Logboek Molen de Weert 2014

De molenaars van Molen de Weert houden allerlei gegevens bij. Dit betreft werkzaamheden, storingen, onderhoud, speciale activiteiten enz.
 
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.

Frank Boskamp is een van de vrijwilligers van Molen de Weert en tevens logboek'reporter'.
Hij zorgt ervoor dat alle informatie maandelijks keurig in het logboek verschijnt.
2014
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2014  
We hebben een teller op de as en die houdt keurig het aantal omwentelingen bij. Dus geen molenaar of Mio'er (molenaar in opleiding) die elke keer in de kap de omwentelingen van de as telt.
Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360
Totaal aantal omwentelingen in 2012: 231.238
Totaal aantal omwentelingen in 2013: 274.642


Zaterdag 4 januari 2014

Een zacht zzo windje kracht 3 en een behaaglijke temperatuur van 11 graden.
Een mooi middagje om de molen eens fijn door te laten draaien, zonder fokken, dus malen daar was geen sprake van. Dat kwam niet helemaal verkeerd uit, want menigeen kwam even langs om nieuwjaarswensen over te brengen. Het was daarom ook redelijk druk op de molen. Gelukkig stond er een grote pot met koffie klaar en ook de koekjes waren volop aanwezig.
Meteen een mooie gelegenheid om eens even hier en daar op te ruimen. De boekenkast ziet er weer tip top uit en ook de meeste spinnenwebben zijn verdwenen. De ster is weer voor 11 maanden opgeborgen en staat weer heerlijk bij te komen op een van de zolders.
De winkelvoorraad is weer aangevuld en de molen ziet er weer uit als een normale korenmolen.
> zie foto

Bertel heeft zich weer even heerlijk uitgeleefd en de mio-ers weer van alles bijgebracht over de verschillende gevlucht wieksystemen. Nog even een lijstje gemaakt van alle toekomstige werkzaamheden en voor je het weet is de middag voorbij en staat de molen weer een welverdiende rust.
Voor alle bekenden en medewerkers de beste wensen voor het nieuwe jaar. Hopelijk wordt het voor onze molen weer een topjaar.


Zaterdag 11 januari 2014
Temperatuur nog steeds boven normaal en een westen wind 4 bft, die er van houdt om plotseling te gaan draaien.
Elske is de dag goed begonnen. Wat moet een molenaar namelijk zonder koffie. Onder het toeziend oog van Wim hebben Henk en Frank de molen voorzien van 2 halve en twee hele zeilen. Naderhand is dit toch nog maar veranderd in 4 volle zeilen.
Toen was het toch echt tijd voor koffie. En er was een heerlijke traktatie bij, want Cor is Opa geworden. We hebben je allemaal al gefeliciteerd, maar hierbij dan nog maar een keer. De taart was heerlijk. Bertel, gebak is geen ontbijt hoor! Je was net op tijd voor de taart Ida.

Tijd om de winkel weer eens even van voorraad te voorzien, Albert heeft flink gebuild, zodat er weer pannenkoekenmeel gemaakt kon worden. Bertus je kunt weer flink verkopen.
In de tussentijd moesten Bertel en Henk snel de molen stilzetten en kruien, want de wind veranderde wel heel plotseling.
Mooi een aanleiding voor Wim om eens wat theorie over het weer te geven. Bedankt voor de bruikbare aanwijzingen.
In de tussentijd maakt Franks kleindochter nog even een kruidkoek voor bij de tweede ronde koffie, oppassen mensen, anders passen we straks niet meer door het trapgat.
Komende week natuurlijk de nieuwjaarsreceptie en dan op naar de bijeenkomst voor alle vrijwilligers op zaterdag 25 januari. Wel komen allemaal hoor anders moeten de aanwezigen alle lekkernijen opeten en dat is niet bepaald bevorderlijk voor onze omvang.
Mensen, allemaal een fijn weekend.


Zaterdag 18 januari 2014
Een rustig windje uit zzo, later krimpend naar oost en een heerlijk temperatuurtje, ver boven normaal.
Zoals een echte molenaar (io.) behoort te doen heb ik dus vandaag maar eens koffie en thee gemaakt bij binnenkomst.
Een dagje waarop er allerlei werkzaamheden konden worden gedaan. Elske die druk bezig was met het vullen van zakken, Henk druk aan het builen, Bertus uiteraard in de winkel, Bertel, Leon en Frank hebben toch mooi even bijna de halve omloop van een nieuw olielaagje kunnen voorzien. Misschien dat we nu niet meer uitglijden buiten.
Binnen eens even goed huis gehouden. Kasten opgeruimd, de meelzolder eens goed onder handen genomen. Het wordt er steeds ruimer en opgeruimder.
Ook het omtoveren van de oliebollenmix tot krentenbrood mix was een groot succes.
De zakkenklopper van plaats veranderd, nu is het weer een leuke blikvanger. Daardoor kwam er weer voldoende ruimte voor het weg zetten van zemelen, bloem en griesmeel. Allemaal werkzaamheden die het ons wat makkelijker maken.
Natuurlijk kwamen er ook weer de nodige klanten, zodat we over de omzet van vandaag niets te klagen hadden.
Ook Albert, Albert, Klaas en Cor waren weer aanwezig. De een voor een praatje en wat theorie, de ander voor de broodnodige werkzaamheden. Alles bij elkaar een zeer werkzaam dagje. Iedereen zette zijn/haar beste beentje voor. Zelfs de boekenzolder is verschrikkelijk mooi opgeruimd door Ida. Er staan geen dozen meer, het lijkt de Koninklijke bibliotheek wel.
Volgende week allemaal gezellig aanwezig zijn voor de nieuwjaarsbijeenkomst. Mag nog net, want het is nog steeds januari dan.
Alles ziet er weer keurig uit. Mensen we mogen trots zijn op hetgeen we samen doen.


Zaterdag 25 januari 2014
Eerst maar even een opsomming van alle mensen die er waren:
Selma, Anouk, Gea, Helena, Abeltje, Hennie, Lilian, Yvonne, Ida, Elske, Albert K, Rinus, Bert H, Bert K, Jan S, Jan H, Klaas, Gert, Johan, Harry, Albert vd W, Willem, Wim, Frank, Bertel, Henk, Bertus, Herman, Cor, Boris, Leon.
Dit was aan het eind van de middag en ging nog door tot ver in de avond. Hopelijk geen namen vergeten, anders sorry, geen opzet hoor.
De middag begon eigenlijk al aan het eind van de ochtend. Elske en Bertel hebben een behoorlijke voorraad tarwe en kruidkoekmeel gehaald en stonden al vol ongeduld te wachten tot er hulptroepen waren om te helpen met uitladen.
> zie foto

Door de drukte van het uitladen werd de belangrijkste taak vergeten. Wie binnenkomt als eerste zet koffie en dat was helaas niet gebeurd. Gelukkig is dit ruimschoots in orde gekomen.
Met man en macht is door verschillende mensen gewerkt om alles boven te krijgen. Gelukkig wakkerde de wind iets aan zodat niet alles met de hand getakeld moest worden.
Vervolgens verder met de normale gang van zaken. Builen, malen, zakken vullen, pannenkoekenmeel maken. Het werk werd eigenlijk een beetje 'belemmerd' doordat er een groot aantal gasten in de molen aanwezig was. De een kwam even kijken, de ander kwam meel kopen. Al met al een gezellige drukte op de meelzolder.
Rond half vijf kwamen de eerste vrijwilligers binnen en niet veel later waren bijna alle vrijwilligers en genodigden aanwezig om, al was het wat laat, gezamenlijk een goed begin te maken van 2014.
> zie foto's

Voor wie het nog niet gezien had, draaide op de achtergrond de jaaroverzichten van Kees en Elske.
Onder het genot van menig drankje en nog veel meer hapjes, die meegenomen waren door de verschillende mensen werd het een gezellig en prettig samenzijn.
Als deze gezellige middag/avond een voorteken is voor dit jaar, dan kan het alleen maar helemaal goed komen. Al is het wat laat mensen, allemaal een zeer voorspoedig en molenvol (nieuw Nederlands woord) 2014. Laten we er samen weer iets moois van maken.
Frank
 
FEBRUARI 2014
Zaterdag 1 februari 2014
Zzo wind later ruimend naar zuid, kracht zeer variabel. Lekker temperatuurtje rond 5 graden.
Rond half een waren de eerste mensen alweer aanwezig. Net zoals het hoort, begon Wim met het zetten van koffie en kon hij even later gefeliciteerd worden door Bertel, Elske en Frank. Niet veel later gevolgd door Henk, die vast de geur van de verse koffie rook.
Met drie man sterk werd de molen opgezeild. Eigenlijk niet helemaal eerlijk, Bertel had ook wel even een zeiltje mogen leggen. En weer hadden we geluk, de molen stond al goed op de wind, dus kruien was niet nodig. Helaas te vroeg gejuicht, want later in de middag draaide de wind en kon het betere kruiwerk alsnog gedaan worden.
En dan eindelijk mag er koffie gedronken worden en werd de groep aanwezigen aangevuld met Ida en Bertus.
En toen was het tijd voor het echte werk. Bertel ging met Henk en Frank oefenen met vangen. Wim en Elske hadden een bespreking over de financiŽn met Rinus en Bert van het bestuur, Ida ging lekker aan de gang met de boeken en Bertus ging naar zijn winkeltje, waar het een af en aan lopen was van klanten. Ook kwamen er spontaan mensen even langs om eens een kijkje te nemen in de molen.
Gelukkig was er ook nog even tijd om te builen en de verschillende zakjes en zakken te vullen, zodat er weer een mooie voorraad in de winkel aanwezig is.
Later in de middag kregen we bezoek van de molenaar van 'De schoolmeester' in Zaandam met zijn vrouw. Deze man beheert de enige echte papiermolen in Nederland en had ons een hoop interessants te melden.

Naderhand kregen we van Elske en Wim nog even een kort verslagje van hun bespreking. De financiŽn kunnen we tevreden over zijn. De fokken zijn hopelijk voor de actie NL-doet terug op de molen. Het project van het technasium loopt voorspoedig.
Zo vloog de middag met recht voorbij. Aan het eind van de middag kwam Albert v.d. Werf nog even langs.
En toen was het alweer tijd voor afzeilen en opruimen. Frank heeft de grote molen afgezeild, Bertel heeft de prullenbak gedaan en Elske alles weer verder opgeruimd. Zo, de molen is klaar voor zijn weekend.


Zaterdag 8 februari 2014
Het weekend verloopt herfstachtig met redelijk wat wind en regelmatig regen. Vanmiddag in het oosten eerst nog regen. Daarna is het overwegend droog met af en toe een bui. Bij een vrij krachtige zuidenwind wordt het een graad of 9. Vanuit het westen kan de zon nog even doorbreken.
Dit was de weersvoorspelling van het KNMI voor vandaag. Dit weerhield molenaars Bertel en Wim er niet van al vroeg te beginnen met opzeilen. Frank was nog net op tijd om het laatste zeil er op te leggen.
Daarna was het tijd voor wat werkoverleg, wat kon er vandaag allemaal eens gedaan worden. Nou het werd dus een echte klusjes dag. Elske hield zich bezig met van alles en nog wat, koffie schenken, broodjes klaar maken, PR werk, verkoop, noem maar op. Uiteraard werd zij bij de verkoop bijgestaan door Bertus.
Cor en Leon hebben de kast eens goed in elkaar gezet. Geen overbodige luxe, want hij hing meer in elkaar, dan dat hij nog compleet stond.
Wim heeft zich druk bezig gehouden met malen, want de voorraad meel was nogal geslonken. Ondertussen zag hij nog kans Frank van wat theoretische achtergronden te voorzien, hierbij gesteund door Bertel.
De builmachine heeft een complete metamorfose ondergaan, waardoor er op de meelzolder meer ruimte is ontstaan. Mooi werk Bertel.
Tussendoor nog even wat overleg met leden van het bestuur en natuurlijk werden er diverse zakken gevuld, want er moet voldoende voorraad blijven.
Uiteraard kwam Albert aan het eind van de middag ook nog even langs, voorzien van weer enkele goede raadgevingen. Zelfs Ida was nog even te zien, al moest je wel opletten, want het ging zo onopvallend.
Al met al een bezige middag, je zou bijna zeggen een voorbode voor NL doet. Maar het is allemaal niet voor niets gedaan. De molen ziet er weer tip top uit en is klaar voor de komende week om alle klanten weer van dienst te zijn. We zijn allemaal weer met een tevreden gevoel bezig geweest.
Wil je meer zien, kijk dan eens voor foto's en activiteiten op onze facebook pagina.


Zaterdag 15 februari 2014
Een dag die voor menigeen al vroeg begon. Een dag die vol verrassingen zou zijn. Een dag die alle vrijwilligers zeker niet zullen vergeten.
Eerste verrassing; het weer. Een temperatuur die eigenlijk niet bij deze tijd van het jaar hoort. Ruim boven de 10 graden. Een met recht verrassende wind. Wisselende snelheden, variŽrend van windkracht 4/5 tot ruim boven de zes. Dan weer ruimend, dan weer krimpend. Maar een voelde zich er heerlijk bij en dat was onze eigen molen.
Tweede verrassing; Bertel en Elske hadden weer een auto vol met zakken graan, maar niet alleen tarwe, dit keer ook spelt. Samen met Frank erbij werd de auto snel leeggehaald en was het natuurlijk weer tijd voor... koffie. Wim rook de koffie lucht zeker al van verre, want hij was ook al snel aanwezig.
Even kijken of de molen op de wind staat en dan eens proberen, met welke zeilvoering hij het beste kon gaan draaien. De eerste keus, was even niet de juiste, dat was te veel, dus aanpassen. Een handeling die deze dag menigmaal uitgevoerd moest worden. Een mooie oefening voor de Mio-ers Henk en Frank.
Ja en dan die tweede verrassing. Hoe gaat het maken van het spelt. Dat was even een handigheidje, waar Wim en Bertel al snel achter waren. Het malen lukte aardig en of er een advertentie in de krant had gestaan, de verkoop startte al voor de eerste zak gemalen was. Het was eenvoudig weg niet mogelijk een voorraadje te maken, zo goed liep de verkoop.
Ondertussen voerden Elske, Wim en Bertel samen met een bestuurslid een grote controle uit in en rond de molen, om een plan van aanpak te maken voor de diverse onderhoudsbeurten.
Terwijl dat gebeurde kwam onze speciale vrijwilliger nog even langs. Iedere zaterdag past zij op de hond en bij alle activiteiten is zij niet meer weg te denken, Hennie v.d. Werff.
Toen eindelijk konden de molenaars weer eens doen wat zij zo graag wilden, malen op de wind. Er stond eindelijk weer eens voldoende wind om echt te malen en dat nog steeds zonder de fokken.
De grootste verrassing kwam toch echter nog even door. Door het stemgedrag van verschillende enthousiaste mensen kwam Molen de Weert in aanmerking voor een financiŽle bijdrage van SterkMeppel. Kort na het tellen van de stemmen werd een cheque van 250 euro overhandigd. En zij kwamen niet alleen het geld brengen, maar overlaadden ons met nuttige tips, om ons dierbaar monument goed op de kaart te krijgen. Nog even snel een foto van ons allen, Elske, Bertel, Wim, Henk, Bertus en Frank samen met de vertegenwoordigers van SterkMeppel.
Neem daarnaast dan nog even een lekkere verkoop en leuke bezoekers en onze dag was verrassend en kon niet meer stuk.


Zaterdag 22 februari 2014
Als je naar de kalender kijkt, is het nog steeds winter, maar vandaag zag het er uit als een lekker vroeg voorjaarsdagje. Hier en daar een wolkje, soms wat meer, maar meestal toch een klein zonnetje, temperatuur kwam boven de 10 graden en een draaiend windje, kracht 3 tot 4 in hoofdzaak vanuit het zzw.
Welke bekende gezichten zagen we vandaag, Elske, Wim, Alex, Frank, Albert K. Hennie, Bertus en Ida.
Zelfs een goede molenaar laat wel eens een steekje vallen. Eerste gang in de molen is natuurlijk koffie maken, helaas vandaag was het opzeilen eerste actie. Daarna de voorbereidingen om de voorraad aan te vullen. Dat ging wel enigszins met horten en stoten, omdat er vrij veel bezoek was. Een groepje studenten uit Spanje, een gezinnetje dat nu eindelijk de molen wel eens van binnen wilde zien, klanten, klanten en klanten. Tussendoor nog even een vraaggesprek voor Alex voor een publicatie omtrent molens in Overijssel en randgebieden. Denk je dat de voorraad voor de winkel is aangevuld, kun je weer opnieuw beginnen, is het al weer uitverkocht.
Opvallend is wel, dat mensen schijnen te ruiken dat er spelt verkocht wordt. Er is best wel veel vraag naar. Het leuke er van is, dat wij er ook van leren, want er is altijd wel een advies omtrent het gebruik van spelt, dat wij ook weer even door kunnen vertellen. Een mooie wisselwerking dus tussen molen en klanten.
Tegen zes uur was de boel weer opgeruimd, maar Alex moest zijn schade op onze molen toch nog even inhalen en liet de molen nog lekker even draaien.
Volgende week weer een compleet team, kunnen we verder met alle kleine dingen die ook nog gedaan moeten worden...
Frank
 
MAART 2014
Zaterdag 1 maart 2014

   Komt wind voor regen,
   dan is er niets aan gelegen;
   Doch komt regen voor wind,
   berg dan de zeilen gezwind.

De meteorologische lente is de afgelopen week begonnen.
De weersvoorspelling voor vandaag was een temperatuur tussen 3 en 8 graden, een noord noord oostenwind 3 bft en 80% kans op een klein regenbuitje.
Een rustig dagje vandaag,want de wind liet ons een beetje in de steek. Wim had alvast een deel opgezeild. De rest was voor Frank, die daarna samen met Henk alle krachten moest bundelen en de molen even moest kruien. Elske en Bertus zorgden vandaag voor de verkoop. Het was niet zo heel erg druk, zodat er een grote voorraad zakkenmeel, pannenkoekenmix en kruidkoekmix geschept kon worden.
Uiteraard waren onze vaste bezoekers zoals Klaas, Hennie en Albert v.d. Werf ook even aanwezig. Soms is het wel eens prettig als niet al te druk is. Dan is het mooi even tijd om allerlei kleine klusjes te doen, zoals een flinke schoonmaakbeurt. De winkel ziet er nu weer uit als winkel, de meelzolder is weer mooi schoon en de boeken weer fijn uitgezocht door Ida.
Even voor zessen kreeg de molen zijn welverdiende weekendrust.
Allemaal kleine klusjes zijn er vandaag gedaan, maar met een tevreden gevoel ging iedereen naar huis.


Zaterdag 8 maart 2014
Het belooft een mooie dag te worden. Zuidoosten windje 4bft en temperatuur die op kan lopen tot 14 graden.

   Wanneer het stil is en niet waait
   en de molen niet meer draait,
   dan ziet men hier en daar bij hopen
   allemaal boeren en bakkers lopen,
   roepende met veel misbaar:
   waar duivel blijft die molenaar!


Voor twaalf uur waren de eerste mensen al aanwezig. Elske en Wim waren de openaars van vandaag. Wim kwam snel even twee zeilen opleggen en liet de andere twee aan Frank over. Net op het moment dat zij bezig waren het laatste zeil erop te leggen, werd de rust rond de molen wreed verstoord. Een mobiele disco kwam het terrein op rijden. Bertel was dus ook aanwezig...

De wind liet het een beetje afweten, dus de molen draaide wel, maar echt vlot ging het niet. Wim verliet ons weer, want hij moest oefenen in Havelte.
In de loop van de middag werd het kleine gezelschap aangevuld met Henk, Ida en Bertus. Wederom een dag met allerlei klusjes, regelmatig klanten, een bezoekje hier en daar. Tussendoor moest de voorraad weer aangevuld worden. Henk en Bertel hebben eens goed gekeken wat er met het speltmeel gedaan kan worden. De builmachine was niet beschikbaar, dan maar op de ouderwetse manier, met de handzeef.
En natuurlijk waren onze vaste bezoekers er vandaag ook weer, Hennie en Albert van der Werf.
Heel leuk ook is, dat de leden van het bestuur regelmatig de molen bezoeken. Fijn dat we een bestuur hebben, maar leuk voor ons dat zij zich ook op de werkvloer laten zien.
Eind van de middag was ook Wim weer op het thuisfront te vinden. Ja die molen in Havelte is mooi, maar kan toch niet tippen aan de thuisbasis.
Ondanks het ontbreken van de fokken is er toch weer een mooi voorraadje meel neergezet. Kunnen we weer even mee vooruit. En dan nu verder met de voorbereidingen van NLDOET, op zaterdag 22 maart a.s. Lekker een dagje klussen, om daarna netjes het voorjaar en de zomer tegemoet te gaan. Nog even wat voorbereidingen en dan zijn we er klaar voor. Molen netjes van binnen en van buiten, omgeving opgeruimd.
Meer weten en vooral zien, kijk eens of face book.


Zaterdag 15 maart 2014
Wie waren er vandaag: Bertel, Elkse, Wim, Frank, Cor, Henk, Ida, Albert K, Alex en Bertus.Dit was de weersvoorspelling rond 9 uur. Dat belooft dus een lekker maaldagje te worden.
De dag begon al vroeg. Welzijn had een open dag en dat wordt natuurlijk opgeluisterd door een draaiende molen. Bertel en Frank hebben samen opgezeild, terwijl Elkse binnen de boel weer even op orde bracht. Toen alles draaiklaar was kwam Alex binnen. Slim hoor, dan hoef jij niet naar boven te klimmen.
Op de een of andere manier was er van alles te doen, want het vaste koffie drinken werd alleen maar uitgesteld. Pas toen de magen een beetje begonnen te knorren was het zover. En niet alleen was er koffie, ook de broodjes verzorgd door Elske. Tijdens het koffie drinken meteen maar even brainstormen over NLDOET volgende week. Onze to do lijst bleef groeien.

Het windje trok aardig aan. Reden voor Bertel en Alex om de MIO/ers maar eens een lesje vangen te geven. Nou dat hebben we geweten.
Omdat er zoveel lekkere wind stond, werd er maar meteen een mooie voorraad gemalen. Nou eigenlijk geen voorraad, alles is weggemalen, zodat er binnenkort toch maar weer even aangevuld moet worden. Er staat nu niet alleen een flinke voorraad gemalen tarwe, ook de diverse producten zijn weer aangevuld en van voorraad voorzien.
Onze weldoenster Ida zorgde gelukkig op tijd voor een pauze door verse koffie te zetten. Tussendoor was het een af en aan lopen van klanten, zodat ook de omzet deze week weer gewoon door ging.
Als je dan denkt dat het eind van de middag in zicht is, krijgen de molenaars Alex en Bertel het op hun heupen. Laten we eens even een flink stuk theorie doornemen. Dat hoort er tenslotte ook bij. Ja en dan moet je het ook maar weer zien te onthouden.
Het werken en meewerken op een molen is toch wel een speciaal iets.
Voor komende week staat er nog een verjaardagsfeestje op de agenda en dan natuurlijk zaterdag de grote voorjaarsopknapbeurt: NLDOET. Heb je je nog niet aangemeld en wil je toch je steentje bijdragen? Kom gewoon even langs en laat je handen even wapperen. Met zijn allen gaan we er voor zorgen, dat bij de binnenkomst in de stad weer een juweeltje van een molen staat te pronken en te draaien.


Zaterdag 22 maart 2014
Dat was een drukke dag. Veel dingen te doen, veel mensen, maar vooral rond de molen. Ik zou niet eens alle namen op kunnen noemen, maar ťťn groep mensen moet echt even vermeld worden. Dat waren de mensen van onderling samen sterk. Deze mensen hebben ons meer dan fantastisch geholpen vandaag. Gras verwijderen, verven, maaien noem maar op. Heel erg bedankt mensen, zonder jullie was al dat werk zeker niet afgekomen.
> zie foto's
 
Vandaag werd het een ware metamorfose voor de molen. Dat vele handen licht werk maken, was weer eens overduidelijk. Behalve onze harde kern, waren er veel vrijwilligers gekomen om alle karweitjes, waar we eigenlijk normaal niet aan te komen, nu eens wel te doen. Gelukkig had Bertel toch een grote container neergezet, zodat al het afval direct afgevoerd kon worden.

Al vroeg in de morgen, na de beroemde koffie, werd een begin gemaakt met het opruimen van de tuin. De grote struiken werden geminimaliseerd (Henk alleen de struiken snoeien en niet je verlengsnoer), bramenstruiken werden verwijderd en het gras werd eens goed onderhanden genomen. Ondertussen waren anderen bezig met het oliŽn van het houtwerk van de molen en van de steiger. Even een korte koffiepauze met natuurlijk kruidkoek van de molen.
Om even over twaalven werd al het werk stilgelegd. De lunch, voor een deel gesponsord door snackbar Koedijkslanden, werd door onze bezige bij Hennie gebracht. Ondertussen konden we luisteren naar de klanken van draaiorgel De Parel, die op het terrein van de molen stond te spelen. Jammer Lilian, maar je moest er toch even aan geloven, dat er voor je gezongen werd.
Na het eten even een serieus moment. Maar voor het zover was, nog even een klein dansje van een opa met zijn jarige kleindochter. Wie krijgt nu zo'n apart verjaarscadeau.

De Lions club Meppel heeft een financiŽle ondersteuningsactie gehouden voor onze molen. Vandaag ontvingen wij uit handen van een van hun medewerkers een cheque van 5000 euro, waardoor het mogelijk is gemaakt de fokken te laten vervangen. Ook het draaiorgel kreeg een ondersteuning van 1500 euro waar ook deze mensen ontzettend blij mee zijn.
> Zie foto's

Toen maar weer door met de grote schoonmaak. De tuin is nu weer als nieuw, de weeg is weer wit, de kasten weer opgeruimd en de molen tot in alle kiertjes eens goed gezogen.
Het is jammer dat er geen catwalk voor een molen bestaat, anders had iedereen direct kunnen zien wat een verandering de molen in de omgeving heeft ondergaan. Schone en nette tuin, geolied, mooie steiger, wit is weer wit en van binnen weer helemaal stofvrij. We waren allemaal al erg trots op Onze Weert, maar nu nog meer.
Alle mensen die vandaag op welke manier ook geholpen hebben, heel heel hartelijk bedankt voor jullie hulp. En meteen een brutale vraag: volgend jaar weer?


Zaterdag 29 maart 2014
Aanwezig: Bertel, Bertus, Henk, Cor en Elske.
Vandaag een krappe bezetting. Rond 1 uur was Bertel op de molen. En zoals vaker, gelijk de eerste klanten. Gewacht met kruien en opzeilen op Henk, die aan de late kant was. Maar uiteindelijk draaide de molen toch met 4 vollen. Het was erg mooi weer, 20 graden en weinig wind Z/ZO.

Met z'n allen (behalve Elske) bezig geweest met het voorbereiden van de verplaatsing van de maalstoel naar de meelzolder. Er is voldoende voorraad meel om hiermee aan de slag te gaan.
Vrijdag is Bertel zijn vader naar Radewijk geweest om nieuwe voorraad op te halen. Helaas was er niet genoeg wind om de handel omhoog te luien, hopelijk volgende week. Dus ligt er onderin de molen een partij tarwe.
Vrijdagmiddag was er ook nog het verjaardagsfeestje van Jente, een lief meisje van 7 jaar. Ze hebben een leuke middag op de molen gehad en lekker pannenkoeken versierd en gegeten. Met dank aan de creativiteit van Frank!
Cor is de koppen van de meerpalen bij de steiger aan het opknappen, de finishing touch!
Gezellig buiten in de zon in de tuin koffie gedronken. Anouk kwam ook langs, volgende week is Wim er weer als geslaagd molenaar. Wij duimen voor hem.

Veel zakjes gevuld, vorige week met NLdoet, is dat er niet van gekomen. Dat is een goed teken, onze winkel loopt goed! De penningmeester kwam langs voor wat financiŽle zaken, hij is tevreden. De omzet was weer keurig! Ook de boekenverkoop loopt stil aan door. En het kastje onderin de molen met meelproducten kan rekenen op een goede afzet.
Afgezeild tegen 18 uur.
Hopelijk is de ploeg volgende week weer compleet!
 

APRIL 2014
Zaterdag 5 april 2014

                   De molen draait niet met de wind die voorbij is.

Zaterdagochtend begint bewolkt en is het vrijwel overal droog. In de loop van de dag breekt hier en daar de zon door en wordt het zo'n 17 graden. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Vandaag weer een feestje op de molen, Wim is geslaagd voor zijn examen! Dit was een reden voor Elske om samen met Bertel en Samantha de molen te versieren met vlaggen en natuurlijk een groot spandoek. We gunnen het Wim allemaal van harte. Bijkomend leuk feit is, dat Molen de Weert de jongst geslaagde ťn de oudst geslaagde molenaar heeft geleverd.
> zie foto's

Het op gang komen ging vandaag even wat traag, maar na de eerste koffie gingen Bertel, Wim, Frank en Henk aan de slag met kruien en opzeilen, zodat van het kleine zuchtje wind gebruik gemaakt kon worden. Meteen maar weer eens wat benamingen geoefend. Af en toe eens controleren of de wind niet gedraaid was. En natuurlijk gebeurde dat, zodat er weer gekruid moest worden.
Anouk had als verrassing voor bij de koffie een heerlijke kruidkoek gebakken en die werd dan ook met smaak opgegeten door Elkse, Bertel, Wim, Albert K, Cor, Henk, Frank, Hennie, Albert W, Bertus en enkele leden van het bestuur, die de nieuwe molenaar kwamen feliciteren.
Ondertussen werd er niet stilgezeten, de klanten liepen af en aan.
Terwijl er druk zakken gevuld werden, zijn er ook weer werkzaamheden aan de maalstoel verricht. Op naar de verhuizing hiervan naar de meelzolder.
Tussendoor kwamen er nog allerlei internationale bezoekers kijken. In het kader van een internationale studenten uitwisselling kwamen deze mensen even langs en als bij deze organisatie alles goed verloopt, kunnen we in de komende tijd nog veel meer groepen verwachten.
Weer een een drukke en werkzame dag, met een leuke omzet, die we hard nodig hebben voor de komende onderhoudswerkzaamheden.
Komende week gaan we weer resultaten bekijken van CSG Dingstede, die zich bezig hebben gehouden met het ontwerpen van zakjesvulmachines. We zijn erg nieuwsgierig.


Zaterdag 12 april 2014
Aanwezig: Bertel, Wim, Bertus, Frank, Henk en Leon.
Om half tien zijn we al begonnen met het bespreken van de onderhoudspunten voor dit jaar. Maar je begrijpt dat het eerste is wat de molenaars doen: de molen laten draaien en koffie zetten.
In het begin weinig wind uit Z-ZW 1-2 later die dag toenemend naar ZW 3-4. Vier volle zeilen ervoor en helaas nog geen fokken of nieuws erover. De molen heeft non-stop gedraaid van 9.30 tot 22.15 uur.
Tot 12 uur de klussen bekeken en besproken onder de koffie.
Om 12 uur hebben we met elkaar een broodje kroket en/of frikadel gegeten.
Na de middag hard aan de slag om de maalstoel weer op te bouwen in het formaat dat op de meelzolder past. Project loopt goed!

Veel klanten zijn geweest en ook vele kilo's verkocht van 9.30 uur tot 17.00 uur. Ons nieuwe product speltmeel loopt ook goed! Dus ook weer veel zakjes gevuld. Maar ook boeken gingen over naar een andere eigenaar.
De nodige rondleidingen gegeven. Wim en Elske gaan op de foto mee naar Thailand met een Thaise jongedame...
Afgelopen week hebben Frank, Wim en Elske ook nog de eindpresentatie van het project zakjesvulmachine gehad op CSG Dingstede. Tussendoor getrakteerd op kruidkoek (gebakken door Anouk). Het waren mooie presentaties.
Wim heeft donderdag de hele dag gedraaid en ook dan komen er klanten. En samen met Elske de 'nieuwe' diepvries geplaatst. Voor de visrokerij op Drentse Molendag, met dank aan Bertus Troost.
Ons zelfbedieningswinkeltje onder in de molen loopt erg goed.

De tarwe is omhoog geluid, helaas was er toen nog niet voldoende wind en ging het op handkracht. Henk heeft het gras gemaaid, de tuin ziet er weer netjes uit.
Door de dag heen weer de nodige berichten op onze Facebookpagina geplaatst met vooral veel foto's.
Ida kwam aan het eind van de dag nog langs om de boekenvoorraad te bekijken. We hebben afgesproken op Nationale Molendag 10 mei een boeken- en meelkraam voor de molen te zetten. Abeltje komt ook helpen op 10 mei.
De scouting heeft de bootjes weer aan de steiger gelegd.

Bertel heeft doorgezet met de maalstoel (met hulp van Albert vd W en Elske). Wanneer er veel verkocht wordt, heb je ook een grote voorraad nodig. Dus de maalstoel is weer bijna maalvaardig en dan kunnen we de meelvoorraad weer op peil malen.
Tussendoor een loempia van de chinees gehaald, lekker. Hadden we nodig op deze lange dag.
Om 22 uur afgezeild en molen opgeruimd voor het feestje van a.s. maandag. Om 22.30 uur de deur met een tevreden gevoel op slot gedraaid.


Donderdag april 2014
De maalstoel zit weer in elkaar, al is het tijdelijk. Bertel en Wim hebben hun best gedaan om weer even een voorraad aan te leggen. De verkoop loopt goed dus het is hard nodig. Terwijl Elske en Frank nog even de voorraad aan vullen, draait ook de molen zelf al is het niet steeds op volle toeren. De wind varieert in kracht en ook niet steeds uit dezelfde richting, meestal zuidwest.
Eind van de middag 150 kg gemalen op de prik en 350 kg op de woei.


Vrijdag 18 april 2014

Vandaag de grote dag... de maalstoel mag een verdieping zakken. Het hoekje waar hij moet komen is al leeg, dus sleutelen maar. Dat belooft even hard werken te worden.
Stond de maalstoel net weer in elkaar, moest hij weer gedemonteerd worden. Met gezamenlijke krachten van Bertel, Bertus, Herman, Albert v.d. Werf en Frank en onder het toeziend oog van Elske is het dus gelukt. Duurde even, maar dan heb je iets fraais.
Met behulp van twee takels en een hoop zuchten en steunen is de maalstoel naar beneden gehaald. Nu hier en daar nog even op maat maken, stroom weer aansluiten en dan staat hij eindelijk op de meelzolder. Alles nu dus overzichtelijk bij elkaar. En meteen ruimte op de maalzolder voor de pletter, alhoewel dat nog wel even gaat duren. Eerst de maalstoel weer in productie, dan de fokken erop en daarna komen we toe aan de pletter.
Ondertussen heeft de molen weer een mooi aantal draaiuren gemaakt.
Rond half 10 's avonds was het wel genoeg voor de vrijdag. Even rust en dan zaterdag weer lustig en hopelijk rustig verder draaien.
> zie foto's


Zaterdag 19 april 2014
Een mooie dag, lekker temperatuurtje, rond de 15 graden en een fris windje uit het noordwesten.
Was eerst Bertel alleen op de molen met zijn zus, langzamerhand liep het aardig vol. Het leek wel een familiefeestje voor Bertel, natuurlijk zijn moeder Elske, maar later ook zijn vader, opa en oma. De vaste groep, Henk, Frank en Bertus werd vandaag aangevuld met Gea en de vrouw van Herman, Cor, Rinus (bestuur) Ida , Leon (die de weg naar de Weert weer gevonden heeft) en last but not least Wim.
Vandaag was weer zo'n dag dat er allerlei klusjes gedaan moesten worden. Omdat de maalstoel nu wel beneden staat wil dit nog niet zeggen dat alles klaar is. De kabels moeten nog weggewerkt worden, zakken gevuld, winkel aangevuld. De penningmeester kwam niet alleen even afrekenen, maar namens het bestuur kwam hij onze nieuwe molenaar nog even feliciteren en van een attentie voorzien. Jammer voor hem viel het cadeautje goed in de smaak bij Wim, dus ging hij zelf helaas met lege handen terug naar huis.
Het gras is gemaaid, de nieuwe boeken gesorteerd enz. enz. Gelukkig was er tussen de werkzaamheden door nog even tijd om de welverdiende koffie te drinken.
Ook de scouting is weer present en dat zorgt voor een mooi plaatje. Vandaag is de molen dan ook weer ontelbare keren gefotografeerd door voorbijgangers.
Dit was met recht een week vol werkzaamheden. Daarbij heeft de molen drie dagen achter elkaar kunnen draaien, dat levert weer tikken op.
Ik denk dat we samen terug kunnen kijken op een drukke, maar voldoening gevende week waarin we samen weer veel hebben kunnen en mogen doen.


Zaterdag 26 april 2014
Dat was even wennen, de eerste Koningsdag. Zelfs het weer was even een beetje van slag, hield zich niet aan de verwachtingen. Bij aanvang van de dag meteen vier volle zeilen, even later keurig weer twee zomerse zeilen erop en dan afwachten tot het misschien wel gaat regenen, hard waaien enzovoorts, maar niets daarvan. Eventjes een beetje bijkruien naar meer oost, maar dat was eigenlijk alles.
Omdat het Koningsdag was stond de molen al rond 10.00 uur in volle glorie te draaien, voorzien van vlaggetjes. Op het voorterrein een mooi kraampje met boeken en meel, dat natuurlijk bemand werd door onze onmisbare boekensteun Ida.

Verder was het een dagje van allerlei voorkomende klusjes. Bertel, Wim en Frank hebben de zomerse witte zeilen weer opgehangen, nadat er hier en daar wat reparaties aan waren verricht. De invoer van de opnieuw geplaatste maalstoel is aangepast en bijna klaar. Daarna even gezellig gegeten in het zonnetje (bedankt voor de lekkere broodjes Elske) in gezelschap van Cor en Klaas, die gelukkig ook weer langskwam. Toen we goed en wel van het welverdiende zonnetje zaten te genieten kwam onze oud molenaar ook even gezellig langs. Leuk dat je er was Kees, even lekker bijgekletst en gelukkig vond je de koffie nog steeds lekker. Hij mocht niet al te lang blijven, want hij werd opgehaald door zijn vrouw Marieke.
Toen met zijn allen maar weer aan het werk, schoonmaak en herstelwerkzaamheden van en door Herman, Elske en Henk, die het luik in de kap heeft gerepareerd, zakken vullen door Elske, de winkel van Bertus.

Wim heeft zijn theoretische kennis even fijn gedeeld met Frank en daarna op naar het passen en meten van de komende kaar op de maalzolder, hier en daar met advies van Albert v.d. Werf.
Na alle werkzaamheden lekker even bijgekomen in de tuin en natuurlijk was ook onze vrijwillige hondenoppas Hennie nog even van de partij.
Een lange dag en er is veel gedaan, dus we kunnen allemaal weer op een fijne dag terug kijken. Helaas zijn we nooit tevreden, want als de molen draait en niet maalt, dan missen we toch we iets. Dus we vragen de weergoden iets meer wind voor komende donderdag, dan kunnen we weer even malen. En ja hoor Wim, ik zal afzeilen...
Frank
 

MEI 2014
Zaterdag 3 mei 2014
Het enige dat vandaag klopte aan de weersvoorspellingen: het zonnetje scheen af en toe. De wind met een kracht van ca. 3 varieerde tussen noord en west en kromp en ruimde dat het een lieve lust was.

Het opzeilen duurde dit keer iets langer dan normaal. Bertel nam zijn taak als instructeur erg serieus en greep de kans om eens heerlijk te oefenen met Henk en Frank op de verschillende zeilvoeringen. Uiteindelijk werden het vier volle zeilen, die onder het toeziend oog van Elske en Hennie uiteindelijk ervoor zorgen dat de molen kon gaan draaien.
Toen ging een ieder eens verder met de verschillende karweitjes die vandaag gedaan moesten worden. Soppen van de dekkers, zakken vullen, de nieuwe kaar maken, gras maaien, pannenkoekenmix maken, winkel aanvullen door Bertus, boeken sorteren (alles onder controle Ida?).
> zie foto
Alles als een voorbereiding van de nationale molendag van de komende zaterdag. MaarÖ voor dit alles zover was, hebben we eerst even geluisterd naar RTV Meppel, waar een interview te beluisteren was met een van onze molenaars, Wim. Je was dus gewoon aanwezig, alleen konden we je even niet zien. Een leuk vraaggesprek en natuurlijk weer een fraai stukje PR voor onze molen.

Bij de koffie even een stukje gegeten en even bijgekletst met Albert Kreulen. Natuurlijk ging dat weer niet ongestoord, want juist dan komen de klanten voor een zak meel. Tussendoor nog wel even de laatste puntjes besproken voor de nationale molendag.
Toen al het gras gemaaid was, kon Henk er geen genoeg van krijgen en maaide ook nog even zijn bril mee.

Tegen het eind van de middag kwamen Wim en Anouk nog even langs. Ja Wim, een zaterdag zonder De Weert is geen zaterdag...
Rond de klok van zeven was het wel genoeg en werd er afgezeild. De molen mag even van een welverdiende rust genieten. Laten we hopen dat de wind de komende week iets beter en betrouwbaarder wordt, dan kan er weer flink gemalen worden, want dat is toch wel weer nodig.

Beste mensen, zaterdag 10 mei gaan we al om tien uur open. Buiten komt weer een verkoopkraam en ook voor kinderen is weer het een en ander te doen. Natuurlijk staan ook alle medewerkers van onze molen weer klaar, om u een en ander te vertellen over de molen. Neem gezellig iemand mee, al is het maar om een stukje van onze kruidkoek te proeven.
Voor nu een fijn weekend.


Zaterdag 10 mei 2014
Een beetje een vreemde dag. Zelfs het weer deed vreemd. Een rustig windje kracht 3 uit zuid/zuidoost, dus vier volle zeilen erop. Temperatuur beneden wat we de laatste tijd gewend zijn, zo rond de 14 graden, soms een matig zonnetje en verder regen, regen, regen. Niet bepaald het weer waarbij je veel gasten/bezoekers verwacht.
 
Na een vroege start, rond 9 uur, eerst een stukje kruien en daarna opzeilen, zodat om 10 uur bij de opening van nationale molendag de molen draait en daarom vandaag ook voorzien van de vlaggenlijnen. Boekenstal buiten gezet, onder onze grote partytent, zodat Ida in ieder geval droog zou staan.

Toen volgde het enige moment waarop Elske, Bertel, Wim en Frank nog even samen de dag door konden nemen. Alles stond klaar om de bezoekers te ontvangen en dat duurde ook niet zo heel lang. Terwijl Bertel en Wim zich nog bezig hielden met het aanpassen van de nieuwe kaar, konden de overige mensen met hun eigen bezigheden aan de gang. Elske met het te woord staan van de bezoekers en de winkel, Frank bij de creatieve kinderen en Ida bij haar eigen ding, de boeken.
Af en aan liepen de bezoekers, waaronder mensen van het Dagblad van het Noorden, die een stukje in de krant van maandag a.s. zullen besteden aan Molen de Weert. Gelukkig werd de bemanning aangevuld met Henk.
Samen even lunchen? Helaas dat zat er vandaag niet in. Er werd tussen de bedrijven door even gegeten. Helaas Wim je hebt gelijk, het waren kroketten vandaag in plaats van kibbeling, waar jij en ik als laatsten voor hebben gezorgd, je moet nog even wachten.

Vandaag moesten we het zonder Bertus doen. Vanwege zijn verjaardag zou hij niet komen, maar helaas ging het feestvieren niet door, omdat zijn vrouw Gea in het ziekenhuis ligt. Van hier uit Gea snel opknappen hoor!

Omdat de bezoekers toch wel af en aan liepen, was er weinig tijd om de voorraad bij te vullen, maar gelukkig sprong Albert Kreulen bij.
Behalve allerlei bezoekers kwamen er ook bekenden even langs. Jan en Bert van het bestuur, Karin en Herman, Leon, Klaas en vast nog meer. Sorry als je naam er niet bijstaat, maar de bezigheden lieten het even niet toe.
En als je dan denkt dat tegen half vijf alles wel afgelopen is, dan heb je het mis. Het is een af en aan lopen geweest tot over 5 uur. Al met al meer bezoekers dan we eigenlijk verwacht hadden met dit weer.
Uiteindelijk tegen zes uur was alles weer opgeruimd. De partytent hangt te drogen, de boeken weer opgeruimd, de voorraad erg geslonken, alle medewerkers zitten eindelijk even, maarÖ met een zeer voldaan gevoel.
Om even over zeven draait de molen zijn laatste rondje en wordt er afgezeild. Ja molen je mag even bijkomen, maar helaas niet lang, want morgen zijn er weer mensen aanwezig.
Zo zie je maar, laat je verwachtingen niet beÔnvloeden door het weer. Zeker een dag om met plezier weer op terug te kijken.


Zaterdag 17 mei 2014
Het was de eerste mooie zaterdag sedert maanden. Er was een mooi zonnetje aan een licht bewolkte hemel. De wind had geen bepaalde richting. Veranderlijk zou een weerkundige zeggen.
Er werd niet gemalen: er was geen wind en er was voorlopig genoeg meel in de molen.
Wim kwam als eerste om de vlag uit te hangen voor de jarige koningin en ging zijn lunch organiseren bij Frau Aldi.
Bertel kwam en ging de litsen van de witte zeilen strakker maken, hopelijk klapperen ze nu minder zo zonder de fokken.
Even later kwamen Frank, Elske, Ida, Henk, Jan, Bertus en Krotje op de molen.
Als Krotje op de molen komt is het feest. Niet omdat hij er is, dat is ook leuk, dat wel natuurlijk. Maar bij toeval is hij er altijd als er getrakteerd wordt op, hoe kan het anders, ladingen kibbeling.
Dit keer was het wegens het verjaren van Bertus en Bertel.

De hele dag was er aanloop van bezoekers uit alle delen van de wereld: Frankrijk, Chili, ArgentiniŽ, Duitsland en Amersfoort. Ook een echtpaar uit Dordrecht, collega's van Bertus, die de molenwinkel runnen.

Er is vandaag veel gedaan. Het gras gemaaid, lampen gerepareerd op de prullenbak, snoeren gemaakt, veel verkocht.
Frank ging halverwege de middag weg om als dierenambulancier al te vroege nestvlieders een onderdak en eten te geven.
Het was een drukke dag, goede omzet. We hopen dat we weer spelt kunnen gaan malen. Door krapte op de markt en een hipe in voedsel kunnen we misschien in de nabije toekomst niet aan de vraag voldoen.
Wim Degeling
 

Zaterdag 24 mei 2014
Zo, dat beloofde een redelijk dagje te worden en dat werd het ook. Helaas niet voldoende wind om te malen, ondanks de vier volle zeilen.

Een dagje voor veel klusjes. Wim was al vroeg present, rond elf uur. Hij vulde in de rest van de ochtend samen met Frank al diverse zakjes, zodat Bertus niet verkeerd greep toen hij kwam. Niet veel later werd de groep aangevuld door Elske en haar zwager, waarna het uiteraard weer tijd werd voor koffie en een broodje.

Ondanks het feit dat de wind af en toe verstek liet gaan, was er toch gelegenheid om de nieuwe voorraad naar boven te luien en op te slaan op de nieuw gecreŽerde plaats.
Gelukkig had de prullenbak er meer zin in. Bertel heeft hem netjes op de wind gezet en de zeilen voorgelegd. Er waren redelijk wat klanten vandaag, waar Elske en Bertus het druk mee hadden, want vragen blijven er altijd. Ook werd de gang weer even vol gezet met een nieuwe voorraad boeken, die nu even in de schuur staan te wachten op Ida.
Ook Albert Kreulen kwam de gelederen even versterken. Leuk hŤ, even die karweitjes doen die gewoon even blijven liggen.
Nog even met zijn allen van gedachten gewisseld over het komende poppenspel in september.

Elske heeft weer goede zaken gedaan met onze penningmeester. De opbrengst van afgelopen maand was weer zo een om erg tevreden over te zijn.
> zie foto's
Mensen, we zijn gewoon goed bezig met zijn allen. Tegen een uur of zes was eigenlijk al het werk wel gedaan en mochten we samen even van een drankje genieten.
Tegen 21.00 was de molen weer in rust, ja ja big brother is watching you...


Zaterdag 31 mei 2014
Zuidwesten windje, lekkere temperatuur tot zo'n 18 graden en vier volle zeilen. Zo begon deze dag van vele voorbereidingen. En wie werkten daar aan mee? Elske, Wim, Cor, Bertel, Ida, Frank, Bertus.

Nog een paar dagen een beetje kale molen, maar volgende week komen dan eindelijk de fokken terug. Vandaag de schokbrekers vervangen, diverse plekken aan de roeden behandeld. Zeilen werden zo opgebonden aan het eind van de dag dat deze dinsdag niet in de weg hangen.

Nog meer voorbereidingen. Even samen alle punten doorgenomen, die op de komende bestuursvergadering besproken moeten worden, zodat we straks weer vlot verder kunnen met alle werkzaamheden. Op een monument als dit, is het werk nooit gedaan. Er komen altijd nieuwe dingen te voorschijn.
Ook de voorbereidingen voor het grachtenfestival zijn in volle gang. Een ruime voorraad zakken (gevuld uiteraard), boeken uitzoeken en wat erg belangrijk is, wie doet wat deze dagen. Gelukkig zijn er weer voldoende vrijwilligers om te helpen deze twee dagen.

Het lijkt allemaal niet zo heel veel, maar als je zo'n dag samen druk bezig bent, gaat de klok steeds sneller tikken. Wel even een paar mooie plaatjes maken.
> zie foto's
En voor je er erg in hebt is het 22.00 uur, voor de molen zondags een dagje rust krijgt. Even een korte adempauze, want dinsdag in alle vroegte wordt begonnen met het herstellen van het uiterlijk van onze molen.
Frank
 

JUNI 2014
Zaterdag 7 juni 2014
28į/17į
Wind: 12 km/u (oost)
Regen: 0.0 mm

Dit keer klopte de weersvoorspelling aardig. Een mooie dag, alleen wel heel erg weinig wind. Vier volle zeilen en daarbij draaide de molen wel, maar niet volop, ondanks de nieuwe fokken.
Na wat kleine reparaties in de kap door Bertel, Leon en Frank konden de zeilen erop en begon de molen rustig zijn rondjes te draaien.
Doordat het erg lekker weer was, kwam er een redelijk aantal bezoekers even een kijkje nemen. Elske en Bertus hadden het er druk mee, want de mensen komen niet alleen meel kopen, ze willen toch ook nog wel het een en ander over de molen weten.
Het nieuwtje dat de fokken weer aan de molen hangen, zorgde ervoor dat diverse collega molenaars vandaag even een kijkje kwamen nemen. Ook namens het bestuur kwam Rinus even kijken. Dat betekende dus dat de molen af en toe even stopgezet werd, om eens van dichtbij het vernieuwde gedeelte te bekijken.
Tussendoor natuurlijk weer allerlei klusjes gedaan. Ida heeft alvast de boeken uitgezocht voor het grachtenfestival en ook is er weer een deel van de stelling in de olie gezet.

Tijdens het koffie drinken kwamen ook Klaas en Cor het gezelschap versterken. Uiteraard werden ook zij meteen met een klusje opgezadeld. Harrie heeft onder het toeziend oog van Helena het gras maar weer gemaaid, want dat stond weer veel te hoog. De tuin ziet er nu weer netjes en verzorgd uit.
Als alles mee zit, worden de fokken woensdag voltooid en is onze molen weer helemaal compleet. Precies op tijd, want komend weekend is de molen vanwege het grachtenfestival twee dagen geopend. Ook op de gracht is de molen vertegenwoordigd met een kraam. Wat er in de kraam staat? Gewoon komen kijken, dan is deze vraag ook beantwoord.
Fijne Pinksteren.


Zaterdag 14 juni 2014
Grachtenfestival Meppel
Het weer doet geweldig mee, lekkere temperatuur rond de 20 graden een zuidwesten windje, kracht 3(?). Dus vier volle zeilen op de molen en nu maar eens kijken wat de molen doet met de nieuwe fokken erop.

Vandaag de geweldige luxe van 2 locaties. Een uiteraard op de Weerdstraat, de andere aan de Sluisgracht. In onze mooie kraam stonden onze vrijwilligers Anneke, Yvonne, Abeltje en Selma onder aanvoering van Elkse en Ida onze producten te promoten en te verkopen. Ook onze steun en toeverlaat Hennie was overal aanwezig, vooral als het gaat om het versterken van de innerlijke mens.
> zie foto

In de tussentijd werd op de molen weer het nodige werk verricht door Bertel, Leon, Frank en Henk.
Het was soms wat rustiger dan anders, maar het was goed te merken, dat er via de marktkraam ook mensen werden doorgestuurd. Op de molen zijn op aanraden van ons bestuur diverse elektrische leidingen en lampen vervangen. Maalstoel kreeg nog even een extra aandachtsbeurt, zodat hij makkelijker bedienbaar is. Tussendoor werd er nog even gemalen en gebuild, want de voorraad moest nodig aangevuld worden.
Ook namens de Lions kwam Eric Nefkens nog even kijken naar de mede door hen gesponsorde nieuwe fokken.

En net als je denk, de wind laat het vandaag een beetje afweten en als je eigenlijk wilt gaan afzeilen, denkt de wind er weer even anders over. Dit was dus met recht koren op zijn molen voor Bertel, nog lekker even wat malen op de wind.
Openingstijden van de molen op zaterdag 13.00 Ė 17.00 uur nou vergeet het ondertussen maar. Van 10.00 Ė 22.00 uur klopt ietsje beter.
Nu even afwachten wat de zondag ons gaat brengen. In ieder geval weer een fraaie kraam op de gracht en wellicht weer even een gemalen voorraad aan leggen. Wie weet.


Zondag 15 juni
Weer een stralende dag. Even over tienen draaide de molen met vier volle zeilen op het uit het westen komende windje. Had best wat meer wind mogen zijn, want malen lukte toch nog niet echt. Niet alleen de molen was vroeg van de partij. Ook de bemanning (bevrouwing) van de kraam aan de Sluisgracht was al vroeg uit de veren. En deze mensen hadden er vandaag zin in. Er is goed verkocht en de voorraad moest regelmatig aangevuld worden. Het team van de zaterdag werd nog even aangevuld met Harrie en Helena. Prachtig resultaat. De bodem van onze onderhoudspot is niet meer te zien en ligt weer een mooi laagje reserve geld op.
Ook de molen kreeg de nodige bezoekers, die toch allemaal wel het een en ander wilden weten.
Dit weekend leverde ook weer voldoende omwentelingen op, ruim 20.000 volgens de teller.

Aan het eind van de middag weer even gezellig met zijn allen de tuin van de molen in beslag genomen en onder het genot van een drankje en een hapje (nou ja, het was er wel meer dan 1) de resultaten van de twee dagen even doorgenomen. Het waren twee dagen van veel inspanning, veel hulp van vrijwilligers (anders kun je dit echt niet doen), veel klanten, veel zakjes meel, veel boeken. Alles veel dus maar zeker ook veel gevoel van tevredenheid van ons allemaal. Nu even rust, voorraden aanvullen en dan op naar een volgend evenement.
Nogmaals bedankt alle vrijwilligers, die deze twee dagen weer mogelijk hebben gemaakt.
Frank


Zaterdag 21 juni 2014
Een rustig windje uit het westen/noordwesten kracht 3 en een lekkere temperatuur van even 18 graden zorgde voor een lekker dagje. 4 volle zeilen en eens kijken wat er gaat gebeuren.
Bertel, Henk en Frank hebben samen de molen opgezeild. Helaas was de wind toch niet voldoende om te malen, maar wel een lekker windje om de MIO-ers eens lekker te leren vangen. Na een grondige inspectie van de kap en wat kleine onderhoudswerkzaamheden, draaide de molen er lustig op los, af en toe een tussenstop om te oefenen.
Jammer Elske, maar een grot deel van het vullen van de zakken en de hulp bij de verkoop kwam op jou terecht, uiteraard samen met Bertus.
Ida kon ook haar lol weer fijn op, want er stond weer een mooie voorraad met boeken, die uitgezocht moest worden en natuurlijk ook weer verkocht. De verkoop liep trouwens erg goed vandaag.
Onze moeder overste Elske zorgde er in de tussentijd nog even voor, dat we niet van de honger om zouden komen, door voor ons allemaal weer even broodjes te maken.
Tussendoor natuurlijk nog wat klanten en bezoekers, waaronder Klaas en Cor.
En onze tuin ziet er weer netjes uit, keurig gemaaid gras.

Onder het genot van koffie (wat moeten we anders) werden er weer even de nodige toekomstige werkzaamheden en bezigheden besproken, zoals de cadeaumandjes die besteld zijn, de Meppeldagen, onderhoudswerkzaamheden. Waar koffietijd al niet goed voor is.

Natuurlijk was de familie Zomer/v.d. Werf weer goed vertegenwoordigd vandaag. Bertel je mag er trots op zijn dat zowel je vader, moeder, zus en opa je als molenaar gewoon even bijstaan.
Tussendoor nog even de nieuwe voorraad spelt naar boven geluid en een bestelling van een klant naar beneden.
Eigenlijk een fijne dag met veel kleine karweitjes, sociale bezigheden.
Wat opvallend is dat de molen vandaag vroeg aan de weekendrust mocht beginnen. Weinig wind, dus malen zit er niet meer in, dan mag de molen ook eens vroeg gaan rusten. En natuurlijk mogen ook alle vrijwilligers eens van een vroege zaterdag thuis genieten ( of willen ze soms voetbal kijken).
Komende week weer even de puntjes op de i zetten, kleine dingen regelen en dan op naar volgende zaterdag, helaas zonder molenaar, want die gaat vissen.


Zaterdag 28 juni 2014
Vandaag even rustig (nou ja...) de tijd gehad voor de nodige achterstallige karweitjes. Het weer liet wel het een en ander te wensen over. Een matig temperatuurtje voor de tijd van het jaar, even onder de twintig graden en een zuchtje uit het zuidwesten. Gezien het dreigende onweer, de TT werd stilgelegd, bleef de molen veilig aan de ketting en de bliksemafleider staan. Mooi tijd om de stelling van al het vuil te verwijderen en ook de zeeg eens lekker schoon te poetsen. Elske en Samantha hebben hun handen, de boender en poetslappen flink laten wapperen.

Binnen werd er niet alleen koffie gedronken. Henk en Frank hebben weer voldoende zakken gevuld, die door Bertus ook weer even snel werden verkocht, want er kwamen vandaag zeker weer de nodige klanten.
Het door Elske gemaakte cadeaumandje werd dus duidelijk op face book bekeken. Vandaag werd er al naar gevraagd. Ditmaal met een iets andere samenstelling, maar het werd weer een succes.
Het harde werken werd weer beloond met een door Ida gezet kopje koffie, ditmaal vergezeld van de door Samantha gebakken kruidkoek. Het gezelschap werd nog even aangevuld door Cor en molenaar Abel uit Havelte. Altijd leuk om even ideetjes en ervaringen uit te wisselen met anderen.

Al draaide de molen vandaag dus niet, er is voldoende werk gedaan. Schoonmaken is iets dat er nog wel eens bij inschiet, maar nu is de binnenkant weer lekker schoon en opgeruimd.
Nog even bijgepraat door Albert en Hennie en je zult het bijna niet geloven, vandaag werd de sluitingstijd eens niet enorm overschreden. Rond half zes, geen klanten meer, alles opgeruimd dus de deuren gingen dicht. Je hoorde de molen bijna een zucht van opluchting slaken, eindelijk eens vroeg over naar de weekend rust.
Nou molen geniet er maar even van, want binnenkort is er weer veel te doen: rondleidingen, Meppeldagen, Molendag. Genoeg te doen en te beleven.
Frank
 
JULI 2014
Zaterdag 5 juli 2014
Een beetje wisselvallig dagje. Temperaturen waren aangenaam boven de twintig graden. Maar de wind had het wals tempo te pakken... 1,2,3;1,2,3.
Af en toe een uitschieter waardoor hij toch een beetje onbetrouwbaar was. Aanvankelijk begonnen met twee hele zeilen, maar al snel waren het vier volle zeilen. Toch wel even blijven oppassen, want de onberekenbare vlagen uit het zuiden zijn niet altijd even leuk.

Vandaag was het gewoonweg rustig. Je kunt goed merken dat de schoolvakanties in deze regio zijn begonnen. De Meppelse bezoekers zijn vast vertrokken naar andere oorden. Ook het begin van de ramadan zorgde voor minder vaste klanten.
Mooi een dagje dat Bertel zich even kon uitleven op het malen met de molen zelf, al was dat helaas maar van korte duur. Dan maar weer ons elektrisch hulpmiddel erbij.
Zoals gebruikelijk wierpen Elske en Frank zich op het aanvullen van de voorraad. Op het moment dat Elske zich even bezig hield met een stuk administratie, nam Bertel het dichtmaken van de zakjes voor zijn rekening. Nou dat tempo is niet bij te benen. Eťn ding is zeker, een zakjesdichtknoopmachine hebben we niet nodig, hij doet het veel sneller.

Onder het ondertussen beroemde en beruchte koffie drinken even samen met Bertus erbij besproken wat onze cuba's gisteren voor nuttige informatie hebben opgestoken op het Festival der AA.
Er zijn weer leuke contacten gelegd met mensen die ervaring hebben met het organiseren van activiteiten, die wij op de molen ook wel ergens in zouden kunnen passen.

Nadat er weer een ruime voorraad volkoren, bloem en pannenkoekenmeel was klaargezet, in de gauwigheid nog eens gebrainstormd over de komende activiteiten. Aanstaande woensdag een bezoek van een BSO groep en een groep internationale scholieren, donderdag natuurlijk de eerste Meppeldag.
En dan op een holletje de molen even stilzetten omdat er zeer onbetrouwbaar weer zijn plensbui recht boven de molen liet vallen, gepaard gaande met onbetrouwbare wind. Gelukkig was dat maar van korte duur. De zeilen kregen toch nog de kans om te drogen.
Het laatste uur gedraaid met twee volle zeilen en natuurlijk twee HOLLAND vlaggen erbij.
Even na zes uur hielden we het voor bekeken. De meeste bezoekers zaten toch al voor de tv. Ondanks het (dachten wij) geringe aantal bezoekers een bevredigende omzet deze week.
Tot slot nog even: cuba's zijn cultuur bazen. Mensen die de cultuur in de provincie vertegenwoordigen.


Zaterdag 12 juli 2014
Benauwd en onberekenbaar weer. Wind draaide toch wel steeds. 4 volle zeilen erop, maar draaien deed de molen niet echt vlot.
Ondanks het matige windje vandaag draaide er in ieder geval een molen in Meppel en dan ook nog in een keurig opgeruimde en gemaaide tuin.
Verder was het vandaag weer een dagje als vanouds. Kruien en afwachten, opzeilen en weer afwachten. Malen was er niet bij, maar bijpraten des te meer.
Elske, Bertel, Wim, Bertus, Henk, Ida en Frank hebben even de komende activiteiten doorgenomen, want er staat gelukkig nog al wat op het komende programma. Door de vakanties komen er de komende weken nogal wat groepen van de BSO onze molen bezoeken en we mogen natuurlijk ook de Drentse Molendag, Rijwielvierdaagse en kinderbakdag niet vergeten. Voor deze evenementen hebben we de nodige voorraden nodig en een deel daarvan is vandaag alweer op de maalzolder terecht gekomen. Eerst even op de wind luien, maar die liet ons helaas in de steek, dus de rest moest even met de hand. En dan zeggen ze dat molenaars lui zijn.

Onze oudste molenaar Albert gaat ons binnenkort verrassen met een wandeling door Meppel. Bedankt voor het leuke idee Wim.
Voor veel meer werkzaamheden was het eigenlijk te benauwd, dus bleef het bij ideetjes op tafel leggen en voorbesprekingen voeren. Natuurlijk moest de molen af en toe wel even met de neus in de wind gezet worden. Wim en Bertel hebben Frank en Henk weer even van wat theorie voorzien.
Natuurlijk vinden ook wij de zomer erg fijn, maar als rechtgeaarde Hollanders klagen we toch ook nog even. Graag een beetje meer wind...


Zaterdag 19 juli 2014
Vandaag was het gewoon dus warm, zo niet zeer warm. Een briesje uit NO richting zorgde voor het draaien van de molen met vier volle zeilen. Al vroeg op de dag probeerde Wim de molen nog te laten draaien met twee zeilen, maar dat was niet genoeg. Het windje was erg onberekenbaar. Af en toe een stevige bries die er voor zorgde dat de molen weer aardig op toeren kwam. Ook de windrichting was niet constant, vandaar dat aan het eind van de ochtend Wim en Frank nog even flink moesten kruien en de overige twee zeilen erbij moesten zetten.
Onze vaste fourage medewerk(st)er Elske zorgde vandaag weer voor de broodjes met iets erbij.
Dinsdag a.s. is de molen vertegenwoordigd bij de intocht van de Drentse Rijwielvierdaagse op sportpark Ezinge, vandaar dat er met man en macht gewerkt werd aan het maken van voldoende voorraad. Ook Cor, die zich normaal met alle techniek bezig houdt, stond zakjes te vullen.
Natuurlijk was ook ons winkelopperhoofd er vandaag weer bij, al was het voor Bertus een rustige dag.

Vandaag geen koffie, het was te warm, maar ijs. Net zoals we gewend zijn bij de koffie twee kopjes te drinken, werden er vandaag dus twee ijsjes verorberd. Samen met Bert Hoevenberg hebben we ons eens even gebogen over wat pr werk en een aantal mogelijkheden voor ons toekomstige T shirt. Wat het wordt? Dat blijft lekker nog even een verrassing.

Door alle drukke werkzaamheden was een van onze molenaars wel erg oververhit geraakt en zocht afkoeling in de Reest. Bertel je bent geslaagd voor je bommetjes diploma. Nu nog even flink oefenen met uit het water komen...

Eerder deze week draaide de molen ook al onder leiding van Wim vanwege de Meppeldagen en op de vrijdag kregen wij weer bezoek van een groep van de BSO.
Komende week dus weer bezigheden genoeg en tussendoor nog even wat voorbereidingen voor de Drentse molendag, waaronder het zelf uit zee halen van de makrelen.
Vanwege alle warmte waren de werkzaamheden op een laag pitje gekomen, dus is het verslag ook iets korter.
Aan het eind van de dag werden zowel de prullenbak als Molen de Weert weer in de rouw gezet vanwege de vliegtuigramp in OekraÔne.
Wil je meer weten over het werk van vandaag en de foto's eens bekijken, kijk dan op face book.


Zaterdag 26 juli 2014
Een aangenaam temperatuurtje na een verhitte week, rond de 23 graden. Een zwak windje uit het noordoosten. 4 volle zeilen en nog maakte de molen maar met lage snelheid zijn rondjes met af en toe een korte pauze. En dat terwijl een molen toch echt geen koffie drinkt.
Nadat Wim, Bertel en Frank de molen hadden opgezeild, onder het toeziend oog van Albert K, toch nog even een stukje kruiwerk, want de windrichting was niet helemaal vast.
Nog even wat kleine herstelwerkzaamheden aan de nieuwe fokken verricht.
Terwijl Elske zich bezig hield met de winkel en de voorraad is de grote schuur eens flink onder handen genomen. Eerst eens even gekeken wat er weg kon, daarna een kast leeggeruimd en verplaatst naar de keuken, zodat daar ook meer bergruimte is.
Tussendoor werden de diverse kijkers door Wim en Elske ontvangen in onze molen. Een gevarieerd gezelschap, die daarbij ook nog wel eens wat producten meenamen.

Onze boekenwurm en koffiefee Ida liet ons de werkzaamheden even staken om even bij te praten en bij te komen, want als je aan het werk bent is het toch veel warmer dan je zou denken.
Niet alleen in de schuur maar ook in de molen werd alles aan kant gemaakt. Klaar om de komende bezoekers weer te ontvangen. Bertus die aanvankelijk niet zou komen, liet ook zijn gezicht nog even zien, zodat onze dag toch weer compleet was.
Toen werd het toch wel eens tijd om ook de rommel op de plaats voor de schuur weer eens op te ruimen. Al het oud ijzer is inmiddels afgevoerd en de overige rommel verdwijnt maandag in de container. De grote schuur ziet er weer netjes uit. Nu zo zien te houden.
Een ding is er echter vandaag niet gebeurd. Er is niet gemalen. Dat moet dan volgende week maar gebeuren, anders kan de voorraad niet aangevuld worden.

Komende week weer een bezoek van de BSO, DMD. Dus geen al te kalme week. Als de wind nu ook nog eens op bezoek zou komen, zijn we allemaal weer helemaal tevreden.
Frank
 
AUGUSTUS 2014
Zaterdag 2 augustus 2014
Weer een warme en benauwde dag met hier en daar een dreigend wolkje. De vier volle zeilen lieten de molen lekker draaien met zijn neus naar het oosten. De wind was weer eens een beetje onberekenbaar, dan een zuchtje, dan een briesje.

Bertel was al vroeg uit de veren, want voor Wim en Elske en Frank er waren draaide de molen alweer lustig zijn rondjes en dat was toch ruim voor het middaguur.

Je kunt goed merken dat het nog vakantie is en het weer noodzaakt de mensen om koele plekjes te zoeken. Er kwamen niet zo heel veel bezoekers. Dit was voor Wim en Bertel een mooie gelegenheid om de mio-ers eens even te testen op hun kennis en vaardigheden. Hoe heet dit, hoe zit dat in elkaar en ga maar eens flink oefenen met vangen.

Elske en Bertus hadden het in de winkel ook vrij rustig, er is voldoende voorraad, dus geen razend tempo vandaag. Op ons gemak de wekelijkse koffie gedronken in de tuin. Jammer voor Elske want zij deed nog even een korte rondleiding, dus dat was koude koffie.

Tegen het eind van de middag werd het even goed opletten. De wind werd steeds onbetrouwbaarder en dat eindigde in het heel snel kruien van de molen. 4 velden in record tempo en snel even een paar zeilen eraf. Helaas voor de wind: deze wedstrijd werd gewonnen door de molenaars, dus het draaien was snel over. Ondanks de 2 resterende zeilen, draaide de molen nog lekker even zijn rondjes.
Tussendoor nog even een flinke hoeveelheid gemalen. Kon ook best wel, want de voorraad tarwe is deze week weer even flink aangevuld.

Komende week weer een bezoek van een flinke groep van de BSO en natuurlijk de Donderdag Meppel Dag. En dan op naar het grote evenement op 23 augustus a.s. de Drentse Molendag, met vele leuke molenactiviteiten.
Geef het dus even door aan vrienden en bekenden, zodat het in de agenda genoteerd kan worden.


Zaterdag 9 augustus 2014
Een lange dag, want de molen draaide al vroeg. Mooi zomerzonnetje, lekker windje vanuit zuidoost en voldoende wind om weer eens fijn te kunnen malen.

Albert Kreulen, Wim en Bertel hielden zich met het malen bezig, terwijl Elske, Samantha en Frank zich bemoeiden met de voorraad. Want er moet een flinke voorraad gemaakt worden. Nog 14 dagen en dan is het Drentse molendag en dan staat er wel weer het een en ander te gebeuren. Vandaar de ijverige voorbereidingen vandaag. Tussendoor natuurlijk even bespreken wat er allemaal moet gaan gebeuren en wat vooral erg belangrijk is hoeveel vrijwilligers hebben we die dag.

Ook Bertus had het voor een zaterdag niet stil. Regelmatig kwamen er klanten voor onze producten. Maar de molenwinkel kan het aan... de voorraad is helemaal op en top!
Ida heeft vandaag de lege plekken in de boekenkast weer opgevuld. De verkoop gaat gestadig door.
> zie foto

Af en toe even de zeilvoering aangepast, want helemaal betrouwbaar en constant was de wind niet, maar aan het eind van de dag was er toch bijna 500 kg gemalen, iets wat al weken niet is gebeurd. De molen trok er behoorlijk aan.
Gelukkig was er tussendoor ook nog voldoende tijd om weer eens wat fraaie foto's van de molen te maken, zeker nu de tuin door Petra zo lekker bijgehouden wordt. De resultaten zijn mooi geworden, wellicht zit er een mooi plaatje bij om nieuwe kaarten te laten maken.

Al met al een zeer bedrijvige dag in de molen, waarbij er door iedereen hard is aangepakt.
Denk je net klaar te zijn, komt er nog een vertegenwoordiging van Bakker Steenbergen even kijken, dus weer opnieuw malen en laten zien wat we waard zijn. Nu maar hopen dat hij tevreden is en wie weet brengt dat nog iets nieuws voor de toekomst.

Voor deze week was het wel weer even genoeg, met alle bezoeken die er ook nog geweest zijn.
Komende week slechts een bezoek van de BSO dus waarschijnlijk een iets rustiger weekje.


Zaterdag 16 augustus 2014
Vandaag een kleine ploeg op Molen de Weert. Bertel was in Ruinerwold om zijn auto te laten bekijken, auto's te bekijken en contacten te onderhouden op de oldtimerdag. Frank was op "studiereis".

Om half twaalf ingespannen.
De ploeg bestond uit Elske, Bertus, Henk en Wim. Door de vele buien was de windrichting (wnwĖwzw) en -kracht (2-5 Bft) nogal wisselend.

Er was vrij veel aanloop. Somalische Italianen uit voormalig Italiaans SomaliŽ (Ik wist niet dat SomaliŽ vroeger een kolonie van ItaliŽ was). Ook een groep Italianen uit SardiniŽ. Verder veel vakantiegangers.
De omzet was goed. De helft van de voorraad boekwijtdoppen verkocht. Ook de griezen werden weer verkocht.
Bertel kwam om 18.30 uur op de molen helpen de molen weg te zetten.
Wim


Zaterdag 23 augustus 2014
Een erg wisselvallige dag. Deze dag begon met een zielig zonnetje tussen de mist door. Uiteindelijk werd het een lekker begin van de dag. De molen draaide al erg vroeg zijn rondjes als introductie voor de Drentse Molendag. Een windje uit het zuidwesten, dus wat wil je nog meer.

De eerste mensen waren rond half acht al aanwezig op de molen. Sjouwen, opbouwen, kramen inrichten.
Half tien, natuurlijk koffie drinken en alles nog even doornemen. Het draaiboek werd tot op de minuut gevolgd. Nu maar duimen draaien dat het weer de hele dag een beetje mee zou spelen.
De eerste bezoekers druppelen even voor tienen het terrein op. En dat bleef eigenlijk de hele dag doorgaan. De verkoop van molenproducten begon voorzichtig op gang te komen.
En dan spelen de weergoden weer eens niet mee. Het begint even lekker te regenen. Iedereen kijkt op weerplaza om alleen maar goede dingen te zoeken en ook te vinden. Gelukkig vielen de plensbuien wel mee, waardoor we niet al te veel later gewoon verder konden met de activiteiten.
Er werd weer leuk molenbrood verkocht, vis gerookt, broodjes gebakken en ook de scouting was lekker bezig.
Alhoewel het af en toe regende, hadden onze molenaars en gastmolenaars het erg druk met diverse rondleidingen. Ja mensen zoeken de droogte op en binnen in de molen vind je die wel.
Gelukkig klaarde het in de middag weer op en konden alle buitenactiviteiten gewoon weer doorgaan.

De gehele dag liepen de bezoekers af en aan. Waar je voorgaande jaren kon spreken van pieken in het bezoek, was het vandaag met recht een komen en gaan van bezoekers. Het ging allemaal heel gelijkmatig.
Vandaag geen namen van medewerkers, want dan vergeet ik echt wel iemand, maar het waren er erg veel. Allemaal vrijwilligers die Molen de Weert een warm hart toe dragen.

En dan aan het eind van de dag natuurlijk de afrekening. Gedurende de dag was het niet echt in te schatten. Maar het bleek alle moeite waard te zijn geweest. Met alle investeringen van al deze molenliefhebbers en vrijwillige inspanning hebben we het spaarpotje van de molen weer fijn kunnen spekken. We mogen meer dan tevreden zijn.
Alle belangeloze hulp die ons is geboden vandaag hadden we echt nodig. Alle mensen die geholpen hebben heel heel erg bedankt voor jullie inzet. Zonder jullie is dit echt niet mogelijk.
> zie foto's

Maar we zijn er voorlopig nog niet. Komende week weer een bezoek van CSG Dingstede voor een project en dan natuurlijk volgende week zaterdag de bbq voor alle vrijwilligers. Maar... op Amerikaanse leest. Iedereen neemt wat mee.
Volgende evenement: burendag. Maar daarover lees je op face book de komende tijd meer.
Voor nu rust even lekker na een enerverende dag en fijn vervolg van het weekend.
Frank


Maandag 25 augustus 2014
Zijn we net bijgekomen van een hectisch weekend met de Drentse Molendag, staan er 26 brugklasleerlingen voor de molen. Deze kinderen, die pas een week op school zijn, worden geconfronteerd met een project, dat te maken heeft met de molen. Zij worden uitgedaagd een zakjesvulmachine te ontwerpen.
Dus eerst maar een rondleiding door de molen om duidelijk te maken wat de bedoeling is. Geen computers, geen mobieltjes, maar iets dat het werk van de molenaar eenvoudig maakt en dat ook nog eens bij de molen past.
Ja en daar sta je dan, net van de basisschool af en dan moet je zo'n probleem op gaan lossen. Voor de een een gemakkelijk iets, voor de ander een probleem dat wel prikkelt.

Het is niet het eerste project waar Molen de Weert in samenwerking met CSG Dingstede aan werkt. Voorgaande projecten leverden verrassende resultaten op. Diverse leerlingen waren zo gemotiveerd, dat er ijverig foto's van de werkplek werden gemaakt. Zakjes mee, meel mee en nu werken aan een oplossing van dit vraagstuk. Wij, medewerkers van de Weert zijn weer erg nieuwsgierig. We houden u op de hoogte.
> zie foto's


Zaterdag 30 augustus 2014
Augustus was de natste maand sinds jaren, maar dat weerhield onze molen er niet van lustig zijn rondjes te draaien. Na een vakantieperiode met meer dan voldoende activiteiten werd deze maand afgesloten met een beetje druilerige dag.
Mooi een dagje om eens wat lastige karweitjes op te lossen. En lastig was het. De as moest met vereende krachten even een klein stukje naar voren worden gebracht. Ja en dat doe je niet zo maar. Balkje hier, latje daar en na heel veel moeite in en buiten de kap is het uiteindelijk gelukt.
Af en toe schoot er wel wat los, wat het nodige commentaar opleverde, maar het is dus toch gelukt. Basken weer op zijn plaats, wiggen weer aangeslagen en nu draait de Weert weer in optimale vorm.

Ook het lastige kruien is wat gemakkelijker geworden door een bout af te zagen. Duurde wel ongeveer een uur, maar ook dat is uiteindelijk gelukt.
Tussendoor nog wat bezoekers te woord gestaan en klanten geholpen, zakken gevuld, gebuild en gemengd. Veel kleine karweitjes die er toch maar voor zorgden dat de dag eigenlijk weer zo voorbij was. Althans, de werkdag op de molen, want rond een uur of vijf werden de tenten en banken te voorschijn gehaald, om met een leuke groep gezamenlijk te barbecuen...

Toch maar even namen vermelden. De barbecuegroep bestond uit Elske, Bertel, Wim, Anouk, Harrie, Helena, Leon, Jan, Johan, Cor, Selma en Frank. Was niet alleen de bbq groep maar voor vandaag ook eigenlijk de groep mensen die hard aan het werk is geweest, want wie langskomt wordt gewoon aan het werk gezet. En mensen, we doen het allemaal voor ons plezier en voor onze eigen molen.
Terugkijkend op deze dag een fijne werkzame maar vooral weer een gezellige Weertdag.
> zie foto's
Frank
 
SEPTEMBER 2014
Zaterdag 6 september 2014

Vreemd weer vandaag, zelfs met vier volle zeilen had de molen er eigenlijk niet zo'n zin in. Af en toe een rondje en dan was het wel weer genoeg. Dat gaf ons de tijd om weer de voorbereidingen voor een volgend evenement te doen. Elske, dit maal met hulp van Jan hebben zich gebogen over het vullen van de zakjes, later geassisteerd door Albert Kreulen.
Bertel heeft zich vandaag met hulp van Frank meer bezig gehouden met allerlei molenvraagstukken. Ja dat komt ervan Bertel als je iemand opleidt, dan moet je ook heel veel vragen beantwoorden.

Onze tuinvrouw Petra was geblesseerd, maar ook vandaag ziet de tuin er weer netjes uit, dankzij het maaiwerk van Henk.
Bertus en Elske hadden ook vandaag weer hun handen vol aan het helpen van de klanten.
Nieuw was vandaag het schonen van een lading tarwe, die we misschien in de toekomst gaan malen. Dit was gelukkig maar een proefstukje, want het leek wel een beetje op het vervelende werkje dat Assepoester van haar stiefmoeder moest doen. Maar vele handen maken licht werk, uiteindelijk is het gelukt en kon er een leuke hoeveelheid tarwe gemalen worden uit eigen omgeving. Nu even opsturen naar het laboratorium om diverse testen te ondergaan. Duimen mensen, dat dit meel door de beugel kan of beter gezegd door de stenen kan.

Natuurlijk, jullie zaten er al op te wachten even lekker gezamenlijk aan de koffie en bezoek gehad van Willem, beter bekend als de chauffeur van de mooie T-Ford, maar ook molenaar in Staphorst. Altijd leuk om even van gedachten te wisselen met een mede molenaar.

Aan het eind van de middag de molen alvast klaargemaakt voor het onderhoud dat maandag begint. Witte zeilen eraf, bruine zeilen goed opgebonden, zodat de roeden doorgehaald kunnen worden.
Ja en molenaar worden vereist wat inspanning, het is geen schriftelijke thuiscursus van het NTI, dus klimmen naar boven en zeilen en kettingen losmaken. Remkleppen vast open zetten. De molenmaker kan maandag direct aan de slag. En dan natuurlijk komende week nog even een kinderfeestje en een presentatie van CSG Dingstede en natuurlijk onze eerste theorie avond onder leiding van Bertel en Wim.
De vrijwilligers van Molen de Weert zitten dus echt niet stil, maar ze doen het met hart voor hun molen. Voor nu alweer een heel fijn weekend, rust goed uit want er staat nog een hoop op de komende agenda...


Zaterdag 13 september 2014
Vandaag een beetje aparte dag. Het was Nationale Monumentendag, dus Molen De weert opende haar deuren voor alle belangstellenden voor monumenten in en om Meppel.
Een rustig windje uit noordwest hoek, een aangenaam temperatuurtje en een mooi zonnetje zorgde voor een aangename dag. Vier volle zeilen, af en toe kruien en draaien maar.

Al vroeg opende de molen de deuren, om mogelijke gasten te kunnen ontvangen. Een beetje aangepast programma, koekjes proeven, kruidkoek proeven en een mooie boekenkraam buiten. Een leuk aantal vrijwilligers bestaande uit Wim, Bertel, Elske, Ida, Petra en Frank bemensden de molen vandaag.
Al vroeg stonden de eerste mensen voor de deur voor een wandel of fiets route. Helaas pas na elf uur na de officiŽle opening mochten en konden deze meegenomen worden.
Het was een af en aan lopen van mensen, ook al stond de molen niet in de echte route opgenomen, maar toch kwamen er verspreid over de dag toch ruim 200 mensen een bezoekje brengen. Zelfs na de officiŽle sluitingstijd kwamen er nog mensen.
Het normale werk kwam zelfs een beetje in gedrang, maar gelukkig konden we tussen de werkzaamheden door de mensen te woord staan.
> zie foto's

Vandaag werden de werkzaamheden van de afgelopen week afgewerkt. De molenmaker is druk bezig geweest met het herstellen van de roeden. Vandaar dat de zeilen gedeeltelijk verwijderd waren.
> zie foto's

Vandaag toch nog even de witte zeilen teruggehangen, want de bruine moesten voorzien worden van nieuwe touwen. Om in molenaars termen te spreken: de lijken moesten worden vervangen. Een karweitje waar toch nog wel erg veel tijd in gaat zitten.
Tussendoor ook nog even kans gezien de voorraad meel aan te vullen, want gemalen moest er echt wel worden.

Komende week staat in het teken van het internationale poppenspel, dat deze week erg actief is in Meppel.
Gedurende meerdere dagen zal de molen het decor vormen van een poppenspel "Bonje op de Molen". Dit spel wordt opgevoerd voor 36 groepen van de basisscholen van Meppel.
Komend weekend is dit poppenspel ook toegankelijk voor niet basisschool mensen.
Wederom dus een drukke maar vreselijk gezellige periode op Molen de Weert.


Zaterdag 20 september 2014
Een zeer ongewone dag voor Molen de Weert en alle mensen in en op en rond de molen. Weinig wind, geen zeilen, geen draaiende molen. Onderhoud, nee hoor, dat is al voor een groot deel gebeurd.

Vandaag weer twee voorstellingen van puppet international.
De afgelopen dagen werden er per dag zes voorstellingen gegeven door Charlotte de Lange. Meer dan 600 kinderen hebben deze week de molen bezocht voor deze voorstelling. Charlotte vertelt met haar poppen Jut, Bombast en de raaf in een notendop de geschiedenis van de molen en dat uiteraard tegen het decor van de meelzolder.
Vandaag waren deze voorstellingen te zien voor belangstellenden. Dit gaat nog even door. Morgen, zondag, nog twee voorstellingen en dan maandag en dinsdag bij elkaar nog 12 voorstellingen. Daarna keert de rust weer in de molen en wordt er weer gewerkt zoals het eigenlijk in een korenmolen hoort. De nieuwe voorraad ligt al klaar om gemalen te worden.
> zie foto's

Aan het eind van deze zaterdag, ondanks het dreigende onweer nog even wat omwentelingen gemaakt en wat smeerwerk verricht.

Puppet international
maandag 15 t/m dinsdag 23 september 2014
Dit keer een extra verslag. Geen echte molenbezigheden, maar wel een bezigheid op en in de molen.
De afgelopen week maakte Molen de Weert deel uit van de erfgoedroute, die hoorde bij het internationale poppenspektakel in Meppel.
Gedurende 6 weekdagen speelde Charlotte de Lange een poppenspel voor meer dan 1000 kinderen van de basisscholen uit Meppel en omgeving. Zes voorstellingen op een dag. In het weekend waren de voorstellingen opengesteld voor volwassenen, die onder leiding van een stadsgids ook deze route liep.
De route begon met een poppenspel in het Drukkerijmuseum, werd vervolgd door een voorstelling bij Stichting Oud Meppel en werd afgesloten met een mooie voorstelling in Molen de Weert.
De meelzolder was het decor voor dit spel.
Charlotte zag kans in ongeveer 20 minuten de geschiedenis van de molen te spelen en te vertellen met de poppen Bombast van Eek, Jut van Drielesen en raaf. Veertig voorstellingen in een week, een mega prestatie!!
Niet alleen de medewerkers van de molen maar ook alle toeschouwers hebben met veel plezier naar de voorstellingen gekeken.
Jammer dat het afgelopen is, maar ergens ook wel weer een beetje fijn dat de molen weer gewoon molen mag zijn... Maar voor een herhaling over 2 jaar zijn we helemaal in.
Charlotte bedankt en veel succes!


Zaterdag 27 september 2014
Vandaag onze steen los gehaald, deze word volgende week gescherpt. Rond de middag draaide de molen best wel lekker, maar na een uur of 3 was het gebeurd met de wind. Wim heeft de molen rond 18.30 uur afgezeild, om dat hij om 19.00 uur moest eten...
Van de week de schilder op de molen gehad, deze heeft de roeden in de 2 componenten verf gezet.
De pen tussen de koebouten en de vangband trekt krom, deze word nu te veel op buigen belast omdat men er vulbussen tussen heeft gedrukt. En niet genoeg op trekkracht. Nieuwe pen is gemaakt, van staal 52. En de vulbussen gaan er tussenuit, of worden een stuk kleiner. Deze klus zal volgende week zaterdag bij goed weer plaats vinden, vang word ook verstoken.
Frank
OKTOBER 2014
Zaterdag 4 oktober 2014
Een beetje aparte dag voor Molen de Weert vandaag.
Het begon al erg vroeg. Molen de Weert was een van de deelnemers aan de regio markt puur uit de regio op de Wheem in Meppel. Elske heeft de kraam in orde gebracht en achtergelaten onder de hoede van Hennie van der Werf en haar nichtje Samantha. Aan het eind van de ochtend werd de kraam overgenomen door Ida en Selma. Deze vier dames hebben vandaag de molen erg goed vertegenwoordigd en voor een mooie opbrengst gezorgd.
> zie foto

In dezelfde tijd werd er op de molen hard geklust. De vang was niet helemaal meer in orde. De koebouten waren niet helemaal meer in goede staat, dus moesten even verwijderd en gerepareerd worden. Na een lange dag van klussen en veel vangen en loslaten, kon rond de klok van 5 uur de molen weer goed draaien. Een klus die geklaard werd door Bertel, Alex, Wim, Frank en Henk. Het ging zo te horen niet aldoor even vriendelijk, maar het doel heiligt de middelen. Een nieuwe stang in de vang, koebouten weer dicht gelast en tussendoor was er zelfs nog even tijd om de weeg schoon te maken, al is dit klusje nog niet helemaal geklaard.
Er was gelukkig nog voorraad genoeg, zodat een dagje niet malen geen schade aan heeft gericht. Nou ja schade is een groot woord, maar je moet wel je klanten kunnen voorzien van hun boodschappen.
Gelukkig doet alles het weer naar behoren, en dat is toch wel het belangrijkste.

Opvallend he, deze week geen koffiepauze, daar was eigenlijk geen tijd voor.
Komende week is het weer een beetje gewoon, een kinderfeestje en daarna begint in deze regio de herfstvakantie. Traditie getrouw start de molen deze week met de kinderbakdag, dit jaar omgedoopt naar kinderdag. Houd de kranten en overige media maar in de gaten, want het staat er vast in.


Zaterdag 11 oktober 2014 - Kinderdag
De dag begon al vroeg. Het brooddeeg moest gehaald worden bij Bakker Steenbergen en tegen negen uur werden de kramen neergezet. Daarna kon het opbouwen van ons jaarlijkse kinderevenement beginnen.
Gelukkig werkte het weer mee, want het beloofde een prettige oktoberdag te worden. Later bleek dat ook de regenspetters ons even goedendag kwamen zeggen, maar het weer was over het algemeen prima. Voor de molen te weinig wind, want zelfs met vier volle zeilen, bleef het draaien moeizaam.
Rond twaalf uur werd ons innerlijk even versterkt door de heerlijke broodjes van Hennie. Met recht een beetje moeder overste zoals ze voor ons zorgt.

Even voor een uur waren onze eerste kleine molengasten al aanwezig. Het leek een rustig middagje te worden, maar schijn bedriegt. Het was een beetje stilte voor de beruchte storm. Het bleek een af en aan lopen te worden van kinderen met hun ouders. Het deeg en beslag was niet aan te slepen. Er moest zelfs even een toegangsstop gebruikt worden voor de zolders van de molen.
Ook de ouders deden vrolijk mee, alhoewel dat meer te merken was aan de verkoop van pannenkoekenmeel en kruidkoek.
Tussendoor zag onze molenaar Bertel ook nog even kans om wat tarwe te malen en mensen te vertellen over de molen.
Moe maar uiterst voldaan over de deze meer dan geslaagde dag werd er nog even wat gedronken.
Wie hebben meegeholpen deze dag te doen slagen: Bertel, Elske, Ida, Henk, Jan, Gea, Bertus, Frank, Samantha, Kyra, Hanneke, Michelle, Merel, Petra, Ida, Hennie, Bertus. Ik hoop echt dat ik niemand ben vergeten.
Mensen het was weer een TOP dag en wat fijn dat we samen weer zo'n gezellig evenement hebben doen slagen. Al hebben we wat plus en min punten ervaren, dit geeft ons de moed om volgend jaar weer zoiets te organiseren.
> zie foto's

Komende weken is het weer gewoon rustig op de molen en kunnen we verder met het werk dat we normaal horen te doen, waaronder weer verschillende onderhoudsklusjes. Volgend evenement? U leest er vast tegen die tijd meer over op onze site of op facebook.
Voor nu allemaal bedankt voor de goede inzet.


Zaterdag 25 oktober 2014
Weinig woei (mooi woord hŤ), zelfs met vier volle zeilen was het draaien een beetje zielig. Bertel en Frank hebben opgezeild. Dit ging niet in een keer goed. Frank je moet wel alle touwtjes vastmaken...
Eigenlijk kwam het wel erg goed uit, want er moest vandaag flink onderhoud gepleegd worden. Alle kammen van het bovenwiel en de bonkelaar eens goed in de bijenwas gezet door de molenaar en de molenaars i.o.
Toen kwam echter het grootste probleem om de hoek kijken. De vang loopt op een paar plaatsen aan en hoe moet je dat nu eens goed herstellen. Van alles uitgeprobeerd en de oplossing is in aantocht, alleen nog niet aangebracht. Vandaag hadden diverse mensen ook nog andere afspraken, dus het euvel is nog niet verholpen.

Elske en Bertus hadden hun handen vol aan de winkel. Als de zakken gevuld waren, werden ze eigenlijk meteen weer verkocht. Komende week zal er toch echt even tussendoor gevuld moeten worden anders hebben we volgende week geen goed gevulde winkel.

Ondanks alle drukte was er toch nog even een moment om samen koffie te drinken en de werkzaamheden voor de komende periode te bespreken. Een van de komende activiteiten is gezamenlijk naar de wok. Even de molen achter laten en gezellig samen iets leuks doen. Niet dat de molen niet leuk is, zeker niet, maar soms moeten we even de zinnen verzetten.

Komende week een overleg met scala, om de molen als cultureel erfgoed goed op de kaart te krijgen.
Ida vandaag eens even een groot compliment voor jou. De boekenkast ziet er weer als nieuw uit. Alles weer netjes op alfabet en nieuwe boeken er tussen. Het ziet er prachtig uit. Je mag zeker een goed gevoel hebben over je werk.

Ook de werkzaamheden voor bakker Steenbergen gaan gestadig door. Beneden ligt nu een deel van de voorraad die hij gaat verwerken.

Komende week gaan een aantal mensen ijverig aan het werk met de as, die niet lekker draait. Dus het is en blijft een bezige boel op en rond de molen. We mopperen misschien wel eens af en toe, maar eigenlijk vinden we het verschrikkelijk leuk. We doen het tenslotte voor onze molen.
Voor fijn weekend en rust nog even uit voor we aan de komende werkzaamheden gaan beginnen.
Frank
NOVEMBER 2014
Zaterdag 1 november 2014
Vandaag weer zo'n dag van van alles wat...
Allereerst was er de herfstmarkt in Reestoord waar Molen de Weert ook vertegenwoordigd was. Vandaag hadden wij twee boegbeelden ingezet, Hennie en Ida. Beide dames worden er steeds sterker in om de molen op een markt te vertegenwoordigen. Sorry Ida, maar het was op de molen te druk om ook van jou een foto te maken.
> zie foto

Op de molen was het ook zeer bedrijvig. Al heel vroeg waren Elske en Frank aanwezig. Frank deed zijn befaamde rondje door de molen om deze in gereedheid voor een bezig dagje te brengen en Elske bakte wederom kruidkoeken voor Reestoord.
Uiteraard toen de koffie klaar was werden zij versterkt door Bertel.
Deze dag moest de as weer even gelicht en op zijn plaats gelegd worden m.b.v. een spekzwoerd om alles beter te laten draaien. Ook Bertel werd af en toe weggeroepen om te kijken hoe het met de pletter was. Aan het eind van de middag lag de pletter uiteindelijk in zijn auto, dus dat gaat ook helemaal in orde komen.

Vandaag hadden wij steun van de dames Merel, Michelle en Kyra. Stagiaires die wij kregen via de MAS markt die deze week werd georganiseerd door stichting Welzijn, op het Greijdanus College.
Deze meisjes hadden al een keer geholpen tijdens de Kinderdag en hebben vandaag met recht heel veel hulp verleend. De weeg is gesopt, zakken gevuld, geveegd, koffie gezet, Ida en Hennie geholpen in Reestoord.
Ook hangt eindelijk ons sponsorbord. Henk heeft het opgehangen.
Onze grote steun en toeverlaat Bertus was natuurlijk ook op de molen. Zijn vrouw was een dagje de hort op dus hij kon lekker zijn gangetje gaan op de molen.
Belangrijk ding vandaag was het naar boven brengen en het in gebruik nemen van onze nieuwe mengmolen. De pannenkoekmix zal voortaal machinaal worden gemengd en misschien nog wel meer. Laten we eerst maar eens wennen aan dit nieuwe apparaat.
> zie foto

Komende week zal er weer veel gemalen moeten gaan worden. Bakker Steenbergen heeft de smaak te pakken. Zijn nieuwe molen brood verkoopt goed en ja Molen de Weert maalt dit graan.
Daarnaast heeft de meelzolder eens een goede schoonmaak beurt ondergaan. Je ziet, we hebben echt niet stil gezeten. Ook heeft Bertel vandaag weer eens kans gezien een stuk theorie in de praktijk te toetsen. Even puntjes op de i gezet bij de mio-ers.
Morgen zondagrust? Als er voldoende wind staat dus niet, er moet flink gemalen worden.
Al met al een zeer bezige en vruchtbare dag, met veel vragen en antwoorden voor alle vrijwilligers.
Komende week weer wat bezigheden die de molen nog beter op de kaart brengen. Mensen, we mogen allemaal heel trots zijn op wat we samen doen en wat we tot nu toe bereikt hebben.


Dinsdag 4 november 2014
In het kader van de week van de verbinding kreeg Molen de Weert vandaag bezoek van een afvaardiging van het college van B&W.
Na een korte ontvangst, met fotograaf, werd een rondleiding gehouden door de molen. Ook binnen deze groep toch weer mensen, die nog nooit in de molen waren geweest.
Daarna werd er koffie gedronken en gesmuld van de versgebakken kruidkoek. Meteen was het tijd om een aantal problemen m.b.t. de molen te bespreken, zoals de slechte biotoop. Er zijn goede ideeŽn uitgewisseld. Al met al een vruchtbaar en zeer aangenaam bezoek.
> zie foto's


Zaterdag 8 november 2014
Een zuidelijk windje, 4 volle zeilen en voor november een aangename temperatuur. Zo begon de dag al vroeg. Bakker Steenbergen en zijn vrouw kwamen het eerste brood presenteren dat gebakken is met door de molen gemalen tarwe. De molen werd al vroeg vertegenwoordigd door Bertel, Wim, Elske, Bertus en Frank. Deze ochtend dus geen koffie met koek, maar koffie met in Meppel gebakken brood, van in Meppel geoogste en gemalen tarwe. Te koop onder de naam molenbrood.

Niet al te lang aan de koffie gezeten, want er moest nog een stuk onderhoud gedaan worden. Bertel en Wim hebben vandaag de vang goed gesteld. Een tijdrovend karweitje, maar... natuurlijk is het gelukt. Elske en Frank hielden zich ondertussen bezig met het vullen van een flinke voorraad zakken, want er is een grote bestelling gedaan. Dit alles onder het toeziend oog van onze verkoopmanager Bertus.
Vandaag is onze meelmengmachine voor het eerst volop gebruikt. Handig zo'n apparaat en het mengt veel mooier dan zoals we het eerst deden.
Ondertussen werd ons zaterdagteam versterkt door Henk en Ida. Gelukkig was het stellen van de vang klaar zodat er weer volop gemalen kon worden.
Als grote verrassing deze middag kreeg Wim zijn certificaat als vrijwillig molenaar overhandigd.

Tegen alle gewoontes in stond de molen er al rond half zes in volle rust bij. Had niemand zin meer? Nee, natuurlijk niet, er moest gewokt worden. Een groep van 13 bij de molen betrokken mensen heeft heerlijk en vooral gezellig gegeten.
> zie foto's


Zaterdag 15 november 2014
Een simpel windje vanuit het oosten en vier volle zeilen deden de molen toch wel wat rondjes draaien.

De dag begon al wat vroeger dan anders. Bertel en Frank moesten voor de molen nog wat ophalen in de molen in Nijeveen en dan weet je het wel. Je bent nooit meteen weer weg. Even ideetjes uitwisselen en natuurlijk alles bekijken.
Ondertussen hadden Wim en Elske de molen al geopend en was Wim begonnen met kruien en opzeilen. Nadat ook de laatste zeilen voorgehangen waren, waren de eerste rondjes een feit.

Vandaag zou een hectische dag worden, want de grote bestelling die maandag klaar moet zijn, moest afgemaakt worden. En dat is natuurlijk gelukt, mede dankzij de hulp van Cor en het vele maalwerk de afgelopen week van Wim.
Ook lag er nog een aardig klusje te wachten. Er moest 1400 kilo graan naar boven geluid worden. En ook dat is gelukt, het kan ook bijna niet anders.

Klusdag zou een betere naam zijn geweest voor vandaag. Er is een nieuwe voorraadplank aangebracht door Bertel en Henk, zodat er bij het vullen van de zakjes een mooiere wegzet is.
Er moest het nodige meel gemengd worden, zakjes gevuld, schoongemaakt en de winkel was wel eens toe aan een flinke opknapbeurt. Tot wanhoop van Bertus, die zijn klanten nu moest helpen terwijl zijn voorraad her en der verstopt was. Maar de mensen van Molen de Weert gaan dit soort uitdagingen niet uit de weg. Natuurlijk lukte ook dit. De bezoekers vonden het eigenlijk wel leuk en interessant, te zien hoe bedrijvig het in een molen kan zijn.
Ook Ida werd aangestoken door de opruimwoede en begon driftig haar kasten eens te reorganiseren.
De winkel is nog niet klaar, maar het gaat er goed uitzien, ook hier meer opbergruimte.

En terwijl iedereen zo hard aan het werk is, groeien ook de nieuwe ideeŽn. Een ervan is de mogelijkheid tot het bestellen van kerst/cadeaupakketten. Meer daarover volgt.


Zaterdag 22 november 2014
Bertel en Elske waren als eerste op de molen tegen half twaalf. Binnen lag een verrassing: een vracht tarwe en spelt.
Het was vandaag redelijk weer, net niet genoeg wind om mooi te malen. Droog en een graad of 10.
> zie foto

Henk, Bertus, Albert en Ida kwamen na de middag. En dat was goed ook. Er is zoveel te doen en veel bezoek. Klaas is ook langs geweest, gelukkig, het was te lang geleden.
Gemalen, gesmeerd, zakjes gevuld, verkopen, rondleiding, pannenkoekmeel naar de Jumbo, opruimen/vegen, tarwe luien: korrel omhoog, meel omlaag en de verkoopstelling verder uitgebreid .
Dus een goede drukke leuke dag op de molen, maar ook veel gedaan.
De tijd dat je op zaterdag alleen de molen kon bemannen is voorbij. Twee personen is minimaal. We hebben Wim en Frank wel gemist vandaag of eigenlijk hebben wij geen tijd gehad om ze te missen.
Het is nu 21 uur, volgens het laatste bericht draaiden beide molens nog: de Weert en de Prullenbak.
Volgende week weer een volle molenweek voor de boeg!
Update: 21.30 uur de molens staand stil.
Molengroet Elske


Zaterdag 29 november 2014
Na een drukke week voor de molen en zijn team volgt naar verwachting een rustige zaterdag, want Bertel en Frank zijn vandaag naar Alex in Garnwerd de steen terugleggen en Bertus en Henk hebben ook andere bezigheden. Toch zaten we aan de koffie met: Wim, Albert K., Cor, Tallel (nieuwe vrijwilliger), Petra en Elske.

Afgelopen maandag zijn Frank en Elske naar CSG Dingstede geweest om te kijken hoe het zakjesvulproject vordert. Dinsdag zakjes kruidkoek gevuld met Helena, Selma, Frank en Elske, de bestelling is zaterdag opgehaald. Cor heeft ook de nodige klusjes gedaan, o.a. een mooi randje geschaafd aan onze nieuwe bergruimte onder het paard. 's Avonds hebben Bertel en Frank nog bijna 400 kilo gemalen.
Donderdag heeft Wim gedraaid van half 11 en aan het eind van de dag heeft Bertel het overgenomen en heeft de molen nog gedraaid tot half 12. En weer hebben Bertel en Frank een paar honderd kilo gemalen. Weer voldoende meel voor de bakker en voor onze eigen handel.

Vrijdag draaide de molen ook al weer om half 10 ('s morgens). We hebben een oriŽnterend gesprek gehad met wethouder Koning en Mark Ravesloot van de Hollandsche Molen. Hierin hebben wij onze zorgen besproken over de biotoop en adviezen gekregen hoe nu te handelen. Want dat is wel duidelijk, we moeten actie ondernemen om wind voor de molen te waarborgen.
Om 13 uur de molen afgezeild en Bertel zat om half 2 weer op de kraan.
's Middags nog een bestelling kerstpakketjes klaargemaakt en Cor heeft de uitgebreide winkel extra verstevigd.
In de loop van de week trok de wind aan zodat de molen behoorlijk wat omwentelingen heeft gemaakt!

Nu zaterdag dan. Wim en Elske waren om half elf op de molen. Tallel kwam om elf uur. En het was koud, een gure oostenwind, brrrr en een graad of 4. Windkracht 4/5 en droog.
Van allerlei klusjes gedaan, opgeruimd, zakjes gevuld, boeken verkocht en de winkel weer ingepakt. Vandaag weinig bezoekers, maar wel de nodige klanten. Regelmatig krijgen wij de vraag naar groffe maling van de tarwe. Dat gaan we nu doen, naast het volkoren en bloem.
Petra heeft een boom in de tuin flink gesnoeid en de takken moeten worden opgeruimd. Otto is langs geweest, afspraak gemaakt voor bespreking technisch onderhoud 2015.

Wim heeft om half 5 afgezeild, zodat hij op tijd was voor de voetbalwedstrijd van Heerenveen. Maar... tegen acht uur draaide de molen weer met blote benen. Bertel en Alex hebben de molen lekker laten draaien tot elf uur. Ondertussen is er gesmeerd in de kap en is de vang gecontroleerd.
500 kilo meel voor de bakker staat beneden klaar. Toch handiger met het luiwerk, daar hebben we de wind en de molen tenslotte voor!
Zondag gaan de molenaars naar de Friese Molendag, ze zijn de molens nog niet zat.

Wat zal de komende week ons brengen?

Groet namens het Team,
Elske
DECEMBER 2014
Zaterdag 6 december 2014
Een matige noordwesten wind,4 volle zeilen, een voor deze tijd redelijke temperatuur, dat was het weer voor vandaag. De wind was niet voldoende om te malen, maar draaien deed de molen gelukkig wel.

Vandaag een vroeg begin. Elske was er al erg vroeg gevolgd door Frank, die eerst even het rondje door de molen deed en alvast ging smeren. Na de komst van Wim werd de molen voorzien van vier volle zeilen en op de wind gezet. Toch duurde het nog wel even voor de molen goed ging draaien.

Vandaag ook eerste zaterdag van de nieuwe maand, dus zoals afgesproken schoonmaken van de verschillende onderdelen. Omdat er niet gemalen werd was het meteen weer even tijd voor diverse klusjes. Elske en Bertus bogen zich over de nieuwe winkel, die gevuld en wel een zeer fraai aanzien geeft. Bertel en Frank hebben een van de bruine zeilen voorzien van nieuwe touwen. Een klusje dat nu eindelijk wel eens afgemaakt moest worden. Zo leer je dus touwen splitsen.
Ida werd ook aangestoken door de werklust, want diverse onderdelen van de boekenkast werden opnieuw gerangschikt en van andere boeken voorzien.
Tussendoor werd even tijd gemaakt om diverse bezoekers en klanten te helpen en te woord te staan.
Tijdens de koffiepauze werden de plannen voor de komende weken even besproken, zoals kerstbijeenkomst, nieuwjaarsborrel, meel voor bakker Steenbergen en de biotoop. Dus dit keer niet alleen koffie drinken, maar ook even zakelijk overleg.

Toch wordt het tijd dat we weer eens lekker ouderwets Nederlands weer krijgen. Een flink windje zodat we lekker en vlot kunnen malen. De verwachtingen voor zondag zijn een beetje gunstiger, dus dat wordt zondagsmalen.

Tegen het eind van de middag werden we verrast door Hennie en Albert, die met een trommel vol versgebakken oliebollen (van onze eigen mix) aan kwamen. Ze smaakten zo goed dat de trommel al heel snel leeg was.
Nog even napraten en alles opruimen en afzeilen en even na 19.00 uur was de molen in rust zich aan het voorbereiden op het werk van morgen.


Zaterdag 13 december 2014
Matig zuidelijkachtig windje, vier volle zeilen en nog zat er weinig vaart in. Zowel buiten als binnen in de molen lag het tempo aan de lage kant. Alleen de verkoop van gries steeg boven het gemiddelde uit. Zit je net nog te piekeren , hoe je hier een beetje van af kunt komen, is de hele voorraad verkocht vandaag.

De dag begon al vroeg. Rond elf uur waren er al diverse mensen op de molen aanwezig, Elske,Talal, Frank en Bertel. Even een rondje door de molen, smeren, logboek bijwerken en opzeilen. Gelukkig niet al te veel kruien en de molen kon draaien.
Bertel, Wim , Elske en Otto voeren een heftig gesprek over alle doelen die in het komend jaar gehaald moeten gaan worden. Te denken valt aan algemeen onderhoud van de molen. Ondertussen kwamen de eerste gries kopers al binnen en dat ging de hele dag zo door.

Omdat de wind een beetje tegenviel, werden er weer allerlei kleine klusjes gedaan, want echt stilzitten was er niet bij. De kerstversiering hangt al weer, nog niet helemaal compleet, de voorraad voor bakker Steenbergen staat beneden, de winkel is compleet en er zijn allerlei afspraken gemaakt voor de komende weken.
De kerstperiode is ook dit jaar voor de molen een drukke periode. Zelfs op het laatste moment moeten er nog leuke kerstpakketjes gemaakt worden.
Helaas moest Bertel met pijn in zijn lijf eerder weg. En toch hangt ook nu de ster zonder zijn hulp in de wieken en straalt weer over Meppel.

De middag werd opgeleukt door Henk, die nog trakteerde voor zijn verjaardag. Lekker hoor.
Vandaag werd het gezelschap uitgebreid met Albert en Albert. De een als molenaar en de ander als perfecte as opmeter.
Wim en Cor hebben samen de zakken volkoren voor de bakker naar beneden geluid.

Komende week nog even snel wat kerstpakketten maken en meel mengen en dan sluiten we de volgende week af met een gezellig kerst samen zijn.
En dan zijn we al weer bijna aan het eind van een zeer hectisch en productief jaar. Een jaar waar we allemaal zeker met trots op terug kunnen kijken.
Onze Molen heeft het dit jaar goed gedaan, of beter gezegd: alle vrijwilligers hebben meer dan hun best gedaan er een succesvol jaar van te maken. Nu nog even de laatste loodjes en dan vol plezier mogen en kunnen wij allemaal aan de feestdagen beginnen.
De molen staat al in stralende stand, dus het begin is er. De rest komt dan vanzelf.


Zaterdag 20 december 2014
Een lekker windje uit het zuidwesten zorgde er vandaag voor dat de molen flink wat rondjes kon maken en dat zelfs met blote benen.
Al heel vroeg waren Elske en Bertel op de molen om de voorbereidingen van deze dag te treffen. Na veel publicaties was het dan zover, lichtjes middag en avond. Er was dus heel wat te doen. Niet veel later werd hun aanwezigheid langzamerhand aangevuld met Frank, Albert K, Wim, Ida, Hennie, Albert, Cor, Leon, Jan en een afvaardiging van het bestuur. Nu sla ik vast weer iemand over, sorry alvast daarvoor.

Deze zaterdag werd er niet alleen gedraaid, maar zeer zeker ook gemalen. Voor de molen zelf ruim 700 kg en daarna nog eens een dikke 500 voor bakker Steenbergen. Er moest ook weer veel gemixed worden, want de verkoop liep stevig door. Daarnaast kwamen er ook nog mensen voor kerstpakketjes en om gewoon even een kijkje te nemen. Er was eigenlijk niet eens tijd om zoals we gewend zijn koffie te gaan drinken.
Tussen alle werkzaamheden door vulde de molen zich met de lekkere geuren van versgebakken kniepertjes (Albert Ida en Hennie) en de kruidkoeken die gebakken werden.
Aan het begin van de middag werd een begin gemaakt met het neerzetten van alle dingen die geproefd konden worden, waaronder ook het door Steenbergen gebakken brood met het door ons gemalen meel.
Grote verrassing op een gegeven moment. Daar kwam zomaar even de kerstman binnen, die overgevlogen was uit het hoge noorden. Hij heeft ook nog even een tussenstop gemaakt bij het kersverse ouderpaar Helena en Harry.
Het dreigende weer maakte het een paar keer noodzakelijk de molen stil te zetten, maar dat gelukkig van korte duur. Waar 's ochtends nog een grote voorraad tarwe lag ontstond in de loop der dag een grote leegte. Bijna de hele voorraad is gemalen. Dus eindelijk weer een dag waarop de molen kon laten zien de titel korenmolen waard te zijn. De meelzolder ligt nu overvol met gemalen voorraad, maar veel malen zal er voor de feestdagen wel niet gebeuren.
Eigenlijk was het een beetje chaotische dag, maar nu we er op terug kijken en de fraai versierde molens in het donker zien staan, weten we dat alle inzet deze dag weer zeker de moeite waard is geweest.
Beste mensen, voor nu even rust en voorbereiden op de feestdagen. Molen de Weert wenst alle mensen die zo met hart en ziel bezig zijn in, op, rond en met de molen sfeervolle kerstdagen.


Zaterdag 27 december 2014
Vandaag een frisse dag, temperatuur net boven nul, flinke noordwesten wind dus draaien met blote benen. Naderhand toch nog maar twee lange halve zeilen erbij gezet, zodat er flink gemalen kon worden.

Alweer een vroeg begin. Half 11 werd de molen door Elske, Bertel en Frank in gereedheid gebracht. Niet veel later werd het team aangevuld door Wim. Dat kwam goed uit, want ruim drie velden kruien, gaat makkelijker als je met drie mensen bent. En het draait toch wat makkelijker als je eerst de kap even smeert.

Vandaag weer een enorme hoeveelheid gemalen. De nieuwe voorraad voor bakker Steenbergen staat klaar en ook onze eigen voorraad gemalen tarwe mag gezien worden.

Langzaam aan druppelden de hulptroepen binnen, Cor en Bertus. Vele handen maken met recht licht werk, want er moest 1000 kg tarwe uitgeladen en geluid worden. De steenzolder ziet er weer rijk uit met al die zakken.
De winkel is weer aangevuld en de extra voorraad zakjes ook.

Later op de middag hoog bezoek voor de molen. Stond de molen enkele weken geleden in de vreugde stand, vandaag kwam de kleine Fleur zelf even met haar kersverse ouders een kijkje nemen op de molen. Er zijn natuurlijk weer flink wat foto's gemaakt van zoín poppetje.
Over bezoek en klanten hadden we niet te klagen, het waren er weer meer dan voldoende.

Het is en blijft een mooi gezicht om dit bouwwerk zijn werk te zien doen. En niet alleen een fraai gezicht, het geluid dat erbij hoort is ook imposant.
Dit was de laatste werkdag van 2014. De molen staat nu in rust te wachten op het volgende jaar. Het afgelopen jaar was een succesvol jaar voor de molen. Er is veel onderhoud verricht, veel gemalen en alle medewerkers hebben weer met heel veel plezier gewerkt op en rond de molen.
Voor nu een fijne jaarwisseling en pas op met vuurwerk.
Frank