Logboek Molen de Weert 2015

De molenaars van Molen de Weert houden allerlei gegevens bij. Dit betreft werkzaamheden, storingen, onderhoud, speciale activiteiten enz.
 
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.

Frank Boskamp is een van de vrijwilligers van Molen de Weert en tevens logboek'reporter'.
Hij zorgt ervoor dat alle informatie maandelijks keurig in het logboek verschijnt.
2015
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2015  
We hebben een teller op de as en die houdt keurig het aantal omwentelingen bij. Dus geen molenaar of Mio'er (molenaar in opleiding) die elke keer in de kap de omwentelingen van de as telt.
Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360
Totaal aantal omwentelingen in 2012: 231.238
Totaal aantal omwentelingen in 2013: 274.642
Totaal aantal omwentelingen in 2014: 378.833


Zaterdag 3 januari 2015

(en 30, 31 dec. 2014 en 1 jan. 2015)

De molen heeft een drukke week achter de rug met voldoende wind. Dinsdag hebben Bertel en Frank vanaf 10 uur gedraaid en flink opgeruimd. Wij weten weer wat er in de schuren staat en kunnen er bovendien nog bij komen ook!
Er moest wel halfom gekruid worden dus het kwam mooi uit dat Wim net op dat moment langskwam!

Woensdag. Oudejaarsdag draaide de molen ook al op tijd. Bertel draaide het jaar uit en het nieuwe jaar in. Om 03.00 uur nieuwjaarsdag stond de molen stil en de ster er weer in.
Maar op nieuwjaarsdag rond 12.30 uur draaide Bertel alweer. Een mooi gezicht, tijdens de Nieuwjaarsduik op het Bleekerseiland draaiden beide molens.
's Avonds voor de laatste keer de ster erin.

Zaterdag begonnen wij (bijna vaste prik) om 11.00 uur. Het waaide gelukkig nog lekker. Op een paar spatjes na droog maar fris door de wind. Temperatuur ca. 5 graden.
Aanwezig op de molen: Bertel, Albert, Bertus, Cor, Ida, Sanne en Elske.
Alle lampjes opgeruimd en ook de ster staat weer op zolder. Verder is het de eerste zaterdag van de maand altijd opruimen en schoonmaken. We zijn hier nog niet klaar mee, dus volgende week verder.
De nodige zakjes gevuld, maar ook een goede verkoop. Dat is wel eens anders geweest aan het begin van het jaar.

Wij zitten vol met plannen voor het nieuwe jaar. Dingen die echt nodig zijn, bijvoorbeeld een extra stopcontact, maar ook wensen als extra opbergruimte en een buitenoven.
Al met al zijn wij het nieuwe jaar goed begonnen. Volgende week zaterdag Nieuwjaarsinstuif voor alle vrijwilligers en de 15e nieuwjaarsbijeenkomst met het bestuur op de molen.
ElskeZaterdag 10 januari 2015
Vandaag een dag met veel wind en een windkracht die het leuk vond steeds anders te worden.
Vanaf elf uur draaide de molen, eerst met de regelkleppen wat losser, omdat de wind onberekenbaar was. De dag werd geopend door Bertel, Wim, Elske, Talal, Cor en Frank.
Er was meer dan voldoende werk. Vrijdag werd er weer een flinke lading tarwe voor bakker Steenbergen bezorgd en die moest natuurlijk naar de steenzolder. Ook lag er nog een flinke voorraad reeds gemalen tarwe klaar en die werd naar beneden geluid.

Later op de dag werd de molen gebruikt, waar hij voor is: tarwe malen. Ondanks de grillige wind is er nog een flinke portie door heen gegaan.

In de winkel was het weer een af en aan lopen van klanten, zodat de voorraad ook maar weer aangevuld moest worden. Tussendoor ook nog even tijd om hier en daar wat klein onderhoud te plegen.
Een drukke maar heel gezellige dag. Maar die ging nog even door met een nog gezelliger nieuwjaarsbijeenkomst. Veel meewerkende vrijwilligers waren naar de molen gekomen. Niemand kwam met lege handen, zodat de tafels al snel vol stonden met allerlei lekkere hapjes, waar goed van gesmuld is.
Een goed begin van het nieuwe jaar. Plannen voor dit jaar zijn er genoeg, nu ook maar hopen dat het niet alleen bij plannen blijft, maar dat er ook een aantal uitgewerkt kunnen worden. Als het aan de medewerkers ligt gaat dit zeker gebeuren.

Mensen een heel fijn molenjaar gewenst!
Frank

Uit het facebookverslag 10 januari
Zo dat was weer een dag op de molen met veel wind, om 11 uur begonnen met de regelkleppen dwars en zo maakte hij rustig zijn rondjes. Later de kleppen dicht en gaan malen, erg onrustig ging hij rond het was alles of niets. Toch zo rond de 600 kilo gemalen, 1500 kilo tarwe omhoog geluid en weer 500 kilo meel naar benden.
Na dit alles was er om half 5 een nieuwjaars instuif voor alle vrijwilligers, ieder nam wat lekkers mee zo dat er genoeg te snaaien was. Goed voor mekaar, erg gezellig denk dat er toch een 25 man bij elkaar was. 9 uur gingen de laatsten weg...
Zaterdag 17 januari 2015
Er gaat een oud historisch verhaal over het eeuwig liegen van de molenaar. Ook molen de Weert kent deze mensen. Staat er duidelijk vermeld dat de molen open is op zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Nou dat klopt allang niet meer. Vandaag waren de deuren al om half elf opengedaan door Elske en tegen alle verwachtingen in zelfs voor 8 uur 's avonds niet gesloten...

Het was koud vandaag, even boven het vriespunt. Een matig windje, zodat de molen draaide met vier volle zeilen.
Na het onderhoud door de molenmakers op vrijdag, moest er regelmatig gecontroleerd worden of het effect wel goed was. Zowel Bertel als Frank waren daardoor regelmatig in de kap te vinden.
Eigenlijk was het een beetje een rommelige dag. Er moest van alles gedaan worden, maar eigenlijk kwam niemand er toe om het karweitje waarmee hij/zij bezig was even rustig af te maken.
Elske en Bertus hebben zich bezig gehouden met de winkel, aanvullen van de voorraad en tussendoor steeds weglopen om klanten te helpen en bezoekers te woord te staan.

Vandaag waren er ook weer stagiaires van het Greijdanus college, die ook aan het werk gehouden moesten worden. Vlaggenmast in de grondverf, prullenbak in de olie.

Er was niet eens even tijd om rustig met zijn allen een kopje koffie te drinken en een stuk van het brood van de molenmaker te proeven. De door Wim gebrachte en gedoneerde bankjes zijn door Talal van een mooie laag olie voorzien, zodat ze langer mee gaan. Later werd ook de kap van de prullenbak van een nieuwe laag dakbedekking voorzien.
Henk heeft zich bezig gehouden met de reparatie van de kuip en gaat daar hopelijk van de week nog even mee door.
Ida kon zich weer even uitleven. Deze week is er weer een grote voorraad boeken gebracht, die uitgezocht moeten worden.
Tussendoor nog even pannenkoekenmix maken en in zakken doen voor de donateursdag van volgende weekzaterdag. Ook de mix machine werd nog even aangepast.

En dan op het moment dat je denkt, dat wordt zo afzeilen en naar huis, moet de werklijst voor het komende jaar nog even gemaakt worden. Ja en als je daar mee begint, komen er allerlei klusjes naar voren en mogelijke activiteiten, die nog even besproken moeten worden. Het waren alleen ideetjes, maar toch ging er aardig wat tijd in zitten. Alleen jammer dat de klok dan doortikt en voor je het weet is het 20.00 uur. Ja, en als de molen draait, komen er ook nog steeds mensen binnen. En dan moet er natuurlijk nog opgeruimd worden, ga zo nog maar even door.
Na afloop van zo'n dag merk je eigenlijk pas wat er allemaal gedaan is. Ach molenaars zijn niet alleen leugenaars, ze mopperen ook altijd. Het zal er wel allemaal bijhoren.

Uit het facebookverslag 17 januari
Er is weer veel gebeurd vandaag, en ook veel verkocht. Vandaag helaas niet gemalen, de wind liet het niet toe. Gedraaid van 11.00 tot 21.00 uur de molen heeft dit jaar al 22000 omwentelingen gemaakt. Woensdagavond nog rustig laten draaien tijdens de theorie avond, vrijdag ook gedraaid.
Zaterdag 24 januari 2015

     Geeft januari een sneeuwtapijt,
     dan zijn we gauw de winter kwijt.


Temperatuur bij aanvang -2, gevoelstemperatuur -7, wisselende wind uit overwegend zuidwestelijke richting.

Vandaag een koude dag. Rond elf uur was het vaste team Elske, Bertel, Wim en Frank aanwezig. Eerst even een rondje door de molen gemaakt, om te kijken of de sneeuw geen schade had aangericht. Gelukkig niet.
Opzeilen en kruien moest heel even wachten, eerst moest de stelling sneeuwvrij gemaakt worden. Toen was er tijd en ruimte om te kruien en op te zeilen. Wel even goed oppassen, want er kwamen tijdens het draaien van de wieken grote brokken bevroren sneeuw naar beneden. Na herhaaldelijk de handen te hebben opgewarmd kon de molen dus weer lustig zijn rondjes gaan draaien.

Langzamerhand kwamen ook de andere vaste medewerkers op de molen, Cor, Ida en Bertus.
Malen moest helaas nog even wachten, want de kuip was niet helemaal dicht, dus die werd eerst met gezamenlijke krachten weer gerepareerd. Ondertussen kwamen de eerste bezoekers al weer op de molen. Het was donateursdag, maar doordat het wegdek niet zo heel erg vriendelijk was, kwamen er slechts een handjevol trouwe mensen even kijken. Kwam eigenlijk niet zo heel slecht uit, want er moest toch nog wel het nodige werk verricht worden. Er moesten weer flink wat zakjes gevuld worden en ook de klanten moesten nog geholpen worden. Hier en daar een praatje met de bezoekers en de tijd vliegt om. Ook de meelmengmachine moest nog een kleine aanpassing ondergaan. Cor heeft zich weer heerlijk uitgeleefd.

De stagiaires van het Greijdanuscollege hebben de vlaggenmast weer een fraai uiterlijk gegeven en ook de prullenbak van een lekkere lik verf voorzien. Zo wordt het aanzien van het molenerf weer erg fraai.
 
Gelukkig liet de wind ons niet helemaal in de steek, zodat er ook deze dag weer een flink aantal zakken gemalen zijn. Wel was het een voortdurend heen en weer geloop naar de stelling, om het weer in de gaten te houden, erg betrouwbaar zag het er niet uit.
Tegen het eind van de middag was de winkel weer vol, het nodige meel gemalen en een flink deel van de rommel weer opgeruimd.

Tegen alle normale gewoontes in werd de molen om half 6 in rust gezet. En dat natuurlijk niet zomaar. Een grote groep mensen van de molen ging op pad naar Harrie en Helena (en Fleur) voor een poppeslok. Een gezellig afsluiting met lekkere hapjes en natuurlijk een fraai cadeau voor de jonge toekomstige molenbezoeker.
> zie foto's

Een vroege maar gezellige afsluiting deze week, maar als het weer een beetje mee zit, wordt er in de loop van de komende week vast nog wel weer wat ingehaald. Moet ook wel, want de voorraad meel begint hard naar een nulpunt te gaan, dus malen deze week.

Uit het facebookverslag 24 januari
Vandaag weer gemalen, na wat opstart problemen toch nog een paar honderd kilo gemalen. We moeten wind hebben, wand de voorraad is alweer nul komma nul...

Uit het facebookverslag 29 januari
Als we klaar zijn met werken, ja dan gaan we in de avond naar de molen. Er moest weer nodig gemalen worden, maar dat viel met deze wind niet mee. Begonnen zonder zeil, na een paar keer wat zeil bijleggen en uiteindelijk met 4 volle zeilen gedraaid, dit na een uurtje terug gezwicht naar 2 vol, toen 2 halve en uiteindelijk weer in de lege. We hebben 850 kilo gemalen, gedraaid van 18.00 tot 23.30 uur. Morgen gaat de wekker weer op tijd, dus... Maar als het goed is draait Wim morgen met de molen.
Zaterdag 31 januari 2015
Vandaag een winterse koude dag en helaas niet al te veel wind. Vier volle zeilen, maar nog te weinig wind om te malen.
Alweer een dag met een vroeg begin. En niet zomaar natuurlijk, er stond wel weer iets speciaals op het programma. Eerst maar eens even de stelling ijs en sneeuwvrij gemaakt. Zo kon er tenminste veilig en zonder glijpartijen opgezeild worden.
Terwijl Elske, Bertel en Frank ijverig bezig waren, kwam daar op het fietsje onze senior aan. Vandaag heeft Wim de heuglijke leeftijd bereikt van 70 jaar, tijd voor een feestje dus. Maar er was nog meer aan de hand. Rond half een was de vaste ploeg compleet en zelfs iets uitgebreid. Bertus en Anouk waren er ook. Reden voor Wim om toch wel nieuwsgierig te worden. Zelfs een afvaardiging van het bestuur (Jan Oldebeste en Jaap Bosma) waren aanwezig. Niet alleen om de jarige te feliciteren, maar ook om het contract als vaste molenaar op De Weert te tekenen. Mooiere gelegenheid dan je verjaardag is daar toch niet voor.
Nog wat extra attenties en eindelijk kon er iets gedaan worden, in afwachting van de vaste traktatie, de kibbeling, heerlijk Wim, bedankt.
> zie foto's

Omdat er niet gemalen kon worden, was er weer mooi even wat tijd om de klusjes op te knappen. Talal heeft de kap van de prullenbak weer een mooi verfje gegeven en samen met Bertel de builk nog een ietsie pietsie korter gemaakt. De mengmachine is door Henk en Cor voorbereid voor een mooi verfbeurtje en de stofzuiger heeft vandaag overuren gemaakt. De maalzolder en meelzolder zien er weer keurig uit.

Natuurlijk moest de winkel van Bertus weer goed bevoorraad worden, want hij had het erg druk met de klanten.
Om toch nog een voorraadje meel te hebben is er nog een tijdje gemalen met de elektrische maalstoel. Er staat nu weer een redelijke voorraad gemalen en gebuilde tarwe. Al werkend komen er dan toch weer de nodige klusjes bij, stilzitten is er gewoon niet meer bij. Als het weer of beter gezegd de wind een beetje meewerkt wordt er in de komende week nog even tussendoor gemalen en worden er zeker nog zakjes gevuld. We moeten binnenkort maar eens een verzoek indienen om de zaterdag uit te breiden naar 30 uur, misschien hebben we dan genoeg tijd op een dag.

De boekenzolder is wel schoon, maar nog niet opgeruimd, maar je moet eerst rommel maken, om het daarna weer op te ruimen.
Weer een drukke maar oergezellige dag om op terug te kijken en de komende tijd nog voldoende te doen, dus vervelen is er niet bij.
 
FEBRUARI 2015
Uit het facebookverslag 5 januari
'Bonje op de molen'
Op woensdag 25 februari, in de voorjaarsvakantie, wordt nog 2 keer het poppenspel "Bonje op de molen" gespeeld in Molen de Weert op de meelzolder.
Na het succes tijdens Puppet poppenspelfestival in september 2014 komt de poppenspeelster nog 1 keer terug.
Kaarten reserveren via molendeweertmeppel@gmail.com of op zaterdag op de molen. Leeftijd 7+.
Voorstelling om 14 en om 15 uur.
Een kaartje kost 3 euro inclusief drinken en koek. Gehele opbrengst t.b.v. onderhoud molen.
Vol=vol


Uit het facebookverslag 6 februari
Vanaf nu ons meel ook bij Streekproducten Staphorst aan de Gemeenteweg 16a. Daar zijn wij blij mee!
Veel succes met de verkoop.
Zaterdag 7 februari 2015

     Is februari kil en nat, dan geeft dat veel koren in het vat.

Deze dag begon als een kille winterdag. Terwijl overal in de omgeving voor ijs en gladheid werd gewaarschuwd, viel dit in Meppel gelukkig mee. Alleen het door ons gewenste windje liet nogal op zich wachten.

Wim heeft vandaag alles in de kap dik in het vet gezet, zodat kruien en draaien wat lichter zou gaan. Na het opzeilen, 4 volle zeilen, draaide de molen wel, maar helaas nog niet genoeg om te kunnen malen. Tijd dus om allerlei klusjes te kunnen verrichten. Ondanks het feit dat de winkel al aangevuld was, konden Bertus en Elske hun lol op met het verder aanvullen. Flinke klandizie vandaag.

Omdat het de eerste zaterdag van de maand was, werd er weer ijverig schoongemaakt. De stofzuiger draaide overuren. En het resultaat mag gezien worden; meelzolder en maalzolder zagen er aan het eind van de middag weer keurig uit. De kap van de prullenbak ziet er ook weer netjes uit dankzij het werk van Talal.
Tussendoor moest er nog even 500 kg volkoren naar beneden geluid worden, want komende week komt de bakker dat weer halen. En dan kun je weer even opnieuw gaan schoonmaken, wat er gaat wel eens iets niet volgens de regeltjes.

Reparatie en onderhoud is een van de vaste delen tegenwoordig. Vandaag was de wipstok aan de beurt. Wat schroefjes afgebroken en nu voorzien van stevige spijkers, zodat alles weer goed vastzit. Wat heb je trouwens een prachtig uitzicht vanuit de kap.

Vandaag kwamen er een aantal mensen kijken of zij misschien in de toekomst wat vrijwilligerswerk voor de molen zouden kunnen doen. Een timmerman en een schilder, zeker mensen die zich dienstbaar kunnen maken voor de molen. Klusjes genoeg.
En zo gaat er dan snel een dag voorbij. Voor je het weet is het vier uur en gaat de wind lekker meedoen. Tijd om te malen. Bertel en Frank hebben al een flink deel van de nieuwe voorraad voor de bakker klaar kunnen maken en ook voor onze eigen producten al flink wat werk kunnen doen.
En als je denk dat flink wat werk voldoende is, mis.
Tot laat in de avond heeft Bertel doorgedraaid, gemalen en gebuild. Via face book kwamen er mooie filmpjes en foto's van hem binnen.
Er moet toch maar eens gekeken worden of we niet ergens een campingbedje voor hem neer kunnen zetten, maar in ieder gaval helemaal top hoor.

Volgende week zaterdag is de molen vertegenwoordigd op een streekproducten markt bij Intratuin. Een tweede stap in die richting, want sinds deze week zijn onze spullen ook verkrijgbaar bij de streekproducten winkel in Staphorst.
En dan op naar een toch wel bijzondere gebeurtenis. Op woensdag 25 februari geeft Charlotte nog twee voorstellingen van haar poppenspel Bonje op de Molen.
Nog niet wezen kijken, haal snel kaartjes op de molen. Er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar. Heb je de voorstelling al gezien, geef het door aan vrienden en kennissen, want het is zeker de moeite waard.
Komende week nog even een theorie avond erbij en het rooster van de molen is weer overvol. Ach we willen eigenlijk niet liever.

Uit het facebookverslag 7 januari
De wind trekt aan dus om 5 uur de steen in het werk gezet, hij maalt nog steeds z'n rondjes... tot nu vandaag 700 kilo gemalen met de wind, en er zit nog 150 kilo in het kaar.
Wij hebben niet allerlei meelproducten, maar ook een grote sortering boeken. Alle boeken worden verkocht voor € 1,- per stuk. De opbrengst komt ten goede van de molen.
Zaterdag 14 februari 2015

Dit keer niet alleen een dagverslag, maar een weekverslag...
Er stonden weer de nodige zaken op het todo lijstje voor deze week. Dat begon eigenlijk al vroeg in de week. Op maandag hebben Bertel en Frank het laatste graan gemalen en flink pannenkoekenmix gemengd.
Onze nieuwe afnemer van producten werd voorzien van een hoeveelheid, zodat alles nu ook te koop is in Staphorst.
Elske en Bertel hebben zich nogmaals gebogen over de cakemix, met een mooi resultaat. Maandagavond stond er al een heerlijke cake te wachten en ook op woensdagavond mochten alle deelnemers aan de theorie cursus even proeven van onze heerlijke huisgemaakte cake. Vanaf heden is deze mix ook te koop op de molen.
Tussendoor zaten de diverse mensen niet stil, want zaterdag is de molen vertegenwoordigd bij Intratuin tijdens de streekproducten markt. Ja en dan moeten er natuurlijk vooraf weer inkopen gedaan worden. Gelukkig heeft Elske een grote boodschappen auto, dus ook dat was geregeld. Alle spullen alvast klaar gezet en mensen voor de kraam geregeld. Nee we zitten niet meer stil door de weeks.

Op donderdag draaide de molen ook weer onder de bezielende leiding van Wim.
Je hoort de molen tegenwoordig zingen: "Draaien, altijd maar draaien."
En dan zaterdag, Valentijnsdag.
Voor de mensen van de molen een dag die al vroeg begon met het inrichten van de kraam bij Intratuin. Gelukkig genoeg dames om de kraam te "bevrouwen", Gea, Anouk en Hennie.
> zie foto

In de molen was nog een bijzondere gebeurtenis. Een romantisch Valentijn etentje. Bij hoge mate van uitzondering werd de maalzolder even ter beschikking gesteld om een leuke lunch te realiseren in het kader van Valentijnsdag.
> zie foto

Vandaag was het een drukke en vooral bezig dag. Niet alleen de markt bij Intratuin nam tijd en aandacht in beslag, ook op de molen was het druk. Veel klanten en vooral veel werkzaamheden. Zakjes vullen voor de voorraad, kammen bijstellen en opmeten, nog even tussendoor snel wat spelt malen, overleg met collega molenaars. Ook moest de nieuwe voorraad spelt en tarwe naar boven geluid worden.
Daarnaast moest er ook weer het nodige schoongemaakt en opgeruimd worden. Eigenlijk dachten we dat het allemaal wel best meeviel, maar aan het eind van de dag zaten er toch een aantal vermoeide mensen uit te hijgen op hun stoel, van alle kleine klusjes die vandaag gedaan waren. Natuurlijk tussendoor nog even overleg over de komende zaken, zoals het poppenspel door Charlotte de Lange tijdens de voorjaarsvakantie.

Net zo rommelig als dit verslag verliep onze hele dag op de molen, van alles wat. Maar wel weer een leuke dag om op terug te kijken, een dag die mogelijk werd gemaakt door Elske, Bertel, Henk, Frank, Albert, Wim, Leon, Hennie, Anouk, Gea, Bertus.Zaterdag 21 februari 2015
    Van het westen uit komen opklaringen het land binnen, maar al snel
    volgen er buien. De buien kunnen gepaard gaan met korrelhagel en
    onweer. Tussen de buien door wordt het vanmiddag een graad of 6,
    tijdens buien zakt de temperatuur enkele graden. De wind komt uit
    noordwest tot west en is matig, aan de kust vrij krachtig.


Zo zag de weersvoorspelling er vanochtend uit. Dus oppassen geblazen. Wim en Frank hebben samen de molen op de wind gezet en opgezeild. Twee volle en twee lange halve zeilen, die in de loop der dag werden vervangen door ook twee volle zeilen. De wind liet weer een beetje verstek gaan, zodat er niet veel gemalen kon worden.

Op de steenzolder hebben Bertel en Boris vandaag een stukje historie aangebracht. Stukken hout en eek, die symbolisch zijn voor de geschiedenis van de molen.
De maalstoel heeft vandaag ook weer zijn diensten bewezen, er is weer een leuke voorraad spelt op gemalen.
Cor, Bertel en Boris hadden hun handen vol aan het omhoog brengen van een flinke voorraad tarwe en het laten zakken van een lading meel voor bakker Steenbergen.
Gelukkig hield moeder overste Elske de boel weer goed in de gaten en zorgde ervoor dat we op tijd wat gingen drinken een een broodje naar binnen werkten. Samen met Bertus heeft ze het erg druk gehad met de verkoop in ons winkeltje.

Vandaag weer een kleine verandering. Onze dependance (nou ja deel van de winkel onder in de molen) werd door Talal verfraaid. Omdat we nogal vaak bij moeten vullen zijn hier vandaag een paar mooie nieuwe kasten neergezet, waarin onze producten veel beter tot zijn recht komen.
En dan natuurlijk het heuglijke feit dat wij vandaag de verjaardag van Ida hebben gevierd. Heerlijk vers gebakken kibbeling en natuurlijk nogmaals gefeliciteerd Ida.

Onze nieuwe medewerker Albert heeft zich vandaag bezig gehouden met de voorbereidingen van de nieuwe kaar voor/van de buil. We wachten nog even de resultaten af, maar dat gaat vast in orde komen.
Uiteraard vandaag ook een bezoekje van Albert en Hennie. Zonder hun aanwezigheid is de zaterdag eigenlijk niet compleet.
Ondertussen, eind van de middag, toch nog even geprobeerd te malen op de wind. Het was niet veel, maar ieder beetje is meegenomen.

De prullenbak heeft weer een eigen dakje gekregen. We waren toch wel eens uitgekeken op dat groen met witte zeiltje. Na een aantal weken onderhoud is de eigen kap vandaag teruggeplaatst.

En toen liep het al snel tegen de avond. Even voor half acht werden de zeilen weer opgerold en de molen in rust gezet.
Komende week een ogenschijnlijk rustige week.
Woensdag twee voorstellingen van het poppentheater van Charlotte de Lange en donderdag draait de molen weer onder de leiding van Wim. Voor we het weten is het volgende week zaterdag en dan is de molen weer vertegenwoordigd op de productenmarkt in Intratuin en dat eist natuurlijk weer de nodige voorbereidingen.Zaterdag 28 februari 2015
Dit keer weer een verslag van een hectisch weekje in en bij Molen de Weert in Meppel.
Zoals iedere week begon ook deze week met een maandag en een dinsdag. Eigenlijk gewone rustige dagen. Op woensdag begon de molenweek pas goed. Naar aanleiding van het enorme succes van de poppenvoorstelling van Charlotte de Lange van de Vliegende Koffer nu echt de afsluitende voorstellingen van 'Bonje op de molen'. Nog twee maal voerde zij deze als benefietvoorstelling op in de molen. Voor de medewerkers van de molen een leuke terugblik op een enorm succes.
Ook dit keer weer twee schitterende voorstellingen, waarin wij afscheid hebben genomen van Bombast van Eek en van Drielesen en natuurlijk de heerlijke Bossche bollen. Das war nur einmal und komt nicht wieder. Maar zeker een gebeurtenis om op terug te kijken.

De donderdag stond bol van bezoek van leerlingmolenaars en voor ons medewerkers van onderhoud. Het spoorwiel is voorzien van een nieuwe waslaag.

De vrijdag wederom een drukke dag, want alle voorbereidingen voor Culinair Intratuin stonden op de rol. Zakjes vullen, mixen maken en alle dozen klaar zetten.

En dan uiteindelijk als afsluiter de zaterdag. Al vroeg in de morgen werden alle spullen voor de markt bij Intratuin door Elske en Frank weggebracht. Een mooie kraam in gereedheid gebracht, die uiteindelijk bevrouwd werd door Gea, Anouk, Hennie, Ida en Lilian. Dames jullie hebben onze mooie molen goed vertegenwoordigd en zeker de pecunia doen toenemen.

Ondertussen stond de werkelijke plaats van werkzaamheden niet stil. In en op de molen werd hard gewerkt. De meelmixer stond niet stil en ook het malen gebeurde in een af en toe niet al te vlot tempo.
Ondanks de vier volle zeilen en een lekkere zuidoosten wind liepen de molenaars soms redelijk te mopperen. Toch is er vandaag weer ruim 1000 kg gemalen. Niet alleen voor de molen zelf maar ook voor bakker Steenbergen.
Tussendoor was er zelfs tijd een praatje te maken met een collega molenaar uit het Land van Maas en Waal.

En door wie werd de molen vandaag bemand/bevrouwd? Door Elske, Wim, Bertel, Frank, Henk, Cor en natuurlijk onze speedy gonzales Bertus, die nog snel even wat extra voorraad naar Intratuin bracht.
Vandaag dus weer een drukke maar opbrengstrijke dag. We hadden zelfs bezoek van Kees, en ook met hem zijn goede afspraken gemaakt over een samenwerking met De Vlijt. Kijk zo hoort het. Twee mooie molens in Meppel die gewoon lekker samen aan de slag gaan. Mensen een team om verschrikkelijk trots op te zijn. Samen houden we een mooi monument in leven en weet je wat het mooiste is. We genieten er allemaal van al mopperen we ook wel eens. We doen het voor die mooie molen de Weert.

Komende week niet heel veel extra drukte. Misschien als de wind meewerkt nog even extra malen, een bijeenkomst voor de molenmuis en dan verder even tot rust komen (voor wie zich aangesproken voelt).
Voor nu heel fijn weekend, na zo'n drukke week hebben we dat wel verdiend.

 
MAART 2015
Zaterdag 7 maart 2015
Een lekker windje uit zuidelijke richting, alleen had het iets krachtiger mogen zijn. Vreselijk lekker weer, mooi zonnetje, prachtige luchten. 4 volle zeilen en de molen draaide weer keurig zijn rondjes.

Vandaag een bezig dagje. Al vroeg waren de mensen van onze molen in de weer. Bertel en Leon hebben samen de pletter opgehaald. Eindelijk was het dus zover. Wederom een soort mijlpaal voor Molen de Weert.
Met man en macht is er gewerkt aan dit project. En eindelijk kon de pletter naar boven gehesen worden. Kort na de middag stond hij dan eindelijk op zijn plaats. Cor, Bertel, Jan en Harry hebben hun best gedaan er een mooi plaatsje voor te maken en hem helemaal te installeren en aan te sluiten. En flinke klus.

Wim en Frank hielden zich iets meer bezig met de rest van de molen. Opzeilen, kruien en aan het werk zetten. Ondertussen liep het in de winkel ook storm. Elske en Bertus hadden hun handen vol aan het verkopen en op peil houden van de voorraad.
Ook de nieuwe levering voor bakker Steenbergen moest weer naar beneden. Een leuk klusje, waarbij Talal geholpen heeft.
De boekenzolder heeft een goede schoonmaakbeurt gekregen van Ida.

Even rustig zitten was er eigenlijk niet bij vandaag, er was meer dan genoeg te doen. En dan komen er klanten die een flink stuk van je voorraad mee nemen. Dit betekende dat er toch weer even flink gemalen en gebuild moest worden, want nee verkopen, dat staat niet in ons woordenboek.

Afgelopen week werden er ook duidelijke afspraken gemaakt met Scala en de bibliotheek. Na de zomervakantie wordt het project molenmuis gestart. Betekent veel en leuk werk en uiteraard een hoop bekendheid voor de molen. Elske en Frank hebben samen hun schouders hier onder gezet.
Je ziet er wordt niet alleen op draaidagen niet stilgezeten, maar zeker ook tussendoor niet.
Zo staan er voor de komende week weer een aantal leuke dingen op stapel. Stages van de middelbare scholen (hebben we toch ook wel profijt van), NL doet in samenwerking met Molen De Vlijt en natuurlijk malen, malen en nog eens malen.

Vandaag werd de dag afgesloten met toch nog even malen, al liet de wind ons her en der in de steek. Maar als je de komende week zakjes wilt vullen, mixen maken en zo voorts, dan zal er toch ook gemalen moeten worden.
Na een harde werkdag werden vandaag even na 7 uur de zeilen eraf gehaald en de molen in rust gezet. Deze rust zal deze week vast niet duren tot donderdag, want er wacht ons nog een hoop werk.
Wil je nog meer impressies va deze werkdag, kijk dan ook eens op face book.Zaterdag 14 maart 2015
Vandaag een luchtig windje uit het noordoosten en een temperatuur om een dikke bontjas bij aan te trekken. Bij aanvang vandaag toch net niet genoeg wind om de molen lekker in vlot tempo te laten draaien, ondanks de vier volle zeilen.

De dag werd zoals gebruikelijk geopend door Bertel en Elske en Bertel begon vast samen met Talal met het in gereedheid brengen van de molen. De bedoeling was weer een fraaie voorraad voor onszelf en Bakker Steenbergen te malen, maar de win dacht daar helaas een beetje anders over.
Desondanks hoefden we ons niet te vervelen. Klusjes genoeg om nog even af te maken. Ondanks het matige windje werd toch een begin gemaakt met malen. En uiteindelijk is er toch weer een flinke voorraad neergezet.
Ook moest de voorraad van de winkel weer aangevuld worden. Was dit net gebeurd, dan kon er opnieuw begonnen worden, want het was al weer verkocht.
Onderwijl zorgen Wim en Albert voor een voorraad bloem, zodat ook onze eigen producten zoals pannenkoekmix en cake mix weer gemengd konden worden. Bertus in ieder geval meer dan tevreden.
Tussendoor nog even gekeken naar een uitzending over spelt. Leuke informatie.

Op de boekenzolder was Ida weer druk bezig met het wisselen van de verzameling. Er was voldoende voorraad aangeleverd om alles weer eens vakkundig te reorganiseren, iets wat we Ida zeker toe kunnen vertrouwen.
Eind van de middag toch weer geprobeerd te malen en dat is tamelijk lang doorgegaan.

Wat was er nog meer deze week.
Uiteraard de theorie avond, die weer goed werd bezocht en die door onze instructeur Bertel als geslaagd werd benoemd.
De pletter is verder aangesloten door Bertel en Harry.
Diverse stagiaire uit het middelbaar onderwijs brachten een bezoek aan de molen en hebben ons geholpen met het vullen van zakken.
Wim Bertel en Frank hebben de vergadering van het gilde in Westerbork bijgewoond. Een informatief gebeuren.

Komende week weer enkele stagiaires en natuurlijk de voorbereiding van NL Doet komende zaterdag. Een gezamenlijk gebeuren van De Weert en De Vlijt. En als het weer het toelaat zal er zeker ook nog wel even gemalen worden en.... er staat nog een stukje onderhoud op het lijstje.
De molen een dagje zonder een van de medewerkers? Ik betwijfel het. De tijd zal het leren.Zaterdag 21 maart 2015
Een drukke maar zeer gezellige dag op Molen de Weert. Vandaag deden we mee aan de actie van NLdoet. Een drukke dag om een aantal achterstallige klusjes te klaren. Gelukkig was de vaste ploeg van Elske, Bertel, Cor, Frank uitgebreid met een drietal stagiaires van het Greijdanes college, een aantal mensen van de service club ronde tafel Meppel, zodat er flink aangepakt kon worden.

De tuin is onder leiding van onze tuinvrouw Petra flink onder handen genomen. Diverse wildgroeiende bosjes zijn verwijderd en daarvoor in de plaats zijn vrolijke voorjaarsbloeiers neergezet. Overal in de tuin zijn bloembollen verstopt en het gras heeft een fantastische opknapbeurt gekregen. Dat belooft wat voor de komende tijd.

Onze medewerkers hebben een flinke poetsbeurt uitgevoerd op alle witte delen van de molen. Wit is nu weer echt wit. De staart van de molen ziet er weer netjes uit, de steiger staat weer in de olie, de muren van de onderbouw zijn geolied en ook van binnen is de molen weer netjes schoon en ruikt weer fris.
> zie foto's

Rond twaalf uur was het een drukte van belang in de molen. Samen met alle medewerkers van Molen de Vlijt is de lunch genuttigd. Een zeer gezellig samenzijn, die voor de toekomst weer veel gezellige momenten met de mede molenmedewerkers van de Meppeler molens garandeert. En zo hoort het toch. Alle medewerkers van beide molens hebben maar een doel voor ogen, de molens in Meppel weer goed op de kaart te krijgen.

In de middag toch nog wat klanten gehad in de molen. Niet alleen om meel te kopen, maar ook om advies te vragen over de producten die mensen graag zelf willen maken. Wij doen ons best om ook deze mensen op de goede weg te helpen.
Moe maar voldaan werd de dag toch nog niet afgesloten. De wind trok aan en daar doe je het als molenmensen toch voor. Dus werd de steen erbij gezet en ja hoor, malen maar. In korte tijd werd er ruim 500 kg voor bakker Steenbergen gemalen en dat is toch het echte molenwerk. Stoppen op een afgesproken tijd? Helaas, dat staat niet in het molenwoorden boek. Dus nog even doorgaan tot het doel bereikt is.

Al met al wederom een zeer waardevolle dag. Veel werk verricht, de molen staat er weer netjes bij, de voorraad meel mogen we niet over klagen. Komende week toch nog even kijken of er wind en tijd voldoende is om ook onze eigen voorraad even te malen, want onze vaste klanten willen toch ook waar voor hun geld.Zaterdag 28 maart 2015
  Temperatuur 7,1 °C
  Gevoelstemperatuur 3,6 °C
  Grondtemperatuur 8,1 °C
  Regen 0,0 mm
  Windkracht 4 Bft
  Windrichting Z
  Luchtdruk 1.017 hPa
  Luchtvochtigheid 74 %
  Windstoten 7,85 m/s
  Zicht 17.300 m
  Zonintensiteit 130 W/m2
  Laatste meting 10:00


Wie waren er vandaag op de molen? Bertel, Elske, Frank, Ida, Leon, Wim, Rinus, Bert (bestuur), Bertus, Jan, Albert (hoop dat ik niemand ben vergeten).

De hele week een aardig windje en als je wilt gaan malen dan krijg je zo'n weersvoorspelling. Ondanks de vier volle zeilen liet het draaien hier en daar wel wat te wensen over. Eigenlijk kwam het welgoed uit, want Bertel en Albert Dolfing hadden hun handen vol met het opnieuw instellen van de regulateur. Een precisiewerkje dat wel enig geduld vereist.
Toch werd er nog wel wat gemalen, want dat was eigenlijk de opdracht voor vandaag. Alle voorraad wegmalen.

De dag begon eigenlijk al erg vroeg, gek hč, het wordt iedere week een halfuurtje eerder. Eerst een rondje om en door de molen en dan alle zeilen er op, maar zoals hierboven al staat het viel toch nog wat tegen.
Flink wat overleg gehad vandaag over alle zaken die voor de komende tijd op het wensenlijstje staan.

De winkel is weer flink bevoorraad en af en toe was het vullen niet bij te houden, omdat de klanten weer af en aan liepen. De meeste klanten wilden niet alleen meel kopen, maar ook wel het een en ander van de molen weten en anderen wilden weer advies over het bakken van brood. Een zeer afwisselende dag met nog meer afwisselende werkzaamheden.

 
APRIL 2015
Zaterdag 4 april 2015
Vandaag weer een zeer productieve dag gehad. Een lekker windje uit het noordwesten, beetje neiging naar noord. Mooi temperatuurtje, vier volle zeilen en draaien maar. Molen de Weert beet niet de spits af in Meppel, De Vlijt draaide al eerder, maar dat werd snel ingehaald.

De vroege vogels op de molen, Wim, Bertel, Elske, Frank, Bertus en Talal zorgden er al vroeg voor dat de molen in volle glorie bedrijfsklaar was.
Vlot in de zeilen en klaar voor de actie van vandaag. Eerst even fijn genieten van een paaslunch, verzorgd door Elske. Oké, Bertel heeft de eieren
afgespoeld... Daarna versterking gekregen van molenaar Bert uit De Wijk en van Cor, zodat er weer mankracht voldoende was om alle taken van vandaag te volbrengen.
Eerst natuurlijk even een rondje om en door de molen om alles te controleren. Daarna de kaar vullen om eens flink te gaan malen. Aan het eind van de dag, vroeg dit keer, ruim 800 kg gemalen. Maar voordat het zover was moest er eerst 1500 kg naar boven geluid worden. Vervolgens de volgende 500 kg voor bakker Steenbergen naar beneden. Een klusje dat door Cor en Talal even werd opgelost. Ondertussen draaide de molen rustig zijn rondjes en maalde de volgende kilo's voor de bakker.

Bertus liep ondertussen trap op en trap af en weer op om alle klanten te kunnen helpen. De nieuw aangebrachte voorraad boeken werd door Ida weer
grondig bekeken en daar waar nodig geplaatst in de boeken rekken.

De wind bleef gunstig, zodat er de hele middag gemalen kon worden.
Wim stond de diverse bezoekers regelmatig te woord. Als dank voor het bezoek kregen hij en Bertel van een wel zeer jonge bezoeker nog een fraaie
tekening.
Ook de molen wilde wel eens genieten van de welverdiende paasrust en rond 19.30 was er afgezeild en stond alles stil.
Tot wanneer? Dat hangt van de molenaars af.Zaterdag 11 april 2015
Eerst maar een lijstje met namen van aanwezigen vandaag: Elske, Bertel, Wim, Frank, Talal, Marian, Jan, Cor, Bertus, Henk. Een aardige groep om de werkzaamheden van vandaag weer eens uit te voeren.

Een lekker windje vanuit het zuidwesten, af een toe een paar flinke druppels afgewisseld met zon. Dat was het uitgangspunt voor vandaag.
Snel na opening stond de molen met de neus in de wind en voorzien van 4 volle zeilen. Lekker weer om eerst maar eens de flinke voorraad naar boven te luien. Met zo'n heerlijk windje is dat natuurlijk zo gebeurd.
Tussendoor werden er weer voldoende zakjes gevuld. De voorraad in de winkel werd regelmatig aangevuld, maar soms kregen we het idee dat er niet tegen aan te werken was. Eind van de dag stond toch de winkel weer helemaal vol, mede doordat we met genoeg mensen waren om steeds te blijven vullen.

Nadat we de innerlijke mens weer even verwend hadden, werd het tijd om te kijken of de molen nog wilde malen. En dat wilde wel. Binnen niet al te veel tijd werd er weer 500 kg gemalen, zodat er weer voldoende voorraad was. Ook de buil heeft laten zien dat hij nog goed werk kon verrichten. Ook de voorraad bloem is weer op peil.

Regelmatig verschenen er klanten voor de winkel, maar ook mensen die gewoon eens een bezoekje aan de molen wilden brengen. En natuurlijk namen de meeste bezoekers ook een of meerdere zakjes meel mee. Er werden zelfs zakjes meel gekocht, die verzonden worden naar New York. Nog even en wij hebben internationale bekendheid.

Dan ook toch maar wat tijd aan onderhoud besteden. De vang had nog wel wat nakijkwerk nodig. Maar ook deze klus is weer geklaard. Een dag waarop weer heel veel gedaan is, mede doordat er meer mensen waren.

Komende week is de Molen aanwezig op de goede doelen markt op CSG Dingstede. Wie weet kunnen we nog wat vrijwilligers werven, in ieder geval is het weer een mooie gelegenheid de molen goed op de Meppelse kaart te krijgen.

Heb/ken je nog mensen in je omgeving die af en toe eens de handen uit de mouwen willen steken, er liggen nog klusjes genoeg...Maandag 13 april 2015
Molen de Weert was vandaag aanwezig op de Goede Doelen Markt bij CSG Dingstede. De bedoeling is dat diverse goede doelen leerlingen weten te motiveren, voor hen een geldopbrengende activiteit te organiseren.
Elske en Wim deden hun best voor onze molen en werden zijdelings geassisteerd door Frank, die vandaag zijn tenue van de dierenbescherming droeg, maar er wel naast stond.
> zie foto'sZaterdag 25 april 2015
Vandaag was Molen de Weert helaas niet de eerste molen in Meppel die draaide. Dit keer was die eer aan de Vlijt. Dus dat was even flink doorzetten en om even voor half twaalf was Frank klaar met smeren, kruien en opzeilen en kon de boel na toestemming van Bertel losgegooid worden.
Elske was natuurlijk alweer druk bezig in de winkel en met het vullen van allerlei zakken. Zo was het aangevuld en kon ze opnieuw beginnen. Toen ook Wim, Talal en Bertus even tijd konden maken, werd er weer eens lekker koffie gedronken.

Het wachten was eigenlijk op wat meer wind, maar helaas dat zat er voor vandaag niet in. Ondanks de vier volle zeilen en af en toe een lekker windvlaagje, was het niet genoeg om weer eens lekker te kunnen malen. Tijd over voor de nodige karweitjes en om alle bezoekers eens gezellig te woord te staan. Vandaag kwamen deze van heinde en verre, van Maastricht tot Groningen.

Vandaag was onze nieuwste vrijwilliger Jos ook aanwezig. Hij heeft een flinke lading cupcakes gebakken van ons eigen molenmeel. En die smaakten prima.
Bij de boeken was het vandaag rustig. Dus Ida heeft zich uitgeleefd op het soppen en boenen van de boekenzolder en de keuken. Het ziet er allemaal weer keurig uit.

Alle steeds verdwaalde scheppen en borstels hebben vandaag door Henk hun eigen plekje gekregen. Voortaan wel alles op zijn plaats terughangen.
En dan opeens staat er een zeer geďnteresseerde groep bezoekers. Bertel heeft ze alles over en van de molen verteld en laten zien. Was wel makkelijk zo'n groep bezoekers. De molen moest even gekruid worden, een mooie ervaring voor de bezoekers om zelf eens uit te proberen. En als je daarna nog een leuke bijdrage in de kijkerspot vindt, is het helemaal leuk .

Nog even wat extra smeerwerk aan het eind van de dag en even na zevenen gingen de deuren dicht. Maar niet voor lang. Maandag Koningsdag gaat de molen alweer om 9 uur open en natuurlijk de vlag in top. Met een beetje geluk doet het weer mee (ziet er niet naar uit) en staat onze boekenkraam weer buiten. Nu maar hopen dat de feestgangers in de stad de weg naar de molen ook weten te vinden. Er wordt in ieder geval kruidkoek gebakken dus als ze dat ruiken...Maandag 27 april 2015
De dag begon voor onze molenmedewerkers erg vroeg. Voor de aubade moest de molen in volle glorie draaien. En dat is gelukt. Bertel, Frank, Elske en Wim hebben er voor gezorgd dat de molen keurig op de wind stond, gepavoiseerd met alle vlaggenlijnen en 2 rood wit blauwe en twee oranje vlaggen.
Terwijl in het centrum van de stad het Wilhelmus klonk werd de molen in beweging gezet.

Ida was al vroeg bezig met het klaar zetten van haar boekenkraam. Tegen alle weersvoorspellingen in kon dit mooi buiten gebeuren. Zelfs het befaamde koffiekwartiertje kon buiten plaats vinden. Of het nu aan de versgebakken kruidkoek of aan aan de versiering van de molen lag, het trok een enorm aantal bezoekers.

De wind was niet helemaal berekenbaar, maar toch werd er vandaag voor alle toeschouwers duidelijk gemalen. Er ging ruim 400 kg door, al was het met horten en stoten.
Er waren regelmatig bezoekers aanwezig, zodat het eten van onze vaste crew een beetje in gedrang kwam. Dankzij de hulp van Anouk konden we toch tussen de bedrijven door nog even een hapje weg werken.

Vandaag hebben alle medewerkers van Molen de Weert aan hun bezoekers weer goed duidelijk weten te maken, dat zij heel erg trots zijn op het werk dat zij met deze molen mogen verrichten. En als dan aan het eind van de dag blijkt dat de opbrengst ook nog eens goed is, zijn we meer dan tevreden.
Een dag die vooraf nogal te wensen over liet, bleek een dag met een fijn oranje tintje te zijn. Wij mensen van de molen hebben genoten van deze koningsdag en we hopen dat dat ook geldt voor onze bezoekers.
Nu weer even een beetje normaal weekje en dan gaan we op voor de nationale molendag op 9/10 mei aanstaande.
Laten we hopen dat de wind deze week ons goed gezind is, dan kan er nog wat gemalen worden.

 
MEI 2015
Zaterdag 2 mei 2015
Weinig wind, die varieerde van richting, 4 volle zeilen en nog werden er maar weinig rondjes gemaakt. Daarom was er meer tijd om alle bezoekers eens uitgebreid te woord te staan. Gelukkig liep het in de winkel prima, zodat we eigenlijk niet mogen/mochten klagen. Maar ja, een molenaar wil malen en helaas dat zat er vandaag niet erg in.
Ook wel eens makkelijk hoor, want dan is er voldoende tijd voor onderhoud. De hout opslag is weer eens een beetje opgeruimd en geordend. Ook de tuin is door Petra weer eens goed onder handen genomen. Als de natuur ons goed gezind is, kunnen we straks genieten van mooie zonnebloemen achter de molen.

Als voorbereiding op nationale molendag werden er natuurlijk weer de nodige zakken gevuld, allemaal werkzaamheden waar nu gewoon weer even tijd voor was.

Aan het eind van de dag trok de wind toch nog een beetje aan en kon er weer even lekker gedraaid worden. Voor mooie beelden: kijk eens op face book.
Voor komende week eigenlijk een rustig weekje, geen extra dingen, zaterdag zoals vermeld de nationale molendag en tussendoor maar hopen op een lekkere woei, dan kan er nog even gemalen worden. Is eigenlijk wel noodzakelijk, want we willen onze klanten niet teleurstellen.

Dit keer maar eens een verslag zonder namen, anders wordt het een beetje eentonig, maar neem van mij aan, dat alle mensen weer een zaterdag met hart en ziel bezig zijn geweest op onze molen.
Vergeet ik nog bijna een heuglijk evenement. Deze week was de molen de achtergrond voor een mooie bruidsreportage. Zodra wij groen licht hebben van het bruidspaar zullen er op face book mooie foto's te zien zijn van deze feestdag.Zaterdag 9 mei 2015
Een dag die voor het team van Molen de Weert, vandaag bestaande uit Elske, Bertel, Bertus, Ida, Frank, Henk, Jos, Talal, Wim, Cor, Albert en Jan al vroeg begon:
Nationale Molendag

Voor het startsein van deze dag, 10.00 uur, draaide de molen al. En dat was maar goed ook. Deze dag zijn er heel veel bezoekers geweest. En deze mensen troffen het aardig, want het windje wakkerde lekker aan, zodat de molen niet alleen voor de show draaide, maar ook daadwerkelijk in gebruik was. Malen, builen, graan naar boven luien, meel verpakken en natuurlijk werden ook alle vragen beantwoord. Tijd om koffie te drinken werd ons niet gegund, dat ging vandaag met recht tussen neus en lippen door.

Eerst de laatste voorraad graan voor Bakker Steenbergen gemalen en later ook onze eigen voorraad flink aangevuld. Ook dat was erg nodig, want zo waren de zakken gevuld, zo was alles al weer verkocht. Hard werken dus, maar zeker erg dankbaar om te doen.

Onze jeugdige bakker Jos leefde zich uit in de keuken en bakte cakes en pannenkoeken, zodat alle gasten even lekker konden proeven.

Vandaag toch maar weer even ruim 1000 kg tussen die stenen door laten werken. Een zeer productieve dag, waarbij alle bezoekers eens fijn konden genieten van een in werking zijnde korenmolen.Zondag 10 mei 2015
Ook vandaag alle zeilen weer bijgezet om van deze tweede Nationale Molendag een succes te maken.
Bij opening stonden de eerste bezoekers al voor de deur. Ja vandaag was er wel tijd om koffie te drinken, al was de rust van korte duur. De verf/olie voor de stelling werd te voorschijn gehaald en er zou opgeruimd worden. Geolied is er wel, alhoewel de laatste bezoekers de stelling niet meer konden betreden want de olie moest wel drogen.
Opruimen, nou vergeet het maar, want er kwamen ook deze dag weer heel veel bezoekers. Goed voor onze omzet en daarbij heel erg leuk om te doen.

Alle medewerkers van onze molen hebben hun best gedaan de bezoekers op de hoogte te brengen van het wel en wee van onze molen en natuurlijk van een stukje geschiedenis dat dit monument met zich mee draagt.
Jammer dat de wint het een beetje af liet weten, want ondanks de vier volle zeilen was het niet mogelijk om te malen, maar ja dat ging gisteren beter.

Aantal bezoekers in dit weekend: ruim 650
Aantal gemalen kilo's: 1200
Verkochte kilo's: heel veel
Verkochte boeken: geen idee, maar de kasten zien er erg leeg uit.

Resultaat voor dit weekend: grandioos, we hebben een topweekend gehad, veel mensen gezien, veel verkocht, veel gemalen. Alle medewerkers jullie waren fantastisch BEDANKT
> zie foto'sZaterdag 16 mei 2015
     Komt wind voor regen,
     dan is er niets aan gelegen;
     Doch komt regen voor wind,
     berg dan de zeilen gezwind.


Vandaag weer een bezige dag. Mooi op tijd waren de deuren van de molen al open en gonsde het binnen van bedrijvigheid. Dat was ook wel noodzakelijk, na de hoeveelheid voorraad die deze week naar verschillende klanten was verdwenen. Malen, builen, vullen, kruien, smeren, zeilen erop, weer kruien, weer malen, zo ging het de hele dag door.

Het is af en toe zo druk met al het werk en het bezoek op de molen, dat de mensen niet eens meer rustig tijd hebben een kopje koffie tussendoor te drinken. Waar vandaag wel tijd voor werd gemaakt was de traditionele verjaardagskibbeling van Bertel en Bertus. Al moesten sommige mensen wat later de vis naar binnen werken, omdat er gasten op de molen waren.

Ondertussen draaide de molen met vier volle zeilen bij een lekker zuidwesten windje de rondjes. Maar alleen zomaar wat draaien is natuurlijk nooit voldoende. Halverwege de middag werd de steen bijgezet en kon het echte werk beginnen. Lekker malen. En als je dan zo lekker bezig bent, dan is het lastig stoppen als de wind een beetje aantrekt. Dus nog maar wat graan erbij in de kaar en doormalen. En hoe lang houd je dit vol? Simpel tot de wind er mee stopt en dat was deze dag laat op de avond.

Tussendoor werden ook de pannenkoekmix, de cakemix, de kruidkoek nog even gemengd en verpakt. Na deze dag is er weer voldoende voorraad in de winkel en kunnen we weer even vooruit.
Ook hier en daar nog wat aan het onderhoud kunnen doen, want dat is toch wel het behoud van de molen.

Aan het begin van de avond waren de meeste vaste medewerkers alvast aan het genieten van een welverdiend rustig weekend, alleen Bertel kon de rem vandaag niet vinden. Tegen half elf vond de wind het genoeg en moest er dan toch gestopt worden.
Elske, Bertus, Wim, Cor, Frank, Talal, Ida, Henk, Bertel bedankt weer voor jullie werk vandaag.Zaterdag 23 mei 2015
Wederom een bijzondere dag voor de medewerkers van de molen.
Vier volle zeilen, lekker temperatuurtje, mooi windje uit het noordwesten, alleen weer niet genoeg om te malen...
Eigenlijk wel eens lekker, konden er genoeg karweitjes gedaan worden.
Voor elven waren de deuren alweer open en waren de meeste vrijwilligers aanwezig. Onder het toeziend oog van Bertel en Wim heeft Talal vandaag een groot deel opgezeild. Ook Frank heeft nog even laten zien dat hij het kan, al was het maar een zeil. Het noordwesten windje liet de molen lekker draaien met deze zeilvoering.

Even voor enen werden we allemaal verrast door een heerlijke Syrische verrassing van Talal. Hij heeft laten zien dat je een verjaardag ook kunt vieren met iets anders dan kibbeling.

Uiteraard waren er ook weer de nodige klanten en bezoekers die niet alleen het een en ander aan meel meenamen, maar die ook graag wat wilden weten over de molen.

Halverwege de middag werden een aantal molen'bewoners' verrast door een leuk tourtje over de Meppelse wateren. Cor was uitgeklust en nam Bertel, Frank en Talal even mee op de boot om de omgeving van Meppel te laten zien. Werkelijk een belevenis, Bedankt Cor.

Vandaag ook weer kans gezien de nodige mixen te maken. Een voorraad die we hard nodig hebben voor de komende festiviteiten. Denk aan het grachtenfestival over 14 dagen en dan natuurlijk straks de Meppeldagen.
Tijdens het grachtenfestival zal Molen de Weert weer schitteren op de Sluisgracht met een mooie kraam met onze producten en boeken. De huidige boekenvoorraad biedt keus genoeg en Ida heeft haar best weer gedaan om alles op orde te brengen. Ook de voorraad bij de Jumbo is door Henk weer aangevuld.

De tuin is weer op orde, mag gezien worden tijdens Pinksteren. Nu nog hopen op een beetje extra wind, dan kan er meel gemalen worden.
En dan natuurlijk nog ons nieuwe project de 'molenmuis', dat door Elske, Frank en Bertus onder handen genomen wordt.

Als je zo die hele waslijst ziet, dan zitten we echt niet stil.
En dan zijn we er nog niet eens over uit hoe we het verdere onderhoud aan gaan pakken. Er moet in ieder geval dit seizoen geschilderd worden, al dan niet met behulp van een schildersbedrijf. We zitten dus niet om werk verlegen.Zaterdag 30 mei 2015
Best gelopen vandaag, begonnen rond half 11 met 2 halve zeilen, die na een uur gezwicht moesten worden naar blote benen en de molen een half uurtje stil moest staan, met de bliksemafleider er aan voor de dikke bui waar inderdaad een paar klappen onweer uit voortkwam.
Na deze bui begonnen met malen, Frank legde er 2 halve en 2 hoge lijnen voor om de molen wat meer power te gegeven. De molen had er zin in, toch weer 3 uur kunnen malen.
Ook de verkoop was weer top, dat moet ook want wij willen blijven malen.
Cor is druk bezig geweest met de buil, deze weer perfect te maken en de laatste schoonheidsfoutjes er uit te halen. Ook is er weer een hele voorraad aan zakjes gevuld, al dacht ik vorige week ook al een hele voorraad gevuld te hebben maar dit was al verkocht.

Aan het eind van de middag zakte de wind wat in, waardoor er alsnog 4 volle zeilen voor gingen en zo gedraaid tot 21.00 uur de wind was op. Een mooi dag, met een buiig karakter.

Deze dag stond met recht in het teken van het weer en de opdracht van vandaag was voorraad maken. Het weer was nogal wisselvallig en moest verschrikkelijk goed in de gaten worden gehouden. Toch nog even kans gezien, ondanks alle zeilwisselingen om aan het eind van de dag nog het een en ander te malen.
De voorraad groeit hard, want nog twee weken en dan is Molen de Weert weer twee dagen vertegenwoordigd op het grachtenfestival. Boeken, mixen, meel en proefproducten in de kraam aan de Sluisgracht.
Maar dat was natuurlijk niet alles vandaag. Er was weer een flink aantal bezoekers en klanten, dus ook de voorraad in onze winkel moest regelmatig aangevuld worden.
Gelukkig was onze vaste team Bertel, Elske, Wim, Frank, Talal, Bertus, Cor, Henk en Ida deze dag aanwezig, want vele handen maken licht werk.

 
JUNI 2015
Zaterdag 6 juni 2015
Om 11.00 uur zijn we begonnen. Een klein team deze week, door vakantie en ander bezigheden.
Mooie maar wisselvallige wind, de molen draaide met 2 volle en 2 lange halve zeilen. Lekker zonnig en gelukkig normale temperatuur van rond de 20 graden.

's Middags 1200 kg tarwe omhoog gehesen met het luiwerk en weer 500 kg (de laatste) meel voor de bakker laten zakken.
Het gras is gemaaid, de boeken geordend, de winkel aangevuld en alvast gevuld voor verkoop tijdens het Grachtenfestival op onze kraam.
De nodige bezoekers en klanten geholpen.
Aan het eind van de dag ook nog wat tarwe, op verzoek, grof gemalen.

Bertel kwam een inscriptie tegen in 1 van de balken van het achtkant, hoe toevallig, T W Tijhuis 6.6.1928. Precies 88 jaar geleden. Tijhuis was de molenaarszoon. Een stukje historie van en in onze molen.
> zie foto

Komende week voorbereiden op het Grachtenfestival en zakjes naaien als luxe verpakking voor ons pannenkoekenmeel.

Om 21.00 uur de molen afgezeild.
Was weer een mooie dag op de molen.
EvdWZaterdag 13 en zondag 14 juni 2015
Eigenlijk begon deze week al weer eerder, met draaien en zakjes vullen op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Met hulp van vele vrijwilligers is ook deze klus geklaard.

Wat een drukte dit weekend. Niet alleen de molen stond in het middelpunt, maar ook onze kraam bij het grachtenfestival in Meppel en de korfbal kraam in Steenwijk. Omdat een aantal mensen verhinderd waren, was de werkdruk op de overige vrijwilligers groot. Gelukkig vonden deze mensen dat totaal geen bezwaar.
Terwijl de molen lustig zijn rondjes draaide werd op de zaterdag een mooie kraam ingeruimd aan de Sluisgracht. Op zaterdag werd de kraam bevrouwd door onze steun en toeverlaat Ida, die wederom met een schitterend resultaat de dag af mocht sluiten.
Deze dag werd een beetje gezien als opstart voor de zondag. Terwijl Elske de kraam begon, met hulp van Cor en Frank, kwamen de eerste klanten alweer naar onze afvaardiging toe. Later op de dag werd de kraam wederom bemenst door twee fanatieke molenmedewerksters Ida en Selma, die samen weinig klanten met rust lieten en er voor zorgden dat ook dit grachtenfestival voor de molen met een mooi resultaat werd afgesloten.

Ondertussen werd ook op en in de molen hard gewerkt. Niet al teveel wind, waardoor er eigenlijk niet gemalen kon worden, maar wel weer even tijd om wat klusjes te klaren. Bertel en Talal hebben de in de weg staande molen op de boekenzolder weer een mooi plaatsje gegeven. Ook de klanten wisten dit weekend de weg naar de molen weer te vinden, zodat ook hier de voorraad in de winkel weer geslonken is.
De molen is ook van binnen weer netjes en schoon.

De tikken die de molen weer moet maken voor de draaipremie zijn ook weer veilig gesteld, want draaien doet de molen volop. Niet iedere keer met alle zeilen volop, maar soms ook wel eens wat minder, maar het aantal uren is bijna niet meer bij te houden.

Wederom en weekend om met genoegen op terug te kijken. Twee dagen draaien en dan ook nog met alle feestvlaggen erin, toont wel aan dat Molen de Weert zich betrokken voelt bij het Meppeler gebeuren.
Alle medewerkers op voor en achtergrond die mee gewerkt hebben aan een geweldig weekend voor ONZE molen, heel erg bedankt. En... we zijn heel brutaal... volgende keer komen jullie toch ook weer helpen?Zaterdag 27 juni 2015
Een anders dan andere zaterdag. Even na openingstijd draaide de molen in een heerlijk zuidzuidwesten windje. Zeilen waren even niet nodig.
Vandaag was niet bepaald een dag om te malen, dus onderhoud onderhoud onderhoud. Gelukkig was de voorraad toereikend, zodat er ook vandaag geen zakjes gevuld hoefden te worden.

De afgelopen weken waren hectisch genoeg om van het interieur van de molen een beetje een rommeltje te maken. Dus vandaag waren alle handen hard nodig om eens orde te scheppen in het geheel. De boekenzolder weer eens flink opgeruimd, overal de sofzuiger doorhalen en zorgen dat alles weer op zijn eigen plekje terug kwam.

Niet alleen de grote molen heeft onderhoud nodig, ook de prullenbak moet weer een fraai uiterlijk krijgen. Bertel en Talal hebben zich opgeworpen deze molen eens te ontmantelen en een stel wieken mee naar binnen te nemen en van een nieuwe verflaag te voorzien. Wonderbaarlijk genoeg bleef de prullenbak gewoon doordraaien.

De binnenkant van de molen mag nu weer gezien worden, want het ziet er weer spik en span uit. Tussendoor werden alle bezoekers ook weer te woord gestaan en zelfs de medewerkers van de molen hebben weer wat tips gekregen van een aantal bezoekers, waar ze zeker iets mee kunnen.

Voor komende week staan er weer wat losse activiteiten op het schema. Zo zal de biotoop nog eens goed bekeken worden, wordt er gestart met het schilderwerk, cultuuroverleg. Voor de meeste mensen zijn dit gebeurtenissen achter de schermen, maar zeker niet onbelangrijk.
Nog even kijken wie het werk vandaag weer mogelijk gemaakt hebben: Bertel, Albert K, Elske, Talat, Bertus, Ida, Frank.

 
JULI 2015
Zaterdag 4 juli 2015
Kort samengevat: het was warm vandaag. Zelfs de molen had het warm, want al het smeervet smolt letterlijk tussen de smeerpunten vandaag. Desondanks draaide de molen met vier volle zeilen er lustig op los.
Even na de middag moest er wel met vereende krachten gekruid worden, want de wind draaide aardig naar het zuidwesten.

Heel erg veel echt molenwerk werd er niet gedaan, hier en daar de voorraad aangevuld, wat onderhoud aan de wieken van de prullenbak en natuurlijk het weer in de gaten houden.
Mooi even tijd om hier en daar eens wat zaken te bespreken en zeker een mooie gelegenheid om ook de administratie bij te werken. Over bezoek en verkoop hoefde niet geklaagd te worden, de mensen komen toch wel, ondanks de hoge temperaturen.

De afgelopen week heeft de molen niet stil gestaan. Op meerdere dagen werden de wieken gebruikt als ventilator voor de molenaars.

Een aantal mensen konden de verleiding vandaag niet weerstaan en zochten verkoeling in de Reest. Op dit moment maken de medewerkers van de molen zich op voor een aantal komende activiteiten. Een daarvan is natuurlijk de eerste donderdag Meppeldag. De molen zal dan zeker in volle glorie draaien.

Vandaag werd de molen bemenst door Elske, Bertel, Henk, Wim, Bertus, Cor, Harrie, Talal en Frank.
Om de drukte in de komende periode aan te kunnen zijn we eigenlijk nog op zoek naar wat extra vrijwilligers. Dus mensen oren en ogen openhouden. Al is het incidenteel om te helpen met vullen. Alle hulp is welkom.Zaterdag 11 juli 2015
Waar kwam de wind vandaan vandaag, eigenlijk van alle kanten er was geen goede keus te maken. Zo kwam de wind uit noordoost, zo stond hij weer op zuid. Nou ja, in ieder geval konden we onze lol op met kruien.
Het vet op de kruiring werd rijkelijk verdeel door al dat heen en weer kruien.

Ondanks de vier volle zeilen bij aanvang, liet het draaien nog wel te wensen over. Een mooie gelegenheid om weer eens wat aan het onderhoud van de molen te doen. Alle heklatten weer goed aangeschroefd en meteen van de binnenroede de wieken in de lijnolie gezet. Hier en daar wat touwen vernieuwd.

Eigenlijk kwam de boel al direct op gang nadat Elske al vroeg voor 11 uur de deuren had geopend. We hadden vandaag over klanten niet echt te klagen. Omdat er door Bertel en Frank nogal wat gedaan moest worden in de kap duurde het toch nog wel tot half 1 voor de molen aan het draaien toe was. Toen de molen eindelijk draaide was het toch wel weer tijd voor koffie en een broodje... We mochten echter niet teveel eten, want mede dankzij de haal en breng service van Bertus en de sponsoring van Bertel konden we in de loop van de middag de verjaardag van Elske even herdenken met een lekker maaltje kibbeling.

Tussendoor nog even wat zakken gevuld en natuurlijk de diverse werkbesprekingen, want er staat toch nog wel het een en ander te gebeuren in de komende weken.
Komende week gaan Bertel en familie zich buigen over de achterkant van de as, die toch nog steeds niet lekker draait. Bertus, Elske en Frank gaan zich in dezelfde tijd bezig houden met de leskisten en gaan daarvoor een bezoek brengen aan de molen in Vriezenveen.

Tot zover even de toekomstbeelden, maar er is meer gebeurd in de afgelopen week. Eigenlijk waren er maar twee dagen dat de molen niet draaide. Daarnaast was de molen vertegenwoordigd op de markt in Ezinge tijdens de rijwielvierdaagse. Ook bij de eerste Meppeldag draaide de molen volop, zodat de Meppel bezoekers kennis konden maken met een mooie molen.

Ons filiaal in de Streekproduktenwinkel in Staphorst doet het ook goed. Tot tweemaal toe werden deze week de voorraden aangevuld. Al met al weer een week om met trots op terug te mogen kijken en een aantal komende weken, waarbij we de handen weer flink uit de mouwen moeten steken...
We mogen niet klagen, maar we zoeken toch nog steeds wat werkzame handen om al ons werk wat vlotter te laten verlopen. Weet je nog iemand in je omgeving die ons team van vrijwilligers wil komen versterken, graag.Zaterdag 18 juli 2015
Dit keer niet het verslag van een dag, maar van een zeer enerverende en uiterst werkzame week. Een week die eigenlijk al begon op zondag.
Al langere tijd draaide de as niet lekker in de pensteen. Daar moest natuurlijk iets aan gedaan worden. Maanden van voorbereiding nam dit werk in beslag. Meten, nogmaals opmeten, alternatieven bekijken, weer meten, tekenen, rekenen. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar eindelijk kon er aan het werk begonnen worden. Een werkje dat heel veel geduld en vooral heel veel voorwerk en veiligheidsmaatregelen nodig had.
Op de volgende avonden kon het karwei uitgevoerd worden. Pensteen eruit, aanpassen, nieuw lager monteren. Avonden lang zijn de drie er mee bezig geweest. Maar het was de moeite waard.
Een karwei waar we niet alleen ons petje voor af moeten nemen, maar waar we alleen maar respect voor op kunnen brengen. Wat een vakwerk mensen.

En dan de zaterdag. Het vervangen van het lager was nog niet helemaal klaar dus daar is vandaag weer hard aan gewerkt. Ondanks dat op het bord buiten stond, dat de molen vanwege onderhoud wel open was, maar buiten werking hadden we over klanten en bezoekers niet te klagen.
Elske, Bertel, Frank, Wim, Bertus, Albert K. en Albert v.d. W en Ida hadden hun handen vandaag meer dan vol aan alle voorkomende werkzaamheden.
Er moesten natuurlijk tussendoor nog even zakjes gevuld worden, maar ook de schoonmaak stond op het rooster. En natuurlijk om beurten helpen bij de restauratie werkzaamheden. Nog een paar kleine, maar veel eisende zaakjes en de molen kan weer volop draaien.
Is ook wel nodig,wantdoor de vele klanten is onze voorraad aardig geslonken en moet nodig weer aangevuld worden.

Komende donderdag is de molen ook weer open in verband met de 3e Meppeldag. En daarnaast zijn ook de voorbereidingen begonnen voor de Drentse Molendag in augustus. Weet je nog een paar gezellige mensen die kunnen helpen op 22 augustus dan graag, want er is weer werk in overvloed.Week van 19 t/m 26 juli 2015
Een bewerkelijke week, maar eigenlijk zijn we al niet anders gewend.
Zoals meestal begon ook voor ons de week op maandag. Een overleg met de bibliotheek in verband met het komende molenmuis project. Dit loopt allemaal voorspoedig zoals we gehoopt hadden.
Elske en Frank gaan hun handen hier vol aan krijgen. Elke drie weken een school bezoeken en afsluitend een bezoek aan de molen.

De avonden deze week waren meer dan gevuld met het herstellen en vernieuwen van het penlager. Helaas zat niet alles mee, zodat er toch veel meer tijd in is gaan zitten dan gehoopt. Maar onder aanvoering van Bertel en Albert v.d. W. zal de molen weer snel en soepel kunnen draaien.

Dan Donderdag Meppeldag. De molen werd die dag niet bemand, maar bevrouwd. Elske en Ida hebben de kraam met boeken en meelproducten buiten gezet, om zo de vele toeristen te laten genieten van wat wij te bieden hebben. Natuurlijk ook nog bezoekers in de molen.

Vrijdag. Ja waar gewerkt wordt, vallen ook stukken niet helemaal op zijn plaats. Bertel is druk bezig geweest met de bok van het nieuwe penlager goed te installeren. Vandaag waren gelukkig de juiste schroeven wel verkrijgbaar, dus de boel zit stevig op zijn plaats.

En dan de zaterdag. Een dag die veel weergeweld voorspelde. Storm, regen etc. Maar eerst moest de laatste hand gelegd worden aan de reparaties. Toen dat eenmaal een feit was, kon er proef gedraaid worden. De molen deed een beetje dwars na twee weken niet volop draaien, maar uiteindelijk na nog wat stel- en smeerwerk draaide Molen de Weert weer als vanouds, althans voor de buitenwereld.
Met de gezamenlijke inspanning van Bertel, Cor, Wim en Frank kon de dag weer afgesloten worden met een draaiende molen. Ondertussen zorgden Elske en Bertus voor de winkel, die gewoon doorliep, al konden we goed merken dat het vakantie is.
Het is iets rustiger en dat kwam eigenlijk wel een beetje goed uit. Desondanks weer een week waar met voldoening op terug gekeken mag worden. Er is heel veel werk verricht.

Komende week maar weer eens hopen op een flinke hoeveelheid wind, zodat er weer gemalen kan worden, want de grote voorraad die er was is ver op.
En dan op naar de vierde Meppeldag. Ook dan is de molen weer geopend voor meelverkoop, rondleidingen en als de molenaars tevreden zijn over het functioneren van het nieuwe lager, zal de molen de vierde Donderdag Meppeldag opleuken door vrolijk te draaien.

Binnenkort kan iedereen ook kennismaken met ons nieuwe product kruidkoek met cranberry's en walnoten. U ziet, ook achter de zichtbare schermen wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van het assortiment.

Eind augustus is het weer de bekende Drentse Molendag. Een happening op en rond de molen. We zijn nog driftig op zoek naar extra mensen om ons te helpen. Nog een enthousiaste bekende in de buurt die wel voelt voor een molen actief dagje... Geef het even door.

 
AUGUSTUS 2015
Zaterdag 1 augustus 2015
Alleen verslag maken van de zaterdag zou niet eerlijk zijn. De hele week heeft in het teken gestaan van het herstel van de pensteen en dat is uiteindelijk gelukt. Er is zelfs al weer gemalen in de afgelopen week, al moest er wel goed gecontroleerd worden of alles wel goed ging. En ja dat ging het ook. Al werden er hier daar wat kritische kanttekeningen geplaatst, maar ja een goede molenaar is nooit tevreden.

Vandaag helaas heel weinig wind uit het westen en ondanks de vier volle zeilen draaide de molen alleen als er bezoekers waren, wat een showbink is het toch.

Even tijd gehad om toch de nodige zakjes te vullen en zelfs ons nieuwe product maakte vandaag een primeur. Vanaf heden verkrijgbaar: kruidkoek met walnoten en cranberry's. Niet bepaald een hobbymix van de molenaars, maar we gaan met onze tijd mee.

De weinige wind had ook wel even een voordeel. Vandaag tijd genoeg voor het nodige onderhoud aan de tuin. Het gras stond wel erg hoog, maar ziet er nu weer keurig uit.
Ook hadden we voldoende tijd om even goed na te denken over ons komende evenement, Drentse Molendag op 22 augustus a.s. Zulke dingen schud je niet zomaar even uit je mouw, daar moet over nagedacht worden. En nadenken dat hebben we voldoende gedaan vandaag, maar ook duidelijk actie ondernomen.
Nieuwsgierig? Kom gewoon kijken op de Drentse molendag, of beter nog kom gewoon lekker even helpen. Er staan een aantal nieuwe activiteiten in de planning dus alle hulp is welkom.

Nog ruim een week te gaan en dan is het vertrekpunt van de grote optocht voor de Meppeldagen ook weer bij de molen, dus die avond zal de molen ook weer schitteren door te draaien. En iedereen weet het, molen draait, molen is open, dus je kunt terecht voor alle fijne molenproducten.

Vandaag werd de molen bemand-bevrouwd door Elske, Ida, dames gaan voor, Bertus, Bertel, Wim en Frank. Wij en al onze bezoekers en klanten hebben gewoon weer een fijne zaterdag gehad en zien vol goede moed de komende drukke weken tegemoet.Zaterdag 8 augustus 2015
Een mooie zomerse dag, die begon met een klein windje uit het noordwesten. Meteen maar vier zeilen erop, dat was wel nodig om de molen aan het draaien te krijgen. Naderhand nog een beetje kruien, want de wind draaide aardig naar het noorden.

Door de werkzaamheden van de laatste weken is de voorraad aardig geslonken, dus er moest aardig wat gemalen worden. Volgens mijn laatste informatie (het is nu ruim over elven) draait de molen nog steeds, want Bertel kan er geen genoeg van krijgen. Inmiddels is er dus weer aardig gemalen, zowel tarwe als spelt.

Eerst vandaag nog wat kleine werkzaamheden, heklatten vastzetten enzo en dan op naar het echte molenwerk. Zakjes vullen, mixen klaar maken, builen en natuurlijk malen.
Tussendoor werden we verrast door een vriend van Talal, die ons met molendag komt helpen en vandaag even wilde laten zien dat hij inderdaad goed kan bakken. Bedankt Sameer voor de lekkere pizza's.

Uiteraard werd er weer veel tijd vrijgemaakt voor het te woord staan van onze klanten en gasten, die er meteen voor zorgden dat de net aangelegde voorraad weer snel afnam.
Maar uiteindelijk gaf de winkel weer een rijk aanzien, de meeste schappen zijn gevuld en dat tussen alle werkzaamheden door.

Uiteraard was er ook weer wat tijd voor het bespreken van onze toekomstige werkzaamheden. Nog maar twee weken en dan is het Drentse Molendag. Een ware happening voor onze molen, maar zonder voorbereiding lukt dat natuurlijk niet. Gelukkig dacht iedereen even vlot en fijn mee, zodat we gewoon weer uit kunnen kijken naar deze voor ons belangrijke dag. Het wordt nog wel even zwoegen, maar dat hebben we er graag voor over.

Tot onze grote verbazing kregen we nog bezoek van RTV Meppel, die weer een mooie fotoreportage gemaakt heeft. We zijn toch wel erg nieuwsgierig naar het resultaat hiervan op de kabelkrant.

Komende week alweer de laatste Donderdag Meppeldag met de optocht die start bij de molen. De molen zal dan niet alleen overdag maar ook 's avonds draaien.
Tijdens deze laatste Meppeldag hebben wij een mooie Meppeldag aanbieding: molencake. Let op de borden buiten de molen!

En wie maakten deze fantastische zaterdag mogelijk: Bertel, Wim, Elske, Petra, Ida, Talal, Cor, Albert K. en Frank.Zaterdag 15 augustus 2015
"Weer een zeer bewogen week achter de rug", zuchtte de molen vandaag aan het eind van de dag. "Werd ik vroeger nog wel eens een dagje met rust gelaten, tegenwoordig is dat er bijna niet meer bij."
Ja en dat klopt ook eigenlijk wel. Of er is iemand voor overleg op de molen, of er zijn mensen die de zakjes vullen, of het is donderdag en dan nog de laatste Donderdag Meppeldag of het is de gewone zaterdag.
In ieder geval heeft de molen deze week de deuren weer flink open gehad. En of je nu een bordje buitenzet of niet, bezoekers weten het gewoon, we kunnen kijken.
Zeker de afgelopen weken tijdens de Meppeldagen kwam er weer een groot aantal bezoekers even een kijkje nemen. Natuurlijk stond het molenteam weer klaar iedereen te woord te staan.

Donderdag was eigenlijk wel een iets specialere dag. 's Avonds startte de beroemde optocht vlak voor de molen. De hele stoep werd dan ook bezet door vrienden, bekenden en medewerkers van de molen. En als je die grote groep dan ziet zitten, besef je pas hoeveel mensen de molen een goed hart toedragen. Na een dagje rust werden zaterdag de zeilen al weer vroeg voorgelegd.
Vier volle zeilen en een windje dat aanvankelijk vanuit het zuidwesten kwam. Later ruimde de wind iets en kwam uit ruim westelijke richting.
Een dag die bol stond van schoonmaakwerkzaamheden en voorbereidingen voor de Drentse molendag. Uiteraard ook weer de nodige klanten die niet alleen voor meel kwamen, maar nu de vakantie bijna voorbij is kwamen ze ook voor een praatje.

De molen ziet er van binnen weer netjes uit, alleen even kijken of we dat wel een week volhouden. De winkel weer vol, ondanks de goede verkoop en voorraden op peil.
Tussendoor nog even overleg over de komende activiteiten en dat zijn er nog al wat. We houden iedereen op de hoogte via de media en natuurlijk via face book. Ook op twitter zijn we tegenwoordig te volgen. Ook een historische molen maakt gebruik van moderne media.

Komende week even de restanten voorraad aanvullen en dan op naar zaterdag 22 augustus. Een dag die om 10 uur begint. Er zijn weer veel activiteiten en het team heeft zich ingespannen dit jaar met enkele nieuwe activiteiten voor de dag te komen. Het wordt zeker een dag die de moeite waard is om even te komen kijken.

Deze week maar eens geen namen, want door de vele bezigheden waren er voortdurend veel verschillende mensen op en rond de molen. Desondanks allemaal weer bedankt voor jullie inzet en belangstelling.Zaterdag 22 augustus - Drentse Molendag 2015
Na een enerverende week van heel veel voorbereidingen en lange werktijden was het dan eindelijk zover...
Even na 7 uur werden de deuren al geopend, om alles klaar te zetten voor de vele bezoekers, die we hoopten te verwachten.
Eerst even rustig de molen laten draaien in noordoostelijke richting, de rest zou later wel komen.

Langzaam druppelden de vrijwilligers binnen en werd er gesjouwd met tenten, kramen, boeken, meel en allerlei andere zaken die er nodig waren. Inmiddels arriveerde ook de eerste lading brood, gebakken door bakker Steenbergen, natuurlijk van ons eigen meel.
Ondanks alle voorbereidingen was het hard werken om alles om 10 uur klaar te hebben, maar zoals we hoopten en verwachtten lukte het prima.
Om 10 uur draaide de molen met vier volle zeilen en vlaggetjes erin en stond alles klaar.

Vanaf het directe begin kwamen er al bezoekers en natuurlijk kopers.
Ook de welbekende T-Ford was al vroeg aanwezig. Deze bleef tot tegen 12 uur, maar werd door een klein mankement later vervangen door een nog ouder exemplaar. Een gewild object voor foto's.

De hele dag door liepen de mensen af en aan. Er was dan ook dit jaar weer meer te doen. Buiten de verkoop van meelproducten en brood, waren er boeken uitgestald, konden kinderen broodjes bakken, pannenkoeken bakken, geschminkt worden, was er een heel grote hoeveelheid gerookte vis verkrijgbaar.

Achter op het terrein stonden een aantal fraaie oldtimers en trekkers. Ook kon men een heerlijk rondvaartje maken naar de Kaap. Eerst twee boten, later met zelfs drie boten. Ook het terras zat regelmatig vol met mensen, die meteen onze koffie en cake kwamen proeven.
De molenaars hadden het ook zeker niet rustig. Er zijn veel bezoekers geweest die toch wel wat wijzer wilden worden en dat is zeker gelukt.
Tegen vier uur werd het iets rustiger (was eigenlijk de eindtijd) en nadat de laatste bezoeker weg was moest er natuurlijk opgeruimd worden. Met vereende krachten was dit wonderbaarlijk snel gebeurd.
Zelfs na het opruimen kwamen er nog mensen even een kijkje nemen.

Een meer dan prachtige dag, met een leuke aanvulling voor het molenfonds. Ruim 700 bezoekers, dus we mogen meer dan tevreden zijn.
Een dag die weer mogelijk werd door de inzet van veel mensen die de molen een warm hart toedragen. 30 vrijwilligers hebben vandaag de handen uit de mouwen gestoken. Mensen heel hartelijk bedankt, want alleen met jullie hulp zijn deze dagen mogelijk te maken.
> zie foto's

Nu allemaal even bijkomen en dan op naar het volgende evenement, Monumentendag op 12 en 13 september.Zaterdag 29 augustus 2015
Een windje uit zuidelijke richting, vier volle zeilen en nog draaide de molen niet. En dat was niet omdat er geen wind genoeg was, maar er moest nodig weer wat onderhoud verricht worden in en rond de kap.
Hier en daar moest het overtollig vet weggehaald worden en dat kan alleen als de molen toch af en toe stil staat. Bertel, Wim en Frank hebben zich hier druk mee bezig gehouden.

Als je dan toch bezig bent, ach dan ook maar meteen wat andere kleine zaken oplossen en repareren, we waren toch boven.
Dit betekende niet dat de molen de hele dag stil stond. Alles behalve, want onder het andere werk draaide de molen weer lustig in het rond.

Het grasveld ziet er weer keurig uit, dankzij de inspanning van Talal.
De voorraad hoefde niet al te veel aangevuld te worden, er was genoeg over van de molendag, zodat onze bezige bij Elske vandaag als een volwaardig secretaresse achter de computer verdween en alle werkzaamheden daar verrichte. Af en toe een zucht van wanhoop als de computer niet direct deed wat gevraagd werd, maar uiteindelijk zijn alle voorbereidingen voor ons project molenmuis in orde gekomen.

Eigenlijk was het een soort rommelige dag, we waren weer met van alles bezig en op dat moment denk je dat er niet veel gedaan wordt. Aan het eind van de dag konden er toch weer een hoop werkzaamheden van het to do lijstje afgestreept worden. Dan blijkt dat er toch best wel hard gewerkt is vandaag. Eigenlijk ook wel weer eens fijn een iets minder drukke dag, dan kun je met elkaar even de afgelopen happeningen doorspreken.

Voor de komende week staat het rooster ook weer bomvol. De start van het project molenmuis, een verjaardagsfeestje, plaatsing van ons nieuwe beeldscherm en vast nog wel meer kleine karweitjes die 'eventjes' gedaan moeten worden. Bijna elke dag zijn er wel weer vrijwilligers op de molen te vinden, die dit even opvangen.

Achter de schermen wordt ook nog hard gewerkt aan verbeteringen aan en rond de molen en natuurlijk de voorbereidingen van komende evenementen.


 
SEPTEMBER 2015
Zaterdag 5 september 2015
Wederom een week die bol stond van allerlei gebeurtenissen. Deze week is het project molenmuis van start gegaan. Een verjaardagsfeestje, overleg over burendag, plaatsing nieuwe beeldscherm.

En dan de zaterdag.
Zuidwesten wind met een lekkere draaikracht. Dus eerst meer eens proberen met 2 halve zeilen. En ja hoor de molen draaide er flink op los. Later op de dag toch nog twee halve zeilen erbij, want dan gaat het malen wat vlotter.
En malen was wel hard nodig na de verkoop in de afgelopen periode. Gelukkig was er deze week weer een flinke voorraad aangeleverd, dus dat was een van de eerste werkzaamheden vandaag.
Alle zakken moesten weer naar boven en met zo’n lekker windje als vandaag, was dat een kleine moeite.
En dan maar doen met een korenmolen, waar hij het meest geschikt voor is, malen, malen en nog eens malen. Vandaag is er weer ruim 500 kg tussen de stenen vandaan gekomen.
En niet alleen het maalwerk deed het flink ook de buil moest er aan geloven. De voorraad volkoren en bloem is weer een genot om te zien. Zo kunnen we weer flink verder met de andere werkzaamheden zoals mixen maken en zakjes vullen. Want er staan natuurlijk weer wat evenementen op ons lijstje. Een evenement zonder voorraad kan natuurlijk niet, vandaar het harde werk van vandaag.

Tussen al het werk door dan nog de nodige klanten en bezoekers, dan mag je de dag afsluiten met een tevreden gevoel, maar niet nadat er met flink veel ijver ook weer schoongemaakt is.

Vandaag bestond het team van harde werkers uit Elske, Bertel, Wim, Talal, Bertus, Cor, Albert K en Frank.Zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 Monumentenweekend
Twee dagen volop draaien met de molen, waarvan op de zaterdag ook nog werd gemalen. Een mooi bezienswaardigheid voor de bezoekers.
Op de zaterdag werd het voorterrein van de molen ook opgesierd door de traditionele boeken- en meelkraam, die uiteraard weer druk werd bezocht en beheerd door Ida.
Dreigde aanvankelijk de regen de uitstalling weg te willen werken, even later brak nog een fijn zonnetje door, zodat de hele dag de verkoop buiten door kon gaan. En aan het eind van de dag een tevreden Ida, die weer een flinke hoeveelheid boeken aan de man/vrouw wist te brengen.

Gelukkig wisten de mensen ook de weg verder naar en in de molen te vinden. Het team, bestaande uit Bertel, Elske, Wim, Bertus en Frank hadden het druk met het te woord staan van de bezoekers en hun vragen te beantwoorden. Vooral tijdens het werk van de molen waren er veel vragen die beantwoord moesten en konden worden. De medewerkers konden dan ook aan het eind van de dag met een tevreden gevoel de deur even sluiten, want op zondag gingen de deuren al weer open.

Vreemd genoeg was Molen de Weert het enige monument dat ook op zondag geopend was. Een windje vanuit het noordoosten en vier volle zeilen zorgen voor een vrolijk gezicht aan de Weerdstraat.
Ook deze dag konden we weer een groot aantal bezoekers ontvangen. Uit alle windstreken hebben we dit weekend mensen mogen begroeten. Vele talen hebben we voorbij horen gaan.

Opvallend was wel, dat de wandeling langs de monumenten door de gemeente Meppel onze molen niet opgenomen had in haar route. Maar dat was ook eigenlijk niet nodig, de mensen kwamen toch wel.
Een weekend dat we af mogen sluiten met een bezoekersaantal van ongeveer 300 mensen. Mensen aan wie we allemaal het verhaal en de werking van de molen konden vertellen en die ook nog wel het een en ander uit de winkel meenamen. Dus in de komende week weer werk aan de winkel, zakjes vullen enz. enz.

Terugkijkend op dit weekend, we zijn meer dan tevreden. Omzet goed, aantal bezoekers goed, medewerkers goed en tevreden. Wat wil je nog meer.
Komende week gaan een aantal mensen van de molen op bezoek bij Dingstede voor het project van de zakjesvulmachine. En dan vrijdag twee groepen die voor het eerst gewerkt hebben met de molenmuis.
Stilzitten doen we dus voorlopig nog niet.Zaterdag 19 september 2015
Noordwesten wind, die in kracht nogal varieerde, uiteraard 4 volle zeilen en Molen de Weert was weer klaar voor de werkzaamheden van vandaag.
Voor het draaien natuurlijk even alles inspecteren en het nodige smeerwerk doen.

Vandaag werden er weer de nodige kilo's graankorrels tot meel gemalen. Maar niet alleen de stenen draaiden er lustig op los, ook de buil en de mengmachine werden flink ingezet. Dit alles om deze week een grote bestelling af te leveren en de flink geslonken voorraad van de winkel weer aan te vullen.
Met man en macht werd het werk weer verricht en toch was er ondertussen ook nog tijd om de klanten te helpen en te woord te staan. Af en toe leek het erop dat er nog helemaal niet aangevuld was, want in de winkelkasten was het niet meer te zien, dus maar weer opnieuw vullen en aanvullen.

En dan de primeur van deze dag. Het eerste echte proefdraaien met de pletter. Hier en daar nog wat bijstellen en aanpassen en de molenstenen krijgen het straks iets makkelijker.

Deze week ook de eerste twee groepen van het molenmuis project te gast gehad. Een leuke ervaring, op naar de volgende ronde.

Komende week mogen we weer niet stil zitten. Start tweede ronde muisproject, afmaken en aflevering speciale bestelling en voorbereidingen van burendag in samenwerking met welzijn volgende week zaterdag. Dat betekent dus aanvullen voorraden, cakes bakken en zorgen dat de molen er weer netjes uitziet.Zaterdag 26 september 2015
Vandaag weer aan het klussen geweest, ons halslager blijft problemen geven. Het halslager is het grote lager waar de wiekenas in draait en er rust een gewicht van ongeveer 9 ton op.
Vroeger was dit van arduinsteen, maar dat is een paar jaar geleden vervangen door een bronzen schaal. Deze heeft een poos best licht gelopen, maar het laatste jaar is het weer slecht en draait de molen erg zwaar. Ons penlager is al opgeknapt en draait nu perfect, nu het halslager nog... Toch wat aandachtspunten gezien.

Vandaag ook burendag, al was het niet zo druk maar wel gezellig. Het meel is haast niet aan te slepen, voor nood toch maar wat zakken Electric gemalen... Van de week word er een goede wind afgegeven, dus zullen we 's avonds na het werk de nodige kilo's pletten en malen, waarna we weer kunnen builen en onze lekkere mixen kunnen klaar maken. Ziet u de molen draaien, dan bent u van harte welkom.
Bovenstaand verslag zag u al staan op facebook. Wat moet ik er nog aan toevoegen. Het was rustig en het was druk. De voorraad is al weer op dus dat wordt weer even hard werken de komende week. Wij, medewerkers van de molen, hebben weer een drukke enerverende dag achter de rug en weet je... we genieten er steeds meer van, hoe drukker het wordt en daarbij klagen over de drukke werkzaamheden is iets Hollands.

 
OKTOBER 2015
Zaterdag 3 oktober 2015
Een dag niet al te warm, maar later voor de tijd van het jaar toch een redelijke temperatuur. Na het bekende controle- en smeerrondje vier volle zeilen met een zuchtje uit het noodoosten wilde de molen wel even draaien, maar niet van harte.
De rest van de dag liet de wind het afweten en draaien was er eigenlijk niet meer bij. Erg jammer want er moesten heel wat zakken naar boven, die nu m.b.v. het gaffelwiel en mankracht naar boven worden gebracht.
En juist op een dag dat er toch wel gemalen moest worden, want de voorraden zijn niet aan te slepen. Veel klanten, veel boodschappen dus aan het eind van de dag een winkel die hier en daar nog wel wat gaten vertoonde. Een teken voor de komende week? Willen we volgende week een gevulde winkel hebben, dan zal er dus tussendoor gemalen moeten worden.

Daarbij nog een bezoek van de buurtkamergroep van Reestoord, een aantal kleuterklassen, dat belooft dus een drukke week te worden.
Voorraad genoeg dus mensen fingers crossed voor een beetje meer wind.Zaterdag 10 oktober 2015
En alweer een verslag van diverse werkzaamheden door de hele week.

Net als iedere werkweek begon het op de molen ook op maandag. De mensen van de buurtkamer van Reestoord kwamen op bezoek. Waar echter geen rekening mee gehouden was, dat mensen met een rolstoel niet naar boven kunnen. Goede raad was dit keer niet zo duur. Het brein van Elske werkte op volle toeren en kwam met een prachtige oplossing. We mochten de kantine van Welzijn gebruiken. Wel even wat gesleep met spullen, maar onze overburen hadden een prettige koffie ochtend, niet in maar wel vlakbij de Molen.

Dinsdagavond is onze instructeur weer bijgepraat bij, met en door collega's tijdens een bijeenkomst in Assen. Op woensdag zag hij ook nog kans even tussendoor het een en ander te malen, want de voorraad was erg geslonken.

De donderdag stond in het teken van de zakjesvulmachine bij Dingstede. Ook dit keer weer verrassende oplossingen. Binnenkort hopen wij toch nog een keer het een en ander te tonen aan onze bezoekers.

Alweer vrijdag en daar stonden weer tientallen kleuters voor de deur, om het molenmuisje te gaan zoeken. Er was duidelijk op school hard aan gewerkt, want er kwamen vele juiste benamingen van de molen onderdelen naar voren.

En dan als afsluiter de zaterdag.
Wind uit het ONO kracht 3, dus vier volle zeilen. Temperatuur iets onder normaal.
Vandaag een bezige dag. Er moest toch wel weer gemalen worden, want de voorraad was erg geslonken, maar met de wisselende wind was dat toch een lastig karwei. Gelukkig (of helaas) bood de elektrische maalstoel wel even een oplossing. Er is weer een kleine voorraad want het aanvullen van de winkel was eigenlijk niet eens bij te houden. Zo de kasten weer gevuld, zo waren ze al weer leeg. Niet mopperen mensen, want we doen het voor de verkoop.

Tussen de bedrijven door nog de nodige bezoekers te woord gestaan en van advies gediend. Zo maken we bekend, wat er allemaal in en op de molen gebeurd. En net als je denkt, dat je weer aan het werk kunt, dient er zich een onverwachte reparatie aan. Gelukkig was het euvel snel verholpen, zodat we verder konden. Al met al weer een nuttige en drukke dag, die even voor elven al begon en tegen half acht vanavond eindigde. Maar dat zal maar voor kort zijn, want als de windgoden ons gunstig gezind zijn, wordt er ook morgen weer gemalen. Arme molen weer geen zondagsrust, maar men zegt niet voor niets rust roest. En al kan hout niet roesten, draaien en werken is voor het behoud van de molen gewoon beter.Zaterdag 17 oktober 2015
Toch eerst maar weer even terugkijken op een bezige week. Een week die eigenlijk bol stond van voorbereidingen van de kinderdag 2015. Voorraden aanvullen en dat kan alleen als er flink gemalen wordt. En dat is er zeker gebeurd. Honderden kilo's graan passeerden de stenen en werden omgevormd tot zakken vol met volkoren en na een doorgang door de buil tot bloem. Dan nog een keer door de meel meng machine en alle mixen waren ook weer gedraaid. Maar daar bleef het niet bij, want zakken vol moesten nog even uitgeschept worden en dichtgeknoopt. Maar ook deze week lukte dat weer.

En dan de zaterdag, een druilerig begin van de dag. Veel mist, af en toe een drupje, maar om tien uur stond de molen opgezeild en wel klaar om alle kinderen te verwelkomen. Een wind die af en toe wat draaide, meestal NO, vier volle zeilen en een temperatuur die wel iets te wensen over liet.
Desalniettemin konden de vrijwilligers van de molen de eerste gasten al even na tien uur begroeten.
Om de grote stormloop van vorig jaar beter het hoofd te kunnen bieden, werd de kinder(bak)dag vandaag uitgebreid van 10 tot 16 uur. Er werden koekjes gebakken, pannenkoeken, verse broodjes, er werd geknutseld en gekleurd en vele malen het wel en wee van de molen verteld. Gelukkig waren er vandaag weer meer dan voldoende vrijwilligers aanwezig om dit evenement te verwezenlijken.
Onze molenaar werd geassisteerd door molenaars van andere molens zodat alles goed verliep. Kleine probleempjes werden snel verholpen en al onze bezoekers hebben een leuke dag kunnen ervaren.
Nieuw was dit jaar het bakken van je eigen broodje, met deeg dat door bakker Steenbergen ter beschikking was gesteld. Een enorm succes. Ook het bestuur van de stichting liet zich van zijn/haar beste kant zien en hebben ijverig meegewerkt.
Een dag waar we met plezier op terugkijken.

Alle mensen die vandaag belangeloos meegeholpen hebben heel hartelijk bedankt, want zonder jullie hulp kunnen we dit soort dingen echt niet doen.
Balans aan het eind van de dag: we hebben een plezierige dag gehad, er zijn meer dan 250 kinderen geweest, de winkelvoorraad is aardig geslonken en we zijn met zijn allen tevreden over deze dag en trots op het feit dat we het samen weer voor elkaar hebben gekregen.

En nu herfstvakantie. Even bijkomen van alle drukte zodat we er straks weer tegen aan kunnen.
Ook dit keer moeten jullie het zonder namen doen, want ik ben bang dat ik toch echt mensen ga vergeten.Zaterdag 24 oktober 2015
Een briesje uit zzo, vier volle zeilen en nog draaide de molen maar af en toe. Gelukkig zijn er vandaag toch nog wat tikken op de teller gezet en was er voorraad genoeg, anders was er hier daar best wel even gemopperd op de uitblijvende wind.

Toch hadden Elske, Bertel Talal, Ida, Henk, Frank, Albert D, Bertus, Harry en Cor het niet echt rustig vandaag. Er waren voldoende andere klusjes te doen. Zo moest er aan de pletter nog wel het een en ander gedaan worden, nu ook gebeurd, vertoonde de winkel wel erg veel lege plekken (nu niet meer), moesten de boekenkasten opnieuw ingeruimd worden, mixen klaargemaakt.
Eigenlijk allemaal te veel om op te noemen.

Omdat het groen rondom de molen niet alleen het uitzicht verstoort, maar ook de wind beďnvloedt, is vandaag een begin gemaakt met wat snoeiwerk. Met een flinke kettingzaag en een dansende tractor werd de eerste boom omgetoverd in een mooi zitje. Nu kunnen we in ieder geval de stoomboot van de Sint fatsoenlijk zien vanaf de molen.
Voorraden aangevuld, klusjes geklaard, gras gemaaid, alles weer schoon. Toch wel een dag om tevreden op terug te kijken. Vandaag allemaal even genieten van de rust en op naar weer een werkzame week, want er is meer dan genoeg te doen.Zaterdag 31 oktober 2015
Eigenlijk begon de week al op maandag 26 oktober met de introductie van de leskisten Molenmuis op het Kompas, Cor die het slot gemonteerd heeft op de luiken naar boven in de molen en 's avonds draaien door Bertel en Frank die ondertussen de zeilen aan het herstellen waren.
Woensdag de 28e is er een leuke klas van het Technasium CSG Dingstede op bezoek geweest. Donderdag is er weer een flinke bestelling afgeleverd bij de Jumbo door Henk.

Zaterdagmorgen om half 9 zijn Bertel en Frank met een groep Drentse molenaars vertrokken voor een molenreis naar Friesland.

Om half elf zijn de deuren van de molen geopend. Gelukkig kwam molenaar Albert Kreulen tegen half één en heeft de molen toch lekker zijn rondjes gedraaid. Talal heeft geholpen met opzeilen en kruien was niet nodig! 4 vollen, want er was weinig wind.

Ook deze week wisten weer veel mensen onze molen te vinden. Om meel te kopen of om gewoon te kijken. Dat betekent dat er ook weer de nodige zakjes gevuld zijn door Talal, Hennie en Ida.
Bertus heeft de pepernotenrecepten opgehaald bij het Drukkerijmuseum. Ziet er goed uit!
Albert D. heeft een oud maalstoeltje heel mooi verbouwd tot een handzame maalstoel met plexiglas voor de kinderen.
Ook de boeken gaan goed. Er komt veel moois binnen en er gaat ook het nodige uit, met dank aan Ida die de boeken goed onder controle heeft.
De opduwertjes aan de steiger worden klaar gemaakt voor de inkomst van Sinterklaas op 14 november. Leuk al die bedrijvigheid op en rondom de molen. Bertus Troost kwam nog langs om ons een stuk gerookte zalmforel te laten proeven, heerlijk!
Ook kregen wij van een Marokkaanse mevrouw een brood van griesmeel om te proeven.

Albert en Talal hebben de molen rond 4 uur afgezeild.
Tegen half 6 nog een uurtje opgeruimd en de deur om half 7 op slot gedaan.
Tot slot molenaar Wim Degeling nog een stukje vis gebracht. Hij is herstellende van een val waarbij hij enkele breuken in de voet opliep. Hij kan dus wel een opstekertje gebruiken.

Ook voor de komende week is weer genoeg te doen. Om te beginnen met de pepernotenmix!
Elske


 
NOVEMBER 2015
Zaterdag 7 november 2015
De week begon alweer op tijd. Maandag zijn Frank en Elske aan het mixen en mengen geweest.
Woensdagmiddag hebben Hennie en Ida weer heel veel zakjes gevuld, Elske heeft bij Scala de molen vertegenwoordigd m.b.t. de leskisten.
Woensdagavond heeft Bertel de eerste theorieavond van dit seizoen gegeven. Goede opkomst van 15 personen, waaronder een aantal nieuwe leerlingen. Een leuke leerzame avond met enkele praktijkvoorbeelden van hoe het niet moet.
Donderdag kwamen de hulptroepen van Het Drenthe College en een dame van de gemeente helpen met 60 pakketten inpakken. Een leuke actie!
's Middags heeft Henk de nieuwe Jumbo in de Koedijkslanden voorraad gebracht incl. de pepernotenmix en heeft het bestuur vergaderd op de molen.
Vrijdag heeft Elske de Sinterklaas vlaggen van het stadskantoor opgehaald en Alex de molen 's middags laten draaien. Om 16 uur werden de pakketjes opgehaald, Alex en een spontane bezoeker hebben helpen tillen.

En dan komen we bij zaterdag aan. 's Morgens om 9 uur is Bertel vertrokken via zijn werk met de trekker en aanhanger naar Vilsteren om hun oude roede op te halen. Alex ging er in de auto achteraan. Samen met Johan en de boer de (gedeelde) roede geladen en weer op naar Meppel. Aankomst 13.30 uur. Elske was al op tijd op de molen, 9.30 uur en langzaam maar zeker kwam de rest van ons team ook: Talal, Bertus en Frank. Er was genoeg te doen, mixen, vullen, winkel aanvullen, klanten helpen...
Na de broodpauze kwam Cor ook klussen en Hennie kwam om de bollen te planten. De zonnebloemen zijn er uit en er is een begin gemaakt met het inkorten van de heg.
Verder ging vanmiddag alle aandacht, en terecht, uit naar onze nieuwe roede die de afscheiding tussen de weg en de molentuin wordt. Toch wel groot. Met hulp van de 3 mannen van de familie Kok wordt besloten beide delen te lossen en met 2 trekkers (1 trekker van Dunnink en Bertel zijn trekker) op de plek te rijden. Was een machtig gezicht.

Ondertussen draaide de molen lustig zijn rondjes, want Alex heeft de molen zo gauw hij terug was opgezeild met 4 volle. De wind was vandaag af en aan hard en zacht maar trok in de loop van de middag aardig aan.

De roede ligt in de tuin, bijna op de goede plek. Netjes genoeg voor volgende week zaterdag, de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel.
Voor die intocht hebben wij vandaag pepernotenmix gemengd en gevuld en gebakken en geproefd!
En met elkaar besproken hoe we volgende week bij de molen kunnen komen… niet met de auto of fiets.

Aan het eind van deze lange dag heeft Alex de molen afgezeild, is er met elkaar opgeruimd rondom de molen en hebben Bertel (trekker) en Alex (auto) de trekker terug gebracht in Meppel en daarna de trekker en aanhanger teruggebracht naar Rouveen.
Met dank aan Loon- en grondwerken Dunnink Rouveen!
Al met al weer een enerverende week op Molen de Weert in Meppel!
ElskeZaterdag 14 november 2015
Al vroeg waren de mensen op de molen aanwezig. Lekkere zuidwesten wind, vier lange halve zeilen en alle vlaggetjes erbij. Waarom? Nationale intocht Sinterklaas in Meppel. Al ligt onze molen niet direct aan de route, we wilden goed zichtbaar zijn.
Even voor tienen dus een mooi opgetuigde molen die het even goed waarnam en flinke rondjes draaide. Vanaf onze stelling was de bedrijvigheid in Meppel goed waarneembaar. Vanaf de wateren rond om de molen klonk al vroeg de Sinterklaasmuziek, evenals van collega molen de Vlijt. Ondertussen nog even tijd vrij gemaakt om mixen te mengen en zakjes te vullen.

Rondom twaalf uur was het aan de overkant een drukte van belang, want in de verte konden wij de stoomboot al zien naderen. Sinterklaas en zijn pieten waren best enthousiast over de mooi versierde en draaiende molen, want er werd flink gezwaaid van de boot. De verdere intocht hebben wij bekeken via tv en telefoons, want ondanks deze feestelijkheden ging het werk gewoon door.

En dat was nogal wat. Er stonden al verschillende zakken te wachten om gevuld te worden, er moesten mixen gemaakt worden, voorraden aangevuld en bovenal er moest gemalen worden. Gelukkig was de wind ons goed gezind, want werd er begonnen met vier lange halve zeilen, al spoedig werden dat er slechts twee, omdat de wind zijn best deed. Later in de middag verdwenen zelfs die twee zeilen en toch draaide de molen nog volop.

Werkte het weer voor de feestbezoekers niet zo heel erg mee, wij hadden over bezoek en vooral klanten niet te klagen. Veel mensen brachten de molen bij hun vertrek uit de stad even een bezoekje en namen dan meteen wat meel mee. En als het dan al druk is, komen ook nog eens de nodige bestellingen binnen, zodat er de komende dagen weer volop werk te doen is in de molen.
Weer een fijne zaterdag, waarop volop gedraaid, gemalen, gebuild, gezakt, aangevuld, verkocht en verteld is.Zaterdag 21 november 2015
Vandaag begonnen we met vier volle zeilen en weinig wind vanuit het zuiden. Je merkt dat het laat in het jaar is, de temperatuur zakt aardig. Weinig wind betekent draaien en stilstaan. Mooie gelegenheid om weer eens wat klusjes te doen. Gelukkig stond er voorraad genoeg, zodat er geen dwang was om te malen.

De winkel werd weer aangevuld, er werd wat mix gedraaid en er stond een grote klus te wachten. Omdat het op de meelzolder 's winters vrij koud is, werd vandaag begonnen met het maken van een vulhoek op de boekenzolder. Bertel en Talal waren nog net op tijd om hout te halen, want de zaak sluit om 12 uur. Een race tegen de klok dus, maar het is gelukt. Ondertussen wel goed het weer in de gaten houden, want de wind draaide voortdurend, zodat we steeds weer een stukje moesten kruien.

Binnen werd er gezaagd, getimmerd, geboord, gelijmd en de boekenzolder zag er dus uit alsof er een orkaan doorheen gegaan was, maar je moet eerst rommel maken, voordat de boel opknapt. En dat gebeurde ook. Langzaam aan begon de vulhoek vorm te krijgen. Aalt, Bertel en Talal hebben weer een fraai stukje werk laten zien.
Tussendoor was er nog wel even tijd om weer eens een hapje kibbeling naar binnen te werken, om direct daarna maar weer een stukje te kruien. Omdat de wind toch wat aantrok, zelfs twee zeilen eraf gehaald.

Rond half zeven was het tijd om de molen maar weer wat rust te geven.
Elske, Bertel, Aalt, Cor, Ida, Talal, Bertus, Frank en Henk kunnen weer terugkijken op een gezellige en uiterst productieve dag.Zaterdag 28 november 2015
Alweer zo'n vreemde zaterdag vol met klusjes. Even voor half twaalf draaide de molen, gekruid naar het zuiden, met vier halve lange zeilen. De wind was onbetrouwbaar, veranderde voortdurend van richting. Ook maar weer eens naar de weersvoorspelling gekeken en die zag er niet vrolijk uit. Dat betekende dus voortdurend het weer in de gaten houden.
Een nieuwe voorraad spelt en tarwe moest naar boven, dus dat was even aanpakken. Het naar boven halen is niet zo'n ingewikkeld karwei, maar het opstapelen des te meer.

De vulploegen met o.a. onze Hennie v.d. Werf hebben hun best weer gedaan. Vandaag werd begonnen met een redelijk volle winkel en wat reserve, zodat er nu eens niet als een bezetene gevuld hoefde te worden. Fijn dames, dat jullie ons deze week zo fijn hebben geholpen. En dat aan de nieuwe vulbank, die dus meteen zijn dienst heeft bewezen, net als de nieuwe weegschaal.

Kruien, zwichten, bijzeilen stond vandaag centraal en daar hadden we het dan ook druk mee. Ook op de maalzolder is weer hard gewerkt. De pletter is weer aangepast en ook de voorraad heeft daar zijn vaste plekje weer gevonden.
Natuurlijk is er op de normale zaterdag ook nog plaats voor de verkoop en een praatje met onze klanten. Koffie drinken gaat tegenwoordig als een soort ploegendienst. Of je drinkt koffie of je bent aan het werk. Ach, als we er allemaal maar plezier aan beleven en dat is zeker zo.

Malen was even niet nodig vandaag, er is voldoende voorraad en daarbij, daar hadden we niet eens tijd voor; het waren allemaal kleine klusjes, maar bij elkaar ging er heel veel tijd in zitten.

Nog even, dan breekt de tijd van de uiterlijke versiering weer aan. Direct na de sinterklaasviering wordt de molen weer flink in het licht gezet. Vrijdag 11 december lichtjes avond. Een feestelijk verlichte molen zal dan alle gasten in een sprookjesachtige omgeving gaan ontvangen en voor onze eigen mensen, we maken er een gezellige avond van.

Komende week zullen onze vuldames weer acte de presence geven en onze voorraad aanvullen. In die voorraad natuurlijk ook weer een plekje ingeruimd voor de eindejaars kniepertjes volgens geheim recept. Gevolgd door onze beroemde oliebollenmix. Dus wees op tijd met je eindejaars inkopen.


 
DECEMBER 2015
Zaterdag 5 december 2015
Terwijl de meeste mensen zich vandaag bezig hielden met de laatste voorbereidingen van het sinterklaasfeest, stonden de deuren van de molen alweer vroeg open.
Na het inspectierondje en het smeren, hoefde er vandaag eens niet gekruid te worden. De wind vanuit het zuiden liet zich lekker gaan, zodat twee halve zeilen genoeg waren om flink de rondjes te draaien. Dat kwam zeker vandaag goed uit, want de voorraad was wel heel erg geslonken deze week. De dames van de vulploeg hebben weer meer dan hun best gedaan deze week, want er stonden weer dozen vol met gevulde zakjes.

Om vandaag een goede kwaliteit meel te malen, draaide eerst de pletter op volle toeren. Enkele honderden kilo's werden er doorheen gedraaid en daarna direct in de kaar gestort. Als snel daarna kwam het eerste meel weer in de zakken terecht. Ook de buil draaide daarna op volle toeren, zodat er weer voldoende voorraad was. Alle klanten dus weer tevreden.

Tot laat in de middag kwamen er mensen nog even inkopen doen. Reden om nogmaals de pletter te laten draaien en weer een aantal kilo's te malen. Altijd een rijk gezicht als de voorraadhoek weer goed vol staat.

Ondanks al het drukke werk was er toch nog tijd genoeg om ook een praatje te maken met de bezoekers en het een en ander te vertellen over de molen.

Nu de sinterklaas bezig is zijn vertrek voor te bereiden, is het voor de mensen op de molen al weer de hoogste tijd, om het assortiment aan te passen aan het einde van het jaar. Vanaf vandaag dus weer verkrijgbaar kniepertjesmix en oliebollenmix. Voor wie geen afscheid kan nemen van de pepernoten, er staan nog een aantal zakjes te wachten. En wie zegt dat je na de sinterklaas geen pepernoten meer mag bakken?

Komende week staat er wel weer het een en ander op het programma. Bezoek aan Dingstede, voor de zakjesvulmachines, zakjes vullen en natuurlijk woensdag de theorieavond. En niet te vergeten de voorbereidingen voor de kerstmarkt zaterdag op de Zomerdijk, waar de mensen van de molen ook aanwezig zullen zijn.

Vrijdag a.s. is de molen vanwege de lichtjesavond feestelijk verlicht en zijn we natuurlijk ook open.
Van stilzitten is dus voorlopig nog geen sprake.Zaterdag 12 december 2015
Dit keer weer een samenvatting van een week vol met werkzaamheden.
Allereerst het bezoek aan CSG Dingstede. De leerlingen van het technasium gaven hun eindpresentatie van de zakjesvulmachines. Er zaten weer heel leuke ideeën tussen. Het was weer een leuke ochtend en sommige ideetjes hebben een zo'n grote waarde, dat er in de toekomst misschien wel iets mee gedaan zou kunnen worden. Begin volgend jaar worden er een aantal ontwerpen uitgestald op de molen, zodat iedereen ze eens met eigen ogen kan bekijken.

Woensdagavond de maandelijkse theorieavond. Weer een leerzaam moment voor de grote groep belangstellenden. Dit keer was het onderwerp de kap. Als daar eenmaal tekst en uitleg over gegeven wordt, blijkt pas hoe snel een klok zijn minuten wegtikt. Niet alles is aan bod gekomen, maar na ruim 2 1/2 uur was het wel weer even genoeg. Zoveel informatie en vragen die door Bertel werden behandeld. Volgende keer dit onderwerp maar even af zien te ronden.

Donderdagmiddag is de vulploeg weer hard aan het werk geweest. Met alle bestellingen die werkelijk binnenstromen, moest er weer veel werk verricht worden. Bedankt dames, we kunnen het niet meer zonder jullie hulp redden. Zeker niet als je op korte termijn een flinke bestelling af moet leveren bij de streekproduktenwinkel.

Op vrijdag veel bedrijvigheid op de molen. Met een sneltreinvaart moest alles in orde gebracht worden voor de lichtjesavond. Meters met lichtjes werden op en rond de molen aangebracht om de molen een sprookjesachtig aanzien te geven. Het resultaat was geweldig en gelukkig niet voor een avond. De komende weken kunnen we nog genieten van deze illuminatie.
Ook over bezoek viel niet te klagen. De boekenzolder zat voortdurend vol met mensen, die naar de verlichting kwamen kijken en meteen even een kopje koffie met een knijpertje kwamen nuttigen. Ida je had meer dan eer van je werk.

En dan de zaterdag.
Windvoorspelling via diverse sites was west. Helaas lag het westen in Meppel iets meer naar het zuidoosten. Toch maar vier volle zeilen erop en oppassen voor de verlichting.
Vandaag ook kerstmarkt in Meppel, waar uiteraard de kraam van de molen niet ontbrak. Ons superverkoopteam bestond uit Ida, Anouk en Samantha. Oei was ik toch onze superverkoopster Hennie vergeten. Ondanks haar blessure toch aanwezig. Helemaal top. Ze hebben voor een enorme omzet gezorgd.
Gelukkig hadden wij vandaag de hulp van Bertus, die de dames van extra voorraad kon voorzien.
Ook in en om de molen was het best wel druk. Er moest gemixt worden om de voorraad op de markt bij te houden. Ook onze klanten namen vandaag weer het nodige mee, dus van stilzitten was eigenlijk geen sprake.
Zelfs molenaar Bertel was verbaasd. Waar is alle bloem en zo gebleven, dat ik deze week klaar heb gezet. Helaas voor jou maar goed voor de molen, het is gewoon op gegaan in de mixen en bij de verkoop.

In de loop van de middag draaide de wind een beetje, zodat kruien echt wel noodzakelijk was. West, nee!!! Naar het oosten.
Om nog meer in de kerstsfeer te komen, is de verlichting een beetje aangepast en hangt ook onze mooie ster weer bovenin.
De voorraden zijn weer een beetje op peil, maar iets meer wind zou toch wel aangenaam zijn, want met deze snelheid raakt onze buffer snel op en dat kan en mag eigenlijk niet. We mopperen wel een beetje op de wind, maar zijn allemaal erg tevreden over hetgeen we kunnen en mogen doen. Draaien, malen, builen, mixen en natuurlijk verkopen. Maar ja, molenmensen kennende zijn ze niet tevreden als er niet op topniveau gewerkt kan worden.

Voor vandaag kunnen we terug kijken op een succesvolle dag en daar doen we het toch voor. Komende week weer alles aanvullen en dan op naar de volgende kerstmarkt. Ja, de laatste weken van het jaar mogen we zeker niet stil zitten.
Nu wel, want het is weekend.
Molen nog niet gezien in feesttooi? Loop er gewoon eens langs en overtuig je zelf.Zaterdag 19 december 2015
Een rustig windje vanuit zuid zuid west later iets meer oost, zorgde ervoor dat de molen met vier volle zeilen wel draaide, maar helaas niet genoeg om te kunnen malen. Wel geprobeerd, maar het ging erg traag.
Vandaag bestond de dag uit vullen, builen, pletten, malen, vullen, builen, pletten, malen.
Zo was de voorraad in de winkel aangevuld, zo konden we opnieuw beginnen. De meeste klanten wisten vooraf al dat volgende week zaterdag de molen dicht is, dus ze kwamen voor veertien dagen voorraad halen. En dat niet alleen. De bestellingen liepen deze week met recht als een trein. Was de ene bestelling klaar, dan kwam de volgende. Het was niet aan te slepen en aan te mixen, maar met een zeer voldaan gevoel mogen we terug kijken op deze week. Het is allemaal weer gelukt. Het kost wat tijd, maar dan krijg je het samen wel voor elkaar.

Zoals het er nu uitziet is dit bijna het laatste verslag van dit jaar. Kerstversiering in alle wieken, bestellingen klaar, morgen nog even een kerstmarkt en alle medewerkers van De Weert zijn klaar voor de kerst. Volgende week kerst en de daarop volgende zaterdag is het alweer een ander jaar.

Toch wel even een moment om terug te kijken op een druk en enerverend jaar. Er is heel veel werk verricht dit jaar en dus ook een hoop bereikt. Veel bestellingen, veel vaste klanten en een leuke groep met grotere afnemers. Dit kost wel heel veel inzet van onze vrijwilligers, maar het lukt nog steeds.
Ook zijn er een aantal technische hoogstandjes uitgevoerd, zoals het nieuwe lager van de as, het goed afstellen hiervan. Allemaal dingen die gerealiseerd konden worden door een goede samenwerking van alle mensen.

Met recht staat de ster boven in de wieken te stralen. We kunnen terugkijken op een stralend jaar, waarin veel en hard gewerkt is en vooral heel fijn samen gewerkt is. Het wordt bijna een zware opdracht het volgend jaar hier over heen te gaan, maar het team van de molen kennende zal dit zeker geprobeerd worden.

Ons vaste team van medewerkers Bertel, Wim, Elske, Ida, Frank, Bertus,Talal, Henk, Albert, Albert, Cor aangevuld met alle andere vrijwilligers, die op allerlei momenten ons te hulp en ons bestuur wensen alle belangstellenden, klanten en bezoekers van Molen de Weert heel fijne feestdagen, goede jaarwisseling en natuurlijk een prettig molenjaar voor 2016.
Frank