Logboek Molen de Weert 2011

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2011
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018

 
JANUARI 2011
EINDSTAND 31 december 2010: 2.771.784
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203 EEN NIEUW RECORD!

Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203

Zaterdag 8 januari 2011
Zaterdagmiddag van 12 tot 4 uur overleg gehad in oliemolen "De Passiebloem" in Zwolle met andere leden van de werkgroep molenaarsopleiding. We hebben deze dag de eerste 10 nieuwe lesbrieven besproken. Geen nieuwe leerstof, maar opdrachten die verwijzen naar ons lesboek.
Tegen half vijf was ik nog even op molen de Weert die lekker pittig zijn rondjes draaide. Zo kon ik een ieder nog even een goed nieuw jaar toe wensen.
Kees

Zaterdag 15 januari 2011
De molen draaide alweer toen ik op mijn fiets aan kwam scheuren. Met vier volle nogal klapperende zeilen stond de molen stevig te draaien. Prachtig! Alex heeft de zeilvoering later toch maar zo aangepast dat het geklapper van de zeilen bijna niet meer voor kwam. Zo hoort het!
Bertel was nog steeds erg grieperig, maar is toch naar de molen gegaan. "Ik kan niet de hele tijd op de bank zitten of op bed liggen, daar word ik helemaal gek van" was zijn nuchtere antwoord op ziek zijn. Als bezigheids therapie hebben we daarom maar een diepe gleuf van de Prullenbak naar onze molen gegraven. Hier hebben we later de stroomkabel in gelegd en via een gaatje in de muur naar het stopcontact laten lopen. Alle plaggen later weer mooi teruggeplaatst en over een paar weken zie je er niets meer van. Vandaag nog een nieuwe buitenspot gekocht voor ons molentje en ook nog geplaatst. Zo staat de Prullenbak 's avonds keurig verlicht te pronken in het licht van maar liefst vier spotjes.
Vandaag erg veel bezoek gehad van andere molenaars. Altijd erg gezellig. Zelfs Abel de Boer van de Havelter molen kwam even langs. Die hadden we alweer een hele poos niet gezien.
Tegen zessen naar huis gegaan. De boys zijn nog even doorgegaan.
Kees

FOUTJE! en NIEUWE RESTAURATIEOPDRACHT
Ik heb via het prikbord bekend gemaakt dat molenmaker Dijkstra uit Sloten geen nieuwe builen meer maakt. Nou dat klopt dus niet! Ze bouwen deze nieuwe borstelbuilen zelfs nog volop! Dijkstra is op dit moment bezig met de bouw van twee nieuwe builen. Builen met een verwisselbaar toerental en een snelwisselsysteem voor de zeefbakken. Handige borstelbuilen die ook nog vrij compact zijn. Daar zat ik dus goed fout mee!
Verder heeft molenmaker Dijkstra net een nieuwe opdracht gekregen voor de restauratie van molen Montefiore in Jeruzalem. Samen met een Engelse molenmaker (die de wielen maakt) wordt deze van oorsprong Engelse molen gerestaureerd. Dijkstra zorgt voor de restauratie van de kap, het gevlucht en de zolders etc. Volgend jaar april moet alles in Jeruzalem opgebouwd worden. De bouw van de diverse onderdelen vindt plaats in de werkplaats Sloten. Volgend jaar zal Willem Dijkstra tijdens het plaatsen van alle onderdelen dus een tijd in Jeruzalem verblijven. Hij heeft er nu al zin in!
Kees Vanger

Woensdagmorgen 19 januari 2011
Rond 9.30 uur was ik al op de molen. Eerst even lekker (nou ja…) een paar velden kruien en de molen opgesierd met vier halfjes. Dat vind ik een prachtige en fotogenieke zeilvoering. De buitenlamp met sensor op de onderbouw van de Prullenbak geplaatst. Het molentje is nu bijna compleet. Verder nog wat gerommeld. Halverwege de middag vertrokken en Alex en Wim zijn nog even doorgegaan. Tegen half vijf kwamen we elkaar weer tegen op de nieuwjaarsreceptie van het bestuur van stichting molen de Weert en andere enthousiastelingen. 't Was lekker gezellig en sfeervol bij herberg Het Plein.
Kees

Zaterdag 22 januari 2011
Veel verkocht, veel werk verricht. Alle takken die rond de molen nog waren achtergebleven van het snoeiwerk en de aanleg van het vlechtscherm opgeruimd (samen met Bertel). Die lagen er alweer een paar maanden. Veel te lang dus! Bertus stond in zijn eentje boven alles te regelen en ik probeerde beneden alles op te ruimen. Ondertussen heel veel naar boven en weer naar beneden gegaan om meelzakken bij te vullen en klanten te helpen. De heen en weer dus! De winkelvoorraad was dan ook geheel op!
Alex en Wim waren naar de Wijk om aldaar onze tarwe te malen. Bertus en ik bleven met z'n tweetjes over. Niet erg handig. Erg lastig zelfs. Tussen 5 en 6 de molen maar weer eens opgeruimd. Frustrerend werk en erg demotiverend, want voor je het door hebt is het...
Komende week moet er weer gemalen worden en de winkelvoorraad werd eens flink aanvullen.
Bertel probeert nog 500 kg tarwe en 100 kg kruidkoekmix uit Radewijk te halen.
Omzet € 102,-
Kees

Woensdag 25 januari 2011 RESTAURATIE MOLEN WINDLUST WOLVEGA
De gigantische korenmolen "Windlust" in Wolvega waar de molenaars Klaas en Evert de boel draaiende houden, zit nu in de eindfase van de restauratie.
Vandaag werd er in de kap gewerkt aan het rollenkruiwerk. De 30 ton zware kap was een mooi stuk omhoog gekrikt en stond op een speciaal aangepast onderstel om alle krachten goed op te kunnen vangen. De platen onder en boven de rollen zijn de afgelopen maanden al totaal vernieuwd.
Door de vele steigers rond de molen had ik een mooie gelegenheid om de kap van buiten eens goed te kunnen bekijken. Zo vaak krijg je die gelegenheid nou ook weer niet. Molenmaker Johannes Kooistra zo de buitenring van de omhoog gekrikte kap mooi smeren. Op deze wijze wel een erg snelle en makkelijkere manier.
Verder waren de schilders al klauterend druk in de weer met schuren en schilderen. Hoewel men nog niet geheel klaar is, komt het eind van de restauratie in zicht.
De foto's staan hier
Kees Vanger

Woensdag 25 januari 2011
OP BEZOEK BIJ MOLENMAKER HIEMSTRA IN TZUMMARUM (Fr)
Vandaag in Tzumarum molenmaker Hiemstra bezocht. Rolf Dijkema en Johannes Kooistra waren druk in de weer met diverse molenonderdelen. Johannes was de erg mooie en sierlijke (van oorsprong Zuid-Hollandse) baard van molen "Windlust" te Wolvega aan het bijwerken voordat de baard naar een speciaal houtsnijbedrijf gaat.
Rolf was met veel lawaai en rondvliegend zaagsel al zagende bezig met het maken van een nieuwe houten bovenas voor de Himmole uit Sneek die straks een ander plekje krijgt.
Ik vroeg me altijd al af hoe men zo'n prachtige mooie ronde hals in een vierkante balk kregen. Nou dat viel dus mee! Op een speciaal eigengemaakte houten draaibank leg je de vierkante bovenas. De as draait om de pen en de walpen. Je stelt de cirkelzaag goed af en laat daarna met de hand de as elke keer een slag draaien. Wanneer je de zaagsnede elke keer een paar millimeter verschuift krijg je na drie kwartier zagen vanzelf een prachtige mooie ronde hals. WEER WAT GELEERD! Een as heeft dus voordat hij in de molen komt al heel wat omwentelingen gemaakt!
De onderdelen van molen Zeldenrust te Dokkum lagen verspreid over het bedrijf. De foto’s spreken voor zich. Zie hier.
Na afloop nog even naar de haven van Harlingen geweest om te zien hoe ver men met de bouw van mijn privéjacht was. Bijna klaar dus!
Nog even en dan...
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 29 januari 2011
De molen heeft de hele dag gedraaid. Helaas geen verslag

ZATERDAG 29 JANUARI DRIE BIJNA NIEUWE MOLENS BEZOCHT
De eerste molen was molen "de Hoop" in Bunschoten die prachtig in het zonnetje stond te draaien met zijn vier volle zeilen. Molenaar Wim Endendijk heeft me deze mooie molen helemaal laten zien en in die paar jaar dat de molen er nu staat zijn de molenaars al heel goed geslaagd om het interieur aan te vullen met allerhande molenattributen. Dat komt de sfeer binnen de molen zeker ten goede. Men is nu bezig om zelf een buil te maken (...waar heb ik die buil meer gezien?...). De staart/spruiten en schoren zijn allemaal van staal gemaakt en zal m.i. op de lange termijn goedkoper in onderhoud zijn dan een uitvoering in hout. Een erg mooie molen op een schitterende locatie.

Hierna doorgereden naar Soest. Daar staat ook een nieuwe molen nl. molen "De Windhond". Deze molen staat ook al op zo'n mooie locatie en draaide met vier volle zeilen. Via een lift kwam ik in het molengedeelte. De trap is 's winters i.v.m. warmte verlies van het winkeltje afgesloten. Deze stenen molen heeft één koppel maalstenen. Molenmaker Verbij heeft het molenmakerswerk verricht. Het geheel ziet er goed verzorgd uit. Nog wel erg nieuw, maar dat trekt over een aantal jaren wel weer bij.
Ook deze molen heeft vele problemen gehad met een het erg snel breken van het arduinen halslager. Net als molen De Weert te Meppel. Komt dit vaker voor bij nieuwe molens, omdat de voeghouten nog een tijden blijven doorbuigen waardoor het halslager uiteindelijk niet meer goed onder de as ligt. Wie heeft hier (ook) meer ervaring mee? De molen draait meerdere keren in de week en de groep molenaars groeit de komende tijd ook nog. Dat is een goed teken! Het enthousiasme op beide molens was hartverwarmend. Zie hier de foto's.

Hierna nog doorgereden naar Ermelo voor de derde nieuwe molen. Helaas was de molen tegen 5 uur al gesloten.
Kees Vanger
Foto's restauratie molen "De Windhond" Soest (2007-2008) zie hier.
Foto's herbouw molen "De Koe" Ermelo. Zie hier.
FEBRUARI 2011
Zaterdag 5 februari 2011
Eindelijk weer eens een zaterdag met veel wind, zodat er weer eens flink gemalen kon worden. Bertel, Alex en Wim hadden het er dan ook maar druk mee. Maar goed dat Albert weer terug was en zodoende zijn rol als rustgevende mentor kon uitoefenen.
Wim was jarig geweest en trakteerde ons op gebakken vis (jammer Kees, maar tja, je was er niet). De winkel is weer eens goed aangevuld door Bertel, Alex en Cor en dat was ook wel nodig.
Bertel en Alex hebben "De Prullebak" stevig op het schuurtje vastgezet en de onderkant van het schuurtje beter afgesloten omdat katten naar binnen slopen om er hun behoefte te doen en stinken dat dat dan doet... maar daar zijn we nu hopelijk van af.
Omzet vandaag zo rond de € 55,-, waarvan een klein deel van een Marokkaanse klant die ik op weg naar huis geld zag pinnen. Blijkbaar moest het bij ons uitgegeven bedrag in de molen weer aangevuld worden.
Verder aanwezig: Elske en als bezoekers: Marten (molen Massier) en Menno (molen de Sterrenberg)
Bertus van Dijk

Zaterdag 12 februari 2011 geen verslag molen de Weert.

Zaterdag 19 februari 2011 geen verslag molen de Weert.

Zaterdag 19 februari 2011
OP BEZOEK BIJ WISSINKS MÖL IN USSELO
Deze middag de open standerdmolen in Usselo bezocht. Een kortstondig bezoek, want mijn vrouw was mee en... het was nogal frisjes! Twee ingrediënten té veel voor een langdurig bezoek.
Wissink's Möl is van de weinige standerdmolens in Nederland met drie zolders. De onderste zolder heet hel. Een sfeervolle molen met maar liefst drie koppels maalstenen. Twee maalstenen worden aangedreven door een spoorwiel! Deze molen met een vlucht van 25 meter draait meestal twee maal in de week en wel op de woensdag- en de zaterdagmiddag. De molen heeft een Oudhollands gevlucht en kruit erg licht.
Een prachtige molen voor molenaars in opleiding uit het noorden om eens kennis te maken met een stenderdkast (naast de kasten in ter Haar en Boertange) Foto's, zie hier.
Groet
Kees Vanger

Woensdag 23 februari 2011
OP BEZOEK BIJ MOLENSTEENFABRIKANT H. VAN VUGT & ZN TE BEST
Zie hier de foto's.
Vanmorgen na een lange reis met z'n drieën aangekomen bij molensteen-fabrikant H. van Vugt te Best (Noord-Brabant).
Vader (Henk) en zoon (Herjan) van Vught hebben ons allervriendelijkst ontvangen en na enkele bakken koffie snel hun molensteenmakerij bezocht. Herjan zet het bedrijf van zijn vader voort en volgt ondertussen ook een molenaarsopleiding om feeling met molens te krijgen. Hij is erg gemotiveerd om het bedrijf van zijn vader met succes voort te zetten! Verder handelt hij ook in kleine elektrische graanmolens die in Oostenrijk geproduceerd worden. Voor deze piepkleine maar erg handige graanmolens voor de 'thuisbakkers' maakt hij ook de stenen en probeert samen met de producent de kwaliteit van deze steentjes op een hoger niveau te krijgen.
Alle materiaal en de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van molenstenen lagen verspreid in een schuur. De mallen die ze gebruiken bij het gieten van een steen zijn al meer dan 100 jaar oud en bevallen nog erg goed!
De materialen die ze gebruiken om ervoor te zorgen dat de stenen goed kunnen malen en goed op 'scherpte' blijven zijn kwarts en amaril. Verder natuurlijk veel grind om ervoor te zorgen dat de steen goed op gewicht komt (ballastlaag).
Herjan maakt de nieuwe molenstenen voor de in aanbouw zijnde molen "De Kameel" te Schiedam. Onlangs hebben ze een aantal stenen geleverd aan Rusland. De nieuwe stenen (diameter 70 cm) voor de elektrische maalstoel van Molen de Weert te Meppel wordt hun nieuwe klus. Het kantelrijn hebben we daarom maar meegenomen, dan weten we in ieder geval dat het goed gaat passen.
De volgende molen hebben al molenstenen van Van Vugt in gebruik.
- Molen "De Lelie" Etten-Leur (NL)
- Molen "De Korenaer" te Stad aan 't Haringvliet (NL)
- Molen "Kerkhovensemolen" Oisterwijk (NL)
- Meelfabriek Paniflower Antwerpen (B)
- Meelfabriek Molens van Antwerpen en Deinze Antwerpen (B)
- Molen "De Seis" Middelburg (NL)
- Molen "De Hoop" Rucphen/Sprundel (NL)
- Molen te Scheemda (NL)
- Molen te Greetsiel, Duitsland (D)
- Molen "Maallust" Amerongen (NL)
- Maalstoelen voor de Nederlandse Antillen, Aruba (AW)
- Molen "De Volharding" Best (NL)
- Molen "De Doornboom" Hilvarenbeek (NL)
- Molen "t kleyn vermogen" Hoeve Ackerdijk (NL)
- Maalstoelen fabriek, Oostenrijk (AT)
- Molen te Ditzum, Duitsland (D)
- Molen te Rysum, Duitsland (D)
- Moskou, Rusland (RU)

* Achtergrondinformatie is te vinden op www.molenstenen.com
Met vriendelijke groet namens Alex Buist en Wim Degeling
Kees Vanger

Woensdag 23 februari 2011
OP BEZOEK BIJ DE WITTE MOLEN TE NIJMEGEN
Op de terugreis van Best waar we molensteenfabrikant H. van Vugt bezocht hebben, zijn we bij de Witte molen in Nijmegen geweest.
Deze stenen molen staat erg hoog boven de omgeving van Nijmegen op een prachtige locatie. De molen stond ons al met vier volle zeilen op te wachten. Molenaar Jeoffrey van Arkel was druk aan het malen. Met één koppel op de wind en één koppel maalstenen die mechanisch aangedreven werd. Ondertussen werd er ook nog met erg veel kabaal tarwe geplet! Een echte productie molen dus waar maandelijks vele tonnen tarwe de maalstenen passeren. Ondanks dat de productie lekker vlot doorging, had de molenaar alle tijd om ons alle ins en outs van de molen te vertellen. Voor vrijwillig molenaars die in vergelijking met productiemolens maar heel erg weinig malen, is het toch erg leerzaam om met een beroepsmolenaar te praten over het product en het maalproces. Erg leerzaam!
De molen heeft sinds kort fokwieken van aluminium en ze glinsterden nog net in de zich steeds meer achter de wolken verstoppende zon. De molen heeft helaas erg veel last van vocht en daarom heeft men een deel van de romp bedekt met een soort folie om het water dan maar zo weinig mogelijk met de romp in aanraking te laten komen. Niet mooi, maar het helpt wel!
Ondanks zijn naam is de molen niet erg wit meer. Meer smoezelig wit! Het onderhoud aan de romp moet nog gebeuren en misschien kan de molen na de restauratie van de romp weer echt sier maken met de naam "De Witte Molen".
Jeoffrey draait niet alleen met de witte molen, maar is ook molenaar op standerdmolen "De Vink" in Herveld.
De foto's van ons bezoek staan hier.
Kees Vanger

Vrijdagavond 25 februari 2011
DE MOLEN SOPPEN IN HET DONKER
Morgen gaan we in de omgeving van Molen de Weert met de hoogwerker de molenbiotoop eens goed onder handen nemen. Deze keer gaan we geen grote bomen omzagen, maar houden we ons meer bezig met het verwijderen van de hoge toppen van de vele bomen rond de molen. We willen geen gedoe met de gemeente en moeten ook nog een bouwvergunning voor molen de Prullenbak hebben. Dus doen we het deze keer rustig aan! De vorige keer was het wel erg resoluut (zie hier).
Eind vrijdagmiddag werd de hoogwerker gelukkig al gebracht en daar hebben we mooi van kunnen profiteren.
Deze hoogwerker hebben we voor een schappelijke prijs voor komend weekend kunnen huren. Vanmiddag alles eerst eens goed getest en vanavond in de donker (bijna) alle hoge onderdelen van het staartwerk eens goed gesopt. We pasten precies met zijn tweetjes in het bakje en konden gelukkig met onze luiwagens erg hoog komen. Dat was geen overbodige luxe, want de molen wordt alsmaar groener. De molen ziet er nu in ieder geval weer wat toonbaarder uit!
De foto's van het sopwerk in het donker staan hier.
Met vriendelijke groet,
Bertel Zomer, Alex Buist en Kees Vanger

Op het prikbord voor molenaars vond iemand het nogal link om met een draaiende molen de hoogwerker te gebruiken. Je weet maar nooit...
Een reactie van mij:
Beste Mike.
Ik snap je bezorgdheid. We stonden gelukkig helemaal achter de molen en waren erg voorzichtig. Alles verliep gelukkig prima!

In 2008 heb ik wel met de hoogwerker iets meegemaakt wat erg lastig en koud was en dat we met veel creativiteit opgelost hebben. Al met al een leuk verhaal. Zie foto's hier en verslag hieronder:

OOK MAAR EENS IN DE HOOGWERKER (2008)
De schilders zijn op een woensdagmiddag in oktober druk in de weer om de fokken van Molen de Weert te verven en om de rotte plekken bij te werken (!)
Een grote hoogwerker is dan een ontzettend handig (en duur) hulpmiddel om alle moeilijk toegankelijke plekken van het gevlucht en van het staartwerk veilig te bewerken.
Collega molenaar Bertel Zomer mocht van één van de schilders ook even met de hoogwerker naar boven en ik kon mooi mee om foto's te maken. We pasten nog maar net met z'n tweeën in het bakje. Bertel wist wel hoe zo'n apparaat werkte zei hij nog. Dus wij naar boven en ik kon zodoende de molen ook eens in alle rust van boven fotograferen.

In het begin verliep alles erg voorspoedig en ik was dan ook in de gelegenheid om prachtige gedetailleerde foto's van de bovenkant van de molen te maken. Toen we nog hoger en nog schuiner de lucht in vlogen (zo voelde het) en vlak bij de lange spruit kwamen, gingen ineens alle alarmen af. Overbelasting gaf één van de knipperende knopjes in het Engels aan!
Een herrie van jewelste.
Vele toeschouwers kwamen ook nog op het geluid af. Wat Bertel ook probeerde de hoogwerker reageerde nergens meer op! Daar hang je dan eenzaam in de lucht met z'n tweetjes. Na 15 minuten heeft één van de schilders, die ook niet meer wist hoe hij dit probleem op moest lossen, maar even gebeld naar de verhuurder van de hoogwerker.
Dat hielp helaas ook niet! Ondertussen werd het nogal frisjes daarboven, want er stond een straffe en nogal frisse oostelijke wind en we waren nou niet echt gekleed op zo'n langdurig verblijf hoog in de lucht! "Moeten we de brandweer bellen?" hoorde ik iemand na een half uur zeggen. Nee hè… ook dat nog dachten we allebei en dan komen we zeker ook nog in de krant. Nou liever niet!
Gelukkig kwam molenaar Albert Kreulen langs en al grijnzend en met heel veel opmerkingen en leedvermaak keek hij naar het gedoe daar boven in het bakje. We hebben hem dan ook maar snel aan het kruien gezet om er voor te zorgen dat één van de wieken vlak boven ons bakje kwam. Een schitterend gezicht was dat trouwens om je collega molenaar hoog vanuit de lucht te zien zwoegen bij het kruirad (wij weten dat hij een hekel aan kruien heeft). Uiteindelijk kwam de wiek keurig boven ons te hangen en kon ik aan de wiek gaan hangen waardoor het gewicht met een derde verminderde (Bertel is nou ook niet de allerlichtste!). Doordat het bakje van de hoogwerker ineens niet meer overbelast was hield dat vervelende alarm op met joelen en kon ik me weer voorzichtig in het iets verplaatste bakje laten zakken en konden we eindelijk naar beneden. Na enige minuten stonden we weer veilig na een verblijf van wel 30 minuten in de hoogte weer met beide benen op de grond. HEERLIJK!
Kees Vanger en Bertel Zomer

Zaterdag 26 februari 2011
BOMEN SNOEIEN BIJ MOLEN DE WEERT
Vandaag vanaf negen uur tot 5 uur druk in de weer geweest om de hoge toppen uit de bomen rond de molen met een hoogwerker te snoeien. Alle molenaars en hulpkrachten waren aanwezig. Hoewel we nog niet klaar zijn blijft er toch een tevreden gevoel achter. Een aantal bomen zijn flink gekortwiekt. Dat ging soms gepaard met indrukwekkende valpartijen van soms wel erg stevige en zware takken. Bertel Zomer moest sommige takken zelfs met de auto en een stevig stuk touw even helpen om ze uiteindelijk toch naar beneden te krijgen. De gigantische hoeveelheid takken gaan we over een paar weken met een shredder vermalen. We zijn dus nog lang niet klaar!
De molen draaide ondertussen lekker vlot door en de aanwezige molenaars hadden het erg druk met het vele bezoek en de vele meelklanten. Omzet vandaag € 105,- Ondertussen is ook nog een deel van de molen met veel sop schoongeluiwagend.
Vlak bij de molen straat een erg oude antiekschuur, waar we zo nu en dan eventjes naar binnen gaan om te kijken of er nog interessante molenspullen liggen. Tien jaar terug hebben we daar voor 40 gulden nog een prachtig gaffelwiel met alle touwwerk en gesmede haken op de kop kunnen tikken. Dat was dus mazzel hebben! Deze keer kwam ik een kaki kleurig melkventersjasje tegen en heb het voor € 6,50 aangeschaft. Het is al meer dan 50 jaar oud en zit ongelooflijk lekker.
De snoeifoto's staan hier.
Groet,
Alex Buist, Bertel Zomer, Bertus van Dijk, Elske van der Werf, Cor Eerkes, Wietse Taam, Wim Degeling, Albert Kreulen en Kees Vanger
MAART 2011
Zaterdag 5 maart 2011
Eindelijk weer eens een zaterdag met veel wind, zodat er weer eens flink gemalen kon worden. Bertel, Alex en Wim hadden het er dan ook maar druk mee, maar goed dat Albert weer terug was en zodoende zijn rol als rustgevende mentor kon uitoefenen.
Wim was jarig geweest en trakteerde ons op gebakken vis ( jammer Kees, maar tja, je was er niet). De winkel is weer eens goed aangevuld door Bertel, Alex en Cor en dat was ook wel nodig. Bertel en Alex hebben molen "De Prullebak" stevig op het schuurtje vastgezet en de onderkant van het schuurtje beter afgesloten omdat katten naar binnen slopen om er hun behoefte te doen en stinken dat dat dan doet…., maar daar zijn we nu hopelijk van af.
Omzet vandaag zo rond de € 55,-, waarvan een klein deel van een Marokkaanse klant die ik op weg naar huis geld zag pinnen. Blijkbaar moest het bij ons uitgegeven bedrag in de molen weer aangevuld worden.
Verder aanwezig: Elske en als bezoekers: Marten (molen Massier) en Menno (molen de Sterrenberg).
Groeten,
Bertus van Dijk


Zaterdag 12 maart 2011
Een mooie lentedag met weinig wind. Alex en Bertel waren druk in de weer met het de bestrating van het schuurtje van "De Prullebak", zand en tegels slepen, grond egaliseren, enz. Gelukkig hadden ze hulp van Cor en Wietse. Albert, Wim en Elske beschouwden de werkzaamheden op veilige afstand.
De verkoop was deze middag vrij rustig, maar met een omzet van € 95,- toch bevredigend. Het mooie lenteweer maakte het verblijf op de stelling aangenaam en toen Alex aankondigde te willen trakteren op vis vanwege zijn verjaardag was het natuurlijk helemaal raak. Alex is 18 geworden en mag dit jaar opgaan voor het molenaarsexamen. Dat zal voor deze handige knaap geen al te grote moeilijkheid vormen of de theorie moet hem de kop kosten (dus nog maar even aan de studie Alex). Kees was een dagje naar Leiden en p…ste dus weer eens naast de bekende pot.
Groeten,
Bertus


Zaterdag 19 maart 2011
De club was vandaag nogal uitgedund. De molen draaide al vrij vroeg. Alex was weer één van eersten. Vier volle, want zoveel wind stond er nou ook weer niet. Het was maar goed dat Bertel en Alex afgelopen woensdag gemalen hebben, want nu hebben we weer een mooie voorraad.
Menno Brouwer, molenaar van 'de Sterrenberg'; heeft afgelopen week nog 75 kg kruidkoekmix voor ons opgehaald en natuurlijk voor "zijn" eigen molen.
Vandaag met elkaar hele gesprekken gevoerd over (oud collega) Arnoud en Margreet van der Mheen. We hadden net te horen gekregen dat hun 22 jarige zoon Anner afgelopen week overleden is. Een verschrikkelijk en erg groot verlies! Woorden schieten hierbij te kort! Anner kwam vroeger vaak enthousiast met zijn vader mee naar molen de Weert om te helpen etc. De beide molenaars en hun kinderen van oliemolen "Woldzigt" te Roderwolde hebben afgelopen maanden een wel erg zware en moeilijke periode gehad met ups maar ook erg veel downs, maar helaas met het gevolg dat ze hun zoon voor altijd moeten missen. Onvoorstelbaar! Arnoud en Margreet hebben alle emoties en persoonlijke gevoelens op een weblog onder woorden gebracht.
Zie hier.
We wensen hen veel sterkte toe!
Vandaag hebben we zoveel mogelijk kit tussen de schenkels en de fokken weggepeuterd. Vocht… vocht… vocht zat er onder. Een ramp voor het hout dus! Dat wordt klussen de komende tijd. Of we moeten met het bestuur overleggen hoe we dit grote rotte fokkenprobleem het beste op kunnen lossen.
Tegen 6 uur afgezeild. Omzet € 75,-
Kees

Zaterdag 26 maart 2011
De molen draaide alweer erg sierlijk toen ik zo rond half één aan kwam fietsen. Weer eens erg weinig wind op de zaterdag. De hele ploeg was vanmiddag aanwezig (minus Bertel die maar weer eens op jacht ging om een oldtimer te kopen). De verkoop was vandaag erg goed. Het griesmeel waren weer eens op. Aangezien veel Marokkaanse medelanders hun griezen bij ons inkopen (en waarschijnlijk thuis aanlengen met de wel erg goedkope bloem van de Aldi of de Lydl om er platte broden van te bakken) proberen we ze duidelijk te maken dat ze in hun grote familiekring maar geen reclame voor griesmeel van molen De Weert moeten maken. Het is niet aan te slepen.
De omzet voor vandaag was maar liefst €150,-
Halverwege de middag een groep van 6 molenaars uit Ameland ontvangen. Vooral molenaars van molen "De Verwachting" uit Hollum. Meel- en mosterd molenaars. Een fanatieke en erg enthousiaste ploeg. We werden overladen met meer dan 60 grote - en kleine potjes overheerlijke Amelander mosterd voor ons winkeltje (op verzoek van mij). Met vele aparte smaken en mooie namen. Tijdens de koffie met de hele ploeg lekker zitten keutelen over molens en allerlei andere zaken. Boeiend om eens te ervaren hoe zij met hun producten omgaan en daar dan ook veel succes mee hebben.
Waarschijnlijk moeten we de komende weken weer flink aan het malen. Een school in Meppel organiseert een actie voor Japan. Wij mogen het pannenkoekmeel leveren. De kinderen gaan z.s.m. bij de deur langs. Er zitten bijna 300 kinderen op school. Dat kon wel eens een gigantische klus worden!
De komende week gaat Wim een hele partij tarwe ophalen in Radewijk: 800 kg Hollandse tarwe, 500 kg Duitse tarwe 25 kg boekweit.
De molen hield er mee op en wij dus ook maar. Ik was tegen zessen al thuis.
Kees
APRIL 2011
Vrijdag 1 april 2011
Bertel en Wim hebben bijna twee ton tarwe in Radewijk opgehaald en alles naar boven geluid. Klasse! Over de botsing bij de molen van de volle kar met tarwe en de scootmobiel van Bertus (totalloss) ga ik het niet hebben deze keer. Het ligt nogal gevoelig!
Kees

Zaterdag 2 april 2011
Vandaag eindelijk het dakleer op molen "De Prullebak" geplakt. Dat was dus een heel gesmeer wanneer je voor het eerst zo'n klus gaat klaren. Het is uiteindelijk gelukt, maar er was na afloop wel erg veel benzine van Bertel zijn motor voor nodig om er na veel gepoets weer enigszins normaal en schoon uit te zien.
Vandaag bezoek gehad van Henk en Herjan van Vught die ondertussen onze molenstenen voor de maalstoel al gegoten hebben. Ze wilden eens zien hoe de oude steentjes eruit zagen. Al met al een sfeervol bezoek waarbij we voor een groot deel lekker buiten hebben kunnen zitten.
Aan het eind van de dag nog 225 kg tarwe gemalen want er stond een lekkere woei. De foto's staan hier.
Kees

Zaterdag 9 april 2011
De molen draaide al weer erg vroeg. De hele club was vandaag (behalve Bertel en Cor) aanwezig en hebben genoten van het ongelooflijk mooie weer. De wind was matig en dus we hebben beide molens maar rustig hun eigen gangetje laten gaan. Ondertussen het gras gemaaid en met Wim zijn prachtige elektrische verticuteermachine de grasmat eens flink onder handen genomen. Dat mocht wel, want tussen de nog net aanwezige grassprieten stond ongelooflijk veel onkruid en mos. Het geheel eens lekker omgewoeld en hierna met maar liefst twee kg graszaad weer ingezaaid. Hoewel het erg rustig was toch nog voor honderd euro verkocht. Tegen zes uur zijn Wim en Kees naar huis gegaan. Alex is nog een uurtje doorgegaan.
Kees
Ps. De molenstenen zijn klaar en nu moeten we nog bepalen wanneer ze gebracht worden.

Dinsdag 12 april 2011
De voorraad Duitse tarwe was finaal op. Aangezien er vandaag een schitterende woei stond hebben Wim en ik dinsdagmiddag in drie kwartier nog 150 kg tarwe kunnen malen. Dat ging er vlot omdat we de molen bijna niet hoefden te kruien en er meer dan genoeg wind stond om met blote benen te kunnen malen.
Kees en Wim

Vrijdag 15 april 2011 HULP VAN REESTMOND
Om 8.30 uur stond de tractor en de stevige houtversnipperaar al vroeg bij de molen. Samen met Bertel, Wim en Elske is de gigantische takkenbult weggewerkt. Nu ziet het er rond de molen weer enigszins toonbaar uit.

Zaterdag 16 april 2011
Prachtig mooi weer. Ons terras vlak bij de molen maar weer eens getest. Het was nog geen "rokjesdag" maar verder wel erg boeiend! (het volgende liedje van Bruce Springsteen past hier prachtig bij. Luister.
Vandaag niet zo heel erg veel gedaan. Aan het eind van de dag het gras met de brandspuit een flinke sloot water gegeven, anders komt het ingezaaide graszaad van zijn lang zal ze leven nooit tot groei en bloei. De hele club was aanwezig! Omzet ondanks de rustige middag toch nog € 90,-
Kees

BERICHT VAN EEN GESLAAGDE MOLENAAR
Dit bericht kreeg ik via de molenpost binnen van een molenaar uit het zuiden die net geslaagd was voor zijn molenaarsexamen.
Opmerking : Kees, enige jaren geleden heb ik informatie gedownload van jouw site en daarvan heb ik veel plezier gehad bij het voorbereiden op mijn molenaarsexamen. Vanmiddag ben ik geslaagd.
Dank voor het beschikbaar stellen.
Vriendelijke groeten, Ad Vermeltfoort Sint-Oedenrode

Zondag 17 april 2011 NAAR DE RIETVINK
Vandaag met Marieke (mijn vrouw dus) een bezoekje gebracht aan molen "De Rietvink" te Nijetrijne. Het was prachtig mooi weer en na een mooie wandeltocht door het natuurgebied "De Rottige Meenthe" uiteindelijk bij de poldermolen van Rolf en Lia van der Mark aangekomen. Veel fietsers en wandelaars en dus zat het terras bij de molen lekker gezellig vol. Een prachtige locatie. De molen draaide wat lusteloos rond, maar dat krijg je wanneer er te weinig wind staat. Een sfeervol bezoek en leuk om weer even wat bij te kletsen met de van der Markies. De foto's staan hier.
Kees en Marieke

Dinsdagmiddag 19 april 2011 NAAR MOLEN DE WINDLUST IN WOLVEGA
Vanmiddag een bezoekje gebracht aan molen de Windlust te Wolvega. De molen draaide volop met zijn vier volle zeilen en stond parmantig te glimmen in de zon. Molenmaker Johannes Kooistra van molenbouwer Hiemstra liep met een aantal 'controleerders' de gehele molen door (oplevering?). Helaas kwam ik dus net op het verkeerde moment. Ze hadden het te druk met de molen zelf. Dus werd het een wel erg kortstondig bezoekje. Ondertussen toch maar wat foto's en filmpjes gemaakt. Alle filmpjes waren, zo bleek thuis, helaas allemaal mislukt. De foto’s waren gelukkig wel goed. Zie hier.
Kees

Vrijdagmiddag 22 april 2011 FOKKEN BIJWERKEN
De fokken vandaag flink geschuurd en de open verbindingen vol met lijnolie laten lopen. Nu maar hopen dat dit beter tegen alle rotterij werkt.
Kees

Zaterdagmiddag 23 april 2011
Weer een bloedhete dag met helaas erg weinig wind. Mijn bezoek op vrijdagavond aan "de nacht van de natte zakdoek" was weer eens iets te gezellig en weer veel te laat met weer veel te veel... Vandaag niet zo veel puf om iets te doen. Dat kwam goed uit op deze mooie, warme en prachtige dag. De molen maakte ongeveer 120 enden per uur! We zijn dan ook bijna niet in de molen geweest, maar heerlijk op de drijvende steiger aan het vissen geweest. Het snoeken wilde niet en er is al met al bijna geen vis gevangen. Maar de sfeer was prima! Daarom heb ik de visboer maar ingeschakeld om snel zeven lekkerbekjes in het vet te gooien. Ze verdwenen later als sneeuw voor de zon. Bertel heeft op de drijvende steiger voor de molen nog een poging ondernomen om me onder water te krijgen. Nou dat was bijna gelukt. Mijn stoel kieperde achterover, maar door een supersnelle reactie kon ik me nog net, leunend met de voeten op de steiger en met de handen op de wal, deels boven water blijven. Slechts mijn achterwerk was nat. De mooie stoffen stoel van Stichting Welzijn verdwijn in no time geheel onderwater. Ik blij! en Bertel balen, want zijn plannetje was mooi mislukt. De stoel staat nu te drogen in de onderbouw van "de Prullenbak". Omzet vandaag € 75,-
Verder gaan we de komende weken 880 zakjes pannenkoekmeel maken voor de Koedijkslandenschool in het kader van een actie voor Japan. Dat wordt dus nog even flink doormalen de komende weken. Tegen 7 uur naar huis gegaan
Kees

NIEUWSBRIEF MOLEN DE RIETVINK
Lia van der Mark is geslaagd voor haar molenaarsdiploma (examen gedaan op de molen van Nico van Guldener in Oudemolen) Verder NIEUWSBRIEF NR. 22 gekregen. Zie hier.
Kees

Zaterdag 30 april 2011 KONINGINNEDAG
's Morgens om 8.30 uur al vele dozen naar de Groenmarkt gebracht. We hebben drie kramen gevuld met boeken die de mensen jaarlijks bij de molen inleveren. Elske, Wim en Ida (late Hennie van der werf) hebben de hele dag door boeken verkocht. Opbrengst zo rond de 270,- euro voor de molenpot. Verder vandaag de molen versierd (Alex en Bertel) en de gehele middag nog 500 kg gemalen (Alex en Kees). We moeten nog een hele bult pannenkoekmeel maken, maar de voorraad meel is in ieder geval weer mooi op peil. Alex heeft tegen 17.00 uur de molen afgezeild.
Kees
MEI 2011
Dinsdagmiddag 3 mei 2011
's Middags samen met Alex op de molen. Alex heeft maar liefst 450 kg pannenkoekmeel gemengd en keurig in grote zakken gedaan. GROTE KLASSE! Zo'n grote opdracht is prachtig, maar wanneer je alles met zijn tweetjes moet malen en klaar moet maken valt het toch wel tegen! De hele Koninginnedag (met erg veel wind) verliep hierdoor dan ook totaal anders dan de bedoeling was. Dat vond mijn vrouw Marieke dus niet zo leuk!
We waren van plan om 's middags wat terrasjes te pakken. Dat lukte dus niet! Ik had helaas geen keus! Er was eindelijk eens lekker veel wind en alles moest klaar zijn voor zaterdag 7 mei! Anders zou het i.v.m. molendag op 14 mei, nog een week later dus klaar zijn. Dat kon ik de Koedijkslandenschool niet aan doen! Dus... Gelukkig was het 's avonds ook nog erg sfeervol in de stad en heb ik het dubbel en dwars weer in kunnen halen.
Vanmiddag de maalstoel weer op zijn oude plek gehesen (met de kettingtakel) Daar komt hij (vind ik!) toch beter tot zijn recht. Daar is trouwens niet iedereen mee eens... Nu maar hopen dat de motor ook past. Tegen 7 uur naar huis gegaan.
Op de brug was iemand aan het "magneet vissen". Nooit eerder gezien. Met slechts een touw van 10 meter en een ongelooflijk sterke magneet (trekkracht 150 kg) haalde hij het ene na het andere voorwerp van ijzer boven water. Van voorvorken, fietsenframes, een motorblok, blikjes, tot messen aan toe. Al het ijzerwerk gooide hij op een kar om het later bij een ijzerboer weer in te leveren. Erg leuk en spannend werk. Lijkt me erg leuk om te doen (zie hier).
Kees

Donderdagavond 5 mei
's Avonds om 8 uur: Aankomst nieuwe stenen.
Donderdagavond 5 mei om 8 uur arriveerden de splinternieuwe stenen voor onze maalstoel bij Molen de Weert. De stenen zijn gemaakt door Molensteenfabrikant H. van Vugt & zn. (zie: http://www.molenstenen.com)
Na een lange reis uit Best (Noord-Brabant) was het dan eindelijk zover. Weer een nieuwe fase in het maalvaardig maken van de Grunniger maalstoel, die we vier jaar geleden aangeschaft hebben. We zijn er nog niet maar wanneer alles enigszins mee zit hopen we dat het geheel over een half jaar maalvaardig is. Met dank aan het Rabobank fonds die een mooi bedrag beschikbaar gesteld heeft om de nieuwe stenen te kunnen aanschaffen.
De foto's staan hier. Zie hier ook het krantenartikel.
Kees Vanger

(Meppeler Courant) De Weert kan straks ook elektrisch malen
zondag 8 mei 07:28
Meppel - Molen De Weert kan over een poosje ook bij windstille dagen tarwe malen. Donderdag werden er bij de molen twee splinternieuwe molenstenen afgeleverd.
De molenstenen worden geplaatst in een vier jaar geleden bij een boer in Groningen aangeschafte maalstoel. De molenaars hebben deze oude en vervallen maalstoel geheel gerestaureerd. De 100 jaar oude maalstenen waren compleet versleten en moesten vervangen worden. Met de hulp van een bijdrage van het Rabobankfonds van 1500 euro zijn er twee nieuwe stenen besteld.
Molenaar Kees Vanger: 'We zijn hier ongelofelijk blij mee. Er zijn genoeg dagen dat het niet waait en dan kunnen we niks. Dan moeten we klanten 'nee' verkopen en daar hou ik niet zo van. Het is ook niet goed voor de handel. Straks kunnen we altijd malen. Zie hier de foto's.

Zaterdag 7 mei 2011
ZAKJESVULMIDDAG
Vandaag maar liefst 900 zakjes gevuld met een hele grote en gezellige vulploeg. Maar liefst 16 'zakjesvullers' waren aanwezig! Klasse! Een actie voor een school in Meppel die met de opbrengst van de verkoop van echt pannenkoekmeel geld bijeen scharrelt voor Japan. Een leuke en ook bewerkelijke opdracht. Alles binnen een paar uurtjes gevuld. Na afloop alles sfeervol op ons terras afgerond want het was weer eens ontzettend mooi weer. Heerlijk om met zo'n grote ploeg dit soort klussen te klaren!
Kijk hier voor de foto's.
Kees Vanger

Woensdag 11 mei 2011
NAAR MOLEN VAN FAKKERT HOONHORST.
Vandaag op doorreis naar Nijverdal even snel een bezoekje gebracht bij de molenbouwers in Hoonhorst. Hier wordt de molen van Fakkert (mijn dochter zei nog "dat kun je beter niet in het Engels zeggen!") gerestaureerd.
Tot mijn grote verbazing zag ik dat de 66 jarige molenaar Waling Hofkamp druk in de weer was met het leggen van een nieuwe vloer. Waling is één van de molenaars van het eerste uur uit Friesland "Het blijft leuk werk zei hij nog!"
Hij helpt mee met de restauratie, maar is ook adviseur van molenmaker Kolthof.
De stelling is al geheel klaar. De kap ligt al op het molenerf en het spoorwiel ligt te wachten in het met veel plastic bedekte achtkant. De deels verrotte achtkantstijlen zijn weer opgelapt met nieuw hout en alles zit weer goed vast met stevige bouten (en veel constructielijm).
Hoewel het nog wel even zal duren voordat deze molen draait, zit er al flink schot in de restauratie.
Zie hier de foto's.
Kees Vanger

Zaterdag 14 mei 2011
NATIONALE MOLENDAG WIPSTOK GEBROKEN.
De dag begon fantastisch. Een super mooie molen wind, schitterende Hollandse luchten en zelfs een zonnetje op zijn tijd.
De molen draaide om 10 uur al met zijn vier volle zeilen. De boekenbeurs stond erg sfeervol rondom de molen. De gebakken kruidkoek zorgde voor een lekker lucht in de molen en er was erg veel bezoek. 's Middags nog ettelijke honderden kilo tarwe gemalen. Een levend monument zoals het hoort. De molenaars liepen te genieten. Zo hoort het!
Het bezoek genoot met volle teugen van zo'n bedrijvige molen met zingende stenen en zakken tarwe die naar boven geluid werden (de nieuwe voorraad uit Radewijk was weer binnen).
Tegen drie uur wilde Bertel Zomer de molen vangen en voordat hij het doorhad lag de wipstok, na een val van 10 meter, ineens gebroken op een paar centimeter naast hem op de stelling. Een kabaal van jewelste en een springende Bertel op de stelling. Ikzelf stond beneden op de begane grond, maar was na een supersprint binnen de 10 seconden op de stelling en zag de gebroken wipstok deels op de balie liggen met een gelukkig alweer rond lopende (zeg maar springende) Bertel. De wipstok had zijn onderbeen geschampt en dat voel je. Toch had het heel anders af kunnen lopen. Hij heeft een hele kudde engeltjes op zijn schouder gehad. Bovendien liepen er ook nog veel bezoekers en kinderen op de stelling rond. Je moet er niet aan denken dat...
Hierna zijn we snel naar de kap gegaan om met veel kunst en vliegwerk de molen te vangen. Dat ging prima. Het restant van de wipstok die nog als klein wipstokje uit de kap hing met zijn drietjes losgemaakt en aan een stuk touw laten zakken. Snel de halssteen van de nu erg zware vangbalk (zonder het tegengewicht van de wipstok) verwijderd om het geheel wat lichter te maken. De zeilvoering terug gebracht naar twee volle en de vangbalk samen opgetild en in de haak gedaan. Zo hebben we toch nog tot 's avonds zeven uur kunnen draaien.
De komende week gaan we snel op zoek naar iemand die een nieuwe wipstok voor ons maakt. Een iets dikkere hebben we met z'n allen unaniem besloten.
De foto's van deze enerverende dag met een omzet van € 300,- staan hier. Zie hier ook het krantenartikel.
Kees Vanger

P.S. Bertel wilde graag dat ik een in scène gezette foto ook ging plaatsen in MijnAlbum. Dat heb ik maar niet gedaan, dat zou iets te veel negatieve reacties oproepen. Hier in het logboek moet het kunnen???? Of toch niet?... Nou ja... vooruit dan maar (voorzichtig kijken)

zaterdag 14 mei 2011 MEPPELER COURANT.
LEKKER WINDJE GOED VOOR MOLENDAG
Meppel – Toen hij zaterdagmorgen vroeg wakker werd was het windstil. Geen goed teken voor Nationale Molendag, waarop het toch flink hoort te waaien. Gelukkig voor molenaar Kees Vanger trok de wind snel aan en was de molen de hele dag volop in bedrijf.
Vanaf het begin liep het lekker door met de bezoekers. Rond de middag was Vanger eigenhandig bezig krokante mueslikoekjes te bakken. Ook werd er kruidkoek geserveerd aan de bezoekers, natuurlijk gemaakt van meel van molen de Weert.
'Als we kruidkoek in de oven hebben, gaat de verkoop van de kruidkoek mix met sprongen vooruit!', lachte Vanger. 'Het ruikt dan zo lekker dat je de kruidkoek niet kunt weerstaan.'
Naast de grote molen, langs de kant van de weg, draaide ook het minimolentje dat hier sinds drie kwart jaar staat te pronken. Precies op schaal gemaakt door een van de molenaars en een molenaar in opleiding.
Verder werd op het buitenterrein een boeken- en lp markt gehouden. Lekker snuffelen tussen Konsalik-boeken en lp's uit de oude doos van bijvoorbeeld Demis Roussos en Alle dertien goed. De boeken zijn het domein van Ida Seinen, die tevreden was over de verkoop op deze dag. 'Sommigen gaan echt met een tas vol boeken naar huis.'
Mensen die boeken willen inleveren zodat Ida ze kan sorteren en verkopen, kunnen die inleveren tijdens openingstijden van de molen.

Dinsdagmiddag 17 mei 2011
KRACHTSTROOM AANVRAAG BIJ ENEXIS
Vandaag eerst Enexis, de beheerder van het energienetwerk, op bezoek gehad i.v.m. de aanvraag voor krachtstroom.
Tot ons aller verbazing bleek dat er wel krachtstroom in de meterkast van Stichting Welzijn aanwezig was (vele kenners die de afgelopen jaren de meterkast hebben gecontroleerd of er wel of niet krachtroom aanwezig was, hebben het dus finaal over het hoofd gezien). Dat scheelt dus weer €150,- dat is mooi meegenomen, want de nieuwe wipstok moet straks ook weer betaald worden.
Verder constateerde de monteur dat Enexis voor de aanwezige krachtstroom vanaf 2007 elk jaar rond de € 600,- bij St. Welzijn te veel in rekening gebracht heeft (35 amp i.p.v. 25 amp) Het stond dus verkeerd op de bon. Dat zijn leuke berichten voor de mensen.
Dit was dus een mooi bezoekje (voor ons) van Enexis aan de molen. Voor de krachtstroomaansluiting hoeven we dus niet extra te betalen!

Vanmiddag ook nog bezoek gehad van molenmaker Johannes Kooistra. Hij heeft de kapotte wipstok meegenomen naar de werkplaats van Hiemstra. Morgen gaan ze al beginnen met het maken van een nieuwe wipstok. Deze wordt een meter korter en dikker dan de gebroken wipstok. De houtkeuze is bankirai. De Meppeler mug (5 kg) komt er ook weer op en het geheel wordt in de grondverf gezet. Wat de kosten zijn weet ik nog niet precies!
Wanneer alles mee zit wordt de nieuwe wipstok zaterdag weer terug gehangen. Dit wordt gedaan op de heerlijk ouderwetse manier met een touw aan de bovenste wiek en halverwege een katrol. Lijkt me erg leuk om mee te maken.
Al met al erg vlot. Nu maar hopen of het binnen zo'n kort tijdsbestek ook lukt.
Kees Vanger

Woensdagmiddag 18 mei 2011
KATROLLENVANG MOLEN DE WEERT.
Molen de Weert draait deze week met een iets ander bedieningssysteem van de vang dan normaal. Onze wipstok ligt, na een breuk op Nationale molendag, in de werkplaats van molenmaker Hiemstra te Tzummarum. Aan de nieuwe wipstok wordt gewerkt!
Door een prachtig, erg handig en goed werkbaar katrollensysteem bedacht door Bertel en Alex is de vang vanaf de stelling eenvoudig te bedienen. De molen heeft daardoor een groot deel van de dag kunnen draaien.
Zie hier hoe het werkt.

Zaterdag 21 mei 2011
DE NIEUWE WIPSTOK HANGT AL.
Na de breuk van onze wipstok (volgens Wim vangstok) vorige week zaterdag tijdens nationale molendag, is er de afgelopen week veel geregeld en erg hard gewerkt en om alles zo spoedig mogelijk weer voor elkaar te breien.
Na overleg met molenmaker Johannes Kooistra van molenmaker Hiemstra te Tzummarum is er in de werkplaats hard gewerkt om weer een mooie wipstok voor Molen de Weert te maken. Molenmaker Rolf Dijkema heeft er zijn ziel en zaligheid in gelegd en is veel aan het zagen en schaven geweest De schilder heeft de wipstok tweemaal in de grondverf gezet. Rolf heeft er echt iets moois van gemaakt. SUPER!

Johannes stond om 9.30 uur al met zijn 'werkbus' plus een prachtige nieuwe wipstok bij de molen. Hij had vanmorgen zelfs al een ballonvlucht achter de rug. Het geheel snel omhoog getakeld. De nieuwe wipstok is niet alleen wat korter (1 meter) en dikker maar ook veel zwaarder (bankirai) Dat scheelt nogal wat met de vorige.
Het vangtouw hebben we weer bevestigd. De mug kreeg een vriendelijk gezichtje en is met vier stevige bouten weer goed vastgezet. Aan het eind van de wipstok is het oorspronkelijke en helaas tijdens de val gebroken hartje vervangen door een Frysk pômpeblêd. Daar had ik als Fries dan ook totaal geen moeite mee. De anderen zagen het hoofdschuddend en gelaten aan!
Hierna een heel lang touw aan de onderstaande wiek bevestigd en in dit stevige stuk touw op plm. 7 meter afstand van de wiek een katrol goed vastgeknoopt en ook voorzien van een sterk stuk touw om de wipstok mee omhoog te hijsen. Johannes zijn bus werd op een flinke afstand van de molen in het gras neergezet. De molen werd een halve slag gedraaid zodat het touw hoog boven de molen uitstak. Dit touw aan de bus vastgezet en al achteruit rijdend goed strak getrokken. Hierna verliep alles erg vlotjes en binnen 15 minuten hing de wipstok keurig op zijn plaats. Wat een leuke hijsklus!
Na het koffiedrinken, vele sfeervolle pauze, vis eten (Bertus was jarig geweest) grasmaaien nog een prachtige vaartocht gehouden met Cor zijn opduwertje, nadat we de deur van de nog bezeilde molen op slot gedaan hebben. Het waaide toch niet!
Een dag om in te lijsten zo sfeervol. Het voordeel van een grote groep molenaars etc.
Groet namens de hele club Kees Vanger
De foto's staan hier.

MEPPELER COURANT Molen De Weert kan weer veilig draaien.
Zondag 22 mei 10:40
Meppel - Molen De Weert kan sinds zaterdag weer veilig draaien. Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 14 mei was de wipstok gebroken. Met deze zeven meter lange en erg zware balk die uit de kap hangt, kunnen de molenaars de rem van de molen bedienen. Molenmaker Hiemstra in Tzumarum heeft vorige week hard gewerkt om een nieuwe wipstok te maken. De nieuwe stok is zaterdagochtend op een ouderwetse manier geplaatst achter in de kap van de molen (zie krantartikel).

Zondagmiddag 22 mei 2011
Ik draai bijna nooit op zondag, maar vandaag kwam collega molenaar Erwin de Jonge van 'de Wieker Meule' met een aantal vrienden op bezoek na een fietstocht door de omgeving van Meppel. Dus veel koffie en thee gezet. De molen draaide, lekker zonder zijn zeiltjes. Er stond dan ook een mooie woei. Daardoor (en een plaatselijke regenbui) kwamen ze ook wat later. Wind tegen dus! Onze mooie molen laten zien en vooral aandacht besteed aan hoeveel mooier deze molen is dan... Hierna lekker op de "vergaderzolder" zitten kletsen. De molen heeft van 14.30 uur tot 17.00 uur gedraaid.
Kees

Zaterdag 28 mei 2011
Wim was rond 10 uur de molen al aan het opzeilen (..."ben ik die Grunniger eindelijk eens voor”...). Er stond een prachtige wind. Ikzelf moest vanmorgen helaas eerst nog ergens naar toe. Tegen enen kwam ik al op een stevig malende en bestoven molen. Albert, Bertel, Cor, Wim en Alex zagen er ook al wit en bestoven uit. Vanmiddag erg veel gemalen. We hebben nu dan ook een pracht van een voorraad meel de stellingzolder liggen. Zelfs heel erg veel griesmeel... Waar zijn nu ineens onze Marokkaanse klanten? Wanneer we veel griesmeel op voorraad hebben zie je onze Marokkaanse klanten ineens niet meer. Vreemd! Ze komen meestal op dagen wanneer we door de griesmeelvoorraad heen zijn en lopen dan mopperend en zonder een zak gries weg. Ikke niet begrijp!
Vanmiddag slechts voor 60 eurietjes verkocht. De molen draaide lekker pittig met zijn vier volle zeilen. We zitten nu voor 2011 alweer op 170.000 omwentelingen. Vandaag het gras maar weer eens gemaaid Het geheel ziet er nu erg netjes uit.
Tegen 19.00 uur heeft Alex de molen afgezeild.
Kees
JUNI 2011
UNIEKE STAARTTJASKER.
Van Stafan Teling kreeg ik een seintje dat het project van de bouw van een nieuwe staarttjasker al op nationale molendag naar buiten gebracht is op molen 't lam te Woudsend. Omroep Fryslân heeft er ook al aandacht aan besteed, zie youtube
Nou kan ik alle foto's die ik bij de bouwer van het model van deze unieke staarttjasker gemaakt heb (in 2010) eindelijk laten zien (ik had Cees Nootenboom en Jaap Kuitert beloofd de foto's niet eerder te laten zien!)
Jaap Kuitert heeft het model gemaakt en het geheel ziet er werkelijk prachtig uit. Bovendien werkte het model prima en maalde met het scheprad het water flink rond. Al met al een goed initiatief om deze molen in Friesland niet alleen te bouwen, maar ook daadwerkelijk een functie te geven.
Ik ben benieuwd! De foto's die ik van dit molentje op schaal bij Jaap Kuitert gemaakt heb staan hier
Kees

Zaterdag 4 juni 2011
HET HOUDT JE VAN DE STRAAT... MAGNEETVISSEN
Afgelopen week een supermagneet besteld met een trekkracht van maar liefst 120 kilogram. Vanmorgen kwam het pakketje binnen en snel een sterk stuk nylon touw van 20 meter aan de magneet vastgeknoopt en als de wiedeweerga naar de molen. Na het opzeilen van de molen mijn nieuwe aanwinst uitgeprobeerd in het riviertje de Reest die vlak langs de molen stroomt. We hebben vanmiddag heel wat ijzerwerk van de bodem af kunnen halen. Zelfs een hele complete fiets kwam naar boven, maar ook twee prachtige muntjes. Het enthousiasme was niet te stuiten en om de beurt zijn we bijna de hele middag aan "het vissen" geweest. Wat is dat leuk en spannend om te doen! Zie hier.
Vandaag weinig bezoek gehad, aangezien de meesten doorreden naar het grachtenfestival. Toch nog een omzet gedraaid van € 95,-
Molen de Vlijt stond draaide lustig en mooi versierd zijn rondjes.
Kees

Zaterdag 11 juni 2011
Tegen 12 uur stonden vijf kinderen plus hun meester (Marius van Dijk) van de Koedijkslandenschool al bij de molen. Samen hebben we de molen eerst op de wind gezet. Het kruien met zo'n club gaat lekker vlot en daar heb ik totaal geen problemen mee. Hierna bij het kruirad even wat foto's gemaakt de plaatselijke krant en omroep Meppel. De pannenkoekmeelactie van deze school heeft in totaal €1044,- opgebracht. Voor de slachtoffers van de tsunami in Japan.
Hierna de molen snel opgezeild en als de wiedeweerga de magneten weer tevoorschijn gehaald en heerlijk in het zonnetje aan het magneetvissen geweest. De verkoop ging ondertussen ook nog door en al met al hebben we toch nog voor € 95,- verkocht. 's Middags nog 5 liter rauwe lijnolie opgehaald en tegen 4 uur de molen rustig laten draaien deur op slot en in de grachten van Meppel weer heel wat ijzer van de bodem afgeschraapt. Tot nu toe al drie fietsen uit het water gehaald. Ik ben tegen half zeven naar huis gegaan. Bertel en Wietse zijn doorgegaan.
Kees

Zaterdag 18 juni 2011
Kom ik eens in een enthousiaste bui extra vroeg (11.15 uur) naar ons paradepaardje, zie ik al van verre dat ondanks een stevige zuidwestenwind de molen niet opgezeild is en dus ook niet draait. Niemand aanwezig, behalve een stuk of 40 Marokkanen voor de deur die griesmeel willen hebben. Helaas dus! Met heftige tegenwind weer naar huis teruggebuffeld om eerst maar met een logerende kleindochter van 5 jaar en haar oma (mijn vrouw dus) een broodje te eten. Gelukkig doet mijn scootmobiel het weer goed na het "kusje" dat hij van Bertel ontvangen had. Geen probleem met de tegenwind, hij gaat er weer vrolijk tegenin. Na de maaltijd terug naar de molen waar Albert, Elske, Bertel en Alex nu aanwezig waren. Later kwamen ook nog Harrie en Helena. Kees was met vrienden aan het uitwaaien op Schiermonnikoog. Zal wel weer gepaard gegaan zijn met het nodige gerstenat en vis. Omdat er weinig te doen was, werd er door Bertel en anderen weer met de magneet in de Reest gevist. Het aantal klanten dat ons wist te vinden was vandaag niet groot, maar een omzet van 55 euro was op deze winderige dag niet verkeerd.
Groeten,
Bertus van Dijk

BEZOEK AAN MOLEN FAKKERT TE HOONHORST
Vandaag weer een bezoekje gebracht aan molen Fakkert in Hoonhorst om te zien hoe het staat met de restauratie van deze molen die gelukkig komt uit het nog pre Bazelmanse tijdperk.
Mijn splinternieuwe filmcamera direct maar eens goed uitgetest. Volgende keer eerst maar eens de handleiding lezen. Da's toch handiger!
Volgende week donderdag wordt het achtkantkap weer op hun oorspronkelijke plaats gehesen.
Een (YouTube) impressie is hier te zien.
Kees Vanger

Zaterdag 25 juni 2011
Tegen enen de molen opgezeild, nadat ik alles boven in de kap eerst eens goed in de reuzel gezet heb.
Vandaag beide oude molensteentjes naar beneden laten zakken. Deze stenen sieren nu de onderbouw van 'molen de Prullenbak'. De ligger staat tegen het gebouwtje en de dikke loper heeft Bertel met een speciale kraan vlak voor de ingang laten zakken en goed ingegraven. Het geheel staat erg mooi.
Vandaag nog een hele partij tarwe en kruidkoekmix uit Radewijk opgehaald (door Elske) naar boven geluid. Omzet vandaag € 50,-. Tegen zessen afgezeild. En beide molens overhek weggezet.
Aanwezig; Bertel, Alex, Bertus, Kees.
Kees
P.S. Bertel heeft al onze oudijzervondsten naar de ijzerboer gebracht. Totaal bijna 700 kg en dat keer € 0.18 Reken maar uit. Hiervoor kunnen we weer een mooie nieuwe magneet bestellen!

Condensspoor-vliegtuigstreep (soort cirrus)
Vanmiddag en vanavond waren er veel wilde en breed uitwaaierende vliegtuigstrepen te zien. Ook hiermee kun je het weer enigszins voorspelen.
Condenssporen (ook wel vliegtuigstrepen genoemd) die het licht van de zon iets kunnen temperen, zijn kunstmatige wolken die ontstaan doordat uitlaatgassen van vliegtuigmotoren de hoeveelheid waterdamp en roetdeeltjes in de lucht op de vliegroute doen toenemen. Dat gebeurt meestal rond 10 kilometer hoogte in de atmosfeer, waar de lucht zeer koud is en het meer dan 40 graden vriest.
Koude lucht kan maar weinig waterdamp bevatten en de extra waterdamp, die daar in de lucht wordt gebracht, leidt daarom direct tot wolkenvorming in de vorm van strepen.
De strepen verraden veel over de atmosfeer op grote hoogte.
* Lossen ze snel op dan wijst dat op droge lucht en is de kans op een weersomslag klein.
* Lossen de vliegtuigstrepen erg langzaam op of groeien ze flink uit, dan is er in de regel een weersverandering op til. Wanneer de condensstrepen snel vervormen en breder worden, zijn er grote variaties in de wind. Dat kan wijzen op een front in aantocht.
Let er maar eens op. Bovendien is het erg boeiend om op deze manier ook eens met het weer bezig te zijn.
Groet,
Kees Vanger

Dinsdag 28 juni 2011
Ik wilde de molen die nog steeds overhek stond recht zetten in verband met het naderen van een stevig onweersfront. Toen ik bij de molen kwam bleek dat de molen al keurig verankerd stond. Bertel was met net voor!
Kees

Donderdag 30 juni 2011 (nieuws van stichting molen Fakkert)

MOLEN FAKKERT OP ZIJN PLEK GEHESEN (zie foto)
Vandaag 30 juni 2011 zijn de molenstenen, de achtkant, de koningsspil, de bonkelaar en de kap opgetakeld. Onder intense maar beperkte belangstelling is de hele dag een grote kraan van Wagenborgen bezig geweest met alle hijswerken. Er was maar weinig bekendheid gegeven aan deze gebeurtenis op verzoek van de aannemer Kolthof. Het was goed weer, zoals u kunt zien op de foto's die ook zijn geplaatst. Veel mensen hebben de werkzaamheden gevolgd via de webcam. De molen staat nu bijna in volle glorie in de kern van het dorp, alleen de wieken ontbreken nog. Die zullen pas na de bouwvak worden gestoken. Rond de monumentendag op 10 september komt er meer nieuws een mogelijkheden om alles te bekijken. De officiële opening, het 'lichten van de vang' zal in mei 2012 plaatsvinden, als de molen bijna 150 jaar bestaat.
We zijn trots en heel tevreden.

MOLEN FAKKERT IN HOONHORST
Wie over honderd jaar de Hoonhorster geschiedenisboekjes opent, ziet de datum 30-06-2011 rood omcirkeld. Hijsen Molen van Fakkert, historisch moment. Ze wilden in eerste instantie niet al teveel aandacht voor de operatie, maar als uiteindelijk de grote achtkant bovenop het ondergedeelte van de Fakkert wordt getakeld is er toch heel wat belangstelling.
Achter de hekken, met de hand boven de ogen om de zon af te schermen, turen tientallen Hoonhorsters naar het spektakel in het hart van de dorp. Een videocamera bovenop de St. Cyriacusschool legt het hele luchtwerk vast voor het nageslacht. Want de restauratie van de molen van Fakkert is een historische gebeurtenis, zo wordt vandaag duidelijk.

Stichtigingsvoorzitter Willem de Bruijn ziet de hele klus en de toeloop glimlachend aan. Ook om zijn middel bungelt een fotocamera. "Een feesttent? Die laten we nog even achterwege. De aannemer moet rustig zijn werk kunnen doen. Volgend jaar, als de molen 150 jaar bestaat en de complete restauratie wordt afgerond, dan vieren we het feestje."

De hele operatie begint deze donderdagochtend al voor achten als de mannen van het Friese aannemersbedrijf met de voorbereiding starten. Na wat passen, meten en het bevestigen van de kettingen, gaan in rap tempo de molensteen, de koningsspil en de bonkelaar de lucht in. Kort daarop gevolgd door de grote achtkant: het meeste spectaculaire van de ochtend. Vlak voor het middaguur volgt tenslotte de kap, waarna de molen van Fakkert weer in de verre omgeving valt te bewonderen. Hoonhorst was kaal zonder molen, erkent De Bruijn. "Het is toch het hart van dit dorp. De molen van Fakkert staat op een kruispunt van wegen. Van welke kant je ook komt, je komt daar altijd op uit." De Bruijn noemt de restauratie - op het juiste moment uitgevoerd omdat het verkrijgen van een subsidie nu een utopie zou zijn - een winstpunt voor het dorp. "De fietsers en de wandelaars hebben een markant punt terug."

De aandacht vanuit het dorp - ondanks het 'stilhouden' weet heel Hoonhorst ervan - beperkt zich niet enkel en alleen tot de toegestroomde toeschouwers. Achter De Bruijn staat de webcam geposteerd. "Ik heb zelf ook wel eens op de site gekeken, je kan de werkzaamheden mooi volgen."

Langzaam maar zeker begint het dorpshart van Hoonhorst weer te kloppen. Het duurt niet lang meer of ook de wieken worden in de kap gestoken en de hekken om het bouwterrein mogen weg. Dan kunnen de bouwhelmen af en de feestmutsen op.
Hoonhorst, 30 juni 2011, een historische dag
JULI 2011
Zaterdag 2 juli 2011
De molen draaide wel heeeeel erg pittig toen ik aan kwam rijden. Bertel denkt nog steeds dat het een poldermolen is. 't Is hem moeilijk af te leren! Vier volle zeilen en een nogal vlagerige wind vandaag. Vandaag niet zoveel uitgespookt. Het gras deze keer maar weer gemaaid en enkele klanten bediend. De verkoop is niet zo denderend in de zomer. De omzet was slechts € 40,-
Aanwezig: Alex, Bertel, Albert, Bertus, Jenfrie en Kees. Cor zit op dit moment ergens met zijn vrouw in Bolivia. Tijdens het magneetvissen heeft Jenfrie een erg oud naambordje van een bekende Meppeler naar boven gehesen. Na een stevige poets- en sopbeurt hebben we dit mooie en geëmailleerde naambordje naar Stichting Oud-Meppel gebracht. Het werd enthousiast in ontvangst genomen. Jenfrey kreeg zelfs een officieel papiertje mee als herinnering .
Ik ben tegen half zeven naar huis gegaan. De boys hebben de frituurpan maar weer eens aangezet en zullen de dag wel vitaminerijk afgesloten hebben. Worden ze steeds ronder? Of lijkt het zo?
Kees

Zaterdag 9 juli 2011
De molen draaide nog niet toen ik tegen enen aan kwam rijden. Dat is wennen. Alex afwezig dus! De eerste klanten en een vader met een heel enthousiast molenkennertje ("ik weet heel veel van molens hoor") van ongeveer 7 jaar stonden al voor de deur. Snel de klanten geholpen en het publiek ingeschakeld bij het kruien. Handig, want de molen moest een heel stuk gekruid (gekroden?) worden. Iedereen was vandaag afwezig. Alleen de diehards Bertus en Kees waren present.
Halverwege de middag bezoek gehad van Ger Kerkhoven (en zijn vrouw) die nu in Wormer woont. Ger heeft ons vroeger een hele poos elke zaterdagmiddag geholpen. Hij woonde toen nog in Havelte. Ger heeft een jaar terug ons helaas gesneuvelde modelmolentje meegenomen om thuis op te knappen. Het is hem helaas niet gelukt om er nog wat van te maken, maar als goedmakertje kregen we van hem een identiek molentje dat hij in 2004 opgeknapt heeft. Splinternieuw zelfs! Een aanwinst waar we er trots op zijn (zie foto) BEDANKT!
Tegen het eind van de middag kwam Gert van der Weide (molenaar in Nieuwleusen) nog even langs. Toen we hem uitlegden wat magneetvissen was en hoe het moest, hadden we geen kind meer aan hem. Hij heeft het riviertje de Reest helemaal leeg gevist.
Tegen 18.00 uur de molen afgezeild. Omzet vandaag € 50,-
Kees

Zaterdag 16 juli 2011
De hele club was present. Zelfs weer een nieuwe enthousiasteling die molenaar wil worden. (uit Meppel) Bert Kuiper heeft vandaag meegelopen bij ons vandaag nogal erg drukke ADHD cluppie. Bert hebben we maar direct afgeleerd dat hij nooit meer op sandalen op de molen moet verschijnen. Te link! Bert heeft het de hele middag volgehouden. Wim heeft hem elke hoek van de molen laten zien.
We kregen vanmiddag het mooie bericht van onze sympathieke buurman Klaas van der Hoek te horen dat bij het onderzoek in het ziekenhuis afgelopen woensdag gelukkig heeft uitgewezen dat de uitzaaiingen niet kwaadaardig waren. Hij heeft een paar spannende en moeilijke weken achter de rug. Sterkte namens ons hele cluppie toegewenst.
Alex heeft de meelkuip weer teruggeplaatst. Alles is weer schoon. Verder vandaag niet erg veel gedaan. Zelfs het gras niet eens gemaaid, maar wel mijn nieuwe rookoven uitgetest. De makrelen die Bertel en Wietse vorig weekend bij Den Helder uit zee geplukt hebben een uurtje in de rookoven laten garen en natuurlijk met zijn allen opgepeuzeld. Nou als sneeuw voor de zon! Gaan we vaker doen! Toen het weer eens begon te regenen waren de plekjes in het schuurtje van 'De Prullenbak' snel gevuld (zie foto's)
De molen heeft de hele middag met vier volle lekker vlot zijn rondjes gedraaid. Omzet plm. € 50,- Aanwezig: Alex, Elske, Bertel, Bertus, Wim (weer terug van maar liefst 6 weken vakantie) Albert, Bert, Wietse en Kees.
Volgende week ben ik afwezig. De sleurhut moet weer gevuld worden. Zondag vertrekken we naar Terschelling.
Kees

Zaterdag 23 juli 2011
Een dag met veel wind en bijna geen klanten. Alex en Bertel hebben de voorraad in de winkel flink aangevuld: er zijn veel zakjes gevuld. Wel met het nodige gemopper dat de zakjes te klein waren. Er moet wat te zeuren zijn, anders is er geen motivatie om iets te doen. Zeg je er iets van dan wordt dat door Bertel gelukkig laconiek (Bertel wist dit woord foutloos te spellen ) opgevat. Omdat mijn dochter mij en mijn vrouw had uitgenodigd voor een etentje buitenshuis ben ik op tijd naar huis gegaan. Verder aanwezig: Albert K. en Wietse. Omzet op dat moment een kleine 15 euro.
Bertus van Dijk

Donderdag 28 juli 2011
's Morgens met Cor, die met zijn schip bezig was, de molen halfom gekruid. Er was wel een beetje wind. Het bezoek aan de molen was erg karig. In totaal zijn er 6 mensen geweest.
Om 12.00 liet Bertus zijn gezicht even zien, en ging na wat ironische opmerkingen, naar ik verwacht, weer naar zijn favoriete viskraam.
In de middag heb ik met buurman Klaas de voorbijgangers gegroet en de toestand in de wereld besproken. Een rustige dag.
Wim Degeling

Zaterdag 30 juli 2011
Ik wilde weer graag de eerste zijn om mijn favoriete werk aan de molen te doen. Het kruien van de molen, maar liefst 180 graden. Eerst ingegaan op de uitnodiging van Klaas om koffie te drinken. Dus een half uur later was Alex mijn assistent bij het kruien.
Het was een drukte van belang. Veel personeel, veel bezoek.
Bezoekers uit Zwitserland, Oostenrijk, China, Duitsland. Albert deed de rondleidingen in het Duits. Ik heb later met Zwitsers en Chinezen gepraat over Kanton en Kantonnees.
Aanwezig waren Bertel, Bertus, Albert, Elske, Wim, Alex en Klaas.
Goede omzet: € 77,50
Wim Degeling
AUGUSTUS 2011
Donderdag 4 augustus 2011
Om 11.45 uur kwam ik bij de molen. De Nederlandse vlag wapperde, dus Alex was op de molen. Maar de molen stond stil! Op de stelling zat Alex treurig te kijken, zijn armen en benen vol korsten bloed. Hij was gevallen met een scooter waar hij achterop zat bij een kameraad.
Klaas van der Hoek kwam ook mee koffiedrinken op het molenterras. Hij stelde voor een tafel als kraam neer de zetten, dan kon Alex met de benen op een stoel de winkel beheren. Bertus heeft ook een tijd in de winkel gezeten. Toch nog voor € 50,- verkocht. Om kwart voor zeven ben ik naar huis gegaan, Bertel was weer in aantocht.
Wim Degeling

Zaterdag 5 augustus 2011
Vandaag was het weer eens klussen op Molen de Weert. Er stond dan ook erg weinig wind, dus dat kwam goed uit! Aangezien de toestand van onze fokken, die nog maar 12 jaar oud zijn, erg rampzalig is hebben we de waterafvoer van de schenkels verbeterd door er extra gaten in te boren. Met een erg lange boor konden we de gaten keurig op de juiste plaats en zo dicht mogelijk bij de fok aanbrengen. Een leuke klus! De fokken (red cedar) en de schenkels zijn al vrij gemaakt van kit (nooit meer doen dus!) en moeten nog voor een deel geschuurd worden. Wanneer alles bijgewerkt is gaan we de gevoelige delen zoveel mogelijk bewerken met rauwe lijnolie. Waar olie zit kan geen water komen (verwachten we/ik). Nu maar hopen dat we de rotterij hiermee voor een deel stop kunnen zetten of in ieder geval kunnen vertragen.
De foto's staan hier.
Kees Vanger

NIEUWS VAN MOLEN DE RIETVINK. Zie hier

Zaterdag 12 augustus 2011
Weer een rustige dag op de molen. Je wordt zo langzamerhand ook een halve tuinman op de molen. Het tuinonderhoud van Stichting Welzijn is ondertussen al geheel door ons over genomen. Vandaag dus ook maar weer eens. Grasmaaien, schelpenpad met de schoffel onkruidvrij houden en ook nog alle begroeiing van ons zelf gemaakte vlechtscherm verwijderd. Een stevige klus maar alles ziet er nu weer erg netjes uit. De molen kwam vandaag dus op de tweede plaats en hebben 'm de hele middag maar rustig voor de prins laten draaien. Na afloop alle drukke werkzaamheden maar even weggespoeld met een lekker koud pilsie.
Kees

Maandag en dinsdag 14-15 augustus 2011 OPRUIMDAG
Maandag samen met Alex, Elske, Wietse en Kees met de professionele hogedrukspuit een groot deel van de molen schoongespoten. Wat een fantastisch apparaat. Alle groene alg-aanslag verdween als sneeuw voor de zon. Natuurlijk zijn we ook druk aan het soppen geweest met een de luiwagens. Het baliehek en de weeg ziet er weer spic en span uit. Helaas kwam en na twee uurtjes spuiten een klein gaatje in de hogedrukslang. Zelfs het dikste tape hielp niet om het gaatje dicht te krijgen. Hierna zijn we binnen aan de slag gegaan (Alex en Kees). Wat een puinzooi. Alles eens flink uitgemest. Hier bijna anderhalve dag mee bezig geweest. Nu maar hopen dat de molen eindelijk eens netjes blijft.
Kees en Alex

Zaterdag 20 augustus 2011
Ik was nogal aan de late kant op de molen. De hele morgen bezig geweest met de voorbereidingen voor het afscheidfeestje van mijn dochter (Carlijn). Dit feestje wordt morgen bij ons in de tuin gehouden en we verwachten rond de 35 bezoekers. Samen met haar vriend (Dennis Kuiper) vertrekken ze over twee dagen naar Zuid-Afrika voor een stage van een half jaar.
Dat wordt ook nog eens 180 graden kruien was mijn eerste gedachte toen ik erg laat naar de molen fietste. Ik wist dat de bezetting vandaar erg minimaal was, omdat bijna iedereen iets anders te doen had. Vlak bij de molen aangekomen zag ik tot mijn grote verbazing dat de molen er al gekruid en opgezeild bij stond. Een heerlijk gevoel was dat! Albert Kreulen was vandaag vroeg op de molen en had de molen helemaal alleen op de wind gezet. Nou ja….. er was bezoek en ik heb die meneer ("hij had heel wat in zijn bloesje") maar even goed mee laten helpen bij het kruien. We konden dus direct aan de koffie. Vandaag aanwezig: Elske, Alex, Kees, Cor en Albert. Veel bezoek gehad en een prachtige omzet gedraaid (€ 110,-).
Bertel kwam aan het eind van de middag nog even langs met zijn glimmende oldtimer. Hij was naar de oldtimerdag geweest in Ruinerwold en daar kan je natuurlijk niet naar toe met een smerige auto. Tegen 18.00 uur de molen samen met Cor afgezeild.
Kees

SCHATTIG!
Ik kwam afgelopen week in de molen een mapje met prachtige oude foto's tegen. En daar kwam ik ineens een erg lief en verlegen jongetje tegen.
Kijk maar eens op hoe schattig... hier
groet,
Kees

MOLEN VAN MONTEFIORE JERUZELEM
Het prille begin van de restauratie van de molen van Montefiore in Jeruzalem is gemaakt. Zie hier
Het hout voor de nieuw kap is gezaagd. Op dit filmpje zie je hoe Willem Dijkstra alles goed in de gaten houdt.
Bouwbedrijf Dijkstra uit Sloten (Fr) voert de restauratie uit. Jammer dat ze zo weinig aandacht besteden (foto's etc.) aan deze unieke restauratieklus. Daarom ben ik maar wat gaan googelen. Als alles meezit, zal de molen eind juni 2012 helemaal gerestaureerd zijn.
Groet,
Kees Vanger

Deze oproep gestuurd naar de vier Noordelijke afdelingen van het gilde (er is van te voren overleg geweest) en dit bericht ook op het molenaarprikbord geplaatst
OPEN LESDAG OM NIEUWE MOLENAARS TE WERVEN.
Op zaterdag 10 september organiseren de vier noordelijke provincies gezamenlijk weer een open lesdag om molenaars te werven. Het is dan monumentendag. We hopen dat veel molens deze dag meedoen.
Op deze dag mag er met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Er kan meegewerkt worden op de molen. Helpen bij het kruien, het smeren en opzeilen van de molen etc. Ook mag men op plaatsen in de molen komen die normaal voor het publiek gesloten blijven. De molenaar zal dan extra uitleg geven over het inwendige van de molen en de techniek. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden, welke opleiding en waar dat mogelijk is.
Samen proberen we de mensen enthousiast te maken voor onze mooie hobby.
Om aandacht aan deze dag te besteden is het erg belangrijk dat de pers ingeschakeld wordt. Vooral de kleine regionale kranten kunnen hierbij een grote rol spelen.
Diverse krantenartikelen (van de open lesdag in 2007 waarbij maar liefst 70 molens meededen) staan in onderstaande link die (na aanpassing aan de eigen situatie) als voorbeeld gebruikt kunnen worden voor de regionale krant of kabelkrant etc.
Deze teksten kun je hier downloaden.
We hopen dat zoveel mogelijk molens in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel aan deze dag meedoen!
ALVAST VEEL SUCCES TOEGEWENST.
Groet Kees Vanger

Donderdag 25 augustus 2011 DONDERDAG MEPPELDAG
's morgens vroeg al naar Radewijk gereden om weer een nieuwe voorraad tarweproducten bij molen Windlust op te halen. Zoals gewoonlijk bij de familie Ter Voorde stond de koffie alweer klaar. Rolf Wassink was deze keer ook aanwezig om de molenaar te helpen ("het is eigenlijk te druk"). Vol beladen weer naar Meppel gereden. Meer dan 400 kg durfde ik niet mee te nemen. Dat wilde ik mijn mooie Mazda 6 niet aan doen! (zie foto)
De molenaars waren al druk in de weer toen ik aan kwam rijden. De molen heeft vandaag wel heel erg lang achter elkaar gedraaid. Van 's morgens 10 uur tot maar liefst 's avonds 12 uur. Er was dan ook veel te doen.
Tegen 7 uur begon de optocht als afsluiting van de 6 Donderdag Meppeldagen vlak bij de molen. De Weert draaide lekker rustig en versierd zijn sierlijke rondjes. Veel kijkers langs de weg en op de stelling. Erg sfeervol. (zie foto's)
Kees

Vrijdag 26 augustus 2011
Bijna de hele dag met zijn vijven (Elske, Alex,Wim, Kees en Bertel) druk in de weer geweest met de voorbereidingen voor ons Broodbakfeest van morgen. Dus grasmaaien, makrelen ophalen (50 stuks) bij de visboer, makrelen zouten, brood bestellen bij de bakker, inkopen doen (Elske) een moeizame jacht naar eikenhout (Arjan bedankt dat het uiteindelijk toch nog gelukt is), grote partytent ophalen bij café De Tapperij (bedankt!) party tenten gekocht bij de Gamma (want we verwachten regen), rooktonnen verder afmaken (Bertel) etc. etc. Al met al nog een hele klus! (zie foto's)

P.S. Bertel heeft nog een mooie vondst gedaan (waar?... geheim) en kwam met (een helaas gebroken) molensteen weer in Meppel. Een natuursteen en zelfs nog een deel van een kollergang (zie foto's).
Met deze molensteen willen we nog iets leuks gaan doen!
Kees

BROODBAKFEEST MOLEN DE WEERT EN DRENTSE MOLENDAG
Het broodbakfeest bij Molen de Weert tijdens Drentse molendag is een groot succes geworden. Prachtig mooi weer (slechts één buitje) erg mooie luchten en ook nog een maalvaardige wind... wat wil je nog meer! Een echt levend monument en zo zien de molenaars van De Weert het graag!
Geholpen door meer dan twintig medewerkers kunnen we terugzien op een heel erg drukbezochte dag, een malende molen, een goed bezochte boekenbeurs, alle 240 makrelen gerookt en ook nog verkocht en een erg geslonken meelvoorraad. De totale omzet van deze dag was € 850,- Dit blijft in ieder geval een jaarlijkse traditie!
Een impressie van deze schitterende dag is hier te zien.
De foto's staan hier.
Kees

EN ZO STOND HET OP DE INTERNETKRANT VAN DE MEPPELER
Volop activiteit bij Molen de Weert
Meppel - De molenaars en vrijwilligers van Molen de Weert in Meppel hadden vandaag hun handen vol tijdens de Drentse Molendag. Veel bezoek, veel activiteiten en een grillige wind; alle ingrediënten voor een drukke maar geslaagde molendag.
De geur van vers gerookte makreel kwam de bezoekers al bij het betreden van het molenterrein aan de Weerdstraat tegemoet. De broodjes makreel vonden daar gretig aftrek, evenals de vers gebakken pannenkoeken, uiteraard van meel uit eigen huis.
Kinderen hadden de mogelijkheid met molendeeg hun eigen broodje te bakken boven de vuurkorf. Er kon gesnuffeld worden op de boekenmarkt en veel bezoekers namen de gelegenheid te baat een kijkje te nemen in de molen.
Zeker de eerste uren van de molendag waren zonnig en veel beter dan de molenaars hadden ingeschat. 'We houden buienradar in de gaten en ik dacht al dat het slechte weer wel eens aan ons voorbij zou kunnen gaan,' aldus een van hen. Verstoken van regen bleef Meppel niet, maar het weer stond een geslaagde molendag zeker niet in de weg.
SEPTEMBER 2011
RESTAURATIE MOLEN FAKKERT te HOONHORST
Vandaag een bezoek gebracht aan het grote restauratie project bij molen Fakkert in Hoonhorst. Het werk van Kolthof en Vaags schiet al mooi op. De molen krijgt maar liefst twee nieuwe koppels stenen. Er werd druk gewerkt om ervoor te zorgen dat de molen zo goed als klaar is bij de oplevering (die vrij vlot naderbij komt). Ik heb mijn nieuwe videocamera maar weer uitgeprobeerd. Hoewel mijn computer veel problemen had bij het verwerken van de vele MB's en diverse keren finaal vast liep, is het uiteindelijk toch nog na veel geploeter gelukt. Zie hier het uiteindelijke resultaat.
Kees Vanger

GEVONDEN VOORWERPEN
Bertel heeft een tijd terug ergens (?) een mooie vondst gedaan. Hij kwam tijdens werkzaamheden een (helaas kapotte) molensteen tegen. Hij heeft alle stukken keurig met de kraan verzameld en net zolang gezocht en gepuzzeld dat de steen weer geheel compleet werd.
Hoe krijg je deze stukken nu weer aan elkaar, want we willen er een tafel voor onze molentuin van maken. Na lang piekeren kwam ik ('s nachts) op het idee om maar eens te informeren bij steenhouwerij Cuperes die allerlei grafstenen maakt. Daar zal toch ook wel eens een steentje kapot gaan was mijn eerste gedachte. Bij dit bedrijf hebben ze me enthousiast (erg moeilijk in zo'n omgeving met zo'n sombere showroom met allerhande grafstenen) geholpen en kreeg ik twee tubes Simson 007 mee. "Erg sterk spul" kreeg ik nog te horen!
We wachten af, want vanavond hebben we met zijn vieren alle kapotte delen aan elkaar gelijmd en stevig tegen elkaar aangedrukt met een sjorband. We hopen dat het houdt! Morgen op zoek naar een stuk ijzer om een stevige band van te maken die om de steen komt. We zijn nog niet klaar!
De foto's staan hier.
Alex, Cor, Bertel, Kees

EEN MOLENSTEEN PLAKKEN
Ook wij hebben een tijdje geleden voor de molen waar ik zelf draai (en gerestaureerd heb) een blauwe steen laten repareren door Hans Titulaer. Er was een flinke brok af omdat de steen ooit gevallen was.
Hans heeft de steen gelijmd en nu malen we ermee, de reparatie is trouwens amper te zien (zie foto). Omdat we er ook mee wilden gaan malen hebben we besloten om niet zelf te gaan zitten klooien met allerlei soorten lijm. De mortel die Hans heeft gebruikt heeft ook alle holle ruimten weer opgevuld, en daardoor is de steen nu weer één geheel.
Vriendelijke groet, Andre Nibbelink (molenmaker bij Vaags)

Zaterdag 3 september 2011
PLAATSEN MOLENSTEEN
Bertel en Alex (en Elske) hebben vanmiddag de hoepel rond onze gelijmde molensteen geplaatst. Veel flex- en laswerk, maar het is uiteindelijk gelukt. Aan het eind van de middag hebben we de steen geplaatst in de tuin bij de molen. Dat ging niet helemaal van een leien dakje. Toen de steen eenmaal keurig in de kraan hing en Bertel de aanhangwagen weg wilde rijden raakte de steen nog net even de strip van de achterkant van zijn aanhanger. Bertel zijn kraan kan heel wat hebben behalve een zijwaartse beweging en daar kwam de steen weer met een enorme knal op de aanhanger terecht. De hond vluchtte geschrokken maar snel de auto in! De molensteen heeft de val gelukkig glansrijk doorstaan. Twee tubes lijm en een stevige hoepel hebben de steen dus erg sterk gemaakt! De tweede poging verliep prima en de steen hebben we en mooi plekje in de molentuin gegeven. Het moet uiteindelijk een mooie tafel worden. Aan het onderstel wordt nog gewerkt! Het stuk kantsteen (waarschijnlijk van een afgebroken oliemolen) ging veel lastiger. Een heel erg zware jongen. In ieder geval veel zwaarder dan de molensteen. Uiteindelijk is het na veel geploeter, geduw en getrek gelukt en staat de kantsteen nu keurig tegen de molen. 't Was weer een latertje vandaag. Tegen zeven uur afgezeild. De foto's staan hier.
Bertel Zomer, Elske van der Werf, Alex Buist en Kees Vanger

KRANT VOOR MEPPEL- Op monumentendag, zaterdag 10 september, zijn alle molens in de omgeving van Meppel geopend speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Beter gezegd: de molens zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Daarom een open dag voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van een boeiend monument, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar ook verantwoordelijkheid en gevoel voor het oude. Een molen is sterk, statig en imposant. Maar tegelijkertijd ook kwetsbaar erfgoed, kostbaar in onderhoud. We willen de enthousiaste teams op de diverse molens graag uitbreiden met aankomende nieuwe molenaars. Enthousiastelingen die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden, lévend te houden. Zaterdag 10 september is daarom de open dag voor nieuwe molenaars. Op deze dag mag er met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Helpen bij het kruien, het smeren en opzeilen van de molen. Ook de kans om op plaatsen in de molen te komen die normaal voor het publiek gesloten blijven. De molenaar zal dan extra uitleg geven over het inwendige van de molen en de techniek. Geen 'nette kleren' dus. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden, welke opleiding en waar dat mogelijk is. De theorielessen worden één maal per maand op een woensdagavond in Molen de Weert gegeven.

JONGETJE OVERLIJDT NA ONGEVAL OP MOLEN
Radewijk – Een 2-jarig jongetje uit Hardenberg is woensdagmiddag 7 september overleden bij een noodlottig ongeval op een molen aan de Radewijkerweg. Het jongetje was even aan de aandacht van zijn vader ontsnapt en is op het gedeelte van de molen terechtgekomen waar de wieken draaien. Daar heeft hij een van de wieken tegen zijn hoofd gekregen. Toen de vader zijn zoon miste en hem ging zoeken, trof hij hem bewusteloos aan. Direct werd medische hulp ingeschakeld, waaronder het mobiel medisch team van de traumahelikopter, maar reanimatie mocht niet meer baten. Het jongetje is ter plekke overleden. Elske wilde donderdag weer een hoeveelheid tarwe in Radewijk ophalen. Dat hebben we dus maar niet gedaan. Een klap voor de hele familie, die zo enthousiast en actief met de molen bezig zijn.
Degene die de bestelling voor onze molen morgen in Radewijk op wilde halen (Elske) vanavond snel op de hoogte gebracht van deze nachtmerrie voor iedere molenaar. Het team van De Weert wenst de familie en nabestaanden heel veel sterkte toe.

ROEDEN MOLEN FAKKERT TE HOONHORST GESTOKEN.
Vandaag zijn de roeden van molen Fakkert in Hoonhorst gestoken. Weinig wind en dat is bij dit soort hijsklussen erg handig. Helaas was het nogal grijs en grauw weer. De foto's heb ik deze keer met mijn videocamera gemaakt (leek me erg handig!). Dat doe ik dus nooit weer. Kwalitatief erg slechte foto's. Zeker met zo'n grijs weertype. Volgende keer mijn foto camera (Canon) maar weer mee. Het duurt niet meer zo lang voordat deze molen draait en... maar wat wordt ie mooi! Jammer dat er op de bouwplaats door vele medewerkers etc etc. etc. zo ontzettend gemopperd wordt! JAMMER! Met elkaar levert uiteindelijk meer op dan tegen elkaar! In ieder geval heerst er een geheel andere sfeer dan bij de herbouw van Molen de Weert waar het enthousiasme de boventoon voerde! De foto's staan hier.
Kees Vanger en Erwin de Jonge

Zaterdag 10 september 2011
BOEKENMARKT Molen de Weert
De voorbereidingen van de boekenmarkt zijn al een poos aan de gang, maar vrijdagavond is de eerste aanhanger geladen met boeken. Zaterdagmorgen om 8 uur stonden we gelijk met de kramenbouwers op het Kerkplein. Gelost en de sterke mannen gingen de 2e en laatste lading ophalen van totaal 180 bananendozen vol boeken en natuurlijk ons heerlijke pannenkoekenmeel en niet te vergeten de kruidkoekmix. Met elkaar de kraam ingericht, tussen de kijkers door die steeds brutaler worden. Ze maken de dozen onder de handen open! Om tien uur gingen we los. Gelukkig was het mooi weer. Er kwamen een paar kinderen helpen van obsSprinkels. Daijana, Ariana, Danijel en Melvin hebben super meegeholpen en waren erg klantvriendelijk! Ook Lisa en Sanne zijn een uurtje geweest tot hun sportwedstrijd begon.
We hebben met zijn allen Gerard, Ida, Hennie, Albert en Elske een drukke maar geslaagde dag op de boekenmarkt gehad met een leuke opbrengst voor de molen!
Om drie uur zijn we begonnen met sorteren want i.v.m de verhuizing van obsSprinkels konden de boeken daar niet retour. Flink gesorteerd en om vijf uur was er Bertel er weer met de aanhanger en extra mankracht Wietse en Arjan. Kees was al druk aan het sorteren en inpakken.
Voor we op de plaats stonden moest eerst de slager en de visboer er langs, daar het Kerkplein i.v.m. de uitmarkt verder volstond. De eerste volle aanhanger naar de molen en die staat nu vol! Later ook nog de lege dozen gebracht, nog voller!
De tweede volle met oud papier geladen aanhanger geparkeerd in een loods tot we die deze week naar de oudpapierboer brengen voor de restopbrengst. Oud papier levert nu tien cent per kilo op.
Al met al een geslaagde dag, met dank aan de inzet van alle vrijwilligers!
Zie hier de foto's.
Elske

P.S. In totaal is er 1500 kg oud papier naar de papierboer in Staphorst gebracht. Dat leverde ongeveer € 130,- op. Mooi meegenomen!

Zaterdag 17 september 2011
De bezetting van de molen was klein, maar we weerden ons goed. 's Morgens kwamen de klanten al om meel. Omdat het personeel (Bertel, Elske, Bertus en Wim) pas in de middag over gemalen meel zouden beschikken, werden volgnummers uitgereikt. Bij een matige wind kreeg Bertel 100 kilo gemalen. Om 16.00 uur stonden de klanten achter de dranghekken te wachten. De verkoop verliep ordelijk. Tussen de bedrijven door werden wij getrakteerd op de verhalen van molenaar Herman Klören en zijn vrouw Willy uit Papendrecht. Geen vis gegeten.
Wim Degeling

MOOIE LUCHTEN deel 4
Een tijd terug kwam ik toevallig op internet een werkelijk prachtig lied van Maarten van Roozendaal tegen. Prachtige teksten omlijst met schitterende gitaarklanken. Echt mooi! (vind ik dus...) Het inspireerde me om er prachtige foto's luchten erbij te plaatsen om het geheel nog mooier te maken. Het staat nu op YouTube. Zie en luister. Een ode aan de mooie natuur om ons heen.
Kees Vanger

Zaterdag 24 september 2011
Na overleg met de penningmeester (11.30 uur) over de financiën van onze molen en de Prim en Pip plannen uiteindelijk de molen opgezeild. Het was eindelijk eens mooi weer, maar helaas met wel erg weinig wind. Vandaag zakjes gevuld, klanten geholpen en het (wel erg hoge )gras gemaaid. We waren vandaag met zijn vieren nl. Elske, Alex, Wim en Kees.
Vandaag een molenaar van 'De Adriaan' te Haarlem op bezoek gehad en uitgebreid de molen laten zien. Aan het eind van de dag samen met Cor nog een deel van het stellinghek geschuurd. De omzet was € 65,- Tegen half zes afgezeild en snel de auto opgehaald, want tegen zessen wilden we (samen met Wim) vertrekken naar Heerenveen voor de voetbalwedstrijd Heerenveen Heracles (1-1)
Kees

BALIE VERVEN
Het was de hele week ontzettend mooi weer. Wim en Cor hebben de balie geschuurd en bijgeplekt met grondverf. Het geheel ziet er nu weer toonbaar uit!
OKTOBER 2011
Zaterdag 8 oktober 2011
De hele club was vandaag aanwezig. Alleen Bertel was er niet. Hij is druk in de weer met het restaureren van zijn nieuwe "liefde" nl. zijn onlangs ergens in Rouveen aangeschafte oude tractor.
Er stond vandaag een noordwestenwind. Aanvankelijk te weinig om stevig te gaan malen, maar de wind trok gelukkig in de loop van de middag wat aan. We hebben vanmiddag toch nog 200 kg tarwe kunnen gemalen. Onze voorraad is weer enigszins op peil.
Vandaag weer kennis kunnen maken met de kenmerken van een noordwesten wind. De ene keer een bijna strak blauwe lucht en voor je het weet komt er weer een 'schip met zure appels'... buien aan met veel regen en meestal ook veel wind. Oppassen dus! De molen slechts één keer stop gezet, omdat er ineens een wel erg pittige en donkere bui langs scheurde. De kleppen stonden bij minimaal 70 enden dan ook helemaal dwars. En dat met onze steeds maar verder rottende fokken! Al met al duurde het slechts enige minuten. Noordwesten wind betekent altijd goed opletten en veel naar de luchten kijken... en let maar eens op, want zijn het vaak prachtige luchten!
Tegen 6 uur naar huis gegaan. Er kwam nog een groep Grieken langs en Wim en Alex hebben zich over deze groep met veel mopjes over de euro etc. ontfermd.
Aantal omwentelingen dit jaar al 238.000.
P.S. Afgelopen week een beamer en een projectiescherm gekocht voor de komende theorielessen.
Kees

OPROEP! (via de mail)
OKTOBER KINDERDAG ZATERDAG 22 OKTOBER 2011 IN MOLEN DE WEERT
Beste mulders etc...
Volgende week zaterdag willen we proberen om op de molen een sfeervol en gezellig KINDERFEEST te organiseren.
Hoe druk we het krijgen is helaas nog niet in te schatten. Toch verwacht ik veel drukte. We zoeken dus hulp!

WIE WIL ONS ZATERDAGMIDDAG 22 OKTOBER HELPEN?
We zoeken molenaars, vrijwilligers, broodbakkers, deegkneders, bakkers, pyromanen voor de vuurkorven, koekenbakkers, pedagoogelaars, meehelpers etc.

PROGRAMMA
START: molenaars en vrijwilligers 12.00 uur. Het duurt tot 16.00 uur
KOMST KINDEREN 13.00 UUR! Hoeveel weten we nog niet! Afwachten.
WAT GAAN WE DOEN?
*BROODJES BAKKEN BOVEN VUURKORF.
WAT HEBBEN WE NODIG? 2-3 vuurkorven, hout, aanmaakblokjes, stokken, deeg, stokken (Kees broodbakmachine(s) Bij slecht weer onze partytent buiten neerzetten
*BROODDEEGFIGUREN MAKEN
WAT HEBBEN WE NODIG? Brooddeeg figuren (al gekocht) deeg (van te voren maken. Wie?) meel, zout, knoflookpersen (wie?) deegrollers (al gekocht)
* KOEKJES BAKKEN
WAT HEBBEN WE NODIG? Bakplaat, recept, bakpapier, meel (wie weet een lekker en handig recept?)
*KLEINE PANNENKOEKEN BAKKEN OP GOURMETSTEL (elektrisch))
WAT HEBBEN WE NODIG? Gourmetstellen (Elske Kees, Ida) pannenkoekenmeel (hebben we natuurlijk) kleine opscheplepels of flesjes voor beslag, knijpboter, borden,
*KRUIDKOEK BAKKEN IN KLEINE BLIKJES (hebben we)
WAT HEBBEN WE NODIG? (weegschalen, garde, schalen, meel, margarine )
*BROODJES BAKKEN IN DE OVEN (bakblikken hebben we genoeg)
Inkopen: (Elske) Eieren, melk, margarine vast en vloeibaar) witte basterdsuiker, drinken,
GROET, Kees Vanger,
Gaarne opgeven via de mail bij ikke!

Zaterdag 15 oktober 2011
De molen stond al lekker op het oosten te draaien toen ik tegen enen aan kwam fietsen. Het was ontzettend mooi weer. Wim en Alex waren al present. Wie de molen heeft opgezeild was me niet duidelijk, maar Wim doet er in ieder geval alles aan om zoals hij het zegt "die Groninger" (Alex dus) voor te zijn! Malen lukte vandaag helaas niet. De bezetting voor vandaag was: Wim, Cor, Alex en Kees. Bertel zien we de laatste tijd helaas steeds minder. Bertus vertoeft ergens op het strand bij Noordwijk. Mooi meegenomen met zulk prachtig mooi weer!
Elske en Wim hebben afgelopen week weer een hele partij nieuwe tarwe (Duitse melange) opgehaald (uit Radewijk). Vandaag alles naar boven geluid. We hebben weer een mooie voorraad tarwe liggen. Het gras maar weer eens gemaaid en nu maar hopen dat het echt de laatste keer van het jaar is! Vanmiddag ons nieuwe beamerscherm opgehangen. Het geheel prachtig verstopt achter een kinderbalk. Je ziet er niets van, maar eenmaal naar beneden getrokken hebben we een prachtig groot projectiescherm van 2.10 bij 1.50. Erg handig. Afgelopen week ook nog een nieuwe beamer gekocht (Benq MS 5110). Alle ingrediënten zijn (bijna) klaar om de theorieavonden maar weer eens op te starten. Vandaag zakjes gevuld en veel bezoekers ontvangen. Al met al toch nog voor € 140,- verkocht. Tegen half zes hebben Wim en Alex de molen(s) afgezeild. Samen met Cor nog een prachtig vaartochtje gehouden op het Meppeler diep met zijn mooie opduwer genaamd 'Oldtimer'.
Kees

WIE HELPEN TIJDENS DE KINDERDAG?
1. William,
2. Helena.
3. Hennie,
4. Elske,
5. Alex,
6. Wim,
7. Kees,
8. Cor moet nog werken, vanaf 16.00 uur beschikbaar
9. Ida
10. Marieke
11. Bert Kuiper
12. Bertus
Helaas zijn Bertel en Albert afwezig! Ook molenaar Gert van der Weide kon niet aanwezig zijn. Jammer, want het is er handig om molenaars i.v.m. rondleidingen en veiligheid op zulke speciale dagen te hebben.

WOENSDAGMIDDAG 19 OKTOBER 2011 VERJAARDAGFEESTJE.
Wim en Elske waren vandaag druk in de weer met het verzorgen van een verjaardagsfeestje op de molen voor een aantal kinderen uit Rouveen. Deze keer hebben Wim en Elske de kids niet alleen de molen laten zien, maar ook pannenkoeken gebakken etc. In totaal 2 uurtjes. Het was erg sfeervol kreeg ik later te horen!
Na afloop kwamen we een prachtige tekst tegen. Die wil ik jullie niet onthouden!

Weet je wel waar je eten vandaan komt? Die lekkere boterham die je hebt gehad?....
Ja je moeder heeft die boterham klaargemaakt. Maar het brood heeft ze gekocht van de bakker
Die bakte dat brood van meel.
Dat meel kwam van de molenaar. Die had het gemalen van koren.
Dat koren kreeg hij van de boer
Die had het gemaaid op zijn land
Maar wie had het koren laten groeien? De Heere.
En als De Heere dat niet had gedaan, dan had de boer geen koren gehad.
Dan had de molenaar geen meel gehad.
Dan had de bakker geen brood kunnen bakken.
En dan had je moeder geen boterham voor je klaar kunnen maken.
Je boterham komt dus eigenlijk van de Heere . En al dat andere eten ook.


's Avonds erg laat nog een wervende tekst voor de krant voor 'KINDERDAG' gemaakt!
Stoeien met meelproducten in Molen de Weert
ZATERDAG KINDERDAG!
Op zaterdag 22 oktober zijn kinderen van 8 t/m 12 jaar vanaf 13.00 uur van harte welkom om met echt molenaarsmeel allerlei mooie en lekkere dingen te maken.
En als er voldoende wind is, wordt er natuurlijk ook met de grote molenstenen gemalen, zodat je kunt zien hoe er van tarwe volkorenmeel wordt gemaakt.
Er is op deze speciale zaterdagmiddag voor de kinderen veel te doen in de molen. Je gaat er vast erg 'melig' uit zien, dus doe niet je allermooiste kleren aan...
Op de eerste zolder van de molen mag je zelf koekjes bakken of prachtige brooddeegfiguren maken. Ook kun je zelf je eigen mini pannenkoekjes bakken of een kleine kruidkoek bakken van onze veel te lekkere kruidkoekmix.
Buiten staat een brandende vuurkorf waarboven je een lekker 'stok'broodje kan bakken.
Kortom: de molenaars van De Weert willen op deze kinderdag graag laten zien wat voor verschillende lekkernijen je van meel kunt maken.
Dit oktober kindermaand-meelfeestje begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Jij komt toch ook?

START KOMENDE THEORIEAVONDEN in JANUARI 2012 (mailtje)
Beste molenaars of molenaars in spé,

• De voorbereidingen voor de nieuwe serie theorieavonden in Molen de Weert in Meppel zijn in volle gang.
• Vorige week een nieuwe beamer gekocht en afgelopen zaterdag een prachtig mooi en erg groot projectiescherm (ook nieuw) in de molen opgehangen.
• Komende week gaan we een constructie aan de zolder maken waar de beamer in komt te hangen.
• De hardware is nu dus klaar!
• De presentaties moeten nu nog voor een deel vernieuwd worden en voorzien van vele filmpjes en dan is alles zoals ik het graag wil hebben.
• Ook ligt het weer in de bedoeling om twee keer per jaar op excursie te gaan naar een streek met boeiende molens.
• Aangezien het de komende twee maanden nogal druk is op school wil ik midden januari starten met de nieuwe theorieavonden.
• Heb nog ff geduld, maar dan gaan we er weer vol tegen aan!!
• Nieuwe leerlingen kunnen zich via de mail wel alvast opgegeven.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger.

Vrijdag 21 oktober 2011
KASTEN MAKEN en BOEKEN SJOUWEN
Afgelopen week bij de Terborgse HandelsOnderneming in Terborg een nieuwe (tweedehands) boekenstelling via internet besteld. Breng alles vrijdag maar naar de molen, dan ben ik in ieder aanwezig gaf ik nog door! Vrijdagmorgen 8 uur kreeg ik al een telefoontje. De vrachtauto is over een uurtje in Meppel. Schrikken dus, zo vroeg al! Dat ging ineens erg vlot.
Snel Erwin de Jonge gebeld voor hulp en een extra handje bij het in elkaar zetten van de grote boekenkast (6 meter in lengte en 45 planken). Klokslag 9 uur stond een erg grote vrachtauto voor de molen. Na wat sjouwwerk lag alles na 20 minuten al op de eerste zolder. Tegen tienen kwam de handige molenaar uit de Wijk helpen. Na een bakkie leut snel aan de slag gegaan en na anderhalf uur stond alles (nou ja de staanders) al keurig op zijn plek. Erwin moest weer weg en ik heb hierna alle planken in de kast bevestigd en ben maar voorzichtig begonnen om alle boeken uit het schuurtje te halen. Dus veel traplopen met al die zware dozen, maar ik had al snel de smaak goed te pakken en ben in één streep doorgegaan. Tegen vieren kreeg ik nog hulp van Elske en Cor. Rond zes uur stond alles keurig op zijn plek en het staat ook nog erg mooi. Nu maar hopen dat de boekverkoop vanuit de molen een succes wordt! (zie foto)

Zaterdag 22 oktober 2011
WAT EEN FANTASTISCH FEEST
Een impressie (film) van deze prachtige dag staat hier.
De foto's staan hier.
In de kranten stond het volgende:
(Meppeler Courant) Drukte jeugd overvalt molen De Weert
Meppel - Een paar honderd kinderen en hun ouders bezochten zaterdag de Kinderdag in Molen de Weert. In Oktober Kindermaand deden de molenaars van molen aan de Weerdstraat voor het eerst meegedaan aan één van de vele activiteiten die georganiseerd worden. 'Aantallen? We weten het niet eens. We waren al snel de tel kwijt! Van te voren in ieder geval nooit verwacht dat er zo'n enorme toeloop zou komen,' aldus molenaar Kees Vanger.
De kinderen mochten deeg kneden, pannenkoekjes, koekjes en brood op stokken bakken. 'Zelfs met 12 vrijwilligers konden we het niet eens behappen. Met veel kunst en vliegwerk hebben we de kids toch aan alle activiteiten mee kunnen laten doen. De meelverkoop (omzet € 150,-), rondleidingen, malen, nieuwe deeg maken,koekjes afbakken, zakjes vullen, vroeg ook de nodige tijd van de molenaars.
Een gezellige, rommelige en soms erg chaotische maar ook zeer sfeervolle drukte met veel enthousiaste kinderen en hun ouders,' blikken de molenaars terug.
De molenvrijwilligers vonden het dus zeer de moeite waard en vinden de dag voor herhaling vatbaar. 'Dan moeten we wel op zoek naar nog meer vrijwilligers.'

(Krant voor Meppel) Druk bezocht kinderfeest bij Molen de Weert
MEPPEL – De vrijwilligers van Molen de Weert wilden zaterdag wel eens laten zien wat voor verschillende lekkernijen je van molenmeel kunt maken. In het kader van Oktober Kindermaand werd de molen opengesteld. De grote vraag echter was hoeveel kinderen zouden er de molen bezoeken. De twaalf vrijwilligers stonden nieuwsgierig klaar met grote hoeveelheden pannenkoekenbeslag, gekneed deeg en een vuurkorf om stokbroodjes te kunnen bakken. 'Er zouden in ieder geval drie kinderen komen, want die hadden zich via de website van de molen opgegeven,' wist molenaar Kees Vanger te vertellen.
Er bleken nog veel meer kinderen te zijn die de molen bezochten. Naar schatting zo'n tweehonderd. Er werden pannenkoeken gebakken, brooddeegfiguren en zandkoekjes gemaakt of lekker buiten in het zonnetje een stokbroodje gebakken. De vrijwilligers hadden hun handen eraan vol. Vaak moest er snel nog even nieuw deeg gekneed worden om de snel slinkende voorraden deeg op peil te houden. Het was dan ook erg hectisch, maar ook heel erg sfeervol. Veel enthousiaste kinderen die er na afloop erg wit en 'melig' uitzagen.
Tussentijds draaide de molen zijn rondjes aangedreven door de zuidenwind en werd er ook nog gemalen, zodat de kinderen konden zien hoe tarwe door de grote molenstenen omgetoverd werd tot volkorenmeel. Stroomuitval halverwege de middag maakte deze kinderdag ineens ook nog erg spannend. Koekjes maken in een donkere molen kan erg spannend zijn. De afgematte medewerkers van molen de Weert kunnen in ieder geval terugkijken op een zéér geslaagde Kinderdag met heel veel enthousiaste kinderen en hun ouders.
'In de drukte zijn de molenaars de tel een beetje kwijt geraakt, maar een voorzichtige schatting is dat er ongeveer 150 tot 200 ouders en kinderen zijn geweest.'
Een Kinderdag die volgend jaar zeker weer georganiseerd wordt, maar dan moet de groep vrijwilligers wel veel groter worden. Liefhebbers om volgend jaar te helpen bij nog zo'n fantastische dag kunnen zich via de website van de molen opgeven, www.molendeweert.nl

Dinsdag 25 oktober 2011
Alex heeft een mooi kastje voor de beamer gemaakt. Erg handig gemaakt! De molen heeft de hele middag gedraaid.

Woensdag 26 oktober 2011
Wim heeft vanmiddag zakjes gevuld (samen met Cor) en gedraaid.

Donderdag 27 oktober 2011
's Middags samen met Wim en Cor rond de 125 kg tarwe gemalen. De voorraad was afgelopen zaterdag finaal geplunderd. We kunnen de klanten weer van meel, griezen en zemelen voorzien.
Ida heeft alle boeken gerangschikt. Verder met Geert Karsten overlegd dat hij op zoek gaat naar een timmerman die onze fokken kan vernieuwen. Hoe, wanneer en welke houtsoort moet nog besproken worden.
Kees

Vrijdag 28 oktober 2011
's Morgens met Wim en Cor tegen tien uur vertrokken naar vele kringloopwinkels in de omgeving van Meppel. We zijn op zoek naar kastjes die we op de eerste zolder willen zetten om alle spullen die we in de loop der jaren verzameld hebben in te kunnen zetten. Uiteindelijk in Rouveen geslaagd.
Na een gebruikelijk bezoek aan de visboer in Zwartsluis weer naar huis gegaan. 's Middags weer naar Rouveen gereden om de grootste kast ook op te halen. Hierna alles weer de trap op gezeuld en met zijn drietjes de gehele zolder opnieuw ingericht. Alle panelen die nog in de molen stonden naar beneden gesjouwd en opgeruimd en heel veel spullen in de container gestopt. Wat verzamel je toch veel in 12 jaar! Soms moet er uitgedund worden. Nou dan hebben we gedaan en flink ook! Tegen zessen waren we uiteindelijk klaar en hebben nu een veel nettere zolder maar ook een veel grotere zolder! We kwamen zelfs een internet aansluiting tegen (stond achter de panelen). Wim gaat de verbinding morgen testen.
Groet, Wim, Cor en Kees

Gerard Voogd onze ex voorzitter
Aan het eind van de middag kwam Gerard Voogd nog even langs. Gerard is vanaf het begin bij de herbouw van de molen jarenlang voorzitter geweest van Stichting Molen de Weert. Een voorzitter om in te lijsten, want hij had echt hart voor de ('zijn') molen. Hij was niet alleen heel erg betrokken bij de molen, maar ook bij de molenaars. Dat hebben wij altijd heel erg gewaardeerd.
Bij het tot stand komen van 'onze' molen heeft Gerard een heel erg belangrijke rol gespeeld. Natuurlijk samen met vele andere noeste mede bestuursleden, maar Gerard gaf vaak nog even dat extra duwtje waardoor de plannen uiteindelijk verwezenlijkt konden worden.
Ook het omgevingsplan met de handige steiger en de prachtige panelen rond de molen was er zonder zijn ijver zeker niet gekomen. Indien nodig stond hij net zo hard de molen te soppen als de molenaars of nog even de heg te snoeien, want die stond er zo slordig bij. Ook al was het fysiek soms erg moeilijk Gerard klaarde de klus!
Nog niet zo lang geleden heeft hij zelfs nieuwe schelpen aangebracht op het schelpenpad rond de molen.
Gerard had er de laatste tijd best wel moeite mee dat de nieuwe bestuursleden niet zo betrokken en bevlogen bij de molen waren zoals hij (tenminste zo heb ik het ervaren…). Dat frustreerde hem enorm en botste soms. Vooral bij de boekenbeurs kwam het duidelijk naar voren. Nu we de vele bananendozen met boeken straks niet meer in de Koedijkslandenschool kunnen opslaan, omdat er op de splinternieuwe school (die bijna klaar is) geen ruimte is voor de opslag van onze boeken, verwachtte Gerard dat het huidige bestuur een oplossing voor dit boeken opslagprobleem zou zoeken/vinden. Die oplossing vond het bestuur helaas niet, omdat Stichting Welzijn (onze onderburen) geen ruimte beschikbaar stelde voor het opslaan van de vele dozen met boeken in de berging naast de molen. De uiteindelijke oplossing van het bestuur was 'Dan gaan we de boeken uitstallen en verkopen op de eerste zolder van de molen'. Die oplossing heb ik afgelopen week uitgevoerd door een grote boekenkast te plaatsen en te vullen met alle boeken die we hadden. De schuur van Stichting Welzijn is nu compleet leeg en weer heel erg ruim. Wij als molenaars zijn best tevreden met deze oplossing en het staat ook nog erg mooi. Bovendien waren we het gezeul met de erg vele en zware bananendozen enigszins zat! ('ruzie' met de vrouw op Koninginnedag etc.).
Hoe de verkoop van de boeken vanuit de molen verloopt kunnen we nog niet overzien. We wachten af, maar ik ben bang dat de uiteindelijke opbrengst van de boeken minder wordt dan het bedrag wat Gerard met zijn twee boekenbeurzen in de stad ophaalde. We wachten af!
Gerard heeft me vandaag in een brief medegedeeld dat hij vanaf nu stopt met het organiseren van de twee boekenbeurzen voor de fondsenwerving en hij vindt het jammer dat er een einde komt aan een mooie traditie. Gerard wenst een ieder veel succes toe en hoopt dat het de molens(s) voor de wind gaat.
De molenaars hopen in ieder geval dat Gerard zaterdags de traditie hoog houdt om zo nu en dan toch nog even langs te komen voor een bakkie koffie bij de molenaars die ook heel erg trots op Molen de Weert. Deze molenaars en vrijwilligers oefenen nog steeds met heel veel plezier hun hobby uit in "Gerard zijn molen".
Kees

Zaterdag 29 oktober 2011
Wim stond rond 12 uur de molen al op te zeilen toen ik met mijn auto langs de molen reed. De hele club (minus Bertel) was aanwezig.
Samen met Alex de beamer opgehangen en uitgetest. Helaas stond er te weinig wind om te malen. Jammer, want na anderhalf uur waren we al weer compleet door onze voorraad meel heen. Nu maar hopen dat we weer eens een zaterdag krijgen waarop het flink waait, dan wordt er in ieder geval stevig en heel erg veel gemalen. Vanaf nu gaan we voorraden aanleggen van minimaal 400 kg tarwe om onze klanten tevreden te houden.
Vandaag veel bezoek gehad. De omzet was € 140,- Tegen zessen afgezeild (Bertel kon nog net ff meehelpen)
Kees

HOE VIND JE DEZE VRAAG? Gesteld via onze website!
Onderstaand de ingevoerde gegevens op het contactformulier van Molen de Weert;
Vraag: Hoi,
Sinds wij door vrienden verslaafd zijn geraakt aan kruidkoek van uw meel, vroegen wij ons af of u ook meel kunt opsturen? Wij wonen in Noord-Holland. Dus het is wel erg ver weg.
Mvg Cindy Schouten
NOVEMBER 2011
BROOD OF TAKKENOVEN (oproep voor info op prikbord)
Na ons grandioos succesnummer tijdens Kinderdag in en rondom Molen de Weert op zaterdag 22 oktober zijn we deze super drukke dag met een tsunami aan kinderen op de molen aan het evalueren. Wat kan beter of wat kunnen we nog meer bieden. Er kwam heel wat los...
De doelstelling van deze dag was voornamelijk om de kinderen te laten ervaren wat je allemaal met meelproducten kan doen. Natuurlijk speelt reclame voor onze meelproducten hierbij ook een grote rol. Niks mis mee! Een week later was de omzet al het dubbele dan we normaal verkopen. Het werkt dus echt wel!
Een van de medewerkers kwam met een wel mooi en erg goed idee om op het grasveld bij de molen een stenen broodoven o.i.d. te maken. We hebben er in ieder geval wel de ruimte voor. Een prachtig idee en het past erg goed bij de molen. Ik weet dat er molens zijn met zo'n buitenoven. maar hoe werkt zoiets in de praktijk, bevalt het en wat zijn de eventuele kosten. Ik zal waarschijnlijk wel op zoek moeten naar een sponsor.
WIE WEET HIER MEER VAN?
Met vriendelijke groet,
Kees Vanger

KINDERDAG IMPRESSIE BIJ OMROEP MEPPEL
Nog een impressie van KINDERDAG uitgezonden in het weekjournaal ban omroep Meppel. Het staat nu op YouTube (begint op 3.18) en wel hier.
Groet, kees.

Vrijdagmorgen 4 november 2011
Samen met Wim 's morgens vroeg de molen al snel opgezeild. We moeten malen was ons credo, anders kunnen we onze donateurs morgen niet eens van meel voorzien. Alles is op! Al met al drie uurtjes aan het malen geweest en met pijn en veel moeite toch nog 100 kg Hollandse tarwe kunnen malen. Het waaide nog net voldoende om kwalitatief goed mail te voorschijn te toveren.

Zaterdag 5 november 2011
ONS NIEUWE BIJZETTAFELTJE
Vandaag op onze speciale donateursdag van Molen de Weert toch maar aan de slag gegaan met het plaatsen van de molensteen naast de molen. We konden vandaag toch niet malen i.v.m. te weinig wind en het weer was erg mooi om vanmiddag lekker buiten te gaan klussen.
Bertel heeft zijn onlangs gekochte en zelf opgeknapte tractor vandaag prachtig kunnen gebruiken voor deze zware klus. De versnellingsbak en nog vele niet lekker lopende onderdelen van de tractor heeft hij na lang klussen toch maar mooi weer aan de praat gekregen. Vakwerk Bertel!
De steen die we een paar maanden geleden geplakt hebben lag in het gras naast de molen. We hebben deze versleten molensteen uiteindelijk op een mooie plaats in het gras aan de wegkant geplaatst. Een prachtige tafel om zomers bij te gaan zitten. De dragende onderdelen (oude rioolpijpen en grindtegels plus steenlijm hebben we gratis gekregen van betongieterij Zwikker. Vlak voor zonsondergang is het uiteindelijk gelukt om alles keurig op zijn plaats te krijgen. We hebben er in ieder geval een mooi bijzettafeltje bij.
Elske, Bertus en Wim hebben zich vandaag gelukkig over het molengedeelte ontfermd. Wij kwamen er echt niet aan toe! Ida was met de boeken aan de slag en het bezoek liep redelijk door. De omzet was € 140,- en ook nog de eerste boeken verkocht. De foto's staan hier.

De foto's van het in elkaar plakken van de brokken molensteen (een paar maanden geleden) staan hier.
En het bijna mislukte vervoer van de molenstenen naar de molen staat hier.
Groet, Cor, Elske, Wim, Bertel, Albert, Alex, Bertus, Jenfrey, Niek en Kees.

ZO KOMT MOLEN SPLINTER DOOR DE WINTER
Vrijdag 11 november heb ik samen met collega molenaar Bertel Zomer een prachtige kast bij de Kringloop gekocht. Een vrij prijzige kast voor een kringloop (nl. 60,-) maar deze vrij grote kast was dan ook heel erg mooi en uitermate geschikt om het archief van onze penningmeester in te bewaren.
Met het gaffelwiel de vrij zware kast binnen 5 minuten op de eerste zolder gehesen. Hierna alle planken en lades weer teruggeplaatst... en wat zagen we tot onze grote verrassing? Er lag nog een oud zegelboekje van Albert Heijn keurig verstopt onder één van de lades. Het boekje was geheel vol geplakt met spaarzegels. Aanvankelijk dachten we dat het een oud en waarschijnlijk niet meer in te leveren zegelboekje was. Het gokje toch maar gewaagd en het boekje ingeleverd bij de plaatselijke Albert Heyn en tot mijn verbazing deden ze totaal niet moeilijk en kreeg ik zelfs nog € 52,- van de winkelbediende. Super! Gierend van de pret de winkel uitgelopen. Dat was al met al dus toch nog een erg goedkoop kastje.
Kees Vanger en Bertel Zomer

Zaterdag 12 november 2011
Ik was vrij laat op de molen omdat ik eerst naar een begrafenis van een collega ben geweest. Vandaag dan ook maar niet getrakteerd i.v.m. verjaardag op woensdag 9 november. Mijn 'kop' stond er niet zo naar! De kibbeling hebben jullie dus nog tegoed.
Aanwezig vandaag Alex, Bertus, Elske en Kees.
Vandaag vele zakjes gevuld. Doordat Bertel gisteren stevig heeft gemalen hebben we eindelijk weer eens een flinke voorraad. Vandaag was dat echt niet gelukt. Er was weer eens erg weinig wind op de zaterdag. Aan het eind van de middag de molensteen (van ons 'bijzettafeltje') nog maar weer eens goed vastgelijmd. Nu maar hopen dat het goed vast blijft zitten. Tegen 6 uur naar huis gegaan. Alex heeft de molen afgezeild.
Kees

BEZOEK AAN MOLEN FAKKERT TE HOONHORST
Vandaag molen Fakkert weer eens bezocht. De restauratie is bijna afgerond. De schilders waren nog wat deuren aan het verven en de zeilen (van Sipke Koning) zaten al op de wieken. Helaas was er geen molenaar in de buurt. Dus nog geen draaiende molen in beeld, maar dat komt nog wel! Maar wat is'tie mooi! Gelukkig mocht ik een kijkje in de molen nemen en heb vele foto's en filmpjes gemaakt.
Zie hier het resultaat.
Vorige bezoeken zie hier.
Bezoek op 31 augustus 2011 zie hier.
Bezoek op 22 juni 2011 zie hier.
groet, Kees Vanger

Zaterdag 19 november 2011
'k Had een feestje in Hoorn. Hele weekend weg. Helaas geen stukje proza ontvangen. Er is wel gedraaid hoor!

Ook op twitter
Sinds kort doe ik ook mee met de tweets of te wel ik zit nu ook op Twitter.
Best wel boeiend trouwens. Je bent erg snel op d hoogte van de laatste nieuwtjes. Zie hier.

DIE DREHBARE HAUBE en FLÜGELWELLEN
Via Google kom ik ineens een paar van mijn eigen presentaties tegen en wel onder de naam "Die drehbare Haube" en "Flügelwellen". Oude presentaties uit 2004, maar in 2011 geheel vertaald in het Duits. Grappig! Goed om ook eens de Duitse molenwoorden onder ogen te krijgen. Ik hoop dat ze er ganz viel Spaß an beleben!
Zie hier en hier.

Vrijdagmiddag 25 november 2011
De molen laten draaien met zijn enigszins rotte blote benen. Ondertussen samen met Bertel eindelijk eens met de maalstoel aan de slag gegaan. Al puzzelend zijn we toch een heel end opgeschoten. Het lager en de steen zijn geplaatst. Nu nog zoeken hoe we het lager goed vast kunnen zetten in het kropgat van de ligger. Wordt vervolgd!
Kees, Bertel

Zaterdag 26 november 2011
Eindelijk weer eens veel wind op de zaterdag. Da's lang geleden. We hebben vandaag in ieder geval de voorraad weer flink op peil kunnen brengen. Maar liefst 400 kg tarwe gemalen. Het ging lekker vlot .
Tegen half zeven naar huis gegaan. De beide boys hebben er een latertje van gemaakt, want een kennis van ons fietste 's avonds 11 uur langs de molen en zag de molen nog draaien! De molen heeft vandaag bijna 12 uur aaneen gedraaid.
Een impressie van deze mooie dag op de molen staat hier.
Kees
DECEMBER 2011
EHBO'ers in de molen
Afgelopen week werd er een EHBO-avond gehouden in onze molen (zie foto). Onze ruimte op de eerste zolder is daar uitermate geschikt voor!

Zaterdag 3 december 2011
Molen de Weert heeft bijna de hele dag gedraaid. Blote beentjes vonden we genoeg voor vandaag, want we zijn meer buiten dan in de molen geweest. Bertus van Dijk was dan ook voor een groot deel van de middag alleen in de molen om de klanten te helpen. Ida had het verder druk met het rangschikken van de boeken. Achter de molen zijn we met (bijna) de hele club weer eens flink aan het 'snoeien' geweest. Vandaag eerst vele oude takken opgeruimd en hierna hebben we al die mooie maar ook erg vervelende windbelemmerende bomen weer stevig en subtiel uitgedund. Deze keer niet met een hoogwerker, maar met de oude door Bertel himself opgeknapte tractor (65 pk). Nou dat ging veel sneller dan met zo'n dure hoogwerker en het was ook nog veel handiger. Met een stevig stuk touw, een kettingzaag ('knetterbiele') en veel kracht gaat het ook prima. Het ging vanmiddag dan ook erg voorspoedig!
De biotoop van onze molen is al niet zo goed, maar vandaag zijn we er in ieder geval in geslaagd om daar weer een kleine verbetering in aan te brengen. De foto's staan hier.
Deel twee (vorig jaar) zie je hier.
Wordt vervolgd.
Kees Vanger

Vrijdag 9 december 2011 Molen Montefiore Jeruzalem
Vandaag een bezoek gebracht aan molenmaker Bertus Dijkstra in Sloten (Fr.)
Willem Dijkstra en zijn collega waren druk in de weer met het plaatsen van een tandkrans voor de zelfkruiing van molen Montefiore die in Jeruzalem staat. Veel onderdelen zijn al klaar om straks in een aantal containers verscheept te worden naar Israël. De molen wordt uiteindelijk volledig maalvaardig opgeleverd en zal dagelijks draaien (behalve op zaterdag).
De molen krijgt zelfzwichting en zelfkruiing en Willem werkt samen met een Engelse molenmaker (die ook de Engelse maten gebruikt... lastig dus!).
Verdere informatie over deze molen zie je hier.
Kees

Zaterdag 10 december 2011
Ruben onze stagiaire stond al vroeg bij de molen. Hij komt ons team aanvullen om zijn maatschappelijke stage bij ons 'te lopen'. Ruben is een leerling van het Agnietencollege in Zwartsluis.
Ruben had al een verfrissende fietstocht achter de rug. Vandaag eindelijk eens op kibbeling getrakteerd i.v.m. mijn verjaardag op 9 november!! Door allerlei drukte op de molen is het er de afgelopen zaterdagen niet eerder van gekomen.
Zeilmaker Sipke Koning en zijn vrouw kwamen net rond koffietijd (een nogal ruim begrip bij ons op de molen). Deze keer ook kibbeling tijd. Met zijn tienen menig visje weggewerkt! Een bestelling bij de visboer van maar liefst € 30,-
Vandaag wel gemalen, maar op de een of andere manier wordt het steeds moeilijker om mooi meel uit de maalpijp te krijgen. We moeten de steen wel heel erg knijpen om mooi meel te krijgen. Volgende week de steen maar eens lichten om erachter te komen waarom het zo moeizaam gaat. Tegen 7 uur de molen afgezeild.
Kees

Dinsdag 13 december 2011
Alex heeft de kuip van de molensteen verwijderd en schoongemaakt. Zo kunnen we zaterdag direct aan de slag met het steen lichten. Super!
Bertel en Alex hebben de ster weer in het gevlucht geplaatst. Molen 'de prullenbak' is ook voorzien van een mooie ster.

Vrijdag 16 december 2011
Vrijdagmiddag samen met Bertel Zomer de molensteen van Molen de Weert gelicht. We hadden allebei vrij en het kwam erg goed uit om vandaag de steen alvast te lichten. Bovendien doen we dit soort klussen i.v.m. de veiligheid liever op een dag wanneer er niet te veel bezoek op de molen is. Dat kwam dus mooi uit! Alle stappen van deze mooie hijsklus gefotografeerd en verwerkt in een filmpje, zie hier.

Zaterdag 17 december 2011
Vandaag twee boze molenaars op de molen. Ze baalden ervan dat we gisteren de steen alvast gelicht hadden. Ze hadden er graag zelf bij willen zijn. Ik heb veel moeten uitleggen!
Onze molensteen loopt al een hele poos elke keer iets aan. Vandaag met allerlei prachtige hulpmiddelen geconstateerd dat de ligger niet goed vlak lag. Daarom samen met Albert van der Werf m.b.v. de drie stelbouten de ligger weer mooi vlak gekregen (echt millimeterwerk). Verder de houten steenbus weer goed vastgezet (wiggen aanslaan) en op de juiste hoogte gebracht. Een boeiende en erg leerzame klus voor de hele club.
Volgende week maken we de bovenkant van de steenbus weer goed dicht (met roggemeel en touw) en komt het afdekplaatje er weer op en wordt uiteindelijk de steen weer teruggeplaatst. Hierna afwachten wat het resultaat is van onze aanpassingen.
Bertel en Wietse zijn de hele middag met de tractor bezig geweest om het perceel achter stichting Welzijn op te ruimen. Verder hebben twee bomen vandaag het loodje gelegd hebben.
De molen heeft van 11 tot 18 uur gedraaid. De omzet was € 75,-
Aanwezig Alex, Bertel, Wietse, Ida, Cor, Bertus, Elske en Kees.

Vrijdag 24 december 2011
Beste molenaars,
Van een collega molenaar heb ik verontrustende berichten gehoord over de gezondheid van onze voorzitter van het Gilde (Drenthe) Nico van Guldener.
Vanmorgen heb ik telefonisch contact gehad met zijn vrouw Trijnnie en Nico zelf. Een indrukwekkend gesprek met een erg vervelende en duidelijke boodschap nl. dat de situatie uitzichtloos is!
Nico heeft een kwaadaardige hersentumor en is daardoor aan bed gekluisterd en kan fysiek niet veel meer. "Gelukkig is mijn verstand nog goed en kan ik goed met de mensen converseren en heb ik geen pijn" zei hij vanmorgen nog!
Ik vond de laatste maanden al dat ik weinig reacties op mijn mailtjes naar Nico kreeg. In eerste instantie denk je dat hij wat langer met zijn camper op vakantie in het zuiden is geweest, maar dat kwam "omdat ik zelfs de toetsen van het toetsenbord niet meer kan aansturen" zei Nico nog!
De vooruitzichten zijn zeer slecht en Nico weet nog niet hoe lang hij nog heeft. "Deze kerst had ik me totaal anders voorgesteld" zei hij aan het eind van het gesprek nog.
Ik heb Trijnnie en Nico veel sterkte toegewenst.
Een kaartje, medeleven etc. stelt Nico zeer op prijs.
Zijn adres is:
Nico van Guldener,
Ter Hansouwenlaan 2 9321 AM PEIZE
Tel: 050-5032999
Kees Vanger

Zaterdag 24 december 2011
De hele club was vandaag aanwezig. De molen heeft gedraaid met vier volle zeilen. De hele middag met de stenen en de steenbus aan de slag geweest. Albert van der Werf had het er maar druk mee en heeft ons erg goed geholpen. De roggemeel die ik woensdagmiddag aangebracht had om de bovenkant van de houten steenbus goed mee af te sluiten was nog steeds niet droog en hebben we maar weer verwijderd. De wiggen verder aangeslagen en de bolspil zo goed mogelijk gecentreerd. Verder de steen enigszins gebild. Komende week wordt de bovenkant afgesloten met modelgips en dan kan de steen weer terug geplaatst worden. Ik ben tegen zessen naar huis gegaan en de boys zijn nog ff (?) doorgegaan.
Kees


JAAROVERZICHT MOLEN DE WEERT 2011
Een overzicht aan de hand van vele foto's van de werkzaamheden bij ons op de molen. Maar eigenlijk is het meer een ode aan al die vrijwilligers die ervoor zorgen dat onze molen een levend monument is en blijft! Zie hier.
Kijk maar snel, want het zal wel niet meer zo lang duren dat de beelden op het net zichtbaar zijn. Afgelopen weekend kreeg ik mijn tweede waarschuwing van YouTube over het misbruik (?) van de (m.i. erg mooie) muziek die ik onder de video's zet. Nog één waarschuwing en mijn hele account met bijna 90 filmpjes wordt verwijderd. Copyright en zo... Waar heb ik dat ook al weer vaker gehoord? Ik heb nog wel bij YouTube geprotesteerd, maar ben niet zo optimistisch over het uiteindelijke resultaat. Afwachten dus.
Kees

Tellerstand eind december 2011: 3.078.144
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360

Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044
Totaal aantal omwentelingen in 2010: 480.203
Totaal aantal omwentelingen in 2011: 306.360

NAMENS ONS MOLENCLUPPIE WENS IK JULLIE EEN GEZOND EN MOOI 2012 TOE.

Kees