Logboek Molen de Weert 2010

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2010
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2010
EINDSTAND 2009: 2.291.581
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044

Totaal aantal omwentelingen in 2002: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376
Totaal aantal omwentelingen in 2008: 252.934
Totaal aantal omwentelingen in 2009: 238.044

JAAROVERZICHT 2009 MET FOTO'S OP YOUTUBE
De afgelopen dagen aan de slag gegaan om een jaaroverzicht 2009 a.h.v. foto's te maken. Helaas doordat mijn harde schijf er na 5 jaar trouwe dienst de brui aan gaf en mijn back-up nogal oud was heb ik het met veel minder foto's moeten doen. Al met al is het gelukt. Kijk maar eens op www.youtube.com/watch?v=u-bfQP9JTAk

Zaterdag 2 januari 2010
De eerste dag van het jaar weer snel naar de molen gegaan. Er werd flink gedraaid toen ik aankwam. Alex was weer eens driftig aan het kruien geweest. Hij is daar al erg goed in! Met vier volle zeilen draaide de molen wat lusteloos rond, want het was niet zo winderig vandaag. Met een hele club het jaar maar eens ingewijd. We hebben het wel erg luxe op onze molen met onze lekker verwarmde vergaderruimte. Menig molenaar kijkt in de winter met veel jalousie naar onze lekkere warme molen. Tegen 17.00 uur naar huis gegaan.
Kees

Vrijdag 8 januari 2010 bouw molen 'DE PRULLENBAK'
Net een bezoek aan Molen de Weert gebracht. De molen draaide prachtig met zijn twee volle zeilen. Alex en Bertel waren druk in de weer met het verder afbouwen van hun molen "De Prullenbak" genaamd. De romp, de kap en het staartwerk zijn bijna klaar. Ze gaan de komende tijd met de 3 meter lange roeden aan de slag. Het geheel ziet er mooi uit en ze gaan waarschijnlijk nog wel enige uurtjes door. Molen de Weert zal wel weer tot in de kleine uurtjes doordraaien. Och de omgeving is er zo langzamerhand al aan gewend dat de molen midden in de nacht om drie uur nog draait.
Morgen kunnen we zoals het er nu naar uit ziet weer eens stevig gaan malen. Ik zie er nu al naar uit!
De foto's van de nieuwe Meppeler molen staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=RINPZI6V
Kees Vanger

DE MOLEN MAAKT TEVEEL LAWAAI!
Via de website kwam een reactie binnen over het nogal late en waarschijnlijk te pittig laten draaien van de molen midden in de nacht. De omgeving went er dus niet aan. Zie:

Vraag: Dag heer Vanger,
We zijn bewoners van de Kastanjelaan en zijn erg blij met het aanzicht van de molen vanuit onze achtertuin. Waar we wat minder blij mee zijn, is dat zo nu en dan tot midden in de nacht de molen wordt gedraaid, wat nogal wat lawaai geeft en waardoor je lastig in slaap valt. Dit gebeurde afgelopen nacht ook weer, tussen 8 en 9 januari, toen draaide de molen nog om 2 uur. Kunt u, als eerst verantwoordelijke, er voor zorgen dat dit voorlopig niet meer gebeurt..?
Vr. gr. H. M………… (naam bekend hoor)

Beste H. M.
Een wat late reactie op onderstaande vraag!
Ik heb de beide molenaars op de hoogte gebracht van uw mailtje. De (jonge) molenaars draaien de laatste tijd erg veel. Ze zijn druk doende om een model molen te bouwen. Ze zijn er dan ook erg enthousiast mee bezig en het wordt erg mooi! Dat het soms erg laat wordt daar ben ik van op de hoogte. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar met hen heb ik wel een duidelijke afspraak gemaakt dat het gevlucht in de kleine uurtje totaal geen lawaai mag maken en dat de buurt er totaal geen overlast mag hebben. Op zich is dat eenvoudig te realiseren!
Misschien stond er op die bewuste avond te veel wind en was het niet mogelijk om stilletjes te draaien. Dus hadden ze er mee moeten stoppen.
Een goede samenwerking met onze buren is ons heel wat waard en we zullen hier voortaan rekening mee houden.
Ik hoop dat jullie voortaan weer rustig kunnen slapen.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger

Reactie terug
Dank voor de uitleg. Indien de molenaars op de late uren geen kleden op de molen bevestigen is het geluid al een stuk minder. Juist door deze kleden komt er dalwind achter de wieken en klappert het nogal, wat overlast geeft. Ik hoop dat ze hier rekening mee kunnen houden. Verder wens ik ze veel succes met de modelmolen. Met vriendelijke groet, H.M

Zaterdag 9 januari MOLEN DE WEERT IN DE SNEEUW
Vandaag niet alleen genoten van het bijzondere weer en de stevige noordoosten wind, maar ook maar weer eens wat filmpjes gemaakt van deze unieke dag.
De hele ploeg was aanwezig en het malen ging super vlot vanmiddag. De 250 kg tarwe vloog dan ook de zakken in. We hebben op een bepaald moment eens geklokt en constateerden dat één zak meel (25 kg) binnen de 3 minuten gevuld was. De kwaliteit van het meel was ook nog uitstekend. Dit was een dag om in te lijsten. Veel wind, veel sneeuw, veel actie, boeiend weer en prachtig om te zien. Heel speciaal en uniek weer en een pittig draaiende molen met zijn heerlijk zoevende fokken. Wat wil je nog meer. Genieten dus!
Een impressie van vanmiddag staat op YouTube zie: www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/ANiRWe0gFQE
Kees Vanger

Zaterdag 16 januari 2010
Vandaag helaas niet naar de molen gegaan. Ik heb de laatste weken ontzettend veel last van psoriasis op/aan mijn handen. Het wordt vooral de laatste dagen alsmaar erger, pijnlijker en het ziet er niet uit. Het is net alsof mijn handen melaats zijn. Zo erg heb ik het nog niet eerder meegemaakt! . Maandag ga ik maar weer eens naar de dermatoloog in Heerenveen. Verder heb ik me afgemeld op school. Eerst maar eens flink aan de slag om ervoor te zorgen dat ik van deze pijnlijke plekken af kan komen. De komende theorieavond voor a.s. woensdag heb ik dan gecanceld. Ook een bezoekje aan de nieuwjaarsreceptie van ons bestuur op dezelfde woensdag schiet er helaas bij in. De molen heeft een groot deel van de dag gedraaid. Alex, Albert Kreulen en Bertel hebben "dienst" gedaan. Dat was een rustig middagje thuis.
Kees

Vrijdag 23 januari 2010 POWERPOINT OVER HET WEER
Ik heb geprobeerd om in PowerPoint op een heldere (?) manier in beeld te brengen waarom depressies die recht over ons land trekken zo gevaarlijk kunnen zijn.
Uit ervaring weet ik dat veel molenaars in opleiding moeite hebben om een duidelijk beeld te krijgen waarom een depressie die recht over ons land trek veel verschillende windrichtingen geeft.
Misschien helpt deze korte uitleg! Zie: www.slideshare.net/keesvanger/depressies-deel-2-2974894
Het is alsnog een probeerseltje. Ideeën of opmerkingen hoor ik graag. Het is nog lang niet af!
ps. Het kruisje stelt een molen voor!
Kees Vanger

ENKELE REACTIES OP HET MOLENAARSPRIKBORD.
Re: een depressie die recht over ons land trekt Gepost door: Willem Roose ()
Datum: 23 januari 2010 00:15

Beste Kees en andere collega's,
Wat vind ik dit soort draadjes toch altijd fascinerende onderwerpen. Toevallig was ik vandaag bij een collega beroepsmolenaar (toch zeker al voor 30 jaar) hier in de buurt die onlangs tegen wil en dank instructeur van het GVM is geworden en we zaten ons te verbazen over de gigantische hoeveelheid (weer)theorie in de opleiding. Hij en ik (toch ook zeker 10 jaar dagelijks beroepsmolenaar geweest) begrijpen werkelijk helemaal niets van dit soort zaken. Mijn ''instructeur'' (7e generatie beroepsmolenaars) begrijpt er ook al helemaal niets van (toevallig heb ik hem - hierover - vandaag ook nog gesproken). De eerder genoemde collega (en inmiddels dus officieel instructeur) had een pragmatische oplossing: "Ik ga alleen overhoren over de theorie, want dan heb ik de antwoorden al voor mijn neus liggen". Fascinerend inderdaad...
Groet, Willem Roose

Beste Willem,
Ik snap je gevoelens! Ik worstel dan ook al jaren met dit probleem, maar ja je bent wel instructeur en probeert anderen wat te leren. Dat houdt dus in dat je molenaars ook de achtergronden van "het weer" bijbrengt. Theorie en praktijk dus! Elke keer kom je weer voor het moeilijke dilemma te staan van hoe kan ik de molenaars in opleiding nou duidelijk maken waarom bepaalde windrichtingen/depressies etc. gevaarlijk voor een molen kunnen zijn. Verder is het een belangrijk onderwerp bij de examens.
Tijdens mijn opleiding in Friesland en mijn examen in Vriezenveen (ergens in de oertijd) was het al voldoende wanneer je de specifieke kenmerken van alle windrichtingen goed uit je hoofd kende. Dat was dus niet zo lastig. Zo werkt het dus (helaas?) niet meer! Dus moet er meer aandacht aan de theorie besteed worden. Dat blijf ik, eerlijk gezegd, nog steeds als erg pittig en lastig te ervaren. Ikzelf geef dan ook nooit theorieles op een instructieavond over het weer. Ik heb in de loop der jaren al hele stoet weerkundigen uitgenodigd. Allemaal vaklui en erg deskundig. Op zich kreeg je prachtige en hele mooie en lange verhalen te horen met schitterende plaatjes over het wel en wee van het weer met natuurlijk heel veel theorie, schemaatjes, weerkaarten etc, maar na afloop bleef er bij de leerlingen over het algemeen weinig hangen. Vaak overdonderd door de te grote hoeveelheid informatie kon men waar het eigenlijk om ging er niet meer uit filteren. Kijk maar eens naar het aanbod van de theorie over het weer in ons cursusboek. Prachtig mooi en het staat bol van de informatie, maar velen zien door de gigantische hoeveelheid tekst "de buien" niet meer aankomen! Vaak krijg ik van de mio'ers veel gemopper te horen. "ik snap er niks van of hoe moet ik dat allemaal leren?" Jammer, want "het weer" is m.i. juist een erg boeiend onderdeel van ons molenaarsschap! Daarom ben ik al vele jaren aan het stoeien met deze lastige leerstof en probeer het geheel wat meer hapklaar, maar vooral korter en duidelijker en als het kan helderder te maken. Erg lastig dus!. Vaak blijkt dat je zelf ook weer veel te veel informatie bij elkaar voegt en verzuipt in de hoeveelheid informatie. Of het daardoor dan weer duidelijker wordt is voor mij de vraag. Een dilemma dus.
Zie: (www.slideshare.net/keesvanger/les-16-het-weer-niet-af-presentation ) Toch blijft het me boeien (ondanks mijn matige weer-theorie-kennis) het theoretische deel kort en bondig op een simpele manier uit te leggen.
Ik ga dus nog ff door en hoop dat er misschien anderen zijn die me hierbij willen helpen. Toch blijft de praktijk. Dus elke dag goed op het weer (dus de wind) te letten het aller leerzaamst.
Kees

Hallo Kees
Het ziet er prima uit, het geeft een duidelijk beeld om uit te leggen hoe de wind waait en waar de wind naar toe gaat,en wat de luchtdruk doet. Maar het beste leer je het toch in de praktijk als de lucht grauw en grijs is de wind zzw en barometer zeer laag nou hou de molen maar aan de ketting met de kneppel er op binnen enkele seconden kan het gaan stormen en de wind 180 graden draaien weet ik uit ervaring. Het beste is dan om leerlingen als ze er tijd voor hebben gewoon naar buiten te sturen en gewoon alle dingen te laten waarnemen en te laten voorspellen wat er gaat gebeuren ,en daarna een evaluatie houden ze zullen overdonderd zijn over wat ze zien en horen.
Groeten van Addy Stolk Kerkmolen Molenaarsgraaf

Beste Addy,
Natuurlijk leer je "het weer" het beste in de praktijk.
Toch is enige achtergrondinformatie geen overbodige luxe en aangezien vele molenaars in opleiding moeite hebben met het begrijpen van de lesstof over het weer in ons cursusboek probeer ik dezelfde informatie wat begrijpelijker (zeg maar eenvoudiger) te vertalen. Met wat theoretische achtergrondinformatie is het begrijpen van waarom de wind bij degelijke depressie ineens uit een andere hoek kan komen wat makkelijker uit te leggen. Het blijft echter moeilijk om 'het weer' in simpele schema te plaatsen, want het is elke keer weer anders. (of zoals een Belgische weeramateur ooit eens vertelde "Ik heb het weer wel goed voorspeld, maar het weer hield zich er helaas niet aan") Veel naar de luchten kijken (ook wanneer je niet op de molen bent) en ervaren hoe het weer (de wind) zich gedraagt, blijft nog steeds erg leerzaam. Ook voor ervaren molenaars. Daar zijn we het dus wel samen mee eens!
groet, Kees Vanger

Beste Kees
Ja, de hele dag door veel naar de lucht kijken (zo veel je kunt). Naar mijn mening is voor een ieder die een goede molenaar wil zijn of worden 's morgens uit bed het eerste "hoe is het weer en met name de wind". 's Avonds is dit het laatste voor hij naar bed gaat. En daar tussenin ook. Anders krijg je er nooit kijk op. Maar ook de theorie. Die is er en moet ook gebruikt worden. Daarom: een goede zaak om ook veel aandacht aan de theorie te schenken. Op zo'n manier hoeft iemand die molenaar wil worden het wiel niet opnieuw uit te vinden.
Oane Visser, molenaar van de Hantumer molen.

Addy schreef:
Maar het beste leer je het toch in de praktijk als de lucht grauw en grijs is de wind zzw en barometer zeer laag nou hou de molen maar aan de ketting met de kneppel er op binnen enkele seconden kan het gaan stormen en de wind 180 graden draaien weet ik uit ervaring
Dat vind ik wat te kort door de bocht: aan de ketting bij een grauwe lucht. Het is veel complexer. Zelden of nooit komt storm uit de lucht vallen; je kunt het nagenoeg altijd aan de lucht zien wanneer je maar weet waar je op moet letten. De snelste wisselingen in windrichting heb je niet bij de kern van een depressie. Dan valt er eigenlijk altijd een poos windstilte, waarna op een gegeven moment de wind uit een heel andere richting langzaam begint aan te trekken. Vooral in een koufront heb je de problemen van een heel snel draaiende wind.
Maar het is precies wat Oane zegt, een kwestie van er mee opstaan en er mee naar bed gaan. Vroeger toen er nog geen goede weersvoorspellingen waren moesten de boeren, vissers en molenaars het met hun eigen waarneming van de lucht doen. En alleen door er heel veel op te letten kun je het leren en dan is internet een heel mooi hulpmiddel. Omdat je bijvoorbeeld weet dat er een koufront aankomt kun je gaan speuren naar de bijbehorende veranderingen in de bewolking en windrichting in de hogere luchtlagen. Het is dan ook van het grootste belang dat je de leerlingen elke les traint in het "lezen" van de lucht. Alleen dan kun je er vat op te krijgen.
Gert Klijnstra.

Beste Gert
Ik ben het met je eens dat Internet, naast al je praktijkervaring, een erg handig medium is bij het verkrijgen van windinformatie en weerinzicht. Voordat ik naar de molen ga kijk ik dan ook altijd eerst even op twee sites om een indruk te krijgen van de windrichting en de windkracht. Je krijgt zo een prachtig mooi overzicht van wat je die dag kan verwachten. De volgende twee informatiebronnen staan bij mij op het bureaublad

Beste Gert,
Och......... ik ken ook een oud- beroepsmolenaar die vindt dat wij veel te moeilijk over het weer doen.
Hij heeft daarvoor wel een heel simpele verklaring nl. HET WAAIT of HET WAAIT NIET.
Wel een erg simpele manier van benaderen, maar zo zie je maar weer er wordt erg verschillend over gedacht!
Kees
PRACHTIGE EN ERG DUIDELIJKE WEERKAARTEN KUN JE HIER VINDEN. Zie: http://home.hccnet.nl/v.d.horn/bracknell/

WINDOVERZICHT EN ROUTES VAN DEPRESSIES
Op onderstaande links krijg je een prachtig overzicht van de loop van de depressies etc. en de windrichting/windverwachting.
http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_eur_1h_movd0.gif
http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_cen_1h_movd0.gif

Vrijdag 23 januari 2010
Bertel en Alex draaien de laatste tijd door de week op woensdag en vrijdag. Ondertussen zijn ze nog steeds druk in de weer met de bouw van hun molen 'De Prullenbak' Tijdens de kou van de laatste weken is de werkplaats verhuisd naar de verwarmde zolder. Hier wordt dan ook flink geklust, maar bij voldoende wind wordt er ook gemalen en afgelopen week hebben ze ook de gehele winkelvoorraad helemaal aangevuld. GROTE KLASSE!
Kees

Zaterdag 23 januari 2010 - Geen verslag.

Zaterdag 30 januari 2010
Ik was rond 12.00 uur al op de molen. De wind stond weer helemaal fout, dat hield dus in dat we een akelig eind moesten kruien. Samen met Alex de molen dan ook menig veld verkruid. Hierna heeft Alex opgezeild en ik heb de kruiring en ons halslager eens flink verwend met lekker warme reuzel uit de doos die in onze verwarmde (wat een luxe!) vergaderzolder stond. Hierna kwam de één na de ander binnen druppelen. De club werd alsmaar groter. William Hoogeveen kwam ook weer eens langs. Hij had het de laatste weken erg druk met het inrichten en woonklaar maken van zijn nieuwe woning. Om dit te vieren trakteerde hij op een heerlijke vlaai. Als vliegen op de... kwamen er ineens veel bekenden langs. We zaten uiteindelijk met 10 man te smikkelen en te smullen. Ondertussen kwamen de grote klanten ook nog Langs. Sommigen verlieten de molen zelfs met 50 kg meel voor familie en bekenden. De voorraad Hollandse tarwemeel was dus weer eens op en het griesmeel is al helemaal niet aan te slepen. Helaas stond er te weinig wind om de voorraad aan te vullen. Nu maar hopen dat er weer eens een lekker windje komt om onze voorraad weer flink aan te vullen. Ik ben tegen 15.30 uur vertrokken naar Groningen voor een feestje. De anderen zullen er weer een latertje van gemaakt hebben.
Omzet € 100,-
Kees
 
FEBRUARI 2010

MOLEN DE WEERT IN DE SNEEUW deel 2
Aangezien mijn deel 1 over dit onderdeel niet zo goed op YouTube liep en moeilijk te starten was, heb ik maar een nieuwe poging gewaagd om deze prachtige molendag in de sneeuw weer te geven.
Kijk maar eens op: www.youtube.com/watch?v=ws4cd1xl-1o


Nog wat info over molen De Weert staan hier:
JAAROVERZICHT 2009 MOLEN DE WEERT:
www.youtube.com/watch?v=u-bfQP9JTAk

Zaterdag 6 februari 2010
Deze dag slechts heel even in mijn pakkie deftig op de molen geweest. Ik had 's middags en 's avonds een bruiloft In Oldenzaal. Bertel en Alex waren al driftig in de weer geweest om niet alleen een gigantische voorraad tarwe naar boven te hijsen, maar ze waren ook erg druk om een plekje te zoeken waar dit allemaal opgestapeld kon worden. Zo groot is onze molen nou ook weer niet! De elektrische maalstoel hadden ze zelfs naar beneden gehaald om op de steenzolder ruimte vrij te maken. Nu staat hij op de meelzolder. Daar ben ik dus niet zo enthousiast over. We zoeken dus naar een oplossing om extra ruimte voor de tarwe voorraad te creëren. Hierna snel naar Glanerbrug gereden om wel een hele speciale bruiloft van mijn neef Eric mee te maken. Ze trouwen in een prachtig Syrisch Orthodocs klooster. Zijn mooie vrouw Lia is Syrische, maar woont volgens mij vanaf haar geboorte al in Nederland. Leuk om eens mee te maken. De "preek" wordt trouwens gehouden in het Aramees... Nu maar hopen dat er een vertaling bij is.
Kees

BESTE MULDERS THEORIEAVOND OVER HET WEER.
LET OP! De theorie avond van woensdagavond 17 februari gaat niet door, maar wordt verschoven naar woensdagavond 24 februari. Ook het onderwerp is veranderd!
Op 24 februari geeft collega molenaar Walter Holweg een weercursus. Walter wil ons aan de hand van wolken etc. proberen wegwijs te maken in de theorie maar vooral de praktijk van het weer.
We beginnen weer om 19.30 uur.
Ik ga ervan uit dat de volgende personen komen.
1. Hans De Weerd Hattem molen De Fortuin Hattem
2. Guus van Dam Ruinen molen De Zaandplatte Ruinen
3. Cor Rouwenhorst Hattem molen De Fortuin Hattem
4. Simon Musch Zwolle molen De Fortuin Hattem
5. Jaap Rouwenhorst Hattem molen De Fortuin Hattem
6. Joop van der Molen Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
7. Willem Varekamp Rouveen molen De Leyen Staphorst
8. Roelof Guichelaar Ommen
9. Johan Brinkman Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
10. Gert van der Weide Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
11. Henk Snijder Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
12. Cor Eerkes Meppel molen De Weert Meppel
13. Wim Degeling Meppel molen De Weert Meppel
14. Rene van der Beek. Assen, molen de Vlijt, Diever
15. Egbert Joosten. Havelte molen van Havelte
16. Lia van der Mark Nijetrijne molen De Rietvink
17. Johan Brinkman Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
20. Marten de Jong Nieuwleusen molen Massier Nieuwleusen
21. Bertel Zomer Meppel molen De Weert Meppel
22. Alex Buist Winsum molen De Weert Meppel.
23. Henk Lollinga Hattem molen De Fortuin Hattem
24. Egbert van Zeijts Makkum De molen van Makkum
25. Gijs van Emous Hattem molen De Fortuin Hattem
26. Harm Jansen molen Woldzigt Roderwolde.
27. Bertus van Dijk molen De Weert Meppel.
28. Kees Vanger molen De Weert Meppel.
28. Wolter Holweg Dalfsen Werstermolen Dalfsen
29. William Hoogeveen molen De Weert Meppel.
30. Rolf van der Mark Nijetrijne De Rietvink

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET WEER.
Prachtige en erg duidelijke weerkaarten kun je hier vinden. Zie: http://home.hccnet.nl/v.d.horn/bracknell/

WINDOVERZICHT EN ROUTES VAN DEPRESSIES
Op onderstaande links krijg je een prachtig overzicht van de loop van de depressies etc. en de windrichting/windverwachting.
http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_eur_1h_movd0.gif
http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_cen_1h_movd0.gif

RESTAURATIE MOLEN DE RIETVINK TE NIJETRIJNE. NIEUWSBRIEF NR 9
Het negende verslag van Lia en Rolf van der Mark over de voortgang van de restauratie van hun molen "De Rietvink" te Nijetrijne kun je op onderstaande link vinden. Erg boeiend om de restauratie zo al lezend te volgen.
Kijk maar eens op:
www.slideshare.net/keesvanger/molen-de-rietvink-nieuwsbrief-nr-9

MEER ACHTERGRONDINFORMATIE.
Voor de liefhebbers heb ik alle nieuwsbrieven van Lia van der Mark over de restauratie van "De Rietvink" even op een rijtje gezet. Dan kun je zien hoeveel werk er daar al verzet wordt en ervaren dat de molen en de omgeving alsmaar mooier en molenvriendelijker wordt.
Groet, Kees Vanger

BIJNA ALLE NIEUWSBRIEVEN VAN LIA VAN DER MARK
Deel 3 http://www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-3-restauratie-molen-de-rietvink
Deel 4 http://www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-
Deel 5 http://www.slideshare.net/keesvanger/restauratie-rietvink-deel-5
Deel 6 http://www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-6
Deel 7 http://www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-7
Deel 8 http://www.docstoc.com/docs/19898871/DE-RIETVINK-deel-8
Deel 9 http://www.slideshare.net/keesvanger/molen-de-rietvink-nieuwsbrief-nr-9
Eind september 2009 tijdens een bezoek aan de Rietvink nog vele foto's gemaakt zie: www.mijnalbum.nl/Album=WPKCEFN4

WOENSDAG 10 FEBRUARI 2010 MOLEN DE WEERT ALWEER IN DE SNEEUW
Vandaag weer bijna 10 cm sneeuw gevallen. Mijn bezoek aan molenmaker Johannes Kooistra die momenteel aan het werk is in de molen van Wolvega i.v.m. de weersomstandigen maar afgezegd. Jammer, want Johannes was vandaag in de molen aan het werk. Een volgende keer dus maar weer!
Molen De Weert te Meppel draaide vanmiddag prachtig met zijn vier volle zeilen in een mooie witte omgeving. Alex en Bertel waren weer eens op de molen. Er moest nog geluid worden, aangezien er in totaal 2.5 ton tarwe binnen gekomen is. Foto's maken blijft een feest op zulk soort witte dagen. Deze keer ook een paar van molen "De Vlijt"
De zoveelste sneeuwfoto's van dit jaar staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=D3JWOD4O
Kees

Zaterdag 13 febrauri 2010
Bertel heeft afgelopen week rond de 2,5 ton aan tarwe bij molen "Windlust" in Radewijk opgehaald. Zo 'n grote voorraad hebben we nog nooit eerder besteld. Dat kon dus niet in één keer in de grote bus, aangezien hij ook nog een vrij zware kraan moest vervoeren. Bovendien lukte het Tervoorde niet om in één keer 400 kg kruidkoekmix te maken. ("Ik moet eerst extra basterdsuiker bestellen")
Vandaag het laatste deel naar boven geluid. Dat ging niet zo vlot want er stond weer eens erg weinig wind. De gehele voorraad paste niet eens op de steenzolder. De gehele nog in opbouw zijnde maalstoel is door de boys een verdieping lager geplaatst. Hele discussies volgden over de nieuwe plek voor ons toekomstig maalstoeltje. We woekeren dus met de ruimte. Uiteindelijk hebben we een oplossing gevonden waar een ieder zich in kon vinden. We gaan nl. onze steenzolder iets vergroten. Dat wordt nog een hele klus, maar we zien het zitten. Er zullen dus enkele stevige balken besteld moeten worden. Tevens bijna 1.5 vierkante meter aan vloerplanken. We puzzelen verder naar de beste bouwkundige oplossing. De molen heeft de hele middag redelijk gedraaid met zijn vier volle zeilen. De ploeg bestond vandaag uit: Wim, William, Bertel, Bertus, Alex, Wietse en Kees. De omzet was magertjes. Zo rond de € 50,- Gelukkig hebben Alex en Bertel afgelopen week flink gemalen, want er lag een prachtige voorraad meel klaar. Handig! Vandaag was dat echt niet gelukt.
Tegen 18,.00 uu8r naar huis gegaan. De beide boys zijn verder gegaan met draaien maar vooral met klussen.
Kees

Zaterdag 20 februari 2010
MIJN OUDE GAZELLE KRUISFRAME FIETS.
Afgelopen week mijn fiets naar mijn fietsenmaker gebracht. Hij (Jaap Hoogeveen) zorgt er al bijna 30 jaar voor dat mijn klassieke fiets rijdend blijft. Ik heb dan ook een hele speciale fiets nl. een 60 jaar oude Gazelle kruisframe. MIJN TROTS. Aangezien ik dit jaar weer op de fiets naar school wil en mijn oude Gazelle daar nou niet echt geschikt voor is, omdat hij nogal zwaar is, wordt hij de komende week omgebouwd tot elektrische fiets. Dus een fiets met trapondersteuning, ja, ja... Deze ombouw heeft nogal wat voeten in de aarde, maar Jaap ziet het helemaal zitten. Nou ik dus ook! Er moet nogal wat aangepast worden zoals totaal nieuwe achterremmen, de handvatten van het stuur moeten verlengd worden etc. Verder wil ik natuurlijk niet te veel opvallen met mijn elektrische fiets. Dus alles moet zoveel mogelijk gecamoufleerd worden. De fietstassen zorgen er in ieder geval voor dat de grote naaf uit het zicht komt. De accu staat op de foto nog erg hoog maar dat moet nog aangepast worden en krijgt dezelfde kleur als mijn fiets. Al met al ben ik mijn fiets meer dan een week kwijt en da's wennen! De foto's van de ombouw staan hier: Zie: www.mijnalbum.nl/Album=8LGABIJH

Zaterdag 20 februari 2010
Ik was zo rond half één op de molen. Het sneeuwde weer eens! Nou van mij mag het voorjaar worden! Wim Degeling was al druk in de weer om de kettingen van de roede los te maken. Toen ik eenmaal boven was zijn we maar snel aan het kruien gegaan. Zeg maar van oost naar west. Niet 180 graden, maar volgens Wim slechts 175 graden! De optimist. Dat was dus weer een hele ruk. Het kruien verliep gelukkig vlotjes. Hierna de molen snel voorzien van vier volle zeilen. Er stond niet zoveel wind vandaag en de molen liep de hele middag wat slapjes. Na wat kleine klusjes ons onder het genot van een bak koffie eens verdiept in de organisatie van een feest op Koninginnedag. Al brainstormend zijn er weer een aantal verfrissende ideeën te voorschijn getoverd. De opbrengst van die dag is bestemd voor de herbouw van ons elektrische maalstoel.
Tegen vier uur kwam Bertel al toeterend aanscheuren in zijn klassieke Opel. Al snel hoorden we "de knetterbiele". Met zijn motorzaag heeft hij korte metten gemaakt met de takken van de drie knotwilgen die bij de molen staan. Binnen 20 minuten hadden we een hele stapel takken bij de molen liggen. Met deze takken willen we een afscheiding maken tussen "onze" tuin en de stoep. Een soort vlechtscherm. Volgende week gaan we aan de slag. Aangezien we de smaak flink te pakken hadden zijn we aan de achterkant van de molen maar verder gegaan. Eerst de dunne takken maar uiteindelijk ook de dikke takken die nogal voor windbelemmering zorgen. Sommige takken hadden wel een doorsnede van rond de 30 centimeter. Bij de grootste en dikste tak ging het bijna mis. Bertel had zijn auto gelukkig al weggezet, maar de tak wilde niet zoals wij in gedachten hadden en donderde met veel geraas naar beneden en viel op enkel centimeters na bijna op een bijna nieuwe auto die op de parkeerplaats stond.. Het ging nog maar net goed. Dat was dus een gelukkie! Bezorgde buren die hun auto achter de molen hadden geparkeerd kwamen al snel aanlopen. We hebben ze snel gerustgesteld. Al met al meer dan twee uur aan het snoeien geweest. Alle takken achter het bedrijf dat bij de molen staat opgestapeld. Met deze stevige voorraad hout kan iemand met gemak twee winters naar hartenlust zijn huis flink warm stoken. De laatste restjes in het donker opgeruimd. Hierna de molen afgezeild. De stelling was ongelooflijk glad. De natte planken waren spiegelglad geworden doordat het enige graden vroor. Al glibberend is het afzeilen uiteindelijk gelukt. De omzet van vandaag was € 80,- en tegen 19.30 uur naar huis gegaan. Vanavond maar eens languit op de bank na zo'n dag van takken slopen en slepen. Aanwezig vandaag: Wim, Bertel,Bertus, Cor en Kees.

VOORSTELLEN FEEST OP KONINGINNEDAG: BROODBAKFEEST
Opbrengst voor de maalstoel.
*BOEKENBEURS
*BROOD VERKOPEN (bakker Henk Buld?)
*BROODJES BAKKEN BOVEN VUURKORVEN
*KINDERROMMELMARKT (Koedijkslandenschool?)
*TERRAS PLUS BEDIENING
*MODELBOOTJES SHOWEN VANAF ONZE STEIGER (wie heeft connecties?)
*RONDVAART MET COR EERKES ZIJN PRACHTIGE OPDUWER.
*WILLEM VAREKAMP VERZORGT IN ZIJN T-FORD RONDRITTEN (eerst vragen)
*PANNENKEOEKEN/KNIEPERTIES/WAFELS BAKKEN
*MEELPRODUKTEN VAN DE MOLEN VERKOPEN
*MEELZAK HANGEN (Wim weet hier meer van)
*BROODJES MET ???????? SARDIEN? BEENHAM? KNACKWORST?
Verfrissende(r) ideeën zijn van harte welkom!

Dinsdag 23 februari.... SNOEIEN,VLECHTEN EN BEKEERD WORDEN.
Ons juweeltje draaide vanmiddag om 12 uur alweer. Vanmorgen bij de Gamma een twaalftal paaltjes gekocht, want er moest vanmiddag in de tuin geklust worden.
Afgelopen zaterdag hebben we onze drie knotwilgen bij de molen heemaal kaal geschoren met Bertel zijn "knetterbiele" met de motorzaag dus. Alle takken lagen bij de molen en we hebben een leuke manier bedacht om van dit snoeiafval af te komen zonder al te veel gesleep. Met de takken maken we een mooie afscherming van onze tuin. Een soort vlechtschermpje dus. We vlechten al de takken rond de paaltjes en hups we hebben een pracht van een natuurlijke afscheiding. Bovendien zijn we zo al ons snoeiafval mooi kwijt. De molen vandaag maar een relaxte zeilvoering gegeven (vier lange halven) De molen weer eens 180 graden rond gekruid. De wind(richting) doet wel erg moeilijk de laatste dagen. Samen met Wim Degeling de hele middag aan het klussen geweest. Leuk werk trouwens. Al vlechtend met de wilgentakken groeide ons "hekje" zienderogen. Tussentijds ook nog veel complimenten gekregen van verschillende voorbijgangers.

Tegen 17.00 uur waren we bijna klaar. Ineens stond er een bloedmooie blonde dame voor ons. Ze kwam uit Zweden en wilde de molen wel eens bekijken. Wim was me helaas net voor! "Dit regel ik wel even" hoorde ik hem nog zeggen. Ik mocht verder gaan met klussen en Wim...
Enigszins ontdaan kwam hij na een half uur weer beneden. Toen ik over de kruisbalken begon, zei Wim, was het hek van de dam. Ze was een erg fanatieke Jehova getuige en wilde me volledig inpalmen met teksten en allerlei boekjes. Nou praat je Wim niet zo snel om wanneer het over geloof gaat. Hij weet er zelfs heel veel van, maar deze dame daar had hij geen grip op! Ze bleef maar door gaan! Het is haar uiteindelijk niet gelukt om Wim "om" te krijgen, maar de rondleiding was hierna wel erg snel afgelopen en kon Wim me eindelijk weer helpen met klussen.

Tegen 17.30 uur heeft Wim de molen afgezeild. Net toen hij de kettingen aan de roede wilde bevestigen kwam Bertel in zijn grote bus van zijn baas aanscheuren. Hij wilde nog wat klussen aan zijn nieuwe modelmolen en dan moet de molen natuurlijk draaien. Bertel heeft de molen weer opgezeild. 't Zal wel weer een latertje worden. Molen De Weert heeft vandaag weer heel wat rondjes gemaakt. De foto's van ons vlechtscherm langs de stoep staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=ZVFFGHLF
Kees Vanger en Wim Degeling

VELE FOTO'S VAN DE RESTAURATIE VAN MOLEN WINDLUST TE WOLVEGA
Vanmiddag een bezoek gebracht aan molen Windlust te Wolvega. Een joekel van een korenmolen met een vlucht van meer dan 27 meter. Johannes Kooistra van molenbouwer Hiemstra was in de weer met de hekjes rond de net geplaatste trappen. Samen de molen van boven tot onder bekeken. De beide drijvende krachten die de molen runnen waren ook aanwezig nl. Klaas Lenstra en Evert Belkega. Het is in ieder geval een molen met erg veel ruimte. De kap is gigantisch en het bovenwiel erg indrukwekkend. Johannes heeft het bovenwiel bijgesteld en voorzien van een nieuwe hoepel. Het kruiwerk moet nog verbeterd worden en krijgt boven en onder de kruirollen nieuwe verzonken metalen platen.(totaal gewicht van de platen rond de 700 kg) Dat wordt nog een hele klus, want de kap moet dan omhoog gekrikt worden. Een kap met een gewicht van ongeveer 27 ton. Johannes is nog aan het puzzelen hoe hij dit het beste kan doen. Sterkte!
Ikzelf heb een aantal foto's van mijn bezoek gemaakt. Ze staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=APMGCYZO
Verder heb ik van Evert Belkega nog vele foto's gekregen over het de restauratie van "zijn" molen die hij de laatste weken gemaakt heeft. Ze staan op www.mijnalbum.nl/Album=I4X3FRX3
EN... nog een hele serie foto's voor de liefhebbers over het aanlassen van de vele rotte legeringsbalken. Johannes en zijn collega's hebben het deze keer zelf gedaan en wel op zo 'n manier dat je er nu totaal niets meer van ziet. Alle balken hebben ze van boven uitgehold voorzien van glasfiber staven en weer van boven dicht gegoten. Erg mooi. De foto's van dit bewerkelijke proces staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=LRBYHCOG
Kees

WOENSDAGAVOND 24 FEBRUARI THEORIEAVOND OVER HET WEER.
Bijna 30 aanwezig voor de theorieavond over het weer. Wolter holweg heeft aan de hand van vele informatie met behulp van zijn beamer ons wegwijs gemaakt in het herkennen van de wind d.m.v. wolken. Boeiend, maar ook lastig. Volgens Walter leer je dit het beste in de praktijk. Dus veel naar de wolken/wind kijken. Zelf proberen het weer te voorspellen. Daar gaan we dus maar eens mee aan de gang. Zoals het er nu naar uit ziet gaat er voor het najaarsexamen misschien wel personen. Een hele club dus!
Kees
Enkele foto's van de theorieavond staan hier. Inclusief een foto van de enige hond in Nederland die de theorieavonden voor molenaars ook volgt.
(zie foto)

Zaterdag 27 februari 2010
De molen draaide om 9 uur 's morgens al. Bertel had zijn knetterbiele weer eens meegenomen en is resoluut aan het snoeien geweest. De molen heeft de hele dag met vier halven gedraaid. De hele club was aanwezig, maar in de molen waren weinig molenaars te bekennen. Iedereen had het druk met alle "bosjes" rondom de molen. Het vlechtscherm is afgerond en goed met ijzerdraad vastgezet. Vandaag nog bezoek gehad van de volgende molenaars. Werny de Koning, Menno Brouwer en Harm Jansen. Het was weer eens erg sfeervol rondom de koffiepotten. Tegen 20.00 uur de molen afgezeild. De omzet was deze week € 90,- De hele club was vandaag aanwezig.
Kees
MAART 2010
Maandag 1 maart 2010
Marokkaanse delegatie uit Al Hoceima bezoekt Molen de Weert.
De delegatie bestaande uit de loco-burgemeester van Al Hoceima, Karim El Ghazi, Nadia Naboulssi van vrouwenvereniging Amada, ambtenaar jeugdbeleid Fikri Benali, raadsgriffier Abdeslam El Ghalbzouri, wethouder Mohamed Akarkach en schooldirecteur Naima Korachi Alaoui bezochten op 1 maart Molen de Weert.
Er stond een mooi windje, er was afgesproken om 10.00 uur, dus om half tien draaide de molen met blote benen zo'n dikke 60 enden. Tijdens de rondleiding wilde ik 2 halven bijleggen. Toen zij tegen twaalven op de stelling aangekomen waren, vonden ze opzeilen niet nodig. De lunch wachtte! Wellicht had de molenaar meer geduld dan de lunch.
Zoals het echte toeristen betaamt, gingen ze weg met honderden foto's van de molenaar in de camera en elk een zakje halal pannenkoekenmeel in hun knuisten.
Wim Degeling

Zaterdag 6 maart 2010
Tegen 12.30 uur al op de molen, die al weer driftig zijn rondjes draaide. Deze keer pronkend in zijn zomertenue. Alex heeft afgelopen vrijdag de twee bruine zeilen vervangen door de zomerse witte. Hij heeft het helemaal in z'n eentje gedaan. Vakwerk! De hele club (zonder Bertel deze keer) was aanwezig. Dus Alex, Albert, Bertus, Cor, Wim en Kees. Na de uitwisseling van de gebruikelijke en vele moppen en de koffierondjes zijn we uiteindelijk maar eens begonnen met malen. We moesten voortmaken want de windkracht liep nogal terug in de loop van de middag. Toch is het gelukt om nog 150 kg Hollandse tarwe te kunnen vermalen tot een mooi eindproduct. Hoewel we nog een redelijke voorraad "op de plank" hebben liggen, toch maar weer wat extra toegevoegd. De klanten nemen gelukkig nog steeds vele kilo's af. We bouwen zo langzamerhand een mooie band op met vele vaste klanten. De gesprekken zijn soms hartverwarmend. Soms gaat het versjouwen van een zak tarwe ook wel eens mis. Papieren zakken heb je zo stuk wanneer ze ergens achter blijven haken. Deze keer was Alex het slachtoffer. Als beloning mocht hij het zelf opruimen (zie foto)
Vanmiddag het vlechtscherm langs de stoep verder verfraaid.
zie: www.mijnalbum.nl/Album=ZVFFGHLF
Het wordt steeds mooier! Tegen 7.00 uur zijn Wim en ik naar huis gegaan. Alex mocht nog even doorgaan. Het tosti-ijzer maakte overuren.
De omzet voor vandaag was maar liefst € 137,-
Kees

SOMS ZIT HET MEE... SOMS TEGEN.
Vandaag zat alles dus tegen. Samen met Wim Degeling 's morgens om 9.30 uur uit Meppel vertrokken om enkele molenmakers in Friesland te bezoeken. Nog even snel bij mijn school langs gereden om mijn vergeten fototoestel op te halen en via Lemmer Friesland binnen gescheurd. Nog even een geleende fokkenschoot met katrollen afgeleverd bij molenmaker Dijkstra in Sloten. De deur van de werkplaats was helaas op slot een grote tegenvaller dus! Gelukkig werden we alleraardigst ontvangen door Bertus Dijkstra, maar in de werkplaats was niet zo veel bijzonders te zien. Het speciale "vaste" spoorwiel en de andere wielen die vorige week afgerond waren zijn net naar Ommen gebracht om aldaar in de Besthmenermolen geplaatst te worden. Jammer. Onderweg toch nog een draaiende poldermolen gezien nl. "De Eendracht" te Kimswerd. Na een wandeling door de weilanden kwamen we helaas aan de verkeerde kant van een brede sloot te staan. Omlopen lukte helaas ook niet. Aangezien we naar molenbouwer Hiemstra wilden, zijn we toch maar doorgereden, maar Jammer!....... Ook bij molenmaker Hiemstra was alles op slot. Rond 12 uur de visboer in Harlingen nog even geplunderd en onderweg bij Harlingen het reclamebord voor de herbouw van zaagmolen "De fortuin" gezien. Zou het project dan toch echt doorgaan? Hierna met een geurige vislucht in de auto doorgereden naar Workum, want daar staat ook een werkplaats van een molenmaker. Ook bij Bouw '75 kwamen we voor een dicht hek te staan. Alle molenmakers waren dus op locatie aan het werk… Dat krijg je wanneer je onvoorbereid een reisje regelt. Hierna nog even naar molen Windlust in Wolvega gereden en ja hoor er was actie op de molen. Eindelijk, maar ook hier kwamen we weer net te laat. Molenmaker Johannes Kooistra was de molen net aan het afzeilen en moest snel naar een bouwvergadering. Het bakje koffie van molenaar Evert Belkega heeft veel goed gemaakt. Maar het is toch handig om voortaan eerst even contact op te nemen met de molenmakers... HET LEERMOMENT!
Deze keer heel erg weinig foto's gemaakt. Zie: www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/0H1P1fKr9T4
Wim Degeling en Kees Vanger

Zaterdag 13 maart 2010
Ik was afwezig! Geen verslag

RESTAURATIE MOLEN DE RIETVINK
De laatste informatie over de voortgang van de restauratie van molen De Rietvink te Nijetrijne kun je op de volgende link lezen.
www.docstoc.com/docs/29551703/NIEUWSBRIEF-RIETVINK-deel-10

Woensdag 17 maart 2010
Bertel en Alex hebben zich ontfermd over de bosjes achter de molen. Twee harde werkers die de laatste dagen (weken) al erg veel werk op een erg professionele manier verzet hebben met hun knetterbieles. Soms toch wel iets... nou ja iets... te enthousiast! De walkant hebben ze ook flink ingekort. Dat lijkt nog erg kaal, maar over een half jaartje zul je zien dat alles weer uitbundig staat te pronken langs de Reest.

Zaterdag 19 maart 2010
Een mooie dag op de molen. Er is flink gemalen en deze keer zijn we niet direct aan de koffie gegaan (nou ja… heel even) aangezien we bang waren dat de wind het weer eens in de loop van de middag zou laten afweten. Tegen de 250 kg tarwe gemalen met vier volle zeilen. We hebben weer een prachtige voorraad meel liggen. De molen heeft deze zaterdag weer erg veel en lang gedraaid. Tot nu toe hebben we in 2010 al meer dan 94.000 omwentelingen gemaakt. Zoveel is ons nog nooit eerder gelukt binnen een kwartaal.
Aanwezig vandaag: Alex, Albert Kreulen, Wim, Cor, Bertus en Kees.
Omzet € 94,-
Kees

Woensdag 24 maart 2010
Woensdagmiddag alles klaar gezet. De molen heeft de hele middag gedraaid. Alex en Bertel hebben samen nog 300 kg kruidkoek mix uit Radewijk gehaald. Wim en ik zijn maar weer eens langs Agrifirm gereden om zakkentouwtjes te bietsen. Zoals gebruikelijk werden we weer erg enthousiast door de heftruckchauffeurs ontvangen. "O... daar heb je de mulders". We kregen weer een hele partij touwtjes mee. Daarom hebben we de heren maar getrakteerd op wat zakjes kruidkoekmix, die dankbaar in ontvangst werden genomen.
Wim en Kees

Woensdagavond 24 maart 2010
Het lukte me maar moeilijk om een geschikte avond in maart te vinden. Uiteindelijk is het me gelukt om één avond vrij te maken. Maar door het vele wisselen van de data was de opkomst deze keer erg laag. Slechts 10 personen waren op komen dagen. Toch een leuke en enerverende avond met veel info over de vang. Het blijft leuk om zulk soort avonden te verzorgen.
Kees

OEFENSTOF VOOR MOLENAARS IN OPLEIDING
Voor degenen die nog wat willen oefenen voor het proefexamen dan is hier (bijna) alles te vinden. (vooral teksten) Zie: www.docstoc.com/profile/keesvanger/?pageSize=50
Vooral foto's (en korte info's) www.slideshare.net/keesvanger/presentations?order=popular


Vrijdagmiddag 26 maart 2010
Vanmiddag met de kinderen van mijn klas maar liefst 150 kg kruidkoekmix en 100 kg pannenkoekmeel in zakjes gedaan. Een hele klus. Uiteindelijk is het gelukt, maar het is wel een hele kluif en veel georganiseer om in je eentje alles vlotjes te laten verlopen. Na twee uur fanatiek werken is het de kids uiteindelijk gelukt. De foto's van de zakkenvullers staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=PJH7YNNJ
De opbrengst van deze actie wordt gebruikt om de kosten voor het komende schoolkamp op Ameland laag te houden.

Zaterdag 27 maart 2010
OPNAMES VIDEOCLIP DE DIKDAKKERS BIJ MOLEN DE WEERT
Vandaag was een straat en een molen in Meppel wel heel erg oranje gekleurd. Het leek wel alsof het Nederlands elftal de finale van het wereldkampioenschap voetbal in zuid Afrika al gewonnen had!
Zover is het dus nog niet. Vandaag werden er op twee locaties in Meppel opnames gemaakt voor een nieuwe clip van De Dikdakkers. Een oranjelied dat over een paar maanden hopelijk veel op de radio en tv te horen of te zien is.
De molen was dat ook prachtig versierd. Eerst nog snel even 200 kg tarwe gemalen, want er stond een mooie woei, nog een omzet gedraaid van € 130,- en hierna alle oranje gasten op de molen ontvangen.
Een prachtige en erg sfeervolle middag op de molen.
De foto's en filmbeelden staan hier: http://www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/HrdjDaRG6X0
De foto's van deze gekleurde en sfeervolle dag staan op de volgende link: http://www.mijnalbum.nl/Album=DG8MDM4F
De opnames van de videoclip staan aan halverwege het YouTube-filmpje, maar de geluidskwaliteit is een ramp, aangezien ik bijna naast een aantal gigantische boxen opnames stond te maken en de microfoon van mijn camera kon helaas al deze decibels niet aan!
Kees
APRIL 2010
EEN WEL ERG VROEG ORANJEVOETBALFEEST IN MEPPEL.
Hoewel het nog wel even duurt voordat de coach van het Nederlands elftal de voetbaltalenten tijdens het wereldkampioenschap voetbal de Zuid-Afrikaanse wei in gaat sturen heerste er zaterdag al een enorme oranje sfeer in Meppel. Nou ja, niet in geheel Meppel, maar slechts in één straatje en op slechts één molen die precies in het verlengde van dit karakteristieke straatje staat. Molen de Weert was dus volop in oranjesferen en even verderop een typisch Hollands straatje ook vol met allerlei oranje vlaggetjes en attributen en in het oranje versierde personen. Foutje in de planning? Nee ….. Op deze oranje zaterdag maakte het zangduo 'De Dikdakkers' filmopnames voor hun videoclip van hun nieuwste oranje feestlied nl. 'Ons Oranje'. Dat moet straks een grote hit worden!
Het was een prachtige sfeervolle dag met een mooi oranje zonnetje er ook nog bij. Niet alleen veel oranjesfeer in dit oud schilderachtige Hollandse straatje, maar ook op de molen. Het zangduo en de bijpassende bloedmooie dames mochten we ook nog verwelkomen op onze molen. Op de stelling zijn al playbackend opnames gemaakt. Dus veel publiek en zelfs nog een echte file bij de molen. Tijdens de opnames liet de molen nog even zien dat hij meeleefde met het zangduo en trok tijdens het swingende lied spontaan nog even flink door naar 70-80 enden. Een prachtig gezicht!
De foto's staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=DG8MDM4F

Het JoeTjoep filmpje staat hier: : www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/1/HrdjDaRG6X0
De opnames van de videoclip van de Dikdakkers staan aan halverwege het JoeTjoep -filmpje, maar de geluidskwaliteit is een ramp, aangezien ik bijna naast een aantal gigantische boxen filmopnames stond te maken en de microfoon van mijn camera kon helaas al deze decibels niet aan.
HET EINDRESULTAAT
De opnames in de Barend Schuurmanstraat (waar ik 9 jaar met veel plezier gewoond heb) en bij de molen duurden vrij lang, maar toen ik na twee weken op YouTube het eindresultaat zag dacht ik "wat een gedoe om uiteindelijk slechts 10 seconden in beeld te komen".
Zie: www.youtube.com/watch?v=tfny0D0iZg8&feature=related

ALS DANK voor onze spontane hulp hebben de Dikdakkers ons een donatie van € 100,- gegeven. Fantastisch!
Nu maar hopen dat het Nederlands elftal de komende weken wel lekker lang in beeld komt en of de molen weer in oranje kleuren wordt opgepimpt hangt van de resultaten af van de voetballers. We zijn benieuwd!
Kees Vanger

OPROEP: ZATERDAG A.S. KLUSDAG BIJ MOLEN DE RIETVINK.
Komende zaterdag 3 april is er weer een klusdag. (de vierde alweer) Deze keer bij molen "De Rietvink" te Nijetrijne. We gaan de eigenaren Rolf en Lia van der Mark helpen om alle riet van de molenromp te halen en hierna te voorzien van allerlei dekkleden. Gelukkig staat er een stelling rond de molen waardoor we er makkelijk bij kunnen. De molen moet zo snel mogelijk helemaal 'uitgekleed' worden, omdat de rietdekker over een poosje de molen weer helemaal opnieuw (behalve de kap) gaat dekken.
We beginnen tussen 9.30 uur en 10 uur 's morgens. Let op: Je kunt niet met de auto bij de molen komen. Eerst is er een verfrissende wandeling van de rond de 10 minuten alvorens je bij de molen bent. Neem voor de werkzaamheden mee (als het lukt) werkkleding; werkhandschoenen, draadtang en als het kan een veiligheidshesje waarmee je je vast kan klikken. Voor koffie/broodjes wordt gezorgd. Hoe groter de groep hoe eerder we klaar zijn! (en hoe sfeervoller het wordt?) Mocht je willen helpen geef je dan op bij Kees Vanger (via- e-mail):
Groet Kees en Erwin de Jonge

Zaterdag 3 april
KLUSDAG BIJ MOLEN DE RIETVINK TE NIJETRIJNE.
De jaarlijkse klusdag die vanuit molen De Weert georganiseerd wordt, voerde ons deze keer naar Friesland. Nijetrijne wel te verstaan. Hier ligt het prachtige natuurgebied "De Rottige Meente". Een veengebied met vele mooie rietvelden, sloten en fietspaden en prachtige vergezichten etc. Een gebied waar je mooi kan fietsen en gelukkig nog niet echt toeristisch. Dus nog lekker rustig!
In dit natuurgebied staat molen "De Rietvink" en deze bijna afgeschreven en jarenlang verwaarloosde molen wordt eindelijk opgeknapt tot een prachtige maalvaardige poldermolen.
De nieuwe eigenaren Rolf en Lia van der Mark zijn de laatste twee jaar druk in de weer om deze molen samen met de molenmaker (Bouw '75 uit Workum) weer tot een prachtig levend monument om te toveren. Verder komt hun prachtige zeetjalk "De Viod" vlak naast de molen te liggen. Dat wordt dus hun nieuwe woonplek! Verder willen ze naast de molen een soort theetuin beginnen om de vele fietsers die langs hun molen komen een rust plekje te geven.
Zaterdag 3 april begon de klusdag! Deze keer iets eerder dan aanvankelijk de bedoeling was, maar dat kwam omdat er haast bij was. De rietdekkers stonden bij wijze van spreken al te popelen om met deze klus te beginnen. Na een wel erg korte voorbereidingstijd en slechts 3 dagen na mijn eerste oproep hebben we met 8 personen molen de Rietvink kaal geplukt. Collega molenaar Erwin de Jonge bleef vrijdagavond bij ons slapen. Dan konden we ook nog de nacht van de natte zakdoek in Meppel meemaken. Nou …dat hebben we geweten! Het was dan ook een super gezellige avond. Dus heel erg laat en ook nog heel erg schor thuis. Een nachtje met iets minder dan drie uurtjes slaap. Niet erg slim, maar ja soms lopen zaken wel eens anders dan je gepland hebt. Met een nog een vrij redelijke frisheid hebben we in één dag alle riet verwijderd. Een pittige en erg stofrijke klus. Het riet zat niet alleen met touwtjes vast, maar ook met heel erg veel ijzerdraad. Al deze draadjes eerst van binnen uit doorgeknipt. Van 's morgens 10 tot 's avonds 8 uur flink door gebuffeld. Ondanks alle regenbuien is het uiteindelijk gelukt om met de hele club de molen in één dag kaal te plukken. Het was dan ook een pittig maar ook erg sfeervol dagje op de Rietvink. Fijn dat je zo samen een ander op weg kan helpen. Vele handen maken licht werk.
De avond afgesloten met een lekker Chinese maaltijd in de prachtige zeetjalk van Lia en Rolf.
Uiteindelijk pas rond half elf 's avonds thuis. Hierna alle foto's nog verwerkt met Moviemaker (prachtig werk trouwens) en in de kleine uurtjes alles JoeTjoep gezet. Weer een latertje! Ook niet slim... Och... Al met al hierna ook nog bijna anderhalve week flink schor en verkouden geweest door alle stof (?) het meezingen van de prachtige smartlappen in de kroegen (?) of gewoon kou gevat (?) de leeftijd (?) te korte nachten (?) Ik weet het nog niet... maar het is in ieder geval wel erg lastig wanneer je voor de klas staat en veel aan het woord bent.

Kees Vanger, namens de klussers:
Erwin De Jonge,
Lia van der Mark,
Willem Varekamp,
Nynke Vellinga,
Jaap Kuitert,
Johannes Kooistra,
Rolf van der Mark.
De foto's van vandaag staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=FPSNVPEZ
En op JoeTjoep www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/wsA_Pvu6Doc

DE FOTO'S VAN ALLE VIER KLUSDAGEN STAAN HIERONDER:
1. MOLEN DE LEYEN STAPHORST: www.mijnalbum.nl/Album=PUK3ISFG
en deel 2: www.mijnalbum.nl/Album=LO46KSLV
2. MOLEN VAN MAKKUM: www.mijnalbum.nl/Album=BPWQ87H7
3. MOLEN DE VLIJT MEPPEL: www.mijnalbum.nl/Album=XPUY883Q
4. MOLEN DE RIETVINK NIJETRIJNE: www.mijnalbum.nl/Album=FPSNVPEZ

MOLENPRIKBORD……REACTIES…..
De volgende reacties kwamen op het molenaars prikbord of via e-mail binnen.

En evengoed nog energie over hebben om alles om 01:10 uur op internet te zetten!
Fantastisch wat jullie daar met z'n allen in Nijetrijne voor elkaar boksen, de biotoop is met sprongen vooruit gegaan. Maar ik maak me wel zorgen om die zo te zien net geplante boompjes langs die truttige grindpaadjes. Of zijn dat echte laagblijvertjes?
Arjen Steigstra

Beste Arjen,
De net geplante bomen zijn volgens mij kleine (en lage) vruchtbomen. Rolf en Lia kennende zullen dat dan ook echt wel kleine boompjes blijven. De paadjes naast de molen zijn voorzien van een hele dikke laag schelpen (maar liefst 15 kub) Dat mag ook wel want de grond rondom de molen is erg veenachtig en erg veerkrachtig zelfs. Na een stevig regenbuitje zak je er al snel tot over de enkels doorheen. Het is de bedoeling om hier een soort theetuin etc. van te maken. Langs de molen loopt een prachtige en veel gebruikte fietsroute. De omgeving van de molen die bekend is onder de naam Rottige Meente is dan ook heel erg mooi.
Kees.

De complimenten voor deze dappere strijders. Heeft niemand van de plukploeg sinds gisteren last van vlooien of anderszins? Onwijs vies maar dankbaar. Heeft iedereen bij thuiskomst zijn/haar werkkleding buiten uitgetrokken, deze op gepaste wijze verbrand en daarna naakt het huis binnengetreden? Als ik mee had gedaan had Nancy mij waarschijnlijk niet binnen gelaten maar buiten met een brandslang afgespoten of iets dergelijks. Brrrrr Fantastisch dat deze molen zoveel vrienden heeft.
Groet, Leo Middelkoop

Diep respect voor zulk vies vrijwilligers werk. Want vies dat is het!!!!!
Gert Klijnstra

DE AANHOUDER WINT!
Bedankt voor de mooie woordenmaar vooral voor het doorzettingsvermogen van Lia en Rolf van der Mark moet je heel veel respect hebben.
Dit doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Vooral het 'gevecht' met alle instanties heeft heel erg veel energie; erg veel geld; heel veel kostbare tijd en vooral geduld gevergd. Of het nu een onderzoek was naar één of ander zeldzame vleermuis die misschien wel zijn woonplaats in de molen had (er heeft 's nachts zelfs een dure vleermuizenspecialist alles geobserveerd)
Of een verandering van het bestemmingsplan, want die moest uiteindelijk heelhuids door de gemeenteraad. Zoiets duurde zoals gebruikelijk nogal even. (nou ja even.......) Ondertussen moesten ze ook nog de subsidieverstrekkers tevreden houden omdat die voor bepaalde data resultaat wilden zien. En ook nog een molenmaker die graag wilde beginnen maar zonder toestemming niet aan de slag mocht! Lastig dus! Zelfs de bescherming van de zeldzame bittervoorn kon wel eens roet in het eten gooien en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Zulk soort onderzoeken vreten tijd (en heel veel geld) maar maken je soms wel heel erg moedeloos. Lia en Mark hebben uiteindelijk 'de strijd' gewonnen en na veel verloren tijd konden ze verder gaan met hun bewonderenswaardige plan om de molen maalvaardig te restaureren
Geduld is een schone zaak zegt men wel eens. Maar soms...
EEN VOORBEELD:
Op het internet kwam ik de rapportage tegen van slechts één onderdeel van de moeizaam verkregen toestemming om uiteindelijk de molen (die dan ook in een beschermd natuurgebied ligt) maalvaardig te mogen restaureren. Dit was slechts een rapport over de bescherming van de bittervoorn!
Zie: www2.minlnv.nl
Groet Kees Vanger

Als ik dat zo lees is de jaarprijs voor Vernuft en Volharding hier echt op zijn plaats. Beide woorden nodig om deze vervallen molen te behouden voor de toekomst. Zelfs de bekende Friese molenliefhebber Gerben D. Wijnja die toch heel wat gewend is inmiddels in zijn molencarrière, was vol lof en super enthousiast toen hij met de familie Pigeaud voor een werkbezoek voor de prijs voor Vernuft en Volharding bij Lia en Rolf was!!!
Bart Hoofs

Mooi gedaan mensen. Jammer dat het georganiseerd was op zelfde zaterdag als van de jaarlijkse bijeenkomst van het landelijk molenaars Gilde (zal het bestuur blij mee zijn geweest) anders was ik er zeker bij geweest. Mogelijk tot een volgende keer
Henk Lollinga

Beste Henk, Soms loopt een organisatie van een klusdag anders dan je voor ogen had. Het was de bedoeling om deze dag midden april te organiseren. Maar na contact opgenomen te hebben met "De Rietvink" bleek dat de rietdekker al vrij snel op de stoep zou staan en dat er haast was geboden en dat ze zaterdag 3 april al wilden beginnen! Daarom heb ik voor afgelopen zaterdag gekozen. Dat was dus al 3 dagen na mijn oproep om hulp en ook nog vlak voor het Paasweekeinde en de vergadering van het Gilde. NIET ECHTIG HANDIG, maar as it net kin sa as it mat, mat it mar sa as it kin! Ik had dus niet zo veel keus! Daarom was het clubje meehelpers waarschijnlijk ook zo klein vergeleken met de andere drie klusdagen. Blij toe dat het uiteindelijk toch nog gelukt is. We hebben het trouwens ervaren als een erg leuke en sfeervolle dag.
Kees Vanger

Hoi Kees, (n.a.v. mijn mailtje met als titel leef je nog?)
ja, ik mocht binnenkomen. Ze moest er zelfs om lachen. Gisteren heb ik de kleren gewassen en ze zijn nog schoon geworden ook!! Alleen m'n 'jatten' zien er niet uit, ongelooflijk. Maar hopen dat het er afslijt. Zojuist heb ik m'n aanhanger klaargezet voor Rolf, kan 'ie 'm morgenvroeg komen halen. Ik benijd hem niks om dat zware pokkeding weer helemaal over dat dijkje naar de parkeerplaats te sleuren.
Hou je dat schor zijn wel in de gaten? Wacht er niet te lang mee om naar ome dokter te gaan!!! Vanmiddag ben ik begonnen met het model van de tjasker met scheprad. Ik laat je wel foto's zien als 'ie klaar is.
Groet, Jaap Kuitert.


Hoi Kees,
Kun je je ogen open krijgen vanmorgen? Wij hadden er vanmorgen moeite mee; helemaal dik. Zal bij Jaap en de anderen denk ik, ook vanmorgen zeker het geval zijn.
We zijn ontzettend blij dat al het riet eraf is en zijn jullie zeer dankbaar. We vonden het heel erg gezellig. Hele fijne paasdagen en ook groeten aan Marieke.
Lia en Rolf
ZIE OOK: Utskoat www.utskoat.nl/index.php?id=nieuws&nieuws=131

VOORTGANG RESTAURATIE DE RIETVINK NIEUWSBRIEF NR. 11 Lia heeft alweer een nieuwe nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie van de Rietvink in elkaar gezet. Het schiet al mooi op. Nog even en dan komen de rietdekkers en de molenmakers om de molen helemaal af te ronden.
De achtergrondinformatie is hier te lezen: www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-11
Groet Kees Vanger namens Lia en Mark.

UIT DE MEPPELER COURANT van woensdag 7 april 2010.
De pers heeft n.a.v. raadsverslagen 'lucht' gekregen van een eventuele fusie. Een iets te voorbarig bericht over een eventuele fusie van beide molens. (zo ver is het nog lang niet... het is zoals gewoonlijk een kwestie van geld dus, voordat alles rond is zijn we waarschijnlijk wel een jaar verder. Ondertussen wordt er nog steeds geen onderhoud aan molen De Vlijt verricht. Eigenlijk is er in 8 jaar niets ondernomen. TRIEST MAAR WAAR!!
FUSIE MOLEN DE VLIJT EN DE WEERT. (Meppeler courant)
Meppel - De stichtingsbesturen van Molen De Weert en Stadskorenmolen De Vlijt sturen aan op een fusie. Het samengaan van de plaatselijke molenstichtingen moet de toekomst van de twee Meppeler molens en Molen de Sterrenberg in Nijeveen waarborgen.
Vorig jaar hebben twee Meppeler voorzitters zich al uitgesproken voor een fusie. 'De overdracht van De Sterrenberg is geen doel op zich, maar wel bespreekbaar,' zo hebben de molenbesturen afgesproken. Er komt een onderzoek naar de financiële voorwaarden en de voor- en nadelen van een molenfusie in de gemeente Meppel.
Op 23 september 2009 hebben de voorzitters van Molen De Weert en Stadskorenmolen De Vlijt de gemeente laten weten dat beide stichtingen willen fuseren. Deze fusie is noodzakelijk om vooral het voortbestaan van De Vlijt in de toekomst veilig te stellen. Het bestuur van Molen De Weert stelt als voorwaarde dat de gemeente garant staat voor het onderhoud van beide molens.

BESTE MULDERS,
HELAAS moet ik weer een theorieavond verzetten!
De geplande avond op woensdagavond 14 april kan niet doorgaan. Ik volg op die dag voor school een BHV cursus (bedrijfshulpverlening) Deze cursus is rond 19.30 uur afgelopen! Dus… Voor de twee keer in een vrij korte tijd moet ik dus weer een theorieavond verplaatsen. Jammer, maar er valt op school weinig te ritselen. DUS wordt de eerstvolgende theorieavond gehouden op woensdagavond 21 april.
Kees

Zaterdag 10 april 2010
De molen heeft de afgelopen week weer erg veel gedraaid. Bertel en Alex zijn dan ook weer volop in de weer om het gevlucht van hun molen 'De Prullenbak' te voorzien van de heklatten en de rest. Alle prachtige teakhouten heklatten zijn gezaagd door Johan Brinkman en Henk Snijder van molen Massier te Nieuwleusen. FANTASTISCH, die spontane hulp van deze twee sympathieke aankomende molenaars. Volgens Bertel hebben we in het eerste kwartaal al rond de 120.000 omwentelingen gemaakt. Een nieuw record! Vandaag hebben de biotoopwerkers Bertel en Alex met hun beruchte knetterbieles weer een aantal flinke bomen het loodje laten leggen. Deze keer op het terrein van Zwikker (met toestemming hoor) tegenover de molen.
De foto's: http://www.mijnalbum.nl/Album=A6EBP6NY
De molen krijgt steeds meer lucht en vrije wind. Da's een mooie ontwikkeling, maar we zijn er nog lang niet. De meeste molenaars waren vandaag dan ook meer rond de molen of in de bosjes te vinden dan in de molen. Toch nog een omzet gedraaid van € 65,- Ik ben tegen 17.00 uur naar huis gegaan. De boys (zie foto) hebben er weer een latertje van gemaakt.
Kees

Dinsdag 13 april 2010 CANADEZEN OP DE MOLEN
Wim heeft vandaag een groep Canadezen op de molen ontvangen en rondgeleid. Die Meppel als 'oud bevrijders' kwamen bezoeken. Wim heeft na afloop zelfs een soort medaille gekregen van de Canadezen waarvan velen in een schotse rok rond liepen. Toen de heren op de trap naar boven liepen, wilde Wim nog even controleren of het echt waar was of de heren onder de kilt niets droegen. Het antwoord wilde Wim ons niet geven...
Kees

Zaterdag 17 april 2010
Volgeladen met een prachtige elektrische digitale weegschaal, een mooi diascherm en voor een vermogen aan verschillende Tl-buizen pas om half twee op de molen. Allemaal materiaal gekregen van goede kennissen die met hun bedrijf naar een andere plaats verhuizen. Volgende week mag ik de vijver bij het bedrijf leegvissen om daarna mijn eigen vijver weer mee te vullen. Geen vis (en kikker) heeft de afgelopen erg koude en ijsrijke winter in mijn vijver overleefd.
Alex draaide al vanaf 11 uur met de molen. Er stond niet zo veel wind. Dus vier volle zeilen die de molen toch nog leer liet ronddraaien. De wieken hebben totaal geen last van alle as van die asspuwende vulkaan op IJsland. Geen vliegtuigstrepen aan de mooie blauwe lucht. Het was prachtig mooi weer vandaag! Samen met Alex de standaard van het diascherm eraf gesloopt. Hierna m.b.v. een latje en twee stevige tieribs het geheel keurig achter een kinderbalk weggewerkt. Bij het afknippen van de nogal dikke en erg stugge tieribs met een te stompe schaar ging er iets mis en kwam het vrij zware scherm plotsklaps naar beneden. Dirk Krotje, die net van dichtbij aan het inspecteren was om te zien of alles wel goed vast zat, kreeg het vallende scherm vol in zijn gezicht. Net boven zijn erg dure bril! Bloeden als een rund en de wond zag er ook nog vrij diep uit. Met twee theedoeken het bloed eerst maar eens weggeveegd en daarna geprobeerd het bloed te laten stelpen. Dat lukte na vijf minuten gelukkig, maar de diepte van de wond vertrouwden we niet. Hierna snel met Dirk en Elske onaangekondigd naar de huisartsenpost bij het ziekenhuis gereden. Na een kwartiertje waren we aan de beurt. De patiënten die wel gebeld hadden gingen voor. De arts zei gelukkig dat het mee viel. Met hechtpleisters en Dirk met een grote witte pleister op zijn voorhoofd zijn we uiteindelijk weer bij de molen aangekomen voor een letterlijk en figuurlijk bakkie troost (zie foto)
Gelukkig viel alles nog enigszins mee, maar een ongeluk zat dus wel weer in een heel erg klein hoekje.
Hierna de molen (alweer) eens flink uitgemest en goed opgeruimd. De boys zijn niet zo opruimerig en dat is ze ook heel erg moeilijk aan te leren, maar ik geef de moed nog niet op ?? (nou ja bijna!!!) De buil bij wijze van spreken binnenste buiten gekeerd en een flinke schoonmaakbeurt gegeven. Dat was ook geen overbodige luxe. Hij moet trouwens ook gerepareerd worden. Een deel van het fijne gaas is kapot. Hoewel het moeilijk te zien is door de bovenliggende borstel zit er waarschijnlijk een gat in.
De molen heeft afgelopen week weer erg veel gedraaid. De tellerstand van dit jaar staat nu al op 145.000 omwentelingen. Tegen 19.00 uur naar huis gegaan. Alex is doorgegaan tot plm. 20.00 uur. Niet gemalen vandaag, dat moet dus volgende week maar weer eens. De voorraad is weer flink geminimaliseerd. Omzet vandaag € 156,-
Kees

BESTE MULDERS……….. HERINNERING! Theorieavond 21 april.
Het onderwerp is HET GEVLUCHT WIEKSYSTEMEN.
Woensdagavond 21 april is er weer een theorieavond. Deze keer over een boeiend onderdeel van de molens nl. wieksystemen etc. Een onderwerp dat ik zelf erg interessant vind.
We beginnen om 19.30 uur. TOT DAN!
Achtergrondinformatie is te vinden op:
www.slideshare.net/keesvanger/het-gevlucht-wieksystemen-presentation-862409
en op:
www.docstoc.com/docs/3213562/HET-GEVLUCHT-WIEKSYSTEMEN
Een ieder is weer van harte welkom. Ook geslaagde molenaars hoor.
Groet, Kees Vanger

HOE WAS HET VROEGER... POLYGOON JOURNAAL
Laatst zag ik een prachtige Polygoonuitzending over vele oude nog flink werkende molens. Beelden voorzien van de karakteristieke polygoonstem en natuurlijk in zwart witte filmbeelden. Prachtig om te zien. Je kunt deze opnames bekijken op onderstaande link, maar dan moet je wel een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.
GEBRUIKERSNAAM = keesvanger1 WACHTWOORD: kerklaan5 allemaal in kleine letters en aan elkaar! (ssst….niet verder vertellen hoor!) Hierna kun je de mooie beelden bekijken op de volgende link: www.teleblik.nl/media/87858
Kees

Dinsdag 20 april 2010
Vandaag met de helft van mijn groep 7-8 naar Meppel gefietst. De kinderen van groep 8 mochten het praktisch verkeersexamen in de drukke stad afleggen. Na dit fietstochtje door de stad en voor vele kinderen misschien wel een eerste keer fietsen in een vrij drukke stad (Belt-Schutsloot heeft niet eens een zebrapad, rotonde of een verkeerslicht. Wel twee kruispunten, maar dan houdt het al snel op!) zijn we doorgereden naar de molen.
Een mooi moment om de kinderen kennis te laten maken met de molen. Er stond een mooie woei en we hebben dan ook samen de molen opgezeild. De foto's van deze mooie morgen staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=ILWAHKVX Hierna met veel tegenwind weer terug gefietst. Dat was voor een aantal kinderen een pittig fietstochtje. Voor hun meester eigenlijk niet zo, want die liet stiekem de motor van zijn nieuwe elektrische fiets meedraaien.
Kees

Woensdagmiddag 21 april 2010
Alex was rond 13.00 uur al op de molen. Ik kwam een half uurtje later en wat stond er toch een mooie pittige noordwestenwind vandaag. De molen met zijn blote beentjes laten draaien. Nou dat ging me lekker vlot en wat blijft het een mooi gezicht zo'n accelereerde molen. Ik krijg er maar geen genoeg van. Ondertussen de "vergaderzolder" eens goed opgeruimd. Alle materialen die de boys gebruikten om hun nieuwe molen af te boven twee trappen hoger gebracht. Alle apparatuur voor de theorieavond klaargezet. Bertel en Alex hebben (met vier volle!) nog even stevig gemalen. De voorraad is weer goed op peil. Voor zaterdag verwachten we dan ook niet zo veel wind, maar wel erg mooi weer.
Kees

Woensdagavond 21 april 2010 THEORIEAVOND OVER HET GEVLUCHT.
Aangezien er via de mail nogal wat afmeldingen waren slechts één pot koffie gezet. Dat moet genoeg zijn voor het uitgedunde cluppie was mijn negatieve gedachte. Nou tegen half acht nog maar snel een pot koffie erbij gezet. De opkomst viel me reuze mee. Zo rond de 14 personen. Een levendige avond over wieksystemen. Een onderwerp dat me nog steeds mateloos boeit. Heerlijke tussentijdse discussie. Wanneer het op techniek aankomt dan haak ik al snel af. Dan is het goed dat er echte techneuten onder de belangstellenden zijn. Willem Varekamp kwam zelfs met een hele lange wiskundige formule op de proppen om mij te laten ervaren waarom een molen extra trekkracht ontwikkelt bij een stroomlijnneus. Pittig maar leerzaam. Tegen 21.45 uur zijn we er maar mee opgehouden. Een aantal molenaars in opleiding moeten nog een heel eind rijden om weer thuis te komen. Wim Degeling heeft de molen afgezeild, terwijl Cor en ik alles weer keurig opgeruimd hebben. De molen heeft vandaag van 13.00 uur tot 22.00 uur heel erg veel omwentelingen gedraaid. Hoeveel dat weet ik niet, want ik kijk eerlijk gezegd nooit op de teller die op de bovenas zit. Nou ja wel één keer per kwartaal wanneer ik de tellerstand op moet sturen naar de Drentse molenstichting. (voor de draaipremie)
Een mooie avond!
Kees.
Aanwezig: Cor Eerkes, Wim Degeling Alex Buist, Rene van der Beek, Guus van Dam,Willem Varekamp, Henk Snijder, Johan Brinkman, Joop van der Molen, Marten de Jong, Harm Jansen, Gert van der Weide, Albert van der Werf, Kees Vanger

BESTE MULDERS,
THEORIEAVOND OP 26 MEI 2010.
De volgende theorieavond wordt gehouden op woensdagavond 26 mei. Natuurlijk weer in molen de Weert. We beginnen zoals gewoonlijk om 19.30 uur.
HET ONDERWERP VOOR DEZE AVOND IS: DE STANDERDMOLEN EN DE WIPMOLEN. Jaap Kuitert, die jarenlang met een standerdmolen gedraaid heeft, geeft deze avond uitleg over beide molens. Verder neemt hij zijn kleine eigengemaakte standerdmolen mee.
ACHTERGRONDINFORMATIE IS TE VINDEN OP:
WIPMOLEN: www.slideshare.net/keesvanger/de-wipmolen-presentation
STANDERDMOLEN: www.slideshare.net/keesvanger/de-standerdmolen-presentation-864502
Molenaar in opleiding Gert van der Weide is in Vriezenveen geslaagd voor zijn molenaars diploma. Gert van harte gefeliciteerd! De derde geslaagde molenaar in Nieuwleusen alweer.
Met vriendelijke groet, Kees Vanger, die de volgende keer maar weer wat meer koffie gaat zetten. EEN IEDER IS VAN HARTE WELKOM!

Zaterdag 24 april 2010
's Morgensvroeg Jaap Pouwe geholpen om zijn bedrijf geheel leeg te maken. De hele handel wordt overgeplaatst naar Rhenen. De prachtige Berkel weegschaal (zie foto) die gebruikt werd om grote pakketten te wegen was overbodig geworden. Die mocht dus naar de molen.
Toen we klaar met de vele dozen waren snel naar omroep Meppel gefietst voor een interview op de radio. Vlak voor de uitzending kwam in toevallig de voorzitter van het Grafisch museum nog tegen. Hij was ook uitgenodigd voor de uitzending. Ik heb bij hem nog even flink gemopperd over de prijzen die dit museum de laatste tijd berekent voor het bedrukken van onze meelzakken. Veel te prijzig voor ons, waardoor wij genoodzaakt zijn om uit te kijken naar een andere manier om onze zakken te bedrukken (stempels, stickers…etc) Mijn vele gemopper bij de nieuwe manager hebben tot nu toe niet veel geholpen. Hij heeft aantekeningen gemaakt en nu maar hopen dat het ook helpt! Tijdens de uitzending uitleg gegeven over de komende molendag. Het blijft altijd weer leuk om te doen!
Tegen 13.00 uur naar de molen gegaan. Molenaar Jan Struik van molen Massier te Nieuwleusen stond me al op te wachten. Hij was benieuwd naar ons HACCP-boek en hoe we daar mee om gingen. Nou dus niet! Dat moet nog (eens). We proberen de molen elke keer zo schoon mogelijk achter te laten. Helaas is dat tegenwoordig i.v.m. alle regelgeving (Warenwet) niet voldoende. De molen moet vooral op papier erg schoon zijn. Dus veegplannen per zolder etc. en nog meer van die 'onzin'.
Het was vanmiddag druk op de molen. Albert Kreulen had, i.v.m. zijn verjaardag, nog maar net genoeg appeltaart mee genomen om maar liefst 10 hongerige personen te voeren. Het is net of een ieder van te voren weet dat er getrakteerd wordt. Als bijen die op de honing af komen! Niks mis mee hoor en erg sfeervol! Molenaar Menno Brouwer nog 25 kg kruidkoekmix meegegeven voor molen de Sterrenberg te Nijeveen. Vanmiddag het gras maar weer eens gemaaid. Cor Eerkes was druk in de weer met zijn opduwer (zie foto) en Alex Buist heeft twee velden van de stelling in de houtolie gezet.(één pot van 5 liter kost maar liefst € 41,-)
Na afloop de middag in de tuin, genietend van de heerlijke zon, afgesloten en tegen 19.00 uur naar huis gegaan. Bertel kwam tegen zessen nog even langs na een drukke werkdag bij zijn baas. De jongens zijn verder gegaan. Waarschijnlijk weer tot in de kleine uurtjes want het gevlucht van molen "De Prullenbak" willen ze zo snel mogelijk afronden. De molen heeft vandaag meer dan twaalf uur gedraaid. Omzet € 60,-
Kees

EEN PRACHTIGE FILM OVER DE BOUW VAN HOUTEN SCHEPEN
Op de volgende link kun je prachtige beelden zien over de bouw van houten schepen op drie verschillende plaatsen in Friesland en wat daar allemaal bij komt te kijken. Zie: www.allesgemist.nl/video/De+bouw+van+houten+schepen/67070
De beelden spreken voor zich van het omhakken en zagen van bomen tot de uiteindelijke bouw van drie schitterende ambachtelijk gebouwde schepen. Molenbouw en scheepsbouw hebben heel erg veel overeenkomsten. Kijk en vergelijk! Ga er maar eens rustig voor zitten. Een prachtige sfeervolle documentaire (vind ik….) Het vervolg staat hier: www.allesgemist.nl/video/Driewerf%2C+De+bouw+van+houten+schepen/68672
Kees
MEI 2010
Zaterdag 1 mei 2010
Toen ik op de molen kwam stond de molenaar van molen Massier Jan Struik me al op te wachten. Hij wilde alle ins en outs weten van onze HACCP procedure. Nou we waren snel uitgesproken. Veel vegen en de boel netjes houden dat is ons motto! Buil en de maalstoel op zijn tijd goed schoonmaken. Dit staat dus niet bij ons keurig afgevinkt op papier. Geen veegplannen per zolder etc. Juridisch sta je dan niet zo sterk, maar zo werken we nog steeds en de molen blijft zo ook netjes!
De molen draaide ondertussen al weer een hele poos met vier volle zeilen. De boys waren vandaag en de afgelopen week weer veel op de molen geweest om molen "De Prullenbak" voor molendag draaivaardig te maken. Het gehele gevlucht van dit parmantige molentje moet nog opgehekt worden. Dat wordt dus weer stevig doorwerken.
Vandaag niet gemalen. De voorraad is nog steeds goed op peil. De buil uit elkaar gehaald, omdat er een groot gat in het gaas zat. Johannes Kooistra gaat voor ons nieuw gaas bestellen bij een weverij in Dingsperloo. Plotseling was Albert Kreulen 's middags ineens verdwenen. Zonder te groeten! Nou dat kan niet, want dat vergeet hij nooit te doen! We wisten niet waar hij was. We dachten dat hij even dat stad in was gegaan. Na een uurtje kwam een nog wat slaperige Albert naar beneden. Hij had een uiltje geknapt op de steenzolder. Dat had hij dus zeker even nodig.
Vandaag ook nog Chinese bezoekers gehad. Dat waren trouwens prachtige gesprekken in het Engels! Ex-molenaar in opleiding Otto Meeuwes kwam nog met een hele club familieleden langs. Een van deze bezoekers vandaag was een oud leerling van de auteur van MOLENBOUW nl. Anton Sipman. In het logboek schreef hij dat hij van zijn leerkracht tekenen, Anton Sipman dus, eens straf had gekregen. Hij moest als straf 500 maal de volgende regel overschrijven: VRIJ ZIJN WIJ ALS WIJ DE WET DER REDELIJKHEID ERKENNEN. Deze strafregel heeft waarschijnlijk veel indruk op hem gemaakt, want hij wist het zich nog precies te herinneren. Omzet van vandaag was € 75,-
Kees

STELLING AANPASSEN BIJ DE WIEKER MEULE
Maandag en dinsdag met vijf man de stellingplanken van De Wieker Meule losgewrikt en verplaatst om de nogal brede spleten tussen de planken wat smaller te maken. Alle kapotte planken vervangen door splinternieuwe eikenhouten planken of ze op een andere plek neergelegd. Op elk veld één nieuwe plank extra erbij geplaatst.
Molenaar Erwin de Jonge en zijn mede molenaars hadden de afgelopen weken alle 20 nieuwe stellingplanken al keurig in de houtolie gezet.
Een klus van twee dagen en vanmiddag alles afgerond. Al met al zo rond de 900 nieuwe en erg lange schroeven gebruikt om de planken goed vast te zetten.
De foto's staan hiero: www.mijnalbum.nl/Album=QBLEW8V7
Groet van de mannen met of zonder hoogtevrees nl. Erwin, Stefan, Arend, Cor en Kees.

STANDERDKAST VAN BEGEIJK NAGEBOUWD DOOR JAAP KUITERT.
Tot in de kleinste details is Jaap Kuitert al heel erg lang bezig om de standerdmolen waar hij zelf meer dan 30 jaar gedraaid heeft na te bouwen. Het is de standerdmolen van Bergeijk. Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Jaap en zijn mooie "kast" bewonderd. Een erg indrukwekkende molen. Hoewel het lastig was om alle details goed te kunnen fotograferen lijkt het net alsof de foto's in de "echte" molen gemaakt zijn.
Tot in de kleinste details nagemaakt. Zelfs het Brabants molenboek ligt op schaal in de molen.
Kijk maar eens op: www.mijnalbum.nl/Album=N6HPPP3U
Groet, Kees Vanger


MOLEN 't LAM TE WOUDSEND VOL IN BEDRIJF.
Aan het begin van de avond samen met Jaap Kuitert en Erwin de Jonge nog een bezoek gebracht aan molen 't Lam te Woudsend. Molenaar Cees Nootenboom was nog volop aan het malen en hij wilde nog graag tot in de (erg) late uurtjes doorgaan. Er stond dan ook een prachtige wind om de molen lekker te laten malen. De molen zag er goed bestoven uit en stond erg vol met zakken gemalen tarwe etc. Prachtig om te zien en erg vol en erg sfeervol. Een echte productiemolen. Wij, op Molen de Weert te Meppel, zijn al erg trots op het feit dat we (zo nu en dan) in één keer 300 kg tarwe op een middag kunnen malen. Dat is dus van een hele andere orde! Tegen 9 uur is Cees verder gegaan met malen en zijn we huiswaarts gereden. De foto's staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=NUJWAXQ4

DE RIETVINK
Vanmiddag ook nog De Rietvink te Nijetrijne bezocht. De rietdekkers waren alles nog aan het afronden en delen van de steiger werden al verwijderd. Hoewel er nog veel werk verzet moet worden door de molenmakers en Lia en Rolf voordat de molen weer kan gaan draaien/malen zie je dat er de laatste weken weer erg veel werk verzet is. Volgens planning wordt de molen op 25 juni in gebruikt genomen.
De foto's staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=LZHS3JO4
Kees Vanger en Erwin de Jonge

NIEUWSBRIEF NR. 13 MOLEN DE RIETVINK TE NIJTRIJNE.
De vorderingen bij de restauratie van molen "De Rietvink" gaan erg vlot. Nog even en dan staat er in Friesland weer een pracht van een molen te pronken in de schitterende omgeving van "De Rottige Meente".
Lia en Rolf van der Mark, de nieuwe eigenaars en molenaars, hebben alweer een nieuwe nieuwsbrief over de vorderingen van "hun molen" gepubliceerd.
Zie: www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-13-molen-de-rietvink
Groet namens Lia en Rolf van der Mark
Kees Vanger

Zaterdag 8 mei 2010 NATIONALE MOLENDAG
Aanvankelijk zou ik erg vroeg naar de molen gaan, maar toen ik 's morgensvroeg uit het raam keek zakte mijn motivatie nogal. Ongelooflijk, want het was bijna windstil. Da's balen sowieso op elke windstille zaterdag, maar zeer zeker op molendag. Daarom eerst maar eens met mijn vrouw de stad in gegaan. Pas tegen elf uur was ik op de molen. Bertel kwam al mopperend op mij af. "jij zou toch om 10 uur op molen zijn?" Klopt... dat had ik ook afgesproken, maar een stilstaande molen motiveert nou niet echt om lekker vroeg aan de bak te gaan. De andere molenaars kwamen hierna al snel de molen binnen huppelen met vele bezoekers (met veel jonge kinderen) achter in hun kielzog. We hebben deze dag dan ook veel aanloop gehad. Niet alleen bezoekers maar ook persfotografen en journalisten. Deze dag hadden we verder geen bijzondere "toeters en bellen" georganiseerd. Gewoon een molen met enthousiaste molenaars. We hadden graag een stevig draaiende, het liefst malende molen, laten zien. Nou dat zat er vandaag echt niet in. De hele dag heeft de molen misschien 100 omwentelingen gedraaid. Vaak ook nog met hulp van vele duwers.
Bertel en Alex hebben de afgelopen week erg hard gewerkt om het gevlucht van hun molen "De Prullenbak" voor molendag af te kunnen ronden. Ze hebben weer tot in de late uurtjes doorgewerkt met een draaiende Molen de Weert op de achtergrond.
Vandaag mocht de molen op de stelling meedraaien (zie foto). Zonder zeil en steekborden lukte dat ook nog wonderwel! We hebben nu dus twee molens op de stelling. Erg mooi, maar ook erg lastig bij het kruien. Nu maar hopen dat ze de onderkant van de molen vlot gaan afronden, want zolang willen we dit mooie molentje nou ook weer niet op de stelling hebben.
Omzet vandaag 110,-
P.S. De regionale kranten hebben veel aandacht besteed aan de molendag. Diverse molens werden uitgebreid besproken. De molens van Meppel (De Weert en De Sterrenberg... nou ja Nijeveen eigenlijk) stonden zelfs op de voorpagina.
Kees

Zaterdag 15 mei 2010
De molen draaide alweer volop. Krijgt de as nog wel tijd om af te koelen? Onze molen draait de laatste weken meer dan hij stil staat. Bijna elke dag draait de molen wel een keer. Ik moest om half drie al weer weg. Een verjaardagsfeest in Groningen. Hierdoor miste ik de vistraktatie van Bertus en Bertel, die afgelopen week allebei jarig waren. Jammer! Misschien houd ik het nog te goed! Tegen half drie vertrokken en de rest van de mulders heeft er weer een latertje van gemaakt!
Kees

Zaterdag 22 mei 2010
Alex was al weer vroeg op de molen. Bertel was nog steeds druk in de weer om een nieuwe (een zwaardere natuurlijk) motor in zijn oldtimer te plaatsen. Vanmiddag niet gemalen. Er stond helaas net te weinig wind. Geprikkeld door het mooie weer het gras maar weer een gemaaid en hierna hebben we een groot deel van de molen een flinke sopbeurt gegeven. Geen overbodige luxe en geen verkeerd werk met het warme zonnetje erbij. Bij de Action wat schoonmaakmaterialen gekocht o.a. een wat vreemde sopspons, maar wat een handig dingetje om de achterkant van de balieplanken te soppen (zie foto).
Na afloop (en dat was zo rond 19 uur) de dag met zijn drietjes (Cor, Alex, Kees) afgesloten met een lekker pilsje in de zon op het bankje tegenover de molen.
Alex en Bertel zijn weer eens doorgegaan. De tellerstand staat nu al op 240.000 omwentelingen. Omzet € 60,-
Kees

WEBCAM MOLEN DE RAT te IJLST
Zo kun je prachtig zien hoeveel wind er elke keer in Friesland staat en wel op de webcam van houtzaagmolen De Rat IJlst.
Zie: http://webcam.houtzaagmolenderat.nl/

WOENSDAG 26 MEI 2010 THEORIEAVOND OVER STANDERKAST EN WIPMOLEN.
Jaap Kuitert heeft deze avond op een boeiende manier verteld. Fijn dat Jaap elke keer mee wil helpen. Een deel van de woensdagmiddag weer aan het worstelen met de laptop en de beamer geweest. Daar word ik zo langzamerhand knap chagrijnig van. Beeldproblemen deze keer. Zelfs de ICT'er van Stichting Welzijn is er een half uur mee aan het worstelen geweest. Uiteindelijk is het gelukt! Elke keer weer een erg vervelende tijdvreter. Jaap baalde ook behoorlijk, want de kleuren waren 's avonds nog niet goed. Fletse foto's en soms onleesbare teksten. Erg jammer. De opkomst was deze keer zo rond de 13 personen. Na de grote vakantie ga ik misschien wel weer verder. Ik ben er nog niet uit!

SCHILDER OP DE MOLEN
Deze week is de schilder een tweetal dagen aan het verven op de molen geweest. Het gevlucht, dus roede en de fokken, deels geverfd. Komende week wordt er nog een deel geverfd (zie foto).

BRANDWEER BIJ DE MOLEN
De ladderwagen van de brandweerwagen is tot twee maal toe druk in de weer geweest om de losgeschoten vlaggenlijn weer door "de kloot" van de vlaggenmast te steken (zie foto).
Bij nader inzien bleek dat de kloot helemaal rot is en totaal vervangen moet worden. De vlaggenmast moet dus een keer in zijn geheel naar beneden gehaald worden.

Zaterdag 29 mei 2010
De hele club, behalve Wim, was op de molen. Alex/Bertel waren alweer erg vroeg begonnen.
Helaas weer eens te weinig wind om te malen. De wind kwam vandaag uit het zuiden. Voor het eerst in weken dus, aangezien de wind al bijna drie tot vier weken noord of noordwest is. Erg lang aaneen dus! Dat komt zelden voor. Door deze vaste noordelijke stroming zie je dat de stromingen over Europa totaal anders zijn. Daarom is het weer in Polen (overstromingen) en in Spanje (twee weken terug nog veel sneeuw) ook zo van streek.
Vandaag de molen met z'n alleen heel erg goed opgeruimd en veel overtollige materialen gewoon bij het afval gezet. Dat ruimt lekker op! We hebben zelfs nog een mooie grote bascule over. Wie hem ophaalt mag 'm hebben. We hebben er dan nog drie over. Meer dan genoeg dus!
Willem Dijkstra kwam nog even langs na een bezoek aan het openingsfeestje van de Besthemer molen (waar bouwbedrijf de restauratie verzorgde). Willem had gehoord dat de pensteen deels stuk was en als slimme molenmaker kom je dan even langs! Samen dit lager eens goed bekeken. Onder het genot van een bak koffie met een hele ploeg nog veel molenzaken besproken. We wachten het eerst nog even af. Samen met een bestuurslid nog naar molen "De Vlijt" gegaan om i.v.m. de mogelijke fusie te kijken hoe de staat van onderhoud van de molen is en om het kostenplaatje rond te krijgen. Helaas hadden we de juiste sleutels niet. Dus maar weer onverrichter zake teruggegaan.
Hierna nog even verder opgeruimd en tegen 19.00 uur naar huis gegaan. De boys zijn nog maar weer verder gegaan. Omzet vandaag erg minimaal. Slechts € 10,- en heel erg weinig bezoek. Dat vonden we deze keer niet erg, want zo hadden we de handen mooi vrij om de molen eens erg goed op te ruimen.
Kees
JUNI 2010
Zaterdag 5 juni 2010
Weer eens weinig wind op de zaterdag. Alweer!....grrrrr…. Te weinig om te malen, dus we kunnen onze nogal uitgedunde voorraad meel weer niet aanvullen. Dat was vandaag niet zo'n probleem, want we hebben bijna geen klanten gehad. De omzet voor vandaag was slechts € 10,- Dat had dan ook erg veel te maken met het schitterende weer. Een beetje wind, een blauwe lucht en een heerlijke temperatuur. Niks mis mee dus! Daarom maar weer snel de officiële brandslang naar boven getrokken. Dit mag officieel door de regelgeving van de brandhaspelcontroleur i.v.m. salmonellabesmetting etc. helemaal niet. Weer één van die overdreven regeltjes! Daar hebben we dus mooi lak aan, want je moet zoveel mogelijk oefenen met dit soort materiaal is onze (mijn) mening. We hebben door het vele oefenen nu in no time de slang op de plek waar we'm willen hebben.
Vandaag het staartwerk eens goed gesopt. Met een erg lange steel hebben we een groot deel van staart, schoren etc. erg schoon kunnen poetsen. De laatste drie meter lukt helaas niet omdat het toch echt te hoog is. Het staartwerk staat nu weer erg mooi te blinken in de zon. Bovendien is het met mooi en warm weer leuk en verfrissend om te doen. Ook het richten op bekende voorbijgaande fietsers blijft leuk!
Tegen 6 uur naar huis gegaan om hierna snel te vertrekken naar een bruiloft in Bedum. ('t Hoogelaend in Grunningen) De andere molenaars zijn nog even doorgegaan.
Kees

Maandag 7 juni 2010
Het hele weekend samen met twee vrienden doorgebracht op Schiermonnikoog.
Geen verslag ontvangen
Kees.

VRIJDAG 11 JUNI 2010.DE RIETVINK MAALT NIEUWSBRIEF NR. 15
Misschien wel de laatste nieuwsbrief over de restauratie van molen De Rietvink te Nijetrijne.
HET WONDER IS GESCHIED!
De molen is maalvaardig en bijna klaar.
Zie: www.slideshare.net/keesvanger/nieuwsbrief-nr-15
Namens Rolf en Lia, Kees Vanger

Zaterdag 12 juni 2010
Vrijdagavond nog een bezoek gebracht aan het Grachtenfestival in Meppel. Supergezellig was het. Dus weer eens heel erg laat thuis. Zo rond 4 uur! 'n Compleet foute planning dus! Tegen 7 uur 's morgens opgestaan en om 8.15 naar de molen vertrokken. Vandaag kwam er een groep van bijna 30 molenenthousiastelingen uit Zwolle om 9.45 uur een bezoek aan onze molen brengen. Nou dat was even stevig buffelen. De molen moest ook nog 180 graden gekruid worden. Afzien dus en kruien is niet echt mijn grootste passie op de molen.
Al bij de eerste rondwandeling in het kruirad schoot de ketting los en lag ik voor de tweede keer in mijn molenaarsleven horizontaal op de stelling. Tegen elke molenaar zeg ik alsmaar opnieuw "Kijk goed of de ketting strak om de munnik ligt". Deze keer was het er bij in geschoten...
Vele velden kruien, dan raak je de vele biertjes van de avond ervoor wel kwijt. Hierna snel een hele sloot koffie thee etc. gezet en net toen alles draaide kwam er een hele grote bus de Weerdstraat blokkeren. De hele club Zwollenaren e.o. heeft de molen bezocht en een deel is de stad in gegaan om de vele bootjes die in de gracht lagen te bezoeken. Al met al een gezellige en erg sfeervolle ploeg van zo'n 30 personen. Dit zijn gewoon erg leuke morgens op de molen. Ik heb er in ieder geval van genoten.
Molenmaker Johannes Kooistra kwam 's middags ook nog langs met het nieuwe gaas voor onze buil. Hij heeft alles ook nog eens vlotjes in elkaar gezet. Grote klasse!
De bezetting was 's middags erg magertjes. We waren slechts met zijn drietjes (Alex, Bertus en Kees)
Toch hebben we veel werk verzet en ook nog bijna 250 kg gemalen. Nou dat ging lekker vlot. Er stond dan ook een prachtige woei en in de loop van de middag nam de alsmaar ruimende wind ook nog toe. We hebben zelfs moeten zwichten naar vier halven.
De klanten wisten ons te vinden en de omzet was weer als vanouds nl. 120 eurie. Tegen 18.00 uur ben ik maar gestopt met deze erg lange en mooie molendag. Het aantal omwentelingen voor dit jaar zal nu wel zo rond de 260.000 liggen. Erg veel dus!
Kees

Vrijdag 25 juni 2010 OPENING MOLEN DE RIETVINK.
In Nijetrijne stond vandaag een werkelijk schitterende poldermolen te pronken in een prachtig landschap. Na veel noeste arbeid van de eigenaren Rolf en Lia van der Mark en ook de enthousiaste molenbouwers van Bouw '75 is molen de Rietvink omgetoverd van één van Nederlands ergste crepeergevallen tot een schitterende maalvaardige molen op een unieke locatie in het natuurgebied "De Rottige Meenthe".
Vandaag was de officiële opening. Hierbij werd niet alleen de molen feestelijk in gebruik genomen, maar ook medegedeeld dat Rolf en Lia de restanten van een Amerikaanse windmotor (ongeveer op 400 meter van hun molen af) gekocht hebben en er grootse plannen mee hebben. Dat zal hun vast wel lukken!
Al met al een prachtige dag met erg mooi weer, maar helaas net te weinig wind om water uit te slaan. Nou dat komt een volgende keer wel, want de molen is er helemaal klaar voor en het waterschap werkt enthousiast mee. Ingrediënten genoeg om er in Friesland een veeldraaiende molen bij te krijgen.
Een impressie van de opening kun je zien op: www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/wpHzbUaqZ8U
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 26 juni 2001
Bloedheet, weinig wind en heel weinig bezoek/klanten. Vrouwtjes bloot, handel dood! Alex had de molen al vroeg aan het draaien en alles keurig met vele oranje vlaggen opgevrolijkt. Het Nederlands voetbal team is nog steeds in beeld. Zelfs molen "De Prullebak" stond er oranje bij. Verder weinig te doen op de molen. Hoewel de molen nog net gestadig zijn rondjes draaide zijn dit niet mijn meest favoriete dagen. Eigenlijk heb je op zulke zaterdagen weinig op de molen te zoeken. Wanneer het mooi en windstil weer is kun je de zaterdag misschien beter aan iets anders besteden. Daar moeten we het maar eens over hebben. Bovendien heb ik de laatste tijd nogal wat gelazer met mijn collega's op school en daar wordt je nou ook niet echt vrolijk van! Mijn 'kop' stond er niet naar!!
Tegen 15.30 uur had ik het dat ook al gezien en ben via de visboer naar huis gereden. Alex is nog lang doorgegaan.
Kees

DE MOLEN BLIJFT ORANJE!
Hoewel niet iedereen gecharmeerd is van versierde molens, gaan we in Meppel op "De Weert" toch verder met het prachtige oranje sfeertje op de molen. Gelukkig wel. Vrijdag zien we wel weer of de hele handel kan blijven zitten! Wij vinden het namelijk wel erg leuk!
Zie: www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/wpHzbUaqZ8U
JULI 2010
Zaterdag 3 juli 2010 MOLEN DE WEERT FEEST MEE MET ORANJE
Het was warm en eigenlijk hadden we de meelkuip willen verwijderen om alles goed schoon te maken, maar ja met zulke hoge temperaturen hadden we daar vandaag natuurlijk niet zoveel zin in.
We hadden andere dingen te doen. 's Morgens bij de Action in Meppel ontdekt dat ze prachtige grote vlaggen te koop hadden. Dus snel de stad ingegaan en de Action leeg geplunderd (later ook nog in Staphorst) en heel erg veel grote vlaggen gekocht (van 1.50 m bij 3.00 meter). De schappen zijn nu dus compleet leeg. In totaal 12 vlaggen gekocht. We zijn in ieder geval klaar voor de toekomst!
Hierbij zaten ook vier grote normale Nederlandse vlaggen, die we bij speciale gelegenheden vaak gebruiken. De 'oude' waren nogal versleten door het vele gevlag met de Hollandse vlag van Alex Buist! Elke keer vraag ik "Is de koningin jarig" maar hij schijnt het leuk te vinden om dan juist de driekleur hoog in top te voeren. Och...
Hierna de molen snel versierd en nu maar hopen dat de hele handel lekker lang mag blijven hangen. Hoewel het wel een beetje een soort circustent is (vind ik) staat het best wel geinig en hebben we van een aantal passanten veel positieve reacties ontvangen. Zelfs van een toerist die in de jachthaven lag. Ze wilde wel donateur worden en sprak haar waardering uit voor dit vrijwilligers werk. Toen een onweersbui naderde zijn we gestopt en hebben de molen overhek ('mijn favoriete standje') weggezet. De foto's en filmpjes van vandaag staan alweer op Joetjoep. Zie: www.youtube.com/watch?v=zJgBFoBOZhM

We hebben door alle gevlag op de molen in ieder geval veel aandacht gekregen van de pers. NieuwsTV, omroep Meppel en ook nog een prachtige foto in de Meppeler Courant hebben er positief op gereageerd. Slechts drie piepkleine mailtjes van mij (met de wel erg korte tekst KIEK MAR US OF JE D 'ER WAT MEE KAN DOEN!) met drie eigengemaakte foto's en een verwijzing naar het YouTube filmpje waren genoeg om de pers in de benen te krijgen om de foto's te plaatsen. Deze PR werkte dus prima!
Kees Vanger

Zaterdag 10 juli 2010
De hele dag druk in de weer geweest om alle vakantiespullen in onze sleurhut te stoppen. Dat valt altijd weer tegen, maar ja daar staat dan ook tegenover dat we bijna drie weken naar Terschelling gaan. Kamperen op de schitterende camping 'De Kooi' nabij het piepkleine dorpje Hee. Ik heb er nu al zin in. Alle visnetten weer mee, want lekker met laagwater uren struinen en vissend in de geultjes op het wad is het mooiste wat er is! (zie foto's)
's Middags nog even een bezoekje aan de (koffiedrinkende) mulders gebracht. Erg sfeervol en de molen zag er gelukkig nog steeds erg oranje uit met de vele vlaggen in het gevlucht. Zondag weten we meer hoe Nederland de finale om het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika af gaan ronden. Ikzelf zal op Terschelling ergens een plekje moeten bezoeken om deze wedstrijd te kunnen bekijken, want een tv op vakantie willen we echt niet mee!
Kees

ECHT DE LAATSTE SCHOOLWEEK OP MIJN SCHOOL "DE BUUZEKAEMP".
De laatste dagen van het schooljaar waren nogal hectisch. Pas op de allerlaatste woensdagmiddag voor de vakantie is na diverse gesprekken mijn vertrek van basisschool De Buuzekaemp in Belt-Schutsloot afgerond. De afgelopen weken op school waren dan ook niet erg leuk. Soms heb je ineens geen grip meer op bepaalde zaken en lopen dingen ineens totaal anders dan je ooit verwacht zou hebben. Hoewel ik met heel erg veel plezier op deze prachtige school gewerkt heb, zijn er soms momenten dat je voor jezelf gaat kiezen. Het moet onderling wel goed klikken. Sfeer speelt voor mij een grote rol! Dat motiveert en stimuleert en dat heb ik nodig! Wanneer de klik met de directeur er totaal niet meer is en waarschijnlijk ook nooit meer zou komen moet je een vervelende knoop doorhakken. We zijn precies elkaars tegenpolen! Geen goede basis om verder te gaan helaas en ook slecht voor je motivatie! Hoe vervelend je het eigenlijk ook vindt en hoe ongelooflijk jammer je het ook vindt dat je de kids moet missen. Het is soms niet anders! Dus... na de grote vakantie ga ik in Steenwijk werken. Op de Clausschool. Een erg grote school met heel veel collega's. Een leuke nieuwe uitdaging waar ik erg veel zin in heb. Ik ga ervoor! Maar ik blijf wel met een erg vervelend gevoel achter...
Als afscheidscadeau heb ik voor alle kinderen van mijn 'oude' school nog eenmaal een erg leuk (vind ik) YouTube filmpje met prachtige foto's gemaakt. Zie: www.youtube.com/user/keesvanger#p/a/u/0/JeTZoCtZMX8
Meester Kees

Zaterdagmiddag 17 juli 2010
Op vakantie naar mijn favoriete Waddeneiland Terschelling. De molen heeft wel gedraaid. Geen verslag ontvangen

Zaterdagmiddag 24 juli 2010
Vrijwel het hele Molen-de-Weert-team was op vakantie. Bertel was moe van zijn nachtelijke bezigheden: zorgen dat de trein weer rijdt in Arnhem.
Zo kwam het dat Elske en Wim de zaak draaiende hielden. Bij het rondslepen van molen de Prullenbak lag een nieuwe hernia op de loer om te ontstaan. Wat staat dat molentje leuk, maar ook wel erg in de weg.
De molen stond op de wind en meteen kwam er hulp. Marten uit Nieuwleusen was bereid de handen uit de mouwen te steken bij het voorleggen van de zeilen.
Er stond een lekker windje en we zwichtten naar 2 halven en 2 duikertjes. Dat moest even omdat een aantal zwichtlijnen in het ongerede weren geraakt.
We hadden de handen vol aan het vele bezoek (de vakantie was goed begonnen) en hadden een redelijke omzet.
Bertel kwam wat later in de middag, hij heeft de zwichtlijnen gerepareerd.
Bertel en Wim zijn rond half zeven een zak volkoren en griezen bij een klant gaan afleveren.
De mevrouw vond de volkoren te grof. Per ongeluk hadden we een nog niet gemalen zak tarwe bij haar afgeleverd. Dat hebben we later maar even omgeruild. Toen was zij zeer tevreden en beloofde ons volgende week zaterdag een grote stapel pannenkoeken te brengen op de molen.
We zijn benieuwd!
Met vriendelijke groet,
Wim Degeling

TERSCHELLING... MOLENSTENEN OP DE ZEEBODEM GEVONDEN.
Tijdens mij vakantie bijna dagelijks de haven van Terschelling bezocht. Dat gaat vanzelf wanneer je een "bootjestik" hebt.
In de haven lag een groot vissersschip. Deze zware zeekotter (3500 pk) wordt tegenwoordig niet meer voor de visserij gebruikt, maar bij bergingen op zee. Voor de visserij is zo'n groot schip niet meer rendabel. Alleen de motor slurpt in één visweek al bijna 30.000 liter gasolie op. Je moet met de alsmaar stijgende gasolieprijzen wel erg veel vis vangen om deze nogal groeiende kostenpost bij te kunnen benen. Via allerlei andere manieren probeert men wel alternatieve oplossingen te vinden om toch nog met de boomkorvisserij te kunnen blijven vissen. Voor liefhebbers van deze visserij kun je het wel en wee van een beroepsvisser volgen op internet en wel op: www.visdasgeil.nl/
Een Urker beroepsvisser nl. Klaas-Jelle Koffeman van het vissersschip FD-281 houdt hier zijn logboek elke week bij. Voor de liefhebbers best wel interessant!

Met een groot ex-vissersschip sloopt men nu vanuit Terschelling met grote grijpers (plus camera) waardevolle spullen van diverse scheepswrakken af die al tijden op de zeebodem liggen.
zie: http://www.friendship-offshore.com/page3.html
Zelfs molenstenen (volgens de bergers) hebben ze naar boven gehaald. Deze stenen die al erg lang op de zeebodem gelegen hebben zijn (volgens mij) van zandsteen, maar hebben geen kropgat. Stenen voor een kollergang? Ik vind ze daarvoor net iets te dun! Wie weet hier meer van?

Verder lagen er een drietal gigantische scheepschroeven van een Engels oorlogsschip dat in de Eerste Wereldoorlog op de Noordzee gezonken is. Een schip met in totaal maar liefst vier van deze grote schroeven (volgens een berger). Eén schroef was ongeveer 8000 kg zwaar. Dus 8 ton messing en daar was het de bergers natuurlijk om te doen! Deze schroeven draaiden in een lager van pokhout ondersteund door een zwaar messing omhulsel. Helaas kwam ik net te laat om het hele complete lager met pokhout te fotograferen. Toen ik aankwam was men al met erg zwaar geschut de hele middag druk in de weer om het pokhout uit het omhulsel te beitelen. Dat ging echt centimeter voor centimeter. Zo zie je maar hoe sterk pokhout is. Ik heb voor mijn houtsoorten verzameling dan ook een mooi stukje pokhout meegenomen dat meer dan een eeuw op de zeebodem gelegen heeft. Het was na zo'n lange periode dan ook niet meer erg vettig.
Ik heb er vele foto's van gemaakt. Voor de liefhebbers zijn ze te bewonderen op: www.mijnalbum.nl/Album=HRLA7BPQ
Kees Vanger

REACTIES OP HET PRIKBORD n.a.v. mijn bericht over de molenstenen van Terschelling.
Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
Ik heb toevallig afgelopen zondagmorgen ook molenstenen gefotografeerd, van een oude kollergang uit een papierfabriek in Eerbeek op de Veluwe: Er lagen er ook nog een paar bij de ingang van een oude zandafgraving / vuilstort in het bos. Misschien was de papierindustrie de bestemming van de opgeviste molenstenen, en werd het lagergat er later in geboord. Zijn ze ook ietwat conisch of lijkt dat zo op de foto's ?
Rolf

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
Ja, die kollergang van Eerbeek ken ik, heb ik nog ruim een week geleden gezien. In Hoogezand-Sappemeer staat er een dergelijke kollergang waarvoor ik vorig jaar een foto in het molenprikbord heb gezet. Maar de uit zee geviste zandstenen molenstenen kunnen niet anders zijn dan Pelstenen.
Martin E. van Doornik

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
Is het niet zo dat de kropgaten er later ingemaakt werden? Mooie foto's Kees
weddermarkemulder

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
Misschien waren het nieuwe pelstenen, die per boot van een steengroeve kwamen en de molenmaker zou voor de rest zorgen, zoals gat maken rijn inzetten en zogiezers plaatsen. Een pelsteen heeft geen kropgat, want daar gaat immers geen graan doorheen. Alleen een gat voor de rijn met van opzij een handgat voor de smering. Ik ben ervan overtuigd dat de grootte van de rijn bepalend is voor de diameter van het gat.
Martin E. van Doornik

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
De stenen die op de foto's te zien zijn zo te zien van zandsteen.
Ik lees in het boek: Wegwijzers op het water van C. van der Meulen dat in het noorden en op de Zuiderzee sedert 1590 gebruik wordt gemaakt van Bentheimer zandsteen om de betonning aan de zeebodem te verankeren. Om de stenen op breuken en scheuren te controleren werden ze 2 of 3 dagen in het zeewater gelegd om daarna te worden bewerkt met mokers. Als zij deze proef doorstaan hadden werden zij verder bewerkt. Er werd een, niet doorlopend, taps gat in gehakt waarin de oogbout met vloeibaar lood werd vastgezet. Het is natuurlijk ook denkbaar dat deze stenen als ballast door schepen werden meegenomen.
Groet, JanvR

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
"....sedert 1590 gebruik wordt gemaakt van Bentheimer zandsteen om de betonning aan de zeebodem te verankeren...." Ik vind de gevonden stenen anders veel te mooi rond gemaakt om als gewicht voor de betonning te dienen.
Martin E. van Doornik

Ben ik soms misschien de enige molenprikborder die eraan heeft gedacht dat het misschien pelstenen kunnen zijn? Die worden ook gemaakt van zandsteen.
De pelstenen in de molen van Den Andel hebben een diameter van 1,66 meter.
Martin E. van Doornik

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
Hier zou je ook best heel erg gelijk in kunnen hebben Martin! de Jan Pol in Dalen heeft ook een pelsteen van Bentheimer zandsteen.
weddermarkemulder

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden
Zou natuurlijk kunnen dat het molenstenen zijn die hetzij voor papiermolen (in een kollergang) of pelmolen (de loper) zijn bedoeld, en het asgat of kropgat pas werd gemaakt zodra duidelijk was op welke manier de as erin bevestigd ging worden. Kantstenen in een molen met houten gaandewerk zullen wel een 4-kant asgat hebben gekregen, molens met moderne gaandewerken (gietijzer, stoommolens) met ronde assen, vergelijk de foto's van Rolf...
Het kan eigenlijk toch niet zo moeilijk zijn om molenstenen, voor welk doel dan ook, te bestellen bij de steenhouwer of steengroeve, met opgave van de afmetingen inclusief het asgat? Dan kun je die stenen met een strop door dat gat ook veiliger optakelen.
Maar eh... zou het misschien kunnen dat het schijven zandsteen zijn voor een ander doel? Een gebouw bijvoorbeeld, als voet (?) voor een pilaar? Die kunnen wel van marmer zijn, maar ook van zandsteen natuurlijk. Als men weet van welk schip het afkomstig is, dan is misschien in een archief te achterhalen wat de lading was toen het verging, aangenomen dat het bij/in een scheepswrak is gevonden, en vooral: de herkomst en bestemming van die lading.
Groetsels, Andreas de Vos

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
Dit waren nu de stenen waarop ik je vóór je vakantie geattendeerd heb Kees.
Harmannus Noot.

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
Beste Harmannus,
Aanvankelijk dacht ik meer aan stenen die door de kustwacht gebruikt werden om boeien op hun plaats te houden.(er liggen honderden boeien van Rijkswaterstaat in de haven op de kade) Maar na wat speurwerk heb ik ze uiteindelijk toch gevonden op het nieuwe industrieterrein achter de dijk.
BEDANKT VOOR DE HINT!
Kees.

Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
'Wrakrovers schenden Engelse oorlogsgraven' nieuw.
Misschien enigszins off-topic, maar toch altijd aardig om te weten: 'Wrakrovers schenden Engelse oorlogsgraven'
MIDDELBURG - ANP Bergers uit Stellendam en Terschelling schenden Engelse oorlogsgraven met illegale sloop van wrakken voor de Nederlandse kust. Dat zeggen onder meer duikersorganisatie Get Wet Maritiem, de beroepsvereniging van handlijnvissers, Stichting De Noordzee en Greenpeace.
De organisaties zijn een actie begonnen om de praktijken te stoppen. In een brief aan de Engelse ambassadeur wordt gewezen op vernieling van de resten van twee torpedobootjagers en drie kruisers, die in de Eerste Wereldoorlog met man en muis vergingen. De Nederlandse autoriteiten zijn op de hoogte van de illegale sloop, maar treden niet op, is het verwijt van de organisaties. Volgens Joop Coolen van Stichting De Noordzee gaan de bergers onbezonnen te werk in hun zoektocht naar waardevol materiaal. Met een grijper trekken ze de wrakken uit elkaar. Wat ze niet kunnen gebruiken, gaat weer overboord. Coolen: "Dit soort praktijken vind ik in ieder geval moreel al verwerpelijk." Ook waardevol maritiem erfgoed is zo vernield.
Peter van den Dongen

Ha Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
Hallo Kees,
Even iets rechtzetten, als je het niet erg vindt. Daar waar jij over messing spreekt, wordt natuurlijk brons bedoeld, zowel voor de schroeven, als voor de met pokhout gevoerde loopbussen.
Vr. Groet, jAAp Dekker

Beste Jaap,
Ik geloof je direct, want zoveel weet ik nou ook weer niet van metalen etc. ik heb het van horen en zeggen na vele gesprekken met nieuwsgierigen en bergers in de haven van Terschelling (erg interessant)
Aangezien ik het nogal boeiend vind om eens wat meer van dit schip te weten te komen heb ik een hele poos intensief zitten googelen.

Wel off-topic maar misschien boeiend voor de liefhebbers!
H.M.S. INDEFATIGABLE
Op één van de schroeven stond de naam van de Engelse kruiser. Er stond (staat ook op één van de foto's IN MIJN Album)) H.M.S. Indefatigable.
Een Britse slagkruiser gebouwd rond 1908. H.M.S. Indefatigable had een lengte van ongeveer 180 meter. Breedte van 45 meter. Diepgang 8.20 meter. Snelheid 48 km per uur. Een snelle jongen dus!

Dit slagschip met rond de 800 bemanningsleden werd aangedreven door stoom turbines. Deze stoomturbines dreven maar liefst vier schroeven aan. De buitenste schroeven hadden een diameter van 3.30 meter en de twee binnenste schroeven een diameter van 3.12 meter. De as was gelagerd op pokhout! Dit hout werd toen erg veel voor dit soort toepassingen gebruikt. (zelfsmerend en erg hard) In totaal was het machinevermogen 43.000 pk.

Tijdens de Slag bij Jutland kreeg de Indefatigable een fatale treffer van een 28 cm-salvo afgevuurd door de Duitse slagkruiser gevolgd door een explosie. Er waren slechts twee overlevenden.

H.M.S. INDEFATIGABLE... SLAG BIJ JUTLAND. (EERSTE WERELD OORLOG)
Gerekend naar de totale tonnage van de vaartuigen, die er rechtstreeks bij betrokken waren, zoals slagschepen, kruisers en torpedobootjagers, was de slag zelfs de grootste uit de gehele maritieme geschiedenis: 2,01 miljoen ton, zoals een nauwkeurige berekening leert. Deze tonnage bedroeg in de Slag in de Golf van Leyte tijdens de Tweede Wereldoorlog (een verzamelnaam voor vier afzonderlijke gecombineerde zee-/luchtslagen van 22-26 oktober 1944), welke slag meestal als grootste wordt genoemd, 1,81 miljoen ton; om een vergelijking mogelijk te maken echter exclusief de schepen, die er indirect een rol bij speelden, zoals vliegdekschepen (45 van de Verenigde Staten en 4 van Japan).
Worden die in de berekening betrokken, dan is laatstgenoemde slag de omvangrijkste aller tijden. Op grond van bovenstaande overwegingen beschouwt een vooraanstaand maritiem historicus als De Slag bij Jutland / Slag voor het Skagerrak als de grootste zeeslag aller tijden.

Van het schip is nu nog weinig over. In 1950 heeft een Duitse bergingsmaatschappij het schip deels gesloopt en de waardevolle spullen eruit/eraf gehaald. De Terschellingers hebben de afgelopen periode de schroeven van het schip gehaald en met hun zeewaardig vissersschip dat erg geschikt is voor dit soort zware klusjes de vier bronzen schroeven naar boven gehaald. De as, die erg dik was, hebben ze met springstof doormidden kunnen krijgen en hierna met hun grijper naar boven gehaald. Waarschijnlijk worden ze over een poos omgesmolten om opnieuw gebruikt te worden voor...
De foto's van dit schip kun je bekijken op: www.mijnalbum.nl/Album=UD6GC8MN
Kees Vanger

Hallo Kees,
Re: molenstenen op de zeebodem gevonden.
Wat een vreselijk interessant verhaal over die ouwe boot en de Slag bij Jutland. Ik heb ervan genoten.
Je zegt ergens dat schroefassen TOEN gelagerd werden in pokhouten lagers. In mijn werk heb ik nog tot in de 80 er jaren van de vorige eeuw te maken gehad met het vernieuwen van dergelijke schroefaslagers, die je toentertijd op oude zeeschepen nog wel eens tegenkwam. Ik denk dat deze pokhouten lagers nu onderhand wel historie geworden zijn, daar de hedendaagse schroefassen met olie worden gesmeerd met moderne afdichtingen tegen het indringen van zeewater. De pokhouten lagers van weleer werden gewoon met water gesmeerd, waardoor er dus geen dergelijke afdichtingen nodig waren. Wel bestond het gevaar dat er bij varen op ondiep water zand of iets dergelijks het lager kon binnendringen, maar dan zette men gewoon water op het lager, waardoor het zand eruit spoelde. Nostalgie, nostalgie !
Groet, jAAp

Verder kreeg ik van mijn trouwe fietsenmaker Jaap Hoogeveen nog een prachtige foto naar aanleiding van alle verhalen over scheepsschroeven. Hij heeft (lang geleden) ook met dit soort schepen gevaren en ook veel mee beleefd.
Onderstaande tekst kreeg ik van hem via de mail.

Kijk Kees dit ben ik (Stoker/mach 20 jaar oud) (zie foto) Van deze schroeven hadden we er twee. Ze draaiden tegen elkaar in. Prachtig die oude schroeven en die pokhouten steun blokken voor die (lange) schroefassen. Je wilde niet weten hoe hoog het water opspatte achter 't schip en wat een hels kabaal het in de stuurmachinekamer was als we op volle kracht voeren.
(prachtig wij hadden een mooi dienstvak)
Groeten Jaap Hoogeveen Stokers/mach)

Zaterdag 31 juli 2010
De molen draaide zaterdagmorgen alweer ontzettend vroeg. Ikzelf kwam pas tegen één uur. De hele club was al present. Dat wil zeggen: Alex, Bertel, Bertus, Wim, Albert, Elske en Kees. Er hing weer een heerlijke en opperbeste stemming. "Ieder was nogal opgewonden en druk" zei Elske nog. In de loop van de middag kregen we ook nog bezoek van onze "oude" voorzitter Gerard Voogd, Dirk Krotje, Johan Brinkman en Aalt Mulder. De koffie was nog maar net aan te slepen. Er stond helaas te weinig wind om te gaan malen. Bertel en Wim zijn de kap in gedoken om alle kammen vast te zetten. Ze zaten er nogal losjes in het bovenwiel (zie foto's).
Tegen half zes kregen we nog bezoek van een Marokkaanse vrouw die zo nu en dan grote hoeveelheden meel bij ons koop ("ik krijg van Kees altijd korting" zegt ze elke keer weer als ik er niet ben). Ze had een hele stapel pannenkoeken voor ons gebakken. Nou dat ging erin als een preek in een ouderling. Een klein beetje honing erover en binnen een korte tijd hebben we met zijn vieren de hele stapel weggewerkt. Heerlijk. Deze mevrouw komt ons op Drentse Molendag (28 augustus) helpen en wil dan allerlei Marokkaanse gerechten maken. Nou dat komt vast wel goed.
Wim heeft op zijn vakantie in o.a. Tsjechië ook prachtige foto's van molens gemaakt. Ze staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=67ZBPV66
Ik ben tegen half zeven naar huis gegaan. De beide boys zijn maar weer eens door blijven timmeren en draaien. 't Zal wel weer een latertje worden.
De tellerstand loopt al snel op naar de 300.000 omwentelingen voor dit jaar!
Kees
AUGUSTUS 2010

VISSERSSCHIP UK-7 IN 1975
Afgelopen week een nieuwe diascanner gekocht en o.a. de dia's gescand die ik gemaakt heb tijdens een week meehelpen als vakantiehulp op de UK- 7 in 1975. Pittig werk om je zakgeld wat op te krikken. Het vissersschip heette Jannetje. Jacob van den Berg was de eigenaar. Alle foto's op YouTube gezet. Zie hier.
Het was een schitterende week aan boord! Zie foto's van de toen nog erg jonge Kees Vanger op de Uk-7 (zie foto's).
Scheepvaart is nog steeds één van mijn grootste hobby's. Ik volg dan ook dagelijks alle nieuws omtrent scheepvaart erg fanatiek. Het blijft me mateloos boeien. Toen ik nog op school zat ging ik in bijna alle grote vakanties dan ook op diverse coasters of vissersschepen mee. Vooral als liefhebber en geïnteresseerde en dat je daarbij dan ook nog geld verdiende was trouwens mooi meegenomen. Het was zelfs zo erg dat ik na het afronden van mijn opleiding tot onderwijzer eerst (ondanks vele protesten van mijn ouders) driekwart jaar als matroos ben gaan varen op de Santa Lucia van o.a. Noorwegen tot Nigeria (zie foto's van Kees Vanger tussen de negers in Nigeria). Het was een prachtige periode bij de rederij Seatrade uit Groningen waar ik nog steeds met heel erg veel plezier aan terug denk. Een erg grote nog steeds bestaande rederij met prachtige en supersnelle koelschepen. Een impressie van deze schitterende en erg leerzame periode kun je hier zien.
Kees Vanger

Donderdag 5 augustus 2010 DONDERDAG MEPPELDAG
De molen draait de hele week al dus vandaag ook. Het was erg druk in de stad in verband met Donderdag Meppeldag. Elke jaar worden deze dagen in de grote vakantie georganiseerd. In totaliteit 6 donderdagen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds erg laat met heel veel swingende muziek in de stand en duizenden mensen op de been. Elke donderdag legt een rondvaartboot aan bij de steiger van de molen om de mensen van de parkeerplaatsen naar de stad te brengen (en weer terug). Dus veel volk rond de molen en erg veel bezoek. En vele rondleidingen. Goed om zo nu en dan je talenknobbel maar weer eens te gebruiken. Want ze kwamen weer uit alle hoeken van de wereld. Ook goed voor de meelverkoop trouwens.
Onze fokken worden er niet beter op! We krijgen steeds meer rotterij om en nabij de schenkels. Echt verontrustend! Vooral daar waar alles twee jaar terug afgekit is. Nooit meer doen en WIJ WILLEN VANAF NU GEEN KIT MEER OP DE MOLEN ZIEN. HET IS EEN RAMP VOOR AL JE HOUTWERK! En volgens onze molenmaker Johannes Kooistra moeten we voortaan alleen maar RVS-schroeven gebruiken en geen andere (zoals gegalvaniseerde).
Het was dus erg gemoedelijk op de molen. Na het bevochtigen van de tarwe hebben we anderhalf uur later nog 100 kg tarwe (Duitse melange) gemalen. Het ging aanvankelijk met pijn en moeite maar het is uiteindelijk gelukt. We hebben weer voorraad. Ik ben tegen vijven naar huis gegaan en de andere molenaars zijn maar liefst tot 's avonds 9 uur doorgegaan.
Kees

Naar aanleiding van dit bericht op het molenprikbord kreeg ik het volgende mailtje van Rob Simons met hele goede aanbevelingen.
Hallo Kees,

De schenkels zijn inderdaad een moeilijk punt. De korte schrootjes onder de remklep zijn overigens wel redelijk makkelijk te vervangen. Bij de remklep zul je moeten proberen een las te maken o.i.d. denk ik..
Overigens is het naar mijn mening ook beter om red ceder helemaal niet te schilderen. In Groesbeek heeft men er in 1984 fokken en ten Havekleppen van red ceder aan getimmerd. De molenmaker (Groot Wesseldijk) raadde sterk aan om dit niet te schilderen. Monumentenzorg echter wilde het wel geschilderd hebben "want dat hoort zo". De eigenaar wilde echter de raad van de molenmaker opvolgen. Monumentenzorg wilde toen geen subsidie geven, waarop de eigenaar alles zelf betaalde. Men heeft alles toen met lijnolie ingesopt. Nu, na 25 jaar hangt alles er nog aan en in goede staat.
Op de Zeldenrust te Budel hebben we 10 jaar oude fokken van lariks en dit is gecarboleumd. Mankeert ook nog niks aan.
Beste groet, Rob Simons

Oproep vrijdag 6 augustus 2010 in de Meppeler Courant en op de kabelkrant.
GEZOCHT HANDIGE TECHNEUT
Meppel - De molenaars van molen De Weert in Meppel zijn op zoek naar een handige techneut. Ze hebben een elektrische maalstoel aangeschaft, die vroeger jarenlang is gebruikt om het voer voor vee te malen. De maalstoel is grotendeels al opgeknapt door de molenaars, maar ze hebben te weinig kennis in huis om de elektrische aandrijving aan te leggen.
De molenaars zijn op zoek naar een techneut die wil helpen en in staat is om de beide molenstenen met een motor weer te laten malen. Op de molen is ruimte en gereedschap om zelf mee aan de slag te gaan. Meer informatie: Kees Vanger tel. 0522-257341.
We zijn benieuwd of er ook gegadigden komen!
De week hierna hebben zich maar liefst vijf gegadigden aangemeld. Onverwacht veel. De meesten zijn al op de molen geweest en samen gaan we de komende weken een plan van aanpak maken.
Er gloort weer hoop voor de maalstoel.
Hoe de geschiedenis van onze maalstoel toto nu toe is verlopen kun je op de volgende foto's goed volgen.
Zie: OPKNAPPEN MAALSTOEL.
www.mijnalbum.nl/Album=M6X3ODZW
www.mijnalbum.nl/Album=ZITEZ7LM
www.mijnalbum.nl/Album=YIK6Q4UQ
www.mijnalbum.nl/Album=HRQY6GWQ

Moleninfo's
Voor de liefhebbers. Op internet is heel veel achtergrondinformatie te vinden over molens, maar ook prachtige filmpjes. Ik heb een aantal op een rijtje gezet.
Deel 1: De poldermolen
Deel 2: De industriemolen
Deel 3: De molenaar
Deel 4: De maalsteen
Deel 5: De nieuwe taak
Deel 6: Het behoud van molens

OP BEZOEK BIJ PALTROKMOLEN DE GEKROONDE POELENBURG.
's Morgens vroeg om 9 uur uit Meppel vertrokken en twee uur later liepen we tussen de vele Japanners en Chinezen op de Zaanse Schans. Het was erg druk. Zelfs lange files bij de smalle bruggetjes. Gelukkig zag ik dat de molenaar van De Gekroonde Poelenburg bezig was om het kleine windmolentje (hoe noemen ze het daar ook al weer?) op zijn schuur te plaatsen. Hoewel de ladder te kort was om het molentje te plaatsen stak de molenaar boven het hoge hek uit en kon ik mooi vragen of we de molen mochten bezoeken. Binnen de kortste keren mochten we het molenerf betreden waar het ineens weldadig rustig was. Toeristen mogen deze molen niet bezoeken. Een gelukkie dus!
Bob Vink was de molenaar en na een bakkie koffie samen met zijn vrouw Nel in de prachtige ruimte naast de molen kregen we een wel erg uitgebreide rondleiding. Wat een pracht van een molen en daarom veel foto's en ook maar eens filmpjes gemaakt. Helaas zijn er maar drie gelukt en bij de vele anderen is er iets mis gegaan... balen dus! Toch maar alles via Moviemaker op een rijtje gezet.
We hebben de molen van boven tot onder uitgebreid mogen bekijken en Bob heeft ons (bijna) alle ins en outs van de paltrok uitgelegd. Hij wilde de kammen gaan wassen, maar daar zal vandaag verder niet zoveel meer van gekomen zijn...
Al met al een prettig bezoek met een erg gemotiveerde molenaar. Bedankt!
Zie de film op YouTube
Groet, Kees Vanger en Erwin de Jonge

Zaterdag 14 augustus 2010
'WAT STAAT DAAR VOOR RAARS OP DE STELLING VAN DE WEERT'
Deze vraag kregen we van menig voorbijganger te horen. Nou vinden wij het zelf ook wel een erg groot gevaarte. Deze constructie van 2.70 meter hoog en 2 meter in het vierkant is gemaakt door Bertel Zomer en Alex Buist en het moet uiteindelijk het onderstel worden voor hun zelf gemaakte modelmolentje dat we uiteindelijk in de tuin van de molen willen plaatsen.
Het is de bedoeling dat het molentje niet op de stelling blijft, want dat is heel erg lastig bij het kruien! Menig collega moppert over het 'gedoe' bij het verkruien van beide molens. "Je blijft aan het slepen" horen we vrij vaak.
Aangezien wij het onderstel nogal groot en hoog vonden, hebben we de constructie via de stelling naar beneden laten zakken om te zien of het enigszins past bij de omgeving. Via een wiek lukte dit prima. Hierna ingeschat of het niet te groot wordt.
Uiteindelijk is er besloten om de hoogte met 20 cm in te korten. We willen geen gedoe met de gemeente krijgen (bouwvergunning etc.).
Het weer naar boven hijsen ging lekker vlot door met Bertel zijn auto de nogal zware constructie omhoog te hijsen. Binnen een paar minuten stond alles weer op de stelling en kan er verder geklust worden.
We (Wim en Kees) waren nog van plan om de nogal ingerotte fokken te repareren. Dat is hoognodig, maar door al het gehijs is het weer niet doorgegaan! Door het gebruik van kit door de schilder (2 jaar terug) is het er niet beter op geworden. Uiteindelijk komt er na de eerste kitscheurtjes water onder te staan en dan gaat het rotten van de red ceder fokken nog sneller! Kit willen we dus nooit meer op de molen hebben!
De molen heeft vandaag weinig rondjes gemaakt, maar door alle geklus van de boys op de molen staat de teller zo langzamerhand alweer op 320.000 omwentelingen voor dit jaar. Normaal draaien we zo'n hoge tellerstand niet eens in één jaar.
De foto's staan hier.

OEPS... DAT GAAT NIET GOED!
Storm en erg veel wind kan voor molens heel vervelend zijn. Dit geldt ook voor schepen op zee. Zie maar eens wat er op zee allemaal fout kan gaan en wat een enorme krachten deze schepen in een storm te verduren hebben, maar ook wat voor prachtige beelden je kan zien van schepen in hoge golven. Zie hier.

MOLEN DE RIETVINK NIEUWSBRIEF NR. 18
Vandaag (15 augustus) in mijn postbakkie de laatste wetenswaardigheden van poldermolen "De Rietvink" ontvangen. Deze tekst stond erbij:
Deze keer geen "gewone" nieuwsbrief maar een brief met bijzondere momenten. En een aparte bijdrage over ley-lijnen; voor ons een compleet nieuwe ervaring.
Zie hier. Veel plezier gewenst.
Lia en Rolf
Molen De Rietvink
Veendijk 6 8481 JC Nijetrijne
PS. Inmiddels zijn er al ruimschoots meer dan 1000 bezoekers geweest!

VOORTGANG HERBOUW MOLEN DE KAMEEL TE SCHIEDAM. (op molenprikbord)
Misschien komt het wel dat ikzelf met erg veel interesse in Meppel de herbouw van twee molens van dichtbij heb mogen volgen, maar de herbouw van molen "De Kameel" blijft me toch heel erg boeien.
Helaas is er via het prikbord weinig van te vinden. Dus op zoek naar informatie en een vrij recent fantastisch mooi filmpje gevonden. Alle achtergrondinformatie aan de hand van erg veel foto's. Het filmpje duurt maar liefst 16 minuten. Eerst moet je even door wat vervelende cosmeticareclame heen worstelen maar daarna kun je het hele proces van de bouw prachtig volgen. Vooral het laatste deel is erg mooi.
Let vooral op het klim- en klauterwerk van de stellingbouwers. Niets voor mensen met hoogtevrees!
De romp is trouwens al voor een groot deel af.
Zie de film hier.
Groet, Kees Vanger, molenaar van ook een bijna nieuwe molen.

NOG EEN PRACHTIGE (EN LANGE) DOCUMENTAIRE OVER SCHEEPVAART.
Ikzelf ben dus nogal gecharmeerd van bijna alles wat met scheepvaart te maken heeft.
De Avontuur de laatste Nederlandse vrachtzeilschoener. Dit schip kwam ik tijdens mijn vakantie toevallig op Terschelling tegen. Ik herkende uiteindelijk dit schip nog van vroeger toen ik er al veel over gelezen heb. (in de blauwe wimpel)
Paul Wahlen was vroeger kapitein en eigenaar van de laatste zeilvracht schoener in Nederland (tot 2003) en zeilde over de wereldzeeën met zijn volgeladen schoener de "Avontuur", gebouwd in 1920.
Hoewel hij er al een aantal jaren geleden mee gestopt is en zijn prachtige schip verkocht heeft, kwam ik tijdens mijn vakantie op Terschelling toevallig in aanraking met de nieuwe (en trouwens erg mooie en sympathieke) eigenaresse Sybrich die deze schoener de Avontuur met erg veel enthousiasme opgeknapt heeft en er nu dagtochten mee maakt.
Zie http://schoener-avontuur.nl
Paul zocht voor zijn Avontuur een koper die erg goed voor zijn schip moest zorgen. Nou dat is hem dan erg goed gelukt.
Tijdens een prachtige tocht over het Wad heb ik veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van haar aangekochte schoener te horen gekregen. Ze wees me op een documentaire die er over dit schip gemaakt is. Na lang zoeken op Google heb ik de uitzending uiteindelijk gevonden. Een prachtige film van 44 minuten over een erg moeizame en zware zeiltocht naar Lanzarote. Schitterende beelden die duidelijk maken dat het commercieel beheren van een klein zeilend vrachtschip (bijna) niet meer mogelijk was. Het begin is wat droogjes, maar de rest is erg boeiend!
Ga er maar eens rustig voor zitten. De documentaire met de titel "DE WIND TEGEN" is hier te bewonderen: Zeilschoener "De Avontuur"

Vrijdag 27 augustus 2010 PLAATSEN ONDERKANT DE PRULLEBAK.
Zie hier de foto's.
Na het plaatsen van de molen snel naar huis gegaan. Ik kwam weer eens erg laat thuis.
Na het eten snel weer terug en alles klaargezet voor ons broodbakfeest. Dat was nog een hele klus.
Gelukkig kregen we spontaan hulp van Harry en Helena. Dat mocht ook wel want om 23.30 uur waren we pas klaar met het schoonmaken van 100 makrelen.
Alex en Bertel zijn nog doorgegaan en hebben 's nachts zelfs nog 30 makrelen gerookt om te testen of de door Bertel gemaakte ton wel goed werkte. De molen heeft dus een groot deel van de nacht gedraaid. De boys zijn in de molen blijven slapen. De afgelopen drie dagen heeft de molen in totaal 10.000 omwentelingen gemaakt. De stand voor dit jaar staat nu al op 340.000. Ongelooflijk!
Kees


Zaterdag 28 augustus 2010
BROODBAKFEEST MOLEN DE WEERT OP DRENTSE MOLENDAG
Na een erg lange maar ontzettend mooie Drentse Molendag rond 21.00 uur met een erg tevreden gevoel weer thuis.
Een dag met regenbuien, onweer met een paar stevige klappen, maar ook met prachtig mooi weer en ongelooflijk mooie wolkenluchten is deze BROODBAKDAG op molen De Weert een enorm succes geworden.
We hebben met onze grote molenaarsploeg en de vele enthousiaste hulpkrachten maar liefst een omzet gedraaid van iets meer dan € 900,- Nooit verwacht dus! Het was wel flink aanpoten aangezien er erg veel georganiseerd was. Alle 100 gerookte makrelen zijn zelfs in één middag gerookt en verkocht. Een erg lekker succesnummer! Dat wordt voor de komende jaren dus een terugkerende traditie. Niet zozeer omdat het veel met molens te maken heeft, maar meer omdat de molenaars het leuk vinden om te doen en nogal van vis houden. Voortaan gaan we makrelen wel iets eerder schoonmaken, want vrijdagavond rond 23.30 uur waren we pas klaar! Alle brood van bakker Henk Buld is verkocht. De couscous van onze Marokkaanse bakster zag er ontzettend mooi uit en het was ook nog erg veel, maar de Hollanders eten toch liever de gestampte bekende pot dus dat hebben we later maar onderling verdeeld. (snel nog even 20 'bakjes' bij de chinees Peking opgehaald).
Verder had ze ook nog erg veel Marokkaans brood gebakken. Ze is 's nachts om 2 uur begonnen en zaterdagmorgen om 9 uur was ze pas klaar. Fantastisch! Dit nachtwerk had te maken met de ramadan! Overdag mag je niet proeven, 's nachts wel.
Bij de boekenbeurs van Ida en Gerard was de omzet € 80,-
Willem Varekamp heeft met zijn T-Ford maar liefst rond de 70 tot 80 euro met zijn rondritten bij elkaar gescheurd! Het gaf trouwens een mooie en aparte sfeer aan deze dag.
De pannenkoekenbaksters konden de vraag niet of maar nauwelijks bijbenen! De koffie was soms niet aan de slepen en de broodjes makreel gleden met veel voldoening in menig keel. De rondleidingen in de molen door de molenaars (en door Erwin de Jonge, alias Freekie,) werden als erg positief ervaren. Vooral het feit dat er ook nog gemalen was paste erg goed bij deze schitterende dag!
De foto's van deze dag staan hier.
Groet namens de hele club,
Kees Vanger

VERSLAG MEPPELER COURANT
Droog in de molen, warm rond het vuurtje
Meppel - Brood aan een stok, gerookte makreel, lekkernijen van molenmeel en een rondrit maken in een oude Ford uit het jaar 1920. Er viel zaterdag van alles te smullen en van alles te beleven op de Open Drentse Molendag in en rond molen de Weert. Tientallen Meppelers namen de gelegenheid te baat om een kijkje te nemen in de volop draaiende en malende molen de Weert.
Op sommige momenten moest een dak van paraplu's de bezoekers van de molendag droog houden. Lekker dicht rond het de vlammetjes in de vuurkorf of de rooktoon met smeulend berkenhout, zochten de bezoekers de gezellige warmte op.
Warm gerookte makreel en vers gebakken brood van bakker Henk Buld bleken zaterdag een combinatie om van te likkebaarden. De molenaars van molen De Weert, laten elk jaar proeven dat zij over nog meer ambachtelijke talenten beschikken, dan alleen het malen van meel. Zij rookten zoveel makreel (een overheerlijk alternatief voor de peperdure paling) als de bezoekers van de molendag op konden.
Zodra de zon zich zaterdag liet zien, kwam het terrasje bij de aanlegsteiger in trek. Met een kopje koffie of thee was het genieten aan de kabbelende Reest. Nog beter smaakte dat met een plak De Weert kruidkoek of een pannenkoek van molenaarsmeel.

EEN OUD YOUTUBE FILMPJE OVER ONZE MOLEN IN 2008
Ik zag onlangs een oud YouTube filmpje van ons (2008). Prachtig om te zien wat we toen allemaal gedaan hebben en ook om te zien hoe jong sommigen toen waren.
Kijk hier maar eens.

RABOBANKFONDS
AANVRAAG INGEDIEND BIJ HET RABOBANKFONDS (met nog vele andere info en formulieren erbij)
Onderstaande brief o.a. ook opgestuurd.

BESTE MEDEWERKERS VAN HET RABOBANKFONDS
NIEUWE MOLENSTENEN VOOR DE MAALSTOEL VAN MOLEN DE WEERT.

De molenaars van Molen de Weert waren al jaren op zoek naar een maalstoel om meel mee te kunnen malen. Deze maalstoel met twee kleine molenstenen wordt elektrisch aangedreven en kan dan door ons gebruikt worden om ook op windstille dagen toch voor onze trouwe klanten meel te kunnen malen.
Drie jaar terug hadden we geluk en konden we een oude maalstoel bij een Groninger boer kopen. Deze boer gebruikte vroeger de maalstoel om het voer voor zijn dieren zelf te kunnen malen. Toen hij de schuur van zijn boerderij wilde verbouwen stond de al 35 jaar niet meer gebruikte maalstoel in de weg en hebben wij de nogal verwaarloosde maalstoel kunnen kopen.
In de afgelopen jaren is de maalstoel geheel door ons opgeknapt. Alle houtwerk dat deels vergaan was is totaal vernieuwd.

Helaas bleek dat beide originele stenen (met een diameter van 70 cm) niet meer gebruikt konden worden in verband met scheurvorming. Om toch goed te kunnen malen zullen er dus twee nieuwe stenen aangeschaft moeten worden. Verder zal er krachtstroom voor de zware elektromotor aangelegd moeten worden, waar natuurlijk ook een prijskaartje aan hangt.

Aangezien wij niet zo bedreven zijn in aandrijving van molenstenen en het aanleggen van krachtstroomleidingen, heb ik twee weken terug een oproep in de Meppeler Courant geplaatst onder de titel. TECHNEUT GEVRAAGD. Maar liefst 5 personen hebben aangegeven om ons te willen helpen bij het maalvaardig maken van de maalstoel.
Bovendien kunnen ze ook nog veel ritselen, of hebben nog ergens een motor of frequentieregelaar liggen. Dat scheelt dus enorm in de kosten. Zo proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden.

Aanvankelijk wilden we bij onze molenstichting geld vragen voor de aanschaf van de twee nieuwe steentjes voor de maalstoel, maar toen ons lager (waar de zware as van de wieken op ligt) vorig jaar helaas kapot ging en vervangen moest worden (à € 2000,-) en de stichting de komende jaren voor steeds meer kosten komt te staan, proberen de molenaars nu zelf via acties en andere mogelijkheden de maalstoel draaiende te krijgen.

Wij hopen dan ook dat wij met een bijdrage van het Rabobankfonds onze maalstoel weer geheel maalvaardig kunnen maken. Hoewel wij natuurlijk zoveel mogelijk tarwe op de wind willen blijven malen, kunnen we straks ook op windstille zaterdagen (die helaas te veel voorkomen) tarwe op de elektrische maalstoel malen voor onze trouwe klanten.

Met vriendelijke groet,
De molenaars van molen De Weert,
Wim Degeling, Alex Buist, Albert Kreulen, Bertel Zomer, Bertus van Dijk, Cor Eerkes, Elske van der Werf, Kees Vanger
SEPTEMBER 2010
Zaterdag 4 oktober 2010 MOLEN DE WEERT NIEUWS….
Vanmiddag bezoek gehad van 'onze techneut' Jannes Eising uit Nijeveen. Jannes heeft zich na een oproep in de krant om techneuten spontaan aangemeld. Daar hebben we geen spijt van gekregen.
Hij is al heel erg ver gevorderd met de voorbereidingen voor het maalvaardig maken van onze drie jaar geleden aangeschafte maalstoel.
Hij heeft al een motor, een frequentieregelaar en een constructie waar de motor aan komt te hangen. Hij heeft dus niet stil gezeten. Erg onder de indruk hebben we alles aangezien! Het ziet er veelbelovend uit. Het bedrijf 'Van Mourik' (zijn werkgever) werkt ook nog eens enthousiast en sponserend mee!
Molenaar Henry Oosterveen uit De Wijk gaat waarschijnlijk een nieuwe as voor onze maalstoel maken.

Verder heb ik afgelopen week een verzoek met heel veel informatie bij het Rabobankfonds ingediend voor een bijdrage van € 1500,- voor de aanschaf van twee nieuwe molenstenen. Ik hoop dat het lukt!
Eind september krijgen we waarschijnlijk te horen of het gelukt is. Ik ben benieuwd!

De onderbouw van het molentje van Bertel en Alex, "de Prullenbak", staat helaas op gemeentegrond en ik ben dus afgelopen week al bij bouw en woningtoezicht in het gemeentehuis op (het matje) bezoek geweest. (er was geklaagd!) Er was geen bouwvergunning! Dus... hier waren we al een tijdje bang voor...
De komende tijd ga ik proberen om alles met de gemeente toch nog op een goede manier rond te kunnen krijgen (samen met het bestuur, de rechtspersoon) Dit gaat waarschijnlijk wel een half jaar duren. We wachten af! Eerst het college toestemming vragen of het molentje er sowieso wel mag staan. Daarna (wanneer we toestemming hebben) moet er een nieuw verzoek naar één of andere commissie. We geven nog niet op hoor!
Wanneer je zo de hele middag bij het kleine molentje aan het klussen bent krijg je gelukkig erg veel positieve reacties. Dat deed ons erg goed!

Vandaag de onderbouw van "de Prullenbak" met allemaal bomen/struiken zoveel mogelijk gecamoufleerd. Het onderste deel, dat nogal erg 'blotekonterig' is valt nu minder op. De bomen mochten we van de familie Zwikker uit hun grote terrein halen.
Samen met Bertel bijna de hele middag wezen spitten en wortels doorhakken en vele boompjes met de kruiwagen naar de molen gereden. Nu maar hopen dat de boompjes de verhuizing overleven.

De opbrengst van het broodbakfeest van vorige week bij de molen was € 920,- SUPER!

De boekenbeurs vanmiddag op het Kerkplein heeft mede door de hulp van vele vrijwilligers en leerlingen van basisschool "De Koedijkslanden" een omzet van rond de € 800,- gemaakt. EEN HELE PRESTATIE!
Kees Vanger

MOLEN DE PRULLEBAK
Molen De Weert heeft er een kindje bij! Bertel Zomer en Alex Buist hebben de laatste twee jaren ontzettend veel tijd besteed aan de bouw van dit prachtige molentje. De molen heet "De Prullenbak", omdat ooit iemand de romp van de molenromp tijdens de bouw op de kop zag staan en dacht dat Alex en Bertel een nieuwe prullenbak aan het bouwen waren.
Alle foto's staan in Mijnalbum gezet. Zie hier en daar.
Groet, Kees Vanger

MOLENBOUWER KOLTHOF RESTAUREERT MOLEN FAKKERT TE HOONHORST
Vorige week was het zover. De Gemeente moest een keus maken uit de inschrijvingen voor de restauratie. Zoals bekend gaat de restauratie van de Molen Fakkert na de bouwvakvakantie beginnen. Bouwbedrijf Kolthof uit Stiens (Friesland) gaat dit werk uitvoeren.
Kolthof is een gespecialiseerd bedrijf in molenbouw. Dit bedrijf herbouwde eerder onder andere de afgebrande molen in Stiens en doet onderhoudswerkzaamheden voor de stichting "De Fryske Mole". Ook de Kleilandmolen nabij Marrum is door dit bedrijf gerestaureerd.
Omdat de molen Fakkert in 2012 al met al 150 jaar bestaat moet de restauratie van de molen eind 2011 gereed zijn.
Eerder dit jaar werden de silo's al uit de molen gesloopt om de voorbereidingen goed te kunnen starten en om het bestek volledig mogelijk te kunnen maken voor een volledige aanbesteding. Dus eind 2011 staat zowel de molen als de molenaarswoning er weer geheel als een plaatje bij.
Kees Vanger

MOOIE LUCHTEN
Een onderdeel van het weer dat me blijft boeien en waar ik soms dagelijks van kan genieten heb ik samengevat in vele foto's met mooie muziek van Robert Long. Zie hier.

Zaterdag 11 september 2010 MOLEN "DE PRULLENBAK" BIJNA KLAAR
Tot in de late uurtjes is er nog aan molen "De Prullenbak" gewerkt.
De laatste latten van de onderbouw van ons modelmolentje vandaag in het donker nog vastgezet en flink in de carboleum gezet.
Het project van Bertel Zomer en Alex Buist is bijna afgerond en wat staat het 'kindje van molen De Weert' ongelooflijk mooi te pronken langs het riviertje De Reest. We hebben nog nooit zoveel fotografen bij de molen(s) gezien als de laatste twee weken.
Hoewel niet iedereen blij is met deze aanwinst krijgen we gelukkig heel erg veel positieve reacties. Nu maar hopen dat ons bestuur en de gemeente ook zo enthousiast zijn! (i.v.m. vergunning)
Beide molens hebben een groot deel van de dag gedraaid. Er is veel geklust en ondertussen hebben we ook nog 100 kg tarwe kunnen malen en vele buitenlandse bezoekers rondgeleid.
Verder heeft, na een oproep in de krant, een erg handige techneut nl. Jannes Eising zich aangemeld om ons te helpen bij het maalvaardig maken van onze maalstoel. Een techneut die in drie weken al heel erg veel werk verzet heeft. Zijn werkgever ondersteunt ons met allerlei materiaal. Zelfs een hypermoderne frequentieregelaar heeft Jannes al keurig in een kastje ingebouwd. We kunnen straks met een knopje zelf het toerental van de molensteentjes regelen. Handig! Een lot uit de loterij.
Het MOLEN DE WEERT NIEUWS van vandaag staat hieronder. Het was een erg druk molenweekje. De molen heeft elke dag gedraaid en er is ontzettend veel geklust. De teller staat nu al op 365.000.
Zie hier.
Kees

MOLEN DE RIETVINK AAN HET WERK
Woensdagmiddag 15 september op mijn zgn. BAPO-dag molen "De Rietvink" eindelijk weer eens bezocht.
Er stond een stevige wind en het was ook nog prachtig mooi weer. Ingrediënten genoeg om een bezoekje te brengen aan deze schitterende aanwinst in de Rottige Meente.
Het enthousiasme van Rolf en Lia is nog steeds erg groot en het was dan ook een erg sfeervol middagje.
Ik heb de molen van onder tot boven gefotografeerd en gefilmd en kan nog steeds (als ex poldermolenaar) genieten van het geluid van het water dat met kracht onder de molen door wordt geperst.
YouTube doet voor de zoveelste keer moeilijk over de schitterende achtergrond muziek van Vangelis bij de video over De Rietvink. Alle muziek gewoon verwijderd! Jammer, want de combinatie van mooie beelden met mooie (vind ik) achtergrond muziek maakt het geheel juist zo mooi. Zelfs de vriendelijke woorden van Rolf staan er niet meer op. Weer problemen met copyright, zucht...
Daarom nog een tweede poging want zonder mooie muziek vind ik het maar niks! Nu met Ede Staal op de achtergrond. Ook prachtige muziek. Al is het eerste nummer wel 'erg zwaar'. Misschien doet YouTube hier niet moeilijk over.
Ik wacht af! De beelden met andere muziek staan er nu op: kijk hier.
Kees

Zaterdag 18 september 2010 MOLEN DE WEERT VOL IN BEDRIJF
Vandaag leek Molen de Weert in Meppel wel een echte productiemolen. Er is zelfs van 12.00 tot 18.00 uur constant gemalen. Bijna 600 kg in totaal. Voor eenvoudige vrijwillig molenaars zoals wij zelfs een erg grote hoeveelheid. De wind werkte prima mee. Het ging niet erg hard, maar gelukkig wel met een mooie constante snelheid. We moeten over drie weken dan ook 1000 zakjes pannenkoekmeel klaar hebben staan. Dus flink aan het werk wanneer er wind is... veel malen, veel builen en veel pannenkoekmeel maken. De molen en de molenaars zagen er aan het eind van de dag dan ook erg wit bestoven uit. Verder vandaag ook nog voor € 230,- aan meelproducten verkocht en tussendoor veel bezoekers rondgeleid. Al met al een heerlijk druk dagje op de molen in een ongelooflijk heerlijk ontspannen sfeertje.
Geef mij maar meer van dit soort dagen.
De bestoven foto's staan hier.
groet, Bertel Zomer, Alex Buist, Bertus van Dijk, Elske van der Werf, Wim Degeling en Kees Vanger.

EEN MAILTJE... HELLUP!! OPROEP OM HULP... ZAKJESVULMIDDAG OP ZATERDAG 2 OKTOBER.
De molenaars van Molen de Weert zijn afgelopen zaterdagmiddag al druk aan het malen geweest om zoveel mogelijk meel op voorraad te hebben. Er is maar liefst 600 kg tarwe gemalen.
Dat lukte prima want er was eindelijk weer eens genoeg wind op de zaterdag.
Dat kwam dus erg goed uit, want we moeten over een drietal weken maar liefst 1000 zakjes pannenkoekmeel afleveren voor een opdrachtgever. Een schitterende opdracht, maar ook een gigantische klus om alles straks keurig in zakjes af te kunnen afleveren.
Dat lukt ons nooit alleen!
Om alles toch zo gladjes mogelijk te kunnen afronden organiseren wij daarom op zaterdagmiddag 2 oktober een ZAKJESVULMIDDAG. Het duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur. Wanneer we met een grote club bij elkaar zijn moet het binnen twee uurtjes lukken. De molenaars zorgen ervoor dat alles klaar staat. De zakken worden ondertussen door het Grafisch museum bedrukt en mocht iemand thuis een digitale weegschaal hebben dan is het erg handig om deze mee te nemen.
Samen proberen we er weer een sfeervol en werkzaam middagje van te maken. De geur van onze lekkere kruikkoek/koffie/thee zal jullie al tegemoet komen.
Mocht je mee willen helpen geef dit dan a.u.b. even via de mail door aan Kees Vanger.
Groet, Namens het 'DE WEERT MAALTEAM'
Kees Vanger

MOOIE MUZIEK op YOUTUBE
Volgens mij heb ik deze link ooit al eens in het logboek geplaatst. Maar omdat de muziek zo mooi en origineel is en op een prachtige manier in beeld is gebracht toch nog maar weer een verwijzing naar een prachtige video.
Kees

Woensdag 22 september 2010 TOUWTJES BIETSEN BIJ AGRIFIRM
's Morgens bij de Agrifirm maar weer eens gaan vragen of ik weer een paar bundels zakkentouwtjes mocht 'lenen'. Aanvankelijk was ik niet zo optimistisch omdat ik geen bekende heftruckchauffeurs zag rondscheuren. Ineens hoorde ik "Haaaaaa... daar is de molenaar... we kunnen weer bakken". Gelukkig, daar had ik op gewacht en al spoedig kreeg ik maar liefst 5 bundels zakkentouwtjes mee. Het geheel paste nog maar net in mijn fietstassen. We kunnen er weer een tijdje tegen. Als waardering heb ik één van de heftruckchauffeurs maar een hele lading zakjes kruidkoekmix en zakjes pannenkoekmeel meegegeven. Het geheel werd dankbaard aanvaard.
Het mooie is dat drie dagen later een Staphorster echtpaar twee zakjes kruidkoekmix kocht, want hun zoon, die als heftruckchauffeur bij Agrifirm werkt, had zulke lekker kruidkoekmix van de molenaar uit Meppel gekregen in ruil voor zakkentouwtjes. Zo zie je maar ons product verkoopt zichzelf.

Zaterdag 25 september 2010 (op molenaarsprikbord)
WIE DE JEUGD HEEFT...
Molen de Weert in Meppel heeft sinds vandaag weer zijn 'wintervoering'
We hebben de regel 'wanneer de spreeuwen gaan scheite dan snel de witte zeilen pleite'. Alex Buist had binnen 15 minuten beide bruine zeilen ervoor hangen. Dat ging dus lekker vlot!
Vandaag weer volop gemalen en de nieuwe voorraad (van Tervoorde te Radewijk) naar boven geluid. We hebben nu genoeg pannenkoekmeel om volgende week 1000 zakjes pannenkoekmeel te vullen.
De tellerstand van dit jaar staat nu al weer op: 385.000. Voor ons doen dus heel erg veel.
Vandaag veel hulp gehad van enkele jonge 'molenaars' en wat hebben ze een werk verzet. Prachtig om te zien hoe ze met enthousiasme aan het werk waren en er ook van genoten.
De foto's spreken voor zich. Zie hier.
Groet, Kees Vanger namens de hele (weer erg witte) club.

GEDOE MET YOUTUBE... OVERZICHT RESTAURATIE MOLEN "DE RIETVINK" NIJETRIJNE.
Sinds kort heb ik de beschikking over het montageprogramma Pinnacle. Een veel uitgebreider video en fotobewerkingsprogramma dan Moviemaker. Na veel oefenen en zoals gewoonlijk natuurlijk geen handleiding lezen en te veel korte nachten (omdat het zulk leuk werk is) heb ik met vallen en opstaan het programma enigszins in de vingers.
Al stoeiend met de vele foto's en filmpjes die ik afgelopen jaren van molen de Rietvink gemaakt heb een totaal overzicht gemaakt van de wederopstanding van deze mooie molen.
Het resultaat staat op YouTube en duurt maar liefst 15 minuten (dat kan nu dus ook!) De prachtige muziek (vind ik) is van Supertramp; zie hier.
Groet, Kees Vanger

TWEEDE MAILTJE OP DINSDAG 28 SEPTEMBER... ZATERDAG 2 OKTOBER ZAKJESVULMIDDAG
Alle tarwe is nu gemalen en alle pannenkoekmeel onder strikte geheimhouding van ons geheim recept gemengd (500 kg!). Afgelopen zaterdag ook nog veel hulp gehad van 'de jeugd'.
Het wordt nog een hele klus om zaterdag alle 1000 zakjes te vullen, maar we gaan ervoor!
De vulwerkzaamheden aanstaande zaterdag vinden plaats van 13.00 uur tot 15.00 uur.
De volgende personen hebben zich al opgegeven. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en... gevulde zakjes! Opgeven kan altijd nog hoor!
1 Bertel Zomer
2 Alex Buist
3 Wim Degeling
4 Jan Hulshof
5 Wietse Taam
6 Jenfrey Zomer
7 Kees Vanger
8 Marieke Vanger
9 Hennie van der Werf
10 Elske van der Werf
11 Bertus van Dijk
12 Gea van Dijk
13 Cor Eerkes
14 Harrie Mulder
15 Helena Mulder
16 Janneke Lamberink
OKTOBER 2010
Zaterdagmiddag 2 oktober 2010 ZAKJESVULMIDDAG OP DE WEERT
Deze zaterdagmiddag hebben we met maar liefst 20 personen in twee en een half uur 1000 zakjes pannenkoekmeel gevuld. Een nieuwe record! Het vullen van de zakjes voor Stichting Welzijn liep dan ook als een trein. De opkomst aan 'personeel' was enorm. Zelfs onze voorzitter Jan Oldebesten kwam even keurig in zijn pak langs. Zijn donkere pak was na het vullen van de vele zakjes pannenkoekmeel dan ook prachtig wit geworden. Jan zag er dan ook erg bestoven uit.
We kunnen in ieder geval terugzien op een sfeervolle middag waar in een mum van tijd heel erg veel zakjes zijn gevuld, rondleidingen zijn gegeven en er is ook nog voor € 80,- aan meelproducten in 'het kleinste winkeltje' van Meppel verkocht. De taakverdeling, die er eigenlijk niet was, verliep vanzelf. Zo hoort het! Volgende week doen we weer wat rustiger aan... (o nee, dan moeten er weer bomen gesnoeid (zeg maar omgehakt) worden.
De foto's van deze zakjesvulmiddag staan hier.
De volgende vullers en vulsters waren erbij:
1 Bertel Zomer
2 Alex Buist
3 Wim Degeling
4 Anouk Jan
5 Wietse Taam
6 Jenfrey Zomer
7 Kees Vanger
8 Marieke Vanger
9 Hennie van der Werf
10 Elske van der Werf
11 Bertus van Dijk
12 Gea van Dijk
13 Cor Eerkes
14 Harrie Mulder
15 Helena Mulder
16 Ida Seinen
17 Geert Kasten
18 Jan Oldebesten
19 Albert Kreulen
20 William Hoogeveen.

Zaterdag 9 oktober 2010
Bertel, Wietse en Alex waren al vroeg in de weer om achter de molen weer eens wat te gaan snoeien. In de goede zin van het woord dan wel te verstaan. Dus met de knetterbiele van onze jongste molenaar.
Bertel is zo langzamerhand al heel erg bedreven in het omhakken van bomen (kijk hier maar)
Bertel had al de hele nacht (vanaf vrijdagavond 17.30 uur) doorgewerkt en was soms nogal kortaf. Met de hele club hebben we twee stevige bomen weggewerkt, waarbij de kettingtakel een erg belangrijke rol speelde en ondertussen ook nog veel afvalhout in twee vuurkorven verbrand. Steffan Jonas, onze nieuwe maatschappelijke stagiaire uit Belt-Schutsloot viel dan ook met de neus in de boter, want er was genoeg werk te verzetten. Na afloop van het vele kapwerk hebben we Bertel maar snel naar huis gestuurd om toch nog even een tukkie te doen voordat hij over een aantal uurtjes weer in Arnhem aan het werk moet.
Hierna zijn we op de molen nog even verder gegaan met allerlei klusjes. Al met al is het weer een latertje geworden.
Kees

HERKEN DE ROOFVOGEL
Tot in heel erg late uurtjes zaterdagavond, nou zeg maar zondagmorgen, een presentatie gemaakt over roofvogels en hoe je ze kan herkennen. Geweldig mooie vogels., waar ik elke keer weer wanneer ik ze zie ontzettend van kan genieten! De foto's die ik gebruikt heb zijn gemaakt door fotograaf Richard Diepstraten. Schitterende foto's die ik met toestemming van Richard heb mogen gebruiken. Super! Om het geheel nog mooier te maken heb ik er een prachtig en erg lang nummer van Supertramp ondergezet nl. FOOLS'S OVERTURE (een klassieker?) Een combinatie waar ik er trots op was, omdat het zo mooi bij elkaar paste.
Helaas vond YouTube dat niet en ze hebben mijn gehele presentatie (deze keer in HD) er dan ook na een dag al af geknikkerd. Zonde en erg frustrerend!!
Verder kreeg ik ook nog een stevige waarschuwing aan mijn broek die er op neer komt dat wanneer ik weer gebruik maak van muziek van anderen (alweer….copyright) dan worden alle presentaties (70!) eraf gehaald en ben ik mijn account kwijt. Ik doe voortaan dus maar weer wat rustig aan met het muzikaal omlijsten van de presentaties. Jammer, want eigenlijk maak ik voor Supertramp wel mooie reclame en vele jongeren kennen dit door mij gebruikte schitterende nummer niet (meer). Dus waar maak je je druk om zou je denken. Nou dat zie ik volgens YouTube (of waarschijnlijk de platenmaatschappij van Supertramp) totaal verkeerd! De verwijderde presentatie staat nu ergens anders zonder bij behorende vogelnamen, maar gelukkig wel met de met muziek van supertramp op Vimeo (een concurrent van YouTube) Zie hier.
De volgende dag alles aangepast en dezelfde presentatie maar met andere muziek van Kayak (ook erg mooi) weer op YouTube gezet en het staat er (gelukkig) na twee weken nog op en ben ik mijn account gelukkig nog niet kwijt. Zie hier.

14 oktober 2010 NIEUWSBRIEF MOLEN DE RIETVINK NR 19
Van Lia en Rolf van der Mark weer een nieuwe nieuwsbrief ontvangen. Nummer 19 alweer.
Hierin besteden ze ook aandacht aan hun nieuwe plannen met de door hen aangeschafte Amerikaanse windmotor. Alles is hier te lezen.
Groet namens Rolf en Lia van der Mark
Kees Vanger

14 oktober 2010 GESLAAGD!
Vandaag zijn Egbert Joosten (molen van Havelte) en Guus van Dam (molen de Zaandplatte te Ruinen) allebei op de Monnikenmolen te Sint Jansklooster geslaagd voor hun molenaarsexamen.
VAN HARTE GEFELICITEERD!

Zaterdag 16 oktober 2010
De molen draaide al vrolijk toen ik aankwam. Eindelijk weer eens een dag waarop gemalen kon worden en dat nog wel zonder hulp van onze steun en toeverlaat Bertel. Deze jongen draait de laatste tijd extreem lange dagen voor zijn baas in Arnhem (soms zelfs tot diep in de nacht) Hoe lang houdt hij dit vol, vragen wij ons af. De bomen rondom de molen kon je bijna horen zuchten van opluchting. Vanmiddag hoefden ze niet te vrezen voor het angstaanjagende geluid van de kettingzaag. Kees heeft deze middag het molengereedschap aangevuld met een nieuwe accu- boormachine, terwijl Cor de hele middag bezig is geweest om de buil te repareren. Halverwege de middag kwam Marten de Jong ons een bezoekje brengen: de voorzitter van de stichting molen Massier is onze gezelligheid gelukkig niet vergeten en komt nog regelmatig even bijpraten. Albert Kreulen leidde een groep van 30 man rond en ging er vervolgens mee als stadsgids door Meppel. Geen al te drukke middag verder met weinig klanten. Wel tijd om eens bij te praten.
Omzet vandaag € 80,-. Aanwezig: Kees, Albert, Elske, Cor, Wim, Alex ,
Bertus van Dijk

PS. Zaterdagavond tegen 20.00 uur hebben Bertel en Wietse nog bijna 1000kg tarwe/kruidkoekmix/boekweit etc. net opgehaald bij Tervoorde in Radewijk bij de molen afgeleverd. Het leverde een rekening van bijna € 600,- op! We kunnen er in ieder geval weer een tijdje tegen.
Kees

MOLEN FAKKERT IS VAN HEEL HOONHORST. Vrijdag 22 oktober 2010
UIT DE STENTOR
Onder toeziend oog van een groot deel van het dorp, het molenbestuur én oud-premier Ruud Lubbers ging gisteren dan eindelijk de kap van de Hoonhorster molen Fakkert. Na maanden van sloopwerk kon een grote hijskraan gisteren de restauratie van het Dalfser stukje erfgoed officieel openen. De achtkantige overkapping werd opgetild en naast de korenmolen weer neergezet. Over een jaar moet de restauratie, in het teken van het 150-jarige bestaan van de molen, zijn afgerond.

Fakkert is niet alleen hun belang, maar die van de hechte Hoonhorster gemeenschap. "Niet alleen voor ons is Fakkert het gezicht van Hoonhorst. Dat geldt voor het hele dorp." Ook aannemer Kolthof, gespecialiseerd in de restauratie van molens, is blij verrast door de massale opkomst. "De interesse overwelmt ons", zegt directeur Waling Kolthof. Voor het project, dat in september 2011 wordt opgeleverd, staat een kostenplaatje van driekwart miljoen euro. Gedragen door de provincie Overijssel, gemeente Dalfsen en sponsoren. Want zo gaat dat in Hoonhorst, waar iedereen bijspringt om de restauratie te realiseren. Harold Verkouw geeft een treffend voorbeeld. "Voor het uitbikken van de molenstenen hadden we een oproepje geplaatst. Per straat hebben we de lijst van vrijwilligers afgewerkt. Elke keer kwamen er wel een man of vijftien." Verkouw vervolgt: "Daarom hebben we eerst zoveel mogelijk mensen gemobiliseerd toen we hieraan begonnen."
Al deze trotse gezichten hebben zich om de korenmolen verzameld, die na de voltooiing van de restauratie beschikt over zowel een maal- als menginstallatie. Precies al de molen in 2012 haar 150e verjaardag viert.

Zaterdag 23 oktober 2010
De molen draaide 's morgens om 10 uur al. Beide molens trouwens, want 'De Prullenbak draaide met zijn blote beentjes stevig mee.
Er stond een prachtige woei. Helaas was het vrij grijs en somber en ook nog nattig weer. Geen probleem, want de stevige wind maakte erg veel goed. De molen had er dan ook veel zin in. Goed voor onze tellerstand, want als we zo door gaan komen we eind dit jaar zeker op een half miljoen omwentelingen. De teller staat nu al op 420.000 omwentelingen voor 2010.
Wim was vandaag aan het herstellen van een 4 uur durende operatie die hij afgelopen donderdag met veel pijn doorstaan heeft. Nu maar hopen dat weer snel bij ons op de molen komt. Hij brengt veel sfeer en gezelligheid mee! Bertus bleef vandaag ook thuis met een zeer pootje. Ter compensatie van dit gemis aan vast personeel kwamen uit Nieuwleusen Johan Brinkman en Gert van de Weide. Samen met Cor, Steffan, Kees, Alex, Bertel hebben we de bekisting van de stenen weer teruggeplaatst. Het jagertje vervangen door... ja je raadt het niet... een nieuwe zool van een schoen. Een lekker stevig stuk leer van de hakkenbar. Het zit keurig op zijn plaats en werkt prima.
Vandaag 40 kg tarwe ontvangen van een Marokkaanse klant. Tarwe dat in Marokko verbouwd is. Het is wat geler dan de gebruikelijke tarwe uit onze omgeving en de korrel is iets kleiner en knetterhard. Het malen verliep prima. Tijdens het malen geconstateerd dat de deksel die de opening van de ligger moet afdichten iets te hoog zit en nu met veel lawaai tegen de steen aan loopt. Waarschijnlijk het resultaat van het iets ophogen van een van de balken van het lichtwerk met de krik. Volgende week zaterdag moet de steen dus geheel gelicht worden. Och da's best wel een leuke klus. Helaas kan ik daar niet bij zijn. Jammer! De omzet van vandaag was zo rond de 80 euro. Verder nog ongeveer 800 kg tarwe naar boven geluid. Een leuk klusje voor Steffan. Met een pittig draaiende molen was de boel snel boven op de steenzolder. Tegen 19.00 uur naar huis gegaan. De boys zijn nog even doorgegaan.
Kees

MOLEN VAN FAKKERT
Het achtkant van de molen van Fakkert in Hoonhorst is afgelopen vrijdag van de stenen onderkant getild. De restauratie van deze molen door molenmaker Kolthof uit Stiens komt weer in een nieuwe fase. Achtergrondinformatie en een filmpje is te bekijken op de Stentor: kijk hier
Groet Kees Vanger. Die over een half uurtje vertrekt naar de Rijnlandse molendag.

RIJNLANDSE MOLENDAG Zondag 24 oktober 2010.
Tegen 9.30 uur zijn we vanuit Meppel vertrokken in Erwin zijn snelle bolide naar de molens in Rijnland, alwaar de jaarlijkse Rijnlandse molendag weer gehouden werd. Als eerste (Rijnlandse?)molen wilden we in Aalsmeer na ongeveer anderhalf uur rijden De Stommeermolen 'van' Jan Hofstra bezoeken. Nou hadden we ons voor vandaag allebei niet zo goed voorbereid. Geen routebeschrijving, geen adressen etc. Niet slim, maar in ons optimisme dachten we dat we zo'n grote molen wel van veraf zouden zien. Nou, dat viel dus zwaar tegen! Tussen al die boerderijen, huizen, broeikassen, bomen is het na veel zoeken uiteindelijk niet gelukt om deze imposante molen te vinden. Na heel erg veel smalle weggetjes en ongelooflijk veel kleine slootjes met voor bijna elke bewoner een privé bruggetje toch maar doorgereden naar de omgeving van Hoogmade. Tegen 13.00 uur kwamen we pas aan. Zonde van alle verloren tijd! De werkplaats van Verbij was ook nog dicht. (we dachten dat je er weer een bezoekje kon brengen) We kwamen uiteindelijk aan bij de Doesmolen (molenaar Rinus Schutten) en de verplaatste en nog niet geheel gerestaureerde Kalkmolen. Schitterende wipmolentjes in een prachtige polderlandschap met helaas wel erg veel snelwegen en supersnelle spoorwegen om zich heen. Er stond vandaag net te weinig wind om het scheprad van de Doesmolen ook daadwerkelijk water te zien verplaatsen. Beide molens staan wel op locaties waar je erg jaloers van wordt. Na deze twee prachtige rode wippen, waar we niet zo heel erg lang gebleven zijn, al zoekend doorgereden naar de Blauwe Molen van Alice de Wit (wel op zijn Engels uitspreken hoor!) Via binnenweggetjes en onder tunnels door is het uiteindelijk gelukt. Na een verfrissende wandeling over een betonnen pad langs boezemdijken met daartussen erg veel en erg hoog water, kwamen we bij De Blauwe molen aan. Een joekel van een poldermolen (vlucht 27.50 meter) en ook al op zo'n prachtige jaloersmakende locatie. Alice ontving ons allerhartelijkst in haar woonkamer waar molenaar in opleiding Marie Theresa (ik weet de naam niet meer precies) gezellig bij de warme kachel zat. De molen draaide met zijn blote benen ondertussen geluidloos op de achtergrond door. Hoewel de molen voor een groot deel maalvaardig is, kan hij niet in het werk gezet worden, omdat de sloten het water niet af kunnen voeren. Jammer! Maar misschien...
Onder de indruk van de charmes en de lekkere koffie van Alice zijn we na een uur weer verder gegaan. Alice heeft ons wegwijs gemaakt om de molen van Jan Hofstra in Aalsmeer toch te kunnen vinden. Via de snelweg zijn we uiteindelijk (na weer een poosje flink zoeken) uitgekomen bij de voor ons erg goed verstopte Stommeermolen. Helaas was de molenaar niet thuis, maar we hebben de erg goed onderhouden molen eens goed bekeken en waren onder de indruk van de gigantische vijzel en de enorme opvoerhoogte van deze prachtige molen. Deze molen willen we graag nog een keer met een stevige wind in werking zien. Dat wordt dus nog een reis naar deze indrukwekkende omgeving met haar vele molens.
Na bijna 450 (!) km rijden en bezoeken aan veel te weinig molens waren we uiteindelijk weer om 20.00 uur terug op de thuisbasis.
Een volgende keer moeten we de molentocht maar wat beter voorbereiden. Zeg maar het leermoment van deze dag!
De foto's (niet zo veel deze keer) staan hier.
Kees Vanger en Erwin de Jonge.

Ps. Ik gebruik de molendatabase erg veel, maar blijf het jammer vinden dat je geen gegevens meer van de molens kan kopiëren of zelfs kan uitprinten. Erg handig bij molenbezoek of excursies. Niet gebruiksvriendelijk!
Is daar niets aan te doen?

Maandagmiddag 25 oktober 2010 (na 180 graden kruien…. zucht!)
Vanmiddag bezoek gehad van de Braziliaanse zangeres Ceumar (die een typische Hollandse locatie zocht om opnames te maken voor een YouTube-videoclip van één van haar mooie liedjes (in het Portugees, want dat spreken ze daar in Brazilië) Zie: http://www.ceumar.net
Een molen is dus zo'n mooie Hollandse locatie. Helaas had de molenaar geen klompen aan en stond de molen niet tussen de tulpenvelden. Ook had de molenaar geen Hollandse joint tussen zijn lippen hangen. Maar verder was het schitterend mooi Hollands weer. Met als traktatie ook nog een lekker windje en schitterende mooie blauwe luchten met mooie Hollandse wolken. Ingrediënten genoeg om leuke opnames te maken. Alles is keurig op de film gekomen!
Wat was ik blij dat ik van te voren de molen (maar weer eens…..ja Alex!!!!!) flink uitgemest heb. Het gereedschap lag weer verspreid over de hele molen. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet , maar in no time ligt alles weer overal. Om moedeloos van te worden. Hoe lang zou het nu netjes blijven??

HELAAS… WAT EEN GEDOE! (en wat is het bewerkelijk en ook nog tijdrovend!)
Ik mocht gebruik maken van de ter plekke geschoten filmbeelden. Helaas waren de opnames in HD Mp-4 kwaliteit gemaakt. Zeg maar een wat modernere standaard dan ik tot nu toe gewend was! Mijn filmbewerkingprogramma's Pinnacle (een ook Moviemaker) konden hier echter niet mee uit de voeten. Dus (en nu wordt het voor de niet kenners erg lastig) converteren die hele hap naar een andere standaard nl. Windows Media Video files. Na veel zoeken op internet uiteindelijk een converteerprogramma gevonden (gratis natuurlijk!) maar omdat het gratis is worden de bestanden maar voor 20% omgezet. De rest converteren lukt wel maar dan moet je je eerst registreren en ook nog 50 eurootjes dokken. Dus niet hè! Dat wordt weer veel zoeken op internet de komende weken om... Vandaar dat de fragmenten in het YouTube filmpje nogal kort zijn, kijk maar.
Groet, Kees Vanger

Ps. Na een telefonische reactie van Petro van Doorne o.a molenaar op molen 'De Vlinder' te Deil (Gelderland)
toch nog een goed (en gratis) programma gevonden om de MP4-filmbeelden goed te kunnen bewerken nl. Any Video Converter heet het. Het werkt prima. Peter bedankt.


Dinsdagmiddag 26 oktober 2010
De onlangs bij de Aldi voor 60 eurie gekochte accuschroefmachine weer ingeleverd. Hij had na twee weken al kuren en liep niet voluit. Dus snel dat ding omgeruild, want ik had de bon nog! Gelukkig doen ze daar bij deze winkelketen niet erg moeilijk over. Ik was bovendien al de derde die zo'n machine met dezelfde problemen weer ingeleverd had. Samen met Cor Eerkes snel op de fiets (…..motortje aan) doorgereden naar de Gamma. Hier hebben we voor 80 euro een mooie Bosch accuschroefmachine gekocht met twee accu's. Nu maar hopen dat hij bij ons een lang leven beschoren is. De molen heeft de hele middag alweer gedraaid. Alex moest wel weer 180 graden kruien! Gelukkig vindt hij het erg leuk werk, maar daar ben ik niet geheel zeker van hoor!?
Kees, Alex, Cor.

Zaterdag 30 oktober 2010
Een rustige middag in de herfstvakantie. Onderwijsvolk wordt bij het woord vakantie altijd wat onrustig, zo ook Kees, die vanmiddag dan ook niet aanwezig was wegens een uitstapje met echtgenote naar Leiden. Wel aanwezig: Alex (die is door de week ook vaak aanwezig), Albert, Wim, Bertus en Steffan (stagiaire). Bertel was er ook, maar met een enigszins scheve mond. Hij kon niet bij de tandarts terecht en besloot toen maar na het nuttigen van enkele slokken whisky zelf de tang ter hand te nemen. Voor tandarts is hij echter niet in de wieg gelegd want de tang schoot uit waarbij een stuk van een andere tand afbrak. Zodoende werd de ruimte in de mond wel wat ruimer zodat hij het stuk appeltaart ( gebracht door Elske) wat gemakkelijker naar binnen kon schuiven. Ondanks die scheve mond lukte het hem toch met behulp van Alex om een deur recht af te hangen in het schuurtje onder de kleine molen. Bertel werd door ons bedolven onder welgemeende adviezen waar hij niet veel vrolijker van werd. Want zeuren op zo'n middag kunnen we uitstekend.
Omzet vandaag ondanks weinig aanloop € 95,-.
Bertus van Dijk
NOVEMBER 2010
Zaterdag 6 november 2010
VEEL KLUSWERK OP EN ROND DE MOLEN
De molen draaide vanmorgen al weer vrij vroeg. Tussen 12 en 1 uur kwamen de meeste vrijwilligers binnen druppelen. Een aantal waren al enthousiast omdat er niet gekruid hoefde te worden. Vele soorten gereedschap en maar liefst twee zaagtafels lagen ondertussen al rond de molen in het gras verspreid. Er moest vandaag veel geklust worden! De onderbouw van molen "De Prullenbak" zou een fundatie voor het nog te maken dak krijgen en de heg van gevlochten wilgentenen, die in februari 2010 voor de helft al afgerond was, zou verder afgemaakt worden. Van een buurman vorige week al heel veel takken gekregen en met Bertel Zomer zijn mooie en erg oude Opel Commodore op een grote aanhanger naar Meppel gebracht. Vanmorgen snel nog even een aantal nieuwe paaltjes bij de Gamma gehaald en al ras was een ieder aan het werk. Met z'n achten plus onze maatschappelijke stagiaire zijn we aan de slag gegaan. Een aantal mulders bemanden de molen en de winkel en gelukkig ook nog de koffiepot. De bouwploeg werkte aan ons modelmolentje en de snoeigroep was druk aan het takken vlechten voor onze nieuwe wilgenheg. Het was ook nog ontzettend mooi weer en we hebben in één middag onze heg bijna af kunnen ronden. Ondertussen nog een fotograaf van Omroep Meppel (Daan Prest) op bezoek gehad en zo komen we weer eens 'in het nieuws'.
Helaas hadden we net wat takken te kort en moeten de komende weken (al) weer op jacht naar nieuwe wilgentakken. De beide molens hebben tot vijf uur met hun vier volle zeilen nog rustig hun rondjes gedraaid. Tegen het eind van de middag was het helaas gedaan met de wind. Molen de Weert heeft nog nooit zoveel omwentelingen gedraaid als dit jaar. De kans is groot dat er aan het eind van het jaar een eindstand komt van rond de 500.000 omwentelingen. Dat krijg je vooral doordat er afgelopen jaar op de molen zoveel geklust is aan het modelmolentje.
De foto's van febr. 2010 en 6 nov. 2010 staan hier.
Namens de hele club, Kees Vanger

Zaterdag 13 november 2010
De club was vrij minimaal deze dag. Bertel was op de motor naar Ameland, Wim zat in het Hunehuis te Havelte en Albert Kreulen en Cor waren ook foetsie. Gelukkig hadden we nog steun aan Steffan Jonas, Bertus en Alex Buist. Alex is vanmorgen naar molenaar Meint Noordhoek geweest om al vast kennis te maken met deze mooie molen in Diever om te oefenen voor zijn proefexamen. Er stond helaas erg weinig wind dus malen was er niet bij vandaag. Kruien helaas wel en nog een mooi end ook. Zeg maar 180 graden. Heb ik dat!! Steffan heeft me gelukkig geholpen (zie foto).
Hierna de deur van de molen op slot gedaan en de molen rustig laten draaien. Bij molenaar Arco Pierik op molen De Vlijt hadden we een prachtig uitzicht op de binnenkomst van die oeroude Spanjaard (zie foto's). Vorig jaar hadden we Sint Wim nog op de molen (zie hier). Helaas hebben we 'm dit jaar niet gezien. Jammer! Hierna snel bijna een kilo kibbeling bij de Urker vishandel gehaald. Dit om mijn verjaardag op een visrijke manier te vieren. Het gras rond de molen is ook nog door Steefan flink onder handen genomen. Hierna hebben we de fokken gecontroleerd op rotterij. Nou daar word je niet vrolijk van. De rotterij gaat maar door! Op sommige plekken drukte ik met mijn vinger zo door de red ceder fokken heen. Alle kit maar snel verwijderd. Dat was dus twee jaar terug op advies van het schildersbedrijf ook niet de goede oplossing. De fokken moeten de volgende keer allemaal gecontroleerd worden en niet alleen op de rotterij, maar ook om te controleren of ze nog goed vast zitten. Dat kon wel eens een duur klusje worden. Ik zal het voorzichtig tegen de penningmeester zeggen!
Tegen 5 uur naar huis gegaan om mijn verjaardagsfeestje voor te bereiden.
Kees

Vorige maand bezoek gehad van de Braziliaanse zangeres Ceumar die opnames in molen De Weert gemaakt heeft voor een videoclip op YouTube Het uiteindelijke resultaat zie je hier.

RESTAURATIE MOLEN FAKKERT TE HOONHORST
Vandaag molen Fakkert te Hoonhorst bezocht die met extra geld van de provincie Overijssel eindelijk hun plannen konden realiseren.
Er werd door twee bouwvakkers gewerkt aan het bijwerken van de stenen onderkant en binnenin was men druk in de weer om de scheurvorming die in de loop der jaren is ontstaan is weer zo te repareren dat er een stevige onderbouw ontstaat.
Er moet nog wel erg veel werk verzet worden. De molenmakers van Kolthof uit Stiens zijn ondertussen in de werkplaats aan het werk met diverse molenonderdelen. De kap en de wielen heeft Vaags onderhanden.
In het achtkant waren veel balken nogal beschadigd doordat de molen gebruikt is als opslag voor tarwe etc. (vele silo’s van het mengvoederbedrijf zaten in het achtkant) Sommige balken waren hierdoor bijna finaal versleten. Lastig voor de molenmaker, maar wel erg mooi om te zien hoe tarwe dat op de balken komt in staat is om ze na verloop van jaren om te toveren tot bijna kunstwerken qua vorm.
De foto's van het herstel van deze molen zijn hier te zien.
Achtergrondinformatie staat op http://molenfakkerthoonhorst.nl
Groet, Kees Vanger

MOLEN FAKKERT ALS OPSLAGSILO../ ACHTERGRONDINFORMATIE
Molen Fakkert te Hoonhorst heeft heel lang dienst gedaan als opslag voor vele producten zoals bijvoorbeeld: lijnschilfers (restant wat over blijft nadat de lijnolie uit lijnzaad is geperst), citruspulp (van sinaasappelen), lucerne (gedroogd gras), maïs, rijst (restafval), cocospulp, bietenpulp, gerst, tapioka (knolgewas), raap, gluten (zetmeel), maïsgluten, zonnebloem, sojapulp, en gries. Alles ongemalen
Jan Fakkert geboren 1936 is vanaf 1963 vele jaren verantwoordelijk geweest voor het maalgedeelte in veevoederbedrijf Fakkert en heeft de verbouwing in 1964 meegemaakt. Uiteraard heeft Jan ook nooit de molen zien draaien aangezien de molen na het ongeval 1930 niet weer hersteld is. Jan, geeft aan dat het aannemelijk is dat de molen op de begane grond met paard en wagen te bereiken was, de paarden liepen dus wel dwars door de molen, naden de wagens met zakken graan waren gelost. Beide deuren waren oorspronkelijk even groot, hoewel niet recht tegenover elkaar. In 1930 werd de werkvloer van de eerste verdieping verplaatst naar de begane grond, in 1963 zat op de begane grond op een hoogte van ongeveer 180 cm aan de linkerkant ook nog een zolder waarin maalstenen lagen. Een uitsparing in de muur van de draagbalk is nog aanwezig.

In 1964 is eerst de kap van de molen verwijderd en het riet, waarna tegen de nieuwe behuizing de singles zijn aangebracht. Onder de molen is een stortput aangebracht waarin de vrachtwagens het meel of andere producten konden lossen. Via een elevator werden de producten naar boven getransporteerd en boven in de kap zit een indrukwekkende trechters en pijpen mechanisme om de producten in de juiste silo's te kunnen opslaan. De molenromp vanaf ongeveer 4 meter hoogte tot ongeveer 16 meter is volgebouwd met 17 stuks houten silo's om veevoergrondstoffen gescheiden te kunnen opslaan. Dit mechanisme is op de begane grond met een groot wiel te bedienen. Om veevoer uit de silo's te halen voor verdere bereiding, malen of mengen werden via hetzelfde systeem de grondstoffen van onder uit de silo's na afweging weer naar boven geleid en dan in de mengmolen of maalderij verder bereid. Onder in de molen bevindt zich dus de weeginstallatie voor de juiste samenstelling. Deze zit boven de kelder. De kelder die er in is gemaakt was nodig om voldoende ruimte te krijgen voor de weeg- en afvoermogelijkheden en voor de stortput. Onder de molen zit vrijwel geen fundering. Slechts maximaal 30 cm. Dus de molen staat gewoon op ingewassen zand. Dan een kelder er in maken van ongeveer 3,50 meter diepte vraagt veel voorzichtigheid. Dit is als volgt uitgevoerd. In de molen werd een vierkante, zeg ring, gemaakt van beton. Na doorharding werd het zand uit de ring gegraven waardoor de ring vanzelf gaat zakken. Toen de ring ver genoeg gezakt was werd er weer een deel opgestort, dit ging later nog een keer tot de kelder diep genoeg was. Op deze wijze blijft de grond rond de put onaangeroerd en dus geen risico voor de fundering van de molen. Hierna werd de vloer gestort, nog net boven het grondwater.

De silo's zijn er ingebouwd door molenmakers Bischop uit Haerst (bij Zwolle). Tijdens het inbouwen is ruimte gelaten voor een kleine koker en een loodrechte ladder van 36 sporten om bovenin te kunnen komen. Ondanks dat Jan Fakkert al bijna 70 is blijkt het voor hem een peulenschilletje. Boven gekomen waarschuwt Jan mij om altijd dwars op de vloerdelen te gaan lopen. Je weet nooit of delen door houtworm zijn aangetast en een val maken in een diepe silo is geen pretje. Helemaal boven in de kap wijst Jan de randbalken aan waarop het draaimechanisme van de kap heeft gelegen en daarboven de molenas. Deze as is er ook in 1964 uitgeschoven. De hoogte van de oorspronkelijke kap zal ongeveer 1 meter hoger geweest zijn dan nu het hoogste punt van de molen want aan die molenas zat het grote houten kamwiel die de gehele molen in de windperiode aandreef.

De achtkant van de molen is tijdens de aanpassing intact gebleven en ook vrijwel alle vloerbalken. Hier en daar zijn er wel scoren extra ingebracht. In de kap zit aan de achterkant nog een luik. Hierdoor ging Jan in die tijd naar buiten, dan via de goot op ruim 20 meter hoog, zonder beveiliging, de vlaggenmast door het dak te steken en de vlag uit te hangen bij festiviteiten. Maar dit vond zijn vrouw Truus later niet meer goed en terecht ook.

Boven in de kap zit een elektromotor voor de aandrijving van de elevator, alleen deze motor weegt al ruim 150 kg, welke met handtakels naar boven is gebracht. Het is werkelijk een vernuftig systeem wat er bovenin de molen zit. Het buizenstelsel als eerder genoemd om de silo’s te vullen en om producten naar de maalderij of menginrichting te transporteren. Maar ook om een buiten de molen staande silo te vullen, dit weer door middel van een vijzel. Jan klom soms meerdere keren per week naar boven om te kijken hoe vol de silo’s nog waren en welke vrachten Bertus Kogelman mee moest nemen. In de vrachtauto was er ruimte om 2 soorten mee te nemen, dus moest je regelmatig contoleren of de 17 silo's voldoende voorraad hadden. Het hoeft geen betoog dat er boven in de molen en de elevator wel eens stof vrij kwam, ook dit werd weer middels een cycloon afgezogen en in zakken opgevangen. Het gebeurde wel eens dat een silo te vol was en dan raakte het buizenstelsel verstopt en slipte de riem van de elevator.
Als je de constructie boven in de molen ziet, zware houtenbalken alles met pen en gatverbinding in elkaar gezet. Hier en daar zie je nog katrollen en balkjes die ergens dienst voor hebben gedaan in die periode, maar waarvoor is bij ons nog niet bekend.
Er is heel weinig ruimte bovenin, het is een kruip en sluipdoor, onder en over veel pijpen heen, heel veel stof, maar we zijn niet alleen gezien de vele muizenkeutels en telkens wordt je het zich ontnomen door de vele spinnenrachels en veel, heel veel meelstof.
We gaan weer naar beneden. Jan geeft nog aan dat in de molen mogelijk ook lijnzaadmolenstenen hebben gestaan (kantdraaiers). Dit zijn stenen die rechtop staan om uit lijnzaad olie te persen. Het zou kunnen als de silo’s er uit gesloopt worden en meer aanwijzingen tevoorschijn komen. Rond de molen is goed te zien waar de stellingschoren hebben gezeten en de balken van de stelling vloer zaten mogelijk op de plaats waar nu de gootklossen liggen.
Wind was er in het verleden voldoende. Maar vaak op de verkeerde momenten. Vooral in de avonduren en 's nachts was er veel wind, dus veel nachtwerk voor de molenaar wat het werk er niet gemakkelijker op maakte.

In 1963 heeft de Hollandse Molen ook nog de mogelijkheden voor renovatie bekeken, maar ook toen waren de geschatte renovatiekosten al rond de 500.000 gulden en dit was toen niet haalbaar. In die periode is het gehele binnenwerk, voor zover nog aanwezig, gesloopt en afgevoerd. Door de komst van elektra in 1930 waren al veel onderdelen niet meer in gebruik en was er al veel uitgehaald.

Al met al een interessante rondgang die voor mij toch weer verrassende onderwerpen opleverde.
Enigszins bewerkt (verkort) door Kees Vanger

Zaterdag 20 november 2010
DE KLOOT NAAR DE KLOTEN
De prachtige mooie rode kloot bovenop onze vlaggenmast van Molen de Weert te Meppel was na 12 jaar al voor een groot deel verrot. Het katrolletje van de vlaggenlijn liep dan ook steeds stroever. Daarom heeft de brandweer de vlaggenmast twee weken terug met hun hoogwerken naar beneden gehaald. Een handige klusser heeft een nieuwe kloot gemaakt en alles weer goed in de verf gezet. Vanmorgen is de vlaggenmast weer teruggeplaatst. Bertel Zomer heeft van deze gelegenheid gebruikt gemaakt om de nogal groen uitgeslagen wipstok te controleren om rotterij, maar heeft alles ook weer met een sopje mooi schoon gemaakt. We kunnen er weer even tegen, zie hier.

Ikzelf was pas tegen 16.30 uur op de molen. Een groot deel van de middag een prachtig bezoek gebracht bij jachtwerf Royal Huisman te Vollenhove. Hier worden de prachtige en duurste jachten gemaakt voor de zeilminnende miljonairs die er veel voor over hebben om een zeiljacht te laten bouwen waar kwaliteit een grotere rol speelt dan het bijbehorende prijskaartje. Erg indrukwekkend en wat bouwen ze ongelooflijk mooie schepen. Een schitterend bezoek, zie hier.
Na afloop nog even een bezoekje aan de molen gebracht. Bertel was druk aan het zagen om weer eens een boom een kopje kleiner te maken. Onze stagiaire Steffan was gezellig aan 'het snoeken' op de steiger bij de molen (dat is pas stagelopen) Verder deed de molen ook nog een poging om in beweging te blijven, maar dat lukte maar erg moeizaam omdat het praktisch windstil was.
Tegen 18.00 uur de boel maar ingepakt en naar huis gegaan.
Kees

Zaterdag 27 november 2010
Een koude en zeer rustige middag op de molen met weinig bezetting en nog minder aanloop van klanten. Zelfs de altijd om onze zemelen strijdende Marokkanen bleven weg. Invloed van Geert Wilders? Laten we daar maar geen geintjes over maken! Onze stagiaire Steffan Jonas nam vandaag afscheid met een traktatie van gevulde koeken. Deze jongen uit Belt-Schutsloot heeft de laatste weken laten zien dat er ook nog jeugd is die wil werken. Marten de Jong uit Nieuwleusen kwam ook weer eens langs. Verder aanwezig : Alex, Albert, Bertus. Omdat de klanten wegbleven en de omzet niet verder wilde stijgen dan een schamele € 10,- besloot ik op tijd weg te gaan mede omdat mijn lieftallige echtgenote een heerlijk pannetje snert op had staan. Onderweg zag ik bij het nieuwe kantoor van de Rabobank dat het slechts -1 was, dus vol gas naar het eten.
Groeten, Bertus van Dijk

Vervolg zaterdag 27 augustus 2010
Ikzelf was pas vrij laat nog even op de molen. Steffan Jonas heeft nog een veegdiploma in ontvangst genomen en we hebben hem bedankt voor het enthousiasme wat hij mee bracht. Nu maar hopen dat er (voor Alex? Bertel?) de volgende keer een leuke vrouwelijke stagiaire bij ons op de molen de maatschappelijke stage komt lopen.
Henry Oosterveen, molenaar van de Wieker Meule, heeft vanmorgen de as voor onze nieuwe maalstoel in het bedrijf Revamo waar hij doordeweeks werkt keurig bijgewerkt en daar zijn we erg blij mee. De as (bolspil) ziet er werkelijk weer fantastisch uit (zie foto). Nu maar hopen dat we nog een bijdrage van het Rabobankfonds (€ 1500,-) ontvangen. Ik ben nog erg hoopvol dat we straks de nieuwe stenen voor onze maalstoel kunnen bestellen. Nog even geduld dus! Tegen zes uur een erg koude en erg langzaam draaiende molen verlaten. De boys zijn nog even doorgegaan.
Kees

Hieronder het welverdiende veegdiploma voor Steffan.

 
VEEGDIPLOMA
VOOR
STEFFAN JONAS

HIERBIJ VERKLAREN DE MOLENAARS VAN MOLEN DE WEERT TE MEPPEL

DAT STEFFAN JONAS CUM LAUDE GESLAAGD IS VOOR DE ZWARE VEEGTEST.

NU HIJ DIT ERG BELANGRIJKE ONDERDEEL VOOR HET VERLOOP VAN ZIJN STUDIE GOED ONDER DE KNIE HEEFT, KOMT HET VERDER WEL GOED MET ZIJN VERVOLGOPLEIDING.

WE WENSEN JE HIERBIJ VEEL SUCCES TOE.

DE MOLENAARS VAN MOLEN DE WEERT
Albert K, Alex, Bertel, Bertus, Elske, Wim, Cor, KeesDISCUSSIE OP MOLENAARSPRIKBORD over "GROTE PROBLEMEN MET ONZE FOKKEN". (zie hier foto's)

De fokwieken van onze molen zijn slechts 12 jaar oud, maar wij constateren de laatste jaren heel veel rotterij in onze groen geverfde red ceder fokken. Vooral op de plekken waar de fokken op de schenkels vastzitten ontstaat veel vervelende rotterij.
De oorzaak ligt hem in de slechte afvoer van het regenwater. Het water blijft voor lange tijd op de horizontale schenkels liggen en komt dus ook tussen de verbinding fok en schenkel(s).
De afgelopen jaren is er door ons al heel wat houtrotvuller gebruikt om de schade te repareren. Vorige week heb ik samen met Alex Buist de verbindingen nog eens goed gecontroleerd en wat we constateerden was verontrustend! Op bijna alle plekken waar de fok op de schenkel zit is het goed mis.
Het gebruikt van kit door de schilder twee jaar terug om de verbindingen waterdicht te maken is helaas geen succes geweest. De rotterij is daardoor waarschijnlijk zelfs nog erger geworden. Daarom hebben we alle kit er maar zo snel mogelijk weer uitgepeuterd. Er waren plaatsen bij waar je dwars door de red ceder planken heen drukte. Hoe het verder moet is voor ons nog de vraag. Ik heb de penningmeester nog niet op de hoogte gebracht, maar de gang naar onze cententeller zal niet lang meer op zich laten wachten.
Hoe lossen we dit op??? Houtrotvuller gebruiken is nu niet meer voldoende!
*We willen in ieder geval zo snel mogelijk proberen om de afvoer van het water dat op de schenkels blijft staan via 'gaten' in deze schenkels verbeteren.
*Was beitsen niet beter geweest dan verven? Volgens mij kun je red cedar beter niet verven! Via via gehoord dat de fokken wel erg snel bij de bouw in de lakverf gezet zijn. Dit op advies van... weet ik niet meer. De molenmakers waren het er niet mee eens, maar als het er op aan komt mogen/kunnen zij niet de knoop doorhakken. Dat doet de rijksdienst. Tegenwoordig bepaalt vaak een adviesbureau hoe alles moet verlopen. Aangezien De Hollandse molen een actie samen met de producent van Wijzonol (uit Zwolle) opgestart had kreeg met een stevige korting bij de aanschaf van producten van deze verffabrikant. Misschien is alles hierdoor wel te snel in de lakverf gezet. Molenmakers adviseren elke keer om een nieuwe gebouwde molen of nieuwe balken etc. de eerste twee jaar goed in de grondverf te zetten. Pas na twee jaar aflakken. Ook bij pas gebouwde molen Massier te Nieuwleusen speelde ook dit probleem van te snel de molen aflakken (staat direct zo mooi) Het heeft al met al nogal wat problemen opgeleverd. Jammer en een erg dure grap ook nog!
*Worden er wel eens fokken vervangen door aluminium fokken o.i.d. en mag dat wanneer een molen een monument is? Om de twaalf jaar fokken deels vervangen wordt ook een dure grap!
Wie heeft ervaring met dit soort rotterij problemen met de fokken en wie weet een goede oplossing?
Namens het verontruste molen De Weert-team,
Kees Vanger

Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Piet Groot
Ook red cedar gaat niet tot de eeuwigheid mee.
Jaren geleden dacht ik het tegendeel, en timmerde ik een zandbak met onbehandeld red cedar in het natte zand. Het red cedar was binnen 5 jaar verrot, veel eerder dan het vuren boven de grond. Men raadt aan red ceder planken aan beide zijden te schilderen, voordat ze worden vastgeschroefd met RVS schroeven. Bij de houten aanbouw aan ons huis zijn alleen de onderste planken van red ceder, uit tijdnood heb ik deze planken aan beide zijden in de lijnolie gezet, dit lijkt ook te voldoen.
Ook het overschilderen aan de buitenzijde met verf hecht uitstekend, het zit inmiddels 10 jaar en wordt regelmatig overgeschilderd zonder dat de oude laag eraf bladdert.
Piet Groot

Gepost door: Jos van Schooten
Hallo Kees,
Het antwoord kun je vinden in Wieksystemen voor polder- en industriemolen op pagina 110.
Er hoort een lekwater afvoer op het diepste punt van de schenkel te worden aangebracht en een schuine kant aan de waterzijde van de schenkel die het regenwater naar de afvoer geleidt.
Ook meen ik mij te herinneren dat je geen ijzeren schroeven in red cedar mag gebruiken, alleen messing of RVS.
Groet, Jos van Schooten

Gepost door: Rob Simons
Geen messing, maar RVS of aluminium spijkers of schroeven.

Gepost door: Martin E. van Doornik
Ik sluit me helemaal aan bij Jos van Schooten. Een verticale uitholling in het diepste punt van de schenkels welke zelf aan beide kanten een schuine vellingkant hebben. Dit zou eigenlijk standaard moeten worden bij alle fokken.
Ik heb in 1995 red cedar dakranden en windveren op mijn schuur aangebracht en wit geverfd, ter vervanging van de verrotte vuren voorgangers. Het red cedar kocht ik bij een molenmaker. In 2008 is de schuur, in 1987 met planken uit oude pallets gebouwd, wegens bouwvalligheid afgebroken en deze red ceder planken naar mijn nieuwe kippenhok overgebracht. Dit red cedar hout is nu nog in zeer goede staat, dus al ruim 15 jaar. Op de plaats van de oude schuur staat nu een nieuwe grotere schuur in Zweedse stijl. Voor de windveren gebruikte ik geïmpregneerd hout uit een bouwmarkt. De witte verf bladdert nu al af van die planken....

Gepost door: Robert van't geloof
Worden er wel eens fokken vervangen door aluminium fokken o.i.d. en mag dat wanneer een molen een monument is? Om de twaalf jaar fokken deels vervangen wordt ook een dure grap!
Jazeker Kees
De Witte molen in Nijmegen op 4 enden. en De Arend Terheijden op 1 roe grt Robert

Gepost door: Ruud Bax
Om nog een tijdje met deze fokken te kunnen doen kan je aan de achterkant ijzeren strippen schroeven door de fok deeltjes in de schenkels. Dan wordt de fokdeeltjes over de volle breedte ondersteund.
vr. gr. Ruud Bax, Molenaar van de Heerlijkheid.

Hoi Kees,
Ik draai op een molen met red cedar fokken uit 1989. Hier zijn geen RVS schroeven gebruikt, wat oorzaak nr. 1 is dat de fokken rot zijn (vooral bij die bevestigingpunten dus).
Inderdaad zijn afwateringsgaten in de schenkels, zoals beschreven en getekend in het boek "Wieksystemen" van G. J. Pouw, zeker goed.
Ik zou de fokken nu helemaal vernieuwen, en het dan meteen goed maken. Als je niet meer wil schilderen, zou ik red cedar nemen (wat met RVS schroeven moet bevestigd worden!). De schrootjes moeten dan allemaal samen komen op dezelfde schenkel (bv. de schenkel net boven de remklep en de derde schenkel vanaf de as bekeken). De schrootjes moeten niet met de kopse kanten tegen elkaar bevestigd worden, maar er moet minstens één cm. ruimte open blijven. Hierover moet een RVS beugel geplaatst worden. Er blijft dan een ruimte over waar altijd wind door kan, zodat het altijd op kan drogen (kops hout is gevoeliger voor verroting dan langs hout). Zo is het gemaakt op molen Nooit Gedagt in Budel. De fokken zijn hier ook ingesopt met carboleum. Insoppen met lijnolie is ook goed.
Western Red Cedar wordt (vaak onbehandeld) ook toegepast als gevelbekleding. Bij molen Janzona in Budel staat een poort bekleed met onbehandelde red cedar planken, 20 jaar oud. Hier mankeert niks aan. Op een molenwiek, die vaak van stand veranderd (zowel hoe de molen weggezet wordt, als windrichting) zou het dus zeker minstens zo lang mee moeten gaan.
Schilderwerk kost overigens altijd meer onderhoud. Lariks is niet geschikt voor fokken, dit werkt te veel. Als je meer informatie zou willen en foto's, laat het maar horen.
Beste groeten,
Rob

Gepost door: Bart Aertgeerts
Neem misschien ook eens contact op met Wytske en Gerben van Haalhout uit Makkum (en dat is zelfs nog redelijk dichtbij voor jullie ). En vraag daar eens achter het Aquawood houtverduurzamingsprocedé. Met deze -niet zo dure- techniek worden alle houtsoorten omgevormd tot de hoogste duurzaamheidklasse (Klasse I - 25 jaar grondcontact). De behandeling zelf respecteert het hout en behoudt de natuurlijke vergrijzing e.d.
Onze eigen woning is volledig in hout, ook de bekleding (oregon & spar) en de buitenterrassen staan nu al enkele jaren probleemloos in contact met de bodem.
Bart Aertgeerts.

Gepost door: Jelle van Daalen
Molenmaker Straver uit Almkerk heeft indertijd aluminium fokken aangebracht op molen de arend in Terheijden. Het werkt daar zeer goed. De molenmaker die de witte molen in Nijmegen heeft gerestaureerd en tevens daar de fokken heeft vervangen is eerst in Terheijden weze kijken hoe het daar gemaakt is. In zeeland wordt binnenkort ook een molen met fokken van hout vervangen door aluminium. De levensduur zal daardoor zeker langer worden.
mvrgr Jelle van Daalen

Gepost door: Willem Bever.
Zelf heb ik afgelopen voorjaar de aluminium fokken op de Arend in Terheijden eens kritisch bekeken, en ik moet zeggen dat het er strak en degelijk opzit.
Toch heb ik mijn bedenkingen of het op een poldermolen met 28 meter vlucht, waar zo nu en dan wel eens om zijn gezondheid gevraagd wordt, heel zal blijven.
Verder vernam ik dat er bij een molenmaker een stel aluminium fokken klaar ligt, die er van de RCE niet aanmogen omdat het niet authentiek is.
Wat betreft de 12 jaar oude fokken van de Weert in Meppel, verbaasd me dat eigenlijk niet.
Hier op Aarlanderveen zaten fokken van red cedar op, waar na 9 jaar de fokschroten, tijdens het malen bij ruig weer, om de oren vlogen !
Er zijn toen fokken opgekomen van gewolmaniseerd vuren, die aanmerkelijk goedkoper waren dan de uitvoering in red cedar.
Het eerste stel vuren fokken is er in 2000 opgekomen, en zijn nog goed, het tweede stel vuren fokken dateert uit 2004, en beginnen met name rond de roestvaststalen ! ! schroeven al rottingsverschijnselen te vertonen ! Hoe het komt ?, Wie het weet mag het zeggen !
Zelf krijg ik de indruk dat het wolmaniseren steeds minder voorstelt.
Ik vermoed dat door de steeds strengere 'normen' er steeds minder 'agressieve' stoffen in het wolmaniseerproces voorkomen. In ieder geval wel iets om soms moedeloos van te worden .
Dus als de RCE aluminium fokken niet accepteert, moet die zelfde RCE er maar voor zorgen dat er om de pakweg 10 jaar geld beschikbaar is om de fokken te vervangen.

Fokken zijn ,mijns inziens, geweldige dingen voor MALENDE molens die ze NODIG hebben, maar bij stormweer en wat betreft de levensduur, zijn het eigenlijk maar ondingen (oei wat zeg ik nou!)
Groet van de Bever.

Gepost door: Leo Middelkoop
Bij "De Weert" zal de RCE moeilijk bezwaren kunnen maken, want de molen is nog vrijwel nieuw. Ofwel: wat is erop tegen, als hier metalen fokken worden aangebracht?
Wat authentiek is en wat niet, is wat wieksystemen betreft heel moeilijk uit te maken. Er zijn systemen van metaal, van hout en ook van metaal in combinatie met hout (zoals de Ten Haveklep). Ofwel: waar praten we over? De Herder in Leiden werd tijdens de oorlog half-verdekkerd; het systeem was echter in hout uitgevoerd. Bij de Rietveldse in Hazerswoude-Dorp was de halve verdekkering zelfs van hardboard(!). Authentiek? De molen draaide er prima mee!
Groet, Leo

Gepost door: Martin E. van Doornik
"Bij "De Weert" zal de RCE moeilijk bezwaren kunnen maken, want de molen is nog vrijwel nieuw. Ofwel: wat is erop tegen, als hier metalen fokken worden aangebracht?"
"De Weert" staat wel degelijk op de monumentenlijst onder nummer 526385, zie de Nederlandse molendatabase. Dus heeft de RCE hier ook een en ander te zeggen.
Martin.

Gepost door: Bé Oomkens
Mijn ervaring: Zet de molen zo weg dat de schenkels op afloop staan en er dus geen water blijft staan. De molenmaker heeft destijds in de schenkel een afvoergaatje gemaakt zodat de schroten niet volledig op de schenkels aansluiten maar m.i. is dat niet voldoende. Ik zou liever zien dat de red cedar-schroten, net als het overige hout dat geschilderd wordt, eerst goed in de lijnolie wordt gezet.


Gepost door: Barend Zinkweg
Ik raad aan na iedere maaldag de molen met een ander eind weg te zetten. Door spreiding van de horizontale en de verticale stand spreid je de rotting en verleng je de levensduur enorm.
Barend

Gepost door: Mario Collombon
Precies, elke keer een willekeurig end onder is een van de beste remedies tegen rottigheid!

Gepost door: Rob Simons
Dat is toch erg zonde om die lijnolie dan te gaan overschilderen. In Groesbeek heeft men er in 1984 red cedar Ten Havekleppen en fokken aan getimmerd. Deze werden op advies van de molenmaker niet geschilderd, maar met lijnolie ingesopt. Dit geheel hangt er, als ik het goed heb, nog steeds in goede staat aan. Aan molen Zeldenrust te Budel hangen 10 jaar oude fokken van lariks, die rijkelijk met carboleum ingesopt zijn, dat mocht toen nog. Deze zijn ook nog in prima conditie.
Mario

Gepost door: Mario Collombon
Het gaat al goed fout bij het gebruik van houtrotvuller en kit. wegkrabben die rottigheid, gronden en schilderen, meer moet je er niet aan doen. Houtrotvuller en kit gaat losscheuren van het hout, het water trekt in de kieren en dan ben je nog veel verder van huis. Dat blijkt nu dus wel. Het is wel zo dat als je het wegkraste het oppervlak niet meer mooi vlak is, en dat er hier en daar een kier in de fok ontstaat misschien, maar dat zij dan maar zo zou ik zeggen. Vooral geen houtrotvuller gebruiken!
Succes ermee.

Gepost door: Piet Groot
Houtrot bij molens heeft een belangrijke oorzaak.
De meeste molenmakers timmeren eerst en smeren er dan pas een laagje verf over.
Zie de bouw en het plaatsen van de stelling door molenmaker Molema van molen Enterprise te Kolham. De stellingschoren komen zonder één likje verf zo in de muur. Volgens mij is dit vragen om problemen. Kijk maar eens op het YouTube filmpje bij 5.18) opmerking Kees Vanger
Piet

Gepost door: Gert Klijnstra
Wanneer de opdrachtgever dat soort zaken niet voorschrijft, denkt die molenmaker aan zijn toekomst: Kan ik binnen 15 jaar weer een paar nieuwe fokwieken aanbrengen.
Gert

Re: Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Niels Noorlander
Wij hebben op de Haastrechtse molen ongeveer 6 jaar geleden nieuwe fokken gekregen. Vorig jaar gingen delen spontaan los door een beetje wind (windkracht 9). Op de oude fokken zaten ter plaatse van de schenkels aluminium strippen aangebracht om de kracht over de latten te verdelen. Na het loskomen van de latten heeft de molenmaker er weer strippen over aangebracht en alles zit nu weer netjes vast.
Ik zou aanraden aluminium strippen met lange RVS schroeven tot in de schenkel vast te zetten. Je geeft de fok dan weer op de plaats van de schenkel veel steun en de oude schroeven hebben dan geen werking meer. Wel zul je er voor moeten zorgen dat er een goede afwatering is tussen de fok en de schenkel dan gaan ze een stuk langer mee. Daarnaast is kit op houtwerk uit den boze. Bij ons is de staart vervangen, omdat de schilder alle scheuren netjes had dicht gekit. Je kon na een jaar een schroevendraaier dwars door de staart steken. Een schilder vind het schitterend om alles weer strak en netjes af te werken, maar ze vergeten dat het vocht wat er al in zit er niet meer uit kan. Voordeel is wel dat je heerlijke paddenstoelensoep kan maken van eigen molen.
Groeten NvdH

Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Gert Klijnstra
Bovenkanten goed afdichten tegen inwateren en onderzijde openlaten. Zo deed men dat vroeger ook bij kozijnen. Alleen werkt dat niet bij het gevlucht of je moet steeds dezelfde roe onder zetten.

Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Barend
Een aantal jaren geleden constateerde de molenmaker die kwam schilderen, dat er erg diepe scheuren in het windpeluw waren ontstaan. Door hem werden deze scheuren dieper "uitgeslepen" met een kettingzaag en opgevuld door er pasgemaakte strippen hout in te lijmen. Volgend jaar gaat de boel weer opnieuw geschilderd worden en dan zal ik de schilder speciale aandacht vragen voor de conditie van deze windpeluw.
Barend.

Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Kees Vanger
LAKKEN EN/OF BEITSEN.
Zo langzamerhand vraag ik mij af waarom lange schoren, spruiten, staart etc. nog steeds helemaal in de lakverf gezet worden. De schilders zeggen dan dat ze zgn. ademende verf gebruiken waardoor vocht niet in de balken komt maar er wel uit kan, maar in hoeverre werkt dit ademende effect nog wanneer door onderhoud diverse lagen over elkaar komen?
Het komt voor dat keurig gelakte bilinga spruiten soms na 15 jaar al weer vervangen moeten worden. Het hout was te vochtig van binnen. Dat is wel heel erg snel!
Dat worden dus dure grappen voor de moleneigenaren!
Onlangs van een molenmaker gehoord dat ze (om dit soort problemen te voorkomen) de bovenkant en zijkanten van een balk wel in de lakverf zetten (makkelijker schoon te maken) maar de onderkant beitsen waardoor er minder vocht in de balk blijft zitten. Een optie?
Misschien was het wel beter om onze fokken vanaf het begin in de beits of in de carboleum (ecoleum?) te zetten. Ik weet het niet zeker, maar hadden we dan minder problemen gehad.
Kees Vanger.

Grote problemen met onze fokken. Gepost door: Bert van Uffelen
Ik hoorde al wel 20 jaar geleden eens iemand hier in Drenthe zeggen: al die mooie verhalen over ademende verf zijn pure flauwekul. Hij had goed geluisterd, maar nooit verf horen ademen!
Een beetje flauwe opmerking natuurlijk, maar wel met een kern van waarheid.
Het vocht wordt wel degelijk opgesloten zo blijkt steeds weer.
Hoewel hardhout tegenwoordig niet meer de kwaliteit heeft die het vroeger had, het hoe en waarom kennen we is het bijzonder teleurstellend en enorm kostbaar dat soms met tien jaar de boel al weer slecht wordt. We hebben in Zuidwolde ook zo'n voorbeeld. Het gevlucht ligt al jaren op de grond, ook al weer na een veel te korte tijdsduur na restauratie. De eigenaren willen er geen geld meer aan besteden voordat gegarandeerd kan worden dat deze keer het houtwerk wel een lange levensduur zal hebben. Ook zij hebben al veel te veel mooie verhalen gehoord, maar moesten wel steeds het eigenaarsdeel van de rekening betalen. En dat zijn ze dus niet meer van plan.
Bert

Hallo Kees,
Ik zag jouw bericht op het molenprikbord i.v.m. de in slechte staat verkerende fokken.
Wij hebben jaren geleden eens de molen van Nieuwe Pekela gerestaureerd en daar zaten toen ook al alu fokken op. Die hebben we naderhand weer net zo terug geplaatst. Gaat prima en rot nooit. Daar zijn zelfs de ten Have kleppen van aluminium.
De heer Pot (eigenaar) heeft niet zoveel boodschap aan de Rijksdienst… "Ik mot het allemaal zelf betalen, dus bepaal ik wel wat er op komt" waren zijn woorden.
Groot probleem bij van die schrootjes is volgens mij de capillaire werking waardoor het water tussen de veer en groef zuigt. Je kunt schilderen wat je wilt, maar het water trekt er altijd in.
Het red cedar heeft dan ook nog het nadeel dat dit vrij zacht is, en daardoor ook makkelijk vocht opneemt. We hebben kort geleden de molen van Voorst gerestaureerd (opening volgende week zaterdag). (www.korenmolenvoorst.nl)
Hier heb ik toen voorgesteld om de planken van de windborden (oud Hollandse ophekking) onderling niet te verbinden met een veer en groef, maar de planken ca. 5 mm ruimte te geven. Hierdoor kan de boel goed ventileren.
Bij fokken zal dit systeem misschien problemen geven aangezien er dan luchtspleten ontstaan die dan gaan fluiten. Dat doen de spleten in de windborden trouwens niet, maar bij fokken zitten de spleten op een gebogen vlak. Misschien is dit bij fokken wel de oplossing: De red cedar planken niet schilderen of een wat vastere houtsoort kiezen….
Sterkte met dit probleem.
Met vriendelijke groeten, Andre Nibbelink

DECEMBER 2010
KLEILANDSMOLEN TE MARRUM
Dinsdagmiddag naar een begrafenis in Holwerd (Fr) geweest.
Toen ik tijdens de kerkdienst even naar beneden keek schrok ik nogal. Mijn schoenen zaten helemaal onder de glibberige zware en gelukkig nog net niet stinkende Friese klei... OEPS… Ik verstopte mijn benen maar snel onder de kerkbanken. Toch zag ik al diverse mensen naar mijn nogal smerige schoenen kijken. Ja, dat krijg je er nou van wanneer je vlak van te voren op weg naar Holwerd nog even snel een bezoek brengt aan "De Kleilândsmole" bij Marrum om even snel wat fotootje te schieten.
Deze Kleilândsmole staat dan ook midden in een net omgeploegde akker zonder een toegangsweg of normale toegang, maar wel midden in de keurig omgeploegde zware Friese klei. Volgende keer de klompen maar weer mee!
Dit molentje is net gerestaureerd en stond prachtig te pronken in de zon.
De foto's staan hier: www.mijnalbum.nl/Album=NGWJTPFA
Kees Vanger

Zaterdag 4 december 2010
Aangezien ik waarschijnlijk tijdens een begrafenis in Holwerd (afgelopen dinsdagmiddag) erg lang in de heel erg stevige en ook nog akelig koude wind gestaan heb, ben ik aan het eind van de week mijn stem finaal kwijtgeraakt. De laatste vrijdag op school (sinterklaasfeest) was dan ook erg lastig. Ik kon bijna niets uitleggen met mijn hese en erg zachte stem. Douwe Haverdil, een leerling van groep 7 van de Clausschool in Steenwijk, heeft de hele dag voor "tolk" gespeeld om mijn boodschap toch over te kunnen brengen. Nou dat ging hem prima af! Zo werd het toch nog een sfeervolle dag!
Om toch weer mijn stem terug te krijgen, ben ik zaterdag maar niet naar de molen gegaan en heb ik het weekend erg weinig gesproken. Erg lastig! Mijn vrouw vond het trouwens wel lekker rustig zo!
Verder helaas geen verslag van deze molendag ontvangen.
Kees

KATHEDRALEN IN OVERIJSSEL
Al zoekende naar de geschiedenis van de malerij van de familie Fakkert te Hoonhorst (helaas erg weinig info gevonden) kwam ik een overzicht van de nog aanwezige gebouwen (silo's) in de provincie Overijssel (leeg of in gebruik) tegen, die veel te maken hebben gehad met de mengvoederindustrie en de opslag van hun producten.
In deze presentatie staat ook een afbeelding van de molen van Fakkert met erg witte en erg hoge tegen de molen aanleunende silo's die een aantal jaren geleden afgebroken zijn.
Ik kan me voorstellen dat de dorpsbewoners blij zijn dat deze lelijke silo's bij de molen afgebroken zijn. Gewoon omdat ze wel heel erg lelijk zijn!
Toch zijn er malerijen die qua bouw en geschiedenis wel de moeite waard zijn om te bewaren. Zo te zien is er nog keus genoeg, maar ja daar zal ook wel een prijskaartje aan hangen.
Kijk maar eens op www.slideshare.net/keesvanger/silos-in-overijssel

Kees

Zaterdag 11 december 2010
Een rustig middagje op de molen. De verkoop liep weer eens erg goed. Omzet zo rond de € 100,-
Aanwezig: Bertel, Bertus, Albert (even) Elske en Kees. De molen heeft wel gedraaid natuurlijk, maar niet gemalen. Dat hebben Bertel en Alex afgelopen week al gedaan! 's Morgens nog even 100 kg kruidkoekmix uit Radewijk bij molen Windlust opgehaald. Daar ben je toch wel ruim twee uurtjes zoet mee, maar al rijdend door een wit landschap was het eigenlijk best wel de moeite waard.
Verder nog 40 zakjes kruikkoek gevuld en bemiddeld (samen met Wim) tussen Alex en Bertel, want soms springen de vonken eraf in hun onderling gekonkel. Na een langdurig gesprek maar hopen dat alles weer koek en ei wordt. Dat hoort dus ook bij het molenaarsleven. Je moet als molenaar dus van alle markten thuis zijn! Aan het eind van de middag "de ster" weer in het gevlucht gehangen. Het geheel ziet er weer erg sfeervol uit!

Maandag 13 december 2010
Albert Kreulen heeft een excursie voor een twintigtal Italianen verzorgd.

JAAROVERZICHT 2010 IN FOTO'S EN FILMPJES VAN DE MULDERS VAN DE WEERT TE MEPPEL
Alle activiteiten die zich in het jaar afgespeeld hebben in of rond Molen de Weert te Meppel staan weer te kijk. Alle activiteiten zijn weergegeven in foto's, teksten en filmbeelden.
Het was een druk en boeiend jaar met erg veel actie. De molen heeft dit jaar bijna 500.000 omwentelingen gemaakt. Een record! De beelden van De Weert in actie staan hier.
Groet namens alle mulders,
Kees Vanger

EEN MOOI BERICHT OP DINSDAG 21 DECEMBER 2010
Vanmiddag een prachtig bericht van de Rabobank gekregen! De aanvraag die ik enige maanden terug ingediend heb voor een financiële bijdrage voor de aanschaf van twee nieuwe molenstenen voor onze in Groningen aangeschafte maalstoel is gehonoreerd! SUPER!
Via het RABOBANKFONDS stellen ze het mooie bedrag van 1500 euro beschikbaar.
Een prachtig bericht zo aan het eind van 2010.
Nu kunnen we ons nogal langdurige maalstoelproject eindelijk eens afronden.
Kees Vanger

DE GESCHIEDENIS VAN ONZE MAALSTOEL KUN JE HIERONDER BEKIJKEN.
Enige foto's over de aankoop en restauratie van de maalstoel staan hier:
Ophalen maalstoel in Groningen: www.mijnalbum.nl/Album=M6X3ODZW
Restauratie: www.mijnalbum.nl/Album=GXH7CMF8
en www.mijnalbum.nl/Album=6ILG86BI

EEN MOLENSTEENVRAAG
Vandaag de prettige mededeling van het Rabobankfonds gekregen dat we het mooie bedrag van 1500 eurietjes hebben gekregen om onze maalstoel weer geheel maalvaardig te maken.
We zijn met het herstel van de in Groningen aangeschafte maalstoel al een heel eind op weg.
De motor hangt al, en de maalstoel is geheel opgeknapt. Maar we zijn er nog niet. Er moet nog krachtstroom aangelegd worden en de maalstoel moet qua hoogte aangepast worden. De kuip plus de schuddebak is helaas iets te hoog en past niet goed op onze stellingzolder. Verder moeten er nog twee nieuwe molensteentjes komen. De oude molenstenen zitten vol met vervelende scheuren.

WELKE LOPER?
De ligger is het probleem niet, maar De loper is nogal stevig van formaat en heel erg dik! (zie: www.mijnalbum.nl/Album=M6X3ODZW)
We zijn van plan om dus een iets minder dikke kunststenen loper aan te schaffen en de kuip van de maalstoel in te korten, maar wie weet welke dikte een loper van een maalstoel (LOPER: diameter 70 cm dikte 49 cm) minimaal moet hebben?
We zijn van plan om er op windstille dagen tarwe mee te gaan malen. Dus geen andere graansoorten. Welk type molensteen is hiervoor het meest geschikt? (Flintstones? of...)
Wie weet hier meer van en kan ons helpen, want dan kunnen we zo snel mogelijk een offerte aanvragen!
Kees

REACTIES OP PRIKBORD
Deze keer weinig antwoorden gekregen op het prikbord. Zie:

Van Mike
Veel onder de 30 cm zou ik niet gaan. Heb een Excelsior gehad van 70 diameter en 30 cm dik, dat liep goed.
Daarna nog een dunnere gegoten, maar dat liep niet. gewoon te licht.
Tarwe? gewoon kwarts, eventueel beetje amaril.
Heb hier nog enkele nieuwe stenen van 70cm en gietmal liggen.
Kan voor een (voor jullie) interessant prijsje weg.
Laat maar iets weten!
mdekelschot_molenaar(at)hotmail.com

Re: Een molensteenvraag Gepost door: Martin E. van Doornik ()
Kleine lopers hebben een grotere dikte nodig om voldoende maaldruk te leveren. Kan je niet eens bij Hans Titulaer gaan vragen?
Veel succes daar in Meppel.

Ik ga nu eerst alles eens goed op een rijtje zetten. Informeren bij kenners en in ieder geval twee offertes aanvragen. Daar gaat dus nog wel even wat tijd in zitten!
Kees

PLAATSEN DAK ONDERBOUW MOLEN "DE PRULLENBAK"
Molen "De Prullenbak" vandaag (woensdag 22 december) ondanks het koude en met veel sneeuw gelardeerde weer met z'n drietjes in totaal 8 cm omhoog gewigd om daarna het dak op het onderstaande schuurtjes en rond het molentje te kunnen plaatsen. Even optillen lukte totaal niet! Véél te zwaar! Er was met z'n tweetjes totaal geen beweging in te krijgen. Het gewicht van "De Prullenbak" was volgens Bertel ongeveer 150 tot 200 kg.
Met zware hamers, veel wiggen en vele blokjes hout van diverse afmetingen uiteindelijk de molen centimeter voor centimeter voorzichtig omhooggewigd net zo ver dat er een houten "ondertafelement" onder paste.
Toen ons molentje zijn vaste hoogte gekregen heeft, alles erg goed vastgezet. En wel zo vast dat het menig storm kan weerstaan! De enige die het molentje nu nog weg kan krijgen is de gemeente met zijn bouwvergunning regeltjes!
Alex en Bertel hebben hierna het dak verder afgetimmerd en zijn nog vrij lang doorgegaan. Ik moest helaas weg en heb de bouw van het dak niet meegemaakt en er dus ook geen foto's van gemaakt. Maar het is de boys wel toevertrouwd.
Zie: www.mijnalbum.nl/index.php?m=fto&a=28&album=3S7IBYSD
Bertel, Alex en Kees.

Donderdag 23 december 2010
DE PRULLENBAK IN HET LICHT
Vandaag waren de bestelde buitenspotjes eindelijk in de verlichtingszaak aanwezig. Mooie en erg degelijke lampen (type Nautilus Spike). Vanavond samen met Bertel Zomer de drie spotjes geplaatst op het splinternieuwe en erg stevige dak van de onderbouw van molen "De Prullenbak". Nu staan allebei de molens prachtig in het licht en hebben ook nog elk een ster in de bovenste wiek staan. EEN PLAATJE!.
Hoewel het fotograferen wel erg lastig is in het donker, toch maar een aantal foto's van beide lichtgevende molens gemaakt.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=ZJLMBPXF
Groet Bertel en Kees.

DEZE VRAAG OP HET PRIKBORD OVER DE PRULLENBAK KREEG IK….
Leuk molentje maar waar komt die naam 'De Prullenbak' vandaan? Is het zo'n zooitje daarbinnen

De molen heeft deze aparte naam gekregen, omdat iemand tijdens de bouw van de romp, die op dat moment op de kop stond, dacht dat de jongens een nieuwe prullenbak aan het maken waren.
Deze belediging van de molenromp kwam nogal hard aan en is daarna (natuurlijk… want zo gaat dat bij ons op de molen) menigmaal ter sprake gekomen, vaak gekscherend, maar uiteindelijk wel resulterend in een wel erg aparte naam voor dit prachtige molentje.
Kees.

DE KLUS ZIT EROP! (bijna 10 uur zoeken en opslaan!)
Vandaag alle foto's die met de molen en de molenaars te maken hebben maar eens online gezet. Een back-up voor het geval mijn computer eens vast komt te lopen. Al mijn foto's voor 2006 ben ik na een computercrash kwijtgeraakt. ZONDE! Dat overkomt me dus niet weer!
Het zijn foto's vanaf ongeveer 2006. Alles staat wel door elkaar, maar ik heb ze wel per persoon gerangschikt.
Alles is op onder onderstaande links te bekijken.
Zie hoe jong we waren en hoe oud we nu al...
Groet, Kees Vanger

Foto's van:
Albert Kreulen: www.mijnalbum.nl/Album=7VACOVBE
Albert van der Werf: www.mijnalbum.nl/Album=P68CYBDS
Alex Buist: www.mijnalbum.nl/Album=GZFZKWVJ
Bertel Zomer: www.mijnalbum.nl/Album=DQQX6HKU
Bertus van Dijk: www.mijnalbum.nl/Album=BJMJTOIZ
Cor Eerkes: www.mijnalbum.nl/Album=876AVZWH
Elske van der Werf: www.mijnalbum.nl/Album=PQWOG4KN
Erwin de Jonge: www.mijnalbum.nl/Album=Y4OVQPM3
Wim Degeling: www.mijnalbum.nl/Album=ERTMYOQX
William Hoogeveen: www.mijnalbum.nl/Album=S4IPNQQC
Kees Vanger: www.mijnalbum.nl/Album=IWJH374W
Johannes Kooistra: www.mijnalbum.nl/Album=DEAX3BOU
Arnoud van der Mheen: www.mijnalbum.nl/Album=V4VVJ7Z8
Aalt Mulder: www.mijnalbum.nl/Album=CD6NECN8
Abel de Boer: www.mijnalbum.nl/Album=LGCDWSDR

HET AANTAL OMWENTELINGEN DIE WE IN 2010 GEMAAKT HEBBEN BEDRAAGT MAAR LIEFST 480.000. EEN RECORD!

NAMENS HET DE WEERT TEAM WENS IK EEN IEDER EEN GEZOND EN MOOI 2011 TOE EN BEDANK DE WEBMASTER (Bert Hoevenberg) voor de elke keer weer keurige en vlotte be- en verwerking van mijn "stukkies". SUPER!
Kees