Logboek Molen de Weert 2013

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2013
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2013  
We hebben een teller op de as en die houdt keurig het aantal omwentelingen bij. Dus geen molenaar of Mio'er (molenaar in opleiding) die elke keer in de kap de omwentelingen van de as telt.
Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360
Totaal aantal omwentelingen in 2012: 231.238


Nieuw tarwetransportsysteem in Molen de Weert Meppel
Vanmiddag heeft collega molenaar Hendrikes Grootoonk een tarwetransportsysteem voor onze maalstoel aangelegd. Dat was dus veel passen meten, slijpen, lassen en kruip en sluip door, maar uiteindelijk hangt alles. We hoeven nu geen halsbrekende toeren meer uit te halen om in de toekomst de kaar van de maalstoel die tussen vele balken zit te vullen. De vijzel wurmt de tarwe nu keurig omhoog. Naast de maalstoel kunnen we zonder veel gesjouw de zakken legen. Handig! We gaan de komende weken nog aan de slag om de roest etc. weg te werken. Nu nog een nieuwe wandcontactdoos voor krachtstroom en we zijn weer een stap verder in het afronden van ons langdurige maalstoelproject, zie hier.

Zaterdag 5 januari 2013
Na een enerverende week in Havelte, hoopte ik mijn rust te vinden op de koffiezolder van molen de Weert. Om even na 13.00 uur kwam ik bij de molen aan. De deuren open, maar de molen stond niet op de wind, ook werden er geen pogingen gedaan om daar verandering in te brengen. In de molen stond Bertel met waterige blik de wereld in te kijken. Griep. Hij wilde niet blijven. Gelukkig was het baken in de storm wel aanwezig: Elske.
Kees een weekend naar Amsterdam, Albert K. een stadswandeling, Alex aan het timmeren bij zijn oma. Weg was mijn goede voornemen om te rusten
Ik heb mijn kans gegrepen: helemaal alleen de molen 135 graden gekruid, samen met Cor de ster eruit en zeilen ervoor. Vandaag was ik dé molenaar van dienst, samen met MIO Henk. Maar MIO Henk had een enkel die dubbel geklapt was.
Er waaide een fijn windje, kracht 3 à 4. Heel statig draaide de molen.
Het leek een rustige middag te worden met weinig omzet, maar het viel mee. De afnemers uit Emmeloord maakten de dag goed. Zij reden naar huis met de uitlaat bijna op straat.
Het team bestond in wisselende samenstelling uit: Albert, Bertel, Bertus, Cor. Elske, Ida en Henk. Molenaar van dienst Wim Degeling

Zaterdag 12 januari 2013
De molen draaide al met zijn vier volle zeilen toen ik tegen 1 uur langs de molen fietste. Ik moest nog ff de stad in. Molenaar Alex Buist (na een lange reis uit het Groninger Winsum) had het genoegen om op de gladde stelling de molen maar liefst 180 graden te mogen kruien. Dat kwam goed uit, want je krijgt altijd opmerkingen wanneer je tegen enen nog even de stad in moet. "Je had zeker geen zin om te kruien", krijg je dan meestal te horen. Ik ken collega'’s die nog even een rondje... (geintje)
De molen stroomde snel vol met molenaars en vrijwilligers. 't Was erg zelfs druk. Aanwezig waren: Ieteke (ff), Elske, Bertel, Bertus, Bert, Harrie, Helena, Wim, Klaas, Cor, Alex, Henk, Leon en Kees. Zonder taakverdeling vond ieder toch zijn eigen werk of bleef achter de koffie hangen op onze verwarmde (ja ja) zolder. Bij ons op de molen is toch al vaak elke week weer wat nieuws te doen. Zo blijft het elke keer weer erg leuk en boeiend! Er is weer heel wat afgeklust, gevuld, verkocht, geveegd (Henk!), meel weggebracht naar de Jumbo, stroomkabels aangelegd voor de nieuwe elevator, steen gecentreerd, 'vergaderd' etc. Gelukkig kwam Harrie als redder in nood ons spontaan helpen bij het maken van een stroomaansluiting van onze nieuwe elevator op het 'krachtstroomkastje'. Samen met Leon hebben ze zich hierover ontfermd. Ondertussen is er door hen heel wat afgediscussieerd over wat nou de beste oplossing was! Prachtig om te horen! Om erg veel aandacht aan de theorie voor aankomende molenaars te besteden komen we niet, zeg maar bijna nooit toe. Te druk! Het is eigenlijk alleen maar praktijk! Ook erg belangrijk! De molen heeft van 12.30 uur tot 19.00 uur gedraaid. Er stond helaas weinig wind. Zo nu en dan moesten ik het gevlucht zelfs nog even helpen om op gang te komen. Ik ben nogal allergisch voor stilstaande molens. De foto's van de bijna werkende elevator en het gecentreerde buitenrijn staan hier.
Volgende week wordt de loper weer teruggeplaatst en kunnen we misschien de elevator al vullen met graan en flink laten draaien om alles goed schoon te krijgen.
Kees

Mailtje voor de tellerstanden
Beste Jan Schenkel, long time no see! Alles goed in Ruinen en op de molen?
Tijdens het maken van mijn logboek kwam ik er (schrik!) achter dat ik de tellerstanden van afgelopen jaar/kwartalen niet opgestuurd heb! Kan het ook zo via de mail?
Onze molen heeft weer een druk jaar achter de rug. Vanaf 1999 heeft onze nieuwe 'wiekendrager' in totaal 3.309.382 omwentelingen gemaakt. De beginstand op jan 2012 was: 3.078144. Eindstand december 2012: 3.309.382 Het aantal omwentelingen in 2012 staat nu op 231.238.
Het aantal uren dat de molenaars op de molen waren is ongeveer 52 x 6= 312 uur. Waarschijnlijk wel wat (veel?) meer maar we houden het niet precies bij. Daar zijn we dan ook niet zo trouw in.
Groet Kees Vanger

Behoud erfgoed Molen de Weert?
Bewust of onbewust (we willen ook op windstille dagen kunnen malen) zijn we eigenlijk bij Molen de Weert in Meppel bezig met behoud van industrieel erfgoed. We hebben 5 jaar geleden een boerenmaalstoel gered van een zekere wisse dood, wegkwijnend en langzaam wegstervend in een vergeten en donker hoekje van een boerderij. De voormalige bewoner van deze boerderij heeft de maalstoel gebruikt om veevoer voor zijn koeien ter plekke in zijn schuur te malen. Zou de maalstoel in de open haard verdwenen zijn wanneer wij niet ten tonele waren verschenen? Ik weet het niet, maar deze bijdrage aan het erfgoed van ons land komt ons wel goed uit. We beleven veel plezier aan het opknappen van deze aanwinst. Fundamentalisten onder de erfgoedbeheerders zullen wel weer verklaren dat een boerenmaalstoel niet in een molen hoort, maar in een boerderij. Zit wat in, maar dan blijven we nog steeds problemen houden met de meelproductie op windstille dagen. Wij kiezen dan ook meer voor een praktische dan een historische oplossing. Zo blijven we discussiëren en houden we elkaar scherp! We knappen we nu een oude vijzel op die de tarwe naar de moeilijk toegankelijke kaar van de maalstoel transporteert. Ook erfgoed? Misschien doen we wel meer aan het behoud van erfgoed dan we beseffen.

Hoe is van 2008 tot nu toe de voortgang van de in Groningen aangeschafte maalstoel gegaan:
Zo zijn we in 2007!!! aan de maalstoel gekomen (uit Groningen), zie hier.
De hele handel uit elkaar halen, zie hier.
Opknappen maalstoel, zie hier.
Zo ver zijn we nu, zie hier.
Aankomst nieuwe stenen, zie hier.
Kees

Vrijdagavond 18 januari 2013
Bertel en Cor hebben de hele middag geklust aan onze elektrische maalstoel. De klus schiet de laatste tijd lekker op! De molen draaide ondertussen fier in de koude oostenwind met zijn nogal rillerige blote beentjes.
's Avonds zijn we verder gegaan. We dat zijn: Bertel, Klaas, Cor en Kees. Veel zagen passen en meten. Een warme klus in een erg koude molen.
Tegen tienen viel de stroom ook nog uit toen de zaagmachine van buurman Klaas iets te veel stroom vroeg. Dan zit je ineens in een wel heel erg donkere molen. Al tastend en zoekend, gelukkig, met behulp van twee handige mobiele telefoons als felle zaklamp even later met haspels de stroom van een andere zolder afgetapt voor de zaagmachine en de noodverlichting. Hierna de klus vlotjes afgerond in een wel erg mooie alternatieve kerstachtige sfeer. Erg handig zie hier.
Klaas, Bertel, Cor en Kees

Van: Kees en Marieke Vanger [Verzonden: vrijdag 18 januari 2013 18:53
Onderwerp: ligplaatsen bij molen de Weert
Aan de Waterscouts van Meppel... Bericht van molen de Weert.
Een hele tijd terug hebben we gesproken over een aanlegplaats voor jullie boten bij molen de Weert.
Dit alles met ons bestuur besproken. Wat hen (en de molenaars) betreft is het OK! Geeft leven in de brouwerij!
Helaas hebben we geen ruimte om jullie 'spullen' ergens in of rond de molen op te slaan. Daar zullen jullie een oplossing voor moeten zoeken.
Verder met de havenmeester gesproken! Hij wil wel geld zien voor de aanlegplaatsen. Misschien kan een gesprek met de gemeente over het liggeld alles wat verlichten.
Succes... en welkom!
Groet Kees Vanger namens het bestuur van molen de Weert.

Reactie waterscouts:
Dat is goed nieuws. Dit is voor ons echt een uitkomst en wij zullen dan ook proberen om zo snel mogelijk afspraken te maken met de gemeente en de havenmeester. Daarna zullen wij weer contact met jullie zoeken om details te bespreken. De bedoeling is van ons uit dat wij de boten aanleggen van half april tot eind oktober en er wordt gebruik van gemaakt op zaterdag.
Groeten, André Oskam

Zaterdag 19 januari 2013 Donateursdag
Koud vandaag. Er stond een stevige oostenwind. Rond half één stond ik te blauwbekken bij de molen. Ik kon er niet in, aangezien mijn sleutelbos nog thuis lag. Gelukkig kwam Elske me uiteindelijk redden. De molen draaide hierna alweer snel zijn rondjes. Eerst de lagers nog even gesmeerd (met lijnolie omdat de reuzel te hard was), kettingen, bliksemafleider etc. los en draaien maar. Er hoefde niet eens gekruid te worden. De molen stond nog keurig op de wind.
De steenzolder hierna goed met de stofzuiger schoongemaakt en ontdaan van alle knutselrestanten van gisteren. Terwijl Cor met de maalstoel aan de slag ging, Elske en Ida, Ieteke alles gingen klaarzetten voor de uitgenodigde donateurs die we vandaag in de watten wilde leggen voor hun hulp aan ons mooie meulentie. De molen opgezeild met vier halven en eigenlijk vanaf half twee tot 5 uur gemalen. De molenaars die het malen onder de knie hebben waren vandaag helaas afwezig en dat betekende dus voor mij de hele middag aan de meelpijp staan. Aanvankelijk ging het erg moeizaam. Op de één of andere manier kreeg ik de afstelling van de graantoevoer niet op orde. Bovendien was de wind nogal vlagerig. Uiteindelijk liep alles perfect. Al met al vanmiddag zo'n 300 kg tarwe gemalen. Toch nog vrij veel bezoek gekregen. Ongeveer 25 donateur. Zo konden we ze in ieder geval een mooie malende molen laten zien.
Aanwezig vandaag: Albert, Elske, Bertus, Henk, Ieteke (een uurtje) Cor, Ida en Kees.
Tegen 18.30 uur samen met Cor afgezeild.
Kees

Zaterdag 26 januari 2013
Nog stijf in de benen van een prachtige schaatstocht met erg mooi ijs op de Wieden goed ingepakt in de koude oostenwind naar de molen gefietst. Tegen half elf stond de molen nog keurig op de wind toen ik met de auto langs de molen reed. Tegen enen moesten we nog een behoorlijk stuk kruien, aangezien de wind stevig geruimd was. De dooiaanval dus! Jammer, maar waar!
Deze keer mocht Henk Visser, toegekeken door een grote groep nogal kritische en veel commentaar leverende molenaars, de klus klaren. Nou dat viel 'm volgens mij best wel tegen. Zo soepeltjes kruit onze molen nou ook weer niet (zie foto). Hierna ook nog vier volle zeilen optuigende heeft hij heel wat praktijk oefeningen achter elkaar mogen doen onder de bezielende leiding van collega instructeurs Bertel en Wim.
Er liep weer een grote groep personen in de molen rond. Elske en Helena hebben een hele lading zakjes gevuld. Harrie Mulder is met het Electro aan de slag gegaan en de rest was aanwezig. Een koud klusje... (zie foto).
Jannes heeft vanmiddag enkele ontbrekende elektronica onderdelen gebracht. Super!
Bertel en Alex hebben de viswinkel flink geplunderd en zijn met vele kilo's aan kibbeling teruggekomen. Het is allemaal nog opgegaan ook! Er is verder weer heel wat afgediscussieerd over de eventuele klusdagen op onze buurmolen. Veel mitsen en maren, maar ondertussen proberen we de voorbereidingen gewoon door te laten gaan. Verder molen de Vlijt opgegeven voor een doe dag op 22 maart georganiseerd door Nederland doet. Hierbij een subsidie van € 450 bij het Oranjefonds aangevraagd voor het (laten) timmeren van een zgn. 'molenaarspraethok' in de Vlijt.
Tegen 18.30 uur afgezeild.
Kees

Woensdag 30 januari
Jaap Tiedema komt de molen inspecteren voor de nieuw Brim aanvraag. Hij werd in ieder geval door genoeg molenaars omringd. 't Was lekker sfeervol. Tegen 4 uur samen molen de Vlijt met molenaar Arco bezocht en goed bekeken. We weten nu waar het 'praethok' moet komen.
Kees

Molen de Vlijt Meppel. Bericht op het molenaarsprikbord geplaatst:
We zijn al druk bezig met een reddingsplan voor molen de Vlijt in Meppel. Tien jaar geen onderhoud aan deze grote molen (behalve onze klusdag van 2008) laat zo langzamerhand zijn sporen na. Verontruste buurmolenaars hebben een werkgroep opgericht om deze molen voor Meppel te behouden en willen z.s.m. aan de slag!
De grootste klus volgt op een "Schuurzaterdag" en een "Verfzaterdag" in mei a.s. We houden jullie op de hoogte.
Promo de Vlijt; Hoe mooi de molen weer kan worden! Zie hier.

Re: hulp voor molen de Vlijt in Meppel.
Gepost door: Aad Schouten Datum: 31 januari 2013 00:36

Hallo Kees, en iedereen die deze molen een warm hart toe dragen. ten eerste wens ik jullie heel veel succes om deze actie tot een succes te maken, want inderdaad dat is deze molen zeker waard om behouden te blijven, en niet zoals we in een zeer recent bericht konden vernemen dat zo'n molen zo maar weer gesloopt kan worden.
Maar denk wel dat er iets fundamenteels veranderd dient te worden, en dat is een bestuur op poten te zetten die kans ziet om deze molen zo te beheren dat men de molen voor een groot gedeelte zich zelf financieel kan bedruipen en als men dan eens op vrijwillige basis wat hand en spandiensten kan verrichten prima , maar ik ben bang dat het zo niet zoveel jaar gaat duren voor dat er echt iets van groter onderhoud nodig is en dat dan de rapen goed gaar zijn en men er geen kans voor ziet om de molen te behouden.
Zelf ben ik nu al weer meer dan 10 jaar betrokken bij de korenmolen de jonge Sophia te Groot Ammers. Ik weet uit ervaring dat zo n molen weer tot leven brengen heel veel energie kost , maar om het in stand houden zeker zoveel en daar bij zijn zowel de mensen van het eerste uur nog bij betrokken [ er zijn er wel afgehaakt door de jaren heen maar wij hebben een schitterende ploeg vrijwillige molenaars , en nog steeds mensen die willen helpen als dat nodig is
maar zeker ook mag de eigenaar niet onvermeld blijven , want daar moet het ook zeker vandaan komen
en zo met liefde en passie weten wij samen als werkgroep en met de eigenaar , deze parel aan de kroon van de molens in onze streek in goede staat te houden .
Deze liefde en passie gun ik het nieuwe bestuur om zo deze molen te behouden voor de toekomst

Beste Aad,
De zorg die jij uitspreekt klopt. We zijn ons er dan ook terdege van bewust! We blijven natuurlijk niet bezig om elke vier jaar maar weer een klusdag te organiseren!
We gaan deze keer ook voor een duurzame oplossing. Dat wordt dus nog een hele klus. Er is nog geld voor slechts drie jaar. Dan is alle geld dat er nog was in de loop der jaren opgegaan aan verzekeringen, dure verlichting etc. Helaas niet aan onderhoudskosten dus. Met als gevolg een nogal verwaarloosde molen!
De meeste bestuursleden van het stichtingsbestuur zijn er na de herbouw van de molen (op zich al een hele prestatie) mee gestopt. Klaar! Doel herbouw molen bereikt! Slechts twee bestuursleden bleven geschrokken achter om statutair aan de verplichtingen van een stichting te voldoen en allebei 'hebben ze niet zoveel met molens' zoals ze aangaven. Tien jaar geen onderhoud spreekt daarvan boekdelen!
Zo kan het dus niet verder. Daarom gaan we de komende tijd in Meppel flink aan de bel trekken. Niets doen betekent uiteindelijk het einde van molen de Vlijt en daar proberen we vanuit molen de Weert tegen in te gaan. Na de klusdagen gaan we (in naam van of samen met het stichtingsbestuur) op zoek naar nieuwe bestuursleden en op jacht naar potjes met geld bij de gemeente en bij plaatselijke fondsen. De eerste verzoeken om geld zijn de deur al uit. Er zal nog heel veel werk verzet moeten worden voordat we een echte duurzame oplossing voor deze mooie molen gevonden hebben.
We gaan ervoor! Kees.
FEBRUARI 2012
Zaterdag 2 februari 2013
De molen stond al lekker te swingen en er liep weer heel veel personeel rond. Wie heb ik gezien vandaag?: Bertus, Alex, Wim, Elske, Henk, Helena Harrie, Cor, Bert, Ida.
Harrie Mulder had vorige week al de nodige materialen van Jannes Eising gekregen en is een groot deel van de middag druk in de weer geweest om alle kabeltjes etc. van de elevator aan te sluiten op de besturingskast van de maalstoel (zie foto). Het ziet er nu wel erg professioneel uit en het werkt super! Snel nog even een slang van een wasdroger bij de electroboer Hagendoorn gehaald en samen met Cor aangesloten. De tarwe kwam aanvankelijk moeizaam naar boven maar door wat extra kilo's in het apparaat te storten liep alles prima. Zo weer een stapje verder. Cor is ondertussen druk bezig geweest met de kaar en nu maar hopen dat Bertel volgende week wel aanwezig is, want dan kan de maalstoel eindelijk draaien/malen. We zijn benieuwd naar de kwaliteit van het meel. Nog even afwachten dus. Vanmiddag verder nog overleg gehad met drie dames van Wereld voor Vrouwen, die op zondag 26 mei de molen met 40 'man' ( us vrouwen) komen bezoeken. Wij verzorgen rondleidingen, koffie en broodjes.
Alex heeft vanmiddag nog gemalen, want er stond een prachtige noorden wind. Wim Degeling heeft vandaag getrakteerd op vele kilo's kibbeling. Hoeveel vis je ook meeneemt het komt altijd wel op en dan was Bertel er nog niet eens! Tegen zessen hebben Wim en Henk de molen afgezeild. Ook nog bezoek gekregen van een lief en erg sexy meisje (zie foto)
Kees

Uit de oude doos... Meppel streeft naar herstel eekmolen
Dit kwam ik tegen op internet.
Meppel… 1997? - Er bestaat een goede kans dat de restanten van de Eekmolen in Meppel volledig gerestaureerd worden. Welzijn Meppel, de huidige eigenaar van de molen aan de Weerdstraat, wilde de stolp aanvankelijk afbreken, maar heeft nu een restauratieplan gepresenteerd.
Volgens een onderzoek is restauratie haalbaar nu het bovenstuk van molen De Schuylenburger in Hellendoorn aangekocht is. In Hellendoorn wilde de eigenaar dit bovenstuk slopen en van de molen een schuur maken. Zie foto hoe mooi die molen oorspronkelijk was (zie foto).
Herstel van de molen in Meppel gaat bijna zes ton kosten. Dit geld moet uit subsidies en fondsen komen, omdat de molen niet op de Monumentenlijst staat. Een deel van het werk wordt door vrijwilligers gedaan, waarbij 4000 manuren uit alternatieve straffen afkomstig zijn. De uit 1807 daterende Eekmolen is Meppels enige molen. Het bovenstuk werd in 1937 afgebroken omdat de verzekeringspremie te hoog geworden was.
De Meppeler molen wordt na restauratie Nederlands enige draaiende Eekmolen. Eekmolens waren industriemolens voor verwerking van eikenschors tot looistof. Zij werden overbodig door de komst van chemische looimiddelen.

Molen de Vlijt opknappen.
Vanmiddag samen met Arend Pluim molen de Vlijt bekeken. Arend is vroeger uitvoerder in de bouw geweest. Hij had zich op oudejaarsdag al opgegeven om ons te helpen bij de opknapbeurt voor molen de Vlijt. We wilden vanmiddag samen eens goed kijken hoe we een molenaarsruimte op de stellingzolder kunnen maken. Het in elkaar zetten van zo'n molenaarsruimte was volgens Arend geen probleem. Zelfs een bouwtekening was volgens hem niet nodig. Het wordt een ruimte van ongeveer 3 meter bij 3 meter met een paar ramen en een deur aan de zijkant. De buitenkant wordt gerabat (goed Nederlands?)
Waar we ons vooral zorgen over maakten was de bestaande zgn. 'zwevende vloer'. Die zweefde nogal, oftewel lag erg losjes en werd op veel plaatsen niet goed ondersteund. Voordat we aan de slag gaan met de molenaarsruimte in het kader van de actie Nederland doet, moet er iets aan deze vloer gedaan worden. Een molenaarsruimte op een loszittende vloer maken is niet erg slim. Daarom hebben we afgesproken dat we dinsdagmorgen 19 februari delen van de vloer los gaan maken om te zien hoe de constructie in elkaar zit en of wij met extra balken de ondergrond van de vloer kunnen verstevigen. Hierna kunnen de platen weer teruggeplaatst en dus hergebruikt worden. De goedkoopste oplossing? We hopen het!
Kees.

Zaterdag 16 maart kunnen we dan aan de slag met vrijwilligers om het 'praethok' te maken, zie hier. Een oproep voor handige timmerlieden om ons te helpen komt nog in de Meppeler Courant.
De materialen moeten allemaal nog besteld worden. Wie weet een goed(koop) adres?
Arend Pluim gaat bekijken hoeveel hout en wat voor hout er nodig is.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger

Oproep theorieavond over poldermolens.
Beste mulders.
Woensdagavond 20 februari gaan we aandacht besteden aan de poldermolens. Molens die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van ons land. Ook komen de tjasker en het weidemolentje aan de orde We beginnen weer om 19.30 uur in ons meulentie.
Achtergrondinformatie kunnen je vinden op onderstaande links.
Tot woensdagavond. Groet, Kees Vanger
- Info over het weer
- Molen de Rietvink aan het werk
- Poldermolen De ''Groote Polder'' in Slochteren

Maalstoelproject Molen de Weert Meppel
Vanmiddag konden we voor het eerst proefdraaien met onze in 2008 in Groningen aangeschafte maalstoel. Het eind van ons langdurige project komt bijna in zicht. Vanmiddag de loper terug geplaatst m.b.v. een prachtig hijssysteem bedacht en gemaakt door Bertel Zomer. Dus draaien met die hap. Na wat afstellingen liep de steen erg lekker en kwam er mooi wollig meel uit. Nu nog met de schuddebak aan de slag en dan kunnen we ook op windstille dagen malen. Dat mag ook wel, want het meel loopt de laatste tijd de molen uit en eventjes wat extra gaan malen zat er vandaag dus echt niet in!
Best wel jammer aan de ene kant, want het was niet alleen een langdurige klus, maar ook een heel erg boeiende en uitdagend klus waar we met veel plezier aan gewerkt hebben, zie hier.
Snel maar weer wat nieuws bedenken...
Groet, namens de club Kees Vanger

Even het Rabobankfonds met een mailtje op de hoogte houden van onze vorderingen.

Beste Jantina,
De penningmeester van molen de Weert te Meppel vraagt elke keer 'hoe ver zijn jullie met de nieuwe maalstenen die gesponsord zijn door het Rabobankfonds?' Elke keer moest ik weer uitleggen dat het een hele klus is om in je vrije tijd het project af te ronden en dat we nog druk doende zijn om de maalstoel af te ronden.
Nu na 5 jaar draait onze maalstoel eindelijk. Nu kan molen de Weert op windstille dagen ook elektrisch malen. Daar zijn we erg trots op!
Zou je de 'fondscommissie op de hoogte willen stellen dat we bijna klaar zijn.'
Het YouTube filmpje brengt dit duidelijk in beeld:
Met vriendelijke groet, Kees Vanger molenaar van molen de Weert.

Beste Kees,
Dat is goed nieuws! Ik kan me voorstellen dat het een hele klus is om dat in de vrije tijd af te ronden. Mooi filmpje trouwens, dan krijg ik (als leek) toch een beetje een beeld.
Ik zal de informatie doorgeven aan de commissie. Fijne dag nog!
Met vriendelijke groet,
Jantina Bruggen
Directiesecretaresse
Rabobank Meppel-Steenwijkerland

Zaterdag 9 februari 2013
De hele club was weer present. Niet gemalen vandaag. De loper van de maalstoel ook niet geplaatst, want onze hijsspecialist Bertel moest weer eens werken. Ondertussen verder gegaan met allerlei klusjes aan de schuddebak van de maalstoel. Cor Eerkes had doordeweeks al veel klusjes gedaan en het geheel ziet er steeds mooier uit. Vandaag geïnformeerd bij een letterdrukkerij op het Kerkplein of het mogelijk is om de originele letters van de maalstoelkaar (zie foto) na te maken Nou dat was geen probleem hoor. Helaas vergeten om te vragen hoe duur zoiets is. Komt dus nog wel. Bert Kuiper heeft tegen vieren zijn verjaardag gevierd bij ons op de molen. Dat was erg sfeervol. Onder begeleiding van een toetsenist swingde de hele molen. Voor Henk Visser wat foto's gemaakt van een hele serie boeken Siegmund Freud die iemand bij de molen afgeleverd heeft (30 stuks) De foto's zijn door Henk op Marktplaats gezet en een paar dagen later waren ze al verkocht. Dat zijn leuke dingen voor de mensen. Tegen zessen de hele handel weer ingepakt en de molen rustig naar bedde gebracht.
Kees

Zaterdag 16 februari 2013
Mistig, windstil en een molen die al vroeg geheel opgetuigd op de wind stond te wachten op wind die vandaag eigenlijk niet kwam. Alex was er vroeg bij. Vandaag was Bertel aanwezig en konden we de loper van de maalstoel plaatsen. Nou dat verliep prima. Het duurde wel even voordat ik iedereen bij de koffie vandaan kon halen, maar uiteindelijk was het hijsklusje een fluitje van een cent. Bertel zijn hijssysteem werkt vlot en is erg handig. De steen hobbelde aanvankelijk wat, maar het eindresultaat viel ons niet tegen. Volgende week maar eens aan de gang met de juiste afstelling van de steenhoogte. Het schiet nu in ieder geval lekker op. Henk Visser heeft de molen in zijn eentje ingepakt en naar bedde gebracht. Het gaat 'm steeds vlotter af (zie foto).
Kees Vanger

Handige stromingsfilm over de komende windverwachting.
Handig hulpmiddel om te gebruiken voordat je naar de molen gaat.
Winderig of windstil? De stromingsfilm toont een voorspelling van de windverhoudingen aan de hand van bewegende luchtdeeltjes. De achtergrondkleur geeft de luchttemperatuur weer.

Er komt dus weer een klusdag en wel begin mei 2013.
De vijfde alweer

2005: klusdag molen de Leyen Staphorst
2006: Klusdag molen van Makkum
2007: Klussen op molen de Leyen Staphorst
2008: Klusdag De Vlijt september Voorbereidingen
2008: Klusdag op molen de Vlijt Meppel
2008: De Vlijt klus geklaard
2010: Klusdag Rietvink
2010: zie ook filmpje
2013 dus weer een klusdag deze keer weer bij molen de Vlijt...

Prachtige hijsklus bij molen de Vlijt
Zaterdagmorgen alle hout bij Concordia opgehaald en bij molen de Vlijt afgeleverd. Een hele (en ook zware) partij hout om een mooie molenaarsruimte van te maken.
Alle hout moest ook nog 9 meter omhoog. Nou met een grote ploeg helpers verliep dat 's middags prima en binnen een half uur lag alles al in de molen. Hijsen met een katrol aan een wiek. Erg handig!
Volgende week gaan twee vrijwilligers met de bouw van de molenaarsruimte aan de slag, zie hier.
Groet, Arco, Diane, Klaas, Wim, Henk, Harrie, Bertel, Arend en Kees.

Bouw molenaarsruimte in molen de Vlijt.
De timmerlieden Arend Arco, Klaas (zie foto) hebben er flink de sokken in bij de bouw van een molenaarsruimte in molen de Vlijt te Meppel.
Afgelopen zaterdagmiddag alle hout naar boven gehesen. En nu staat er al iets heel moois in de molen. Echt een aanwinst! Zie hier.
Er wordt niet alleen in de molen stevig getimmerd. Er wordt ook flink 'aan de weg getimmerd'. De plaatselijke pers steunt daarbij gelukkig ons enorm. Zelfs een radioverslaggever van RTV Drenthe komt morgenvroeg al om 8 uur de molen bezoeken voor een reportage over de actie 'De Vlijt nu of nooit'.

Een leuk bericht
Beste collega-vrijwilligers op Molen de Weert,

Zojuist bericht ontvangen dat wij inderdaad de aangevraagde 450 euro ontvangen voor onze klusdag op 16 maart a.s.
De organisatie ligt in de handen van Alex, Bertel en Elske. Wij kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken! Kijk voor meer informatie over onze klusdag op nldoet.nl .Voor de catering is ook budget, dus daar wordt goed voor gezorgd. We houden een gezamenlijke lunch met de klussers van De Vlijt.
Wie weet tot 16 maart (of eerder).
Groet Elske
MAART 2013
Zaterdag 2 maart 2013
MEPPELER COURANT Het is nu of nooit voor molen De Vlijt. – foto Frens Jansen
Meppel - De werkgroep 'Help molen de Vlijt' gaat zich de komende maanden onder het motto 'nu of nooit' inzetten voor het behoud van deze mooie molen aan de Sluisgracht.
Vele vrijwilligers zijn al druk doende om de voorbereidingen te treffen voor de landelijke actie Nederland Doet op zaterdag 16 maart. Dan moet de klus in molen de Vlijt afgerond zijn. Vrijwilligers gaan in de molen aan de Sluisgracht een molenaarsruimte bouwen.
Een kleine sfeervolle ruimte in een grote en erg lege molen die 's winters verwarmd kan worden. Zo kan de molen in de winter vaker draaien om het stadsbeeld nog mooier te maken. Onder leiding van oud-medewerker uit de bouw Arend Pluim uit Nijeveen timmert een aantal vrijwilligers de komende weken om een mooi en goed bij de molen passend molenaarsverblijf te maken.
De vrijwilligers hebben zich spontaan aangemeld voor de timmerklus, die op de landelijke actiedag van Nederland Doet op 16 maart afgerond moet worden. Afgelopen zaterdag werd op een wel heel speciale manier al het houtwerk naar boven getakeld. Een hele lading hout ging via een wiek en een ingenieus hijssysteem naar boven. De timmerklus kan nu beginnen.

Eekmolens deel 1
Molen de Weert en Molen de Vlijt in Meppel waren allebei o.a. ook molens waar eek gemalen werd. Wat achtergrondinformatie over eekmolens waar de molenaar vaak een wat 'wintersportachtige' kleur had wanneer hij veel eek gemalen had.
Korte film over het zogenaamde eekschillen in Drenthe, zie hier.
In mei, juni en juli trokken veel eekschillers naar de Veluwe en het Drentse land om daar eikenhakhout te verzamelen, zie hier.
Kees

Informatie over runmolens/schorsmolens deel 2
Eekschillen is het verwijderen van de bast van eiken hakhout (in de bast zit veel looizuur). De bast en schors zijn grondstoffen voor de leerlooierijen (in Meppel waren bijvoorbeeld veel leerlooierijen). Eekschillen was voor arbeiders een belangrijke bron van inkomsten van half mei tot half juni, daarna ging de schil te vast zitten.
In het voorjaar als de sapstromen in de eek (= eik) op gang kwamen, begon men te schillen.
Het hakhout wordt gekapt, ontdaan van takken en in stukken gezaagd van ongeveer veertig centimeter. Het schillen gebeurde door te kloppen op een ingegraven stuk beukenhout. Het kloppen gebeurde door de platte kant van een klein bijltje de bast te verwijderen het zogeheten eekkloppen.
Vooral vrouwen en kinderen deden dit werk en ze zaten vaak met hun benen in een kuil, zodat ze bij het slaan rechtop zaten. Met een paar keer kloppen liet de bast los. Het was ruw werk waardoor de handen snel kapot gingen. Het talhout werd verkocht als brandhout en de bast ging naar de maalderijen die er run van maakten. De takken verkocht men aan bakkers voor het stoken van de broodovens.
De bast werd bij elkaar gebonden en gedroogd. Hierna ging het naar de eekschuur en werd het in kleine stukjes gehakt en gemalen in de Eekmolen. In runmolens, ook wel schors- of eekmolens genaamd, werd dit eikenschors vermalen tot run tussen grote stenen met een speciaal scherpsel, een erg groot kropgat met grote 'zwelgaten'. De gemalen substantie werd uiteindelijk gebruikt als looistof in de leerlooierijen. Run (of eek genaamd) bleek ook zeer geschikt te zijn voor het zogenoemde tanen van scheeps- en molenzeilen en werd aanvankelijk op grote schaal gebruikt. De zeilen kregen door deze bewerking een roodbruine kleur. Vandaar de naam 'bruine vloot'. Deze bruine vloot is tegenwoordig nog een begrip en herinnert ons aan deze roemrijke periode.
Zo rond 1900 kwamen de chemische middelen in zwang waarmee men goedkoper leer kon behandelen en dit was dan ook de doodsteek voor de eekschillers en eekmolens.
Groet, Kees molens, molenaar op een ex eekmolen

Zaterdag 2 maart 2013
Alex was er al vroeg bij en de molen draaide lekker rustig rond. In de loop van de middag heeft Alex de twee bruine zeilen verwisseld voor twee witte. Dus ook bij molen 'de Prullenbak'. Eerlijk gezegd vind ik twee witte en twee bruine zeilen toch veel mooier staan dan alles bruin. Vandaag alle plannen voor de komende tijd besproken. Dus over de eigen molen en molen de vlijt. De actiedag oftewel Nederland doet-dag komt steeds dichterbij en de vrijwilligers stromen langzaam binnen. Bertel en hebben overlegd over de aanschaf van een mooie graanpletter uit België. Een mooie erg roestige en 70 tot 80 jaar oude pletter. Erg roestig maar erg mooi. Tijdens een telefoongesprek met de eigenaar weer prachtige Belgische woorden gehoord. Och dan doet men er een likske verf op en het wordt weer mooi proper. Erg mooi om te horen, mar de prijs was helaas te hoog. Dat kan bruin niet trekken. Erg jammer!
Tegen het eind van de middag nog met de hele club naar molen de vlijt gegaan om te kijken hoe de molenaarsruimte er uit komt te zien. Nou, dat wordt heel erg mooi. Arco, Arend en Klaas hebben er flink de sokken in. Het schiet enorm op en wordt erg mooi.
Elske was in de bezoektijd de molenaar op de Weert. Tegen 7 uur heeft Alex de molen afgezeild. Een sfeervolle dag met een omzet van rond de honderd euro.
Kees

Vrijwilligersprijzen (€ 500,-) uitgereikt aan werkgroep 'Help Molen de Vlijt'
(zie foto's)

Trotse winnaars
De winnaars zijn trots. Kees Vanger en Wim Degeling van werkgroep Help Molen de Vlijt: "Het geld komt heel goed van pas bij de bouw van de molenaarsruimte. Er wordt door de vrijwilligers alle dagen hard gewerkt aan deze ruimte en ook heeft De Vlijt weer gedraaid. We zijn hier heel blij mee."
Vrijwilligersprijs
De gemeente Meppel reikt jaarlijks de Meer dan handen Awards om vrijwillige inzet te promoten en uiting te geven aan waardering voor het werk van de vrijwilligers.

Zaterdag 9 maart 2013
Alex haalt vandaag zijn molenaars diploma op in Amsterdam (zie foto). Wim is met hem meegegaan. Het was vandaag gewoon flut weer. Koud en erg nat. De molen de eerste twee uur dan ook met zijn 'blote beentjes' laten draaien. Lekker makkelijk en zo wordt je niet nat (slap hè) Malen zat er vandaag met deze wind toch niet in. Bertel heeft later samen met Leon van der kolk toch nog vier vollen voorgelegd. Bertel had last van zijn kniebanden en liep erg voorzichtig door de molen. Deze keer kon Bertus eindelijk op de trap wraak nemen door te zeggen 'loop toch eens door!', meestal is het andersom!
Vandaag veel overlegd over een eventuele aanschaf van een mooie oude graanplatter in België. We willen 'm erg graag. Dus gaan we het nog een keer proberen. Alles ook nog opgemeten. We hebben er in ieder geval een mooi plekje voor!
Veel klanten vandaag. Vooral voor grote partijen. De omzet was er dan ook naar. Volgende week doen we mee met de actie Nederland doet. Nu maar hopen dat het beter weer wordt dan vandaag.
Kees

Graanpletter gekocht. Knoop toch maar doorgehakt!
Zondagavond: de koop van de graanpletter gaat door. We zijn het eens geworden over de prijs. Een leuke klus erbij. Nu nog maar eens plannen wanneer we naar België vertrekken, want da's een hele reis en er is de komende tijd nog (veel) meer te doen!
Kees

Mailtje naar de webmaster
Ha die webmasterBert. Bedankt voor het plaatsen van logboek van februari Wat me opviel: de lippen van Alex, het sexy meisje (zie logboek febr 2013), zijn ineens wel heel erg rood... ben jij met jouw roze make-up tasje in de weer geweest.
Kees.
Antwoord:
Ja... Ik heb een gratis lipstiftje gekregen bij mijn nieuwe eye-liner...
Bert Hoevenberg

Zaterdag 16 maart 2013
Nederland Doet-dag op twee molens in Meppel.
Vandaag hebben Molen de Weert en Molen de Vlijt in Meppel meegedaan aan Nederland doet.
Met 15 vrijwilligers is er ongelooflijk veel werk verzet. Bovendien werkte het weer vandaag ook nog mee. Fris, maar droog en ook nog goed werkweer. De onderkant van Molen de Weert is in de houtolie gezet. Molen 'de Prullenbak' staat weer te glimmen en de weeg, balie etc is weer blinkend wit.
De molenaarsruimte in de Vlijt is bijna klaar en vandaag in de lijnolie gezet. Nu nog inrichten, elektriciteit aanleggen en de klus is geklaard. Nu de molen nog, maar daar zijn de klusdagen op 27 april en 4 mei voor. Donderdagavond eerst maar eens een stunt uitvoeren om in 'het nieuws' te komen om vrijwilligers (en geld) te verkrijgen.
Een prachtig initiatief van Nederland doet en het Oranje fonds. De bijdrage van € 450,- is in ieder geval goed besteed en we hebben samen een erg sfeervolle dag mee mogen maken. Team de Weert en team de Vlijt Meppel.
Zie de video.

Alle vrijwilligers bedankt voor de spontane hulp!!
Zie het joetjoepfilmpje hier.
De foto's staan hier.
Groeten Kees Vanger

Moulin de Valmy en Le moulin de Doches
Bij de molenaarsopleiding in Meppel gebruik ik bij wieksystemen/standerdmolen elke keer prachtig filmpje van Marc Crins over een Franse molens. Hierbij krijg je een prachtig beeld van een dwarsgetuigde Franse standerdmolen nl. Moulin de Valmy. De molen staat op de top van een heuvel in Noord-Frankrijk bij het plaatsje Valmy. Marc heeft acht zeilen (WK77) voor deze molen gemaakt.
Let halverwege het filmpje ook goed op de houten as, maar vooral op de bevestiging van het bovenwiel dwars door de as heen. (zo is de naam kruisarmen ontstaan)
Verder nog zo'n mooie opname van een Franse dwarsgetuigde standerdmolen nl. Le moulin de Doches
Groet, Kees Vanger, die woensdagavond weer een theorieavond heeft in molen de Weert. Onderwerp: Standerdmolen. Oud standerdmolenaar Jaap Kuitert gaat de les verzorgen. Je bent van harte welkom hoor!
Een pracht van een molen: kijk hier en hier.

Molen de Vlijt ergert zich groen en geel.
Stadskorenmolen de Vlijt in Meppel staat helaas al jaren te verpieteren. Tien jaar geen onderhoud laat zijn sporen duidelijk na. De werkgroep 'Help molen de Vlijt' maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van deze mooie molen. Ze ergeren zich groen en geel aan de huidige toestand en willen deze molen voor het stadsbeeld van Meppel behouden door met veel vrijwilligers de molen op te knappen. Om aandacht voor de komende klusdagen op zaterdag 27 april en 4 mei staat de molen er nu een paar weken geel en groen gekleurd bij om vrijwilligers en geld en te werven (zie foto).
Het is nu of nooit voor de mooie molen aan de Sluisgracht. De verlichting wordt (gratis) verzorgd door Dimitri van Sem-productions.
Groet, werkgroep 'Help molen de Vlijt'

Zaterdag 23 maart 2013
Molen de Weert Meppel.
Super koud, een gierende oosten wind en weinig bezoek, want de meesten bleven lekker thuis bij de warme kachel. Wij natuurlijk niet! Geen denken aan bij zo'n mooie woei! De hele club was dan ook present. Dus malen maar! De molen was zelfs nog voorzien van twee lange halven. Eigenlijk niet nodig bij deze wind, maar wat liep de molen lekker pittig. Heerlijk zo'n 'fluitende molen' met zijn gierende fokken. Dat was genieten voor de molenaars. Menig voorbijganger in de Weerdstraat, die je zo langzamerhand beter 'Molenstraat' (al drie molens op een rij) kan noemen, keek angstvallig naar het nogal swingende gevlucht. Het malen ging dan ook fantastisch. Onze molen maalt het beste wanneer er pittig gedraaid wordt. Gedurende de hele middag zo'n 400 kg gemalen. De molen was aan het eind van de dag dan ook flink bestoven. Inclusief erg witte molenaars (zie foto's). We hebben weer een mooie voorraad meel.
Cor en Bertel zijn aan het eind van de middag nog met de schuddebak van de opgeknapte maalstoel aan de slag gegaan. Nog even en we kunnen ook elektrisch malen (volgende week?). Elske heeft de hele winkel bijna in haar eentje gevuld (plus Alex, hoor). Vandaag zelfs nog voor 100 eurietjes verkocht. We zijn lang door gegaan. De molen draaide dan ook zo ongelooflijk mooi. Tegen zeven uur toch maar de molen naar zijn koude bedde gebracht.
Groet, Kees namens de mulders van de Weert.

Een beste domper voor de klusdagen.
De gemeente betaalt niets voor de redding van Molen de Vlijt, ook het Rabobankfonds laat het afweten. Hoe nu verder zonder poen (en motivatie?)
En... zie onderstaande mailtjes met het Rabobankfonds.
Beste Jantina,
I.v.m. de planning van allerlei zaken... hoe/wanneer krijgen we van het Rabobankfonds te horen of het ja of nee is.
Kees.

Goedemorgen Kees,
Helaas, geen goed nieuws. De commissie heeft de aanvraag vrijdag afgewezen. Ze zien het als achterstallig onderhoud, en geen vernieuwend project. Ik zal de afwijzing ook nog schriftelijk aan je bevestigen. Het spijt me dat ik je niet beter kan berichten. Ik was er al een beetje bang voor, aangezien het om onderhoud ging. Maar, ik had toch lichte hoop dat ze een kleine bijdrage zouden doen. Maar, jammer genoeg niet.
Ik wens jullie in ieder geval veel succes om de nodige middelen bij elkaar te krijgen.
Met vriendelijke groet,
Jantina Bruggen

Beste Jantina,
Een beste domper, maar in ieder geval bedankt voor de prettige samenwerking.
Groet Kees

Beste Kees,
Ja, kan me goed voorstellen. Veel succes met het opknappen van de molen, en fijne paasdagen.
Met vriendelijke groet,
Jantina Bruggen

Noodoproep op de internet krant van Meppel, zie hier.

Zaterdag 30 maart 2013
Een (Belgische) graanpletter erbij!
Een 'nieuwe' oude aanwinst voor Molen de Weert in Meppel. Een graanpletter. Ongeveer 70 tot 80 jaar oud, maar werkt nog prima. Op zaterdag 30 maart 2013 opgehaald in België. Een reis van 530 km. Een lange dag dus! We hebben er een mooie klus en een erg mooie aanwinst bij.
Halverwege de middag ook nog de (standerd) molen van Jetten in Uden bezocht, waar we erg gastvrij ontvangen werden door de molenaars Patrick en Linda van Kessel. Klasse, bedankt!
groet, Bertel Zomer, Alex Buist en Kees Vanger
Filmpje van deze mooie en lange dag, zie hier.

Zaterdag 30 maart 2013
Stille zaterdag.
Om 12.00 de molen in de zeilen gezet.
Van de vaste molenbezetting waren alleen Elske, Bertus, Wim en Ida, die vandaag de leiding in handen nam.
De wind was noordoost en met vlagen. Er waren momenten dat de wieken niet draaiden, en dan weer meer dan 80 enden. Der molen heeft gedraaid tot kwart voor zes, voetbal lonkte. (Heerenveen- Feyenoord... uitslag 2-0 ... Yes!!! )
Gezellige dag.
Wim Degeling

Op Tekst-tv Meppel: 1 april grap met een schreeuw om aandacht (en geld):
Molenonderdelen te koop
Molen de Vlijt in Meppel staat sinds vorige week in de groen-gele verlichting zich groen en geel te ergeren aan het slechte onderhoud van de molen. Tien jaar geen onderhoud is desastreus voor deze molen. Hoe lang duurt het nog voordat de sloopvergunning de molendeur uit kan.
De gemeente die aan de ene kant loopt te pronken met de molen op allerlei folders heeft onlangs besloten om geen cent bij te dragen voor het noodzakelijk onderhoud. Ook het Rabobankfonds laat het helaas afweten!
De werkgroep 'Help molen de Vlijt' is al bijna opgeheven omdat er zonder geld geen klusdagen met vrijwilligers georganiseerd kunnen worden.
Om toch aan geld te komen kan een ieder maandagmorgen de molen bezoeken om diverse authentieke molenonderdelen te kopen.
Wie het eerst komt, het eerst maalt (molenuitdrukking).
werkgroep 'Help Molen de Vlijt'
APRIL 2013
Zaterdag 6 april 2013
Om 13.00 uur parkeerde ik de auto naast de molen. Molen de Weert draaide zijn rondjes met matige wind uit noordoost. Alex was er dus tijdig en stond De Prullenbak aan te kleden met 4 lange halven.
Winkelbeheerder Bertus kwam gelijk met mij aan.
Elske was grootverbruikers aan het helpen en zei dat ze het rustig aan deed zonder haar onlangs verwijderde meniscus. Ida beheerde koffiepot en boekenwinkel.
De onderdelen van de luitafel zijn vastgezet. Verder is de luitafel geschuurd om het luiwiel een beetje meer grip te laten krijgen. De krimpende wind liet mij cario-oefeningen doen aan het kruirad.
Om 18.45 uur bleef Alex alleen in de molen.
Wim Degeling

Zaterdag 13 april 2013
Aanwezig Elske, Wim, Henk, Albert, Bertel, Alex, Cor en Kees.
Vandaag weer eens een westenwind. Bft 3.Vandaag de maalstoel voorzien van jagertje en uitgetest.
Kees

Zaterdag 20 april 2013
Ieder aanwezig. De maalstoel getest. Kinderziektes. Nog niet helemaal goed. Gras gemaaid. Bertel heeft het dak van de prullenbakschuur gecoat. Mooi weer.
Kees

Zaterdag 27 april 2013  - Klusdag Molen de Vlijt Meppel
Met 20 vrijwilligers zaterdag 27 april molen de Vlijt van 8.30 uur tot 17.00 uur een enorme onderhoudsbeurt gegeven. De gehele balie flink geschuurd en in de grondverf gezet. Twee velden van de romp schoon gekrabd en daarna geverfd met Ecoleum. Het hemeltje plus alle roosterhouten ook nog flink gesopt. De molen ziet er nu al flink opgepimpt uit. Maandag gaan we verder en zien wel hoe ver we komen.
Over een week komt een beroepsschilder de staart en het gevlucht doen. "Dus ik moet al die palen die uit de molen steken flink schuren en verven" was zijn prachtige leken opmerking. Komt vast wel goed.
De hele ploeg is moe en met veel spierpijn, maar erg voldaan, huiswaarts gekeerd.
Bertel, Albert Kreulen en Bertus van Dijk droegen vandaag zorg voor molen de Weert.
Groet,
Kees Vanger
Een filmpje staat hier.
Alle foto's van de drie klusdagen staan hier.

Zaterdag 27 april 2013
Een dag met weinig personeel op de molen, i.v.m. de klusdag op de Vlijt. Op de mooiste molen van Meppel waren slechts drie personen aanwezig: Ida, die regelmatig boeken verkoopt, Bertel en Bertus, die het grootste deel van de middag aan de kaar van de maalstoel aan het sleutelen zijn geweest. Deze is nu wat beter afgesteld en Bertel heeft er ruim 50 kg mee gemalen, maar goed ook want er stond weinig wind en onze vaste Marokkaanse klant had een flinke portie besteld. Sta elke keer weer verbaasd over de handigheid van Bertel. Al met al een leuke middag.
Bertus van Dijk

Maandag 29 april 2013 - Klusdag Molen de Vlijt deel 2
Vandaag met 12 vrijwilligers verder gegaan om onze opknapklus voor molen de Vlijt verder af te ronden.
Los van een piepklein buitje hadden we vandaag prachtig werkweer. Er is dan ook heel erg veel werk verzet. De balie voor de tweede keer gegrond en 6 velden van de romp zitten weer stevig in de Ecoleum. Het hekwerk deels in de lijnolie en de nieuwe ramen zijn weer teruggeplaatst. Al met al kijken we zeer tevreden terug op weer een werkzame dag. De molenaars op Molen de Weert, Alex en Bertel, hebben vandaag nog 200 kg tarwe gemalen.
Woensdag gaan we verder!
Groet, namens de klussers
Kees Vanger
Impressie klusdag filmpje hier.

Woensdag 1 mei 2013 - Klusdag deel 3
Op de dag van de arbeid weer erg veel werk verzet bij het opknappen van molen de Vlijt. De romp zit nu bijna geheel in de Ecoleum (van Koopmans verven) Er is in de wijde omgeving van Meppel geen donkerbruine Ecoleum meer te krijgen. In totaal hebben we dan ook al 20 blikken (40 liter) gebruikt om de romp weer te beschermen te weersinvloeden. Vanmiddag konden we het laatste onderste deel van de romp i.v.m. een Ecoleum tekort niet afronden. Morgen levert verfhandel Olyslager weer nieuwe blikken en dan kunnen de laatste vierkante meters ook geëcoleumd worden. De laatste ladders weer ingeleverd bij de verhuurder Bo-rent.
Het was vandaag in ieder geval schitterend weer om in het zonnetje lekker met z'n allen aan de slag te gaan.
Groet
Kees Vanger
Voor een filmimpressie zie hier.

Schilder Joost Gelling begint op maandag 6 mei aan zijn verfklus. Met een stevige hoogwerker gaat hij het staartwerk schuren; twee keer gronden en één keer aflakken. Een pittige klus. Nu maar hopen dat het weer meewerkt! Misschien kan hij ook nog een deel van het gevlucht bijwerken. We zien wel.
MEI 2013
Maandag 6 mei 2013 Molen de Vlijt (verslag van Diana Pierik)
We zijn vandaag verder gegaan aan het onderhoud van de molen:
- Het kruiwerk is in de grondverf en de kleuren van het kruiwerk hebben we al 1x gelakt. Alles moet nog een keer gedaan worden.
- Van 1 wiek hebben we het witte gedeelte (van de week gegrond) en vandaag gelakt nog 3 te gaan met gronden en lakken en dan alles nog eens af lakken.
- Vele uiteinde van de (omloop) liggers waren niet gedaan daar hebben we vandaag 7 gegrond. Rode kop stukken zijn nog niet gedaan.
- Enkele ramen nog afgelakt.
- Hekwerk bij de trap hebben we afgelakt, deze moet ook nog 1 keer gedaan worden
Het was vandaag weer een bewerkelijke dag. Op de molen waren vandaag: Arco, Richie, Steven, Gerrit, Diana Pierik.
Groetjes Diana Pierik

Vrijdagavond 10 mei 2013
Na een lange reisdag van Oostenrijk naar Meppel 's avonds tegen zevenen weer thuis. Uiteindelijk toch nog even naar de molen gegaan om te kijken hoe de maalstoel eruit ziet. Hij zou geverfd worden, omdat morgen de officiële opening is. ("wanneer je molen de Vlijt in 2 dagen kan verven kun je een maalstoel ook wel even voor 11 mei verven", kreeg ik twee weken terug nog via een app binnen) Wat een afknapper zeg! Slechts de kaar was geverfd en voorzien van een naam. De rest dus niet! Balen! Dat was niet de afspraak. Besteed je de boel een keer uit... De maalstoel toch maar even (nou ja…) helemaal geverfd. Nu maar hopen dat morgen de verf goed droog is. Tegen tien uur en pas thuis!
Kees

Zaterdag 11 mei 2013 Officiële opening maalstoel Molen de Weert Meppel
Tijdens molendag is ons maalstoelproject van ruim 5 jaar eindelijk afgerond en hebben we sponsors, pers en belangstellenden uitgenodigd om dit met de molenaars te vieren. Zelfs de molensteenmakers Henk en Herjan van Vugt uit Best (zie foto) kwamen na een lange reis het eindresultaat van 'hun' stenen bewonderen. Vol trots hebben we onze aanwinst vandaag dan ook flink laten malen. Wat loopt/zingt de steen prachtig en het meel is zelfs 'mooier dan mooi' hoorden we iemand (een kenner) zeggen. Een prachtige aanwinst die we koesteren!
Een vertegenwoordiger van het Rabobankfonds kwam ook nog langs. Zonder dit fonds hadden we geen nieuwe stenen aan kunnen aanschaffen. Klasse dus! (zie foto).
Een prachtige Molendag met erg veel bezoek een enthousiaste molenaarsploeg en ook nog een leuke omzet.
Molen de Vlijt heeft vandaag niet gedraaid wegens 'werk in uitvoering'. De gigantische verfklus zit er bijna op. Wanneer alles klaar is komt er voor deze molen vast nog wel een speciale 'de Vlijt molendag'.
Kees Vanger

Molen de Vlijt info
Meppeler Courant: De Vlijt blijft zorgenkind van molentrio.
Meppel - Als blijvende oplossing voor de onderhoudskosten, ziet het bestuur van molen De Vlijt het liefst dat de drie Meppeler molens samengaan in één door de gemeente gefinancierde stichting."Alleen de verzekeringspremie bedraagt al 2.500 euro per jaar". De herstelde korenmolen aan de Sluisgracht draait wel, maar heeft geen maalwerk. Dat betekent: geen inkomsten uit maalwerk en rondleidingen. "De molen maakt ook geen aanspraak op subsidie van gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed", schetst voorzitter Berend Lever het probleem. Met behulp van een fikse eenmalige subsidie (€ 7.500 euro) van het Onderlinge Waarborgfonds, redde een ploeg van twintig vrijwilligers de houten romp, de omloop en de wieken in drie dagen werken van een zekere vroegtijdige ondergang. "Maar we kunnen niet elke vijf jaar een nieuwe reddingsactie voor De Vlijt houden", weet Lever. De vrijwilligers van molen De Weert en de Nijeveense molen De Sterrenberg doen 'gewoon' een beroep op monumentensubsidie. "De Vlijt brengt geen geld in met monumentensubsidie", aldus Lever. Die grote verschillen in financiering maakt dat van een fusie van de drie molens in de gemeente Meppel nog steeds geen sprake is. "Bij een molen draait het uiteindelijk om geld", zegt Kees Vanger, actievoerder voor De Vlijt en molenaar op de Weert. "De vrijwilligers op De Weert en zeker ook op de Sterrenberg kunnen heel veel zelf en besparen daarmee duizenden euro's." De gemeente nam molen De Sterrenberg in 1998 in eigendom over van de opgeheven gemeente Nijeveen. Voor grote klussen en onderhoudswerk op hoogte wordt via eigenaar de gemeente Meppel een schilder en hoogwerker besteld. "De samenwerking met de gemeente is prima. We hoeven niet zoveel te overleggen en te vergaderen. We zien daarom geen meerwaarde in een Meppeler molenstichting", verklaart molenaar Gerard Lutke.

Krant voor Meppel: Voortgang opknappen Molen de Vlijt Meppel
Vandaag heeft schilder Joost Gelling zijn twee weken durende "staart"verfklus bij molen de Vlijt afgerond. Het weer werkte de laatste week helaas niet mee. Lastig om in te schatten of het nu wel of niet ging regenen. Gelukkig trokken veel buien net langs Meppel. Helaas niet allemaal, maar de staart zit nu eindelijk goed in de verf. Na veel krabben schuren, twee lagen grondverf, heeft Joost de afgelopen twee dagen "de staart" in de lakverf gezet. De afgelopen weken is er ontzettend veel werk verzet. Naast de vele vrijwilligers die in het begon geholpen hebben, heeft de harde kern bestaande uit molenaar Arco Pierik, zijn vader Gerrit Pierik, Diana Pierik en Klaas van der Hoek samen met schilder Joost Gelling enorm veel werk verzet. De klus is nog niet geklaard hoor. Het gevlucht moet nog geverfd worden en de balie moet nog eenmaal gelakt worden (ook hier twee lagen grondverf) Maar de molen staat er nu al schitterend bij. Wat een enorm verschil met een maand geleden. We zijn het Waarborgfonds uit Meppel dan ook erg dankbaar voor hun bijdrage om de molen flink op te pimpen. Dat is in ieder geval gelukt! De Vlijt kan er in ieder geval weer tegen. Nu maar hopen dat we er samen voor kunnen zorgen dat dit in de toekomst ook zo blijft.
Kees Vanger
Zie ook dit filmpje

Oeps Foutje… ff Apeldoorn bellen
Wanneer je, zoals bij de eerste klusdag bij molen de Vlijt, met een groep van 20 vrijwilligers de molen opknapt, gaat er soms ook wel wat fout. Nu dus ook! Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar een omvallen pot (witte) verf gaat in ieder geval wel naar beneden. De verf in ieder geval wel! Dat is wat zeker is. We hadden het 'genoegen' om zoiets mee te maken. Resultaat: witte verf op mooie rode dakpannen. De verf was helaas met geen mogelijkheid meer van de dakpannen af te krijgen. Zelfs niet met de hoge druk spuit van Arco niet! Nou ja... het staat wel erg creatief, maar de beneden buurman dacht daar wel anders over. Logisch! Dus FF Apeldoorn bellen! De schade wordt gelukkig geregeld via de WA verzekering van de 'dader' die er trouwens ongelooflijk van baalde. Schade € 1900,- Tsja, waar gewerkt wordt vallen spaanders... Verder ging alles gelukkig goed (zie foto).
Kees

Zaterdag 18 mei 2013
Albert Kreulen is weer gelukkig thuis na een pittige operatie in het ziekenhuis van Groningen. Aanwezig vandaag: Bertel, Bertus, Henk, Kees, Elske, Leon van der Kolk en Wim.
Er stond helaas te weinig wind om te malen. Dus ons maalstoeltje maar flink laten zweten. Nou dat ging prima. Nu nog wat klooien met de elevator, want die pakt nog te weinig tarwe mee naar boven. Leon gaat ermee aan de slag. Het liep, qua klanten, lekker door. De omzet was zo rond de 90 eurietjes. Bertel vierde zijn verjaardag (die ik helaas vergeten was... foei) met de gebruikelijke zakken kibbeling. Dat was natuurlijk in een poep en een scheet weer op. Zeilmaker Sipke koning kwam nog ff langs. Even bijkletsen... altijd leuk! Hij had een nieuwe vangtouw naar molen de Vlijt gebracht. Verder niet zoveel bijzonders gedaan op de molen. De sfeer was weer lekker ouderwets. Heerlijk!
Kees

Albert Kreulen ligt helaas weer in het ziekenhuis van Groningen en heeft afgelopen week twee open hart operaties ondergaan. Het ging thuis helaas niet goed. Vanmorgen even met Albert gebeld. Het ging weer beter, maar hij is nog erg moe. We wensen hem beterschap en missen hem nu al op de molen. Wim is al op vakantie en daar blijft hij maar liefst 6 weken!
Afgelopen week waren de plannen er wel om verder te gaan met het opknappen van molen de Vlijt in Meppel, maar het weer zat gewoon tegen. Molenaar Arco Pierik en nog enkele enthousiastelingen hebben al heel wat werk verzet, maar aan het afronden (aflakken) komen ze i.v.m. de vele regen niet toe. Vrijdag stonden we weer te popelen van ongeduld om verder te gaan met het verven van het gevlucht, maar het zat er weer in. Te buiig!
De molen is waarschijnlijk niet klaar voor het grachtenfestival in Meppel begint (7-8-9 juni) Jammer, want dat was voor ons een soort streefdatum.

Vrijdagavond nog subsidie bij een fonds aangevraagd voor drie nieuwe, energiezuinige led-buitenlampen om de molen ’s avonds weer in het licht te zetten, maar nu met veel minder Watts. We wachten af!

Zaterdag 25 mei 2013
Molen de Weert had een druk middagje. Erg veel gemalen. Voor het eerst in tweevoud. Dus op de wind en ook met de maalstoel. Dat ging uitstekend zelfs! We hebben weer een mooie voorraad. Verder erg druk... te druk om zelfs bezoekende molenaars lang te woord te staan. Jammer en sorry. Een heerlijk middagje.
Kees Vanger

Op zondag 26 mei organiseerde de 'Wereld van Vrouwen' een unieke stadwandeling langs Meppeler water en groen onder begeleiding van de bekende landschapsarchitecte Jacqueline Muffels. Rond 12 uur kwam de groep bij ons op de molen om te eten. De lekkere broodjes zijn door de dames zelf gesmeerd. Na het eten hebben Elske en ik de rondleiding op de molen verzorgd.
JUNI 2013
Zaterdag 1 juni 2013
Veel vaste molenaars afwezig. Wim zit ergens in Slovenië; Bertel is zijn oldtimer aan het spuiten;opknappen. Alex helpt zijn ouders in hun nieuwe woning, Albert Kreulen is herstellende van zware operaties en Bertus was er ook niet. Gelukkig runden Elske, Cor, Henk en Kees de tent. Gelukkig kregen we hulp van Samantha, die niet op de foto wilde (zie foto) en Harrie en Helena. Er zijn vanmiddag dan ook veel zakjes bloem gevuld (maar liefst 65 kg bloem voor een komende bruiloft van de familie Bloemert) en een hele partij kruidkoekmix voor onze kraam bij het Grachtenfestival op 5, 6, 7 juni.
Harrie en Cor hebben zich ontfermd over de nog niet goed werkende toevoer van onze graanelevator. Leon van der Kolk heeft voor een nieuwe metalen buis gezorgd. Super!
Vandaag twee nieuwe 'molenaars' op bezoek gehad. Frank Boskamp die nog maar net in Meppel woont en de 16 jarige Wouter Bakker die thuis veel met 'speelmolens' draait en helemaal uit Eenrum (Gr.) komt.
Allebei een snelle rondleiding door de molen gegeven. Verder het gras maar weer eens gemaaid. Henk Visser heeft een mooie 'nieuwe' bakschroef bij ons op de werkbank geplaatst en ook nog geheel zwart geverfd. Nu afwachten of de bankschroef ook 'Bertelproof' is. Vandaag wel van plan geweest om te malen, maar het is er uiteindelijk toch niet van gekomen. Er stond op zich wel een mooi woei. De molen draaide dan ook lekker met zijn vier volle zeilen. Wouter heeft vandaag de zeilvoering van molen 'de Prullenbak' verzorgd. Van die gebogen, Alexachtige, lange halven. Nou ja... Groninger invloed zal ik maar zeggen. Tegen 19.00 uur afgezeild.
Kees

Molen de Vlijt pronkt weer.
Het had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het ons toch nog gelukt om samen de molen (weer) op te knappen. Nu staat er gelukkig een heel erg goed in de verf staande molen te glimmen van trots aan de Sluisgracht. Tijdens het Grachtenfestival konden de bezoekers eindelijk weer genieten van deze mooie, draaiende molen.
Beste Weerters

Grachtenfestival.
Ook dit jaar zijn we hartelijk welkom geheten tijdens het Grachtenfestival op een kraam bij Oud Meppel. Zaterdag en zondag hebben we de hele dag pannenkoekmeel en kruidkoekmix en boeken verkocht. De aanbieding pannenkoek en kruidkoek samen voor 3 euro liep als een tierelier (zie foto's).
Die kunnen we op de molen er ook in houden. Iedereen kreeg zijn aankoop mee in een zakje met donateurkaart en nieuwsbrief. Nu maar hopen dat er veel donateurkaarten terug komen!
Maar voordat we op de kraam stonden hebben we met elkaar heel veel zakjes gevuld. Zaterdag was de temperatuur lekker, maar zondag was het brrr koud. Wat waren we blij met de pan soep die Ida meenam, heerlijk!
Met dank aan de bemanning/bevrouwing achter onze kraam:
Ida, Marieke, vriendin Marieke, Hennie, Samantha en Elske.
Molengroet, Elske

Zaterdag 8 juni 2013
Vandaag het gras (al)weer gemaaid. Niet gemalen, nou ja een beetje op ons elektrisch maalstoeltje. De club mulders raakt steeds meer uitgedund. Albert is gelukkig aan de beterende hand en weer thuis na een paar stevige operaties, Wim zit ergens in de vele regen in Verweggistan, Alex is aan het klussen thuis, Bertel is druk bezig om zijn oldtimer ergens te laten spuiten, Bertus ook nog foetsie. De harde kern is dus overgebleven! Nou we hebben het weer gerooid. Een druk dagje op de molen met ook nog een prachtige omzet. Tegen zessen de molen naar bedde gebracht.

Woensdag 12 juni - fotoshoot Ciqale op de molen.
Nog in het kader van beursvloer Meppel moesten we als tegenprestatie voor een zestal vrijkaarten van het Meppeler kamerkoor Ciqale een aantal foto's van dit koor maken. De hele club was present en daar kwam fotograaf Kees met zijn kleine cameraatje aan. Dat kwam natuurlijk niet echt professioneel over, maar de foto's zijn gelukkig mooi geworden. Daar ging het uiteindelijk ook om! (Zie foto's)
Kees

Vrijdag 14 juni 2013
Timmermans transport heeft vandaag meer dan 2 ton tarwe (zie foto) bij de molen neergezet.
's Middags samen met Cor en Elske alles binnen gezet en de helft alvast naar boven geluid. We hebben weer een stevige voorraad.

Zaterdag 15 juni 2013
Geen verslag ontvangen. Ik was een dagje op (het wel erg winderige) eiland Ameland.
De rest van de tarwe is vandaag naar boven gekomen. Het ligt nu lekker vol op de steenzolder.

Vrijdagavond 21 juni 2013
Het is zomer vandaag. Op papier dan! Wat een ongelooflijk pokke weer. Bijna de hele dag regen. Gelukkig werd het 's avonds droog. Tegen zevenen een bezoek gehad op de molen van natuurwacht Meppel. Een klein, sfeervol groepje. Leuk om te doen. De molen opgetuigd met twee (volle) zeilen) Tegen half negen weer afgezeild.
Kees en Elske

Zaterdag 22 juni 2013
Kees zit ergens op Schiermonnikoog. Tot mijn grote verrassing bleek Albert Kreulen aanwezig te zijn. De eerste keer na zijn operatie. Goed hem weer eens op zijn vertrouwde plekje achter een kopje thee te zien zitten. Langzamerhand gaat het de goede kant op. Verder een rustige dag met weinig bezoek. Omzet een dertig euro. Niet al te veel dus. Aanwezig: Elske, Bertel, Cor en een nieuwe mio-er, Frank, die door Bertel al een beetje wegwijs werd gemaakt.
Bertus van Dijk

Donderdag 27 juni 2013
De klas van Samantha (Terra, Groene Lyceum, 1e jaar) heeft een rondleiding op de molen gehad. De molenaar was nog op vakantie dus komen ze nog een keertje op een zaterdag kijken als de molen draait. Was een leuke rondleiding met een leuke groep. Aan het einde heeft Samantha getrakteerd op door haar gebakken kruidkoek en die ging er als zoete koek in!
De lerares vond het leuk en komt misschien volgend jaar met een andere groep van Terra.
Elske

Vrijdag 28 juni 2013 - Verjaardagsfeest.
We hebben het verjaardagsfeestje van Sven op de molen gevierd van 14 uur tot 17 uur.
We hebben een slinger opgehangen en Sven kreeg van ons een mooie poster cadeau. Zeven kinderen van 6 jaar en bijna allemaal 'hieperdepiep'. De ouders waren mee. De molen zorgt voor de rondleiding, speurtocht en pannenkoeken, de ouders voor de rest.
Een heel verschil met de tieners van de vorige dag, maar ook heel leuk. En nieuwsgierig waren ze! De maaltruc (wrijven met je handen tot ze warm worden) vonden ze super en de bakken meel waar ze in kunnen ruiken, voelen, proeven en... was weer een succes. Het waren net meelpoppetjes.
De speurtocht ging goed, 3 groepjes met 1 volwassene.
Bakje meel scheppen, dat bakje niet meer loslaten en daarna een vraag: liedje zingen of roep Hiep Hiep Hoera Sven. Dat laatste deden ze, alleen had ik niet op het bakje meel in de hand gerekend. Bij het hoera vloog het meel in het rond. Wel veel lol! (zie foto)
Uiteindelijk kregen ze van ons allemaal een medaille. Daarna gingen zij pannenkoeken eten, lekker smullen. Nog even nagepraat, de kinderen hebben allerlei details uit de molen onthouden. Om 17 uur zijn de kinderen weer opgehaald door hun ouders. Een geslaagd feestje!
kosten 35 euro rondleiding/feestje en 15 euro pannenkoeken en ranja. En we kregen fooi!
Zo sprokkelen we voor de molen toch extra geld bij elkaar (trouwfoto's en rondleidingen voor groepen).
Samantha en Elske

Steenmarters rond de molen.
Onderstaand berichtje kwam via de secretaris binnen:
Regelmatig kom ik vanaf mijn werk langs de molen laat in de avond/nacht, net als afgelopen avond. Toen ik een mooi schouwspel mocht zien van 2 stoeiende Steenmarters op het midden van de rijbaan. Toen ze mij ontdekten vluchten ze weg de bosjes in achter het schuurtje naast de brug.
vr gr ………

Zaterdag 29 juni 2013
Ik was zo rond half één op de molen. Een lekkere woei dus eerst maar eens een stevig stuk kruien. Toen ik klaar met kruien was kwam iedereen binnen druppelen. De club groeit weer. Zelfs Wim kwam bruinverbrand eerder terug van zijn nogal natte en koude vakantie. Veel water op de vakantie en thuis ook nog in de gang. Frank wil ook graag molenaar worden en komt zaterdags ons team versterken. Zien we zo te zien wel zitten! Ook Leon was aanwezig, maar kwam te laat voor zijn speciale krui-training (hij draait ook op de kruiloze molen de Sterrenberg in Nijeveen). Dat houden we nog te goed van hem! Alex heeft een groot deel van de middag (op de wind) gemalen. Kees en Leon hebben het gras weer eens gekortwiekt en al doende vliegt een sfeervolle middag supersnel om! Elske en Bertel beheerden de winkel. Bertus gaat donderdag onder het mes. Spannend dus. Veel sterkte alvast toegewenst. We zullen hem wel ff moeten missen. Altijd jammer.
Aanwezig vandaag: Bertus, Elske, Wim, Alex, Leon, Frank en Kees.
Kees
JULI 2013
Swingend met The Stones theorie leren
Vakantie, dus... na een dag timmeren, zagen en schuren, rotte delen weghakken, repareren etc aan mijn huis 's avonds nog ff achter de computer... en dan bedenk je soms wel eens wat.
Komkommertijd? Och gewoon leuk om te doen.
Dus maar weer eens wat anders bedenken. Het volgende is uit de hoge hoed gekomen. Theorielessen voor molenaars in opleiding maar dan op YouTube en met mooie muziek (vind ik) erbij.
Een optie?
Deze keer met muziek van The Stones. Een opname uit de oertijd (1973) een live concert in Brussel met de wonder gitarist Mick Taylor, die de band helaas verlaten heeft, in topvorm! Zijn gitaarsolo's beginnen zo rond 4.20 min. Super! Luister maar eens en misschien leer je er ook nog wat van de inhoud van de presentatie over "het gevlucht".
Succes met de opleiding.
Groet, Kees Vanger
De originele lesstof is te vinden op: http://www.slideshare.net/keesvanger/presentations?order=popular
http://www.youtube.com/watch?v=QvMYiNvaRxw

Zaterdag 14 juli 2013
Het was warm. Erg mooi weer. Een lekker verkoelend briesje en een lusteloos draaiende molen en lusteloos rondhangende molenaars.
Wat hebben we gedaan? Nou, niet zo veel. Buiten in de zon zitten en buiten in de zon zitten en commentaar geven op al het langsfietsende verkeer en buiten in de zon zitten en buiten in de zon de dag afgesloten met een potje bier. That's all! Och dat mag soms ook wel eens.
Aanwezig: Wim, Henk, Bertel, Frank, Bertus en Kees.

Zo kan je een molen als werktuig ook behouden
De heer H. Berends maakt erg mooi en boeiend filmwerk. Deze keer over de inbouw van hydraulische aandrijving in poldermolen De Eendracht in Sebaldeburen. In opdracht van waterschap Noorderzijlvest.
Het proces van inbouw en werking is prachtig in beeld gebracht. Goed voor de polder en goed voor de molen. Zie hier.
Nog een mooie film van H.Berends...
Dinsdag 3 januari 2012 - Windkracht 6 tot 7 - Hoogwater in de polder. Poldermolen De Eendracht te Sebaldeburen maalt met 2 vijzels het overtollige water weg. Soms gaat het ook wel eens mis. Let vooral op het slot van het filmpje. Kammen kunnen ook een verwarmende functie hebben. Erg beeldend gefilmd. Zie hier.

Hieperdepiep!
Vandaag te horen gekregen dat het Rabobankfonds een bedrag van € 500,- gegeven heeft voor de aanschaf van led-verlichting voor molen de Vlijt.
Wel minder dan ik gevraagd heb, maar wel een mooie opsteker om de molen 's avonds ook te laten pronken in het duister! Nu (samen met Elske) berekenen hoeveel er geld (Waarborgfonds) er nog over is van alle verfactiviteiten rondom de molen (er zaten nogal wat fouten in de nota's van Bo-rent en schilder Joost Gelling). Wanneer alles weer helder is kunnen we (samen met Arco) beslissen hoe en waaraan we het geld gaan besteden.
Kees

Dinsdag 23 juli 2013
Verslag Molen de Weert op de markt bij de Drentse fiets4daagse
Rond elf uur zijn we begonnen met de voorbereiding op Sportpark Ezinge, voor een kraam op de markt van de Drentse fiets4daagse. We, dat zijn Ida, Wim en Elske.
De verwachting was een kraam van 4 meter en dat viel tegen, een kleine kraam van 2 meter. Maar wij hebben hem leuk ingericht. Vlag erbij.
Meteen even checken of we vrijdag wel grote kramen krijgen bij de molen.
De markt was van 12 tot 17 uur, maar om half 12 begonnen de fietsers al binnen te druppelen. Dit ging zo door tot half 5, daarna zijn we gaan inpakken.
Het was zo ongeveer de warmste dag >35 graden, maar wij hebben het volgehouden met een lekker broodje en een ijsje van Ida. En niet te vergeten een lekkere fairtrade banaan van onze buurkraam.
Bertus en Henk zijn nog langs geweest.

De verkopen waren redelijk, als verwacht, wij gaan onze slag slaan vrijdag op de molen! In ons voordeel is dat de molen in Nijeveen niet in de route is opgenomen, hij draaide niet eens, zijn de molenaars op vakantie?
Al met al een gezellige, hete dag. Volgend jaar weer.
Elske

Donderdag 25 juli 2013
Aanwezig: Wim, Elske, Frank, Ida, Bertel
Alweer de 3e Donderdag Meppeldag.
Wim was al om tien uur op de molen en kort daarop draaide hij ook!
Ik zelf was er tegen half elf. Frank kwam naar de middag, Ida hielp ook met voorbereiden.
Een dag om de puntjes op de i te zetten voor de vloed aan fietsers op vrijdag.
Het is een warme dag, de molen draait met 4 volle.
Tussen de middag heerlijk onder de parasol broodjes gegeten met mijn naar Spanje vertrekkende familie in een bijna 50 jaar oude Dyane (soort Lelijke Eend) met aanhanger.
Toen was het even spannend, Frank was weg op zoek naar zijn telefoon die hij even later gelukkig op het politiebureau weer kon ophalen.
Heel veel zakjes gevuld, naambadges gekocht, stokken voor de vuurkorf gehaald bij Westerhuis. In de schuur alvast van alles klaar gezet. En kruidkoek bakken.
Om 19 uur werden onze 4 kramen gebracht voor de volgende dag, dankzij een stortbui waren de kruizen weggeregend, maar het toeval wil dat ik, op pad voor de laatste boodschappen, de kramenkar tegen kwam. En dus ze kon aanwijzen waar wij de kramen wilden.
Maar onze meelvoorraad is op. Dus 's avonds zijn Bertel (na het werk) en Wim om 8 uur begonnen met malen op de maalstoel zodat er weer enige voorraad was. Bertel kan goed malen met de maalstoel en heeft de techniek ook aan Wim laten zien.
Al met al verlieten Bertel en Wim de molen om 22 uur 's avonds na de parkeerplaats nog te hebben afgezet voor de volgende dag.
Elske

Vrijdag 26 juli 2013
Aanwezig: Wim, Elske, Anouk, Alex, Bertus, Henk, Klaas, Ida, Frank en 2 aardige stempeldames via de VVV Abeltje was helaas afwezig wegens familie-omstandigheden.
Om 8 uur heb ik de oven aangezet met kruidkoek erin. Daarna hout voor de vuurkorf gehaald. Toen waren Wim en Anouk er ook al. Ook werden er kano's gebracht, daar wisten wij niets van. Er is van half 12 tot 13 uur een begeleider bij geweest, daarna lagen ze op de kant....
Toch eens kortsluiten met de gemeente wat ze doen met onze steiger en tuin zonder overleg!!
Anouk en ik hebben allebei 100 pannenkoeken gebakken (totaal 200 dus!).
De anderen volgden al rap. Met elkaar hebben we hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen en het is gelukt.
Henk heeft de molen opgezeild met 4 volle, het was warm, maar er werden buien met onweer voorspeld. Dus oppassen.
Er kwam een mevrouw langs die vroeg of ze met een kleine ijskraam bij ons mocht staan en dat vonden we goed. We hadden een mooie naambadges op met stempel en naam en iedereen met badge mocht gratis ijsje halen, lekker!
Klaas heeft een supermooie fooienmolen gemaakt en het werkt!
Anouk heeft de lunch verzorgd (Lekker!)
De molenstempel die St. Welzijn gesponsord heeft is een succes.

Om 10.15 uur kwamen de eerste fietsers al terwijl gezegd was tussen 12 en 15 uur. Maar geen punt, wij kunnen het aan! De meeste fietsers waren erg moe aan het einde van deze warme week.
Voor de kidsactief route was er voor 1 euro: Pannenkoek versieren, pannenkoek bakken en broodje bakken. Voor alle fietsers: koffie, thee, limonade en plak kruidkoek.
In de loop van de middag heeft Anouk, heel creatief, 2 pannenkoeken voor 1 euro verkocht. Ook de grote mensen vinden het leuk een pannenkoek te versieren en dan lekker op te smullen.
Vanaf half 11 liep het gestaag door tot 16 uur en de allerlaatste stempelaar was er om half 5. Rond 14 uur hebben we een behoorlijke plensbui gehad.
We hebben vlot opgeruimd (van buiten naar binnen), de kramen werden opgehaald, geld geteld en nog even nagezeten in de tuin.
Conclusie was dat het voor de fietsers te lang duurt een broodje bakken in de vuurkorf.
Mooie opbrengst voor de molen en dankzij de subsidie gaan daar bijna geen onkosten vanaf!
We hopen dat Albert, Kees en Bertel er de volgende keer weer bij zijn.
Moe, maar tevreden huiswaarts. Alex blijft nog een poosje draaien op de molen en stopt uiteindelijk pas rond 20 uur.
Elske

Zaterdag 27 juli 2013
Aanwezig: Wim, Alex, Bertel, Elske
Wim is begonnen met zakjes vullen i.p.v. opzeilen want er trok net een dikke donderbui over Meppel. Uiteindelijk draaide de molen met 4 volle om 3 uur toen alle donder weggetrokken was.
Opruimen van de restanten van gisteren, ging niet snel. Er was steeds bezoek en klanten, dus dat doe ik zondag, rustig in mijn uppie (met Bertel's nieuwe bouwradio erbij, lekker hard).
In de keuken stond het aanrecht vol met afwas en spullen onder het bordje: Afwas meteen opruimen! Maar zondag na 2 uur buffelen was de keuken weer spik en span.
Wim heeft de geleende stempels teruggebracht naar het Drukkerijmuseum samen met een overgebleven kruidkoek.
Tijdens de koffie al overlegd voor het volgende feest: Drentse Molendag op 24 zaterdag 24 augustus. De voorbereidingen zijn al begonnen.
Alex en Bertel hebben De Prullenbak een frisse wasbeurt gegeven. Hij glimt weer.
Alex en Bertel hebben de molen afgezeild tegen 19 uur.
Elske
AUGUSTUS 2013
Zaterdag 3 augustus 2013
Aanwezig: Wim, Alex, Bertel, Bertus, Frank, Klaas en Elske.
Wim was als eerste op de molen rond elf uur en al vlot draaide molen na een stukje kruien (zweten!) lekker met 2 vollen, de Prullenbak met 4 vollen.
Ook molen De Vlijt heeft gedraaid vandaag. Het is mooi weer, ca 25 graden en ong. windkracht 4.
Wim was al begonnen op elektrische maalstoel met Hollandse tarwe te malen,die gestopt en verder op de wind met de Duitse melange tarwe
Vier volle zeilen voorgelegd, nog een stukje gekruid en is er mooi gemalen. Frank heeft de Hollandse tarwe naar de meelzolder laten zakken met het luiwerk.
Ondertussen melde zich een mio-er uit Alphen a.d. Rijn, die wilde graag een middagje meelopen op onze molen. Dat kan natuurlijk. Onze 3 molenaars hebben de collega-molenaar van de nodige informatie voorzien en Alex heeft zijn maalboekje afgetekend.
Albert is vandaag wel 2x op de molen geweest, Alex heeft hem een mooi YouTube filmpje laten zien uit 2007 over een rondleiding die Albert gaf. Erg leerzaam en leuk.
Frank heeft gras gemaaid, zakjes gevuld, maar ook het vangen geoefend en de as gesmeerd (zonder vieze vingers te krijgen, hè Wim) en geveegd.
Er is wel wat bezoek geweest, maar de verkoop viel tegen. De boekenmarkt begint steeds meer mensen te trekken en de meelverkoop naast de voordeur gaat ook prima.
Overleg met Bertus Troost over de forellen voor Drentse Molendag, dat komt goed. Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor de Drentse Molendag alweer op gang.
Klaas heeft de nieuwe molenpot voor de vrijwillige bijdrage/kijkgeld in de lijnolie gezet, nu is hij nog mooier. In een vorig verslag noemde ik de molenpot een fooienpot, dat is niet juist.
We hebben gezellig buiten koffie gedronken en besloten dat de bbq op 17 augustus doorgaat. Bijna iedereen is dan aanwezig.
Om half 6 hebben Alex en Bertel beide molens afgezeild (Wim was op tijd weg, het voetbalseizoen in Heerenveen is weer begonnen) en om 6 uur ging de deur op slot.
Groet Elske

Honderden molens in de rouw
Vanwege het overlijden van Prins Friso staan al vele molens in Nederland in de rouw. Prins Friso was beschermheer van de Vereniging de Hollandse molen, een taak die hij overgenomen had van zijn vader, prins Claus. Molens brengen op deze manier een laatste groet hun beschermheer. De Nederlandse molenwereld rouwt. Als teken van waardering voor Friso zijn inzet voor de molenwereld en in het bijzonder als teken van medeleven met zijn familie staan de beide molens aan de Weerdstraat in de rouw. Zelf het molentje van Klaas van der Hoek staat in de rouw.

Zaterdag 10 augustus 2013
De vaste club was er weer: Alex, Frank, Elske, Wim, Bertus, Ida, Wim, Kees. Bertel kwam tegen 5 uur nog ff langs.
Nick en Tim kwamen nog een middagje helpen op de molen en magneetvissen zoals ik ze beloofd had. Ze hadden zelfs nog beet ook. Een mooi klein fietsje dat wonderwel ook nog werkte (zie foto's).
Er zijn weer veel zakjes gevuld. We kunnen nog steeds buiten zitten en dat hebben we dan ook maar gedaan. Verder een aantal uitgebreide rondleidingen gegeven aan geïnteresseerde buitenlandse toeristen. De meelverkoop verliep vandaag redelijk. Doordeweeks wordt er van ons zelfbedieningswinkeltje steeds meer gebruik gemaakt. Alle kleine (nou ja soms...) beetjes helpen om geld bij elkaar te schrapen voor het behoud van onze molen! Het is vrij zeker dat we de komende tijd elke week 40 kg volkorenmeel leveren aan een bakker in Meppel. Over de meelprijs moet nog gesproken worden.
Vandaag lekker gemalen (vooral door Alex) Er stond dan ook een prachtige woei. Met vier volle liep alles dan ook als een trein. Hoeveel??... 200 kg of was het 300 kg. Ik weet het niet meer, maar de Weert kreeg weer de sfeer van een echte productiemolen en zo zien we het graag. Tussentijds ook nog met de maalstoel gemalen. De voorraad is weer goed op peil.
We zijn erg lang doorgegaan vandaag. Tegen 19.00 uur pas afgezeild.
Kees

Donderdag Meppeldag
Wim Degeling en Elske van der Werf hebben alle 6 Donderdag Meppeldagen gedraaid. Complimenten! (Kees)

Onderstaan stukkie had ik geplaatst op het molenaarsprikbord. Erg tricky om het te plaatsen natuurlijk. Ik weet het... (Bertel had me al gewaarschuwd) Zeker met zo'n titel erboven. Toch maar gedaan. Och het houdt de boel wel levendig! Zie onderstaande reacties...

Molen in de vlaggetjes en daarna weer in de rouw (zie foto)
Molen de Weert in Meppel heeft vandaag de hele dag i.v.m. Donderdag Meppeldag gedraaid. Wim en Elske hadden het er maar druk mee!
Tijdens de traditionele optocht zo rond 19.00 uur stond de molen er keurig met vlaggetjes versierd bij. Beide molentjes draaiden prachtig en er waren veel toeschouwers bij de molen. Menig keer hebben we uitleg gegeven over de rouwstand van molens.
Door de vele aandacht in de pers zijn mensen er ineens op gaan letten en komen dus ook met vele vragen en ook met complimenten over het landelijk meeleven van zoveel molens op zo'n indrukwekkende/traditionele manier.
Bij de optocht vloog de maker van onze molen Johannes Kooistra ook nog vlak bij de molen langs met zijn luchtballon. Indrukwekkend!
Na afloop alle vlaggetjes weer verwijderd en de beide molens weer in de rouwstand gezet.
Kees Vanger

Reacties:
*Ik vind het niet gepast als de molen in de rouw staat te draaien met vlaggetjes. Met een rouw periode wordt er geen vreugde uitingen gedaan.
vr. gr. Ruud Bax, Molenaar van de Heerlijkheid.

*De hele stad viert één groot feest. Ik hoor nu de rockmuziek vanuit het centrum nog door de wijk klinken.(tot 1 uur 's nachts zelfs)
Is het dan zo erg dat de molen er tijdens de optocht die door duizenden mensen bezocht wordt even twee uurtjes mee doet door even met vlaggetjes mee te doen.
Ik heb er in ieder geval geen moeite mee! Tot zaterdag staat de molen weer in de rouw.
Kees.

*Persoonlijk had ik de vlaggetjes achterwege gelaten.
Verder onthoud ik me van commentaar...
Justin van den Heuvel

*Inderdaad, rouw gaat voor vreugd. Als je dan draait doe het dan zonder vlaggenlijnen.
Mario Collombon

*Helemaal mee eens Ruud, men kent tegenwoordig blijkbaar geen fatsoen meer....
Rob Simons

*Oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld wordt.
Kees Vanger

*thumbs up - hoewel zo'n duimpje natuurlijk ook een oordeel is
pieter_merselo

*Zoals ik het in ieder geval altijd heb meegekregen, gaat rouw voor trouw (vreugde).
Als er dan toch een (belangrijke) reden is om de molen , zij het met of zonder vlag, in de vreugd te zetten, of zoals in Meppel zelfs met vlaggenlijnen, als zijnde een soort kermisattractie...., is (of was) het niet gebruikelijk om de molen daarna weer in de rouw te zetten.
Een reden om de rouw af te breken voor vreugde , zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat de molen in de rouw staat voor iemand uit een niet nabije omgeving van de molen, of voor iemand met een mindere 'band' met de molen , terwijl er een belangrijke reden kan zijn , bijvoorbeeld een geboorte in het gezin van de molenaar, of een huwelijk in de molenaars familie .
Dat men er in Meppel voor gekozen heeft om de molen te laten meeleven in een bruisend dorps / stadsfeest , kan ik me wel voorstellen, omdat het 'meeleven' van de molen in de huidige gemeenschap nou eenmaal anders is als vroeger, toen de molens nog 'werktuigen' waren. Op zich niets mis mee, maar de rouw is hiermee wel doorbroken.
Het 'gastheer zijn', lijkt tegenwoordig in de molenaarsopleiding nieuwe stijl, bijna belangrijker te zijn dan het molenaar zijn, heb ik me laten vertellen........
Het vrijwillig molenaar zijn, is volgens mij het zoveel mogelijk benaderen van het destijds bijna uitgestorven vak molenaar, met daarbij de streekeigen gebruiken , voor zover dat mogelijk is, in stand te houden.
Dit wilde ik toch even kwijt.
Willem Bever.

*Rouw wordt niet door vreugde onderbroken. Ook in 'De Molen in ons volksleven' staan voorbeelden van bezoeken, veel meer dan 100 jaar geleden, van de koninklijke(!) familie aan de Zaanstreek en dat er dan molens vanwege het bezoek prachtig versierd staan, maar ook molens, vanwege een sterfgeval, in de rouw, met borden af.
Rouw is rouw, solidair is solidair en pas als de molen uit de rouw is, moet je erover gaan denken om weer iets anders te doen.
Bicker Caarten merkt in 'De Molen in ons volksleven' op, dat van alle wiekstanden die van de rouw het meest in stand is gebleven. Ik ben het helemaal met hem eens! Ik heb de afgelopen 35 jaar bijna nooit een molen in de vreugd gezet, veel vaker in de rouw! I Ik heb so wie so een hekel aan gevlag.
Groet, Leo Middelkoop

*Uitzondering bevestigt de regel winking smiley
groeten van teake

*Hoi Kees,
Mooi dat jullie veel aanloop hebben gehad. Kan me voorstellen dat je de molen versiert als er een groot stad/dorpsfeest is, gelukkig kan de molenaar dat lekker zelf bepalen. Wij hebben gisteren de keuze gemaakt om niet met vlaggenlijnen te draaien, maar wel 2 vlaggen van de gemeente Heerde in het vlucht te hangen i.v.m. festiviteiten op 't dorp. Dus bewust de vlaggenlijnen achterwege gelaten en na het draaien weer in de rouwstand weggezet. Maar andere molenaars doen het anders en dat moet men respecteren. Op je eigen molen kun je het doen zoals je het zelf wilt. Ik snap de commotie, maar laten we niet vergeten dat het leven wel gewoon verder gaat..
Groet, Robin van Katwijk De Vlijt Wapenveld

Of reacties via de mail:
*Goedenavond Kees,
Een blik op het Molenprikbord deze avond is voor mij aanleiding om je even een e-mail te sturen. Persoonlijk geniet ik altijd van de enthousiaste verhalen vanuit de Weert en natuurlijk de buurmolen, die door middel van een gedreven club met vrijwilligers er weer als een juweeltje uitziet. Ook enkele minuten geleden heb ik weer zitten genieten van prachtige foto's en een verslag vanuit een stad vol feest. Ook de gesprekken met mensen over o.a. de rouwstand vielen mij op en zijn naar mijn mening erg belangrijk. Dit zijn juist de momenten om de molen in de aandacht van een breed publiek te krijgen. Zelf doe ik dat ook regelmatig. De gemeenschap rond de molen wordt daardoor alleen maar enthousiaster en zijn (in de toekomst) wellicht ook te porren om eens met een activiteit mee te helpen. De "kritische" reacties die er vervolgens van collega's volgden braken het positieve gevoel voor mij gelijk weer af. Erg jammer dat er door collega's vaak op een negatieve manier tegen zaken wordt aangekeken, terwijl we juist als een team de molens op de kaart moeten houden. Ga daarom vooral op de ingeslagen weg door! De Weert boft met zo'n enthousiast team.
Molengroet...

Ik heb maar niet meer gereageerd... zeker niet op de dag van de begrafenis van Friso. De redenatie van Willem Bever kan ik eigenlijk wel onderschrijven, maar wanneer de molen in de rouw had gestaan omdat er een naaste van één van de molenaars overleden is, had de molen natuurlijk nooit in de vlaggetjes komen te staan. Daar is so wie so geen discussie voor nodig wat mij betreft! Kom bij mij niet aan dat er geen fatsoen meer is... Ik houd niet zo van mensen met wijzende en veroordelende vingertjes die denken alles beter te weten.
Oane Visser kan ik nooit volgen met “de molen als werktuig”, want wat wij op de Weert al 14 jaar vooral willen nastreven is juist enorm gericht om onze molen (zei het op schaal) zo veel mogelijk om te toveren tot een echt levend en malend en stuivend monument. Daar ben ik zelfs heel principieel in! (ook bij de opleiding)
Kees Vanger


Blauwe molensteen gevonden in Meppel
'Ergens' in Meppel ligt nog een heel erg mooie blauwe molensteen. De steen ziet er ongebruikt uit en kan zo in een molen gebruikt worden. Jammer dat het kropgat vol zit met beton (zie foto's).

Zaterdag 17 augustus 2013
Aan het eind van de ochtend draaide de molen al driftig zijn rondjes.
Vandaag is er niet gemalen, maar zijn er voorbereidingen getroffen voor de Drentse Molendag volgende week zaterdag en natuurlijk voor de barbecue van deze avond.
Er zijn de nodige pallets gesloopt om 's avonds opgestookt te worden in de vuurkorf. Ook werd de omgeving van de molen even onder handen genomen; grasmaaien, snoeien en alle randen even netjes maken. Ook binnen in de molen ziet het er weer netjes uit. Veel zakjes met meel staan al klaar voor de verkoop volgende week. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind, het bleef mooi weer.
Rond een uur of vier werd de werkdruk iets verhoogd, want alles moest klaargezet worden voor de avond. Tafels, stoelen, barbecue met natuurlijk allerlei eten en drinken en... de nieuw aangeschafte party tent.
Niet veel later kwamen de eerste mensen die ook allemaal iets te eten of te drinken mee hadden genomen.
Wim heeft laten zien dat hij behalve een goede molenaar ook een goede bakker is. De verse broodjes waren heerlijk. Ook de door Anouk gemaakt pizza's waren een streling voor onze tongen. En daarna natuurlijk alles wat er bij een barbecue komt kijken ging er goed in. De groep bestond uit 17 mensen. Namen, ik zet ze maar niet neer, want ik vergeet vast iemand.
Rond half tien was alles weer opgeruimd en stond de molen ook weer in ruststand, wachtend op de volgende dingen die gaan komen.
Al met al een heel geslaagde en gezellige dag (Wanneer weer?).
Foto's staan hier.
Frank Boskamp (nieuwe molenaar in opleiding)

Donderdag 15 augustus 2013 - laatste Donderdag Meppeldag
De laatste Donderdag Meppeldag dit jaar. En de molen heeft alle 6x gedraaid dankzij Wim.
Gedraaid vanaf 11 uur tot 21 uur, begonnen met 4 halve en geëindigd met
4 volle. Lekker windje, 's middags een bui, maar daarna weer aangenaam weer.
De molen stond vanaf maandag in de rouw i.v.m. het overlijden van Prins Friso, beschermheer van de Hollandse Molen. Dus 's avonds weer in de rouw weggezet. Veel zakjes gevuld, visje gegeten en bezoekers een rondleiding gegeven. 's Avonds begon de optocht bij de molen, erg gezellig met veel bezoek van onze "eigen mensen". Aan het einde kwam de bierfiets, harde muziek en veel feest. Volgend jaar weer!
Elske

Vrijdag 16 augustus 2013
Alex heeft gedraaid op de molen van ca. 13 uur tot 17 uur, met 4 volle.
Bertus kwam aan en Frank heeft 's middags geholpen met zakjes vullen en afzeilen. Hij komt al in de goede richting voor een veegdiploma.
Om half 4 is de buitenoven gebracht door een Meppeler bedrijf www.kokenophout.nl en kregen we nog wat instructies. Wat een mooi apparaat. Gaan we morgen proberen.
Er staat nu een redelijke voorraad voor Drentse Molendag. Aan het einde van de dag is de molen weer recht weggezet, de begrafenis was geweest.
Elske

Op't molenaarsprikbord
let op: broodbakfeest molen de weert
Molen de Weert doet natuurlijk ook mee met de Drentse molendag die a.s. zaterdag gehouden wordt.
Wanneer je onze molen eventueel wilt bezoeken houdt er dan wel rekening mee dat het één grote kermis en drukte rond de molen is. We verwachten, vanaf 11 uur, dan ook veel bezoekers uit de omgeving. Persberichten zijn de deur al uit.
Wil je als molenaar rustig een Drentse molen bezoeken dan ben je gewaarschuwd, want de mulders bij ons op de molen konden hun handen wel eens vol hebben aan gewone bezoekers. Of er dan nog veel extra tijd is voor een uitgebreide rondleiding is dus erg onzeker!
Mocht je de sfeer rond een molen vol actie willen proeven komt dan gezellig bij ons langs.
Op deze dag proberen we met maar liefst 20 vrijwilligers d.m.v. vele activiteiten extra geld bij elkaar te schrapen voor ons meulentie, zodat we weer een lachende penningmeester langs zien komen (hij kijkt de laatste tijd helaas steeds droeviger).
Zo zetten we ons in voor de Weert, zie foto.

Activiteiten:
1. Boekenbeurs
2. Pannenkoeken bakken.
3. Terras langs de Reest met koffie/thee/kruidkoek
4. Verkoop molenbrood (van bakker Steenbergen en verkoop eigen meel producten
5. Broodjes bakken boven vuurkorf. (voor kinderen)
6. Rondrit in molenaar Willem Varekamp zijn oude T-ford. (vanaf 13.00 uur)
7. Makreel/forellen roken (300 stuks) en broodjes makreel verkopen.
8. Rondvaart op de reest door 'de waterscouts'.
9. Bij voldoende wind wordt er gemalen.
10. Rondleidingen door de molen.

Zaterdag 24 augustus 2013 - Broodbakfeest Molen de Weert
Zaterdag weer een feestje bij de molen, tijdens Drentse molendag, gevierd.
Mooi weer, een prachtige maalwind, een enthousiaste groep vrijwilligers en heel veel bezoek.
Een dag om in te lijsten! Een impressie van deze dag.
Groet namens het steeds groter wordende de Weert-team,
Kees Vanger.
> film  > foto's  > krant

Zaterdag 31 augustus 2013
Op deze laatste dag van deze meteorologische zomer was de temperatuur aangenaam, rond de 22 graden en een windje uit het NNW winkracht 3.
Elske, Leon, Bertus en Frank waren op de molen. Onze officiële molenaars hadden bezigheden elders, dus er werd helaas niet gedraaid. Mooi een moment om eens even wat kleine klusje op te knappen, assen smeren, gras maaien, graskanten kort maken, oud papier is weg, dus er is weer ruimte in de schuur. Ook het kleine schuurtje is een beetje gefatsoeneerd.
Na het koffie drinken en bijkletsen, was het natuurlijk tijd om even te builen en zakjes te vullen.
Ook Cor kwam nog even langs. Natuurlijk waren er ook weer een aantal klanten voor meel.
Ida moest ook verstek laten gaan, ze is door haar rug gegaan. We hopen dat het nu weer bijna over is. Je hebt nog even om op te knappen, als je er zaterdag maar weer bent.
De nieuwe kast heeft nu twee werkende deuren.
Aan het eind van de middag even alles lekker schoongemaakt. Dus alles ziet er weer netjes uit. Ja en meer bijzonderheden waren er eigenlijk niet.
Frank Boskamp

Ons (Belgisch) weerstation dat heeeeeel erg goed werkt en het weer fantastisch 'voorspelt' hebben we nu ook in Arabisch. Nu maar hopen dat de tekst klopt... mijn kennis van Arabisch is dus nulkommanulniks.

SEPTEMBER 2013
Woensdag 4 september 2013 Graanpletter kompleet uit elkaar!
Foto's staan hier.
Woensdag 4 september hebben Bertel en ik in 2 uur onze 'nieuwe' Belgische graanpletter helemaal uit elkaar gehaald. Een paar weken geleden hebben we met veel pijn en moeite de wielen er al af kunnen krijgen. Ze zaten echt muurvast. De poelies hadden het er maar zwaar mee (en wij ook) en na anderhalf uur wrikken, tikken etc. en gebruik makend van goed gereedschap is het uiteindelijk gelukt. We hadden de moed bijna opgegeven of het wel zou lukken!
Vanavond bij het uit elkaar halen van de andere zware onderdelen, liep alles als een trein en na twee uurtjes lag onze graanpletter in allerlei onderdelen op de grond. Klaar!
Op naar de volgende klus. Schoonmaken, assen bijwerken, zelf schuren of laten stralen? We weten het nog niet precies, maar de klus wordt ongetwijfeld vervolgd. Erg leuk (en leerzaam) om te doen trouwens. Daarna weer alles in elkaar zetten. De pletter wordt in ieder geval niet geverfd. We willen alles zo origineel mogelijk houden.
Zo zag de graanpletter eruit toen we onze mooie aanwinst, waar we erg trots op zijn, toen we dit juweeltje uit België gehaald hebben. Zie de Joetjoep.
Kees

Heerlijk pannenkoeken
Zou de productie van ons pannenkoekmeel door mijn nieuwe filmpje nog groter worden? Kijk hier maar eens.
Kees

ZATERDAGMIDDAG 19 OKTOBER KINDERDAG BIJ MOLEN DE WEERT
Zo wordt ons feestje in de pers aangekondigd.
Een melige middag rond of in de molen.
Ga samen met je (groot)ouders aan de slag met het meel dat door de molen is gemalen.
Bak je eigen koekjes of pannenkoekjes, maak brooddeeg figuren of bak een lekker 'stok'-broodje boven de brandende vuurkorf buiten. Daarna kun je het samen lekker opeten!
Doe niet je allermooiste kleren aan, want je gaat er vast erg melig uitzien.
Leeftijdscategorie: 4-12 jaar
Openingstijden: 13.00 – 16.00 uur
Aanvangstijden activiteit: doorlopend
Entreeprijs kids €1,50
We zoeken voor deze sfeervolle middag weer veel vrijwilligers. Vorig jaar meer dan 200 kinderen en hun ouders in en rond de molen gehad. Dat was erg sfeervol, maar ook stevig aanpoten. Met nog meer vrijwilligers kunnen we de taken dit jaar misschien nog beter verdelen. Daarom zoeken we veel vrijwilligers om ons zaterdagmiddag 19 oktober te helpen bij deze unieke dag.
Kijk nog eens naar de filmpjes:
Kinderdag 2011
Kinderdag 2012

Zaterdag 8 september 2013 ... Kruien maar...
Zaterdag moest er een stevig stuk gekruid worden. Er stond ook nog heel erg weinig wind in Meppel en we hebben een voeghoutenkruiwerk dat nou niet bekend staat als makkelijk lopend (glijdend) kruisysteem. Het enthousiasme om individueel te kruien viel zaterdag (zachtjes uitgedrukt) nogal tegen. "Hij draait toch niet en de vlag hangt er als een dweil bij". Daarom hebben we met zijn allen (6 personen) de molen maar zonder ons kruirad gekruid. Duwen dus! Dat ging het in ieder geval wel heel erg vlot. De molen heeft door de bijna totale windstilte afgelopen zaterdag helaas wel heel erg weinig gedraaid. Een erg rustig dagje op ons meulentie: foto 1 en foto 2.
Kees

Dinsdag 10 september 2013
Vandaag bezoeken 3 groepen van de Mackayschool onze molen. Dat worden 2 aangepaste rondleidingen. Om half 10 begonnen met een groepje kinderen van 4 tot 8 jaar. De begeleiding was top! 7 kinderen bleven met begeleiders op de boekenzolder met kleurplaat en een pannenkoek om te proeven. Helaas wil de DVD-speler niet. Lastig.
De andere 7 mee naar boven, rondje op de stelling. Hand in hand. Oei wat zijn die wieken groot!
Even bij de stenen kijken en voelen hoe zwaar de zak tarwe is die de molenaar moet tillen, het luiwerk en de reuzel. Daarna kijken waar het meel uit komt en natuurlijk voelen, ruiken proeven en melig worden! Daarna geruild en de andere helft de molen laten zien.
Om kwart voor elf kwam de laatste groep 8-12 jarigen, 7 kinderen met begeleiding. Zelfde rondje gedaan, beetje uitgebreider. Die luiken zijn zo spannend, op alle zolders lagen ze op hun buik door het spleetje te kijken. Kijken wat de zak weegt die op weegschaal staat. En ook met deze groep een pannenkoek eten en zij hebben een liedje over de molen gezongen.
Alle kinderen kregen een kleurplaat en ballon mee. Ze vonden het heel leuk en spannend.
Het is erg intensief met deze kinderen, ondanks de goede begeleiding, maar de moeite waard!
Het was goed dat de molen niet draaide, dat kan ook nog.
Elske

Windmotorprokect van 'De Rietvinkers' Lia en Rolf
Denken jullie nog aan dat mooie Windmotor project. Het kan nog! Nieuwsbrief Groote Veenpolder.

Zaterdag 14 september 2013 Monumentendag
De wind ging vanmiddag, op Monumentendag, tegen half 5, ineens super snel om van zuidwest naar noordwest en nam nog erg stevig toe ook. Schrikken dus!! Als de wiedeweerga zijn we gaan kruien en hebben de wieken (met vier volle zeilen, volle bak dus!) weer zo snel mogelijk op de wind gezet. Een achterruit draaiende molen, nou daar wordt een molenaar niet echt vrolijk van. Het is nog gevaarlijk ook, want dan werkt onze rem (de vang genaamd) niet. De molen na het vrijworstelen met zijn drietjes aan het kruiwiel nog even lekker pittig met de kop weer in de ineens stevige wind laten draaien, omdat de molenaars dat zo nu en dan best wel heel leuk vinden. Hiernaar toch maar gezwicht naar 4 "lange Groninger Alex halven". Het was weer een sfeervol middagje op molen de Weert in een grijs en heel erg nat Meppel. Zie hier.
Kees

Monumentendag
Het weer liet ons een beetje in de steek vandaag. Al vroeg hebben we geprobeerd een en ander buiten op te zetten, maar de bordjes hebben de waarheid verraden, vanwege de regen alles binnen.
Het weer: windkracht 2/3/4 uit NNW en een temperatuur van 18 graden.
Toch stonden de eerste bezoekers al vroeg binnen. Een groep van 16 mensen kreeg van Elske een rondleiding en bestormden daarna Bertus in de winkel. Ondertussen had Ida toch nog een plekje gevonden om een en ander uit te stallen. Vasthoudend als zij is, vertrok ze toch later op de dag nog naar buiten.
Ondertussen hadden Alex en Frank onder toeziend oog van Kees (vanaf de brug) de molen opgezeild en toch maar laten draaien. Ook Albert kwam ons nog helpen, dus de molen was goed bezet.
Het leek wel of het weer de grote bezoekers aantallen tegenhield, maar evengoed liep het toch wel af en aan.
Aan het eind van de middag wakkerde de wind nog even lekker aan en kon de molen in al zijn pracht weer even laten zien wat hij waard was.
Het niet al te grote bezoekersaantal gaf de aanwezigen wel even de tijd om weer eens even wat toekomstige bezigheden op een rijtje te zetten. Toen ook de omzet niet tegenviel, kon met plezier teruggekeken worden op weer een gezellige dag op de molen.
Op naar het volgende evenement, 19 oktober.
Frank Boskamp

Zaterdag 21 september 2013
Weinig wind vandaag. Geen maalwind zal ik maar zeggen. Onze voorraad is weer eens op. Ons maalstoeltje maar het werk laten doen. Niet al te lang hoor, want na twee uurtjes malen (= 50 kg) worden de lagers nog steeds te warm. Vandaag het gras gekortwiekt. De molen op diverse plekken flink schoongemaakt en zijn er weer vele zakjes gevuld. Aanwezig: Alex, Wouter, Bertel, Bertus, Wim, Elske, Ida en Kees.
Kees

Zaterdag 28 september 2013
Elske zat thuis met haar bewerkte nieuwe knie. Ze moet het rustig aan doen. Dat zal dus erg moeilijk worden voor haar. De rest was vanmiddag aanwezig. Frans nog niet, maar die komt volgende week weer. Eerst de fokken maar even vastgezet. Ze zaten weer erg los. Met bouten, schroeven, spijkers??? Nee, gewoon stevig vastgezet met een stuk touw! Dat kan dus ook. Hierna snel gaan malen, zie hier. Zo rond de 100kg Duitse melange tarwe. Hierna de steen uit elkaar gehaald en goed schoon gemaakt. Moet de steen nu wel of niet gebild worden. Wij konden dat eigenlijk niet goed inschatten. Te weinig ervaring dus. Eigenlijk moet een kenner even bij ons langs komen. Tegen zessen kwamen er nogal wat 'vette bek' producten te voorschijn. Het cholesterol (hoe heet het ook al weer?) gehalte hebben we weer stevig verhoogd. Tegen 7 uur ben ik weggegaan. De boys zijn nog ff doorgegaan.
Kees

Weer theorieavonden in Molen de Weert
De knoop eindelijk doorgehakt! Dit jaar ga ik weer theorieavonden verzorgen voor molenaars in opleiding. Eén woensdagavond in de maand. Te beginnen op 23 oktober. Onderwerp: Het achtkant.
Deze foto (gemaakt in 1977) is van ex beroepsmolenaar Sierksma van de grote poldermolen van Marrum. Hij en ex beroepsmolenaar uit Dokkum van molen Zelderust dhr. van Tilburg hebben mij het "vak" van molenaar geleerd. Al dat geleerde wil ik o.a. op deze manier graag weer doorgeven.
Kees
OKTOBER 2013
Vrijdag 4 oktober 2013
Vandaag bliksemafleidercontrole gehad op de molen (zie foto). Deze keer geregeld via het Gilde van Vrijwillig molenaars. Een leuk en sfeervol bezoek. Weer erg veel gekletst met collega molenaars.'k Was weer erg laat thuis!
Kees

Zaterdag 5 oktober 2013
Het cluppie was bijna weer compleet. Elske huppelt nog voorzichtig (en dat is erg lastig voor haar hoor!) door de molen met haar krukken en nieuwe knie. Herman Antonides (zie foto) kwam ons vandaag weer eens helpen. Super. Handig dat zo nu en dan vrijwilligers spontaan hulp aanbieden om de molen weer tiptop in orde te houden. Herman heeft de afgelopen weken een stellingdeur geheel vernieuwd. Nu nog ff een likje verf en klaar is Kees.
Prachtig mooi weer vandaag. Een aantrekkende NW wind en ook nog lekker klussen op de molen. Deze keer de rand rondom de "ligger" en de meelring goed afsluiten met touw. Een lekker klusje voor Henk en Cor (zie foto). Komende week moet het wel afgerond zijn, want de loper moet volgende week weer aan het werk om onze meelvoorraad aan te vullen. De nogal loszittende fokken vastgezet met twee touwen. Handig en zo klaar. Het gras maar weer eens voorzien van een nieuwe coupe.
Kees

Donderdag 10 oktober 2013
Ha mensen. Promotie houtoven
Heb mijn best gedaan vandaag molen de Weert te vertegenwoordigen.
Heb de eigenaar/uitgever van Fire and Food gesproken en hem meel etc. meegegeven. Hij gaat in zijn blad een artikel besteden aan molen meel en onze molen noemen.
Heb met Marjan en Gerben afgesproken dat ook zij proberen bij verhuur ons meel te gebruiken.
Er is een groothandel t.a.v. vakantieparken ook wel geïnteresseerd in ons meel. Heeft het over een afname gehad van ca. 50 kilo per week. Ik hoor binnenkort van hem.
Broodjes waren uit de kunst en erg goed geslaagd.
Al met al een middag die wat p.r. heeft opgeleverd en wat contacten die goed kunnen zijn voor de molen. The show was good (zie foto).
Frank Boskamp

Zaterdag 12 oktober 2013
Bijna windstil vandaag. Veel kruien en zoeken naar de wind maar weinig omwentelingen en tegen het eind van de middag ook nog veel nattigheid uit de grijze en dus saaie lucht. De hele club was present.
Bertel kwam later nog binnen na een enerverende en spannende dag op zijn werk. De hele club dat zijn: Alex, Bertus, Wim, Frank, Elske, Cor, Henk en Kees.
Vandaag de steen weer teruggeplaatst. Vele zakjes voor de Kinderdag gevuld en de molen weer netjes gemaakt. Henk had afgelopen maandag de ring tussen de ligger en de meelring al keurig afgedicht. Elske heeft met hulp al vele boodschappen voor de kidsday de molen al binnengesleept. De laatste taakverdeling besproken en we zien er al naar uit om er weer een mooie dag van te maken.
Aan het eind van de middag nog een moedgevend gesprek met zijn zessen gehouden over de plaats waar de maalstoelen de graanpletter eigenlijk moet komen. We zijn er nog echt niet uit en wachten op elkaars goede ideeën en argumenten en maken daarna een keus. Tegen 19.00 uur de molen in de regen afgezeild (zie foto).
Kees

Leuk om te ontvangen (via email)
Hallo Kees, mede dankzij jouw website afgelopen vrijdag geslaagd voor molenaar op molen de Ster in Geesteren (bij Joop Overman) bedankt.
Groeten Hennie van Welbergen, mede molenaar op de Zwiepse Molen en op molen de Leeuw in Bathmen.

Een melige middag bij Molen de Weert
Om onze molen te promoten doen de mulders van Molen de Weert in Meppel komende zaterdag weer enthousiast mee aan oktober Kindermaand. Dit wordt de derde keer en we hebben de smaak al flink te pakken. Samen met maar liefst 26 vrijwilligers zetten we van 13.00 uur tot 16.00 uur de molendeuren wagenwijd open om de vele kids en hun ouders/begeleiders te ontvangen. Het thema is "Een melige middag", waarbij de kinderen in en rond de molen kunnen kennismaken met onze meelproducten en wat je daar allemaal mee kan maken. Een plaatselijke sponsor stelt zelfs een houtoven te beschikking. "Opperstokers" Wim en Frank gaan de broodjes etc. bakken. De weervoorspellingen zien er goed uit en morgen vinden de laatste voorbereidingen plaats.
We hebben er nu al zin in.
groet, team Molen de Weert Meppel.

Zaterdag 19 oktober - Kinderdag 2013 in en rond Molen de Weert
Vandaag een prachtige kinderdag samen met maar liefst 26 vrijwilligers gehad. Mooi weer, dus de buitenactiviteiten konden gewoond doorgaan. Nou dat hebben we geweten! In totaal zo rond de 500 bezoekers in en rond de molen waaronder 250 kinderen.
De molen puilde uit maar met een grote groep vrijwilligers als enthousiaste hulp liep alles gesmeerd! Er is totaal bijna 30 kg deeg verwerkt tot koekjes, 'stokbroodjes', brooddeegfiguren etc.
We kijken in ieder geval terug op een prachtige, drukke, maar ook erg sfeervolle dag, Mooie promotie voor onze molen (en ook onze producten).
Zie hier de film.
Alle foto's staan hier.
Groet namens de hele club van Molen de Weert.
Kees Vanger

Theorieavonden in Molen de Weert
Woensdagavond 23 oktober gaan de theorieavonden in Molen de Weert weer van start. We beginnen om 19.30 uur en zo rond 21.30 stoppen we ermee.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Het enige wat we vragen is een bijdrage voor koffie/thee.
De lessen worden m.b.v. een beamer verzorgd. Vele foto's komen aan de orde om te laten zien en te ervaren hoe een molen in elkaar zit en ook waarom zo?
Eén woensdagavond in de maand worden de theorieavonden verzorgd. Een schema voor de komende maanden komt nog.
Je bent van harte welkom. Er is ruimte zat in de molen.
Onderwerp voor de eerste les: het achtkant.
Achtergrondinformatie staat hier.
En hier staat een korte samenvatting van ons cursusboek.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger

Aanwezig vanavond:
Theorieavonden 2013-2014
Frank Boskamp - Molen de Weert Meppel
Bert Bakker De Wijk - De Wieker Meule De Wijk
Jan Makkinga Dalfsen - Westermolen
Freddy Huzen - Molen Massier Nieuwleusen
Henk Visser - Molen de Weert Meppel
Cor Eerkes - Molen de Weert Meppel
Gerrit van de Streek Hasselt - Molen de Zwaluw
Henk Snijder - Molen Massier Nieuwleusen
plus Bertus en Kees

Zaterdag 26 oktober 2013
Weer een gewone dag op de molen. De hele club was present. De wind was matig en kwam ook nog uit de verkeerde hoek. Samen met Bertel geprobeerd om te malen. Nou met pijn en moeite lukte het, maar eigenlijk ook weer niet. Geen tempo, niet echt mooi meel en traag… traag… traag. Frustrerend traag. Wat wil je ook. Reestoord en precies de hoge bomen hoek. Uiteindelijk maar gestopt en de molen rustig zijn voor de prins rondjes maar laten draaien.
Wim gaat over een maand voor zijn toelatingsexamen naar De Zaandplatte in Ruinen. Ervaring zat, maar hoe zit het met zijn veegdiploma? Vandaar dat hij vanmiddag voor een pittige jury moest laten zien hoe de vorderingen t.a.v. het veegdiploma waren (zie foto's). Dat viel tegen. Gezakt! Dus komende week thuis bij Anouk oefenen en volgende week herkansing.
Kees

Zondag 27 oktober 2013
Bertel heeft bij een mooi stevig storm windje toch nog 400 kg tarwe gemalen en hierna de molen goed vastgeketend weggezet. Storm op komst.

Maandag 28 oktober 2013
Een gigantische storm raasde over het land met enorme uitschieters. Erg vlagerig en bloedlink. Vele bomen hebben het loodje gelegd. Helaas niet vlak bij onze molen. Vele molens met stormschade. 's Middags de molen gecontroleerd en gelukkig geen stormschade kunnen constateren. De molen stond parmantig de windvlagen te trotseren.
Ruud heeft de vlag wel even laten zakken. In de enorme windvlagen ging de vlaggenmast, plus natte vlag, wel heel erg doorbuigen. In Duitsland is zelfs de kap met gevlucht van een molen naar beneden gekomen, zie hier.
NOVEMBER 2013
Zaterdag 2 november 2013
Albert Kreulen kwam weer in vol ornaat op de molen. Hij voelde zich weer fit en heeft zich bij de rest aangesloten. Dus: Bertus, Wim, Elske, Ida, Frank, Cor en Kees. Vandaag niet gemalen. Te weinig wind.
Kees Vanger

Vrijdag 8 november 2013
Verjaardagsfeestje op de molen.
Het was weer lekker druk. De 6 jarige Jayden vierde vandaag met 6 vriendjes zijn verjaardag op de molen. Eerst natuurlijk een uitgebreide rondleiding om en door de molen, want daar kwamen ze natuurlijk voor. Ze vonden het verschrikkelijk leuk, vooral als je met je handen in een bak met graan en meel mag voelen. Als een stel witbesneeuwde kereltjes gingen ze toch daarna buiten maar even het meel er af slaan. Vervolgens even een rondje rond de molen om de verschillende molenstenen te zoeken. Foei Frank je moet eens beter leren tellen, het zijn er vijf en geen vier.
Daarna lekker knoeien met brooddeeg, met behulp van Frank en zijn dochter zijn er weer mooie brooddeeg figuren gemaakt. Even snel wat drinken en eten en vervolgens de deegfiguren mooi verven.
Toen dat alles klaar was Stond Elske al klaar met de pannenkoeken, die net als altijd erg lekker waren en mooi werden versierd. Vermoeid, maar zeer tevreden werden de kinderen daarna door hun ouders weer opgehaald.
Erg leuke reacties van de ouders en van de kinderen. Daar doen we het tenslotte voor.
Frank

Zaterdag 9 november 2013
Vandaag jarig. Precies 60 nog wel. Getrakteerd op vis en tegen drieën weer naar huis gegaan om alles voor ons feest thuis te regelen.

Zaterdag 16 november 2013
Weinig wind. Bijna iedereen present. Molen alweer opgeruimd. Tegen 6 uur naar huis gegaan. Alex is nog ff gebleven.
Kees Vanger

Woensdagavond 20 november 2013 - Theorieavond over de kap
In totaal toch nog 13 molenaars in opleiding aanwezig.
Kees

Zaterdag 23 november 2013
Windje uit het noordwesten, maar helaas niet al te krachtig, wel een lekker zonnetje, dus dat was even genieten. Al voor de opening van de molen waren de eerste bezoekers aanwezig. Het was vast voor menigeen een dagje Meppel doen met de trein, want het waren veelal bezoekers van buiten af.
De meeste bezoekers wilden wel het een en ander van de molen weten, dus dat was lekker even vertellen over onze trots. Hopelijk houdt een van de bezoekers zich aan zijn belofte, foto's door te mailen.
Voor het draaien eerst maar eens even de diverse smeerpunten nagelopen, want dat was wel weer even nodig. Het kruien verliep daarna best soepel, als was het best lastig een begin er mee te maken.
Bertel, Henk en Frank hebben de molen opgezeild en uiteindelijk was er net voldoende wind om de molen te laten draaien.
Ondertussen liepen de bezoekers af en aan, bekend en onbekend, ik zal maar niet alle namen proberen te noteren, want dan vergeet ik vast weer iemand.
Elske en Bertus hebben hun best weer gedaan met het verkopen en aanvullen van de winkel. Er was zoveel te doen, dat we er niet eens aan toe kwamen even met zijn allen samen koffie te drinken.
Ook Ida kon haar lol weer op met een flinke stapel nieuwe boeken. Nog iemand interesse in een volledig boekwerk van openbaar kunstbezit?
Helaas liet de wind ons later op de middag echt in de steek (zal toch niet in winterslaap zijn gegaan), zodat rond een uur of half zes alles weer netjes opgeborgen was en de molen in rust werd gezet.
Heeft ook zijn voordelen wel, want dan krijg je wel veel uitleg over de verschillende onderdelen van de molen en vooral over het hoe en waarom.
Frank

Zaterdag 30 november 2013
De hele club was present. Weinig wind. Bezoek gehad van de Lions club uit Meppel om met mulders en bestuur te overleggen over plannen om geld bij elkaar te sprokkelen voor de vervanging van onze fokken. Ze kwamen met mooie opzetjes. Lijkt ons leuk om samen met deze club te werken.
Kees
DECEMBER 2013
Eerst even voorstellen:
Onze nieuwe logboek'reporter'... Frank Boskamp
Frank is een van de vrijwilligers van Molen de Weert. Een actief en veelzijdig man; fotograaf, dichter, schrijver, buitenovenspecialist, bedenker, grappenmaker, stimulator, organisator en nog veel meer...  ;)
Vanaf nu zal Frank maandelijks het logboek voorzien van zijn bijdragen.


Donderdag 5 december 2013
 
  Geen maantje door de bomen vandaag,
Maar wel een gure noordwestervlaag.
Gelukkig konden we dat wel gebruiken,
Want het malen was in kannen en kruiken.
Bertel en Alex, toch wel een apart span,
Maar veel malen is iets wat je aan hen overlaten kan.
Toch was er wel iets dat het malen kon verstoren,
Het onweer, want dat kon je overal horen.
Code rood of code oranje,
De Weert houdt niet van al die franje.
Lustig draaide de molen maar door,
En binnen klonk het steeds in koor.
Vullen die zakken, nog maar een paar,
Zaterdag móet die bestelling klaar.
De combinatie Elske en Frank is goed,
Want dit stel weet hoe je zakken vullen moet.
Tussendoor nog wat voorbereidingen de moliebollenmix
Niet zitten dus anders gebeurt er nix.
Mensen nog een prettig sint feest,
En nu geeft mijn rijmspirit de geest.

Frank

Ondertussen is het bijna 24.00 uur en nog is de molen in werking. Nog 75 kilo malen en alles is gedaan. Bertel en Alex jullie zijn helemaal TOP.


Zaterdag 7 december 2013
Een mierenhoop zou er jaloers op zijn geweest. Vandaag waren de leden van de Lions club op onze molen te gast. Nou ja te gast, ze kwamen helpen met het vullen van zakjes pannenkoekenmeel.
Zij hebben zich garant gesteld voor een flink stuk subsidie, die we hard nodig hebben om de fokken te repareren. Als tegenprestatie levert de molen een flink aantal zakjes van allerlei soorten meel.

Een van onze nieuwe producten werd vandaag uitgeprobeerd, namelijk (M)oliebollenmix.
Onze huiskokkin heeft zich gebogen over diverse aangedragen mengsels en uiteindelijk was de juiste samenstelling ontdekt.
Nog nooit zijn er zoveel zakken op een dag gevuld.

Hulde aan al deze vrijwilligers, die zo hun vrije dag opofferen om onze molen weer een fraai aanzien te geven.
> Zie hier de foto's.

Gelukkig hebben we ook nog kans gezien onze eigen winkel van voldoende voorraad te voorzien.
Nu op naar het volgende hot item. Maandag a.s. gaan de fokken eraf, dus we zitten even met een kale molen, maar het doel heiligt de middelen. Straks draait onze molen weer in volle glorie.


Maandag 9 december 2013
Eindelijk de grote dag is aangebroken. Nog net voor het eind van het jaar gaan de fokken eraf. In januari worden de nieuwe geplaatst. Voor achten waren de molenbouwers, of beter gezegd, de molenslopers al aanwezig om deze klus tot een goed einde te brengen.
Onder het toeziend oog van Elske, Wim, Henk en Frank gingen de heren Hiemstra aan de slag. Ga er maar niet bijstaan als ze met elkaar praten, want dat is echt niet te verstaan.
Als je niet beter zou weten, zou je geloofd hebben, dat ze nu nog eens alles na gingen meten, maar dat was nodig om de juiste vervoersbeugels te maken. Ondertussen werd binnen de laatste rommel van zaterdag opgeruimd en druk overlegd over al het werk dat ons nog voor de feestdagen te wachten staat.
Voor woensdag a.s. moeten er nog ruim 200 zakjes moliebollenmix gevuld worden. Gelukkig is het recept voor de juiste mix uitgevonden en genoteerd in het grote geheime boek van Molen de Weert.
Wim heeft gelukkig al enig voorbereidend werk gedaan door weer vele kilo's te builen. Nu nog even mixen en vullen maar.

Tegen het eind van de middag zag de molen er een beetje kaal uit. Incompleet. Om wat beter in de sfeer van het tijdstip in het jaar te komen, is de molen weer versierd met de kerstster. En inderdaad van veraf steekt dit licht ver boven de horizon van Meppel uit.
Wil je de sfeer van deze dag nog wat beter proeven, kijk dan eens op onze facebook pagina.


Zaterdag 14 december 2013
Na alle drukte van vorige week was het rustig. Bij een matig zuidwesten wind, kracht 3 draaide de molen wel, maar echt krachtig ging het niet. Gelukkig was er nog voldoende voorraad meel om weer een groot aantal zakken te vullen. Bertel en Alex hebben hun best gedaan om de leerling molenaars nog wat bij te brengen, maar het lijkt wel of aan het eind van het jaar de hoofden erg vol zitten. Heel veel kennis is er niet opgenomen. Gelukkig was er nog voldoende ander werk te doen.
Had Wim met veel pijn en moeite de ster aan de wieken vastgemaakt, begaf de lichtslang het. Alles eraf en dus maar een nieuwe erop gezet. Fokken eraf en ook geen kerstster boven in, dat zou de molen wel heel erg kaal maken.
> Zie de foto
Wim was trouwens erg bang, dat we ons zouden vervelen. Er moesten maar liefst 1400 folders gevouwen worden. Maar ook dit karwei is gelukt.
Het zijn niet alleen de Lions waar we onze handen vol aan hebben. De verkoop in de winkel gaat ook goed. Zo maken we weer een mooi spaarpotje voor het volgende onderhoud.
Niet al te laat ging alles in slaapstand, maar voor slechts heel even.
Maandag zijn Elske, Wim en Frank weer aan het vullen en mixen gegaan. Er kwam weer een flinke bestelling. Niet te veel koffie drinken dus, maar even flink aanpakken. Nog even zo door gaan en onze meelvoorraad is op.

Vergeet niet dat we vrijdagavond a.s. ook open zijn. Het is lichtjes avond op de molen. Geen groots spektakel, maar gewoon een gezellige avond, met een aantal kleine activiteiten. Warme chocola, kruidkoek, kniepertjes, oliebollen en natuurlijk overal gezellige verlichting.
En dat alles is te zien tussen 18.00 en 21.00 uur.


Vrijdag 20 december 2013
Dat was dus even een lange dag. Eind van de ochtend werden er al weer driftig zakjes gevuld. De (M)oliebollenmix loopt beter dan we gehoopt hadden, dus er moest met spoed aangevuld worden. Even snel een kopje koffie drinken en dan snel verder met het volgend onderwerp. Het kinderfeestje van Imaan. Een leuke en gezellige groep van 7 meisjes kwamen een verjaardag vieren. Eerst een rondleiding en uitleg over de molen. Gelukkig kwam Wim ook op tijd langs, om de molen nog even te laten draaien. Vervolgens konden de meisjes zich uitleven op het verven van brooddeegfiguren. Dit werd gevolgd door het eten en vooral versieren van de overheerlijke molen pannenkoeken.
> Zie de foto's

Toen de dametjes tevreden naar huis waren gegaan, ontvingen wij nog even een sms-je van de moeder van de jarige, met de mededeling dat de meisjes het erg leuk gevonden hadden.
Snel de molen omgetoverd naar een sfeervol lichtjes tafereel. Overal kaarsjes en lampjes. Even snel iets eten en dan de deuren open en de vuurtjes aan. Van aanmaakblokjes had onze pyromaan nog nooit gehoord. Gewoon een flinke scheut benzine. Alleen jammer dat ook de aansteker mee verbrandde.
> Zie de foto's

In de loop van de avond werden er nog lekkere kniepertjes gebakken en kon iedereen even genieten van de oliebollen, die gebakken waren van onze eigen mix en natuurlijk de versgebakken kruidkoeken. Ondertussen stond de maalstoel niet stil, want de voorraad meel is aardig geslonken en op de wind malen is een beetje lastig, nu de fokken eraf zijn.


Zaterdag 22 december 2013
Het was rustig op de molen. Henk, Wim en Alex hebben even rustig aan de molen opgezeild, want met een zzw wind met een kracht van 4 moeten met recht alle zeilen worden bijgezet, om de molen te laten draaien.
Ondertussen hebben Elske en Frank binnen de boel maar weer even onder handen genomen, door alle overgebleven restanten van de vorige dag op te ruimen. Gelukkig, de molen ziet er weer als molen uit.
Toen was het even tijd voor wat onderhoud. Verlichting in de kap repareren, maalstoel eens goed schoonmaken, elektra van de ster repareren. Zo zijn er weer allemaal kleine klusjes gedaan, die even waren blijven liggen.
Cor ik heb je druk zien zagen en passen en meten, maar sorry, wat je nu eigenlijk aan het doen was, is me ontschoten.
Ook Bertus is weer een tevreden mens, het winkeltje is netjes en overvol en er waren gelukkig weer een leuk aantal klanten.
Natuurlijk mocht het wekelijkse ritueel van koffie drinken niet ontbreken. En gelukkig was er nog kruidkoek van Anouk over, die we lekker erbij opgegeten hebben.
Al met al een 'rustige' middag. De molen is klaar voor de kerst. Goed brandende ster, top.
Ik zou zeggen, laat de kerst maar komen.

Frank Boskamp