Logboek Molen de Weert 2008

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2008
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2008
TELLERSTANDEN eind januari 2007 Eindstand: 1.710.603
Totaal aantal omwentelingen in 2002: 171.000
Totaal aantal omwentelingen in 2003: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376

Zaterdag 5 januari 2008
De eerste molendag in 2008. Jos en Hindrik waren al aanwezig op de molen toen ik aankwam. Ze waren aan het oefenen voor hun proefexamen. Ze willen graag molenaar worden op hun mooie molen in Gieterveen en doen alvast wat ervaring op voor het proefexamen van volgende week zaterdagmorgen bij ons op de molen. Ik was vrij laat op de molen omdat ik eerst samen met Meint Noordhoek in Diever twee proefexamens moest afnemen voor de andere twee aankomende molenaars uit Gieterveen. Van de twee is er één geslaagd. Al met al een frisse en koude morgen in molen "De Vlijt" te Diever. Tegen half twee was ik dus pas op de molen. Toen ik aan kwam fietsen stond de molen met vier verschillende zeilvoeringen te pronken langs De Reest. Een schitterend gezicht trouwens. Zeilvoeringen oefenen heet zoiets! Met behulp van de molenaars in opleiding hebben we onze oude eeksteen verplaatst. Na veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk een schitterend plekje voor de bijna 1200 kg zware steen op de steenzolder kunnen vinden. Al met al is iedereen nu tevreden. Het is en blijft link werk om zo'n zware steen te verplaatsen. Maar het ging erg goed onder leiding van onze hijsspecialist Bertel Zomer. Gelukkig konden we goed gebruik maken van onze twee kettingtakels. Bertel liep weer te genieten in de molen. Hij vindt het nog steeds schitterend om allerhande dingen op te takelen! Hoe zwaarder hoe mooier! Verder was het weer een drukke middag met een goede verkoop van onze melkproducten. Samen met Frans Boot heel wat af gediscussieerd over de problemen met onze nieuwe halssteen. Frans had schitterende schetsen gemaakt. Voer genoeg voor een pittige discussie. (zie de discussie op het molenaarsprikbord aan het het eind van het januari-logboek).
De molen tegen 18.00 uur afgezeild. Omzet € 100,-
Kees Vanger

Zaterdag 12 januari 2008
De molen draaide om 8 uur 's morgens al lekker. Ik was er vroeg bij deze keer. Er stond een prachtige woei en zonder zeilen ging het dan ook lekker vlot. Nu maar hopen dat ik zo vroeg de buren niet uit het nest gedraaid heb. Het gevlucht gierde en brulde heerlijk in het rond. Prachtig! Tegen 8.30 uur kwamen Meint Noordhoek en de beide kandidaten uit Gieterveen ook al aanzetten, Na een bak koffie hebben we beide kandidaten flink aan de tand gevoeld (anderhalf uur lang). Na afloop konden we beide kandidaten mededelen dat ze in het voorjaar voor het landelijk examen mogen. Straks hebben we er in Drenthe weer een stel enthousiaste en sympathieke molenaars bij!
De hele morgen de deur van de molen maar op slot gedaan, want voor je het weet staat de molen weer vol met volk en dat komt niet goed uit bij het afnemen van de examens.
Tegen 13.00 uur kwamen Elske en Bertel binnen en hebben we de molen voorzien van wat extra zeildoek op de wieken en hebben de hele middag lekker kunnen malen. Al met al stond er aan het eind van de middag een prachtige meelvoorraad te pronken op de meelzolder. Elske had nog 120 kg griezen bij Hals Valkenhoff gehaald. We kunnen onze klanten niet meer vanuit onze eigen molen voorzien van griezen. Aan het eind van de dag bleek dat we bijna 70 kg verkocht hadden. Het is niet aan te slepen.

Dinsdagavondavond 15 januari 2008
Bertel is tegen 17.00 uur begonnen met draaien. Het waaide lekker hard en de molen draaide zonder zeilen lekker vlot rond. Om 19.00 uur heb ik Bertel vergezeld. Samen verder geklust aan de maalstoel. Tegen 20.00 uur de molen maar weer stevig op slot gedaan.
Bertel en Kees

Woensdagavond 16 januari 2008 THEORIEAVOND
Rond 17.30 draaide de molen heerlijk in het rond en waren we met ongeveer 13 personen aanwezig voor de eerste theorieavond van 2008. Een paar uit Drenthe en een groot deel uit Overijssel. Deze keer was het onderwerp: "HET GEVLUCHT" aan de beurt. Ikzelf vind het altijd een erg boeiend onderwerp. Vooral de mooie foto's van Harmannus Noot van de vele molens met de vele verschillende wieksystemen maken het geheel tot een levendige les, waarbij de details erg goed in beeld komen. Verder gebruik ik steeds meer filmpjes in de presentaties. Al met al weer een boeiende avond met erg leerzame discussies. Good "old" Bert van Uffelen en straks ook examinator bij het afnemen van het landelijk examen, was ook aanwezig. Twee weten meer dan één. Dus konden we elkaar op een prima manier aanvullen!
Tegen 21.45 uur maar gestopt en voor het eerst is het me niet gelukt om de gehele presentatie over het gevlucht te behandelen. Volgende keer gaan we verder.
Kees

Zaterdag 19 januari 2008
De molen draaide al weer toen ik aan kwam fietsen. Molenaar in opleiding Gert van der Weide uit Nieuwleusen was ook al aanwezig. Met vier volle zeilen liep alles dan ook lekker in 't rond. Samen met Marten de Jong hebben we de nieuwe voorraad tarwe van Abel de Boer naar boven geluid. De eerste weken hebben we in ieder geval weer een flinke voorraad.
Aalt Mulder kwam ook weer eens langs. We zien hem na de behalen van zijn molenaarspapiertje helaas steeds minder. Logisch hoor…. hij heeft het al druk genoeg met molen "De Zwaluw" in Hoogeveen.
Vanmiddag het onderstel van de nieuwe maalstoel weer voorzien van de laatste onderdelen. Verder gedraaid tot plm 18.00 uur. Verder een rustige middag met erg weinig klanten. Omzet € 40,-
Kees Vanger

Zaterdag 26 januari 2008
Albert Kreulen was weer heelhuids terug van zijn wintersport vakantie. Er stond vandaag weer een mooie woei. Albert was begonnen met twee lange halve zeilen, maar is na een half uurtje toch maar overgegaan op "blote benen". Hij vertrouwde de rechter onderhoektouwen niet meer. Ze waren dan ook wel heel erg dun geworden. Al weken zijn we van plan om ze te vervangen, maar ja het is er op de één of andere manier niet van gekomen. Gelukkig kwam onze touwsplitser Frans Boot nog even langs. In de gure en koude wind heeft hij in ieder geval al één zeiltouw compleet vernieuwd
(zie foto's). Nu maar hopen dat hij niet verkouden wordt van dit tochterige klusje. Verder weer een vrij rustige middag die tegen 19.00 uur afgesloten werd door de molen "naar bedde te brengen" Omzet € 40.-
Kees Vanger

DE NIEUWE OUDE MAALSTOEL
Afgelopen weekend weer druk in de weer geweest met het opknappen van onze in Jonkersvaart aangeschafte "nieuwe" oude maalstoel. Een tweetal weken geleden al een nieuw schuddebakje gemaakt en alles erom heen goed geschuurd en in de verf gezet. Samen met molenaar Erwin de Jonge van "De Wieker Meule" wordt het vermolmde en door houtworm opgevreten houtwerk zoveel mogelijk vervangen. Het nieuwe deksel is al klaar en zoals het er nu naar uitziet zal de rest van de meelkuip ook geheel vervangen moeten worden. Jammer, maar we zagen geen andere mogelijkheid.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=Z3NNUM4D
Kees en Erwin

Donderdag 31 januari 2008
De voorspelde storm nam in de loop van de middagje een aanloopje. Toen ik tegen vier uur naar huis reed toch maar even bij de molen langs gereden. De storm was ondertussen al flink aangetrokken tot windkracht 8 (9?). Gelukkig heeft Bertel (….of Albert) de kleppen dwars gezet. De molen stond dan ook redelijk rustig in de storm. Goed voor mijn nachtrust in ieder geval.
Kees

SLIDESHARE
Na een uurtje Goochelen ontdekt dat je powerpoint-presentaties eenvoudig op "het net" kan zetten met behulp van het erg handige programma Slideshare. Het is een fluitje van een cent om de presentaties te uploaden. Het Slideshare-scherm geeft een prachtig overzicht van de presentaties. Je kan de programma rechtstreeks bekijken, maar ook heel eenvoudig downloaden. Binnen een paar minuten staat het op je harde schijf. Handig. Zeker voor molenaars in opleiding. Daarom afgelopen heel veel Powerpoint-presentaties op internet gezet. Maar liefst 25 stuks. Ze zijn zeker het bekijken waard. Kijk maar eens op: www.slideshare.net/keesvanger/slideshows

Twee onderdelen "RAAD DE MOLEN" staan op Youtube.
Zie: http://nl.youtube.com/watch?v=ATMK8xnSbl8
en: http://nl.youtube.com/watch?v=0bs_RNhudUo


EEN TECHNISCHE DISCUSSIE (geplaatst door Kees Vanger op het prikbord)
De splinternieuwe halssteen (arduin) bij ons op de molen brokkelt net onder de as voor een deel (weer) af. Helaas is dit een maand geleden geconstateerd. De vorige halssteen had hetzelfde euvel en is daarom vervangen. De discussies op de molen over oorzaak en oplossing keren wekelijks terug. Niet dat we ruzie krijgen hoor, maar er is wel een stevig meningsverschil. De ene groep (plus monumentenwacht) vindt dat de voeghouten te veel doorbuigen waardoor de halssteen aan de bovenwielkant te veel druk krijgt, waardoor de krachten te veel op de rand van de halssteen komen met als gevolg een afbrokkelende steen. Door een a-frame (bok) boven in de kap te plaatsen zet je alles goed op slot en buigen de voeghouten niet meer door! De andere groep (molenaar en molenmaker) zijn van mening dat de voeghouten dik genoeg zijn en dat een eventuele verzakking van de voeghouten te maken heeft met een nog vrij nieuwe molen. (9 jaar) Alles moet zich nog zetten. Uiteindelijk komt de molen wel tot rust. Maar ja…..ondertussen gaat onze tweede halssteen wel naar zijn grootje. Wat kan de oorzaak dan zijn? Kruien met een draaiende molen (ook funest voor steen) doen we niet. Pittig draaien doen we wel, maar daar moet een molen tegen kunnen. Slechte biotoop? Wisselende winden door de huizen rond de molen? Extra krachten door de regelkleppen op het gevlucht? Wie het weet mag het zeggen. We blijven discussiëren en houden ondertussen de halssteen (plus de vetfilmlaag) goed in de gaten. Aan de vetlaag te zien wordt de as in zijn geheel goed gedragen en wordt ook niet warm. Vandaag bezoek gehad van een Frans Boot een (ex) architect met liefde voor molen en dan vooral molenbouw. Hij heeft zich afgelopen week nogal verdiept in "ons probleem". Hij kwam met nogal wat schetsen en vooral verfrissende ideeën. Hij was niet zo'n voorstander van een A-frame, omdat de krachten dan weer geheel anders in de kap verdeeld worden en dat de nogal dikke voeghouten hun werk goed moeten kunnen doen. Verder vond hij dat de halssteen, die tijdens het draaien/vangen nogal wat krachten te verwerken krijgt, beter aan de rechterkant iets hoger gemaakt kan worden om de krachten op te vangen. Het afbrokkelen van de steen kun je volgend Frans het beste voorkomen door de zijkanten flink af te schuinen, waardoor de randen er ook niet meer vanaf springen en de druk beter over de hele steen verdeeld wordt. Al met al stof genoeg voor techneuten. Om het geheel wat duidelijker te maken verwijs ik naar de schetsen van Frans. Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=JFZMHWVY
Wij blijven op de molen discussiëren, maar hopen op korte termijn wel tot een oplossing te komen.
Groet, Kees Vanger

Op bovenstaand prikbordbericht zijn veel reacties gekomen.
Een aantal zijn op de volgende pagina te lezen > kijk hier
 
 
FEBRUARI 2008
Zaterdag 2 februari 2008
's Morgens samen met mijn (bijna) buurman Cor Eerkes een bezoek gebracht aan oliemolen "De Passiebloem" te Zwolle We werden hartelijk verwelkomd door Mark en met z'n drietjes de molen uitgebreid bekeken. Wat een pracht van een molen! Helaas liet de wind het wat afweten en hoorden we zo nu en dan voorzichtig een hei stampen. Jammer, want oliemolens zijn nog indrukwekkender wanneer alles flink staat te swingen en te stampen en je de kollergang zijn (haar?) sierlijke rondjes ziet en hoort maken. Ik kom vast weer een keertje terug. Mark en Ada hebben in de loop der jaren in ieder geval een grote en enthousiaste groep molenaars en molenliefhebbers weten aan te trekken. Dit heeft niet allen veel met de molen te maken, maar ook met de onderlinge sfeer, die net zo belangrijk is. Dat zit dus wel goed!
Kees

Zaterdagmiddag 2 februari 2008
Na het bezoek aan Zwolle bijna in één streep doorgereden naar onze eigen mooie molen.
De molen draaide al lekker vlot en sierlijk. Deze keer wel met een hele mooie zeilvoering. Drie volle en één duikertje. Dat krijg je wanneer je het rechteronderhoektouw niet op tijd maakt. Och het is weer eens wat anders en ik vond het wel een leuk gezicht.
Gert van der Weide, molenaar in opleiding uit Nieuw-Leusen, was al druk in de weer met het verstevigen van de panelen die rond de luiluiken komen. De hoekprofielen waren keurig gemaakt door het bedrijf waar hij vroeger gewerkt heeft nl. Fokker in Hoogeveen. Vakwerk dus! Het was een hele klus, maar aan het eind van de middag zat alles stevig verankerd. Frans Boot, onze alleskunner, gaat voor ons niet alleen een mooi knopenbord maken, maar wil de schuddebak van onze elektrische maalstoel ook wel in elkaar knutselen. Hij wordt vast mooier dan het schuddebakje waar ik een hele middag met heel veel plezier mee aan het prutsen geweest ben! Helaas is vanmiddag het gietijzeren omhulsel van de lagering van de spil van onze in opbouw zijnde maalstoel door een iets te enthousiaste mokerslag van één van de molenaars helemaal gebroken. We hebben al een oplossing voor dit probleem bedacht, maar toch willen we het liever (laten) lassen. De grootste vraag waar we nu mee rondlopen is: "Kun je gietijzer wel lassen?" We zoeken verder!
Vandaag nog bijna 150 kg gemalen. De wind trok in de loop van de middag lekker aan. De molen draaide gelukkig lekker stevig door. De stenen zongen weer als vanouds en dat klinkt nog steeds als muziek in je oren. Helaas moesten we na 150 kilogram gemalen volkoren meel ermee stoppen. Een grote voorraad is leuk, maar we moeten de hele handel ook weer kwijt!
Vandaag een erg sympathieke Marokkaan op bezoek gehad die met een schitterend Drents accent praatte. Prachtig om te horen. Over integratie gesproken!
Aanwezig vandaag: Frans Boot, William Hoogeveen, Kees Vanger, Elske van der Werf, Gert van der Weide en Bertus van Dijk.
Omzet € 70,- Afgezeild tegen 19.00 uur.
Kees Vanger

Vrijdag 8 februari 2008
Vrijdagavond het gezellige feestje in café "De Wiekslag" van molenaar Erwin De Jonge (zie foto) bezocht. De molen stond er prachtig versierd bij. Erwin is 40 jaar geworden en heeft dit groots gevierd. Al met al is het toch nog een latertje geworden. Gelukkig reed mijn vrouw op de terugweg naar huis... Geen foto's gemaakt omdat mijn camera de laatste tijd nogal vervelend doet wanneer er geflitst moet worden.
Dit stukje over Erwin stond maandagmorgen in de Meppeler Courant:
MOLENAAR ZOEKT VROUW IN DE WIJK
DE WIJK - Erwin de Jonge uit De Wijk vierde vrijdag zijn 40e verjaardag wel op een heel bijzondere wijze. De vrijgezelle De Jonge, die in zijn vrije tijd molenaar is, kreeg veertig vrijgezelle vrouwen op bezoek. Zij stonden hem vrijdagavond omstreeks half tien op te wachten bij zijn geliefde locatie, de 'Wieker Meule', waar ze hartstochtelijk het 'lang zal hij leven' voor hem zongen.
De verjaardag kreeg vrijdagmorgen in alle vroegte al kleur, toen de twee vriendinnen Ina Hoeve en Els Frans op de stoep stonden met een ontbijt. Daarvoor hadden zij 'De trots van De Wijk' al versierd met een drietal spandoeken met pakkende teksten: 'Molenaar zoekt vrouw', 'Trouw niet voor je 40 bent'... 'Freek heeft 't gehaald' en Hieperdepiep Hoera, Freek is 40 jaar'. Daarna maakten beiden ook nog de hapjes voor zijn feest. Dit was al een totale verrassing. Maar stak nog schril af, bij wat later nog zou volgen. Volgens plan zou de Jonge 's avonds in besloten kring zijn verjaardagsfeest vieren in café De Wiekslag. Niet wetende wat hem boven het hoofd hing. Kameraad Gerard Inberg wist de vrijgezelle molenaar vanuit het café naar buiten te lokken voor de 'aanbieding' van het cadeau. Het bleek hier in werkelijkheid te gaan om maar liefst 43 vrijgezelle dames. Zij stonden hem al op te wachten op de omgang van de molen. Hier hield Inberg een korte toespraak om hem te vertellen wat de opgehangen spandoeken teweeg hadden gebracht. Al gauw bleek het om een complot te gaan dat was opgezet door zijn vrienden Gerard, Catja, Gerrie, Ina en Els. Zij hadden in de weken voorafgaand veertig vrijgezelle dames benaderd.
De Jonge was totaal overdonderd door deze actie. 'Ik had wel op gekkigheid gerekend, maar hier niet op'. In De Wiekslag waar het feest werd voortgezet tot in de kleine uurtjes, kreeg hij nog een Masterflirtboekje (Zo versier je elke vrouw!) overhandigd met daarin tips om vrouwen het hof te maken. Maar resultaat op het amoureuze vak leverde dit nog niet gelijk op. De molenaar blijft voorlopig op zoek.

Zaterdag 9 februari 2008
Zaterdagmorgen weer erg vroeg uit de veren. Samen met drie andere vogelliefhebbers het Uffelterveld ingegaan om de nestkasten van steenuilen te controleren. Het was ontzettend mooi weer. Het leek wel voorjaar en wat is de omgeving rondom Uffelte ongelooflijk mooi.
Ongeveer een 15 tal kasten gecontroleerd. Gelukkig waren vele bewoners thuis. Toch maar wat foto's gemaakt, want wat zijn het kleine, mooie vogels met prachtige ogen (zie foto). Al met al is het vrij laat geworden. Rond 13.45 uur pas op de molen, die al opgezeild stond. Helaas was er weinig wind en heeft de molen dan ook erg weinig gedraaid. Bertel en William hebben daarom de kammen maar eens in de bijenwas gezet. Verder veel gezellige aanloop en was het weer erg sfeervol. Frans Boot heeft een prachtige nieuwe schuddebak voor onze maalstoel gemaakt. Vakwerk!
Tegen 17.00 uur afgezeild. Aanwezig vandaag: Frans Boot, Bertel Zomer, William Hoogeveen, Kees Vanger, Herman Rozemuller, Marten de Jong, Elske van der Werf. en Cor Eerkes. Omzet vandaag € 140,-
Kees Vanger

Zaterdag 16 februari 2008
Het verwisselen van het voorlicht van de scooter van mijn dochter duurde wat langer dan ik verwacht had. Daarom pas tegen 13.30 uur op de al draaiende molen. Albert Kreulen en Aalt Mulder hadden de molen gelukkig al gekruid en opgezeild. Bertel was afwezig en de andere molenaars in opleiding waren ergens in het land voor hun excursie met instructeur Theun Vellinga. Het was weer eens prachtig mooi weer en de wind trok, na een windstille morgen, gelukkig nog flink aan. De eerste klanten stonden al te wachten en er is vanmiddag een vracht meel de deur uit gegaan. De klanten komen gelukkig steeds meer met grote bestellingen. De griezen zijn nog steeds niet aan te slepen. Vanmiddag voor iets meer dan honderd euro verkocht.
Frans Boot, onze hulpdienst met twee rechter handen, kwam weer met iets leuks op de molen. Deze keer een schitterend gemaakt knopenbord. Het hangt op de vergaderzolder en we zijn er erg trots op! Verder nog bezoek gehad van de molenaar( M. Weel?) van de Noordermolen uit Akersloot. Een molen met misschien wel het grootste waterverzet van Nederland, rond de 140 kubieke meter per minuut. Erg indrukwekkend! Bijna elke zaterdagmiddag krijgen we veel bezoek van molenaars/molenliefhebbers, leerlingen, klanten toeristen of gewoon personen die even komen buurten. Erg sfeervol en hartverwarmend! Tegen 17.00 uur viel de wind finaal weg en daarom alles maar alles opgeruimd en de molen afgezeild. Vandaag vroeg thuis dus. Toen ik thuis kwam lag mijn nieuwe camera (Canon Powershot SX IS ) al op me te wachten. Ik kan eindelijk weer zonder gedoe foto's maken.
Kees Vanger

WOENSDAGAVOND 21 FEBRUARI 2008 THEORIEAVOND
Na een hele middag! Stoeien met onwillige laptops en bijbehorende beamers en halverwege de middag al piekerend rondgelopen met de gedachte om dan maar iedereen af te bellen, is het uiteindelijk op de valreep toch nog gelukt om na veel ritselwerk werkende apparatuur bij elkaar te scharrelen (bij de gemeente Meppel). Beladen met maar liefst twee laptops en twee beamers is het na veel gepruts uiteindelijk gelukt om de theorieavond enigszins gladjes te laten verlopen. Ik ben er nu achter dat je niet elke laptop zomaar aan een beamer kan hangen. Gelukkig waren de drie dvd's van Jaap en Jan Kuitert over het gieten van een molenas, over houtzaagmolen De Rat en over korenmolen 't Lam in ieder geval de moeite waard om te bekijken. Alles heel mooi en prachtig gedetailleerd gefilmd en voorzien van commentaar door de molenaars van beide molens. Vakwerk! Het applaus na afloop van de mooie voorstellingen was dan ook terecht! Aanwezig 21 personen
Al met al na een hele moeizame start is het toch nog een boeiende avond geworden.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=BTET8URS
Kees Vanger
(die 't bijna zat was en veel te veel met snoertjes heeft lopen rommelen)

Zaterdag 23 februari 2008
Albert Kreulen heeft voor de verandering weer eens mogen kruien. De molen stond al weer fier te draaien toen ik aankwam. Vier volle en de wind trok gelukkig ook nog flink aan. We konden weer eens malen. Al met al vanmiddag nog 100 kg Hollandse tarwe gemalen. We breken de tarwe bij de eerste maalgang en malen het daarna nog eens. Het product zag er weer goed uit. Het was weer eens druk en erg sfeervol op de molen. Vanmiddag nog een molenaar in opleiding uit Hasselt op bezoek gehad nl. Simon Musch. Ook Cor Eerkes zien we steeds vaker op de molen. We waren nog van plan om wat te gaan klussen, maar het is er weer eens bij ingeschoten. Verder was het vrij rustig qua meelkopende klanten. Slechts een omzet van € 30,- Maar verder wel een brief van De Drentse molenstichting dat we onze volledige draaipremie ontvangen plus nog € 200,- euro omdat we instructiemolen zijn. Een erg goed initiatief. Tegen 17.00 uur afgezeild. De wind was weer eens gaan liggen.
Kees Vanger

Donderdag 28 februari 2008
Vanmiddag samen met Cor Eerkes in Staphorst nieuwe planken laten zagen voor onze maalstoel. Verder nog triplex gekocht voor de kuip. Gelukkig had men buigbaar triplex op voorraad. Wat is dat soepel en stevig spul. Daarom maar een hele plaat gekocht. Wel erg prijzig, maar ja dan heb je ook wat. De rest van de middag samen gewerkt aan de maalstoel. Delen in de verf gezet, planken op maat gemaakt en veel gezaagd (zie foto). Het schiet al mooi op. Vandaag voor het eerst in mijn leven een stomme fout gemaakt bij het kruien van de molen. Toen het kruien nogal zwaar ging kwam ik er ineens achter dat ik de roekettingen vergeten was. Al mopperend en met een rode kop snel de fout hersteld (niet verder vertellen hoor!).
Kees

Vrijdag 29 februari 2008
's Middags i.v.m. de aankomende storm met veel (voorspelde) wind de kleppen van de molen dwars gezet en alles goed vastgesjord.
 
MAART 2008
EEN DRAAIENDE TJASKER IN MEPPEL
Windkracht 8, misschien wel 9. De windkracht was gigantisch! (zie foto). Tegen half twaalf de vang gelicht nadat we onze regelkleppen open en vastgezet hebben. Ondanks de stormachtige wind en de erg pittige rukwinden draaide onze "gecastreerde" molen op deze manier lekker statig en vrij rustig zijn rondjes. Het blijft boeiend en indrukwekkend om te zien wat voor krachten zo'n storm met zich mee brengt. Je woei bijna van de stelling af.
Wietse, onze jongste mulder in spé?, heeft onze nieuwste aanwinst nl. een prachtige tjasker uitgeprobeerd op de stelling.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=EYKTUCMR
Met de hulp van enkele gewichten bleef het molentje keurig op zijn plek en met helikopter omwentelingen werd er zelfs nog water omhoog gemalen. Tegen drie uur nam de wind iets af en hebben we de kleppen weer op de normale manier vastgezet en in no time 200 kg tarwe gemalen. Al met al een pittig en leuk molenmiddagje.
Kees Vanger

Zaterdag 8 maart 2008
Rond 13.00 uur stonden er al twee medewerkers van het Weert-team voor de deur. Al snel de molen opgezeild. Vier volle en de molen liep lekker door! Hierna weer lekker gewerkt aan de maalstoel. Het bovenste deel van de maalstoel afgelopen week een andere kleur gegeven. Deze nieuwe kleur past in ieder geval wat beter bij de originele kleur. Bertel, William en Cor zijn de hele middag druk in de weer geweest om de ligger in de maalstoel te plaatsen en te voorzien van een nieuwe houten steenbus. (zie foto) William is bijna de hele middag aan het beitelen en schaven geweest. De houtkrullen bedekten bijna de hele vloer.
Tegen vier uur nog bijna 100 kg Hollandse tarwe gebroken en daarna gemalen. Ondanks de grote voorraad aan het begin van de middag alles toch maar weer flink aangevuld. Kortom de verkoop liep weer fantastisch. Soms wel tot 65 kg per persoon. De omzet lag dan ook weer boven de honderd euro! Mag ook wel, want Bertel heeft weer flink geïnvesteerd in nieuwe gereedschap bij de Gamma. Vandaag ook nog bezoek gehad uit Turkije en Polen. Al met al weer een middag met veel actie, waarbij veel werk verzet is. Aanwezig vandaag; Elske, Bertel, William, Albert, Kees, Bertus en Cor.
Kees Vanger

ONZE NIEUWE "OUDE" MAALSTOEL
Afgelopen weekend is er in molen De Weert te Meppel en in de Wieker Meule te De Wijk weer hard gewerkt aan het opknappen van de maalstoel die we een half jaar geleden in Groningen aangeschaft hebben. De kuip is voor een groot gedeelte klaar. Het roestige zink (blik?) hebben we vervangen (ook i.v.m. allerlei hygiëne eisen) door vrij dik (buigbaar) triplex. Molenaar Erwin de Jonge heeft er in ieder geval hard aan gewerkt en er weer iets moois van gemaakt. In molen de Weert zijn we fanatiek bezig om het onderstel en de lagering van de maalstoel weer in elkaar te zetten. Bijna elke zaterdagmiddag zijn we wel met een zevental personen aan het klussen, malen, meel verkopen, rondleiden etc druk in de weer. Dus personeel zat en alles gaat lekker vlot zo! De molen lijkt zo nu en dan wel een echte werkplaats. Kortom erg sfeervol met ontzettend veel actie elke zaterdag en zo hoort het ook! Een echt levend monument en geen Bazelmanse molen. Zo zie ik het graag!
Vanmiddag, toen Erwin druk in de weer was, snel er even tussen uitgeknepen en mijn nieuwe camera uitgetest door allerlei foto's van "De Wieker Meule" te maken. Zie foto's op: www.mijnalbum.nl/Album=HRQY6GWQ
Groet,
Kees Vanger en Erwin de Jonge

Woensdag 12 maart 2008
Rond 7.15 uur ('s morgens dus) kreeg ik op mijn vrije dag al een telefoontje van Willem Dijkstra of ze 's middags tegen drieën op de molen konden komen om te onderzoeken hoe de as reageert bij een pittig toerental en bij pittige wind. Nou dat was geen probleem, want er stond net als zaterdag weer een stevige storm. We hadden weer eens een weeralarm.
Om 12 uur naar de molen gegaan en met de kleppen dwars de molen lekker laten draaien. Ondertussen weer aan de slag geweest met laptop en beamer. Ondanks waarschuwingen van de ICT'er van het bedrijf waar ik alles van leen (probeer het maar niet… hij doet het toch niet!) toch maar aan de slag gegaan en wonderwel liep alles deze keer als een tierelier.
Tegen 15.00 uur kwamen de molenmakers met zijn drietjes op de molen. snel alle kleppen weer op de normale stand gezet en jakkeren maar in de volle storm. Prachtig wat gierde het gevlucht. Je zag dat de fokken de molen zo nu en dan een enorme push gaven. Erg indrukwekkend. De vang werkte trouwens fantastisch. Tijdens de vangen bleek dat de as drietiende millimeter omhoog kroop. Ook bij het vangen werd m.b.v. een soort metertje op de as geconstateerd dat deze dan ook de neiging heeft om iets naar boven te kruipen. Waarschijnlijk komt als oplossing voor onze afbrokkelende halsteen problemen uit de bus dat er een nieuwe granieten (!) halssteen in komt. Een sterkere steensoort die beter tegen een dansende as kan. We zien wel. Volgens mij zijn er in ons land nog geen molens die zo'n soort halssteen hebben. Interessant!

Deze reactie kreeg ik van collega molenaar Jannes Tigelaar eind maart te horen:
Beste Johannes:
Vanavond had ik molenaar Jannes Tigelaar even aan de lijn i.v.m. diverse examens en tijdens ons gesprek kwamen we uiteindelijk uit op onze nieuwe granieten halssteen.
Zijn reactie was erg kort en duidelijk. Niet doen! Het loopt voor geen meter. De steensoort is te dicht, te glad en neemt daardoor geen vet op. Er blijft geen vet onder de as liggen, waardoor de molen voor geen meter loopt! Arduin is enigszins poreus waardoor het vet in de steen blijft "hangen" en lekker blijft lopen. Molenmaker Tonnie Moes heeft hier ervaring mee opgedaan in Duitsland. Daar hebben ze het ook geprobeerd en het is geen succes geworden. Graniet wordt wel in een kollergang gebruikt omdat daar deze steensoort goed van pas komt omdat het geen olie opneemt Dit is wat ik vanavond gehoord heb...
groet, Kees

THEORIEAVOND OVER AS EN LAGERING
Woensdagavond verder gegaan met een nieuwe theorieavond. Met een pittig draaiende molen op de achtergrond vele ins en outs van as en lagering behandeld. De Beamer werkte gelukkig goed mee. Al met al 14 personen aanwezig. Tegen 21.45 uur afgezeild!
Kees

Zaterdag 15 maart 2008
Alex Buist uit Winsum stond tegen enen al bij de molen. Aangezien ik zakjes moest vullen, kruidkoekcake moest bakken en klanten aan het helpen was, heeft hij de molen in zijn eentje gekruid. Bijna 180 graden en daarna opgezeild. Hij had na afloop het zweet dan ook op zijn voorhoofd! Al met al een hele klus! Alex Bedankt!
Bertel heeft de twee witte zeilen weer voorgehangen en het staat weer erg mooi. (zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=N74OEEZM)
Tussentijds nog even naar een feestje geweest en toen ik tegen vijven bij de molen aan kwam stond ie keurig afgezeild en overhek. Vandaag heeft de molen weinig gedraaid. Te weinig wind. Aanwezig vandaag Cor, Alex, Bertel, Kees, Bertus en Marten. Omzet € 75,-
Kees Vanger

RESTAURATIE MOLEN VAN MASSIER TE NIEUWLEUSEN
Vandaag, woensdagmiddag 19 maart, weer een bezoek gebracht aan de molen van Massier te Nieuwleusen. Deze molen wordt door bouwbedrijf Dijkstra uit Sloten o.l.v. molenmaker Johannes Kooistra gerestaureerd. Zeg maar deels herbouwd. De romp is een tijdje terug op de stenen onderkant geplaatst en het splinternieuwe riet ziet er nog erg geel uit.
Helaas waren de molenmakers vanmiddag niet aanwezig. Gelukkig liep de oud molenaar (Massier?) rond en heeft me alles wat op de begane grond stond laten zien. Trappen lopen lukte hem helaas niet meer zo goed! Wat een voorrecht was het om al de oude verhalen van vroeger aan te horen. Zo vaak maak je dat tegenwoordig bijna niet meer mee!
Zijn verhaal over de oude jute meelzakken van vroeger van 75 kg en het naar boven luien van deze zware joekels spraken boekdelen over de zware arbeid van de molenaars toentertijd. In de molen stonden vroeger 3 koppels maalstenen. Ook het gebruik van de zakkenklem bij het luien van de jute zakken kwam ludiek naar voren. Een van de molenaars/knechten maakte beneden op de begane grond bij het vastmaken een foutje en kwam helaas met z'n duim klem te zitten tussen de jutezat en de zakkenklem. Drie zolders hoger kwam de molenaar die boven stond te luien er pas achter dat er niet alleen een zak door de luiluiken naar boven kwam, maar ook een hard schreeuwende molenaars knecht. Door de drukke werkzaamheden en het geluid van de molen had hij niets in de gaten gehad...
De zolders zijn ondertussen aangebracht. De buitenkant van de molen moet nog gevoegd worden, maar wegens een meningsverschil over de manier van voegen tussen monumentenzorg (Nienhuis) en de voeger etc. ligt dit werkt helaas stil. Al met al schiet het werk verder lekker op.
Zie foto's. http://www.mijnalbum.nl/Album=WSHMMDBK
ZIE VOOR DE HERBOUW VAN MOLEN MASSIER OOK OP:
http://www.mijnalbum.nl/Album=YYZYMVB8
http://www.mijnalbum.nl/Album=MRKCCGHR
http://www.mijnalbum.nl/Album=W87YF6AS
http://www.mijnalbum.nl/Album=URPCFD6T

De kleine, deels gebilde, steen is van zandsteen. Waar zou deze steen vroeger voor gebruikt zijn? Slijt zandsteen niet erg snel bij het malen? Wie weet hier meer van?

Antwoord van molenmaker Johannes Kooistra:
Auteur: De Molenhersteller (---.adsl.xs4all.nl) Datum: 19-03-2008 17:50

Ha die Kees,
Wat een mooie foto's heb je weer gemaakt, die nieuwe camera maakt mooie plaatjes!
Wat die zandsteen betreft, het is volgens mij gewoon een ordinaire slijpsteen welke met de hand rondgeslingerd werd en waarbij het ondereind van de steen door het water loopt. Bij sommige molens en vooral smederijen kom je ze nog wel tegen. Jan Massier, de oude molenaar heeft mij ook verteld dat er vroeger ook zo'n slijpsteen bij de molen stond en dat daar ook de bilhamers op werden geslepen. Wat het gedeeltelijke scherpsel op de steen betreft is het mij een raadsel???? Maalstenen van zandsteen ken ik niet, wel weet ik dat het middenstuk van een franse steen wel eens van zandsteen werd gemaakt, dit even ter informatie.
groeten Johannes Kooistra

TESTFASE VOORBIJ.
Samen met de molenmakers en de molenaars van molen "De Weert' te Meppel zijn we dan eindelijk beland in de eindfase van de nieuwste ontwikkeling op onze molen.
Geïnspireerd door de volautomatische molen "De Nolet" te Schiedam zijn we al maanden aan de slag om ook onze molen volautomatisch en dus zonder molenaar te laten draaien. De Webcam is ondertussen al geplaatst en kan door de drie gediplomeerde molenaars van huis uit bekeken worden. Windmeters houden windkracht en windrichting in de gaten. Alles voorzien van allerhande toeters en bellen om bij gevaar direct van huis uit in te kunnen grijpen. Onze techneut Albert van der Werf heeft een elektromotor geplaatst op de staart en tevens de vang zo bijgesteld dat we m.b.v een kleine motor de vang van huis uit kunnen bedienen. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Molenmaker Johannes Kooistra begeleidt ons tijdens deze testfase. Een aantal stagières van de Technische Hogeschool Drenthe werken actief mee en gebruiken dit experiment zelfs als hun afstudeeropdracht. Een van hen is zelf actief molenaar! Zo krijgt Meppel straks een molen die, als de experiment slaagt, misschien wel dag en dag constant doordraait. De testen verlopen tot nu toe erg voorspoedig en de buren doen gelukkig niet moeilijk! De eerste dinsdag van de eerst volgende maand wordt onze volautomatische molen (via de computer) in bedrijf gesteld door de voorzitter van onze stichting. SBS 6 en journalisten van de "locale sufferdjes" hebben al aangegeven om tijdens dit feest aanwezig te zijn! We zien er nu al naar uit! Een ieder is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn. Aanvang 10.00 uur.
ZO WORDT DE WEERT EEN NOG "LEVENDIGER" MOLEN.
Het team van molen "De Weert" te Meppel.

* Ik had het verhaal toch wat beter op moeten bouwen. Al ()te) snel kwam men er achter dat het een 1 april grap was…… Jammer!

Zaterdag 22 maart 2008
Rond 13.00 uur op de molen. Alex Buist uit het Groninger Winsum, Albert Kreulen waren al aanwezig. De molen moest weer eens een mooi stuk gekruid worden. De wind was deze keer NNO. We zijn begonnen met volle bak. Dus vier volle zeilen. Er stond een bolle koude, kille en stevige wind. De molen liep dan ook erg pittig. Het eerste uur nergens anders aan toe gekomen, omdat de klanten stonden te popelen van ongeduld. Er zijn dan ook weer karrenvrachten de deur uit gegaan. Griesmeel is nog steeds niet aan te slepen. Onze sponsoring van het plaatselijke dierenpark met griesmeel voor de geiten loopt de laatste tijd dus nogal spaak. Onze vaste (Marokkaanse) klanten gaan voor! Gelukkig kunnen we er nog wel voor zorgen dat de geiten zemelen ontvangen. Na een uur was de klantenstorm voorbij en hebben we alles gereed gemaakt om weer eens flink te gaan malen. Nou dat was met deze wind geen enkel probleem. Het ging zelfs te snel. De regulateur stond dan ook op zijn allerhoogste punt. Zelfs met de licht kon ik niets meer uitrichten. Daarom snel gezwicht naar vier halven. Hoewel het nog lekker pittig ging, hebben we ons maalkoppel eens flink laten zweten. Al met al bijna 250 kg tarwe gemalen. De molen zag er na afloop dan ook erg bestoven uit. We gaan steeds meer op een productiemolen lijken. Nou daar heb ik nog steeds geen probleem mee. Zo hoort het en daar voel ik mij dan ook nog steeds prima bij.
….. Het opruimen duurt alleen wat langer! Vandaag bezoek gehad van Remco Jonker een molenaar in spé uit de Zaanstreek die nu in Assen woont. Van Remco heb ik een aantal jaren terug schitterende foto's ontvangen voor mijn presentatie over weidemolens. Hij heeft toentertijd een complete weidemolen herbouwd. Straks hebben we er misschien wel weer een nieuwe enthousiaste (Drentse) molenaar bij! Verder waren aanwezig: Alex Buist, Bertus van Dijk, Albert Kreulen, Cor Eerkes, Marten de Jong, William Hoogeveen en Kees Vanger
Omzet € 75,-
Kees Vanger

DE VRIJWILLIGERS OP DE MOLEN. (op molenprikbord)
Elke zaterdagmiddag is het zo langzamerhand een vanzelfsprekendheid dat ik naar de molen ga. Velen om mij heen vinden dit nogal wat... en het lijkt hen erg belastend. Hij draait toch en wat doe je dan zo'n hele middag? Moet je echt elke zaterdagmiddagmiddag? Nou… Ik moet dus niks!! Ik ga lekker elke zaterdagmiddag, omdat ik er elke keer weer naar uit kijk en graag weer aanwezig wil zijn. Elke keer is het op de één of andere manier weer anders en het blijft boeiend! Niet alleen het weer en de vooral de wind blijft een verrassing, maar ook het draaien/malen en de (onderhouds)werkzaamheden erom heen zijn erg inspirerend! Zelfs na bijna tien jaar draaien op dezelfde molen blijft het me mateloos boeien. Gelukkig sta je daarin op je molen niet alleen. In de loop der jaren is gebleken dat de molen "trekt". Niet alleen bij de drie "echte"molenaars, maar ook bij de vele enthousiastelingen die als beginnend molenaar praktijkervaring op willen doen, of bij de klussers die graag op de molen de handen uit de mouwen willen steken. Verder komen er gelukkig ook nog techneuten of bouwkundigen die zich nogal aangetrokken voelen door de constructie en de techniek van de molen en daarom vaak op allerhande manieren meewerken bij reparaties of om de molen nog praktischer en authentieker te maken. Ook zijn er liefhebbers die zich aangetrokken voelen door de gezellige sfeer op en in de molen. Al met al bevolken bijna elke zaterdagmiddag vele enthousiastelingen onze mooie molen. Al deze mensen samen zorgen niet alleen voor een heerlijke warme sfeer en veel bedrijvigheid, maar doen ook hun best om onze molen elke zaterdagmiddag om te toveren tot een echt levend monument. Mijn grote ideaal! Om deze grote groep molenaars en molenliefhebbers eens in het zonnetje te zetten heb ik op YouTube een presentatie geplaatst om een ieder te laten ervaren wat we daar op de molen allemaal uitspoken en hoe enthousiast er door een ieder op de molen gedraaid,gemalen,geklust of gewerkt etc. wordt.
Zie: http://nl.youtube.com/watch?v=oQ69x1YZT_c
*De schitterende muziek die ik erbij "geplakt" heb is van Pinkfloyd (nummer Us and them)
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 29 maart 2008
Ik was al om 12.00 uur op de molen. Snel de deur weer dicht gedaan want ik wilde in alle rust de winkelvoorraad eens flink aanvullen. Radio lekker hard aan, blik op oneindig en vullen maar! Na afloop stond de winkel er weer mooi gevuld bij. Rond enen kwamen de eerste molenaars de molen binnen. Bertel heeft de molen maar liefst 180 graden omgekruid. Super! De zeilvoering was deze keer eindelijk weer eens vier volle. Door alle drukte vanmiddag niet gemalen. Wel hebben we de loper op de maalstoel geplaatst. Bertel was weer in zijn element en heeft heel creatief allerlei oplossing bedacht om de steen precies op de bolspil te kunnen plaatsen. Nou dat is hem wel toevertrouwd. Heel ingenieus, veilig en een lust voor het oog om te zien. (zie foto)
Tussentijds liep er nog een drie mans sterke Duitse Tv-ploeg rond met een gigantische camera en een erg mooie regisseuse. Een fotografe van de fotoacademie kwam ook nog langs en heeft menig fotootje geschoten. We kijken zo langzamerhand nergens meer van op! Ook Ger Kerkhoven, die bijna twee jaar bij ons op de molen geholpen heeft, kwam vanuit de Zaanstreek nog even met zijn vrouw langs. Leuk om weer even bij te kletsen!
De klanten waren vandaag ergens anders. In geen jaren zo weinig bezoek gehad. De omzet was slechts 20 euro. Collega molenaar en tarweverbouwer Abel de Boer heeft weer 400 kg Hollandse tarwe gebracht. Verder de prijzen van de Hollandse tarwe, griezen en zemelen verhoogd. De inkoopprijzen gaan helaas elke keer weer omhoog. Ik had geen keus! Veel willen we er niet op verdienen, maar een redelijke marge willen we wel hebben. Ondertussen nog 125 kg pannenkoekmeel gemaakt voor de meelactie die ik de komende week met de kids van mijn klas ga houden om met de winst de bijdrage voor het schoolkamp op Ameland laag te houden. De kinderen moeten in ieder geval nog heel wat zakjes vullen. Ze hebben er nu al zin in.
Tegen 19.15 uur afgezeild. Bertel gaat gelukkig niet meer met de taxi naar de molen (met zijn moeder dus). Hij heeft een eigen super snel vervoersmiddel. (zie foto) Wat zal zijn moeder hier blij mee zijn!
Kees Vanger
 
APRIL 2008
Aantal omwentelingen in het eerste kwartaal van 2008: 45.550
Eindstand: 1.756.153

Opleiding
De presentaties die ik voor de opleiding gemaakt heb zijn vanaf nu ook op te vragen op de website van onze molen. Kijk dan bij lesstof molenaars. De presentaties kun je rechtstreeks bekijken, maar ook downloaden en opslaan op je computer. De effecten van powerpoint komen dan beter tot hun recht en het duurt slechts enkele minuten.

SOMS KRIJG JE VIA DE WEBSITE DE MEEST VREEMDE VERZOEKEN BINNEN.
Dit was wel een hele aparte:

Naam: Natalie Rikkers Email: rikkers@pornkick.nl
Date: Monday 07 April 2008 Time: 14:15:24
Hoi Kees Vangers
Bij deze wilt ik u vragen of het ook mogelijk is om een porno film in uw molen op te nemen?
Door de 3d foto's heb ik een aardige indruk gekregen van de indeling van de molen.
Ik hoop niet dat ik u meteen afschrik, het gaat mij er om, om zo dicht mogelijk bij de natuur en het werk van vroeger deze film te kunnen opnemen.
Ik kan mij zo voorstellen dat u geen geluids hinderige gekreun in uw molen wilt ivm de buurt de molen staat toch redelijk dicht bij de stad.
Wij kunnen het geluid later altijd toe voegen.
Dat is het mooie aan de porno industrie, niks is echt.
Het zou erg mooi in de film zijn als de molen ook zou malen, dit voor de sfeer. Dat vindt u zelf ook erg belangrijk in uw molen.
Er zullen in uw molen ongeveer 6 mensen aanwezig zijn om deze film op te nemen, ik zelf, 2 camera's en eventueel geluid. En 2 mensen die de liefde gaan bedrijven.
Mijn nummer is: 06-93908410
afwachtend op uw reactie
Mvg. Natalie Rikkers


Er waren trouwens genoeg enthousiaste vrijwilligers op de molen om te assisteren… ik bedoel om de molen te bedienen natuurlijk. Helaas… verder geen reacties meer vernomen!

Zaterdag 6 april 2008
Tegen 12 uur op de molen. Eerst nog wat klusjes gedaan. De molen opgezeild en voordat we gingen draaien nog een deel van een fok vastgezet. De schroef waarmee hij vast zat was bleek gebroken te zijn. Voor de stevigheid er maar een slotbout gebruikt. Gert van der Weide en William hebben al een begin gemaakt om een viertal stevige planken pas te maken rond de steen van de maalstoel. Dit hout heb ik afgelopen woensdag bij houthandel Tuin in Staphorst op maat laten zagen en vlak laten schaven. De hele middag gedraaid met vier volle zeilen. Helaas stond er net te weinig wind om te gaan malen. Afgezeild om 19.00 uur. Omzet € 40,-
Kees Vanger

Maalstoel
Afgelopen week op drie avonden de complete maalstoel geverfd en deels in de lijnolie gezet. Deze keer met een kleur verf die na lang zoeken veel op de originele kleur van vroeger lijkt. Het blijft moeilijk om m.b.v. een balkje met de originele kleur a.h.v een kleurenwaaier de juiste kleur uit te zoeken.

Theorieavond over de vang
De beamer werkte in één keer. Aantal aanwezigen plm. 14. Voordat we aan de theorie begonnen de molen met drie man 180 graden verkruid zonder het kruiwiel te gebruiken. Flink duwen met drie gespierde molenaars tegen de staart en de molen stond erg snel keurig op de wind. Een prachtig gezicht om de kap zo snel rond te zien gaan. Zeilvoering vier volle. Tegen 21.45 uur weer afgezeild. De avond over de diverse vangsystemen zat erop.

Zaterdag 12 april 2008
I.v.m. reünie afwezig. Geen verslag dus!

Zaterdag 19 april 2008
Tegen twaalf uur al op de molen. Bertel en Elske waren me net voor. Er stond een prachtige en lekker pittige oostenwind. De zeilvoering was vier lange halven. De molen draaide er lekker pittig op. De maalstoel staat weer op zijn plaats en met kuip ziet het geheel er werkelijk fantastisch uit! (zie foto)
Na het aanvullen van de winkelvoorraad alles in gereedheid gebracht om weer eens flink te gaan malen. In totaal bijna 300 kg gemalen. Toen we het gevoel kregen dat de wind iets afnam overgegaan op vier volle. Het was eigenlijk iets te veel van het goede, want zo nu en dan ging het veel te hard. Uitlichten was dan niet meer mogelijk. Al met al is het verder goed gegaan en hebben we weer een stevig voorraad meel op voorraad. Vandaag veel bezoek gehad o.a. onze molenmaker Johannes Kooistra die even een cd'tje kwam brengen met mooie tekeningen. Verder nog bezoek gehad van Jaap Kuitert en zijn broer. Ineens zag ik Willem Roose binnenkomen. Een enthousiaste collega molenaar die uit Gouda die er als beroeps molenaar menig klusje naast heeft om de kost bij elkaar te scharrelen..Hij kwam voor de cd presentatie van een stel jonge muzikanten naar Meppel. Er is dus weer heel wat afgekletst op de molen. Pas laat kwamen we aan het opruimen toe. De molen dan ook maar eens goed uitgemest, want het was nogal meelderig overal. Tegen 19.45 uur afgezeild en erg laat thuis. Aanwezig; Albert Kreulen, Bertel, Wietse, Bertus, Cor, William en Kees. Omzet € 115,-
Kees Vanger

Maandagavond 21 april 2008. HEB IK DAT!
Vanavond de planken voor de maalstoel in de grondverf gezet (bovenkant) Aangezien de molen redelijk op de wind stond de molen maar even laten draaien. Toen ik op de stelling aan het werk was waaide een van de stellingdeuren dicht. Helaas bleek dat de vergrendeling door de klap naar beneden was gegaan, waardoor ik de deur niet meer open kreeg. De andere deur had ik niet gebruikt. Dus die zat ook dicht. DAAR STA JE DAN. Je kunt geen kant uit. Ja naar beneden klimmen, maar dat zag ik (nog) niet zo zitten. Hoe je je dan voelt zal ik maar niet zeggen…
Gelukkig kwam Herman Jansen van Stichting Welzijn met de auto het parkeerterrein oprijden. Hij heeft me al (uit)lachend gered en wat had hij een plezier bij deze reddingspoging!!


Maalstoel voor Molen de Weert
Voor het vorig jaar aangeschafte en van de ondergang geredde boerenmaalstoeltje (zie foto) hebben we een schitterende plaats in de molen gevonden. Niet origineel, maar wel ontzettend handig en het lijkt nu al net alsof hij altijd op de steenzolder gestaan heeft. Hoewel de "fundamentalisten" onder de molenaars vinden dat zoiets in een boerenschuur moet staan en niet op een molen hoort, zijn wij er in ieder geval erg trots op en gaan door op de uitgestippelde weg. Deel 1 is klaar. De maalstoel met kuip is afgerond.
Collega molenaar Erwin de Jonge van de Wieker Meule heeft veel werk voor ons verricht door een prachtige meelkuip te maken met alles er op en er aan. Na veel geworstel om de originele kleur weer op te zoeken (en te vinden, want dat was knap lastig) staat ons stoeltje er weer fris en monter bij. Nu gaan we ons verdiepen in de aandrijving, krachtstroom, wel of geen nieuwe stenen etc. Kortom we zijn nog wel even bezig, maar dat is geen probleem, want het is een heerlijke klus naast het normale molenaars werk.
De foto's van onze maalstoel staan op: www.mijnalbum.nl/Album=6ILG86BI
Kees Vanger

Woensdag 23 april OP BEZOEK BIJ MOLENMAKERIJ DIJKSTRA
Vanmorgen met zijn drietjes een bezoek gebracht aan de werkplaats van molenmakerij Dijkstra in Sloten. Johannes Koostra was druk in de weer met de nieuwe voeghouten voor molen Massier te Nieuwleusen. Zijn collega Beimen hield zich bezig met al het ijzerwerk van de te restaureren windmoteren van Genderen. Johannes liep te genieten van al dat mooie molenaarswerk en was druk in de weer om verbindingsgaten in de voeghouten te maken voor penbalk, ijzerbalk roosterhouten etc. Het molenmakerswerk werkte aanstekelijk, want collega molenaar Jaap Kuitert wilde het allerliefst in de werkplaats blijven en mee te kunnen helpen.
Heel veel foto's gemaakt. Ze zijn te bewonderen op: www.mijnalbum.nl/Album=6JPGYCOU
Kees Vanger

Grote problemen met de vang
Tijdens de laatste theorieavond in Meppel over DE VANG hebben we o.a. uitgebreid gesproken over de gevolgen wanneer een onderdeel van de vang afbreekt. Hoe zorg je er dan voor dat je het gevlucht zo snel mogelijk tot stilstand kan krijgen om geen brand door een slepende vang te krijgen. Afgelopen week van twee molenaars een bericht en foto's ontvangen over deze voor molenaars (en de molen) erg vervelende situatie.
Aangezien iedere molenaar van deze ervaringsdeskundigen kan leren plaats ik de e-mailtjes van beide molenaars. Een inspectie in de kap van de eigen molen is zeker geen overbodige luxe. Het kan veel narigheid voorkomen.

Dag Kees,
Om 16.00 zou ik in Wachtum aanwezig zijn bij een bestuursvergadering. Voor die tijd wilde ik nog wel even draaien. Vincent was mij vanaf Dalen nagekomen. Tijdens het draaien wilden wij even vangen daar het allemaal wel erg hard ging met de van Bussels. Tijdens een saam wilde ik de molen vangen. Na korte tijd hoorde ik een groot kabaal ik de kap en het gevlucht ging weer in volle snelheid van door. Bij een snelle inspectie in de kap. Bleek dat de vangbalk was uitgewerkt en helemaal op de kapzolder lag. Snel naar beneden gegaan om de zaak tot stilstand te krijgen.
Gelukkig dat Vincent er was, zodat wij het gevlucht ruimend op het gaande wiel konden verkruien. Door de van Bussel wel meer als een veld. Daarna de roeketting vastgezet.
Inspectie in de kap leerde vervolgens dat het vanganker ter hoogte van het rechter voeghout finaal was afgescheurd. De vloer was beschadigd doordat de vangbalk op de vloer van de kapzolder lag bij het verkruien. Vervolgens extra opvullingen en stutten aangebracht bij
het bovenwiel omdat de vang niet meer werkte. Daarna de vergadering in met een minder leuk bericht. Nu maar weer zien dat het gerepareerd kan worden voor de geranium markt
op 3 mei en de nationale molendag op 10 mei. Tot zover even mijn molen ervaringen van dit weekend.
Met een groet van mij,
Bob Duste


Een ander bericht kreeg ik binnen van Abel de Boer, molenaar te Havelte:

Hallo Kees,
Bij ons was het anker ingescheurd. Dit ontdekten we doordat de vang begon aan te lopen. Gelukkig op tijd ontdekt en de boel gerepareerd en verstevigd.
De foto's zijn wat onduidelijk, maar je kunt goed zien waar de scheurvorming plaats vond.
Groet, Abel de Boer

De foto's van Havelte staan op www.mijnalbum.nl/Album=X7XO6AXB
Helaas waren de foto's van Bob Duste te 'licht' en werden geweigerd door MijnAlbum.
Kees Vanger

Zaterdag 26 april 2008
Albert Kreulen had al heel wat klanten van meel voorzien toen ik samen met mijn neefje Merten (zie foto) op de molen kwam. Hierna snel vier vollen voorgelegd en wonder boven wonder draaide de molen ook nog. Er stond toch meer wind dan ik verwacht had.
Afgelopen middag veel toeristen op de molen gehad o.a. uit Portugal, Kenia, Engeland en Australië. Het was in ieder geval goed om mijn Engels weer eens te testen. Verder allerlei klusjes gedaan. Er is een veld van de stelling in de teer gezet. De planken rond de maalstoel zijn in de grondverf gezet en de beide stormluiken, die nogal onder het vet zaten, naar beneden laten zakken en op de stelling eens flink afgesopt. De molen staat dus een paar dagen zonder de beide luiken aan de voorkant van de kap. Nu maar hopen dat de kraaien niet een leuk plekje in de kap gaan vinden. Verder heeft Cor een kruidkoek gebakken. Binnen 15 minuten was alles op. Ricardo Hemme, molenaar te Dalen en in het Veenpark en Vincent Mepse nog op bezoek gehad. Het was weer een gezellige boel! Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Merten de Geus, William Hoogeveen, Cor Eerkes, Bertus van Dijk, Marten de Jong Omzet € 115,- Afgezeild rond 18.00 uur. De wind was op!
Kees Vanger

Excursies
Albert Kreulen heeft deze maand ongelooflijk veel excursies voor scholen verzorgd.

Maandag 28 april
De stormluiken schoongemaakt en weer teruggeplaatst. Verder de kap eens flink opgeruimd. Alle oude reuzel bij de hals- en pensteen verwijderd. Al met al meer dan een emmer vol! Verder het spoorwiel en alle balken op deze zolder in de lijnolie gezet. Het ziet er weer prachtig uit.
Kees

KONINGINNEDAG woensdag 30 april 2008
Om 8.30 uur de super grote rood wit blauwe vlag omhoog gehesen. Hierna snel naar Gerard Voogd doorgereden om vele banenendozen in mijn auto te laden voor de boekenbeurs in de stad. Al wurmend tussen de vele mensen door uiteindelijk op de plaats van bestemming aangekomen. Albert en Gerard hadden hun auto ook al propvol. Nog even geholpen met het uitpakken van de dozen en weer slalommend de binnenstad uitgereden. De molen was ondertussen door Albert op de wind gezet en na het opzeilen draaide de molen stevig zijn rondjes. De oranje vlaggen in het gevlucht kon je al van verre horen. Uiteindelijk maar teruggezwicht naar vier lange halven, waardoor de molen in ieder geval wat relaxter draaide. Na de koffie en het oranje gebak tegen 13.30 uur weer afgezeild en met mijn vrouw de stad bezocht. Het was erg sfeervol en zeer druk. Om vier uur de auto weer opgehaald en geholpen met het inpakken van de boeken. Deze keer konden we alles in twee auto's houden. Kortom er was goed verkocht. Opbrengst tussen de vier- en vijfhonderd eurietjes.
Kees Vanger
 
MEI 2008
Zaterdag 10 mei NATIONALE MOLENDAG
Rond 10 uur al op de molen. Het was schitterend weer. Een strak blauwe lucht en er stond ook nog wat wind. Elske van der Werf had de koffie al klaar en was druk in de weer om nog tweetal lekkere kruidkoeken te bakken.
Albert Kreulen was de molen aan het opzeilen en een aantal bezoekers kwamen al op de molendag af. De stoelen stonden al snel buiten en heerlijk in het zonnetjes zaten we te genieten van deze prachtige zonnige dag. Op veel bezoek rekenden we niet, want daar was het weer veel te mooi voor.
Al met al viel het bezoek nog mee. Velen kwamen (met de kinderen) toch nog even bij de molen langs. Verder veel beneden op het zgn. Muppets bankje buiten gezeten. Erg sfeervol en velen kwamen even langs. Henry Oosterveen, de molenaar van de Wieker Meule, o.a. op zijn onlangs aangeschafte motor. Verder nog bezoek gehad van een journaliste van de Meppeler courant
De omzet was toch nog rond de 120 euro. Tegen 17.30 uur afgezeild en de molen overhek weggezet.
Aanwezig vandaag: Elske van der Werf, Albert Kreulen, Kees Vanger, Marten de Jong en Gert van der Weide.
Gert zit te wachten op zijn 'nieuwe' tanden. Ik heb toch maar even een foto gemaakt van zijn nog aanwezige (voor) tanden. (zie foto)
Kees Vanger

KRANTENARTIKEL IN DE MEPPELER COURANT
MOLENS BLIJVEN POPULAIR
maandag 12 mei 18:47
MEPPEL - Molenaars Albert Kreulen en Kees Vanger van molen De Weert zitten zaterdag aan het eind van de middag lekker voor hun molen in de schaduw. Of ze het druk hebben gehad? 'Nou, dat viel best nog wel mee,' aldus Vanger 'we hadden niet veel bezoek verwacht omdat het zulk mooi weer is, maar er zijn toch nog wel regelmatig mensen langs geweest, ongeveer vijftig'. Ook molenaar Henry Oosterveen van de Wieker Meule die op zijn motor even bij zijn collega's in Meppel komt buurten, heeft ook best nog wel mensen in de molen gehad op de Nationale Molendag.
De wieken van De Weert snorren mooi regelmatig. Kreulen en Vanger zijn tevreden. 'Toch nog wel een mooie wind vandaag,' aldus het tweetal, dat zich echter wel zorgen maakt over de bomen rond de molen. 'Die worden te hoog en daardoor krijgt de molen steeds minder wind, we moeten binnenkort maar eens bij de gemeente gaan praten,' aldus het tweetal. Want de molen moet wel blijven draaien. Kreulen krijgt wekelijks veel bezoek in de molen. Van schoolklassen, vrouwenverenigingen en buitenlanders. De bezoekers komen overal vandaan. In het gastenboek hebben Venezuolanen, Afrikanen, Canadezen, Australiërs en Arabieren berichten achtergelaten.

HOE WERKT EEN MOLEN
Aangezien wij nogal wat bezoek krijgen van diverse klassen van de basisscholen uit Meppel en omstreken die onze molen bezoeken, heb ik de laatste tijd nogal wat achtergrond informatie over het werk van een molenaar gemaakt. Uit de reacties van diverse leerkrachten heb ik gemerkt dat er gelukkig veel gebruik van gemaakt wordt.
Vele scholen krijgen (of hebben) de laatste tijd een digitaal schoolbord en kunnen m.b.v. de computer allerhande informatie vrij eenvoudig van internet plukken om deze informatie direct op het nieuwe schoolbord (ik krijg er over een half jaar gelukkig ook één) te projecteren. Erg handig bij projecten etc. De leerlingen die de molen bezoeken zijn dan ook al goed op de hoogte van vele molenzaken. Een deel van deze informatie staat o.a. op Rapidshare. Zie: http://www.slideshare.net/keesvanger/hoe-werkt-een-molen/

Verder heb ik het onderdeel HOE WERKT EEN MOLEN nu ook omgevormd naar YouTube.
Mochten jullie bezoek krijgen van leerkrachten die op zoek zijn naar allerhande achtergrond materiaal over de werking van een molen, dan kun je ze eventueel wijzen op de volgende link: http://nl.youtube.com/watch?v=04I5IepkMgY

Zaterdag 17 mei 2008
Aangezien de nestkastencontrole van de steenuilen in de omgeving van Uffelte wat langer duurde dan de bedoeling was kwam ik pas rond 14.00 uur op de molen. Gelukkig was Bertel al druk in de weer en draaide de molen heerlijk rond met zijn vier volle zeilen.
Ondanks de wat matige en rommelige wind werd er ook nog gemalen. Na een uurtje scheurde Bertus op zijn scootmobiel gemotiveerd de stad in. Hij mocht weer eens naar de visboer en dat is geen straf voor hem. Bertus en Bertel vierden hun verjaardag niet met gebak maar met allerlei producten uit de Noordzee. Even later zaten we dan ook met 8 personen lekker te peuzelen. Nu maar hopen dat dit een jaarlijkse traditie wordt.
Afgelopen week zijn in onze omgeving 5 personen geslaagd voor hun fel begeerde molenaars diploma. Woensdag zijn op de Wieker Meule alle drie kandidaten geslaagd. Molenaar Erwin de Jonge had er zelfs een vrije dag voor opgenomen. Dat zegt wel iets over zijn gedrevenheid. Klasse!
Bertel en William hebben vanmiddag de oude halssteen naar de kap gehesen. Deze komt op het uiteinde van onze vangbalk. Het staat in ieder geval mooier dan de bak met ponsmateriaal die we er nu op hebben liggen. Tevens is de vangbalk wat zwaarder geworden. De komende tijd gaan we alles eens goed testen! Tegen vijf uur de molen opgeruimd en naar huis gegaan. Bertel is nog gebleven. Omzet € 90,-
Kees Vanger

Woensdagavond 22 mei 2007 THEORIEAVOND over molenwielen
Mooie weer, voetbal op tv… slechts 3 molenaars in opleiding die vanavond langs kwamen. Bertus van Dijk vulde de club als enthousiaste bezoeker gelukkig nog aan. Bijna de moeite niet waard om alles van te voren nog te organiseren en klaar te zetten.
Jammer.
Kees

Zaterdag 24 mei
Kees was afwezig i.v.m. een feestje omdat hij 25 jaar getrouwd is.
Bertel was vanmiddag molenaar. Albert Kreulen ligt nog ergens in Spanje te bakken in de zon. Bertel heeft samen met Alex de molen versierd i.v.m. ons feest (zie foto)
Onderstaande mailtjes kreeg ik van Bertel binnen. Op de vraag of hij ook een leuke dag meegemaakt had kreeg ik dit antwoord:
Ikke niet klote dag.
Eerst mijn Spartamet gejat die tegen de molen stond (op slot dus!). Daarna de camera van Alex vergeten uit de fok te halen. Deze kwam 15 m. lager terecht... Totall loss dus! En voor 10,- euro opgelicht bij de snackbar.
Ik zeg de groeten,
Gr. Bertel

Goedemiddag meneer Kees,
Maandag aangifte bij de politie gedaan. Wat een drama, je wordt van de wal in de sloot geworpen en er weer aan je haren eruit getrokken. Lang leve de regeltjes en wat duurde het lang. De zeilen zitten er nog op, ik denk dat we die er zaterdag aan het eind van de dag afhalen. Het misstaat de molen trouwens niet 4 witte zeilen, het heeft wel wat. Ik dacht eerst van dat is wel erg wit, maar dat valt reuze mee.
De as is zaterdag warm gelopen, terwijl we de stormborden er uit hadden gehaald. Ik ben samen met Alex voor de 2x naar boven gegaan, om te smeren hij liep weer erg zwaar. Maar eenmaal in de kap kon je voor het bovenwiel al voelen dat de as warm was... Bij de hals was de as heet, je kon je hand geen 3 tellen laten liggen... Er moet toch maar eens naar gekeken worden, dit is niet goed, toch? Vanmiddag andere Spartamet kopen...
See you next time
Bertel Zomer

Zaterdag 30 mei 2008
Na een week schoolkamp op Ameland die zo gezellig was dat de nachtrust er nogal bij in geschoten is had ik eerlijk gezegd weinig puf om nog allerhande acties te ondernemen. Toch nog (samen met Marten) 180 graden gekruid.
Het was mooi weer en daarom snel met Marten de stad in gegaan om te genieten van de sfeer rond het Grachtenfestival in Meppel. Verder weinig gedaan en tegen 17.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

UPDATE MOLENBAARDEN:
Op verzoek maar weer eens een update gemaakt van de Hollandse molenbaarden. Ze staan op: http://www.slideshare.net/keesvanger
 
JUNI 2008
Zaterdag 7 juni 2008
Elske en Bertus waren rond één uur al op de molen. Er moest weer eens een halve slag gekruid worden. Geen kruiers verder beschikbaar. Dus alleen de nogal moeizaam kruiende molen al zwetend in de zon op de wind gezet.
Albert Kreulen heeft zich i.v.m. een longontsteking ook nog afgemeeld en Bertel zomer was in geen velden en wegen te bekennen.
Bij plakkerig warm weer kruit onze molen erg zwaar. Je hoort de balken bovenin de kap zelfs kreunen. Het vet is door de warmte waarschijnlijk te warm. Uiteindelijk is het toch nog gelukt. Na het opzeilen heeft de molen de gehele middag misschien wel 10 omwentelingen gemaakt. Voornamelijk doordat we bezoekers lieten duwen. Het gevlucht loopt de laatste tijd wel erg zwaar. Het lager is niet zoals het moet zijn. Verder deze middag toch nog voor € 85,- verkocht. Tegen 16.15 uur al afgezeild. De wind was weer eens 180 graden gedraaid en kwam geheel van achteren. Zinloos met deze wind om weer eens zo'n akelig stuk te gaan kruien!
Vanmiddag wel de grote HUP HOLLAND HUP vlag (zie foto) in top gehangen. Nu maar hopen dat hij lekker lang kan blijven hangen. Afgelopen weekend heeft een ontzettend mooie boot van de bruine vloot (een tjalk) een plaatsje gevonden bij onze molen. Hij blijft gelukkig liggen tot half juni. Een pracht van een schip (zie foto).
Kees Vanger

Vrijdag 13 juni 2008
Bertel heeft de hele middag en een groot deel van de avond gedraaid. De molen stond er mooi versierd bij i.v.m. het Europese kampioenschap. De flitsende start tegen Italië heeft ons geïnspireerd om de molen maar weer wat meer oranje kleuren te geven.
Tussentijds heeft Bertel de wedstrijd in de molen op onze TV gevolgd.

Zaterdag 17 juni 2008
Gisteren heeft Nederland zijn tweede flitsende wedstrijd gespeeld. Stand Nederland-Frankrijk 4-1. Dus snel doorgefietst naar de stad om maar weer wat extra oranjepromotiemateriaal te kopen. Ik kwam terug met een mooi spandoek en maar liefst 120 meter vlaggenlijn. Hiermee hebben we de molen een stevig mee versierd (zie foto). Het ophangen van een groot spandoek tussen de wieken leverde nogal wat problemen op. Toen na een uur prutsen met dit splinternieuwe spandoek begon het helaas te scheuren in de stevige wind. We zijn we er maar mee opgehouden. Bovendien liep het ondertussen al tegen achten. Het was dus een latertje.
Verder vandaag ons grasveldje gemaaid met de motormaaier van Bertel. Dat was geen overbodige luxe. Het gras stond bijna een halve meter hoog. Het machientje had het zwaar, maar heeft zicht er letterlijk en figuurlijk goed doorheen geslagen.
Deze dag weinig aanloop gehad. Toch nog voor € 55,- verkocht. Doordat het zo rustig was hebben de tjalk die bij onze molen ligt bezocht en waren onder de indruk van de charme van deze boot, waar men al 14 jaar mee aan het klussen is. De sympathieke eigenaren waren erg gastvrij en hebben onlangs ook nog een molen in Friesland gekocht waar later deze mooie boot komt te liggen (molen de Rietvink).
Kees Vanger

BAARDEN OP YOUTUBE
De klus zit erop! De hele serie molenbaarden heb ik op YouTube gezet. Al met al hebben er nogal wat uurtjes ingezeten. Gelukkig heb ik het afgelopen week kunnen afronden. Verder geprobeerd er zoveel mogelijk muziek ondergezet, die ik zelf erg mooi vind. Vooral de muziek bij de provincies Overijssel en Gelderland vind ik ronduit schitterend. Luister maar eens. Ik ben benieuwd!

FRIESLAND: http://nl.youtube.com/watch?v=-ltUu1BEQpg
GRONINGEN: http://nl.youtube.com/watch?v=mo6GrE-KO7o
DRENTHE: http://nl.youtube.com/watch?v=CiW7Bt-shNg
OVERIJSSEL: http://nl.youtube.com/watch?v=5bvd09eRSvQ
GELDERLAND: http://nl.youtube.com/watch?v=PYxgRRd32Uk
UTRECHT: zie: http://nl.youtube.com/watch?v=wfuBPjra_BE
ZEELAND: http://nl.youtube.com/watch?v=vBrM9iYskf4
NOORD-HOLLAND: http://nl.youtube.com/watch?v=7xq9LrJw1H4
ZUID-HOLLAND: http://nl.youtube.com/watch?v=zhljSP8fT3Y
NOORD-BRABANT: http://nl.youtube.com/watch?v=SAxL5YRS9lI
LIMBURG: http://nl.youtube.com/watch?v=hrngJW-7OLQ

Veel plezier ermee!
Kees

Vrijdagmiddag 20 juni
Er stond een prachtige woei. Bertel was 's middag al vroeg op de molen en heeft heerlijk gedraaid. Ricardo Hemme heeft hem vergezeld en heeft ook een deel van de middag alleen gedraaid. Ze zijn doorgegaan tot in de kleine uurtjes. Rond 6 uur is er nog voor een vermogen aan patat, frikadellen etc. doorgegaan. Ze waren waarschijnlijk nogal hongerig!

Zaterdag 21 juni 2008
Bertel en Elske waren al rond 11.00 uur op de molen. Ikzelf kwam tegen één uur bij de molen die met vier volle zeilen en heel veel vlaggetjes heel erg rustig stond te draaien. Zo nu en dan stond de molen stil. Er was dan ook erg weinig wind. Bovendien loopt onze molen erg zwaar. Het zit niet goed daar bovenin met de halssteen. Wanneer wij een middagje stevig draaien wordt hij eigenlijk te warm. Toch maar weer eens contact opnemen met onze molenmaker. Het vervangen van de steen duurt wel erg lang!
Deze middag erg weinig bezoek gehad. Het weer was weer eens te mooi!
Toch nog voor € 50,- verkocht. De molen verder versierd met extra vlaggetjes (zie foto). Nu maar hopen dat Oranje vanavond tegen de Russen weer wint. Anders moet de hele handel er weer zo snel mogelijk af.
Aangezien het gras rond de molen op sommige plekken meer dan een halve meter hoog staat hebben we net als vorige week de graaimaaier flink aan het werk gezet (zie foto). Bertel kwam halverwege de middag met een professionele strimmer aanzetten. Erg veel lawaai maar binnen no time hadden we de grasmat weer zoals we het wilden hebben. Tegen vijf uur de molen ingepakt en naar huis gegaan. Een sfeervolle middag.
Kees Vanger

Zondag 22 juni 2008
Helaas heeft Oranje gisteravond verloren. Ingemaakt wil ik niet zeggen, maar ze hadden in ieder geval weinig grip op de gehele wedstrijd. De Russen speelden dan ook alsof ze vleugels hadden. Jammer... Dus de hele handel zondagmorgen rond 10 uur maar weer uit het gevlucht gepeuterd. Na een uurtje werk de molen keurig overhek weggezet. Weg die heerlijke oranje sfeer. Over tot de orde van de dag! Ontnuchterend!
Kees Vanger

Zaterdag 28 juni
Lekker op vakantie naar Zeeland.
Kees
 
JULI 2008
Zaterdag 5 juli 2008 - MOLENS OP WALCHEREN
Dit jaar hebben we onze vakantie doorgebracht in Zeeland. Bij Vlissingen om precies te zijn (Dishoek). Natuurlijk ook een aantal molens bezocht. Deze keer de molens die in de gemeente Veere staan. Typische Zeeuwse molens die er goed verzorgd bijstonden en gelukkig bijna allemaal op zaterdag draaiden. Het enthousiasme van de molenaars deed me goed. Deze keer heb ik niet echt veel foto's gemaakt, maar me vooral meer gericht op de bijzonderheden van de diverse molens.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=CMYPYJKW
Molen De Weert heeft vandaag gedraaid met Bertel en Albert aan het roer (aan de vang)
Kees

Zaterdag 12 juli 2008
Toen ik aan kwam fietsen hingen Bertel en Alex Buist al hoog in het gevlucht. Ze waren druk in de weer om het hekwerk in de lijnolie te zetten. Goed voor het hout en goed tegen die vieze gore groene alg aanslag. Het hekwerk krijgt door de lijnolie wel een zwarte kleur, maar dat vinden we alleen erg mooi. De molen leek vanmiddag weer een echte duiventil. Onze grote koffiepot kon het nog maar net bijsloffen. Elke keer hebben we een tekort aan stoelen! Lekker sfeervol zo!
Ondertussen ook nog gemalen want de voorraad was weer flink geslonken. Helaas liet de wind het in de loop van de middag meer en meer afweten. Jammer. Bertel heeft ook nog getrakteerd om een hele partij vis. De visboer was dan ook goed geplunderd. Hij was geslaagd voor zijn rijbewijs en zit nu echt in zijn mobiele fase. Zijn (tweede) auto stond beneden bij de molen al te pronken. Het was dus zijn tweede auto al binnen 24 uur. Zijn eerste auto hield er na 100 km al spontaan mee op! Nu maar afwachten hoelang nummer twee mee gaat!
Aan het eind van de middag kwam Cor Eerkes nog even langs met zijn prachtige opduwer met de mooie naam "Oldtimer". In het zonnetje lekker een tijd aan de waterkant gezeten. Wat staat onze molen op een mooi plekje! Tegen 19.00 uur afgezeild. Omzet € 100,-
Kees Vanger

Donderdag 17 juli 2008
Bertel en Alex hebben de gehele middag en een deel van de avond gedraaid i.v.m. donderdag Meppeldag.

Zaterdag 19 juli 2008
Bertel was al druk aan het malen toen ik aan kwam. Albert trok zijn overal ook net aan. We zijn weer compleet! Verder waren vanmiddag nog aanwezig Marten de Jong, Alex Buist, Elske van der Werf, Bertel Zomer en Edo uit Surhuisterveen (Feanstermoune) een jonge enthousiaste molenaar die de hele middag aanwezig geweest is. Mijn neefje Merten liep ook nog de hele middag mee. Kortom een volle bak.
We hebben nog gemalen, maar de wind liet het al snel afweten. De regen kwam in bakken naar beneden en de ene na de andere donderklap zorgde ervoor dat we de molen deze middag wel erg vaak aan de bliksemafleider hebben moeten zetten. Verder het aandrijfwiel voor onze maalstoel samen met Cor Eerkes met behulp van veel lijm en lange spijkers verstevigd. Tegen 19.00 uur afgezeild. Omzet 50,-
Kees Vanger

Donderdag 24 juli 2008
Bertel Zomer en Alex Buist hebben vandaag de molen weer bemand. Er stond een prachtige oostenwind en het was ook schitterend weer. Er is flink gemalen waardoor we komende zaterdagmiddag (met een slechte windvoorspelling) weer genoeg voer hebben voor onze klanten.

Zaterdag 26 juli 2008
Het klussen thuis kostte me meer tijd dan in verwacht had. Daarom kwam ik pas tegen tweeën bij de molen aan. Gelukkig draaide de molen met zijn vier zeilen. Niet echt hard maar er zat in ieder geval beweging in.
Het was verder een bijna windstille dag en het was drukkend en vies plakkerig warm. Nou niet mijn meest favoriete weertype. Ondanks de warmte liepen er toch nog een vijftal enthousiastelingen rond. Er was weinig te doen. De griezen die te lang in de molen stonden deze keer maar weer eens als sponsoring gegeven aan de beheerder van het dierenparkje bij ons in de buurt. De molen hield er na een half uurtje al mee op. De wind was nagenoeg finaal weg. Ik besloot dan ook om maar wat eerder te stoppen.
Toen de molen al bijna geheel ingepakt was (al rond half vier!) kwam Kees de Haas, molenaar uit Zuid-Holland, weer eens langs. Onder het genot van een pilsje met elkaar wat zitten bomen over allerhande zaken. Zo werd het toch nog een leuk slot van deze nogal saaie middag! Nu maar hopen dat we volgende week zaterdag eindelijk weer eens een lekker woei krijgen.
Omzet € 20,-. Aanwezig: Albert Kreulen, Alex Buist, Marten de Jong, Elske van der Werf, Bertus van Dijk en Kees Vanger.
Kees
 
AUGUSTUS 2008
Zaterdag 2 augustus 2008
De molen heeft weer gedraaid vandaag, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hij bewoog. Hij kwam net rond. Ons gevlucht draait nogal zwaar en ondanks alle nieuwe smeermiddelen blijft het zwaar gaan. We wachten dan ook met smart op de nieuwe halssteen. Aangezien het mooi teerweer was snel naar Barelds, mijn vaste schilderswinkel, gereden om nieuwe houtolie te halen. Helaas 'wegens vakantie gesloten' Hierna doorgefietst naar de dierenspeciaalzaak om 'scherp zand' te halen. Ik kwam terug met een mooie strooibus met scherpzand waaraan... een anijssmaak (lucht) zat. Dit hebben we op de molen door onze houtolie gedaan en het op de stellingplanken gesmeerd (zie foto's). Nu maar hopen dat het als antislipmiddel goed werkt! Vandaag heeft zich weer een nieuwe molenaar in opleiding zich aangemeld voor de molenaarscursus. Ene Willem uit Rouveen. Komende zaterdag wil hij al beginnen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!
Het was vanmiddag weer druk op de molen. Jaap Kuitert kwam nog even langs met een prachtige cd vol met illegale kopietjes van... Prachtig en ik kan ze erg goed gebruiken bij de opleiding! Verder waren aanwezig: Bertus, Bertel, Marten, Gert en Kees. Vandaag maar weer eens vroeg afgezeild. De wind liet het finaal afweten. JAMMER! Tegen 17.30 uur thuis. Omzet € 75,-
Kees Vanger

STANDERDMOLEN MET FOKWIEKEN.
Terwijl het kleine veerbootje om het uur aanlegt bij molen 'De Weert' in Meppel zijn Alex Buist en Bertel Zomer druk in de weer om een oude, vorig jaar in Tilburg aangeschafte, standerdmolen op te knappen en draaivaardig te maken (zie foto's). Omdat ze het een leuke uitdaging vonden hebben ze het beschadigde Oudhollands verwijderd en vervangen door fokwieken. De molen moet ook lekker pittig kunnen draaien vinden ze! Schitterend priegelwerk maar het is ze uiteindelijk gelukt Ze zijn de hele week al aan het klussen met hun standerdmolen. Toch erg handig om een werkbank met heel veel gereedschap in de molen de te hebben. Molen De Weert heeft afgelopen week dan ook bijna elke dag gedraaid. Tussendoor werden er nog vele toeristen rondgeleid die soms van verre oorden kwamen. Al met al leuk om ze zien met hoeveel enthousiasme ze aan het werk zijn.
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=PB6XDRLK

Groet, Kees Vanger, die de afgelopen weken helaas thuis aan het klussen was.

En nu maar afwachten of er ook molen-fundamentalisten op het prikbord reageren!
Ja hoor……… Kijk maar: Gelukkig ook positieve reacties
Auteur: Patrick van Kessel
Jammer dat je zo'n mooi molentje verprutst met fokken. Volgens mij heeft geen van de standerdmolens in Nederland fokken. Van busselneuzen was nog te pruimen geweest maar fokken! Waarom niet gewoon origineel net als bijna alle echt standerdmolens een Oudhollands gevlucht?
Auteur: wvda
Hè bah, niet zo politiek-correct a.u.b! De standerdmolens van Retranchement en Nederasselt (lijkt op het model) hebben ook ooit fokken gehad. En nu is het dus teruggekeerd. Voor de fundamentalisten: heel historisch verantwoord dus.
Auteur: Rob Simons
Inderdaad, als je eens zou nakijken welke nog bestaande standerdmolens in Nederland en België stroomlijnwieken hadden, dan zou nog eens opkijken! In België stonden drie standaardmolens met fokken, en die molens waren ook nog eens van dezelfde familie (al zijn die fokken bij één molen weggerestaureerd en bij de andere vrijwel verdwenen door achterstallig onderhoud).
Auteur: Meelmuisje
Leuk molentje! Die fokken hebben jullie bijna het zelfde gemaakt zoals ik het heb gedaan met De Gooijer die hier in de tuin staat. Beide fokken zijn nog helemaal in orde
Gr, Thomas Griffioen

Zaterdag 9 augustus 2008
't Was al weer lekker druk op de molen. De molen draaide met vier volle, maar ook vandaag stond er niet echt veel wind. In ieder geval te weinig om eindelijk weer eens te gaan malen. Albert Kreulen nestelde zich al vrij snel voor de tv om maar niets te missen van de laatste ontwikkelingen van 'onze' sporters bij de Olympische spelen. Bertel Zomer was al weer snel verdwenen en is thuis snel onder de wol gedoken. Hij voelde zich nogal ziek. Verder waren aanwezig: William, Cor, Marten, Elske, Kees, Wietse, Alex en Willem. Willem heeft zich vorige week opgegeven voor de molenaarscursus. Hij kwam tegen half twee aanpruttelen in zijn schitterende T-Ford uit het jaar 1914 (zie foto's). Wietse, die sowieso al gek op dit soort auto's is, mocht dan ook mee voor een rondrit. Dat was dus genieten voor hem! Vandaag slechts voor 25,- euro verkocht. Het was dan ook vrij rustig met klanten en bezoekers. Samen met Cor nog eventjes gewerkt aan onze maalstoel. Wietse en Alex hebben zich de hele middag vermaakt met de miniatuur standerdmolen. Soms onder deskundige leiding van Willem. Komende week wordt er verder aan gewerkt. Alex heeft tegen 6 uur de molen afgezeild.
Kees

VERVOERSMIDDELEN MOLENTEAM DE WEERT MEPPEL
De enthousiastelingen van het molenteam van De Weert komen elke zaterdagmiddag wel op heel speciale vervoersmiddelen naar de molen.
Molenaar Albert Kreulen en William Hoogeveen komen nog steeds trouw op hun 'gewone' fiets.
Kees Vanger komt op zijn oude Gazelle fiets die bijna 60 jaar oud is (een kruisframe).
Bertel Zomer komt vaak al pruttelend aan op zijn opgevoerde Spartamet (of de laatste tijd met zijn 'opknapauto' van enkele honderden euro's ).
Molenaar in opleiding Alex Buist komt elke zaterdagmiddag helemaal uit Groningen (Winsum) met de trein (pa is machinist).
Onze hulp in de winkel Bertus van Dijk scheurt nog steeds te hard naar de molen op zijn niet opgevoerde Scootmobiel.
Molenaar in opleiding Marten de Jong komt in zijn fourwheeldrive Subaru.
Molenaar in opleiding Cor Eerkes komt zo nu en dan bij ons aan de kade met zijn prachtige opduwer 'Oldtimer'.
Molenares in opleiding Lia van der Mark ligt soms weken met haar prachtige zeetjalk Viod (voorwaarts is ons doel) bij ons aan de steiger.
Vandaag kwam molenaar in opleiding Willem Varekamp wel met een heel speciaal vervoersmiddel naar de molen. Een juweeltje van een T-Ford. Zijn trots een prachtige oude T-Ford uit het jaar 1914 stond dan ook trots te pruttelen en te pronken bij de molen. De jongste mulder Wietse mocht zelfs een tochtje mee maken in dit rijdend monument, waarvan je de ruitenwissers zelf met de hand moet bedienen.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=OFYWQU77

Kees, namens de vele vrijwilligers (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=oQ69x1YZT_c

VIER NIEUWE MOLENS BEZOCHT
Zondag 10 augustus samen met Erin de Jonge, de mulder van de Wieker Meule, toch nog even een rondritje gemaakt. Deze keer was ons doel: (bijna) NIEUWE MOLENS.
De volgende molens hebben we bezocht:
De Koe te Ermelo
De Hoop te Bunschoten
De Windhond te Soest
Molen Fakkert te Hoonhorst, die nog in de procedure tot herbouw zit
Molen Massier te Nieuwleusen. Molenmaker Johannes Kooistra heeft net de stelling geplaatst en gaat de komende weken met de molenwielen aan de slag.
Al met al een leuk tochtje. We waren nogal onder de indruk van molen 'De Windhond' te Soest, die er niet alleen erg mooi uit zag maar ook op een fantastische locatie staat.
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=AZLDBZGX
Groet, Kees Vanger en Erwin de Jonge

MOLEN DE WEERT IN ACTIE OP YOUTUBE
Toen ik vanmiddag molen 'De Weert' zag draaien ben ik snel naar huis gegaan om mijn camera op te halen. Deze keer niet om foto's te maken, maar om ook eens een keer met mijn camera filmopnames te maken. Bertel en Alex waren druk aan het malen. De wind was pittig en erg vlagerig. Gelukkig hebben ze vanmiddag onze meelvoorraad weer mooi op peil gebracht. Deze vele opnames heb ik in Moviemaker samengevoegd tot een filmpje. Leuk werk trouwens! De muziek is van Pinkfloyd. Kijk maar een op:
http://nl.youtube.com/watch?v=jwGimCdCMcw

Donderdagavond OPTOCHT DONDERDAG MEPPELDAG
Rond zeven uur begon de optocht. Het startteken voor de feestwagens was het draaien van de molen. Erg lastig met weinig wind. Dus vang eraf en toch maar duwen met een stel. Het lukte, maar enige minuten hiervoor hadden we bij het duwen bijna de voorzitter onder één van de wieken. Hij had niet zo snel door dat wanneer je een wiek wegduwt er een nieuwe voor in de plaats komt. Gelukkig hadden we hem goed in de peiling en liep het gelukkig goed af. Altijd je koppie erbij houden dus! Verder was het erg sfeervol op de molen. zelfs de jury stond vanaf de stelling de wagens te bewonderen. Alex heeft rond 9 uur de molen afgezeild.
Kees

Zaterdag 16 augustus 2008
Toen ik zaterdagmorgen rond 10 uur bij de molen langsfietste om even een in de stad een terrasje te pakken, waren Bertel en Alex al druk aan het opzeilen. Dus niet alleen vanmorgen maar bijna de hele week zijn ze op de molen geweest. Ik kwam pas tegen één uur op de molen. Het was prachtig mooi weer maar ook deze zaterdag weer erg weinig wind. Het is maar goed dat Alex en Bertel afgelopen woensdag veel gemalen hebben. Alhoewel de verkopen door het mooie weer vanmiddag erg tegenvielen.
Omdat het weer zo mooi was hebben we de brandhaspel geheel uitgerold en naar boven getrokken. Lekker in de korte broek met een emmer sop en twee luiwagens hebben we de weeg en de staart bijna weer blinkend wit gekregen. Aanwezig vandaag: Marten, Kees, Alex, William, die elke keer weg duikt wanneer ik een foto wil maken (zie foto's) want het is toch gelukt!) Bertel en Bertus. Tegen half vijf ben ik vertrokken i.v.m. een feesie. De anderen zijn doorgegaan en hebben de beide stenen van ons maalstoeltje met kettingtakels verwijderd (zie foto's). We willen de kwaliteit van de stenen controleren. Bovendien moet de bolspil nog bijgewerkt worden. Omzet € 20,-
Kees

Zaterdag 23 augustus 2008
Rond half tien al op de molen. Er stond maar weinig wind. dus eerst maar een bakkie koffie gezet. Na het smeren van kap en kruiring heb ik de molen opgezeild. Wonder boven wonder draaide de molen ook nog. 's Morgens vroeg al drie molenars uit Friesland op bezoek. De eerste twee uit de omgeving van Stiens. Echte poldermolenaars. Een van de molenaars was Sipke koning, die zelf bedrijfsmatig molenzeilen maakt. Zie: http://www.koning-molenzeilen.nl/ De m.i. erg praktische opleiding van de Friezen levert in ieder geval wel heel erg enthousiaste molenaars af. Een tweetal mensen van Holland Heritage stond in hun zwarte A-Team busje vlak bij de brug om opnames te maken. Aangezien de wind tijdens ons gesprek nogal geruimd was, heb ik de molen snel op de wind gekruid. Konden ze in ieder geval opnames maken van een redelijk vlot draaiende molen. De opnames zijn over een tijdje via een trailer te bewonderen op: http://www.hollandheritage.tv/
Bertel Zomer en Elske van der Werf hebben een groot deel van de dag met molen 'De Vlijt' gedraaid (zie foto).
Bij een bezoek aan Bertel, die weer eens vroeg uit zijn nest gekomen is, ben ik nogal geschrokken van de 'staat' van de molen. Slechts 7-8 jaar oud en zeer slecht verzorgd. Onvoorstelbaar en erg zorgelijk!!! Vandaag voor € 70,- euro verkocht.
Aanwezig: Bertel Zomer (voor een deel) Marten, Bertus, Albert, Cor, Kees en een nieuw lid in opleiding Wim Degeling. De club wordt alsmaar groter. Geen probleem hoor! Ondertussen heeft Cor nog een onderdeel van de maalstoel bijgewerkt en hebben we tegen 19.00 uur afgezeild. Een lange en erg relaxte sfeervolle dag!
Kees Vanger

BOTEN EN MOLENS
Niet alleen molens hebben mijn warme belangstelling, maar ook scheepvaart. Vooral de kustvaart is iets wat me mateloos interesseert. Afgelopen week ben ik druk in de weer geweest om alle foto's te scannen die ik vroeger, toen ik (o.a.) in vakanties als matroos op diverse coasters (kustvaarders) gevaren heb. Een viertal schepen waar ik in de periode 1972 tot en met 1978 op gevaren heb. Ik heb daarna alle foto's in Moviemaker gezet. Dat klinkt erg simpel maar was het zeer zeker niet. Vooral niet wanneer je computer een aantal keren goed vast loopt heb je er flink de pest in. Dus alles maar weer opnieuw invoegen en aanpassen. Zucht! 's Nachts om 3 uur (!!) is het me dan uiteindelijk toch gelukt om alles zo in elkaar te zetten zoals ik het zelf wil. Dus met veel extra functies inschakelen etc. Het uiteindelijke resultaat staat nu op YouTube. Kijk maar eens op: http://nl.youtube.com/watch?v=1Jp1ka3FLxQ

Zaterdag 30 augustus 2008
Afwezig i.v.m. een familieweekend in Hindelopen.
 
SEPTEMBER 2008

WOENSDAG 3 SEPTEMBER DE MOLENMAKERS AAN HET WERK
Woensdag 3 september samen met Jaap Kuitert bouwbedrijf Bertus Dijkstra in Sloten bezocht. Johannes Kooistra en nog een aantal andere molenmakers waren druk in de weer met de bouw van de kap en vele onderdelen voor molen Massier te Nieuwleusen. Molen Massier blijft geen romp, maar wordt gelukkig een volledige maalvaardig molen.
De molenstichting w.o. Marten de Jong die al jaren bij ons op de molen komt, heeft er dan ook hard voor gevochten om alles voor elkaar te krijgen en de eerste twee molenaars hebben ondertussen hun diploma al gehaald. Midden oktober wordt de kap geplaatst. Kortom het gaat nu erg snel.
Aangezien het erg boeiend was in de werkplaats heb ik vele foto's gemaakt. Verder nog enkele filmpjes. Helaas valt de kwaliteit mij nogal tegen. Toch maar eens naar de juiste instellingen kijken. Al met al is het de moeite waard om eens naar dit boeiende ambachtelijke molenmakerswerk te kijken!
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=TK6NHJHC

De filmpjes en de foto's staan ook op YouTube: http://nl.youtube.com/watch?v=CwSbnS0a5_E
Groet
Kees Vanger en Jaap Kuitert

Zaterdag 6 september 2008
Tegen 8.30 uur al druk in de weer met het sjouwen van vele bananendozen met allerlei boeken in de vrachtwagen. De bestuurder was Bertel, die de auto feilloos door de smalle ruimtes manoeuvreerde. Onder de bezielende leiding van onze oud-voorzitter Gerard Voord werd er in de stad weer een boekenmarkt georganiseerd. Het zag er weer sfeervol uit.
Tegen 13.00 uur op de molen. Terwijl Molen de Vlijt al driftig zijn rondjes stond te draaien, moest onze molen nog opgezeild worden, maar er moest natuurlijk wel eerst gesmeerd worden. Ik heb in alle rust de kap eens goed gesmeerd. Hierna de molen met zijn blote benen laten draaien.
Toen de eerste leerlingen kwamen de molen samen opgezeild. Helaas was er net te weinig wind om te malen. Onze voorraad is weer erg minimaal. Aanwezig vandaag: Albert, Bertus, Kees, Cor, Wim, Willem Varekamp en Willem Lambrechtsen. Vandaag veel dingen uitgelegd en besproken. Bertel, Alex en Wietse waren vandaag druk in de weer met molen De Vlijt. Omzet € 90,-
De opbrengst van de boekenbeurs was € 800,-
Kees

Woensdagavond theorieavond Onderwerp: maalwerktuigen van de korenmolen.
"Laten we maar niet al te veel schuiven met tafels en stoelen," was mijn eerste reactie. Ik wist niet precies hoeveel cursisten op deze avond af zouden komen. Nou... hadden we het maar gedaan. Maar liefst 18 personen kwamen opdagen. Een mooie start dus. Ik had van Lammert Groenewold een prachtige CD ontvangen over de werking en opbouw van Kap/achtkant/vijzel en zelfzwichting. Allemaal animaties. Leerzaam en prachtig van opbouw. Ik was dan ook erg gemotiveerd om een deel van dit materiaal te laten zien. Helaas pikte mijn leen-laptop de beelden (pps bestanden) niet op en moest ik snel de opbouw van de avond aanpassen, terwijl bij mij thuis alles als een tierelier liep. Toch maar eens uitzoeken hoe dit kan.
Doorgegaan tot 21.45 uur. De molen heeft deze keer niet gedraaid. Het was praktisch windstil en om nou voor noppes meer dan 180 graden te kruien is dan echt iets te veel van het goede
Kees

Zaterdag 13 september 2008
Molen de Vlijt draaide tegen 10 uur prachtig versierd zijn rondjes. Bertel en Alex helpen molenaar Arco Pierik, die nog steeds zit te kwakkelen met zijn rug. Nu maar hopen dat de operatie die hij een maand geleden heeft gehad hem weer vlot op de been brengt.
I.v.m. monumentendag was er een prachtige wandelroute door de stad uitgezet. Molen De Vlijt was het startpunt van deze speciale dag. Bertel en Alex hebben de hele dag door bijna 200 bezoekers gehad. Ondertussen hebben ze ook nog veel mos en algen van de molenrond af kunnen schrapen. Dit alles ter voorbereiding van de klusdag op zaterdag 20 september waarbij we, deze nogal qua onderhoud verwaarloosde molen, eens een flinke beurt willen geven!
Albert Kreulen heeft molen de Weert opgezeild. Toen ik tegen 13.30 uur aanwezig was zijn we (na een bakkie bruin) snel gaan malen. Er was eindelijk weer eens een mooi windje. Al met al bijna 150 kg tarwe gemalen. Het was druk in de molen. Veel bezoek, veel actie. Zo zie ik het graag!
Met Cor Eerkes zijn mooie opduwer met de mooie naam "Oldtimer" nog met zijn vijven een prachtig tochtje gemaakt op het Meppeler Diep. Arend Bijker, (zie foto) die op 20 oktober examen bij ons op de molen doet en veel geoefend heeft met vang en zeilen, mocht ondertussen oppassen. Al met al een prachtige winderige dag met schitterend mooi weer. Tegen 19.30 uur afgezeild
Omzet € 110,- Aanwezig: Bertel, Alex, Cor, Willem, Bertus, Kees, William, Elske en Albert.
Kees Vanger

Dit mailtje nog snel even de deur uitgedaan!
KLUSDAG ZATERDAG 20 SEPTEMBER OP MOLEN "DE VLIJT" TE MEPPEL.
Zaterdag 20 september gaan we molen "De Vlijt" een stevige beurt geven.
Na veel gebel, geregel en overleg met Arco, de beneden buurman, stichting molen "De Vlijt" en vele anderen is de organisatie voor de klusdag van a.s. zaterdag rond.
De bestelling voor algendoder; kwasten; bokkenpoten, verf en maar liefst 60 liter ecoleum (van Koopmans) is net de deur uit! ( rond de € 800,- !!!)
De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. Vandaag is er door Bertel en Alex al veel mos en algen verwijderd van de romp. Dat was echt nodig!
Afgelopen woensdag is het baliehek door Elske van der Werf en Henny van der Werf grondig schoongepoetst.
De steekborden zijn al verwijderd en worden zaterdag voorzien van een nieuwe verflaag.
Kortom we gaan er zaterdag stevig tegen aan.

Wat gaan we doen?
* De romp in de ecoleum zetten (250 vierkante meter!) We zien wel hoe ver we komen.
* verven van alle steekborden
* kistramen verven
* baliehek verven
* eventueel heklatten in de lijnolie zetten.

Tot nu toe hebben 14 personen zich opgeven voor de klusdag
Nieuwe enthousiastelingen zijn nog steeds van harte welkom. (een deel van de dag mag ook)
We beginnen om 9.30 uur. Voor broodjes wordt gezorgd.
Samen proberen we er een actieve maar ook gezellige dag van te maken!
Je hoeft geen gereedschap, kwasten e.d. mee te nemen. Het meeste werkmateriaal is aanwezig.
Groet. Kees Vanger.
EN NU MAAR HOPEN DAT HET MOOI WEER WORDT!
TOT ZATERDAG.

Dinsdag 16 september 2008
De bestelling van de verf is binnen. Met dank aan de snelle en vlotte hulp van Bert de Ruiter van verfgroothandel Olyslager uit Dokkum. Afgelopen nacht is de gehele bestelling naar Meppel gebracht!!! Bertel heeft alles opgehaald. Helaas waren er waren er wat problemen met de betalingen. Uiteindelijk is het na veel gedoe toch nog gelukt! Vandaag is de halve romp bespoten met algendood. Morgen wordt er verder gewerkt.

WOENSDAG 17 SEPT. VOORBEREIDING KLUSDAG A.S. ZATERDAG.
De laatste tijd is er al veel werk verzet op Molen de Vlijt te Meppel. De afgelopen 6 jaar is er helaas bijna geen onderhoud aan deze robuuste molen verricht. Erg jammer! Daarom hebben we vanuit Molen de Weert het initiatief genomen om de molen eens een flinke opknapbeurt te geven. Het is alweer onze derde klusdag op een molen in de buurt.
Afgelopen week is er al veel voorbereidend werk verzet op "De Vlijt".
Vandaag zijn Bertel Zomer en ik van 's morgens 9 tot vanavond 9 uur al krabbend en balancerend op de ladder aan het werk geweest om de romp zoveel mogelijk mos en algenvrij te maken, waardoor we zaterdag de romp direct in de ecoleum kunnen zetten.
We zijn nog niet helemaal klaar, maar het grootste deel is nu schoon gekrabd.
Helaas konden we niet helemaal tot de kap komen. Te hoog voor onze grootste ladder. Dat moet dus nog! We kregen gelukkig nog hulp van Willem Varekamp, molenaar in opleiding, die de balie eens flink geschuurd heeft. Verder hebben we de romp met een algendoder bespoten. Zaterdag komt er een ploeg van 14 personen ons versterken om verder te gaan met deze grote klus. Het weer werkt in ieder geval erg goed mee.
De foto's van vandaag staan op:
http://www.mijnalbum.nl/Album=BKFWZTRY
groet, met spierpijn van:
Kees Vanger, Bertel Zomer, Willem Varekamp, Elske van der Werf

Zaterdag 20 september 2008 Molen de Weert
Albert Kreulen en Bertus van Dijk hebben vandaag de werkzaamheden in molen De Weert op zich genomen. Omzet € 95,- De rest van de ploeg was aan het klussen op Molen de Vlijt.

Zaterdag 20 september 2008 KLUSDAG OP MOLEN DE VLIJT MEPPEL
Vandaag was het weer de derde klusdag die ik georganiseerd heb. Deze keer hebben we ons ontfermd over Molen de Vlijt te Meppel. Zes jaar achtereen een molen niet onderhouden levert dan ook een erg verwaarloosde molen op. We begonnen ons als molenaars zorgen te maken! Vandaar onze klusdag.
Afgelopen week is er al ontzettend veel krab- en schuurwerk verricht. De gehele romp is schoongekrabd, behandeld met algendoder en daarna in zijn geheel stevig geschuurd. Een gigantische klus (rond de 250 vierkante meter).
Vandaag op de klusdag is er echt iets groots verricht.
Maar liefst 18 klussers (zie foto) kwamen op de oproep af zwaar bewapend met verlengsnoeren, stofzuigers, krabbers, schuurmachines etc. Een erg hardwerkende, gemotiveerde en sfeervolle ploeg uit diverse provincies zelfs.
Wat is er vandaag ontzettend veel werk verzet. Echt ongelooflijk. De romp is nu geheel geschuurd en bijna voor driekwart geverfd. De hele balie is geschuurd en geverfd. Het kruirad ziet er weer netjes uit. De staart is door onze 70 jaar jonge Willem al balancerend op een wiebelend trapje geschuurd en geverfd. Alle kistramen zitten weer in de verf en alle steekborden zijn weer mooi groen.
Geholpen door deze groep vrijwilliger en het ontzettend mooie (werk)weer van vandaag, maar ook van afgelopen week, zijn we dan ook veel verder gekomen met onze werkzaamheden dan we ooit van te voren hadden durven dromen. We zijn nog niet klaar en gaan komende week verder.
Al met al kunnen we terug zien op een prachtige klusdag!
De vele foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=XPUY883Q
Groet, namens alle klussers,
Kees Vanger

Maandag 22 september 2008
Ik was vandaag bijna eerder de school uit dan de kinderen. Snel naar huis gereden en mijn oude verfkleren aangetrokken en als de wiedeweerga naar Molen de Vlijt gereden. Bertel en Elske waren al aanwezig. Elske kon vandaag bij Olyslager geen ecoleum meer krijgen en is daarna in één streep door gereden naar Emmen om aldaar nog 10 bussen op te halen.
Samen met Bertel de laatste resten van de molenromp geverfd. We zijn aan de noordkant begonnen. Het was nogal frisjes op 10 meter hoogte om te verven. Gelukkig nam de wind in de loop van de avond af. Het laatste veld werd in het donker geverfd. Gelukkig sprong de buitenverlichting van de molen aan. Tegen 21.00 uur waren we klaar. We moesten ook wel, want de lange ladders moesten weer terug naar onze sponsor nl. Bo-rent. Tevens hebben ze ons twee veiligheidsgordels mee gegeven. Klasse! De ladders werden zelfs gebracht en gehaald. Wat wil je nog meer?
Hierna alle ladders schoongemaakt en weer naar beneden laten zakken. De hele molen schoon gekrabd, geschuurd en gevergd. Ongelooflijk... maar waar!
Kees, Bertel, Elske

Bericht in de Meppeler courant van woensdag 24 september:
OPKNAPBEURT MOLEN DE VLIJT BIJNA AFGEROND
MEPPEL - De werkzaamheden aan molen De Vlijt in Meppel zijn bijna voltooid. Het grootste werk is verricht, maar het afronden zal nog enkele dagen in beslag nemen.

Afgelopen zaterdag werkte Kees Vanger, molenaar van De Weert, met 18 man sterk de gehele dag aan molen De Vlijt. Hoewel de opknapbeurt nog niet helemaal klaar is, mag het resultaat er al zijn. De Vlijt kreeg een nieuwe lik verf en werd van mossen ontdaan.
Vanger is met andere vrijwilligers al ruim een week bezig om De Vlijt een flinke onderhoudsbeurt te geven. 'We zijn begonnen met het verwijderen van het mos en het schuren van de molen,' legt Kees Vanger uit. 'Afgelopen zaterdag hebben we driekwart van de molen in de verf gezet. Niet alleen de romp, maar ook de staart en het hekwerk. Ik denk dat we alleen al 1400 euro kwijt zijn aan de verf.'

Vanger, die wel vaker klusdagen op andere molens heeft, vond de opknapbeurt van De Vlijt hoognodig. 'Molenstichting De Vlijt heeft zijn best gedaan om deze molen te realiseren in de binnenstad, maar ze zijn echter vergeten om het te onderhouden. Het was schrikken om te zien dat een molen in zes jaar tijd zo achteruit kan gaan.' Kees Vanger kon het niet langer aanzien en is blij dat de molen binnen enkele dagen weer tot één van de boegbeelden van Meppel behoort.

Zaterdag 27 september 2008
Toen ik om 11 uur bij de molen kwam stond Jan Vermeulen me al op te wachten. Hij komt uit Soest (molen De Windhond, een net gerestaureerde splinternieuwe molen op een fantastische locatie (zie: www.windhond.nl) en komt alvast oefenen voor het examen op maandag 20 oktober op onze molen. Samen de hele molen uitgebreid bekeken. Rond 1 uur kwam de één na de andere binnen druppelen. Het was fantastisch mooi weer, maar het waaide voor geen meter. Vanmiddag is er dus meer met de zeilen dan met de vang geoefend.
Aanwezig vandaag: Jan Vermeulen, Kees Vanger, Bertel, Alex, Cor, Wim, Willem, William, Albert, Marten, Bertus en Arend Bijker die ook voor het komende molenaarsexamen komt oefenen. Al met al een hele club. Erg sfeervol!
's Middags nog even naar De Vlijt gegaan, waar Bertel en Alex aanwezig waren. Aan het eind van de middag de witte zeilen vervangen door de bruine. (zie foto). De kraaien en spreeuwen maken er op het moment wel echt een zootje van met hun nogal kleurrijke uitwerpselen. Daarom vervangen we de kleur wit dan ook voor bruin. Omzet vandaag met te mooi weer en doordoor wel erg weinig bezoek toch nog € 40,-
Kees

Maandag dinsdag 29 en 30 september 2008
Bertel heeft de wipstok van Molen de Vlijt naar binnen gehaald. De wipstok zag er nogal verfomfaaid uit en had hier en daar al verrotte plekken. Bertel en Alex hebben alles schoongekrabd en in de verf gezet.
 
OKTOBER 2008
MOLEN MASSIER TE NIEUWLEUSEN (op prikbord)
Maandag jl. is de kap voor molen Massier vertrokken vanaf molenmakerij Bertus Dijkstra uit Sloten naar Nieuwleusen. Dinsdag en woensdag is een hele ploeg bezig geweest, ondanks de stevige plensbuien, om de kap weer in elkaar te zetten. Van de toekomstige molenaar Roel Kleen een hele reeks foto's ontvangen. Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=4L6ZTOTF

Misschien ook een molen met een erg hoog "Ikea gehalte". Ach…. maar wat is het prachtig om dit molenmakerswerk tegenwoordig nog te kunnen aanschouwen en wat wordt het mooi. Molenmaker Johannes Kooistra, Willem Dijkstra en de andere molenmakers doen hun best om deze molen zo historisch verantwoord neer te zetten. Net als de door Johannes herbouwde molen De Weert te Meppel, die nu alweer een erg levendige geschiedenis van 10 jaar achter zich heeft.
Kees Vanger, molenaar van een zgn. IKEA molen (grrr…)

UITZENDING WERELDERFGOED
Bij dezen wil ik een ieder aanraden om naar de documentaire over ons werelderfgoed te kijken. Prachtig gefilmd en veel boeiende achtergrond-informatie over het waterbeheersing in de Alblasserwaard en het wel en wee van de poldermolens van Kinderdijk. Echt de moeite waard. Zie: player.omroep. http://player.omroep.nl/?aflID=7989011
Kees Vanger

Zaterdag 4 oktober 2008
Rond 12.30 uur op de molen. Rob Ruitenbeek uit Utrecht zou vandaag komen om alvast wat te oefenen voor het komend examen dat bij ons op de molen wordt afgenomen. Er stond niet al te veel wind vandaag, maar de windvoorspellingen voor het eind van de dag waren prima.
Albert Kreulen was op weg naar Praag en Bertel en Alex waren 's morgens vroeg al vertrokken naar Zuid-Holland om daar molens te gaan bekijken. Na het oefenen met de vang en de zeilen, zijn we toch maar begonnen met malen. De meelvoorraad is minimaal en ik heb ondertussen het meel al bij diverse molens op moeten halen, zoals 50 kg Duitse tarwe van de Sterrenberg en heel wat griezen uit De Wijk. Het is niet aan te slepen… Ik heb onze Marokkaanse klanten dan ook stevig op het hart gedrukt om binnen de vele familieleden niet verder te vertellen dat we op molen De Weert griezen verkopen. Gewoon geheim houden dus! Zou het werken? Ik heb zo mijn twijfels.
Vanmiddag de gehele voorraad Hollandse tarwe eerst gebroken en daarna gemalen. Rond de 175 kg. Vandaag lekker lang doorgegaan. De wind nam tegen de avond toe tot een lekker pittige woei. De molen heeft heerlijk staan draaien. Genieten dus! Na afloop de as nog even gesmeerd en geconstateerd dat de temperatuur van de as na een dag draaien prima was (handwarm). Samen met Wim Degeling de molen nog even goed schoongemaakt en tegen 19.00 uur afgezeild. Een lekkere sfeervolle dag. Omzet € 95,-
Kees

Zaterdag 11 oktober 2008
Tegen 12.30 uur op de molen. Rob, Jan en Arend zouden weer komen om te oefenen voor hun molenaarsexamen. Margreet heeft gisteren samen met Bertel ook al geoefend. De molen was al open en Elske was al weer druk aan het werk om diverse klanten te helpen. Albert Kreulen excuseerde zich, want hij moest (weer) klussen bij zijn zoon. Bertel had het druk met het versjouwen van allerlei bielzen. Hij heeft vanmorgen nog wel even twee uurtjes met De Vlijt gedraaid. Zonder de borden in. Bertel nu ook al een luie molenaar? Ik heb maar geen foto's gemaakt, want het commentaar op een foto's met een molen met vier volle zeilen en geen borden in is vernietigend. Ben je dan een slimme of enigszins luie molenaar?
Molenaar in opleiding Wim Degeling kwam in zijn splinternieuwe overall met het mooie logo van ons molenaarsgilde de blits maken (zie foto) Nou niet dus hè! Veel te schoon en veel te netjes... en wij maar allerlei klussen bedenken om ervoor te zorgen dat er wat vlekken op zijn overall kwamen. Helaas nog niet gelukt. Volgende week komt er een nieuwe poging!
Jan Vermeulen, Rob Ruitenbeek, Arend Bijker (zie foto) hebben vandaag veel geoefend met diverse zeilvoeringen. Vandaag helaas weer niet gemalen, want er stond te weinig wind, maar het was gelukkig fantastisch mooi weer en dat maakt veel goed. Aan het eind van de dag was alle meel dat we vorige week nog gemalen hadden (175 kg) bijna weer geheel als sneeuw voor de zon verdwenen. Het loopt letterlijk de molen uit! Omzet vandaag dan ook rond de 150 euro. Er moet dus de komende week flink gemalen worden!
Verder nog bezoek gehad van Johannes Kooistra en Teun Vellinga (onze voorzitter van Het Gilde) met een hele aanhang. Veel bezoek en klanten gehad. Tegen 17.30 uur afgezeild en samen met Cor Eerkes nog een prachtig tochtje op het Meppelerdiep gemaakt met zijn prachtig opduwertje genaamd "Oldtimer" (zie foto).
Aanwezig vandaag: Jan Vermeulen, Rob Ruitenbeek, Arend Bijker, Elske van der Werf, Bertus van Dijk, Wim Degeling en Kees Vanger.
Kees

Maandag 13 oktober
Eindelijk is de schilder dan aan de slag gegaan. Bertel is de hele dag aanwezig geweest en is druk bezig met het maken van een nieuwe molen. Het onder- en boven tafelement zijn al klaar. Het was weer een enorm slagveld op onze steen- en kluszolder. Bertel zou het opruimen. Wanneer heeft hij er niet bij verteld!
Kees
P.S. De molen heeft bijna de gehele week gedraaid en Bertel is de hele week druk doen geweest met de bouw van zijn nieuw achtkant van ongeveer 1.30 meter hoogte. Ik maakte me nou niet erg populair toen ik vroeg of hij een prullenbak aan het maken was… Sorry!

Woensdagavond 15 oktober THEORIEAVOND OVER HET WEER
Vanavond is er in molen De Weert te Meppel een theorieavond over het weer gehouden. Altijd weer een boeiend maar ook moeilijk onderwerp. Gelukkig had ik vanavond een prima weeramateur uitgenodigd. Deze keer tweeëneenhalf uur bezig geweest om alle apparatuur bij elkaar te scharrelen. Mijn gereserveerde materiaal bleek uitgeleend te zijn. GLOEIENDE, GLOEIENDE... Rond 17.15 uur was het nog niet gelukt. Uiteindelijk heeft kantoorhandel Noordhuis me gered door een goede beamer te leveren. Fantastisch! Weg stress! Bijna had ik de receptioniste een dikke kus gegeven!, maar ja...
Gert Voerman heeft vanavond vol passie ons de basisbeginselen van depressies fronten etc. aan de hand van een erg duidelijke powerpoint presentatie uitgelegd. Een erg helder verhaal en puur gericht op de wind en de molenaars.
De eerste zolder van de molen was propvol. Maar liefst 40 molenaars in opleiding kwamen van heinde en verre op deze avond af! We hadden nog net genoeg stoelen! Al met al een boeiende avond. De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=DI7F6LP4
De gebruikte powerpointpresentatie staat hier: http://www.slideshare.net/keesvanger/uitleg-over-weer-en-wind-presentation/
Kees Vanger

VRIJDAG !5 OKTOBER 2008 MOLEN MASSIER TE NIEUWLEUSEN COMPLEET.
Van molenaar Roel Kleen vele foto's ontvangen die hij vandaag gemaakt heeft tijdens het plaatsen van de kap/het gevlucht/staart bij Massier te Nieuwleusen.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=NGTMJDSU
P.S. : Maandag of dinsdag komen de lange schoren eraan Alles natuurlijk onder het motto: ijs en weder dienende.
Her gehele proces van begin tot aan het eind is te Zien op; http://nl.youtube.com/watch?v=rDvT1_A1LSY&fmt=18
Of : http://nl.youtube.com/watch?v=rDvT1_A1LSY&fmt=6
Kees Vanger en Roel Kleen

BERICHT IN MEPPELER COURANT KAP EN WIEKEN OP MOLEN MASSIER
zaterdag 18 oktober 12:51
NIEUWLEUSEN - De molen van Massier staat weer in volle glorie aan het Westeinde in Nieuwleusen. Vrijdag zijn de nieuwe kap en de wieken geplaatst. Voor molenbouwer Dijkstra en zijn medewerkers was het een spannende en drukke dag.
Om de kap en wieken, met een totaal gewicht van 16 ton, op de achtkant van de molen te plaatsen, is een precies werk. Het weer werkte mee, weinig tot geen wind. De officiële opening staat gepland op 5 november en de eer is aan wethouder Evert Goldsteen om de molen het eerst zetje te geven. Voor die tijd wordt er wel een aantal keren proef gedraaid.
De Stichting Molen Massier heeft nu twee molenaars: Roelof Kleen en deze week is ook Jan Struik geslaagd voor de opleiding. Penningmeester Teus van den Brink zegt dat de restauratiewerken alleen mogelijk zijn door de subsidiebijdragen. De totale kosten om de molen weer maalvaardig te maken, bedragen 600.000 euro. Het stichtingbestuur wil ook de omgeving bij de molen ontwikkelen. Het bijgebouw dat aan de molen vastzit, wordt momenteel ook opgeknapt. De buitenkant ziet er al weer als nieuw uit vooral door de nieuwe plannen op het dak. Aan het interieur aan de binnen kant wordt door een groep vrijwilligers hard gewerkt.
Andere plannen die het bestuur in een masterplan voor de omgeving en bij de molen heeft geformuleerd zijn een theeschenkerij, een heemtuin, een inforuimte, een boomgaard en een plaats voor een groot scala aan activiteiten

Zaterdag 18 oktober 2008
De molen draaide 's morgens om 9 uur al. Bertel en Alex waren al weer druk in de weer met hun in aanbouw zijnde prullenbak… sorry molen. Snel 25 kg kruidkoekmix uit de molen gehaald en naar de Sterrenberg gebracht die lekker statig stond te draaien.
Toen ik tegen één uur weer bij de molen kwam liepen de vele klanten alweer naar boven. Alex, Bertel, Jan Vermeulen, Wim, Arend Bijker en Elske waren al aanwezig. Er werd ondertussen ook nog gemalen. De wind was redelijk, maar stond helaas net achter ons windscherm 'Reestoord' genaamd. Jammer. De zakken gemalen meel waren na anderhalf uur alweer verdwenen. Vandaag hadden we wel 60-70 kg griesmeel kunnen verkopen. Er is dan ook heel veel vraag naar. We hebben dus nee moeten verkopen. Omzet vandaag 160 euro!
Ondertussen ook nog 800 kg tarwe samen met Wim en Willem naar boven geluid. Een mooie basisvoorraad voor de komende twee maanden. De molen aan het eind van de middag opgeruimd voor a.s. maandag, want dan gaan Jan, Rob, Arend en Margreet op het zgn. "landelijke molenaarsexamen" laten zien wat ze waard zijn. We zijn benieuwd! Tegen 18.00 uur afgezeild.
Kees

WINDOVERZICHT EN ROUTES VAN DEPRESSIES
Op onderstaande links krijg je een prachtig overzicht van de loop van de depressies etc. en de windrichting/windverwachting.
Zie: http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_eur_1h_movd0.gif
En: http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/sto_cen_1h_movd0.gif

EEN GESLAAGDE EXAMENDAG IN MEPPEL
Vandaag hebben een viertal molenaars hun examen op Molen de Weert in Meppel afgelegd. Het was prachtig mooi weer en er was wind!
De volgende molenaars mochten laten zien wat ze waard waren.
1. Jan Vermeulen uit Amersfoort
2. Rob Ruitenbeek uit Nieuwegein
3. Arend Bijker uit Nijeveen
4. Margreet Versteeg uit Roderwolde
Na afloop kon de vlag uit, want iedereen is geslaagd!! VAN HARTE!
Vandaag staan er in ieder geval twee molens in de vreugd in Meppel.
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=LPTFZJO8
P.S. De examencommissie bedankt voor de vele tijd die ook zij in de molenaarsopleiding steken.
Groet, Kees Vanger
Verder nog een hele sympathieke verslaggeefster van Het Dagblad van het Noorden op bezoek gehad. Ze heeft er veel tijd voor vrijgemaakt om een verslag te doen van een examendag. Ze heeft zelfs, met toestemming van Arend Bijker, een deel van het examen mee mogen maken. Het uiteindelijke krantenartikel staat hier (zie foto)

MOLEN MASSIER TE NIEUWLEUSEN
Vanmiddag Molen Massier te Nieuwleusen bezocht. Molenmaker Johannes Kooistra zat bovenin de kap en was bezig met allerhande klusjes.
De schilders waren buiten druk in de weer en hadden moeite om in het nogal natte weer droge plekjes te vinden om het schilderwerk te verrichten. Buitenfoto's maken was dan ook nogal lastig i.v.m. de vele regen.
De molen heeft nog even gedraaid. Aanvankelijk erg rustig, maar na het plaatsen van de windborden en een lik reuzel op de lagering liep de molen lekker door. De geur in de kap van vers hout en lijnolie deed me denken aan dezelfde heerlijke luchten die in het begin ook in de kap van de splinternieuwe molen De Weert hingen. Het blijft elke keer weer boeiend om het prachtige molenmakerswerk te volgen. De klus is nog lang niet geklaard hoor! Het maalvaardig maken van de molen moet nog beginnen, maar tot nu toe staat er een prachtige molen. Vele vrijwilligers zijn druk doende om het bijgebouw op te knappen. Verder zijn vandaag (door een gespecialiseerd bedrijf) de bliksemafleiders geplaatst. Al met al schiet het lekker op!
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=3IIFOE7B
Zie ook: http://nl.youtube.com/watch?v=rDvT1_A1LSY&fmt=18

Zaterdag 25 oktober 2008
De molen draaide al weer volop toen ik aan kwam rijden. De balie glom al van verre. De schilders, die weer eens te laat aan hun verfklus beginnen, zijn er afgelopen week druk mee in de weer geweest. Lastig hoor... verven tussen al die buien door! Bertel, Alex, Elske en Wim waren al druk in de weer(t). Bertel (en Alex) hebben afgelopen week hard gewerkt aan hun nieuwe molen. Het achtkant wordt steeds mooier. De uitbrekers zitten er nu ook al aan. Ze hebben ook al een naam bedacht voor hun molen nl De Prullenbak.
Toen Willem, Marten, Cor, Bertus en Albert ook op de koffielucht afkwamen was ons team compleet. Na een sfeervolle koffiepauze hebben we snel de steen in het werk gezet, gebuild en zakken gevuld. Het was erg druk met bezoekers en vaste klanten. Al onze Marokkaanse klanten hebben we maar weer eens duidelijk gemaakt dat ze het binnen de familie niet verder moeten vertellen dat er op molen De Weert lekker griesmeel te koop is. We kunnen de grote hoeveelheden niet aanslepen. Misschien moeten ze voortaan ook maar hun bloem bij ons kopen en niet bij de prijsstunters, want bij het maken van bloem komen de griezen vrij! Misschien lukt het!
Bertel en Alex hebben nog een tweetal uurtjes met molen De Vlijt gedraaid.  Tegen 18.30 uur naar huis gegaan. Bertel en Alex zijn nog lang doorgegaan met draaien en met het bouwen van hun 'prullenbak' (zie foto) Omzet € 110,-
Kees

De schilders hebben afgelopen dagen met een verrijdbare steiger de stellingdelen schoongemaakt en weer prachtig wit geverfd.

MOLEN DE WEERT EN MOLEN DE VLIJT IN ÉÉN STICHTING?
De beide besturen van de twee molenstichtingen die Meppel rijk is hebben afgelopen week samen met de burgervader van Meppel overleg gehad over het samengaan in één stichting. De eerste aanzet is gegeven. Hoe het verder afloopt wordt over enige maanden wel duidelijk

BIOTOOP PROBLEMEN BIJ MOLEN DE WEERT
Woensdag 29 oktober heb ik een bezoek gebracht aan het gemeentehuis. Met dhr. Den Toom, van de groenvoorziening, gesproken over de vele bomen rond onze molen. We beginnen ons zo langzamerhand nogal zorgen te maken over de hoogte van vele bomen rondom onze molen. Dat kan in de toekomst nog wel eens voor grote problemen zorgen. Vooral omdat de bomen ten westen van de molen elk jaar weer angstig snel boven onze stellinghoogte uitkomen. Over 10 jaar staat er een gigantisch vervelend windscherm, spoiler etc. rond de molen. Er werd me niets toegezegd, maar er zal in de toekomst bekeken worden wat er eventueel aan te doen is. Verder zullen wij als molenaars op papier duidelijk moeten aangeven waar we toekomstige problemen verwachten. Daar gaan we dus z.s.m. mee aan de slag!
Kees
 
NOVEMBER 2008
FOTO'S HERBOUW DE WINDHOND TE SOEST (op prikbord)
Vandaag van Willem Varekamp, molenaar in opleiding, heel erg veel foto's ontvangen over de herbouw van molen "De Windhond" te Soest.
De foto's zijn gemaakt door Henk Dekkers die met zijn fototoestel het proces van de herbouw prachtig in beeld gebracht heeft.
Natuurlijk hebben oude molens hun charme en hun geschiedenis, maar ook nieuwe molens hebben zo hun charme en wat zijn er de afgelopen tientallen jaren prachtige exemplaren bij gekomen. Elke keer opnieuw is het weer erg boeiend om het bouwproces te volgen. De vele foto's (rond de 180) laten dit proces heel beeldend zien. Let alleen maar eens op het prachtige metselwerk van de molenromp en het schitterende molenmakerswerk! Voor de liefhebbers. Kijk maar eens op: http://www.mijnalbum.nl/Album=FK6T3YTH

PS. Helaas heeft Mijnalbum de volgorde van de foto's nogal door elkaar gehaald. Jammer, maar het was me net iets teveel werk om alles weer bij te werken!
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 1 november 2008
De molen draaide om 10 uur 's morgens al toen ik samen met mijn vrouw langs de molen fietste. Alex en Bertel waren al druk in de weer om de molen op de oosten wind te zetten. Pas tegen 13.30 uur was ik op de molen. Het hele De Weert team was aanwezig. Bertel en Alex waren de hele morgen al druk aan het malen geweest. Er stond dan ook al een stevige voorraad meel op voorraad. Toch hebben we vanmiddag nog rond de 100 kg Hollandse tarwe erbij gemalen. Vandaag bijna 400 kg gemalen. We willen weer naar grotere voorraden meel overgaan. Dat gepriegel van de laatste weken met te weinig meel op voorraad werkt alleen maar frustrerend.
Verder nog op een deel van onze (betonnen) ondertafelement een aantal pallets neer gezet om voortaan onze meelvoorraad te kunnen parkeren. Wim Degeling wil door de weeks ook wel wat klussen op de molen en heeft daarom een sleutel van ons juweeltje gekregen (zie foto).
Ik ben tegen 19.00 uur naar huis gegaan. Bertel en Alex begonnen bijna met de aanval op de heerlijk ruikende pizza die in de oven stond te wachten op twee hongerige wolven. De beide boys bleven op de pittig in het donker draaiende molen om verder te gaan met de bouw van hun molen. 't Zal wel weer een latertje worden denk ik zo!
Omzet vandaag € 110,- Aanwezig: Bertus, Elske, Wim, Willem, Cor, Bertel, Alex, Marten, Albert en Kees.
Kees

MOLENBAARDEN COLLECTIE
Er is weer een nieuwe update van mijn molenbaarden collectie.
Afgelopen jaar weer ontzettend veel foto's ontvangen. Vooral mijn vaste leveranciers en molenfotografen nl. Willem Jans en Harmannus Noot blijven me gelukkig elke keer weer erg mooie foto's sturen. De collectie wordt steeds groter en bestaat ondertussen al uit 1300 foto's. Allemaal keurig gerangschikt per provincie. Deze powerpointpresentaties zijn te vinden op: www.authorstream.com/User-Presentations/Kees/

Zaterdag 9 november 2008
De molen draaide al weer erg vroeg. Bertel en Alex zijn op het moment niet te stuiten. De molen heeft afgelopen week dan ook bijna elke dag gedraaid. Ondertussen wordt er stevig doorgewerkt aan de zelf ontworpen "speelmolen". Vandaag waren aanwezig: Marten, Albert, Alex, Bertel, Bertus Wim, Elske en Kees. We hebben vanmiddag niet zo veel gedaan. De klanten natuurlijk wel geholpen en diverse keren NEE verkocht bij de vraag of we nog griezen hadden. We maken geen griezen meer want de voorraad bloem is al veel te groot. Al met al vandaag voor 85,- euro verkocht. I.v.m de viering van mijn verjaardag tegen vijf uur naar huis gegaan. Bertel en Alex zijn doorgegaan tot twaalf uur!
Kees

OPROEP VIA E-MAIL
WOENSDAGAVOND A.S. THEORIEAVOND OVER DE WIP- EN DE STANDERDMOLEN.
Jaap Kuitert, die jarenlang molenaar/instructeur op een standerdmolen geweest is, geeft op woensdagavond 19 november uitleg over deze molens. We beginnen weer om 19.30 uur. 't Zal wel niet zo druk worden als de vorige keer, dus een ieder is weer van harte welkom om deze avond te bezoeken. Dus ook geslaagde molenaars! Extra achtergrond informatie is te vinden op:
Over de wipmolen zie:
http://www.slideshare.net/keesvanger/les-10-zp-wipmolen/
Over de standerdmolen zie:
http://www.slideshare.net/keesvanger/les-9-zp-de-standerdmolen/

****Voor de liefhebbers. Een prachtige reportage over HET WOUDAGEMAAL te Lemmer (die afgelopen week weer opgestart is) kun je vinden op: http://player.omroep.nl/?aflID=8079172
Een reportage over het ontstaan van de Beemster is te zien op: http://player.omroep.nl/?aflid=8174133
En voor degene die het nog niet gezien heeft is er nog een prachtige aflevering te zien over het werelderfgoed Kinderdijk met prachtige beelden en veel achtergrond informatie over het ontstaan en de werking van deze groep molens. Zie: http://player.omroep.nl/?aflid=7989011


(Vraag op het molenaarsprikbord.)
RECEPT OLIEBOLLEN VAN MOLENMEEL
Wij proberen op onze molen de verkoop van bloem wat omhoog te krikken. De vraag naar griesmeel is de laatste jaren met sprongen omhoog gegaan. Twee jaar terug brachten we bijna alle griesmeel naar de kinderboerderij in de buurt omdat we het aan de straatstenen niet kwijt raakten. Tegenwoordig kunnen het bij tijd en wijle niet aanslepen. Vandaag weer een "order" gekregen van 50 kg griesmeel. Veel Marokkanen bakken hier hun platte broden van. Deze groep Marokkaanse broodbakkers wordt steeds groter. We kunnen helaas niet ongebreideld gaan builen anders blijven we met teveel onverkoopbare bloem zitten. De vraag naar bloem is niet zo groot en tegen de prijzen van de Aldi en de Lidl (€ 0,39) kunnen we niet op. De inkoopprijs van een kilo tarwe is soms al hoger dan prijs van een kilo bloem van deze "stunters". Vaak halen ze daar dan ook hun bloem. Om de vraag naar bloem wat te stimuleren willen we de komende weken proberen om onze klanten te wijzen op oliebollen gemaakt van molenmeel. Bloem dus! Creatief omgaan met je molenproducten noemen we dat!
Daarom via Google op zoek gegaan naar recepten van andere molens. Er was heel erg veel keus, maar de verschillen per recept zijn nogal groot. Bij de één hoef je maar 10 gram korrelgist per kilo bloem te gebruiken, terwijl andere molens 35 tot 40 gram korrelgist per kg adviseren. Ook de hoeveelheden toegevoegde melk variëren nogal. Welke is nu de juiste? Ik kom er niet uit. Wie kan ons helpen aan een goed recept voor oliebollen gemaakt van molenbloem en korrelgist etc.
Namens de mulders van molen De Weert uit Meppel.
Kees Vanger

Zaterdag 15 november 2008
Toen ik tegen 11 uur aan kwam fietsen stonden de beide Meppeler molens er keurig versierd en vol in de zeilen bij. Bertel en Wim hebben het dus druk gehad. De Weert stond stil en de deur was op slot. Molen De Vlijt draaide ondertussen parmantig zijn rondjes (zie foto). Ik hoefde alleen maar de vang te lichten en de molen sprong lekker in een hoge versnelling. Aangezien ik naar de intocht van Sint en zijn zootje Pieten wilde, heb ik de zeilvoering maar iets verkleind, zodat de molen lekker rustig draaide. Snel naar beneden gegaan en de deur op slot gedaan. Het briefje op de deur "De molenaar is naar de sint" nog even snel op de deur gedaan. De Weert mocht een keer helemaal alleen draaien. Och het was lekker stabiel weer en dan moet het soms kunnen (al ben ik er niet zo gek op hoor!).
Aangekomen op de Vlijt waren Wim en Bertel al druk doende. De molen draaide lekker pittig en de vlaggetjes hielden het gelukkig prima. Bertel heeft in de molen van oude (dek) zeilen een soort hut (zie foto) gebouwd om de winter op een warme manier door te komen. Het zag er prachtig en sfeervol uit en het geheel was ook al ingericht met tafel, stoelen, koffiepot en verwarming. Een mooie tussenoplossing.
De sint is weer veilig in Meppel aangekomen, al had de sluiswachter moeite met het sluiten van de sluisdeuren. Het schutten duurde dan ook heel erg lang en allen maar blijven zingen (zie ginds kwam de stondboot….) Toen uiteindelijk de boot ook nog niet door de opening van de laatste brug paste was het festijn echt compleet. Na afloop snel naar de Weert gegaan, die ondertussen alweer met vier halven draaide. Albert Kreulen was ondertussen al op de molen gekomen. Na veel overleg en geklets toch nog maar gemalen. Al met al bijna 150 kg Hollandse tarwe.
Vanmiddag nog bezoek gehad van een 15 tal geestelijk gehandicapten uit Assen. Wat is het heerlijk om deze groep rond te leiden. Zo lekker spontaan. Ik heb er van genoten. Tegen 19.00 uur naar huis gegaan. Bertel is gebleven en van mijn zoon hoorde ik dat de molen tegen 12 uur 's avonds nog draaide.
Omzet: 110,- euro. Aanwezig: Albert, Bertel, Wim, Marten, Elske, Bertus, Cor en Kees.

WOENSDAGAVOND 18 NOVEMBER 2008 THEORIEAVOND
Molen de Weert heeft vanavond parmantig zijn rondjes gedraaid in het donker, want de stroom was helaas uitgevallen Gelukkig kon de theorieavond wel doorgaan, omdat onze "vergaderzolder" op een andere groep is aangesloten.
Jaap Kuitert, molenaar/instructeur die vroeger veel met een standerdmolen heeft gedraaid, heeft ons vanavond alle (nou ja alle….) ins en outs van de standerdmolen en de wipmolen aan de hand van prachtige foto's duidelijk gemaakt. Maar liefst 25 molenaars (zie foto) in opleiding uit een hele grote regio waren present. Jaap had ook zijn eigen gemaakt model van een prachtige standerdmolen meegenomen (zie foto). Aanschouwelijk onderwijs!! Zo kun je tenminste in de praktijk zien hoe stevig alles in elkaar zit en hoe de standerd opgebouwd is en wat voor belangrijke functie de steenbalk heeft etc. Al met al een boeiende en leerzame avond voor molenaars die niet zo vaak in aanraking komen met dit type molens! Tegen 23.30 uur hebben we de vang er maar eens op gegooid……. Morgen moet er weer gewerkt worden!
De foto's van de theorieavond en van Jaap zijn eigenhandig gemaakte standerdmolen zijn te zien op:
http://www.mijnalbum.nl/Album=FRTFYEVT
groet, Kees Vanger, Jaap Kuitert.

WOLKENGIDS.
Voor de liefhebbers van wolken, maar vooral voor degenen die proberen al die mooie wolken te benoemen heb ik een hulpmiddel gemaakt. Het is een bewerkt schema van het KNMI. Soms handig bij het herkennen van een bepaald wolkentype en soms handig bij het voorspellen van het weer. Ik heb er een tijdje mee gewerkt, maar het voorspellen/benoemen van de vele wolkentypes blijft erg lastig... maar ook heel erg boeiend. Misschien heb je er wat aan!
Zie: http://swf.edocr.com/8be29ba700accbb7efc05324f35949d8ff4cf2ac.swf
Groet, Kees Vanger

MOLEN DE KOE ERMELO
Vandaag van mijn zwager Jan weer een aantal foto's ontvangen over de vorderingen bij de herbouw van molen "De Koe" te Ermelo. Afgelopen week is de kap geplaatst en zijn de roeden gestoken. De molen wordt steeds completer. De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=ITCVO6BC
Kees Vanger

Dit mailtje kreeg ik van een bestuurslid omdat Bertel en Alex vrijdagnacht doorgegaan zijn met het draaien tot maar liefst 's morgens 6 uur!
Hallo allemaal,
Vannacht om 01.06 uur kreeg ik de meldkamer van de politie aan de telefoon (wij lagen nog net niet te slapen) met de mededeling dat de molen in "harde" wind stond te draaien.
Ik ben er toen maar even naar toe gegaan en gelukkig was er niets aan de hand. Bertel was er.
Voor een eventueel volgende keer mij en de buurtbewoners (want van hen kwam de waarschuwing) van te voren inlichten.
Hartelijk gegroet, Harry Kreuze

Reactie van Bertel
Hier even wat inlichtingen van mijn kant,
Ik ben 's middags om 12.30 uur begonnen, met een lekker windje. 2 halve zeilen was genoeg om de molen lekker te laten draaien.
tegen 16.00 uur kwam Kees nog even, ik heb gezegd dat het de bedoeling was dat we 's nachts zouden door draaien.
Daarbij zei Kees duidelijk dat ik wel rekening met de buurt moest houden i.v.m. lawaai van de 'fluitende' fokken.
Als dat toch lawaai zou geven zou ik de molen stil te zetten, we willen het contact met de buurt goed houden.
Om dat stichting welzijn nog aanwezig was en het alarm dus niet op de meterkast stond, heb ik de tijdklok van de verlichting zo gezet dat die 's nachts aan stond. Om 16.15 uur de molen stil gezet, om leerling molenaar Alex van het station te halen, en wat te eten gehaald voor de avond.
om 18.00 uur weer terug op de molen, deze zonder zeilen los getrokken. Tegen 22.00 uur 2 remkleppen open gezet om het "fluiten" te verkomen. De molen heeft de gehele nacht een end of 40 gedraaid (bij 50 á 60 enden beginnen ze pas te fluiten), het maakt meer lawaai als er een auto door de straat rijd dan dat de molen draaide. De buurt weet dat ik wel vaker laat door draai, maar misschien heeft iemand die wat verder weg woont de molen nooit zien draaien s' nachts, en heeft gedacht het "stormt" dus de molen is aan de haal gegaan.
Mocht dit nog een keer voorkomen (voorlopig niet meer) dan zal ik iedereen inlichten... Een prettige Zondag middag allemaal.
M.vr.gr. Bertel Zomer


HULP GEVRAAGD.
Vanmiddag kreeg ik bezoek van een meneer die Van der molen heet. Hij wil graag molengids worden op molen Massier te Nieuwleusen. Hij komt uit een familie van molenaars. Vandaar zijn naam! Zijn familie komt oorspronkelijk uit Doesum (Groningen). Tegenwoordig heet het volgens mij Doezum.
In het kerkje aldaar ligt nog steeds een grafsteen van een ver familielid. Een boekweitmulder. Overleden in 1795. Deze meneer Van der Molen is op zoek naar meer gegevens over deze boekweitmulder. Was het een molenaar die met de wieken maalde of werd alles toentertijd met een rosmolen gemalen. Op de grafsteen staat een afbeelding van een groot wiel met twee koppels stenen. Ik kan niet goed op de afbeelding zien of het een rosmolen is of iets anders.
Verder gegevens over de molen van Doezum zijn helaas niet te vinden.
Wie weet hier meer van?
Een foto van de grafsteen is te zien op: http://www.mijnalbum.nl/Album=MLO6YZEU
De reacties staan op: http://www.prikpagina.nl/read.php?f=355&i=65944&t=65944
Groet, Kees Vanger, die net uitgerekend heeft dat molen De Weert dit jaar al 233.000 omwentelingen gemaakt heeft.

Zaterdag 22 november 2008
De as was nog maar net afgekoeld. Bertel en Alex hebben de hele nacht dan ook doorgedraaid. Tegen 12 uur draaide de molen al weer. Er stond een prachtige wind en de molen had er dan ook veel zin in. Net als de molenaars! Afgelopen week is er weer veel tarwe opgehaald bij molen De Windlust in Radewijk. Ik heb trouwens de laatste week voor een vermogen aan tarwe besteld. En rond de 1300,- euro betaald. Er ligt dan ook een gigantische voorraad te wachten om vermalen te worden. Deze keer hebben we ook pepernoten- of speculaasmeel (mix) op voorraad. Vandaag het recept maar even uitgetest. Eerst zelf pepernoten gemaakt. Erg lekker, maar wat een werk om al die ballen te draaien. Daarom zijn we de rest van de middag maar doorgegaan om speculaasbrokken te maken. Veel handiger en ook ontzettend lekker. Elske had thuis al het voorbereide werk al gedaan.
Alle koeken/pepernoten waren dan ook vrij snel op en kregen de kans niet eens om af te koelen...
Vandaag verder niet zo veel bijzondere dingen gedaan. Aanwezig: Albert, Bertus, Marten, Wim, Willem, Elske en Kees.
Bertel heeft de afgelopen weken heel erg veel gedraaid en is ondertussen doorgegaan met allerhande klussen. Dat was dan ook goed te zien want het was zo nu en dan een groot slagveld in de molen. Het aantal omwentelingen van De Weert zit al weer boven de 230.000!
Afgezeild tegen 17.00 uur. Omzet € 65,- Bertel kwam tegen het eind van de middag pas op de molen, aangezien gesolliciteerd had en vandaag bij zijn nieuwe werkgever moest laten zien wat hij waard was. Nou dat komt vast wel goed! Voortaan zal hij 's morgens om 6 uur zijn nest uit moeten! DAT WORDT WENNEN DUS!
Kees

Zaterdag 29 november 2008 HOOG BEZOEK OP DE MOLEN.
Molen De Weert heeft vanmiddag 2 misschien wel 3 omwentelingen gemaakt. Saai, grijs, nat en windstil weer. Gelukkig was er veel aanloop van klanten of gewoon bezoekers, zoals een jongetje die de rol van Siske de Rat in de musical speelde en even een paar prachtige nummers in de molen ten gehore gaf. Prachtig!
Verder hoog bezoek uit het zonnige zuiden De Sint himself en zijn beide Pieten. We hebben hem maar een stevige molenaarsinburgeringscursus geven. Dus kruien, opzeilen, vangen. Gelukkig had de Sint al wat molenaarservaring opgedaan en ging het hem erg vlot af! Een mooie afleiding voor de molenaars op zo'n grauwe,windstille dag.
Verder nog een bestelling van 50 zakjes kruidkoekmix afgerond. Omzet vandaag: € 170,-
De foto's staan hier: http://www.mijnalbum.nl/Album=COVZBFET
Groet namens de mulders van De Weert
Kees Vanger

OEFENPROGRAMMA VOOR "DE JEUGD"
Gebruikmakend van vele prachtige foto's van een drietal vogelfotografen heb ik (vannacht!) een oefenprogramma samengesteld om vogels te leren kennen. Deze keer speciaal gericht op de kinderen van de basisschool. Vele foto's plus de bijbehorende vogelnamen van de meest voorkomende vogels in ons land. Niet al te moeilijk dus!
Misschien een mooi middel om jongeren al vroeg kennis te laten maken met al die mooie vogels die er zijn. Verder heel handig voor leerkrachten op de basisschool die gebruik maken van een digitaal bord. Ik heb de presentatie op Youtube gezet en wel in de hoogste resolutie waardoor de kwaliteit van de foto's veel beter geworden is.
KIJK MAAR EENS. Het staat hier: http://nl.youtube.com/watch?v=gHpPgntO_0U&fmt=18
groet, Kees Vanger
 
DECEMBER 2008
Zaterdag 6 december 2008
Mistig, grijs en weer eens windstil weer. We wisten niet eens waar de wind vandaan kwam zo weinig wind was er. Opzeilen had zo geen enkele zin! Eerst maar eens met zijn allen op de (verwarmde..ja…ja) zolder begonnen met een koffiepauze. Al met al weer een hele ploeg. Aalt Mulder uit Hoogeveen kwam even bijkletsen. Verder aanwezig: Albert Kreulen, Bertus van Dijk, Albert van der Werf, Cor Eerkes, Elske van der Werf, Willem Varekamp, Marten de Jong en Kees Vanger. Wim Degeling liep weer eens rond om als sinterklaas om lieve kindertjes op stang te jagen!
Tegen drie uur trok de mist weg en kwam er een heerlijk zonnetje te voorschijn en het begon zelfs een beetje te waaien. Willem heeft vanmiddag nog wat kunnen oefenen bij het vangen en opzeilen. Toch hebben we al om 16.30 uur de molen afgezeild. De wind had het al weer gehad voor vandaag. Wij dus ook. Bertel Zomer kwam tegen 17.00 uur nog even langs en moest zijn frustratie over molen De Vlijt nog even kwijt. Ik kon hem helaas nog niet geruststellen!
Rond 17.30 uur al thuis. Een vroegertje deze keer. Omzet € 65,-

Zaterdag 13 december 2008
Bertel heeft zondag 8 december de ster weer in het gevlucht gehangen. Een prachtig gezicht! Al van verre zie je de ster branden. Vandaag was ik vrij laat op de molen. De hele club was al druk in de weer. De heerlijke geur van knieperties kwam je al van verre tegemoet. Albert Kreulen had ondertussen al een hele voorraad gebakken. Heerlijk.
Er stond een prachtige stevige koude oostenwind. De molen draaide dan ook lekker pittig met vier volle zeilen. Aangezien de meelvoorraad flink geslonken was door diverse grote inkopers, hebben we de maalsteen snel in't werk gezet en nog 100 kg tarwe gemalen. Na afloop nog wel 3 kwartier in de koude gure wind geprutst bij het aanbrengen van de ster en zijn onwillige stralen. Tegen 18.30 uur waren we klaar. Een lekker dagje op de molen na een vervelend weekje met allerlei vervelende molen perikelen over copyright t.a.v. mijn diverse presentaties.
Kees Vanger

FOTOVERSLAG HERBOUW MOLEN DE KOE te ERMELO.
Afgelopen weekend alle foto's op cd ontvangen over de herbouw van molen "De Koe" te Ermelo.
Vrijdag 12 december is de molen officieel geopend. Afgelopen zaterdag mochten belangstellenden de molen bezoeken. De molen staat op een prachtige locatie in Ermelo. Een aanwinst.
Kijk maar eens hoe mooi "De Koe" geworden is. Zie:
http://nl.youtube.com/watch?v=-815yWyADnY&feature=channel_page&fmt=18

Zaterdag 20 december 2008
Na een lekker stukkie kruien de molen opgezeild. Vier volle zeilen. De molen liep lekker door! We waren weer met een grote club bij elkaar. Elske was al begonnen om deeg voor de oliebollen te maken. Ze had echter een te kleine kom gebruikt. Na een uur liep het deeg bijna de keuken uit. Uiteindelijk zijn ze toch in het hete vet gekomen en met zovele molenaars en bezoekers waren ze dan ook weer snel verdwenen. Heerlijk.
Vandaag toch nog rond de 200 kg gemalen. Er stond een mooie constante wind. De kwaliteit van het meel was dan ook uitstekend.
Na afloop de ster met zijn drietjes opgehangen. Molen De Weert staat er weer op zijn kerstbest bij.
Kees Vanger

Wat de molenaars in 2008 onder andere gedaan hebben staat op:
http://nl.youtube.com/watch?v=s7VuSnVF7DE&feature=channel_page%fmt=18


PRESENTATIES, BAARDENCOLLECTIE EN INFO'S IN HET KORT
Afgelopen weken alle powerpoint-presentaties bijgewerkt, uitgebreid en voorzien van een aantal nieuwe tekeningen. Zie: http://www.slideshare.net/keesvanger/slideshows

De nieuwe en meest recente baardencollectie met heel veel foto's van o.a Harm Rona, Harmannus Noot en Willem Jans staan op: http://www.authorstream.com/User-Presentations/Kees/
Vooral van Willem Jans heb ik de laatste maanden erg veel nieuwe en mooie foto's ontvangen.

HET LAATSTE ONDERDEEL AFGEROND. ( op molenaarsprikbord)
Vandaag het laatste deel dat ik gemaakt heb voor de molenaars in opleiding afgerond en aangepast! Het bestaat uit achtergrond informatie uit de basiscursus van het Gilde voor vrijwillig molenaars over allerlei onderwerpen. Deze achtergrondinformatie heb ik bewerkt met foto's en tekeningen en verder alles kort en bondig weergegeven! De klus zit erop!...... Ik ga nu eerst maar eens wat anders doen.
Na erg lang zoeken heb ik uiteindelijk een site gevonden waar ik alle documenten kon plaatsen zonder dat de oorspronkelijke weergave veranderd wordt. Vanaf deze site kan alles niet alleen bekeken worden, maar het is ook mogelijk om de bestanden te downloaden.
Ze staan op: http://www.docstoc.com/profile/keesvanger
Groet, Kees

FUERTEVENTURA
Afgelopen week naar de Canarische eilanden geweest en wel naar Fuerteventura. Vanmorgen rond 7.00 uur pas weer thuis en gelijk weer aan de bak! Dat was een hele overgang.
Fuerteventura is een prachtig mooi eiland in de Atlantische Oceaan met lekker mooi weer, robuuste kusten en schitterende stranden.
Een groot deel van het eiland is vroeger ontstaan door vulkaan uitbarstingen.
Het binnenland is gort droog en ziet er uit als een maanlandschap. Daar werd je nou niet echt vrolijk van! Fuerteventura betekent veel wind. Er stonden dan ook erg veel typische Spaanse molens die vroeger veel gebruikt maakten van deze ventura. De molens- die wij bezocht hebben met een snelle huurauto- stonden er heel erg goed verzorgd bij. Helaas geen draaiende molen gezien en ik zo te horen draaiden ze bijna nooit.
De foto's van deze mooie molens staan op: www.mijnalbum.nl/Album=UPTUWP87
Kees Vanger

Hallo Kees,
Goede vakantie gehad? In ieder geval warmer dan in ons kikkerlandje.
Bertel is druk, dus heb ik wat getikt voor het logboek.
Groet Elske

Zaterdag 27 december 2008
Om 10 uur begonnen Bertel, Wim en Alex. Eerst de ster uit de wieken halen.
4 Volle zeilen. Het was koud, maar de molen draaide lekker.
Kees is lekker op vakantie op een warm Spaans eiland.

Het was gezellig op de molen. Gert (MIO uit Nieuwleusen) kwam langs met knijpertjes en Martin kwam ook nog even langs. Ook Willem Varekamp kwam langs met zijn zoon om de molen te laten zien (Zo vader, zo zoon, wat een gelijkenis)
's Middags hebben Wietse en Elske oliebollen gebakken volgens het recept van de molen De Weert (zie website) en dat ging prima en smaakte heerlijk!
Niet veel verkocht. 2kg gist gekocht. Afgezeild om 22 uur door Bertel en Alex.
Aanwezig: Bertel, Wim, Alex, Bertus, Albert, Wietse, Elske

Maandag 29 december 2008
10 tot 21 uur gedraaid Bertel en Alex. 4 Volle zeilen. Fokwieken maken voor Bertel zijn kleine molen. Tellerstand 31-12-2008 1.963.537
omwentelingen in 2008: 252.934

Vrijdag 2 januari 2009
11 tot 22 uur gedraaid. 4 Volle zeilen. Bertel en Alex
1 zeil tijdelijk vervangen door een witte ivm vervangen vd litsen. Bertel heeft de litsen al vervangen. Maar ivm de kou is het zeil nog niet opgehangen. Ster opgeruimd.
5 kg zakken bij drukkerijmuseum opgehaald.

Zaterdag 3 januari 2009
10 tot 21 uur gedraaid. De wind was vlagerig. 4 Volle zeilen. Weer zijn Bertel en Alex vroeg begonnen. Wietse heeft tussen de middag tosti's gemaakt met ham en kaas. Heerlijk!
Het is berekoud en dus veel koffiepauzes met de laatste kerstkransjes. Weer niet zo veel verkocht.
Abel , Frans Boot, Krotje en Albert van der Werf komen nog langs en ik ben vast wel iemand vergeten. De molen kan nu weer uitrusten want Bertel gaat maandag weer aan het werk.
Aanwezig:Bertel, Alex, Albert, Wietse, Wim, Bertus, Martin, Elske.

ALLEN EEN GOED 2009 TOEGEWENST!

Eindstand 2008: 1.963.537
AANTAL OMWENTELINGEN IN 2008: 252.934
Dus op naar de 2.000.000 in 2009