Logboek Molen de Weert 2012

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2012
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2012
Tellerstand eind december 2011: 3.078144
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360.

Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360

Dinsdag 3 januari 2012
Wouda-gemaal Lemmer weer opgestart i.v.m. wateroverlast in Friesland. Vandaag daarom een bezoek gebracht aan dit schitterende monument.
Onderweg naar Lemmer binnendoor over de dijkjes tussen Vollenhove, Blokzijl en Blankenham gereden begeleidt door een stevige storm met erg pittige rukwinden, takken op de weg, vele erg natte landerijen en alle gemalen die we zagen draaiden op volle toeren. Prachtig!
Het water kan dus niet meer weg. De grond is doordrenkt en de stormachtige wind zorgt er ook nog voor dat het overtollige water moeilijk op een natuurlijke manier op zee gespuid kan worden. Dus als extra hulp mocht het Wouda-gemaal zijn grote spierballen weer eens laten zien! Op stoom wel te verstaan. Het Wouda-gemaal draaide voluit om het vele regenwater water naar het IJsselmeer te pompen. De machines draaiden zo statig en mooi dat het een lust voor het oog was. Een echt levend monument alleen jammer dat je het verplaatsen van de gigantische hoeveelheden water niet zo goed kan zien. (door de centrifugaalpompen). Een vijzel (zoals het grote gemaal in Kinderdijk) laat het proces wat beter zien. Het zij zo.

Dit werkelijk ongelooflijk mooie en erg oude nummer van the Rolling Stones (uitvoering in 1973) staat hier. Nog met hun oude gitarist Mick Taylor met zijn lange en prachtige solo's.(vooral vanaf 4.30 op de video) Een erg swingend nummer (vind ik ….)

Woensdag 4 januari 2012
GEMALEN RONDOM MEPPEL
Vandaag enkele gemalen in de omgeving van Meppel bezocht. Ze waren nog druk bezig om het water wat hogerop te pompen. Bijna overal volautomatisch. Toch nog één gemaal van binnen kunnen bezoeken/bekijken (met pijn en moeite). Nooit geweten dat het gemaal Zedemuden het een na grootste gemaal van Nederland is.
Alles op foto en film gezet met (weer) muziek van de Stones op de achtergrond. Kijk hier.

Donderdag 5 januari 2012
Weer eens een storm. De herfst valt dit jaar in de winter. De ene na de andere storm hebben we deze week al gehad. Vanmiddag de kleppen dwars gezet en draaien met die hap. Enkele latten van onze remklep zaten niet veilig meer. De schroeven trokken zichzelf dwars door het hout heen. Samen met Bertel een aluminium trip erachter gezet zodat we geen last krijgen van rondvliegende planken.

Zaterdag 7 januari 2012
Iedereen was aanwezig. Zelfs twee stagiaires nl. Ruben en Niek allebei uit Zwartsluis. De molen niet direct laten draaien. De bovenste fok zat niet meer goed vast en ik vond het niet veilig om er zo mee te draaien. Met veel kunst en vliegwerk (plank uit raam naar de heklatten) de fok met strip aan de schenkel vast kunnen schroeven. Hierna de hele (halve)handel opgezeild (twee volle) en lekker pittig laten draaien.
Albert en Alex zijn de hele middag in de weer geweest om de houten steenbus op de millimeter nauwkeurig vast te wiggen. Een hele klus. Na enkele uren werk kwamen ze erachter dat het nog niet goed was en toen was de moed ineens op. Wordt de volgende week vervolgd.
Tegen het eind van de middag ging Bertel nog even op een kast zitten. Zo'n kast gemaakt van spaanplaat. Je raadt het al... de mooie kast aan barrels. Dat wordt de volgende week lijmen en timmeren om er weer wat moois van te maken. Zo hou je werk!
Kees

Molenaar Nico van Guldener overleden
Zondagmorgen de molen in de rouwstand gezet. Ik had het droeve bericht ontvangen dat Nico van Guldener vrijdag jl. is overleden.
Nico wordt woensdag a.s. in besloten kring begraven. De rouwdienst is om 13.00 uur in de kerk van Peize.
Nico was voorzitter van het Gilde van Vrijwillig molenaars in Drenthe en daarnaast een enthousiaste molenaar/instructeur op molen 'De Zwaluw' te Oudemolen. Hij was erg betrokken bij molens en bij de molens in Drenthe in het bijzonder. We verliezen in hem een actieve bestuurder en enthousiaste molenaar, maar bovenal een erg sympathiek persoon.
Als blijk van medeleven worden de molens in Drenthe woensdag of eerder in de rouwstand gezet.
Enkele foto's gemaakt door Harmannus Noot van Nico van Guldener staan hier.
met vriendelijke groeten,
namens het bestuur van het Gilde Drenthe
Kees Vanger

Woensdag 11 januari 2012
Vandaag hebben we afscheid genomen van onze voorzitter van het afd. bestuur Drenthe Nico van Guldener. De begrafenis vond plaats in Peize.
Als dank voor het vele werk wat Nico voor de afdeling gedaan heeft, hebben (bijna) alle Drentse molenaars vandaag hun molen in de rouw gezet. Jammer dat molen 'De Vlijt' niet mee deed.
Van bijna alle molens ondertussen al een foto ontvangen. Kijk hier.
Groet, Kees Vanger.

Zaterdag 14 januari 2012
Wat doe je zo'n hele middag op de molen?
Deze vraag krijg ik geregeld te horen. De molen draait toch! Wat moet je dan nog doen wanneer er niets te malen is. Ik weet niet hoe het op andere molens is, maar op de één of andere manier is er bij ons altijd wel een middagvullend programma. De ene week is het drukker dan de andere, maar vaak komen we tijd te kort om alle plannen te verwezenlijken.
Tarwe malen hoort er bij voldoende wind natuurlijk standaard bij, want we willen perse een echt levend- en stuivend monument zijn, maar ja dat kunnen we ook niet onbeperkt doen. De hele handel moet wel weer verkocht worden.
Het onderhoud neemt (voor een vrij nieuwe molen) toch best wel veel tijd in beslag. Er is altijd wel wat! Bovendien zijn onze rottende fokken erg bewerkelijk. Daar heeft tot nu toe veel tijd in gezeten. Vorige week bleek zelfs nog dat één van de bovenste fokken deels los geschoten was door de stormachtige wind. Dit bovenste deel van de fok met veel klim, klauter, kunst- en vliegwerk provisorisch hersteld. Hierna konden we weer draaien!
Aangezien we veel problemen blijven houden met onze fokken hebben we uiteindelijk besloten om de fokken zelf te gaan vernieuwen (we hebben een 'mannetje'). Dus met nieuw hout. Eerst de regelkleppen.
Het verwijderen vandaag van de rem(regel) klep is helaas mislukt. Toen het donker werd samen besloten om de klep te laten zitten en ter plekke maar te vernieuwen. De schenkels zijn nog erg goed en hoeven niet vervangen te worden. Het hout moet de komende week nog gezaagd worden. Dat wordt nog een pittige klus de komende maanden.
Ondertussen zijn Albert van der Werf en Alex Buist al drie zaterdagen bezig om de ligger goed pas te krijgen en de steenbus met (nieuwe) wiggen goed te centreren. Een secuur en bewerkelijk klusje. Vandaag is alles afgerond en kan de steenbus komende week weer keurig dicht gegoten worden met modelgips.
Onze stagiaires Ruben en Niek waren druk in de weer met het verplaatsen van een knotwilg. Dit boompje stond in de weg voor een nieuw project! Bertel en Alex hebben prachtige plannen met hun molentje 'de Prullenbak'. Het wordt een hele klus, maar uiteindelijk moet dit molentje aan de Reest een echt werkende vijzel in beweging brengen. Weer een leuke klus erbij.
Tegen 7 uur stond de molen er weer keurig ingepakt bij. In totaal met 9 personen weer heel wat werk verzet. Volgende week worden de stenen teruggeplaatst en dan maar hopen dat er veel wind staat zodat we flink kunnen malen, want onze voorraad meel is finaal op! Kortom op de molen is altijd wel wat te doen!
Zie hier enkele werkzaamheden van vandaag.
Kees Vanger

Artikel voor de Meppeler Courant van 27 januari 2012 (verzoek of ik nog even snel een artikeltje wilde maken. Hier ist’ie
MOLEN DE WEERT aan de Reest.
Molen de Weert heeft vorig jaar maar liefst rond de 6000 kg tarwe tussen de molenstenen vermalen tot mooi volkoren meel. De groep vrijwillig molenaars zorgen er op de zaterdagmiddagen voor dat de molen een echt levend monument is, waarbij je heel duidelijk kunt zien hoe tarwe tussen de grote molenstenen wordt vermalen. Er moet dan natuurlijk wel voldoende wind zijn om de molenstenen in beweging te krijgen, want molenaars zijn erg afhankelijk van de wind.
De molen is elke zaterdag geopend van 1 tot 5 uur. Alle meelproducten worden in de molenwinkel (het kleinste winkeltje van Meppel) verkocht. Allerlei producten om thuis mee aan de slag te gaan: tarwe volkorenmeel, bloem voor zoete of hartige baksels, pannenkoekenmeel, griesmeel, zemelen enz. Wij verkopen deze producten in de kleine pondsverpakking tot zelfs de grotere vijf kilo verpakkingen. Ook voor kruidkoekmix, korrelgist, glutenpoeder, boekweit, lijnolie en mosterd kunt u bij ons terecht. Allemaal échte molenaarsproducten.
U bent elke zaterdagmiddag van harte welkom op de molen. Zie dan het draaien van de grote wieken met hun fiere zeilen en kijk en luister naar de immense houten tandwielen die zo kunstig in elkaar grijpen. Dan zie je met eigen ogen hoe het koren nog ambachtelijk wordt gemalen tussen die enorme zware maalstenen. Zeer imposant!
Stap dus gerust eens binnen. Misschien, ja heel misschien, wordt u dan ook gegrepen door het 'molenvirus': vrijwilliger worden of, nog mooier, zélf molenaar worden. En wie weet hangt dan over een poosje ook úw molenaarspet tussen die anderen... Over een maand begint de nieuwe opleiding voor nieuwe molenaars weer op molen de Weert. Misschien...

Abeltjes RECEPT VOOR MUFFINS (ongeveer 12 stuks)
500 gram bloem
100 gram boter (smelten)
120 gram suiker
1 zakje bakpoeder
3 dl melk
4 eieren
'n beetje zout
papieren vormpjes
Kom 1: bloem, suiker en bakpoeder
Kom 2: boter, melk en eieren
Alles goed mengen! Alle 12 vormpjes voor ¾ deel vullen en hups de oven in. Stand 200 graden. Duur: 20-25 minuten
EET SMAKELIJK!

Nieuwe staartbalk voor de Wieker Meule
Vandaag met Wiert Meijer naar Warns geweest bij bouw '75 om bij molenmaker Hugo Landman de nieuwe staartbalk voor de Wieker Meule te bewonderen. Ik wist wel dat hij mooi werk levert, maar dat het zo mooi zou worden had ik niet verwacht. Wij gaan van de lelijkste staartbalk van Nederland misschien wel naar de mooiste, wat een prachtig ding zeg. Hierbij wat foto's, kijk hier.
groet Freekie of te wel Erwin de Jonge

Vrijdagmiddag 20 januari 2012
Samen met Albert van der Werf, Bertel Zomer de hele middag aan het klussen geweest. Albert met het goed centreren van de steenbus en Bertel en ik zijn maar weer verder gegaan met het vastzetten van de steeds verder rottende en loszittende fokken. Diverse strips aangebracht en een aantal slotbouten dwars door de fokkerschroten en schenkel heen geboord en stevig vastgezet.

Zaterdag 21 augustus 2012
's Morgens samen met Bertel nog snel even 80 kg tarwemeel bij molen De Sterrenberg in Nijeveen opgehaald.
Onze steen ligt nog steeds bloot (al meer dan een maand) en dus kan er niet gemalen worden. We hebben vanmiddag dan ook heel wat klanten zonder meel naar huis gestuurd. Meel/griesmeel/zemelen van Hollandse tarwe hebben we niet. Voor sommige klanten was dit al de twee keer dat ze met lege handen naar huis gaan. Da's geen goede reclame voor onze molen. Volgende week moet alles dan ook weer echt maalvaardig zijn en dan maar hopen dat het waait.
Vandaag weer een aantal fokken vastgezet. Albert en Alex zijn weer verder gegaan met de steenbus. Bertel hoorde dat de gemeenteregels t.a.v. het groenonderhoud (bomen kappen) nogal veranderd zijn. Kortom de gemeente doet bij particulieren niet zo moeilijk meer over het kappen van bomen. Bertel was daarom niet te houden en samen met Ruben bij Stichting Welzijn heel wat groen verwijderd.
De wind nam in de loop van de dag flink toe en eindigde 's avond laat in minstens windkracht 7 á 8.
De zeilvoering in de loop van de middag dan ook steeds kleiner gemaakt. Tegen het eind van de avond liep de molen op zijn blote beentjes nog erg pittig. Omzet vandaag € 105,- Aantal omwentelingen tot nu toe plm. 15.000.
Kees

Maandag 23 januari 2012
Albert van der Werf is bijna de hele dag met het pas maken van ligger en steenbus bezig geweest. Hij is de afgelopen weken heel wat uurtjes met dit nauwkeurige klusje bezig geweest. Vanavond met zijn vijven (Albert, Bertel, Arjan, Elske en Kees) het deksel weer op de steenbus geplaatst. De meelring weer keurig afgedicht met roggemeelpap. Het geheel loopt erg soepeltjes en de steen kan eindelijk weer terug geplaatst worden. 's Avonds om half elf de molen stil gezet en naar huis gegaan.
Kees

Woensdag 26 januari 2012
Bertel en Alex (en Elske) zijn de hele dat achter stichting Welzijn aan het snoeien geweest. Het snoeibeleid van de gemeente is voor particulieren een stuk eenvoudiger geworden. Zolang de bomen niet op een speciale lijst staan mogen ze om. De eigenaresse van het perceel achter de molen vindt dat de bomen wel weg mogen en daarom zijn Bertel en Alex met de knetterbiele en de tractor druk doende vele bomen het loodje te laten leggen. Het uitzicht op de stad wordt alsmaar mooier.
Woensdagavond nog gemalen. Er stond weinig wind, maar de kwaliteit van het meel was prima. Ik ben tegen 9 uur naar huis gegaan om nog wat nakijkwerk er doorheen te jassen. Bertel en Alex zijn nog ff doorgegaan. 's Avonds heeft Bertel Alex naar Winsum gereden. Bij assen kwamen ze vol in contact met een overstekende vos op de A32. Ze moesten de auto helaas achterlaten. Beste schade ook nog. Al met al een latertje geworden!
Wim (en zijn vrouw Anouk) hebben vandaag weer een volle bestelbus met tarwe uit Radewijk gehaald. We kunnen er weer tegen, want nu hebben we meer dan 1200 kg tarwe (Hollandse en Duitse) op voorraad liggen.

Zaterdag 28 januari 2012
's Morgens mijn dochter uit Düsseldorf opgehaald. Er was vandaag totaal geen wind. Wel prachtige blauwe luchten. Het leek dan ook wel voorjaar! Wat een geluk dat de boys afgelopen week een hele voorraad tarwe gemalen hebben. Rond 1 uur stond de molen propvol met klanten. Giga-druk dus. Alles moest nog afgevuld worden ook. Met z'n allen hebben we de vele klanten toch nog vrij vlotjes kunnen helpen. Het meel stroomde de molen uit. Omzet vandaag dan ook € 220,-
Bertel is weer verder gegaan met het stevig snoeien. Ondertussen in een grote ton alle restmateriaal verbrand. Prachtig! Gewoon erg leuk werk. Dat vonden onze stagiaires volgens mij ook! Te veel personeel heeft zich vandaag met de bomen bemoeid. Gewoon omdat het erg leuk werk was. Wim moest de molen en de meelverkoop in zijn eentje runnen.
De molen tegen kwart voor 5 verlaten en snel mijn auto opgehaald om de wedstrijd Heerenveen-Utrecht te bezoeken (2-0). Door de drukte in de molen en de drukte bij het snoeien helaas niet meer aan het opruimen toegekomen. Dat was niet handig en dat vonden de boys (die ook nog vrij laat naar de molen toekwamen) niet erg leuk. Een logische reactie! Sorry boys... dat we niet aan opruimen toegekomen zijn. Dat moet een volgende keer anders!
FEBRUARI 2012
Zaterdag 4 februari 2012
's Morgens vroor het nog -15C. Prachtig mooi weer. Een blauwe lucht en geheel windstil.
Tegen 11 uur al bij de molen. We waren van plan om een aantal bomen te vellen. Bertel had heel wat hulp ingeschakeld om vroeg met deze mooie klus te kunnen beginnen. Toen ik aan kwam fietsen was het heel stil rond de molen. Geen enkel teken van leven. Snel de door Alex gemaakte sneeuwschuiver gepakt en op het riviertje de Reest bij de molen een prachtige baan schoon geveegd. Er lag bijna 10 cm sneeuw op het ijs. Hoewel het ijs nogal kraakte toch stug doorgegaan tot ik ineens een tractor aan hoorde komen. De tractor had startproblemen door de stevige vorst van vannacht. Bertel heeft 'm toch aan de praat gekregen. Het was vannacht dan ook 18 graden onder nul geweest. Dat maakt je niet vaak mee in ons kikkerlandje.
's Middags zijn er heel wat bomen gesneuveld en de biotoop van de molen wordt zienderogen beter. Samen met onze stagiaire Ruben de hele middag afvalhout verbrand. Prachtig werk en bovendien lekker warm. Erg handig op zo'n erg koude dag. De molen heeft voor het eerst in jaren niet gedraaid. Zelfs niet eens opgezeild. We hadden deze dag wat anders te doen.
Het is al met al een latertje geworden. Het vuur werd alsmaar hoger en er is een hele voorraad oude takken etc. verbrand. Dat ruimt lekker op. Een pilsje erbij maakte het geheel compleet. Het was een latertje vandaag. Tegen 8 uur eindelijk naar huis gegaan. Een mooie dag!
Kees

Zaterdag 11 februari 2012
Wim heeft vandaag voor een groot deel de molen gerund. Dat is 'm wel toevertrouwd! De rest was weer aan het 'snoeien' of takken verbranden. We worden er steeds handiger in. Weer een tweetal bomen een kopje kleiner gemaakt. Twee molenaars van d'Olde Zwarver uit Kampen op bezoek gehad. Ze hebben onze buil bekeken, aangezien ze op zoek zijn naar een nieuwe buil voor hun molen.
Ruben en Niek hebben weer geholpen bij het branden. Zo hebben we weer een groot deel van het afvalhout kunnen verbranden. De molen heeft gedraaid, maar er zat weinig tempo in. Verkoop € 70,- Pas tegen 7 uur thuis. Alweer een latertje.
Kees

PREZI
Vandaag kennisgemaakt met een nieuwe vorm van presentaties maken.
Een PowerPoint is in vergelijking met dit programma maar een heel eenvoudige vorm om presentaties te maken en bovendien veel bewerkelijker.
Prezi werkt echt veel handiger. Ze noemen dit programma niet voor niets een PowerPoint killer!
Aangezien er meerdere molenaars die net als ik met het maken van presentaties bezig zijn, dan is het echt de moeite waard om eens aan dit mooie programma te snuffelen!
Zie hier en daar.

P.S. De bovenstaande twee presentatie heb ik gemaakt. Mijn aanvankelijke enthousiasme is nogal getemperd. De mogelijkheden zijn toch minder groot dan ik dacht. Het geheel ziet er mooi uit maar het is me toch wat te bling bling. Ik blijf na dit experiment lekker werken met mijn PowerPoint. Bevalt me beter! Weer wat geleerd!


Zaterdag 18 februari 2012
Iedereen was vandaag present. Bertel was weer eens op jacht naar een andere auto en was op weg naar Tilburg.
Alex heeft vandaag getrakteerd op vis omdat hij sinds kort geslaagd is voor zijn rijbewijs. Groningers opgepast dus. Weer een gevaar op de weg erbij. Vandaag niet gemalen, hoewel er een prachtige wind stond. De voorraad is nog steeds goed op peil. Vandaag veel zakjes gevuld en 'overlegd'. Al met al zaten we weer met een hele grote groep aan de koffie. Tegen 17.00 uur al afgezeild. Alex ging naar een carnavalsfeestje in Groningen (ja dat kan daar dus ook) en de rest wilde ook eens vroeg naar huis. Omzet vandaag € 110,-
Kees

Zaterdag 25 februari 2012
Mooi weer, een prachtige maar ook erg frisse wind. Zeilvoering vier volle. De hele ploeg was aanwezig. Hoewel we aanvankelijk wilden malen zijn de plannen halverwege de middag ineens gewijzigd. De prachtige stenen die bij stichting Welzijn in de weg liggen hebben we met Bertel zijn tractor opgehaald. Deze zeskante en 10 kg zware stenen konden we mooi gebruiken voor een nieuw pad naar molen 'de Prullenbak'. Na veel gegraaf en gepuzzel hebben we o.l.v. Bertel een prachtig pad gemaakt. Het wordt steeds mooier rond De Weert.
De omzet van vandaag was € 94,-
Verder nog bezoek gehad van Johannes Kooistra en Nynke Vellinga. Hij gaat een offerte maken voor onze nieuwe regelkleppen.
Tegen zessen de molen ingepakt. De foto's staan hier.

Allround molenaars ( op het molenaarsprikbord geplaatst)
De molen heeft de hele middag lekker pittig gedraaid. Broerlief molentje 'De Prullenbak' deed met zijn nogal zware zeilvoering nog pittiger mee. Een prachtig gezicht! Molenaar zijn houdt vaak meer in dan alleen de molen bedienen. Gisteravond de boekhouding voor de molen afgerond en vanmorgen naar de penningmeester gebracht, want wij kunnen alle BTW van 2011 weer terug krijgen en da's al met al een mooi bedrag voor een molen met een omzet van rond de € 7000,- Vorige week stond snoeien en bomen rooien op het programma. Komende woensdag gaan de molenaars krachtstroom voor de maalstoel aanleggen en vanmiddag moest er bestraat worden. Een heel gepuzzel met de wel erg zware zeskante stenen. Je moet wel een beetje allround zijn om alles goed af te kunnen ronden. Gelukkig hebben we een grote club molenaars en samen komen we er meestal wel uit. Bovendien zijn al die uitdagingen erg boeiend en altijd weer erg sfeervol!
Vanmiddag veel grond en stenen verzet. Zie hier.
Groet Kees, Elske, Wim, Bert, Ruben, Bertel, Bertus, Cor en Alex.

MOLEN VAN MONTEFIORE IN JERUZALEM.
Een mooi en boeiend restauratieproject van Bertus (Willem) Dijkstra van de Molen van Montefiore, in Jeruzalem. Een prachtige film over de vorderingen van dit mooie project zie je hier.
Voor meer informatie zie www.bertusdijkstra.nl
groet, Kees

In het weekend nog een krantenartikel gemaakt voor 'De Krant van Meppel'
Zie hier het resultaat.

Woensdag 29 februari 2012
Samen met Alex en Wim de hele dag op de molen geweest om te klussen.
Als eerste hebben we het naambordje van molen 'De Prullenbak' opgehangen. Na een week van beitelen, schuren, plamuren en verven is het dan eindelijk klaar (zie foto's).
Verder de kabel voor de krachtstroom tot de meterkast aangelegd. Het schoot niet op. De boren om dwars door de dikke muur te boren waren óf afwezig óf te kort. Gelukkig kwam Nico Zanting, die toevallig op de molen was om meel te halen, ons redden en heeft spontaan zijn (dure) een sterke boren van huis opgehaald. SUPER! Hierna liep alles lekker vlot.
's Middags de beamer uitgetest. Alles hebben we nu keurig voor elkaar.
's Avonds om 19.30 uur ben ik weer begonnen aan een nieuwe serie theorielessen voor molenaars in opleiding. Erg veel nieuwe gezichten deze keer. Zelfs een nieuwe Meppeler erbij! Een mooie start zo.
Het onderwerp was deze keer HET ACHTKANT. Aan het eind van de avond nog een boeiende film laten zien over de bouw van het zeskant van zaagmolen 'Het jonge Schaap'. Wat een schitterende film om te laten zien hoe de gebinten gemaakt worden en wat een kunstenaars die molenmakers.

De volgende personen hebben zich opgegeven:
1. Harrie Hebers molen De Sterrenberg Nijeveen
2. Bert Kuiper molen De Weert Meppel
3. Leon van der Kolk molen De Sterrenberg Nijeveen
4. Arend Tissingh molen De Sterrenberg Nijeveen
5. Martin Gombe Monnikenmolen Sint Jansklooster
6. Erna de Ruijter Monnikenmolen Sint Jansklooster
7. Alex Buist molen De Weert Meppel
8. Wim Degeling. molen De Weert Meppel
9. Mariska van het Veld molen De Sterrenberg Nijeveen
10. Harry Mulder? molen De Weert Meppel (afw.)
11. Henk den Boogert Havelter molen
12. Andre Mansier molen Massier Nieuwleusen (afw.)
13. Roelie Kleen molen Massier Nieuwleusen ?? of moest het zijn Roel Kleen
14. Freddy Huzen molen Massier Nieuwleusen
15. Henk Visser molen De Weert Meppel
16. Cor Eerkes molen De Weert Meppel (afw)

 
MAART 2012
Zaterdag 3 maart 2012
Deze keer een nogal uitgedunde ploeg. De twee stagiaires uit Zwartsluis waren ook nog afwezig, maar wel weer twee nieuwe molenaars in opleiding erbij. Leon van der Kolk (15 jaar!) komend van molen de Sterrenberg in Nijeveen heeft bij ons geoefend met het voorleggen van de zeilen. Dat ging trouwens lekker vlot, ondanks alle kritische (en soms vervelende) toekijkers (zeg maar molenaars) die elke keer wel wat aan te merken hadden. Molen "de Sterrenberg" heeft nl. geen zeilen. Kruien oefenen mag Leon ook wel bij ons doen (kan ook niet op de Sterrenberg; de molen heeft niet eens een staart). Kruien oefenen bij ons hebben wij echt niets op tegen hoor! Hoe meer hoe beter! Verder nog bezoek gehad van Henk Visser die misschien ook wel molenaar wil worden. Een nieuwe gegadigde heeft zich, voor de toekomst, ook al aangemeld, 't gaat goed zo! Vandaag niet bijster veel bijzonders uitgespookt. De pauzes waren weer erg lang en super gezellig en trekt steeds meer bezoekers. Zo tegen de koffiepauze wordt het elke keer weer druk. Tegen 18.00 uur afgezeild.
Groet, Kees VangerZaterdag 10 maart 2012
De bezetting was weer flink uitgedund. Bertel was aan 't werk, Alex was er ook niet (ziek?.. of gisteravond misschien iets te diep in het ... gekeken? Wim was afwezig en Albert had halverwege de middag een stadswandeling. Gelukkig waren Bertus, Elske, Ruben, Niek, Bert en Kees aanwezig om de molen te runnen. Dat mocht ook wel, want we hebben deze middag toch nog voor bijna € 120,- omgezet.
's Middags samen met Bert Kuiper het grasveld bewerkt met Wim zijn volautomatische elektrische verticuteer machine. Dat ging lekker vlot zeg. Ook erg handig bij het weer egaliseren van ons hobbelige grasveldje. Volgende week gaan we de rest bewerken. Vandaag niet gemalen. De wind was te wisselend. Volgende week moet er beslist weer gemalen worden, want het Duitse volkorenmeel is alweer op.
Vandaag afscheid genomen van Ruben Bonsink (zie foto's). Zijn maatschappelijke stageperiode van het Agnieten college te Zwartsluis zit er alweer op. Tegen 18.00 uur afgezeild.
Dit mailtje kreeg ik van Ruben Bonsink.
Beste Kees Vanger
Ik kijk op een hele leuke en prachtige ervaring.
Ik heb er van genoten met bakken. Wat ik hier van geleerd heb is een beetje zelfverantwoording.
Dat ik zelf dingen mocht doen vond ik ook heel leuk om te ervaren.
Bedankt voor de moeite en veel succes op de molen.
We zien elkaar in de zomer nog een keer.
En doe nog even de groeten aan Alex en Bertel
Met vriendelijke groeten van Ruben Bonsink.
Agnieten College Zwarstsluis


MOLEN DE RIETVINK
Vandaag met collega molenaar en goede vriend Erwin de Jonge de omgeving van de Rottige Meente op de fiets verkend. 'De Rottige Meenthe' is een uitloper van het veel grotere natuurreservaat de Weerribben in Overijssel. Een prachtig mooi en gelukkig nog erg rustig natuurgebied. Natuurlijk hebben we ook poldermolen "De Rietvink" nabij Nijetrijne bezocht. De molen maalde parmantig met zijn vier volle 'De Koning'zeilen zijn rondjes en sloeg heel wat water uit. Molenaars Rolf en Lia van der Mark waren het molenerf aan het opruimen. Het voorjaar komt eraan! De biotoop is zelfs nog beter geworden. Bijna alle bomen rondom het huisje vlakbij de molen zijn nu verwijderd. Een prachtige en erg actieve molen die gerund wordt door twee heel erg enthousiaste en sympathieke personen.
De foto's staan hier.
Groet, Kees Vanger en Erwin de Jonge

MOLENAARSOPLEIDINGSBOEK 'DE WINDMOLEN EN ZIJN ONDERDELEN' VAN WIESSNER
Het prachtige opleidingsboek van dhr. Wiessner staat nu online (ik heb toestemming hoor!)
Een prachtig overgangsboek voordat je met het cursusboek van het gilde begint. "Je schrikt niet zo van de dikke boeken", geef ik mijn cursisten altijd mee. Heldere, bondige teksten en prachtige tekeningen. Het geheel is te downloaden. Kijk maar eens hier.
Groet, Kees Vanger, die morgen maar liefst 12 exemplaren gaat kopiëren en da's veel papier!

NOG MEER MOOIE MOLENBOEKEN
Er staat ondertussen ook nog een prachtig en heel oud molenboek op Slideshare. Het heet THEORETISCH EN PRAKTISCH MOLENBOEK DOOR G.KROOK. Een erg oud (1850) boek met heel veel gedetailleerde tekeningen en erg boeiend voor molentechneuten/molenbouwers, maar ook voor geïnteresseerden. Zie hier.
Na lang zoeken en prutsen op 't net om een nogal groot bestand ergens te kunnen uploaden is het me uiteindelijk toch gelukt om het GROOT VOLKOMEN MOLENBOEK (41 Mb) op 2shared.com ook online te krijgen. Je kunt het niet direct bekijken. Wel downloaden, zie hier.
Groet Kees

WOENSDAGAVOND 14 MAART THEORIEAVOND OVER DE KAP.
Aantal bezoekers 15 waaronder Rolf en Lia van der Mark. Lia kwam nog even trakteren omdat ze een poos geleden geslaagd was voor haar molenaarsexamen. Zoiets doet je goed!
Vanavond de kap binnenstebuiten gekeerd en alle onderdelen uitgebreid besproken. De molen stond er mooi opgezeild bij, maar heeft weinig gedraaid omdat het praktisch windstil was.

Vrijdag 16 maart 2012 SCHENKING GRAFISCH MUSEUM MEPPEL.
Vandaag van het Grafisch museum in Meppel niet alleen een mooie lijst met de voorkant van het boek Molenbouw van Anton Sipman gekregen, maar ook een mooie afdruk van een linoleumsnede van een onbekende kunstenaar en een voor mij onbekende molen, zie hier.
's Avonds de contactdag van het Gilde (afdeling Drenthe) in Westerbork bezocht. Tegen 23.30 uur pas thuis na een mistige terugreis.
Kees

Zaterdagmiddag 17 maart 2012
De molen draaide al toen ik tegen één uur aan kwam fietsen. Alex heeft afgelopen woensdag de zomerkleding van het gevlucht weer tevoorschijn getoverd. We draaien dus weer met twee bruine en twee witte zeilen. Erg mooi! Alex is er ondertussen al erg bedreven in geworden en had in no time de hele handel alweer voorhangen.
De hele club was vandaag (minus Albert) aanwezig. Bertel en Alex hebben zich vanmiddag geconcentreerd op het afronden van het snoeiveldje met de Bertelbiotoop achter de molen. Lekker op de trekker dus! Ze konden zich met zijn tweetjes weer lekker uitleven. Helaas weer te weinig wind om te malen. Wim heeft 's morgens al 75 kg tarwe uit Nijeveen (bij molen de Sterrenberg) opgehaald, aangezien het afgelopen week niet lukte om nog ff te malen.
Veel bezoek vanmiddag en de boekenverkoop gaat steeds beter. De loop komt er eindelijk in. We hebben dan ook echt mooie boeken voor de liefhebbers en het kost slechts €1,- Een koopie dus!
Vanmiddag weer de tuin bewerkt met Wim zijn mooie en handige verticuteermachine. De omzet voor vandaag was € 110,- Tegen zessen afgezeild.
Kees

Zaterdag 24 maart 2012
Ontzettend mooi weer, maar helaas (weer) te weinig wind om te malen. Onze voorraad meel is alweer op! Vorige week al volkorenmeel bij een collega molenaar opgehaald (de Sterrenberg in Nijeveen). Wanneer het komende week niet waait zullen we weer op jacht moeten gaan om onze voorraad maar weer aan te vullen. Het vorige week stevig geverticuteerde grasveld rond de molen vandaag met 2 kg graszaad ingezaaid en voorzien van een grote hoeveelheid water. Samen nog wat geoefend bij het afzeilen van de molen en tegen 4 uur de molen al stilgezet. Het was door het schitterende weer vandaag erg rustig "vrouwtjes bloot handel dood". Met de uitgedunde ploeg nog een prachtig vaartochtje gehouden op het Meppelerdiep met Cor zijn prachtige opduwer. Een prachtige afsluiting. Voor foto's zie hier.
Groet, Cor, Elske, Henk, Niek en Kees

Een gigantische moderne molen.
Wij verwonderen ons als 'kleine' molenaars er vaak over dat de goedkope (Duitse) grootgrutters hun bloem voor een prijs aanbieden die zelfs lager ligt dan de inkoopprijs van onze tarwe.
Bij het zien van een YouTube filmpje over een enorme meelfabriek in Hamburg (Aurora Mühle) snap ik zo langzamerhand hoe zoiets werkt! Dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit die in deze winkels ligt, want daar zit nog ook een groot verschil in.
Deze meelfabriek in Hamburg verwerkt jaarlijks maar liefst 200.000 ton tarwe! (of andere graanproducten). In de silo's kan 22.000 ton opgeslagen worden. De toevoer van graanproducten vindt plaats met vrachtwagens of grote zeeschepen die enorme hoeveelheden tarwe uit het buitenland aanvoeren. Uit 1 kg tarwe halen ze maar liefst 80% aan meelproducten. In hun laboratorium wordt alles getest en aan de hand van de testresultaten bepalen ze welke kwaliteitstype ze aan dit meel geven. Een boeiende en leerzame reportage over een joekel van een meelfabriek, zie hier.
Gelukkig gaat het bij ons wat (nou ja…) kleinschaliger.
Kees Vanger

De molen heeft afgelopen week ook op woensdag en donderdag gedraaid. Donderdagmiddag was er op de eerste zolder een vergadering van het molenbestuur.

Zaterdag 31 maart 2012
Een prachtige wind. Eindelijk. De noordelijke wind komt nu rechtstreeks naar de molen, aangezien de biotoop ten noorden van de molen door toedoen van Bertel Zomer enorm verbeterd is. Na vier halven (waarvan twee erg slappe halfjes van onze Grunninger mulder) al snel overgegaan naar vier volle zeilen omdat we vanmiddag flink wilden malen. Nou dat ging prima. Maar liefst 500 kg tarwe gemalen. Heerlijk eindelijk weer eens een stevig malende molen. Dat is genieten. Beter dan dat gepruts met te weinig wind op de laatste zaterdagen en we hoeven ook niet meer bij "de Sterreberg" aan te kloppen voor weer een nieuwe lading volkorenmeel. De voorraad is weer volledig op peil.
Alex heeft de "eikel" die onder onze baard hangt rood geverfd (foei al die Groninger invloeden). Molen de Weert draait dus nu met constant een rode eikel onder de kap. Da's wennen en nodigt wel uit tot veel grapjes en commentaar. De hele club minus Bertel en Bertus was aanwezig. Er is dan ook met z'n allen veel werk verzet. Na afloop hebben we de dag afgesloten met maar liefst drie erg volle zakken kibbeling. De visboer was bijna door zijn hele handel heen. Omzet vanmiddag € 75,-
Kees

OPLOSSING VOOR ROTTENDE FOKKEN (zie hier)
Molen de Weert heeft nog steeds grote problemen met het rotten van fokken. We moeten steeds meer strips aanbrengen om het geheel bij elkaar te houden, want we willen wel veilig blijven draaien. Hoe lang houden we dat nog vol?
Vooral bij de verbinding van de fokken aan de (vele) schenkels gaat het mis. Daar blijft vaak water op staan! De hardhouten schenkels kunnen er wel tegen, maar de red cedar fokken helaas niet. Erg verontrustend!
Dat ene gaatje voor afwatering in de schenkel is bij nader inzien lang niet afdoende. Het water loopt meestal niet weg en blijft soms een week op dezelfde plek liggen, waardoor je uiteindelijk die vervelende rotterij krijgt. Nou daar weten we alles van! We zijn al jaren aan het repareren en herstellen.
Ons bestuur zit nu zelfs te denken aan het geheel vervangen van alle fokken, zodat we straks weer veilig kunnen draaien. Offertes worden al gevraagd! Maar... hoe voorkom je nou bij nieuwe fokken dat we weer met ditzelfde probleem geconfronteerd worden.
Of... Hoe los je het afwateringsprobleem op?
Onderling discussiëren we erg vaak over een oplossing voor het afwateren van het water dat op de schenkels blijft liggen (erg boeiende discussies overigens). (WILDE?) IDEEËN, die tijdens deze discussies naar voren komen:

1. Meerdere gaten in de schenkel boren voor de afwatering?
2. De schenkel voorzien van een soort afwateringsgootje.
3. Bij het bevestigen van de fokken dikke ringen om de schroef tussen de fok en de schenkel plaatsen waardoor het water wel wegloopt. Een andere vindt dit weer niet sterk genoeg.
4. Op de plaats bij de schenkel gleufjes frezen voor de afwatering in de fokken is ook een oplossing, maar is dat afdoende?
5. Onze voorzitter zat al aan kunststof schroten te denken want dat rot lekker niet!
6. Alles vernieuwen, maar dan de fok geheel van aluminium maken.

Er zijn in ons land veel molens met fokwieken. Hoe zijn de problemen met de afwatering bij deze fokkenmolenaars? Is een aluminium fok een alternatief of is dat veel duurder. Zijn wij de enige molen met dit vervelende probleem? Misschien heeft één van jullie wel een verfrissend idee!
Ik ben erg benieuwd.
Kees Vanger

Vele reacties op het molenaarsprikbord of via de mail ontvangen. Best wel boeiend en leerzaam.
Allereerst zou ik eens met een rijlat controleren of de afbuiging van de fok naar het molenlijf toe, nodig is m.b.t. de zeeg of schoot van het hekwerk. Als de zeeg en de fok op elkaar afgestemd zijn, is zo'n afbuiging niet nodig. Naar mijn mening zorgt die afbuiging voor veel weerstand.
Bij de molens van Budel zijn bij de fokken die na 2003 aangebracht zijn, de schroten niet meer verspringend aangebracht, maar met een stuiknaad: de schroten komen dus samen op dezelfde schenkel. Deze schenkel is iets dikker uitgevoerd (65 mm; de overige 56 mm). Tussen de kopse kanten van de schroten is een centimeter ruimte gelaten, zodat het kopse hout altijd kan opdrogen (kops hout neemt gemakkelijker water op dan langs hout en geef het ook weer sneller af, als het natuurlijk vrij zit!)
Zijn de schroeven er bij de huidige schenkels gemakkelijk uit te krijgen? Nieuwe schenkels maken is niet het grootste werk.
Voor de schroten zou ik nemen red cedar, indien de schroten niet geschilderd worden. Red cedar heeft het voordeel dat het licht is en niet werkt.
Als de schroten wel geschilderd moeten, zou ik meranti nemen. Meranti is er in verschillende kwaliteit, er is sigarenkistjes-meranti en er is zeer degelijke en zware meranti. Bij de molen van Budel-Schoot is de middelmatige meranti genomen. Voor het gewicht hoeft u niet bang te zijn, want het is zeker niet te zwaar (lariks bv. is zwaarder!). Nadeel van schilderen is natuurlijk wel dat het veel onderhoud vraagt. Op de Westbroekse molen te Oud-Zuilen zitten nog twee meranti fokken uit 1983!
De schroten zijn toch niet droog en zet die vast tegen elkaar. Te bevestigen met twee houtschroeven per schroot per schenkel. Schroeven gebruiken van roestvast staal (RVS)! Neem schroeven met verzonken kop, dan kun je naderhand (of meteen al) een roestvaststalen strip aan de achterzijde van de fok over de volle breedte aanbrengen. Dan zit de zaak goed vast.
De schroten dikte 20 mm, breedte van naad op naad aan de binnenkant 70 mm. Hol en bol geschaafd op straal en radiaal geploegd, zodat de naden binnen en buiten goed aansluiten. Zijn het dubbelstraals fokken? Dan zul je de stralen moeten opvragen bij de molenmaker die de fokken gemaakt heeft. Waar de ene straal in de andere overgaat moet een streep op de schenkel staan, want daar moet de eerste schroot aangebracht worden.

De beide eindschroten goed halfrond maken.
Rob Simons

Re: oplossing voor rottende fokken?
Gepost door: Mario van den Berg Datum: 01 april 2012 00:25
En de molen overhek zetten?
Groetjes, Mario van den Berg

Re: oplossing voor rottende fokken?
Gepost door: Teun Waltman
Het verrotten van jullie fokken heeft te maken met het materiaal van de schroeven waarmee de schroten aan de schenkels zijn bevestigd. Gebruik NOOIT rvs en NOOIT verzinkt staal als bevestigingsmateriaal voor red cedar. Gebruik messing of, beter nog, roodkoper en je hebt de eerste dertig jaar geen last meer.

Groet Teun Bevert.
Re: oplossing voor rottende fokken? Gepost door:
Er zijn nu al sommige molens met aluminium fokken.... Donkergroen verven en je ziet van een afstand geen verschil.
Martin E. van Doornik

Dag Kees,
Op het prikbord las ik je vraag en ideeën over rottende fokken. Je zoekt naar een manier om te zorgen dat er geen water in de fokken blijft staan.
Dat is nooit verkeerd (net zo min als het maken van een goot onder een molenkap om vochtdoorslag bij stenen molens te bestrijden verkeerd is; over de esthetische kant daarvan heb ik het niet); maar daarmee los je het probleem niet op.
Wij hebben in Oisterwijk slechts één roe met fokken, en die staat vanaf het aanbrengen van de fokken (1999) bij stilstand altijd dwars. Er blijft geen druppel water in de ronding van de fok of op de schenkels staan, en toch rotten ook deze fokken (van Western Red Cedar) hevig. Ze moeten binnenkort in hun geheel vervangen worden.
Vriendelijke groeten,
Jan Scheirs, Kerkhovense molen Oisterwijk

Re: oplossing voor rottende fokken?
Het verrotten van jullie fokken heeft te maken met het materiaal van de schroeven waarmee de schroten aan de schenkels zijn bevestigd. Gebruik NOOIT rvs en NOOIT verzinkt staal als bevestigingsmateriaal voor red cedar. Gebruik messing of ,beter nog, roodkoper en je hebt de eerste dertig jaar geen last meer.
Groet Teun Waltman

Re: oplossing voor rottende fokken?
Er zijn nu al sommige molens met aluminium fokken.... Donkergroen verven en je ziet van een afstand geen verschil.
Martin E. van Doornik

Re: oplossing voor rottende fokken?
Molenvrienden,
Er worden hier veel interessante zaken achter elkaar gezegd.
- het punt van de witte fokken is een aspect dat ik, in een breder verband m.b.t. kleurstelling' eerder heb gemaakt. In negentig procent van de gevallen zijn fokken in een andere kleur dan wit inderdaad kitsch. Ik begrijp niet dat dit punt in een tijd dat RCE steeds principiëler lijkt te opereren niet meer gemaakt wordt. Kleurstelling is qua kosten het eenvoudigst terug te brengen. Veelal verdient de kleurstelling van voor buiten gebruik stellen de voorkeur. Wiekenkruizen en daarmee fokken vallen erg in het oog en vormen dan ook quick wins. De samenwerking tussen molenaar Ruud Bax en de Rijnlandse Molenstichting om kleurstelling en details terug te brengen verdient daarom een compliment. Hier geen fokken overige s.
- Mijn vraag aan Teun is of zijn oplossing al een voorbeeld kent.
- Mijn molenvriend en huisschilder Wim Slob spreekt in deze vaak over koudebruggen. Daar waar metaal, steen of beton hout raakt, ontstaat condens. Op deze plekken ontstaat houtrot van binnen uit. Dit is dus iets anders dan verfbeschadiging door oxiderende schroeven of spijkers.
- Op onze eigen molen (6,8 Meter vlucht) hebben we op de binnenroede fokken van aluminium. Deze hebben we laten stansen bij Bayards in Nieuw Lekkerland. Ze bestaan uit 23 vlakjes die dus net schroten lijken. Bij ons zijn de fokken overigens wit.
- toen ik eerder met een fokkenmolen maalde maakte ik de sleufjes twee keer per jaar schoon. Sowieso bevordert schoonhouden het behoud van ver werk.
- de molen wat komend wegzetten (komend end niets schuiner dan de onderkant spruit) helpt ook.
Groeten,frank k

Gebruik geen messing, maar RVS of aluminium bevestigingsmiddelen.
Voor fokken is RVS derhalve de juiste keuze (sterker dan aluminium).
Uitgebreide informatie staat op deze site, uitgave van Centrum Hout in Almere:
www.houtdatabase.nl
Frank T

Groet, Frank
Re: oplossing voor rottende fokken?
Kees,
Een nadeel van fokken: er blijft op allerlei plaatsen water staan in allerlei hoekjes tussen 'fokkenhuid' en schenkels. Royale afwateringsgleuven in iedere schenkel bij de aansluiting met de 'fokkenhuid' is in ieder geval een heel goed ding en dus zeer aan te bevelen. Niet te klein: denk aan minimaal 1,5x1,5 cm in het vierkant.
Zou het een gevel van een gebouw zijn, dan gaat de absolute voorkeur uit naar zogenaamde open gevelbekleding, waarbij ieder plank vrij is van de andere en er rondom elke plank ventilatie is. Maar bij fokken (en ook windborden) willen we juist een gesloten, winddicht vlak hebben.
Iets bedenken waardoor de 'fokkenhuid' geheel los komt van de schenkels en alleen bij bevestigingsmiddelen d.m.v. afstandhouders contact heeft met de schenkels verbetert de duurzaamheid gigantisch, maar gezien de dynamische krachten op de fokken lijkt mij het weer beter dat de planken van de 'fokkenhuid' wel tegen de schenkels zijn vast genageld-/geschroefd.
Groet, Frank

Re: oplossing voor rottende fokken
Helemaal mee eens. Bij de molens Nooit Gedagt en janzona in Budel zitten er één of twee stuiknaden in de fokken (naar gelang de grootte van de vlucht), waar de kopse kanten 1 cm vrij van elkaar zitten
Rob Simons

Re: oplossing voor rottende fokken?
Dat had ik nog niet benoemd, maar bij stuiknaden zou je de planken misschien van elkaar vrij kunnen houden (mijn andere bijdrage gaat over de bevestiging van de 'fokkenhuid' aan de schenkels). Maar uit ander oogpunt wil je wel weer een doorgaande 'fokkenhuid' hebben vanwege de sterkte met planken die niet allemaal op hetzelfde punt een stuiknaad hebben! Een fok is geen gevel! En zoals eerder genoemd dus RVS bevestigingsmiddelen (geen messing, koper, etc)!
FrankT

Re: oplossing voor rottende fokken?
De oudste fokken in Budel met zo'n stuiknaad zitten er van 2003 op en alles hangt nog vast. Er zit overigens achter tegen de schrootjes nog wel een RVS strip tegen geschroef t.h.v. de schenkels.
Rob Simons

Re: oplossing voor rottende fokken?
Inderdaad de juiste schroeven gebruiken zoals Teun Waltman al zei (ik dacht dat RVS wel mocht bij red cedar?). In Groesbeek is op advies van de molenmaker (Groot Wesseldijk) het (geïmpregneerde) hout van de fokken en Ten Havekleppen met opzet onbehandeld gelaten, vanwege de levensduur en zeker ook het onderhoud. Na 28 jaar is het nog in goede staat.
Op de Zeldenrust te Budel hebben we fokken van lariks uit 2000 (geen afwateringstgaten in de schenkels en niet geschilderd, maar gecarboleumd) en deze fokken zijn ook nog in prima staat.
Heb je de schenkels bij deze molen al gezien? Inzoomen op het bovenste end. Misschien is dat ook wel te maken voor een grotere molen? [picasaweb.google.com]
Groeten en succes,
Rob Simons

Re: oplossing voor rottende fokken?
Als er mij een ding zo door de jaren heen wel duidelijk geworden is ,dat ondanks ik echt wel een liefhebber van fokken ben, dit een relatief duur en kwetsbaar wiek systeem is en veel van de molen zelf vergt .
Hier aan de molen zijn ze zeker al drie keer vernieuwd in de jaren dat de molen dit wieksysteem heeft [45 jaar] en dan de nodige reparaties die er aan plaats hebben gevonden .
ook velen jaren met stukken en brokken gemalen , ja zelfs een keer bijna een gehele fok er af gemalen dit gebeurde tijdens het aanhouden , had gelijk wel mooi aanmaak hout voor de kachel.
al met al dikwijls met stukken en brokken gemalen ,niet dat dat wat voor mij zelf uit maakt maar is natuurlijk niet zo n fraai gezicht.
hier zijn de fokken zover ik weet altijd van ceder gemaakt .
maar de ene keer gebruikte men verkeerde schroeven, de andere keer maakte men de fokschroten eerst vast met een klein spijkertje en dan schroefden men de schroot ging het hout rotten op dat kleinen spijkertje.
Ook heb ik in den lande fokken gezien van gewolmaniseerd hout ,maar dat valt ook tegen want deze beginnen ook al binnen 10 jaar te rotten, vermoed dat het hout door te wolmaniseren nog te nat was en men heeft direct na het monteren de fokken geschilderd ,en nu komen er blazen op waar onder het hout al aardig verrot is .
ook een nadeel is dat de fokschroten er afgeblazen worden door de wind ,en ook door de beweging van de molenroeden tijdens het malen ,en dit geld zeker voor de wat grotere molen gevluchten maak dat de schroten zo ter hoogte van de derde schenkel boven vandaan los springen.
Heb toevallig de afgelopen twee weken hier op de korenmolen van Oud Alblas al het hout werk en het gehele gevlucht schoon gemaakt.
en waar nodig het verfwerk wat bijgewerkt
deze molen heeft ook fokken en inderdaad heel veel van die gaatjes waar het water door moet zaten dicht ,met het gevolg dat de verf al aardig beschadigd hier door was .
ook beginnen er al fokschroten los te komen door dat er schroeven afgebroken zijn.
Zelf zou ik kiezen voor gewolmaniseerd hout ,maar dan na het wolmaniseren het hout terug laten drogen, en na het monteren een jaartje wachten met verven, zodat je zeker weet dat het hout droog genoeg kan zijn
en natuurlijk goede bevestiging s materialen gebruiken ,en dan ook werkelijk overal voor ,want als ik het goed hebt gezien hebben jullie er ook regelborden aan en daar zitten ook een hoop bouten en schroeven aan, en als men het goede dan soms niet voor handen heeft toch maar kiest voor mindere kwaliteit. Ook minimaal twee gaten voor de afwatering op de schenkels ,en deze niet te klein
en zodra er fokschroten gaan los zitten strippen op maken ,niet te smal dan gaan ze nog jaren mee zonder dat er schroten tussenuit waaien.
Veel succes met de keuzes die gemaakt moeten worden om tot een goed resultaat te komen.
Vr. gr Aad Schouten

Re: oplossing voor rottende fokken?
Beste Aad, en andere geïnteresseerden,
Met je gehele uiteenzetting als hiervoor benoemd beste Aad, kan ik het volledig ééns zijn !
Gelijk je eerste regel is me al uit het hart gegrepen!
Ook dat gewolmaniseerde (te natte) hout komt me heel bekend voor...
Van het wolmaniseren , tegenwoordig, heb ik niet zo'n hoge pet meer op.
Sinds de echte 'giftige' stoffen er niet meer voor gebruikt mogen worden, vind ik het middel tegenwoordig vaak erger dan de kwaal.
Door het wolmaniseren wordt het hout 'los geweekt' terwijl het er steeds meer op lijkt dat het de duurzaamheid nauwelijks verlengd ( ook ongeschilderde delen zoals hek en zoomlatten).
Wat het gebruik van RVS schroeven betreft heb ik ook m'n bedenkingen.
Hier op de molen heb ik al diverse schroten vast moeten zetten omdat de RVS schroeven gebroken waren ( op verschillende plaatsen), en onlangs kwam ik een stel fokken tegen van 10 jaar oud, van red-ceder, en geheel met RVS geschroefd, die met name rond de schroeven verrottingsverschijnselen begonnen te vertonen.
Van banden achter de fokken ben ik tot voor kort nooit een voorstander geweest, maar nu ik hier op de molen al verschillende malen, soms met halsbrekende toeren, verschillende gebroken schroeven heb moeten vervangen, wil ik bij de volgende fokken er direct aluminium banden achter de schenkels op hebben, maar wel om beide hoeken heen gebogen zodat ze aan de voorkant van de schenkel (ook) vastgeschroefd kunnen worden.
Wat betreft de ontwaterings gaatjes in de schenkels het volgende;
Twee gaatjes in één schenkel is m.i ruim voldoende, en wat veel belangrijker is, is dat deze gaatjes ruim genoeg zijn, zodat er met gemak een litje van een duimstok doorheen kan.
Zelf let ik er altijd op dat het ontwaterings gaatje ongeveer ter plaatse van een naad (messing en groef) komt te zitten , zodat het doorkruisen van het gaatje door een schroef van de schroten, zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Verder is het een beetje komend wegzetten van de molen, zoals ook door Frank K genoemd natuurlijk niet verkeerd, maar wat ik in het hele verhaal nog mis is dat het nog veel belangrijker is om iedere keer een ander end onder te zetten, en niet steevast de zelfde, maar nu raak ik waarschijnlijk een kwalijk punt...

Dan nog iets; Mijn ervaring is, hoe meer stuiknaden in een fok, hoe slapper deze is/wordt, dus de mening van Frank T en Rob Simons betreffende het 'los houden' van de stuiknaden kan ik niet delen.... Komt m.i al teveel voor bij bv. stellinghekken en zelfs stellingdekken, maar daar zullen we maar over zwijgen...
Over de kleur van de fokken zou ik ook wel ééns 'zwart op wit' het bewijs willen zien waarom Fauel 'zijn' fokken wit wilde hebben. Zelf denk ik dat het er mee te maken had, dat de fok, toen een duidelijke vernieuwing aan de molen, van Dhr. Fauel best gezien mocht worden, dus daarom wit gemaakt moest worden.
Dat een witte fok minder snel rot, begin ik steeds meer te betwijfelen.....
En verder blijft de kleur altijd een kwestie van smaak, Zo heb ik persoonlijk destijds de twee witte fokken op het verder geheel zwart geteerde molentje van de polder Westerveer onder Spanbroek, altijd gezien als 'een vlag op een strontschuit' terwijl anderen dit prachtig vonden.
Dat hier vanuit monumentenzorg (voor zover dat nog bestaat....) ééns op gelet zou worden, ben ik wel met Frank K ééns, maar... het was in de jaren '70 wel Dhr. Keunen ( destijds van monumentenzorg), die vele witte fokken groen met een witte rand liet schilderen, om deze zo veel mogelijk op oud tuig te laten lijken.
Jaren '70 en dhr Keunen zijn bijna ook al weer 'vroeger' ( overigens goed bedoeld hr Keunen...)
Om te besluiten waar Aad mee begon ben ik ook van mening dat fokken hele mooie dingen zijn, maar daarentegen ook 'ondingen' en zeker voor molens met een verstoorde windtoetreding, of molens die ze helemaal niet nodig hebben.
Ben dan ook erg benieuwd wat de bevindingen zijn van Willem Roose nu 'zijn' Roode Leeuw in Gouda weer oud Hollands is opgehekt.
Met groet van een 'fokken' molenaar, Willem Bever.

Re: oplossing voor rottende fokken?
Nog even op jou punt van altijd het zelfde end onder zetten ,ben ik geheel met je eens .
dikwijls zijn het de tellers de oorzaak van ,want men wil na iedere keer malen [ draaien] de teller opnemen. Hier op de molen van Evert de groot geld iets anders en dat is dat de stutten die ALTIJD in het bovenwiel geplaatst worden maar op een end passen .
Dit is zeer zeker geen goede zaak en is dan ook duidelijk zichtbaar aan het gevlucht.
maar dit is hier zeker al meer dan 50 jaar zo , niet dat dat dan goed te praten valt ,maar je veranderd dat dan niet zo maar even. Zelf ben ik wel een liefhebber van dat de binnenroe onder staat ,maar kijkt nooit welk end daar van onder staat . Ook voor de teller maakt het mij niet uit ,want eenmaal per jaar zoek ik dat ding op om hem voor de eigenaar op te nemen en veder niet.
Ben er zeker van overtuigd dat heel veel molens die nu fokken hebben gekregen ze niet nodig hebben en dat er met oudtuig ook veel te bereiken valt ,dan wel goed opgelet wat er van verlangd wordt , en daar het oudtuig aan aangepast wordt, want dit is in het verleden nog al eens vergeten.
zeker als een molen het nooit heeft gehad zou ik er zo maar niet aan beginnen, niet allen uit histories oogpunt maar ook uit de kosten en onderhoudskosten,
die er altijd weer zo zijn.
vr gr Aad Schouten

Re: oplossing voor rottende fokken?
Bedankt voor het meedenken. Erg leerzaam en interessant trouwens.
Ik vind fokken nog steeds erg mooi en wanneer ik, zoals gisteren, de fokken zo heerlijk door de lucht hoor gieren dan ben ik blij dat we fokken hebben. Genieten! Een prachtig geluid!
Onze penningmeester denkt daar heel anders over. "Is het nu al aan vervanging toe?", zei hij onlangs nog. Wat kost zo 'n geintje?.. Fokken zijn dus wel erg dure onderdelen van een molen. Daarom willen we bij een vervanging van de fokken alles wat duurzamer proberen aan te brengen. Vervanging na 13 jaar is wel heel erg vlot (en dus ontzettend duur voor een molen die ook op z'n centjes moet letten) ik ben dan ook erg benieuwd wat het totale kostenplaatje wordt.
Ps. Zou je om het hout flink te kunnen laten ademen de fokken niet beter direct in de beits (groene bij ons hoor!) kunnen zetten?
Groet fokkenmolenaar Kees.
APRIL 2012
Zaterdag 7 april 2012
De hele club was aanwezig. Alex is al drie dagen druk in de weer om een spinnetje (klein molentje) te maken. Van buurman Klaas van der Hoek heeft hij prachtige eikenhouten planken gekregen. Al metende, zagende en veel op de bouwtekening kijken krijgt de molen steeds meer vorm. Vandaag heeft hij de lange staart geplaatst.
Vandaag niet gemalen. De molen draaide met vier volle in de erg koude noorden wind. De omzet van vandaag was € 130,-.
Wim heeft afgelopen week rond de 700 kg tarwe opgehaald. Zijn auto had het er maar best moeilijk mee. Vandaag alles naar boven geluid. Soms wel 150 kg in één keer. Iets te veel dus! Vindt Bertel leuk! Erg handig met papieren zakken. In totaal twee kapotte zakken en veel vegen dus! Na onze kaalslag ten noorden van onze molen, waar de afgelopen jaren meer dan tien grote bomen geveld zijn moest er nog slechts één overgebleven boomstronk verwijderd worden. Een zware joekel; maar ja hoe verwijderen we deze zware stronk zonder tractor? We mochten helaas niet meer met de tractor bij de boomstronk komen, omdat het veldje onlangs ingezaaid is met graszaad. Geen nood, want Cor Eerkes lag met zijn opduwertje bij de molen. Dus een sterk stuk touw gezocht en hierna alle pk's van deze oldtimer gebruikt om de stronk het water in de trekken. Na veel trekwerk viel de stronk uiteindelijk met een stevige plons in de Reest. Hierna was het een kleine moeite om met Bertel zijn sterke tractor de stronk vlak bij de molen weer uit het water te trekken. Bertel heeft er weer heel wat openhaardhout bij. Zie hier.

BRAND!!!! OP MOLENAARSPRIKBORD GEPLAATST.
Beste mulders etc.
De schrik van iedere molenaar. Verschrikkelijke beelden. Er is dan ook niets meer overgebleven van de mooie molen.
Molen Windlust in Burum volledig in de as gelegd. Zie hier.

Leeuwarder Courant. zondag 8 april 2012
BURUM - Zondagavond omstreeks elf uur is de monumentale molen Windlust in Burum volledig in de as gelegd. Het vuur was in de wijde omgeving van het dorp te zien. Diverse brandweerkorpsen kwamen ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat het monumentale gebouw in lichterlaaie kwam te staan. De hulpdiensten doen er alles aan om het vuur niet te laten overslaan op een naastgelegen kerk. Na ongeveer een uur begaf de constructie het en zakte de molen volledig in elkaar.
Al in 1578 werd een molen in Burum beschreven. De korenmolen die in 1711 in het dorp stond, werd in 1785 door brand verwoest. Windlust werd gebouwd om deze te vervangen. In 1946, 1957, 1969 en 1975 werd de molen gerestaureerd. Windlust, die tot dan toe in particulier bezit was geweest, werd in 1997 verkocht aan de gemeente Kollumerland, die hem in 1999-2000 eveneens liet restaureren. In 2007 werd het rietdek van Windlust vervangen. De molen was inmiddels eigendom van Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland en kon op afspraak worden bezichtigd.
groet, Kees Vanger

Zaterdag 14 april 2012
Molen 'De Prullenbak' straks een poldermolen?
Bij molen de Weert in Meppel staat een prachtig mooi klein molentje gebouwd door Bertel Zomer en Alex Buist met de molen als belangrijkste sponsor.
De boys willen van dit molentje een soort 'poldermolen' maken, die water uit het riviertje de Reest gelegen naast de molen omhoog kan pompen. Dat houdt dus in dat ze de nodige wielen en een koningsspil moeten maken. Dat wordt dus nog een mooie klus. Nou ze gaan ervoor!
De opvoerhoogte van de vijzel wordt ongeveer 1.50 meter. De diameter van de vijzel moet al niet te groot zijn, want dan zal molen 'De Prullenbak' het water niet omhoog schroeven. Zoveel power zit er nou ook weer niet in dit kleine molentje (misschien komen er nog fokwieken op!). We zitten te denken aan een vijzel met een diameter van plm. 8 cm en een lengte van plm. 4 meter.
Verder zijn in de agrarische sector aan het lobbyen voor een opvoervijzel die vaak bij silo's gebruikt wordt. Tot nu toe helaas nog niets gevonden. Heeft iemand nog ergens wat liggen?
Of zo'n vijzel geschikt is weten we niet. Ook zijn we aan het discussiëren hoeveel liter water zo'n gevulde vijzel omhoog schroeft. Weet iemand hier meer van?
Molen 'De Prullenbak' zie hier.
Groet, Bertel Zomer, Alex Buist en Kees Vanger.

REACTIES:

Hallo Kees,
In de Groene Wip naast de Groeneveldse Molen draaien er ook regelmatig van die houtdraadboutjes rond. 1 in de mengketel en 1 onder de buil om de bloem naar de maalbak te transporteren. Deze stukken vijzel heeft Rob besteld bij een transportschroevenbedrijf in Brabant, Van Beek heette die dacht ik zo even snel. De vijzels die in de Groene Wip zitten hebben wel maar 1 gang. Ze zijn in verschillende diameters te krijgen, hier in het molentje zijn ze 50mm doorsnee. Hier vind je de foto's van de restauratie en verbouwing van de molen. Ik weet niet of het wat voor jullie is, maar je kunt wellicht even kijken.
Groeten, Luc Ruijgt.

Re: Molen 'De Prullenbak' straks een poldermolen?
Leuk idee Kees, krijgen wij van de Groeve er een (polder) familielid bij. Hoef ik ook niet steeds aan bezoek uit te leggen dat we de enige poldermolen van Drenthe zijn.
Rene van der Beek

Re: Molen 'De Prullenbak' straks een poldermolen?
Pas op: het gaande werk in De prullenbak hangt wel ervan af of je een linkse of rechtse schroefvijzel krijgt. De onderbonkelaar kan dan met kammen boven of onder het vijzelwiel zitten, dan is het probleem opgelost.
Martin E. van Doornik

Re: Molen 'De Prullenbak' straks een poldermolen?
Productvijzels hebben maar 1 gang, omdat product teruglopen in de ruimte tussen de vijzel en de wand meestal geen probleem is. Als je daar water mee wil verplaatsen wordt dat echter wel een probleem, zeker als je met een kleine wellicht deels versleten vijzel een grote opvoerhoogte wil halen. Ik ben bang dat je geen water boven gaat krijgen.
Je kan denk ik beter een tonmolen maken door 1 of 2 slangen spiraalsgewijs om een ronde paal of buis te winden.
Peter van Kuik

Re: Molen 'De Prullenbak' straks een poldermolen?
Lang geleden dacht ik slim te zijn om een gekochte vijzel te gebruiken voor een model van een tjasker. Maar ze waren allemaal rechts draaiend of om discussie te voorkomen CW of klokswijs, dus dat lukte niet.
Leen Boshuizen

Nieuwsbrief van molen "de Rietvink" te Nijetrijne. Nummer 25 alweer.
Zie hier.
Groet, namens Lia en Rolf van der Mark.
Kees Vanger

MOLEN 'ZELDENRUST' EN MOLEN 'DE HOOP' TE DOKKUM.
Zondag 15 april 2012 tijdens een familiebezoek even door de werkelijk prachtige stad Dokkum gelopen. We konden zelfs op het terras (uit de wind) zitten. Beide molens stonden te blinken in de zon. Vooral molen Zeldenrust vind ik een pracht van een molen met een schitterende biotoop. Hij behoort voor mij tot één van de mooiste molens van ons land (samen met houtzaagmolen "De Rat" te IJlst). Maar ja... daar zullen de meningen dus wel verdeeld over zijn.
Ik heb (ergens in de oertijd) nog mijn opleiding mogen krijgen van de laatste beroepsmolenaar van molen Zeldenrust te Dokkum en wel molenaar van Tilburg. Zijn nog werkende collega beroepsmolenaar Dhr. Broekema van de andere bolwerkmolen De Hoop daarentegen moest toen (ergens in 1977) niets van vrijwillig molenaars hebben. "mooiweerdraaiers" etc. kreeg je dan te horen. Bij mij komen ze er niet in! Och, de tijden zijn gelukkig verandert.
Zie hier hoe mooi.
Groet, Kees Vanger.

Zaterdag 21 april 2012
Een dag met wisselende en ruimende, buiige winden. Tijdens de buien trok de wind nog redelijk aan, maar al met al hield het niet over in Meppel bij molen de Weert. Met vier volle zeilen is het nog net gelukt om 100 kg geplette tarwe te vermalen, dat mocht ook wel want we waren weer eens door de gehele voorraad meel heen. De handel verliep prima vandaag. Omzet € 125,-
Verder met de molenaars in opleiding nog wat geoefend in het voorleggen van de zeilen. Tegen 18.00 uur de molen naar bedde gebracht. Een rustig dagje! Zie hier.
Namens de grote club, Kees Vanger.

Woensdag 25 april 2012
Elske en Wim hebben een verjaardagsfeestje op de molen verzorgd, zie hier de foto's.

Beste mulders,
Marten de Jong is afgelopen week na een lang ziekbed helaas overleden
(zie advertentie). Marten is de laatste tien jaar een vaste bezoeker bij ons op de molen geweest. Niet alleen op theorieavonden, maar ook voor de gezelligheid. Gewoon sfeer proeven of meedraaien met de molenaars, want hij had de smaak van molens helemaal te pakken. Hij was erg betrokken. Enthousiast zelfs! Zijn aandeel in de herbouw van molen Massier bijvoorbeeld was dan ook erg groot. Marten was een rustige en erg sympathieke molenaar, die helaas het felbegeerde examenpapiertje nooit heeft kunnen veroveren! Dat vond hij erg jammer, maar fysiek lukte het helaas niet meer! Ondanks deze tegenslag bleef hij de molens bezoeken. Erg trouw en hij was natuurlijk altijd welkom! Het was de laatste tijd wat zijn bezoek aan de molen betreft al vrij rustig. "Waar is Marten" hoorden we dan. "Is er wat?" Totdat we een paar maanden terug vernamen dat het lichamelijk met Marten niet zo goed ging. Afgelopen week kreeg ik een kort berichtje binnen dat Marten de strijd verloren heeft. Erg jammer. We zullen hem missen!
Kees Vanger
Foto's Marten zie hier.

Zaterdag 28 april 2012
Na de begrafenis in Nieuwleusen van Marten de Jong nog even naar molen Massier gereden. De molen stond in de rouw (zie foto). Hierna de plaatselijke visboer bezocht. "Laten we maar twee lekkerbekjes kopen, want ze zullen wel niet zo groot zijn" zei Wim nog. Kregen we me daar twee lellen van lekkerbekken (zie foto). Alles heerlijk weggepeuzeld. Hierna naar huis gegaan, omkleden en naar de molen gegaan. De molen draaide al en de hele club was present. Een nieuwe molenaar Frank Roosendaal kwam nog even langs om de sfeer te proeven en te informeren naar de molenaarsopleiding. Onze techneut Jannes Eising kwam gelukkig weer even langs. "Ik heb eindelijk weer tijd; het was dan ook erg druk op de zaak". Komende woensdag gaan we verder en wordt de krachtstroom door de gecertificeerde Jannes aangesloten. Er komt weer schot in. Vandaag nog een paar honderd kilo gemalen. De omzet was € 100,-
Kees

Vanmiddag samen wat regels en bedragen vastgesteld voor molenbezoek.
INFORMATIE OVER EXCURSIES ETC OP DE MOLEN.
SCHOOLKLASSEN OP DE MOLEN.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennismaken met molens om te laten zien en horen wat voor grote rol al die molens in de geschiedenis van ons land gespeeld hebben. Daarom leiden wij graag doordeweeks op afspraak schoolgroepen rond. Hiervoor geldt het volgende tarief: € 1.50 per leerling. Begeleiders gratis.
Een rondleiding duurt ongeveer een uur.
In verband met de veiligheid is 1 volwassen begeleider per 5 leerlingen noodzakelijk. Indien de groep groter is dan 15 personen zal de groep i.v.m. ruimtegebrek gesplitst moeten worden. Voor jonge kinderen (4 t/m 8 jaar) geldt per 10 kinderen 3 begeleiders.
FOTOREPORTAGE OP DE MOLEN. Kosten € 35,-
EXCURSIES VOOR VOLWASSENEN. Kosten per persoon € 2,50 met een minimumbedrag van € 35,-
Groepen groter dan 15 personen zullen gesplitst moeten worden. Dit i.v.m. ruimtegebrek in de molen.
KINDERFEESTJES OP DE MOLEN. kosten € 35,-
Uw kinderfeestje kunt u ook houden bij ons op de molen. We hebben er een prachtige ruimte voor. De kinderen krijgen een rondleiding door de molen en mogen zelf hun eigen pannenkoeken bakken (extra kosten € 10,-). Als afsluiting is er een kant en klare speurtocht voor de kids. Het duurt al met al ongeveer 2,5 uur.

In overleg met de molenaar kunnen van te voren duidelijke afspraken gemaakt worden over begeleiding of extra wensen.
P.S. Bovenstaande bedragen worden gebruikt voor het onderhoud en in stand houden van onze molen.
Het molen de Weert-team

Maandag 30 april 2012 Koninginnedag
De molen vandaag samen met Cor en Wim in de vlaggetjes gezet (zie foto). Wim is de hele dag aanwezig geweest en de molen heeft erg sierlijk staan draaien. Zelfs molen de Vlijt heeft een tijdje gedraaid!
Kees
MEI 2012
Molen de Weert Meppel... de motor draait!
Vandaag heeft onze vrijwilliger en tevens gecertificeerde elektricien Jannes Eising krachtstroom voor onze nieuwe maalstoel aangesloten. De kabel hebben Alex en Kees een maand terug zelf al aangelegd. Er moest nu nog een nieuwe groep in de meterkast aangesloten worden. Helaas misten we een paar belangrijke onderdelen om alles goed in de meterkast te kunnen plaatsen. Geen nood, snel de plaatselijke elektricien Roelof Fledderus gebeld en binnen no time stond hij met alle benodigdheden bij de molen. Super... en ik heb na weken zelfs geen rekening van de onderdelen ontvangen. Een donatie?
Jannes had binnen een uur alles voor elkaar. Hierna de frequentieschakelaar op de motor aangesloten en het geheel liep fantastisch We kunnen zelf nu het toerental van de motor regelen. Erg handig bij het malen. Alleen maakt zo'n frequentie schakelaar wel een heel erg hoog piepend (en erg vervelend) geluid. Hier zoeken we een oplossing voor.
Het lager is geplaatst en moet nog stevig vastgezet worden, maar er zit na vele maanden 'rust' eindelijk weer vaart in ons nogal langdurend maalstoelproject. Wordt vervolgd!
Kees

Hoe is van 2007 tot nu toe de voortgang van de maalstoel gegaan:
Zo zijn we in 2007!!! aan de maalstoel gekomen (uit Groningen): kijk hier
De hele handel uit elkaar halen: kijk hier
Opknappen maalstoel: kijk hier
Zo ver zijn we nu: kijk hier
Aankomst nieuwe stenen: kijk hier

Tekenaar Jan Sanders,
Jan Sanders van de Pieter Schoen kalenders.
In 1978 toen ik nog als matroos bij Seatrade voer, kwam in aanraking met de erg gewilde kalenders van verffabrikant voor de scheepvaart Sigma Coatings. Je moest hemel en aarde bewegen om toentertijd aan zo'n kalender te komen. Het is me uiteindelijk wel gelukt! De tekeningen op deze kalenders zijn gemaakt door Jan Sanders. Een kleine kordate kapitein en zijn onwillige scheepsbemanning stonden op deze spotprenten centraal. Prachtig in beeld gebracht door Jan Sanders. Op de eerste twee tekeningen staan twee molens. Niet echt bijzonder hoor, maar misschien is dit wel een leuke kennismaking met het werk van deze tekenaar. Zie hier.
Groet, Kees Vanger.

Zaterdag 5 mei 2012 - Bevrijdingsdag!
Molen in de vlaggetjes. Niet gemalen, maar wel erg veel gras gemaaid. Het stond dan ook erg hoog. Alles ziet er weer netjes uit Veel zakjes gevuld voor komende molendag. De hele club was present.
Kees

JUMBO... Dit mailtje kreeg in via onze site binnen.
Goedemiddag mijn naam is Henk Machiela en ik heb sinds november en sinds januari twee jumbo vestigingen in Meppel geopend elke keer als ik van de ene naar de andere winkel rij, rijd ik bij de molen langs. Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen, in de vorm van verkoop van uw producten bij ons in de winkels zodat de klanten iets toegankelijker wekelijks uw producten kunnen kopen hetgeen de opbrengsten van de molen ten goede komt.

Zaterdag 12 mei - Nationale Molendag bij Molen de Weert
Om 8 uur 's morgens al op de molen. 't Was nog erg rustig. De molen opgezeild met vier volle zeilen. Dat lukte in de begin van de morgen nog wel, maar anderhalf uur later de zeilvoering toch maar teruggebracht naar vier halven door een toenemende en nog enigszins buiige noordwestenwind. De molen draaide dan ook erg pittig. Te pittig voor een molendag met erg veel bezoekers op de molen vond ik. Tegen half 10 kwamen de eerste mulders binnen druppelen. Snel de tafels van de 'vergaderzolder' laten zakken zodat we alle boeken die we in huis hebben (en dat zijn er erg veel) voor de verkoop konden uitstallen. Al snel kwamen er veel bezoekers naar de molen. Het werd zelfs erg druk. Veel ouders met kinderen. Tijdens deze drukte zijn we nog in staat geweest om ongeveer 350 kg tarwe te malen. Vele bezoekers konden vandaag dan ook kennis maken met een lekker pittig malend levend monument en molenaars en vrijwilligers die het druk hadden met rondleidingen, pannenkoeken bakken, zakjes vullen, mixen maken of de winkel beheren. Erg veel actie. Zo hoort het op molendag! De omzet voor vandaag was dan ook bijna 300 euro. Tegen vieren werd het wat rustiger en hadden we tijd om de boeken weer op te ruimen en de erg witte en bestoven 'meel'zolder goed uit te mesten. Een super dag! Noordwesten wind blijft nog steeds mijn favoriete windrichting. Spannend, wispelturig, buiig maar meestal met schitterende luchten. Jammer dat het vandaag erg frisjes was rond de molen.
Kees Vanger

Zaterdag 19 mei 2012
Kees niet aanwezig. Geen verslag ontvangen.

Mijn bedelbrief aan Agrifirm heeft helaas niet geholpen:
MOLEN DE WEERT ZOEKT HULP
De molenaars van Molen de Weert in Meppel maken zich zorgen om hun molen.
De molen staat nu bijna 13 jaar te pronken langs het riviertje de Reest. De vrijwillige molenaars zorgen er wekelijks voor dat de molen draait en dan ook een echt een levend monument is, waar bezoekers kennis kunnen maken met het vermalen van tarwe producten tot mooi volkoren meel.
Zo kan een zien hoe een echt malende molen en ervaren hoe eeuwenlang tarwe vermalen werd tot meel. Op jaarbasis wordt de molen dan ook door duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland bezocht. We verzorgen ook nog vele rondleidingen, excursies, of organiseren broodbakfeesten voor kinderen. Tevens leiden we in Molen de Weert vele molenaars op voor de eigen molen of molens in de omgeving.
Hier willen we graag mee door gaan!
Helaas begint de molen aan het gevlucht nogal verontrustende gebreken te vertonen. De houtrot slaat toe en het voorste houten deel van de wieken (wij noemen dat de fokwieken) gaat meer en meer los zitten. We zijn al jaren bezig om deze vervelende rotterij tegen te houden door alles weer op te lappen, zodat we weer veilig kunnen draaien. Er is al heel wat af geklust op de molen.

Helaas komt een moment dat het niet meer lukt en dat de veiligheid van de omgeving in het geding komt (erg drukke Weerdstraat).
De wieken gaan akelig snel in de rondte en de kans dat er een deel van de fokken weggeslingerd wordt, is steeds groter aan het worden. We maken ons dan ook echt zorgen!
Daarom hebben we de molenmaker ingeschakeld om een offerte uit te brengen voor het vervangen van de vier fokwieken. De prijsopgave lag rond de ... euro. Een erg hoog bedrag. Via monumentenzorg krijgt de molen 50% van dit bedrag terug. Toch blijft er voor Stichting Molen de Weert nog een erg groot bedrag openstaan. Een te grote aanslag op de kas van onze stichting. We zoeken dus hulp. Kan Agrifirm via sponsoring misschien iets voor ons betekenen? We hopen het, want allebei hebben we een groot verwantschap in Meppel en met graanproducten etc. Toch?
Voor info: zie: http://www.molendeweert.nl
Met vriendelijke groet,
Kees Vanger, molenaar van Molen de Weert in Meppel
Tel 0522-257341


Al vrij vlot een kort en erg bondig antwoord gekregen. HELAAS!
Helaas moeten we uw verzoek tot sponsoring afwijzen.
We krijgen heel veel sponsoraanvragen en we moeten daarin keuzes maken. Wij wensen u succes bij het welslagen van uw project.
Met vriendelijke groet,
Diane van Keulen, Communicatiemedewerker, Agrifirm Plant
Postbus 20012, 7302 HA Apeldoorn

Zaterdag 26 mei 2012
Behalve 'the boys' was iedereen vandaag present. Wim had een prachtige zeilvoering te voorschijn getoverd. Vier halfjes en dat blijft altijd mooi om te zien. De wind was best wel krachtig en kwam uit het oosten. De molen heeft vandaag dan ook heel wat omwentelingen gemaakt.
Jannes Eising heeft vandaag de nieuwe aandrijfriemen voor onze maalstoel geplaatst. Verder de lagers nog extra stevig vastgezet en in het vet gezet. De bolspil draaide prachtig in het rond en het mooie is dat we nu met de nieuwe frequentieregelaar zelf het toerental van de steen kunnen regelen. De loper moet echter nog wel geplaatst worden. We zijn dus nog (lang) niet klaar maar er zit gelukkig vooruitgang in. Gelukkig helpt Jannes zijn werkgever Van Mourik BV Meppel (een technisch dienstverlenend bedrijf, www.vanmourikmeppel.nl) enthousiast mee om onze maalstoel uiteindelijk maalvaardig te krijgen. Een erg sympathiek gebaar, zie foto's.
Vandaag het gras gemaaid en de vlag alvast hoog in top getrokken i.v.m. het E.K.
Namens het de Weert-team,
Kees Vanger

TWITTER
Sinds een paar maanden 'zit' ik ook op Twitter. Boeiend en je bent snel op de hoogte van het laatste nieuws.

PINKPOP 2012
Via de opnames op de tv en via internet kennis gemaakt met Mumford & Sons. Een band met erg prachtige meeslepende (folk)muziek. Luister maar eens.

Dinsdag 29 mei 2012 Wieker Meule krijgt nieuwe staart
Een bezoek gebracht aan de Wieker Meule in de Wijk. Erwin 'zijn' molen krijgt een nieuwe staart en nieuwe korte schoren. De molenmakers van Bouw'75 uit Workum Hugo Landman en Rein van der Wal klaren deze klus. De staartbalk van bilinga is een half jaar terug al mooi op maat gezaagd. Niet een rechte balk, maar op verzoek van molenaar Erwin de Jonge in een mooie sierlijke vorm gezaagd. Net als z'n voorganger. De staart hing al keurig op zijn plaats toen ik aan kwam. Vandaag werden de korte schoren geplaatst. Mooi om te zien hoe keurig en snel de korte schoor kwam te hangen en op de millimeter nauwkeurig geplaatst werd. Nog even en de Wieker Meule kan weer met een degelijke staartwerk veilig draaien, kijk hier.
Kees Vanger

Woensdag 30 mei 2012
's Morgens samen met Alex de winkelvoorraad eens flink aangevuld. Verder de rijn in de ligger van de maalstoel met veel stukjes hout vastgezet. Een lastig en erg precies klusje. Nu maar hopen dat de hoogte goed is en dat het rijn precies in het midden zit. De molen heeft vanaf 11 uur gedraaid met vier volle zeilen. Aan het eind van de middag samen met Alex Buist de werkzaamheden bij de Wieker Meule bekeken.
Hugo Landman, Rein van der Wal en Erwin de Jonge waren druk in de weer om een nieuwe las aan de lange schoor te maken. We kwamen net op tijd om het takelen van de las te bekijken, zie hier.
Kees

Bestelling voor Tervoorde in Radewijk doorgegeven: 100 kg kruidkoekmix en 300 kg inlandse tarwe.
JUNI 2012
Zaterdag 2 juni 2012
Het was nog erg stilletjes toen ik rond 1 uur bij de molen aan kwam. Snel alles in de kap weer eens flink in de reuzel gezet en oude vetresten opgeruimd. Bertel kwam niet veel later in zijn hele oude bolide aanrijden. Dat gaat meestal gepaard met gierende banden veel gegrom en een boven alles uitkomend getoeter. Deze keer dus ook weer. Tijdens het smeren heeft Bertel de molen opgezeild.
Er stond een mooie wind vandaag (noordwestelijk). Vier volle zeilen zorgden voor onze voortstuwing. Vandaag voor de prins gedraaid. We hebben voor de komende weken meel zat! Onder in de molen lag 300 kg Inlandse tarwe plus 100 kg kruidkoekmix. Wim heeft het afgelopen vrijdag opgehaald in Radewijk. Een paar uurtjes later lag alles keurig opgestapeld naast de maalstenen.
De bemanning bestond vandaag uit: Ida, Kees, Alex, Albert, Elske en Bertel. Het was een rustig middagje op de molen. Weinig bezoek en slechts voor 50,- verkocht. Tegen 18.30 uur afgezeild.
Kees

Zaterdag en zondag 9 en 10 juni 2012
De molen heeft gedraaid van 13 uur tot half 5, harde wind. Zeilvoering terug gebracht van vier volle naar 4 halve. Alex, Albert en Bertel waren op de molen.
Het was het hele weekend grachtenfestival waar wij aan deelnamen op verzoek van Jan Oldebesten.
De organisatie verliep niet soepel, dat moeten we nog met elkaar (team en bestuur) bespreken en het is belangrijk dat er eerder duidelijkheid is over het e.e.a.
Uiteindelijk mochten we een kraam bij de Stichting Oud Meppel, die ons als goed gastheer heeft ontvangen! Heerlijke koffie en broodjes.
Afgelopen woensdag hebben Alex en Cor 95 zakjes pannenkoek gemixt en gevuld. En vrijdag hebben Ida en ik (Elske) 50 kg kruidkoek afgezakt. Dat was onze handelsvoorraad.
Zaterdagmorgen om 11 uur zijn Ida, Wim (die nog net niet op vakantie was tot half 2) en ik begonnen de kraam in te richten. Rond 14 uur is Jan Oldebesten even langs geweest. Jaap Bosma heeft geholpen achter de kraam van half 3 tot half 5. Vers gebakken kruidcake om te proeven. Maar wat was het koud en wat een wind! Daardoor viel de klandizie tegen, maar om 17 uur toch een omzet van 130 euro. Het meel mocht bij Oud Meppel blijven staan tot maandag. De weersvoorspelling voor zondag was goed en om de rest van het meel niet weer terug de molen in te brengen hebben Hennie en ik de kraam op zondag weer ingericht. En dat liep prima! Weer met vers gebakken kruidcake hebben we om half 5 maar 5 zakjes pannenkoekmeel overgehouden. Verder alles op! De totale omzet van beide dagen is € 275,=.
We zijn gevraagd of we volgend jaar weer komen bij Oud Meppel, het was leuk zo met elkaar.
Misschien gaan we volgend jaar wel samen met Oud Meppel, die veel meer vrijwilligers heeft, erbij pannenkoekenbakken. Dan is dat meel vast ook uitverkocht!
De foto's zijn gemaakt door Ineke van der Zweerde van Oud Meppel.
Molengroet namens het Weert-team,
Elske

Woensdag 14 juni 2012
Alex Buist heeft woensdag de nogal uitgedunde winkelvoorraad helemaal gevuld. Een hele klus. Super!

Zaterdag 16 juni 2012
Een nogal uitgedund clubje heeft de molen gerund. Alex heeft nog 50 kg melange tarwe gemalen, maar de wind werkte niet echt van harte mee. Henk en Cor hebben het schommelrijn in de loper vastgezet. Omzet € 70,-

Woensdag 20 juni 2012 THEORIEAVOND DE VANG
Voor een vrij klein cluppie (10 personen) alle ins en outs over de vang verteld. Het blijft boeiend om met vele foto's te vertellen en uit te leggen hoe alles werkt en hoeveel verschillende bedieningsvormen er in ons land zijn. De molen heeft voor het eerst op een theorieavond niet gedraaid. Ik was alleen en om dan ook nog 180 graden te gaan kruien was me echt te veel.
Kees

ERG APARTE MAIL
Soms krijg ik via het contactformulier van onze website van Molen de Weert
wel hele leuke verzoeken:
Zie: Onderstaand de ingevoerde gegevens op Vraag : Hallo,
In een ver verleden heb ik een keer hondenbrokken bij u laten malen. Ik vroeg mij af of u dat nog steeds doet? Graag hoor ik van u.
Ps. Opmerking Kees. Ik kan me niet herinneren dat we ooit hondenbrokken gemalen hebben. Geintje?

Of deze:
Gaarne zou ik uw informatieve website over molens tegen een schappelijke vergoeding (doorgaans onder 130 Euro + 19 % BTW) in het Duits vertalen.
Ik heb meer dan veertig jaar in Zwitserland en Duitsland geleefd resp. gewerkt en beheers de Duitse taal zodoende vloeiend in woord en schrift. Evenzo beschik ik over veel ervaring in Nederlands-Duitse vertaal werkzaamheden. Voor verdere inlichtingen sta ik U gaarne ook telefonisch ter beschikking.

Of deze: leek me wel leuk voor de boys.
Aankomende zaterdag is het vrijgezellenfeestje van een goede vriendin van mij. We willen graag picknicken maar daar lijkt het weer niet naar. (verder gaan we het water op) Nu vroeg ik me af of het heel misschien mogelijk is om in de molen te picknicken? Ik ben eerder in een molen geweest waar dit kon, maar ik heb geen idee of dit ook kan in deze molen en/of hoeveel dit kost?
Vriendelijke groet,

of deze:
Sinds wij door vrienden verslaafd zijn geraakt aan kruidkoek van uw meel. Vroegen wij ons af of u ook meel kunt opsturen? Wij wonen in Noord-Holland. Dus het is wel erg ver weg. Mvg Cindy.

Of deze erg leuke oproep:
Onderstaand de ingevoerde gegevens op het contactformulier van Molen de Weert:
Vraag : Hoi Kees,
Mijn naam is Aart Foppen en ik maak een programma Kijk op Meppel voor RTV Meppel. Wij hebben al eerder contact gehad. Ben jij in de gelegenheid om zaterdagmorgen tussen 11 - 12 uur naar de studio te komen om samen met mij een item te maken, in de directe uitzending, over Molen De Weert? Laat mij dit even z.s.m. weten?
Aart Foppen

Zaterdag 23 juni 2012
Na een interview bij radio Meppel over ons meulentie snel doorgereden naar de molen. Gelukkig stond de molen precies op de wind en hoefde ik lekker niet te kruien. De molen eerst maar laten draaien met "blote benen". Hierna snel het gras gaan maaien, want het was weer eens aan de te lange kant.
Bij het openen van de schuur van Stichting Welzijn naast de molen ging het alarm weer eens af. Snel Ruud gebeld, want die beheert het gebouw (nou ja… zoiets) Hij snapte het volgens mij niet en ja hoor na een half uur stond een erg sympathieke dame van de Security op de stoep met een enorme bos sleutels. (zie foto) Dat geintje kost onze buren dus weer € 50,- Kassa! Na meer dan een uur gras maaien en drollen opruimen ziet het gazon rond de molen er weer schitterend uit.
Bert heeft vandaag de molen opgezeild en mocht de vang bedienen. Verder hebben we het staartwerk met een hele club een stevige sopbeurt gegeven. Weg groene aanslag en alles ziet er weer veel witter uit! Nu maar wachten of de schilders er weer iets moois van maken (maandag a.s. is er overleg met de opperschilder) Vandaag veel aanloop en de koffiepauzes lopen altijd uit. We noemen het dan ook maar "werkoverleg" (zie foto's).
Aanwezig vandaag: Ida, Albert, Bert, Henk, Elske en Kees. Omzet € 60,- Vandaag 1000 nieuwe etiketten besteld bij het Grafisch museum. De molen draaide erg mooi met zijn vier lange halven die onder begeleiding van Albert Kreulen door Bert Kuiper voorgelegd zijn (zie foto).
Kees

DE SCHILDER KOMT
Zoals afgesproken op dinsdag 26 juni j.l. met Marc Drogt (Donker), Otto Veenstra en Elske van der Werf, hierbij een overzicht van het uit te voeren schilderswerk en de gemaakte afspraken.
Verfwerk:
- voorkant van de kap
- rietplank (witte plank direct onder de kap)
- staartwerk en spruiten, kruirad doet het molenteam (- stopverf bij de ramen bespreken we eerst op de molen.
- er wordt geen kit gebruikt
- extra werkzaamheden in overleg
Afspraken:
* schilderwerk gereed voor 25 augustus 2012 (Drentse molendag, de 24e treffen we al voorbereidingen op de molen).
* schilder komt met hoogwerker en neemt vooraf contact op met Elske
* schilder neemt verf mee (blijft halfglans)
* molenaars zorgen dat de molen in de juiste stand staat.
Zo hebben we alles weer op een rijtje staan en krijgen we een mooi geverfde molen!
Met vriendelijke groet, Elske van der Werf

Zaterdag 30 juni 2012
De molen heeft de hele middag zonder zeilen gedraaid. Gemakzucht? Ja, maar er stond een mooie woei en de molen draaide redelijk. Het was de bedoeling dat Henk Visser vandaag met de zeilen zou gaan oefenen. 't Is er niet van gekomen. Het was dan ook prachtig weer en dan zit het ook wel erg lekker in de tuin bij de molen. Vandaag heb ik een deel van de schoren gesopt. Nou dat was geen overbodige luxe. Erg groen dus... nu niet meer. Weinig kopers deze keer. Omzet slechts € 45,- Tegen 17.390 uur al naar huis gegaan. Ik moest met mijn rapporten voor school aan de slag. Alex is nog ff doorgegaan en heeft beide molens na afloop overhek weggezet en dat blijft altijd een mooi gezicht! Aanwezig: Henk, Albert, Alex, Ida, Elske en Kees
Kees

Leuke opdracht voor bollebozen. Een hersenkraker! Deze opdracht heb ik de kinderen van mijn klas laten maken.
Denk er maar eens over na. Zie 'geit overzetten' of deze 'olifant'
JULI 2012
Restauratie molen Montefiore in Jeruzalem
In najaar van 2010 zijn is bouw en molenbouwbedrijf Bertus Dijkstra benaderd om mee te denken en mee te bouwen aan de molen Montefiore in Jeruzalem.
Willem Dijkstra en zijn mede molenbouwer zijn alweer een aantal maanden aan de slag. Het hele gezin verblijft dan ook in Israël. Volgende week wordt de kap en de wieken geplaatst.
Willen schrijft:
Het is hier gemiddeld elke dag ongeveer 34 graden dus over de zomer hebben wij niet te klagen.
Het bouwproces gaat hier een beeeeeetje anders dan gewend, dit heeft in het begin nogal wat voeten in aarde gehad. Maar dit is nu geen probleem meer. Hier zeggen ze dan: Heb geduld en neem het zoals het is.
Al mijn inspanningen met het hout en de selectie zijn niet voor niets geweest, want de kap constructie gedraagt zicht voorbeeldig. Beetje indroging en kleine krimp scheurtjes da's alles. Vangstukken moesten wij wel weer opnieuw schaven maar een goed molenbouwer die heeft hier zijn truckjes voor.
De foto's van de boeiende klus in Israel staan hier.
Groet, Kees Vanger namens Willem Dijkstra. Zie http://www.bertusdijkstra.nl/

Zaterdag 7 juli 2012
Een klein cluppie vandaag op de molen. Het was gelukkig mooi weer en daarom hebben we vandaag niet zoveel gedaan. Allereerst even wat zakjes meel gevuld en zo nu en dan wat producten verkocht maar dat was het eigenlijk wel. Nog wat met magneetvissen in de weer geweest. De molen zelfs niets eens opgetuigd. Hij deed het op zijn blote beentjes ook wel. Weinig actie en veel buiten gezeten. Ook wel eens lekker.

Zaterdag 14 juli 2012
Wim was weer terug van zijn vakantie in Polen. Elske zit thuis met haar nieuwe knie en moet het rustig aan doen. Bertel, Alex, Cor, Wim, Bertus, Henk, Klaas en Kees waren present . Het heeft de hele morgen enorm geregend en pas in de loop van de middag is het droog geworden. Gewoon akelig weer. Vanmiddag de loper op de ligger geplaatst. Afgelopen week heb ik een sluiting gemaakt voor de ligger. Een mooi rond en stevig stuk eikenhout van de oude staart van de Wieker Meule. Erwin heeft het keurig rond gezaagd en ik heb het de laatste weken zo gemaakt dat het precies in de opening van de loper past. Eindelijk konden we nu de loper plaatsen. Met Bertel zijn kettingtakel was het vrij vlot geregeld. Hierna voorzichtig de motor aangezet om te controleren hoe de steen loopt/maalt. Nou dat viel niet tegen. Hij zit nog niet helemaal goed in het midden maar daar moet nog aan gewerkt worden. Nu kunnen we aan de slag met de rest van de maalstoel. Tegen 16.30 uur afgezeild en de staart van de molen zo neergezet dat de schilder er a.s. maandag met zijn hoogwerker mee aan de slag kan.

Murphy Windmill San Francisco
Ik was benieuwd hoe het nu verder gaat met de molen met het grootste gevlucht (35 meter) ter wereld nl. Murphy's Mill bij San Francisco. Dus ff Googelen en ja hoor ik kwam wat achtergrondinformatie en YouTube filmpjes tegen van deze joekel: filmpje 1 en filmpje 2.
Foto's die ik gemaakt heb gemaakt van de bouw van de gigantische kap van Murpy's Mill bij Verbij tijdens de Rijnlandse molendag in 2007. Zie hier.

Een oud krantenartikel over de restauratie van deze molen.
HOOGMADE - Met de restauratie van de Murphy's Windmill in het Golden Gate Park van San Francisco heeft bouw- en molenmakersbedrijf Verbij een uniek staaltje Hollandse vakmanschap laten zien.
Het bestuur van San Francisco vroeg in 1993 aan molenmaker Lucas Verbij wat er moest gebeuren met de Murphy Windmill. Nu is het 18 jaar later en 2.800 mailtjes verder en de molen draait weer.
Duiven
Het heeft de molenmaker heel veel hoofdbrekens en financiële beslommeringen gekost voordat het zover was. Verbij trof in 1993 een totaal verwaarloosde molen aan waar nog weinig van over was. Verbij: "Ik ben toen een week lang in de molen geweest om alles in kaart te brengen omdat de originele tekeningen ontbraken. In de molen huisden zo'n 150 duiven zodat ik eerst de duivenstront moest wegvegen voordat ik kon opmeten. Het was voor mij een geweldige uitdaging de grootste molen ter wereld te mogen herbouwen, het was een ruïne. Wanneer ik er niet ingedoken was, was alle kennis verloren gegaan. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft te maken met de complexe bouw van de molen en de financiën waar de Amerikanen mee worstelde".
Respect
'Ik heb respect voor de Amerikanen die de molen in 1905 hebben gebouwd, vervolgt Verbij, "met de kennis en middelen van toen, erg knap. Van de huidige generaties heeft niemand de molen zien draaien, zo lang is de molen al in verval".
Op dit moment draait de molen wel maar hij is nog niet af. Bij de bouw in 1905 had hij de functie om grondwater op te pompen voor irrigatie van het Golden Gate Park. Die functie gaat verloren maar de molen, die aan de rand van het Golden Gate Park staat, pal aan de Stille Oceaan vangt zoveel wind dat een pompaandrijving de molen in bedwang moet houden.

Daarnaast krijgt de molen een educatieve functie. De pomp wordt aangedreven door de verticale aandrijfas die op zijn beurt weer aangedreven wordt door de kolossale wieken van 35 meter met een ashoogte van 90 meter en een kap van 50 ton. Verbij: "We bouwen een waterreservoir waaruit het water omhoog gepompt wordt en via een cascade terugstroomt. Dan maken we zichtbaar hoeveel water hij verpompt. We gaan nu vijf mensen opleiden om het molenaarsvak te leren. We willen graag dat het vrijwilligers zijn omdat het de beste garantie is dat ze met hart en ziel het vak uitoefenen. Op termijn willen we dat de molen overgedragen wordt aan een stichting, dat moet de garantie geven dat de molen goed onderhouden wordt."
Volgend jaar gaat de vlag uit, dan is de officiële oplevering van nieuwbouw die 6,4 miljoen dollar kostte.
Kees Vanger

De schilder is in week 29 met de hoogwerker van 123 verhuur aan de slag gegaan. De schilder die maandag heel voorzichtig en onervaren met de hoogwerker omhoog ging, is een dag later alweer vervangen door een collega. "Hij vond het veel te eng om op 14 meter hoogte de molen te verven". Hij werd er 's nachts zelfs wakker van. Dat kan dus ook. Helaas was het geen lekker verfweer. Veel wind en ook nog erg veel regen en elke keer een telefoontje of ik de molen weer even wilde kruien.
Na de bouwvak gaan ze verder!

Zaterdag 22 juli 2012
Wim had de molen al om 11 uur in beweging. Vier volle, want er stond maar een summier windje.
Het hele club, behalve Alex was present. Elske kwam nog even langs op twee krukken om haar sneetje (in de knie) te laten zien. Ze is anderhalve week terug geopereerd aan haar knie en heeft nu een kunstknie. Dat wordt dus nog een hele poos revalideren. We missen haar nu al!
Vandaag het gras maar weer eens gekortwiekt. Dus weer in de ruimte naast de molen om de grasmachine eruit te halen... Oeps weer alarm... weer € 50 boete voor onze buren. We hebben de hele handel nu maar flink afgeplakt, want het wordt zo langzamerhand wel een dure grap
Klaas van der Hoek heeft vier nieuwe blokken gemaakt waarop onze maalstoel komt te staan. Hij heeft ze ook nog keurig bewerkt met zijn mooie freesmachine. Cor was met zijn bootje present en Henk heeft alle hoge struiken langs de Reest gesnoeid. Alles ziet er nu weer erg mooi uit. Nieuwe plannen voor het afwerken van de maalstoel zijn besproken en na mijn vakantie op Terschelling gaan we er mee aan de slag. Er zit schot in!
Kees, die morgen naar Terschelling vertrekt.

Beste allemaal.
Zaterdag 25 augustus gaan we de Drentse molendag weer groots vieren met ons zo langzamerhand bekende broodbakfeest. We willen er weer een mooie dag van maken en hebben veel vrijwilligers nodig. Helaas kunnen Wim Degeling en Albert Kreulen niet aanwezig zijn. Daarom breng ik jullie nu alvast op de hoogte van deze speciale molendag, dan kan je er alvast rekening mee houden.

Mocht je willen helpen stuur dan ff een mailtje dan kan ik een planning maken.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger.

Zaterdag 26 juli 2012
Kees afwezig. Geen verslag ontvangen
AUGUSTUS 2012
Donderdag 9 augustus 2012
FF De hoogwerker testen
Volgende week gaan de schilders weer verder met het verven van de molen.
Tot onze verbazing stond vandaag de hoogwerker al (werkloos) bij de molen... Een paar dagen voordat de schilders gaan beginnen. Da's wel heel erg vroeg voor zo'n duur ding. Zal wel door de bouwvak komen!
Bertel en ik gingen al snel op zoek naar de verborgen sleutel die de verhuurders altijd ergens verstoppen, zodat ze die later niet speciaal naar de schilders hoeven te brengen. Na enig speurwerk hadden we de verstopte sleutel toch nog vrij vlot gevonden... Bertel kreeg na nog meer zoekwerk de motor ook nog vlot aan het ronken en voordat we het door hadden zweefden we in het bakje langzaam omhoog en hadden we alle tijd om alle "standjes" te testen. Dat liep aanvankelijk wat stoterig, maar uiteindelijk lekker soepel en smaakte naar meer. We moeten toch oefenen voor zaterdag wanneer we de onderkant van de stelling gaan soppen.
Hoog vanuit het bakje kon je de hoogwerker ook nog lekker rond laten rijden. Oefening baart kunst. Daarom zelfs de hoge ramen van onze buurman Klaas van der Hoek ook maar even schoon gelapt (inclusief kozijnen). Zijn vrouw was er maar wat blij mee! Ondertussen alle tijd om foto's te maken. Bertel heeft met zijn HTC wel een heel erg mooie foto van mij (Kees Vanger dus) en de molen gemaakt (zie foto). Deze foto hangt nu als poster bij mij thuis in de woonkamer.
Het was een heerlijkere luchtreis van meer dan een uur. Zaterdag met de hoogwerker de molen maar eens flink soppen. We weten nu hoe alles werkt. We hebben in ieder geval de smaak te pakken.
Aan het eind van de dag de molen(s) in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van molenaar Wim Degeling zijn schoonmoeder.
De foto's staan hier:
De hoogwerkers Bertel Zomer en Kees Vanger

We hebben nogal wat reacties op mijn bovenstaand bericht op het prikbord gehad. Tot de voorzitters van de landelijke molenstichtingen aan toe. Ze vonden het nogal onverantwoord zal ik maar in het kort zeggen! Ik had het prikbord bericht misschien ook iets te popiejopie opgeschreven. Niet meer doen dus... (leermoment).

In 2007 hebben we hetzelfde gedaan maar toen met de schilders erbij. Even naar boven om wat foto's te maken. Dat liep toen anders dan we verwacht hadden. De bak van de hoogwerker kon het gewicht van ons tweetjes niet zo goed aan.
Ik blijf het een fantastisch verhaal vinden (zie hieronder). Link was het niet maar wel erg frisjes daarboven.

OOK MAAR EENS IN DE HOOGWERKER... IN 2007
De schilders zijn op een woensdagmiddag in oktober druk in de weer om de fokken van Molen de Weert te verven en om de rotte plekken bij te werken (!) Een grote hoogwerker is dan een ontzettend handig (en duur) hulpmiddel om alle moeilijk toegankelijke plekken van het gevlucht en van het staartwerk veilig te bewerken. Collega molenaar Bertel Zomer mocht van één van de schilders ook even met de hoogwerker naar boven en ik kon mooi mee om foto's te maken. We pasten nog maar net met z'n tweeën in het bakje.
Bertel wist wel hoe zo'n apparaat werkte zei hij nog. Dus wij naar boven en ik kon zodoende de molen ook eens in alle rust van boven fotograferen.
In het begin verliep alles erg voorspoedig en ik was dan ook in de gelegenheid om prachtige gedetailleerde foto's van de bovenkant van de molen te maken. Toen we nog hoger en nog schuiner de lucht in vlogen (zo voelde het) en vlak bij de lange spruit kwamen, gingen ineens alle alarmen af. Overbelasting gaf één van de knipperende knopjes in het Engels aan! Een herrie van jewelste. Vele toeschouwers kwamen ook nog op het geluid af. Wat Bertel ook probeerde de hoogwerker reageerde nergens meer op! Daar hang je dan eenzaam in de lucht met z'n tweetjes. Na 15 minuten heeft één van de schilders, die ook niet meer wist hoe hij dit probleem op moest lossen, maar even gebeld naar de verhuurder van de hoogwerker. Dat hielp helaas ook niet!

Ondertussen werd het nogal frisjes daarboven, want er stond een straffe en nogal frisse oostelijke wind. "Moeten we de brandweer bellen?" hoorde ik iemand na een half uur zeggen. Nee hè... ook dat nog dachten we allebei en dan komen we zeker ook nog in de krant. Nou liever niet!

Gelukkig kwam molenaar Albert Kreulen langs en al grijnzend en met heel veel opmerkingen en leedvermaak keek hij naar het gedoe daar boven in het bakje. We hebben hem dan ook maar snel aan het kruien gezet om er voor te zorgen dat één van de wieken vlak boven ons bakje kwam. Een schitterend gezicht was dat trouwens om je collega molenaar hoog vanuit de lucht te zien zwoegen bij het kruirad (wij weten dat hij een hekel aan kruien heeft). Uiteindelijk kwam de wiek keurig boven ons te hangen en kon ik aan de wiek gaan hangen waardoor het gewicht met een derde verminderde (Bertel is nou ook niet de aller-lichtste!). Doordat het bakje van de hoogwerker ineens niet meer overbelast was hield dat vervelende alarm op met joelen en kon ik me weer voorzichtig in het bakje laten zakken en konden we eindelijk naar beneden. Na enige minuten stonden we weer veilig met beide benen op de grond. Héérlijk!
Voor foto's zie hier.
Kees

Zaterdag 11 augustus 2012
Molen de Weert is weer helemaal wit.
Zo de sop klus op Molen de Weert zit erop. Bertel en ik zijn vanmiddag om 12 uur begonnen en 's avond rond 21.30 uur zijn we ermee gestopt. Bijna de hele onderkant van de stelling is weer lekker wit. Slechts anderhalf veld hebben we niet kunnen schoonmaken, aangezien we daar net niet bij konden komen met de hoogwerker. Het was uiteindelijk meer werk dan we van te voren ingeschat hebben, maar de molen staat er weer keurig bij. Zelfs de bovenkant van de buitensluiting is weer helemaal wit. Foto's zie hier.
Bertel was een echte kunstenaar in het bedienen van de hoogwerker (waar je trouwens helemaal geen certificaat voor nodig hebt hoor). Sommige reacties op het molenaarsprikbord vind ik nogal overtrokken. Van ene Jan Hendrik heb ik nog nooit gehoord (anoniem... wie?... erg laf om onder een nooit eerder op het prikbord voorkomende naam te reageren). Daar ga ik dus ook niet op in!
Mark Ravesloot heeft mijn verhaal van 2007 geïnterpreteerd naar nu. Bertel had in 2007 inderdaad erg weinig ervaring met het bedienen van een hoogwerker. Nu dus wel! Het verhaal heeft trouwens zelfs op het prikbord en in Stellingnieuws gestaan het lijfblad van de molenaars van de afdeling Drenthe, omdat dingen soms wel eens anders lopen dan je verwacht en ik blijf het nog steeds een mooi en grappig verhaal vinden (ook als instructeur). Misschien zelfs wel leerzaam voor molenaars (pas op als je...). Bij theorieavonden vertel ik dit verhaal (zonder pilsje) ook. Ik ga echt geen verstoppertje spelen.
Bart Dooren: sportief dat je zo reageert. Ik heb mijn verhaal nog ff nagelezen en ik snap je reactie. We waren nogal verrast dat de hoogwerker al zo vroeg bij de molen neergezet was. Meestal brengen de verhuurders hun apparatuur vlak van te voren of (meestal) te laat. Dan hadden we 's avonds moeten soppen. 't Zal wel door de bouwvak komen. Maandag komen de schilders pas! Dit was dus een erg mooi buitenkansje die we dan ook erg goed benut hebben
Al met al hebben we met z'n allen veel werk verzet. Buurman Klaas van der Hoek heeft het gras gemaaid en Cor Eerkes heeft de binnenkant van de balie gesopt. Wim Degeling heeft de toeristen rond geleid en verder kwam er nog een bezoekers die ons een mooie oude zakkentang aanbood.
Kortom een super dag met erg mooi weer en waar we moe maar met een erg voldaan gevoel op terug kijken. De molen is al helemaal klaar voor Drentse molendag (25 augustus).
Met vriendelijke groet Kees Vanger met spierpijn en... die er thuis achterkwam dat zijn fietstassen door al dat gesop vol met water stonden (geintje Bertel?).
Ik snap jullie bezorgdheid, maar de hoogwerker werd bestuurd door iemand die gelukkig al veel ervaring heeft. Ik heb me dan ook geen moment onveilig gevoeld.
Wat opmerkingen om alles te verduidelijken.
De sleutel was verstopt omdat de verhuurder (123 verhuur) later de sleutel niet nog een keer speciaal naar de molen moet brengen. Dat gebeurt wel meer. De verhuurders van dit soort apparatuur hebben daar een vaste plek voor in de hoogwerker. De schilders weten de plek van de sleutel en kunnen dan direct aan de slag. Wij moesten alleen ff wat langer zoeken.
Aangezien deze hoogwerker van een ander type was dan de vorige (zonder wielen) die we een paar jaar geleden gehuurd hebben (gratis gekregen als sponsoring) moesten we eerst even oefenen om te wennen aan de wat andere knoppen en het rondrijden. Elk type hoogwerker moet je eerst wel even leren kennen. Dat was ons rondritje dus! Voor de lol ja, want het was ook erg leuk, maar ook om te oefenen en te wennen aan een verrijdbare hoogwerker. Een testrit voor de klusdag op zaterdag.
De randen van het werkbakje zijn ook nog erg hoog (ook een beveiliging) en een valbeveiliging is bij het werken alleen maar lastig en m.i. ook niet nodig. Daar zullen vast wel wettelijke regels voor zijn, maar zelfs de professionele schilder (zonder hoogweker certificaat) die vandaag het voorkeuvelens aan het verven was had ook geen valbeveiliging. De afgelopen jaren trouwens meerdere molenmakers aan het werk gezien in een hoogwerker en ook daar nog nooit een valbeveiliging gezien.
Bij mij komt meer het vervelende gevoel naar boven dat ik niet als molenaar, maar meer als instructeur en bovendien bestuurslid van de afdeling Drenthe ineens het verkeerde voorbeeld geef en dat daar op gereageerd moet worden. Nou zo hebben wij het totaal niet ervaren. In 2007 toen de hoogwerker in de beveiliging schoot en er niet meer uit te halen was, had weinig met de bediening te maken, maar meer (hoe zeg ik dat vriendelijk) met de extra kilo's van de Bertel die voor overbelasting zorgde. Ook toen was niet echt gevaarlijk, maar meer vervelend omdat het daarboven zo koud was en we in ons T-shirtje slechts eventjes naar boven wilden om foto's te maken.
Dat je met een hoogwerker zorgvuldig om moet gaan weten we en niet iedereen kan er zo mee aan de slag. Die boodschap moet voor een ieder duidelijk zijn. Bij ons was de besturing afgelopen week gelukkig in erg goede handen.

Maandag 13 augustus 2012
Schilder bij de molen.
Vandaag heeft de schilder (Roy) van schildersbedrijf Donker het voorkeuvelens geverfd.
Ik was vanmorgen om 8 uur al aan het kruien om de kap op de goede plek voor de hoogwerker te krijgen. Leuke ochtendgymnastiek. Verder de stormluiken met een stuk touw laten zakken en geschuurd. Aangezien onze monitor plus video uit de tijd is en kuren vertoont bij een prijsvechter een nieuw flatscreen gekocht plus DVD speler.
Foto's zie hier.
Durven we nu de vorstplank nog in de houtolie te zetten of moet ik molenmaker Johannes Kooistra weer bellen? De schilder durft het in ieder geval niet!
Kees Vanger

Dinsdag 14 augustus 2012
Molen de Leyen in Staphorst
Vanmiddag samen met mijn vrouw een kort bezoekje gebracht aan Molen de Leyen in Staphorst. De eigenaren van deze mooie molen van het sublieme restaurant 'De molenmeester' (echt de moeite waard, maar neem wel wat extra geld mee) hadden bezoek uit Amerika en wilden hen graag een draaiende molen laten zien.
Erwin de Jonge mulder van de Wieker Meule was deze keer de gastmolenaar. Molen De Leyen ziet er erg goed verzorgd uit. Dat is wel eens anders geweest. Er is de afgelopen jaren door diverse molenaars uit de regio heel wat geklust op deze molen.
Klusdag 2005, zie foto's hier.
Kruipalen ingraven in 2007 (erg mooie winterfoto's), zie hier.
De vaste molenaars Gerard Luten en Willem Varekamp, zie hier, hebben de afgelopen jaren de molen nog mooier gemaakt en erg veel werk verzet. Zelfs een mooie maalstoel aangeschaft en opgeknapt. Het riet wordt volgens een van de eigenaren z.s.m. bijgewerkt. Positieve berichten uit Staphorst dus!
Willem Varekamp (74 jaar oud?) gaat komende zaterdag weer een deel van het gevlucht verven. Daarom hebben we de steekborden er alvast maar uitgehaald. Vanmiddag konden de bezoekers uit 'the States' in ieder geval flink oefenen met kruien en het opzeilen/afzeilen van de molen. Toen er een onweersbui naderde zijn we maar gestopt. Foto's zie hier.
Groet, Erwin de Jonge en Kees Vanger

Donderdag 16 augustus 2012
Molen de Weert weer als nieuw
Vandaag samen met de schilder verder gewerkt aan de molen. De hele week heeft hij al prachtig mooi verfweer en dat scheelt nogal met de eerste verfweek (voor de bouwvak) met allerlei vervelende regenbuien en ook nog veel wind. De kap en de staart en de kistramen zijn weer voorzien van een prachtige nieuwe verflaag. De molen ziet er weer prachtig uit en glimt zelfs in de zon. Morgen maakt de schilder zijn bijna twee weken durende klus af en dan ziet de molen er weer als nieuw uit.
Alex Buist heeft ondertussen de zeilen ook nog eens flink algenvrij gemaakt en na even een uurtje laten. Dat kwam goed uit, want hierdoor waren we verplicht om een wat langere pauze aan te houden. De werkzame dag dan ook in de tuin met een lekker pilsje afgesloten. Foto's zie hier.
Groet, Roy, Wim, Alex, Bertel, Erwin en Kees.

Zaterdag 18 augustus 2012
Moderne molen 'booming business'
Ik was vandaag niet op de molen. Ik had nog iets leukers te doen.
Vanmorgen om half 6 vertrokken naar de Eemshaven. Ik mocht een reis mee met 'De Jaguar'. Een splinternieuw en erg modern zeeschip dat speciaal gebouwd is om vooral windmolenonderdelen te vervoeren. Het schip heeft een erg groot dekoppervlak en is voorzien van een speciale voortstuwing (diesel elektrisch) en kan midden op zee, zonder ankers, op haar eigen positie blijven liggen. (DP, dynamische positionering voor de kenners). Het heeft de afgelopen maanden al erg veel windmolens vervoerd. Het was vandaag zelfs op zee bijna windstil en super mooie weer. Het tochtje van bijna 10 uur op de Noordzee leek hierdoor wel exclusieve cruise.
In de Eemshaven liggen nog ontzettend veel windmolens die nog op zee geplaatst moeten worden. De hele kust rond de Eemshaven is dan ook vergeven van windmolens. Weggestopt in het noorden van ons land. Mooi is het niet. Daarom komen er waarschijnlijk steeds meer parken op zee te liggen. Ida "haar" molen (de Goliath) valt in het niet bij al die gigantische stroommolens.
Ik heb geprobeerd om deze nieuwe booming business van de windmolenparken op zee met foto's in beeld te brengen. Zie hier.
Tegen 7 uur 's avonds teruggereden en het leek wel of alle Groninger boeren bezig waren om hun tarwe van het land te halen. Heel erg veel percelen vol met tarwe. Een en al actie! Een prachtig gezicht.
Voor de scheepvaart liefhebbers zijn alle andere foto's van de Jaguar hier te bewonderen. Zie hier. Het JoeTjoep filmpje van deze leuke middag... Het was een hele klus om te maken en mijn computer deed erg, zeg maar heel erg moeizaam mee en had moeite om de meer dan 1Gb aan foto- en filmbestanden te bewerken. Ik kan dan heel erg moeilijk stoppen en pas om 4 uur (zondagmorgen) was ik klaar en ben toen eindelijk maar eens naar bedde gegaan. Het resultaat staat hier.
Kees Vanger

EIGENWIJS!
Een leuk filmpje over scheepvaart en erg eigenwijze Amerikanen, zie hier.

Dinsdag 21 augustus 2012
Nieuwe molen gespot op Texel
Tijdens een rondje Texel op de fiets samen met Erwin de jonge alias Freekie een totaal nieuwe molen in de Cocksdorp gespot. Een molen gebouwd in juni 2010 van omgezaagde iepen van de Molenlaan door een 'molenmaker' naar een idee van Meyert Boon.
Erg mooi en erg origineel. Staat nog niet in de molen database (geintje).
Verder molen 'Het Noorden' in Oosterend vlak bij de Waddenzee bezocht.
Misschien wel één van de mooiste poldermolens van ons land qua bouw, qua locatie, qua biotoop en qua originaliteit. Bovendien een joekel van een molen met een vlucht van rond de 27 meter. De molen stond er goed verzorgd bij en kan gelukkig nog steeds malen (wel in een circuit). Foto's zie hier, alle gemaakt met mijn HTC mobiel.
Groet Kees Vanger en Erwin de Jonge

Broodbakfeest bij Molen de Weert op Drentse Molendag
Ook wij doen natuurlijk mee met Drentse molendag, maar wij hebben ons de laatste jaren meer en meer gericht op de bezoekers uit Meppel en omgeving, dan op molenaars uit andere provincies. Zoveel molenaars kwamen er de laatste jaren nou ook weer niet naar onze molen. Mochten jullie toch van plan zijn om Molen de Weert te bezoeken houdt er dan wel rekening mee dat het één grote "kermis" is rond de molen. We organiseren nogal wat activiteiten om onze penningmeester gunstig te stemmen! Zoals: broodjes bakken boven een vuurkorf, boekenbeurs, Zuid-Afrikaanse braai, pannenkoeken bakken, terras met koffie/thee, malen bij voldoende wind, bootje varen met een oldtimer; de T-Ford van molenaar Willem Varekamp maakt weer rondritjes door de stad en er worden maar liefst 250 makrelen gerookt. In totaal hebben we een groep van 24 vrijwilligers bereid gevonden om ons te helpen. Vele handen maken... Vanmiddag al de nodige voorbereidingen getroffen om de Drentse Molendag gladjes te laten verlopen. Ondertussen ook nog 250 kg tarwe gemalen en meel afgeleverd bij twee bakkers die 40 kg tarwe om gaan toveren naar mooie broodjes. De foto's van vanmiddag staan hier.
We hebben er nu al zin in!

Ons Broodbakfeest begint a.s. zaterdag om 11 uur
Organisatie:
Tenten, tafels etc. 's morgensvroeg klaarzetten:
Brood bestellen bij bakkerij Steenbergen en Henk Buld in Ruinerwold: Kees.
Prijslijsten maken: makreel € 3.00 broodje makreel € 1.50 Klaas besteld bij de visboer
Broodjes bestellen. Vooraf bestellen bij de Aldi? (zaterdagmorgen: Wie? )
Vuurkorven Plus hout: wie?
Stokken voor broodbakken halen: Kees
Tent ophalen bij de Tapperij: Bertel en Kees.
Bekers/bestek/bakjes voor kippenpoten etc. is er genoeg
Winkelvoorraad aanvullen woensdagmiddag

1. BOEKENBEURS Ida. Samen klaarzetten in dozen. Er is een steekkar
2. PANNENKOEKEN BAKKEN. (elkaar wel afwisselen) Marieke, Elske, ……..,
3. TERRAS MET KOFFIE/THEE/KRUIDKOEK Janneke?, Marieke, ………….,
4. VERKOOP BROOD VERKOOP EN EIGEN MEEL PRODUKTEN
Bertus, Gea, Anneke ………… , ………………..
5. BROODJES BAKKEN BOVEN VUURKORF. (VOOR KINDEREN)
William, Wim, Cor Harry, Bert Kuiper ……………………
6. RONDRIT IN WILLEM VAREKAMP ZIJN OUDE T-FORD (vanaf 14.00 UUR) Willem Varekamp
7. MAKREEL ROKEN (230 stuks) EN BROODJES MAKREEL VERKOPEN. Broodjes makreel maken Jan Hulshof en Klaas van der Hoek, Bertel, Helena, ………………
8. Thuis cake bakken wie? ………
9. BIJ VOLDOENDE WIND WORDT ER GEMALEN, (Bertel,Alex) Rondleidingen etc. Gert en Johan
10 Zuid Afrikaanse Braai: Kippenpoten inkopen Dennis, Mario Carlijn?
10. THUIS KRUIDKOEK BAKKEN wie?: Elske, Bert, Kees
11. Algeheel overzicht, invallen etc. Kees Elske.
12. Broodjes personeel maken: Kees, Marieke, Janneke
TAKEN.
Inkoop broodjes, bekers, bordjes drinken etc. Elske?
Inkoop makrelen: Klaas, (omdat Kees op Texel verblijft)
Eiken- en beukenhout voor de rooktonnen: wie: Bertel,
Prijslijsten lijsten maken: ter plekke

Molen Montefiore Jeruzalem
Bericht van Willem Dijkstra... zie hier.
Inmiddels bij het schrijven van deze update heeft de molen zijn eerste omwentelingen al genoteerd.
Ook zijn de eerste beelden op internet al door diverse gezien.
De laatste weken was zeer hard werken in een land waar het alleen maar warmer wordt in de zomer.
De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat deze warmte voor mij als mijn familie geen problemen gaf maar meer als prettig ervaren werd.
Wij hebben wel een paar warme weken meegemaakt waarbij de temperatuur een paar keer boven de 40 graden is geweest (dit is zeldzaam voor Jeruzalem, warmste zomer sinds jaren).

De inrichting in de molen is inmiddels afgerond op een paar kleine details na.
De maalstenen heb ik in de laatste dagen voor vertrek op de definitieve plaats opgesteld.
Blijft een mooi gezicht als je de molen binnenkomt en je ziet de o.k. van de maalstenen met opdruk van Hans Tittulear liggen. De licht en aandrijving moeten wij de komende periode gaan maken en hopen dit vanaf komend voorjaar te installeren. Wij kijken er al naar uit om er weer heen te gaan.

De opbouw van de kap ging volgens geheel volgens plan, alle onderdelen pasten goed op hun plaats en de verbindingen waren ook nog strak, de krimp is ons ook reuze meegevallen. Nadat alles was opgetuigd konden we beginnen met het spantwerk van het achterkozijn (tail-gable). Intussen heb ik hard doorgewerkt om alle kamgaten en kammen op tijd klaar te krijgen voor de plaatsing van de as en het wiel in de kap. Gelukkig hadden wij het wiel de hele ochtend in de schaduw liggen.
Ook boven de kap constructie hadden wij een groot wit zeil gespannen. Dit was wel noodzakelijk om de zon enigszins te weerstaan.
Nadat het bovenwiel klaar was, kon de as met bovenwiel in de kap geplaatst worden. Spannend want hoe heeft Sanders de spaken pasgemaakt op de as. een 1/100 te klein en dan ellende?
Eerste keer passen en hij wou niet lekker. As weer terug, verf weghalen, schoonmaken en volgende poging. 2e keer, hij past super (bedankt Sanders).
Nu konden wij ook verder met de kap spanten en het voorwolf (front-gable). Dit was Harm zijn werk. Hij heeft alle kapspanten weer gemonteerd.
Intussen was ik druk bezig om alle andere zaken te maken, zoals ezel, vangbalk, vangstukken, koppeling. gesmede koebout, maanijzers en dergelijke. Dit was voor mij een grote klus, te meer dat Vincent dit eerst zou doen, maar hier geen tijd meer voor had.
Dus alle registers open getrokken en stukje voor stukje alles pasgemaakt volgens schetsen en ervaring. Zelfs het sabelijzer was in 1x te pas en functioneert super.
Inmiddels krijgen wij vele bezoeken op de werf, er zijn veel mensen onder de indruk, maar begrijpen niet dat zo'n gevaarte 360 graden kan draaien en dat de wieken ook kunnen draaien.
Het wordt daarom steeds uitdagender om de mensen te laten zien dat ook Israel weer 1 van de 5 molens kan laten functioneren.
Willem Dijkstra
Kap omhoog, zie hier. Draaiende molen, zie hier. En hier.

Vrijdag 23 augustus 2012
Voorbereidingen
Samen met Elske, Klaas, Marieke bijna de hele middag aan het werk geweest (daar begint het steeds mee op te lijken) met de voorbereiden voor zaterdag.
's Morgens tegen 11 uur nog een bruidspaar op de molen gehad voor een fotoreportage.
Het was nog een hele klus. We moeten wel uitkijken dat het geheel nog behapbaar is, want er komt nogal wat bij kijken voordat alles tot in de puntjes geregeld is. Al meer dan € 550,- geïnvesteerd in deze speciale dag. De vis bijvoorbeeld was nogal veel duurder dan vorig jaar. Verder nog twee nieuwe vuurkorven gekocht, zodat we niet steeds hoeven te lenen van Klaas en alleman.
's Avonds met Alex en Bertel nog rooktonnen, tenten (Tapperij bedankt), tafels, statafels, hout etc opgehaald. Tegen 22.30 uur was ik dan ook knap brak.

Zaterdag 25 augustus
Drentse Molendag
Tegen 8 uur al bij de molen. We stonden in alle vroegte met zijn zessen vier tenten op te bouwen, dus weer lekker samen puzzelen en discussiëren hoe het ook alweer moet. Uiteindelijk is het gelukt. Klaas ging direct aan de slag met de makrelen, want we hadden wel erg veel makrelen dit jaar ingekocht (en door Bertel gevangen). De visboer was dit jaar veel duurder dan vorig jaar. Bijna een verdubbeling in prijs.
De aankondiging in de Meppeler Courant was fout. Er stond dat het molenfeest om 10 uur begon. Wij hadden afgesproken dat het elf uur moest zijn (helaas niet doorgegeven aan de webmaster). Dat was dus flink jakkeren. Al met al is het gelukt. Bijna 30 vrijwilligers hebben deze dag tot een groot succes gemaakt. Al was de opkomst van het publiek minder dan vorig jaar. Opbrengst € 1100,-
Alle foto’s staan hier.

Soms...
Naast een vijftal molenaars uit andere provincies die Molen de Weert gisteren tijdens Drentse Molendag bezocht hebben en waar ik i.v.m. de hectiek van ons molenfeest helaas veel te weinig mee heb kunnen praten, kregen we ook bezoek van Sven uit Winschoten.
Sven is 6 of 7 jaar oud en volgens zijn ouders "gek" van molens. Nou, ik was in ieder geval erg onder de indruk van wat hij allemaal al over molens kon vertellen. Hij wist niet alleen alle molentypes vlot te benoemen, maar schudde ook nog alle wieksystemen zo uit zijn mouw. O... dat is bileau. Pardon... wat zeg je? Dat is het bileau wieksyteem zoals bij de molen van Norg! Dat kan niet waar zijn dacht ik nog! Ook collega molenaars waren dan ook diep onder de indruk.
Om Sven bij zijn hobby te helpen en om hem te testen heb ik hem een hele dikke stapel molenansichtkaarten laten zien van veel molens uit ons land "Wanneer je weet waar de molen staat mag je'm hebben", was de afspraak.
Ik kreeg er kippenvel van zo indrukwekkend was het. O, dat is Woldzigt; deze molen staat in Vlissingen; dat is 'de Wieger', Schiedam, Kinderdijk, Delfzijl etc. etc. Ongelooflijk maar waar!
Hij was zo trots als hond met zeven staarten en met een heel erg dikke stapel ansichtkaarten is Sven weer naar huis gegaan. Het is 'm gegund!
"Ik wil molenaar worden", zei hij nog bij zijn vertrek...
Kees

Zondag 26 augustus 2012
Samen met Elke,Bertel de laatste restanten opgeruimd. De schuur naast de molen stond heel erg vol met allerlei molenspullen maar ook veel te veel overbodig materiaal van St. Welzijn. Wij hebben het maar eens flink uitgemest om ruimte te maken. Alle oud ijzer spullen meegenomen en dat was nogal wat. Het ligt er al jaren te wachten totdat het ooit eens van pas kan komen. Dan komt een berging dus vanzelf wel propvol te staan. Maar ja, de volgende morgen kwam ik bij de molen een nogal erg boze conciërge tegen. "Zonder overleg alles weg mieteren dat kan niet! Jullie hadden..". Eigenlijk heeft hij gelijk, maar soms moet je ff doorpakken. Het ziet er nu in ieder geval weer erg ruim en netjes uit.
Kees

Dinsdag 28 augustus 2012
Gerard Voogd heeft de beukenhaag vandaag keurig bijgewerkt. Tevens nieuw graszaad ingezaaid. Het ziet er weer keurig uit. "Het is nog steeds mijn project, mijn kindje dus", zei Gerard nog.
's Avonds een bezoek gebracht aan de "Tharsis" een zeeschip dat momenteel gebouwd wordt bij De Kaap in Meppel. Dit zeerivierschip is bijna klaar. Er een erg uitgebreid filmpje van gemaakt met prachtige muziek van Mumford and sons en op JoeTjoep gezet (mijn honderdste!!) Zie hier.
Kees

Donderdag 29 augustus 2012
Vandaag de taxateur Wim Herrewijnen op bezoek gehad om de waarde van de molen voor de verzekering te bepalen. Ik kon er helaas niet bij zijn omdat ik samen met Jan Hulshof op jacht was naar een andere auto. Elske van der Werf heeft 's morgens de taxateur ontvangen.
Kees
SEPTEMBER 2012
Het filmpje van Drentse molendag 2012 stond nog niet in het logboek. Nou hier komt het JoeTjoep filmpje alsnog: zie & kijk.

Tharsis, een splinternieuw zee-rivierschip
In de vakantie de stoute schoenen maar aangetrokken. Er werd eindelijk weer eens een kustvaarder op scheepswerf 'De Kaap' in Meppel gebouwd. Een buitenkansje, want dat is zo langzamerhand erg uniek en (voor mij) erg boeiend. Dus een mailtje naar de eigenaar Gerrit Bosma gestuurd met de vraag of ik het schip mocht bekijken en er ook een filmpje van mocht maken. (allebei erg leuk werk) Nou dat was geen probleem. "Kom maar langs" kreeg ik als e-mailbericht van zijn mobiel. Nou met plezier hoor en tot mijn grote verbazing zag ik collega molenliefhebber en ook bootjesliefhebber Albert van der Werf precies op hetzelfde tijdstip de Tharsis bewonderen. Leuk! Het gemaakte filmpje over de Tharsis staat hier: Let op de schitterende muziek van Mumford and sons: zie & luister.

Zaterdag 1 september 2012
Tarwegrassap... nooit van gehoord!
In de loop der jaren heb ik bij ons op Molen de Weert al heel wat leuke ideeën gehoord over wat je allemaal kan doen met meelproducten.
Koffie door het pannenkoekenbeslag. Anderen deden er ook wel eens een scheut bier of zelfs whisky door heen. In Friesland gehoord dat ook wel eens vanille door het beslag gemengd wordt of klanten die tarwekorrels laten ontkiemen (als een soort taugé) en gaan het dan roerbakken. Dat schijnt ook erg lekker te zijn, want het wordt allemaal erg enthousiast verteld.
Er wordt in de keuken dus heel wat gestoeid met tarwe en meelproducten.
Maar... vanmiddag kreeg ik een klant op de molen die een kilo tarwe wilde hebben. Ik ging er al vanuit dat deze meneer één of ander creatief kussentje gevuld met tarwe wilde maken. Maar nee hoor! Onze nieuwe klant ging er tarwegrassap van maken. "Wat voor sap?" was mijn misschien wat domme vraag, want van tarwegrassap had ik nog nooit gehoord.
Nou het is groen, je drinkt het en het is erg gezond. Ga vanavond maar eens googelen kreeg ik nog te horen.
Nou dat heb ik gedaan. Ik zeg niet dat ik erin geloof maar het heeft wel mijn nieuwsgierigheid gewekt.
Zo groeit een tarwekorrel uit tot plantje in 10 dagen: kijk hier
Het hele proces in het Engels: kijk hier.

Verder een rustig dagje op de molen. Mooi weer en te weinig wind om te malen. Henk Visser heeft vandaag met de zeilen en de vang geoefend. De ploeg van vandaag was klein en bestond uit Elske, Bertus, Kees, Cor en Henk. Alle nieuw geschilderde ramen en de beide stormluiken weer teruggeplaatst. Verder de halssteen, as en alles daar in de buurt maar eens goed vetvrij gemaakt, want er lag wel heel erg veel oude reuzel. Een echte smeerzolder dus! Dat viel vooral nu op doordat beide luiken nog niet gesloten waren... in het donker zie je het niet. Nu dus juist wel.
Kees Vanger

Premier Israël opent Montefiore-molen in Jeruzalem
Premier Netanyahu heeft gisteren, net buiten de stadsmuur van Jeruzalem, de Montefiore-molen officieel geopend. De molen, symbool van solidariteit en hoop, is in Fryslân gerestaureerd.
Aannemer Arjen Lont uit Sint Nicolaasga en molenbouwer Willem Dijkstra uit Sloten hebben er in Sloten maandenlang aan gewerkt. Vervolgens is de molen weer uit elkaar gehaald en per container verscheept naar Israël.

Toen Netanyahu gisteren het lint doorknipte, zorgde Dijkstra ervoor dat de molen ging draaien. "Dat was heel speciaal", vertelt hij. "Nu is meteen aangetoond dat de molen wel degelijk werkt in Israël. Veel mensen zeiden tijdens de restauratie tegen ons: 'dat kan niet, want het waait daar niet'. Vanavond hebben we kunnen bewijzen dat ook met het kleine beetje wind dat hier waait, de molen draait."
Samen met zo'n 120 genodigden waren Lont en Dijkstra bij de opening. Dijkstra: "Naast premier Netanyahu waren de burgemeester van Jeruzalem, de opperrabbijnen van Israël en Nederland en talloze andere hoogwaardigheidsbekleders erbij. Iedereen was heel enthousiast. We zijn heel vaak bedankt. Terwijl ik denk: we hebben gewoon ons werk gedaan."
Het project kostte rond de zes ton, afgezien van de ontelbare vrijwilligersuren die erin zitten. Eigenaar van de molen is de Jeruzalem Foundation. Stichting Christenen voor Israël nam het initiatief voor de restauratie.

De gerestaureerde molen uit 1857 is een fenomeen in het Midden-Oosten. De molen werd gebouwd in opdracht van de Engelse joodse weldoener sir Moses Montefiore (1784-1858). Hij haalde armen uit de ommuurde stad van Jeruzalem en stichtte buiten de stadsmuur een nieuwe nederzetting. Met de molen kon meel worden gemalen voor de eigen bevolking.
De Montefiore-molen wordt het middelpunt van een museum over de terugkeer van de Joden naar Israël. Vooreerst zal de molen alleen bij speciale gelegenheden draaien. De bedoeling is dat de molen volgend jaar april echt in bedrijf gaat. Zie hier de video.
Kees

Nog een filmpje over de geschiedenis en de diverse restauraties van de molen van Montefiore tot aan de laatste klus waarbij molenmaker Willen Dijkstra een grote rol speelt, kijk hier.

Vrijdag 7 september 2012
's Middags van 2 tot 6 uur gemalen/gedraaid. De windkracht viel me tegen. Daarom de tarwe eerst gebroken en daarna gemalen. Uiteindelijk rond de 45 kg gemalen. Ook wel eens lekker om een hele middag in je eentje met de molen aan het werk te zijn.
Kees

Zaterdag 8 september 2012
Monumentendag
Deze zaterdag heeft Scouting Meppel hulp verleend bij Monumentendag 2012 met allerlei activiteiten rond de molen. Dat verliep, mede door het prachtige weer, erg vlot en zeer sfeervol en heeft veel extra bezoekers opgeleverd.
De waterscouts hebben met hun drie bootjes veel mensen een plezierig boottochtje op de Reest kunnen verzorgen.
Voor de foto's kijk hier.
Kees

Vrijdag 14 september 2012
De voorspellingen voor zaterdag waren wat de windkracht betreft weer niet echt denderend. Dus daarom vandaag maar naar de molen, want er stond een mooie woei. Tegen 10 uur op de molen en na een partijtje krachtpatsen aan het kruiwiel de molen opgetuigd met vier volle zeilen. De wind stond helaas net achter de grote en erg hoge bomen die ten zuidwesten van de molen staan. Jammer! Toch is het uiteindelijk gelukt om de laatste drie zakken Duitse melange om te toveren tot mooi volkorenmeel. Wel eerst de hele handel gebroken en daarna nog een keer tussen de stenen gemalen tot mooi meel. Henk Visser kwam alras en even later druppelden Wim, Cor en Klaas binnen. Het werd nog sfeervol en gezellig. Tegen twee uur naar huis gegaan. Wim heeft samen met Henk de zeilvoering teruggebracht tot vier lange halven en is nog ff doorgegaan.
Kees

Zaterdag 15 september 2012
Gisteren gelukkig nog 100 kg tarwe gemalen. Vandaag stond er weer eens te weinig wind om lekker te gaan malen. Het blijft de laatste tijd lastig om onze meelvoorraad op peil te houden met al die zaterdagen met te weinig maalwind. De vele hoge bomen rond de molen die nog in blad staan spelen hierbij ook een heel vervelende rol!
Alex Buist heeft vandaag samen met Wim en Henk de bruine zeilen weer voorgehangen. Bij ons is de overgang naar het winterkleed voor Molen de Weert erg simpel. "Wanneer de spreeuwen gaan scheite, moeten de witte zeilen snel pleite:. Dat was dan ook hard nodig, aangezien het gevlucht afgelopen week vaak vol zat met al die spreeuwen. Ook molen 'de Prullenbak' staat nu ook parmantig te draaien met zijn mooie bruine zeilen.
De winkel voorraad weer eens aangevuld. De verkoop gaat nog steeds erg goed. Ida heeft alle boeken bijna weer op orde. Wim heeft zich met de rondleidingen bemoeid en mocht vandaag zelfs vele feestvierende dames rondleiden. Geen probleem, daar geniet hij van! Het gras heb ik maar weer eens gemaaid. Kortom een prachtige, sfeervolle dag op de molen met heel erg mooi weer en nog een redelijk windje erbij ook. Omzet voor vandaag € 115,-
Tegen 6 uur naar huis gegaan. Alex Buist is in zijn eentje verder gegaan... kan hij nog mooi even ervaring met een molen op doen voordat hij op 5 oktober voor het landelijke molenaarsexamen gaat.
Foto's van deze dag, kijk hier.
Kees

Molen de Weert OKTOBERMAAND KINDERMAAND
Zo wordt ons feest straks aangekondigd...
Lekker melig!
Kom voor een melige middag naar Molen De Weert! De molenaar maalt het meel en dan moet jij aan de slag! Samen met je ouders bak je koekjes en minipannenkoekjes, maak je mooie brooddeegfiguren en rooster je je eigen broodjes buiten boven de vuurkorf. Uitgebakken? Eet smakelijk!
Trek wel oude kleren aan, want echte bakkers blijven niet schoon.
20 oktober
13.00 - 16.00 uur
5 t/m 12 jaar

Zaterdagmiddag 20 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur doet Molen de Weert weer mee met Oktober Kindermaand.
Vorig jaar was het een grandioos succes en werden we finaal overvallen door de enorme opkomst. Dit jaar willen we er weer een mooi feest van maken, want we hebben de smaak te pakken. De organisatie blijft hetzelfde, maar we zoeken wel wat meer vrijwilligers om te helpen om alle kids flink aan het werk te zetten.
Dus: mocht je zin hebben aan een sfeervolle middag, geef je dan op om te helpen bij dit kinderfeest (via de mail dus)

Vrijdag 21 september 2012
Onze tarwe voorraad was weer eens flink geslonken daarom vandaag in mijn 'nieuwe' auto weer tarwe opgehaald bij molen 'Windlust' in Radewijk waar Johan en Jo Nijeboer enthousiast hun productiemolen runnen.
Ik krijg nog steeds kippenvel wanneer ik de parkeerplaats op rijd en de molen in de rouw zie staan. Het verschrikkelijke ongeluk een jaar geleden met hun kleinkind op de molen heeft diepe sporen achtergelaten. Niet alleen emotioneel, maar ook voor de toekomstige bedrijfsvoering van de molen.
De ontvangst is zoals altijd warm en zeer gastvrij. Na de gebruikelijke koffie en gesprekken over molens/tarwe etc. en over de toekomst van molen 'Windlust' weer erg laat naar Meppel vertrokken. Zo'n middag ff tarwe ophalen is en blijft leuk! Voor de foto's kijk hier.
Kees

Zaterdag 22 september 2012
Nieuw... Molen de Weert bier
Molen de Weert in Meppel heeft sinds vandaag een aantal bierflesjes in het assortiment. Bier persoonlijk gebrouwen door onze penningmeester Rinus. De voorraad is helaas beperkt. Om kennis te maken met dit nieuwe product hebben de molenaars (na afloop) toch maar een kleine consumententest gehouden. Je moet toch weten en uittesten wat je verkoopt!! "Nou..liever niet te veel, want de voorraad is wel erg beperkt" kregen we te horen.
Twee flesjes witbier werden het slachtoffer en smaakten eerlijk gezegd naar meer. De promo voor dit lekkere bier staat op JoeTjoep plus nog enkele opnames van de malende molen, want er stond vandaag een mooie noordwesten wind, kijk hier.

Vandaag 100 kg Duitse melange gemalen. Eerst gebroken en daarna gemalen. De tarwe was een dag van te voren aangevochtigd. Dat kon je bij het malen goed merken. Wat kwam er mooi wollig meel uit de meelpijp.
Aanwezig vandaag: Wim tot we gingen malen, want dat gestuif was niet zo goed voor zijn net geopereerde oog. Henk Visser, Elske (ff) Cor Eerkes aan het eind van de middag en Bertel kwam tot slot ook nog even laten zien dat hij er ook nog was. De omzet voor vandaag was € 180,- Tegen 6 uur afgezeild en de molen nog opgeruimd.
Kees

Vrijdag 28 september 2012
Vandaag hert gras maar weer eens gemaaid. Ondertussen de molen rustig met zijn 'blote beentjes' laten draaien. Het geldkistje van onze zelfbediening beneden geleegd er zat maar liefst € 21,- in. Doordeweeks gaat de handel dus gewoon door. Handig!
Kees

Zaterdag 29 september 2012
De molen draaide prachtig met zijn vier lange halven. Mooi gedaan Wim! Vandaag rond de 250 kg gemalen. Eerst gebroken en daarna gemalen. Onze voorraad is eindelijk weer eens op peil. Er stond dan ook een mooie woei en de wind trok in de loop van de middag zelfs nog wat aan.
Aanwezig: Albert, Ida, Cor, Wim, Henk en Kees. Omzet vandaag € 85,-. Komende week weer een lading meel aan de Jumbo supermarkt leveren. Ook daar verloopt de verkoop goed. Tegen 19.00 uur afgezeild. Een ieder was al weg. Ik kon maar erg moeilijk stoppen. Het was dan ook prachtig mooi weer.
Kees
OKTOBER 2012
Vrijdag 5 oktober 2012
Hieperdepiep... Alex Buist molenaar!
Vandaag is aan het eind van de middag Alex Buist op molen "Aeolus" in Farmsum geslaagd voor zijn molenaarsdiploma.
Na het behalen van zijn erg belangrijke eerste diploma (cum laude) zie hier, op 4 oktober 2011 is hij nu dan met zijn diploma op zak eindelijk rijp om zelfstandig met een molen te draaien. SUPER! Gefeliciteerd namens de mulders van de Weert.
Alex woont in Winsem (Groningen) maar heeft vanaf begin 2007 onze molen bijna elke zaterdagmiddag en vaak ook nog door de weeks bezocht. Heel erg veel draaiuren dus! Een prestatie op zich!
Om een beeld te krijgen wat hij allemaal bij ons op de molen gedaan heeft, heb ik alle foto’s van Alex verzameld en op een rijtje gezet. Het is al met al nog een hele verzameling geworden. Ik heb er als beloning een toch maar weer een mooi YouTube filmpje van gemaakt: kijk hier.
Vele foto's van Alex bij ons op de molen staan op MijnAlbum, zie hier.
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 6 oktober 2012
Een gediplomeerde kruier erbij...
Ineens hebben we een gediplomeerde kruier op de molen. Erg handig! Een vak op zich en dat moet hij wel blijven oefenen! Vandaag hebben we Alex Buist niet alleen gefeliciteerd met het behalen van zijn gecertificeerde molenaarsschap, maar hem ook in de bedrijfskleding van molen de Weert gestoken, zie hier.
De molen heeft heerlijk gedraaid met zijn vier volle zeilen. Na een regenachtige start van de dag (ik haalde 's morgens maar liefst 35 ml uit mijn regenmeter) trokken de grijze luchten weg en werd de lucht alsmaar blauwer. De wind trok zelfs aan. Vandaag veel 'vergaderd' met een hele lading kibbeling van de trotse mulder Alex Buist. Nou dat ging erin 'als een preek in een ouderling'. Schrik... nou moet die Groninger vlag als beloning nog een dag bovenin de vlaggenmast hangen, want dat had ik beloofd. Nou ja één dag moet kunnen, maar daar blijft het dan ook bij!
Verder nog een hele lading zakjes gevuld. De omzet voor vandaag was € 105,- Verder weinig aanloop. Aanwezig: Alex, Wim, Bertus, Bertel, Elske, Wim en Kees. Ik ben tegen zessen vertrokken. De boys zijn nog even blijven 'vette bekken'. Er lagen maar liefst 40 frikadellen te wachten op...
groet van het naar vis ruikende de Weert-team (bedankt Alex voor die 2 kg kibbeling… 't was lekker)

Zaterdag 13 oktober 2012
De molen draaide alweer volop toen ik aan kwam fietsen. Vier volle deze keer. De wind was helaas niet zo denderend deze keer. Alweer niet gemalen vandaag. Wel de hele winkel aangevuld voor komende zaterdag, wanneer wij weer veel kids op de molen verwachten. Hoeveel? Dat is het vervelende dat weten we van te voren nooit! 't Blijft een gok! Met de hele club alles besproken en taken verdeeld over de 17 vrijwilligers. Alex nog maar een keer in het zonnetje gezet voor het behalen van zijn molenaarsdiploma en hem een fotoboek aangeboden. Zijn veegdiploma zal hij een volgende keer weer opnieuw moeten behalen. De boys zijn weer eens aan het klussen geweest. Nou dat was dus aan het eind van de dag erg goed te zien aan de werkbank. De (verplichte) cursus hoe ruim ik mijn spullen op staat een volgende keer op het programma.
Tegen zessen afgezeild. Aanwezig: Ida, Bertel, Bertus, Wim, Elske, Albert en Kees. Omzet € 120,-
Kees

Op bezoek bij een moderne molenbouwer... zie hier.
Misschien niet 'echt' passend bij onze authentieke molens, maar het gaat wel over molens, maar dan meer over die grote 'stroompalen'. Niet over mooi of lelijk hoor, maar wel over de indrukwekkende ontwikkeling van deze steeds maar groter wordende turbines en de daarbij behorende techniek. De ontwikkeling van 'onze' molens heeft eeuwen geduurd, maar wanneer je de ontwikkeling van windturbines in 20 jaar ziet dan is het heel erg indrukwekkend! (en boeiend… vind ik)

Enkele feiten (gegevens van Enercon)
De nieuwste Enercon windturbine heeft een rotordiameter van 127 m en een totale hoogte van 198,5 meter (vlucht Molen de Weert 20.90 meter).
Het oppervlak van het ronddraaiende rotorvlak is groter dan de oppervlakte van een volledige voetbalveld.
De hub (zeg maar de kap) van de molen heeft een lengte van 22m, is 12m hoog en staat op een 125m hoge mast. In deze hub zit de generator van de windturbine.

Wieken (rotorbladen)
Een rotorblad bevat 20 ton staal en 60 ton composiet materiaal.
Om slijtage te voorkomen aan de bladen en om geluidsoverlast te voorkomen draait de tip met maximaal 90 m/s, oftewel 324 km/h.
Voor de constructie van de molen zou het gunstiger zijn om de bladen nog sneller te laten draaien. Door de snellere omwentelingen komt er dan minder koppel op de as en de generator. Hierdoor zouden deze dan lichter uitgevoerd kunnen worden. Het nadeel is dan wel dat de molen dan meer geluid gaat produceren. En dat wil men juist voorkomen bij een molen die tussen de bebouwing staat.
Het ontwerp van deze molen is dan ook gericht op minimale geluidsproductie.
Om de molen nog extra stil te krijgen wordt de hoek van het rotorblad bij elk omwenteling continu bijgeregeld. Als het blad pal omlaag staat (relatief dicht bij de grond) dan wordt het blad zo gekanteld dat deze iets minder geluid produceert. Zodra het blad weer omhoog gaat kantelt het blad weer waardoor deze meer wind gaat vangen (en dus ook meer geluid produceert) maar omdat het blad dan al meer dan 100 meter boven de grond is hoor je daar niets meer van.

De ontwikkeling, de bouw en het plaatsen van de molens is een miljarden industrie geworden. Alleen al voor het plaatsen van windmolens op zee zijn erg veel en erg dure schepen besteld. Voor Siemens zijn windmolens ook zakelijk erg belangrijk: de winddivisie van het bedrijf verkocht vorig jaar voor zo'n 30 miljard.

2012... Op bezoek in de Eemshaven
In de grote vakantie nog wat foto's gemaakt in de Eemshaven waar de turbines opgeslagen liggen voor windparken in zee en foto's van een schip dat speciaal gebouwd is voor het vervoer van deze grote turbines. Zie hier.
Kees Vanger

Molen de Vlijt in Meppel rot langzaamaan weg!
Molen de Vlijt in Meppel wordt al 9 jaar niet onderhouden. Erg zorgelijk!
Dit bericht kwam ik op de site van molen De Vlijt tegen; 'Gezocht vrienden voor De Vlijt'.
Zoals je weet moet een molen draaien. Als het kan zoveel mogelijk. Op De Vlijt 'draait' slechts één molenaar, Arco Pierik. Het onderhoud van een molen vraagt echter meer handen. Daarom zoeken wij vrijwilligers die een bestuur willen vormen en mee willen denken in het voortbestaan van De Vlijt.
De subsidiekranen staan al jaren droog dus we zoeken naar andere manieren voor financiën en/of diensten. De molen bestaat nu 9 jaar en heeft her en der wat kleine zorg nodig, zoals schoonmaak, een kwastje verf, etc. Vind je ook dat De Vlijt voor lange tijd behouden moet blijven en heb je serieus interesse in een functie? Neem dan contact met ons op: 0522 242426
Rob Reinink.

Donderdag 18 oktober 2012
Wim Degeling heeft in Radwijk opgehaald: 100 kg Kruidkoekmix; 200 kg Hollandse tarwe; 200 kg Duitse melange en 25 kg boekweitmeel.

Klopt het?
Zo hoog zat Felix Baumgartner nou ook weer niet buiten de aarde bij zijn enorme skydive afgelopen week. Deze foto bewijst dit.

Zaterdag 20 oktober - kinderdag 2012
Wat te doen? (elk onderdeel 1 x)
1) Koekjes maken (eerste zolder)
2) Brooddeegfiguren maken (eerste zolder)
3) Pannenkoeken bakken (tweede zolder)
4) 'Stokbroodjes' bakken (buiten)
Veel 'melig' plezier toegewenst!
De mulders van de Weert

In het kader van oktobermaand kindermaand hebben we zaterdagmiddag 20 oktober in Molen de Weert weer een 'melige' kindermiddag op de molen georganiseerd... zo stond het in vele kranten, nieuwsbrieven etc. Nou dat hebben we geweten! Druk... druk... druk... Meer dan 200 kinderen hebben van 13.00 uur tot 16.00 uur in de molen gestoeid met allerlei molenmeelproducten. Tel daar nog hun ouders etc. bij op dan krijg je vanzelf een overvolle molen. Het was ongelooflijk druk zelfs. Eigenlijk iets te druk. Gelukkig was het mooi weer en maakten velen gebruik van de buitenactiviteiten. Al met al was het dus flink aanpoten voor alle 17 vrijwilligers. Maar het was in ieder geval wel een sfeervolle middag met heel veel enthousiaste kinderen die bij vier verschillende activiteiten kennis hebben kunnen maken met ons molenmeel. Molen- en molenmeelpromotie Optima Forma, zie hier een filmpje.
De foto's staan hier.
P.S. Volgend jaar gaan we op Kinderdag entreegeld heffen. Misschien wordt het daardoor iets rustiger, kunnen we zelf de kosten van de organisatie betalen en komen er misschien minder ouders die (zonder fooi) bij ons hun kinderfeestje op zo'n dag komen vieren (3 feestjes zelfs)
groet namens de hele club, Kees Vanger

Reacties van collega molenaars op het prikbord.
*Wat een top prestatie hebben jullie geleverd .Al deze kinderen en ouders hebben zo kennis gemaakt met een stuk cultuurerfgoed ,waar op zo n dag ze zelf ook deel van hebben uit gemaakt . want het is mede door de enthousiaste club tot een LEVEND CULTUREEL ERFGOED gemaakt, helemaal top. hiermee creëer je draagvlak voor het heden en de toekomst. Hier kan ik niets anders op zeggen dan, RESPECT !!!!!!!! vr gr. Aad Schouten

*Geweldig team molen de Weert ,hoe krijg je zoveel mensen zover om samen zo'n spektakel te organiseren voor kinderen. PROFICIAT. Enkie Veldkamps Meuln.

Woensdag 24 oktober 2012
Theorieavond over wieksystemen
Met een clubje van ongeveer 10 personen het gevlucht eens goed bij de lurven gepakt. Leuk en sfeervol om te doen.

Donderdag 25 oktober 2012
BIJ SIPKE... Koning van de Molenzeilen op bezoek.
Vandaag samen met Erwin de Jonge de door molenzeilmaker Sipke Koning herstelde zeilen van de Wieker Meule opgehaald. Een mooie gelegenheid om de werkplaats van Sipke te bezoeken. Prachtig om te zien hoe ambachtelijk en vnl. met de hand grote lappen 'stof' omgetoverd worden tot prachtige molenzeilen. Al met al nog een hele klus! We hebben tekst en uitleg gekregen van een gedreven en erg enthousiaste molenzeilmaker. Boeiend en leerzaam om dit allemaal te zien en te horen. De foto's spreken voor zich, zie hier.

Vervolg op bezoek bij molens in Noord Friesland
Na ons bezoek aan molenzeilmaker Sipke Koning snel doorgereden naar diverse molens in Noord Friesland. Eerst naar Wanswerd alwaar poldermolen de Victor een stevige restauratie beurt krijgt. Al baggerend door de zware en nogal plakkerige Friese zeeklei uiteindelijk toch bij de molen kunnen komen. De molenmakers van Kolthof waren helaas niet aanwezig.
De molen en de waterlopen etc. worden flink onderhanden genomen. De klus is nog niet geklaard, maar er zit schot in en de molen wordt erg (te?) mooi en wat staat deze molen op een fantastische locatie.
Hierna hebben we geprobeerd om de restanten van de poldermolen (Mar)Meermin bij Dokkum te bezoeken. Een molen waar ik vroeger ooit eens op een middag mee gedraaid heb samen met de toenmalige eigenaar Dhr. Prins. Dat was dus echt voor de prins draaien. Helaas werkten vandaag mijn geheime sluipweggetjes niet. Jammer. De molen dus niet eens gezien.
Doorgereden naar Dokkum waar de molenmakers van Hiemstra druk doende waren om het lager van de koningsspil weer een toontje lager te laten zingen. Voorat ze echt bij het lager konden komen was er al heel veel klim- klauter- denk en kettingtakelwerk achter de rug om de koningsspil een stukje omhoog te krijgen. Uiteindelijk is het gelukt en kon ik mooi foto's maken van het terugplaatsen van de tap in de pokhouten lagers en het terugplaatsen van de slotplaat.
Hierna nog wat noordelijker gereden in Erwin zijn nieuwe auto om Johannes Kooistra in Anjum te bezoeken waar hij nog wat klussen had bij molen 'De Eendracht'. Deze molen heeft opgelapte potroeden uit de jaren 1895 en 1881!! Ja je leest het goed! Heel… heel erg oud dus! Waarom zo oud? Nou, daar kom ik op het prikbord nog op terug! Deze molen heeft vaste rollen waarop de kap kruit. Ik had het nog niet eerder gezien. Een joekel van een molen trouwens.
Tot slot tegen het eind van de middag nog samen met Johannes Kooistra de molen van Ropta (bij Metslawier) bezocht. Een authentieke koren- en pelmolen met veel historie en het lijkt net of de molen nog in geheel oude staat achter gelaten is. Erg sfeervol en origineel.
Vandaag veel foto's gemaakt. De hele serie staat hier.
Groet, Erwin en Kees

Houtzaagmolen 'de Bouwlust' Dokkum... nu echt foetsie
Tijdens ons molenuitje kwamen we op weg naar Anjum langs de Strobosser vaart in Dokkum. Hier heeft heel erg lang een restant gestaan van houtzaagmolen 'de Bouwlust' Later ook wel 'de molen van Oberman' genoemd.
In 2005 stonden de laatste restanten nog troosteloos langs de vaart, wachtend op een sloper. Toen heb ik nog een hele serie foto's gemaakt van wat eens een mooie houtzaagmolen was, zie hier.
Afgelopen donderdag bleek dat de restanten helemaal opgeslokt zijn door het nieuwe industrieterrein. Er was niets meer te zien.
Kees

Duurzaamheid van molenroeden
Gisteren bij een bezoek aan de molen 'de Eendragt' in Anjum de opgeknapte potroeden van deze grote molen gezien. Deze oude potroeden kwamen maar liefst uit de jaren 1895 en 1881. Echte 'oudjes' dus en dat vlak bij de zee met alle negatieve invloeden van 'zoute luchten' op het ijzer. Wat ons opviel en wat we nog nooit eerder gezien hadden, was dat in alle roeden kleine openingen gemaakt waren om de roeden (waarschijnlijk) te ontluchten (drogen etc.) Zouden deze openingen in de roeden invloed hebben op de kwaliteit van het ijzer? Gaan ze daarom zo lang mee? Voorkom je hiermee eerder roestvorming in het inwendige van een roede? Bevorder je hiermee de duurzaamheid van een roede? Vocht zal zich altijd blijven vormen binnen in een roede. Allerlei vragen die deze oude joekels opriepen. Misschien kunnen we toch iets van het verleden leren! Wie weet?

P.S. Opmerkingen opgedaan onderweg...
* Kruien met een motor op de staart = kruirollator
* Keerklosdraaiers: molenaars die elke keer de molen stilzetten met steeds dezelfde roede op de keerklossen of steeds dezelfde roe beneden zetten... Uiteindelijk funest voor het inwendige van de roede (plaatstaal) of/en houtrot op dezelfde plaats.
Groet Erwin de Jonge (Freekie) en Kees Vanger

Reacties op het molenaarsprikbord...
Beste lezers,
De oude houten roeden hadden gleuven in de roed waar de klampen van de borden invielen. Ik heb nog een stuk van zo'n roed liggen. Ook hebben dit gevonden in oude roeden die als vloerbalken waren hergebruikt.
Ook zijn er bepaalde roeden, naar ik meen Pannevis, welke een aangelaste plaat hadden waar de bordenklampen onder vielen, En dan zijn er nog, naar ik meen, de Fransen roeden waarvan de voor en achterplaat doorlopen richting borden. Pot had kennelijk dit systeem op zijn eerste roeden. Zo zien we maar weer, een bordschroot is nog niet zo oud/authentiek.
Ton Rijvordt

Pot leverde op bestelling ook roeden met doorlopende voorplaat. In het Potarchief kom je de term 'borden op sleuven' regelmatig tegen en het wordt nog steeds, ook op gelaste roeden, toegepast. Zo heeft De Roos in Delft twee gelaste Derckx-roeden met sleuven. Tijdelijk te bewonderen naast de werkplaats van Verbij. Dat deze open sleuven - onbedoeld - in een andere situatie iets bijdragen aan ventilatie en behoud van roeden (mits er regelmatig wordt gedraaid) lijkt mij allesbehalve uitgesloten.
Groet, Leo Middelkoop

Die doorstekende plaat was bij Pannevis, evenals bij Pot, op bestelling, dus zeker niet altijd toegepast! Bij Fransenroeden zijn de door en achterplaat omgebogen en hier zijn ze zijplaten op geklonken (aan de achterzijde zit dus een "goot". De firma Verhaeghe uit Ruddervoorde had dezelfde constructiemethode. Bij de Prins van Oranjeroeden zitten de hoekijzers waarop de platen geklonken zitten aan de buitenzijde. Ongeveer 1,80 m uit het midden zit het hoekijzer aan de voorzijde aan de kant van het hekwerk wél aan de binnenkant. De duurzaamheid van die zeer oude roeden heeft te maken met de kwaliteit van het ijzer, en wellicht ook met de dikke laag koolteer die er op zit.
Op de molen Zeldenrust te Budel maal ik met een 12 jaar oude Derckx-buitenroede een 112 jaar oude Pot-Binnenroede (derdehands) die ingekort en later weer verlengd is. In deze roede zitten ook zulke sleuven. In 1935 is deze roede in Budel gestoken, en daarna nooit meer van z'n plaats geweest. Bij de askop zijn hier nog geen roestsporen te zien, wat bij de buitenroede wel al het geval is. En kennelijk is er in de jaren '70/'80 nogal eens staal van slechte kwaliteit gebruikt en zijn er nog wel eens lasfouten gemaakt.
Rob Simons

'Keerklosdraaiers': molenaars die elke keer de molen stilzetten met steeds dezelfde roede op de keerklossen of steeds dezelfde roe beneden zetten... Uiteindelijk funest voor het inwendige van de roede (plaatstaal) of/en houtrot op dezelfde plaats.
*Nou, ik kan me herinneren uit mijn opleidingsperiode dat altijd de binnenroe staand moest zijn en nóóit op de wiggen mocht rusten. De reden waarom de binnenroe staand moest zijn had te maken met het zwaartepunt en dat de roe nóóit op de wiggen mocht rusten had als reden dat de wiggen in die situatie platgedrukt gaan worden en na enige tijd in stukjes uit de askop vallen. Dat wil je niet.
Charles Stokman

Het werd indertijd vaak als een soort absolute waarheid gepreekt: NOOIT op de wiggen! Zo leerde ik het althans omstreeks 1975, als molenaar in opleiding. Afwisselen met binnen- en buitenroede beneden hoorde daar kennelijk ook niet altijd bij. De meningen zijn na ongeveer 40 jaar vrijwillig molenaarschap veranderd. Eerlijk gezegd kijk ik bij de molen die ik bemaal (en die om allerlei redenen maar weinig draait) nooit naar het end dat als laatste eindigt.
Groet, Leo Middelkoop

Bliksemafleider
Er is ook wat veranderd met de komst van de bliksemafleider.
Die kreeg, zuinigjes, alleen maar een aansluiting op één eind, meestal de binnenroede. En zodoende werd dan de molen altijd stilgezet met dat eind naar beneden.
Nu we toch wel standaard de bliksemafleider op alle vier einden kunnen aansluiten is het het beste om, zoals Leo opmerkt, er niet op te letten welk eind beneden komt te staan: je krijgt dan dat alle einden aan de beurt komen.
In Zeeland heb ik nooit van iemand gehoord dat er op gelet werd of de horizontale roe niet op zijn wiggen rustte. Dat heb ik alleen maar via het Gilde gehoord.
Peter Mans

Vrijdag 26 oktober 2012
Vanmiddag samen met Alex op de molen geweest. Ik ben de hele middag aan het zagen etc. geweest en Alex heeft alle velden van de stelling in de houtolie gezet (klasse!). Weer weinig wind (grrrr.) De hele voorraad is op. De hele winkel is zelfs helemaal leeg. De hele week vakantie gehad. De hele week geen maalwind. Balen dus! Nu maar hopen dat we zaterdag genoeg wind hebben om te malen, anders moet er een bordje op de deur met 'Uitverkocht'.
's Avonds met een hele club molenaars, vrijwilligers etc. gewokt in Meppel. Een sfeervol avondje, zie de foto hier en voor nog meer hier.
Kees

Zaterdag 27 oktober 2012
Paniek... geen meel... geen winkelvoorraad... en ook nog geen (te weinig) wind. Een aantal klanten met lege handen weer naar buiten laten gaan. Vervelend! Erg vervelend zelfs. Dat gebeurt niet zo vaak gelukkig.
Rond 2 uur toch maar geprobeerd om te malen. Het was wel met hangen en wurgen, maar uiteindelijk toch nog zo'n 40 kg Duitse melange gemalen. Verder weer pannenkoekmeel gemaakt en zakjes gevuld. We hebben weer een piep klein voorraadje! Wanneer er weer eens wat meer wind komt dan gaan we er stevig tegen aan en zorgen we dat we honderden kilo's op voorraad hebben. Dit minimale gepruts is ook niks.
Aanwezig: Alex, Elske, Ida, Henk, Wim en Kees.
Kees
NOVEMBER 2012
Orkaan Sandy op weg naar New York
Heel New York zit vol angst te wachten op de nogal pittige en gevaarlijke orkaan Sandy. Zelfs het Vrijheidsbeeld zoekt dekking (zie foto)

Vrijdag 2 november 2012
Eindelijk stond er dan eens een stevige wind op mijn vrije dag. Daar moet je dus gebruik van maken, want zo vaak komt dat nou ook niet voor. We hebben wat de wind betreft wel een heel erg rustige herfst achter de rug. Dus snel en vroeg naar de molen. Voor je het weet zwakt de wind weer af.
De meelvoorraad was echt weer eens helemaal op. Zelfs de winkel was compleet leeg! Snel de molen opgetuigd, na een akelig stuk kruien (zucht). Vier volle zeilen en jakkeren maar. In het begin nog even aftasten en alles goed afstellen om tot een goede kwaliteit meel te kopen, maar toen alles goed afgesteld was samen met Cor Eerkes de ene na de andere zak tarwe in de kaar gekieperd en samen hebben we een flinke meelvoorraad aangelegd. Gelukkig... dat was dan ook lang geleden dat we weer eens een flinke hoeveelheid tarwe in één keer gemalen hebben. Heerlijk! Gedraaid van 9.30 uur tot 's middags 2 uur.
Kees en Cor

Zaterdag 3 november 2012
De hele club was aanwezig. De wind was weer eens zwak tot matig. Ik kan de woorden 'zwakke tot matige wind' van het weerbericht voor de zaterdagen zo langzamerhand niet meer horen. Weer een kneuterige, trage, slaapverwekkende, klungelige in slow motion draaiende molen... gloeiende gloeiende gloeiende... We willen weer eens swingen! Nou ja, we hebben in ieder geval na gisteren weer een meelvoorraad, dus was het vanmiddag een drukke zakjesvulmiddag. Aan het eind van de middag stond de winkel er weer keurig gevuld uit. Verder nog 60 zakjes kruidkoekmix gevuld door een opdracht van "Annie". Een nieuwe vrijwilliger heeft zich aangemeld om te helpen op de molen. Ze heet Ieteke en ze kijkt vandaag alvast de kat uit de boom om te ervaren of meehelpen op de molen iets voor haar is. Dat is wel even wennen hoor tussen al dat mannelijke geweld en de daarbij behorende (goedbedoelde) sarcastische grappen. We wachten af!
Kees

Molenrompen
Er zijn molenaars die genieten van een molenromp. Het schijnt dat deze rompen 'in de geschiedenis van molens passen' en dat moet je dus ook aan nieuwe generaties kunnen laten zien. 'k Heb er totaal niets mee! Natuurlijk kun je de vele rompen die er nog zijn niet meer omtoveren tot malende/draaiende molens. Dat zou ten koste gaan van de onderhoudsgelden van bestaande molens, maar om nu enthousiaste eigenaren die al jaren bezig zijn om hun molen weer maalvaardig te maken te dwarsbomen met rechtszaken gaat me echt te ver. Kijk en geniet van de 'schoonheid' van zo'n molenromp. Nou ja, de mooie muziek van Pink Floyd maakt gelukkig veel goed! Zie de youtube hier.

Zaterdag 10 november 2012
Tegen 10 uur al op de molen. Een oud leerling van de Anne Frankschool nl. Emiel Dijkstra kwam er samen met zijn mooie bruid om trouwfoto's te maken. Het was helaas nat, grijs en ook nog grauw weer en natuurlijk weer heel erg weinig wind. Ja alweer erg weinig wind. De grootste frustratie van een molenaar??? Ja! Te weinig in ieder geval om te malen, terwijl het meel bij wijze van spreken de molen uitloopt. Volgende week moet er weer gemalen worden en het liefst een gigantische hoeveelheid meel.
Vandaag getrakteerd op een hele hoeveelheid kibbeling om mijn verjaardag van afgelopen vrijdag nog even kracht bij te zetten. Buurman Klaas van der Hoek heeft ons zijn nieuwe zelfgebouwde molen laten zien. Mooi, maar weer met de klassieke amateurmolenbouwers fout. De molen draait de verkeerde kant uit. Niemand ziet zoiets, behalve molenaars. Aanvankelijk wilde hij het zo laten, maar aan het eind van de middag begon hij aarzelend te vertellen dat hij het gevlucht waarschijnlijk toch weer helemaal opnieuw gaat maken. Dan is hij in ieder geval verlost van het gezeur van de molenaars.
Vanmiddag onze voorraad kruidkoekmix en pannenkoekmeel in de plaatselijke Jumbo aangevuld (20 zakjes kruidkoekmix en 20 zakjes pannenkoekmeel). Onze vele buitenlandse klanten komen tegenwoordig alleen maar griesmeel halen. Hiermee bakken ze hun traditionele ronde en platte broden. Ze voegen daarbij wel bloem toe, maar halen hun bloem bij de Aldi of de Lidl. Elke keer leggen we uit dat we niet onbeperkt bloem kunnen maken en dat ze eigenlijk ook bloem bij ons moeten kopen waardoor er dus ook griesmeel is. Ik doe het niet meer. Ze snappen het niet of ze willen het niet snappen. Op is dus op! Begin januari 2012 gaan dan ook de prijzen van griesmeel omhoog. Een kwestie van vraag en aanbod dus!
Tegen zessen samen met Henk Visser afgezeild. Omzet € 125,- Aanwezig: Albert (heel even) Bertel, Alex, Elske, Bertus, Henk en Kees.
Kees

Nog een filmpje van kinderdag gemaakt door omroep Meppel op de molen.

Zaterdag 10 november 2012
De Wieker Meulen krijgt nieuw riet.
Zaterdag het riet eraf gehaald. Om 9 uur begonnen. 's Middags om 1 uur was bijna alles klaar, opgeruimd en aangeveegd. Van het verwijderde riet hebben we gelijk pakjes gemaakt (net zoiets als strobalen) en meteen op de platte wagen geladen en weggebracht naar de geitenboer in Broekhuizen die het goed kon gebruiken. Alle troep dus gelijk weg!
We waren zeker met meer dan 10 man. Erg veel hulp en iedereen had genoeg te doen zoals riet eraf halen, opruimen, pakjes maken, balen op de wagen gooien en alles weer dicht maken met zeil. We wachten nu op de rietdekker. De molen wordt nog mooier!
Foto's zie hier.
Erwin de Jonge mulder van de Wieker Meule

Hoogtevrees
Vele nieuwe molenaars hebben in het begin moeite om het gevlucht in te klimmen. Hoogtevrees speelt daarbij een grote rol.
In het volgende filmpje [kijk hier] hebben de hoofdrolspelers in ieder geval weinig last van hoogtevrees. Ik krijg al de kriebels in de buik wanneer ik er naar kijk. Wat een stelletje durfals, zeg maar gekken. Levensmoe?

Woensdagavond 14 november 2012
Theorieavond Wieksystemen deel 2
Een uitgedund cluppie enthousiastelingen de rest verteld over de wieksystemen. Een molenaar in opleiding uit Nijeveen is met de opleiding gestopt, maar er is er wel weer een nieuwe bij gekomen (uit Nieuwleusen). De molen niet laten draaien. Te weinig wind om ook nog een stuk te gaan kruien. Een leuke avond over een prachtig onderwerp.
Kees

De uitleg waarom iemand met de opleiding voor vrijwillig molenaar stopt staat hieronder:
Enige suggesties voor een opleiding tot molenaar.
Maak de opleiding korter door weg te halen wat je op eigen molen niet nodig hebt.
Bij werving, indien mogelijk ook nadruk leggen op kennis van houtbewerking/techniek en enig zakelijk inzicht, heel belangrijk i.v.m. bezuiniging op onderhoud van molens.
De mogelijkheid creëren om op eigen molen ervaring op te doen bijv. twee jaar zonder verplicht stage op andere molens te hoeven lopen, het kost veel tijd en zijn veel weg van eigen molen.
De theorie zoveel mogelijk inkorten en richten op de molen waar je werkt.
Nadruk leggen op veiligheid, er is geen economische noodzaak om weerrisico's te nemen.
Met een tweejarige ervaring onder begeleiding van molenaars en internet (weer), kom je al ver om eventueel een basis certificaat te halen voor de eigen molen.
Hiervoor kun je dan een examen afnemen om vaardigheid te bewijzen op de desbetreffende thuis molen, zodat hij /zij zelfstandig kan draaien.
Uit het examen moet kandidaat wel bewijzen te kunnen voldoen aan de verzekering eisen.
Wil je op meerdere molens werken, dan vind ik de huidige opleiding wel goed.
Mocht hier in de toekomst een invulling aan worden gegeven, dan ben ik alsnog bereid om een dergelijk certificaat te halen.
Groeten uit Nijeveen.

Zaterdag 17 november 2012
De Sterrenberg Nijeveen
Vandaag 40 kg tarwemeel opgehaald bij onze conculega's van molen "de Sterrenberg" in Nijeveen. Onze meelvoorraad op peil houden is op al die zaterdagen met weinig wind de laatste tijd niet meer te doen. Erg frustrerend!
De Sterrenberg is een molen waar ze niet weten wat zwaar kruien is. Alles gaat automatisch (jaloers?). De grote groep molenaars (en vrijwilligers) houden de molen erg levendig en er wordt heel wat afgeklust. Ideaal om een aantal handige techneuten binnen je molenteam te hebben. De steenspil zelf vernieuwd, een nieuw gaffelwiel gemaakt, de splinternieuwe maalstoel zelf nog verder aangepast en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze zijn daar in Nijeveen erg goed bezig!
Kees

Binnenkomst Sinterklaas
Vanaf molen 'De Vlijt" de aankomst van Sinterklaas in Meppel bekeken. Het blijft een mooi gezicht om vanaf grote hoogte alle drukte te bekijken. Maar kijk niet om, want van de molen zelf word je niet vrolijk.
Tien jaar geen onderhoud laat zijn sporen na. Triest om te zien hoe de molen langzaamaan wegrot. Al het werk dat we vier jaar op onze klusdag verzet hebben is helaas niet meer te zien. Erg jammer.
Het stichtingsbestuur kijkt er helaas niet maar naar om. Hun doel: 'de molen herbouwen' is gelukt en hoe het daarna moet is helaas niet meer aan de orde. Hoe het verder moet met deze erg lege molen die meer voor "het plaatje" gemaakt is, is nog erg onzeker (weer een klusdag?).
Verder een erg rustige dag op de molen. Weer eens weinig wind. Erg frustrerend! Dus met de Mio'ers maar geoefend in het opzeilen van de molen.
Kees

Via Twitter verspreidt het nieuws zich snel. Binnen twee dagen had ik al een journalist van de Meppeler Courant aan de lijn. Een interview bij omroep Meppel heb ik maar even afgehouden. (ff dimmen!)
De Vlijt Meppel
Noodklok luidt voor molen De Vlijt
Kees Vanger: Molen de Vlijt schreeuwt om een opknapbeurt
Meppel - Molenaar Kees Vanger luidt de noodklok voor molen De Vlijt in Meppel. Door gebrek aan onderhoud verloedert de wederopgebouwde stadskorenmolen aan de Sluisgracht zienderogen.
Kees Vanger wil volgend jaar opnieuw een klusdag op touw zetten voor de molen. "De beheersstichting van molen De Vlijt heeft geen geld voor een regelmatige opknapbeurt, dan moeten de vrijwillige molenaars en bevriende klussers het maar doen. Want zo blijft er niets van De Vlijt over," luidt Kees Vanger de noodklok.
Eigenlijk is Vanger de vrijwillige molenaar van molen De Weert. Zaterdag besloot hij te buurten bij zijn collega-molenaar op De Vlijt, om vanaf de omloop de aankomst van Sinterklaas in Meppel te bekijken. "Een prachtig uitzicht, maar van de molen zelf werd ik niet vrolijk. Tien jaar lang geen regelmatig onderhoud laat zijn sporen na. Triest om te zien hoe de molen langzaamaan wegrot. Wie bekommert zich nog om deze molen?," vraagt de molenaar zich geschrokken af. "De Vlijt schreeuwt om een opknapbeurt," vindt de Meppeler onderwijzer en hartstochtelijk molenliefhebber. "Daarom hoop ik een nieuwe klusdag op touw te kunnen zetten in het komend voorjaar. We hebben nog de tijd om weer een groep vrijwilligers te verzamelen en sponsors te benaderen. De vorige keer ging er alleen al voor 1500 euro aan verf tegenaan."
Vrijwillige klussers en betrokken sponsors kunnen zich elke zaterdag melden bij Kees Vanger op Molen De Weert aan de Weerdstraat.

Zo dat ging vlot zeg. Mijn mailtjes en Twitter berichten zijn wel erg snel opgepikt door de Meppeler Courant. Geen probleem hoor, dat was eigenlijk ook mijn bedoeling. Hun conclusie dat ik de klusdagen al ga organiseren was me wel iets te vlot!. Het was meer een voorstel en idee... eerst maar eens zien of we alle molenaarsneuzen dezelfde kant uit kunnen krijgen. Ik heb nog een half jaar!
Kees

Vrijdag 23 november 2012
Nieuw hout bij Tuin in Staphorst opgehaald voor de maalstoel. Het wordt nog even passen en meten en zagen voordat het precies om de molensteen past.
Klaas van der Hoek zijn molentje is klaar. Hij heeft het gevlucht weer opnieuw opgehekt om van het gezeur van de molenaars af te zijn. Het molentje pronkt nu in zijn tuin (zie foto).
Kees

Zaterdag 24 november 2012
Wim heeft afgelopen week een operatie aan zijn oog ondergaan. De berichten zijn gelukkig positief. We missen hem op de molen ('t is zo rustig). Verder was de hele club aanwezig (Elske, Ida, Ieteke, Alex, Bertel, Cor, Wim, Klaas, Kees, Henk, Bertus en Bert). Het was nogal mistig en er stond weinig wind. Verder weinig klanten, maar toch nog voor € 85,- verkocht. Klaas en Cor zijn bijna de hele middag aan het zagen en passen geweest voor enkele planken van de maalstoel (zie foto).
Vrij vroeg afgezeild. Geen boeiend weer vandaag. Dus vroeg thuis.
Kees

Zondag 25 november 2012
Molendag zuidwest Friesland... Een ode aan levende molens
Vandaag met Erwin de Jonge 4 molens in Zuidwest Friesland bezocht.
We waren extra gelokt door de stormachtige wind. Dan is het nog mooier! Nou dat hebben we gezien. Erg veel hardwerkende molens en super enthousiaste molenaars. Wat ben jaloers op jullie praktische molenaarsopleiding. Vooral gericht op het laten draaiende van de diverse types molens. Dat vandaag zoveel molens en molenaars meededen spreekt boekdelen.
We hebben een superdag gehad. Bedankt.
Erwin de Jonge en Kees Vanger
Zie het filmpje hier.

Zondag 25 november 2012
Fokken kunnen niet meer tegen een storm
Bertel heeft vandaag alle tarwe die we op voorraad hadden gemalen. Er stond een stevige zeg maar stormachtige wind. Helaas is een deel van de fokken (vak bij de askop) vanmiddag naar beneden gekomen. Erg link dus. Gelukkig is alles goed afgelopen (zie foto)
Kees
DECEMBER 2012
Zaterdag 1 december 2012
Het was vandaag een bijzondere en erg rustige dag op de molen. Ik kan beter opnoemen wie er allemaal geweest zijn, van geen van ons is de hele middag op de molen geweest. Kees, Wim, Albert, Bertus, Henk, Ieteke en Elske.
Vandaag wordt er door veel mensen Sinterklaas gevierd. Sinterklaas slaat dit jaar de molen over, daar Wim herstellende is van oogoperatie. Het is wel stil op de molen. We hopen dat Wim er gauw weer bij is. En als Wim dan toch even op de molen is kan hij het niet nalaten schouderklopjes uit te delen....
Afgelopen zondag heeft Bertel gemalen (met de storm) dus we hadden eindelijk weer voorraad. En dat betekende dus: zakjes en zakken vullen. Toch nog redelijk verkocht, rond de 100 euro.
Samen met Kees bestelling opgenomen voor tarwe uit Radewijk. 1800 kg Holl. en Duitse tarwe en 200 kg Kruidkoek. We laten het vrijdag door transportbedrijf Timmerman uit Staphorst bezorgen, dus we hebben de hele week nog om ons er op voor te bereiden.
Henk heeft samen met Albert de molen gevangen en zeilen voor gelegd en later ook weer afgezeild.
De molen stond deze keer al vroeg stil, om 5 uur ging de deur op slot.
Elske van der Werf

De concurrentie wordt groter...
Nu staan er al drie molens in de Weerstraat. Buurman Klaas van der Hoek heeft heel erg vlot een nieuwe molen gemaakt en dit molentje staat al te pronken in zijn tuin. "Is dit de Molenstraat" kreeg hij al te horen van een voorbijganger. Na een beginnersfout waarbij het gevlucht de verkeerde kant uitdraait heeft hij alles toch maar aangepast ("om van het gezeur van die molenaars af te zijn") heeft Klaas alles aangepast. De molen draait nu zoals het hoort en is ook al voorzien van zeilen (zie foto's). Zelfs de ster stond aan het eind van het jaar in de bovenste wiek te flonkeren.
Kees

Vrijdag 7 december 2012
Ga NIET de weg op. Blijf thuis. Er komt vrijdag een hele lading sneeuw op ons af en vergeet de wind ook niet want die wordt stevig. Dus vrijdagmorgen vroeg op. Lekker naar de molen, want ik houd van zulke weertypes. Lekker anders dan anders, 'k voel me dan net een ramptoerist!
Dus de molen al tegen 8.30 uur, na een akelig stuk ochtendgymnastiek aan het kruirad, de molen snel opgezeild. De afgelopen zaterdag nat opgerolde zeilen kreeg ik uiteindelijk na lang en erg veel peuteren en trekken opgezeild. Alles zat door de nachtvorst muurvast. Eerst maar eens twee halfjes, want er komt veel wind. De sneeuw was nog nergens te bekennen. Een paar millimeter dat nog wel! De weg was spekglad en vele fietsers zijn in de buurt van de molen gestrekt gegaan. De wind nam zelfs nog af ook! De zeilvoering wat meer in de turbo gezet en maar wachten op die stevige sneeuwbuien. Nou tegen 2 uur 's middag was mijn geduld op en heb ik de hele stugge handel weer opgerold. Misschien komt de sneeuw later! ... of niet, want een goede weervoorspelling blijft lastig in ons kikkerlandje. Zelf zie ik liever dat er meer voor de regio's voorspeld wordt. De verschillen in ons land zijn vaak erg groot en erg wisselend! Ze voorspellen het wel goed hoor, maar het weer houdt zich er niet altijd aan!
Kees Vanger


Maandag 3 december 2012 bestelling geplaatst.
Besteld in Radewijk bij Johan en Jo van molen Windlust:
200 kg KK mix, 1000 kg Hollandse, 800 kg Duitse.
De hele vracht komt vrijdag op twee pallets met een vrachtauto naar de molen (zie foto's).

Zaterdag 8 december 2012
Volle bak vandaag. 't Was ontzettend druk zelfs. We hadden nog net genoeg stoelen voor een ieder! Molen de Weert wordt een soort hangplek op de zaterdagmiddag. Best wel gezellig hoor! Gezien vanmiddag: Bertel, Bertel, Elske, Albert, Wim, Henk, Bert, Ida, Ieteke, Klaas, Harrie, Helena, Alex en Frank Rozendaal. De laatste kwam i.v.m. de molenaarsopleiding een middagje meelopen. Hij wilde graag eens een malende molen zien. Nou dat zat er vandaag dus echt niet in. We kregen het gevlucht nog maar net in beweging.
De 2000 kg tarwe die afgelopen vrijdag geleverd is, moest naar boven geluid worden. Dat hebben we slechts één maal met het luiwerk op de wind geprobeerd. Super traag…. centimeter voor centimeter kwamen de zakken naar boven en ja hoor, halverwege het luien hield de molen er ook nog mee op. Gloeiende, gloeiende, gloeiende ... alles nu moet dus m.b.v. het gaffelwiel. Dus... met de hand, naar boven. Dan is 2000 kg tarwe ineens wel heel erg veel! Na veel gesjor aan de touwen door steeds dezelfde (!) personen aan het gaffelwiel is het aan het eind van de middag eindelijk gelukt. Alles staat keurig netjes opgestapeld (bedankt Bertel) op de steenzolder (zie foto). Dat wordt de volgende dag spierpijn denk ik. Tegen zessen samen met Henk Visser de molen in het donker afgezeild.
Kees

Waarom draaien molens linksom??
Dit kwam ik tegen op de site van Willem Weever. Volgens mij is dit de enige echte reden!
Bomen groeien een beetje met de zon mee. Hierdoor ontstaat er een draaiing naar links in de stam van de boom. De draaiing zie je ook aan de barsten in oude houten balken. Als je bij de wortelkant van de balk naar rechts zou draaien, dan draai je de barsten verder open. Als je naar links draait, dan draai je de barsten dicht.
De molens die je in Nederland ziet zijn van hout. Ook de as tussen de wieken en de wielen in de molen is van hout. Om deze zo stevig mogelijk te houden en te zorgen dat de barsten in het hout niet verder open gedraaid worden, moet deze linksom draaien. Daarom draaien de wieken van een molen ook linksom.
Moderne windmolens worden niet meer van hout maar van metaal gemaakt. Die molens kunnen dus links- en rechtsom draaien. Toch zie je de meeste moderne windmolens rechtsom draaien. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat rechtsdraaiende molens in Nederland meer wind vangen dan linksdraaiende molens. Dat heeft te maken met de richting van de wind in ons land.

Woensdag 12 december 2012 Theorieavond over molenwielen
Met negen personen bijna alle wielen behandeld. Helaas weer een afvaller. Schrikken de nieuwe molenaars van de grote hoeveelheid lesstof? Jammer.
Begonnen om 19.30 uur en tegen 21.35 uur ermee gestopt. De molen heeft de hele avond rustig met zijn 'blote beentjes' op de achtergrond meegedraaid. De stelling was door de vorst spiegelglad geworden. We hebben het overleefd!
Kees

Baarden collectie (2008) op Joetjoep
Pas ontdekt dat je vrij eenvoudig een PowerPoint presentie om kan zetten naar jpg bestanden (foto's). Alle baarden die ik samen met veel medeprikkers rond 2007 en 2008 gemaakt heb daarom maar omgezet naar een soort 'filmpje' in YouTube. Leuk om te doen! Niet echt actueel meer, maar voor de liefhebbers misschien wel boeiend om te zien. Er zitten helaas wel een aantal foutjes in, daar ben ik door een aantal molenprikborders al fijntjes op gewezen. Het zij zo. Ik ga het niet meer veranderen. Das war einmal!

Molenbaarden alle provincies (behalve Flevoland natuurlijk) nu overgezet op YouTube.
In totaal anderhalf uur molenbaarden, waarbij ik geprobeerd heb er zoveel mogelijk mooie (vind ik…) muziek achter te plakken om het geheel nog wat op te leuken.

> FRIESE MOLENBAARDEN
> GRONINGER MOLENBAARDEN
> DRENTSE MOLENBAARDEN
> OVERIJSSELSE MOLENBAARDEN
> GELDERSE MOLENBAARDEN
> UTRECHTSE MOLENBAARDEN
> NOORD-HOLLANDSE MOLENBAARDEN
> ZUID-HOLLANDSE MOLENBAARDEN
> BRABANTSE MOLENBAARDEN
> ZEEUWSE MOLENBAARDEN
> LIMBURGSE MOLENBAARDEN

Vrijdag 14 december 2012
Vrijdagmiddag een uurtje naar de molen geweest. Hendrikes Grootoonk kwam even kijken en opmeten hoe hij een elevator naar de kaar van de maalstoel kan aanleggen. Hij had eerlijk gezegd aan slechts één blik genoeg en zei dat hij er wel uit komt. De elektromotor zal op krachtstroom draaien. Hij wil zo snel mogelijk aan de slag. We zijn benieuwd.
Hierna samen met Wim nog naar Rob Reinink (de beneden buurman van molen de Vlijt) geweest om te overleggen hoe we de eventuele klusdagen gaan/kunnen/willen organiseren en hoe we aan geld komen. We komen er vast wel uit. Het enthousiasme is er in ieder geval al.

Zaterdag 15 december 2012
Rond 12 uur al op de molen. Yes... de molen staat precies goed op de wind, gelukkig hoefde ik dus niet te kruien. Daar hoor je mij echt niet over mopperen hoor! De molen opgezeild naar vier volle zeilen en snel hier en daar wat klusjes afgerond. In de loop van de middag werd het steeds drukker. Klanten, vrijwilligers en molenaars die de laatste tijd trouwens erg moeilijk achter de koffie vandaag te halen zijn! Er werden knijpertjes gebakken; de kruidkoek stond te geuren in de molen. Bertel en Alex kwamen ook nog met oliebollen op de proppen. Henk Visser was ook nog van plan om i.v.m. zijn verjaardag te trakteren op kibbeling. Wijselijk heeft hij maar besloten om deze ook erg lekkere traktatie maar een week uit te stellen. Verder hulp gekregen van 'molenaar' Nick, die ons een middagje kwam helpen. Al met al een sfeervolle middag op de molen. Aan het eind van de dag hebben Wim en Bertel de ster in beide molens opgehangen.
Kees

Bertel Zomer in... 'Oversteken doe je zo!'
Moet je ineens naar de andere kant van een brede sloot met je kraan. Geen brug, geen dam. Hoe moet dat nu?
Nou onze Bertel weet wel raad. Zie dit filmpje.
Kees

Zaterdag 23 december 2012
Een dag om snel te vergeten. Weinig wind, grijs, grauw, kil en erg nat. Gewoon saai. Snel vergeten dus! Het enige hoogtepunt was de kibbeling traktatie van Henk Visser.
Kees

Jaaroverzicht 2012 Molen de Weert in foto's en filmpjes
Onze molen heeft weer een druk jaar achter de rug. Vanaf 1999 heeft onze nieuwe 'wiekendrager' in totaal 3.309.382 omwentelingen gemaakt.
Het aantal omwentelingen in 2012 staat nu op 231.238. Er is weer veel tarwe gemalen. Alle tarwe die we malen wordt in de eigen molen verkocht. Samen met mijn collega molenaars willen we de vele bezoekers het liefst een malende molen laten zien, maar dat lukt helaas niet altijd. De wind werkte vaak op de zaterdagmiddag helaas (te) vaak niet mee. Verder hangt het natuurlijk van onze klanten af hoeveel tarwe we malen. Vraag en aanbod! Afgelopen jaar veel bezoek gehad van klanten en toeristen. De speciale activiteiten trekken steeds meer extra publiek. Erg leuk om te doen! Bovendien genereer je zo ook de extra broodnodige inkomsten voor de molen.
Onze in Groningen aangeschafte maalstoel, waar we al 5 jaar mee aan het worstelen zijn, is bijna klaar. Gelukkig, dan kunnen we eindelijk op windstille dagen ook malen en hoeven we niet meer om meel te leuren bij collega molenaars.
Zie deze film.
Kees Vanger

Zaterdag 29 december 2012
Bertel en Alex hadden de ster al verwijderd en vier volle zeilen opgezeild en de molen ging net draaien toen ik om één uur aan kwam fietsen.
Buurman Klaas van der Hoek stond al klaar om zijn net nieuw gemaakte bekisting voor de motor van de maalstoel te passen. Helaas lukte dit nog niet, aangezien de maalstoel in zijn geheel te dicht bij een korbeel stond. Even verschuiven van de maalstoel met zijn twee zware molenstenen erop lukt niet. Zelfs niet als Bertel erbij is. Te zwaar!
Bertel had vorige week al van ijzer een stevig hijssysteem gemaakt voor de steen (zie foto). Met behulp van twee kettingtakels kan de steen nu mooi en vrij vlot gelicht worden. Vakwerk! Het geheel zag er stevig en erg professioneel uit. Het hijssysteem werkt bovendien erg goed en de steen ligt weer veilig op de vloer. Nu kunnen we eindelijk het kantelrijn precies in het midden vastmaken en hopen dat de steen nu niet meer een uitslag heeft van ongeveer 1 cm. Dat wordt passen en veel meten!
Er liep vandaag weer veel volk rond om te helpen zoals: Klaas, Harrie, Alex, Bertel, Henk, Elske, Cor,Leon, Albert, Bertus en Kees.

Tarwetransportsysteem
Volgende week komt Hendrikes een soort elevator (vijzel) op krachtstroom aanleggen, waardoor we op een handige manier de moeilijk toegankelijke kaar van de maalstoel met tarwe kunnen vullen. We zijn benieuwd!
Vandaag tussentijds ook nog erg veel gemalen. Zo rond de 350 kg. We hebben weer een mooie voorraad meel.
Er stond dan ook een prachtige woei, vrij constant ook nog en de kwaliteit van het meel was erg goed ('t was nog lekker vochtig).
Tegen het eind van de middag ging de molen in het donker en voor de prins draaiend even goed aan de haal met erg veel enden en ook nog erg veel geklapper van de zeilen. De molen dus maar snel gevangen. Tijdens het vangen begon de vang weer eens stevig te protesteren met als gevolg dat de molen in zijn geheel enorm stond te trillen. Verschrikkelijk! Zoiets gaat je door merg en been. Hierna snel de reuzeltruuk maar weer eens toegepast. Een klein likje reuzel op de vang en de vang even goed laten slepen. Je kon er aanvankelijk zo bij weglopen en de molen kwam heerlijk rustig, maar wel na te veel omwentelingen en dus te laat tot stilstand. Dat ging te gladjes en duurde veel te lang en daarom dit enige malen herhaald en aan het eind nog wat kippengrit tussen de vang gegooid en weer goed laten meeslepen. Hierna werkte de vang weer uitstekend. Velen vinden dit link. Wij doen het al jaren en het werkt uitstekend, mits je niet te veel reuzel gebruikt. Een piepklein likje reuzel is al genoeg en je hebt weer een rustige, trillingsloze, goed werkende (band)vang. Tegen 7 uur hebben Bertel en Alex afgezeild en de ster weer laten pronken boven de stad.
Al met al een erg leuke en drukke dag op de molen. Een echte productie molen en zo zien wij het graag. Weinig klanten vandaag en dus veel tijd om te malen en te klussen. Niks mis mee dus.
Na afloop kwam er nog een lid van een groep die 'De Ronde Tafel' heet en hij wilde informeren wat ze eventueel voor de klusdag op molen de Vlijt (als die komt) kunnen betekenen. Ze willen met hun grote groep misschien wel helpen! (ook financieel?). Ik heb alles uitgelegd en hij bespreekt onze oproep voor het helpen bij een eventuele klusdag tijdens in vergadering in januari. We wachten af!
Kees

Op de valreep van 2012 nog een extra oproep van stichting Oud Meppel in de Meppeler Courant om z.s.m. met molen de Vlijt aan de gang te gaan. Komt precies op tijd (zie hier het krantenartikel)
Ik heb ondertussen al genoeg plannen (bedenk ik 's nachts) om met deze klusdag(en) tijdens de meivakantie aan de gang te gaan en hoewel het misschien niet allemaal realiseerbaar lijkt het me wel leuk. Het moet voor iedereen ook een leuke klus zijn/worden.
Enkele (wilde?) ideeën voor eventuele klusdagen op De Vlijt:

Er is een bedrag van zo rond de € 3000,- nodig om eventuele plannen uit te voeren.
* Een 'schuur'zaterdag. Ergens in mei.
* Een 'verf'zaterdag (een week later!)
* Oproep voor vrijwilligers (komt nog!)
* Bo-rent vragen voor materiaal ladders/ hoogwerker??? (Kees: ik ken de bedrijfsleider... oud leerling)
* Overleg Oud Meppel (is gedaan)
* Verder nog een gesprek met Herman Jansen regelen om eventueel samen op te trekken/sponsors bereiken. Ze hebben vast veel contacten! (Kees en Wim; begin januari)
* Overleg met de voorzitter van molen de Vlijt Berend Lever (Kees en Wim begin januari )
* Overleg met Rob Reinink (is geregeld; Kees en Wim)
* Website maken (helpdevlijt.nl?) Geldinzameling via deze site. Ruud Kuipers wil mijn idee om geld in te zamelen wel uitwerken! (is er al mee bezig!) Idee heb ik gevonden op internet, zie hier.
* Rekening openen op naam molen de Vlijt... Rabobank (ik probeer wat te ritselen bij deze bank) i.v.m. geld verzamelen)
* Clubje formeren: personen zoeken die willen helpen om alles te organiseren/contacten te leggen (Kees, Wim, Rob zitten er al in)
* Oproep hulp op molenaarsprikbord. Doordeweeks (en ook de zaterdagen) mogen enthousiastelingen die willen helpen kamperen bij de molen. (lijkt me erg leuk/sfeervol)
* Nieuwe grote vlaggenmast laten maken of gaan zoeken of iemand nog wat heeft liggen, omdat het zo mooi staat. In ieder geval mooier dan de huidige 'lullige' vlaggenmast.
Het plaatsen van de vlaggenmast kunnen we dan op dezelfde manier doen zoals we onze nieuwe wipstok geplaatst hebben. Dus met veel touw. Kan Cor zijn opduwer hierbij een rol spelen? (touw van wiek naar Cor zijn boot?) We weten nu hoe het moet. Bovendien een erg leuke klus! Zo kunnen we er een mooi media spektakel van maken. Beugel maken: Bertel?
* Poster met hulpoproep maken. Wie? (bij de vakman: Rob?)
* Zitgedeelte maken. Deel van een zolder aftimmeren zodat er een zitruimte ontstaat, zodat je 's winters niet in de kou zit. Ontwerp. Wie? ... Ideeën opdoen (in Groningen). Overleggen met Arco. Hoe? Waar? Oproep in krant voor enthousiaste timmerlieden die zoiets willen maken.
Hoe kunnen we er voor zorgen dat de molen vaker draait? Jan Rossing vragen?/wisselsysteem molenaars de Weert etc.
* Werkbank maken... om wat te doen te hebben.
* Nieuwe verlichting op de molen die minder energie vreet (de huidige 2 lampen 'vreten' voor maar liefst € 600,- aan stroom op.) Te veel. Zonde van het geld! Kijken of we wat kunnen ritselen bij een stroomleverancier?
* Hoe gaat het in de toekomst met de Vlijt? Elke vier jaar een klusdag is dus niet de juiste oplossing. Zoeken naar een duurzame oplossing!

Verfrissende ideeën zijn natuurlijk van harte welkom!

Het aantal omwentelingen in 2012: 231.238

De allerbeste wensen en een goed, sfeervol en gezond 2013 toegewenst!
Kees