die dit wel eens hard nodig vonden. Wij eigenlijk ook, maar we konden er geen tijd voor vinden..

Al met al natuurlijk weer een bezige week. Komende week mogen we even op adem komen er staan geen extra activiteiten op ons to do lijstje. Maar ja dat kan per dag veranderen.
Toch maar weer eens alle namen van de vrijwillige bezige bijen genoemd : Bertel, Elske, Frank, Henk, Bertus, Ida, Wicher, Danny, Jeffrey, Jenfrey, Monique. Mensen, we zijn samen een superteam.


 
JULI 2016
Zaterdag 2 juli 2016
Een lekker windje vanuit de zuidwest hoek, begonnen met twee volle en twee halve zeilen, maar omdat de wind nogal wisselvallig was veranderde dit snel in vier volle zeilen.

Onze nieuwe leerlingen Wicher en Danny zijn vandaag overspoeld met informatie over het opzeilen en het in gereedheid brengen van de molen. Moet gewoon kunnen, maar daarom draaide de molen iets later dan we eigenlijk gewend zijn.
Meteen maar even de nieuwe lading tarwe naar boven geluid en daarna met volle kracht vooruit. Er moest flink gemalen worden, gebuild en geplet. De afnemers staan bijna in de rij, dus flink werk aan de winkel.
Ondertussen moest ook de tuin weer even netjes gemaakt worden, want dat hoort er ook bij.

De voorraad is weer flink aangevuld, wat dit keer ook een beetje gedaan is met de elektrische maalstoel, hoort er niet echt bij, maar het spreekwoord zegt doel heiligt de middelen.
De molen heeft weer volop zijn kunnen getoond en vele kilo's tussen de stenen door geperst. De molenaars waren derhalve ook allemaal weer aardig wit gekleurd.

Deze zaterdag weer een fantastisch team op de molen, die allemaal flink aangepakt hebben. Dat moest even een beetje gevierd worden, dus... KIBBELING.

Deze week kunnen we weer even vooruit met het mengen en voorbereiden van de bestellingen, hopen dat er deze week nog wat wind komt, dan kunnen we nog even verder.
De agenda voor deze week: vullen, mengen, kinderfeestje en natuurlijk de laatste molenmuis van dit schooljaar.Zaterdag 9 juli 2016
Ook deze week weer veel bezigheden op de molen. Het verjaardagsfeestje van Noa, een meisje van bijna 7 jaar uit Hoogeveen, de laatste groepen van de Molenmuis voor de vakantie. Maar ook weten de toeristen onze molen te vinden. Een leuk afwisselend publiek.
Ook nog een middag gevuld op de molen want de meelverkoop loopt goed, ook de zelfbediening onder in de molen. Wij zijn dan ook blij met de hulp van Zorgboerderij Lenteheuvel uit Zwartsluis die voor ons pannenkoekenmix vullen. Vooral Agnes en Pascal bedankt!

Zaterdag begon met mooi weer, wind 2-3 ZO. Maar... in de loop van de dag werd het erg dreigend en kregen we nogal wat regen. Gelukkig bleef het onweer uit.

De molen opgezeild met de nieuwe molenaars in opleiding Wicher en Danny onder toeziend oog van molenaar Bertel.

Frank was een dag oefenen op de molen in Diever, Bertus was een dag met zijn vrouw op stap en Talal is op vakantie. Aan het einde van de dag kwam Bertus nog even langs om te horen hoe het gegaan was en of we lekker verkocht hadden. Ja dus!

Het vangtouw is vervangen. Was ook hoognodig. Bertel heeft er een mooi touw van gemaakt. Ook een begin gemaakt met het vervangen van het touw van de netjes. Extra hoekjes uit de stelling gezaagd zodat de kettingen beter vast gelegd kunnen worden. Samen met Otto het verfwerk bekeken, op wat aandachtspunten na zit het er weer strak in.
> zie foto

Verder is er gebuild, geplet, gemixed, gevuld, verkocht meel en boeken, rondgeleid, gesproken over theorieavond na de zomer en oh ja tussen de middag was er een broodje hamburger!

Weer een productieve week op Molen de Weert met veel plezier en gezelligheid!
Benieuwd wat de komende week ons brengt.Zaterdag 16 juli 2016
Een lekker windje uit het zuidwesten en vier volle zeilen.
Voordat de zeilen erop lagen werd eerst even de theorie in de kap doorgenomen. Uiteindelijk iets later dan gewoonlijk draaide de molen volop. En wat kun je dan het beste meteen doen, juist malen.
Volop bedrijvigheid in de molen, want er werd ook meteen weer het een en ander geplet. Helaas geen nieuwe voorraad gekregen deze week, dus op is op en dan moet je gewoon stoppen. Nog niets aan de hand, want er is nog genoeg.

Met het oog op de komende activiteiten werd er deze week weer flink gevuld, zowel op maandag, donderdag als vrijdag. Meteen maar even her en der grote schoonmaak gehouden, als er toch dingen verplaatst worden, dan meteen maar schoon ook.

De winkel heeft zijn diensten deze week ook weer bewezen, er is weer flink verkocht. Ook over bezoekers viel echt niet te klagen vandaag. Niet alleen uit alle hoeken van ons eigen land kwamen de mensen, ook uit verschillende andere landen, zodat onze talenkennis weer danig op de proef werd gesteld.
Tussendoor toch nog even tijd kunnen maken om gezellig met zijn allen van de koffie en de taart te genieten.

Komende week weer een drukke week.
Te beginnen met de rijwiel4daagse die woensdag langs komt en waarbij voor de kinderen het een en ander te doen is. Dan de eerste donderdag Meppeldag en natuurlijk vullen op de molen en bij Lenteheuvel. Maar vullen kan alleen als er ook genoeg gemengd wordt, dus ook dat staat op de planning.
Vervelen zullen we ons vast weer niet de komende week.Zaterdag 23 juli 2016
Vandaag begonnen met het nodige smeerwerk, terwijl de molen op de wind gekruid werd en opgezeild.
Een lekker windje vanuit noord/noordoostelijke richting, vier volle zeilen erop dus draaien maar. Malen stond vandaag voor een klein deel op het programma, al was het dit keer elektrisch.

Na een flinke theorie ronde zijn we begonnen met de stenen schoon te maken. Een flinke klus, want voor de steen bloot ligt moet er flink wat afgebouwd worden. Met man en macht is er gewerkt om de boel weer schoon en netjes te krijgen, zodat we zoor de komende tijd weer klaar zijn.

Ondertussen kwamen er weer veel bezoekers langs op de molen en waren er diverse woordenboeken nodig om deze mensen wegwijs te maken. Vanuit alle windstreken kwamen de mensen. Het is duidelijk dat het vakantie is, de toeristen weten de molen en natuurlijk ook de winkel te vinden.

Nieuw deze week ons pinapparaat. Ja ook een molen moet wel een beetje met de tijd meegaan. Dus vanaf nu geldt bij ons ook klein bedrag, pinnen mag.

Verder natuurlijk deze week een zeer geslaagde ochtend van de fiets4daagse. Enkele honderden bezoekers stapten af bij de molen, om pannenkoeken te eten, broodjes te bakken, even aan de spijkerbroeken hangen en ook om even een kijkje in de molen te nemen. Wederom een activiteit die mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers tot stand kon komen.
Komende week natuurlijk weer vullen, mengen, malen en open op de tweede meppeldag.Zaterdag 30 juli 2016
Donderdag zijn we om 11 uur begonnen voor de 2e Donderdag Meppeldag. De molen half om gekruid naar het westen. Pfff. Rustig laten draaien met blote benen tot na de middag de dreiging voor onweer te groot werd en de molen aan de ketting en bliksemafleider gelegd.
Desondanks de hele dag door veel bezoekers ontvangen en leuke rondleiding en gegeven. 3 man sterk, beslist geen overbodige luxe om de molen te bemensen. Om 16.30 uur was het mooi geweest.

Vrijdag pannenkoekenmeel naar de zorgboerderij Lenteheuvel gebracht.
's Middags brachten ze het met elkaar afgezakt terug. En hebben we met elkaar de molen bekeken. Leuke mensen!

Zaterdag begonnen met weer terug kruien naar het Oosten..... De weersvoorspelling was buiig dus dat betekende het weer goed in de gaten houden. Toch viel het mee tot ver in de middag. De molen heeft rustig gedraaid met 4 volle zeilen O 2/3. Tot de vang erop ging omdat de klus van deze dag aan de afronding toe was.
De molensteen is schoongemaakt en weer terug geplaatst. Op een gegeven moment gaat de as weer op zijn plek en dat kan niet met draaiende molen. Veiligheid voorop!
Ondertussen draaide de wind weer naar het westen, zodat de molenaar nadat het maalkoppel weer in elkaar zat de molen maar is gaan afzeilen.
Om toch onze productie op peil te houden is er gemalen met onze kleine maalstoel. Ook is er veel gebuild.

De bezoekers kwamen weet uit alle hoeken van de wereld. De een zeer geďnteresseerd en de ander maakt een foto en is klaar. De voelbakken met tarwe, volkoren en bloem zijn een succes.
In de winkel boven en beneden zijn mooie krijtbordjes voor de prijzen opgehangen. Duidelijk en netjes.
Tussendoor ook nog gezellig thee en koffie gedronken met elkaar!
We blijven goed bezig met ons superteam!


 
AUGUSTUS 2016
Zaterdag 6 augustus 2016
Weer een bezige week op de molen. Afgelopen maandag kwam er nog een lading tarwe binnen, ondertussen ook nog rondleidingen gegeven, gedraaid en gemixed. Dinsdag een extra vuldag, woensdag grote bestelling afleveren en donderdag alweer de derde DMD dag. Veel bezoek op de molen, lekker druk. Maar ook gevuld. Vrijdag meel naar de zorgboerderij en afgezakt terug.

En dan is het weer zaterdag. Wind ZW 2 tot 4. Krap aan 20 graden maar droog. De molen heeft met 4 vollen tot middernacht gedraaid.

Er is weer veel gedaan. De tarwe omhoog luien, schoonmaken, rondleiden, gras maaien, meelverkoop, boeken sorteren en een overleg voor Drentse Molendag 27 augustus. De neuzen staan al de juiste kant op. Nu de uitvoering nog.
Aan het einde van dag gezellig een patatje gegeten onder de molen. Weer een week veel gedaan, maar vooral ook leuk gehad met elkaar!
En dat houden wij zo!Zaterdag 13 augustus 2016
Deze week weer een bezige week achter de rug. Mengen, mixen, zakjes vullen, rondleidingen en daarnaast dan nog even de voorbereidingen voor de Drentse Molendag. Gelukkig zijn er elke dag wel vrijwilligers aanwezig om deze werkzaamheden te verrichten. Topdagen deze week weer de donderdag Meppeldag. Veel Amsterdammers ontweken even het Mokum feest in het centrum en kwamen een bezoekje brengen aan de molen.

En dan natuurlijk de zaterdag. Een matig windje vanuit het zuidwesten. Eerst de boel maar weer eens goed in het vet zetten, dat kruit in ieder geval iets makkelijker. Dit keer gelukkig maar een veld, dat is wel eens anders. Toen maar weer eens flink geoefend met alle zeilvoeringen. Uiteindelijk toch vier volle zeilen, want er stonden weer kilo's graan te wachten om gemalen te worden. En dat is zeker gelukt, ondanks de toch wat onbetrouwbare wind. De voorraad meel is weer flink gegroeid en dat is ook hard nodig, want de bestellijst zal vast niet zo heel rustig zijn. Was een flinke klus, maar het is gelukt.

Het harde werken vandaag werd beloond met een lekker visje zodat we toch even allemaal bij elkaar konden gaan zitten, voor zover de bezoekers ons dat gunden.
Al met al weer een werkzame dag en voor de leerlingen een zeer leerzame dag, Bertel heeft zich weer flink ingespannen om wat kennis over te dragen.

Op naar de komende week, die vast niet zo heel rustig zal zijn. Nog een klein vraagje. Hebben alle vrijwilligers die willen helpen met de molendag dit al doorgegeven en weet je nog een extra gezellig persoon, geef het even door. Er is veel te doen zaterdag 27 augustus, maar vele handen maken licht werk.Zaterdag 20 augustus 2016
Na een volle week van malen, builen, mengen vullen, telefoneren, regelen voor molendag een dag die zeker niet rustig is verlopen.
Al vroeg stonden de deuren weer open en kwamen de eerste bezoekers weer op de molen.

Vandaag een opvallende molen in het Meppeler stadsbeeld. Er werd niet gedraaid. Ook dat kan een keer gebeuren, er was geen gediplomeerde molenaar aanwezig. Wel een dag om mooi eens wat achterstallige karweitjes af e maken. Zo werd de balie met een flinke sopdoek onderhanden genomen, werden gasten uitvoerig te woord gestaan, kwamen er meerdere mensen van het bestuur langs, die zich op de hoogte kwamen stellen van het wel en wee. Was er net een mix gedraaid, werd die al direct weer verkocht.

Ook bezoek van collega molenaars in opleiding, een vanuit het hoge noorden en een vanuit Aalsmeer. En ja dat neemt toch altijd wat meer tijd in beslag.
De voorbereidingen voor de Drentse Molendag zijn alweer in een vergevorderd stadium al vereist dit nog wel de nodige inspanning in de komende week, maar... we hebben er alle vertrouwen in dat het een mega succes gaat worden. Elk jaar zijn er weer nieuwe dingen te zien en te doen. Zo ook dit jaar. Wat ??? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen, kom maar kijken en ervaar het wel en wee van onze molen op zaterdag 27 augustus a.s.
Natuurlijk alle bekende zaken, zoals brood, brood bakken, vis roken, maar er is meer, véél meer. Neem dus alle familie en vrienden mee en kom kijken, proeven en kopen (en oh ja pinnen kan nu ook).Zaterdag 27 augustus 2015
Vandaag Drentse Molendag. Na een hectische week van voorbereidingen, zakjes vullen, mixen mengen, spullen klaarzetten, boodschappen doen, vis bestellen, ging de deur al voor 7 uur open. Er moest nog heel wat gedaan worden.
Langzaam aan kwam het leven op gang. Gelukkig stonden de kramen al klaar, zodat eigenlijk direct met het versieren en inruimen begonnen kon worden. Rond acht uur was het een bezigheid op het molenterrein, die duidelijk liet zien dat er het een en ander te doen was. Diverse vrijwilligers waren al vroeg aan de slag om het terrein in feeststemming te brengen.
Bij de opening rond 10 uur was alles klaar. De eerste vissen hingen in de rookoven, de koffie was klaar, het brood op de kraam. Eigenlijk teveel om op te noemen. Ook vandaag deed het spreekwoord vele handen...
Ruim 25 vrijwilligers waren aanwezig om deze dag te doen slagen, waaronder onze vorige molenaar Kees en onze molenaar Wim, die door omstandigheden al een tijdje niet aanwezig kon zijn.

Het was een af en aan lopen van bezoekers, de hele dag door en niet alleen de bezoekers maar ook alle medewerkers genoten van een drukke maar bovenal gezellige dag.

Dit jaar was de molenmarkt uitgebreid met een kraam van zuivelboerderij de Waard en een mooi aantal oude motoren, die voor een indrukwekkend schouwspel zorgen. Daarnaast natuurlijk weer de heerlijke rondvaarten naar de Kaap. Ook de versgebakken broden door bakker Steenbergen vonden weer gretig hun weg naar de liefhebber.

Onze gastmolenaars zorgen ervoor dat tussendoor de molen flink kon draaien en Bertel heeft zelfs kans gezien nog het een en ander te malen.
Ruim 700 bezoekers wisten de weg naar de molen te vinden. Sommigen bleven even, anderen wisten de uitgang van het terrein met moeite te vinden. Dit tekent toch wel de gezelligheid.

Mede dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers was deze dag weer te realiseren. Alle namen noemen is lastig, want dan vergeet je toch weer mensen, maar speciale dank toch wel aan de familie Kok en molenaar Bertel voor het speciale tintje dat aan deze dag werd gegeven en natuurlijk aan het paard dat deze enorme kar door weer en wind heeft getrokken Elske (ja ik weet het we doen het allemaal samen).

Voor ons allen een hele mooie dag om op terug te kijken, die daarnaast ook nog succesvol kon worden afgesloten.
> zie foto's

Eind van de vakantie in deze regio, binnenkort starten we weer met de molenmuis en keren we weer even terug naar de reguliere gang van zaken (wat dat ook moge zijn).


 
SEPTEMBER 2016
Zaterdag 3 september 2016
Na een zaterdag met een drukke molendag, deze week weer een drukke week. Alles moest opgeruimd en schoongemaakt worden. En flinke klus, maar het resultaat mag er zijn.
Maar deze week bestond niet alleen uit schoonmaken. Op maandagochtend stond er alweer een grote groep internationale studenten voor de deur, die graag eens een werkende molen wilden bekijken.

Ook de voorbereidingen van een nieuwe serie molenmuis lessen moesten deze week afgerond worden.
Allemaal taken die we nu van ons to do lijstje af kunnen strepen.

En dan de zaterdag. Een matig windje, die veelal uit zuidwestelijke richting kwam, liet de molen in eerste instantie draaien met vier lange halve zeilen. Gelukkig was er goed gesmeerd, want met een voortdurend draaiende wind moet er tussendoor gekruid worden.

Deze zaterdag eigenlijk een dag voor allerlei kleine klusjes, die steeds zijn blijven liggen. Met een beetje goede wil is ons lijstje nu weggewerkt.

Later op de dag alsnog vier volle zeilen, maar helaas de wind heeft nog een beetje vakantie, dus malen zat er niet in.

Deze week is er een begin gemaakt met een mooi tegelplateau dat onder de picknick tafel moet komen. Natuurlijk ook weer deze dag de nodige (vaste) bezoekers gehad.

Komende week starten we dus weer met het molenmuis project en ook SG Dingstede start het techniek project met de zakjesvulmachine.

Rust op en in de molen? Wat is dat.

Om onze voorraden weer aan te vullen zullen er ook hier en daar even boodschappen gedaan moeten worden, klanten bezocht en bestellingen afgeleverd.

En dan op naar een monumenten weekend.Zaterdag 10 september 2016
En alweer een verslag van een hele week. Een week die al vlot begon, met voorlichting molenmuis. Ging helaas niet helemaal volgens planning, maar oké foutje moet kunnen.

Op woensdag de eerste dag van het zakjesvul project van SG Dingstede. Eerst een rondleiding door de molen en daarna een verduidelijking van de opdracht. We zijn benieuwd naar de komende resultaten.
Donderdag is onze vaste vulploeg weer aan het werk gegaan. De voorraad is weer flink aangevuld.
Vrijdag even het een en ander aan meel naar Lenteheuvel gebracht, zodat ook deze mensen weer druk aan het vullen konden. Wat zouden we toch moeten zonder al deze vulploegen. Heel erg bedankt.

Ook de streekproductenwinkel in Staphorst weer van nieuwe voorraad voorzien. En dat was allemaal dus even tussendoor. Net als het bijwerken van de administratie. Het to do lijstje voor deze week is weer helemaal afgewerkt.

En dan natuurlijk het klapstuk van de week. De zaterdag.
Na een grondige smeerbeurt en wat kruiwerk de molen op het matige zuiden windje gezet, vier volle zeilen erop en draaien maar. Tussendoor nog even kruien, want de wind was niet vastgezet op zuid.

Jorin en Jeffrey hebben zich vandaag hard ingezet om het tegelplateau onder de tafel in orde te maken. Een flink karwei dat tot een prachtig resultaat heeft geleid. Gelukkig kregen ze voldoende hulp van Albert, Bertel en Wicher.

Omdat het monumentendag was en een deel van de route verkrijgbaar was op de molen, was er een af en aan lopen van klanten en bezoekers. Gelukkig waren er mensen voldoende op de molen om iedereen te woord te staan en hen te vertellen over het werken en het wel en wee van de molen.
Helaas liet de wind het vandaag wat afweten zodat de elektrische maalstoel hulp moest bieden.

Vandaag werd de interne mens verrast door een fantastisch lunch pakket van de organisatie. Het smaakte prima.
Ook morgen is de molen open, al wordt de toegang wat geblokkeerd door de city run, maar de werkelijke liefhebber weet de molen toch wel te vinden.Zaterdag 17 september 2016
Weinig tot geen wind vanuit noordwest dus vier volle zeilen en nog wilde de molen eigenlijk liever niet draaien. Mooie gelegenheid voor een aantal achterstallige onderhoudsklusjes. En waar dan te beginnen. In het bovenwiel zaten een aantal kammen los, die weer eens goed op zijn plaats gezet moesten worden. Een mooi klusje voor gastmolenaar Alex. Ondanks de toch wat toenemende temperatuur een klus die weer mooi even gedaan is.

Verlichting in de lantaarnpaal bij de steiger. Weer zo'n klus (!) die de nodige mankracht vereiste. Maar de stroomleiding ligt er en nog een stukje extra ook voor de bootjes aan de steiger.

Geen wind dan wordt er helaas gemalen met de elektrische maalstoel, want klanten teleurstellen past niet bij ons. Kilo's en kilo's gingen er doorheen en daarna door de buil en de mengmachine, zodat er weer genoeg voorraad is.

Ondanks alle kleine karweitjes een zeer productieve dag, die ons niet eens tijd liet om even koffie te drinken. Aan het eind van de dag toch maar even om de tafel om samen een vette hap naar binnen te werken, was wel even nodig.
Ook de kassa liet een positief geluid horen, dus al het werk was zeker de moeite waard.
Op naar de volgende week.Zaterdag 24 september 2016
Zuid zuid oosten wind, vier volle zeilen, maar eerst kruien kruien kruien. Uiteindelijk stond de molen goed en wilde wel wat draaien, maar op deze zonnige zaterdag dus te weinig wind om te malen. Helaas, dan moet het elektrisch gaan gebeuren, want de voorraden zijn er weer doorheen gevlogen. Heeft toch ook wel een heel klein voordeeltje, er is tijd om klusjes af te ronden, die al een tijdje liggen te wachten.

Het kruirad is/wordt door Albert voorzien van nieuwe klossen, er moet hier en daar schoongemaakt worden, de schuur weer wat opgeruimd en natuurlijk alle klanten moeten worden geholpen.

Vandaag ook weer enkele grotere groepen op bezoek gehad, dus we konden onze kennis weer fijn even kwijt.

Ook de mixmachine maakte weer overuren, er stond nog een bestelling op het lijstje.
Allemaal kleine dingen die toch gedaan moesten worden en het activiteiten lijstje wordt nog steeds niet kleiner. Daar hebben we nu een mooi bord voor staan, dus dat wordt proberen dit op korte termijn leeg te krijgen.

 
OKTOBER 2016
Zaterdag 1 oktober 2016
De afgelopen week stond weer bol van bezigheden. Er is flink gemengd en bestellingen klaar gemaakt. Onze koeriersdienst heeft de bestelling afgeleverd bij de Lichtmis, nadat de vulploeg alles weer in zakken verpakt had.

Op de donderdagmiddag werd de molen gevuld met lekkere bakluchten. Onder aanvoering van onze gast kokkin Cathy werden er heel veel mini cupcakes gebakken voor het proef en beleef gebeuren op de vrijdag.
Donderdag avond was de avond ploeg aanwezig om te malen.

Vrijdagochtend nog een school rondgeleid vanwege de molenmuis. 's Middags bezoek en aanwezigheid op zorgboerderij Lenteheuvel voor de familiedag en aan het eind van de middag stond het culinaire gebeuren in de Plataan op de rol. De bezoekers konden aan de kraam van de molen genieten van de cupcakes en de vers gebakken pannenkoeken.
Even een avondje rust om op zaterdag er weer met frisse moed tegen aan te gaan.
En dan natuurlijk de zaterdag...

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn,
maar is het nat en koel, 't is van een zachte winter een voorgevoel!


Onbestendige wind hoofdzakelijk vanuit de oosthoek. Dus eerst maar eens een flinke controle door de molen. Hier en daar wat wiggen aanslaan, smeren en alles nogmaals controleren. Daarna vier volle zeilen erop en dan maar hopen dat de wind krachtig genoeg is om te draaien.
En ja hoor dat lukte wel. Niet al te enthousiast, maar er werd gedraaid.
Op naar de volgende klus. Terwijl de schilder de laatste plekken van het verfwerk bijwerkt, worden de resterende bruine zeilen eens goed nagekeken, zodat er binnenkort met vier bruine zeilen gedraaid kan worden.
In de winkel is het een komen en gaan van klanten.

Ondanks alle wijzigingen in de berichtgeving over kinderdag komen er toch nog wel de nodige kinderen met hun ouders naar de molen. Gelukkig hebben we improvisatietalent in de molen om er ook voor deze bezoekers iets speciaals van te maken. Zo konden de kinderen genieten van een uitgebreide rondleiding, een lekkere pannenkoek, een mooi schilderwerkje en natuurlijk ons alom bekende filmpje van de molenmuis. En dan als dank een stel grote glimlachen en natuurlijk blije ouders, omdat ze niet voor niets kwamen.

Laten we hopen dat al die vrolijke gezichten een voorbode zijn voor de échte kinderdag, 15 oktober a.s.
Natuurlijk kunnen we ook de komende week onze klanten niet teleurstellen, dus er werd toch nog wat gemalen, al was het dan elektrisch. Er is weer voldoende voorraad om in de komende week een flinke stapel zakjes te vullen.Zaterdag 8 oktober 2016
Een rustig windje vanuit de noordwest hoek en vier volle zeilen en ja de molen wilde wel draaien, maar helaas niet genoeg om te malen. Dus maar een mail naar het KNMI gestuurd met het verzoek de komende tijd de wind even te laten toenemen, want we willen malen.

Na de normale werkzaamheden als smeren en nog eens smeren, waren er gelukkig voldoende krachtige jongelui aanwezig om de molen bijna 180 graden te kruien. En dat ging in een rap tempo. Jonge molenaars in spé hebben de molen onder toezicht keurig opgezeild en laat maar draaien.

Omdat de wind ons een beetje in steek liet toch maar weer wat kilo's door de elektrische stoel gehaald, we kunnen de klanten toch niet op het weer laten wachten.

Vandaag een begin gemaakt met het vervangen van de witte zeilen door bruine, al moesten er hier en daar nog wat touwen vervangen worden, maar het is toch gelukt.

Even rustig gaan zitten was er niet bij, want zo was de ene bezoeker weg, stond de andere al weer klaar. Toch wel weer eens leuk als je een wat grote groep binnen krijgt die echt geďnteresseerd is in het molen gebeuren, dan kun je fijn je verhaal weer kwijt.
En dan staat er opeens een collega molenaar uit het zuiden des lands voor je neus, die toch wel iets meer wil weten van onze mooie molen, dus daar gingen we weer. En dan ook nog even kans zien om wat voorbereidingen te treffen voor het komende evenement, de kinderdag volgende week zaterdag.
En dan niet te vergeten de nodige klanten die ook vandaag de weg naar de molen wisten te vinden, dus dat wordt komende week weer vullen en vullen en mengen en mengen.
En nee, we mopperen er vandaag niet over, want we vinden het allemaal veel te leuk om te doen.

Aan het eind van de dag konden we allemaal toch weer terug kijken op een leuke en werkzame molendag. Komende week dus meer voorbereidingen voor de kinderdag in het teken van oktober kindermaand. Als dan ook de kassa nog een leuk saldo laat zien, dan zijn we echt weer tevreden.Zaterdag 15 oktober 2016
Ook deze week eerst een korte impressie van de afgelopen week.
Voorbereidingen voor de zaterdag kinderdag in het kader van oktober kindermaand. Dus er viel van alles te doen. Daarnaast natuurlijk nog even snel wat zakjes laten vullen en als klap op de vuurpijl werd de nieuwe voorraad aangeleverd, die ook nog even naar boven moest. Gelukkig stond er donderdag voldoende wind om alles weer netjes op de maalzolder te krijgen.
En dan moet natuurlijk de molen ook af en toe schoon gemaakt worden, ook dat gebeurde nog tussen neus en lippen door.

De zaterdag stond in het teken van de kinderen. Deze konden allerlei activiteiten doen rondom en in de molen, maar dat eist wel de nodige voorbereidingen Vrijwilligers vragen, beslag in orde, deeg regelen, kleurplaten klaar, kramen opbouwen en dan op de zaterdagochtend alles klaar zetten.

Ondanks alle voorspellingen en verwachtingen van landelijke en Drentse weermannen en vrouwen bleef het acceptabele weer achterwege. Maar dat liet ons er niet van weerhouden al vroeg alle kramen op te sieren en alle bezigheden klaar te zetten. Allereerst werden de kramen voor pannenkoeken bakken, knutselen, broodbakken, koffie thee limonade enz. klaargezet. Alles stond in vol ornaat klaar rond tien uur, dus we konden even samen koffie drinken.

Bij de start rond 11 uur draaide ook de molen heel rustig met vier volle zeilen op een noordoostelijke wind. Alsof het een teken aan de Meppeler bevolking was, dat we er klaar voor waren.
In de loop der dag zijn er zeker tien kilo koekdeeg, 9 kilo brooddeeg en 10 liter pannenkoekbeslag door de handen van kinderen en vrijwilligers gegaan. Zo dacht je het wordt wat wat rustiger, zo stonden er weer veel mensen.
Omdat het weer iets minder was, waren er tijdens het wachten op de koekjes en broodjes veel mensen in de molen te vinden, waardoor zeker de mensen met deze taak het aardig druk kregen.
En of het nu kinderdag is of niet, ook onze vaste klanten vonden zeker ook vandaag de weg weer naar de molen.

Ga vandaag wederom geen namen noemen, maar maak een uitzondering... en dat is het team onder leiding van Hennie v.d. Werf die ontzettend goed voor de innerlijke mens van de vrijwilligers heeft gezorgd en daarna haar hand niet omdraait om ook nog even in een kraam te gaan staan.
Er was zelfs nog even tijd om wat te malen vandaag, want onze vaste klanten mogen niet lijden onder onze andere activiteiten.

Een activiteit als vandaag heeft maar weer eens bewezen, dat we niet zonder vrijwilligers kunnen en die groep wordt toch wel steeds een beetje kleiner, dus weet je een geďnteresseerde in je omgeving, laat ze eens mee gaan om te kijken.
Maar… Als je aan het eind van de dag de balans opmaakt, mogen we ondanks het weer toch tevreden zijn over deze dag. Al waren het wat minder mensen, het gaf ons allemaal wel de kans te laten zien en te vertellen over het kostbare werk dat we in en rond de molen doen.
> zie foto'sZaterdag 22 oktober 2016
Wanneer hebben we nu eens een rustige week (alsof we dat eigenlijk wel willen).
Deze week stond weer bol van opruimen na kinderdag, mengen, builen, vullen overleg in verband met komende activiteiten, bestellingen klaar maken. Allemaal eigenlijk niet van die hele grote klussen, maar het moet wel even gedaan worden.

Vandaag begon goed. De wind was er wel een beetje bij, maar kwam afwisselend uit noordoost en noordwest, dat betekende dus kruien tussendoor. Direct vier volle zeilen erop in de hoop dat er even gemalen kon worden. Maar…. vriendje wind liet het een beetje afweten, het was weer niet genoeg, Dat wordt dus komende week tussendoor malen, als de wind het eindelijk weer eens een beetje gaat doen.
Snap best dat veel mensen niet van de wind houden, maar voor ons is hij van harte welkom, als het maar met mate is.

Voor het draaien eerst maar weer eens inspectie door de hele molen, al was die net gedaan door de brandweer, die de dag opende met een mooie oefening en een opname van een promotiefilm.

Het nodige smeerwerk gedaan en weer een fijne instructie door Bertel. Na het opzeilen geprobeerd te malen, maar zoals al eerder vermeld, dat was valse hoop. Kwam eigenlijk niet helemaal verkeerd uit, want de bezoekers wisten de molen vandaag weer goed te vinden, dus ook daar maar even tijd voor gemaakt.
De momenten dat er geen bezoekers waren werd gebruikt om toch nog wat speciale mixen te maken. Vanaf deze week (horende bij het seizoen) weer verkrijgbaar de speculaasmix.

Na het overleg in de loop van de afgelopen week toch nog even alle komende activiteiten kunnen bespreken met het bijna voltallige team. De agenda ziet er weer aardig gevuld uit.

Komende week begint alweer goed met een nieuwe school voor de molenmuis en een vervolg project van SG Dingstede. Dus over verveling hoeven we het niet te hebben.Zaterdag 29 oktober 2016
Op de rand van zomer en wintertijd nog even het verslag van de afgelopen week. Het wordt soms eentonig, maar vullen en vullen en mengen vierde hoogtij deze week. Gelukkig ook nog even een bezoekje aan een kleutergroep van de Calvijnschool om de molenmuis te brengen en een bezoek aan het zakjesvulproject van Dingstede.
Ook Lenteheuvel stond weer op het programma, blijft altijd leuk om daar de spullen te brengen. En wat een hulp dat deze mensen ons bieden.

En dan de zaterdag maar weer. Een vriendelijk windje vanuit het westen, dat eigenlijk wel te wensen overliet. Toch maar proberen met vier volle zeilen en wonder boven wonder de wind nam zelfs iets toe, zodat er toch nog enkele honderden kilo's tussen de stenen doorgingen.
En dan maar weer mengen, want het is duidelijk: de feestmaanden staan voor de deur. Al is het nog herfst, de bestellingen voor de kerst komen regelmatig binnen.
Het lijkt wel alsof we de sinterklaasperiode overslaan, alhoewel ook bij ons de mixen voor speculaas en pepernoten in bewerking zijn.

Ook de diverse bergplaatsen zijn weer even flink onderhanden genomen, was ook wel nodig, want spullen hebben we in overvloed, maar bergruimte eigenlijk niet. Nu is het weer geordend, laten we hopen dat het even zo blijft.

Vandaag kreeg ons team weer versterking van molenaar Aalt, die rustig en wel toch weer een enorme steun voor ons was.
En dan de komende week. Er staan weer wat gebeurtenissen op onze agenda, maar daarover volgende keer meer.


 
NOVEMBER 2016
Zaterdag 5 november 2016
Gezocht: een rustig weekje op de molen.
Dat schijnt tegenwoordig niet meer te vinden zijn. En om eerlijk te zijn we doen het zelf en willen eigenlijk ook niet liever. Drukke bezigheden betekenen het bestaansrecht van de molen.

Deze week stond weer bol van bezigheden: vullen, mengen, bestellingen aannemen en klaarzetten en liefst ook nog bezorgen. Scholen ontvangen, verjaardagsfeestje. Eigenlijk teveel om op te noemen. En... we hebben altijd wel een smoesje in voorraad om ons drukke bestaan goed te praten. Oh en natuurlijk niet te vergeten de voorbereidingen voor de komende feestmaand met allerlei activiteiten.
Gelukkig hebben we nog steeds genoeg vrijwilligers die ons af en toe te hulp schieten, anders lukt het niet meer.

En dan de zaterdag. De weersvoorspellingen beloofden ons wel het een en ander. In ieder geval wind, zodat er gemalen kon worden. Dus vroeg aan de slag. Om elf uur (veelbelovend) draaide de molen alweer, ditmaal zonder zeilen, om te kunnen zien wat ons te wachten stond. Toch maar later aangevuld met vier volle zeilen, want er moest een flinke vracht naar boven geluid worden en daarna gemalen. Nou geloof het, die voorspellingen komen niet al te vaak uit. Dreigende luchten, wind uit het zuidwesten, maar helaas niet genoeg om te malen. Dan maar de toevlucht nemen op elektrisch malen, want er staan klanten te wachten. Toch nog kans gezien om er vandaag flink wat kilo's doorheem te draaien, zodat ook de komende week de vul- en mengploeg aan de gang kan.
De klanten zijn ervan overtuigd dat ook wij mooie kerstpakketten kunnen maken, dus kom maar weer op met het werk.

De voorraad ligt inmiddels weer boven, klaar om verwerkt te worden. Bestellingen liggen klaar en worden de komende week afgehaald of bezorgd. En ja dan af en toe steekt ook de molenmuis haar tong weer uit en wil even losgelaten worden. Deze week op het Stadskwartier. En dan gaan we ons klaarstomen voor de intocht van Sinterklaas, dus vlaggenlijnen en vlaggen tevoorschijn gehaald.
Volgende week zal onze molen feestelijk op de achtergrond onze goedheiligman inhalen en zijn ook de eindejaarsproducten als speculaas en kruidnotenmix weer verkrijgbaar zijn. En voor wie al vast verder willen oefenen: ook de knijpertjes mix ligt alweer klaar.

Hopelijk mogen ook wij volgende week onze schoen zetten en weet je wat er op ons verlanglijstje staat: WIND liefst kracht 5 of hoger.Zaterdag 12 november 2016
Deze week weer tal van bezigheden in de molen.
De leskist molenmuis is bezorgd bij een van de basisscholen, dus binnenkort weer veel kinderstemmen in de molen. In een drukke periode als deze, stapelt het werk in de molen zich op. Tientallen kerstpakketten zijn al weer klaar gemaakt en staan klaar om opgehaald te worden. Maar voor het zover is moesten er nog veel en veel meer zakjes met diverse meelprodukten worden gevuld.

In het kader van de vernieuwde vrijwilligers vacature bank, is een afvaardiging van de molen naar de bijeenkomst van Welzijn geweest, om ook daar even te laten merken dat onze vrijwilligers best wel wat versterking kunnen gebruiken.

En dan als afsluiting van de week natuurlijk de zaterdag. En ja hoor, eindelijk was het dan zover. Sint deed ook in Meppel zijn intrede. Dat betekende wel dat er veel vlaggetjes in de molen gehangen moesten worden, want bij aankomst in Meppel is het toch wel een fraai gezicht een draaiende molen met vlaggen te zien en te weten dat je welkom bent. Dus al vroeg aan het werk, flink smeren, kruien en opzeilen en dan de vlaggen erbij. Lekker windje vanuit zuidoost en vier volle zeilen dus draaien lukte prima. De medewerkers van de molen hebben vanaf de stelling Sint binnengewuifd, anders had de molen niet kunnen draaien. Gelukkig werd er van de boot flink teruggezwaaid.

En dan verder met de hoognodige en broodnodige werkzaamheden. Mengen, malen, builen wegen, want de klanten wachten op bestellingen, dus stil zitten is er even niet bij. Omdat het nu echt sinterklaastijd geworden is, werden er ook pepernoten gebakken, en dat was goed te ruiken in de molen. Het lijkt haast wel of mensen alvast boodschappen doen voor de komende drukke periode. Zo was de winkel aangevuld, zo waren de schappen alweer leeg (en daar mogen we eigenlijk niet over mopperen, het tegendeel zelfs).

Vandaag was er weer voldoende wind ook lekker even wat te malen, dus dat gebeurde dan ook.
Komende week weer het een en ander te doen, maar daarover volgende keer meer.Zaterdag 19 november 2016
Een redelijke zuiden wind en vier in aanvang twee volle en twee half lange zielen, deed de molen lustig zijn rondjes draaien. Om te kunnen malen toch ook de halve zeilen vervangen door volle zielen en malen dus.
Dit alles gebeurde pas na het bezoek van een grote groep mensen, die in verband met Drentse open monumenten dag de molen kwam bezoeken. Jammer alleen dat voor het bezoek, waarvoor de koffie en koek en vertellers klaar stonden, slechts een half uur uitgetrokken werd. Maar de molen staat zeker weer op de kaart bij bekende en onbekende mensen.

Terug naar de dagelijkse gang van zaken. Een fijne maaldag, na een hectische week vol werkzaamheden. Vullen, mengen builen en een filmopname. Daarover helaas nu niets bijzonders te vermelden. Dus blijf nog even nieuwsgierig, we houden iedereen op de hoogte.

Ook op de molen is de komst van de feestmaand goed te merken. De bestellingen volgen elkaar snel op en onze vaste klanten zijn ook al volop aan het inslaan.
De seizoensmixen voor pepernoten, speculaas en knijpertjes vliegen bijna over de toonbank. Dat betekent voor de vul-, maal- en mengploegen aanpakken. En dat gebeurde ook vandaag. De snel geslonken voorraad is weer flink aangevuld, dus komende week kunnen we er weer flink tegenaan.
Dan ook nog even een schoolbezoekje erbij en een kinderfeestje en de agenda puilt weer uit.

Ondanks alle werkzaamheden was er vandaag ook weer tijd voor een stukje theorie en voor toekomstige molenaars is dit natuurlijk ook erg belangrijk.
Morgen even uitrusten en dan gaan we met frisse nieuwe weekmoed weer verder.Zaterdag 26 november 2016
Rustige weken, wat zijn dat, die kennen we niet op deze molen. Mengen, vullen, builen, bestellingen klaar maken, afleveren ophalen te veel om op te noemen, maar op de een of andere manier lukt het toch steeds weer om alles voor elkaar te krijgen.
Ter afwisseling nog even een verjaardagsfeest (16 kinderen) en ook deze groep vond het weer heel gezellig.

Vrijdagavond heeft de molen een flinke schoen gezet. In de schoen een traktatie voor sint en pieten én een verlanglijstje met slechts één wens: WIND.
Helaas was de schatkamer van de sint niet voorbereid op deze vraag, want pepernoten waren er genoeg deze zaterdag, maar de wind is tijdelijk op vakantie. Niet eens genoeg om een paar rondjes te draaien. Dan maar overige bezigheden zoeken.

Er stond nog een flinke voorraad die door de buil moest, er moest gemengd worden en dan maar meteen de volgende bestelling klaar maken.
Door het grote kinderfeest van deze week waren de brooddeegfiguren bijna op. Bedankt voor de hulp Monique, zo kunnen we tenminste weer verder.

De voorbereidingen voor de feestmaand zijn ook begonnen. Cor en Albert hebben alvast alle verlichting opgehangen aan de stelling.
Ook de stofzuiger draaide vandaag overuren, alles ziet er weer keurig schoon uit.
Eindelijk ook weer eens tijd gehad om met zijn allen koffie te drinken en wat hoort daar bij? Juist kibbeling. Na alle drukke werkzaamheden ging dat er wel gretig in.


 
DECEMBER 2016
Zaterdag 3 december 2016

Het laatste verslag voor de sinterklaas
Dus dan maar op rijm zei de oude baas.
Een week vol met ijverige zaken
Die de molen tot iets bijzonders maken
Waar de wind het weer eens af liet weten,
Werd het voor de molenmensen zweten.
Bestellingen moeten toch echt wel klaar
Maar oh die wind die is ergens maar waar.
Dan toch maar op de machine malen
Want ons doel willen we toch graag halen.
Dus man en macht wordt ingezet
Want anders is het uit met de pret.
Vragen aan de sint om wind dat werkte niet
De weergoden hadden iets anders in het verschiet.
Toch ook deze week weer veel zakken kunnen vullen
Iets dat we toch wel vaker doen zullen.
Tussen door nog even een school op bezoek
Al brachten ze niet terug onze kist en boek
Vandaag gingen weer ettelijke kilo’s tussen de stenen
Zodat onze vullers deez week niet hoeven te wenen
Met de kerst op komst en de markten in het verschiet
Niet kunnen vullen, nee dat kan echt niet
Dat wordt de komende week weer eens tussendoor gaan
Om alles te brengen in de goede baan.
Vragen wij de sint nog een keer om WIND
Kijken wat hij daar nu weer van vind.
Desondanks een productieve week gehad,
Alles is klaar nou hoe vind je dat.
Sint nog niet eens terug naar zijn eigen land
En de ster is al bijna op zijn plaats aangeland.
We wachten nog even tot kerst echt gaat komen
En dan schijnt onze ster volop boven de bomen.
De lichtjes op de molen zijn ook aangebracht
Kabels weggewerkt met man en macht.
Heeft u ook het spotjournaal al gezien,
Hopelijk is u dit niet ontgaan misschien.
Een mooie reclame voor ons mooie werk
We doen het samen en zijn dan sterk.
Nou mensen ik ga verder met mijn sinterklaas gedoe
Voor nu fijn weekend, toedeloe.
SintZaterdag 10 december 2016
Eindelijk een klein beetje wind vanuit zuidelijke richting. Eerst geprobeerd met twee volle zeilen, maar dat was uiteindelijk niet genoeg, dus de andere twee er maar bij. Wonder boven wonden was het zelfs mogelijk om weer eens een keer wat te malen.
Toch weer kans gezien om vandaag wat voorraden aan te vullen, hetgeen hard nodig was vanwege de grote hoeveelheid bestellingen.

Molen de Weert was vandaag vertegenwoordigd op de wintermarkt van zorgboerderij Lenteheuvel. Niet alleen met zakjes meel, want er werden ook heel veel knijpertjes gebakken.
In de molen ook een drukte van belang, veel zakken naar boven gebracht en ook weer een aantal naar beneden, en ook dat ging vandaag dankzij de aanwezigheid van wat wind.

Komende donderdag een actie van het Drenthe College. Leerlingen van deze school gaan knijpertjes bakken en verkopen. Dus na het boodschappen snel even langs de molen komen.
Volgende week zaterdag een winterfeest in samenwerking met het Drukkerij museum.
Zakjes vullen, kaartjes bedrukken, zeker de moeite waard om eens even te komen kijken. Verdere aankondiging hiervan staat op onze face book pagina.
Niet alleen aan de buitenkant is de molen versierd, ook binnen begint de kerststemming er aardig in te komen, alleen moet dat nog even aangevuld worden.
Ik zou zeggen fingers crossed dat de wind de komende tijd weer eens aanwezig is. Duimen jullie mee?Zaterdag 31 december 2016
Windkracht 2 lekkere mistige lucht, maar draaien deed de molen wel.
Als afsluiter van het jaar gewoon een groot deel van de winkel leegverkocht, dus dat wordt een echt nieuw begin.
Vandaag een niet al te drukke dag gehad, wel veel mensen die nog even langskwamen om het een en ander in te slaan, maar verder gewoon weer een rustige dag. Mag ook best wel even na een aantal zeer drukke weken.

Henk heeft zich uitgesloofd door een flinke schaal met oliebollen te bakken en dan natuurlijk taart van een jarige Danny. Wat kan een mens zich beter voorstellen als afsluiter van een zeer druk en bewogen jaar. Ieder van ons heeft zijn/haar eigen flinke molen momenten om op terug te kijken. Veel korrels tussen de stenen door laten glijden, veel klanten blij gemaakt. Mooie molenevenementen achter de rug. Toch wel even een jaar waar we heel tevreden op terug mogen kijken en wat ons moet inspireren om het volgend jaar misschien toch nog een beetje beter te doen. Molenmensen zijn dus eigenlijk nooit echt tevreden, ze willen altijd maar meer...

Vanavond en vannacht een nachtwake op de molen vanwege het vuurwerk. Bertel en Monique houden de wacht en laten vast nog wel wat knalletjes horen.

Mensen, we hebben samen een fantastisch jaar achter de rug zowel met diepte als met hoogtepunten. Gelukkig hebben de hoogte punten de overhand.
Een prachtige omzet, veel fantastische momenten. Ook momenten om eens even bij stil te staan. Maar de weegschaal slaat door naar de positieve kant en dat willen we heel graag vasthouden in het komende jaar.
Samen staan we sterk en kunne we dit waar maken, dus kom op allemaal we gaan er gewoon voor.
Nu genoeg gezeur fijne jaarwisseling allemaal, pas op met vuurwerk (onze molen heeft daar wat moeite mee) en volgend jaar (morgen dus) met frisse moed er weer tegen aan.