Logboek Molen de Weert 2005

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2005
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2005

Zaterdag 8 januari 2005
Een erg stormachtige dag. Het KNMI gaf zelfs een stormwaarschuwing. Toch maar naar molen "De Leyen" in Staphorst gegaan, zo vaak draait die mooie molen nou ook weer niet. Bovendien moest er weer eens geklust worden aan de molen. De staartbalk is erg verrot en de munnik en het gehele kruirad is zover naar beneden gezakt dat de grond bij het kruien flink omgeploegd wordt door de spaken van het kruirad.
De lange schoren hebben ook al niet erg veel houvast meer op de uitgeholde en rotte staartbalk. Samen met de molenaar van "De Wieker Meule" Erwin de Jonge en met veel gereedschap een klusbezoek gebracht. Het was de bedoeling om de schoren goed vast te zetten met een nieuwe en erg lange draadstang. Uiteindelijk is het helaas (nog) niet gelukt, omdat de nieuwe en toch al erg lange boor net iets aan de te korte kant was. Een volgende keer gaan we verder.
Het gehele (voeg) houten kruiwerk goed gesmeerd. Dat was geen overbodige luxe. De molen stond gelukkig goed op de wind, want kruien lukte niet meer aangezien er een vorige keer een kruipaal finaal doormidden geknakt is (daar wordt dus ook al aan gewerkt).
De molen draaide, met de steekborden eruit, lekker pittig in de stormachtige wind. Na afloop nog heerlijk gegeten in restaurant "De molenmeester". Daar zaten we dan in dit chique restaurant met onze oude en smerige en naar reuzel ruikende werkoveralls aan. Maar goed dat er geen gasten waren! Afgesproken met de eigenaars dat we in mei op een zaterdag met mooi weer nog eens terugkomen om dan met een ploeg van ongeveer 12 man met veel kwasten, ladders en gereedschap de molen eens een flinke beurt te geven!

's Middags snel naar molen "De Weert". Pas tegen half 2 op de molen. Lopend van huis naar de molen, want mijn prachtige, meer dan 50 jaar oude Gazelle fiets een klassieke oldtimer met kruisframe is afgelopen week gejat! Ik loop met "…neigingen" rond. Al meer dan 26 jaar mijn trouwe en mooie vervoermiddel. Nou ja... wie weet... misschien...
De wind gierde door de bomen en was ontzettend vlagerig. Kracht 8 of 9? De aanwezige molenaars zagen het eerst niet zo zitten om te draaien. Het gevlucht, met zijn stevige fokken, stond dan ook flink te shaken in de storm. Uiteindelijk met het gevlucht iets onder de wind hebben we het toch maar geprobeerd. De molen had er echt zin in en accelereerde in de vlagen als een formule 1 raceauto. Prachtig om te zien en te horen. De remkleppen deden hun werk fantastisch. De molen heeft dan ook een flink aantal omwentelingen gedraaid. In totaal hebben we vanmiddag 300 kg tarwe gemalen. We kunnen er weer even tegen.
Tegen zessen gestopt en dat ging deze keer lekker vlot omdat we de molen niet hoefden af te zeilen. Omzet vanmiddag € 140,- Omwentelingen plm. 3000. Aanwezig: Albert Kreulen, Bertel Zomer, Aalt Mulder, Bertus van Dijk en Kees Vanger.
Kees Vanger

Zaterdag 15 januari 2005
Tegen 12 uur is Albert Kreulen begonnen met opzeilen. De wind was zuid en nam in de loop van de middag toe tot een mooie woei.
Vandaag genoeg meel in voorraad dus er hoefde niet gemalen te worden. Tussen 2 en 3 uur bezoek gehad van veertig bezoekers uit Wit-Rusland. Albert Kreulen heeft deze bezoekers rondgeleid en een tolk vertaalde zijn uitleg. Boeiend om te zien (en te horen). Hij kan het dan ook als de beste!
Bertel Zomer kwam tegen vier uur erg tevreden de molen binnen. Met een grijns op zijn gezicht vertelde hij dat hij helaas gezakt was. Nou... we kennen hem door en door en wisten dus wel beter. ONZE BERTEL IS GESLAAGD VOOR ZIJN PROEFEXAMEN. Van harte gefeliciteerd. Ergens in de buurt van mei mag hij voor het landelijke examen. Stap nr. 1 is gezet. Ga zo door!!
Hij loopt dan ook al bijna 6 jaar elke zaterdagmiddag mee bij ons op de molen. Vandaag veel zakjes gevuld. De winkelvoorraad was dan ook weer goed geslonken. Vandaag verkocht voor €100,- Aantal omwentelingen: onbekend, want het was te donker in de kap waardoor ik de tellerstand niet goed kon aflezen.
Kees Vanger

Woensdagmiddag 19 januari 2005
Vanaf twee uur alles klaargezet voor de theorieavond. Ondertussen de molen zonder zeilen laten draaien (geen tijd voor het opzeilen van de molen) en hij liep nog mooi ook. Prachtig mooi weer trouwens. Een schitterende blauwe lucht.
Dat klaarzetten van alle apparatuur duurt over het algemeen niet zo lang. Nou deze keer dus wel! Ik ben wel anderhalf uur aan het worstelen geweest om de beamer en de laptop bij elkaar te scharrelen. Laptop weg, wachtwoord niet te vinden, systeembeheerder afwezig, veel bellen etc... zucht!!!! Dat krijg je wanneer je ergens iets leent. Na veel gezeur bij Stichting Welzijn is het uiteindelijk toch nog gelukt. Gelukkig, want zonder deze apparatuur is het wel erg moeilijk om een theorieavond te verzorgen. Daar had ik me dan ook niet op ingesteld!
De molen laten draaien en de boel klaarzetten is trouwens niet erg slim, want het trekt altijd bezoek... sorry geen tijd deze keer. …ik heb het druk... kijk maar even rond... Gelukkig was oud-collega Gerrit Beishuizen toevallig in de molen en hij heeft op een fantastische manier de bezoekers rondgeleid.
Al met al vanmiddag nog voor € 10,- verkocht. "There is no business like molenbusiness!" (penningmeester weer blij).
Tegen 16.00 uur de molen stilgezet en slechts de bliksemafleider aan het gevlucht gezet. Het was mooi weer en dan moet dat kunnen voor een paar uurtjes. Eerst even eten...
Kees Vanger

Woensdagavond 19 januari 2005 THEORIEAVOND
Tegen 17.15 uur druppelde iedereen binnen. De koffie- en theepotten stonden weer geurend klaar. Al met al 14 molenaars in opleiding en 4 geïnteresseerden maakten een mooie kring. Volle bak vandaag! Wat hebben we trouwens een prachtige (verwarmde) ruimte om dit soort avonden te organiseren!
Het onderwerp was deze keer: KRUIWERKEN. Aan de hand van heel veel mooie en overzichtelijke foto's alle kruisystemen behandeld m.b.v. een PowerPoint presentatie. Uitgebeeld op een groot speciaal beamerscherm (van 2 bij 2). Wat een mooi systeem!!! Ik wil niet meer anders!! Je kan in één avond ontzettend veel informatie op een beeldende manier laten zien. Bovendien krijg je onderling prachtige discussies naar aanleiding van de getoonde plaatjes. Aan het eind nog wat vragen met opdrachten en dan blijkt dat we niet eens tijd genoeg hebben voor de rest van de foto's met vragen etc.
Tegen 21.45 uur wil ik stoppen anders wordt het voor een aantal te laat. Abel de Boer (zo heet hij) moet 's morgens de koeien weer melken en verder moeten een aantal molenaars in opleiding ook nog een heel stuk rijden om thuis te komen. (Ommen/Aalten en nabij Duitse grens). Een boeiende en gezellige avond.

In de afgelopen twee weken hebben een drietal molenaars zich in molen "De Weert" beziggehouden met voorstellen voor een eventuele verandering van de opleiding. Bijna twee dagen lang zijn ze achter de computer aan het formuleren geweest om alles op een verantwoorde manier onder woorden te brengen. Laptop/beamer en projectiescherm waren hun werkgerei. Deze klus werd geklaard door: Jan Molenaar (uit Rijpwetering), Jan Jansen (uit Enschede) en Pieter Hofkamp (uit Heerenveen). Ik ben benieuwd wat hun voorstellen zijn. Ik hoop dat er in ieder geval wat veranderd aan de opleiding. Eind februari is er in ieder geval in onze molen overleg met de werkgroep en de leden van afdeling Drenthe.
Kees Vanger

Zaterdag 22 januari 2005
's Morgens een bezoek aan de molen van Havelte gebracht. Gelukkig weer net onder koffietijd. Het lijkt wel of ik het erom doe! Na een bakkie zijn de drie heren weer snel de kap ingedoken om de kammen van het bovenwiel met zeildoek weer goed vast te zetten (zie foto). Het is een heel oud bovenwiel en heeft slechts een voorvelg (een oud waterwiel?) met heel veel loszittende kammen en te grote kammengaten. Daar zijn ze dus nog wel een paar weken mee bezig!
Abel de Boer (molenaar in opleiding uit Havelte) loopt op molen "De Vlijt" te Diever stage om zijn theorie/praktijk wat op te krikken. Ook hij wil halverwege dit jaar examen doen. Voor het proefexamen is hij ondertussen al geslaagd.

In Meppel kwam ik weer eens te laat op de molen. Mijn auto heeft zo nu en dan startproblemen. Gelukkig heb ik 'm na veel gedoe aan de praat gekregen. Bertel Zomer (begint trouwens steeds meer op een instructeur te lijken) en Menno Brouwer, molenaar in opleiding uit Nijeveen (waar zijn luxaflexmolen staat), waren de molen al aan het opzeilen. Het eerste uur op de molen bestond alleen maar uit eerste hulp in de winkel om de klanten tevreden te stellen. Druk, druk, druk... wat 'n hobby! De schappen waren weer eens leeg en het is net alsof de klanten dat op de een of andere manier ruiken. Ze bestellen steeds datgene wat nog niet aangevuld is. Tjonge wat een actie op de molen. Na een uur buffelen was de voorraad weer aangevuld. Halverwege de middag konden we weer opnieuw beginnen... zucht! Gelukkig kwam er uit diverse hoeken hulp.
Molenaar Jerry Vondeling van molen "De Zwaluw" uit Hoogeveen en de mio'ers Herman Rozemuller van de Westermolen uit Dalfsen, Aalt Mulder en Menno Brouwer, hebben de mouwen van hun overall flink opgestroopt. Tegen het eind van de middag stond de winkel er weer goed verzorgd en gevuld bij. In totaal hebben we de 300 kg die we twee weken geleden gemalen hebben helemaal weggewerkt. Volgende week moet er alweer gemalen worden.
Ondertussen de vang bijgesteld, want hij liep weer eens aan. Verder nog wat kippengrit tussen het bovenwiel en de vang gepropt om de vang weer wat stroever te maken. Je krijgt er veel troep van in de kap, maar het werkt wel. De molen komt niet meer kreunend, trillend (verschrikkelijk... het gaat je door merg en been) en steunend tot stilstand.
Aanwezig vandaag: Bertel Zomer (tot 3 uur), Menno Brouwer, Aalt Mulder, Jerry Vondeling, Herman Rozemuller, Bertus van Dijk, Gerard Voogd, Albert van der Werf en Kees Vanger. Omzet € 105,- Aantal omwentelingen (gokje) plm. 2000. Tegen 17.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

Verslag Bertel Zomer. Zaterdag 22 januari 2005
Begonnen om 13.00 uur (nou ja... iets later dan). Er was weer eens erg weinig wind. Er liep genoeg mankracht op de molen rond vandaag nl. Jerry, Aalt, Kees, opa, Herman, Menno en Gerard. Albert Kreulen zal wel met z'n gat in de sneeuw zitten en hij zal wel niet buiten de piste gaan, want de reddingsactie bij een ongeluk moet hij voortaan wel zelf betalen (gelezen in de Telegraaf). De vang liep behoorlijk aan. Dus maar weer bezig met de rust- en rijklamp. Het ging echt om millimeterwerk. Nadat we alles goed afgesteld hadden hebben we nog wat kippengrit tussen de bandvang en het bovenwiel gestopt (de vang bromde nogal) en toen alles klaar was liep alles weer super! Gedraaid met vier volle zeilen en niet gemalen vandaag.
Bertel Zomer

Zaterdag 29 januari 2005
De beide vaste molenaars waren afwezig. Albert Kreulen staat ergens op de latten in de sneeuw en Kees Vanger was met zijn zoon naar een tafeltennistoernooi in Klazinaveen. Jerry Vondeling was vandaag de molenaar die verantwoordelijk was.
Hier volgen de verslagen van Jerry ("eerste" molenaar) en Bertel Zomer (voelt zich "eerste" molenaar).

Verslag Jerry Vondeling:
Vanmiddag tegen enen op de molen, rechtstreeks van molen "De Zaandplatte" te Ruinen. Bertel was er nog niet en dat viel me wel een beetje tegen. Toen de leerlingen er waren hebben we de molen opgezeild met vier volle zeilen. Ook molen "De Vlijt" zeilde op maar Arco Pierik zag het uiteindelijk toch niet zitten i.v.m. de zuinige wind. We zijn aan de koffie gegaan met een lekkere koek erbij van Gerard Voogd, de voorzitter van onze stichting. Ondertussen aandacht besteed aan de theorie.
Halverwege de middag kwam Erwin de Jonge van de Wieker Meule nog even langs om zijn volkorenmeel te laten builen. Tegen 17.00 uur wilden we afzeilen, maar de molen draaide nog aardig, dus nog even doorgegaan tot ongeveer 18.00 uur. In het donker afgezeild. Omzet € 75,-
Gastmolenaar Jerry Vondeling
Ps. Nog een aanvulling (door Bertel) op het bovenstaande verslag. Ik ben geen leerling, maar al een halve molenaar..!?
Bertel Zomer

Zaterdag 29 januari
Tijdens het tafeltennistoernooi van mijn zoon in Klazinaveen toch nog even een molen bezocht. De molen van Jannus Tichelaar in Erica. Toen ik aan kwam lopen was hij net met zijn leerling Dennis de molen aan het opzeilen. Het ging wat lastig want de zeilen waren ten dele vastgevroren. Uiteindelijk is het gelukt en de molen draaide nog redelijk in verhouding met de weinige wind die er stond. Jannus heeft in de loop der jaren een prachtige verzameling molenonderdelen bij elkaar gescharreld. De molen staat dan ook erg vol. Je komt er dan ook niet vandaan zonder een aantal onderdelen herkend of benoemd te hebben.
Een drietal onderdelen heb ik op de foto gezet (kijk hier), namelijk een wel erg vreemd uitgesleten belegstuk, diverse soorten neuten en een aantal kruirollen. De kleine rol is trouwens van een paltrok. De andere drie van poldermolens. Herkenbaar aan hun zwarte (roet) kleur veroorzaakt door de rook van de kachel in de bewoonde molen die via de kap naar buiten ging.
Kees Vanger
 
FEBRUARI 2005

Zaterdag 5 februari 2005
Rond 12 uur op de molen. Albert Kreulen was al aanwezig. Het was prachtig mooi weer met een strak blauwe lucht en een maalvaardige wind. I.v.m een presentatie over molens op de school van collega molenaar Jan Rossing in Staphorst heb ik een fotoreportage gemaakt van onze filmster en molenaar Albert. Het hele proces van opzeilen tot het vullen van zakken gefotografeerd. (zie foto's). In totaal bijna 40 foto's gemaakt. De buitenopnames waren prachtig omdat de luchten zo mooi waren. 's Avonds alles verwerkt in een PowerPoint presentatie. Dat was al met al nog een hele klus. Maar ja, dan heb je ook wat!
In totaal 120 kg tarwe gemalen. Het ging niet erg vlot vandaag, maar de molen liep wel constant door. Tegen half vijf liet de wind het afweten en zijn we maar gestopt. Er moest nog wel even geluid worden. In totaal 400 kg Duitse tarwe. Niet meer dan één zak tegelijk, want anders stond de molen weer stil. Luien met een traag draaiende molen is op zich al een ramp. Het schiet geen meter op. Uiteindelijk is het met pijn moeite en veel geduld toch nog gelukt! Nadat iedereen weg was de molen nog even met de stofzuiger goed schoongemaakt. Geen overbodige luxe.
Molen De Vlijt stond even verderop ook prachtig te draaien (zie foto).
Bertel Zomer en Aalt Mulder hebben vandaag in Staphorst op molen "De Leyen" gedraaid en de kuip van de maalstenen verwijderd. Tegen het eind van de middag kwamen ze nog even langs op de molen.
Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Gerard Voogd en Kees Vanger. Helaas zullen we Bertus van Dijk, ons "winkelmeisje" een hele poos moeten missen, omdat hij met zijn scootmobiel iets te hard door de bocht ging en daarna over de kop geslagen is. Hij zit nu van schouder tot vingertoppen in het gips. Lastig! Bertus, we missen je nu al! Beterschap toegewenst.
Eindstand 961.890. Omzet vandaag € 75,-
Kees Vanger

Zaterdag 5 februari molen "De Leyen" te Staphorst
Hier mijn verhaal (Bertel Zomer) over de belevenissen in Staphorst:

Vorig week samen met Aalt Mulder (zie foto) afgesproken om vandaag in Staphorst te gaan draaien.
Lekker uitslapen tot een uur of 12 en dan hup naar molen "De Weert" in Meppel waar ik samen met Aalt had afgesproken. De molen draaide al met 4 volle zeilen.
Eenmaal boven hoorde ik dat Bertus een zwaar ongeluk gehad heeft (Bertus van Dijk ons winkel meisje, die ons een boel werk uit handen neemt). Hij heeft in Steenwijk een behoorlijk ongeluk gehad waarbij hij z'n elleboog heeft verbrijzeld en z'n arm was op verscheidene plaatsen gebroken. Deze hebben ze met pennen en platen weer redelijk goed gezet. Hij baalde dan ook stevig dat hij niet meer op de molen aanwezig kon zijn. Hij is in totaal wel 3 maand uit de running... Dat is erg vervelend voor ons, en vooral voor mij, want ik kan niet rekenen, dat moet je toch wel als kasjere. Maaaaar, we vinden dit het ergste voor onze Bertus!!!!!!!!!!!!!! Dus we sturen hem allemaal een mooie kaart.
Maar toen ik het slechte nieuws had gehoord, was Aalt er ook al, op naar Staphorst. Onderweg reden we door Staphorst en zagen dat de brandweer druk bezig was om een schoorsteenbrand van een met riet gedekte boerderij te blussen. Eenmaal aangekomen bij de molen "de Leyen" eerst maar weer even inspecteren of alles nog goed was, Dat was gelukkig zo.
Nou, dan kon nu de roeketting er af en de bliksemafleider, de steen vrij en uit het werk gezet en op naar boven via dat iele trapje. Vangtouw naar buiten, as smeren want die was wel erg droog o'ja bijna vergeten de pal. Alles was klaar, even kijken waar heen moeten kruien, ZZO en hij stond bijna op het Westen, dus we moesten nog al een stukje bijna 2 velden!!
En de molen kruit niet erg licht dus dat was even echt spierballen werk....
De schoren zaten weer goed vast dus die gingen in ieder geval niet meer heen en weer (dat heb je goed gedaan Erwin).
Eenmaal het spulletje op de wind, even bekeken hoe de wind was:.... matig, dus: 4 volle. Dat gedaan de netjes er voor en draaien maar.
Het ging lekker! Ik had de borden er nog niet in maar die hebben we er later in gedaan.
Toen liep de molen toch bijna 60/70 enden, dat viel al weer mee!!!
Ondertussen kwam Erik (de eigenaar) er ook al aan. Hij zei dat hij nog een paar mooie foto's had van de molen die ik wel mocht verdelen samen met Aalt.
En als we dorst hadden moesten we maar langs komen om wat te drinken... lekker dat hebben we dus gedaan ik een Cola en Aalt een capetjino, zoiets...
Eind vorig jaar heb ik met mijn brute kracht een kruipaal dwars door de midden getrokken. Deze hebben ze nieuw laten maken. Volgende keer gaan we kruipalen in de verf zetten.
De molen draaide lekker, zo af en toe een beetje zeilslag maar dat kwam omdat hij op een hoek stond. We hadden een super biotoop. Je keek zo bijna een kilometer het land in. Nou ondertussen weer gecontroleert of de vang niet aan liep? Nee deze liep niet aan gelukkig want wat is dat een gepruts als hij niet goed loopt.
We hebben ook maar even een lijstje gemaakt voor wat we de volgende keer nodig zijn:
- Reuzel/frituurvet
- Logboek
- Kettingtakel
- Hijsbanden
- Houtfretten i.v.m. trap
- Zaklamp
Dit zijn we in ieder geval nodig! Voor volgende week zaterdag, want dan gaan Aalt en ik de steen er af halen. Vorige week hebben we de kuip er al om weg gehaald, dit was nog wel gang baar, we hadden alleen geen hamer dus hebben we alles met een kam gedaan.
Molen aan het eind van de dag weer afgezeild borden er weer uit gehaald en weer op het zuid westen terug gezet.
Moi, Groet, Bertel Zomer die over een paar maanden examen gaat doen

Donderdagavond 10 februari
Tegen half zes vertrokken met een volle auto met allerlei molenartikelen naar de school van collega-molenaar Jan Rossing in Staphorst, waar men een aantal weken gewerkt heeft aan het thema beroepen. Jan werkt op een prachtige en hele grote basisschool in Staphorst. Na even zoeken naar de hoofdingang hebben we alle spullen maar meegenomen. Jan had het beroep van molenaar uitgebeeld in zijn klas met een woud aan grote houten en kartonnen molens. Het zag er prachtig uit. Beladen met meer dan 75 kg meel en allerhande molenspullen konden we gelukkig gebruik maken van de lift. Snel alles uitgestald en de broodbakmachine gevuld met onze overheerlijke kruidkoekmix, dat bevordert de verkoop enorm!!
De leerlingen van Jan hebben de hele avond geholpen in de winkel en bij het vullen van de vele zakjes meel. Wij (Gerard, Albert en Kees) hadden het dan ook nooit met z'n drietjes gered. Het leek wel of heel Staphorst was uitgelopen om de school te bezoeken. We waren na afloop door de hele handel heen. In totaal alle 50 kg kruidkoekmix en 25 kg pannenkoekmeel verkocht. Dat scheelde in ieder geval heel wat sjouwwerk op de terugreis.
Al met al voor € 245,- verkocht. Een mooie avond.
Kees Vanger

Zaterdag 12 februari 2005
Stormachtig weer. Wind west en ruimend naar noordwest. Blote benen tegen "jagende wolkenluchten". In totaal 200 kg tarwe gemalen. Temperatuur 10 graden. Bar. 992. Niet veel bezoek vandaag.
Aanwezig Kees, Albert Kr. en Bertel.
Albert Kreulen

Zaterdag 19 februari 2005
Barometer 26 1008 Temp. 5 graden. Wind NNW 5. Zon en buien van alles wat tot hagel aan toe! Lekker gedraaid met vier volle zeilen. Later vier lange halve. Flink wat bezoek gehad en Henry Oosterveen uit De Wijk heeft nog 50 kg volkorenmeel gebuild. Aalt en Bertel zijn naar molen "De Leyen" in Staphorst. Albert Kreulen en Gerard Voogd vormden vanmiddag de uitgedunde bemanning. Gestopt om 17.15 uur.
Albert Kreulen

Maandagavond 21 februari 2005
Informatieavond over de voorstellen om de opleiding (en de examens) in de toekomst te veranderen. De presentatie en de discussie werd georganiseerd door Ada Meurs, Jan Jansen en Pieter Hofkamp. De opkomst was erg magertjes. Niet meer dan tien gildeleden waren op deze bijeenkomst afgekomen.
De commissie treedt met een drietal voorstellen naar de 11 provinciale afdelingen. De voorstellen gaan o.a. over de opleiding, de komst van een lokale molenaar en eventueel (voorstel drie) de exameneis afnemen in modules. We wachten af. De molen heeft van 19.00 uur tot 2.00 uur gedraaid.
Kees Vanger

Woensdagavond 23 februari. THEORIEAVOND.
Het onderwerp voor vanavond was molenwielen. Aan de hand van heel veel plaatjes over de diverse wielen van de molens hebben we nog een avond vullend programma kunnen brengen. De opkomst was enorm. Al met al 24 personen die nog net in de molen pasten. De avond duurde van 19.30 uur tot 21.50 uur. Deze keer ook bezoek gehad van een viertal molenaars uit Balkbrug (molen "De Star"). Het kwam goed uit dat Bert de Ruiter (vaste molenaar op de Star) ook aanwezig was, want hij kon als (ex)molenmaker ons heel wat extra informatie verschaffen over de bouw van molenwielen.
Bertel Zomer heeft de molen opgezeild, maar de wind werkte niet echt mee. Zelfs met vier volle zeilen ging het nog erg moeizaam. Afgezeild om 22.00 uur. Alle "hardware" voor de presentatie weer opgeruimd en tegen 22.30 uur zat deze drukke en erg lange dag er weer (bijna) op. Hierna nog aan het werk voor school. Je hebt soms van die dagen dat alles samen komt. Dit was zo'n dag…
Kees Vanger

Zaterdag 26 februari 2005
Toen ik rond 1 uur bij de molen aankwam werd er al druk gewerkt om de molen op te zeilen. Vier volle zeilen want er stond niet al te veel wind. Er stond een koude noordoostelijke wind. Er hoefde niet veel gekruid te worden omdat we de molen vorige week zaterdag op het oosten hebben laten staan. Dat doen we met opzet, aangezien het gevlucht over het algemeen niet zo vaak en niet zo lang op het oosten staat. Zo krijg je minder kans op eenzijdige verzakkingen. Het gewicht van het gevlucht staat gemiddeld het meest op het westen en daar krijgt het boventafelement dan ook de meeste druk. Misschien helpt het om de kap ook eens een tijdje op het oosten te laten staan. Mocht er een flinke storm komen dan zal er dus door de week gekruid moeten worden.
De laatste week krijgen we bezoek van een molenliefhebber uit Zaandam die nu een half jaar in Havelte woont. Een echte Zaankanter. Ger is zijn naam en hij heeft al op diverse molens zijn (technische) hulp aangeboden. Handig!
Het was een vrij rustige middag. Daarom hebben we de buil maar eens goed schoongemaakt en alle planken van de meelpijp verwijderd en goed schoongemaakt. Het zag er schoon en netjes uit. Toch blijft het verstandig om het geheel zo nu en dan goed schoon te maken.
Tegen half vijf nam de wind iets toe en daarom toch nog de steen even bijgezet. Het malen ging vrij moeizaam daar de wind niet erg constant was. Nog net 25 kg tarwe kunnen malen. De voorraad van de winkel (zie foto) verder aangevuld en tegen zessen gestopt.
Aanwezig: Albert Kreulen (tot 3 uur), Bertel Zomer, Ger (zijn achternaam weet ik niet) en Kees Vanger. Omzet: € 105,-
Kees Vanger
 
MAART 2005

Zaterdag 5 maart 2005
Gelukkig hadden we een sneeuwschuiver op de molen, want de stelling was compleet onbegaanbaar (zie foto's). Albert Kreulen was al begonnen om een pad op de stelling te maken. De sneeuw lag bijna 50 cm hoog. Ik kwam dan ook meer lopend dan fietsend naar de molen. Een prachtig gezicht trouwens. Bertel Zomer was alvast begonnen om de zeilen los te peuteren. Alles zat stevig vast gevroren. We zijn dan ook bijna een uur bezig geweest om de zeilen los te peuteren en om de molen op te zeilen.
Met vier volle zeilen gedraaid en konden ondertussen lekker sneeuwballen. Eindelijk, het kon weer eens. Er stond een mooie woei en we hebben al met al bijna 200 kg tarwe gemalen.
Arnoud van der Mheen, onze oud-collega molenaar die helaas naar Rolde is verhuisd, nog op bezoek gehad. Hij heeft bijna de hele middag aan de "licht" gestaan. Nou dat was 'm wel toevertrouwt.
Harmannus Noot kwam tegen vijf uur nog even wat mooie sneeuwfotootjes maken. Kon ik eindelijk ook eens zien hoe hij er in het echt uit ziet. De contacten tot nu toe verliepen alleen via e-mail.
Tegen zes uur de molen afgezeild en het gevlucht vastgezet. Deze keer met slechts één roedeketting. De andere ketting kon ik gloeiende… gloeiende… gloeiende… niet terugvinden in al die hoge sneeuwbulten. Na 10 minuten zoeken en alle sneeuw doorploegend heb ik het opgegeven!!! Dan maar even niet. Bertel (zie foto)… grrrrr!!!!!! Dat wordt vegen volgende week! Of zakjes vullen…
De molen weer op het oosten laten staan. Dat wordt al de derde week achtereen. Is wel eens goed om het achtkant op die kant ook eens te belasten.
Omzet deze week: € 70,- I.v.m de sneeuw en moeilijk te berijden wegen weinig bezoek gehad.
Kees Vanger (zie foto; gemaakt door Harmannus Noot)

Zaterdag 5 maart 2005. Impressie van oud-collega molenaar Arnoud van der Mheen. Inspectie vanuit Rolde.
Aangetroffen: een besneeuwde molen met een drietal enthousiaste vrijwilligers (waarvan één af en toe grensoverschrijdend gedrag vertoonde, wellicht vanwege naderend molenaarsexamen). Mooi windje, kracht 4-5. Noordoost. Gemalen St.Janstarwe en Duitse tarwe. Herinneringen uit vroeger tijden opgehaald (zie foto) en vooruit gekeken naar molenaarsschap ten noorden van Assen.
Beste mensen allemaal bedankt en tot ziens en verder natuurlijk van harte welkom wanneer jullie in Rolde verzeild bent geraakt.
Groet, Arnoud van der Mheen. (zie foto)

Zondag 6 maart 2005
Een bezoek gebracht aan de Wieker Meule (zie foto van Harmannus Noot). Erwin de Jonge is bijna klaar met het opknappen van zijn maalstoel. Drie jaar geleden hebben we op een zaterdagmiddag deze maalstoel met alles erop en eraan opgehaald bij molen Welgelegen in Heerenveen. Een opknappertje werd er bij verteld. Nou dat heeft Erwin geweten. Behalve de metalen onderdelen is de rest bijna geheel vernieuwd, inclusief de stenen. Het geheel ziet er fantastisch uit en maalt ook nog uitstekend. Handig zo'n mechanische maalinrichting bij weken van windstil weer. (zie foto's)
Kees Vanger

Zaterdag 12 maart 2005
De molen draaide al om 12.00 uur. Een stevige noordwesten wind. Zeilvoering vier halven. De molen liep fantastisch en had er zin in vanmiddag. Wij dus ook!
Slechts 75 kg St. Janstarwe gemalen. We hadden nog voorraad genoeg.
Jannus Winter, onze hobbyboer, uit St. Jansklooster heeft weer tarwe afgeleverd. Deze keer weer 500 kg. Wanneer hij zijn vrouw meeneemt dan levert hij drie zakken minder af! Meer kilootjes kan zijn auto niet aan! Nog een maandje en dan gaat hij weer nieuwe tarwe inzaaien. Tijdens het luien begon het sleepluiwerk te slippen en dat kwam niet alleen omdat Bertel teveel zakken in een keer naar boven wilde luien. Het lager van de luias bleek los te zitten. Daarom de molen stilgezet en (met vier man!!!!) het lager weer vastgezet. Het loopt nu weer prima.
De voorraad van de winkel weer bijgevuld. Het was druk vanmiddag. De omzet bedroeg ongeveer € 95,- Tegen 20.00 uur de molen afgezeild.
De teller staat nu op 980.000. Nog 20.000 en dan hebben we de eerste miljoen (vanaf 1999) binnen. Hoe zit het met ons feestje!
Kees Vanger

Dinsdagmiddag 15 maart 2005
Excursie van leerlingen van scholengemeenschap Stad en Esch. Flinke wind WZW 4/5. Bar. 1018. Bewolkt. Temp 10 graden. Gedraaid van 13.30 uur tot 16.15 uur.
Albert Kreulen

Dinsdagavond 15 maart 2005
Ik had nog wat schoolwerk te doen, dus lekker in alle rust alles maar in de molen afgewerkt met de deur op slot! Radio aan en een lekker bakkie koffie. Super! Ondertussen de molen van 20.00 uur tot bijna 22.00 uur laten draaien met twee lange halve. De molen liep lekker door en ondertussen kon ik mooi mijn schoolwerk afmaken.
Kees vanger

Zaterdag 19 maart 2005
Een rustige dag met erg weinig wind. De molen draaide rond half één al. De hele handel maar weer opgezeild. De molen draaide redelijk.
Veel bezoek gehad vandaag en veel koffie etc. naar binnen gewerkt. Het leek wel een vergadermiddag. De hele middag zitten kletsen met o.a. Bert van Uffelen, Bertus van Dijk, die na zijn ongeluk weer voor het eerst op de molen was en Bert Hoevenberg, onze webmaster en nog vele anderen. Pas tegen half vier de overall maar eens aangedaan. We hebben nog geprobeerd om te malen, maar dat schoot ook niet echt op. Al met al een gezellig middagje waarbij we verder vrij weinig "gepresteerd" hebben. Nou dat mag ook wel eens. Omzet vandaag € 45,- Eindstand: 982081
Molen de Vlijt stond in de vreugde i.v.m. de geboorte van een zoon bij de molenaar Arco Pierik (zie foto). Arco en Diana van harte gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst.
Kees Vanger

Woensdagmiddag 23 maart 2005
's Middags de molen laten draaien en ondertussen alles klaargezet voor de theorieavond. Weer erg lang zitten hannesen met het verkrijgen van de juiste wachtwoorden voor de laptop. Op zich een klusje van niks, maar hoe het precies bij Stichting Welzijn (de eigenaar van alle "hardware") werkt met computers is me nog steeds niet duidelijk. Elke keer gaat het mis en dan zul je altijd zien dat de systeembeheerder weer een dagje vrij heeft. Het is hem gegund hoor, maar soms… Na anderhalf uur eindelijk de boel weer voor elkaar. Zucht! De molen heeft gedraaid van 14.00 uur tot 16.30 uur. Albert van der Werf kwam nog met een verrassing: Piet Paulusma, de weerman van SBS 6, zou vanavond langs komen om opnames te maken van de theorieavond. We dachten eerst aan een 1 april grap, maar nee hij meende het serieus. Nou we zien wel!
Kees Vanger

Woensdagavond 23 maart 2005
Tegen zes uur kreeg ik een telefoontje dat de komst van Piet Paulusma helaas niet door kon gaan om reden… Weermannen zijn net zo veranderlijk als het weer! Bij de volgende theorieavond op 20 april komt hij (wel?) langs.
Tegen half acht druppelde iedereen binnen. De molen draaide erg langzaam, maar ook erg statig in het donker. Prachtig. De theorieavond ging vanavond over DE VANG. Al met al waren er 19 personen op af gekomen.
A.h.v. vele foto's alle vangtypes behandelt. De avond duurde tot plm. 21.50 uur. Hierna hebben Bertel Zomer en Aalt Mulder de molen afgezeild.
Kees Vanger


Zaterdag 26 maart 2005
Rond 12 uur al op de molen. Bertel kwam 5 minuutjes later. Snel de molen opgezeild. We hoefden niet te kruien. Nou is dat op dit moment helemaal geen probleem. Sinds we de kruivloer met een pakje frituurvet smeren (Super de Boer á € 0.39), loopt alles erg soepeltjes. Met z'n drieën duwen we de molen zelfs in een keer op de wind. Hierna samen met Bertel Zomer op de laptop mijn net afgeronde PowerPoint presentatie over de standermolen bekeken en besproken.
Via een oproep op internet op het prikbord voor molenaars en molenenthousiastelingen (www.prikpagina.nl/list.php?f=355) om foto's van een standerdmolen op te sturen, heb ik een hele lading foto's binnen gekregen. De één nog mooier dan de andere. Alles verwerkt in een PowerPoint presentatie. Afgelopen nacht rond kwart voor twee heb ik het geheel afgerond. In totaal 75 foto's geven een mooi beeld van de bouw en werking van deze prachtige molens. Helaas hebben we niet alles kunnen bekijken, want het werd druk, zeg maar erg druk, op de molen. Gelukkig liep er veel personeel rond. Aanwezig: Gerard Voogd, Albert van der Werf, Aalt Mulder, Bertel Zomer, Ger Kerkhoven, Bertus van Dijk en Kees Vanger. Ger heeft de hele meelpijp veranderd/verbeterd en goed afgedicht. We hebben niet gemalen, omdat er te weinig wind stond. We zijn weer door de hele voorraad heen. Volgende week moet er weer gemalen worden.
Werny de Koning en Erwin de Jonge van de Wieker Meule hebben ondertussen ook nog 150 kg tarwe gebuild. Kortom een gezellige drukte met veel volk. De omzet deze week was € 105,- Eindstand 987.031
Kees Vanger

Woensdagmiddag 30 maart 2005
Albert Kreulen heeft de molen om 13.00 al opgezeild. Er stond een stevige oostenwind. Met vier volle zeilen draaide de molen dan ook pittig door.
Albert heeft in z'n eentje ongeveer 130 kg tarwe gemalen. Dat ging lekker vlot.
Tegen 15.00 uur heb ik hem afgelost en de molen verder voor de prins laten draaien.
Tegen half 5 afgezeild. Eindstand: 988.883 !!
Kees Vanger
 
APRIL 2005

Zaterdag 2 april 2005
Tegen half één al op de molen. Er stond in tegenstelling tot de vrij windstille morgen, een stevige oosten wind. Bovendien was het ontzettend mooi weer.
Molenfotograaf van Steenbergen stond al bij de molen op me te wachten. Hij had al een lange reis vanuit de omgeving van Dordrecht achter de rug. In verband met onze toekomstige molenexpositie rondom de molen zou hij zijn hele fotocollectie meenemen. Nou dat hebben we geweten. En wij maar zoeken welke foto van welk molentype het beste was. Keus genoeg!!
Na anderhalf uur zijn we er uitgekomen. De molen heeft de hele tijd met twee volle en twee halven gedraaid. De witte zeilen vertonen slijtgaten, daarom maken we er maar twee halven van i.p.v. twee volle aangezien je zo minder slijtage krijgt!
Tussentijds hebben Ger, Aalt en Bertus de klanten geholpen.
Het was door het mooie weer een vrij rustige middag. Toch nog voor € 65,- verkocht. Het was maar goed dat Albert Kreulen afgelopen woensdagmiddag nog een mooi voorraadje tarwe heeft gemalen, want nu konden we lekker in de zon op de stelling zitten.
Tegen 5 uur afgezeild, want ik wilde vroeg naar huis. Het is toch nog laat geworden door onverwachts bezoek van bekenden en molenaars. Al met al een mooie dag. Aantal omwentelingen 991.923
Aanwezig: Gerard Voogd, Bert Hoevenberg, Aalt Mulder, Ger Kerkhoven, Kees Vanger, Bertus van Dijk en Bertel Zomer.
Ger en Aalt zijn halverwege de middag vertrokken naar molen "De Leyen" in Staphorst.
Kees Vanger

Zaterdag 9 april 2005
Rond 12 uur al op de molen. Geen borden buiten gezet en de deuren dichtgehouden. Normaal kom je op een zaterdagmiddag bijna niet aan klussen toe. Daarom net gedaan of ik niet op de molen was, kon ik mooi de kruivloer eens goed schoonmaken en flink smeren. Dat was dan ook hard nodig! Daar ben ik dan ook een half uurtje mee bezig geweest.
Rond half één kwam Albert Kreulen en gezamenlijk hebben we de molen gekruid van oost naar west en opgezeild. Vier volle. Dat was een stevige zeilvoering met deze vlagerige noordwesten wind, maar het kon. De lucht zag er redelijk uit. De molen draaide dan ook flink door.
Na het vullen van vele zakjes zijn we snel gaan malen. De wind zou afnemen en krimpen. We hebben al met al 75 kg tarwe gemalen. De bakker van Belt-Schutsloot bakte ondertussen heerlijke molenbroodjes en er was redelijk veel bezoek. Al met al gedraaid tot 18.00 uur.
Aanwezig vandaag; Gerard, Bert, Albert Kreulen, Bertus, Ger en Herman Rozemuller (van de Westermolen te Dalfsen) en Kees Vanger. Tegen het eind van de middag kwamen Abel de Boer en Bertel Zomer terug van hun examenmolen nl. "De Windlust" te Noordwolde, alwaar ze alvast oefenen voor hun examen op 18 mei. Omzet: € 100,-
Kees Vanger

Zaterdag 16 april 2005
Toen ik om 13.00 uur bij de molen aankwam stonden Aalt en Ger al te wachten. Bertel Zomer heeft vanmorgen nog geoefend op zijn "examenmolen" in Noordwolde. De wind was noord kracht plm. 3. Na een lekker stukje kruien hebben we in vlot tempo met z'n drietjes de molen opgezeild. Vier volle zeilen zorgden ervoor dat de molen nog redelijk draaide, maar er was te weinig wind om te kunnen malen. Jammer, want we zijn alweer redelijk door de voorraad heen. Halverwege de middag zijn Bertel en Aalt naar molen "De Vlijt" gegaan om de stormproef bij Arco Pierik, onze stormproefspecialist, nog even goed te oefenen. Ik bleef alleen over en dan zul je het altijd zien!... Ineens stond er een hele groep (Engelse) toeristen in de molen. Het was voor mijn Engels in ieder geval een hele leerzame middag.
Verder de winkelvoorraad weer goed aangevuld, want volgende week hebben we een excursie naar de Achterhoek en dan is de molen waarschijnlijk molenaarloos.
Tegen 17.00 uur al afgezeild en opgeruimd. Omzet vandaag € 60,-
Eindstand plm. 995.000
Kees Vanger

Woensdagavond 20 april 2005
Theorieavond. Tegen half acht was het al een volle bak (zie foto). In totaal 20 personen waren aanwezig. Een drietal onderdelen zijn aan bod gekomen nl. de standerdmolen, de wipmolen en een korte en duidelijke uitleg van Meint Noordhoek over enkele belangrijke onderwerpen die met de windverwachting te maken hebben (zie foto). Dit onderdeel hebben we nog snel even ingevoegd omdat een drietal mio'ers over drie weken hierover op het examen te maken krijgen. Tussentijds nog bezoek gehad van Henk Klöpping een enthousiaste mio'er uit Slochteren en een computerfanaat die liefhebbers d.m.v. zijn maalboek op de hoogte houdt van de gegeven lessen en het geleerde gedetailleerd in beeld brengt. Je kunt het maalboek vinden op: http://www.fortean.org/molenboek/
Tegen 10 uur zijn we er maar mee opgehouden, want velen hebben nog een lange terugreis voor de boeg. Na het opruimen nog met Henk gediscussieerd over de opleidingen. Gelukkig zijn er nog anderen die ook ervaren dat we tegenwoordig wel erg veel eisen aan de nieuwe mio'ers stellen. Zou er nog toekomst zijn voor een lokale molenaar? Wanneer je zo ter lande het aantal regelmatig draaiende molens in de gaten houdt, dan schrik je en mogen we er wel eens goed over nadenken hoe we er met z'n allen voor kunnen zorgen dat er weer nieuwe (jongere?) generatie molenaars bij komen. Het "stokje" moet wel doorgegeven worden. Gelukkig mogen we in zuidwest Drenthe niet mopperen over het aantal draaiende molens en het enthousiasme van de molenaars. Dat willen we graag zo houden!
Tegen half twaalf maar naar huis gegaan. Henk had nog een reis van anderhalf uur voor de boek. Een latertje!
Kees Vanger

Zaterdag 23 april 2005 - Excursie naar de Achterhoek
Tegen 8 uur stond er een groep van 16 man bij de molen. Het was prachtig mooi weer en natuurlijk... windstil. Dat windstille weer zijn we wel gewend op onze excursies. Tegen 8.05 vertrokken er vier auto's richting Achterhoek voor onze jaarlijkse excursie. Gelukkig waren er twee bestuurders met een navigatiesysteem in de auto. Dus wat de routebeschrijving hoefde ik me niet druk te maken. Ik had het al verwacht en daarom de wegenkaart maar thuis gelaten.
Tegen 9.30 uur kwamen we bij houtzaagmolen "De Agnete" in Ruurlo aan. Dhr Vaags stond ons al op te wachten. We hebben de molen van alle kanten bekeken. Er werd deze keer niet op de wind gezaagd. Een elektromotor mocht deze keer het zaagwerk aandrijven. Dat was te zien. Wat ging het (ene) zaagraam in een ongelooflijk snel tempo op en neer.
In de kap hebben we de trommelvang (of vangtrommel) eens goed bekeken, want dit systeem kom je bij ons in Drenthe niet tegen. Handig en slim bedacht. Al vind ik een uit de kap stekende wipstok wel mooier staan. Er liep een enthousiaste ploeg rond en er was erg veel te zien. Tegen half twaalf iedereen maar weer bijeengetrommeld, want we hadden tegen 12 uur een afspraak bij het molenmakersbedrijf van Vaags in Aalten. We konden mooi achter Dhr. Vaags aanrijden en na plm. 20 minuten stonden we al bij hun prachtige werkplaats. De worstenlucht kwam je tegemoet. Mevr. Vaags verwende ons dan ook met zelfgebakken worstjes, heerlijke broodjes en drinken etc. Grote klasse! Er viel veel te zien in de werkplaats en het geheel kwam erg professioneel over. Een nieuwe kap voor de molen van Laren was al in een vergevorderd stadium en een nieuwe roede van bijna 23 meter was praktisch klaar.
Onze hoffotograaf Roelof Kooiker heeft er dan ook vele plaatjes geschoten. Tegen twee uur zijn we verder gegaan naar de Venemansmolen in Winterswijk. Een prachtige molen met een maalderij ernaast die aangedreven werd door een heerlijk ruikende oude motor uit 1935. Alles en dan ook echt alles werd aangedreven door deze krachtbron.
De aandrijving geschiedde door allerlei riemen. Alles bewoog en draaide. Fantastisch om te zien en zeer zeker de moeite waard om eens te bekijken. Bovendien was er een prachtig terras (zie foto) waar sommigen niet weg te slaan waren. Het was dan ook prachtig mooi weer en het waaide zelfs (een beetje).
Tegen 4 uur nog even geïnformeerd of er nog een interessante molen in de buurt was die het bezoeken waard was. Nou dat lukte en het werd molen "De Engel" in Varseveld. Het geboortedorp van Guus Hiddink. Een prachtige molen met veel bezienswaardigheden. Er stond zelfs een oude kaapstander. Ook deze molen goed bekeken en verwonderd gekeken naar een kabel rond de kap die je aan kon spannen, waardoor de kap (met Engels kruiwerk) minder stond te "raggen". Deze kabel kon je strak zetten m.b.v. een liertje onderaan de staart. Tegen zessen afscheid genomen van de enthousiaste molenaars. Nog even een groepsfoto gemaakt (zie foto) en via de snelwegen de weg weer naar huis opgezocht. Onderweg nog even bij de Swomp lekker gegeten en rond 20.30 uur stonden we weer bij onze molen, die door Bertel Zomer heel erg mooi overhek was weggezet.
Al met al kunnen we terugzien op een mooie dag met erg interessante molens en zeer gedreven molenaars.
Afgelopen middag heeft onze molen o.l.v. Jan Rossing !!!! de miljoenste omwenteling gemaakt. Dat wordt straks een leuk feestje!
Kees Vanger

Woensdagmiddag 27 april 2005
Een mooie woei. Windkracht 4-5. Het rood-wit-blauw strak aan de vlaggenmast i.v.m. de verjaardag van Z.K.H. Alexander. We moesten wel 180 graden kruien, maar ons voeghoutenkruiwerk kruit op dit moment fantastisch. Aanwezig: Albert Kreulen en Kees Vanger. Later in de middag kwamen Albert van der Werf en Bertel Zomer ook nog.
Vier halve zeilen waren voldoende om de molen stevig te laten lopen. Onze molen maalt het best als er pittig gedraaid wordt. Nou dat ging uitstekend. Al met al 250 kg gemalen in anderhalf uur. Onze voorraad is weer op peil. Begonnen om twee uur en tegen kwart over vier weer afgezeild.
Kees Vanger
 
MEI 2005

Zaterdag 2 mei 2005
Door allerlei bezigheden wat aan de late kant op de molen. Remmelt, de bakker van Belt-Schutsloot, had al meer dan een half uur voor een dichte deur gestaan en een groep bezoekers was ook al vertrokken. Het wachten in de regen was dan ook geen pretje. Tegen half twee de molen snel opgezeild met regenpak aan en pet op. Het was akelig, grijs, nat en slecht weer, maar er stond een mooie bries en dat maakt veel goed. Vier volle zeilen, want we wilden malen. Nou dat ging weer lekker vlot. Al met al 150 kg tarwe gemalen. Weinig bezoek gehad en slecht voor 60 euri verkocht. Alvast veel zakjes gevuld, want zaterdag op molendag vieren we onze 1 miljoenste omwenteling. Elke bezoeker krijgt gratis een zakje pannenkoekmeel. Leuk voor de bezoekers, maar het moet wel gevuld worden etc. Dat is dus een hele klus.
Tegen 19.00 uur de molen afgezeild. Aantal omwentelingen 1.006.000. Aanwezig Albert Kreulen, Gerard Voogd, Bertus van Dijk en Kees Vanger.
De bestelling van Jannus Winter 450 kg St. Janstarwe is binnen, maar moet weer terug naar het depot in Emmeloord omdat het niet goed geschoond is. Er zit teveel maïs door. Dus niet naar boven luien. De tarwe wordt opgehaald!
Kees Vanger

Dinsdagmiddag 10 mei 2005
Tegen 1 uur op de molen. Ik heb nog vakantie! Albert Kreulen kwam net iets later. De molen stond al mooi op de wind. Snel de molen opgezeild. Vier volle en er stond een mooie stevige noordwestenwind met prachtige luchten en zo nu en dan een klein buitje. De molen draaide stevig en we hebben in no-time 150 kg tarwe gemalen. Zo nu en dan liep de molen tussen de 70 en 80 enden. Wel wat vlot om de malen, maar de kwaliteit van het meel bleef goed en de wind was redelijk constant. De regulateur werkte vandaag goed mee. Ondertussen veel zakjes gevuld en veel pannenkoekmix gemaakt. Het leek wel een productie molen. Prachtig. Tegen het eind van de middag de molen voor de prins laten draaien. Tegen 5 uur gestopt en opgeruimd.
Kees Vanger

Dinsdagavond 10 mei THEORIEAVOND
Voor het eerst op een dinsdagavond een theorieavond georganiseerd. Onze gastmolenaar kon niet op woensdag. De opkomst was goed. Er waren ongeveer 16 geïnteresseerden. Hans Elzenaar molenaar en molenmaker (o.a. van de Wiecher en diverse tjaskers) heeft veel uitgelegd over spinnenkoppen, tjaskers en tonmolens. Aan de hand van diverse mooie video's kregen we een goed beeld van de herbouw van de tonmolen van Paasloo. Ook het maken van nieuwe houten roeden voor de Wiecher in de Weerribben was door een amateur-filmer gedegen gefilmd. Hans was degene die de nieuwe roeden heeft gemaakt. Al met al een boeiende en leerzame avond. Na de grote vakantie gaan we weer verder met nieuwe theorieavonden. Dan krijgen we ook bezoek van een viertal molenaars in opleiding uit Hoonhorst, alwaar men alles in het werk zet om de molenromp te herbouwen tot een complete molen.
Kees Vanger

Vrijdag 13 mei 2005
Er stond een prachtige oostenwind. Ik had tijd dus al om 11 uur op de molen. Ik liep al tijden met het idee rond om de molen eens flink op te ruimen. Daar ben ik dan ook tot 16.30 uur mee bezig geweest. Ik had nog een liter lijnolie staan die ik een half jaar terug gekocht had op de oliemolen "Woldzicht" in Roderwolde. Echte rauwe lijnolie. Het is nu dus op. De gehele maalstoel, steenkraan en nog meer houtwerk in de olie gezet. Het ziet er weer prachtig uit. Nu maar hopen dat alles morgen, op molendag, goed droog is.
Ondertussen de afgekeurde 450 kg tarwe omgeruild voor nieuwe tarwe uit Emmeloord. We hebben weer voorraad! De molen heeft de hele middag met vier lange halven gedraaid. Voorspelling voor molendag een stevige oostenwind. Ik hoop dat de voorspelling uitkomt. Bertel Zomer, die vandaag 19 is geworden (van harte) is nog even met zijn nieuwe (veel te) snelle boot bij de molen geweest. Wanneer zou hij zijn eerste bekeuring krijgen?
Kees Vanger

Zaterdag 14 mei 2005. MOLENDAG
Rond 8.00 uur al op de molen. Snel de molen, die al op precies op de wind stond, opgezeild. Eerst maar met twee halven. Ik wil de buren graag te vriend houden en ben daarom maar begonnen met een relaxte zeilvoering. Toch draaide de molen nog best stevig door. Snel een kruidkoek in elkaar gefrutseld en de oven in gedouwd.
Het was prachtig mooi weer en daarom snel ons "muppets" bankje buiten neergezet. Lekker met een bak koffie buiten genieten van de rust en de zon. Een fantastische start van de dag. Al snel kwam er veel aanloop en iedereen bleef lekker buiten zitten (of staan). De koffie was niet aan te slepen. Bakker Remmelt uit Belt-Schutsloot kwam al gauw en dook direct de keuken in om zijn overheerlijke bolletjes te bakken. In totaal heeft hij deze dag rond de 70 bolletjes gebakken en ze verdwenen dan ook als sneeuw voor de zon. Heerlijk! Tegen 11 uur kwam de 9 jarige Jesse Tichelaar, onze prijswinnaar van onze websitequiz (op welke datum staat de teller op 1.000.000) met zijn broer Tim en zijn ouders opdagen. We hebben hem snel in een rode en splinternieuwe overall gehesen. Een leuk manneke en een kakelverse molenaar in de dop. Hij heeft niet alleen de prijs in ontvangst genomen (een dinerbon voor vier personen op het pannenkoekenschip) maar mocht de hele dag hulpmolenaar zijn. Hij heeft zich geen moment verveeld. Helpen bij het voorleggen van de zeilen/vangen, zakjes vullen, steen in het werk zetten en builen. Hij is dan ook lekker wit aan het eind van de dag. Zo hoort het!
Bertel Zomer en Aalt Mulder zijn naar de molen van Staphorst vertrokken en hebben daar tot het eind van de middag gedraaid. Al met al veel bezoekers ontvangen. We hebben ze niet geteld, maar het zijn er in ieder geval meer dan honderd geweest. Aangezien we de voorraad goed op peil hebben, zijn we maar griezen gaan malen. Op de een of andere manier is dat niet prettig malen, omdat meel niet lekker glijdt en constant blijft "plakken" in de schuddebak. Je moest dus constant in de buurt van de stenen blijven. Toch konden we op deze manier de bezoekers in ieder geval een malende molen laten zien. Tegen 6 uur samen met Bertel afgezeild en de boel opgeruimd. De teller staat alweer op 1.019 000 In de afgelopen drie weken dus 19.000 omwentelingen gemaakt. Omzet vandaag €130,-
Kees Vanger

Woensdag 18 mei 2005 MOLENAARSEXAMEN IN NOORDWOLDE
Bertel Zomer, Abel de Boer en Roelof van Wester zijn vandaag voor hun molenaarsexamen geslaagd. Ikzelf heb het examen van Bertel meebeleefd. De sfeer was goed en er werden veel vragen op Bertel afgevuurd. Hij wist veel en kon de vragen dan ook vlot beantwoorden (zie foto). Al met al een prima dag. Toen ik 's avonds tegen 20.00 uur de molen in de vreugde wilde zetten draaide onze Bertel al volop. De molen heeft de rest van de week dan ook veelvuldig gedraaid.
Kees Vanger

Zaterdag 21 mei 2005
Een rustige dag met veel bezoek en veel gebak. Bertus van Dijk vierde zijn verjaardag en Bertel zijn molenaarsschap. Veel felicitaties voor de jonge molenaar. Hij genoot zichtbaar van alle aandacht.
Vandaag veel bezoek gehad van ouders met jonge kids. Veel rondleidingen gedaan. De molen draaide ondertussen lekker door. Omzet € 100,- Besteld 20 kg kruidkoekmix.
Afgelopen week is Bertel erg vaak op de molen geweest, aangezien de schilders van Donker de molen weer een nieuw verflaagje gaven. Het gevlucht en de stelling waren deze keer aan de beurt. Bertel mocht zo nu en dan een andere wiek voorzetten. Hij balen, want zo kon hij niet met de molen draaien.
Kees Vanger

Woensdag 25 mei 2005. PIET PAULUSMA OP BEZOEK
's middags kreeg ik een telefoontje. Piet Paulusma zou opnames bij ons op de molen maken. Ik ging er niet direct op in omdat hij het al tweemaal heeft laten afweten. Toch maar naar de (al draaiende molen) gegaan. Tegen 19.00 uur kwam er een cameraman en even later de weerman himself. Dus toch!!!
Piet heeft in een vlot tempo diverse opnames gemaakt van de molen en de molenaars, inclusief zijn weerpraatje natuurlijk.
Na de opnames is de tape snel met een koerier ergens naar toe gebracht. Onder de koffie nog een prachtige en erg praktische weercursus gekregen. Al met al een leuk avondje (zie foto's). Enkele foto's zijn gemaakt dor Henk Kloepping die de camera op het beeldscherm gericht heeft.
Kees Vanger

Zaterdag 28 mei 2005
Het was bloedheet en er stond een prachtige aantrekkende westenwind. Weinig personeel op de molen. Bertus van Dijk en Bertel zijn nog ongeveer anderhalf uur op de molen geweest. Het was rustig en er is niet gemalen. Tegen 4 uur afgezeild. Omzet € 50,- Eindstand 1.028.800
Kees Vanger
 
JUNI 2005

Woensdag 1 juni 2005
Begonnen om 14.30 uur met vier volle zeilen. De wind was zwak, maar toch maar even proberen. Vandaag misschien 100 omwentelingen gemaakt. Arco Pierik heeft vandaag ook gedraaid met molen "De Vlijt". Je merkte vandaag wel heel erg goed dat zijn molen hoger staat en dus eerder rondgaat. Hij draaide dus sneller. Gestopt om 18.00 uur.
Bertel Zomer

Donderdag 2 juni 2005
Begonnen om 10.30 uur. De molen staat gelukkig op de wind en ik hoef dus niet te kruien. De wind was erg vlagerig en kwam uit ZZW kracht 3/5. Ik heb er maar 2 duikertjes van gemaakt. De ene keer liep de molen 70 enden en de andere keer stond hij weer bijna stil. Zo af en toe kwamen er rare en dreigende luchten over. Ik heb dus alles goed in de gaten gehouden.
De schilders zijn druk aan het werk en de molen komt er weer erg mooi uit te zien! Morgen komen ze misschien met een hoogwerker. Het is nu 12.30 uur en ik stop ermee.
Bertel Zomer

Zaterdag 11 juni 2005 Klusdag in Staphorst (zie foto's)
Vandaag hebben dertien molenaars uit de regio van Meppel molen "De Leyen" eens een flinke opknapbeurt gegeven. De eigenaar van de molen had alles ondertussen al voor ons geregeld. Diverse ladders, potten verf, kwasten etc. lagen al klaar. Ondanks de dreigende luchten zijn we 's morgens om half negen toch maar naar de molen vertrokken. Gelukkig bleef het voor een groot deel van de dag droog en konden we flink doorwerken. Met dertien man kun je dan ook erg veel werk verzetten en we liepen elkaar nog niet eens voor de voeten. Deze klusdag was dan ook hard nodig, want er is in de afgelopen jaren weinig onderhoud aan de molen verricht. De heklatten van het splinternieuwe gevlucht zijn geheel in de lijnolie gezet. De kistramen, deuren, kozijnen zijn bijgewerkt en geverfd. Het kruiwiel in zijn geheel geverfd en het ziet er weer als nieuw uit. De kruipalen glimmen weer en de schoren zijn schoongemaakt en de rotte onderdelen weggestoken. De hele molen is verder schoongemaakt en de stormluiken zijn opnieuw geverfd. (voor foto's zie ook bij: http://www.mijnalbum.nl/Album=PUK3ISFG).
Waarschijnlijk zullen de korte schoren vervangen moeten worden, aangezien het plamuurmes er bij de verbindingen wel erg ver in verdween.
Deze "make over" van de molen was dan ook hard nodig, maar er blijven toch nog wel een aantal grote klussen over waarbij de molenmaker ingeschakeld moet worden. De eigenaren (Restaurant "De Molenmeester") staan hier positief tegenover, maar willen eerst wel eens weten wat voor prijskaartje eraan komt te hangen.
Al met al was het een zinvolle dag, waarbij maar weer eens blijkt dat de onderlinge betrokkenheid van de Drentse molenaars erg groot is. Misschien maken we hier wel een jaarlijkse traditie van om eenmaal per jaar een molen met z'n allen op te knappen.
Aan het begin van de morgen kreeg ik een prachtig bericht van collega molenaar Henry Oosterveen te horen. Toen hij op het politiebureau zocht naar de gejatte fiets van zijn zoon, zag hij ineens mijn juweeltje in de stalling staan. Ik kreeg het bericht te horen toen ik bovenin de wiek stond om de heklatten in de lijnolie te zetten. Nog nooit ben ik zo snel naar beneden gekomen.
Op zo'n bericht wacht ik al maanden. Dus snel met zijn tweetjes naar het politiebureau en ja hoor, daar stond mijn trots. Mijn oude klassieke Gazelle fiets met kruisframe waar ik me al meer dan 26 jaar mee verplaats (zie foto). Ik kreeg er kippenvel van. Hij zag er gelukkig onbeschadigd uit. Snel de fiets meegenomen en bij de fietsenmaker er een nieuw slot op laten zetten. Fantastisch!
Kees Vanger

Zaterdag 11 juni 2005
Alle molenaars zijn in Staphorst aan het werk. Ik het vandaag lekker gedraaid (met de molen dus). Zeilvoering vier volle. Weinig publiek. Bewolkt weer en de barometer stond op 1016. Wind WNW 4. Arnoud van der Mheen is nog langs geweest en nog twee molenaars uit Gelderland. Aanwezig Bertus, Ger en Albert.
Albert Kreulen

Maandag 13 juni 2005
Gedraaid met vier volle. Wind west 4. In totaal 100 kg Duitse tarwe gemalen en nog 75 kg Sint Janstarwe. Aanwezig Jerry Vondeling en Bertel Zomer.
Bertel Zomer

Maandagavond 13 juni 2005
Om 18.30 uur weer op de molen. Ik had geen zin om er vier volle er voor te gooien. Dus dan maar 2 vol. Ik heb ongeveer een veldje moeten kruien. Op Staphorst heb ik de laatste keer de bolspil eruit gehaald en het kussen. Deze heb ik allebei mee naar huis genomen om door iemand (Henry Oosterveen???) te laten reviseren. Verder ga ik deze week aan de slag met de zeilen van De Wieker Meule. De touwen moeten hersteld worden! Gedraaid tot 21.30 uur.
P.S. Tot nu toe hebben we dit jaar liefst meer dan 100.000 omwentelingen gemaakt.
Bertel Zomer

Dinsdag 14 juni 2005
Begonnen om 2 uur. Ik heb er direct maar vier volle voor gelegd. De molen liep lekker. Tegen 17.30 uur ruimde de wind naar het westen. Dit hadden ze ook voorspeld. Verder ga ik het paltouw nog repareren, want dat wordt onderaan bij de kieft wel erg dun. Verder heb ik een opdracht ontvangen voor 100 linnenzakjes met pannenkoekmeel. Voor onze buren nl. Stichting Welzijn.
Ik heb doorgedraaid tot 22.30 uur. Nog bezoek gehad van een Duitse watersporter die in de haven lag. Ik heb hem de hele molen laten zien. Het bleek dat hij in Duitsland in een molenromp woonde. De molen heet Flinke Laura (zie foto). Zijn bed stond in de kap! Hij heeft de foto opgestuurd en had ook nog een foto van mij gemaakt.
Bertel Zomer

Zaterdag 18 juni 2005
Al om 12 uur op de molen. Het was prachtig mooi weer met een strak blauwe lucht en een redelijk briesje uit het oosten. Ik had twee liter rauwe lijnolie, krabbers en kwasten gekocht.
Het hekwerk wordt erg groen en komt steeds meer onder een dikke vervelende moslaag te zitten. Snel in mijn korte broek aan het krabben gegaan. Wat een rotwerk, hadden we het hekwerk nu maar direct na de bouw van de molen flink in de lijnolie gezet. Helaas… dus moet het dan maar na 6 jaar. Het hekwerk in de lijnolie zetten is op zich best wel leuk werk, maar al dat gekrab daar word je niet vrolijk van. Na een uurtje in de brandende zon ben ik dan ook gestopt. Het werd te warm.
Vanmiddag verder niet zo veel gedaan. We waren met vijf personen aanwezig nl. Ger, Bertus, Albert, Bertel en Kees. Tegen 5 uur toch nog verder gegaan met het gevlucht en een deel van de roede al bijna geheel in de olie gezet. Voortaan gaan we elke keer een aantal meters schoonmaken en in de olie zetten. Net zolang tot alles klaar is. We zijn nog wel even bezig. Verder tegen drieën nog een groep van 25 personen ontvangen voor een rondleiding. Over het algemeen een rustige middag. Toch nog voor € 50,- verkocht.
Kees Vanger

Zaterdag 18 juni 2005 verslag Bertel Zomer (bericht op prikbord)
Gisteren begonnen om 10.00 uur in Staphorst. De molen half om gezet en hem volop in de zeilen gezet. Hij was wat aan het heen en weer aan het jengelen. Het gevlucht is een beetje wanwichtig. Dus ben ik maar wat aan het experimenteren geweest met een stuk ketting, toen werd het al een stuk beter! Om 13.30 uur de molen maar weer afgezeild. Bij het laatste zeil kwam de eigenaar naar mij toe of ik hem even een stukje wou verkruien. Want de staart ziet er niet zo mooi meer uit, vol met scheuren. Er zouden die avond een boel mensen op het terras komen zitten en dan zou het mooier zijn dat je dat niet meer zag zitten, dus dat heb ik maar gedaan. Daarna heb ik nog even in De Wijk gekeken. Daar waren ze met 2 man bezig het gevlucht in de lijnolie aan het zetten. Om 14.30 uur in Meppel aangekomen was Kees net bezig de molen te kruien. Hij was de tijd daarvoor bezig geweest met het er af krabben van groene aanslag, op het hekwerk. Samen hebben we de zeilen er voor gelegd, volle bak uiteraard. Ook deze molen had er niet echt zin in. De wind kromp wat naar het noorden en nam wat toe, en ja hoor hij deed het.
Om 17:00 uur hebben we het end dat schoon gekrabd is beneden gezet. Het zeil geklampt, en hebben dit end bijna volledig in de lijnolie gezet (rauwe). Kees is om 18.15 uur weg gegaan. Toen heb ik nog een end gedaan, eerst helemaal schoon gekrabd en daarna in de olie gezet. Om 20.00 uur was ik hier mee klaar en heb ik hem nog even laten lopen met 2 vol. Om 23.00 uur draaide ik de deur op slot, toch nog een latertje. Vanaf 23 april hebben wij ongeveer 60.000 omwentelingen gemaakt...
Gegroet, Bertel

Maandag 21 juni 2005
Gedraaid met vier vollen van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Bertel Zomer

Woensdag 22 juni 2005
Het was erg warm vandaag. Zeilvoering: volle bak. Samen met mijn moeder alle 100 linnen zakjes gevuld met pannenkoekenmeel. Gedraaid van 13.00 uur tot 17.30 uur.
Bertel Zomer

Donderdag 23 juni 2005
Molen geopend i.v.m. bezoek van leden van "de provincie" aan Stichting Welzijn. Helaas was het voor de bezoekers te warm om al die trappen te betreden. Totaal hebben slechts 6 personen de molen bezocht. Gedraaid van 9.00 uur toto 16.00 uur. Er was eten genoeg bij stichting Welzijn aangezien er nogal wat hotemetoten niet zijn komen opdraven i.v.m. het warme weer. Er was dus meer dan genoeg. Heerlijk gegeten dus!
Bertel Zomer

Zaterdag 25 juni 2005
Rond 13.00 uur op de molen. Bertel maakte (gelukkig) al aanstalten om te gaan kruien. Dus eerst maar even rustig met Gerard Voogd gekletst. Niet om te rekken hoor… overleg op hoog niveau over de te plaatsen panelen rond de molen… Toen ik boven kwam was Bertel nog steeds niet begonnen. Balen dus…Toen ben ik maar aan de slag gegaan. De molen werkte niet echt mee. Het ging zwaar dus. Al met al is het gelukt en we hebben de molen maar snel opgezeild. Verder niet zoveel gedaan en de hele dag staande op de molen rondgebracht. Ik heb namelijk een ongelooflijk dikke steenpuist op mijn kont. Wat doet dat allemachtig zeer. Aanwezig: Bertus, Bertel, Gerard, Ger en Kees. Tegen drie uur ben ik dan ook vertrokken. Staande op mijn fiets ben ik thuis gekomen. Gelukkig was er voetbal op de tv. De hele middag en avond al hangende op de bank doorgebracht.
Kees Vanger
 
JULI 2005

Zaterdag 2 juli 2005
Rond 13.00 uur begonnen. Een rustige middag. Niet gemalen deze keer.
Tegen 17.00 uur afgezeild.
Kees

Maandag 4 juli 2005
De weersvoorspelling was niet al te best… onweer, windstoten, regen en hagel. Toch maar voorzichtig met de molen gaan draaien. Rond 14.00 uur kwam er iets raars aanzetten. Het leek wel een rolwolk. Als de sodemieter de molen stopgezet en alle kleppen dwars gezet en de bliksemafleider bevestigd. Toen de roetzwarte wolk dichterbij kwam ontstonden er korte maar hevige rukwinden. Goed dat de molen stilstond. Na de bui was het windstil.
Bertel Zomer

Zaterdag 9 juli 2005
Wind NNO 2. Gedraaid met vier volle. Mooie luchten. Helaas stond er te weinig wind.
Bertel Zomer

Maandag 11 juli 2005
Lekker windje. Gedraaid met twee vol Wind noord 3/4. Vandaag zijn de harde werkers van Reestmond begonnen met de bouw van een steiger bij de molen. Ze maken gebruik van stevige balken en prachtig hout voor de vlonders.
Bertel Zomer

Zaterdag 16 juli 2005
Kees is vandaag om 13.00 uur begonnen. Vier volle zeilen lagen er al voor. Nou dat was ook wel nodig want er stond weer eens te weinig wind. Gelukkig nam de wind in de loop van de middag wel steeds meer toe.
Afgelopen dinsdagavond is de brandweer met de ladderwagen langs geweest om foto's te maken van de baard. Deze foto's worden gebruikt voor de panelen die rond onze molen komen te staan. Samen met een vriend was ik al naar de molen gegaan om de brandweer en de fotograaf op te wachten. Pas na enkele telefoontjes kwamen ze (21.15 uur! pas) Na afloop mocht ik ook nog even in het bakje van de nieuwe ladderwagen helemaal naar boven (32 meter!) nou dat is best hoog hoor en het waaide behoorlijk en je stond stevig te wiebelen. Nu maar afwachten hoe de foto's geworden zijn.
Bertel Zomer

Maandag 18 juli 2005
Vandaag de molen 180 graden gekruid. De wind was OZO. Toen de zeilen er voor lagen was de wind ineens helemaal weg... dat heb ik weer... Nu maar hopen dat er morgen meer wind staat. In totaal toch nog 4 uur op de molen geweest. De molen heeft in totaal twee omwentelingen gemaakt.
Bertel Zomer

Dinsdag 19 juli 2005
Wind, wind , wind en nog eens wind. Eindelijk! Eerst gedraaid zonder zeilen. Later met twee halven. Jammer genoeg nam de wind af. Tegen 22.00 uur maar eens gestopt.
Bertel Zomer

Woensdag 20 juli 2005
Weer een lekkere wind vandaag. Eerst wat vlagerig. Daarom maar zonder zeilen gedraaid. Later toen we gingen malen er maar twee halfjes bijgezet. Gemalen: twee zakken Duitse tarwe en 1 zak Sint Janstarwe. Wind west 5/6.
Bertel Zomer

DONDERDAG MEPPELDAG 21 juli 2005
Begonnen om 10.30 uur. Het is niet veel soeps met de wind. Volle bak vandaag dus! De molen heeft ongeveer een uurtje staan draaien. Na een regenbui was het gebeurd met de wind. Daarom heb ik de kammen maar in de was gezet en de hanetree naar beneden gehaald om te repareren.
In de kap ben ik begonnen. Ik was nog maar net boven toen het ineens in de verte begon te onweren. Als een speer naar beneden om de molen af te zeilen. Al met al viel het mee en na een paar klappen was de bui weer verder getrokken. De hanetree heb ik met veel moeite los gekregen. De oude breuk heb ik vastgelijmd met constructielijm. Er moeten nog een aantal houtfretten doorheen om het geheel steviger te maken (volgens molenaar Erwin de Jonge). Tegen het eind van de middag belde de molenaar van de Wieker Meule mij op of hij 's avonds langs kon komen om te builen. Dat was geen probleem en al met al hebben we nog 100 kg volkorenmeel gebuild.
Bertus van Dijk kwam ook nog even langs. Hierna ben ik erg lang doorgegaan. We hebben ons echt niet verveeld, want we hebben de playstation op de monitor gemonteerd en hadden erg spannende spelletjes. De molen draaide tussentijds in een onspannend gangetje rond.
Bertel Zomer

EEN LATERTJE!!!!
Bericht van Bertel zomer op het molenaarsprikbord http://www.prikpagina.nl/list.php?f=355
Auteur: Bertel (---.mp1.dr.home.nl)
Datum: 22-07-2005 05:15 (!!!!)

Vandaag begonnen in Meppel op ''de Weert'' om 10:30.
Ik hoefde niet te kruien, dat was mooi! Er stond een stevige Westen wind, ik heb er 2 duikertjes voor gelegd, met zijn fokken trok hij op als een Formule 1 wagen. Lekker geluid die fokken ze joelden er over.
De rem/regelkleppen stonden dan ook vaak een stukje open.
Tegen 20:30 uur begon de wind iets af te nemen maar liep hij nog zo'n 60 enden. Het is toch wel mooi dat wij tv op de molen hebben, ik heb daarom de dvd speler en de playstation op de molen staan, zo komt jan splinter door de winter! Om 04:30 de molen afgezeild, in het donker want de verlichting was natuurlijk al uit.
Ik ben nu dus net thuis... We hebben vandaag een lekkere 15.000 omw. gemaakt... Nou nu gaat ik naar mijn nest. Hopen dat het straks weer waait, of zal ik gaan uitslapen? Ik zie wel
Gegroet,
Bertel


Dinsdag 26 juli 2005
Vandaag begonnen zonder zeilen. Eigenlijk was ik te lui om een paar zeiltjes voor te leggen (!!) Na een half uur stond de molen stil. Toen maar twee vollen voorgelegd. Later de andere twee er ook nog maar bijgedaan. Weinig bezoek op de molen gehad. De wind was ook niet veel soeps. Om 20.30 uur afgezeild en wie komt daar ineens aan. Onze molenaar en doe het zelver Kees Vanger. Hij moest nog even op de molen een ruit van zijn woning dat rot was repareren. Kees is tot 23.00 uur doorgegaan.
Bertel Zomer

Woensdag 27 juli 2005
Deze dag begonnen om de molen eerst maar eens 180 graden te kruien. Dat was dus een tegenvaller! Het kruien ging trouwens best wel lekker licht! Goed smeren is het halve werk! Vier volle zeilen voorgelegd. De wind viel alweer tegen.
Mijn oma heeft rond 19.00 uur een lekkere pan met macaroni op de molen gebracht. Dat was smullen! Tegen 20.00 uur zou er een groep mensen op de molen komen. Helaas zijn er maar drie op komen dagen. Tegen 20.25 uur de molen afgezeild. Het was mooi geweest voor vandaag. Bovendien stond er bijna geen wind meer. Om 20.30 uur is Kees verder gegaan met de reparatie van zijn raam. Tegen 22.00 uur naar huis gegaan. Is het toch nog een latertje geworden.
Bertel Zomer

Donderdag 28 juli 2005
De wind is vandaag erg vlagerig en variabel. De molen loopt met twee vollen lekker door! Het is broeierig weer. Later overgegaan op vier volle zeilen. Helaas nog te weinig om de molen in beweging te brengen. Tegen 17.00 uur daarom maar gestopt.
Bertel Zomer

Vrijdag 29 juli 2005
Om 11.00 uur al op de molen. Zeilvoering vier volle. Ik moest eerst wel een stevig stuk kruien. De wind ruimde maar door deze middag. Rond een uur of drie kwamen er rare luchten aan en daarom de molen maar afgezeild. Ik was net klaar toen het begon te rommelen.
Bertel Zomer

Zaterdag 30 juli 2005
Prachtige wind. Eerst gedraaid met 4 halven. Later met 4 volle. Rond de 100 kg gemalen. Aanwezig: Bertel, Aalt, Herman, Bertus en Kees. Kees is tegen 18.00 uur naar huis gegaan. Bertel is doodgegaan tot 21.00 uur.
Kees Vanger

ONZE WEBSITE
Onze molen heeft een prachtige website. Deze wordt door onze webmaster Bert Hoevenberg verzorgd en up to date gehouden.
Dat veel mensen uit heel veel verschillende landen onze pagina bezoeken blijkt uit dit schema van juli 2005.
 
AUGUSTUS 2005

Maandag 1 augustus 2005
Gedraaid van 15.00 uur tot 22.00 uur. Zeilvoering 4 volle.
Bertel Zomer

Woensdag 3 augustus 2005
Vanaf 19.30 uur tot 23.30 uur gedraaid met vier volle zeilen. Wind afnemend kracht 1-2. Bertel heeft drie prachtige (en erg scherpe) beitels gekocht. In moest nog twee nieuwe poten onder mijn tuinbankje maken. Dat kwam dus heel erg goed uit. Goed gereedschap is het halve werk. Lekker aan het klussen geweest in de molen. Eindstand: 1.117.000 (dat wordt een record dit jaar. Hoe zou dat komen... Bertel?)
Kees Vanger

De afgelopen weken werken de personeelsleden van werkvoorzieningschap "Reestmond" rond de molen om het komende infoparkje over Hollandse molens af te maken. Het begint er al aardig op te lijken en het wordt erg mooi. De foto's en de teksten voor de panelen verkeren in de eindfase en zien er ook al fantastisch uit. Een aanwinst voor de molen. (zie foto's)
Kees Vanger

Donderdag 4 augustus 2005
Rond 12.30 uur op de molen. Er stond een stevige westen wind kracht 5. Zeilvoering: 2 vol en twee halve. De molen knijpt er zo nu en dan behoorlijk tussen uit. De wind is dan ook erg vlagerig. Rond 18.00 uur 4 volle voorgelegd. Verder de voorraad van onze winkel aangevuld. Het is 22.30 uur en ik ga afzeilen want de wind is finaal op.
Bertel Zomer

Zaterdag 6 augustus 2005
Een mooie woei. Helaas net te weinig om te gaan malen. Weinig gedaan vandaag. Veel gekletst met koffie en natuurlijk onze overheerlijke kruidkoek. Tegen 16.30 uur zijn Bertel en ik de molen eens flink gaan opruimen. Dat mocht wel weer eens. Dat was een hele klus. Pas tegen 21.30 uur waren we klaar en was alles weer spic en span. Eindresultaat 5 grote meelzakken vol met afval.
Kees Vanger

Maandag 8 augustus 2005
Ik wou 's middags thuis mijn huis verven. Helaas werkte het weer niet mee. Teveel vervelende regenbuitjes. Dan maar lekker naar de molen, want er stond een heerlijke en stevige bries. Twee halven was meer dan genoeg. Gedraaid van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Kees Vanger

Maandagavond 8 augustus 2005
Lekker geklust op de molen. Om het stuiven bij het malen enigszins te verminderen heb ik een extra "meellap" in de meelbak gemaakt. Van zeildoek deze keer. Ik hoop dat het helpt en dat we minder "stuif"meel op de "meelzolder" tegenkomen. Gedraaid van 20.00 uur tot 23.25 uur. Zeilvoering twee volle. Eindstand 1. 127.842
* Besteld 50 kg kruidkoekmix.
Kees Vanger

Vrijdagavond 12 augustus 2005
Bezoek gehad van een zestal molenaars uit het mooie Brabantse van 20.15 uur tot 22.30 uur (Oirschot en Oisterwijk). Heerlijk om gezamenlijk eens lekker over molens te kletsen. Bart Hoofs; we komen eens een tegenbezoek brengen. Bertel is vanmiddag rond 15.00 uur begonnen. Tegen 23.00 uur was het praktisch windstil.
Kees Vanger

Zaterdag 13 augustus 2005
Albert Kreulen is vandaag begonnen. Zeilvoering vier volle. De hele middag gedraaid.
Bretel zomer

Maandag 15 augustus 2005
In totaal 50 kg tarwe gemalen. Zeilvoering 4 volle. Wind noord 3-4.
Albert Kreulen

Donderdag 18 augustus 2005
Ik ben begonnen om 12.30 uur. Vier volle zeilen. Er stond een prachtige wind uit het oosten. Ik heb 180 graden gekruid en het ging als een speer. Tegen 18.30 uur de molen afgezeild. Het was zoals gewoonlijk 's avonds weer eens windstil. Ik heb trouwens het gevoel dat de molen op het moment erg zwaar draait. Let er maar eens op! Molen overhek weggezet.
Bertel Zomer

Vrijdag 19 augustus 2005
Mijn zusje is vandaag 17 jaar geworden. Ik kan haar geen hand geven, want ze is op vakantie naar Praag. De hele middag gedraaid. Ik ga nu even een liedje zingen…
Bertel Zomer

Zaterdag 20 augustus 2005
Geen wind vandaag. Samen met mijn opa de vang afgesteld. Kees zit ergens in Frankrijk.
Bertel Zomer

Dinsdag 23 augustus 2005
Gedraaid met vier volle zeilen. Liep lekker. Al met al 2500 omwentelingen gemaakt Wind NNW 3-4.
Bertel Zomer

Donderdag 25 augustus 2005 - Laatste donderdag Meppeldag
Ik ben iets eerder van vakantie teruggekomen. Kon ik nog lekker de laatste Donderdag Meppeldag meemaken. Rond 11 uur al op de molen. Wind west 3-4. Met vier volle zeilen voor de prins gedraaid. Lekker verder gegaan met klussen. Rond 19.00 uur begon de optocht. Veel volk op en rond de molen. Door de molen precies om 19.00 uur te laten draaien wist een ieder dat de optocht kon beginnen. Tegen 21.00 uur gestopt omdat het windstil was en omdat de optocht was afgelopen en er kwam ook nog een stevige onweersbui aan. Redenen genoeg om de molen "naar bedde te brengen".
Kees Vanger

Vrijdag 26 augustus 2005
Een prachtige wind, schitterende luchten en een wel erg geslonken voorraad meel. Bovendien waren de windverwachtingen voor zaterdag niet echt denderend. Redenen genoeg om naar de molen te gaan. Al met al nog 100 kg tarwe gemalen. Albert kwam ondertussen ook nog langs en hij heeft twee velden van de stelling in de houtolie (Hermandix PV-94) gezet.
Tegen 17.00 uur afgezeild.
Kees Vanger

Zaterdag 27 augustus 2005 - DRENTSE MOLENDAG
Tegen 9 uur al op de molen. Snel de molen voorzien van vier volle zeilen en daarna lekker het bankje buiten gezet om te genieten van het mooie weer. Na een half uurtje kwam de eerste molenaar al en zo liep het de gehele dag met bezoek lekker door. Een heerlijke dag. Al met al voor € 120,- verkocht. De kruidkoekmix was niet aan te slepen. Vijftig kilo in bijna drie weken. Een record! Tegen 17.00 uur nog twee velden van de stelling samen met Bertel in de teer gezet en tegen 20.00 uur afgezeild. Eindstand 1.449.000
Kees Vanger

Maandag 29 augustus 2005
Prachtig mooi weer. Rond 12 uur naar de molen en lekker in het zonnetje het hekwerk van één wiek helemaal schoongekrabd en daarna in de rauwe lijnolie gezet. Misschien helpt het tegen de aangroei van al die rare mossoorten. Het staat in ieder geval erg mooi. De heklatten krijgen een iets donkerder kleur. Hierna nog één veld van de stelling in de teer gezet. Het droogt in ieder geval erg goed met dit mooie warme weer.
Kees Vanger

* besteld 75 kg kruidkoekmix en 400 kg Duitse melange bij Hans Valkenhof

Dinsdag 30 augustus 2005
Tegen 11.30 uur op de molen. Eerst nog snel even wat nieuwe rauwe lijnolie gekocht. Niet lang daarna hing ik al snel in het gevlucht om het hekwerk verder in de lijnolie te zetten. Prachtig mooi weer, weinig wind en een strak blauwe lucht. In mijn blote bast tot ongeveer 4 uur doorgewerkt. Het hekwerk van twee wieken in de lijnolie gezet. Hier kan geen zonnebank tegen op. Bruinverbrand kwam ik dan ook thuis. De molen in mijn "favoriete standje" weggezet. Overhek dus! (zie foto)
Kees Vanger
 
SEPTEMBER 2005

Vrijdag 2 september 2005
Gedraaid van 14.00 uur tot 22.00 uur. Vier volle zeilen. Wind van ZZW doorlopend tot NNO. Molen overhek weggezet. Hans Valkenhoff heeft 400 kg Duitse tarwe en 75 kg kruidkoekmix bij de molen afgeleverd.
Bertel Zomer

Zaterdag 3 september 2005
Om 12.30 uur al op de molen. De molen stond overhek, maar dat maakt me niet uit. Ik heb 'm zo los! Ik hoefde gelukkig maar anderhalf veld te kruien. Het kruide lekker licht, want ik had de kruivloer goed gesmeerd. Na het kruien kwam zoals gewoonlijk Albert Kreulen weer op z'n fietsje aanzetten.
Vier volle zeilen. Ik had de winkel afgelopen week al helemaal aangevuld. Albert Kreulen is verder gegaan met het in de houtolie zetten van de stelling. Vandaag voor € 50 verkocht! We moeten binnenkort wel weer gaan malen, want de voorraad is helemaal op ik ben ontzettend lang doorgegaan vandaag. Tegen half twee 's nachts schrok ik enorm, want ik kreeg onverwachts bezoek van... DE POLITIE! Ze vonden het vreemd dat de molen nog midden in de nacht draaide. Nou ik heb alles uitgelegd. De één gaat naar de kroeg en ik ga lekker met de molen draaien! Ik heb ze een rondleiding gegeven. Ze vonden het allemaal hartstikke mooi. Het is nu tegen tweeën ik ga stoppen.
Bertel Zomer

Zaterdag 10 september 2005
Vandaag is er een boekenbeurs op de Wheem. De opbrengst is voor onze molen. Al vroeg was een ieder aan het sjouwen. Een gigantische hoeveelheid boeken stond uitgestald. Net toen we aan het sjouwen waren viel er ontzettend veel regen. Gelukkig is het verder in de loop van de dag prachtig mooi weer geworden. De opbrengst was al met al € 952,- Prachtig.
De molen heeft gedraaid van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bertel is in Staphorst gebleven om met molen "De Leyen" zijn bijdrage te leveren aan de Overijsselse molendag (zie foto).
Kees Vanger

Maandag 12 september 2005
Gedraaid van 13.00 uur tot 17.00 uur. Steen gelicht en kuip verwijderd en alles goed schoongemaakt.
Bertel

Woensdagavond 14 september 2005
THEORIEAVOND OVER HET ACHTKANT

Aan de hand van een PowerPoint presentatie het achtkant behandelt. Meint was op vakantie. Al met al 10 Mio'ers en 4 geïnteresseerden. De avond duurde van 19.30 uur tot 21.45 uur. De molen heeft de hele avond gedraaid.
Kees Vanger

Donderdagavond 15 september 2005
Rond 21 uur nog even alle spleten en gaten in de meelring gevuld met roggemeelpap. Een ouderwets, maar zeer goed middel om op een natuurlijke manier alles dicht te "kitten". Het kan nu mooi tussentijds even drogen. Zaterdag gaan we verder.
Kees Vanger

Zaterdag 17 september 2005
De hele middag bezig geweest met het bijwerken van de meelkuip (zie foto's). Albert van der Werf heeft de meelring iets omhoog gebracht en goed vlak afgesteld. Alles flink schoongemaakt en de gaten weer bijgewerkt met roggemeelpap. Twee ondeugende knaapjes (zonder ouderlijke begeleiding) liepen ons voortdurend voor de voeten. We hebben de meelkuip dan ook maar even als tijdelijke kinderopvang ingericht (zie foto).
Verder veel koffie gedronken en veel zitten kletsen. Heerlijk!! Nog bezoek gehad van Jaap Kuitert. Ik ben weer een mooi cd-rommetje rijker. Bertus van dijk zorgde als "winkelmeisje" weer goed voor de verkoop van allerlei molenartikelen (zie foto).
Kees Vanger

Zaterdag 24 september 2005
De molen heeft afgelopen week weinig gedraaid. Prachtig mooi weer de afgelopen dagen, maar er stond wel erg weinig wind. Vandaag dus ook!! Slechts een windkracht 2 uit het zuidwesten. De molenaars van de Wieker Meule, in dit geval Henry Oosterveen, hebben weer gebruik gemaakt van onze buil. Dinsdag komt Hans Valkenhoff 400 kg afgekeurde Duitse tarwe ophalen. Bertel Zomer heeft gisteren in zijn uppie drie gigantische bomen in de buurt van de molen omgehakt. De biotoop van onze molen is er weer een stuk op vooruit gegaan (zie foto). Gestopt om 19.30 uur.
Kees Vanger

Maandag 26 september 2005
Rond 14.15 uur op de molen. De molen heeft vandaag lekker gedraaid. Gestopt om 19.00 uur.
Bertel

Dinsdag 27 september 2005
Gedraaid van 17.00 uur tot 20.00 uur. Opa was vandaag jarig. Daarom de vlaggen maar in top gedaan. Eindstand: 1.173.341
Werny de Koning is vandaag geslaagd voor zijn molenaars examen op de molen van Meint te Diever. VAN HARTE GEFELICITEERD!
Bertel

Woensdag 28 september 2005
Gedraaid van 13.00 tot 21.30 uur Zeilvoering 4 volle zeilen.
Bertel

Donderdag 29 september 2005
Gedraaid van 14.00 uur tot 21.00 uur. Zeilvoering vier lange halven, later vier vol. Er stond een mooie wind uit WZW.
Bertel Zomer

Ik heb nog foto's gemaakt van de molen in Havelte, waar ze al meer dan twee jaar bezig zijn om de molen maalvaardig te maken. Een foto-impressie van dit bezoek is te vinden op:
http://www.mijnalbum.nl/Album=3DQVQUWL

Verder nog foto's gemaakt van de molen van Wassens te Zuidwolde. Deze foto's kun je bekijken op: http://www.mijnalbum.nl/Album=EPUGDAU3

In de Meppeler Courant stond nog het volgende verslag van de Drentse molendag te Meppel:
MEPPEL – Kees Vanger, Albert Kreulen en Bertel Zomer zitten op de tweede verdieping van molen de Weert gezellig met z’n drieën aan een tafeltje. Vanger schenkt nog maar eens koffie in en Zomer zet zijn mes in de versgebakken Drentse kruidkoek. Uit eigen keuken, van meel uit eigen molen. Het is 16.15 uur. Juist op het moment dat de molenaars veronderstellen dat het nu wel gedaan zal zijn met de bezoekers op de Drentse Molendag, klimt een jong gezin de steile trappen van de molen aan de Weerdstraat op. 'Ik wil graag pannenkoeken bakken,' vertelt het kleine ventje. 'Zeg het maar,' antwoordt Kees Vanger, '25, 10, 15, 5 of 1 kilo?'
De Drentse Molendag vindt traditioneel plaats op de vierde zaterdag in augustus. De eerste bezoeker stond zaterdagmorgen om kwart voor tien op de stoep bij molen de Weert. Kees Vanger had buiten net het bankje neergezet om even lekker in de zon te zitten. Het bakje koffie moest even wachten toen een collega-molenaar uit Zuid-Holland voor de deur stond. 'Molenaars in het hele land gebruiken de provinciale molendagen om andere molens te bekijken. Op de landelijke molendag zit iedereen op z'n eigen molen,' vertelt Albert Kreulen, die zelf ook geen genoeg kan krijgen van molens. 'Een molenaar wil molens zien, zo is het gewoon. In Nederland staan 1100 molens, maar niet één is hetzelfde. De molenaar die hier vanochtend was, deed vandaag een rondje Drenthe.'
Kreulen schat in dat zijn collega Kees Vanger in zijn leven al een paar honderd molens heeft gezien. Van de 1100 molens in Nederland draaien er nog 700 á 800. De provincie Drenthe telt momenteel 38 wind- en watermolens. Ook molenaars uit onder meer Utrecht wisten zaterdag de Weert te vinden.
Molen de Weert ontving zaterdag ongeveer vijftig bezoekers. De wind had nog net iets harder gemogen, vindt Kees Vanger. 'Ik hou altijd het weerbericht en de windvoorspelling in de gaten. Gisteren trok de wind nog aardig aan en ben ik nog gauw even gaan malen. We moeten op zo'n dag als vandaag natuurlijk niet door onze voorraad meel heen raken! Kijk, de wind gaat in de loop van de middag alleen nog maar meer liggen.'
Vanger, Kreulen en Zomer zijn trots op molen de Weert. 'Het is ongelofelijk, we krijgen bezoekers uit alle delen van de wereld. Engeland, Taiwan, China, noem maar op. Ons boek staat vol met prachtige belevenissen,' zegt Kreulen. 'Eén ding is jammer. We staan niet aan een fietsroute of andere toeristische weg. Dat scheelt per jaar toch behoorlijk wat bezoekers. We hebben het er ook weleens over gehad om op Donderdag Meppeldag iets te doen, maar daarvoor zitten we net iets te ver buiten het centrum. De mensen blijven toch bij de terrassen. Kijk, als we nou op de plek van de Vlijt hadden gezeten, op dat prachtige plekje aan de Sluisgracht, dan hadden we dat mooi kunnen doen. Ik ben een paar keer op Donderdag Meppeldag naar het Grachtenconcert geweest en als je dan vanaf de Boazbrug zo over de gracht naar de Vlijt kijkt, dan is dat echt een prachtig plaatje. Ik ben ook stadsgids. Ik wandel altijd over de Sluisgracht.'
Per jaar maakt de Weert ongeveer 180.000 omwentelingen Op de wieken zit een teller. Bertel Zomer, in mei geslaagd en sindsdien de jongste molenaar van Nederland, is nu erg vaak in en op de molen te vinden. Vanger: 'Ik denk dat we dit jaar wel aan twee keer zoveel omwentelingen komen!' Albert Kreulen laat weten dat het molenaarswereldje klein is. 'In Drenthe helpen we elkaar allemaal waar kan. Als we grondstoffen tekort komen, kunnen we bijna altijd terecht bij collega's in Havelte, Diever of de Wijk.'
In molen de Weert is zowel een theoretische als praktische opleiding tot molenaar mogelijk. Ook Bertel Zomer volgde zijn lessen in Meppel. Vanger: 'We kunnen nog wel wat jongelingen gebruiken, hoor.'
 
OKTOBER 2005

Donderdag 6 oktober 2005
Albert Kreulen heeft gedraaid. Geen tekst in logboek deze keer… dus…

Vrijdag 7 oktober 2005
Bertel heeft van 14.30 uur tot 20.00 uur gedraaid. Eindstand: 1.184015. Wind ZZO 2 tot 3 afnemend.
Bertel

Zaterdag 8 oktober 2005
Toen ik rond 12.30 uur bij de molen kwam was Gerard Voogd, onze voorzitter, al druk bezig om ons straatje schoon te vegen. Er stond vandaag weinig wind. Daarom maar in alle rust de molen opgezeild. De kruivloer eens flink onder handen genomen en alles goed in de reuzel gezet. Bertel kwam ook al snel en hij heeft met tape (!) en zeilgaren de gare plekken in onze molenzeilen enigszins hersteld (zie foto). Toch moeten we snel op zoek naar nieuwe zeilen. Deze molenzeilen zijn veel te gaar (na zes jaar al!).
Afgelopen week zijn de te lange bouten van het die het viertaksrijn vast houden en die boven de steen vervaarlijk uitsteken, prachtig ingekort en weggewerkt door Albert en een handige buurman (zie foto). De meelkuip was afgelopen week door Albert van der Werf en Bertel Zomer ook al weer keurig op zijn plaats gezet. We kunnen weer malen. Tenminste als de wind een beetje meewerkt. Het is al weken prachtig mooi najaarsweer. Prima natuurlijk, maar zoiets gaat vaak wel samen met weinig wind en dan vooral op de zaterdag (!). Snel een kruidkoek in de oven geduwd en na overleg met Bram de Graaf, die helaas geen molenaar meer op de Havelter molen meer is, snel de bezem eens flink door de molen gehaald. Onze meelvoorraad moet weer aangevuld worden en een nieuwe voorraad tarwe moet weer ergens vandaan gehaald worden. Tegen 19.00 uur de molen afgezeild. Eindstand: 1.184779
Kees Vanger

Dinsdag 11 oktober 2005
Ik weet nog steeds niet hoe ik koffie moet zetten. Daarom maar naar stichting Welzijn gegaan en daar koffie gehaald. Ondertussen de hele middag met de molen gedraaid.
Bertel Zomer

Woensdagmiddag 12 oktober 2005
Interview op de molen voor de Meppeler Courant over de opleidingen. Helaas kwam ik te laat, aangezien mijn auto ineens problemen kreeg bij een iets te hoge verkeersdrempel. Stabilisator stuk. De auto snel naar de garage gebracht en als de wiedeweerga naar de molen. Bertel vond alles prima en genoot toen hij vertelde dat de fotograaf al foto's gemaakt had voor de krant. Abel de Boer, molenaar te Havelte, kwam als (pas) geslaagd molenaar ook nog langs. Bertel heeft de molen nog opgezeild, maar er was weinig beweging in te krijgen.
Kees Vanger

Woensdagavond 12 oktober 2005 THEORIEAVOND OVER DE KAP
Alle apparatuur weer opgesteld. Alle aandacht ging vandaag uit naar de constructie van de kap. Meint Noordhoek heeft vanavond de theorielessen verzorgd. Al met al 12 molenaars in opleiding aanwezig en nog een drietal molenenthousiastelingen plus twee instructeurs.
Tegen 21.45 uur gestopt. Een boeiend avondje.
Kees

Zaterdag 15 oktober 2005
Bertel was rond 12 uur al op de molen. Wind: oost 2/3. Twee velden gekruid. Een klusdag op de molen. De steen is weer helemaal bijgewerkt en weer schoon. Meelbak verder bijgewerkt.
Bezoek gehad van Frans Boot, de man met twee gouden handjes, die jaren niet meer op de molen is geweest. Nou hij heeft het geweten. Met allerlei opdrachten is hij naar huis gegaan. Dat krijg je wanneer je handig bent en van hout allerlei prachtige dingen kan maken.
Hij gaat voor ons diverse houten kikkers maken en de meelbak wordt verlengd.
Aanwezig vandaag: Gerard, Bertel, Albert K en Albert van der W. Aalt, Bertus, Frans B en Kees. Veel personen, maar er was dan ook veel werk te doen. Niemand heeft zich verveeld! Zelfs nog een veld van de stelling in de houtolie gezet. De molen heeft gedraaid van 12.00 uur tot 22.30 uur.
Bertel heeft 's avonds in zijn uppie doorgedraaid.
Kees Vanger

Maandag 17 oktober 2005
Prachtige oosten wind. Gedraaid met twee volle. Aantal omwentelingen vandaag: 6000. Eindstand 1.196673. Gedraaid van 12.00 uur tot 22.00 uur!
Bertel

Dinsdag 18 oktober 2005
Weer een dagje met veel wind. Richting: oost kracht plm. 4. Zeilvoering: 2 halven. Frans Boot is bezig geweest met de zakkenklem. Verder heeft hij aan twee wieken een zeilklamp gemaakt voor het linkeronderhoektouw om alvast uit te proberen. Begonnen om 11.30 uur en gestopt om 22.15 uur. Aantal omwentelingen vandaag:7250!
Bertel

Donderdag 20 oktober 2005
Gedraaid van 12.00 uur tot 21.00 uur. Wind afnemend. 's Avonds nog bezoek gehad van "De ongedierte Bestrijder". We zijn helaas nog steeds niet van de boktor af en komen ze zelfs al tegen in het nieuwe hout. Delen van de meelkuip waren al aangetast. Alle aangetaste planken verwijderd en zijn door Aalt Mulder en Albert van der Werf vervangen. Zelfs aan de onderkant van de zolderplanken kwamen we al sporen tegen van deze beruchte knagers.
De beste oplossing is om de gehele molen te behandelen tegen deze knagende monsters. Daar hangt dus een pittig prijskaartje aan. Het bestuur gaat zich z.s.m. over dit probleem buigen.
Kees Vanger

Vrijdag 21 oktober 2005
Wind zuidoost 2. Albert Kreulen heeft een aantal personen van VROM rondgeleid. Ondertussen draaide de molen met vier volle zeilen matig rond. Eindstand: 1.207210.
Bertel/Albert

Zaterdag 22 oktober 2005 EXCURSIE NAAR GRONINGEN
Tegen 8 uur in de morgen stonden al een achttal molenaars bij de molen om daarna gezamenlijk te vertrekken naar Diever. Eenmaal aangekomen in Diever stond al een heel wagenpark bij de molen van Meint. Dit was het startpunt voor 16 molenaars (waaronder drie Friese molenaars).
Aangestuurd door de zwoele stem van het navigatiesysteem van Nico van Guldener zijn we uiteindelijk aangekomen in Boertange. In dit mooie vestingstadje hebben we de standerdmolen bekeken. Jammer dat de molen niet meer kon draaien i.v.m. hartrot in de belangrijkste balk van een standerdmolen. De steenbalk dus. In de krappe behuizing van de kast had men zelfs ruimte gevonden voor pelstenen. Een prachtige molen die door de molenmaker de komende tijd grondig onder handen moet worden genomen. Na afloop nog ergens een kroegje bezocht.
De navigeermevrouw van Nico bracht ons daarna feilloos naar Wedderveer. Hier stond een klein soort spinnenkop houtzaagmolentje op ons te wachten tussen de bomen. Door al dat 'hout' rond de molen kon er helaas niet gedraaid worden. De enthousiaste molenaar en eigenaar heeft ons alle hoeken van zijn molen laten zien. We kregen zelfs haring op roggebrood aangeboden. Door zijn vrouw. Wat een ontvangst! Klasse.
Nu werd het tijd om eens een draaiende molen te bezoeken. In Winschoten lukte dat bij molen Dijkstra. Na vele trappen kwamen een aantal hijgend en puffend boven. Een pracht van een molen. Erg indrukwekkend met zijn 6 rondsels. In totaal 4 maalstenen en twee pelstenen. Het echte pellen hebben we niet gezien, maar molenaar Bé Oomkes en collega's hebben ons alles van de molen laten zien. Erg leerzaam.
Nico's dame bracht ons daarna naar Scheemda. Hier stond de prachtige poldermolen "De Dellen" op ons te wachten en de slimme molenaars lieten ons eens voelen hoe een Groninger molen kruit. Met vereende krachten hebben we de molen op de wind gezet. Na een ruk aan de ketting gingen de kleppen dicht en begon de molen lekker te draaien. Beide vijzels stonden "in het werk". Een schitterend gezicht. Jammer dat er zoveel water weer langs de vijzels naar beneden liep. Molenaar Hans Tidens en de 90 jarige Dhr. Lemminga hebben ons enthousiast wegwijs gemaakt in hun mooie molen. Wanneer Dhr. Lemminga eenmaal op zijn praatstoel zit blijf je wel luisteren...
Na een lekkere bak koffie hebben we nog een groepsfoto gemaakt bij de in de buurt staande tjasker (zie foto).
In Maartenshoek hebben we een verrassingsbezoek gebracht bij de plaatselijke Chinees. Die geschrokken van de grootte van de groep meer dan een uur nodig had om alles op de tafels te krijgen. Het lekkere eten maakte veel goed!
Tegen 21.30 uur nog even een bezoek aan ons juweeltje nl. molen De Weert gebracht, want onze Bertel was nog steeds met zijn gevleugelde vriendin aan het draaien…
Foto's van deze excursie zijn te bewonderen op: http://www.mijnalbum.nl/Album=PY6WTNFD
Kees Vanger

Zaterdag 22 oktober op molen De Weert
Bewolkt weer. Stevige westzuidwesten wind. Gedraaid met vier volle zeilen. Aangezien we geen meelvoorraad en tarwe meer op de molen hadden (nieuwe is besteld) toch maar snel meel bij de Wieker Meule opgehaald. Erwin wordt ondertussen een grote leverancier voor ons. Gelukkig is de steen weer helemaal oké en kunnen we komende week weer zelf malen. Aanwezig: Aalt, Bertel, Gerard en Bertus. Bertel is doorgegaan tot 22.00 uur.
Albert/Bertel

Maandag 24 oktober 2005
's Avonds gedraaid. Begonnen om 20.00 uur. Doorgegaan tot 22.30 uur. Wisselende wind uit zuid tot zuidwesten. Hollen en stilstaan. Zeilvoering twee volle. Ondertussen geklust en deurtjes voor thuis in de verf gezet. Aanwezig: Bertel en Kees. Eindstand: 1.212.212
Kees

Dinsdag 25 oktober 2005
Bertel was 's morgens al om half negen op de molen. We wilden en moesten eindelijk eens malen. De voorraad was geheel op. Een prachtige bries. Eindelijk!! Helaas werd de kracht voor een groot deel weggenomen door "Reestoord" en de bomen verderop. Wat viel dat tegen. Na wat extra zeil bleef het rekken en bijblijven. Na een uur gepruts toch nog 75 kg kunnen malen. Doorgegaan tot 14.30 uur.
Kees

Woensdagmorgen 26 oktober 2005
Tegen half negen stonden er in totaal een zestigtal jongeren voor de molen om te poseren voor de plaatselijke fotograaf. Ze kwamen voor een groot deel uit Tsjechië, Polen en voormalig Oost-Duitsland. In verschillende groepen van 15 personen heb ik in mijn beste Engels deze pubers wegwijs gemaakt in onze molen. Zestig personen een rondleiding verzorgen in een uur. Het leek wel lopende bandwerk. Al met al best interessant. Gedraaid van 8 uur tot 12 uur.
Kees

Vrijdag 28 oktober OPENING MOLEN INFOPARK "DE WEERT"
Vrijdagmiddag om 16. 00 uur is door één van de sponsors het molen-infopark rond Molen de Weert te Meppel officieel geopend. Op de 14 panelen rond de molen staat allerlei informatie over alle molentypes die er in ons land zijn. Prachtige foto's verduidelijken de informatie. Verder is er een speciale kanosteiger naast de molen in het riviertje De Reest aangelegd. Op deze manier wil de molenstichting aandacht besteden aan de belangrijke functie die molens in ons land gehad hebben en dat we trots moeten zijn op alle molens die er nog zijn.
Al met al heeft het opstarten van dit project meer dan twee jaar geduurd. De sponsors waren al snel bereid om ons te steunen, maar de ambtelijke molens draaiden wel heeeeeel erg langzaam. Door het doorzettingsvermogen van onze enthousiaste voorzitter Gerard Voogd is het uiteindelijk toch nog gelukt. In totaal hebben diverse sponsors ongeveer € 70.000,- bij elkaar gebracht.
De plaatselijke fotograaf Wilbert Bijzitter is wekenlang het land ingetrokken om foto's te maken van de molentypes. De foto's zijn dan ook prachtig mooi geworden. De molenaars hebben de teksten aangeleverd en het bedrijf Press-Art heeft het geheel grafisch bewerkt en gedrukt op speciale panelen. Helaas is het geheel nog niet af en bij de opening vanmiddag werden dan ook een soort kopieën gebruikt die op magnetische platen waren afgedrukt. Twee uur voor de opening kwam men met de afbeeldingen aanzetten. De voorzitter heeft dan ook de gehele dag in spanning rondgelopen. Uiteindelijk is alles voor elkaar gekomen. Over twee weken worden de definitieve panelen geplaatst.
Tijdens de opening, met erg veel genodigden, werd onze fanatieke en nog erg jonge molenaar Bertel Zomer is het zonnetje gezet door een (leuke) verslaggeefster van de NCRV. Bertel werd door haar genomineerd tot vrijwilliger van het jaar (in Drenthe). Samen met nog drie andere vrijwilligers uit Drenthe mag hij mee doen aan de landelijke wedstrijd wie de beste vrijwilliger van het jaar is. Als beloning kreeg hij een zilveren lepeltje. Daarna werd hij geïnterviewd en gefilmd in de molen. Het was zeker erg gezellig, want ze bleven wel heel erg lang weg… (zie foto).
Ondertussen werd er ook nog door een andere vrijwilliger geklust aan de roeden (zie foto). Nieuw zeilhaken (hoe heten ze ook al weer?) voor het rechteronderhoektouw van de zeilen werden geplaatst. Actie genoeg op de molen vandaag.
alle foto's kun je bekijken op: http://www.mijnalbum.nl/Album=A4Q7A3RC
Kees Vanger

Zaterdag 29 oktober 2005 OPENHUIS VOOR DE DONATEURS
Ik was om 12 uur al op de molen om toch nog maar even de winkelvoorraad aan te vullen.
Er stond niet al te veel wind en met vier volle zeilen sukkelde de molen maar wat rond. Na een likje extra vet ging het beduidend beter. De hele dag doorlopend bezoek gehad. Veel molenaars en extra personeel aanwezig. De kruidkoek was niet aan te slepen. Er was veel interesse voor de nieuwe borden rond de molen. Gerard Voogd liep zelfs buiten de molen rond om de gasten te voorzien van thee of koffie. Een mooi dagje met ongelooflijk mooi nazomer weer. Afgezeild om 18 uur.
Kees Vanger
 
NOVEMBER 2005

Zaterdag 5 november 2005
Mooi droog herfstweer. Wind ZW 3 à 4. Temp. 12 graden Bar. 1025. Gedraaid vanaf 12.30 uur. Zeilvoering vier volle. Al met al 100 kg geplette tarwe gemalen en het ging uitstekend deze keer. Tegen half drie kwamen Bertel en Aalt uit Staphorst, alwaar ze bezig waren met het naar binnenhalen van de wipstok en het verwijderen van het sabelijzer. Ze zagen er dus vermoeid uit aangezien het nogal een zware klus was. Ze konden hier natuurlijk weer vol aan de bak, want er moest weer gemalen en gevuld worden.
Ondertussen is Albert Kreulen nog een uurtje naar de open dag van ons nieuwe stadhuis gegaan. Waar hij tegen de wethouder de legendarische woorden zei: "Wanneer halen ze nu de steigers weg?" Oei, die kwam dus hard aan… Aan het eind van de dag kwam Kees ook nog even langs. Hij was naar de landelijke vergadering van het Gilde in Hulshorst geweest, waar een stevige discussie gaande was over het veranderen van de opleiding tot vrijwillig molenaar. Bertel heeft om 19.00 uur de molen afgezeild.
Albert Kreulen

Woensdag 9 november 2005
Molen door Bertel in de vreugde gezet en versierd met vlaggen i.v.m. Kees zijn zoveelste verjaardag.
Bertel Zomer

Vrijdag 11 november 2005
Monumentenwacht (Barry) op bezoek gehad. Ik was om 9.00 uur aanwezig. Molen met blote benen laten draaien en hij liep nog lekker ook! De inspectie van de molen verliep goed en er wordt een verslag gemaakt (voor de zgn. nulmeting). We wachten af.
Bertel Zomer

Zaterdag 12 november 2005
Om 12 uur al op de molen. Snel alle vier de zeilen voorgelegd, want Bertel wilde wel heel erg graag bij de binnenkomst van de Sint aanwezig zijn. Vorig jaar durfde hij niet, maar nu was hij niet te stuiten! (zie foto). Tegen één uur de goedheiligman en zijn vele Pieten op de pakjesboot toegejuicht.
De versierde molen "De Vlijt" draaide met zijn vier halfjes maar sloompies rond (zie foto's). Snel weer terug naar de onze steeds draaiende molen. De voorzitter Gerard Voogd mocht deze keer op de draaiende molen passen en dat ging hem erg goed af! We waren vandaag door een aantal grote klanten nogal snel door onze nogal geslonken voorraad meel heen. Echt alles was op! Helaas stond er weer eens te weinig wind om te kunnen malen.
Bertel is, ondanks alle steun van vele molenaars uit den lande, helaas niet uitgekozen als DE VRIJWILLIGER van Drenthe... (zie portretfoto). Zelfs het inschakelen van familieleden, prikborders, leerlingen op school etc. mocht niet baten. Bertel zat er geloof ik niet zo mee. Hij vond het prima zo. Verder was het vrij rustig op de molen. Aanwezig vandaag: Bertel, Bertus, Gerard en Kees.
Ondertussen de echte originele zeilen van de molen van Staphorst nog even goed laten drogen en luchten (zie foto). Tegen 17.00 uur afgezeild en naar huis gegaan voor de voorbereiding van mijn verjaardagsfeestje.
Kees Vanger

Dinsdag 15 november 2005
Excursie. Drie groepen van de Zuiderbasisschool groep 3. Begonnen om 13.00 uur. Praktisch geen wind. Drie kwartier per groep, waarbij veel tijd nodig was voor trappen op en af lopen. 't Ging allemaal goed en de kinderen waren erg enthousiast. Het kan dus best met jonge kinderen als er maar voldoende begeleiding bij is. Ze waren goed voorbereid en ze zongen zelfs liedjes over molens en meel voor de molenaar. Het was erg leuk!
Albert Kreulen

Woensdag 16 november 2005 THEORIEAVOND OVER KRUIWERKEN
's Middags alle apparatuur al klaargezet en uitgeprobeerd. Tegen 19.30 uur kwamen de eersten al binnendruppelen. Snel twee potten koffie gezet. De molen laten draaien met "blote benen". Het weer was nogal onbetrouwbaar en in het donker zie je de buien niet aankomen. Zo zit je in ieder geval wat rustiger bij de theorieavond.
Al met al waren er 21 personen aanwezig. Volle bak dus! De koffiekannen worden zo langzamerhand te klein. Gelukkig hebben we van Stichting Welzijn extra stoelen gekregen. Nog een paar mensen erbij en er komt een bordje "VOL" te hangen.
Vanmiddag zes nieuwe boeken van J.G. Wiesner "De windmolen en zijn onderdelen" laten kopiëren (per stuk € 11,50). Dit boek gebruiken de nieuwe leerlingen eerst om alvast informatie op te doen over de diverse molens en molenonderdelen. Een pracht boek trouwens! Meint Noordhoek heeft vanavond uitleg gegeven bij de vele foto's en plaatjes. Tegen 22.00 uur gestopt, opgeruimd en afgezeild. Het was weer een leerzame avond.
Helaas draaiden de filmpjes, die in de PowerPoint presentatie verwerkt heb, nog niet goed. Thuis loopt alles prima, maar op een andere computer is er weinig beweging in de beelden te krijgen. Ik ga opzoek naar de missing link.
Kees Vanger

Donderdag 17 november 2005
Een groep Slowaken rondgeleid samen met mensen van Woonconcept. Kort maar heftig!
Albert Kreulen

Vrijdag 18 november 2005
Bertel heeft 's middags gedraaid.

Zaterdag 19 november 2005
Aangezien we totaal geen voorraad meer hadden heeft Erwin de Jonge, de handige en enthousiaste molenaar van de Wieker Meule, nog snel even 80 kg tarwe voor ons op zijn elektrische maalstoel gemalen. Daarom was ik pas om 14.30 uur terug op onze eigen mooie molen, waar ze natuurlijk weer eens aan de koffie zaten. Al met al zat er weer een hele club nl. Bertel, Bertus, Gerard, Albert K, Albert van der W, Jan Rossing en Aalt Mulder. Weer eens een zaterdag zonder wind.
De voorzitter deelde mee dat we nieuwe zeilen mogen bestellen. Gelukkig, want het duurt niet lang meer of een van de zeilen gaat finaal doormidden zo gaar zijn ze. Verkocht vandaag voor € 75,- Tegen 17.30 uur afgezeild.
Kees Vanger

Zaterdag 25 november 2005
Gedraaid van 12.30 uur tot 18.30 uur. Gedraaid met vier volle. Wind was matig. Het sneeuwde zo nu en dan. We konden weer eens niet malen. Vandaag voor € 52,- verkocht. Het afzeilen was een koude en erg natte bedoening. Mijn handen waren na vier zeilen volledig verdoofd. Gelukkig heeft mijn nichtje Lilian super goed geholpen (ook met het zakjes vullen). Eindstand 1.225.888 omwentelingen.
Bertel Zomer
 
DECEMBER 2005

Zaterdag 3 december 2005
Kees is begonnen om 10.30 uur. Lekker windje. Zuid 3-4. Bar 996. Temp. 5 graden. Gemalen samen met Ger Kerkhoven, die om 13.00 uur kwam. Kees moest om 13.30 uur weg en aangezien er geen molenaar op kwam dagen is hij de molen op het laatste moment snel af gaan zeilen. Net toen hij met de laatste wiek bezig was kwam ik. Dus weer opzeilen. Het bovenste bruine zeil raakte bij het opzeilen los en draaide om de as, achter de askop. Gelukkig kon het zeil nog vrij gemakkelijk los gemaakt worden. Nu hebben we in ieder geval goede ingevette en goed geconserveerde zwichtlijnen van al het vet rondom de askop. In totaal 5 zakken geplette tarwe gemalen (100 kg) en ook nog gebuild, terwijl de klanten af en aan liepen. Het was gezellig druk.
Afgezeild om 17.15 uur en de tent om 17.30 uur gesloten. Ik heb de gezellige en sfeervolle jongste molenaar wel gemist vandaag!
Albert Kreulen

Dinsdag 6 december 2005
Ster opgehangen samen met opa. In totaal twee omwentelingen gemaakt. De staart brengen we de volgende keer wel aan.
Bertel Zomer

Vrijdag 9 december 2005
Excursie Vrije School Meppel om 9.00 uur. Twee groepen. Het was koud. Leuke groepjes. Alles verliep prima. Molen gesloten om 11.15 uur.
Albert Kreulen

Zaterdag 10 december 2005
's Morgens een bezoek gebracht aan de collega molenaars van De Sterrenberg te Nijeveen, alwaar een heel actieve groep de molen runt. Afgelopen week hebben we de houten as met insteekkop versterkt met een viertal nieuwe stroppen. Foto's van dit bezoek aan Gerard Lutke en zijn collega's kun je bekijken op: http://www.mijnalbum.nl/Album=HBQQ4ACE
Vandaag niet gedraaid. Voor het eerst in jaren zelfs niet eens geprobeerd om de molen op te zeilen. Er stond geen zuchtje wind en het was mistig. Nou ja… dan hoeven we de kerstster er ook niet uit te halen.
Bertel heeft zich vanmorgen op de trap in de molen verstapt en had ontzettend last van een zere rug. Met moeite heeft zijn moeder Bertel (ook niet de allerlichtste!) in de auto kunnen sjouwen. Hij ligt nu op bed en we missen hem!
Aanwezig: Albert (2x) Ger, Herman, Bertus, Kees. Veel zakjes gevuld. Verder vandaag een opdracht gekregen voor 50 zakjes kruidkoekmix. Tegen 17.30 uur opgeruimd en afgesloten. De barometer stond vandaag erg hoog nl. op: 1041. Hans Valkenhof heeft afgelopen week 100 kg kruidkoekmix afgeleverd.
Kees Vanger

Woensdag 16 december THEORIEAVOND
Onderwerp: Wieksystemen. Aanwezig: 16 personen (zie foto's).
Begonnen met koffiezetten om 18.30 uur. Aanvang les 19.30 uur en we zijn doorgegaan tot 22.00 uur. Meint Noordhoek heeft de instructie verzorgd. In totaal hebben 8 personen zich opgegeven voor het proefexamen. Vier leerlingen van Jannus Tichelaar en de andere vier uit Meppel. Herman Rozenmuller doet proefexamen in Overijssel.
Kees Vanger

Donderdag 16 december 2005
BERTEL REDDER VAN MOLEN DE WEERT!!!!

De molen staat er nog!!!!!! Er is korstsluiting geweest in één van de wandcontactdozen waar de schakelklok van de kerstster in zat. Ik kwam op de molen en rook een ontzettende brandlucht. Het stonk naar plastic. Een gedeelte van de contactdoos was al gesmolten. Als ik later was gekomen dan had hier geen molen meer gestaan! De sluitingen in de contactdoos zaten niet goed vast. Link... erg link!!!! Het was maar goed dat ik vandaag met de molen wilde draaien.
Vandaag nog 75 kg Sint Janstarwe gemalen. Verder nog 40 kg geplette tarwe. Deze keer met blote benen. Het ging erg hard vandaag. Dat was hard werken in je eentje. Zeker met zo'n wispelturige noordwestenwind. Ik ben al met al wel een uur aan het werk geweest om de ster uit de bovenste wiek te krijgen. Het lukte me niet alleen. Daarom heeft mijn moeder me later nog geholpen. Wat een gedoe! (zie foto) Tussentijds nog 18 zakjes pannenkoekmeel verkocht. Uiteindelijk nog doorgegaan tot 22.30 uur.
Groeten Bertel Zomer

Zaterdag 17 december 2005
Tegen half één op de molen. Albert Kreulen was al druk doende om zijn overall aan te trekken. Het sneeuwde onderweg naar de molen. De wind was vlagerig. De lucht was soms blauw, dan weer wit van de sneeuw. Bertel bleek ook al op de molen te zijn en kwam al scheldend naar beneden. Dat krijg je wanneer je met een pet op in de molen loopt. Hij had zijn hoofd gestoten aan de ieder bekende, zeg maar beruchte, legeringsbalk. Maar door de klep van zijn pet zie je'm niet. Bertel heeft dat nu ook ervaren! Hem maar even getroost en toen hij ook nog hoorde dat we met twee halfjes gingen draaien was hij snel weer de "oude". Eerst maar eens flink wat zakjes gevuld. De winkelvoorraad was weer eens flink uitgedund. Kruidkoekmix, pannenkoekmeel, volkorenmeel en bloem. Alle zakjes weer gevuld. Na een erg lange en sfeervolle pauze met vele slimme discussies uiteindelijk maar eens aan het werk gegaan. De afgelopen dagen ongeveer 175 kg tarwe gemalen. Er stond eindelijk wind. De zeilvoering wat opgevoerd naar twee volle zeilen. Heerlijk gemalen. Aalt Mulder, onze handige timmerman, heeft een extra verdieping onder onze buil gemaakt, omdat de zakken van Pot (20 kg!!!) te klein waren. Het ziet er nu weer prachtig uit. Handig vakwerk! Tegen 5 uur verdwenen de meeste molenaars en daarna de muziek lekker hard aangezet en samen met Bertel de molen eens flink schoongemaakt. Tegen 17.15 uur afgezeild. Omzet vandaag € 65,- nog redelijk, want door de nattigheid en de sneeuw hebben we ontzettend weinig bezoek gehad. Eindstand: 237824.
Kees Vanger

Donderdagmiddag 22 december 2005
Excursie van de collega's van mijn vrouw. Bijna allemaal ing, ir etc. In totaal 15 personen. Mijn vrouw (Marieke) en ik hebben ze ontvangen met kruidkoek en koffie in echte kopjes. Dat was na afloop nog een heerlijke afwas. Helaas was er weinig wind. Met vier volle zeilen kwam de molen nog net rond. Begonnen om 16.00 uur en uiteindelijk toch nog, samen met Bertel, doorgegaan tot 21.00 uur. De legeringbalken aan de bovenkant goed met de stofzuiger schoongemaakt i.v.m. bezoek van de ongedierte bestrijding. Erwin de Jonge de molenaar uit De Wijk kwam nog even 200 kg volkorenmeel builen. Hij krijgt in januari een nieuwe baan. Het installatiewerk verlaat hij na menig jaar van cv's inbouwen. Hij wordt een klusconciërge op de Ambelt in Zwolle. Nou, zij halen in ieder geval een handige vakman met twee gouden handjes binnen. De dag besloten met heerlijke patat en nog veel andere lekkere dingen uit De Wijk.
Kees Vanger

Zaterdag 24 december 2005
Ik was al om 10.30 uur op de molen. We moeten nodig malen, maar de wind laat ons weer in de steek. Eigenlijk weinig gedaan. Het was weer veel te gezellig in onze "vergaderruimte". Er zat weinig pit in ons molenteam en dan moeten de kerstdagen nog beginnen!! Eindstand 1.244.392. Ondanks de korstsluiting die we in een wandcontactdoos hebben gehad de kerstster toch maar weer opgehangen.
Bertel Zomer

Dinsdag 27 december 2005
De ster er weer uitgehaald. Erg lastig in je eentje. Toen de lichtslang de stelling raakte knetterde hij nogal. Er kwamen zelfs vonken uit. Niet weer gebruiken dus! De molen draaide stevig met twee duikertjes op het Noordoosten. Morgen beginnen we aan onze tweedaagse molenmarathon van 10 tot 10 uur. Mijn moeder heeft 12 liter glühwein gehaald uit Duitsland en een fles Jägermeister voor mij als ik het koud krijg! De molen verder klaar gemaakt voor de beide molenfeestdagen. Ik ben benieuwd of we veel bezoek krijgen. Omwentelingen vandaag 5000.
Bertel

Woensdag 28 december 2005
Vandaag heeft de molen constant gedraaid. Af en toe moeten we even een zetje geven. Na wat likjes reuzel op de as liep hij weer lekker door! Over bezoek hoef ik niet zo veel te vertellen, dat viel namelijk nogal tegen. Maar het sfeertje was goed en het was erg gezellig en dat is ook wat waard.
Menno Brouwer kwam om 10.30 uur nog op de molen. Jammer genoeg was er weinig te doen. Ik hoop dat we morgen meer kunnen doen. Mijn kranen staan er weer mooi bij. Aalt Mulder zijn vrouw heeft laten zien hoe kantklossen werkt! De bakker van Belt-Schutsloot heeft weer heerlijke broodjes gebakken en wil morgen weer verdergaan. Fantastisch! Verder kregen we nóg iets fantastisch te horen. Toen een bezoeker hoorde dat we eigenlijk nieuwe zeilen moeten hebben, stelde hij voor dat hij de eerste honderd euro wel wilde betalen. Prachtig, maar hiermee eindigt het verhaal nog niet. Toen hij thuis vertelde dat hij honderd euro aan de molen had gedoneerd als startbedrag voor de nieuwe zeilen, zei zijn vrouw waarom betaal je niet de gehele aanschaf van de vier nieuwe zeilen. Dat nieuws hoorden we dus later en hij stelde voor om € 1500,- euro te betalen. Ongelooflijk, maar waar. De wonderen zijn dus de wereld nog niet uit!
Bertel Zomer

Donderdag 29 december 2005
Op de molen om 10.00 uur. De molen opgezeild met vier volle. Er was weinig wind. De as flink gesmeerd, maar dat hielp helaas niet. Pas om 12 uur begon de molen rustig te draaien. De wind kromp naar het zuiden nam pas in de loop van de avond toe. Vandaag heeft Remmelt, de bakker van Belt-Schutsloot, weer ontzettend zijn best gedaan. Het was weer superlekker.
Albert Keulen heeft kniepertjes gebakken. Jammer genoeg hebben we vandaag weer eens niet kunnen malen. Vandaag wel meer bezoek gehad dan gisteren. Maar het liep geen storm. De molenaars Abel de Boer en Henry Oosterveen en zijn vrouw, David Reitsema en Alex Buist nog op bezoek gehad. David is molenaar in Groningen. Verder zijn er nog twee fotografen geweest. Een van het Dagblad van het Noorden. Deze fotograaf heeft Aalt Mulder bij het kruirad op de foto gezet. Ik vind dat Aalt ook wel eens op de foto mag! Ik ben al bekend genoeg (ahum...)
Het waren twee prachtige molendagen. Aanwezig: Albert Kreulen, Albert van der Werf, Aalt Mulder en zijn vrouw, Remmelt, mijn moeder Elske en Gerard Voogd. Kees zit ergens in Oostenrijk. Gestopt om 22.00 uur.
Bertel Zomer

Vrijdag 30 december 2005
Wind Zuid 4 tot 6. Er wordt vandaag zware sneeuwval verwacht. Het KNMI kwam zelfs met een weeralarm i.v.m. gladheid. Eerst zonder zeil de molen zijn rondjes laten draaien. Tussentijds al mijn kranen opgeruimd. Er stond nog ongeveer 170 kg tarwe en onze voorraad meel was weer eens op! Dus de kaar eens flink vol gedaan. Ik heb eerst gemalen met blote benen. Later er twee halfjes bijgedaan en nog even later er 2 volle van gemaakt. De molen kachelde lekker rond. Het malen verliep dan ook lekker vlot. We hebben eindelijk weer eens een flinke voorraad. Dat mag ook wel want we krijgen steeds meer "grote" klanten die grote hoeveelheden meel afnemen. De molen verder opgeruimd. Eindstand 1.259821.
Bertel Zomer

Oudejaarsdag 31 december 2005
Vandaag om 12.30 uur op de molen. De wind zit nu in het ZZW en neemt langzaam af. Gedraaid met vier volle zeilen. Ik ga proberen tot volgend jaar te blijven draaien als de wind tenminste meewerkt. Vandaag toch nog voor € 68,- verkocht. Weer veel grote afnemers, die op onze vriendelijk geprijsde meelproducten afkomen. Doorgegaan tot middernacht. Er staat niet zoveel wind meer. De buitenverlichting is al uitgegaan en precies om twaalf uur kon ik genieten van al het vuurwerk boven de stad en rondom de molen. De kruitdampen trokken langs de molen. Al met al ben ik nog doorgegaan tot 3 uur 's nachts ('s morgens eigenlijk) en toen vond ik het wel welletjes! Ik ga lekker snel naar bedde.
Aantal omwentelingen dit jaar: 314.687 (een nieuw record... hoe zou dat komen?)
Aantal omwentelingen vorig jaar: 163.600
Een ieder een goed en mooi 2006 toegewenst.
Bertel Zomer

Een foto-impressie van Molen De Weert in het jaar 2005 kun je bekijken op:
www.mijnalbum.nl/Album=QJP3LKG8

Excursies in 2005
Gelderland: www.mijnalbum.nl/Album=4IDFM6NN
Groningen: www.mijnalbum.nl/Album=PY6WTNFD

Algemene molenfoto's: www.mijnalbum.nl/Album=G76CUKVA

Opening Info-park: www.mijnalbum.nl/Album=A4Q7A3RC

Foto's van de molen van Havelte: www.mijnalbum.nl/Album=3DQVQUWL

Foto's klusdag op de molen van Bertel (De Leyen Staphorst): www.mijnalbum.nl/Album=PUK3ISFG

Foto's van Roelof Kooiker over de molen van Slagharen:
www.mijnalbum.nl/Album=HMOHRRVH

Foto's van de molen van Zuidwolde staan op: www.mijnalbum.nl/Album=EPUGDAU3