Logboek Molen de Weert 2006

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2006
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2006

Zaterdag 7 januari 2006
Molen gesloten! Tenminste dat was de bedoeling. De mailtjes waren al de deur uit. Zelfs op het molenaarsprikbord uitgelegd dat molen De Weert voor het eerst in misschien wel zes jaar op een zaterdag gesloten was i.v.m. de chemische lucht die de boktorbestrijders achter gelaten hebben. Dus niet! We hadden vrijdag alle ramen er al uit gehaald en de deuren open laten staan. De molen was dus goed schoon gewaaid. Bertel en ik hebben alle spullen die buiten de molen waren opgeslagen weer de molen in gesleept en geluid. Gelukkig stond er nog net genoeg wind om met onze twee zeilen (de rest ligt bij de zeilmaker) het luiwerk in beweging te krijgen. Na anderhalf uur luien stond alles weer op de diverse zolders. De meelzolder zag er aan het eind van de middag weer redelijk verzorgd uit. Ondertussen ging de mailverkoop gewoon door. Dus tussendoor zakjes vullen en vooral zoeken... zoeken... zoeken... naar meelscheppen, zakjes, touwtjes… etc. Lastig!
Doorgegaan tot 18.00 uur.
Kees Vanger

Woensdagavond 11 januari THEORIEAVOND OVER HET GAANDE WERK
Maar liefst 22 personen zijn op deze boeiende theorieavond afgekomen. We moesten even schuiven met wat tafels, maar het past nog steeds in onze knusse 'vergaderruimte'.
Meint Noordhoek heeft de instructie verzorgd. Veel informatie op een boeiende manier verteld. De mooie plaatjes deden de rest. Het is een soort digitale excursie met verrassende plaatjes die ik in de loop der jaren verzameld heb. Tegen 10 uur afgerond en afgezeild, want de molen laten we (bij voldoende wind) altijd gezellig met een rustige zeilvoering op de achtergrond meedraaien.
Kees Vanger

Vrijdag 13 januari 2006
Vandaag maar eens proberen om op de dertiende de dag door te komen zonder ongelukken. Vandaag hebben opa en ik de nieuwe zeilen uit Zwartsluis bij JAMA-Sails opgehaald.
(zie foto's op: www.mijnalbum.nl/Album=XQZ4U6ZU)
Na het tuigje omgedaan te hebben heb ik alle zeilen opgehangen. Het is gelukt. Het staat ontzettend mooi. Hier en daar moeten ze nog wat beter opgehangen worden, maar dat komt nog wel. Laat de zeilen eerst maar even wennen aan onze mooie molen (zie foto).
Bertel Zomer

Zaterdag 14 januari 2006
Alle computerapparatuur was door Stichting Welzijn niet opgeruimd. Prachtig... bijna de gehele middag zijn we met de beamer en de laptop wezen klooien. Filmpjes over molens bekeken etc. Vele PowerPoint presentaties de revue laten passeren. Een heerlijke middag! Tussendoor nog wat bezoekers rondgeleid en nog voor plm. € 60,- verkocht. Een heerlijke relaxte middag. Volgende keer ruimen we de molen wel weer verder in! Dan is Albert Kreulen tenminste goed uitgerust teruggekomen van zijn vakantie! Afgezeild met slecht weer (zie de stoere foto van Bertel).
Kees Vanger

Zaterdag 21 januari 2006
Toen ik rond 12.30 uur bij de molen kwam draaide de molen al lekker vlot zijn rondjes met vier volle zeilen. Albert Kreulen en Bertel Zomer waren al druk aan het werk. De winkelvoorraad weer bijgevuld en verder de steenkuip weer in elkaar gezet.
Aalt Mulder en Bertel hebben 6 door de boktor aangevreten planken op een professionele manier vervangen. We kunnen de volgende keer malen. Helaas lukte het vanmiddag niet omdat de wind aan het afnemen was.
Albert Kreulen wilde de schaatswedstrijden niet missen en is daarom voor de tv maar zakjes gaan vullen (zie foto).
Aanwezig vandaag: Bertel, Aalt, Albert, Ger, Bertus en Kees. Albert van der Werf loopt nu ergens in de oerbossen van Gambia rond. Nieuwe voorraad tarwe (zie foto) naar boven geluid.
Tegen 18.30 uur afgezeild omdat er totaal geen wind meer was. Vandaag verkocht voor € 80,-
Kees Vanger

Zaterdag 28 januari 2006
Kees heeft samen met Meint proefexamens afgenomen op molen "De Vlijt" te Diever. Voor de rest stond er niets in het logboek. Er is dus niet zoveel te melden! Bertel heeft in ieder geval met Albert Kreulen en Aalt Mulder de hele middag gedraaid. Er is zelfs gemalen. WE HEBBEN WEER VOORRAAD!!!!
Kees Vanger
 
FEBRUARI 2006

Zaterdag 4 februari 2006
Weinig wind vandaag. Richting NO kracht 2 tot 3. Gedraaid met vier volle zeilen. Molen verder ingericht. Het geheel ziet er nu weer uit zoals het "vroeger" voor de boktorbestrijding was. Ger Kerkhoven gaat een plank maken om alle "Blokker" molentjes op te zetten. Verder heeft hij ons klein modelmolentje op een fantastische manier gerestaureerd (zie foto's).
Weggegaan om 18.00 uur. Het was een rustig dagje. Omzet toch nog € 110,- Bertel is nog "even" gebleven. De vang sleepte aan en hij is nog bezig geweest met het afstellen van de vang. Al met al is het toch nog 22.00 uur geworden.
Kees en Bertel

's Morgens eerst een bezoek gebracht aan een molen in de buurt (zie hieronder het verslag zoals op prikbordpagina).

Iets mis met de muizen?
Wat is er mis met de muizen van tegenwoordig op de molen? Eten ze geen tarwe meer tegenwoordig? Gedegenereerd? Aan het rollebollen geweest met een computermuis? Wie het weet mag het zeggen!
Vanmorgen een molen bezocht (de molenaar wil het graag geheim houden, want...) en al snel kwam de molenaar erachter dat de kleine viervoeters hem nu wel echt iets geks hadden voorgeschoteld.
De molenaar had al tijden geen last meer van muizen op de molen gehad. En hij wil dat graag zo houden! Dat er voor muizen op een molen wel iets lekkers te halen is niets nieuws, dat is algemeen bekend. Ook al is de molenaar nog zo netjes, etenswaar is er altijd wel te vinden en een zak tarwe open knagen daar draait een muis zijn "pootje" niet voor om. Maar dat je nog meer tegenmaatregelen moet treffen tegen deze knagers had men niet verwacht. Ze eten dus niet alleen tarwe! Een piepkleine opening was afgelopen week genoeg om de weekomzet gedeeltelijk teniet te doen. Reken maar dat de molenaar voortaan zijn kostbare spullen (nog) beter opruimt, want (zo leerde ik vanmiddag van een collega molenaar) een muis eet niet alleen heerlijke korrels tarwe, maar heeft ook materiaal nodig om zijn (haar) nestje te bouwen. Niks geen gekke muizenziekte of iets dergelijks dus! Een muis komt dus niet alleen naar de molen om voedsel te halen. Het waren dus "normale" molenmuizen. Dat was een (bijna) dure leerschool, maar reken maar dat er komende week tegenmaatregelen getroffen worden...
Zie de schade op: www.mijnalbum.nl/Album=SNJVFTHR
Groet, Kees Vanger

Dinsdag 7 februari 2006
De molen maar liefst 180 graden gekruid. Het ging fantastisch. Ik had dan ook goed gesmeerd. Gedraaid van 13.00 uur tot 22.00 uur. Begonnen met vier halfjes en later overgegaan op vier volle zeilen. Morgen moet ik om 9.00 uur op de molen zijn.
Bertel Zomer

Woensdag 8 februari 2006
Vandaag is erg onstuimig weer voorspeld. Vanmorgen viel het nog wel mee, maar 's middags trok de wind lekker door en ging het uiteindelijk met vier halve zeilen veel te snel. Daarom maar gezwicht naar twee halven.
Ik ben om 12.30 uur begonnen met malen. Het ging lekker. In totaal 150 kg tarwe gemalen. Kees is om 14.00 uur weggegaan. Ik ben dus alleen verder gegaan. Ik heb me zonet flink geknepen. Ik zag een bui niet goed aankomen. De hel brak los, zo leek het wel. De kettingen van de netjes hingen bijna horizontaal boven de stelling. De buren stonden bijna allemaal voor de ramen. Net toen de bui boven de molen was, kreeg ik de molen met pijn en moeite tot stilstand. Dat overkomt me niet weer!
Daarna de bui even afgewacht en de molen weer laten draaien. Het ging daarna allemaal weer prima en de molen vangt gelukkig perfect. Erg belangrijk, zeker in zulke situaties! Voor de rest ben ik op de molen een fiets aan het opknappen (zie foto). Gisteren heb ik de voorvork recht gebogen (tussen twee achtkantstijlen in met twee sjorbanden). De fiets wordt steeds mooier. Verder nog een kleine uitgedroogde vis op de steenzolder gevonden. Hoe die daar komt is me nog steeds een raadsel. Raar maar waar! Omwentelingen vandaag: 12000!
Bertel Zomer

Donderdag 9 februari 2006
Zeilvoering twee halfjes. Aantal omwentelingen 3000. De wind ruimde in de loop van de dag steeds verder naar het noordwesten. Ik heb de molen maar een beetje onder de wind laten draaien. Gedraaid van 18.00 uur tot 22.00 uur. Eindstand: 1.304.098 Verder de voorraad van de winkel aangevuld.
Bertel Zomer

Vrijdag 10 februari 2006
Wind Noord kracht 2. Gedraaid met volle bak. Jacob Dekker, de molenaar van de Kerse(n)boom nog op bezoek gehad. De klampjes van de buitenroe afgehaald. Later zetten we ze wel een heklat hogen. Nu lukt het niet want de bouten zijn te kort. Eerst dus nieuwe kopen. Morgenvroeg ga ik eerst naar de molen van Staphorst.
Bertel Zomer

Zaterdag 11 februari 2006
Vandaag geen wind, dus was er erg weinig te doen. Een paar kammen van het spoorwiel vastgezet en de kammen en staven in de bijenwas gezet. Vastgezet. Aanwezig: Bertus, Ger, Albert, Aalt en Bertel. Kees afwezig.
Albert Kreulen

Dit bericht heb ik op het molenaars prikbord gezet:
MOLENWRAK
Vandaag met het tafeltennisteam van mijn zoon als chauffeur/begeleider de uitwedstrijd in Dokkum bezocht. Tijdens de wedstrijden even een ommetje gemaakt en de in desolate staat verkerende houtzaagmolen van Oberman (officieel genaamd Bouwlust/ of Koophandel en Zeevaart) bezocht. De restanten staan te verkommeren op een industrieterrein tussen allerlei moderne loodsen. Ik had geluk. Er was iemand zo vriendelijk om me alles te laten zien. De molen zelf ziet er echt verschrikkelijk uit!! Vergane glorie! Echt een zootje. Hier is nog weinig eer aan te behalen! Wat de plannen voor de toekomst zijn kon ik helaas niet achterhalen.
Veel leuke dingen van waarde voor andere molens kon ik helaas niet ontdekken. Jammer. De loodsen zagen er nog redelijk uit en worden gedeeltelijk gebruikt voor opslag. Heel erg veel foto's gemaakt, want hoelang staat dit er nog?
Kijk maar eens naar de restanten van een mooie houtzaagmolen die in 1820 gebouwd is en rond 1925 zijn de werkzaamheden gestopt! Vreemd dat alles er nog zo bij staat...
Kijk en schrik niet van de foto's op: www.mijnalbum.nl/Album=FHJD6JXP
Uw fotograaf,
Kees Vanger

Woensdagavond 15 februari 2006 THEORIEAVOND OVER DE VANG
De molen draaide al vroeg met twee volle zeilen. Het remsysteem van de molen is vanavond behandeld (de vang heet dat dus). Aanwezig 22 personen. Rond 21.00 uur nog bezoek gehad van Jaap Kuitert, zeg maar een Friese Brabander, of een Brabantse Fries.
Een molenaar van een standerdkast en tevens (ex)instructeur. Hij heeft na afloop een prachtige dvd laten zien over het gieten van een molenas. Prachtige beelden, van een oud-ambachtelijk beroep. Nu snappen wij ook waarom zo'n as zo prijzig is. Gelukkig had hij ook een aantal cd's meegenomen met allerlei molenplaatjes en tekeningen. Ik ben de komende weken weer even zoet met het bijwerken van de powerpoint presentaties voor de theorieavonden. Al met al een latertje geworden. Tegen 23.45 thuis.
Kees Vanger

Donderdag 16 februari 2006
Excursie op de molen. Kinderen van groep 4. De naam van de school weet ik niet meer. Gedraaid van 13.00 uur tot 14.30 uur met vier volle zeilen.
Bertel en Albert

Zaterdag 18 februari 2006
Het was weer eens bladstil op deze zaterdag. Ik zou eerst naar Staphorst gaan, maar met zo weinig wind heeft het niet veel nut. Vandaag lekker geklust (zie foto's). Alle litsen van de zeilen weer op hun juiste plaats gezet.
Kees mocht eindelijk de molen weer eens afzeilen. Nou hij kan het nog aardig hoor! Komende week heb ik thuis het rijk alleen, mijn moeder gaat een weekje naar Duitsland.
Bertel Zomer

Maandag 20 februari 2006
Molen weer 180 graden gekruid naar het noordoosten. Lekker gedraaid en samen met mijn nichtje heel veel zakjes gevuld. De winkelvoorraad is weer helemaal op peil.
Bertel Zomer

Dinsdag 21 februari 2006
Wind noordoost 5 tot 6. Gedraaid met twee volle zeilen. Gemalen ongeveer 60 kg. De molen heeft gedraaid van 15.00 uur tot 21.00 uur. Soms wel heel erg hard, maar wel verantwoordelijk hard natuurlijk.
Bertel Zomer

Vrijdagmiddag 24 februari 2006
Na een hele week thuis de huiskamer geverfd te hebben lekker even de rust opzoeken op de molen. Begonnen om 15.00 uur. De molen stond keurig op de stevige en wispelturige oostenwind. Zeilvoering was niet nodig vandaag. Er was genoeg woei! Alle beveiligingen los gemaakt en de molen draaide al snel als een speer. Snel een bak koffie gezet dan kon ik mooi in alle rust mijn lijfblad de Schuttevaer lezen. Heerlijk!.. Nou vergeet het maar. De molen draaide nog maar net en waar ze vandaan kwamen ik weet het niet, maar de bezoekers kwamen van alle kanten. Dus toch maar wat meel verkocht en bezoekers rondgeleid. Na 45 minuten keerde de rust terug en heb ik de krant uitgelezen en ondertussen ook de nog 10 km van Bob de Jong bij de Olympische spelen kunnen bekijken. Gestopt om 17.30 uur.
Kees Vanger

Zaterdag 25 februari 2006
Albert Kreulen is rond 12.00 uur begonnen. Er stond een mooie bries uit het oosten. Iets minder dan gisteren. Zeilvoering twee halven. Tegen 14.00 uur begonnen met malen. Zeilvoering opgevoerd tot 4 halven. In totaal 100 kg tarwe gemalen. Bertel kwam vandaag in een opperbeste stemming op de molen. Hij heeft zich een bijzondere tattoo laten aanmeten (zie foto's).
Bezoek gehad van amateur meteoroloog Arend Zanting uit Havelte. Hij heeft een prachtige website met verse weervoorspellingen (www.meteohavelte.nl/voorspelling.php). Overleg gehad over een theorieavond over het pittige onderwerp HET WEER. Hij wil rond april wel een deel van de avond verzorgen over de molenaar en het weer en dan vooral gericht op de wind.
Aanwezig vandaag: Albert van der Werf, Albert Kreulen, Ger, Bertus, Bertel en Kees. Aan het eind van de middag nog naar de laatste schaatswedstrijden gekeken. Nog te bestellen 50 kg kruidkoekmix en 5 kg boekweit. Gestopt om 18.00 uur.
Kees Vanger
 
MAART 2006

Zaterdag 4 maart 2006
Bertel is al om 11.00 uur begonnen. Wind ZZW 2 tot 3. Zeilvoering: vier volle. Vandaag hebben we niet gemalen, daarvoor stond er net te weinig wind.
Nog snel een aantal nieuwe etiketten opgehaald bij onze hofleverancier nl. het grafisch museum. Toen we daar stonden te wachten kwam ik de ouders tegen van een oud-leerling van de Anne Frankschool. Ze hadden vandaag een familiedag en wilden na het museum bezoek nog even de stad in.
Na wat over en weer geklets zijn ze met ons meegegaan naar de molen, alwaar ik een complete rondleiding verzorgd heb. Na afloop zijn ze met ontzettend veel meelproducten voldaan naar huis gegaan.
Het was vandaag sowieso erg druk. De omzet was evenredig nl. € 125,-. Tegen het eind van de middag nog bezoek gehad van Bas Westerik, een beginnend fotograaf. Hij zocht een mooi object om zijn nieuwe bedrijfje voor panorama foto's te promoten. Dan moet je natuurlijk bij ons zijn. Hij heeft foto's gemaakt op de stelling- en steenzolder. De beide foto's staan al op onze website (kijk op de nieuwspagina). Ze zijn prachtig geworden. M.b.v. de muis kun je alle hoeken van de beide zolders bekijken. Echt mooi!
Aanwezig vandaag: Gerard, Albert Kreulen, Aalt Mulder, Ger Kerkhoven, Bertus van Dijk, Bertel Zomer en Kees Vanger. Voor de komende weken heeft Aalt vanuit molen "De Zwaluw" nog 25 kg kruidkoekmix en 5 kg boekweit meegenomen.
Een mooie dag. Tegen 20.00 uur gestopt. Bertel heeft de molen overhek weggezet.
Kees Vanger

Zaterdag 12 maart 2006
Zaterdagmorgen eerst de prachtige molen van Beilen bezocht.
Zie mededeling op het molenaars prikbord:
Auteur: Kees Vanger (---.direct-adsl.nl)
Datum: 11-03-2006 13:38
DE MOLEN VAN BEILEN
Zaterdagmorgen 11 maart een bezoek gebracht aan de molen van Beilen. De molen draaide vlotjes rond toen ik aan kwam rijden. Nico van den Broek en Arnoud van der Mheen (helaas afwezig) zijn het laatste jaar erg actief om er voor te zorgen dat de molen, na jaren stilstand, weer geregeld draait. Nico (uit Warnsveld) moet eerst nogal wat kilometers rijden voordat hij bij de molen is. Hij heeft het er graag voor over! Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, want een aantal personen uit de buurt willen proberen om de molenaarsopleiding te volgen.
Het is een pracht van een molen. Ziet er goed uit, maar is toe aan een stevige opknap- en schildersbeurt. Het is net alsof de geschiedenis in de molen een hele poos stilgestaan heeft. Er is nog zoveel moois en interessants te bekijken en te vinden. De oeroude lampjes van de eerste verlichting hangen er nog. Aan de stang naar de regulateur zit een bakje, hiermee kon de molenaar de stand van de regulateur beïnvloeden door er extra gewicht op te zetten (prachtig, had ik nog nooit eerder gezien). Een bezoek aan deze molen is zeer de moeite waard. De molen draait op de tweede en de vierde zaterdag van de maand.

De klusdag (waarschijnlijk ergens in juni), waarbij een hele club molenaars uit Drenthe en Overijssel éénmaal per jaar een molen opknappen, besteden we dan ook aan deze prachtige molen. De nieuwe eigenaar, die nog druk doende is met het verbouwen van zijn huis, wil hierna z.s.m. de opleiding volgen. Vele positieve berichten dus over deze molen en zijn molenaars.

De foto's zijn te bewonderen op: www.mijnalbum.nl/Album=FEUXPHA3
Met vriendelijke groet, Kees Vanger

Zaterdag 12 maart 2006
Aangezien ik de plaatjes van de molen van Beilen nog even snel op "het net" wilde zetten, kwam ik pas rond 13.30 uur op de molen. Bertel Zomer was om 10.30 uur al begonnen. De molen draaide stevig met zijn twee volle en twee halve zeilen op de stevige noordoosten wind. Eindelijk we konden weer eens lekker malen. Nou dat hebben we dan ook gedaan. Maar liefst 200 kilo tarwe gemalen. We zijn maar gestopt met malen, want we moeten de hele handel ook weer verkopen.
Een te grote voorraad is ook niet erg handig. Het blijft altijd een gok, want we weten nooit hoe het de komende zaterdagen met de wind (kracht) staat.
Daar hebben trouwens meer molenaars last van. Al met al een mooie middag met een prachtig draaiende molen. Het aantal omwentelingen hebben we niet bekeken, maar het zal wel rond de 6000 tot 7000 geweest zijn. Bertel en ik konden maar moeilijk stoppen en zijn dan ook doorgegaan tot 20.00 uur.
Albert Kreulen ligt op dit moment te bakken in de Spaanse zon.
Molen "De Vlijt" heeft vandaag ook gedraaid. Halverwege de middag kwam molenaar Arco Pierik nog even langs met zijn zoon Richie, die parmantig in zijn mooie rode overall rondliep. Wit bestoven hebben ze onze molen na een uurtje verlaten. Bertel heeft de molen na afloop (ja ja… ik mocht opruimen!!) in zijn favoriete standje weggezet. Overhek dus!
Kees Vanger en Bertel Zomer

Woensdagavond 15 maart
THEORIEAVOND OVER DE STANDERD- EN WIPMOLEN.
Jaap Kuitert kwam tegen half zeven op de molen en sjouwde allerlei schitterende zelfgemaakte standerdmolenonderdelen mee. Hij zou m.b.v. zijn "schijfje" ons alle ins en outs van de standerdmolen vertellen. Nou dat is 'm goed gelukt. Handig zo'n ervaringsdeskundige (zie foto). Veel informatie en doorspekt met allerlei verhalen uit de praktijk. Boeiend en leerzaam. Zelfs de wipmolen werd terloops nog even meegenomen. In totaal waren we met 18 personen aanwezig. Tegen 22.00 uur gestopt en nog even lekker nagekletst!
Verder vernomen van Marten de Jong dat de molen van Massier van de gemeente Dalfsen een hele smak geld gekregen heeft. Begin 2007 gaat molenmakerij Dijkstra (Johannes Kooistra en Willem Dijkstra) beginnen met de restauratie van deze grote stellingmolen (zie foto).
Ook de molen van Hoonhorst mocht meedelen in de feestvreugde en heeft ook een mooi bedrag ontvangen voor de herbouw van deze molen. Dit wordt nog een kwestie van lange adem, maar het streven van het molenbestuur is dat de molen in 2012 zal draaien. Positieve berichten dus!
Kees Vanger

Zaterdag 18 maart 2006
Bertel Zomer, Abel de Boer, Werny de Koning mochten vandaag in Amsterdam hun felbegeerde diploma ophalen. Met zijn zessen hebben ze er maar een gezellig dagje Amsterdam van gemaakt.
Aanwezig vandaag op de molen Albert en Aalt. De wind kwam uit het noordoosten. Kracht 3. Gedraaid van 12.00 uur tot 17.00 uur. Niet gemalen vandaag. Redelijk veel bezoek gehad en tussendoor flink wat zakjes gevuld.
Albert Kreulen

Maandag 20 maart 2006
Rond 13.30 uur op de molen. De twee nieuwe witte zeilen eindelijk maar eens voorgehangen. Hierna gedraaid met vier volle en splinternieuwe zeilen tot ongeveer 19.30 uur. Eindstand: 1.339.801 wind NW 3 tot 4 en enigszins vlagerig.
Bertel Zomer

Zaterdag 25 maart 2006
Toen ik aan kwam fietsen waren Albert Kreulen en Bertel Zomer al op de molen. De molen stond nog niet in de zeilen. Het was een speciale dag vandaag. Onze sponsor, de familie Van den Berg, zou op de molen komen om officieel de zeilen te "openen".
Na wat discussies met de bestuursleden hebben we toch maar drie zeilen opgezeild. Rond 13.30 uur zou de familie Van den Berg komen. Tot zo lang heeft de molen dan ook stilgestaan. Dat was voor de molenaars een onwennig gevoel, want ze willen het liefst zo snel mogelijk draaien. Nou ja voor deze keer toch maar even gewacht. (zie: www.mijnalbum.nl/Album=YYWD86ON)
Tegen 13.30 uur werd het ineens erg druk op de molen. Na een bak koffie en een speech van de voorzitter en ook nog van mij snel de stelling opgegaan en het laatste zeil uitgerold. Na het bevestigen door onze sponsor van de mooie WK77 zeilen kon de molen dan eindelijk draaien. Hierna nog wat nagekletst en daarna werd het weer rustig op de molen. Iedereen moest of ging weg. Ger Kerkhoven en ik bleven uiteindelijk over.
Na wat kluswerk gestopt om 17.30 uur.
Kees Vanger

Dit bericht over onze nieuwe (gesponsorde) zeilen komt in de nieuwste editie van Stellingnieuws:
NIEUWE ZEILEN VOOR MOLEN DE WEERT TE MEPPEL.

De penningmeester keek wat bedenkelijk toen de molenaars hem in december 2005 aanschoten om een stevige bijdrage voor het vervangen van de witte- en bruine zeilen. Nou reageren penningmeesters wel vaker wat zuinigjes wanneer je iets wilt aanschaffen, maar hij had wel door dat we weinig keus hadden. De witte zeilen (half katoen/half kunststof) waren echt aan hun eind. Ze waren gaar en zaten vol met gaten. Molenaar Bertel Zomer heeft m.b.v. zwarte tape (!) vorig jaar nog geprobeerd om het aantal draaidagen wat op te rekken en dat is trouwens nog redelijk gelukt ook, maar het duurt niet lang meer of het zeildoek vliegt eens uit de lijken.
Tijdens de tweedaagse maalmarathon eind december kwam er een oud-bestuurslid van onze molenstichting nl. dhr. Van den Berg op bezoek en toen hij hoorde dat we nieuwe zeilen wilden aanschaffen, reageerde hij enthousiast en zegde ons een donatie toe van honderd euro. Een mooi begin. Enige uren later kwam er een telefoontje van dezelfde persoon. Hij had de donatie voor de molenzeilen met zijn vrouw besproken en zij reageerde nog veel royaler en vond dat ze ook wel vier nieuwe zeilen aan de molen konden schenken. Met dit prachtige bericht kwam onze voorzitter Gerard Voogd bij ons. De molenaars waren er even stil van… De wonderen zijn de wereld dus nog niet uit.
Anderhalve week later konden we vier splinternieuwe zeilen ophalen bij zeilmaker Jama-Sails Zie: www.mijnalbum.nl/Album=XQZ4U6ZU te Zwartsluis. Deze keer zijn de zeilen gemaakt van het zeildoek met de naam WK77. Materiaal dat wat beter tegen ons natte klimaat kan.

Eind maart 2006 hebben we de familie Van den Berg uitgenodigd om symbolisch de laatste litsen van de nieuwe zeilen rond de kikkers te plaatsen. Toen we daarna de vang gelicht hadden, leek het wel of de molen er echt zin in had, want de fokken begonnen heerlijk te "zingen" en wat staat het mooi die nieuwe zeilen. Een mooie dag op Molen de Weert.
Trotse molenaars, glimmende zeilen, een zingende molen en een… glimmende penningmeester, wat wil je nog meer?
Kees Vanger

Zondag 26 maart 2006. Zie bericht prikbordpagina:
Auteur: Kees Vanger (---.direct-adsl.nl)
Datum: 26-03-2006 20:46
Zondag 26 maart een bezoek gebracht aan de molen van Sloten. Het Friese stadje Sloten is op zich al een bezoek waard. Een van de Friese elfsteden waar vandaag de eerste toeristen al te vinden waren op de terrasjes. De molen draaide en zag er goed verzorgd uit. Molenaar Peter Prins was druk bezig met het rondleiden van toeristen. Het drukke (toeristen)seizoen voor de molenaars komt er weer aan. In deze kleine maar erg volle molen worden alle werktuigen aangedreven door windkracht. Vele touwen lopen dan ook via allerlei schijven door de molen.
Verder ligt er nog een oude vijzel in de molen die vroeger door de molenmaker gebruikt werd om een standerdkast op te vijzelen. De gietijzeren as (uit 1876) is extra verzwaard met een ketting. De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=WF6WZ4KM
Kees Vanger

Woensdag 29 maart 2006
Vandaag een ATV dag en een mooie stevige bries… dus lekker naar de molen. Eerst de kap eens goed uitgemest. Alle oude reuzelresten maar eens verzameld, nou dat was geen overbodige luxe. Met een meelzak vol met al die oude vettroep weer naar beneden gegaan.
Hierna de molen opgezeild. Twee halfjes was meer dan genoeg! De molen had er echt zin in vandaag. De fokken hebben zich in ieder geval goed laten horen. Ze floten er soms over. Prachtig. De steenzolder opgeruimd. Alle overbodige troep maar in de container gegooid. Opgeruimd staat netjes. Inderdaad!
Nog bezoek gehad van een molenaar in opleiding uit de omgeving van het Naardermeer. Samen de hele molen bekeken. Dit was voor hem de eerste keer dat hij een voeghoutenkruiwerk en een "duim" kon bewonderen. Daarvoor moet je dus naar het noorden! Gedraaid van 10.00 uur tot 15.00 uur.
Eindstand: 1.338.114
Kees Vanger

Donderdag 30 maart 2006
De wind was erg vlagerig. Gedraaid met twee duikers. Wind ZZW 4 tot 5. Begonnen om 18.30 uur en doorgegaan tot 23.00 uur. Voorraad van onze winkel eens goed aangevuld.
Bertel Zomer

Vrijdagavond 31 maart 2006
Vanavond nog even gedraaid van 19.00 uur tot 21.30 uur. Vanmiddag stond er een stevige woei maar vanavond toen ik op de molen kwam bleek dat de wind helaas nogal afgenomen was. Jammer. Zeilvoering twee volle zeilen. Ondertussen een boekwerk over molens gelezen, gemaakt door Peter Prins, molenaar te Sloten. Een prachtig boekje (80 bladzijden) over molens, molenonderdelen etc. in combinatie met veel plaatjes en de geschiedkundige ontwikkeling van molens. Ik heb het met veel plezier gelezen en kwam weer allerlei nieuwe wetenswaardigheden tegen over molens. Ook handig voor instructeurs trouwens. Echt de moeite waard. Jammer dat hij geen gebruik mocht maken van de plaatjes van Gerrit Pouw. Ook zijn initiatief om iets leerzaams te maken voor de opleiding tot molenaar wordt door onze hofleverancier van molenplaatjes finaal de nek omgedraaid. Erg frustrerend dat je zelfs uit je lesboek geen plaatjes mag gebruiken! Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat elk initiatief sowieso de grond ingeboord wordt onder het mom van "ze verprutsen mijn plaatjes" en ze doen het ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Terwijl een aantal nog zo hun best doen om het "stokje" door te geven om al die molens zo veel mogelijk draaiend te houden. Och, hoe was dat spreekwoord ook al weer… zoals de waard is… Zelfs vriendelijk toestemming vragen (en dat heeft Peter gedaan) helpt dus ook niet!!! Jammer dat er zo weinig andere alternatieven zijn, anders… Sorry, maar mijn frustratie van vorig jaar komt weer boven borrelen…
(zie: www.prikpagina.nl/read.php?f=355&i=20075&t=20075)
O ja, verder ook nog de winkelvoorraad aangevuld.
Kees Vanger
 
APRIL 2006

 

Zaterdag 1 april 2006
"Kees... er kruipen allerlei beestjes uit de tarwe! Hoe komt dat?" of... "Er komt een wolk aan met een slurf eronder. Wat moet ik doen?" Molenaar Bertel Zomer was weer goed op dreef. Och, 1 april dus het viel allemaal gelukkig mee.
Het was een fantastische dag op de molen. Schitterend weer ('s middags) en een heerlijke en stevige wind.
Veel verschillende zeilvoeringen gehad vandaag. Ongeveer 250 kg tarwe gemalen en 80 kg pannenkoekmeel gemaakt Het was na afloop dan ook erg meelderig in de molen. Ondertussen ook nog voor € 135,- verkocht en veel bezoek gehad.
Gedraaid van 12.00 uur tot 20.30 uur. De molen heeft het eerste kwartaal van dit jaar al bijna 80.000 omwentelingen gemaakt. Het was in ieder geval een heerlijke molendag. Ook weer enkele foto's gemaakt. Ze staan op: www.mijnalbum.nl/Album=PNYLA6CN
Kees Vanger

Zaterdag 8 april 2006
Er stond een prachtige wind uit het zuidwesten. Na een grijze morgen met veel regen knapte het weer in de loop van de middag gelukkig snel weer op. Nog 100 kg gemalen. We hebben nu (door een misverstand) wel een erg stevige voorraad. Dat wordt weinig malen de komende weken. Jannes Winter heeft 400 kg nieuwe St. Jans tarwe gebracht. Hij stopt helaas met het verbouwen van nieuwe tarwe. Hij moet (ook) gecertificeerd worden. Dat wordt hem al met al een te grote en dure investering. Ons land gaat nog eens ten onder aan al die regeltjes. Een ieder is bang voor een eventuele terreurdreiging, dus daar moet snel wat aan gedaan worden. Wie doet er iets aan de regelzucht van de overheid e.a.? Gelukkig neemt molenaar (en boer) Abel de Boer uit Havelte de productie van Jannes over en kunnen we in ieder geval een product uit de naaste omgeving blijven malen. Verder van "De Wieker Meule" nog 140 kg geplette tarwe ontvangen. Alles naar boven geluid.
Menno Brouwer, molenaar in opleiding, heeft vanmiddag geholpen. In het najaar gaat hij voor zijn landelijk examen. Gedraaid van 13.00 uur tot 20.00 uur. Eindstand: 1.351.272.
Kees Vanger

Maandag 10 april 2006
Wind noord 3-4 en erg onregelmatig. Hollen en stilstaan! Zeilvoering 4 volle. Winkelvoorraad weer aangevuld en hoef ik dat aanstaande zaterdag niet te doen, want dan ben ik alleen op de molen... Vandaag zelfs nog 12 kg gries verkocht. Ik heb er deze keer maar een mooi prijsje voor gemaakt. De lijst met verkoopprijzen voor gries moet eindelijk eens gemaakt worden. Elke keer is de prijs weer anders en soms kijken de kopers erg blij en soms...
Verder weinig te doen gehad. Ik moet maar snel weer eens een fiets op de molen hebben om weer lekker te gaan klussen. De flessen wijn en de kruidkoekmix zijn op. Er moet weer snel een bestelling de deur uit.
Aantal omwentelingen: 3594. Eindstand:1.354866.
Bertel Zomer

Dinsdag 11 april 2006
De wind zit weer in een geheel andere hoek. Zuid, dus de kap moest weer een halve slag om. Heb ik weer! Twee volle zeilen waren genoeg. Het is weer hollen en stilstaan, maar ik weet niet of dat veel anders was geweest met vier halfjes. Vandaag maar weer eens iets "nuttigs" gedaan. Een plank onder de "preekstoel" gemaakt. Hier kunnen de boeken nu mooi op staan.
Gedraaid van 14.30 uur tot 22.00 uur. De wind nam in de loop van de avond toe met stevige uitschieters erbij. De heel erg grote Wagenborg uit voorzorg maar naar beneden gehaald. De vlaggenmast boog wel heel erg ver door!
Bertel Zomer

Woensdagavond 12 april - Theorieavond over het weer
's Middags al overleg gehad met amateur weerkundige Arend Zanting (zie zijn website: http://www.meteohavelte.nl/cat.php?cat=Zonopkomst&menu=fotos# Hij had alle apparatuur meegenomen en voor alle zekerheid hebben we dit 's middags maar even getest. Hij verzorgt het grootste deel van de theorieavond.
De molen stond ondertussen al mooi te draaien en pas om 22.30 uur hebben we'm weer afgezeild. Tussen 19.00 en 19.30 uur kwamen de eerste cursisten al binnen druppelen. De koffie was deze keer niet aan te slepen. Al met al 31 personen. Een record!! Alle meubilair wat er in de molen aanwezig was was bezet, tot de laatste kruk aan toe. Arend Zanting en Theun Vellinga, molenaar en instructeur in de kop van Overijssel, hebben de theorie over het weer behandeld. Arend de theoretische achtergrond en Theun Vellinga meer het praktijkgedeelte. Een erg boeiende avond! De beamer heeft bij de instructie een erg grote rol gespeeld. Na opruimen etc tegen 23.00 uur thuis (zie foto's).
Kees Vanger

Zaterdag 15 april 2006
Zeilvoering vier vol. Wind zuidoost 3-4 en erg onregelmatig. Vandaag stond ik er alleen voor. De anderen waren op excursie naar Brabant. Gedraaid van 12.30 uur tot 17.00 uur. Hierna ga ik nog naar Staphorst om met de molen te draaien.
Bertel Zomer

NAAR HET BRABANTSE LAND (15 APRIL)
Rond 8 uur vertrokken we bij Molen de Weert te Meppel. Mooi op tijd en alle
Tomtommen goed geïnstrueerd, want het was een lange reis naar Brabant. Lekker rustig op de weg, mooie blauwe lucht en het begon ook nog te waaien. Dat zag er dus goed uit! Vlak voor Zwolle werd het nogal mistig rond onze auto. Veel rook uit de motorkap, dus snel naar de vluchtstrook. Nee hè... een stevig kokende motor. De Wegenwacht opgeroepen, want hier was door ons zelf weinig eer aan te behalen. Na een halfuur kwam de gele redder in nood. De te gare slang met koelwatervloeistof werd ingekort en we konden weer verder. De ander vier auto's waren ondertussen al verder gegaan.
Gelukkig ging het daarna weer uitstekend... tot we vlak bij Oss waren. We reden weer in een erg mistige omgeving. Weer een kokende motor! Snel de eerste afslag genomen en maar op de bonnefooi de stad Oss in gereden. Vele garages bezocht op zoek naar een nieuwe slang, maar ze konden ons helaas niet helpen. Slangen zat, maar helaas niet voor een Saab. Dat wordt enkele reis met de trein terug was het eerste wat ons te binnen schoot. Een autoverkoper van een Opel garage heeft ons na enkele telefoontjes doorgestuurd naar een Saab verzamelaar. Met wat nieuw koelwater en een rokende motor toch maar de laatste 2 kilometers afgelegd. We kwamen in een piepklein straatje terecht met een allerlei tweedehands Saabs en uitpuilend antiek winkeltje. Na wat zoeken kwam er een man naar ons toe en wat bleek, hij repareert al 35 jaar lang allerlei auto's met het Zweedse Saab label erop. Een lot uit de loterij! Hij kon ons wel helpen zei hij. Hij kwam dan ook na enige minuten zoeken terug met een slang die niet echt paste, maar met wat kunst en vliegwerk heeft hij hem met een buis en allerlei klemmen pas gemaakt en we konden weer veilig rijden zei hij ook nog. Een ontzettend sympathieke man die ons (voor slechts € 10,-) op een fantastische manier geholpen heeft. Wat een geluk... de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Onze dag kon niet meer stuk!
Hierna snel naar Oisterwijk gereden. Twee molens gemist. Jammer Bart Hoofs dat ik niet bij je op de molen heb kunnen kijken. In Oisterwijk aangekomen draaide molen "Onvermoeid" al prachtig met zijn vier volle zeilen. Een stalen stelling was het eerst wat opviel en geen wipstok maar een trommelvang. Dat zie je in Drenthe niet. De ontvangst was fantastisch. Molenaar Jan Scheirs en Hub van Erve hebben ons de hele molen van top tot teen laten zien. Er lagen prachtige Franse stenen waarmee men nog druk bezig was om ze weer geheel maalvaardig te maken.
Na een bak koffie en heerlijke broodjes en nog even kennis gemaakt te hebben met de prikborders Rob Pols en "muldertje" snel verder gegaan naar de molen van Sprang-Capelle. Van veraf zagen we deze net gerestaureerde standerdkast "Dije Sprancke" prachtig draaien. We werden erg hartelijk ontvangen door molenaar Machiel Treffers en zijn collega waar ik de naam helaas niet meer van weet. Een prachtige kast. Veel foto's gemaakt en genoten van zo'n heerlijk wiebelende molen. Al met al kunnen we terugkijken op een schitterende dag in Brabant (ondanks de autopech). De ontvangst op de molens was hartverwarmend en het enthousiasme van de molenaars deed ons erg goed.
Namens de Drentse (en Overijsselse) molenaars
Kees Vanger
De foto's staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=D44GOFIM

Vrijdagavond 21 april 2006 BESTUUR LANDELIJK GILDE OP BEZOEK
Elk jaar bezoekt het bestuur van het gilde van vrijwillig molenaars één afdeling. Dit jaar was Drenthe aan de beurt. Vandaar dat we op vrijdagavond om 20.00 uur het bestuur al voor een vergadering bij ons op de molen mochten verwelkomen. Allerhande molenzaken t.a.v. Drenthe zijn aan de orde geweest. Natuurlijk hebben we ook over andere zaken gesproken en de molen eens goed bekeken. De molen heeft vanaf 19.00 uur wat staan lummelen, want de wind was slapjes. Afgezeild om 23.30 uur. Aanwezig 10 personen (zie foto's)
Kees Vanger

Zaterdag 22 april 2006
Bah geen wind. Ook haast geen klanten op de molen. Slechts voor € 56,- verkocht. Wel twee leuke groepen gehad, Dit bracht tenminste nog wat leven in de brouwerij. Wind WNW, een matige en wisselende wind kracht 1/0. Lekker weer dus... eindelijk!
Aanwezig: Bertus van Dijk, Aalt Mulder en Albert Kreulen. Kees Vanger was op molentocht met het bestuur van het Gilde door onze mooie provincie.
Albert Kreulen

Maandag 24 april 2006
Groep(je) van scholengemeenschap Stad en Esch. Vragen, vragen en nog eens vragen. Het beantwoorden van de vragen door de molenaar werd gefilmd. Leuk!
Albert Kreulen

Donderdag 27 april 2006
Bezoek gehad van Toby de Kok (alias "het muldertje" op het prikbord). Samen met Toby de molen opgezeild. Gedraaid van 11.00 uur tot 13.30 uur. Hierna zijn we samen naar Staphorst gegaan.
Bertel Zomer

Zie verslag van Toby op het molenaars prikbord:
Auteur: Muldertje (---.dynamic.caiway.nl) Datum: 02-05-2006 17:59
Van 24-4 t/m 28-4 ben ik op vakantie in Drenthe geweest.
Ik heb mijn vader zo ver gekregen dat we 27-4 molens gingen kijken.
Ik had afgesproken met Bertel Zomer in Meppel, voor Molen de Weert.
Daar aangekomen om 11.00 uur, stond de molen nog stil met de vlag in top.
We hebben een kwartier moeten zoeken voordat we de molen vonden. Bertel sms'te al dat het moeilijk uit te leggen was waar die staat, maar als je De Vlijt ziet ben je in de buurt! En ja hoor... ik zag De Vlijt, dus aan een voorbijganger gevraagd waar de Weerdstraat ligt enz. We stonden voor een bordje: Weerdstraat, maar geen molen. Verder gereden en floep, daar stond de molen. Eerst hebben we staan praten over ditjes en datjes. Toen zijn me ouders het dorp (Meppel heeft nl. geen stadsrechten) ingegaan, en hebben Bertel en ik de molen ingespannen. De molen moest bijna 180 graden om, en dat met voeghoutenkruiwerk... Gelukkig had Bertel goed gesmeerd, het viel me op dat de molens van het noorden geen kneppel hebben, maar een beveiliging aan het uiteinde van de vangbalk in de kap. De molen ingespannen met 4 vol, al snel viel het me op dat in het dorp gevlagd werd. Het was nog geen Koninginnedag, dus dat was het niet maar Willem Alexander was jarig. De molen kon net genoeg wind vangen om te draaien, malen zat er helaas niet bij... Bertel en ik hebben ondertussen de molen bekeken en gepraat over ditjes en datjes. Intussen had ik een hele stapel Molenwerelds zien liggen en die mocht ik wel lezen van Bertel. Ik mocht al de dubbele eruit halen en meenemen! Ondertussen ook wat foto's gemaakt, om 13.30 was de molen uitgespannen en wel. Toen zijn we doorgereden naar Staphorst. Onderweg rijden we op zo'n boerenlandweggetje en valt een hond onze auto aan (i.p.v. andersom...). Het beest lag gelukkig net niet onder de auto, we schrokken ons de pleures... Om 14.00 uur waren we in Staphorst. Daar heel even met de eigenaar gepraat, en toen gingen me pa en ma met mijn broertje en zusje skeeleren in de buurt, de moeder van Bertel ging ook mee om gezellig te beppen met me moeder. Bertel en ik hebben ondertussen de molen ingespannen en gekrooien. Jeetje, dit ding kruid zwaar vond ik, toen met zijn 2en gaan kruien en ging wat beter. Het kruirad hakte stukken gras uit de grond omdat het rad de grond raakte. Intussen de NL vlag verwisseld met een blauwe wimpel. Veel foto's gemaakt van deze molen, naast de molen lagen stukken hout die nu goed van pas kwamen. We zetten 1 blok voor het prikkeldraad en 2 achter het draad, we moesten snel zijn en onze sporen niet achterlaten, want het was land van een boer. Als je de molen van binnen bekijkt, ziet het er heel triest uit, maar ieder jaar organiseren molenaars rond Meppel een speciale klusdag zodat de molen er beetje bij beetje mooier uit gaat zien! We hebben ook het kruirad en de hekken rond de molen schoongemaakt. Rond 17.00 uur kwamen de moeder van Bertel en me ouders, en moesten we afzeilen. Het begon net lekker te waaien, en de molen liep toen lekker door... dat heb je altijd als je naar huis toe gaat. Toch maar afgezeild, ik mocht alle zeilen wegrollen. Dit lijken de gewende zeilen van Monster wel vond ik, stug en oud. (van de week gaan bij Monster misschien de nieuwe zeilen ervoor!) Telkens als we een end hadden afgezeild ging Bertel naar boven om de roeden schoon te maken! Het was een zeer leuke en mooie dag met veel mooie wolkenluchten waardoor ik leuke/mooie foto's kon schieten.

(Even ter aanvulling: vangen al die molens in het noorden zo "raar"?
Ik ben in het westen gewend dat je achter het kruirad moet staan en niet een rare beweging moet maken om hem in de haak te krijgen.
In Meppel en Staphorst moet je voor het kruirad staan en naar links lopen met het vangtouw en helemaal naar beneden houden voor die in de haak ligt).

Bertel en de moeder van Bertel hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en tot ziens in het Westland denk ik!
Foto's van 27-4: www.mijnalbum.nl/Album=O4RDZOKB
Toby de Kok

29 april 2006 KONINGINNEDAG (zie foto)
Om 9.00 uur al op de molen. Snel onze mooiste en grootste vlag in top gedaan. Ik was de voorzitter van onze stichting, Gerard Voogd, net voor. De molen stond gelukkig prachtig op de wind. Helaas trok er na een prachtige mooie blauwe start van de dag steeds meer bewolking landinwaarts. Er stond een hele koude noorden wind. Zo nu en dan waren er zelfs hagelbuien.
's Morgens gedraaid met blote benen. Windkracht plm. 3-4. Tegen 10. 00 uur de stand in gegaan en de molen in de vreugde weggezet.
Kees Vanger

Ik ben om 10.30 uur verder gegaan. De wind nam wat af en daarom heb ik maar alle vier de zeilen voorgehangen. 's Middags is er geklust aan een van de stellingdeuren. Een aantal planken waren finaal rot. Waarschijnlijk bij de bouw van de molen de te natte deurdelen in de lak gezet. Een aantal planken moet vervangen worden (zie foto's)
Doorgegaan tot 21.0 uur uur. De molen heeft vandaag in totaal 12 uur aaneen gedraaid.
Bertel Zomer
 
MEI 2006

 

Zaterdag 3 mei 2006
Weinig wind helaas. We waren met een grote bemanning op de molen. De winkelvoorraad maar weer eens aangevuld. De molen heeft nog een ietsepietsje gedraaid, maar het was met al een rustig middagje. Misschien kwam het ook wel door het mooie weer.
De kapotte deur verder afgemaakt en weer opgehangen. De volgende keer gaat Ger Kerkhoven er nog wat gleuven in frezen en dan ziet alles er weer origineel uit.
De molenmakers (Johannes Kooistra en Willen Dijkstra) zullen waarschijnlijk eind van deze maand een aantal grote klussen uitvoeren. Ze mogen dan ook wel even 'de baard' inspecteren, want die raakt bij het kruien zo nu en dan de molenromp. Dat gaat in de toekomst een keer fout! Hij is al een keer naar beneden gevallen. Erg link dus. De dag afgesloten met een lekker potje bier. Weinig verkocht (€35,-) en weinig bezoek!
Kees Vanger

Woensdagavond 10 mei 2006 THEORIEAVOND INDUSTRIEMOLENS
Dinsdagmorgen een aangetekende brief van molentekenaar Gerrit Pouw ontvangen. Hij had van een bevriende collega uit Drenthe (?) een cd-rom ontvangen en zag dat ik na de cd-rom van vorig jaar (die ik zelfs aan zijn vrouw heb meegegeven) ondertussen doorgegaan was met uitbreiden (en verspreiden!) van nieuwe onderwerpen met ZIJN plaatjes. Aangezien ik nog steeds officieel geen toestemming (van hem) heb om de plaatjes uit ons cursusboek te gebruiken voor de theorieavonden dreigt hij nu met juridische procedures wanneer ik hiermee doorga. Heel erg jammer, want de plaatjes passen zo ontzettend goed bij de diverse presentaties en sluiten erg goed aan bij onze Basiscursus! Daarvoor gebruik ik de plaatjes dan ook. Voor de theorieavonden en voor de leerlingen om thuis alles nog eens goed door te nemen. Maar ja… dat mag dus niet.
Ik snap het gedoe nog steeds niet, maar juridisch heb ik natuurlijk geen poot om op te staan! Copyright biedt weinig mogelijkheden wanneer je geen toestemming van de bezitter hebt! Het mag dus niet ook al gebruik je zijn tekeningen voor de opleiding! (waar ze toch voor gemaakt zijn…) of geef je cd-roms mee aan leerlingen in opleiding. Zelfs Stephan Bouwmans, de drammerige fotobeschermer van het prikbord, werd aangehaald! Stephan die al een aantal keren van het molenaarsprikbord verwijderd is, omdat hij elke keer maar door bleef zeuren om zijn gelijk te halen! (beeldrecht) Nou ja… waar hebben we het eigenlijk over! Zelfs de molendatabase is door al dit gedoe dichtgetimmerd. Mooie molenpromotie zo!
Zolang er geen oplossing uit de bus komt voor dit slepende probleem, worden er na de grote vakantie geen theorieavonden meer in molen de Weert door mij verzorgd. Ik heb er even schoon genoeg van! Jammer, maar ik zie zo 1, 2, 3 geen andere oplossing. Misschien, heel misschien… dat een laatste gesprek met Gerrit een oplossing biedt. Ik hoop het!

THEMA: INDUSTRIEMOLENS
Vanavond hebben een 15-tal enthousiastelingen de theorieavond bezocht. Zelfs twee vers geslaagden waren (met gebak!) aanwezig. Nico van Guldener en Jan Dekker waren vandaag geslaagd op molen De Hoop te Suameer. Twee enthousiaste molenaars die een aanwinst zijn voor Drenthe.
De avond ging over industriemolens. Allemaal foto's en geen tekeningen dus! Ik heb de laatste twee weken hard gewerkt om alles zo goed mogelijk in elkaar te zetten. Het geheel mag er zijn al zeg ik het zelf. Prachtige gedetailleerde foto's. Via een oproep op het molenaarsprikbord ontzettend veel foto's binnengekregen. Veel schitterende foto's ontvangen van o.a. Simon Jellema, Roelof Kooiker (een hele cd/rom vol over oliemolen "Woldzicht") en van Jaap Kuitert. Gelukkig zijn er erg veel enthousiastelingen die wel mee willen werken aan het maken van de diverse presentaties. Verder heb ik houtzaagmolen de Rat in IJlst nog bezocht en veel foto's gemaakt. Molenaar Simon Jellema is wat dat betreft een grote steun voor mij! De presentatie bestaat uit plm 100 foto's. Meint heeft gelukkig de boel aan elkaar gepraat. Ik was nog teveel bezig met de brief van gisteren!
Kees Vanger

Zaterdag 13 mei 2006 MOLENDAG
Ik was om 9.00 uur al op de molen. De Classic Night die vrijdagavond weer plaats vond in de plaatselijke discotheek heb ik maar overgeslagen. Dat was maar goed ook want mijn vrouw (Marieke) was wel gegaan en kwam pas tegen half 6 thuis. Molendag en zo'n stevige stapavond gaan niet zo goed samen. Toch eerst maar begonnen met een bak koffie op de molen en snel ons muppetsbankje buiten gezet. Het was prachtig mooi weer. Eerst maar wat van de rust en het mooie weer genoten. Wind was er toch bijna niet dus dat opzeilen heb ik maar wat uitgesteld. Jammer, maar zelfs het bepalen van de windrichting lukte me niet! Meestal neemt de wind in de loop van de dag wel wat toe dus daar heb ik dan maar op gewacht. Na een tijdje kwamen al gauw Albert Kreulen, Ger Kerkhoven en onze voorzitter Gerard Voogd aanschuiven voor een bakkie koffie in de zon. Een mooie start… wat wil je nog meer!
Vandaag bezoek gehad van de vrouw van Henk Meijering. De grote initiator bij de herbouw van onze molen. Henk, die bij de bouw en de inrichting van de molen mijn steun en toeverlaat was. Helaas is hij vlak voor de officiële opening van de molen gestorven. Een heel erg groot gemis. Niet alleen voor al het werk wat hij gedaan heeft, maar ook voor de sfeer en de gezelligheid die hij mee bracht. Henk zijn vrouw heeft 6 jaar lang de molen niet bezocht. De emotionele drempel om Henk zijn molen te bezoeken was té hoog! Zelfs wanneer ze langs de molen fietste en zag dat de molen draaide keerde ze om en zocht een andere route om naar de stad te komen. Gelukkig heeft ze vandaag de stoute schoenen aangetrokken en samen met twee familieleden de molen bezocht.
Het is een lang bezoek geworden. Soms erg emotioneel, maar op de een of andere manier genoot ze toch van de sfeer en de bedrijvigheid op de molen. Doordat de beamer die we afgelopen woensdagavond bij de theorieavond gebruikt hebben, nog niet opgeruimd was, kon ik gelukkig een powerpointpresentatie over molen de Weert in 2005 (allemaal foto's) laten zien. Zodoende kreeg ze een prachtig beeld over wat er zich vorig jaar allemaal op de molen afgespeeld heeft. Een emotioneel bezoek dat me erg goed deed.
Verder heeft de bakker van Belt Schutsloot nl. Remmelt weer de hele morgen heerlijke broodjes, pizza's, kaneelkoekjes staan bakken. Heerlijk en er was deze keer genoeg te bikken voor de molenaars, omdat het bezoek vandaag ontzettend tegen viel. Het was te mooi weer.
Tegen 5 uur kwam Bertel Zomer nog langs. Hij zag er nogal gehavend uit. Bij de werkzaamheden om de vang van molen De Leyen te Staphorst te verstellen was hij naar beneden gevallen en wel precies met zijn ribbenkast om de kammen van de bonkelaar. Erg pijnlijk en bloederig. Hij wilde nog wel even doorgaan met draaien, maar besloot na een kwartier wijselijk om toch maar naar huis te gaan. Ik heb de molen daarom maar afgezeild. Een rustige dag. Omzet slechts € 45,-
Kees Vanger

Geplaatst op het molenprikbord
Auteur: Kees Vanger (---.direct-adsl.nl)
Datum: 17-05-2006 18:30
Beste molenaars,
Vanavond net een bericht van Herman Rozenmuller ontvangen.
Hij was de laatste die bij het examen voor molenaar mocht laten zien (in Hattem) wat hij waard was!
Nou we hebben er weer een gediplomeerde molenaar bij.
GESLAAGD DUS! Herman van harte gefeliciteerd.
Herman zal gaan draaien op de Westermolen te Dalfsen
Van de vijf personen die de theorieavonden in Meppel trouw bezocht hebben zijn er vier geslaagd. nl
Nico van Guldener
Jan Dekker
Bob Duste
Herman Rozemuller
Eén leerling is helaas gezakt en gaat in het najaar het opnieuw proberen.
Kees Vanger, Meint Noordhoek.

Woensdagmiddag en donderdagmiddag 17 en 18 mei 2006
Albert Kreulen heeft weer vele rondleidingen verzorgd voor scholengemeenschap Stad en Esch.

Vrijdag 19 mei 2006
Gedraaid van 15.00 uur tot 19.00 uur met twee halfjes. Windkracht 5. Molen draaide lekker door.
Bertel Zomer

Zaterdag 20 mei 2006
Ik was pas om 13.45 uur op de molen. De klusdag op school nam nogal wat tijd in beslag. Een drietal personen stonden al te wachten. Marten De Jong komt i.v.m. de opleiding onze molen wat vaker bezoeken. Met zijn tweetjes eerst maar eens de kap ingedoken om alles goed te smeren. Dat hielp in ieder geval erg veel, want de molen kruide fantastisch. Na veel dagen met ontzettend veel wind (zelfs vanmorgen nog) bleek dat de wind praktisch helemaal weggevallen was. Zelf met vier volle zeilen was er weinig beweging in te krijgen. Na wat kluswerk maar eens flink aan de koffiepot gehangen. Tegen 5 uur kwam Bertel nog langs en ben ik naar huis gegaan.
Kees Vanger
*Bertel is doorgegaan tot 22.00 uur. Eindstand: 1.389.821. Verkoop € 70,-

Zaterdag 27 mei 2006
Een bezoek gebracht aan de Bolwerksmolen te Deventer die een stevige restauratiebeurt ondergaat. Ik zat met de hele familie een drietal dagen op een regenachtige camping in Nijverdal. Het bezoek aan de pelmolen ging niet door omdat de molen (op zaterdagmiddag) helaas gesloten was.
De foto's van de bolwerksmolen te Deventer staan op: http://www.mijnalbum.nl/Album=ALBYAP67
Kees Vanger

Zaterdag 27 mei 2006
Begonnen om 12.30 uur met twee vollen en twee halfjes. De winkelvoorraad was echt helemaal verdwenen. Samen met Aalt Mulder, Albert Kreulen de hele voorraad weer flink aangevuld.
Marten de Jong uit Dalfsen kwam rond 14.00 uur ook nog bij ons. We hebben nog geprobeerd om te malen, maar het wou niet. De wind zat in de verkeerde hoek. Bovendien lekte de steen nogal en kwam er veel meel via de steenbus en de bolspil naar beneden. Dat hebben we vaker meegemaakt. De maatregelen die we een half jaar geleden getroffen hebben waren dus niet voldoende. Daarom de kuip maar weer verwijderd en alles klaar gemaakt om komende week de steen te lichten (zie foto's).
De molenmakers (Johannes Kooistra en Willem Dijkstra van aannemer Dijkstra) die eind mei zouden komen hebben medegedeeld dat ze i.v.m. de drukke werkzaamheden helaas niet kunnen komen. Ze hebben de handen al vol aan een restauratie van een molen ergens in Friesland en de komende restauratie van de molen van Nieuw Leusden. Om 19.00 uur de molen afgezeild. Eindstand: 1.393070. Verkoop € 65,-
Bertel Zomer
 
JUNI 2006

 

Zaterdag 3 juni 2006
Albert Kreulen was al op de molen toen ik aan kwam fietsen. Afgelopen week op schoolkamp op het mooie eiland Ameland geweest met enorm veel wind en dan ook nog uit het noordwesten. Dus heel erg fris, zeg maar gerust akelig koud. Het is nu zaterdag en dus laat de wind het weer eens afweten. Jammer, maar geen ramp hoor, want er moet weer geklust worden.
De steenbus zit niet meer goed vast en tot overmaat van ramp lekt hij ook nog eens. Grote hoeveelheden tarwe en meelresten vallen op de pasbalk. Een zootje dus en daar hou ik niet zo van! Bovendien is de kans erg groot dat onze "moderne" taatspot met kogellagers vervuild raakt. Onze samenstelling van de dragers van de lopers ziet er wel heel apart uit. We hebben een nog stevig ouderwets viertaksrijn en een houten steenbus. Net zoals men het vroeger had, maar geen ouderwets taatslager, maar een modern kogellager onder aan de bolspil (zie foto). Vreemd, maar het werkt!
Vandaag de steenkuip verder verwijderd en hierna de steenspil met de kettingtakel omhoog getakeld. Met zijn vieren (Bertel, Marten de Jong, Ger en Kees) deze klus geklaard (zie foto).
Bertel had iets nieuws bedacht om de steenspil op te takelen. Handig vond hij! Nou daar waren we het na afloop totaal niet mee eens. Wat een gedoe! Een volgende keer maar weer op de "normale" manier dus! Tegen het eind van de middag nam de wind gelukkig nog wat toe. Malen is nu even onmogelijk. De steen moet eerst geheel maalvaardig gemaakt worden en daar zijn we nog wel even mee bezig. De voorraad meelproducten is nogal geslonken. Misschien redden we het nog net een week.
Gestopt om 18.00 uur. Verkoop € 78,- Aanwezig; Albert Kreulen, Bertel Zomer, Ger Kerkhoven, Martin de Jong en Kees Vanger.
Kees Vanger

Dinsdagavond 6 juni 2006
Begonnen om 19.00 uur. Snel de molen opgezeild. Volgens mij draaide de molen in een record tijd. In de heklatten klimmen om de litsen te bevestigen doe ik al tijden niet meer. Gewoon van onderaf de listen om de kikkers mikken. Het scheelt enorm veel tijd en je wordt er vanzelf erg bedreven is. De nieuwe zeilen hangen er trouwens fantastisch bij (zie foto). Mooie zeilen trouwens (WK77). Hoe men deze zeilen tot behangpapier kan degraderen is mij nog steeds een raadsel. Ik wil echt geen andere meer! De randen van de ligger verder dichtgesmeerd met een roggemeelpapje. De radio lekker hard aan. Heerlijk! Gestopt om 22.30 uur.
Kees Vanger

Woensdagavond 7 juni 2006
Rond 19.45 uur op de molen. Weer vier volle. Toen ik de molen opzeilde was er nog een beetje wind. Maar toen ik klaar was hing onze nieuwe HUP HOLLAND HUP vlag (zie foto) er maar erg slapjes bij. Noordenwind, nou dan kun je er op wachten dat de wind 's avonds het af laat weten.
Hoe was de spreuk ook al weer?
Noorden wind,
's morgens een kind,
's middags een vent,
's avonds vroeg aan zijn end.

Verder nog wat geklust en opgeruimd in de molen en tegen 22.00 uur afgezeild. Slechts enkele omwentelingen gemaakt.
Kees Vanger

Vrijdagavond 9 juni 2006
Erwin de Jonge, molenaar van De Wieker Meule, heeft 80 kg tarwe voor ons op zijn mechanische maalstoel gemalen. Handig, want we waren helemaal door onze voorraad meel heen. Al met al is hij toch nog wel een uurtje aan het werk geweest. De steen draait best wel snel, maar omdat het maar een kleintje is (wolfje) is de capaciteit niet zo heel erg groot. Toch fijn dat hij het voor ons heeft willen doen.
Kees Vanger

Zaterdag 10 juni 2006
We hadden vandaag hulp van Jaap Kuitert (zie foto), molenaar en instructeur uit het zuiden die vorig jaar naar Friesland verhuisd is. Handig om ook eens informatie van een andere (ervaren) molenaar te horen.
Vandaag verder gewerkt aan het bijwerken van onze houten steenbus. De wiggen die de steenbus op zijn plaats houten verder aangeslagen en bijgewerkt. Uiteindelijk toen alles goed op zijn plaats zat hebben we het geheel dichtgesmeerd met roggemeelpap. Kan het lekker een weekje drogen.
Het hele proces heb ik gefotografeerd en de foto's zijn te zien op: www.mijnalbum.nl
Al met al zijn we er nog wel even mee aan de slag geweest. Geen probleem, want het is niet alleen prachtig werk om te doen, maar ook erg leerzaam. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor mijzelf. Gestopt om 18.00 uur. Verkoop € 60,- Aanwezig: Albert Kreulen, Jaap Kuitert, Bertus van Dijk, Albert van der Werf en Kees Vanger.
Kees Vanger

ZONDAG 11 JUNI 2006 BEZOEK AAN MOLEN DE VLIJT TE MEPPEL
Auteur: Kees Vanger bericht op het molenprikbord
Datum: 11-06-2006 13:39
Dit weekend was er weer het jaarlijks terugkerende grachtenfestival in de mooie grachten van Meppel. Erg sfeervol en het weer maakte het tot een groot succes! Molen "de Vlijt" heeft gisteren de hele dag gedraaid. Molenaar Arco Pierik is zelfs doorgegaan tot 's nachts 1 uur. Een prachtig gezicht. Mooie muziek een prachtige draaiende molen op de achtergrond en een lekker pilsje in de hand. Wat wil je nog meer! Menig bezoeker vroeg of er een motor in de molen zat, omdat de molen zo rustig draaide en het volgens de vragenstellers niet waaide! Nou mooi niet dus!
De foto's die ik vanmorgen gemaakt heb staan op: www.mijnalbum.nl

En helaas ook het volgende bericht:
Auteur: Kees Vanger
Datum: 11-06-2006 17:10
Molen De Vlijt staat nu in de rouw, aangezien er gisteravond drie personen bij een auto ongeluk om het leven gekomen zijn. Een van de drie personen is de zoon van de voorzitter van stichting molen De Vlijt. Een triest slot van een fantastisch spektakel.
Kees

Woensdagavond 14 juni THEORIEAVOND
De laatste theorieavond hebben we maar een wat luchtig programma voorgeschoteld. Deze keer had Meint Noordhoek een powerpoint presentatie (op memorystick zelfs!!) gemaakt over de Drentse molens. (Het werken met powerpoint wordt besmettelijk. Meint is ook al door het ppt. virus bevangen!). Het heden en het verleden kwam ruimschoots aan bod. Na de pauze hebben we een film, gemaakt door Jaap Kuitert, over het gieten van een molenas bewonderd. Prachtige beelden over een arbeidsintensief en ambachtelijk bedrijf. Deze 45 minuten durende film is echt de moeite waard. Nu snappen we ook waarom een molenas zo prijzig is! Aanwezig 19 personen. De molen heeft de hele avond heerlijk op de achtergrond meegedraaid.
Tegen 21.45 uur zat het erop en hebben we de molen afgezeild (Bertel Zomer) en opgeruimd (ik dus!).
Kees Vanger

Zaterdag 17 juni 2006
Zie onderstaand verslag op het prikbord:
HET BIJWERKEN VAN ONZE HOUTEN STEENBUS.
Na de voorbereidende werkzaamheden van vorige week (zie: www.mijnalbum.nl) zijn we met onze fanatieke ploeg verder gegaan met het bijwerken van de (houten) steenbus.
Doordat onze molen en dus ook onze steenbus nog vrij nieuw (plm. 7 jaar) is en alle hout nog steeds niet "uitgewerkt' is (komt er na verloop van tijd dus ook speling in de houten steenbus. De wiggen zaten nogal los en een tweetal wiggen waren er zelfs uitgevallen. Hierdoor vielen er nogal wat tarwekorrels en meelresten via de buitenkant van de steenbus naar beneden. Zelfs in onze "taats"pot (met kogellagers!!!) kwamen we veel resten van meel en zelfs tarwekorrels tegen. Vorige week de steenbus weer stevig op zijn plaats gezet (met hulp van o.a. Jaap Kuitert) en verder alles prachtig dichtgesmeerd met roggepap (werkt trouwens fantastisch). Door het aanslaan van de wiggen bleek dat de bolspil minder ruimte had gekregen tussen de neuten en niet meer (met de hand) rond te draaien was. Voorzichtig de pokhouten neuten enigszins bijgewerkt en na veel passen en meten is het uiteindelijk gelukt. Lagers goed schoongemaakt. Nieuwe olie in het (schoongemaakte) kogellager en alles goed gesmeerd. Deksels weer op de steenbus gezet en alle gaatjes die nog open waren verder dichtgesmeerd met roggepap. Steenspil weer teruggeplaatst en onze klusmiddag zat er weer op en de steen loopt weer als een zonnetje! Een heerlijke middag.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl
groet Kees Vanger

Zondag 18 juni een bezoek gebracht aan de Cornwerder molen zie verslag prikbord:

BEZOEK AAN DE CORNWERDERMOLEN
Auteur: Kees Vanger (---.direct-adsl.nl)
Datum: 18-06-2006 20:19
Na een bezoekje aan mijn vader zag ik bij het begin van de afsluitdijk (Friesland) een molen draaien. Gelukkig had ik vanmiddag alle tijd en dus maar even een bezoekje gebracht. Na vele omwegen en lang zoeken kon ik uiteindelijk via allerlei prachtige dorpjes langs een smalle betonnen weg de molen bereiken. Een stevige poldermolen met zelfzwichting. De molen zag er ontzettend goed verzorgd uit en draaide voor de prins. Molenaar Martin de Jong (met vrouw en kinderen) genoten van het mooie weer. Naast de molen staat een flink gemaal van het waterschap. Indien nodig kan de molen de maalfunctie direct overnemen. De medewerking van het waterschap (tevens eigenaar) is gelukkig erg goed. Doordat er zo nu en dan een servicewagen van het waterschap langs de molen komt voor onderhoud aan het grote gemaal heeft men twee lage alternatieve kruipalen neergezet die minder hoog zijn dan de normale kruipalen, zodat de auto over de "utskoat" kan rijden. De molen heeft werkelijk een fantastische biotoop en ligt aan een prachtige oude vaart. Verder nog even aan de kruilier gehangen, nou daar werd je niet echt vrolijk van. De molen kruit dan ook erg zwaar en komt kreunend in beweging. Een bezoek aan deze molen is zeker de moeite waard, al was het alleen al om te genieten van de verre gezichten!
De foto's van vanmiddag staan op: www.mijnalbum.nl
groet, Kees Vanger

Woensdag 21 juni 2006
Excursie op de molen van een groep kinderen.
Albert Kreulen

Donderdag 22 juni 2006
Er stond een redelijke wind en kwam ook nog uit de goede hoek. Aangezien we weinig voorraad meer hebben 's avonds toch nog maar 100 kg tarwe gemalen. Het lukte net! Het waaide wel, maar er zat niet zoveel kracht in de wind.
Bertel Zomer

Zaterdag 24 juni 2006
Hoera, we hebben de Hup Holland Hup nog steeds fier achter de molen hangen. Moeten we de vlag zondagavond al verwijderen? We wachten af! Ikzelf ben niet erg optimistisch, gezien het spel tijdens de laatste wedstrijden. Vanmiddag om 13.00 uur op de molen. Bertel Zomer was (gelukkig) al druk aan het kruien. De molen werkte niet echt mee. Door de warmte gaat het kruien vaak veel zwaarder ondanks dat we’m goed smeren. Volgende week gaan we alle roosterhouten verwijderen om een te kijken of er misschien een andere oorzaak is voor het zware kruien. De hoepel om de kruiring vertrouwen we niet meer. Misschien zit er te veel speling op. Wie zien wel!
Aanwezig vandaag: Bertel Zomer, Bertus van Dijk, Albert van der Werf en Kees Vanger. Het was warm en er stond weinig wind. De molen heeft wel gedraaid, maar het hield echt niet over. Omdat het lekker warm was hebben we de brandslang maar naar boven gehaald en na het kopen van twee nieuwe luiwagens (wat zijn dat zei het winkelmeisje) hebben we de weeg eens flink schoongemaakt. Nou dat mocht wel eens. Vandaag weinig bezoekers gehad. Een paar verdwaalde Engelse TT-gangers. Een Duits echtpaar, maar die verdwenen al ras, want ze wilden naar de voetbalwedstrijd kijken van die mannschaft. Tegen 18.00 uur afgezeild en alles goed vastgezet, want de voorspellingen voor het weer zijn nogal verontrustend. Bertel is na zessen nog doorgegaan met wat klussen voor zijn kranen (zijn grootste hobby).
Verkoop vandaag € 55,-
Kees vanger

Zondag 25 juni 2006
Na de zoveelste poging om Gerrit Pouw te vragen of ik gebruik van zijn tekeningen uit onze basiscursus mag gebruiken (zie email hieronder) voor de powerpoint presentaties kreeg ik een korte bondige reactie terug. Onvermurwbaar dus! Ongelooflijk, maar waar!!!! Reden genoeg voor mij om extra gemotiveerd door te gaan met de ontwikkeling van de powerpoint presentaties, maar dan met andere tekeningen. Ik zag de bui al aankomen (voordeel van molenaar zijn!) dus ik heb ondertussen al een groot archief aan tekeningen op de harde schijf staan! Verder zal ik waarschijnlijk via het prikbord weer oproepen doen om bepaalde specifieke tekeningen. Dat wordt dus weer een hele klus! Gelukkig heb ik een aantal maanden de tijd voordat de theorieavonden weer beginnen.
Dat noemt zich molenliefhebber... Ik ben ook lid van die club, waar hij zo'n grote rol speelt...
Kees

----- Original Message -----
From: Kees Vanger
To: g.j.Pouw
Sent: Friday, June 23, 2006 11:58 PM
Subject: Kees Vanger

Beste Gerrit,
Ik heb me de laatste maanden maar wat rustig gehouden. Al met al vind ik het erg jammer dat alles voor mijn gevoel zo geëscaleerd is. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.
Mijn grote drijfveer is nog steeds om iets extra's voor de molenaars in opleiding te ontwikkelen waar ze naast de basiscursus thuis op de computer mee aan de slag kunnen en dat natuurlijk ook bedoeld is om te gebruiken bij de theorieavonden.
Het werken met een beamer en schitterende foto's van ontzettend veel molenonderdelen geeft zo'n ontzettend duidelijk beeld van hoe alles werkt of in elkaar zit, dat wij als instructeurs gewoon merken dat het (gelukkig) steeds meer molenaars trekt die de opleiding willen volgen en dat er tijdens het vertonen van de beelden vele discussies los komen. Zoiets werkt echt stimulerend.
De tekeningen uit de Basiscursus spelen voor de verduidelijking van de foto's een grote rol. De presentaties die ik (nog steeds) aan het uitbreiden ben bevatten voornamelijk foto's, maar ik zou het ontzettend jammer vinden dat alle tekeningen eruit moeten om problemen over beeldrecht te voorkomen. Ze sluiten zo goed aan bij het cursusboek.

Eerlijk gezegd heb ik twee weken terug op het punt gestaan om alle tekeningen er dan maar uit te halen en te vervangen door tekeningen van andere molentekenaars (ik heb al om toestemming gevraagd om verdere problemen te voorkomen). Dit verwijderen van uw tekeningen toch maar niet gedaan in de hoop om er samen op een goede manier toch nog uit te komen. We streven allebei toch hetzelfde doel na om molenaars te helpen bij hun opleiding.
Er zit niets commercieels achter. De Dvd's lever ik gewoon tegen de kostprijs.

Dat ik vorig jaar in het begin van "onze" problemen over beeldrecht nogal scherp heb gereageerd, daar heb ik spijt van. Zie het maar als een eerste (vervelende) reactie omdat ik bang was dat al het werk dat ik verzet heb (en dat is echt veel hoor!) helemaal voor niets heb gedaan. Later toen ik wat afgekoeld was heb ik (ik heb de e-mails nog maar even nagelezen) m.i. op een redelijker wijze gereageerd.
Het liefst zou ik in een persoonlijk gesprek alles graag willen uitleggen in de hoop dat we er samen uit kunnen komen en misschien zelfs in de toekomst samen kunnen werken. Vele molenaars in opleiding hebben tegenwoordig een computer en de powerpoint presentaties kunnen bij het theoretische deel van de opleiding een erg belangrijke rol als aanvulling op onze blauwe map spelen. Daar heb ik een rotsvast vertrouwen in! Het ontwikkelen van dergelijke presentaties vind ik daarnaast erg leuk en boeiend werk.

Vorig jaar het ik de cd-rom aan uw vrouw meegegeven (na afloop het examen van één van mijn leerlingen) met de boodschap "mochten er fouten in staan dan hoor ik het graag, want dan kan ik het geheel aanpassen". Ik heb er echt niet bij stilgestaan dan ik problemen zou krijgen over beeldrecht. De cd-rom die ik toen meegegeven heb was nog lang niet klaar en is (zonder zelfs een goed voorwoord) zoals ik het nu bekijk te snel de deur uit gegaan. Ik had een aantal zaken nog niet goed geregeld. Jammer dat het zo gelopen is. Het voorwoord heb ik ondertussen aangepast en uw naam er dus ook in genoemd. Alles hieromtrent is dus nog niet goed geregeld, daarom hou ik de DVD nu eerst maar voor eigen gebruik en geef ze dan ook niet meer aan leerlingen mee! Voor alle duidelijkheid stuur ik het nieuwe voorwoord maar even als bijlage mee.

Gerrit, ik hoop echt dat we samen tot een oplossing kunnen komen over het gebruik van de mooie tekeningen.
Kees Vanger.


Kees,

Ik kan heel kort zijn, je hebt willens en wetens het auteursrecht genegeerd, ondanks dat je gevraagd is door een collega instructeur, mag dit allemaal zo maar.
uit enkele reacties van jou aan andere is overigens zeer duidelijk hoe jij over deze kwestie dacht
En ik moet je zeggen al had je het van te voren gevraagd dan had ik nog geen toestemming gegeven voor jouw project

Vr Gr Gerrit Pouw
 
JULI 2006

 

Powerpoint presentaties
Na alle "gedoe" rond de tekeningen van Gerrit Pouw en beeldrecht heb ik me voorgenomen om mijn computerwerk t.a.v. de opleidingen geheel stop te zetten. Mijn motivatie om de opleiding en de theorieavonden te moderniseren en aanschouwelijker te maken met allerlei schitterende beamer presentaties heeft door de tegenwerking van één persoon (plus zijn maatje Stephan Boumans) nogal een flinke knauw gekregen en is zelfs overgegaan in frustratie. Het vervangen van alle tekeningen van Gerrit, wat ik aanvankelijk van plan was, is me toch een te grote klus! Ik kan, na diverse pogingen, de moed niet opbrengen om alle tekeningen te vervangen. Het werk aan de powerpoint presentaties staat dan ook al een tijd stil. Jammer! De lol is er echt af! Zonde van alle werk, want alle onderdelen waren bijna af! (1.3 Gb) Jammer voor menig molenaar in opleiding, want ik had het zo gemaakt dat men naast de theorieavonden ook thuis op de computer de leerstof op een eenvoudige en heldere manier kon bekijken als beeldende aanvulling op ons cursusboek. Gedetailleerde foto's van velen uit het land die me wel wilden helpen (plm. 1500 foto's) spelen hierbij een erg grote rol. De tekeningen van Gerrit Pouw dus ook! Helaas... Het lukt me niet om toestemming te krijgen. Ik heb er daarom even schoon genoeg van...
Ik ga me daarom meer richten op een totaal andere en nieuwe hobby en heb me al opgegeven als vrijwilliger bij de vogelbescherming in Uffelte. Ook een boeiende hobby! Een nieuwe uitdaging waar ik me volledig voor in wil zetten. Hoe het met de opleiding in de toekomst in Meppel verder gaat is voor mij nog erg onzeker. Misschien dat het Gilde van Vrijwillig molenaars er met Gerrit ooit nog uit kan komen. Ik wacht af, bemoei me er ook niet meer mee, maar ben helaas niet erg optimistisch.
De theorieavonden blijf ik komend jaar (2006-2007) verder wel met collega instructeur Meint Noordhoek nog verzorgen, want ik wil de enthousiaste molenaars die hun opleiding graag willen afronden niet in de kou laten staan!
Een gefrustreerde Kees.


Zaterdagmiddag 1 juli 2006
Vanmorgen de laatste klusdag op school gehad. Veel hulp van ouders gehad en samen hebben we er iets moois van gemaakt. Vrijdag a.s. wordt de verbouwde school geopend. Jan de Vries (die de theorielessen ook volgt) ook uitgenodigd, want hij heeft een fantastisch kunstwerk voor onze school gemaakt. Een punter met een achttal poppetjes (zie foto). Vakwerk en met veel enthousiasme in elkaar gelast!
Vanmiddag was ik pas rond 13.15 uur op de molen. Marten de Jong, Aalt Mulder en Ger Kerkhoven stonden al (in de schaduw) te wachten. Het was vandaag een prachtige en erg warme dag. Net genoeg wind om de molen te laten draaien. Vier volle zeilen dus! Snel de brandslang naar boven geluid en de roosterhouten (die Bertel en Albert van der Werf afgelopen week naar beneden gebracht hebben) eens flink schoongemaakt. Heerlijk werk op een bloedhete zaterdagmiddag. Verder nog de voorraad van de winkel aangevuld, gebuild en ondertussen ook nog de rest van de meelvoorraad verkocht. Tegen 17.00 uur de molen ingepakt en naar "bedde gebracht". Verkoop € 25,-
Kees Vanger

Zaterdag 8 juli KLUSDAG OP DE MAKKUMER MOLEN
Rond 9 uur samen met Bertel Zomer vertrokken uit Meppel. Hoewel het dit jaar wel erg laat in't jaar was op weg gegaan naar de Makkumer molen om te helpen bij de facelift van de molen. Toen we tegen 9.30 uur aankwamen was men al druk in de weer. In totaal zijn 11 personen druk aan de slag gegaan om de molen flink op te knappen. Door de molenaars en de eigenaar was al veel voorwerk gedaan. De staart en de schoren waren voor een deel al geheel kaal geschuurd. Een grote steiger stond naast de molen waardoor de hoge delen ook een flinke beurt konden krijgen.
Hoewel er 's morgens een erg dreigende lucht hing is het de hele dag mooi werkweer gebleven. Er is veel geschuurd en verf afgekrabd. Het hek rond de belt is deels verplaatst en er zijn nieuwe leuningen aan de trap gemaakt. De kistramen geschuurd, kruipalen schoon gemaakt en verfloos gemaakt. Tegen 16.30 uur hebben we er een punt achter gezet. Al met al weer een stap verder gezet om de molen er voor het feest zo mooi mogelijk uit te laten zien. Toch blijft er voor de eigenaar en de molenaars nog veel te doen om de facelift voor 22 juli af te ronden.
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=BPWQ87H7
Kees Vanger

Auteur: Kees Vanger (---.direct-adsl.nl)
Datum: 22-07-2006 14:23
FEEST I.V.M. 100 JARIG BESTAAN VAN DE MAKKUMER MOLEN

Vanmorgen een bezoek gebracht aan de jarige molen van Makkum (bij Beilen).
De familie Bos en de aanwezige molenaars waren druk in de weer om alles klaar te maken voor de festiviteiten bij de molen. Alles werd groots aangepakt en het geheel zag er erg sfeervol uit. Gelukkig was er genoeg wind om de molen te laten draaien. Er werd zelfs nog maïs gemalen (gebroken). De afgelopen weken is er ontzettend veel werk verzet. Ondanks de warmte is het uiteindelijk toch gelukt om de molen een prachtige facelift te geven. Er moest soms dan wel tot in de kleine uurtjes gewerkt worden om alles voor elkaar te krijgen. Maar het is gelukt… en hoe! De molen staat er als een plaatje bij.
Het enthousiasme van de eigenaar, de molenaars en ook de buurtbewoners is bewonderenswaardig. We hebben er in Drenthe niet alleen weer een prachtige molen bij, maar ook een enthousiaste eigenaar en enthousiaste molenaars. Dat belooft veel goeds voor de toekomst!
De foto's staan op: www.mijnalbum.nl/Album=3H64ZEZV
Kees Vanger

Zaterdag 8 juli 2006
Alleen, helemaal alleen op de molen. Marten de jong kwam rond 14.00 uur. Een fantastisch begin van de middag. Ik mocht de molen eindelijk weer eens zelf kruien. HONDERDENTACHTIG GRADEN maar liefst!!! Ja alleen, helemaal alleen ook nog en het ging nog erg zwaar ook! De afgelopen weken is er vast niet gesmeerd. Wat ging dat kl….kr…….zwaar!!!! Het was gelukkig trouwens wel mooi weer en er stond nog een redelijke wind ook. Westnoordwest en zeer variabel. Temp. 22. graden en erg weinig bezoek gehad. Twee Amerikanen die op bezoek waren maakten de middag meer dan goed. Ik heb ze een uitgebreide rondleiding gegeven. De videorecorder en de camrecorder kwamen erbij aan te pas. Beladen met 3 engelstalige molenboekjes, 4 pannenkoekmeel gingen ze weg. Een tip van € 10,- maakte het geheel compleet. Tegen half zes naar huis gegaan.
Albert Kreulen

Vrijdag 8 juli 2006
Excursie Beatrixschool van 9 uur tot 12.00 uur. Mooi weer met wat wind. Met vier volle zeilen kwam de molen maar net rond. Twee groepen van 12 leerlingen.
Albert Kreulen

Zaterdag 15 juli 2006
Aanwezig op de molen rond 13.00 uur. De molen stond al deels opgezeild, maar niet geheel op de wind. Albert stond al te wachten op een mede kruier. Sinds vorige week heeft hij het idee dat hij al meer dan genoeg gekruid heeft! Samen maar achter het kruirad gehangen. Nou, 't zal wel door de hitte komen, maar tjonge wat gaat het weer zwaar. We smeren al ontzettend veel daar boven in de kap, maar het lijkt wel of het smeereffect door de hitte volledig teniet gedaan wordt.
Het was erg rustig op de molen. Door het warme weer van de laatste weken (!) blijft het bezoek weg. Voor de rest hebben we vandaag niet zo bijster veel gedaan. Nog een potje bier gedronken tegen uitdrogingsverschijnselen en tegen 16.30 uur afgezeild. Aanwezig vandaag: Bertus, Albert Kreulen, Ger, Marten en Kees. Verkoop: toch nog € 70.-
Kees Vanger

Zaterdag 22 juli 2006
Alweer een bloedhete zaterdag. Toch zaten we aan het begin van de middag met zes man op de molen. Er was weinig wind vandaag. Voornamelijk binnen gezeten. Lekker koel (nou ja in verhouding met buiten dan). De molen draaide nog net rond met zijn vier volle zeilen. Halverwege de middag lekker met zijn allen buiten in het gras in de schaduw gezeten. De luchten werden er in de loop van de middag niet beter op! Donkere luchten trokken vanuit het westen naar ons toe. We zaten erop te wachten, want de buienradar voorspelde al niet veel soeps zie: www.buienradar.nl/home.aspx?r=vakantie&jaar=-3&soort=loop1uur
Nog even het verkoelende pilsje weggewerkt en daarna in een record tijd de molen afgezeild. De molen stond er na de eerste donderklap dan ook goed geborgd bij. De wind nam toe en dan wel van achteren dus uit het westen. Heerlijk nat laten regen om lekker af te koelen. Kleddernat en goed afgekoeld kwam ik tegen 17.00 uur thuis.
Kees Vanger

Dinsdag 25 juli 2006
I.v.m. de zoveelste hittegolf is in Drenthe de rijwielvierdaagse afgelast. Sinds de ongelukken die zich voorgedaan hebben bij de vierdaagse van Nijmegen durft geen enkele organisatie meer zijn nek uit te steken wanneer er iets georganiseerd wordt waarbij risico's een rol kunnen spelen. Te warm, te gevaarlijk. Jammer. Dat wordt wat wanneer er weer eens Elfstedentocht georganiseerd moet worden. Te koud?
Ondanks de hitte en de risico's toch maar naar de molen gegaan. Ik ben begonnen om 14.00 uur. Bertel Zomer is ook nog een deel van de middag aanwezig geweest. De boompjes en struiken rond de molen maar eens voorzien van lekker "vers" Reestwater. Ze stonden er wel erg zielig bij.
Bertel heeft, ondanks de waarschuwing voor allerlei soorten blauwe en groene algen, toch maar een duik in De Reest gewaagd. Tegen 21.00 uur kwam mijn vrouw nog langs en samen in de verkoelende wind en met een mooi boek op de stelling doorgebracht. Tegen 22.45 uur afgezeild.
Kees Vanger

Zaterdag 29 juli 2006
Albert Kreulen stond om 1 uur 's middags al reikhalzend naar mij uit te kijken. Het was weer eens bloedheet en plakkerig warm weer. De zon stond precies op ons kruirad te schroeien en dat moet je ook nog kruien met een molen waarbij je bij elk kruimoment denkt dat de molen telkens flink in de nesten zit. Weer HONDERDTACHTIG GRADEN kruien. Fantastisch! Wie heeft dat voeghouten kruiwerk voor onze molen besteld??? Nou zijn fans lopen niet bij ons op de molen. Wij dromen wel eens 's nachts van een soepel lopend engels kruiwerk... Wat moet dat een genot zijn!... maar ja, de realiteit is anders en hard. DAAROM stond Albert Kreulen op mij te wachten. Ik was dus de redder in nood, of het slachtoffer. We hebben met z'n tweetjes de molen na wat stevige peptalks en veel gezweet en gemopper twee velden gekruid en toen kwam onze redder in nood nl. Bertel Zomer onze hoofdkruier ons verlossen of aflossen. Heerlijk!!! Wat kan die jongen goed kruien. We hebben hem dan ook de hemel in geprezen! Hij is gepromoveerd tot super hoofdkruier!
De hele dag verder gedraaid met vier volle zeilen. Nog bezoek gehad van Hans de Kroon de molenaar van de Nieuwe Molen te Veenendaal. Aalt Mulder en Bertel Zomer hebben vanmiddag i.v.m. de langdurige droogte alle wiggen eens flink aangeslagen (zie foto). Ook de wiggen van de roeden dus. Zelfs de vorstplank werd geïnspecteerd en nog eens flink vastgezet. Na afloop zat de molenploeg relaxt in de zon en op het gras te genieten van het verfrissende windje (zie foto). De kersverse opa Albert Kreulen zat trots verhalen te vertellen over het mooiste kind van de hele wereld (zie foto).
Tegen 19.00 uur heeft Bertel nog even wat patat en andere "vettebek"dingen gebakken (zie foto). Tegen 20.00 uur ben ik naar huis gegaan. Bertel ging nog even door, want hij zou bezoek krijgen van Ricardo en Marijn Kaufman. Aanwezig vandaag: Aalt Mulder, Bertel Zomer, Marten de Jong, Albert Kreulen en Kees Vanger. Omzet € 40,-
Kees Vanger
 
AUGUSTUS 2006

 

Zaterdag 5 augustus 2006
's Morgens bij "De Wieker Meule" in De Wijk 100 kg geplette tarwe opgehaald en bij de molen afgeleverd. Deze tarwe wordt ingekocht bij mulder Pot te Kropswolde. Na een telefoontje van Bertel met zijn tweeën vertrokken naar molen "De Leyen" te Staphorst. Bertel zijn molen dus!
Afgelopen woensdag is bij het kruien de korte schoor gebroken. Het was al niet veel soeps. (zie foto's). Vorig jaar drukte Bertel zijn plamuur er nog helemaal in. Totaal gaar dus! Je kon er dus op wachten dat het eens zou gebeuren. Bertel wil zelf de korte schoor vervangen door een nieuwe. Hoe?... dat is me nog niet duidelijk, maar hij ziet het helemaal zitten en is erg gemotiveerd om zijn plan door te zetten. De eigenaars van de molen beginnen al dat gerestaureer met de bijbehorende rekeningen aan de molen zo langzamerhand een beetje zat te worden (en de dure Pip/Prip weet ik veel rapporten). Het wordt voor hen zo langzamerhand niet een leuke molen bij hun restaurant, maar meer een vervelende kostenpost die alsmaar oploopt! We proberen hen elke keer weer wat nieuwe moed in te praten. Moeilijk is dat! Bertel wilde even de lengte van de korte schoor opmeten! Aangezien Bertel nou niet een van de lichtste is en ik die lange, wiebelende trap met Bertel erop niet zo vertrouwde, heb ik me maar als gewillig slachtoffer beschikbaar gesteld om de korte spruit op te meten. Met een wiebelende trap tegen een wiebelende gebroken schoor toch maar voorzichtig naar boven gegaan. Ik voelde met nou niet bepaald op mijn gemak daar 8 of 9 meter boven de grond. Uiteindelijk is het opmeten van de schoor (5.62 cm) toch gelukt en met een diepe zucht toch erg blij dat ik weer veilig en wel op de begane grond stond. Hierna zijn we snel doorgereden naar ons juweeltje.
Aalt Mulder en Albert Kreulen waren de molen ondertussen al aan het opzeilen. Gelukkig hoefden ze deze keer niet zo veel meer te kruien. Marten de Jong kwam ons tegen tweeën nog versterken. De roosterplanken, die afgelopen week weer keurig wit zijn geverfd (zie foto) met z'n allen naar boven gehesen. Ze konden mooi achter de penbalk naar boven gehesen worden met Bertel zijn takelinstallatie. Handig zo'n kraanspecialist.
Het plaatje onderaan de kap tussen de roosterhouten is weer compleet en het staat prachtig. Jannes Winter, onze tarwe leverancier uit Sint Jansklooster, bracht ondertussen onze Sint Janstarwe. Hij had zijn vrouw niet bij zich, dus lag er weer 400 kg in de auto. Mocht zijn vrouw mee willen om te gaan winkelen in Meppel dan is het max. laadvermogen 325 kg. Dus 325 kg tarwe. Helaas verbouwt hij dit jaar geen nieuwe tarwe meer. Zijn bedrijf moest gecertificeerd worden en daar had hij niet veel zin meer in (veel extra kosten). Gelukkig heeft Abel de Boer, molenaar en agrariër te Havelte, de teelt van de tarwe (ras Lavett) overgenomen en zal de komende week de oogst plaats vinden mits er niet te veel regen valt.
Tegen 16.00 uur nam de wind toe en hebben we ons koppel met stenen nog even flink wat werk laten verzetten. Met vier volle zeilen verliep dit dan ook prima. Totaal 200 kg tarwe gemalen. De molen draaide prachtig en erg gelijkmatig. Dat was lang geleden dat we weer eens lekker ouderwets hebben kunnen malen! Na afloop zag de molen en de molenaars (zie foto) dan ook flink wit en bestoven uit. Na het opruimen en het afzeilen tegen 20.00 uur naar huis gegaan. De molen overhek weggezet! Een mooie dag!
Aanwezig: Bertel, Aalt, Albert (2x) Marten, Kees. Verkoop € 35,-
Kees Vanger

Besteld bij Hans Valkenhof 35 kg kruidkoekmix.

Dinsdag 7 augustus 2006
Toen ik 's middags de stad uit fietste en vlak bij de molen was begon het ineens heel erg hard te regenen. Zonder jas en in een T-shirt, dus daarom snel doorgefietst naar de molen om te schuilen. Handig! En ik had de sleutels ook nog bij me. Het gevlucht stond nog keurig op de wind. Daarom de molen maar even laten draaien met zijn mooie blote beentjes. De molen liep lekker en ondertussen kon ik mooi het logboek nog even bijwerken. Dat mocht wel weer eens! Hierna de molen weer verzegeld en toen ik buiten kwam bleek dat een buurman mij erop wees dat een tweetal jochies geprobeerd hebben om het geldkistje van onze zelfbediening (op de begane grond) leeg te roven. Al mopperend liepen ze weg want het lukte niet. Het kistje zat te vast! Och hun buit zou dan ook erg tegenvallen. Slechts € 0.75 zat er in!
Dat zijn de voordelen van sociale controle. Voortaan niet alleen op het weer letten, maar ook op ongewenst bezoek dus.
Besteld bij Hans Valkenhof 35 kg kruidkoekmix
Kees Vanger

Vrijdagmiddag 11 augustus 2006
Tegen 16.00 uur zag ik bij mij in de achtertuin de bomen eindelijk eens redelijk heen en weer schudden. Dat was in de afgelopen weken niet vaak voorgekomen. Op de één of andere manier krijg ik dan de kriebels. Tien minuten later was ik de molen dan ook al aan het opzeilen. Aangezien ik ook de winkelvoorraad wilde bijvullen heb ik slechts 2 volle zeilen uitgerold. De molen draaide nog redelijk en zo nu en dan gingen de kleppen zelfs uit. Na een half uur stond de molen stil en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus toch maar de twee andere zeilen erbij aan vast geknoopt. Veel hielp het niet. De wind was op! Het was gebeurd. Daarom snel nog even opgeruimd en afgezeild. Deze keer met gebruik van de ketting om het gevlucht vast te zetten… erg handig! De vang gebruiken bij het afzeilen met te weinig wind is echt een ramp. Aanwezig op de molen van 16.00 uur tot 19.00 uur.
Kees Vanger

Zaterdag 12 augustus 2006
Bladstil… Ja echt super… super bladstil was het toen ik op de molen kwam. Albert Kreulen was al aanwezig en stond verwonderd te kijken. Hij dacht dat ik al op Terschelling zat. Bertel Zomer kwam al snel in zijn taxi aan bij de molen. Hij had afgelopen woensdag goede zaken gedaan op molen "De Leyen" tijdens de zgn. Staphorster dagen. De meelverkoop was boven verwachting en ongeveer 100 personen hebben "zijn" molen bezocht.
Het was deze keer de moeite niet waard om de molen op te zeilen. We wisten niet eens waar de wind vandaan kwam. Het lage drukgebied cirkelt een beetje rond ons land en misschien zitten we wel precies in het oog! Misschien komt het nog in de loop van de middag. Daarom snel met een luiwagen, een emmer sop en een schuursponsje het gevlucht ingegaan om het voorkeuvelens eens goed schoon te maken. Door al dat warme weer van de vorige maand is er nogal wat vet bij de halssteen gesmolten. Al deze zwarte vettroep loopt dan naar beneden en ontsierde dan ook de voorkant van de kap nogal.
Onze beweegbare(!) eikel die onderaan de baard hangt staat nu weer te glimmen in de zon. Zelfs de naam van onze molen die op de windpeluw staat ziet er weer mooi wit uit. Tussentijds bezoek gehad van molenaar JaapJan Sterenberg van molen "De Stormvogel" te Loppersum. Samen veel gesproken over de opleiding van molenaars. Misschien moeten we zoiets vaker doen. Al was het maar om eens te horen hoe men dat bij andere afdelingen doet. We zitten vaak nog te veel op eilandjes t.a.v. het verzorgen van de opleiding! Ondertussen is er toch nog wat wind gekomen en hebben Aalt en Marten de molen opgezeild. Vier volle natuurlijk en warempel de molen draaide ook nog. Vandaag nog een doos vol bedrukte zakken opgehaald bij het Grafisch museum. Zij verzorgen al ons drukwerk. Erg handig. Aalt Mulder heeft nog 35 kg kruidkoekmix uit Hoogeveen meegenomen. Albert van der Werf is driftig begonnen met het opruimen van al onze boren. Tegen 17.00 uur naar huis gegaan. Inpakken voor de vakantie. Aanwezig vandaag: Aalt Mulder, Marten de Jong, Albert Kreulen (deze keer ons winkelmeisje... (zie foto), Albert van der Werf, Gerard Voogd, Bertel Zomer en Kees Vanger.
Kees Vanger

"DE KOFFIEMOLEN" TE FORMERUM OP TERSCHELLING
Tijdens mijn vakantie naar t'ailand, Terschelling natuurlijk, een bezoekje gebracht aan "De Koffiemolen" te Formerum. Ik zag de molen al vanaf de camping (De Kooi) draaien. Gelukkig er zit nog steeds actie in de molen was het eerste wat bij met op kwam. Een drietal jaren terug ook al eens een bezoek aan de molen gebracht en toen al geconstateerd dat er, na jaren van stilstand, weer enige actie bij de molen was. Gosse van Dieren, zoon van de eigenaar, is degene die ervoor gezorgd heeft (samen met de molenmakers) dat de molen weer kon draaien. Hij doet 's winters dan ook erg veel aan het onderhoud van de molen. Ook nu zag de molen er erg goed verzorgd uit. En de molen draaide ook nog. Wel met de eindborden eruit en ook nog een veld uit de wind maar hij draaide tenminste weer. Heerlijk statig naar de weg toe. Een prachtig gezicht! Snel met de enthousiaste molenaar Gosse een afspraak gemaakt om de molen eens uitgebreid van binnen te bekijken, want hij had het te druk in het "koffie"gedeelte van de molen. Bij mooi weer (en dat was het!) zit het terras in een mum van tijd vol met naar koffie en cranberrygebak hunkerende toeristen en daar is ook zijn hulp bij gewenst. Een week later kon ik dan de molen bekijken en dat hebben we in alle rust gedaan.
Er ligt een gigantische hoeveelheid "ouderwets" gereedschap. Zijn vader was vroeger een verzamelaar van allerhande koffiemolens en gereedschappen. De molen hangt er vol mee. De molen heeft nog één koppel stenen. De tweede is verwijderd. Er wordt niet meer mee gemalen. Het inwendige van de molen ziet er nog goed uit en volgens mij zijn een aantal balken in de molen ooit (aangespoelde?) scheepsmasten geweest. Boeiend!
De molen draait alleen voor de toeristen. Zeilen zitten er dan ook niet op. Te snel draaien jaagt de toeristen van het terras af vertelde Gosse. Vorig jaar heeft Gosse nog een maalstoel (boerenmolen) gekocht om er in de toekomst ooit nog eens mee te malen. Verder ligt er nog een mooie molensteen in de molen waarvan de uitslag voorzien is van hout. Volgens Gosse hebben deze zelfscherpende stenen nooit echt goed gewerkt.
Een boeiend bezoek bij een molenaar die veel draait en veel tijd steekt in "zijn" molen. De foto’s van het bezoek aan deze molen zijn te zien op: http://www.mijnalbum.nl/Album=XIJA8VVD

Nog maar net lid van de vogelwacht en mijn eerste klus al tijdens de vakantie geklaard. Tijdens een strandwandeling van West aan Zee naar West-Terschelling van plm 9 km kwam ik op het allerwestelijkste puntje van het eiland een prachtige vogel tegen. Het was een Jan van Gent (zie foto's die ik van internet geplukt heb). Een zeldzame vogel die weinig op de waddeneilanden voorkomt. Deze mooie en grote vogel lag in de golven te vechten voor zijn leven. Zijn poten, vleugels en snavel zaten volledig klem door lange stukken nylon touw. Waarschijnlijk restanten en delen van een net van een vissersschip. Ondanks zijn sterke, gevaarlijke en happende snavel heb ik het touw vrij vlot van zijn poten en vleugels kunnen verwijderen. Hoopvol probeerde ik daarna het touw dat rond het onderste deel van zijn snavel gewikkeld zat er even snel af te schuiven. Nou dat viel tegen en lukte totaal niet. Het touw zat erg strak en in zijn snavel zaten allerlei schuin naar achter staande tandjes. Na tien minuten worstelen met touw en onwillige vogel besloot ik om hem dan maar mee te nemen naar de bewoonde wereld. Helaas was er in geen velden of wegen was hulp te zien. Na een wandeling van bijna een uur met een tegenwerkende en schreeuwende vogel kwam ik uiteindelijk weer in de bewoonde wereld. Binnen de korte keren kwam de hulp al aanzetten. Dat is het voordeel van een schreeuwende vogel. Wat een drukte ineens om me heen. Gelukkig kwamen niet alleen de camera's te voorschijn, maar ook mensen met messen, scharen etc. Jan (van Gent) wenste niet mee te werken, maar na veel gefriemel een veel geknip is het uiteindelijk na tien minuten gelukt om alle nylon rond zijn snavel draadje voor draadje los te knippen. Tweemaal konden we voelen hoeveel kracht zo'n vogel in zijn snavel heeft. Met bebloede handen heb ik 'm uiteindelijk weer de vrijheid teruggegeven en los gelaten op "Het Groene Strand" vlak bij mijn favoriete cafeetje "De Walvis". Een fantastisch gezicht en gevoel.
Kees Vanger

Zaterdag 19 augustus
Mooi weer. ZZW 2/3. Temp. 23 graden. Zeilvoering: vier volle zeilen. Weinig publiek. Omzet € 49,- Aanwezig: Marten, Aalt Mulder, Albert Kreulen en eindelijk weer ons aller Bertus van Dijk. Het was vanmiddag heerlijk rustig zonder Bertel...
Albert Kreulen

Dinsdag 22 augustus 2006
Vlagerige wind vandaag. Gedraaid met vier volle zeilen van 16.00 uur tot 20.00 uur. Gemalen 40 kg geplette tarwe en 50 kg Sint Janstarwe. Eindstand: 1.427.357.
Bertel Zomer

Donderdag 24 augustus 2006 DONDERDAG MEPPELDAG
Laatste DONDERDAG MEPPELDAG. De jaarlijkse optocht vindt dan plaats en begint om 19.00 uur wanneer de molen gaat draaien. Om 16.00 uur op de molen. Het waaide ietsjepietje. De molen met vier volle zeilen opgezeild en verder voorzien van allemaal vlaggetjes. Maar... toen ik de vang los trok bleef hij zielig staan. Na een paar keer flink drukken en duwen heeft hij nog een kwartiertje gedraaid. Daarna was het gebeurd. De optocht is dus begonnen pas nadat ik de molen flink geduwd heb en niet door windkracht.
Ik vind dat de molen heel erg zwaar draait. Normaal draait hij bij deze wind wel. Ik heb de halssteen zelfs twee maal gesmeerd. Helaas dus. Gedraaid (nou ja) van 16.00 uur tot 2030 uur.
Bertel Zomer

Zaterdag 28 augustus DRENTSE MOLENDAG
Om 10 uur al op de molen. De wind was west 3 tot 4. Ik moest weer eens 180 graden kruien, maar het ging gelukkig erg vlot. Zeilvoering vier volle. Redelijk veel bezoek gehad. Ook van molenaars uit het land. Vandaag is de peilschaal (N.A.P) geplaatst naast de steiger in het riviertje "De Reest". Het geheel ziet er erg mooi uit.
Verder begint de halssteen steeds verder af te brokkelen. Het gaat nu wel erg hard. Dat verklaart denk ik ook waarom de molen ze zwaar draait. Er moet snel iets gebeuren anders komt de molen misschien wel stil te staan!! De as loopt ook warm en dat hebben we nog niet eerder mee gemaakt. Jan de Vries heeft ook gekeken naar de spanband die om de kruiring heen zit. Er zit teveel speling op en kan niet meer aangespannen worden. Waarschijnlijk zal hij doormidden en iets ingekort moeten worden. Met draadeinden kunnen we het geheel weer aan elkaar vastzetten en op spanning brengen. De molen heeft gedraaid tot 20.00 uur met de vlaggetjes in. Daarna was het gebeurd met de wind en heb ik de molen afgezeild. Om 21.00 uur was ik thuis.
Bertel Zomer

Zondag 29 augustus 2006
Even met Erwin de Jonge, molenaar van de Wieker Meule, op de molen geweest. De molen heeft nog eventjes zonder zeilen gedraaid. Hierna nog even naar de halssteen gekeken om te kijken wat de oorzaak van het zware draaien en het afbrokkelen van de halssteen kon zijn. Erwin stuitte op de lange spruit. Deze was aan beide kanten 1 cm uit het voeghout (leg dat nog eens uit Bertel… (Kees) Nou denken wij dat dat de oorzaak is van het kantelen van de halssteen.
Bertel Zomer

Maandag 28 augustus 2006
Begonnen met twee volle zeilen. Er stond een dikke wind. Kruien was lekker niet nodig! Ik was om 17.00 uur op de molen. Het plan was om eerder naar de molen te gaan, maar ja... er stond een prachtige hijskraan in Meppel. Namelijk de 400 tons Liebherr van de firma Nerderhoff uit Gouda. Deze werd geassisteerd door drie Dafs en één Terberg. De kraan was uitgerust met 140 ton ballast en een 40 meter beweegbare jib. (??? Kees) Prachtig! De wind was om 22.00 uur helemaal op en daarom ben ik maar gestopt.
Bertel Zomer
 
SEPTEMBER 2006

 

DE KNOOP TOCH MAAR DOORGEHAKT…
Hoewel ik in eerste instantie door wilde gaan met het verzorgen van de theorieavonden, heb ik na veel gewik en geweeg en vooral erg veel gepieker uiteindelijk toch maar de knoop doorgehakt en het onderstaande mailtje naar de groep molenaars uit de regio (65 personen) verstuurd.
Jammer, want de belangstelling en het enthousiasme voor de theorieavonden was erg groot. Ondanks alle goede bedoelingen om m.b.v. een DVD en Beamer aanpak "het stokje door te geven" door nieuwe molenaars op een modernere manier op te leiden, ben ik door de stugge tegenwerking van degene die notabene de tekeningen voor ONS cursusboek gemaakt heeft, genoodzaakt om met de opleiding te stoppen. De doelstelling van het Gilde van Vrijwillig Molenaars was toch om molenaars op te leiden. Daar zijn o.a. die tekeningen toch voor gemaakt. Daar heb ik de DVD speciaal voor gemaakt. Dan werk je toch mee en niet tegen? Voor mij zo logisch dat ik het me zelfs niet eens kan voorstellen! Maar ja… zo werkt het dus niet!! Heel erg jammer dus, maar ik ben het "gedoe" over beeldrecht, copyright en juridische dreigementen over tekeningen meer dan zat en de lol en motivatie is er echt af! Dit is dan ook de enige reden om de knoop uiteindelijk door te hakken en te stoppen als instructeur, al vind ik het heel erg spijtig tegenover de molenaars die nog in opleiding zijn en natuurlijk ook voor collega instructeur Meint Noordhoek. Onze onderlinge samenwerking liep echt op rolletjes. Het gaat me echt aan het hart!
Het werk aan de DVD (zie foto) met de naam "hulp bij de opleiding tot molenaar" ligt dan misschien wel enigszins stil, maar mochten er weer interessante foto's, tekeningen of filmpjes binnenkomen of door mijzelf gemaakt worden dan blijf ik wel het geheel up-to-date houden, want het is en blijft een boeiende en leerzame vorm van leerstof aanbieden! Er zal ooit nog wel eens een tijd komen dat de DVD weer bij de opleidingen gebruikt gaat (mag) worden, want het gebruik van de computer/beamer heeft echt de toekomst! Daar heb ik een rotsvast vertrouwen in.
Misschien komt het landelijk Gilde van Vrijwillig Molenaars wel met een oplossing… Ik wacht dus af. Mocht het ooit zo ver komen dan zal ik zeker weer mijn (molen) steentje bijdragen!
Ik blijf echter wel molenaar op molen "De Weert", want dat is nog steeds erg leuk en wil ik echt niet missen.
Kees Vanger

Kees Vanger schreef:
> Beste molenaars,
>
> Gefrustreerd door alle "gedoe" over de tekeningen van Gerrit Pouw rond
> mijn DVD die ik gemaakt heb voor de opleiding en mijn keuze voor een
> totaal andere hobby waarbij ik o.a. nogal wat cursussen moet volgen
> (Vogelwacht Uffelte) heb ik besloten om te stoppen met het verzorgen van de theorieavonden in molen De Weert.
> Verder meld ik mij af als instructeur bij het Gilde. In ieder geval
> allen bedankt voor het enthousiasme en de prettige samenwerking.
> De vier molenaars die op donderdag 5 oktober examen gaan doen wens ik alvast veel succes.
>
> met vriendelijke groet,
> Kees Vanger
> ------------------------------------------------------------------
>
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.405 / Virus Database: 268.12.3/444 - Release Date: 11-9-2006

Zondag 3 september 2006
Voor het eerst op een zondag gedraaid en er stond ook nog een lekker windje. Ik kon het niet laten! Toch nog aardig wat bezoek gehad. Op zondag lopen/wandelen/fietsen veel mensen langs de molen. Veel positieve reacties gehad. Gedraaid van 16.00 uur tot 19.00 uur. De wind was WZW 5-7. Gedraaid met blote benen.
Bertel Zomer

Maandag 4 september 2006
Vandaag waren vier halve zeilen genoeg om hem goed rond te laten gaan. Later heb ik er twee vol van gemaakt. Wind west 5 tot 6. Ik ben ’s avonds lekker lang door gegaan.
Bertel Zomer

Zaterdag 9 september 2006 MONUMENTENDAG DEEL 1
Om 8 uur al bij de molen. Eenmaal per jaar wordt er in de stad een boekenbeurs voor de molen gehouden. Het hele jaar door hebben vele mensen boeken ingeleverd bij de molen. Al deze boeken moesten uitgestald worden. Afgelopen week is er in samenwerking met de Koedijkslandenschool al heel wat gesorteerd en in bananendozen gedaan. Een klein vrachtautootje stond volgeladen bij de molen en chauffeur Albert van der Werf manoeuvreerde de auto feilloos langs de molen. Eenmaal in de stad stonden de kramen al op het Kerkplein uitgestald. Meer dan 126 dozen uit de auto gehaald en keurig per thema met de ruggen naar boven op de kramen gelegd. Een hele klus, maar vele handen maken licht werk en na een uur stond er een fantastische boekententoonstelling.
Gerard Voogd, onze voorzitter en belangrijke motivator van de boekenbeurs, had alles weer tot in de puntjes verzorgd (zie onderdeel nieuws). De opbrengst was ruim 1200 euro. Goed voor de kas van onze molenstichting.
Hierna snel naar de molen gereden waar Albert Kreulen net zijn overal stond aan te trekken. Ik moest nog naar "De Wieker Meule" om tarwe en meel op te halen. Helaas (!?) kon ik dus niet helpen bij het kruien. Erg jammer... voor Albert. Hij mocht weer eens 180 graden kruien. De wind was pal oost. Bij Erwin "zijn" molen 60 kg volkorenmeel opgehaald en 40 kg geplette tarwe. Dat was nodig want we waren weer eens door onze tarwe heen en er stond te weinig wind om zelf de tarwe te malen. Op de terugreis naar een kort bezoek gebracht aan molen "De Leyen" waar Bertel draaide i.v.m. Overijsselse molendag.
‘s Middags Albert Kreulen tegen enen afgelost. Bertel draaide in Staphorst, Aalt Mulder liep "stage" in Nijeveen op "De Sterrenberg", Marten de Jong had het druk met "zijn" Overijsselse molendag. Kortom ik was helemaal alleen op de molen. Nou dat heb ik geweten. Na een rustige start kwamen de bezoekers en meelkopers bij bosjes binnen. Vooral de zaken die niet bijgevuld waren wilde men hebben. Ze doen het erom dacht ik. Verder veel onderhandeld met diverse Marokkaanse kopers, waar ook veel tijd in gaat zitten. Tegen tweeën werd het weer wat rustiger en toen kwam ons "winkelmeisje" Bertus pas.
Al met al ook veel enthousiaste en geïnteresseerde bezoekers gehad. Aalt Mulder kwam tegen vijven nog even langs en heeft de molen afgezeild. Volgende maand gaat hij examen doen. En dan hebben we er weer een rasechte molenaar bij! Tegen zessen naar huis gegaan. De omzet voor vandaag was € 75,- Bijna 35 kg griesmeel verkocht. Een record!
Kees Vanger

Zondag 11 september 2006 MONUMENTENDAG DEEL 2
Wind oost 3-4. Mooie luchten en het zonnetje erbij en ik hoefde lekker niet te kruien. Wat wil je nog meer! De wind zit weer in het oosten. Gedraaid van 13.30 uur tot 19.30 uur. Eindstand 1.448.069
Bertel Zomer

Woensdag 13 september 2006
Excursie Scholengemeenschap Stad en Esch. Mooi zomerweer en… helaas geen zucht wind!! In totaal 6 groepen gehad van 8.40 uur tot 14.30 uur. Eigenlijk te veel van het goede! Verder alles prima verlopen. Leuke groepen met een prima begeleiding.
Albert Kreulen

Vrijdagavond 15 september 2006
’s Avonds nog even naar Hoogeveen gereden om melkproducten en tarwe bij molenaar Hans Valkenhoff op te halen. Het was druk rond molen De Zwaluw. De (jeugd)brandweer hield een oefening in de molen. Een prachtig gezicht en veel publiek rond de molen (zie foto's gemaakt door Aalt Mulder). Nog even nagekletst bij de molen en dus werd het weer een latertje. Volbeladen met 75 kg geplette tarwe, 10 kg boekweitmeel en 25 kg kruidkoekmix naar huis gereden en afgeleverd bij de molen.
Kees Vanger

Zaterdag 16 december 2006
Kees afwezig. Logboek niet ingevuld.
Bertel heeft in ieder geval de beide witte zeilen vervangen door de twee bruine. Wij hebben bij ons de regel: "Wanneer de spreeuwen de molen gaan bombarderen met allerlei resten van (gekleurde) besjes dan als de wiedeweerga de witte zeilen eraf halen". Nou dat is zo te zien prima gelukt! Maar goed ook, want onze molen lijkt zo nu en dan wel een rustpunt voor honderden spreeuwen. Op zich niet zo erg, maar van al dat kleurrijke gescheit daar word je nou niet echt vrolijk van!
Kees Vanger

Donderdag 21 september 2006
Nog even een bezoekje aan de molen gebracht. Geschrokken heb ik de meelvoorraad bekeken. Alles weg! Alles verkocht dus! Uitstekend natuurlijk, maar komende zaterdag hebben we wel een groot probleem, want de windvoorspellingen zijn weer erg slecht. Komende zaterdag zelf malen zit er zo te zien echt niet in! Snel Aalt Mulder gebeld, de vervanger van Hans Valkenhoff, om komende zaterdag toch maar 50 kg volkorenmeel mee te nemen van korenmolen "De Zwaluw" te Hoogeveen om onze vaste klanten niet teleur te stellen. Toch best wel handig zo'n elektrisch maalstoeltje.
Kees Vanger

Zaterdag 23 september 2006
Tegen 13.15 kwam ik bij de molen aan. Wegens een lekke band deze keer wat aan de late kant. Ik zag Gerard Voogd, onze voorzitter, al druk bezig met het soppen van de informatieborden. De supersnelle scootmobiel van Bertus van Dijk stond weer eens behoorlijk in de weg. Dus onze Bertus was ook al aanwezig! Nog maar net in de molen werd ik al snel ingeschakeld om een vaste klant te helpen. Niet om meel te verkopen, maar om in totaal 50 kg St. Janstarwe ter verkopen. Deze meneer uit Zwolle maalt thuis de tarwe met een klein elektrisch molensteentje. Van hem vernomen dat biologische tarwe een veel lager glutengehalte heeft dan gewone tarwe, omdat er geen kunstmest bij de productie gebruikt wordt waardoor het glutenpercentage nogal naar beneden gaat. Hij is flink aan het experimenteren geweest om uiteindelijk een schitterend broodproduct uit de machine te toveren.
Via een mailtje kreeg ik de gegevens van hem binnen. Misschien leerzaam voor de thuisbakkers. De informatie staat onderaan de logboek bijdrage van deze zaterdag.
Aalt Mulder en Marten de Jong kwamen een half uurtje later op de molen. Gelukkig had hij 40 kg volkorenmeel van Hans Valkenhoff bij zich. De klanten stonden al te wachten. Aan het eind van de middag was het opgehaalde meel als sneeuw voor de zon verdwenen.
Er stond vandaag heel erg weinig wind. De molen toch maar opgezeild. Vier volle natuurlijk. De wind was oost en wonder boven wonder draaide de molen ook nog. Snel ging het niet en we durfden niet te luien want zoveel power zat er nou ook weer niet in de wind. De zakken dus maar op de schouder en ouderwets via de trap naar boven geworsteld. Vandaag was het verder vrij rustig op de molen. De winkelvoorraad weer op orde gebracht en veel zitten discussiëren over het feit dat molen de Weert geen instructiemolen meer is. Tegen 16.00 uur de molen, die niet meer wilde draaien, maar afgezeild. Tegen 16.30 uur was ik thuis. Een vroegertje deze keer! Omzet € 50,-
Kees Vanger

VOOR DE BROODBAKKERS! (volkorenmeel)
Leuk om jou als graanleverancier te hebben. Belofte maakt schuld. Hieronder zet ik een en ander op een rij. Ik bak met de broodmachine en gebruik met jullie tarwe de volgende hoeveelheden: (in grammen)
 
100% meel 400 550 800
61,3% water 245 337 490
1,6% zout 6,5 9 13,1
0,5% gist 2,0 2,7 3,9
3,3% gluten 13 18 26
0,2% vit C 0,75 1 1,5
  olijfolie 2 el 3 el 4,5 el

Links staan de percentages, uitgaande van de hoeveelheid meel als 100%.
In onze broodmachine zijn dit de hoeveelheden voor klein, middel en groot. Bij ieder ingrediënt heb ik nog wat opmerkingen:
Meel
Ik maal zo fijn mogelijk.
Als ik groffer maal, dan krijg ik geen glad deeg. Het wordt dan betonbrood.
Water
Ik weeg het water. Iets teveel, en het brood zakt aan het eind van het bakken helemaal in. Bakkers zitten ook tussen 60% en 64% water bij volkoren meel.
Zout
Dit doe ik erin voor de smaak. Aan het baksel zie ik geen verschil als ik een paar gram meer of minder gebruik.
Gist
Ik gebruik korrelgist. Ben begonnen met 0,8%. Het heeft mij verbaasd hoe weinig ik uiteindelijk nodig heb.
Gluten
Ik ben begonnen met 4 gram gluten per brood en heb het in stapjes verhoogd tot de huidige hoeveelheid. Een bakker vertelde me dat hij – als gluten nodig zijn – altijd begint bij 3%. Dat klopt goed met mijn ervaring.
Vitamine C
Tabletjes fijnmaken met de vijzel. Ben begonnen met 250 mg, en in stapjes uitgekomen bij 1000 mg voor een midden brood. Met 1000 mg heb ik de mooiste structuur. De structuur van het brood is bovenin bijna gelijk aan de structuur onderin.
Olijfolie
Dit maakt het brood smeuïg. Iets meer of minder merk ik in het product niet op.
Overrijs
Dat heb je als het brood aan het eind inzakt. Vaak is het bovenin heel grof (grote gaten) en onderin heel compact. Meestal heeft het te maken met water en gist:
> Teveel water? Ga het maar eens wegen. Bij meer dan 63% zou ik de hoeveelheid water in ieder geval verminderen tot 60% en kijken wat er gebeurt.
> Teveel gist? Het kan met heel weinig. Probeer eens 0,5%, en doe dan langzaam meer. Ook als water en gist in orde zijn, dan kan het voorkomen dat het brood inzakt. Ik heb dat een hele tijd gehad en dan zagen de bovenkant en de zijkant eruit alsof er houtworm in zat. Allemaal gaatjes. Het deeg was niet sterk genoeg om het gas van het gist bij te houden. Door gluten (meer eiwitten voor sterker deeg) en vitamine C (betere structuur) toe te voegen zijn de gaatjes verdwenen.

Toevoegen van andere dingen
Bijvoorbeeld rozijnen, gebroken granen.
Als je het aan het begin toevoegt, dan heeft dit invloed op de vorming van het deeg. Droog onttrekt het water, en krijg je betonbrood.
Geweekt neemt het teveel water mee, en krijg je overrijs.
Ik wacht met toevoegen tot het signaal van de machine. Dat lukt dus niet als ik 's nachts bak.
Ik ben nog aan het experimenteren hoe ik die dingen wel vooraf kan toevoegen. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Rozijnen: vooraf 10 minuten in lauw water wellen, droogdeppen, is me nog niet naar de zin.
Gebroken graan: tot 10% lukt, als ik het bovenop het mengsel doe. Meer dan 10% ruïneert mijn deeg. Als ik het achteraf doe (bij het signaal) dan kan ik er 18% in kwijt. Vooraf weken wordt te nat, mijn brood zakt dan later in door overrijs. Ben nu aan het uitproberen hoe het werkt om te weken, uit te laten lekken op een zeef, en dan het water van het deeg te verminderen. Tot nu toe is dat letterlijk prut.
Programma
Gebruik het volkoren programma. Volkoren heeft iets meer tijd nodig.
Groeten, Frans Hut


ONZE WEBSITE… EN BEZOEKERS
Onze website is gemaakt door Bert Hoevenberg en wordt dan ook door hem bijgehouden. We zijn er trots op dat alles er zo prachtig en overzichtelijk uit ziet. Het visitekaartje van onze molen.
Dat veel mensen onze website bezoeken doet ons goed. Dagelijks bezoeken meer dan 100 personen onze website en dat ze niet allemaal uit Nederland komen blijkt wel uit het overzicht (kijk hier).

Zondagavond 24 september 2006
Vanavond een telefoongesprek gehad van Theun Vellinga, molenaar en instructeur. Hij wil de theorieavonden wel van mij overnemen. De lessen zullen dan, bij voldoende belangstelling, gegeven worden in Meppel en/of Hattem. Ik heb de molenaars uit onze regio op de hoogte gesteld.
Kees Vanger

Maandagavond 25 september 2006
Besteld bij Hans Valkenhoff, molenaar van molen "De Zwaluw" te Hoogeveen, 400 kg geplette Duitse tarwe en 100 kg volkorenmeel (melange).
De windverwachting voor komend weekend is nog steeds erg slecht! Omdat het zo lekker dichtbij is laat ik bij Erwin de Jonge, molenaar van de Wieker Meule, meestal het meel (elektrisch) malen. Erwin is de laatste maanden nogal druk aan het klussen i.v.m. de grote verbouwing van zijn garage. Daarom heb ik hem maar niet lastig gevallen om alweer een portie tarwe voor molen De Weert te malen.
Wanneer komt de wind eindelijk eens terug? Verder heb ik er weinig problemen mee hoor, want het de laatste tijd gewoon prachtig mooi weer met gemiddeld erg hoge temperaturen voor de maand september.
Kees Vanger

Zaterdag 30 september 2006
Vanmorgen vroeg ben ik weer met het tafeltennisteam van mijn zoon vertrokken voor een uitwedstrijd naar Siddeburen. Ik had er nog nooit van gehoord. De wedstrijden duren in totaal bijna drie uur. Nogal lang dus en meestal zit je de hele middag op een harde houten bank in een gymzaaltje achteraf. Dat houd ik vaak niet vol. Bovendien krijg je daar een nogal "houten" kont. Meestal knijp ik er dan ook even tussenuit en je raadt het al, dan bezoek ik meestal een boeiende molen in de buurt.
Na wat gezoek op de kaart kwam ik er al snel achter dat Siddeburen vlak bij Slochteren ligt. Daar draait Henk Kloepping op "De Groote Molen". Dus… na het afleveren van het hele team (drie personen) snel doorgescheurd naar Slochteren. Na wat gezoek zag ik dat Henk net bezig was om de molen op te zeilen. Hij hing al helemaal in het hekwerk om de litsen op te kikkeren. Er stond meer wind dan in Meppel en na verloop van tijd draaide de molen lekker rond met vier volle zeilen. De vijzel liep mee maar verrichtte helaas weinig arbeid. Het water in de erg diepe kolk stond dan ook ontzettend laag. Het verschil tussen de boezem en de polder was dan ook enorm. Jammer. Tijdens de vele regenbuien in augustus heeft Henk nog kunnen malen. Door de regen en het zomerpeil stond de vijzel eindelijk eens in het water. Henk kon er nog enthousiast over vertellen. Nu maar hopen dat er eens een rondmaalcircuit bij de molen komt, want een poldermolen die alleen maar lucht staat te malen in nou ook niet zo als het hoort.
De molen stond er prachtig bij en is erg degelijk gebouwd. En had zelfs dubbele veldkruisen. Jammer dat een van de roeden nogal (en dan druk ik me voorzichtig uit) last heeft van roestvorming. Je kon binnenkant van de roede door alle gaten duidelijk zien. Gelukkig zit er nog genoeg stevigheid in de roeden. Naast de molen staan nog twee prachtige oude gebouwen. In één van de twee stond vroeger de diesel te ronken. Helaas is de motor niet meer aanwezig.
Henk woont op een ontzettend mooi plekje met een schitterend wijds uitzicht op de diverse polders. De molen staat dan ook in zijn achtertuin. Dit was voor hem dan ook de reden om molenaar te worden.
Na een rondleiding door de molen ben ik maar weer snel naar Siddeburen vertrokken om in ieder geval nog een deel van de wedstrijden te kunnen volgen. De foto's van mijn bezoek aan Henk "zijn" molen staan op: www.mijnalbum.nl/Album=3BYIZXBL
Tegen half vijf weer terug in Meppel, snel mijn oude molenpakkie deftig aangetrokken en naar ons juweeltje gefietst. Eerst nog even een fotootje gemaakt van molen "De Vlijt" die prachtig in het zonnetje stond te draaien. Daarna naar "De Weert". Natuurlijk had men een weer uit de hand gelopen koffiepauze. Albert Kreulen had ook nog een drukke standswandeling (als gids) achter de druk en kwam tot rust bij het lezen van zijn lijfblad "De Schuttevaer" (zie foto's).
Verder waren aanwezig: Bertel Zomer, Marten de Jong, Albert van der Werf en Aalt Mulder. Aalt gaat, samen met drie andere Drentse molenaars, donderdag voor het landelijk examen op molen "De Zwaluw" te Hoogeveen. Tegen zessen waren Bertel en ik nog overgebleven. De molen stond al een tijdje stil. De wind liet het afweten. Daarom maar afgezeild. Het gevlucht ziet er ongelooflijk goor uit door al dat geschijt van de spreeuwen. Allerlei bonte kleuren bederven onze mooie "De Weert" kleuren. Rond de kap waren ook nog hele wolken kleine vliegjes. Wat ze daar te zoeken hebben is me nog steeds niet duidelijk, maar het zal wel gezellig zijn aangezien het om duizenden piepkleine vliegjes gaat (zie foto's). Tegen zevenen naar huis gefietst. De omzet bedroeg € 52,-
Mijn buurman Cor heeft vandaag met zijn nieuwe camera ook nog een foto van onze molen gemaakt en ons juweeltje staat er weer als vanouds op (zie foto).
Kees Vanger

Zaterdag 30 september - vervolg
Vandaag om 10.00 uur op de molen. Ik zou vandaag twee nichtjes van m'n opa uit Canada op bezoek krijgen. Eenmaal bij de molen aangekomen zag ik dat de vlag precies van de andere kant kwam. 180 graden kruien, het zweet brak mij al uit, terwijl ik de deur nog niet eens los had... Molen dus maar goed in het vet gezet. Na een kwartiertje kruien ben ik aangekomen op mijn eindbestemming (180 graden rond). De molen heb ik vol in de zeilen gelegd. Echt veel wind stond er vandaag weer niet. Het is de afgelopen tijd al prut met de wind. Het is al wel 3 maanden geleden dat we lekker op zaterdag konden malen. Dus het wordt weer eens tijd!
Ondertussen waren de Canadese nichtjes ook gearriveerd, deze van alles uitgelegd. Graag had ik hen het malen laten zien maar dat zat er vandaag niet in. De wind was erg onregelmatig en kwam uit een beroerde hoek (Zuid), de molen stond dus meer stil dan dat hij draaide.
Opa is 27 september jarig geweest en heeft getrakteerd en wel op vis! Samen met Bertus naar de markt gereden en daar 1.5 kg kibbeling gekocht. Dit ging er goed in, Opa bedankt! Maar ja, er was ook nog werk aan de winkel er moest 500 kg geplette tarwe naar boven geluid worden. En dat zonder wind, dus hebben we het grotendeels op hand kracht moeten doen.
Albert was ook net weer terug. Hij had vandaag van 14.15 tot 16.00 uur een stadswandeling door Meppel, ik ben er ook nog even tussen uitgeweest voor wat zaken. In die tussentijd had Opa de touwtjes in handen. Kees kwam om 16.30 uur nog aanzetten. 's Avonds om 19.00 uur de molen afgezeild. Hij stond toen al een paar uurtjes stil. Het zag er ook al niet meer naar uit dat hij vandaag nog zou draaien.
Aalt Mulder heeft aankomende donderdag examen en dit gaat hij halen. Wij wensen hem veel succes toe!
Bertel Zomer

 
OKTOBER 2006

 

Woensdag 4 oktober 2006
Albert van der Werf en Bertel Zomer hebben de hoepel rond de kruiring verwijderd en naar beneden gehaald. Jan de Vries gaat er spanschroeven op lassen waardoor we de hoepel weer beter kunnen aanspannen. Doordat het hout van de kruiring nogal gekrompen was lukte het niet meer om de wiggen van de verbindingen nog aan te slaan om de hoepel strakker rond de kruiring te zetten. Er zat zo langzamerhand veel te veel speling op.
Bertel Zomer

Donderdag 5 oktober 2006
Het volgende bericht op het prikbord gezet:
GESLAAGD!
Vandaag zijn drie molenaars uit Drenthe geslaagd voor het landelijk examen nl. Menno Brouwer, Aalt Mulder en Henk Hiddink.
Van harte gefeliciteerd.
Het examen werd afgenomen op de molen van molenaar Hans Valkenhoff oftewel korenmolen "De Zwaluw" te Hoogeveen.
De oogst voor 2006 in totaal 7 fanatieke en gemotiveerde Drentse molenaars erbij. (en ook nog één echte Overijselenaar! (Herman Rozemuller dus!) Zo wordt het nog mooier in Drenthe! (en Overijssel).
Menno Brouwer gaat draaien op "De Sterrenberg" te Nijeveen.
Aalt Mulder op "De Zwaluw" te Hoogeveen.
Henk Hiddink o.a op "De Arend" te Coevorden en molen "De Hoop te Wachtum.
Helaas is één leerling gezakt.
Moi.

Donderdagavond 5 oktober 2006
's Avonds besteld bij Jannes Winter 400 kg St. Janstarwe.
Bij Hans Valkenhof ook nog 50 kg kruidkoekmix
Kees Vanger

Vrijdag 6 oktober 2006
De hoepel is weer terug geplaatst. Jan de Vries heeft het geheel op een fantastische en stevige manier in elkaar gezet. We kunnen eindelijk m.b.v. de hoepel weer kracht uitoefenen op de kruiring. Vakwerk!! Zou het kruien nu veel vlotter gaan?
Bertel Zomer

Zaterdag 7 oktober 2006
Tegen 11.30 uur al op de molen. Wel even de visboer opgezocht en samen met Bertel op ons gemak drie overheerlijke lekkerbekjes weggewerkt. Bertel was deze keer nog vroeger op de molen en met een erg stevige (…………ja Bertel) zeilvoering draaide de molen lustig en erg vlot zijn (haar?) rondjes. Zo nu en dan kneep hij er dan ook tussen uit, maar het was in ieder geval een prachtig gezicht zo'n venijnig draaiende molen. Er stond dan ook een stevige zuidwesten bries met flink wat uitschieters. De buien, die vanmorgen dan ook flink te keer gingen, waren in de loop van de middag wat afgenomen. Toch maar gezwicht op één roede naar een hoge lijn. De andere roede was bedekt met twee lange halven.
Snel de kaar gevuld met 120 kg St. Janstarwe en de steen snel bijgezet. Heerlijk we konden eindelijk weer eens voluit malen op een zaterdagmiddag. Wat een luxe! In totaal vanmiddag bijna 200 kg gemalen. "De Weert" was eindelijk weer eens een productiemolen. Zo zien we het graag. Echt een levend monument!
Ondertussen ook nog ontzettend veel bezoek gehand. Veel klanten en erg veel drukte. Albert Kreulen, Albert van der Werf, Marten de Jong, Aalt Mulder, Gerard Voogd, Ger Kerkhoven, Abel de Boer, Menno Brouwer kwamen al vlot op de zingende stenen af. Wat een actie! Ondertussen kwam Jannes Winter onze tarwe leverancier ook nog langs met 400 kg tarwe. Aalt en Bertel hadden de partij tarwe binnen no time naar boven geluid. Luien gaat vlot met een pittig draaiende molen. We hebben weer meer dan een ton tarwe op voorraad liggen. We kunnen er dus weer even tegen.
Germ Geersing, molenaar te Norg, ook nog even gezien, maar door de chaotische drukte helaas bijna niet met hem gesproken. Tegen vieren werd het wat rustiger en konden we genieten van het gebak van de pas geslaagde molenaar Aalt Mulder. Menno Brouwer ook pas geslaagd, deelde natuurlijk mee in de feestvreugde. De koffiepauze liep dus weer eens uit. Erg sfeervol trouwens zo'n grote ploeg en dat willen we graag zo houden!
Bertel en ik zijn, toen iedereen zo tegen half zes de deur uit ging, nog even doorgegaan met opruimen. Wat de molen zag er nogal meelderig en bestoven uit! Al met al is het toch nog een latertje geworden. Tegen 19.30 uur thuis.
De omzet van vandaag was € 120,- Eindstand 1.455.190
Kees Vanger

Zaterdag 14 oktober 2006
Bertel was tegen half elf al op de molen. Hij mocht voor de verandering weer eens 180 graden kruien. Gelukkig gleed ons voeghoutenkruiwerk lekker soepeltjes en hebben we Bertel (onze opperkruier) niet eens horen mopperen. De wind was oost en viel al met al best mee. De zeilvoering was weer eens vier volle! Er kon gelukkig weer gemalen worden. We waren vanmiddag met zijn vieren en na de koffiepauze snel alles klaargemaakt om onze voorraad nog verder aan te vullen. Ondanks de stevige meelvoorraad van die we vorige week bij elkaar gemalen hebben, zijn we toch maar verder gegaan met malen. De meelverkoop verliep dan ook erg goed vanmiddag. Het meel liep bij wijze van spreken de molen uit. De grote klanten zijn weer terug! Sommigen gingen beladen met 40 kg meel de molen uit. Al met al vandaag weer 150 kg gemalen. Verder de molen flink opgeruimd en de winkelvoorraad eens goed aangevuld. Het kleinste winkeltje van Meppel staat weer propvol. Toen het tegen half zes weer erg rustig op de molen werd, zijn Bertel en ik nog maar even doorgegaan. We wilden weer eens in het donker draaien en malen. Met pijn en veel moeite toch aan het eind van de dag nog 50 kg Duitse tarwe (geplette) kunnen malen. De wind werkte niet echt mee en nam helaas af.
Tegen acht uur de vang en dan ook maar opgegooid en de molen "naar bedde" gebracht en met het gevlucht op het oosten laten staan. Al met al is het toch nog een lange dag geworden met veel omwentelingen. In totaal hebben we dit jaar al 210.000 omwentelingen gemaakt.
Aanwezig vandaag: Bertel, Bertus, Albert Kreulen en Kees Vanger.
Omzet € 105,-
Afgelopen week bij Scheltinga Verpakkingen te Steenwijk 1000 plastic doosjes/dekseltjes voor gluten en gist en 30 kg meelzakken opgehaald. We kunnen er weer even tegen! Volgende week worden de zakken naar het Grafisch Museum gebracht om de papieren zakken aldaar op allerlei ouderwetse machines te laten bedrukken. Het Grafisch Museum bedrukt zo langzamerhand alle zakken voor de molens uit de regio. Erg handig.
Kees Vanger

Zaterdag 21 oktober 2006
Bertel was me weer voor. De molen draaide al om 11.30 uur. Bertel mocht de molen nu weer 180 graden terugkruien naar het westen. We hebben de molen (bewust) weer eens een week op het oosten laten staan. Hierdoor wordt het achtkant aan de oostkant ook eens belast! Zo vaak komt de wind niet uit deze hoek. Er stond een mooie en stevige westenwind. De zeilvoering was vier volle, waardoor de molen lekker pittig ronddraaide.
Er hoefde vanmiddag niet gemalen te worden, aangezien we een mooie voorraad meel in de molen hebben staan. Verder was het een vrij rustige middag. Ook de verkoop viel tegen. Slechts € 27,50
We zijn doorgegaan tot 17.30 uur. Aanwezig: Bertel, Albert Kreulen (een deel van de middag) en Bertus. Nu maar hopen dat de molenmakers volgende week woensdag komen. Ondertussen al wel veel troep weggehaald van onze betonnen "tafelement". De trappen worden o.a. deels verplaatst om het voor de bezoekers van onze molen veiliger te maken. Plannen waar we al jaren mee rondlopen, dus dat mag nu wel eens!
Kees Vanger

Dinsdagavond 24 oktober 2006
's Middags om 17. 00 uur begonnen. Er stond een prachtige wind en ik kreeg de kriebels dus... inderdaad de molen draaide 10 minuten later. Het kruien gaat nu (door onze verbeterde hoepel rond de kruiring?) echt fantastisch. Zonder zeilen draaide de molen lekker pittig. Tijdens het draaien lekker met hout aan het prutsen gegaan en ook nog een nieuwe handgreep gemaakt om wat veiliger uit de kap naar de steile trap te kunnen klimmen. Vorig jaar heb ik al eens een flinke schuiver gemaakt en kon ik me gelukkig net op het laatste moment nog vastpakken, anders was ik waarschijnlijk twee trappen naar beneden gekieperd. Ik moet er niet aan denken. De handgreep stevig met vier erg lange houtvretten in een hondsoor bij het trapgat vastgezet.
Tegen acht uur nam de wind nogal af en na wat gesukkel stond hij een kwartier geheel stil. De molen daarom maar om 20.30 uur vastgelegd en naar huis gegaan.
Kees Vanger

Vrijdagmiddag 27 oktober 2006
Gedraaid van 12.00 uur tot 15.00 uur. Vanmiddag een tweetal wervels (krabbetjes in't Drents) gemaakt. Leuk werk! De molen ondertussen gezellig laten draaien met twee volle zeilen. De wind was erg wisselend en varieerde van windkracht 0 tot 4. Het was maar goed dat de molen draaide want de kraaien (kauwtjes?) bleven maar rond de molen hangen. De molen stond nog maar net stil of daar kwamen weer hele groepen genieten van het uitzicht vanaf de wieken. Ondertussen hebben ze het gevlucht al bijna voorzien van een ander kleurtje. Nog niet zo erg, want bij een fikse regenbui is het ook zo weer weg. Wat veel erger is dat ze veel schade aanrichten door vele rietstengels uit de kap te trekken. We zoeken nog naar een afdoende oplossing! De molenmakers helaas deze week niet gezien. Beste mensen die molenmakers, maar vaststaande afspraken maken blijft niet hun sterkste kan te zien. De nieuwe afspraak is dat ze op 6 november bij ons op de molen komen. Als ze dan niet komen, dan bestaat er een grote kans dat de opdracht naar iemand anders gaat.
Kees Vanger

Zaterdag 28 oktober 2006
Vandaag om 11.30 uur al op de molen. Samen met mijn neefje Merten (9 jaar) in de kap alles eerst eens flink in de reuzel gezet. Hierna nog even gekruid. Geen probleem. Tjonge wat kruit de molen ongelooflijk licht! Hierna onze hele textielhandel uitgevouwd en dus gedraaid met vier volle. De wind trok gelukkig in de middag wat aan. Samen met Bertel één zeil wat hoger gehangen. De litsen pasten niet echt goed meer. Nu alles weer op de juiste plaats hangt hoeven we helemaal niet meer tijdens het opzeilen omhoog te klimmen. Handig en het gaat nog veel vlotter ook! Verder niet zo veel gedaan vandaag. Aanwezig: Bertel, Merten, Kees, Albert Kreulen, Albert van der Werf, Bertus en Marten de Jong. Gedraaid van 11.30 uur tot 18.30 uur. Omzet: € 60,- Eindstand: 1.465.100 Aantal omwentelingen dit jaar: 216.000
PS. Bertel was, ja echt waar, op de fiets. We wisten niet wat we zagen. Een mooie en nieuwe fiets ook nog (zie foto). Hoe lang zal hij dit volhouden?????
Kees Vanger
 
NOVEMBER 2006

 

Woensdag 4 november 2006
Op de woensdagmiddag 2 uurtjes gedraaid. Helaas stond er weinig wind. West 2. Niet zoveel omwentelingen gemaakt.
Bertel Zomer

Zaterdag 4 november 2006
Rond één uur was een ieder al op de molen. Nadat we wat klusjes gedaan hebben, zijn we maar snel gaan malen. In totaal 150 kg gemalen. We hebben weer een mooie voorraad. Nou dat mag ook wel, want de verkopen trekken gelukkig weer aan. Bovendien moet er weer ergens een broodbakmachine in de aanbieding zijn, want we zien weer erg veel nieuwe klanten. Ze weten steeds beter de weg naar de molen te vinden. Houden zo.
Een aantal durft nog steeds niet naar boven te gaan waar wij het winkeltje hebben. De trappen vinden ze te link en te stijl. Nou daar wordt de komende weken door de molenmaker iets aan gedaan. We wachten er al heel lang op, maar… hij komt… hij komt… hij komt die…?
De hele ploeg was vanmiddag weer aanwezig. Een lekkere gezellige en sfeervolle club. Tegen 19.00 uur afgezeild en de molen ingepakt.
Kees Vanger

Zaterdag 11 november 2006
Bertel was om 11.30 uur al begonnen. Er stond een stevige bries. Lekker molenweer dus! Vier volle zeilen zorgden ervoor dat de molen nogal pittig draaide. De wind was west. Kracht 4 tot 5.
Aangezien het tussen één en twee uur nogal druk was op de molen kwamen we niet aan het malen toe. Personeel zat! Albert Kreulen, Bertel en Kees Vanger, de drie vaste molenaars van De Weert waren aanwezig. Verder nog: Aalt Mulder ook al een gediplomeerde molenaar. Marten de Jong molenaar in wording. Verder kwam Herman Rozemuller, ook al een gediplomeerd molenaar, nog langs. Hij draait op de Westermolen te Dalfsen. Onze vaste medewerker Bertus van Dijk was er ook. Verder nog wat vaste "koffiehalers". Kortom tijdens de koffiepauze zaten we met zijn tienen in de vergaderruimte. Ik was dan ook een vermogen kwijt aan de traktatie i.v.m. mijn verjaardag van afgelopen week. Tegen drieën begonnen met malen. Het ging er nogal stevige aan toe. Binnen een mum van tijd dan ook 120 kg tarwe gemalen. Hierna de molen uitgeruimd, omdat komende week de boktorbestrijders weer aan de slag gaan om die ellendige beestjes nou eindelijk eens de genadeslag toe te brengen. De hele zooi naar beneden geluid. De hele winkelvoorraad in dozen gedaan en ook nog eens 700 kg tarwe laten zakken. Bertel en ik zijn hierna met zijn tweeën verder gegaan. De hele steenkuip losgemaakt, want ook hier in het nieuwe hout heeft onze knager zich al gevestigd.
De wind nam nogal toe. Toch nog even doorgezet met opruimen. Te lang doorgegaan? Tegen 19.00 uur zagen we lichtflitsen in de verte. Snel naar de vang gelopen. De molen liep tegen de 80 enden. Misschien wel meer. Het zag er in ieder geval in het donker erg indrukwekkend uit. Zo nu en dan kneep de molen er behoorlijk tussenuit. Beangstigend zelfs! Bij het vangen daarom maar op een zgn. zaam in de wind gewacht. Nou die kwam dus echt niet! De wind nam alleen nog maar meer toe. De vang er na enige minuten wachten toch maar opgegooid. Tjonge jonge, het leek wel of de molen zich er niets van aan trok. Het lukte niet!!!! Er kwam dan ook een enorme windvlaag opzetten. De vang maar weer gelicht. Mijn hart ging nogal tekeer. Erg spannend. Ik zat al voorzichtig te denken aan "zwichten met de staart". Gelukkig kreeg ik bij een tweede poging de molen wel stil al was het met pijn en moeite! Ontzettend… wat een krachten komen er dan vrij bij zo'n stevig toenemende wind en een te zware zeilvoering en een te snel draaiende molen. Hierna snel de molen ingepakt en stevig verankerd.
Ondertussen heeft Bertel de molenaar van "De Wieker Meulen" nog even op de hoogte gebracht van de snel naderende onweersbui. Toen ik naar huis fietste hing de onweersbui al vervaarlijk boven Meppel. Ik had dan ook geen minuut later thuis moeten komen, want dan was ik kleddernat het huis binnen gestapt. Het leek wel een klein orkaantje, dat los kwam tijdens de hevige onweersbui. Maar goed dat we de molen extra stevig vastgezet hebben. Een enerverende, drukke en boeiende dag. Vandaag maar liefst 6000 omwentelingen gemaakt.
Kees Vanger

Dinsdag 16 november 2006
Ik was 's morgens om 9 uur al op de molen aanwezig. Een kwartiertje later draaide de molen al. Om 11.00 uur weer afgezeild, want ik moest even weg. Toen ik weg ging hadden de molenmakers van Bertus Dijkstra uit Sloten de eerste trap er al uit gehaald en de nieuwe er ook alweer ingezet. Dat ging erg snel. Om twee uur was ik weer op de molen. Twee volle er snel voorgelegd en gaan met die banaan! De wind was zuid 3/4.
Gisteren had ik al een diep gat gegraven vlak bij de molen. Hierin komt het betonblok waarop onze nieuwe lantaarn zal worden geplaatst. Bouwbedrijf Zwikker, die erg behulpzaam waren, heeft het betonblok voor ons gegoten. Vanmorgen hebben ze met een speciaal kraantje het blok beton bij de molen geplaatst. De betonnen voet woog maar liefst 280 kg. Dat was dus niet met de hand te versjouwen. Vandaag is de mooie nieuwe lantaarn geplaatst en zijn de elektriciteit kabels aangelegd. Wanneer de buitenverlichting van de molen gaat branden gaat onze antieke lantaarn ook branden. Om half zes de molen afgezeild.
Bertel Zomer

Zaterdag 18 november 2006
Bertel had rond 12 uur de molen al versierd. De Sint komt weer eens in Meppel aan. De molen draaide lekker rond. De wind was west. Kracht 3. Helaas draaide molen "De Vlijt" niet. Jammer want met zoveel mensen rond de grachten hoort de dichtst bijzijnde molen eigenlijk wel te draaien. Jammer dat Arco geen collega molenaars heeft ingeschakeld om het van hem over te nemen! (hij zat in Duitsland).
Bij ons op de molen liep toch genoeg personeel rond. Het was een erg rommelige middag. Aangezien de molenbouwers nog niet klaar waren met de nieuwe trappen, hebben we de gehele winkelvoorraad maar naar de begane grond gebracht. Je kon slechts via een ladder door het luiluik naar boven. Dat wilden we onze klanten niet aandoen. Bovendien was het nogal link! De koffiepauze dan ook maar beneden gehouden (zie foto).
Aalt Mulder en Bertel Zomer (die weer eens niet naar de binnenkomst van de Sint durfde te kijken) hebben de schappen van onze winkel verplaatst naar de andere kant van de meelzolder.
De gehele voorraad meel, zakken, meelscheppen etc. ligt nu i.v.m. de boktorbestrijding in de vergaderruimte (zie foto's). De klanten bleven komen dus het bleef improviseren. Al met al nog voor € 65,- verkocht.
Verder is er afgelopen week een schitterende lantaarn (uit de antiekfabriek) geplaatst in de tuin voor de molen. Het staat schitterend. Een aanwinst. Eindstand: 1.483.864
Aanwezig vandaag: Bertus, Bertel, Gerard, Aalt, Kees en beide Alberten. Molenaar Abel de Boer van de molen uit Havelte heeft zijn nieuwe oogst tarwe laten zien. We gaan het zo spoedig mogelijk uitproberen. Verder heeft Abel nog meel gebuild. Tegen 18.30 uur de molen afgezeild en de vlaggetjes verwijderd.
Afgelopen week begonnen met het verzamelen van allemaal foto's van molenbaarden. Na een oproep op het molenaars prikbord een hele stroom foto's ontvangen. Vooral de medewerking van Harmannus Noot was fantastisch. Van hem erg veel foto's ontvangen. Mijn computer liep soms zelfs finaal vast, wanneer ik niet op tijd de klep van mijn mailpostbus opende. In totaal heb ik al rond de 280 foto's van molenbaarden ingevoegd in powerpoint. Een aantal (nou ja bijna 100) staan hier.
Kees Vanger

Meppel, zaterdag 18 november 2006:
bijdrage voor het logboek van Bertus van Dijk.

"Vanmiddag weer naar de molen!," bedenk ik me. "Hoe lang kom ik daar nu al?", vraag ik mezelf tegelijkertijd af.
Mijn kleindochter Tatum is geboren op 31-5-2003. Mijn vrouw en ik waren die nacht ervoor de hele tijd druk geweest met dat gedoe. Eerst dat telefoontje dat de kleine er nu wel spoedig zou zijn, dan snel naar het ziekenhuis in Zwolle, wachten en nog eens wachten tot het bericht kwam dat we voor de tweede keer opa en oma waren. Zenuwslopend allemaal en we hadden na mijn herseninfarct van oktober 1995 al zoveel te verwerken gehad. Beiden waren we dan ook bekaf toen we weer thuis kwamen.
Om wat afleiding te zoeken, ging ik een eindje rijden met m'n scootmobiel. Op weg naar de tennisbaan kwam ik langs molen De Weert. Daar stond oud-collega en ex-tennismaatje Albert Kreulen, die daar vrijwilliger bleek te zijn. Met zijn hulp lukte het op de stelling te komen. Een hele toestand die steile trap op met mijn linkszijdige verlamming, maar wat mooi was het en dat na zo'n nacht. Albert regelde op mijn verzoek dat ik daar als vrijwilliger wat kon helpen.
Het beklimmen van die trap is sinds die dag aanzienlijk makkelijker geworden. Besmet raken met het molenvirus heeft beslist positieve kanten. Een klein wereldje bovendien. Iedereen kent iedereen en overal word je hartelijk ontvangen, ontdekten we deze zomer, o.a. in houtzaagmolen de Rat in IJst en in de Swaechster molen bij Langweer. Je hoeft de naam Kees Vanger maar te laten vallen of je moet verplicht gaan zitten en allerlei loftuitingen aanhoren. Jammer en onbegrijpelijk dat zo'n gemotiveerde opleider zo in zijn streven het cursusmateriaal te vervolmaken, gedwarsboomd wordt door een zogenaamde andere liefhebber.
Bertus van Dijk (ruim 3 jaar op de molen dus en nooit met tegenzin).
- - - - - - - - - - - - - - -

Computeren:
Naast mijn molenhobby mag ik ook erg graag lekker klooien op de computer. Spelletjes boeien me echt niet! Fanatiek stoeien met Powerpoint of andere programma's, daar heb ik mijn hart aan verpand. Foto's maken/bewerken, verzamelen en invoegen. Heerlijk werk. Hoofdtelefoon op en lekker aan de slag. Op de één of andere manier komt er nooit een eind aan. Elke keer bedenk ik wel weer iets nieuws. Het komt vanzelf en voor je het weet ben je weer een hele poos met een bepaald onderwerp bezig. HEERLIJK!
Afgelopen week ontdekte ik via een scheepvaartwebsite, die ik dagelijks meerdere malen bezoek wegens mijn nogal grote interesse voor scheepvaart, (zie site) dat er een mooie internetsite is van een van mijn favoriete popgroepen nl. PINK FLOYD. Tijdloze muziek waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Een overzicht van al hun werk/muziek kun je beluisteren op hun site. Het geheel aangevuld met werkelijk schitterende filmpjes. Echt de moeite waard wanneer je tenminste van hun muziek houdt.
Je kunt het bekijken en beluisteren op: www.pinkfloyd.co.uk/echoes/
Kees Vanger

DE VRIJWILLIGERS OP DE MOLEN
Vorig jaar heb ik een powerpointpresentatie gemaakt die we tijdens een nieuwjaarsreceptie aan alle vrijwilligers van stichting molen De Weert te Meppel hebben laten zien. Een voorstelling met computer en beamer dus! De vrijwilligers die ervoor zorgen dat een molen letterlijk en figuurlijk goed blijft draaien staan hierbij centraal.
Via via ontdekte ik dat je m.b.v. het programma RAPIDSHARE dergelijke programma's ook online kan laten zien. Zelfs grote bestanden zijn op deze manier te bekijken (tot 100 Mb).
Het laden van de powerpointpresentatie (85MB) duurt ongeveer 10 minuten.
In het begin was het wel even zoeken hoe je het onderdeel kunt downloaden (gratis) maar uiteindelijk is het me toch gelukt. Van molenaar Bob Poppen, molenaar van de molen met de fantastische naam "De Liefde" gaf me een tip hoe ik de ppt. bestanden kon comprimeren. Handig! Zo kunnen zelfs de grote bestanden de deur uit (Rapidshare heeft een maximum up-load van 100 MB).
Misschien ook handig voor andere molenaars om de wat grotere bestanden te delen met anderen!
Een aantal "prikkers" van het forum molenprikbord hadden moeite om via Rapidshare de bestanden binnen te krijgen.
Hieronder volgt een kleine handleiding:

HOE WERKT RAPIDSHARE?
Klik op de link. Je komt dan in het programma RAPIDSHARE.
Halverwege de pagina staat:
You want to download ...........................…….ppt
selecteer alleen deze regel (dus… zwart maken).
Hierna ga je naar beneden op de pagina (select your download) rechtsonder daar staat in een schema FREE. klik hierop!
Dan kom je op een nieuwe pagina.
Dan gaat er een teller lopen (plm 50 sec) (zie hieronder)
Download-Ticket reserved. Please wait ….. seconds.
Avoid the need for download-tickets by using a PREMIUM-Account. (niet doen
dit kost poen!)! Type de drie gekleurde letters (of getallen) over (let op hoofdletters)
ZIE HIERONDER
NO primium-user. Please enter (letters) here (vakje) download from level
(druk hierop) en dan kun je het programma uitvoeren of opslaan. (Het duurt enige minuten voordat het hele bestand binnen is).
Wanneer je deze volgorde aanhoudt moet het goed komen.

Je kunt de volgende powerpoint-presentaties bekijken:
 
> VRIJWILLIGERS OP DE MOLEN  [kijk hier]

> OVER INDUSTRIEMOLENS  [kijk hier]

> OVER MAALWERKTUIGEN VAN EEN KORENMOLEN  [kijk hier]

> OVER TJASKERS  [kijk hier]

> OVER WEIDEMOLENS  [kijk hier]

> OVER DE HERBOUW VAN MOLEN DE WEERT  [kijk hier]


Donderdag 23 november 2006
De molenmakers hebben de trap vandaag verder afgemaakt. Het moet hier en daar verder nog wat afgewerkt worden, maar het ziet er prachtig mooi uit. Zo was het... en zo is het geworden (zie foto's).
De heren van de boktorbestrijding hebben alle onderdelen van de kuip weer teruggebracht. Bertel Zomer heeft m.b.v. een touw aan één van de wieken de kuipdelen één voor één omhoog gehesen. Handig. De onderdelen van de kuip, bestaande uit nog nieuw hout, zaten vol met onze vijanden nl. de boktor. Alleen de kuip op de molen behandelen bleek niet voldoende te zijn. Daarom zijn ze in hun bedrijf in een speciale gaskamer apart behandeld. Vanavond de kuip met zijn drietjes weer in elkaar gezet. De molen ook nog laten draaien, maar er was helaas erg weinig wind. Slechts weinig omwentelingen gemaakt.
Kees Vanger

Vrijdag 24 november 2006
De molen is nog een keer behandeld tegen de boktor. Vooral die onderdelen waar ze de eerste keer erg moeilijk bij konden komen met hun apparatuur is nog een keer behandeld. De molen hierna goed laten luchten.
Kees Vanger

Zaterdag 25 november 2006
Tegen één uur op de molen die alweer draaide. Zeilvoering vier volle. De molen draaide dan ook lekker stevig. De deuren stonden flink open om de luchten van de boktorbestrijders zo snel mogelijk de molen uit te jagen.
Via de splinternieuwe trappen naar boven gegaan. Nou dat was even schrikken… wat een bende. We zijn dan ook de hele middag aan het opruimen geweest (zie foto's). De hele voorraad maar weer naar boven geluid en het winkeltje weer bijgevuld. Ondertussen ging de meelverkoop gewoon door. Albert Kreulen heeft zich er vanmiddag maar voor een groot gedeelte over ontfermd. Toch nog voor € 95,- verkocht.
Onze zo nu en dan klusser Frans Boot (zie foto) is nog even langs geweest om allerhande zaken op te meten. Er moeten nogal wat onderdeeltjes verplaatst worden (van de luiken bijvoorbeeld) of aangepast worden. Frans, met de gouden handjes, is daar dan ook erg goed in.
Door al het gerommel niet aan malen toegekomen. Jammer want er stond een schitterende maalwind. We zijn nog niet klaar. Volgende week gaan we verder met het inrichten van de verplaatste winkel. Afgezeild om 19.00 uur. Eindstand: 1.487.960. Vandaag bijna 3000 omwentelingen gemaakt.
Aanwezig; Albert van der Werf, Albert Kreulen, Kees Vanger, Bertus van Dijk, Marten de Jong en Ger Kerkhoven.
Kees Vanger
 
DECEMBER 2006

 

Zaterdag 2 december 2006
Om 12 uur op de molen. Weinig wind vandaag. Dus vier volle. De wind die er was kwam uit het zuiden, dus zat ook nog achter ons windscherm genaamd "Reestoord". Vandaag wat geklust, zakjes gevuld en koffie gedronken (de anderen dan, ikke niet).
Onze handige klusser uit De Wijk nl, Frans Boot heeft weer erg mooi werk afgeleverd. Hij heeft namelijk nieuwe blokjes gemaakt voor de luiken. Prachtig werk! Kees is tegen 16.00 uur nog gekomen. Hij moest naar een tafeltenniswedstrijd van zijn zoon in Klazinaveen. Tegen 18.00 uur kwam de eigenaar van de molen van Makkum, nl Jacco Bos, nog op bezoek. Voor hem gaan we de komende tijd een bestelling van 40 kg pannenkoekmeel samenstellen en afleveren. Om half acht de molen afgezeild.
Aanwezig vandaag: Albert van der Werf, Albert Kreulen, Marten de Jong, Ger Kerkhoven, Kees Vanger en Bertel Zomer.
Bertel Zomer

Dinsdag 5 december 2006
Vandaag nog 150 kg Sint Janstarwe gemalen met een stevige zuidwesten wind. Zeilvoering 2 volle en twee halven.
Gedraaid van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Bertel Zomer

Zaterdag 9 december 2006
Maar wat eerder naar de molen gegaan. Ik had gewoon zin om de molen eindelijk weer eens op te zeilen. Ik krijg zo langzamerhand de kans niet meer en ik moet mijn vaardigheid toch wel bijhouden. Weer mis! Bertel Zomer en Albert Kreulen waren me weer eens voor. Hij draaide al toen ik de molen instapte. Langs onze schitterende en splinternieuwe trappen naar boven gegaan. Onze voorzitter Gerard Voogd is afgelopen week maar liefst drie middagen in de weer geweest om ze flink in de lijnolie te zetten. Nou dat was in ieder geval wel te ruiken. Heerlijk! Het doet me denken aan vroeger, toen ik als matroos op de wilde vaart met de kustvaarders Nomadisch, Ali, Delfborg en het prachtige koelschip de Santa Lucia ook veel met dit schitterende product moest werken.
In de vergaderruimte stonden de tafeltjes al keurig opgesteld, want vandaag zetten we "onze" laatst geslaagde molenaar Aalt Mulder (what's in a name) in het zonnetje. Hij is maar liefst bijna vier jaar bezig geweest met de opleiding. Wat mij betreft had hij nog wel langer mogen blijven studeren hoor, want Aalt zullen we straks echt gaan missen. Een aanwinst voor de Drentse molenaars! Hij zal zijn plekje echt wel vinden op een molen in of in de buurt van Hoogeveen!
De molen draaide nogal zwaar en stond zo nu en dan zelfs stil. Daar ben ik vrij allergisch voor, dus zijn Bertel en ik snel de kap ingedoken om alles eens flink in de reuzel te zetten. Na afloop heeft Bertel de vangbalk in de kap opgetild en in de duim gehangen. De molen begon direct te draaien. Na een preek mijnerzijds over veiligheid en "misschien staan er wel mensen bij het gevlucht of zit er misschien wel ééntje in een wiek" kwam de molenaar Anne Wieringa van "De Stormvogel" te Loppersum net de kap binnen. Hij vond het maar vreemd en apart dat de molen ineens ging draaien en liep naar de vang om de molenaar te spreken. Nou die zat dus in de kap! Bertel zou het nooooooit meer doen!
Na het smeren werd ik alweer geroepen om wat te regelen en ondertussen was de molen volgestroomd met (Canadese) bezoekers, klusjesmannen, bestuursleden en molenaars. Hoe hou je nog het overzicht dacht ik nog. Och gewoon rustig blijven helpt het meest.
Tegen drieën zat het op de vergaderruimte helemaal vol. Aalt en zijn vrouw Dicky waren ook al gearriveerd. Na een mooie speech van de voorzitter en een kort woordje van mij hebben we Aalt maar eens flink in de zon gezet! (zie foto's). Dat mocht ook wel eens. Hij heeft veel werk verricht bij ons op de molen en ondertussen ook nog het molenaarsvak geleerd. Aalt beloofde dat hij hier echt niet voor het laatst is. Daar houden we hem aan!
De rest van de middag nog 50 zakjes kruidkoekmix gevuld voor een goede klant en tegen zeven uur de molen afgezeild. Bertel heeft de ster maar weer in het gevlucht gehangen. Het staat schitterend.
Kees Vanger

POWERPOINTPRESENTATIES
Na maanden van voorbereiding door het verzamelen van vele foto’' en tekeningen en andere informatie heb ik alle powerpoint presentaties bijgewerkt en de vele tekeningen die in onze Basiscursus staan allemaal helaas verwijderd. Een gigantische klus en zonde van het vele werk. Deze tekeningen voor een groot deel vervangen door (ook) prachtige tekeningen van dhr J.G. Wiessner. Deze tekeningen komen uit het door hem gemaakte lesboek "De molen en zijn onderdelen".
Dhr. Wiessner, ex tekenleraar, woont nu in een bejaardencentrum in Doetinchem. Hij is 85 jaar en hij vond het een uitstekend idee om zijn tekeningen te gebruiken bij de opleiding voor nieuwe molenaars. Hij zei: "Ik heb ze gemaakt om te gebruiken voor het opleiden van nieuwe molenaars en om te laten zien hoe mooi alles in elkaar steekt. Dus gebruik ze zoveel mogelijk!" Zoiets doet je goed! Verder heb ik alle zgn. Word-bestanden die ik jaren geleden eens gemaakt heb, bewerkt en ook voorzien van andere (legale) tekeningen. De bedoeling van deze Word-leesteksten is om (bijna) alle leesstof uit de Basiscursus beknopt weer te geven. Al deze bestanden heb ik via het molenaarsprikbord beschikbaar gesteld aan molenaars in opleiding. Een groot deel is dan ook samen met "de prikkers" opgebouwd! (vooral vele foto's) De komende maanden komen deze bestanden waarschijnlijk op een speciale website te staan. Hoe het verder gaat horen jullie nog wel, maar er wordt aan gewerkt. Een deel van de lessen staan nu al op de site van de Fryske Mole. Zie: www.molenaarworden.nl/opleiding.asp?cid=214
Kees Vanger

Zaterdag 16 december 2006
Vandaag gedraaid met vier volle. Een rustig dagje met weinig wind en een slapjes draaiende molen. Veel bezoek en erg goed verkocht (maar liefst voor € 90,-). Vooral veel klanten met erg grote opdrachten wisten onze molen goed te vinden! Zelfs de vraag naar griezen neemt zienderogen toe. Sommige klanten gingen maar liefst met 70 kg aan meelproducten naar huis. De voorraad die nogal groot was slonk dan ook super snel. Wanneer het de volgende week niet waait dan hebben we een probleem. Misschien kan er komende week door Bertel of Albert op een doordeweekse dag gemalen worden. De weersvoorspellingen duiden er helaas niet op. De barometer geeft alleen maar hele hoge waarden aan.
Verder afscheid genomen van onze vaste leverancier van Hollandse tarwe genomen. Met door ons bedachte naam Sint Janstarwe, omdat het verbouwd werd door Jannes Winter (zie foto) uit Sint Jansklooster. Hij had nog een kleine voorraad thuis liggen en heeft dit vanmiddag gebracht. In totaal heeft hij de afgelopen 6 jaar 8000 kg tarwe geleverd. I.v.m zijn hoge leeftijd (zeggen zijn kinderen) en de certificering van zijn bedrijf is hij gestopt met het verbouwen van de tarwe. Jammer dat hij ermee gestopt is. Het is al met al toch nog een emotioneel afscheid geworden. Je krijgt in zes jaar toch een band met elkaar. Gelukkig hebben we voor hem een vervanger gevonden. Molenaar en agrariër Abel de Boer uit Havelte neemt de teelt van de Hollandse tarwe (ras Lavett) over.
Afgezeild tegen 19.00 uur. Bertel heeft daarna de ster maar weer eens opgehangen…
Kees Vanger

Zaterdag 23 december 2006
De molen stond alweer vroeg in de zeilen. Door kerstinkopen kwam ik pas tegen half twee op de molen. Er stond weinig wind en de molen draaide statig rond. Er is door Albert van der Werf en Frans Boot weer heel wat afgeklust op de molen. Nieuwe leuningen etc. zijn bevestigd bij de nieuwe trappen. Bertus had het vrij rustig in het winkeltje, maar heeft deze middag wel voor € 70,- verkocht. Marten de Jong was ook aanwezig en hij gaat in het voorjaar voor het proefexamen in Ommen. Elke zaterdag is hij niet alleen bij ons op de molen, maar vaak ook in Dalfsen op de Westermolen. Lange molendagen dus! Wat een motivatie. Fantastisch!
Hoewel ik vroeg naar huis wilde is het uiteindelijk toch nog een latertje geworden. Voordat de ster eindelijk eens goed hing. Deze keer voorzien van twee lange "stralen", waren we weer een uurtje verder (zie foto's). Veel link klauterwerk, maar ja zo vaak doen we dit nou ook weer niet. De buurt kan weer genieten. Tegen 19.00 uur thuis.
Kees Vanger

Donderdag 28 december 2006
Gedraaid van 13.00 uur gedraaid tot 18.00 uur. Vier volle. Afnemende zuiden wind. Frans Boot is verder gegaan met het verfraaien van de trappen. Zeilvoering vier volle.
Bertel Zomer

Zaterdag 30 december 2006
Het is Kees dan aan het eind van het jaar gelukt om als eerste op de molen (11.uur) te komen om weer eens met de zeilen te prutsen en te oefenen. Nou jammer dan, er stond meer dan genoeg wind. Dus de zeilen voorleggen was dus niet nodig! De wind was erg vlagerig en kwam uit het zuidwesten.
Albert Kreulen was druk in de weer om weer van die lekkere kniepertjes te bakken (rollegies deze keer). Ik mocht er maar één (!!!!) van opeten.
Gerard Voogd kwam ook nog aanzetten met heerlijke oliebollen. Hij had er maar liefst een kwartier voor in de rij gestaan i.v.m. de drukte.
Om 17.00 uur nog geprobeerd om te malen, maar de wind was helaas nogal afgenomen. De molen aan het eind van deze lange dag toch maar erg goed weggezet. Er is voor vannacht een weeralarm afgegeven. Deze keer de kleppen maar open gezet. Morgenavond draai ik het nieuwe jaar in.
Bertel Zomer

Zondag 31 december 2006 OUDEJAARSDAG
Ik was om 19.00 uur op de molen. Twee duikers was meer dan genoeg.
De molen draaide erg vinnig. Om 20.30 uur gezwicht naar "niks". Precies om klokslag 12 uur foto's van het vele vuurwerk boven de stad gemaakt (zie foto's). De molen draaide tijdens de jaarwisseling mooi door. Het was net als vorig jaar een schitterend gezicht vanaf de stelling. Om 4.30 uur de molen maar eens stil gezet om te gaan slapen. Ik heb heerlijk in de molen geslapen. 's Morgens om 9.00 uur de molen maar weer losgetrokken. Een ieder een goed 2007 toegewenst!!
Bertel Zomer

Beginstand 1 januari 2006 1.267.499
Eindstand 31 december 2006 1.504.227
Aantal omwentelingen in 2006: 236.728

 

HET JAAR 2006 IN FOTO'S

Januari 2006
Bij de zeilmaker (Jama-Sails).
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=XQZ4U6ZU)

Februari 2006
Bezoek aan de in desolate staat verkerende houtzaagmolen van Oberman (officieel genaamd Bouwlust/ of Koophandel en Zeevaart)
Zie fotoverslag: www.mijnalbum.nl/Album=FHJD6JXP

Februari 2006
Ongewenst bezoek op een molen in de buurt van Meppel (met windroos).
Zie de schade op: www.mijnalbum.nl/Album=SNJVFTHR

Maart 2006
Bezoek aan de molen van Makkum (bij Beilen)
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=FEUXPHA3

Maart 2006
Nieuwe (gesponsorde) zeilen.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=YYWD86ON

Maart 2006
Bezoek aan de molen van Sloten.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=WF6WZ4KM

April 2006
De Weert volop aan't werk.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=PNYLA6CN

April 2006
Excursie met hindernissen naar het Brabantse land.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=D44GOFIM

Mei 2006
Bezoek aan de bolwerksmolen te Deventer.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=ALBYAP67

Juni 2006
Grachtenfestival te Meppel. Foto's van molen "De Vlijt".
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=XFUW7LWP

Juni 2006
Bezoek aan de Cornwerder molen.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=4BLRNUAO

Juli 2006
Jaarlijkse klusdag deze keer in Makkum.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=BPWQ87H7

Juli 2006
Openingsfeest van de molen van Makkum
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=3H64ZEZV

Augustus 2006
Vakantie op Terschelling. Natuurlijk een bezoek gebracht aan De Koffiemolen te Formerum.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=XIJA8VVD

September
Bezoek gebracht aan de molen van Henk Kloepping nl. De Groote Molen te Slochteren.
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=3BYIZXBL

Na september verder weinig met molens in het algemeen bemoeid. Ook niet meer gefotografeerd etc. Zelfs gestopt met het verzorgen van de opleiding in Meppel. Dit wegens stevige motivatieproblemen ontstaan door alle gesodemieter rond het gebruik (misbruik?) van tekeningen die ik bij het maken van mijn DVD voor de molenaarsopleiding uit ons cursusboek gehaald heb!!! Daarom heb ik me maar wat meer met andere zaken bezig gehouden. Molen De Weert heeft daar gelukkig weinig last van gehad, want die mooie zaterdagmiddagen wil ik voor geen goud missen. Eind december heb ik de draad maar weer eens opgepakt!
Kees

JAAR 2006 IN FOTO'S
Zie: www.mijnalbum.nl/Album=BEQE8R7Y&edit=1