Logboek Molen de Weert 2007

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2007
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2007
HET JAAR VAN DE MOLENS 2007
Totaal aantal omwentelingen in 2002: 171.000
Totaal aantal omwentelingen in 2003: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727

Maandag 1 januari 2007
Oudejaarsdag begonnen en het jaar 2007 ingedraaid. Het jaar begon met prachtig mooi vuurwerk en veel geknal dat ik mooi vanaf de stelling kon bewonderen. Uiteindelijk de molen om 4.30 uur stilgezet en heb in de molen geslapen. 's Morgens om 9 uur de molen alweer laten draaien. Ondertussen alles eens goed opgeruimd. Tegen twaalf uur de molen ingepakt en naar huis gegaan.
Bertel Zomer

Zaterdag 6 januari 2007
Een sfeervolle start in het nieuwe jaar met allerlei molenaars op bezoek. Veel gekletst en verder weinig uitgevoerd. Een grote lange pauze. De molen lekker laten draaien en pas tegen 19.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

OEFENMATERIAAL VOOR DE OPLEIDING TOT MOLENAAR
Alle theorielessen die ik de afgelopen drie jaar op de computer gemaakt heb voor de leerlingen en voor de theorieavonden in Meppel staat nu op één website. Alles kan vanaf deze website gedownload worden. De beheerder van het molenaarsprikbord Andre Koopal was zo vriendelijk om hiervoor ruimte vrij te maken. Grote klasse! Na wat heen en weer gebel en gemail met Andre is het me uiteindelijk gelukt om alle programma's te uploaden en heb ze verder zelf op de website geplaatst. Alles staat nu keurig gerangschikt. Erg handig voor molenaars in opleiding. Het is een digitale bewerking van ons cursusboek, waarbij foto's een grote rol spelen.
Kees Vanger

Woensdagavond 10 januari 2007
Samen met onze voorzitter, Gerard Voogd, de hele planning doorgenomen in het kader van "het jaar van de molens". Bovendien bestaat onze molen dit jaar ook nog 200 jaar. Er staan in ieder geval een hele reeks festiviteiten aan te komen (zie schema hieronder). Na anderhalf uur vergaderen, waarbij de molen ondertussen mooi zijn rondjes draaide tegen 9 uur de molen in mijn "pakkie deftig" stopgezet en de kleppen dwarsgezet i.v.m. een weeralarm voor donderdag. Net bij het dwarszetten van de kleppen kwam er een nogal pittige bui aanzetten met ineens heel erg veel wind en ook nog regen. Heerlijk! Daar zat ik nou net niet op te wachten. Kleddernat de hele handel maar goed stormvast gezet. Zo moet de molen in ieder geval tegen een stootje kunnen.
Het programma voor het jaar 2007 ziet er als volgt uit:

VOORJAAR:
- NIEUWE TRAPPEN (26 januari)
Officiële ingebruikname van splinternieuwe originele molentrappen. Groter, breder en veel minder steil. Een flink stuk veiliger, makkelijker en dus publieksvriendelijker.
- DAG VAN DE MOLENAAR
Een gezellige dag met speciaal programma voor molenaars m.m.v. het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Drenthe.
- ERFGOED ONS EEN ZORG
Presentaties en lezing over molens als cultureel erfgoed m.m.v. Drents Plateau.
- BAKKEN MET MOLENMEEL
Demonstraties van brood- en pizzabakken.
- NATIONALE MOLEN- & GEMALENDAG
Tweede zaterdag in mei. In heel Nederland zijn honderden molens en gemalen voor het publiek opengesteld. De molenaars van Molen de Weert presenteren hun molen in woord en beeld.
- WOLKEN WIND EN LUCHTEN
Een bijzondere K.N.M.I. expositie over 'het weer' en met toelichting van een bekende weerman/weervrouw.

ZOMER:
- MULTICULTURELE BAKMANIFESTATIE
Bakproducten van dichtbij en ver weg.
- KANOVAREN OP DE REEST
Bijzondere kanotochten over de rivier de Reest. Vertrek en aankomst is bij de steiger van Molen de Weert.
- BLAZEN VOOR DE MOLEN
Zomeravondconcert op en rond de molen en vanaf het water.
- DRENTSE MOLENDAG
De vierde zaterdag in augustus is dé jaarlijkse feestdag voor Drentse molens. Molen de Weert biedt een speciaal programma voor molenaars en publiek.
- MOLENEXCURSIES
Speciaal voor schoolkinderen samengestelde lesbrieven, excursies en demonstraties.

NAJAAR:
- BOEKENMARKT

Alle bij Molen de Weert verzamelde 'oude' boeken worden tijdens een nostalgische boekenmarkt op een van de Meppeler pleinen verkocht.
- MIDDAG VOOR DE DONATEUR
Alle donateurs en begunstigers van Molen de Weert worden getrakteerd op een gezellige en leerzame middag op de molen.
- OPEN MONUMENTENDAG
Molen de Weert staat op de lijst van Rijksmonumenten in Nederland. Net als veel andere monumentale panden in Nederland, is daarom ook Molen de Weert te bezichtigen.
- PANNENKOEKEN BAKKEN
Wie wint 'de vergulde koekenpan' in een wedstrijd om de lekkerste pannenkoeken van molenaarsmeel.
- FOTOWEDSTRIJD
We kiezen de mooiste foto in het thema: cultureel erfgoed. Geselecteerde foto's worden op groot formaat afgedrukt door Foto Frans Nooren en geëxposeerd in de Stadskwekerij van Meppel.
- HERFSTFLORA
Expositie m.m.v. Meppeler bloemenhandelaren en de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.
- MOLENS VERBEELD
Thematentoonstelling van postzegels met het onderwerp molens en cultureel erfgoed, m.m.v. Postzegelvereniging Meppel.

Donderdag 11 januari 2007. WEERALARM
Tot tweemaal toe in de molen geweest en alles goed gecontroleerd. Het was zeker geen overbodige luxe geweest om de kleppen dwars te zetten. Tjonge wat een gigantische wind. De molen stond kreunend en steunend de windvlagen op te wachten, maar gaf geen krimp. Alleen de voorste roosterplanken kwamen bij ieder windvlaag omhoog. Een zware doos met reuzel heeft het probleem opgelost! De vlag maar verwijderd aangezien de vlaggenstok nogal vervaarlijk krom boog onder de druk op de natte en stevig wapperende vlag. Met een rustig gevoel weer naar huis gegaan.
Kees Vanger

Zaterdag 13 januari 2007
Na een onstuimige week met heel veel wind en een heel erg pittige storm is er gelukkig voor de zaterdag toch nog wat wind overgebleven. Meer dan genoeg zelfs. Twee halven waren genoeg om de molen flink in beweging te houden. Aanwezig vandaag: Bertel Zomer, Kees Vanger en Marten de Jong.
Afgelopen week is er druk gewerkt om de trappen goed in de verf (beits) te zetten. Het staat prachtig en door de donkere kleur zie je de 'schoenafdrukken' gelukkig weer veel minder. Vandaag maar niet gemalen. De voorraad moeten we eerst maar eens wegwerken. Vorige week de griezen nog maar eens gemalen. Je staat er nog versteld van hoeveel bloem we er dan nog uit kunnen builen. Deze bloem gebruiken we weer in ons pannenkoekenmeel. Vandaag wat aan het klussen geweest om een extra plank onder de werkbank te plaatsen. De hoeveelheid gereedschap op de molen is de laatste jaren nogal gegroeid (gelukkig). Dat moet dus ook zijn plaats hebben. Volgende week wordt het geheel afgerond. Verder nog wat bezoek rond geleid. Over het algemeen een rustige zaterdag. De molen liep venijnig en heeft vandaag bijna 5000 omwentelingen gemaakt.
Tegen 19.00 uur afgezeild. Omzet € 60,-
Kees Vanger

Zondag 14 januari 2007. WOUDAGEMAAL
Samen met Erwin de jonge, molenaar van de Wieker Meule te De Wijk, een bezoek gebracht aan het Woudagemaal te Lemmer. I.v.m het hoge peil van de Friese boezem is het gemaal al een aantal dagen in werking. In totaal kan dit gemaal maar liefst 8,5 kubieke meter water per dag naar het IJsselmeer pompen. Het gebouw stamt uit 1920 en is tegenwoordig een beschermd monument. Het geheel werkt nog op stoom en ziet er werkelijk fantastisch uit. Echte een levend monument. Het wordt alleen nog gebruikt in noodsituaties. Normaal gesproken kan het moderne gemaal in Stavoren (en andere gemalen langs de kust) het waterpeil van Friesland goed onder controle houden. Sporadisch springt het Woudagemaal bij. Een monument dat zeer zeker de moeite waard is om eens te bezoeken.
De foto's die ik gemaakt heb zijn te bewonderen op: http://www.mijnalbum.nl/Album=BWBAN68C
Kees Vanger

MOLENBAARDEN
Mijn verzameling molenbaarden groeit met de dag. Tot nu toe heb ik, met hulp van vele fotografen (vooral Harmannus Noot, Willem Jans en Harm Rona) een prachtige reeks molenbaarden verzameld. Al met al staat de teller nu bijna op 500 molenbaarden. Een deel ervan is te bewonderen op: http://www.mijnalbum.nl/Album=FCRQWOQN
Kees Vanger

Vrijdagmiddag 26 januari 2007 TV DRENTHE
Officiële opening van onze mooie nieuwe trappen. In totaal waren er twintig personen aanwezig. Gerard Voogd heeft alles weer op een prima wijze geregeld, ingeleid en verwoord. Dhr Zandbergen, voorzitter van het Waarborgfonds een grote sponsor van onze trappen, heeft daarna de trappen officieel geopend en uitgeprobeerd. De molen draaide tussentijds rustig op de achtergrond. Hierna was het tijd voor een hapje en een natje. Gezellig en sfeervol! De molen tegen 18.30 uur afgezeild. Een deel van de middag heeft omroep Drenthe opnames in de molen gemaakt. De uitzending heb ik helaas nog niet kunnen bekijken.
Kees Vanger

Zaterdag 27 januari 2007
Rond 12 uur al op de molen. Eerst alles bovenin eens flink in't vet gezet. Lastig na een weekje vorst. De volgende keer maar wat blokjes vet op een warmere plaats in de molen leggen. Het leek wel beton zo hard was het. Uiteindelijk is het toch gelukt. De wind trok steeds meer naar het noorden. Zeilvoering 4 volle. De wind nam gelukkig in de loop van de middag wat toe.
Marten de Jong is geslaagd voor zijn proefexamen. Nu het andere, echte, gedeelte nog. Hij is in ieder geval fanatiek genoeg en is bijna de gehele zaterdag wel op een of andere molen te vinden.
Er moet weer snel een nieuwe voorraad Hollandse tarwe besteld worden. We zijn er al weer doorheen. Vandaag verder wat geklust en opgeruimd. Albert Kreulen is weer uitgerust van zijn vakantie teruggekomen. Toch had hij er geen moeite mee dat hij niet hoefde te kruien. Dat komt dus nog wel! Tegen 5 uur waren Albert en Marten begonnen met het afzeilen. Bertel, die de hele middag afwezig was, kwam ineens al roepend op de molen. Er hoefde niet meer afgezeild te worden, want hij wilde nog een poos draaien. Hierna de molen maar weer deels opgezeild. Ik ben tegen 18.00 uur ook vertrokken. Bertel was ondertussen begonnen met het opknappen van de fiets van zijn opa. Tegen 20.00 uur kreeg ik een telefoontje dat er iets mis was met de molen. Eén van de zwichtlijnen was losgeschoten en zat erg vast rond de as. Snel met de auto maar weer naar de molen gescheurd. Met zijn tweeën de wieken teruggeduwd. Precies één asomwenteling. Het lukte met pijn en moeite, want alle vier zeilen zaten er nog op. Bij iets meer wind was het beslist niet gelukt. Hierna ben ik in het donker (met mes) naar boven geklommen. Net vanaf de bovenste heklat kon ik achter de askop komen. Samen met Bertel Zomer, die uit het stormluik hing, konden we zo de zwichtlijn loswurmen. Het mes was gelukkig niet nodig. Alles hebben we heelhuids los kunnen krijgen zonder schade. Het was maar goed dat Bertel direct reageerde en de molen snel heeft gevangen. Ondanks dat de radio aanstond heeft hij het geluid dat de loszittende zwichtlijn maakte goed opgemerkt. Aangezien wij vrij dikke zwichtlijnen hebben was de kans groot dat een deel van de zeilen uit de lijken was gescheurd. Ik wijs de molenaars in opleiding er niet voor niets op dat het erg belangrijk is om bij het naar buitengaan altijd de zeilen en de zwichtlijnen van de draaiende molen te controleren. Verder maken wij (na meerdere vervelende ervaringen) de zwichtlijnen extra vast door de knoop onder de heklat te duwen.
Kees Vanger

Zondag 28 januari 2007 OMROEP DRENTHE
Vanmorgen rond 9 uur vanuit Meppel samen met Bert Hoevenberg, Albert van der Werf vertrokken naar Assen voor een interview bij Radio Drenthe. Het was een miezerige dag met veel grijs en grauw weer. Eenmaal aangekomen in het prachtige gebouw van omroep Drenthe konden we niet alleen genieten van een bak koffie maar ook van een Drents koor dat prachtige liedjes te gehore bracht. Zelfs twee schitterende liedjes van Ede Staal. Een zanger (helaas te vroeg overleden) waar ik heel erg graag (en veel) naar luister. Het interview ging over onze molen i.v.m. het 200 jarig bestaan en over het jaar van de molens Al met al hebben Albert en ik geprobeerd het een en ander te verduidelijken. Leuk om ook eens mee te maken.
Kees Vanger
 
FEBRUARI 2007

 
Zaterdag 3 februari 2007
Albert Kreulen en Aalt Mulder zijn rond 12.30 uur begonnen met opzeilen. Er hoefde niet gekruid te worden. Zeilvoering 4 volle. Wind NNW. Bar 10.40 Het was ongeveer 10 graden. Veel zon en prachtig mooi weer. Vandaag ongeveer 50 kg gemalen. Abel de Boer, onze nieuwe tarweverbouwer en collega molennar, heeft 400 kg Hollandse tarwe gebracht. Deze tarwe hebben we dan ook de naam "Abel-tarwe" gegeven. De hele handel direct naar boven geluid. Aanwezig de hele club. Tegen 18.00 uur afgezeild. Verkoop € 40,-.
Kees Vanger

Zaterdag 10 februari 2007
Er stond een prachtige bries! Oost, dus ik mocht weer eens 180 graden kruien. Nou dat was niet zo'n probleem. Hij kruit de laatste tijd fantastisch. Daarom maar niet op versterking gewacht, maar direct begonnen met kruien.
Toen de molen keurig op de wind stond kwam de versterking. Volgens mij hebben ze er op staan wachten. Dat gaven ze dan ook ruiterlijk toe! Vandaag al met al 150 kg gemalen. Tegen 16.00 uur de molen afgezeild i.v.m. een lichte vorm van ijzel. De molen tot 18.30 uur met blote benen verder laten draaien. Hij liep ook zonder zeilen nog lekker door. Verkoop €50,-
Kees Vanger

Woensdag 13 februari 2007
Interview op de molen voor een artikel in de Meppeler Courant. Al met al is het een leuk artikel geworden over het 200 jarig bestaan van onze molen. Mooie PR voor onze molen.
Kees

Zaterdag 17 februari 2007
Weinig wind vandaag, dus ook niet gemalen. Bertel afwezig. De middag bestond bijna uit een hele grote lange koffiepauze! Aangezien de wind het rond 16.00 uur liet afweten, hebben we de molen maar snel ingepakt en zijn naar huis gegaan. Een veel te rustige en matte dag dus!
Verkoop € 25,-
Kees Vanger

Zaterdag 24 februari 2007
Tegen 13.00 uur kwamen de (ex) warme bakkers Remmelt Schoenmaker uit Belt-Schutsloot en Henk Buld uit Ruinerwold beladen met allerlei bakvormen, deeg en kant en klare broden ons team versterken. Het was onze BAKKEN MET MOLENMEEL-DAG. Snel een drietal broodbakmachine gevuld met kruidkoekmix en alles laten draaien. Deze keer sprongen de stoppen er gelukkig niet uit. Uit de oven, die beneden in de keuken staat, toverde Remmelt heerlijke pizza broodjes. Het rook dan ook echt heerlijk in de molen. Van kruidkoekmix tot pizza luchten. HEERLIJK!
Ondertussen hebben de molenaars ook nog 150 kg Duitse tarwe gemalen en tussentijds de winkelvoorraad aangevuld. Tegen half vijf werd er gemopperd dat er nog geen pauze geweest is. Daarom direct de molen stil gezet. Het publiek maar even hun eigen weg laten zoeken en ons even (bij de lekkere broodjes) teruggetrokken. De persfotograaf heeft nog wat foto's gemaakt en hierna de molen opgeruimd en tegen 19.00 uur afgezeild. Een boeiende en drukke dag die voor herhaling vatbaar is. Verkoop € 160,-
Kees Vanger

Maandag 26 februari 2007
Zuidwest 5/6 Zeilvoering twee volle. 's Middags gedraaid.
Eindstand: 1.544.347
Bertel Zomer

Woensdag 28 februari 2007
Van 13.00 uur tot 17.00 uur gedraaid. Er stond een stevige wind. Blote benen was meer dan genoeg. Ook om te malen. Vanmiddag plm 125 kg Hollandse tarwe gemalen. Voorraad eindelijk weer op peil.
Kees

(laatste?) Bericht op het prikbord.
LAATSTE PRESENTATIE... MOLENBAARDENCOLLECTIE (bijna 800 foto's)
Ik heb de afgelopen week mijn best gedaan om zo veel mogelijk fouten uit mijn baardencollectie te halen en hier en daar wat (dubbele) foto's verwijderd. Het geheel is nog (lang) niet klaar, maar de basis is gelegd en in totaal is het toch een vrij omvangrijke verzameling van molenbaarden geworden.
Ik zet er eerst maar eens een dikke punt achter. Mocht je belangstelling voor deze collectie baarden hebben, dan kun je het bestand downloaden (en opslaan) van: http://rapidshare.com/files/17953612/MOLENBAARDEN.ppt.html
Het laden duurt ongeveer 10 minuten of minder (bij een normale verbinding).

Dit is vooralsnog mijn laatste bijdrage op molengebied in powerpoint. Ik heb me de afgelopen drie jaar nogal intensief bezig gehouden om allerlei informatie voor de molenaarsopleiding te maken. Ontzettend veel lessen die goed aansluiten bij de Basiscursus. Via de site: informatie.molens.org/molenaarsopleiding/
zijn ze allemaal te verkrijgen. Het zijn presentaties gemaakt voor theorieavonden, maar ook om thuis te gebruiken om alles op een wat aanschouwelijker manier te bekijken d.m.v. een korte bondige tekst en ontzettend veel foto's of tekeningen. Ik heb het met veel voldoening en plezier gemaakt. Het geheel had ik niet op kunnen zetten zonder de hulp van het prikbord en de vele reacties en honderden foto's van de lezers hiervan.
Met deze baardencollectie sluit ik de reeks af. Ik heb zo langzamerhand alles gemaakt wat ik vanaf het begin van plan was om op te zetten. Wanneer je door je ideeën heen bent wordt het tijd om je op totaal iets anders te richten. Die nieuwe uitdaging heb ik gelukkig gevonden bij de vogelwacht te Uffelte. Een prachtig Drents dorpje gelegen in een ongelooflijk mooie en natuurrijke omgeving. Daarom ga ik me de komende tijd meer met de vogelwacht bezighouden, omdat dat ook een prachtige en boeiende hobby is. Afgelopen week al aan het werk geweest om te kijken hoe de steenuil populatie er bij staat. Nou… er is nog veel werk te doen en na het volgen van een aantal cursussen wil ik dan ook volop met deze club mee draaien. Ik blijf natuurlijk wel molenaar op molen "De Weert" en na de zomervakantie begin ik in ieder geval wel weer met het opstarten van de theorielessen in Meppel, want dat is en blijft ook erg belangrijk werk.
Kees Vanger
 
MAART 2007

 
Vrijdag 2 maart 2007
Ik heb de hele middag gedraaid. Dit in verband met de voorjaarsvakantie. Het leek de voorzitter een goed idee om de molen open te stellen voor ouders die door het slechte weer niet meer wisten wat ze nu weer met hun kroost konden gaan doen. We dachten aanvankelijk dat het met het bezoek niet zo'n vaart zou lopen. Nou dus mooi niet! Het was ongelooflijk druk. Heel veel opa's en oma's met hun kleinkinderen hebben de molen bezocht. Verder is er ook nog eens goed verkocht. Al met al een erg goed idee van Gerard Voogd. Na afloop heb ik de molen in de rouw gezet wegens het overlijden van Kees zijn vader.
Bertel Zomer

Artikel in Meppeler courant over het 200 jarig bestaan van onze molen. Een groot interview met onze voorzitter Gerard Voogd. (helaas te groot om te scannen!) en een stukkie over mij. Kijk hier.

Zaterdag 3 maart 2007
Ik was vrij laat op de molen, maar van veraf zag ik dat de molen al sierlijk stond te draaien. Het blijft elke keer weer een prachtig mooi gezicht. Ik raak er maar niet op uitgekeken. Vier volle zeilen en dat met een prachtige en krachtige noordwestenwind. Vanmorgen kwam de wind nog uit het zuidoosten en is binnen een paar uur bijna 200 graden geruimd. Voor molenaars is het dan altijd goed oppassen. Nou ben ik meestal wel op mijn hoede met een zuidoosten wind. Vooral wanneer de wind ook nog ineens afneemt kijk dan maar snel naar het westen of noordwesten, want daar vormen zich de nieuwe wolken al. Soms kan de wind ineens zelfs aantrekken tot stormachtig. Erg link dus voor een molen die er niet op gebouwd is om achteruit te draaien. Bovendien heb je kans dat de wind ook nog achter je zeilen komt. Nou dan zijn de rapen echt gaar! Menig molenaar is vandaag dus weer eens flink verrast. Op de weerradar kon je trouwens prachtig zien hoe de depressie dwars over ons land trok. De windrichtingen varieerden dan ook nogal in ons land. Vandaar dat ik de meteoroloog uit Havelte Arend Zanting gevraagd heb of hij de windkaarten (met alle windrichtingen erop) voor mij wil opzoeken of bewaren. Ik ben benieuwd of het lukt! Prachtig om bij theorieavonden over het weer te laten zien.
Albert Kreulen ligt weer eens op een stretcher in een warm land. Vutter zijn lijkt mij ook wel wat! Bertel, Bertus, Marten en Kees vormden de crew voor vandaag. We hebben vandaag alle "Abel" tarwe gemalen. Het was erg moeilijk om het meel op constante kwaliteit te houden. Daarom hebben we voor het eerst bij ons op de molen de tarwekorrels bij de eerste maling eerst gebroken en hierna nog een keer gemalen. Dit experiment is ontzettend goed geslaagd! Dat doen we voortaan elke keer. Het volkorenmeel zag er nog beter uit. Zo leer je elke keer weer wat nieuws. Vandaag 125 kg gemalen. De voorraad tarwe op de steenzolder is alweer flink geslonken. Voor de komende week ziet de bestelling er als volgt uit: 400 kg Hollandse tarwe; 400 kg Duitse tarwe; 75 kg kruidkoekmix en 3 kg gluten. Verder bestel ik komende week een spiksplinternieuwe percolator of te wel een stevig koffiezetapparaat om grote groepen van koffie te voorzien zonder elke keer in die kleine kannetjes koffie te moeten zetten. Erg handig! (ook bij de theorieavonden).
Tegen 18.00 uur nog bezoek gehad van twee Zaankanters van molen Het Pink. Leuk om ook eens met collega's uit andere regio's te spreken en om te zien en te horen hoe ze daar met hun molens omgaan. Ranko leuk dat jullie even langs kwamen. Aan het eind van de dag heeft Bertel de molen weer in de rouw gezet. Bedankt! (zie foto). Omzet vandaag €90,-
Kees Vanger

Zaterdag 10 maart 2007
Gisteravond contactavond gehad in Westerbork van Gilde van Vrijwillig molenaars afd. Drenthe. Al met al toch nog een latertje geworden. Vanmorgen rond kwart over zes weer naast mijn bed om in de vroege ochtend een schitterend gebied in Uffelte (60 ha) uit te kammen om alle vogels te inventariseren. Een moeilijke klus aangezien ik lang nog niet alle soorten kon herkennen. Pas dan besef je hoeveel verschillende vogels er zijn! Gelukkig waren een aantal echte ornithologen bij, want na verloop van tijd werd ik helemaal dol van al die vogelgeluiden. Zelfs 's avonds op bed hoorde ik nog allerlei vogelgeluiden om me heen. Het heeft in ieder geval veel indruk op me gemaakt. Zelfs voor het eerst van mijn leven een velduil gezien. Prachtig. Het was ook nog ontzettend mooi weer en wat wil je dan nog meer.
Rond half één weer thuis en om 13.30 uur naar ons juweeltje gefietst. De molen stond weer parmantig te swingen langs het riviertje "De Reest". De nieuwe "De Weert"-vlag wapperde fier in de wind, want er stond een lekkere bries. Het was zoals gewoonlijk weer een drukte van belang in de molen. De molenaars van de Makkummer molen (bij Beilen) Nico en Wilma van den Broek kregen al een uitgebreide rondleiding van Bertel Zomer. Verder loopt er voortaan een nieuwe leerling mee nl. Jan Struik. Ook hebben we weer een nieuwe "piepjonge" muldersknecht Wietse genaamd (zie foto). Hij heeft ook de smaak al goed te pakken.
Albert Kreulen is weer geheel uitgerust teruggekeerd uit het zonnige Spanje. Marten de Jong was zoals gewoonlijk weer present. Bertus van Dijk is herstellende van een stevige griep etc en Kees ontdekte vandaag dat er vanaf de stelling ook allerlei vogelgeluiden te herkennen waren… maar ja welke vogel erbij hoort wordt nog opgezocht.
Vandaag onze nieuwe percolator opgehaald, omdat over twee weken nogal wat Drentse mulders onze "Dag voor de molenaar" bezoeken. We kunnen nu in ieder geval genoeg koffie in één keer zetten.
Vandaag maar liefst bijna 900 kg tarwe naar boven geluid. De steenzolder ziet er weer mooi gevuld uit. Na het maken van 40 kg pannenkoekmeel hebben we alles klaar gezet om te gaan malen. Vandaag ongeveer 250 kg gemalen. We hadden het dan ook erg druk vanmiddag. Werk zat, zelfs voor zo'n grote groep molenaars. Op de een of andere manier loopt dat elke keer erg goed bij ons op de molen. Afspraken kennen we niet. Ieder zoekt zelf zijn plekkie. Heerlijk harmonieus zelfs en daar houd ik erg van!
Tegen vijf uur werd het rustig op de molen en hebben Bertel, Wietse en ik alles maar eens goed opgeruimd, want de meelzolder was dan ook erg meelderig. Tegen 19.00 uur de molen afgezeild en in de rouw gezet. Wind west kracht ruim 3-4. Omzet maar liefst € 130,-
Kees Vanger

Woensdagmiddag 14 maart 2007
Vergadering met het bestuur over de vele activiteiten die nog geregeld moeten worden in het kader van het jaar van de molens. Het geheel ziet er veelbelovend uit! Albert Kreulen heeft vanmiddag nog een rondleiding op de molen verzorgd.
Kees

Zaterdag 17 maart 2007
Na een week prachtig mooi lente weer is vandaag de weersverandering ingetreden. De wind is naar het noorden geruimd en de mooie blauwe luchten van de laatste dagen zijn weer donker en grijs geworden. De maartse buien komen eraan, maar het waait in ieder geval lekker stevig.
Bertel Zomer was toen ik langs de molen reed de molen al stevig aan het draaien, van veraf kon ik de fokken al horen gieren. Prachtig. Snel naar huis gegaan en daarna lekker voor de wind naar de molen gefietst. Nog even mijn nieuwe molen pet geshowd en daarna maar eens koffie gezet in onze nieuwe grote koffiekan. Maar liefst 40 bakken koffie gezet. Even testen voor volgende week want dan verwachten we een hele club molenaars uit Drenthe. In het kader van ons 200 jarig bestaan gaan we als Drenten onder elkaar er een leuk feestje van proberen te maken.
Vandaag heeft de molen meer werk gedaan dan de molenaars. De meelvoorraad was op peil en verder veel gekletst en de nodige zakjes nog met meel gevuld. Verder hebben we nog overlegd wat de molenmakers dit jaar nog aan de molen moeten verspijkeren. Aan de hand van het inspectierapport van monumentenwacht is er toch nog een hele lijst met verbeterpunten samengesteld. Komende week wordt het doorgenomen met de molenbouwers. Halverwege de middag nog anderhalf uur er tussenuit geknepen i.v.m. een verjaardagspartijtje van onze buren. Tegen half zes weer op de molen. Na het nodige veegwerk hebben Bertel en ik de molen rond 19.00 uur afgezeild. Vandaag veel omwentelingen gemaakt. Weinig bezoek gehad maar toch nog een omzet van 60,- euro.
Kees Vanger

Woensdag 21 en donderdag 22 maart 2007
Molenmakers van molenmakerij Dijkstra uit Sloten op twee dagen op bezoek gehad om allerlei klussen op de molen te klaren. Johannes Kooistra en zijn nieuwe hulp. Er zijn weer diverse APK klussen en andere werkzaamheden verricht. (o.a. baard bijwerken/ogen en treden op de vorstplank/stormschild, steenkraan verstevigd; nieuwe leuningen/regulateur bijstellen; hek bij het spoorwiel; deuren pas maken en rotte delen vervangen en we krijgen nog een nieuwe halssteen en hekjes rond de luiluiken. WERK ZAT!
Kees

Zaterdag 24 maart 2007: DAG VAN DE MOLENAAR
Deze info stond op het molenaarsprikbord (www.prikpagina.nl/list.php?f=355)
Vanmorgen om 8 uur draaide molen "De Weert" te Meppel al. Molenmaker Johannes Kooistra zette op hetzelfde tijdstip de puntjes nog even op de i door de steenkraan snel in elkaar te wurmen. De laptop voor de Beamer deed weer eens erg moeilijk en sloten koffie moesten er nog gezet worden. Kortom… stress op de vroege morgen, want we verwachtten een groep Drentse molenaars voor ons feestje. We hadden niet alleen een feestje in het kader van het jaar van de molens, maar ook een feestje omdat onze molen 200 jaar bestaat. Tegen tien uur gaf monumentenwachter Barry Gepken een presentatie over molenonderhoud en monumentenzorg. Erg boeiend! Na het maken van een groepsfoto (zie foto) is de hele club vertrokken naar molen "De Vlijt". Onze mede molenaar Albert Kreulen heeft ons op zijn eigen authentieke wijze een interessante stadswandeling voorgeschoteld, die eindigde bij de tweede nieuwe molen van Meppel. Molenaar Arco Pierik stond ons al met zijn vier volle zeilen op te wachten. De molen is aan de buitenkant boeiender dan aan de binnenkant, omdat er totaal geen binnenwerk in de molen zit (zelfs geen kammen). Gelukkig maakte het uitzicht veel goed en wat staat de molen op een schitterende locatie! Samen op de stelling met Arco alvast plannen gemaakt om over een paar maanden bij hem op de molen onze jaarlijkse klusdag te organiseren, want het zag er erg groen en mosserig uit en de (veel te vroeg aangebrachte) verf laat overal los.
Aan het einde van de korte stadswandeling zijn we gelokt door de geur van soep en broodjes snel naar ons juweeltje gelopen. Een hele groep vrijwilligers had ervoor gezorgd dat er ondertussen veel lekkere broodjes etc. klaarstonden. Een stevige broodmaaltijd voor onze "hongerige" collega molenliefhebbers. Lekker nog even met elkaar nakletsen.
Na de maaltijd is er een nogal uitgedunde ploeg vertrokken voor een bezoek aan molen "De Sterrenberg" te Nijeveen. Een viertal molenaars stond ons al met smart op te wachten, want het programma was weer eens uitgelopen. Tegen half twee is er dan ook een einde gekomen aan deze speciale dag voor onze collega molenaars uit Drenthe. Het bestuur en de molenaars van De Weert hebben het als een erg mooie dag ervaren. Tegen zes uur hebben we de vlaggen verwijderd en de molen "naar bedde gebracht". Al met al lange, maar erg mooie dag! We bedanken alle vrijwilligers en de molenaars van "De Vlijt" en "De Sterrenberg" voor hun spontane medewerking. De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=R76FZIQI of op onze website www.molendeweert.nl …bij nieuws. Groet namens de vrijwilligers en de mulders van molen "De Weert" te Meppel.
Kees Vanger

Zaterdag 31 maart 2007
Weervrouw Leidi van der Veen opende in Molen de Weert de KNMI expositie 'Klimaat en klimaatverandering'. Een gezellige drukte op deze zaterdagmiddag in Molen de Weert.
De bekende weervrouw Leidi van der Veen van RTV Drenthe verrichte de officiële opening van de KNMI-klimaatexpositie. Ze weet waar ze het over heeft. De in Veenoord wonende Leidi is van kinds af aan opgegroeid in 'het veen'. Leven in de natuur. Goed kijken naar de wolken, want die vertellen zo veel. Dat leerde ze al vroeg van haar vader. Leidi nu is een charmante dame die boeiend kan vertellen. Dat weten vaste luisteraars van RTV Drenthe al lang, maar vanaf deze middag ook de vele aanwezigen in Molen de Weert. Zij hingen aan haar lippen zogezegd. De KNMI-klimaatexpositie geeft op een twaalftal grote panelen de belangrijkste feiten over klimaatveranderingen, grafieken van de temperatuurveranderingen door de eeuwen heen en prachtige foto's. De expositie is te zien t/m zaterdag 2 juni in Molen de Weert, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
De molenaars hebben vandaag meer in de zon gezeten dan dan er echt iets productiefs uit de handen is gekomen. Bertus van Dijk kwam zelfs zwaar beladen met vis de molen binnen stuiven. Binnen een mum van tijd waren de visjes dan ook verdwenen in de "slanke" lijven van de molenaars. De molen heeft ondertussen de hele middag lekker nijdig staan draaien op de schitterende oostenwind. Omzet € 80,-
Een leuke dag maar onderstaand bericht uit de krant van vrijdag jl. verpestte veel vandaag, want...

De molenaars van Molen de Weert werden vrijdagmiddag nogal witheet toen ze het onderstaande bericht in de Meppeler Courant onder ogen kregen. ZIJN ZE NOU HELEMAAL VAN DE POT... (zie foto)
Lees het verontrustende bericht maar eens:

WOLKENKRABBER AAN 'WESTMAASBOULEVARD'
MEPPEL – Woonconcept en de gemeente werken met een Japans bouwconsortium in het diepste geheim aan een plan voor de bouw van een wolkenkrabber op het terrein van bouwmaterialenhandel Zwikker tegenover het Westeinde. Het imposante bouwwerk moet de ingang van het watergebied markeren. De provincie is bereid een flinke bijdrage te leveren aan de metamorfose van het Westeindegebied. Uit een potje voor versterking van de toeristische sector van Drenthe wil Assen maar liefst twee miljoen euro in het ambitieuze project steken. De wolkenkrabber krijgt een maximale hoogte van zestig meter. De begane grond van het futuristisch ogende ontwerp bestaat uit een overdekte jachthaven voor bewoners.

De gemeente wacht met het naar buiten brengen van het plan, geschrokken als ze is van de tegenstand vanuit de gemeenteraad tegen het bouwplan in de Kraton dat uitgaat van 'slechts' een maximale bouwhoogte van dertig meter. De meerderheid van de raad wil niet verder gaan dan negentien meter. Het Westeinde met het terrein Zwikker wordt in stedenbouwkundig opzicht aangeduid als een 'uitzonderingsgebied waar bijzondere stedelijke allures van Meppel tot uitdrukking mogen komen.'
De directe omgeving heeft tamelijk geschokt gereageerd. Woordvoerder namens bewoners van de Weerdstraat Karel Witteveen vindt dat Meppel lijdt aan hoogmoedswaanzin 'met de nadruk op hoog'. Molenaar Kees Vanger van de 200 jaar oude molen de Weert is verbijsterd. 'Een zestig meter hoog gebouw in de directe omgeving van de molen is ronduit killing.' Hij zet uit protest zondagmiddag klokslag twaalf uur de molen in de rouwstand. 'Ik hoop dat de protesterende bewoners en andere demonstranten daarbij aanwezig willen zijn. Het college mag best ambities hebben, maar we moeten ze van deze heilloze weg afhelpen. Dat kan alleen als we met elkaar een vuist maken.'

Uit een artist impression blijkt dat de wolkenkrabber de vorm van een piramide krijgt. Daarvoor is gekozen om te voorkomen dat de Weert de wind uit de wieken wordt genomen. Kees Vanger gelooft daar niets van. 'Als er oostenwind (opgesteld door de redactie hoor! KV) is, komen we dik in de luwte te liggen.' Wethouder Marc Boumans is in stilte laaiend enthousiast al wil hij op dit moment niet al teveel kwijt. 'Het plan moet nog in het college worden besproken.'
Tegenover het Westeinde verrijst een boulevard met insteekhavens. In ambtelijke kringen wordt gefluisterd dat de naam daarvan al vaststaat: de Westmaasboulevard.
Meppeler Courant van vrijdag 30 maart jl.

*BIJVAL
Gelukkig kregen we via het molenaarsprikbord veel positieve reacties. Zie onderstaande reacties:

1) Auteur: kees vermeule. Datum: 30-03-2007 23:53
Ze blijven dus gewoon de molens dwars liggen. Bij mij willen ze voor de deur op het westen iets gaan doen maar daar is het op dit moment akelig stil! Ik steun je gevecht tegen de gemeente.

2) Auteur: David Reitsema. Datum: 31-03-2007 09:06
Gewoon triest dat ze in Meppel tot zo een gestoord idee kunnen komen. Het is te hopen dat het college het plan naar de prullenbak verwijst. De wethouder is overigens docent geweest op mijn school!

3) Auteur: Erik Stoop. Datum: 31-03-2007 09:17
Gisteren was ik even in Meppel en zag het artikel in de Meppeler Courant. Hoe krijgen ze het in hun hoofd zo'n kolos van 60 meter vlak naast de molen neer te zetten. In de krant stond een "artist impression" van wat er moet komen, en dan zie je dat Kees wel in kan pakken en zich verder kan beperken tot het verzamelen van baarden. Molenaars, kom dus zo veel mogelijk naar het in de rouw zetten van de molen morgenmiddag, dan kan je laten zien dat je achter Kees staat.
Helaas moet ik zelf op dat moment ergens anders zijn, anders was ik er zeker bij geweest. STEUN KEESVANGER EN KOM NAAR MEPPEL!

4) Auteur: Henk Klöpping. Datum: 31-03-2007 18:02
Woonconcept en de gemeente werken met een Japans bouwconsortium in het diepste geheim aan een plan. Dat is dan niet erg gelukt. Jongens, allemaal naar Meppel, morgen! Helaas kan ik er in verband met de herdenking van het innemen van Den Briel niet bij zijn, maar ik wens jullie sterkte, vanuit het Noorden (waar overigens de bouwwaanzin ook aardig toe heeft geslagen en waar men 50-60 huizen naast de molen wil zetten.. zucht..)

5) Auteur: Rob Pols. Datum: 31-03-2007 19:44
Buiten het feit dat dit bouwwerk dramatische gevolgen heeft voor de windtoevoer en de belevingswaarde van De Weert, is het ook nog eens een wanstaltig gekunsteld gevaarte dat niet in een (met alle respect) stadje als Meppel thuishoort. Zoiets zou in Almere niet misstaan. Daar staan toch geen molens, dus ga daar maar lekker bouwen. Ik ben trouwens toch al tegen die strakke, moderne nieuwbouw tussen monumentale oude bebouwing. Je ziet veel slechte voorbeelden als je door sommige plaatsen loopt. Onbegrijpelijk! Hopelijk komt de gemeente Meppel tot inkeer. En anders is de grap ook leuk.

6) Auteur: wesley de best. Datum: 31-03-2007 22:12
Hallo Kees. Wij, het Tigelaar-team (Frits Buning, de verontruste biotoopwachter Jan Schenkel, de verontruste heer Tigelaar, Ricardo Hemme en Wesley de Best), steken jullie op de Weert een hart onder de riem en wij zullen morgen absoluut komen. We zijn er om ongeveer kwart over elf. We gaan er met twee auto's naar toe. De auto van Frits Buning is al vol, maar in de auto van Ricardo kunnen nog een aantal personen. Wie mee wil, kan dit nummer bellen:06-40665346. Het is natuurlijk verschrikkelijk zo'n hoog gebouw in de buurt van de molen en ronduit schandalig van de gemeente!

7) Auteur: D'Orangemulder. Datum: 31-03-2007 22:13
Da's een aardig flatje Kees. Ik vraag me alleen af of je zoiets tegen kunt houden? Ik vrees met grote vrezen. Groeten Marijn, die geniet van zijn biotoop in Willemstad.

8) Auteur: Erwin de Jonge. Datum: 31-03-2007 22:27
Kees ik kom niet. Ik ben vorige week ook de hele dag met jou op stap geweest, maar uit medeleven zal ik De Wieker Meule ook in de rouw zetten, want zulke plannen in Meppel kan echt niet. Die Meppeler-muggen in het gemeentehuis zijn niet goed wijs nou groeten Erwin.

9) Auteur: M.D. Ekelschot. Datum: 31-03-2007 22:30
Ondanks het feit dat het ding lelijk is (en dat is dan op z'n minst zacht uitgedrukt). Als de molen een geklasseerd monument is (maar dat weet ik niet...) dan mogen ze dat plan toch niet eens uitvoeren? De biotoopregeling is toch immers bij KB bepaald en toch niet te pas en te onpas uit te voeren al naar gelang het believen,wansmaak of bestuurlijke onmachtigheid van het lokale b&w... Zijn in elk geval gek aan het worden daar in Meppel, hopen dat ze nog op tijd het licht zien! en sorry, Meppel is te ver voor mij vanuit België, Het is al 2 uur naar Utrecht

10) Auteur: Bertel. Datum: 31-03-2007 22:53
Ik zal morgenvroeg al om 10.00 uur op de molen aanwezig zijn, dit kan echt niet door de beugel!! Een paar bomen is tot daar aan toe, die haal je met de knetterbiele nog een keer om! Maar die wolkenkrabber, daar ben je al snel een stevig vliegtuig voor nodig...!!!!! Kom allen naar molen "De Weert" en ga met ons de strijd aan!!! Groeten. Bertel Zomer Molenaar molen "de Weert".

11) Auteur: Andre Koopal. Datum: 31-03-2007 23:01
Nederland is België niet. Er is geen landelijke bescherming van de biotoop geregeld. Een enkele provincie heeft iets geregeld (Gelderland en Zuid Holland naar ik weet), maar in principe word het aan de gemeenten overgelaten om het in de bestemmingsplannen te regelen. Daarnaast is De Weert volgens mij geen monument omdat het een recentelijke reconstructie is. Kees: sterkte daar in Drenthe, mijn gedachten zullen morgen bij je zijn. Groetjes, Andre

12) Auteur: Windvanger. Datum: 31-03-2007 23:08
OW OW OW. Is dit Nederland Ik heb hier geen woorden voor!!! De tanden vallen bijna uit mijn mond.
Molenaar Kees Vanger tot MORGEN hè en hopelijk op een goede afloop. Groeten RICARDO HEMME molenaar molen Jan Pol in Dalen.

13) Auteur: Robert Van't Geloof. Datum: 31-03-2007 23:11
Hallo Kees en Bertel sterkte morgen. Wij zullen aan jullie denken hoor! Dus nogmaals sterkte groeten Robert.

14) Auteur: Martin E. van Doornik. Datum: 31-03-2007 23:21
Als ik de foto eens goed bekijk moet elk gaatje in de torenflat een raam voorstellen, dan zijn er veel te veel woonlagen voor een hoogte van 60 meter. Mijn vrouw heeft een vriendin die in de Weerdstraat (dus heel vlakbij de molen) woont, ik zal vragen of zij haar ff morgen zal opbellen.

15) Auteur: Andreas de Vos. Datum: 31-03-2007 23:27
Als die "firma" die dat "bouwplan" wil gaan uitvoeren nou eens een molen tussen wat flats ergens in een grote stad zou willen verwijderen en op een fraaie plek bij een meer wil plaatsen, morgen... maar dan wel echt doen natuurlijk. De fundering ligt er al. Overigens (serieus): als op die plek een bouwhoogte van 30 meter werkelijk in het bestemmingsplan voorkomt, dan zou dat neerkomen op ongeveer halverwege dat brok beton op die foto. Voor zover dat fotoshop plaatje een beetje klopt dan. En dan kan De Weert ook wel inpakken mocht daar tot 30 meter hoog gebouwd gaan worden. Groetsels, Andreas de Vos

16) Auteur: Roelof Kooiker Datum: 31-03-2007 23:15
Hallo Kees, Het is niet te geloven! Hoe kan iemand zoiets bedenken. Een toren van 60 meter hoog. Het is net als die lui van Babel, ze dachten ook dat het maar hoog moet worden. Ik kan zondag helaas niet komen. Ik ben dan aan het werk, maar ik hoop je zondag avond nog even te bellen. Ik ga nu slapen. Groeten uit Slagharen. Roelof Kooiker molenaar te Coevorden.
 
APRIL 2007

 
Zondag 1 april 2007 (zie: www.mijnalbum.nl/Album=QWWWZEZU)
De 1 april grap heeft in ieder geval voor veel lol op de molen gezorgd! Allen in ieder geval bedankt voor de hartverwarmende en opbouwende reacties. De steun uit het hele land deed ons erg goed. Gisteren samen met Bertel, Ricardo en Wesley nog even snel een 1 april vlag gemaakt (zie foto). Grote letters geverfd op een mooie lap. Toen we de vlag ophingen om te kijken of de tekst wel goed leesbaar was, bleek alles aan elkaar te plakken. Snel de vlag naar beneden gehaald en aan een wiek vastgebonden. Zo nog enige uurtjes doorgedraaid. De vlag droogde lekker vlot bij de stevig draaiende molen.
Wat me trouwens wel heel erg verontrustte waren mijn collega molenaars! Ze maakten zich totaal niet druk om de biotoop van ons juweeltje! Echt waar! Ze zagen zelfs perspectief voor de toekomst en waren vooral fanatiek aan het overleggen welk appartement ze in de toekomst wilden bewonen. Collega molenaar Aalt Mulder wilde zelfs wel van Hoogeveen naar deze mooie wolkenkrabberlocatie verhuizen om dan te kunnen genieten van het mooie uitzicht op molen "De Weert" en mijn trouwe maatje Albert Kreulen wilde maandag al naar de Hypotheker gaan om te kijken hoe groot de kans is dat hij helemaal bovenin kon wonen! Dat zijn nou je collega molenaars! Zelfs zijn vrouw Femmie ging ermee akkoord! Bertus van Dijk heeft ook nog even naar huis gebeld om te vragen hoe zijn vrouw hierover dacht. SAMEN STA JE STERK! Nou niet dus! Reken maar dat er snel een functioneringsgesprek met deze (enthousiaste!?) molenaars op de agenda komt.
Groet, Kees Vanger

Zaterdag 7 april 2007
De hele club was aanwezig. Veel bezoek gehad vandaag. Jaap Kuitert en Marc Crins kwamen ook nog even langs. Vandaag de winkelvoorraad maar weer eens goed op peil gebracht. Verder weinig extra's gedaan. Gedraaid met vier volle zeilen. Tot plm. 17.00 uur doorgegaan.
Kees Vanger

Zaterdag 14 april 2007
Rond 12.30 uur op de molen. Het was ontzettend mooi en zelfs erg warm weer. Albert Kreulen afwezig en Bertel draaide mee bij de mulders van de Wieker Meule. Dus deze keer weer eens alleen kruien. Van west naar oost natuurlijk. Gelukkig zag een kennis van me dat ik alleen aan het wortelen was met het kruirad. Hij bood spontaan hulp aan. Samen de molen bijna 180 graden omgezet. Het voeghoutenkruiwerk werkt gelukkig goed mee en de kap gleed dan ook lekker over de net aangebrachte laag frituurvet.
Vier volle zeilen voorgehangen. De molen draaide lekker. Helaas net te weinig wind om te malen. Marten de Jong kwam deze keer wat later op de molen. Hij moet op 22 mei examen afleggen op de Lheemansmolen te Vriezenveen, Daar heeft hij vanmorgen dan ook geoefend. De reis terug nam nogal wat tijd in beslag. Verder was het rustig op de molen. Weinig bezoek en slechts voor 35 eurootjes verkocht. Vandaag de buil eens goed schoongemaakt. Dat was geen overbodige luxe. Bertel kwam tegen 4 uur nog even langs en samen zijn we doorgegaan tot 18.00 uur. De molen afgezeild en weer in ons favoriete standje weggezet. Overhek dus! Bij het afzeilen geconstateerd dat een aantal planken van de fokwieken nogal rot waren. Volgende week alles eens goed controleren.
Kees Vanger

Zaterdag 21 april 2007
Albert Kreulen was al druk aan het kruien toen ik rond half één bij de molen langs fietste. Gelukkig moest ik nog even de stad in dus heb ik 'm maar even laten worstelen...
De wind is nogal wispelturig geweest afgelopen week en komt elke dag weer uit een andere hoek. Toen ik na een half uurtje weer terug kwam stond de molen er keurig opgezeild bij. Het was weer eens schitterend mooi weer met helaas weinig wind. De molen had er vandaag weinig zin in. We hebben een rustige zaterdag gehad. Marten de Jong was samen met de groep molenaars in opleiding voor een excursie naar het Groninger land. Bertel zat ergens in München. Verder waren wel aanwezig Albert Kreulen, Gerard Voogd, Bertus van Dijk en Aalt Mulder en ik dus!
Vorige week geconstateerd dat één fok nogal last had van rotterij. Aalt Mulder, onze collega molenaar en ex-timmerman is met de beitel resoluut aan de slag gegaan om alles weg te kappen zoals hij het noemt. Dat is dus goed gelukt. Drie grote gaten zijn nu zelfs vanaf de weg duidelijk zichtbaar (zie foto's). Komende week gaat Albert Kreulen aan de slag met epoxie om de grote gaten weer te vullen. Thuis heeft hij in ieder geval veel ervaring opgedaan met het werken met dit vulmiddel… Zijn dakkapel bestaat voor 50% van dit opvulmiddel zegt hij zelfverzekerd. Vanmiddag veel in de zon gezeten en weinig uitgevoerd. Omzet 70 euro. Afgezeild om 18.00 uur.
Kees Vanger

Zaterdag 30 april 2007 KONINGINNEDAG
Vandaag draaide de molen rond 7.00 uur al. Vier lange halven waren meer dan genoeg om er een lekker pittig gangetje in te houden. Tegen acht uur kwamen de eerste vrijwilligers al om alles klaar te maken voor de ECO-markt bij onze molen. De ruimte rond de molen stond na een uur dan ook erg snel propvol met allerlei kraampjes met handelswaar. Tot mijn verbazing ontdekte ik collega molenaar Cees Nooteboom (en zijn vrouw) van korenmolen 't Lam uit Woudsend die druk bezig waren om de "meelkraam" met hun prachtige molenproducten klaar te zetten. Leuk en onderhoudend om eens met een beroepsmolenaar te kletsen over... nou ja dat spreekt voor zich. Eindelijk weer eens lekker in het Frysk kletsen. Heerlijk!
Het was vandaag een gezellige en drukke dag met bezoek dat prachtig verspreid over de dag de markt en de molen bezochten. Velen hebben de molen bezocht en veel producten gekocht. De penningmeester glunderde dan ook erg uitgelaten bij het horen van de omzet (500 euries). Wij ook trouwens! Vandaag tussen alle drukte door nog bijna 200 kg gemalen. De wind was super, maar wel erg vlagerig. Een mooi zonnetje erbij. Kortom een Koninginnedag zoals het hoort!
Een van de bezoekers vertelde dat hij thuis nog een oude originele zakkenklem en een prachtige unster had (zie foto's) We mochten deze spullen wel hebben, want het lag behoorlijk in de weg. De eigenaar vond dat ze in de molen beter tot hun recht kwamen dan ergens achteraf bij hem in de schuur! Daar waren wij het natuurlijk volkomen mee eens. Dankbaar hebben we deze twee aanwinsten in ontvangst genomen.
Tegen 19.00 uur afgezeild. De molen heeft 12 uur achter elkaar gedraaid. De molen aan't eind van deze mooie en lange dag in mijn favoriete (molen) standje weggezet. De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=CO6W7BCV
Morgen ga ik aan de slag met het in de houtolie zetten van alle roewiggen. De vorstplank moet ook nog in de houtolie. Maar ja die zit helemaal bovenop de kap (brrrrr). Het allerhoogste punt van de molenromp. Nou niet mijn meest favoriete plekje om te gaan verven. Misschien lukt het. Het is niet voor niets "de dag van de arbeid" dus...
Kees Vanger
 
MEI 2007

 
Donderdag 3 mei 2007 VORSTPLANK TEREN
Het heeft al bijna 6 weken niet geregend en ook vandaag was het voor de zoveelste keer prachtig mooi en droog weer en dan zit er nog steeds die lastige vorstplank bovenop de kap die allang in de teer gezet had moeten worden. Al tijden geven we te kennen dat het eindelijk eens moet gebeuren. Maar ja de ene keer regent het of staat er teveel wind waardoor alle verf van de kwast af waait voordat het uitgesmeerd kan worden. Daarom heb ik eergisteren maar eens de stoute schoenen aangetrokken om eindelijk met dit enge klusje bovenop de kap te gaan beginnen. Volbeladen met gordel, veiligheidshaak, bokkenpoot, krabbers, poetsdoeken en een blik houtolie dapper het stormluik van de kap geopend. Eerst nog een paar keer uitgeprobeerd om te kijken welke roede het meest geschikt was om zo neer te zetten dat er ruimte was om uit de kap te kunnen klimmen. Helaas… via de binnenroede naar boven klimmen lukte niet. Te weinig ruimte… Uiteindelijk het gevlucht zo neergezet dat ik langs de buitenroede naar boven kon klimmen… Maar toen ik eenmaal half uit de kap op de buitenroede hing en naar beneden de diepte in keek, zag ik het ineens niet meer zitten...
Mijn 'hoogtevreeskriebels' wonnen het van mijn doorzettingsvermogen en dan moet je ook nog een tweetal uurtjes op de vorstplank balanceren om alles schoon te krabben en te verven. Nou niets voor mij dus! Ik heb daarna slechts alle roewiggen in de houtolie gezet. Dat lukte uiteindelijk nog wel! Gelukkig is een dag later molenmaker Johannes Kooistra van bouwbedrijf Dijkstra uit Sloten langs geweest en heeft in anderhalf uur alles keurig (en veilig) in de houtolie gezet. Dat mocht ook wel eens na bijna tien jaar! Och… ieder zijn vak! De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=4QVWGHAD&edit=1
Kees Vanger

Zaterdag 5 mei 2007
Toen ik rond één uur bij de molen kwam, was men al druk bezig om de molen op te zeilen. Bertel Zomer hoorde ik op de stelling al van veraf instructie geven aan onze nieuwe en enthousiaste molenaarsleerling Jan Struik. Een zeiltje voorleggen kost in het begin dan ook veel oefening (en commentaar). Bertel heeft in ieder geval veel aanwijzingen gegeven.
Albert Kreulen was verder nog bezig met het vlakschuren van de met houtvuller bijgewerkte fokken, waar hij de afgelopen dagen druk mee bezig was. Zoals het er nu naar uit ziet blijft het gelukkig bij één fok (van red ceder). De rest ziet er goed uit. De oorzaak van de rotterij is dan ook pas na jaren duidelijk naar voren gekomen. De eerste drie tot vier jaar hebben we elke keer na het afzeilen de molen met dezelfde roede (met de sticker) naar beneden weggezet. Zo hadden we het geleerd tijdens de molenaarscursus! Pas later (n.a.v. een discussie op het molenprikbord) hebben we besloten om dit nooit meer te doen. Gewoon wegzetten met de roede die op dat moment van het afzeilen van het laatste zeil beneden staat. Zodoende krijg je in ieder geval niet meer de rotterij op steeds maar dezelfde plek en roede dus! Vanmiddag maar liefst 120 kg pannenkoekmeel gemaakt en naar beneden geluid. Abel de Boer heeft zijn laatste voorraad tarwe nog gebracht. In totaal 200 kg! De nieuwe tarwe zit alweer in de grond (2 bunder). Dus het duurt nog wel even voordat de nieuwe oogst bij ons in de molen ligt. Tussentijds zullen we op zoek moeten naar een nieuwe leverancier voor de Hollandse tarwe.
De molen heeft vanmiddag verder weinig omwentelingen gemaakt. Het (slippende) sleepluiwerk is bijgewerkt en daar zat meer tijd in dan we verwacht hadden. Verder is er ook nog gewerkt aan het gevlucht.
Tegen 19.00 uur de molen afgezeild. Aanwezig vandaag; Albert Kreulen, Albert van der Werf, Bertel Zomer, Jan Struik, Marten de Jong en Kees Vanger. Bezoek gehad van: Abel de Boer, Jan Rossing, Jacco Bos (van de Makkumer Molen) en Roelof Kooiker. De stelling zat dan ook vrij vol en we hadden weer een tekort aan stoelen. Het was een sfeervolle en gevarieerde middag waarbij er weer hele sloten koffie/thee doorheen gegaan zijn. Omzet € 60,-
Kees Vanger

Zaterdag 12 mei MOLENDAG OP MOLEN DE WEERT TE MEPPEL
Het was vandaag weer een enerverende dag op de molen. Diverse koren en orkesten hebben gezongen of muziek gemaakt op het pleintje naast de molen. Dit jaar was Molen de Weert één van de speellocaties van het Meppeler Muziekfestival. Gelukkig stond er een tent om de talenten te beschermen tegen de regen. De bescherming tegen de wind was er helaas niet. Menig muziekblad verliet dan ook spontaan tijdens de vele felle windvlagen de muziekstandaarden. We moesten de molen zo nu en dan zelfs stilzetten omdat de fokken zó veel geluid maakten dat de jongensstemmen van een Tsjechisch koor bijna niet meer te horen waren. De bezoekers keken zo nu en dan angstig naar het swingende gevlucht wanneer de molen tijdens één van de vele buien er weer eens flink tussenuit kneep. Albert Kreulen heeft slecht één keer moeten ingrijpen. Gelukkig is het de hele middag verder droog gebleven en hebben we ontzettend veel bezoek op de molen gehad. Soms met busladingen tegelijk. Ook nog een groep van 10 wonderschone dames op bezoek gehad die een deel van hun vrijgezellen feestje bij ons op de molen kwamen vieren. Een leuk klusje voor mij dacht ik nog! O…O...O… Wat baalde onze vaste rondleider en molenaar Albert Kreulen dat hij deze keer de rondleiding niet kon verzorgen. "Ik ben zeker voor de oude dames" zei hij al balend!
Ondertussen ook nog 150 kg tarwe gemalen en een omzet gehaald van 125 euro! Molen "De Vlijt" heeft vandaag ook een groot gedeelte van de dag gedraaid. Ons juweeltje heeft van 9.00 uur tot 19.00 uur in ieder geval ontzettend veel omwentelingen gemaakt. Hoeveel is niet bekend, aangezien we elke week niet zo met de tellerstanden bezig zijn. Tot nu toe hebben we bijna de 100.000 omwentelingen gehaald (nog 4000). Het was in ieder geval een mooie (molen)dag op de molen met ontzettend boeiend weer. Ikzelf geniet in ieder geval erg van dit weertype. Schitterende luchten, spannende buien en een stevige wind. Wat wil je nog meer als molenaar.
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=VLU8DVG7
Kees Vanger

OP BEZOEK BIJ HOUTZAAGMOLEN DE RAT IN IJLST (18 MEI)
Vanmiddag een bezoekje gebracht aan mijn favoriete molen… De Rat in IJlst dus! Molenaar Simon Jellema en zijn medezagers waren weer eens druk aan het zagen. Zelfs een unieke boomstam namelijk een in ons land opgegroeide "red cederboom" (hoe noem je zo'n boom.) De molen draaide lekker pittig. De door Simon zelf gemaakte en met hydrolyn behandelde zeilen met hun mooie roestbruine kleur staken schitterend af tegen de mooie blauwe luchten.
In de molen werden twee boomstammen gezaagd. Naast de zaagslee lag een koningsspil te wachten om geplaatst te worden in een Friese molen (Achlum?). In het balkengat lag een mooie praam te schitteren in de zon. Deze praam, met vele melkbussen die dienen als zitplaatsen, is afgelopen winter geheel gerestaureerd en wordt gebruikt voor boottochtjes met toeristen. De sfeer op de molen is werkelijk fantastisch. Niet alleen door de lucht van vers gezaagd hout, maar vooral ook door de bedrijvigheid die er elke keer weer heerst.
Zeker een bezoek waard! De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=6QC4FUFC
Kees Vanger

Reactie van Simon op het prikbord.
Auteur: simon (---.sneek1.fr.home.nl)
Datum: 18-05-2007 21:57
Ha die Kees,
Ja het was vanmiddag weer gezellig! Vreemd trouwens, maar als je altijd op je eigen molen om spaant vergeet je het mooie wel eens. Bij het zien van jou foto's valt me zelf ook op hoe mooi de zeilen kleuren.
Valt wel op dat naast molens ik ook iets heb met oude bootjes. De net gerestaureerde melkboot (geen praam maar een schouw) is daar een mooi voorbeeld van. Als kleine jongen voer ik regelmatig met zo'n boot mee naar de boerderij van mijn oom en tante. We vonden het noodzakelijk zo'n boot te restaureren omdat ze allemaal zijn verdwenen.
gr. Simon

Zaterdag 19 mei 2007
Tegen 12 uur kreeg ik een verontrustend telefoontje vanaf de molen. Er stonden 20 mensen te popelen van ongeduld bij de molen voor een geheel verzorgde rondleiding… Wie heeft dit afgesproken? Was mijn eerste reactie. Meestal zijn we rond 13.00 uur pas op de molen. Het lukte me vandaag dan ook niet om eerder naar de molen te komen. Daarom heeft Bertel samen met zijn moeder maar de taak als gids opgenomen en dat ging dus prima! Dat mag hij dus vaker doen!
Molen de Vlijt draaide al rustig zijn rondjes met een door vlaggetjes versierd gevlucht, toen ik tegen één uur bij de molen langs fietste. Bertel was nog met de rondleiding bezig en toen ik zag dat het goed ging snel doorgefietst naar de Sluisgracht. Bij molen de Vlijt aangekomen was het een drukte van belang.
Er werden weer eens opnames gemaakt van Ter land, ter Zee en in de Lucht (zie foto's). De molen draaide rustig met twee halfjes. Rondom het water stond het dan ook propvol met honderden toeschouwers. Alles even vlot bekeken en hierna snel weer terug gegaan naar de eigen molen. Alwaar alweer een nieuwe club stond te wachten op een rondleiding. In totaal hebben we drie grote groepen deze middag rondgeleid (± 60 personen). Enthousiaste en nieuwsgierige mensen en dan is het altijd leuk om ze de molen te laten zien. Bertel, Wietse en Marten waren ondertussen flink aan het malen. De bezoekers zagen dan ook een molen zoals een molen hoort te zijn (ook met vrijwilligers dus). Niet alleen maar "voor de prins draaiend", maar vol in actie met "zingende stenen" en heerlijk ruikend naar vers gemalen meel. Genieten dus! Al met al weer meer dan 150 kg gemalen. De meelvoorraad mag wel weer eens aangevuld worden. Komende week gaat er dan ook weer een stevige bestelling de deur uit. Tegen 5 uur ben ik naar huis gegaan. Bertel is nog een poos gebleven. Aanwezig vandaag: Bertel, Wietse, Marten, Elske en Kees. De omzet van vandaag was maar liefst € 170,-
Kees Vanger

Zaterdag 26 mei 2007
Helaas is Marten de Jong afgelopen dinsdag gezakt voor zijn molenaarsexamen. Gelukkig blijft hij moed houden en wil het bij het najaarsexamen in ieder geval beter doen. Hij was dan ook weer de hele middag aanwezig. Een echte doorzetter! Hans Valkenhoff, molenaar van molen "De Zwaluw" te Hoogeveen, heeft afgelopen week weer een hele zooi tarwe in de molen gedropt. Hoewel de wind niet echt meewerkte is het uiteindelijk gelukt om de gehele voorraad naar boven te luien (deels met het gaffelwiel; met de hand dus!). Ondertussen konden we ons nieuwe ARBO systeem rond de luiluiken uitproberen (zie foto's). Dit systeem is bedacht door molenmaker Johannes Kooistra. Het is even wennen aan de constructie met volgens Johannes een hoog IKEA-gehalte, maar het is in ieder geval wel veiliger dan op de linke en oude manier (stoelen erom heen). Na het luien alles maar snel in de lijnolie gezet, want dan is het nieuwe er een beetje af.
Bertel en Wietse hebben boven in de kap alle wiggen eens goed nagelopen en alles wat los zat flink aangeslagen of met zeildoek vastgezet. De wind was noord en we hebben gedraaid met vier volle. Nog 40 kg pannenkoekmeel geleverd aan de Makkumer molen. Molenaar Nico van den Broek van deze molen heeft het in de namiddag opgehaald. Lekker even bijkletsen. Omzet vandaag € 75,- Aanwezig: Bertel, Wietse, Marten, Albert van der Werf en Albert Kreulen en Kees Vanger.
Kees Vanger
 
JUNI 2007

 
FILMOPNAMES IN MOLEN DE WEERT
Afgelopen week heeft mijn sympathieke ex collega Henk de Koning uit Meppel met nog iemand anders (waar ik helaas de naam van vergeten ben) de hele dag filmopnames gemaakt in de molen. Niet de molen stond deze keer centraal, maar de molenaar. Molenaar Albert Kreulen was de hoofdpersoon. Albert heeft dan ook honderduit zitten praten en uitleggen over de molen en wat het werk van de molenaar inhoudt. Nou… dat is hem echt wel toevertrouwd. Een echte filmstar! Nu maar hopen dat hij geen sterallures krijgt.
Er stond een prachtige wind en de molen draaide dan ook lekker pittig door. Verder hebben we natuurlijk ook nog gemalen. Want dat hoort er zeker bij. We vinden niet voor niets dat een molen een echt levend monument moet zijn! Alle facetten van het molenaarswerk zijn daardoor ruimschoots aan bod gekomen. Beide (amateur) filmers gaan de komende weken de filmopnames monteren en inkorten tot een film van ongeveer 15 minuten die uiteindelijk op DVD komt. Mocht het de moeite waard zijn, dan kunnen we de filmopnames erg goed gebruiken bij de opendag om molenaars te werven op 22 september a.s. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat.
Kees Vanger

Zaterdag 2 juni 2007
Vandaag was het weer een mooie dag op de molen. Schitterend weer, maar ja helaas weer te weinig wind om te gaan malen. Het blijft zodoende erg lastig om de meelvoorraad op pijl te houden. Verder was het qua bezetting vandaag erg rustig. We waren slechts met zijn tweetjes. Bertel en ik dus! Aangezien het door allerlei klussen van de laatste weken (maanden) en achterstallig opruimwerk nogal rommelig geworden is, hebben we de molen maar eens flink uitgemest en opgeruimd. Dat mocht wel weer eens.
Alles zag er na afloop weer spic en span uit! Ondanks dat we met z'n tweetjes waren, hebben we heel wat werk verzet.'
Verder de nieuwe Ikea-achtige beschermdelen van de luiluiken maar weer eens in de lijnolie gezet. Het geheel krijgt daardoor in ieder geval een wat natuurlijker kleur. Het nieuwe is er in ieder geval wel af. Voor de rest een rustige dag met weinig bezoek. Omzet dan ook slechts € 35,-
Tegen 19.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

MOLENS VAN MEPPEL DOOR DE EEUWEN HEEN (uit de Meppeler Courant)
MEPPEL – Stichting Oud Meppel houdt in samenwerking met molen de Weert een zomerexpositie over Molens in en om Meppel'. Dit jaar is uitgeroepen tot het 'Jaar van de Molens'. Daar doen 600 molens in ons land aan mee. In Meppel besteedt vooral molen de Weert die 200 jaar bestaat aandacht aan het Molenjaar.
De bekende molenkenner A. Bicker Caarten schreef dat Meppel in de 19e eeuw meer molens dan welke andere plaats in Drenthe bezat. 'Van het westen uit, waar de meeste windmolens stonden vanwege de vele en krachtige westelijke winden, moet het gezicht op de stad boeiend zijn geweest: een lage bebouwing met ten dele rode daken, in het midden de monumentale toren, bekroont door een fraaie koepel, geflankeerd door windmolens, die boven de huizen en het geboomte uitstaken en door hun wentelende wieken een levendige aanblik boden.'
Er zijn vele prachtige afbeeldingen van Meppel met zijn molens. Schilders, fotografen, modelbouwers en tekenaars hebben zich door molens laten inspireren. Naast afbeeldingen zijn er voorwerpen, zoals een oude handmolen uit de Tweede Wereldoorlog, die werd aangedreven door een fietswiel. Verder is er een model aanwezig van de Monnikenmolen uit St. Jansklooster.
Kwam 's nachts de wind opzetten dan maakte molenaar Hendrik Timmer van de zaagmolen aan de Hoogeveensevaart zijn zonen Johannes en Hendrik wakker met: '"t Bed uit, balken zagen!!"
De zomertentoonstelling duurt van 7 juni tot en met 8 september. De officiële opening vindt plaats op 2 juni om 15.00 uur door Jan van Ginkel, projectleider in Drenthe van 'Het jaar van de molens in Drenthe'.
De tentoonstelling is te bezichtigen op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag 9 juni 2007
Afwezig Kees en Albert Kreulen. Afgelopen zaterdag een raar dagje, eerst 180 graden moeten kruien met de zon op het voorhoofd. Molen langzamerhand opgezeild met 4 vol. De wind die er was kwam uit het Westen. Zo af en toe maakte de molen een slag. Rond 14.00 uur werd de lucht wat raar, dit goed in de gaten gehouden. Een half uurtje later begon zich een dreigende lucht in het Zuid Oosten te vormen en de wind viel weg, net op het moment dat ik zei dat ik het niet meer vertrouwde begon het wat te rommelen in de verte. Molen direct afgezeild en bij het laatste zeil begon de wind al richting het Zuidoosten te trekken. Ik was dus net op tijd. De bui bleef eventjes hangen, het rommelde een beetje en de bui trok ook zo weer weg. En de wind zat weer in het Westen.
Om 3 uur was Wietse op de molen, samen hebben we er 2 volle voor gelegd. Zo heeft hij lekker gedraaid, Wietse wou graag malen en de wind was lekker aan getrokken. Ik heb er 4 vol van gemaakt. Ondertussen heeft Wietse de as gesmeerd en de steen in het werk gezet.
In de kaar zat nog 20 kg gebroken tarwe dit eerst maar opgemalen. Daarna 100 kg tarwe gebroken, en nog ongeveer 25 kg gemalen. Rond 5 uur gestopt, want de wind was op. Vandaag haast geen bezoek gehad, ondanks dat er een grachten festival in Meppel was. Dus ook amper verkocht. (slechts € 17.50)
Bertel Zomer

OPENING TENTOONSTELLING DE ONMISBARE KRACHT VAN DE WIND
MEPPEL – Wie liefde koestert voor molens kan de hele zomer z'n hart ophalen in het Historisch Centrum aan de Sluisgracht. Daar is zaterdag de expositie 'Molens in en om Meppel' geopend. Er zijn vele afbeeldingen van molens in Drenthe en Overijssel te zien met daarbij uitvoerige uitleg over ontstaan en werking.
Trots van de expositie van Stichting Oud Meppel is de Monnikenmolen uit Sint Jansklooster, nagebouwd door Arjan de Lange. De molen heeft een ereplek middenin het centrum.
Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het Jaar van de Molen. Volgens Jan van Ginkel, projectleider over het onderwerp molens van het Drents Plateau, kan het belang van de molen niet genoeg benadrukt worden. Van Ginkel voerde voorafgaand aan de opening het woord en uitte zijn liefde voor de molen. 'Op kracht van de wind kun je een geweldige techniek in beweging brengen, dat kunnen we niet genoeg blijven benadrukken. Je hebt de elektriciteitsknop niet nodig en je hoeft niet te tanken,' aldus Van Ginkel.
'De molen heeft toekomst als men het maatschappelijke belang ervan inziet en dit wordt ingevuld. Een molen is niet alleen een mooi plaatje maar moet ook inhoud hebben. Stilstand is het begin van het verval. Als we gebouwen en landschap geen functie geven, zal vroeg of laat het doek vallen.'
Als de molen er niet geweest was, waren we volgens Van Ginkel nog steeds bezig met het jagen op dieren en verzamelen van bessen. 'We hebben zelf geen gebit om graankorrels te vermalen.'
Met een grote zak meel op zijn nek betrad molenaar Kees Vanger van molen de Weert als eerste de expositieruimte. Voor iedere bezoeker had Vanger een zakje pannenkoekenmeel meegebracht, uiteraard gemalen in de eigen molen. (bericht uit Meppeler Courant)

PAKJESAVOND VAN KRINGLOOPCENTRUM… EN OOK VOOR ONZE MOLEN!
MEPPEL – Pakjesavond werd woensdagavond maanden eerder gevierd dan gebruikelijk is. Daarvoor had het bestuur van het Kringloopcentrum bijna honderd verenigingen en instellingen uitgenodigd om onder couvert een donatie in ontvangst te nemen.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de grote zaal van Ogterop strooide het bestuur bijkans met gekleurde enveloppen waarin de hoogte van de schenkingen was aangegeven. Molen de Weert ontving € 1000,- euro voor de hulp bij de aanschaf van een elektrische maalstoel. Mijn bedelbrief heeft dus gelukkig wel geholpen. Een mooie stimulans om snel op zoek te gaan naar een mooie maalstoel. (Kees)
Het pand is verkocht aan Projectontwikkeling Keur junior die tijdens een ingrijpende verbouwing drie woningen realiseert. De opbrengst is volgens Haasjes in de loop der jaren bijeengebracht door vrijwilligers. Dat geld komt nu weer terecht bij vrijwilligers, zo benadrukte Jan Haasjes. (bericht uit Meppeler Courant)

Brief Kees:

Beste Jan Haasjes Meppel 10 maart 2007

AANSCHAF ELEKTRISCHE MAALSTOEL
De molenaars van Molen de Weert hadden vorige maand na vele optimistische verhalen uit het Groninger land helaas een bittere pil te slikken.
Via collega molenaars uit Groningen hadden we vernomen dat we gratis een elektrische maalstoel op de kop konden tikken. Een prachtige oude maalstoel met twee gave molenstenen, die vroeger in een boerderij gebruikt werd om tarwe te malen. Gratis omdat de eigenaar zijn boerderij over een half jaar gaat verbouwen. Er was dus haast bij werd er ook nog verteld. De enige eis die de eigenaar stelde was dat de maalstoel een functie in een nog echt malende molen moest krijgen en niet bij één of andere koopman mocht belanden. Snel zijn we dus naar Groningen gereden en hebben de maalstoel bekeken.
We waren direct erg enthousiast en hadden al allerlei plannen uitwerkt om een geschikte plek in de molen te creëren voor deze nieuwe maalstoel. Het zou een schitterende aanwinst zijn voor onze molen, want het is zomers vaak erg lastig om onze vaste klanten van meel te voorzien omdat het soms dagen, zelfs weken aanéén niet hard genoeg waait om de tarwe op de wind te malen tot consumptiemeel.
Met behulp van een elektrische maalstoel kunnen we in de windstille periodes toch mechanisch ons meel produceren. Bovendien past een elektrische maalstoel historisch gezien erg goed in de molen. Het elektrisch malen is in windstille periodes (die helaas toch vrij veel voorkomen) niet alleen erg handig, maar ook noodzakelijk voor de continuïteit van onze molenwinkel. Het geld van de verkoop van het meel komt uiteindelijk weer ten goede aan de molen. (onderhoud/verzekeringen etc.)
Helaas werden we na twee weken verrast door een bericht van de eigenaar van de maalstoel dat hij er bij nader inzien toch een geldbedrag voor wilde hebben. Hij vraagt voor de maalstoel een bedrag van 1500 euro. Een groot bedrag voor zo'n aanwinst, maar helaas een té grote kostenpost voor onze 'molenpot'. We hebben ons er dan ook maar bij neergelegd. Erg jammer…. maar helaas! Het bedrag is te hoog en verder zullen er ook nog wel andere kosten bijkomen (krachtstroom; leidingen etc). We komen dan al gauw op een bedrag van rond de 2000 euro.
Het bericht in de krant van afgelopen vrijdag geeft ons weer nieuwe hoop. Daarom vragen wij als molenaars van Molen de Weert, die er alles voor doen om van de molen een levend monument te maken, uw hulp in de vorm van een financiële bijdrage voor de aanschaf van deze mooie ouderwetse maalstoel.

Met vriendelijke groet namens alle molenaars en het bestuur van Molen de Weert.
Kees Vanger, molenaar van Molen de Weert


Zaterdag 17 juni 2007
Albert Kreulen heeft vanmiddag met de molen gedraaid. Bertel en Kees afwezig. Verder geen verslag ontvangen.

Maandag 18 juni 2007 HET ACHTKANT VAN DE MOLEN MASSIER IS ER AF
Het achtkant van de Molen Massier in Nieuwleusen is vanmorgen om 10:15 uur onttakeld. Het ruim 8 ton wegende achtkant is door een kraan naast de molen gezet.
Nadat de molenbouwers van bouwbedrijf Bertus (Willem?) Dijkstra uit Sloten het achtkant met banden en kettingen gezekerd hadden, werd het geheel omhoog getakeld. Dit ging zonder noemenswaardig gekraak! Doordat er weinig wind was is het achtkant heel soepel naar beneden gebracht (zie foto's).
Het achtkant zal pas in volle glorie op de romp teruggeplaatst worden. Dit zal waarschijnlijk in de zomer van 2008 zo ver zijn. De restauratie van de stenen romp zal in samenwerking met het Ribo plaatsvinden. Dit houdt in dat er één of meerdere leerlingen opgeleid zullen worden om dit specifieke ambachtswerk te behouden. (van de website van molen Massier)

Dinsdag 19 juni 2007
Vandaag heeft 'onze' molenmaker Johannes Kooistra een nieuwe halssteen geplaatst. Deze zware klus heeft hij dan ook nog in zijn eentje gerealiseerd. 'Och geen probleem... ik doe dat wel vaker',was zijn laconieke reactie. Helaas kon ik er i.v.m. mijn werk niet bijzijn. Hij had in ieder geval het weer mee. Het was bijna bladstil. Dat het echt nodig was kun je wel zien (zie foto).
's Avonds nog even een bezoek gebracht aan de molen. Het zag er goed uit.
Kees Vanger

OPEN LESDAG VOOR NIEUWE MOLENAARS
Tot nu toe hebben de molenaars van 20 molens aangegeven dat ze mee willen werken aan een open lesdag om nieuwe molenaars te werven.
De datum is ondertussen ook al vastgesteld. De open lesdag wordt gehouden op zaterdag (morgen of middag) 22 september 2007.
Verder zijn er ook contacten gelegd met de provincies Groningen en Overijssel om eventueel gezamenlijk en op dezelfde dag zo'n wervingsactie te organiseren. Tot nu toe helaas nog geen reacties ontvangen. Friesland houdt op dezelfde datum wel eenzelfde actie!

DEZE MOLENS DOEN IN IEDER GEVAL AL MEE!
1. 'De Arend' Coevorden. Roelof Kooiker, Henk Hiddink
2. 'De Hoop' Wachtum Bob Duste
3. 'Makkumer Molen' Wilma en Nico van den Broek Hans Punter
4. 'De Zwaluw' te Oude Molen. Nico van Guldener
5. 'Woldzigt' Roderwolde. Arnoud en Margreet
6. 'De Weert' Meppel , Bertel Zomer, Albert Kreulen, Kees Vanger
7. 'De Gooijer' Wolvega 10.00 tot 14.00 uur. Andrien Muijsers
8. 'Windlust' Noordwolde 12.00 tot 16.00 Andrien Muijsers
9. 'De Wieker Meule' De Wijk Erwin de Jonge en Henry Oosterveen. (Werny de Koning?)
10. 'De Bente' Dalen Hans Petit
11. 'Noordenveld' Norg Sicco Fockens
12. 'De Zwaluw' Hoogeveen Hans Valkenhoff, Aalt mulder, Jerry Vondeling
13. 'De Heidebloem Erica Jannes Tigelaar
14. 'Havelter Molen' Havelte, Abel de Boer
15. 'De Vlijt' Diever Meint Noordhoek, Roelof van Wester
16. 'De Sterrenberg' Nijeveen Gerard Lutke, Gerard Luten, Menno Brouwer
17. 'De Zwaluw' Hasselt ' Arjan de Lange en andere molenaars
18. 'De Star' Balkbrug Bert de Ruiter, Hans Hoekman
19. 'Jantina Helling Aalden Jacob Jansen
20. 'Jan Pol' Dalen Ricardo Hemme

VRIJWILLIG MOLENAAR IETS VOOR JOU?
Windkracht 5, de wieken klieven door de lucht, de zeilen klapperen driftig. Binnen is de muziek te horen van in elkaar grijpende raderen. Je hoort het 'zingen' van de molenstenen. De molenaar houdt ondertussen een oogje in het zeil en controleert de kwaliteit van het gemalen meel.
De wind is z'n grote vrind!
In de molen proef je de sfeer van een in werking zijnde molen: romantisch en nostalgisch, maar bovenal ambachtelijk. Vroeger hoorde deze sfeer bij het dagelijkse werk van de zwoegende molenaars, die met de molen hun brood verdienden.
Nu pakken vele vrijwilligers dit werk weer op. Niet voor de kostwinning, maar voor de genoemde sfeer die zo'n authentieke molen met zich meebrengt. Voor de hobby dus!
Vrijwillig molenaar zijn is echter niet zomaar een hobby. Het is het trotseren van weer en wind met deze grote, stoere bouwwerken. Het is het inschatten van weersituaties, opletten wat de wind doet en zo de juiste zeilvoering op de wieken kiezen en ervoor leggen. Het is het bedienen van de vang, de rem van de molen, dat altijd een trots gevoel geeft om zo de flink draaiende en suizende wiekenmassa tot stilstand te brengen. Vooral het samenspel tussen deze en nog vele andere aanverwante activiteiten, maakt deze hobby tot een unieke tijdverdrijving, waarbij veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid komen kijken.
Sinds de oprichting van het landelijke Gilde van Vrijwillige Molenaars in 1967 hebben al meer dan 1000 vrijwilligers hun getuigschrift behaald en draaien nu zelfstandig met 'hun' molen. Het molenbehoud is sinds die tijd zeker een stuk vooruit gegaan, want de vrijwillige molenaars zorgen voor het onderhoud en houden de hele molen goed in beweging. Voor een molen geldt immers: stilstand is achteruitgang en rust roest. Molens zijn in vroeger tijden door onze vernuftige voorouders nu eenmaal niet uitgevonden en verbeterd om stil te blijven staan! Daarom geven vele vrijwilligers gehoor aan de 'roeping' om de molens draaiende te houden en starten een cursus voor vrijwillig molenaar. Na deze cursus komen de pas geslaagden terecht bij reeds bemande molens of molens die na herbouw of langdurige stilstand weer aan het draaien gebracht worden. Als u, na bovenstaande gelezen te hebben, geïnteresseerd bent geraakt en u misschien wel iets voelt voor een cursus voor vrijwillig molenaar, dan bent u van harte uitgenodigd voor een informatief gesprek met een vrijwillig molenaar. Deze treft u meestal zaterdags op de molen aan ('s morgens en/of 's middags).
Hij zal u graag uitleg geven over zijn prachtige hobby.

Heel veel lesstof kun je vinden op: http://informatie.molens.org
Het is bijna dezelfde informatie als in ons cursusboek Alleen heb ik het geheel omgezet naar foto's en tekeningen. Een gigantische klus waar honderden uren inzitten maar echt de moeite waard. Ook voor molenaars die al geslaagd zijn!

Wat een molenaar zoal doet kun je hier zien. In deze presentatie is molenaar Albert Kreulen de hoofdpersoon. Tijdens het maken van de foto's was het fantastisch mooi weer.

Woensdag 20 juni 2007
Vanmiddag nog een tweetal uurtjes met de molen gedraaid. Rustig aan, want er ligt net een splinternieuwe (en wat zachtere) halssteen in. Moet je een molen met een nieuw halslager rustig 'indraaien' ??? Net als een auto voorzichtig beginnen? Ik weet het niet... Dus maar met blote benen gedraaid. Er stond een mooie maar wat vlagerige wind. De molen liep zonder zeilen lekker door en ik had het gevoel dat alles wat lichter en vlotter draaide. Dat moet ook haast wel wanneer je de oude en afgebrokkelde halssteen bekijkt. Het is nog erger dan wij van te voren verwacht hadden. Een goede zet van de monumentenwacht (hulde voor monumentenwachter Barry Gepken ) om voor vervanging van de oude halssteen te kiezen! Zelfs aan de voorkant waren er hele stukken afgebrokkeld. Na afloop nog even gevoeld of de hals ook warm werd. Nou niets van te merken gelukkig. Vanmiddag nog even het hekwerk bij het spoorwiel in de lijnolie gezet. Het zag er nog te nieuw uit. Gedraaid van 13.30 uur tot 16.00 uur. Na afloop had het bestuur van onze molenstichting een vergadering in de molen.
Kees Vanger

Zaterdag 23 juni 2007
Een buiige, onweersachtige dag met weinig wind. Aangezien het nogal hard regende, hebben we de molen maar even niet laten draaien. Bovendien stond er weinig wind. Pas toen het droog werd de molen opgezeild. Echte molenaars dus! Vanmorgen was het nogal onweersachtig. Vanmiddag leek het wat rustiger in de lucht te zijn, maar de luchten bleven enigszins onweersachtig. Daarom de radio maar even een poosje op de middengolf gezet. Toen we geen gekraak hoorden hebben we de molen opgezeild. Vier volle zeilen, want het was in het begin van de middag echt bladstil.
De molen loopt met de nieuwe halssteen echt veel en veel lichter. Het scheelt niet een beetje, maar ontzettend veel. Gelukkig dus! Vandaag een zuidwestelijke krimpende wind. Steen schoongemaakt en zelfs even zonder bekisting laten meedraaien. Aanvankelijk draaide de steen rustig rond. Na 10 minuten trok de molen aan en draaide de molensteen heerlijk vlot rond. Dat hebben we geweten, want de hele steenzolder kwam onder een laag meel te liggen. Keurig rondgeslingerd door de vlot ronddraaiende molensteen. Bertel bedankt voor het opruimen. Toen de wind in de loop van de middag wat aantrok snel alles weer in elkaar gezet en toch nog geprobeerd om te malen. Met pijn en moeite 60 kg tarwe gemalen. Net genoeg om nog een voorraadje pannenkoekmeel te maken. De gehele meelvoorraad is finaal op en er moet dan ook zo spoedig mogelijk weer gemalen worden.
Gedraaid van 12.30 uur tot 18.00 uur. Aanwezig Bertel, Alex Buist, Bertus, Elske, Wietse en Kees. Vanmiddag nog 70 zakjes pannenkoekmeel gevuld voor de kids van de Anne Frankschool die a.s. dinsdag de molen gaan bezoeken. Elske van der Werf heeft in ieder geval vanmiddag erg hard gewerkt om de bestelling rond te krijgen. Omzet € 82,-
Kees Vanger en Alex Buist

Dinsdag 26 juni 2007
Bezoek van 72 kinderen van de onderbouw van de Anne Frankschool uit Meppel op de molen (zie foto's) De kinderen zongen om het hardst 'Molenaartje, molenaartje ben je al wakker.' Nou... ons molenaartje Bertel was dus allang wakker en de molen draaide al pittig zijn rondjes toen de kinderen bij de molen aankwamen. Samen met onze ex voorzitter Gerard Voogd, Elske van der Werf, Arco en Diana Pierik en Bertel al deze kinderen ontvangen en rondgeleid en voorzien van limonade etc. Verder hun mooie gekleurde kleurplaten in de molen opgehangen. Bertel heeft tussentijds al malend de meelvoorraad flink aangevuld. Wat wil je nog meer!
's Morgens prachtig mooi droog weer. Een flink malende molen en genoeg wind. Zo hoort het! Helaas lukt het niet altijd! Tegen één uur werd het ineens verschrikkelijk slecht weer. Heel veel wind. Heel erg buiig en heel veel regen. Stormachtig zelfs.'Toen waren de kinderen gelukkig al lang en breed thuis.
't Was maar goed dat het bezoek aan de molen 's morgens plaats vond.

Woensdag 27 juni 2007
Gedraaid van 11.00 uur tot 15.30 uur. Er stond een mooie stevige en vlagerige bries. West 5-6. Zeilvoering was dus niet nodig. De molen liep met blote benen al hard zat. De kleppen moesten zo nu en dan flink bijspringen om de molen in het gareel te houden. Prachtig! Aantal omwentelingen vandaag plm 3000. Ondertussen heb ik mooi alle rapporten van de kids van groep 7 en 8 in kunnen vullen.
Eindstand. 1.619.210. Aantal omwentelingen tot nu toe in 2007: bijna 115.000
Kees Vanger

MOLENBAARDEN PROVINCIE GRONINGEN
Mijn verzameling molenbaarden groeit nog steeds. Niet meer zo snel als een half jaar terug, maar mijn vaste leveranciers Harmannus Noot en Willem Jans trekken er gelukkig nog steeds op uit om molens te fotograferen. Vaak maken ze ook nog even foto's van de diverse molenbaarden. Deze krijg ik dan ook meestal na een bezoekje via e-mail binnen. Een fantastische service dus. Ikzelf kom er de laatste tijd niet zo aan toe om foto's van andere molens te maken. Gelukkig heb ik ze nu ingedeeld per provincie. Waardoor het geheel veel overzichtelijker is. De provincie Groningen heb ik dan ook al bijna compleet.
Kees

Zaterdag 30 juni 2007
Rond 12 uur op de molen. Thijs Rinsema kwam enige minuten later. Hij gaat een boekje schrijven over de molens van Meppel. Thijs wilde daarbij ook een molenaar van Molen De Weert interviewen. Snel eerst nog even een bak koffie gezet en de molen, die gelukkig keurig op de wind stond, snel draaivaardig gemaakt. Na enige minuten draaide de molen al rond.
Na een korte rondleiding door de molen kwam Bertel al weer in zijn taxi aanscheuren. Natuurlijk mopperend over te weinig zeil en dat de molen (weer) zo langzaam draaide. Hij mocht daar dan ook iets aan doen en dan worden het natuurlijk vier volle zeilen! Met een nogal jakkerende molen op de achtergrond zijn we aan een interview begonnen. Heerlijk om eens met een persoon te praten die veel achtergrondinformatie heeft in de geschiedenis van de Meppeler molens. Hij vertelde dat bij de eekmolens in Meppel (o.a. De Weert en De Vlijt) enorme hoeveelheden eek werden gemalen voor de vele leerlooierijen in de stad en dat het allerfijnste deel van het eekpoeder naar de farmaceutische industrie ging en werd verwerkt in geneesmiddelen (Brocades) Nooit eerder van gehoord! Tegen 2 uur snel naar huis gefietst i.v.m. een reünie op basisschool 'De Beatrixschool' te Meppel waar ik in de oertijd (1978-1979) ooit eens les gegeven heb aan een hele leuke club kinderen waar ik nog rond de 100 foto's van had. Bertel Zomer, Aalt Mulder en Bertus van Dijk hebben verder zorg gedragen voor ons juweeltje.
Kees Vanger

Zondag 1 juli 2007
Vandaag stapte ik rond 8.15 uur in de auto. Het heeft enige tijd geduurd, maar de tijd was ineens rijp om op zoek te gaan naar een nieuwe elektrische maalstoel voor onze molen. Bertel had via de molenaar van Nibert een adresje gekregen. Aanvankelijk was de vraagprijs te hoog en hadden we ineens niet zo veel interesse meer. Na een telefoontje van de eigenaar (afgelopen week) kwam alles in een grote stroomversnelling. Hij wilde het liefst vrij vlot van zijn maalstoel af. De schuur van zijn boerderij wordt verbouwd en de maalstoel staat nogal in de weg. Dus snel naar Groningen om te kijken of het iets voor onze molen is.
Eerst Bertel opgehaald en na een telefoontje molenaar Erwin de Jonge uit de Wijk, die ook graag mee wilde, ook maar opgehaald. Het feestje (drie zelfs) van de nacht ervoor met de nodige hoeveelheden alcoholica hadden hem nogal gesloopt (zie foto) maar hij wilde toch wel erg graag mee. Een echte doorzetter dus.
Met z'n drieën door de vele regenbuien naar Jonkervaart (vlak bij Marum) gereden. In een boerderij stond ergens in een hoek verstopt en overdekt met vele spinnenwebben de maalstoel. Erg rommelig maar nog redelijk gaaf (zie foto's). Deze maalstoel werd vroeger gebruikt om voertarwe te malen voor het vee. We zagen het wel zitten, al moet er nog heel wat werk verzet worden om het geheel mooi en gangbaar te maken.
Uiteindelijk zijn we het eens geworden over de prijs en wilden weer terug rijden naar Meppel. Net buiten de boerderij kreeg Bertel een nogal geheimzinnig telefoontje van David Reitsema... of wij zo snel mogelijk door wilden rijden naar houtzaagmolen 'De Rat' in IJlst. Hier was een dot.com feestje aan de gang met vele prikborders. Ik begon iets te vermoeden en de rest staat hieronder.
Nou... in ieder geval erg leuk om ook eens mee te maken (zie foto).
Kees Vanger

Kees Vanger uitgeroepen tot Prikker van het Jaar 2007
Auteur: molen.pagina.nl (212.41.157.---)
Datum: 01-07-2007 15:53

IJLST - Molenaar Kees Vanger is zondagmiddag 1 juli 2007 tijdens Startpagina's DotKomWeekend uitgeroepen tot Prikker van het Jaar 2007. De Meppelaar werd door velen geroemd vanwege zijn aandeel in de totstandkoming van de molenbaardendatabase en Powerpointpresentaties met een hoge educatieve waarde. Uit handen van de moderators van het molenprikbord ontving Kees Vanger een ouderwets prikbord met daarop enkele van z'n bijdragen van de afgelopen jaren.


Kees Vanger naast het zojuist verkregen prikbord (Foto: André Koopal)


Op het verzoek te nomineren voor de tweede Prikker van het Jaarverkiezing is afgelopen weken massaal gereageerd. Uit de inhoud van de vele postzakken en volle emailbussen staken vier namen met kop en schouders boven de rest uit!

Eén van de veelgenoemde genomineerden betrof Aad Schouten, een bevlogen verteller en enthousiast molenaar die een groot aandeel heeft geleverd in de oplevering van de Jonge Sophia. Zijn bijdragen op het prikbord, al zijn dat er niet heel veel, zijn herkenbaar door de grote waarde en voorzien van een behoorlijke vleug humor, hij weet altijd op boeiende wijze dingen duidelijk te maken.

Mark den Boer is in staat een historische en hedendaagse kijk op de wereld van de molen te combineren. Zijn bijdragen zijn zonder uitzondering boeiend.

Jos van Schooten schrijft boeiende stukken over paltrokmolens over met name molenopleidingen. Veel bijdrages hebben betrekking op opleidingsweetjes!

Tot zover de nummers twee, drie en vier van de top vier.

De overgrote meerderheid aan stemmen gaat uit naar een man die omstreeks zijn achttiende in Holwerd aan zijn opleiding begon bij opleider Van Tilburg. Vijf jaar draaide hij op de Grote Molen in Marrum met een grote groep collega-molenaars.

Een verhuizing naar Meppel luidde vijftien molenloze jaren in. 'Want er waren zoveel andere leuke dingen!' Omstreeks 1999 begon het molenbloed toch weer door de aderen te kolken! De korenmolen die plaats maakte voor een poldermolen was even wennen voor de waterpezer. 'Want ik wist helemaal niks van malen, meel of griezen!'

Er volgde een stage van een half jaar, de basiscursus werd herlezen en de Wieker Meule vormde voor twee jaar het domein van de kersverse korenmolenaar. Inmiddels werd een prachtige molen in Meppel herbouwd met de naam De Weert. Tot op de dag van vandaag wordt er trouw op gemalen.

Ondertussen werd met Meint Noordhoek van De Vlijt te Diever, een opleiding opgestart om ervoor te zorgen dat het stokje wordt doorgegeven aan nieuwe lichtingen molenaars. Er werd tevens een tiental tot de verbeelding sprekende powerpointpresentaties voor de theorieavonden gelanceerd. Quote van een prikker: 'Ik leer er echt hartstikke veel van, zij vormen een geweldig naslagwerk! Voorts heeft hij ook regelmatig andere boeiende berichten op het prikbord staan die ik ook met heel veel leesplezier lees.'

De laatste loot aan de boom vormt de indrukwekkende collectie molenbaarden. Met gigantisch veel plezier wordt de collectie dagelijks geraadpleegd door vele prikbordbezoekers.

De meeste stemmen gaan dus uit naar een man die vanmiddag gelukkig bereid werd gevonden een kleine omweg te maken. Om eens een keer een écht prikbord in ontvangst te nemen met een collage van berichten uit de periode 2001 tot en met 2007:

Onze felicitaties gaan uit naar: Kees Vanger.


En zulke reacties doen je natuurlijk best wel veel!

Auteur: margreet (---.adsl.xs4all.nl)
Datum: 01-07-2007 19:19
Gefeliciteerd, een uitstekende keus mede-prikkers. Ik kan zonder overdrijving stellen dat ik niet geweest zou zijn waar ik nú ben zonder Kees. Kees was degene die een team van molenaars en molenaars in opleiding om zich heen vormde op Molen de Weert. Zo werd degene die het eerst zakjes pannenkoekmeel cadeau kreeg nadat de kap op molen de Weert was gezet molenaarsleerling en niet lang daarna molenaar. Voor m'n koters was molen de Weert één van de eerste plekken in de stad waar ze zelfstandig op de fiets naartoe mochten. Kees, geboren pedagoog, bedacht wel een klusje voor ze, al was het maar het stempelen van recepten op de zakjes kruidkoekmix.
Mijn man werd door Kees (en Meint) opgeleid, voor het draagvlak onder mijn kinderschaar voor het ons vestigen op een molen kan Kees medeverantwoordelijk gesteld worden, Margreet
 
JULI 2007

 
Vrijdag 6 juli 2007
Bruidspaar op de draaiende molen die ook nog een soort receptie met lekkere hapjes en drankjes in de molen hadden wegens het slechte weer. De organisatie was in handen van restaurant "Het Schillinkje". De penningmeester was in ieder geval erg blij mee!
Albert Kreulen

Zaterdag 7 juli 2007 (7-7-7)
Bertel was rond 11.30 uur al op de molen. Toen ik rond 13.00 uur aankwam draaide de molen al volop. Weer een erg pittige zeilvoering natuurlijk. Vier volle dus en er stond een nogal stevige en vlagerige westenwind. De molen jakkerde dus alweer erg (te?) stevig zijn rondjes. 't Kan Bertel geloof ik niet snel genoeg gaan. Voor mij hoeft het niet. Er is dus weer heel wat afgediscussieerd (samen met mulder Albert Kreulen). Uiteindelijk zijn twee duikertjes het compromis geworden.
Vandaag verder nog flink gemalen. De voorraad meel is weer schitterend op peil. Het laatste half jaar breken we eerst de tarwekorrels tussen de stenen en malen het daarna nog eens. Het resultaat is verbluffend. De kwaliteit van ons meel is met sprongen vooruit gegaan. Heerlijk bloemig en met een redelijk grote vezel. Zo willen we het graag hebben. Komende week ga ik bij Hans Valkenhoff maar weer eens een bestelling doorgeven. Het meel 'vliegt' de molen uit. De omzet van vandaag bedroeg maar liefst 100 eurietjes. Tegen 17.00 uur afgezeild. Morgen lekker voor bijna drie weken naar 't Ailand (Terschelling) om daar lekker uit te waaien.
Kees Vanger

Dinsdag 10 juli 2007 Stempelpost Drentse Rijwielvierdaagse
Gedraaid van 12.30 uur tot 19.00 uur. We waren een stempelpost bij de Drentse rijwiel4daagse. De bemanning (de stempelaars) bestond uit; Bertus Pit, Roelof Vosters, Bertel, Lilian, Elske, Albert van der Werf. Ongeveer 300 bezoekers in de molen gehad. Omzet € 100,-
Elske van der Werf

Woensdag 11 juli 2007 Stempelpost Drentse Rijwielvierdaagse
Gedraaid van 12.00 uur tot 18.15 uur. De stempelaars waren deze keer: Harry Kreuze Bertel, Lilian, Elske. Ongeveer 200 bezoekers in de molen gehad. Omzet € 40,-
Elske van der Werf

Donderdag 12 juli 2007
Excursie in de molen voor 10 dames van Herberg Inn. Weinig wind, erg gezellig.
Bertel Zomer

Zaterdag 14 juli 2007
Hans Valkenhoff heeft 250 kg tarwe en 10 kg boekweitmeel gebracht. Stelling gesopt. Albert Kreulen is daar trouwens erg goed in. Aanwezig Bertel Albert van der Werf Albert Kreulen en Elske.
Elske van der Werf

Donderdag 25 juli 2007
De vakantie op Terschelling zit er weer op en alweer een dag terug in Meppel. Daarom maar weer eens bij de molen gekeken of het gevlucht er nog aan zat… en ja hoor de molen was nog compleet en draaide al. Bertel zal wel op de molen zijn want de molen stond weer met vier volle zeilen op volle kracht rond te jakkeren. Na wat "vakantiepraet" zijn we aan de slag gegaan om de steen te lichten. Alles eens even goed schoonmaken. Dat mocht wel weer eens. Bij ons op de molen is het lichten van de loodzware steen nogal millimeter werk. Voor de steenkraan is heel erg weinig ruimte en voor je het weet zit je weer tegen het gebint aan of loopt de steen tegen de ligger of bolspil aan. In de loop der jaren zijn we daar gelukkig erg bedreven in geworden. Samen met Bertel en Wietse verliep de hele hijsprocedure dan ook erg vlot (zie foto's).
Beide stenen hierna goed schoongemaakt en mooi bloot lagen liggen want morgen komt TV Drenthe opnames maken voor een programma over (eek) molens en dan kunnen we mooi laten zien hoe de stenen eruit zien.
De molen heeft gedraaid van 12.00 uur tot 22.00 uur. Al met al een mooie en lange dag op de molen.
Kees Vanger

Vrijdag 26 juli 2007 TV-DRENTHE OP BEZOEK
Lekker vroeg naar de molen dan kan ik mooi mijn favoriete zeilvoering voorleggen (vier lange halven). Dus niet hè! Bertel was me dan toch weer voor! Er stond een stevige en nogal vlagerige en onstuimige bries, maar natuurlijk stond de molen weer met vier volle zeilen rond te scheuren en te tollen. Och... het was half tien maar het was al erg druk op de molen. De koffiegeur kwam je al tegemoet. De specialist die alles weet over eekschillen kwam net aanrijden. Hij wordt de hoofdpersoon van het programma dat voor een groot deel gaat over de geschiedenis van het eekschillen. Programmamaakster Lydia Tuynman en haar cameraman van TV-Drenthe kwamen ook al snel op de koffiegeur af. Na wat oriënterende gesprekken zijn ze begonnen met de opnames (zie foto's).
De molen, de voorzitter, de molenaars en de eekschilkenner kwamen ruimschoot aan bod. Nu maar hopen dat er na veel geknip in de beelden een mooi programma overblijft van een hele morgen opnames maken. Hierna zijn ze vertrokken naar molen "De Vlijt" om ook daar opnames te maken. Bertel is meegegaan om molenaar Arco Pierik te assisteren bij het opzeilen van zijn molen. Arco had helaas nogal (erg veel) last van zijn rug. Ik bleef moederziel alleen achter op de molen en zag tot mijn verbazing dat Bertel bij voormalig Eekmolen "De Vlijt" slechts twee halfjes voorgelegd had. Zou hij dan uiteindelijk toch leren dat je molenzeilen ook kan verkleinen (=zwichten). Er is dus hoop! Misschien hebben de vele discussies geholpen of heeft molenaar Arco ingegrepen? Na wat opruimwerkzaamheden de zeilvoering terug gebracht naar vier halven en de molen aan de ketting gelegd om snel naar huis te gaan. Ik had thuis nog wat klusjes te doen. Bertel zou na de opnames in "De Vlijt" samen met Wietse de maalstoel weer in elkaar zetten. Ik ben benieuwd met wat voor zeilvoering hij de rest van de middag verder gegaan is!
Kees Vanger

INFO OVER EEKSCHILLEN (na een avondje Googelen)

In't kort
Wat is eekschillen?
Eekschillen is het verwijderen van de bast van eiken hakhout. De bast en schors zijn grondstoffen voor de leerlooierijen ( de bast bestaat voor 10% uit looizuur). Eekschillen was voor arbeiders op de Veluwe een belangrijke bron van inkomsten in het voorjaar.

Boomschors
Eekschillen is seizoensarbeid. In het voorjaar als de sapstromen in de eek (= eik) op gang kwamen, begon men te schillen. Het hakhout wordt gekapt, ontdaan van takken en in stukken gezaagd van ongeveer veertig centimeter. Het schillen gebeurde door met stammen te kloppen op een ingegraven stuk beukenhout.

Eekschillen
Het kloppen gebeurde door vrouwen en kinderen. Die zaten met hun benen in een kuil, zodat ze bij het slaan rechtop zaten. Met een paar keer kloppen liet de bast los. Het was ruw werk waardoor de handen snel kapot gingen. Het 'talhout' werd verkocht als brandhout en de bast ging naar de maalderijen die er run van maakten. De takken verkocht men aan bakkers voor het stoken van de broodovens. Eken was een goede bijverdienste. Een gezin van vijf personen verdiende rond 1900 zo'n 15 euro.
Meer informatie:
E. de Graaf, 'Eekschillen. Seizoensarbeid uit vroeger tijd', in: Traditie, tijdschrift over alledaagse dingen, tradities en rituelen, jaargang 10, nr. 2 (2004)

uitgebreider
EEKSCHILLEN
Het eekschillen is een oud bedrijf, toen de eikenbast nog grote waarde had voor de leerlooierijen.
Er is een tijd geweest, dat vreemde gezinnen kwamen van de Veluwe hun bivak opsloegen bij een Gaasterlandse boer of onder den blote hemel hun tijdelijk huis hadden.
Zodra in het voorjaar het jonge sap in de eikenboompjes kwam, gingen de houtbazen de Gaasterlandse bossen rond en schatten de bomen, die in percelen op de houtveilingen werden verkocht en hierna werd de arbeiders tijd en plaats aangezegd van het eekschillen. Wekenlang werd het eikenkloppen uit de bossen gehoord. De arbeiders kwamen van heinde en ver naar de klopbank. 's Nachts om twee uur al moesten velen het bed uit. Twee uren was het lopen soms en om vier uur begon het werk. Van alle kanten kwamen de mannen langs de bospaden en hun slaperige jongens sukkelden met hen mee.
April, mei was de tijd van het schillen, als het jonge sap de schil los van de bomen maakte. De nachten waren vaak nog koud, soms vroor het wel een graad of vijf. Dan konden ze het kloppen wel laten, dan zat er geen sap tussen hout en bast. De vingers waren dan stijf van de kou en het werk wilde niet vlotten. De verdiensten werden minder, de arbeider werkte met tegenzin en met diepe teleurstelling in zijn hart.

Het is de eerste dag van het eekschillen. De jonge morgen ademt over het bos. De arbeider komt reeds aanzetten. De baas is klaar. Daar staat de kist met gereedschap zoals: klophamers, bijlen, kapmessen. Daar liggen de grote planken om over de sloten te leggen voor het werk op aangrenzende weiden, waar de boompjes moeten gekapt en gesnoeid.
De kappers gaan kappen, de snoeiers gaan snoeien! De "kneppels" worden op hopen gelegd en het kloppen kan beginnen. Ze staan in gaten in de grond, om zo beter te kunnen werken. Bij het eekschillen ging het om de bast van jonge eiken, ook genaamd 'eek'. Eerst werden de stammetjes in kleinere stukken gehakt. Daarna sloegen de mannen vakkundig enkele malen op zo'n stam, zodat de bast gemakkelijk loskwam. De bast bestaat ongeveer voor 10% uit looizuur. Na droging ging de eek naar een eekschuur waar de schors in kleine stukjes werd gehakt. Daarna werd ze gemalen in een Eekmolen. De gemalen schors werd vervolgens geleverd aan de leerlooierijen waar de stof werd gebruikt als looistof bij de het maken van leer. Het hout dat overbleef, het zogenaamde "schelholt" (schilhout) werd gebruikt als brandstof voor de oven van de bakker.

Verdiensten
Wat verdiende de eekschiller bij een werkdag van dertien uren? Soms zeven à negen gulden per week. Dat is een weelde voor hem. Hij verdient vaak elders hoogstens vier gulden.

Leerlooierijen en eek
Als eerste werden de huiden van het dier gevild. Hierbij bleven resten vlees op de huid achter. Is het leer bedoeld als materiaal voor schoeisel, dan worden de huiden eerst onthaard. De huiden werden geweekt in kalkrijk water en daarna werden de haren er af geschraapt. Op de binnenkant van de huid zaten er nog veel grote resten vlees aan die huid. Die resten werden er met een scherp mes afgesneden. Dat noemt men vlezen. De vlezer stond hierbij diep gebogen over een schuin opgestelde iets bolle stenen tafel.

Als dat gebeurd was, begon het looiproces pas echt. In een looierij stonden kuipen, ook wel laven genoemd, die half in de grond gegraven werden. Ze werden gemaakt van eikenhout. Nadat de kuipen met run (gemalen schors van de eik gemengd met water) gevuld waren, werden de huiden erin gehangen. Wanneer de huiden eruit kwamen en gedroogd waren, konden ze niet meer bederven.

Voordat de huiden droog waren, werden ze eerst nog gekrabd, geschuurd en gewalst. Dit was allemaal als afwerking. Het schuren en krabben zorgden ervoor dat het leer ging glanzen. Door het walsen werd het leer platter en gladder. Wanneer deze stappen doorlopen waren was het leer zo goed als klaar.Zaterdag 28 juli 2007
Albert Kreulen was me net voor. Tegen één uur hebben we de molen opgezeild. De wind was west en er stond weer een prachtige woei. Windkracht 5-6. Zo nu en dan met lekkere donkere wolkenpartijen dus nogal vlagerig. De molen opgezeild met vier volle, waardoor de molen weer eens lekker stevig stond te draaien. Bezoek gehad van Martin de Jong en zijn gezin. Hij draait op de Corwerdermolen (vlak bij de afsluitdijk). Een molen met misschien wel de mooiste biotoop van Nederland (zie foto). Vanmiddag veel gekletst. Niet gemalen. Een afgekeurde hoeveelheid tarwe ( 300 kg) gaat weer terug naar de leverancier. Alles dus weer naar beneden laten zakken. Het geeft veel sores en veel extra werk.
In verband met een tentoonstelling van schilder Jo Alting a.s. vrijdag bij ons in de molen hebben we nog twaalf houten pallets omhoog "gegaffeld". Het normale luiwerk (op de wind dus) maar niet gebruikt omdat dan het hijsen te snel ging. Zeker met zo'n vlot draaiende molen als vanmiddag.
Aanwezig vandaag: Marten de Jong, Albert Kreulen, Alex Buist en Kees Vanger. Verder nog wat Arbo luiken in de lijnolie gezet. Verder nog bezoek gehad van collega molenaar Werny de Koning die weer bij ons in de buurt (Nijeveen, naast molenaar van "De Sterrenberg" Gerard Lutke) is komen wonen.
Tegen 18.00 uur afgezeild. Helaas begaf de klem van de bliksemafleider het (alweer). Gelukkig hadden we nog een reserve klem op voorraad liggen en konden daardoor vrije eenvoudig de klem verwisselen. De molen dus toch nog veilig weg kunnen zetten.
Eindstand 1.650.203. Al met al hebben we dit jaar rond de 146.000 omwentelingen gedraaid. Omzet vandaag € 77.-
Kees Vanger

Dat we steeds me bezoekers mogen ontvangen op onze website blijkt wel uit de statistieken. Dagelijks krijgen we gemiddeld meer dan tweehonderd bezoekers op onze site. Leuk om te weten voor de molenaars, maar ook voor onze enthousiaste webmaster Bert Hoevenberg.

Zondag 29 juli 2007 TOUWSPLITSEN
Vanmiddag op de "Wieker Meule" in de Wijk geweest. De molen draaide slechts met twee volle heerlijk zijn rondjes, maar waar waren de twee bruine zeilen gebleven? Toen ik op de stelling kwam hoorde ik van molenaar Erwin de Jonge dat de bruine zeilen nieuwe zwichtlijnen kregen en dat de zeilmaker al druk aan het werk was. Ineens zag ik collega molenaar Bertel Zomer al splitsend en zwoegend aan het werk en het zag er erg professioneel uit. Twee weken terug had Bertel al voor een vermogen aan touw ergens in Groningen op de kop getikt (maar liefst 120 meter). Dat kwam dus vandaag erg goed uit! Voor een molenaar altijd handig (...en goedkoop) om zulk soort reparaties zelf uit te voeren. Mocht je het touwsplitsen nog niet onder de knie hebben en willen leren dan is er een fantastische site om je op weg te helpen. Zelfs het maken van een schitterende knoop zoals het "keesje" is op een handige manier in beeld gebracht. Leuk werk voor een regenachtige dag.
Kijk maar eens op: www.knoopenzo.nl
Kees Vanger
 
AUGUSTUS 2007

 
Woensdag 1 augustus 2007
Tegen 12 uur al op de molen. Een oude buitenlamp van mij moest weer eens opgeknapt en geverfd worden. Radiootje aan, molen aan en heerlijk bij onze werkbank klussen. Lekker rustig en alle gereedschap bij de hand. Wat wil je nog meer! Tegen tweeën zou er nog een groep voor een excursie komen. Onze voorzitter Gerard Voogd was op de eerste zolder samen met kunstschilder Jo Alting druk bezig om een tentoonstelling van deze kunstenaars af te ronden. Nu begreep ik ook waarom wij afgelopen zaterdag 12 pallets naar boven moesten hijsen. Hij gebruikte ze als decor!
Al zigzaggend stonden de panelen twee hoog opgesteld. Een schitterende en erg creatieve oplossing. De hele zolder rook dan ook lekker naar hout. Het leek wel een houtzaagmolen. Al snel kwam er een groep van 7 personen van "Reestlanden" binnen met twee dames als begeleiding. Het duurde nogal even voordat iedereen boven was. Met veel hulp en begeleiding ging het langzaam maar wel erg veilig. Een schitterende groep die erg geïnteresseerd was. Er was ook een zekere Andries bij. Zijn moeder was jarig (volgens de begeleiding alweer een half jaar terug) ik heb hem deze middag wel zes keer gefeliciteerd. Elke keer kwam hij er weer op terug.
De wind was nogal dwarrelerig. De ene keer uit het westen en een kwartier later pal zuid. Elke keer maar weer kruien en dat is in ieder geval niet het leukste onderdeel van onze mooie hobby (vind ik). Gelukkig hebben de 3 heren (de dames hadden geen zin) mij erg fanatiek geholpen. Ze kregen zelfs de smaak te pakken. Nou dat kwam vandaag dan goed uit, want even later was de wind weer 90 graden gedraaid. Ze zullen de volgende dag wel spierpijn hebben. Heerlijk om zo'n groep op de molen te hebben. Gehandicapt maar erg spontaan, enthousiast en genietend. Een middag om in te lijsten!
Afgezeild om 16.00 uur.
Kees Vanger

Vrijdag 3 augustus 2007 OPENING TENTOONSTELLING JO ALTING
(uit de Meppeler Courant)
MEPPEL – 'Deze expositie past in de sfeer van de molen. Hier komen passanten binnen zonder dat ze weten dat ze in aanraking komen met schilderijen. Daarom is het goed dat de werken zo toegankelijk zijn.' Met deze woorden opende oud-wethouder en voorzitter van Stichting molen de Weert Jan Oldebesten vrijdagmiddag de expositie van Jo Alting in de molen. Jan Oldebesten roemde de hoeveelheid aan werken die Jo Alting in zijn carrière als kunstenaar tot nu toe heeft gemaakt. Oldebesten: 'Die man moet twee levens geleid hebben of niet hebben geslapen. Toen hij nog een klein jongetje was, was het papier al niet aan te slepen. Dan kun je toch wel spreken van een bepaald talent.'
De Meppeler kunstenaar maakt in zijn werk weinig gebruik van primaire kleuren. Hiermee weet Jo Alting volgens de voorzitter een bepaalde sfeer in zijn schilderijen op te roepen. Jan Oldebesten benoemde dat er ook weleens kritiek geweest is op Alting, omdat er op zijn werken nooit mensen voorkomen. 'Maar als mensen niets toevoegen, moet je dat niet doen. Jo Alting betekent aan de andere kant wel veel voor mensen. Juist voor velen die op een bepaalde manier naar een schilderij kijken. Een molen is geen kunstgalerie. Dankzij de toegankelijkheid van de werken passen ze perfect in de entourage van de molen,' aldus kunstliefhebber Oldebesten.


Zaterdag 4 augustus 2007 IN DE KANO DE REEST VERKENNEN
(uit de Meppeler Courant)
MEPPEL – Zo'n honderd sportievelingen hebben zaterdag in de kano de Reest verkend. Het startpunt was bij molen de Weert in Meppel. Vrijwilligers van de molen hielden de activiteit ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van de Weert.
Nadat de eerste twee kanovaarders direct na 9.00 uur al om gingen met hun bootje, verliep de rest van de dag zonder natte pakken. Met honderd belangstellenden is Gerard Voogd dik tevreden. 'De belangstelling was mooi verdeeld over de hele dag,' aldus Voogd.
Volgens Voogd zou Meppel veel meer met het kanovaren kunnen doen. 'Er is vaarwater genoeg in Meppel. De Reest, de Wold Aa, het Meppelerdiep. Activiteiten op het water zouden uitgebreid moeten worden, maar dat komt moeilijk van de grond. De steiger bij de molen ligt er nu twee jaar. Als een verhuurder zich meldt en bij ons kano's wil gaan verhuren, is hij welkom. Het gemeentebestuur wil Meppel op de kaart zetten, nou, hiermee kun je Meppel op de kaart zetten.'
Komende zaterdag is er weer de mogelijkheid om (gratis) in een kano te stappen bij de molen aan de Weerdstraat.
De molen draaide met vier volle zeilen op de achtergrond van het kanogebeuren rustig zijn rondjes. Het was dan ook prachtig mooi weer. We hebben de hele middag niet zoveel uitgespookt, maar wel erg veel bezoekers rondgeleid! We waren met zijn drietjes. Albert Kreulen, Marten de Jong en Kees Vanger. Bertel Zomer is vertrokken naar Denemarken alwaar hij met een echte Deense molen gaat draaien. Ik ben benieuwd.
Tegen 17.00 uur de molen afgezeild en naar huis. Nou ja eerst de acht kano's nog even (?) uit het water gehaald en op een kar gezet. Daar zat dus nogal wat tijd in. Een kano was al weggedreven en daar dus snel achteraan gepeddeld. Gelukkig heb ik ontzettend veel met mijn (zee)kano gevaren (o.a. van Bazel naar Meppel en naar de Waddeneilanden) dus dat ging lekker vlotjes. Al met al pas tegen zessen pas thuis. Bert Hoevenberg heeft samen met zijn zoon Laurens de kano's inclusief de grote kar naar Giethoorn gereden. Omzet vandaag € 87,- volgende week wordt er weer gevaren.
Kees Vanger

Woensdag 9 augustus 2007
MOLEN "DE LEYEN" IN STAPHORST EINDELIJK WEER EENS 'LOS'
Vanmiddag samen met molenaar Erwin De Jonge van "De Wieker Meule" ervoor gezorgd dat de Staphorster molen "De Leyen" na meer dan een half jaar stilstand eindelijk weer eens heeft gedraaid. Na veel smeerwerk in de kap hebben we het toch maar aangedurfd om te gaan kruien. Ondanks het nogal gare staartwerk en een afgezaagde korte schoor ging het kruien boven verwachting soepel. Alles bleef gelukkig hangen! Na het opzeilen van de molen met vier volle zeilen enkele klussen in de molen verricht. Twee kistramen compleet vervangen door splinternieuwe. Erwin had op zijn molen de laatste maanden al twee nieuwe kistramen (van hardhout) gemaakt en keurig in de verf gezet. Het plaatsen van de twee kistramen verliep gelukkig erg vlotjes. De kok van restaurant "De Molenmeester" en ook mede eigenaar van de molen Aart van de Pol was samen met zijn 'keukenhulp' de hele middag druk doende om de nog niet verrotte kistramen te verven. Ze wachten nog steeds op de uitslag van een offerte om de staart van de molen te vervangen. De molen heeft gedraaid van 13.30 uur tot 19.00 uur. Helaas lag mijn fototoestel nog thuis! Dus geen foto's deze keer.
Erwin de Jonge en Kees Vanger

30-JARIG BESTAAN VAN DE MOLEN "STERRENBERG" TE NIJEVEEN
Nijeveen - Op zaterdag 25 augustus 2007 wordt het 30-jarig bestaan van de molen "Sterrenberg" in Nijeveen gevierd. Op 11 augustus 1977 is de molen geopend door Z.K.H. prins Claus. De molen werd in 1975 voor een symbolisch bedrag gekocht van de fam. Sterrenberg te Weener (Duitsland), met dien verstande dat de molen hetzelfde model bleef houden.
Dat wil zeggen dat de zelfkruiing en de zelfzwichting weer in gebruik zou worden genomen. Dit is gebeurd en dat maakt deze molen voor Nederlandse begrippen juist zo bijzonder. Als waardering voor de prettige afhandeling van het geheel is de naam "Sterrenberg" voorgoed aan de molen verbonden.

Op 25 augustus zijn er in en rond de molen nogal wat activiteiten en dit gaat ongeveer tot 17.00 duren. Om 10.00 uur zal de officiële opening worden verricht door Burgemeester Westmaas. Daarna zal de fam. Sterrenberg de nieuwe naam onthullen van de Nijeveense blaaskapel.
In 1960 is de Boerenkapel Euphonia opgericht. Later is de naam vervangen door blaaskapel "de Dauwtrappers" omdat het repertoire veranderde in steeds meer Egerländer – en Tsjechische muziek. In augustus wordt de naam, mede om dezelfde redenen gewijzigd in "De Sterrenberg kapel", genoemd naar de molen "Sterrenberg".
Op deze dag worden er verscheidene demonstraties gehouden o.a. rogge dorsen met de stok, oude landbouwwerktuigen in miniatuur, kleine klompen maken, oude tractoren. Er is zelfs gelegenheid om met een paardentram getrokken door een oude tractor een gratis rondrit door Nijeveen te maken. Er is koffie- en ijsverkoop begeleid door de klanken van een minidraaiorgel. De plaatselijke accordeonvereniging Musetta en blaaskapel de Sterrenberg zullen verscheidene optredens verzorgen. De jeugd kan gebruik maken van een springkussen. En natuurlijk kan de molen worden bezichtigd. Bij voldoende wind wordt er gemalen.
In de middag zal de molen worden bezocht door vele fietsers die meedoen met de fietstocht georganiseerd door de vereniging Vrienden van RTV Drenthe.
De molen heeft een vernieuwde website, deze is te bekijken op www.molen-sterrenberg.nl
(uit de Meppeler Courant)

KAP EIKEN OM MOLEN MASSIER IN NIEUWLEUSEN WIND TE GEVEN
(uit de Meppeler Courant)
NIEUWLEUSEN – De gemeente Dalfsen geeft toestemming voor de kap van 25 eiken en één es rond Molen Massier aan het Westeinde in Nieuwleusen.
Volgens de stichting Molen Massier is de kap van bomen aan de Veldweg en het Westeinde nodig om de molen van goede wind te kunnen voorzien. De molen wordt momenteel gerestaureerd. Volgens Dirk Brugman, secretaris van de stichting, is het kappen van bomen geen kaalslag.
'Het Oversticht heet een plan gemaakt om op een zorgvuldige wijze bomen te kappen.' De omwonenden zijn volgens de stichting geïnformeerd over de kap. Volgens de stichting is het kapplan een goed compromis tussen enerzijds een mooi landschap én het feit dat de molen in de toekomst wind moet hebben. De gemeente Dalfsen gaat akkoord met de kap, mits de stichting twaalf bomen herplant aan de Middeldijk. De molen heeft tientallen jaren stil gestaan. De stichting is nu bezig met de restauratie van de laatste overgebleven molen in Nieuwleusen. Eind 2008 moet het karwei voltooid zijn en dient het monument ook weer maalvaardig te zijn.

Zaterdag 11 augustus 2007
Mooi weer. Kano varen bij de molen en een tentoonstelling van schilder Jo Alting in de molen.Veel activiteiten dus! Nou dat hebben we geweten. Wat een drukte en actie rond de molen. We hebben de bezoekers niet geteld maar het moet wel in de buurt van plm. 200 geweest zijn. Gelukkig liepen we met veel personen rond nl. Albert Kreulen. Bertel (die trouwens meer in het water lag dan in de molen ) Marten de Jong, Aalt Mulder, Elske van der erf en Kees Vanger. Gerard Voogd en Bert Hoevenberg hebben zich de hele dag ontfermd over de kanoverhuur. We hebben gedraaid met vier volle. Helaas was er te weinig wind om te malen. Onze voorraad meel wordt zo langzamerhand alarmerend laag. We moeten z.s.m. malen. Gelukkig heb ik nog een week vakantie. Gedraaid tot 18.00 uur. Omzet € 100,-
Kees Vanger

Zondag 12 augustus 2007
Aangezien de tentoonstelling van Jo Alting geopend was van 14.00 uur tot 16.00 uur voor het eerst op een zondag met de molen gedraaid. Jan Oldebesten was vandaag de suppoost bij de (dure) schilderijen. Het was mooi weer en daarom ben ik naar de molen gegaan. Het leek me een leuk plekje om bij de draaiende molen heerlijk in alle rust en in de zon een boek te gaan lezen. Nou daar is dus niets van terecht gekomen. Ten eerste moest er eerst 180 graden gekruid worden. Een tegenvaller dus! Gelukkig kreeg ik veel hulp van wat bezoekers en van molenaar Martin van Doornik die toevallig langs kwam. Hij begon erg fanatiek met kruien en in een mum van tijd stond de molen dan ook op de wind. Martin heeft nog één zeiltje voorgelegd en is daarna weer snel vertrokken. Een aantal kennissen (familieleden?) van hem stonden beneden te popelen van ongeduld en wilden weer snel verder gaan met hun wandeling door Meppel. Een kort maar krachtig bezoek dus. Verder de hele middag veel aanloop gehad. Heel gezellig en geïnteresseerd bezoek gehad vandaag. Afgezeild tegen 17.30 uur. Het boek is ongelezen op de molen achter gebleven.
Kees Vanger

TWEEDE KANODAG VANAF MOLEN OOK GESLAAGD
zaterdag 11 augustus
MEPPEL – Het initiatief van de vrijwilligers van molen de Weert, om het 200-jarig bestaan van deze molen op te luisteren met gratis kanovaren over de Reest, werd ook zaterdag buitengewoon succesvol. Het liep de hele dag goed door en menigeen maakte dankbaar gebruik van deze buitenkans. Vanaf molen de Weert mochten de liefhebbers varen tot aan de snelweg A32. Niet verder, want dan zou de tocht langer dan een uur duren en omdat er nogal wat mensen stonden te wachten op een kano, was dat niet echt de bedoeling.
Vanaf de molen ging het onder de brug van de Weerdstraat door richting witte bruggetje en de Werkhorst. Langs het Wilhelminapark was het evenzeer genieten als verderop voorbij het spoor. Het bordje 'Tot hier en niet verder' kwam voor sommige peddelaars te vroeg, gezinnen waarvan vader als enige de peddel hanteerde keerden graag om. Het fraaie weer zorgde voor veel voldoening bij deelnemers en organisatie. Bovendien: in de draaiende molen rook het heerlijk naar kruidkoek, die stond te bakken in een bakmachine. Uiteraard van eigen meel. Zo hadden de vrijwilligers ook een gemoedelijke dag. (uit de Meppeler Courant)

Woensdag 15 augustus 2007
NAAR FRIESLAND
Vanmorgen samen met molenaar Erwin de Jonge vanuit Meppel vertrokken naar Friesland om daar enkele restauraties van molens te bekijken. Deze keer naar het landelijke (…volgens Erwin erg kale) gebied waar om de honderd meter de Borgers en de Dorés of andere aardappelen aangeboden worden. De warme wind loeide over het mooie vlakke land en het was prachtig helder weer met schitterende luchten. Wat wil je nog meer!
Als eerste hebben we bouwbedrijf Hiemstra in Arum bezocht. De splinternieuwe kap stond al kant en klaar in de zon te pronken en molenmaker Durk Postumus was buiten druk aan het timmeren en schaven om de nieuwe heklatten bakirai) in het gevlucht (gemaakt door Vaags) te slaan. Binnen in de werkplaats was Rolf Dijkema ook al druk aan het werk om de Achlumer molen uiteindelijk tot een mooie en maalvaardige molen te maken. Op de foto's zijn al veel molenonderdelen te zien. De toekomstige molenaar Cees Foppele liep al trots rond om alle molenonderdelen te fotograferen voor zijn website (zie: http://achlumermolen.web-log.nl/ )
Hierna natuurlijk ook even bij de molenstomp gekeken. Blij dat de molen uiteindelijk weer een echte molen wordt.

Na een eindje tuffen nog even wat foto's gemaakt bij de Vrouwbuurtster molen waar aan de stelling gewerkt wordt. Een erg ranke en slanke molen die op een schitterende locatie staat.

De volgende molen was de de Slagdijkstermolen bij Oude Leije. Na een erg lange wandeling zijn we uiteindelijk bij stomp nummer twee aangekomen. Ook deze wordt weer opgeknapt tot een maalvaardige molen. Hulde! De molen staat erg achteraf en heeft een prachtige biotoop maar er moeten nog wel een aantal bomen rond de molen verwijderd worden. Gelukkig wordt daar aan gewerkt! Molenmaker en molenaar Kees de Groot en zijn collega van bouwbedrijf Kolthof uit Stiens waren druk in de weer om de kap te voorzien van een blauw plastic kleed tegen de regen. Een hele klus met zo'n enorme harde wind. Dat is het enige nadeel van een goede biotoop! Ook hier lag weer een schitterende kap en de molen zag er goed geconserveerd en sterk uit. Schitterend molenmakers werk trouwens. De toekomstige molenaar op deze 'buitenmolen' wordt Mient van der Velde.

Na dit lange bezoek doorgereden naar "De Grote Molen in Marrum. Een schitterende en robuuste molen met een vlucht van rond de 23 met (met fokwieken) De molen waar ik het "vak" geleerd heb en 5 jaar bijna elke zaterdagmiddag mee gedraaid/gemalen heb. Twee jaar terug is het molenaarshuis verkocht en de nieuwe eigenaar wenst geen bezoek op zijn terrein. Vele verbodsborden wijzen hierop! Deze molen is dus niet meer te bezoeken. Er loopt nog net geen waakhond rond. Wel paarden en heel veel hekwerk. Ik werd nogal opstandig, maar gelukkig heeft Erwin me tegen gehouden. Mag dit zomaar! Is er geen recht van pad of zoiets. Mag de molenaar alleen nog maar naar de molen en verder niemand? Dat zijn toch de consequenties wanneer je bij een monument gaat wonen. Hier ligt m.i een grote taak voor De Fryske Molen. De vorige bewoners waren gelukkig wat meer molenminded.

Bij "De Fenix" bij Marrum nog wat foto's gemaakt. Ook deze molen staat er schitterend bij, maar ook hier weer veel bomen rond de molen. De molenaars (Sije Hoekstra?) of molenmakers hadden enkele kluften verwijderd en dezen zullen waarschijnlijk wel vervangen worden. Ook een mooie molen met een hele lange utskoat en een prachtig naambord.

Vlakbij Birdaard... Molen "De Zwaluw" ken ik zo langzamerhand wel. Dus nog even kijken hoe het met de restauratie van poldermolen "De Olifant" is. Deze indrukwekkende molen met maar liefst drie vijzels krijgt een nieuw gevlucht en wordt zo te zien ook op andere plaatsen flink onder handen genomen. Wat staat deze molen op een schitterende locatie. Helaas staan er bij deze molen ook weer erg veel bomen. Een wederkerend probleem bij molens waar een woning bij staat.
Hierna door de groene weiden doorgereden naar de Wijnsermolen. De schitterende beschilderde "bromauto" van kunstenares Yby Potlatch (zie haar website: http://www.ybypotlatch.com/ ) stond al aan de weg. Ze woont vlak bij de molen. We kwamen niet voor haar (…toch Erwin?) maar voor de molen. Ook deze molen stond weer helemaal vrij in het ruime landschap. Weer een molen met een fantastische biotoop. In de stormachtige wind hoorden we van verre al een zeil klapperen. Het bovenste zeil was deels losgeschoten en ging nogal tekeer. Molenaar Jippe Braaksma mag wel even langs komen om het zeil vast te zetten, anders moet er over een poosje een nieuwe besteld worden.

Verder nog bezocht: De Oudkerker molen; molen "De Hoop" te Suameer en "De Feanstermoune" te Surhuisterveen. Na een snelle blik door deze schitterende molen uiteindelijk maar een eetgelegenheid opgezocht, want het was ondertussen al erg laat geworden en de molenaar wilde graag de wedstrijd van Ajax tegen... bekijken! We zijn in ieder geval van plan om een andere keer in alle rust deze molen nog eens te gaan bekijken.

Het was een prachtige dag in een gebied waar we stuk voor stuk heel erg goed onderhouden molens tegen gekomen zijn. Pronkjuwelen in het mooie landschap! Hulde voor de Fryske molenaars, molenmakers en stichtingen.

Zaterdag 8 september is er weer een Friese molendag. Wil je veel (draaiende) molens bekijken in een relatief klein gebied dan is deze omgeving echt een bezoek waard!

De foto's zijn te bewonderen op: http://www.mijnalbum.nl/Album=UBWHX6OV

Met vriendelijke groet, Erwin de Jonge en Kees Vanger

Molenaar Lutke doet stapje terug na feestdag Sterrenberg
NIJEVEEN – Het is zaterdag 25 augustus groot feest bij molen de Sterrenberg. Dan is het dertig jaar geleden dat de korenmolen uit 1786 vanuit Weener in Duitsland werd overgeplaatst naar Nijeveen en door prins Claus werd geopend.
Speciale gast op de feestdag is Herman Sterrenberg (75). Van deze Duitser kocht de gemeente Nijeveen in de jaren 70 de molen voor het symbolische bedrag van een gulden. 'Hij was geweldig enthousiast toen ik hem vroeg. De familie Sterrenberg is zaterdag met vier personen aanwezig. Prachtig,' glundert molenaar Gerard Lutke.
Voor Gerard Lutke (72) is het feest aanstaande zaterdag één van zijn laatste grote klussen voor de molen. Sinds 1986 loopt hij er rond als molenaar. Maar de sympathieke Nijevener vindt het mooi geweest. 'Ik wil af van de romplomp er omheen. Ik loop al twintig jaar mee en in die twintig jaar is er veel veranderd. Er zijn veel meer regels gekomen. Je moet een keer stoppen, niet tot het uiterste doorgaan. Twintig jaar geleden was ik hier alleen. Dat was een hele klus. Ik zal hier echt nog wel komen, voor het kleine timmerwerk en de gezelligheid. Nee, ik ben niet weemoedig. Mijn motto is: doe wel en zie niet om.'
De opening van de feestdag zaterdag wordt om 10.00 uur verricht door burgemeester Westmaas. Op het terrein rond de molen zijn er tal van activiteiten en demonstraties.

Donderdag 16 augustus 2007 LAATSTE DONDERDAG MEPPELDAG
Ter afsluiting van 6 zgn donderdag Meppeldagen is er elk jaar een laatste optocht door de stad. Deze optocht begint vlak bij de molen. Als teken om de optocht te laten starten laat de voorzitter van de Meppeldag stichting de molen draaien. Deze keer werd onze molenbel ook nog geluid. De aller jongste 'molenaar' Wietse (10 jaar) mocht de bel luiden en de vang in de haak trekken. De optocht kon daarna beginnen. Het was heel sfeervol en druk in en rond de molen. Vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur heeft de molen gedraaid en zijn er weer sloten koffie door heen gegaan.
Kees Vanger

Zaterdag 18 augustus 2007
Kees zat ergens in Rotterdam. Bertel en Albert zijn rond 12.30 uur begonnen. Tegen 17. 30 uur afgezeild. Bertel heeft de molen overhek weggezet (zie foto)
Bertel Zomer

Zaterdag 25 augustus 2007 DRENTSE MOLENDAG
's Morgens om 9.15 uur al naar korenmolen "De Sterrenberg" vertrokken. De molen stond van verre al te glimmen in de zon toen ik aan kwam rijden. Vandaag had het team van de Sterrenberg een groots feest georganiseerd i.v.m. het 30 jarige bestaan van hun molen. Werkelijk alles hadden ze uit de kast getrokken en het geheel was erg sfeervol. De molen zag er tip top uit. De kap, het gevlucht en de bijgewerkte kleppen zaten weer keurig in de verf. De molenaar hebben de laatste weken dan ook erg veel werk verzet om ervoor te zorgen dat alles er zo mooi uitzag. ( zie: www.molen-sterrenberg.nl ) Door lange speeches en omdat er zo veel te zien was ben ik wat langer blijven hangen dan de bedoeling was. Ik was dan ook pas rond 11.15 uur op de molen. Wel erg laat maar… och het maakt niet zo veel uit was mijn eerste gedachte, aangezien we voorgaande jaren vaak rond 9 uur al op de molen waren en dan kwam er meestal geen bezoek. Zoveel molenaars trekt deze speciale dag voor molenaars/belangstellenden nou ook weer niet! Toch kwam collega molenaar Sake Bergsma al snel de molen binnen. Dus toch bezoek! Na en bak koffie en lekker over molens kletsen de molen heel erg laat opgezeild. Bertel kwam gelukkig langs om te kruien en Albert Kreulen kwam natuurlijk aangefietst toen we net klaar waren met het kruien. De wind trok gelukkig in de loop van de dag meer en meer aan. Hoewel het Drentse molendag was hebben we een hele rustige middag gehad met heel erg weinig bezoek. Daarom hebben we de brandslang maar naar boven gehaald en alle groene alg eens flink van de weeg en de balie afgeschrobd. Molenaar Kees de Haas kwam ook nog even langs na zijn rondje langs diverse molens in Drenthe. Tegen het eind van de dag bij het afzeilen nog bezoek gehad van een erg geïnteresseerd Italiaans echtpaar dat (gelukkig) erg goed engels sprak. Een leuk slot van een mooie dag.
Kees Vanger

FEEST BIJ MOLEN DE STERRENBERG (UIT DE KRANT)
zaterdag 25 augustus
NIJEVEEN – Het was zaterdag groot feest bij molen de Sterrenberg. Nijeveen vierde dat het dertig jaar geleden was dat de korenmolen uit 1786 vanuit Weener in Duitsland werd overgeplaatst naar Nijeveen en door prins Claus werd geopend.
Speciale gast op de feestdag was Herman Sterrenberg (75). Van deze Duitser kocht de gemeente Nijeveen in de jaren zeventig de molen voor het symbolische bedrag van een gulden. De familie Sterrenberg was zaterdag met vier personen aanwezig. Twee leden onthulden in aanwezigheid van burgemeester Jan Westmaas de nieuwe naam van De Dauwtrappers: De Sterrenberg Kapel. De naam Dauwtrappers blijft verbonden aan het dweilorkest
Voor molenaar Gerard Lutke was het feest zijn laatste grote klus. Sinds 1986 loopt hij er rond als molenaar. Maar de sympathieke Nijevener vindt het mooi geweest. Hij gaat het rustiger aan doen. De gehele dag waren er tal van activiteiten en demonstraties. Bakker Henk Buld uit Ruinerwold bakte luxe broodjes met meel dat in de Sterrenberg is gemalen. Met landbouwwerktuigen en oude tractoren was er genoeg te bekijken. Ter plekke werden er kleine klompen gemaakt en SOS Kinderdorpen bakte pannenkoeken. Gemengde Zangvereniging Crescendo zong voor de gasten. Er waren verder optredens van Musetta en De Sterrenberg Kapel. Door Nijeveen reed een paardentram, waarop gids Geert Bouwknegt alles over het dorp vertelde.
(Meppeler Courant)
 
 
SEPTEMBER 2007

 
Zaterdag 1 september 2007
De molen draaide vandaag vrij laat. De witte zeilen moesten er eerst af, want "wanneer de spreeuwen gaan scheitte moeten de witte zeilen snel pleitte". Bertel heeft dan ook samen met Wietse deze wisseling vlot tot stand gebracht. Het komende half jaar draaien wij dus weer met vier bruine zeilen. De witte zeilen eerst maar eens goed laten drogen (zie foto).
Voor de rest zijn we druk aan de slag gegaan om onze uitgedunde winkelvoorraad aan te vullen. Toen de wind in de loop van de middag toenam ook nog 100 kg Hollandse tarwe gemalen. Niet in één keer, maar eerst gebroken en daarna gemalen.
Gedraaid van 13.30 uur tot 19.00 uur. Aanwezig: Bertel, Wietse, Kees en Albert Kreulen. Omzet € 90,-
Kees Vanger

Zaterdag 8 september 2007 MONUMENTENDAG
TWEE MOOIE MONUMENTEN BIJ ELKAAR.
Vandaag lag er een schitterende tjalk bij onze molen aan de steiger. Twee monumenten bij elkaar. De eigenaar van de tjalk "de Watergeus"uit 1903 was op doorreis naar Amsterdam, na een stevige werfbeurt in Meppel. Ik was van plan om vandaag even naar de molen te gaan om daarna snel door te rijden naar de draaiende molens in Friesland. i.v.m. de Friese Molendag. Het is vandaag dus bijna niet gelukt. Wat was het allemachtig druk op de molen vandaag. Van 13.00 uur tot 16.30 uur gemalen. Ondertussen liep het meel net zo snel de molen weer uit. Het was vandaag niet aan te slepen. Zelfs de zemelen en de grote hoeveelheden griezen verdwenen als sneeuw voor de zon. Veel bezoekers en heel veel (grote) klanten Met zijn vieren konden we alles nog maar net behappen. Het was vandaag gewoon topsport in de molen. Overal stonden bekers met koude koffie! Geen tijd vandaag om ook maar even een pauze te nemen. Na afloop hadden we dan ook een omzet van €230,-
Mijn collega molenaars Bertel en Wietse vertrokken tegen 17.00 uur ook nog met de mooie tjalk op reis naar Zwartsluis (plm. 10 km). Jammer, dat leek me ook wel wat, maar ja... de molen moest nog afgezeild en uitgemest worden. Dus dat mooie reisje zat er voor mij vandaag helaas niet in. Jaloers!
Hierna direct naar Noordwolde vertrokken om nog even molen "De Windlust te bekijken. Molenaar Sake Bergsma was nog lekker aan het draaien. Ik hoorde de fokwieken van veraf al heerlijk te keer gaan. Een mooie molen met een nogal grote kap. Sake is al 31 (!) jaar molenaar op deze molen en is bijna elke zaterdagmiddag aanwezig. Na een uurtje bijkletsen in het donker snel naar huis gereden, want de visite stond thuis alweer te wachten. Toch nog iets meegemaakt van de Friese Molendag. Dat krijg je wanneer dit soort dagen (voor molenaars!) op monumentendag georganiseerd worden. Volgend jaar nog maar eens proberen! ) Omzet € 85,- Zie foto's: www.mijnalbum.nl/Album=FUCIGQIF
Kees Vanger

Zaterdag 15 september 2007
Weinig wind. Een "rustige" middag. Al om half vier thuis. Bertel is verder doorgegaan.
Kees Vanger

Zaterdag 22 september 2007
Tegen 10.00 uur al op de molen. Albert Kreulen was er ook al vroeg bij. Bertel lag nog lekker plat. Het was direct al druk. Toch nog veel liefhebbers die op de opendag voor nieuwe molenaars waren afgekomen. Zelfs één op een oude en erg mooie motor. Anderen uit Nieuw Leusen/Steenwijk/Hoogeveen. Samen hebben we ze de molen tot in de kap laten zien. Zeilen voor laten leggen etc. (zie foto). Al met al een enerverende en drukke dag, waarbij toch een aantal enthousiastelingen op af zijn gekomen. Omzet € 110,
Kees Vanger

Woensdag en 26 september en vrijdag 28 oktober 2007
Bertel heeft in deze twee dagen geprobeerd om onze meelvoorraad weer op peil te brengen. Al met al viel de opbrengst tegen. Of er stond te weinig wind of de wind kwam net uit de verkeerde richting, waardoor "de spoiler" van verzorgingshuis Reestoord alle wind wegneemt.
Bertel/Kees

Zaterdag 29 september 2007
De molen werd opgezeild toen ik aankwam. Bertel en Wietse waren druk in de weer terwijl de regen naar beneden gutste (zie foto). De windkracht viel weer eens tegen. Toch trok de wind gelukkig in de loop van de middag iets aan. Hierdoor waren we nog net in staat om te malen. In totaal bijna 200 kg gemalen.
Toen Bertus van Dijk in zijn supersnelle scootmobiel in de regen kwam aanscheuren was zijn eerste opmerking "Is dit een watermolen?"
In de molen hebben we hem maar even uitgewrongen waardoor hij weer snel droog werd. Aanwezig vandaag: Bertel/Wietse/Kees/Marten. Albert Kreulen vertrok rond twee uur voor een stadwandeling (in de regen...). Tegen vijf uur kwam hij weer terug. De stadswandeling was wat korter en samen met zijn mede wandelaars hebben ze de nabespreking maar in het café gehouden. Dat was waarschijnlijk heel erg gezellig hij kwam dan ook erg vrolijk op de molen. Omzet 115,-
Kees Vanger

ORGANISATIE OPENDAG
Molens op zoek naar nieuwe molenaars (promo artikel voor de pers)
OPENDAG VOOR NIEUWE MOLENAARS
Zaterdag 22 september zijn 55 molens in Groningen/Drenthe en Overijssel geopend speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Beter gezegd: de molens zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Het team van vrijwillige molenaars moet groeien, versterkt worden.
Daarom een open dag voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van eerlijk en hard werken, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar ook verantwoordelijkheid en gevoel voor het oude. Een molen is sterk, statig en imposant. Maar tegelijkertijd ook kwetsbaar erfgoed, kostbaar in onderhoud. Veel molens hebben dringend behoefte aan gedreven mensen. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Nieuwe molenaars die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden, lévend te houden. Zaterdag 22 september is daarom de open dag voor nieuwe molenaars.

Op deze dag mag er met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Er kan meegewerkt worden op de molen. Helpen bij het kruien, het smeren en opzeilen van de molen. Ook de kans om op plaatsen in de molen te komen die normaal voor het publiek gesloten blijven. De molenaar zal dan extra uitleg geven over het inwendige van de molen en de techniek. Geen 'nette kleren' dus. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden, welke opleiding en waar dat mogelijk is.

Door de vele activiteiten die overal in het land in het kader van het Jaar van de Molens worden gehouden, neemt de belangstelling om molenaar te worden weer toe. En dat is erg mooi. Maar enthousiastelingen zijn nog altijd zeer welkom!
De praktische kneepjes van het molenvak kan op een molen in de buurt geleerd worden. Na de het behalen van het molenaarsdiploma mag er zelfstandig met een molen gedraaid worden. Zo kan er een bijdrage geleverd worden aan het in stand houden van ons molenbestand door ervoor te zorgen dat molens "levende" monumenten blijven.

BERICHT VOOR KABELKRANTEN (VERSTUURD NAAR ANDERE REGIO'S)
Molenaar worden!
Op zoek naar een uitdagende hobby? Zaterdag 22 september zijn 16 molens in Drenthe geopend speciaal voor enthousiastelingen die molenaar willen worden. Op deze open dag mag u de molenaar helpen om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Misschien is dit wel de boeiende hobby die u zoekt?

DE MOLENAAR EN "ZIJN" MOLEN (op molenaarsprikbord)
Hoewel de windvoorspelling voor a.s. zaterdag nou niet echt fantastisch is, staan de deuren van bijna 70 molens in de vier noordelijke provincies open om liefhebbers enthousiast te maken om eens kennis te maken met een boeiende hobby. In het kader van de open dag is er een film gemaakt door Henk de Koning over molen "De Weert" en de molenaar (good old Albert Kreulen). Helaas is het nog een ruwe versie en nog niet helemaal af, maar het geeft nu al in 10 minuten een mooie impressie van het werk van de molenaar in zijn levend monument.
De film is te bekijken op; www.youtube.com/watch?v=w_UaiRyDCSc
met vriendelijke groet,
Kees Vanger

DE PERS HEEFT HEEL GOED MEEGEWERKT.
ZIE KRANTENARTIKELEN:

BESTHMENERMOLEN OMMEN Open dag Besthmener molen
OMMEN - De Besthmener molen in Ommen staat zaterdag 22 september in het kader van '2007 - Jaar van de molens' open voor het publiek. Door de vele activiteiten die overal in het land - dus ook in Ommen- in het jaar van de molens worden gehouden neemt de belangstelling om molenaar te worden weer toe. Aanleiding voor de vrijwillige molenaars in Overijssel om een open dag te organiseren. Belangstellenden zijn die dag van 10.00 tot 16.00 uur welkom op de Besthmener molen aan de Hammerweg in Ommen. De bedoeling van deze dag is om liefhebbers intensief kennis te laten maken met de molen en de molenaar(s). Door de bezoekers mee te laten werken ervaren ze wat het 'werk' van de vrijwillige molenaar inhoudt. Verder wordt duidelijk hoe de opleiding in elkaar steekt. Naast een uitgebreide rondleiding door de molen is er ook een mogelijkheid om een zeil voor te leggen of mee te helpen bij het kruien of smeren. Achtergrond van dit alles is het opleiden van vrijwillige molenaars omdat er naar gestreefd wordt met meerdere molenaars op één molen te werken om er op die manier voor te zorgen dat de molens levende monumenten blijven. Aanmeldingen zijn mogelijk op de 'Overijsselse Molendag' die zaterdag 8 september wordt gehouden . De Besthmener molen speelt als één van de vijf molens in de gemeente Ommen, samen met de Stichting Ommer Molens, een prominente rol bij de viering van het derde lustrum van de Overijsselse Molendag. De officiële start van de Overijsselse Molendag vindt die dag om 10.00 uur plaats bij de Besthmener molen. Belangstellenden voor de open dag op 22 september kunnen zich ook aanmelden bij Anton Wolters (molen De Lelie tel. 0529 - 454080), Herman van Elburg ( tel. 0523 - 617531) of bij Dick Seigers (0529-450129). geplaatst: 8-9-2007, 20:22 door Schouten

LEEMANSMOLEN VRIEZENVEEN Open Lesdag op 22 september
De (leerling)molenaars van de Leemansmolen in Vriezenveen organiseren op zaterdag 22 september a.s. een Open Lesdag. Daarmee willen ze geïnteresseerde mannen én vrouwen kennis laten maken met de bijzondere hobby van vrijwillig molenaar. Belangstellenden kunnen zich voor deze Open Lesdag aanmelden via het e-mailadres leemansmolen@gmail.com, waarbij ze hun leeftijd en hun voorkeur voor de morgen- of de middagles kunnen aangeven. De lestijd is beperkt, dus 'wie het eerst komt, die het eerst maalt ….' In een les van ruim een uur krijgen belangstellenden in groepjes van vijf of zes uitleg over de werking van de molen. Deze theoretische kennis kunnen ze direct in de praktijk brengen door de zeilen op de wieken te leggen, de molen te kruien (in de wind te draaien) en de vang (de rem) te bedienen. Dit alles onder de deskundige leiding van molenaar / instructeur Wim de Goeijen. De lessen zijn onder voorbehoud: als er te weinig of te veel wind is, zullen de lessen niet doorgaan.

HASSELT DE ZWALUW Een boeiende hobby? Vrijwillig molenaar worden?
Zwarte waterkrant
Windkracht vijf, de wieken doorklieven de lucht, de zeilen klapperen driftig. In de molen is de muziek te horen van in elkaar grijpende raderen. Je hoort het 'zingen' van de molenstenen. De molenaar houdt ondertussen een oogje in het zeil. De wind is z'n grote vrind.
Je proeft de sfeer van de draaiende molen. Vroeger hoorde deze sfeer bij het dagelijks werk van de zwoegende molenaars, die met de molen hun brood verdienden. Nu pakken vele vrijwilligers dit werk weer op. Niet als kostwinning, maar om ervoor te zorgen dat molens levende monumenten blijven. Als hobby dus! Vrijwillig molenaar zijn is echter niet zomaar een hobby. Het is het trotseren van weer en wind met deze grote, stoere bouwwerken. Het is het inschatten van weersituaties, opletten wat de wind doet en zo de juiste zeilvoering op de wieken kiezen. Het is het bedienen van de vang, de rem van de molen, dat altijd een trots gevoel geeft om zo de flink draaiende en suizende wiekenmassa tot stilstand te brengen.
Vooral het samenspel tussen deze en nog vele aanverwante activiteiten, maakt deze hobby tot een uniek tijdverdrijf, waarbij veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid komen kijken. Voor een molen geldt immers: stilstand is achteruitgang en rust roest. Molens zijn in vroeger tijden nu eenmaal niet uitgevonden om stil te blijven staan! Daarom geven vele vrijwilligers gehoor aan de roeping om de molens draaiende te houden en volgen ze een cursus voor vrijwillig molenaar. Na deze cursus mag er zelfstandig met een molen gedraaid worden. Als u geïnteresseerd bent, dan kunt u uzelf op zaterdag 22 september opgeven voor een cursus tijdens de open dag.

DE FORTUIN HATTEM Open Dag
Molen de Fortuin De Fortuin zoekt nieuwe vrijwillige molenaars
Molen De Fortuin op de Hattemse Molenbelt is op zoek naar nieuwe vrijwillige molenaars die willen leren hoe dit prachtige monument bediend moet worden. Daarvoor wordt op zaterdag 22 september van 10.00 tot 16.00 uur een Open Dag georganiseerd in het kader van het Molenjaar 2007. Als vrijwilliger draait u mee in het molenaarsgilde en levert u een belangrijke bijdrage aan het draaiende houden van dit industriële erfgoed. Het volgen van een molenaarsopleiding is niet verplicht maar wel boeiend. Het diploma geeft u namelijk de gelegenheid om op elke molen in Nederland zelfstandig te kunnen werken. Een speciale vooropleiding is niet vereist. Als teamlid werkt u bij toerbeurt en helpt u bij het ontvangen en begeleiden van bezoekers. De Fortuin is standaard elke zaterdagmiddag in werking. Ook is de molen van de partij tijdens bijzondere Hattemse evenementen. Er wordt gedraaid met minimaal twee personen, een molenaar en een assistent molenaar (bv in opleiding). Regelmatig wordt er ook meel gemalen. Geslacht en (voormalig) beroep zijn niet belangrijk. Motivatie en inzet wel. De minimale leeftijd is 18 jaar. Dit in verband met de verantwoordelijkheid en verzekeringen. De vrijwillige molenaars zijn via de eigenaar (gemeente Hattem) WA- en ongevallen verzekerd, ook tijdens de opleiding. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om op zaterdag 22 september een kijkje te komen nemen en kennis te maken met het molenaarsgilde. U kunt desgewenst eerst een paar keer meedraaien voor u beslist of het iets voor u is. Bert Brinkman is op deze zaterdag uw aanspreekpunt. Voor nadere inlichtingen kunt u hem bellen via tel. 038 – 444 30 74.

WOLDZIGT RODERWOLDE De kracht van de wind, de geur van 'vuisters'
Op 22 september wordt daarom op veel molens een open dag gehouden speciaal voor hen die het een leuke hobby lijkt. De noodklok hoeft nog niet geluid, maar versterking van het aantal molenaars is wenselijk. Het molenaarsgilde is dan ook blij met mensen als Margreet Versteeg, die als leerling-molenaar een mooi voorbeeld is voor het streven naar uitbreiding. Je bent nu leerling molenaar op de molen Woldzigt in Roderwolde. Hoe kwam dat zo? "Mijn man Arnoud is sinds februari molenaar Janko Doornbos opgevolgd en ik heb de rol van zijn vrouw Anneke overgenomen. Maar als je in zo'n levend monument woont is het frustrerend als je er niets mee mag doen." Je bent op weg om net als je man gediplomeerd molenaar te worden. Wanneer gaat dat lukken? "Sicco Fockens is mijn leraar op de molen van Norg. Ik ben er bloedfanatiek mee bezig. De opleiding duurt twee jaar en je mag examen doen als je 150 maaluren hebt gemaakt. Ik hoop dan in mei 2009 molenaar te zijn. Ik kan daar vreselijk naar uitkijken. Want nu mag ik niet in mijn eentje de molen laten draaien."Wat trekt iemand als jij aan in molens? "Het is erg leuk om te leren hoe je zo'n molen bedient. De enorme krachten die je leert vangen. Het leukste is het opzeilen. Wat minder is het kruien, want dat is erg zwaar."Het is een mannenwereldje, maar je voelt je er wel thuis?
"Er zijn wel meer vrouwen molenaar, maar ik word de eerste uit Drenthe. Tot nu toe was de molen ook echt van één molenaar. Je bent als het ware getrouwd met je molen. Maar dat wordt wel anders. Op sommige molens zie je dat er een team is dat de molen in beweging houdt. Dat willen we op Woldzigt ook graag. Nu moet je er elke zaterdag wel zijn, want wil je een molen in stand houden moet ie draaien."Hoe maak je anderen enthousiast?"Je ervaart de kracht van de wind, de geur van vuisters, je bent bezig met een overzichtelijk brok techniek en het vervangt de fitness. Het is niet iets wat je uit een boekje leert. En voor mij geldt dat je niet alleen het gebouw behoudt, maar ook het beroep en de historie. Ik vind het een heel
verantwoorde hobby om een vak door te geven."Waar moeten we zijn als we molenaar willen worden?" Zaterdag 22 september hebben veel molens open dag. Bij ons in Roderwolde is dat van 10 tot 12 uur, op de Noordenveld in Norg en de molen in Niebert van 13.30 tot 17 uur. Drenthe en Groningen tellen samen zo'n tweehonderd gediplomeerde molenaars. Ongeveer de helft daarvan is ook echt actief op een of meer molens. In Drenthe zijn momenteel tien molenaars in opleiding en in Groningen zes. Nederland telt 975 molens en 1000 molenaars. Er staat ook nog een foto bij, van mij met een zeil, vertelde een bezoeker me 'heel charmant' zei hij... Ik lees het dagblad van het Noorden niet en was vanmorgen druk met een ander project, dus ik heb het ( nog) niet gezien,
groeten, Margreet

HART VAN DRENTE Molenaars gezocht
Publicatie: 20/09/07 13:02 Laatst gewijzigd: 20/09/07 13:03 REGIO – In Drenthe, Groningen en Overijssel zijn zaterdag 22 september 55 molens geopend voor mensen die molenaar willen worden. Het team van vrijwillige molenaars moet worden versterkt. De open dag is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van hard werken, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar die ook verantwoordelijkheid en gevoel hebben voor het oude. Er is behoefte aan molenaars die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden. Op deze dag mag met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het vak van vrijwillig molenaar inhoudt. Er kan meegewerkt worden op de molen, zoals kruien, het smeren en opzeilen van de molen. De molenaar geeft extra uitleg over het inwendige van de molen en de techniek. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden. In deze regio zijn de volgende molens open: Coevorden, De Arend, 10.00-16.00 uur; Wachtum, De Hoop, 9.30-16.00 uur; Dalen, De Bente, 9.00-12.00 uur; Dalen, Jan Pol, 13.00-19.00 uur; Aalden, Jantina Helling, 13.00-16.00 uur; Ane, Anermolen, 13.00-16.00 uur.


HATTEM DE FORTUIN Nieuwe molenaars gezocht
HATTEM - Wie heeft het molenaarsvak in de vingers? Molen De Fortuin, op de Hattemse Molenbelt, is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen leren hoe dit prachtige monument bediend moet worden. Speciaal daarvoor - en ook een beetje omdat het dit jaar Molenjaar is - houdt De Fortuin een open dag op zaterdag 22 september, van 10 tot 16 uur. Dan kan de molenaar in spé meteen zien wat er zoal van hem of haar wordt verwacht. Zoals meedraaien in het molenaarsgilde en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het draaiende houden van dit industriële erfgoed. Het volgen van een molenaarsopleiding is niet verplicht, maar wel boeiend. Met zo'n diploma op zak kan je namelijk zelfstandig op elke molen in Nederland werken. Een speciale vooropleiding is niet vereist. Een teamlid werkt bij toerbeurt en helpt onder meer bij het ontvangen en begeleiden van bezoekers in de achtkante windkorenmolen. De Fortuin aan de Molenbelt 5, gebouwd in 1816, is standaard elke zaterdagmiddag in werking. Ook is de molen van de partij tijdens bijzondere Hattemse evenementen. Er wordt gedraaid met minimaal twee personen, een molenaar en een assistent molenaar. Geregeld wordt er ook meel gemalen. De minimale leeftijd van een molenaar in spé is 18 jaar. Geslacht en (voormalig) beroep zijn niet belangrijk, motivatie en inzet des te meer. De vrijwillige molenaars zijn via de eigenaar, gemeente Hattem, verzekerd voor WA- en ongevallen, ook tijdens de opleiding. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen tijdens de open dag. Het is ook mogelijk om eerst een paar keer mee te draaien. - Voor meer informatie: Bert Brinkman, 038-4443074.

MAKKUMER MOLEN ASSEN NU. Op zoek naar nieuwe molenaars
BEILEN – Zaterdag 22 september zijn 30 molens in Drenthe en Overijssel geopend speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Beter gezegd: de molens zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Het team van vrijwillige molenaars moet groeien, versterkt worden. Daarom een open dag voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van eerlijk en hard werken, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar ook verantwoordelijkheid en gevoel voor het oude. Veel molens hebben dringend behoefte aan gedreven mensen. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Nieuwe molenaars die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden, lévend te houden. Op deze dag mag er met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Er kan meegewerkt worden op de molen. Helpen bij het kruien, het smeren en opzeilen van de molen. Ook de kans om op plaatsen in de molen te komen die normaal voor het publiek gesloten blijven. De molenaar zal dan extra uitleg geven over het inwendige van de molen en de techniek. Geen 'nette kleren' dus. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden, welke opleiding en waar dat mogelijk is.

ZANDPLATTE RUINEN. Open dag voor nieuwe molenaars
Zaterdag 22 september zijn 30 molens in Drenthe en Overijssel geopend speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Beter gezegd: de molens zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Het team van vrijwillige molenaars moet groeien, versterkt worden. Daarom een open dag voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van eerlijk en hard werken, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar ook verantwoordelijkheid en gevoel voor het oude. Een molen is sterk, statig en imposant. Maar tegelijkertijd ook kwetsbaar erfgoed, kostbaar in onderhoud. Veel molens hebben dringend behoefte aan gedreven mensen. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Nieuwe molenaars die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden, lévend te houden. Zaterdag 22 september is daarom de open dag voor nieuwe molenaars.

DINKELLAND Open lesdag 22 september 2007 10-15 uur. Ook iets voor U?
Vrijwillig molenaar worden? Een boeiende hobby! Kom kijken op 22 september tussen 10 en 15 uur in de St.Nicolaasmolen te Denekamp, de Westerveldmolen te Tilligte of de Oortmanmolen te Lattrop. U ontvangt dan alle informatie over de opleiding en het vak van molenaar. Windkracht 5, de wieken klieven door de lucht, de zeilen klapperen driftig. In de molen is de muziek te horen van in elkaar grijpende raderen. Je hoort het "zingen" van de molenstenen. De molenaar houdt ondertussen een oogje in het zeil. De wind is z'n grote vrind!
Je proeft de sfeer van de draaiende molen. Vroeger hoorde deze sfeer bij het dagelijkse werk van de zwoegende molenaars die met de molen hun brood verdienden. Nu pakken vele vrijwilligers dit werk weer op. Niet voor de kostwinning, maar om er voor te zorgen dat molens levende monumenten blijven. Voor de hobby dus!
Vrijwillig molenaar zijn is echter niet zomaar een hobby. Het is het trotseren van weer en wind met deze grote, stoere bouwwerken. Het is het inschatten van weersituaties, opletten wat de wind doet en zo de juiste zeilvoering op de wieken te kiezen. Het is het bedienen van de vang, - de rem - van de molen, dat altijd een trots gevoel geeft om zo de flink draaiende en suizende wiekenmassa tot stilstand te brengen. Vooral het samenspel tussen deze en nog vele andere aanverwante activiteiten, maakt deze hobby tot een uniek tijdverdrijf, waarbij veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid komen kijken. Voor een molen geldt immers: stilstand is achteruitgang en rust roest. Molens zijn in vroeger tijden nu eenmaal niet uitgevonden om stil te blijven staan! Daarom geven vele vrijwilligers gehoor aan de "roeping" om de molens draaiende te houden en volgen een cursus voor vrijwillig molenaar. Na deze cursus mag er zelfstandig met een molen gedraaid worden. Kom kijken op 22 september tussen 10 en 15 uur in de St.Nicolaasmolen te Denekamp, de Westerveldmolen te Tilligte of de Oortmanmolen te Lattrop. Wat zou het mooi zijn als deze molens in de toekomst draaien en malen met molenaars uit de plaatselijke gemeenschap ! De molenaar zal U alle informatie geven over deze mooie hobby en de opleiding tot Molenaar. Help mee de molens in goede conditie en draaiende te houden! Zie ook: www.demolenstichting.nl en vrijwilligerswerkdinkelland.nl tabblad musea

BALKBRUG DE STAR Omgeving Balkbrug Molenaar als hobby.
De wieken klieven door de lucht, de zeilen klapperen driftig. In de molen is de muziek te horen van in elkaar grijpende raderen. Je hoort 't zingen van de molenstenen en proeft de sfeer van de draaiende molen. Vroeger hoorde deze sfeer bij 't dagelijkse werk van de zwoegende molenaars, die met de molen hun brood verdienden. Nu pakken vele vrijwilligers dit werk weer op. Vrijwillig molenaar zijn is niet zomaar een hobby. Het is het trotseren van weer en wind met deze grote, stoere bouwwerken. Voor een molen geldt: stilstand is achteruitgang. Molens zijn nu eenmaal niet uitgevonden om stil te blijven staan. Daarom geven vele vrijwilligers gehoor aan de 'roeping' om de molens draaiende te houden en volgen 'n cursus voor vrijwillig molenaar. Na de cursus mag er zelfstandig met een molen gedraaid worden. Bent u geïnteresseerd geraakt en voelt u misschien wel voor 'n cursus voor vrijwillig molenaar, dan kunt u zaterdag 22 september tijdens de open dag (op de dan draaiende molens) kennismaken met deze boeiende hobby. Meer informatie via Hans Hoekman, 0529-455109 of hanshoekman@hetnet.nl.

PELMOLEN RIJSSEN Vrijwillig molenaars gezocht voor Pelmolen
RIJSSEN - Molens vergen minder onderhoud als zij geregeld draaien, maar daar zijn vrijwilligers en zogenoemde 'vrijwillige molenaars' voor nodig. Vandaar dat molenaar Kees Vanger uit Meppel de open lesdag heeft georganiseerd. In deze regio is de Pelmolen in Rijssen opengesteld. Belangstellenden kunnen zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen en eventueel vrijwillig molenaar worden.
OMGEVING HARDENBERG. Open dag voor nieuwe molenaars
Zaterdag 22 september zijn dertig molens in Drenthe en Overijssel geopend speciaal voor mensen die molenaar willen worden. Beter gezegd: de molens zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Het team van vrijwillige molenaars moet groeien, versterkt worden.In de gemeente Hardenberg zijn de molens in Ane en Balkbrug geopend. De open dag 2007 is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe en uitdagende hobby. Liefhebbers van eerlijk en hard werken, van de 'kop in de wind' en niet bang voor eelt op de handen. Maar ook verantwoordelijkheid en gevoel voor het oude. Een molen is sterk, statig en imposant. Maar tegelijkertijd ook kwetsbaar erfgoed, kostbaar in onderhoud. Veel molens hebben dringend behoefte aan gedreven mensen. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Nieuwe molenaars die willen helpen dit culturele erfgoed in stand te houden, lévend te houden. Zaterdag 22 september is daarom de open dag voor nieuwe molenaars. Op deze dag mag er met de molenaar meegewerkt worden om te ervaren wat het 'vak' van vrijwillig molenaar inhoudt. Er kan meegewerkt worden op de molen. Helpen bij het kruien, het smeren en opzeilen van de molen. Ook de kans om op plaatsen in de molen te komen die normaal voor het publiek gesloten blijven. De molenaar zal dan extra uitleg geven over het inwendige van de molen en de techniek. Geen 'nette kleren' dus. De molenaar kan natuurlijk ook vertellen wat er allemaal bij komt kijken om gediplomeerd molenaar te worden, welke opleiding en waar dat mogelijk is. De praktische kneepjes van het molenvak kan op een molen in de buurt geleerd worden. Na de het behalen van het molenaarsdiploma mag er zelfstandig met een molen gedraaid worden. Zo kan er een bijdrage geleverd worden aan het in stand houden van het molenbestand door ervoor te zorgen dat molens 'levende' monumenten blijven.

ANE/BALKBRUG Molenaars zoeken toekomstige opvolgers
De molens in Ane en Balkbrug worden draaiende gehouden door vrijwilligers. Om de wieken ook in de toekomst rond te kunnen laten gaan zijn er opvolgers nodig. Daarom doen beide molens mee aan de provinciale open dag voor mensen die iets voelen voor het vak van molenaar. De Star in Balkbrug is open van 10.00 tot 12.00 uur, de molen in Ane van 13.00 tot 16.00 uur.

OMMEN Reuzel is onontbeerlijk voor een molen
Met je bolle wangen om de molen lopen en proberen er achter te komen waar je geen wind voelt. Je weet dan hoe je de molen op de wind moet kruinen", aldus vrijwillig molenaar Dick Seigers, die zaterdag een open lesdag gaf voor belangstellenden op de Besthmenermolen in Ommen. Harry Woertink (voorgrond) smeert de hals- en achterlager in met reuzel. Hoe is het met het weer en hoe waait de wind is voor molenaars een dagelijks ritueel. Voordat de wieken in de wind gezet worden, stipt Seigers de belangrijkheid aan om buiten en binnen de molen de boel te inspecteren. We gaan drie trappen hoger om de hals- en achterlager met reuzel te smeren, zodat ze straks makkelijker draaien. Tijdens een eerste rondgang door de molen ontdek je gauw de vernuftigheid waarmee mensen in vroegere tijden handmatige arbeid wisten over te brengen naar machines, die door wind werden aangedreven. Weer buiten gekomen wordt van de zogeheten beltmolen eerst de bliksemafleider verwijderd en vervolgens de roedeketting losgemaakt. Eigenlijk moet ook de molensteen gelicht worden, maar omdat het maalwerk in de Besthmenermolen ontbreekt kan die handeling overgeslagen worden. De molen wordt uit het werk gezet om het zeil op de wieken te zetten. Het zeildoek wordt met een flinke draai uit de rol gehaald en ik mag in de wiek klimmen om de touwen aan de zeilhaken te doen. Vervolgens worden de zeiltouwen onderaan goed vastgelegd. Telkens moet weer de vang gelicht worden voor het volgende zeil. Er staat nauwelijks wind waardoor het wel even duurt voor de volgende wiek voorkomt. Als alle wieken van zeilen zijn voorzien draait de molen met een redelijke gang. "Moet je eerst een klap van de molen hebben gehad om vrijwillig molenaar te worden?" , vraag ik molenaar Seigers. Als gediplomeerd molenaar geeft Seigers toe dat de opleiding pittig is, maar voor iedereen te doen is. Naast een theoretisch gedeelte omvat de cursus een praktijkdeel van minimaal 150 uur onder toezicht van een gediplomeerde molenaar of instructeur. "Met de molen bezig zijn is spelen met de wind. Dat is altijd al mijn hobby geweest. Eerder op het water met surfen. Nu op de molen. Het is ook hartstikke leuk werk", zegt Seigers, die zes jaar geleden met vervroegd pensioen ging als personeelsfunctionaris bij Wavin in Hardenberg.

BALKBRUG DE STAR Molens op zoek naar molenaars
BALKBRUG - De molens in Overijssel en Drenthe zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Niet dat de huidige molenaars niet functioneren, maar de groep ervaren en gekwalificeerde molenaars neemt steeds meer af. Daarom zoeken de stichtingen die de molens beheren naar nieuwe krachten. Mensen die bereid zijn om voor molenaar te leren en een deel van hun vrije tijd in die hobby willen steken 'Je bent al snel een leuk aantal uren per week kwijt aan dit werk', lacht Bert de Ruiter, een van de molenaars van korenmolen De Star in Balkbrug. 'Zelf denk ik dat ik wekelijks zo'n negen uur met de molen bezig ben. Niet alleen om hem draaiende te houden, maar ook om materialen te regelen en om de molen op te knappen.'
Bij De Star is men bezig om de molen terug te brengen in de sfeer van de dertiger jaren van de vorige eeuw. Daarom is onlangs ook de Jacobsladder gerealiseerd en de molenaars hebben die op de oorspronkelijke plaats in de molen kunnen aanbrengen. Enig technisch inzicht is daarom als molenaar wel handig, al is dat volgens de andere molenaar, Hans Hoekman, geen verplichting. 'Ik denk dat je al heel ver kunt komen door gewoon goed na te denken, maar het klopt dat er veel techniek in de molen aanwezig is. Oude techniek, wel te verstaan.'
Hoekman vertelt verder dat alle molens wel hun eigen technische verschillen hebben en illustreert dat uit het handboek voor de molenaar. De mogelijk kandidaat-molenaar ziet het lijvige boekwerk met argusogen aan. Toch zal hij later in de molen zelf laten zien dat hij de werking van de molen al behoorlijk begrijpt. Handvol De belangstelling voor het vak van molenaar was niet zo groot, al had men ook geen lange rijen verwacht. Een handvol belangstellenden kwam naar de speciale Open Dag voor nieuwe molenaars en het is nu afwachten of er mensen zijn die verder willen gaan. De molenaars van De Star weten dat het nodig is om nieuwe krachten er bij te hebben. 'Samen kunnen we er voor zorgen dat de molen draaiende blijft en dat is alleen maar beter voor de molen. We zijn heel blij met onze molenaars in opleiding en het leuke is dat het niet alleen mannen zijn die belangstelling hebben.' Bert de Ruiter wijst op de aanwezigheid van de 16-jarige Desirée, die ondertussen weer eens een flinke zwiep aan de wieken geeft. Er is te weinig wind en zij doet er alles aan om de molen draaiende te houden. 'Het is echt ontzettend leuk werk', vertelt Desirée. 'Ik kom hier al weer heel wat jaartjes, heb overal al een beetje meegeholpen en wordt steeds enthousiaster om ook als molenaar aan de slag te kunnen.'Als ze dat werkelijk zal willen, zal ze de komende jaren diep in de boeken moeten duiken, want molenaar ben je niet zo maar. 'Dat valt nog wel mee', reageert De Ruiter, 'maar je moet wel van alles goed op de hoogte zijn. Zo moet je ook weten wat je moet doen als het bijvoorbeeld begint te stormen, maar ook wanneer er juist te weinig wind is en je moet de molen wel laten draaien. Al die facetten komen aan de orde, maar kunnen ook door Hans en mij aan onze molenaars in opleiding worden overgedragen.'

ANE/BALKBRUG Weinig animo voor molenaarsvak.
ANE - Tientallen molens in Overijssel en Drenthe waren zaterdag speciaal open voor mensen die molenaar willen worden. Belangstellenden konden zo zelf eens ervaren wat het vak van molenaar allemaal inhoudt. Ook De Star in Balkbrug en de Anermolen in Ane hadden speciaal voor deze dag hun deuren geopend. Helaas was er weinig wind en viel ook de belangstelling in Ane tegen. Tot lichte teleurstelling van Wout Lohuis uit Anerveen, al jaren molenaar en kenner van het vak als geen ander. 'Het is een uitstervend vak, molenaar en dat is jammer', zo zegt hij, ondertussen turend naar de stilstaande wieken van de achtkantige beltkorenmolen uit 1864. 'Het gekke is dat in het westen van ons land voldoende jonge aanwas van molenaars is. En hier in het oosten en noorden van ons land is het treurig gesteld met de belangstelling voor een opleiding tot molenaar'. Als je de reden vraagt haalt Lohuis de schouders op. 'Mij niet bekend maar zorgelijk is het hier zeker. Met Ubbel Ottes proberen wij elke zaterdagmiddag deze molen in Ane te laten draaien en dat gaat prima, maar opvolging? Dat zal een moeilijk verhaal worden'.'Wel gloort er hoop voor de interesse voor het vak molenaar als op 29 oktober alle groepen 6 van alle basisscholen in de gemeente Hardenberg een bezoek brengen aan de molens in onze gemeente', zo laat tot slot Lohuis met enig optimisme weten

PELMOLEN RIJSSEN. Open lesdag Rijssense Pelmolen trekt honderd bezoekers.
RIJSSEN – De dames Nooteboom en Van Hooff verbazen zich erover hoe al dat houtwerk vroeger naar boven is gekomen. Mevrouw Nooteboom heeft er zelf nog het een en ander van meegemaakt: „ het is voor mij een stukje nostalgie." Ze vertelt hoe vroeger bij haar thuis de hooiberg werd ge­bouwd. Van Hooff, kind aan huis in Rijssen, maar woonachtig in Eindhoven, kijkt de molen rond. ,,Gek is dat, ik kom hier al meer dan twintig in Rijssen, je ziet die molen elke keer liggen als je van de snelweg komt en toch was ik er nog nooit geweest." Een van de aanwezige molenaars glimlacht veelbetekenend, voor hij met de andere molenaars de kleine keuken induikt, achter de geur van pannenkoeken aan. Verrassend genoeg, zit daar ook een vrouw aan tafel. Er zijn niet zoveel vrouwelijke molenaars in Nederland. "Een stuk of twintig", gokt molenaar Ter Harmsel. Een echt woord weten de molenaars van de Pelmolen er dan ook niet voor. Dat weerhoudt hen er echter niet van Tina Eshuis te verwelkomen als nieuwe leerling molenaar. "Ik zag het allemaal draaien en dat vond ik bijzonder indrukwekkend. Alles kraakt en draait, dat was mooi om te zien. Het leek me machtig dat allemaal zelf in de hand te hebben. Dat was zo'n twintig jaar gele­den", vertelt Eshuis over haar interesse voor molens. Toch ebde die jarenlang weg. Pas toen ze zo'n maand geleden in de molen bij Zwiep stond en de machtige machine weer aan het werk zag, besloot ze er daadwerkelijk wat mee te doen. Bij de Pelmolen was ze welkom. "Op zaterdag hebben we vier mensen, doordeweeks drie, dus we zijn aardig goed bedeeld, maar als je volledig in bedrijf wilt zijn én bezoekers wilt verwelkomen, heb je ook wel zoveel mensen nodig", vertelt Ter Harmsel. Eshuis wordt lid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en kan dan de cursus tot molenaar volgen op de Pelmolen. Wanneer ze voldoende kennis in huis heeft, wordt ze geëxamineerd door de Vereniging de Hollandse Molen. Met een diploma op zak, wordt ze in staat geacht elk soort windmolen in Nederland veilig te kunnen draaien. "Maar laten we eerst maar eens beginnen", zegt Eshuis. Hoe ze heet, als ze straks zelf de Pelmolen mag draaien? Volgens de Van Dale moet het molenaarster zijn.
Tina vindt het 'machtig' om zo'n zwaar mechaniek zelf in de hand te hebben.START THEORIEAVONDEN IN MOLEN DE WEERT. (mailtje)
Beste molenaars.
Het schema voor de theorieavonden is klaar (zie bijlage) De theorieavonden worden op woensdagavonden gehouden in molen 'De Weert" te Meppel Hier hebben we een uiterst geschikte ruimte om theorieavonden te verzorgen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Slechts een kleine vergoeding voor koffie/thee wordt gevraagd. We beginnen op 17 oktober om 19.30 uur en de avond duurt tot ongeveer 21.30 uur. Met behulp van een beamer en aan de hand van vele foto's en tekeningen willen we jullie wegwijs maken in molenland. Verder komt natuurlijk aan de orde hoe de opleiding in elkaar steekt en op welke molen stage gelopen kan worden. Mochten jullie vragen/opmerkingen hebben dan kun je me natuurlijk altijd mailen. (keesenmariekevanger@kpnplanet.nl
 
OKTOBER 2007

 
Maalstoel ontmanteld.
De maalstoel die we twee maanden terug in Jonkersvaart gekocht hebben en alweer een tijdje onder in De Wieker Meule staat dit weekend uit elkaar gehaald. Dit is de enige manier om de maalstoel bij ons in de molen te krijgen. De klus is geklaard en kan zo snel mogelijk naar molen De Weert in Meppel gebracht worden. Hoewel de maalstoel nog lang niet maalvaardig is, willen we in de toekomst elektrisch gaan malen wanneer de wind ons in de steek laat.
De 'sloopploeg' bestond vandaag uit: Bertel Zomer, Erwin de Jonge en Kees Vanger.
Het gehele proces is te zien op: http://www.mijnalbum.nl/Album=ZITEZ7LM
Kees Vanger

Zaterdag 6 oktober 2007
Een rustige dag met weer eens weinig wind. Aangezien het vrij rustig was en er niet gemalen kon worden hebben we de molen maar eens flink schoon gesopt. De algen komen elke keer vanzelf. Tot drie meter hoogte lukte het schoonmaken prima, maar hoe we al die meters daarboven schoon krijgen is me een raadsel. Afgezeild om 18.00 uur.
Kees Vanger

Albert Kreulen heeft afgelopen week weer ettelijke excursies op de molen verzorgd.

Zaterdag 7 oktober 2007
Weer geen wind op de zaterdag, maar het was verder schitterend mooi weer. Dus veel buiten gezeten en gewerkt. Het verfwerk van de balie eens goed behandeld en geschuurd. Dat vette bilinga zorgt ervoor dat de (te vroeg aangebrachte?) verf elke keer weer loslaat. De hele balie bijgewerkt en die kan dus de komen (vakantie) week geverfd worden.
Verder is Albert Kreulen aan de slag gegaan met de fokwieken. We hebben weer eens houtrot geconstateerd. De blikjes houtvuller vliegen er wel erg snel door (á € 20 per blikje). We hebben geen keus en willen er op tijd bij zijn voordat er straks één van de fokken afvliegt. Red ceder is fantastisch hout, maar moet eigenlijk niet geverfd worden. Dan gaat het veel langer mee! Op de plaatsen bij de schroeven en de plaatsen waar water na een regenbui blijft staan gaat het mis. We willen er nu voor zorgen dan alle naden goed dicht blijven en het water geen kans krijgt om naar binnen te gaan. Verder heeft Bertus van Dijk de visboer weer eens goed geplunderd. Daar waren we aan toe! Afgezeild om 19.00 uur.
Kees Vanger

Maandag 9 oktober
Samen met Bertel zomer de hele dag op de molen geweest om de balie te verven en om de fokken bij te werken. Het weer werkte in ieder geval goed mee. Windstil en een heerlijk herfst zonnetje.
Kees Vanger/Bertel Zomer

Dinsdag 10 oktober 2007
Tegen 18.00 uur nog even naar de molen gegaan. Het was laat, maar toch de fokken nog verder bijgewerkt en in de verf gezet. Erg lang doorgegaan met verven, want morgen komt er waarschijnlijk regen. Voor donker net klaar!
Kees Vanger

Woensdagavond 17 oktober EERSTE THEORIEAVOND OVER HET ACHTKANT.
Na een jaar "rust" ben ik weer begonnen met de theorieavonden in onze molen. De eerste les ging over molens in Nederland en over het achtkant. In totaal 15 personen hebben deze avond bezocht. Piet Hofkamp is zelfs met een leerling uit Heerenveen helemaal naar Meppel gekomen. De meeste aanwezigen kwamen uit de omgeving van Meppel (Bakkeveen Beilen Havelte Nijeveen Nieuwleusen). Een Meppeler leerling was aanwezig. Twee personen konden niet komen vanavond. Al met al een redelijke grote groep.
De avond duurde van 19.30 uur tot 21.45 uur.
Kees

Zaterdag 20 oktober 2007
Toen ik op de molen kwam waren Bertel en Elske al op de molen. Het was prachtig mooi weer. Maar ook deze zaterdag geen wind. Geen zuchtje zelfs. Snel verder gegaan met schuren en verven. De toestand van onze fokken is zorgwekkend en we ontdekken helaas steeds meer zwakke en rotte plekken. Aanvankelijk hoopten we dat het een paar rotte plekken waren, maar bij elke nieuwe inspectie kwamen we (precies bij de verbinding met de schenkels) weer nieuwe natte en dus rotte plekken tegen. Vandaag dus weer veel grondverf en lakverf (woudgroen) gebruikt. Bijna de hele middag aan de slag geweest. De molen heeft slechts één omwenteling gedraaid. Met het gaffelwiel de geheel gedemonteerde maalstoel naar boven getakeld. Het was compleet windstil. Aanwezig: Marten, Bertus, Albert en Kees.
Afgezeild om 18.00 uur.
Kees Vanger

Maandagmorgen 22 oktober 2007
Toen ik 's morgens de beamer en het projectiescherm terugbracht naar Stichting Welzijn kreeg ik ineens te horen dat dinsdag al het schildersbedrijf zou komen en of er dan ook een molenaar aanwezig kan zijn om de molen zo nu en dan te kruien... Heerlijk zo'n late communicatie.
Dat moet een volgende keer dus anders!
P.S. De schilders zijn vanaf woensdag aan de slag gegaan met het bijwerken en verven van de fokken.
Kees

WOENSDAGMIDDAG... OOK MAAR EENS IN DE HOOGWERKER
De schilders zijn druk in de weer om de fokken van molen De Weert te verven en om de rotte plekken bij te werken (!) Een hoogwerker is dan een handig hulpmiddel.
Collega molenaar Bertel Zomer mocht van de schilders ook even mee naar boven en ik kon mooi mee om foto's te maken. Hij wist wel hoe zo'n apparaat werkte zei hij nog. Dus wij naar boven en ik kon de molen ook eens in alle rust van boven fotograferen. In het begin verliep alles erg voorspoedig. Toen we nog hoger en nog schuiner de lucht in vlogen (zo voelde het) en vlak bij de lange spruit kwamen, gingen alle alarmen af. Een herrie van jewelste. Ineens allemaal toeschouwers bij de molen... Wat Bertel ook probeerde, de hoogwerker reageerde nergens meer op! Na 15 minuten heeft één van de schilders maar even gebeld naar de verhuurder van de hoogwerker. Dat hielp helaas ook niet! Ondertussen werd het nogal frisjes daarboven. "Moeten we de brandweer bellen?" hoorde ik iemand na een half uur zeggen. Nee hè… ook dat nog dachten we allebei. Gelukkig kwam molenaar Albert Kreulen langs en al grijnzend keek hij het tafereel aan. We hebben hem maar snel aan het kruien gezet om er voor te zorgen dat één van de wieken vlak boven ons bakje kwam. Een schitterend gezicht was dat trouwens om je collega molenaar van boven te zien zwoegen. Uiteindelijk kwam de wiek keurig boven ons te hangen en kon ik aan de wiek gaan hangen waardoor het gewicht met een derde verminderde (Bertel is nou ook niet de aller-lichtste!) Het alarm hield op met joelen en we konden eindelijk naar beneden. Met beide benen weer op de grond. HEERLIJK!
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=6EHWBYQE
Kees Vanger

Zaterdag 27 oktober 2007
Albert Kreulen en Marten de Jong waren al aanwezig toen ik op de molen kwam. Helaas stond er weer eens erg weinig wind. Dat wordt dus weer een keer niet malen. De zoveelste windstille zaterdag. Al spoedig werd het druk op de molen. Veel klanten vandaag. De klanten kwamen weer opdagen en de zakken gries vliegen de molen uit. In één week bijna 60 kg griesmeel verkocht. Een record! Gerard Voogd was ondertussen druk in de weer om alles klaar te zetten voor de komende tentoonstelling in de molen. De pallets werden weer te voorschijn gehaald (zie foto).
Collega molenaar Abel de Boer uit Havelte heeft 500 kg zelf verbouwde tarwe afgeleverd. Alles met het gaffelwiel naar boven gehesen. Ook wij kunnen er niet onder uit, maar door de duurdere inkoop van de tarwe zijn onze prijzen voor de grote klanten omhoog gegaan. (dus minder extra korting op grote hoeveelheden). Toen de wind het helemaal liet afweten heeft Marten de molen tegen 17.00 uur afgezeild (zie foto).
Toen een ieder vertrokken was heb ik de bok van onze elektrische maalstoel flink geschuurd en alle bijbehorende wielen flink in de lijnolie gezet. Misschien helpt het tegen houtworm. Al met al is het nog een latertje geworden.
Kees Vanger

OP BEZOEK IN RIJNLAND ZONDAG 28 OKTOBER 2007
Vandaag samen met drie Drentse molenaars een bezoek gebracht aan de poldermolens van Rijnland. Het was een stevig stukkie autorijden, maar bij aankomst waren we al snel onder de indruk van het schitterende en karakteristieke Hollandse landschap met zijn enorme diepe polders en de vele draaiende molens. Eerst bij molenmaker Verbij kennis gemaakt met de restauratie van de gigantische kap, wegende 60 ton, van de Murphy molen met windroos uit San Franciscio.
Een joekel van een molen met een vlucht van maar liefst 36 meter. Weer eens wat anders dan onze Hollandse kappen. Een boeiende klus dus.
Hierna de molen van Ruud Bax en Kees de Haas (Zweilander) bezocht. De Veendermolen met zijn koperen kap van onder tot boven bekeken en onder de indruk geraakt van de enorme opvoerhoogte van de vijzel (4,5 meter!).
Verder nog de Lijkermolen bezocht die een erg diepe polder bemaalde met ook al zo'n lange vijzel. Tot slot nog een bezoek gebracht aan de Akkerslootmolen. De eigenaar/molenaar heeft erg trots en enthousiast ons zijn schitterende molen van buiten, maar ook van binnen laten zien. Zo vaak zien we nou ook weer niet een bewoonde molen van binnen. Wat zag alles er mooi en goed afgewerkt uit en toch is de molen geheel maalvaardig gebleven. Jaloerse blikken zag ik om mij heen. Een mooi slot van een mooie dag.
We willen de molenaars van de Rijnlandse molenstichting dan ook hartelijk bedanken voor hun enthousiaste ontvangst.
Foto's zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=XR4NVZHA
Erwin de Jonge
Gerard Luten
Henry Oosterveen
Kees Vanger
 
NOVEMBER 2007

 
PANORAMAFOTO'S MOLEN DE WEERT
www.molendeweert.nl/panorama/tour1-mdw.html (meelzolder)

www.molendeweert.nl/panorama/tour2-mdw.html (steenzolder)
Klik op de foto en sleep de muis om het panorama te bekijken.
Met de knoppen + en - kunt u in en uit zoomen

RESTAURATIE "DE EENDRACHT" TE GIETERVEEN
De molen te Gieterveen wordt dit jaar ingrijpend gerestaureerd en komt dan in handen van Stichting Het Drentse Landschap. Vandaag heeft de molenmaker de kap en het gevlucht en de staart geplaatst. Het weer werkte in ieder geval goed mee. Ook voor de fotograaf!
Roelof Kooiker heeft de foto's gemaakt:www.mijnalbum.nl/Album=A6PW67GK
Kees Vanger

RESTAURATIE MOLEN MASSIER TE NIEUWLEUSEN (DEEL 2)
Vanmorgen weer een bezoek gebracht bij molen Massier te Nieuwleusen. Hier waren vandaag drie molenmakers druk in de weer om deze molen flink op te lappen. Johannes Kooistra en nog een molenmaker (met de mooie naam Beimen (=Benjamin) van molenmakerij Dijkstra uit Sloten waren aan het passen en meten om de pennen van de achtkantstijlen precies in de gaten van het ondertafelement te navigeren. Dit ondertafelement zit niet met een lipverbinding in elkaar, maar op een geheel andere wijze Hoe het in elkaar zat is met wel uitgelegd, maar eerlijk gezegd kan ik het niet goed meer navertellen. Zo zat het ondertafelement bij de afbraak ook inelkaar en is dus weer geheel terug gerestaureerd, maar dan met nieuw hout (Douglas) Het geheel zag er mooi strak uit.
Molenmaker Bert de Ruiter (tevens molenaar op "De Star" in Balkbrug) was druk doende met het stenen onderkant van de molen en heeft hieruit diverse balken verwijderd. Let ook op de foto's van het metselwerk en de bevestiging van diverse balken die een nogal grote dragende functie hadden en in wel erg dunne muren bevestigd zijn. Erg link zo te zien, maar het is dus wel altijd goed gegaan!! Verder nog foto's vanuit de hoogwerker gemaakt. Ondanks alle gedoe met de hoogwerker vorige week bij molen De Weert er toch maar weer vrolijk ingestapt. Veel foto's gemaakt. Zie: www.mijnalbum.nl/Album=SVJMJR68
Kees Vanger

Zaterdag 3 november 2007
's Morgens rond 10 uur was er de opening van de bloemenexpositie in de molen. Ik was er niet bij, aangezien er een uilendag werd georganiseerd in Meppel. Tot 12 uur erg boeiende dingen gehoord over kerk en steenuilen. Tegen 12.00 uur toch maar naar de molen gegaan. Het was druk. Een tweetal zolders van de molen waren versierd met schitterende bloemstukken. We konden nog net ons molenaars werk uitvoeren. Het luiwerk konden we niet gebruiken omdat de luiluiken vol stonden met bloemstukken. Gisteren daarom al 150 kg op de rug naar boven gesjouwd. Zucht!.... De rest van de 300 kg maar ergens beneden verstopt. Dat was me toch iets te veel van het goede om dat ook nog naar boven te sjouwen. Hopelijk kunnen we volgende week weer luien. De gehele middag was het ontzettend druk. Ondanks alle drukte nog geprobeerd om te malen. Helaas het breken van de tarwe lukte nog net, maar het malen van de gebroken tarwe was een ramp. Uiteindelijk zijn we er maar mee gestopt. Daarom met drie molenaars in opleiding maar wezen stoeien met de zeilen en de bijbehorende knopen. Ab de Graaf, Otto Meeuwes en Jan Struik doen in ieder geval hun best om ook molenaar te worden. Verder een oude molentrap verkocht. Bezoek gehad van good old Bram de Graaf en van nog een molenaar uit Haarlem (een oud Meppeler die 40 jaar niet in Meppel geweest is). Tegen 17.00 uur afgezeild. De wind was op! Bertel lag de hele dag met hoge koorts in bed. Sterkte!
Kees Vanger

Zaterdag 10 november 2007
Beladen met lekker slagroom gebak bij de molen aangekomen. Gisteren mijn verjaardag gevierd. Lekker vroeg naar de molen gegaan om de bok van onze aangeschafte maalstoel eens in alle rust te kunnen schuren.('s middags komen we er vaak niet aan toe!) De molen tussentijds met blote benen laten rondslingeren. Er stond eindelijk weer eens een flinke bries op de zaterdag. Toen Bertel en Albert tegen twaalven aankwamen hebben ze snel de molen opgezeild en zijn we als de wiedeweerga gaan malen. Al met al bijna 450 kg. Heerlijk was het om onze maalstenen weer eens te horen zingen. Na bijna 6 weken stilstand. De meelvoorraad is eindelijk weer goed op peil. Bertel en Wietse hebben ondertussen de gehele bok in de grondverf gezet. Een drukke en actieve maar erg sfeervolle middag. De omzet was bijna 120 euro. Aanwezig vandaag: Bertel, Alex Buist, Wietse, Otto Meeuwes, Kees Vanger, Albert Kreulen, Elske van der Werf, Bertus van Dijk en Marten de Jong
Kees Vanger

Woensdagmorgen 14 november
RESTAURATIE MOLEN MASSIER NIEUWLEUSEN ( deel 3)
Vanmorgen samen met collega molenaar Albert Kreulen molen Massier te Nieuwleusen bezocht. De molenmakers (Johannes en Beimin) waren druk aan het passen en meten om de uitbrekers te plaatsen. De uitbrekers tegen de achtkantstijlen zaten bijna allemaal al op hun plek. Vanmorgen moesten de uitbrekers die hiertussen zaten nog gezaagd en geplaatst worden. De spreuk "Een timmerman timmert en denkt zo nu en dan na. Een molenmaker denkt veel na en timmert zo nu" kwam ook nu duidelijk naar voren. Schitterend molenmakerswerk om te zien! Al met al wordt het achtkant steeds mooier. De rietplanken en de stellingplanken liggen al klaar voor de volgende werkzaamheden. Over twee weken ga ik weer een bezoekje afleggen. De foto's zijn te bewonderen op: www.mijnalbum.nl/Album=YYZYMVB8

Woensdagavond 14 november THEORIEAVOND OVER DE KAP
Vanavond bijna alle onderdelen van de kap behandeld. Verder nog een prachtige film van onze molen en onze molenaar Albert Kreulen laten zien. Henk de Koning en Ed van der Veen hebben er iets moois van gemaakt. Een deel is te bekijken op youtube. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=w_UaiRyDCSc
Roel Kleen trakteerde op appeltaart, want hij was twee weken geleden geslaagd.
Aanwezig 12 personen. (drie personen konden vanavond niet komen)
Kees Vanger

HULP BIJ DE OPLEIDING
Via de mail of op de molen krijg ik van molenaars in opleiding vaak de vraag te horen waar alle lesbrieven en powerpointachtergrondinformatie die ik als verheldering bij ons blauwe cursusboek gemaakt heb te vinden is. Sinds een jaar zijn alle bestanden te downloaden vanaf de site: informatie. http://informatie.molens.org/molenaarsopleiding/
(met dank aan Andre Koopal) De bestanden bestaan uit Word-bestanden waarin ik de informatie uit de cursusmap kort en bondig per hoofdstuk heb weergegeven en Powerpointbestanden waarbij foto's en tekeningen vooral een grote rol spelen. Een digitale excursie door molenland! Handig voor leerlingen en boeiend voor de al geslaagde molenaars.
Kees Vanger

ZATERDAG 17 NOVEMBER BINNENKOMST SINTERKLAAS
Op deze heuglijke dag was molenaar Arco Pierik samen met een nieuwe leerling uit Meppel (Otto Meeuwes) rond 12.15 uur al druk in de weer om de molen op te zeilen. Rond de sluis, die vlak bij de molen ligt, was het al enorm druk met allemaal zenuwachtige kinderen die samen met de ouders op de binnenkomst van sint en zijn vele pieten zaten te wachten. Het was zaterdag dus er stond weer eens heel erg weinig wind. Met veel duwwerk is het uiteindelijk gelukt om het gevlucht in beweging te houden.
Molen De Weert hebben we in het begin van de middag daarom maar niet opgezeild. Op de stelling van molen De vlijt was het gezellig druk en hadden we een prachtig uitzicht. Al met al erg sfeervol. De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=GJ8ZC7NK
Molen de Weert heeft vanmiddag ook weinig omwentelingen gemaakt. Na een aantal velden kruien de molen toch opgezeild. Deze keer met hulp van Otto Meeuwes en Gert van der Weide. Op de eerste zolder was een postzegeltentoonstelling over cultuurgoed. Gerard Voogd heeft tegen drie uur de tentoonstelling geopend. Molen de Weert staat van nu af aan op een postzegel. Erg mooi trouwens.
Tegen 17.00 uur afgezeild. Bertel heeft de aankomende molenaars uitleg in de kap gegeven over de vele balkjes etc. Toen een ieder weg was ben ik nog een uurtje doorgegaan om de bok van onze aangeschafte maalstoel nog eens goed te schuren.
Omzet: 60 euro. Aanwezig: Bertel, Albert, Kees, Otto, Gert, Elske en Bertus
Kees Vanger

Woensdag 21 november 2007
Albert Kreulen heeft een excursie voor leerlingen van de basisschoolverzorgd. Hij mocht weer eens een heel eind kruien. Gelukkig was hij zo slim om de kinderen bij het kruien te laten helpen.

Zaterdag 24 november 2007
Rond 12.30 uur op de molen. Bertel zat alweer in de kap. Albert Kreulen kwam even later aanfietsen. De molen stond goed op de wind en toen Bertel en Wietse (zie foto) er vier vollen voor gelegd hebben begon de molen lekker te draaien. In de loop van de middag nam de wind lekker toe.
Via via gehoord dat er elke avond een ooievaar op het topje van onze wieken zit te genieten van het uitzicht. Nou dat hebben we gemerkt. Een van de fokken was bijna geheel wit. Totaal dicht geplamuurd met uitwerpselen van onze gevleugelde schijter. Marten ben ik zijn bijna 10 minuten bezig geweest om de resten met veel sop en een stevige luiwagen weg te werken. Verder de balken van de bok van onze nieuwe maalstoel geschuurd en in de grondverf gezet. (zie foto)
We liepen vandaag met 6 man personeel rond op de molen.
De omzet was € 85,- Toen een ieder tegen zessen afnokte ben ik in alle rust verder gegaan met het schuren en verven van de laatste balken van de maalstoel. Heerlijk met mooie muziek op de radio en een met een lekker rondzwierende molen op de achtergrond. Tegen 19.30 uur de molen overhek weggezet. Nu maar hopen dat de ooievaar een ander rustplekje gaat zoeken.
Kees Vanger

Woensdag 28 november EEN DAG MET EEN HOOG MOLENGEHALTE
Vanmorgen weer molen Massier bezocht. De restauratie schiet al lekker op. De molenmakers waren druk bezig met het pas maken van de planken voor de weeg. Bertus Dijkstra himself was ondertussen bezig met het aanbrengen van de steiger rond het stenen achtkant. De 'oude' hijskraan stond al gereed. Bertus had hem persoonlijk van Sloten naar Nieuwleusen gereden. Topsnelheid 35 kilometer per uur! De 'binnendoorroute' duurde maar liefst 3 uur met veel ontevreden bestuurders achter zich.
Hierna doorgereden naar Radewijk om een stevige meelvoorraad op te halen. Mijn vaste leverancier ligt ergens op de zonnige stranden van Bali. De sympathieke molenaar Johan Nijeboom van molen Windlust heeft me uitgebreid de molen laten zien. Een echte productiemolen dus. Rondom de molen staan heel veel ruimtes voor de winkel -opslagsilo's -reinigingmachines etc. Maar liefst drie koppels stenen staan in deze relatief kleine molen. Ze worden gelukkig nog veel gebruikt. Een molen met een hele aparte ingang vanaf de stelling naar de maalzolders. De stenen weeg is erg hoog.
Voor informatie zie: http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=805
De molen heeft ook een website nl www.korenmolenwindlust.nl  (die vanmiddag trouwens niet werkte)
Met een zwaar beladen auto snel naar molen De Weert in Meppel gereden alwaar monumentenwachter Barry Gepken net klaar was met de jaarlijkse inspectie. Met zijn tweeën het rapport besproken. Helaas heeft hij bij onze splinternieuwe halssteen (half jaar oud) grote brokstukken ontdekt. De as geeft dus nog steeds té veel druk op de achterkant van de halssteen. Zonde! Daar moeten we dus mee aan de slag! Hem verder uitgelegd dat al die witte hangende balken op de steenzolder onze nieuw maalstoel moet worden. Na afloop snel naar huis gegaan, want ook thuis moet er zo nu en dan wat (op mijn vrije dag) gedaan worden.
Alle foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=URPCFD6T

Deze laatste week van de maand november maar liefst drie avonden flink aan het werk geweest in de molen. De molen ondertussen rustig op de achtergrond laten draaien. Alle 16 bouten en bijbehorende plaatjes schoon geschuurd. Een stoffig en ongezond werkje. Hierna alles goed in de verf gezet. Zaterdag proberen we de bok van de maalstoel in elkaar te zetten.
Kees
 
DECEMBER 2007
 
ONZE NIEUWE MAALSTOEL
Onze oude "nieuwe" maalstoel komt uit de boerderij in Jonkersvaart (Groningen). De elektrische maalstoel werd door de toenmalige boer gebruikt om veevoer te malen. De laatste 35 jaar heeft de maalstoel moederziel alleen in een hoekje van de schuur werkloos gestaan. De enigen die nog werkzaam waren in deze maalstoel waren de houtwormen.
Deze elektrische maalstoel stond i.v.m. een toekomstige verbouwing nogal in de weg. Voor een mooi prijsje hebben we alles gekocht om uiteindelijk bij ons in de molen ook in windstille periodes toch voor onze klanten te kunnen malen.
Midden augustus 2007 hebben we alles opgehaald.
Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=YIK6Q4UQ
Op 30 augustus hebben we de maalstoel geheel gedemonteerd in "De Wieker Meule" in De Wijk. De maalstoel moest geheel uit elkaar, omdat dit de enige manier was om alles bij ons op de meelzolder te kunnen krijgen.
Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=ZITEZ7LM
De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest om alles flink te schuren en in de grondverf te zetten. Nu alles goed in de grondverf zit hebben we vanmiddag de bok van de maalstoel in elkaar gezet.
Zie: http://www.mijnalbum.nl/Album=IQYNGETV
Al met al wordt het maalvaardig maken nog een hele klus en de kans is erg groot dat we nog nieuwe stenen aan moeten schaffen. Gelukkig hebben we een bijdrage van € 1000 euro gekregen van een plaatselijke instantie die nog geld te verdelen had aan instellingen die iets belangrijks voor de stad Meppel doen. Wat een mooie brief al niet doet om je doelstellingen te verwezenlijken.

Zaterdag 1december 2007
Eindelijk weer eens een lekkere woei. Vanuit de stad zag ik al dat Bertel een stevige zeilvoering aangebracht had. De hoektouwen van twee zeilen moeten z.s.m. vervangen worden.
Verder vanmiddag 100 kg kruidkoekmix en 150 kg Duitse tarwe naar boven geluid. Na het vele schuur- en grondverfwerk van afgelopen week. Het onderstel van de maalstoel (de bok) weer in elkaar gezet. Hij is toch wel erg groot. Na veel overleggen en zoeken uiteindelijk toch een plaatsje voor onze maalstoel gevonden op de meelzolder. Het past net! Vandaag hulp gehad van William Hoogeveen. Vandaag door alle drukte rondom de maalstoel niet tot malen toegekomen. Volgende week maar weer.
Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Bertel, Bertus, William en Kees.
Omzet € 80,- en een opdracht voor 50 zakjes kruidkoekmix. Tegen 18.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

Zondag 2 december 2007
Samen met Bertel de rest van de maalstoel dat nog in De Wieker Meule stond opgehaald. Het paste gelukkig allemaal nog net in mijn auto (zie foto).
Toen we bij de molen kwamen alles maar direct naar boven gehesen en alles op zijn plek gezet. 't Is nog wel even wennen. Hij is toch wel erg groot! Hoe lossen we dit op?
Kees en Bertel

Zaterdag 8 december 2007
Het was druk toen ik op de molen kwam. De eerste klanten stonden al te popelen van ongeduld. De griezen vliegen de molen uit. Thuis wordt dit uitgezeefde restant van ons volkoren meel door onze Marokkaanse klanten weer aangevuld met bloem van de Aldi of de Lydl. Het wordt steeds moeilijker om onze klanten van griesmeel te blijven voorzien. Collega molenaars worden zelfs al ingeschakeld om griezen te leveren. Vandaag nog geprobeerd om te malen maar het uiteindelijke resultaat viel tegen. Het hele De Weert team was aanwezig. Het was dus weer erg sfeervol en we zijn dan ook weer (te?) lang door gegaan.
Afgezeild om 19.00 uur. Omzet 100 euro.
Kees Vanger

Zaterdag 15 augustus 2007
Ook vandaag was de hele ploeg weer aanwezig. Zeilvoering vier vol en net genoeg om de tarwe te breken en hierna te malen. Helaas weinig productie per uur. De Hollandse tarwe die we gemalen hadden werd ter plekke weer verkocht. Verder heel wat af gediscussieerd over hoe we nu verder met onze nieuwe maalstoel moeten en vooral waar komt ie te staan. We zijn er niet uitgekomen. Misschien is er een oplossing. We zoeken verder! Vandaag nog bezoek gehad van Jaap Kuitert en collega molenaar Abel de Boer die ons weer 250 kg Hollandse tarwe gebracht heeft.
Aanwezig vandaag: Elske, Bertel, William, Bertus, Albert en Kees.
Afgezeild om 19.00 uur.
Kees Vanger

Zaterdagmiddag 22 december 2007
Door al dat geklus in Staphorst waren Bertel en ik nogal laat de molen. Gelukkig waren Elske en Albert al aanwezig. De molen opgezeild met vier volle. Er stond bijna geen wind. De molen maakte zo nu en dan een paar slagen en ging daarna weer over in rust. Het was in ieder geval prachtig mooi weer. Schitterende blauwe luchten en veel rijp aan de bomen.
Samen met Bertel en William de bok van de maalstoel naar boven gehesen. Bertel had afgelopen week de oude eeksteen al verplaatst. Toen de maalstoel eenmaal op zijn nieuwe plaats stond was ik in ieder geval erg tevreden. Ik vind het een prachtige plek (zie foto). Bertel denkt daar nog steeds iets anders over. We komen er wel uit denk ik, maar waar laten we nu die grote eeksteen? Zoveel ruimte hebben we nou ook weer niet op onze twee zolders. Wordt vervolgd!
Tegen 18.00 uur had ik het wel gezien. Bertel is samen met William Hoogeveen nog even doorgegaan met het verplaatsen van de eeksteen. Hij mag in ieder geval graag takelen. Vandaag bezoek gehad van Ricardo Hemme en Alex Buist. Ricardo heeft de plaatselijke snacktent even goed geplunderd. Samen alles op de vergaderzolder opgepeuzeld. Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Elske, William, Bertus, Bertel, Alex en Kees.
Kees Vanger

Donderdag 27 december. LEKKER KLUSSEN
Molen de Weert te Meppel heeft vandaag 11 uur gedraaid. Ondertussen ben ik lekker aan de slag geweest met onze nieuwe aanwinst. Onze maalstoel die helaas te lang in een schuur van een Groninger boer heeft gestaan. Vandaar de rotte onderdelen met heel veel (oude?) sporen van houtworm. Vooral het deksel en de ring rond de kuip zagen er zeer slecht uit. Die moeten dan ook compleet vervangen worden. Vanmiddag de gave onderdelen (die zijn er gelukkig ook nog) flink geschuurd en bijgewerkt. Vanavond (na advies van Erwin de Jonge; de mulder van de Wieker Meule) besloten om deksel en ring te verwijderen en helemaal opnieuw te maken. Het verwijderen ging nog redelijk. Ondanks de vermolmde en dus zachte planken is het me toch gelukt om de deksel in zijn geheel zonder noemenswaardige beschadigingen te verwijderen. Handig bij het namaken. Molenaar zijn is leuk, maar een dagje lekker klussen op de molen (radio en molen lekker aan) heeft zo ook zijn charme.
Verder gaan we op zoek naar een mooi plekje in de molen voor onze oude eeksteen. Hij staat nu nogal in de weg, aangezien de maalstoel op de plaats van deze grote steen is gekomen (zie foto). We zijn er nog niet uit! Tegen 23.00 uur maar gestopt. Ondertussen nog wat foto's gemaakt (ik kan het niet laten). Ze staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=NSH44HXZ
Kees Vanger

Vrijdagavond 28 december 2007
Vanavond verder gegaan met de maalstoel. De molen stond keurig op de wind en daarom de molen maar lekker op de achtergrond laten swingen. Er stond een prachtige woei en de molen draaide heerlijk pittig op de achtergrond. Het geluid van de zingende wieken en de prachtige muziek op de radio vormden een schitterende ambiance om lekker te klussen. Van 19.30 uur tot 23.00 uur alle metalen onderdelen geschuurd en in de grondverf gezet. Er zit schot in.
Kees Vanger

Zaterdag 29 december 2007
De molen draaide tegen 12 uur al. Bertel was me weer voor. Aangezien we vanmiddag gingen malen had Bertel vier volle zeilen voorgelegd. We waren weer eens finaal door onze voorraad heen. Vanmiddag al met al rond de 250 kg gemalen. Het ging eindelijk weer eens lekker vlot. De wind was wat wispelturig. Dat houdt in dat de molen de ene keer bijna stil staat en de andere keer als een idioot staat te malen. Het eindproduct zag er goed uit en daar gaat het natuurlijk om. Vanmiddag bijna 100 kg meel verkocht.
Onze (ex) voorzitter Gerard Voogd heeft met "de knetterbiele" de knotwilgen bij de molen stevig ingekort (zie foto).
Toen een ieder tegen 17.00 uur vertrok heb ik de molen maar eens flink opgeruimd. Geen overbodige luxe. Aanwezig vandaag: Bertel; Wietse; Gerard; Kees; Bertus en Marten.
Omzet € 73,- De eindstand op de teller is: 1.710.603. Het aantal omwentelingen in 2007 bedraagt 206.376
Kees Vanger

Eindstand: 1.710.603

Totaal aantal omwentelingen in 2002: 171.000
Totaal aantal omwentelingen in 2003: 180.000
Totaal aantal omwentelingen in 2004: 163.600
Totaal aantal omwentelingen in 2005: 314.867
Totaal aantal omwentelingen in 2006: 236.727
Totaal aantal omwentelingen in 2007: 206.376

NOG IETS LEUKS!
KIJK MAAR EENS OP YOUTUBE:
1). Een film over de molenaar van De Weert zie: http://nl.youtube.com/watch?v=N3SjPEgRHuI
2). Foto's etc. over de herbouw van onze molen zie: http://nl.youtube.com/watch?v=iSa7gpuVniw
3). Foto's over de herbouw van molen Massier: http://nl.youtube.com/watch?v=pLdoCjOsR30
4). Foto's van mooie luchten zie: http://nl.youtube.com/watch?v=NVMRk2msyc8
5). en...wat we het hele jaar op onze molen uitgespookt hebben is te zien op: http://nl.youtube.com/watch?v=4Nl8Axw1j6U

ALLEN EEN GOED EN GEZOND 2008 TOEGEWENST.
De mulders van De Weert