Logboek Molen de Weert 2004

De molenaars van Molen de Weert houden in het logboek allerlei gegevens bij. Dit kunnen werkzaamheden zijn, storingen, aantal omwentelingen, speciale activiteiten etc.
Doel is om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht te krijgen. Deze informatie, vaak in typisch molenaarsjargon, verschaft zodoende veel inzicht aan molenaars en liefhebbers.
2004
januari april juli oktober
februari mei augustus november
maart juni september december


Logboek 2003
Logboek 2004
Logboek 2005
Logboek 2006
Logboek 2007
Logboek 2008
Logboek 2009
Logboek 2010
Logboek 2011
Logboek 2012
Logboek 2013
Logboek 2014
Logboek 2015
Logboek 2016
Logboek 2017
Logboek 2018
 
JANUARI 2004

Zaterdag 3 januari 2004
Eindstand 2003: 789.212 omwentelingen.
In 2003 hebben we iets meer dan 180.000 omwentelingen gedraaid. Dat is 9000 meer dan in 2002. De hoogste score in het kortstondige bestaan van Molen de Weert. Hoe zal het straks gaan als Bertel zijn felbegeerde diploma krijgt? Dan hebben we maar liefst 4 gediplomeerde molenaars op de molen rondlopen. Wat een luxe! En dan maar hopen dat we er nog een keer aan toe komen om, zonder Bertel, de molen op te zeilen.
Een nieuw begin van deze eerste zaterdag van 2004 met weinig wind. Wind vandaag zuidwest 2 à 3. Geen maalweer. Zeilvoering 4 volle. Weinig publiek deze keer. Een rustige dag.
Kees

Dinsdag 6 januari 2004
Wind zuidwest 4. Regenachtig weer. Er moest weer eens gemalen worden. Deze keer 50 kg Sint Janstarwe en 150 kg Duitse tarwe gemalen. De wind viel aan het eind van de middag wat tegen en kroop steeds meer achter Reestoord en dan hebben we een probleem. Toch is het gelukt om de geplande hoeveelheid te malen. Eindstand 790550. Aanwezig Albert Kreulen en "molenaar" Bertel Zomer.
Bertel

Zaterdag 10 januari 2004
Wind zuid 2 à 3. Gedraaid met vier volle zeilen. Tegen de avond nam de wind toe. Deze keer niet gemalen. We hadden nog genoeg voorraad. Goed verkocht deze keer. Omzet rond de 120 euro. Veel flessen wijn verkocht. Snel nog even naar onze vaste leverancier om de voorraad flessen weer wat op te krikken. Albert, onze stickerafhaal specialist, had het er maar druk mee. Bar. 1020. Temp. 3 graden en nou ga ik Kees helpen bij het afzeilen, anders komt het niet goed!!!
Bertel

Woensdagavond 14 januari 2004
Theorieavond over de wipmolen. Onze instructeur Meint Noordhoek heeft a.h.v. vele schetsen de geheimen van deze molen verklapt! Aanwezig 12 enthousiastelingen. De molen opgezeild, maar het had weinig nut. Er stond totaal geen wind.
Kees

Vrijdagmiddag 16 januari 2004
Een stevige westenwind. Buiig en stormachtig weer. Gedraaid met blote benen. Het ging zo nu en dan erg pittig. De fokken gierden er over. Heerlijk! Gemalen 50 kg Sint Jans-tarwe. Een mooi, heftig middagje. Gedraaid van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Kees

Zaterdag 17 januari 2004
Arnoud en Bertel zijn om 10 uur al begonnen. De wind ruimde langzamerhand naar het noorden. Begonnen met "blote benen". Tegen 12 uur overgegaan op twee halfjes. Praktisch de hele middag gemalen. Onze voorraad van 500 kg tarwe die we tijdens de maalmarathon wilden malen hebben we dus nu maar voor een deel gemalen. Wind zat! Albert Kreulen is op vakantie: "Wat is het nu rustig op de molen". Al met al deze middag 400 kg gemalen. Veel bezoek en erg goed verkocht(150 euro).
Eindstand: 798147. Nog even en we hebben al weer 800.000 omwentelingen gemaakt. Aanwezig: Bertel, Kees, Arnoud, Albert van der Werf en Gerard Voogd.
Bertel Zomer

Zaterdag 24 januari 2004
Matige zuidenwind. Albert Kreulen is weer terug van zijn verwaaide en ingesneeuwde vakantie. Het was trouwens maar goed dat we de vorige week flink gemalen hebben. Vandaag zit het er echt niet in. Bovendien was het weer erg druk in onze winkel. De kruidkoekmix is op het moment niet aan te slepen. We zijn alweer door de voorraad heen! De molen draaide lamlendig. Daarom hebben we de kammen maar eens goed in de was gezet. Bertel heeft alle wiggen van het bovenwiel/bonkelaar en het spoorwiel vastgezet of gecontroleerd. Tegen het eind van de middag was het erg rustig. Het was saai en grijs en ook nog praktisch windstil weer. Daarom tegen zessen al gestopt. Aanwezig allen, behalve Aalt want hij heeft het op het moment erg druk. Gedraaid van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Kees

Zaterdag 31 januari 2004
Bertel loopt nu "stage" op de molen van Meint Noordhoek in Diever. "Wordt er ook eens iets aan theorie gedaan" kreeg ik te horen. Klopt Bertel. Volgende week ga ik maar weer eens een onderwerp bij de kop pakken.
Tegen 13.00 uur de molen op de wind gekruid. Er stond een dikke bries. Gedraaid met "blote benen". Tegen drieën, toen we wilden malen, nog twee halfjes erbij gedaan. De wind was erg rukkerig vandaag. Het was een hele klus om een goede kwaliteit tarwe te produceren. Die "fokken"molens zijn toch wel erg wispelturig en hollerig. Toen we op een bepaald moment nog met rond de 80 enden stonden te malen, hebben we de halfjes maar snel weggehaald. Bovendien nam de wind toe tot stormachtig met gigantisch zware windstoten. Het KNMI gaf zelfs een alarmfase af. De molen toch nog even "voor de prins laten draaien". Prachtig zo'n vlot draaiend wiekenkruis. Tegen halfzeven ging het te vlot en met pijn en moeite en veel gekreun kregen we de molen tot stilstand. Aantal omwentelingen deze dag plm. 4000. Eindstand 800.620.
Bij de bakker 60 pakken korrelgist opgehaald. We kunnen er weer even tegen.
's Avond tegen negen uur nog even naar de molen gegaan om te controleren of alles wel goed vast zat. Er stond een dikke windkracht 9. De remkleppen hadden we niet dwarsgezet. Al met al toch wat verkeken op deze storm. Gelukkig stond de molen tevreden te kreunen en alles zag er goed uit.
Kees
FEBRUARI 2004

Zaterdag 7 februari 2004
We hebben een week achter de rug met ontzettend veel wind. Vooral de stevige windstoten vielen op. Een meteoroloog hoorde ik vertellen dat zoiets komt omdat de temperatuur te hoog is voor de tijd van het jaar, waardoor de reacties veel heftiger zijn dan bij "normaal" weer. Afgelopen week is dan ook de hoogste temperatuur ooit in februari geregistreerd. Ook vandaag weer een stormachtige wind met veel verraderlijke windstoten.
Onze vroege molenaar Arnoud van der Mheen had de molen 's morgens om 10 uur al aan het draaien. Met blote benen draaien was al meer dan genoeg. Met gemiddeldes van 70 tot 80 (of meer) enden liep de molen dan ook erg pittig.
Deze dag hadden we een minimale bezetting. Bertel volgde de molenaarscursus in Diever met 's middags nog een excursie naar houtzaagmolen "De Fram" in het Groningerland. Aalt en Albert hadden het druk met klussen en allerlei andere zaken. Toch hebben we met z'n tweetjes deze dag nog ongeveer 300 kg gemalen. Dit was dan ook niet zo moeilijk met zoveel wind. De zakken waren niet aan te slepen. Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van Albert van der Werf, Bertus van Dijk en Gerard Voogd. Ook in de winkel was het druk. Deze zaterdagmiddag een omzet gedraaid van € 165,- De winkelvoorraad hebben we weer aangevuld. Verder moet er weer Duitse tarwe en St. Jans-tarwe besteld worden. De molen heeft van 10.00 tot 19.00 uur gedraaid. Aantal omwentelingen iets minder dan 8000 (!). Zoveel omwentelingen hebben we tot nu toe nog niet gedraaid op een en dezelfde dag. Er waren zelfs bezoekers die het tempo van het gevlucht erg beangstigend vonden. Ze waren vooral onder de indruk van het geluid van de gierende fokken. Zo nu en dan kneep de molen er dan ook stevig tussenuit. Onze regelkleppen (zeg maar remkleppen) deden hun werk weer als vanouds. Al met al een pittig en boeiend molendagje. Besteld: 500 kg St. Janstarwe en 600 kg Duitse melange bij Hans Valkenhof van korenmolen "De Zwaluw" in Hoogeveen.
Kees

Woensdagavond 11 februari 2004
Theorieavond. Onderwerp: paltrokmolen/spinnekop, tjaskers en weidemolentje. Instructeur Meint Noordhoek heeft weer veel getekend (daarom heb ik maar twee nieuwe flip-overs besteld!) en uitgelegd over deze molens. De molen heeft de hele avond met vier volle gedraaid. Bertel heeft de molen weer eens 180 graden mogen kruien. Aanwezig: 10 mio-ers. Van 19.30 – 22.00 uur.
Kees

Zaterdag 14 februari 2004
Ik, Bertel Zomer, ben vanmorgen naar Diever geweest en daar hebben we wat theorie gedaan. Als er volgende week wind staat gaan we met een aantal molenaars weer naar houtzaagmolen "De Fram" in Woltersum (Groningen). Dus volgende week ben ik er niet! Dan mogen jullie zelf kruien! Vandaag is Arnoud van der Mheen begonnen om 11.30 uur. En heeft bijna 180 graden mogen kruien. Dat is wel goed voor hem, dan weet hij tenminste ook weer eens hoe dat voelt. (Normaal doe ik dat!) Vandaag in totaal 7 uur gedraaid met vier volle zeilen. Niet gemalen deze keer. Eindstand: 810950. De halssteen verliest nog steeds stukken brokken. De randen breken aan de achterzijde af. Een teken dat de voeghouten toch wat voorover gaan hangen. De molenmaker komt in week 13 of 14 langs om dit euvel en nog veel meer andere dingen te verhelpen.
Bertel Zomer

Zaterdag 21 februari 2004
Arnoud had het "geluk" dat hij (weer) als eerste mocht kruien. Net als vorige week weer 180 graden. Je ziet zijn spierballen per week groeien. Fitness (gratis) op de molen. Noordoostenwind kracht 2-3-4. Zeilvoering 4 volle. Iedereen aanwezig. Gemalen slechts 30 kg. Overleg gehad met de meteoroloog Wim Zikkenheimer over de theorieles op woensdag 17 maart a.s.  Bertel kan, mits het veegdiploma gehaald wordt, in het voorjaar voor het proefexamen…… zegt hij (na overleg met Meint).
Veel verkocht deze week. Omzet € 120,- Meelvoorraad moet weer aangevuld worden. Gedraaid van 11.00 – 18.00 uur. Eindstand 813800.
Kees

Zaterdag 28 februari 2004
Mooi zonnig winterweer. Temp. 2 graden Celcius Bar. 1004. Wind: noord tot noordoost kracht 2-3. Niet gemalen. Gedraaid van 10.30- 17.00 uur. Veel verkocht. Geen Duitse- en St. Jans-tarwe meer in voorraad. Alles is op!
Aanwezig Arnoud van der Mheen, Bertel Zomer en Albert Kreulen.
Albert Kreulen
MAART 2004

Maandag 2 maart 2004
Half bewolkt. Temp 5 graden. Wind NNW 4-5. Alles was weer eens op dus, onze voorraad moest weer eens aangevuld worden. Vandaar dat er 3 zakken Duitse melange (105 kg) gemalen zijn. Verder nog 75 kg Sint Janstarwe gemalen. Aanwezig Bertel Zomer en Albert Kreulen. Gemalen van 13.00 uur tot 15.00 uur.
Albert Kreulen

Zaterdag 6 maart 2004
Heerlijk, de molen stond precies op de wind. Ik hoefde niet te kruien en daar heb ik totaal geen problemen mee. Eerst alles eens goed gesmeerd en daarna direct alle vier de zeilen ervoor, want de wind was vandaag niet zo krachtig. Richting NNW 2-3.
Een prachtige Altostratus bewolking. Aanwezig Bertel, Bertus, Arnoud en Kees. Albert zal wel ergens in Spanje languit liggen. Nou het is hem gegund, niet dat we jaloers zijn, maar………
Tegen vier uur nam de wind nog toe tot een heerlijke maalwind. Op de valreep nog 100 kg gemalen. Weinig bezoek gehad deze keer, dus we konden mooi doorwerken.
Nog wel een hele enthousiaste bezoeker gehad uit Taiwan. We hebben deze meneer de molen, die ondertussen een echte productiemolen leek, eens van alle kanten laten zien. Gelukkig sprak hij niet alleen een soort Chinees, maar ook heel goed Engels. Verkoop € 50,- Gedraaid van 12.00 uur tot 17.30 uur.
Johannes Kooistra (en Willem) onze molenmakers komen waarschijnlijk in week 13 of 14 een hele week klussen. De halssteen, die ondertussen steeds verder af brokkelt, zal een heel stuk omhoog gebracht worden. Waarschijnlijk wel 10 cm. Dit houdt in dat het hele zakie bovenin bijgesteld moet worden. Zelfs het steenbord/de bonkelaar en de vang moeten aangepast worden. Een hele klus, dus! Ook een nieuwe regulateur staat in de planning.
Kees Vanger

Zaterdag 13 maart 2004
Arnoud van der Mheen is rond 10.00 uur al begonnen. Op de een of andere manier heeft hij altijd pech, want er moest weer eens een mooi stuk gekruid worden. Tot 15.00 uur gedraaid met twee duikertjes. De wind was trouwens ZZW 4. De hele middag gemalen. Al met al hebben we er rond de 400 kg  doorheen gejaagd. Molen De Weert was deze middag (al) weer een echte productiemolen. Veel zakken, meel, stuiverij, witte molenaars en heel veel bezoek. Zo hoort het! Je ziet dan ook dat de molenaars lopen te genieten door de molen. Zelfs Bertel stond te vegen en dat is echt een heel goed teken! De wind nam af en daarom snel overgegaan naar vier volle zeilen. Aanwezig vandaag: Gerard, Bertel, Bertus, Kees, Arnoud  en Aalt Mulder.
Gedraaid van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Kees Vanger

Woensdagavond 17 maart 2004
Theorieavond over het weer. Deze keer heb ik een echte meteoroloog uitgenodigd nl. Wim Zikkenheimer werkende bij Meteo Consult en wonende in Meppel. Wim heeft van 19.30 uur tot 22.20 a.h.v. een PowerPoint beamerpresentatie geprobeerd aan een twintigtal molenaars de achtergronden van het weer uit te leggen. Hij bracht alles letterlijk en figuurlijk erg beeldend. Een leerzame avond over een moeilijk onderwerp. De molen heeft deze avond niet gedraaid.
Kees Vanger

Zaterdag 20 maart 2004
Arnoud is begonnen om 10 uur. Weer bewolkt/regenachtig. Temp.10 graden. Wind 5-6 met veel venijnige uitschieters. Met blote benen gedraaid. De voorraad van 500 kg naar beneden geluid en naar De Wieker Meule gebracht. De wind nam in de loop van de middag toe tot stormachtig. Het KNMI heeft zelfs een weeralarm afgegeven. Het ging zo nu en dan erg hard en onstuimig. De molen kneep er zo nu en dan stevig tussenuit (net als in februari). De remkleppen werken weer fantastisch. Tegen 17.00 uur werd het wel erg gortig. De wind werd stormachtig met zo nu en dan gigantische windvlagen. Beangstigend zelfs. Daarom maar snel de vang erop gedaan. De molen goed verankerd. Kleppen dwars, steen bij en de roede goed aan de ketting en de vang goed geborgd. Ik wil 's nachts wel lekker rustig slapen.
Prinses Juliana is vanmorgen overleden. Eerst de storm maar even afwachten, dan zetten we de molen maandag wel in de rouw.
Eindstand: 826.801
Kees Vanger

Maandagmorgen 22 maart 2004
Molen in de rouw gezet vanwege het overlijden van Prinses Juliana. Ook molen "De Vlijt" is vandaag in de rouw gezet. Het was de fotograaf van de Meppeler Courant niet ontgaan en in de woensdageditie stond op de voorpagina dan ook een prachtige kleurenfoto van beide molens in de rouw.
Albert Kreulen

Zaterdag 27 maart 2004
Bar 1017. Temp 10 graden. Wind west 3-4. Zeilvoering: vier volle. Weinig bezoek deze keer. Redelijk verkocht vooral aan vaste en grote klanten. Aanwezig Albert van der Werf, Gerard Voogd, Bertus van Dijk en Arnoud van der Mheen. De rest van de molenaars was op excursie naar een aantal molens in Friesland. Eindstand: 827304.
Arnoud van der Mheen

Zaterdag 27 maart 2004
Excursie naar Friesland.
Een 16 tal molenaars en molenaars in opleiding zijn om 8.30 uur vertrokken voor hun jaarlijkse excursie. Deze keer gingen we naar het noorden. Het mooie Friesland!! De eerste molen die we bezocht hebben was de spinnenkopstellingmolen "De Vlijt" in Koudum. Een prachtige spinnekop met verbluffend veel ruimte. We werden enthousiast met koffie en koek ontvangen door Hiltje Feenstra. Wat een mooie molen. De stapeling van het gevlucht bij een spinnekop is vrij groot, maar bij deze molen net niet groot genoeg. Er moest zelfs op de hoek van de ondertoren een dakpan weggehaald worden om de molen te kunnen laten draaien.
Hannis de Vries was zo sympathiek om ons vanaf "De Vlijt" te begeleiden naar één van zijn windmotoren. Al crossend door het Friese platteland kwamen we via allerlei kleine en smalle wegen aan bij zijn grote Hercules bij de Fluessen vlakbij het dorpje 't Heideskip. Een stevige Amerikaanse windmotor, die nadat we een van de vanen goed gekruid te hebben, menig litertje uitsloeg. Een eerste kennismaking met een dergelijke molen. Erg boeiend!
Hierna snel doorgereden naar mijn favoriete molen nl. houtzaagmolen "De Rat" in IJlst. De molen was net voorzien van vier nieuwe witte zeilen. Simon Jellema, de molenaar, heeft ze zelf met de hand genaaid. Vakwerk! De molen zaagde omdat er weinig wind stond erg voorzichtig en de molenaar had daardoor alle tijd om uitleg te geven aan deze nieuwsgierige groep. Het blijft indrukwekkend zo'n harmonieus draaiende zaagmolen te zien. Simon vertelde honderduit en het was dan ook erg leerzaam.
Na een bak koffie vertrokken we snel naar Witmarsum, alwaar koren- en pelmolen "De Onderneming" ons van veraf al stond te wenken. Het was even zoeken, maar uiteindelijk zijn we bij de molen aangekomen. Molenaar Laurens Sierksma en collega's stonden ons al op te wachten. De wind was ondertussen toegenomen, waardoor er zelfs gemalen kon worden. Nou, dat tarwe malen kennen wij als korenmolenaars zo langzamerhand wel. Onze aandacht ging dan ook meer uit naar het pelgedeelte. Laurens heeft ons het haarfijn uitgelegd en alle luiken uit de vloer gehaald om de grote zandstenen te laten zien. De werking is ons nu wel duidelijk. Nu maar hopen dat we ooit eens een echte pelmolen in werking kunnen zien. Dan moeten we bij een volgende excursie wel meer wind meenemen, want pellen begint meestal bij windkracht 6.
Aangezien het al bijna half vier was zijn we snel vertrokken naar de spinnekoptweeling van Leeuwarden nl. Kramer en Hoogland. Het was even zoeken, want zo groot zijn ze nou ook weer niet, maar het is gelukt. We moesten, na een korte wandeling, nog wel even met het pontje over De Zwette en ja hoor daar stonden de ukkies. Twee prachtige kleine spinnekopjes. De molenaars hadden het koud en waren de molen al aan het uitpakken. Toch hebben we deze twee nieuwe molens goed kunnen bekijken. Niet meer dan 1 persoon in de molen, want meer ruimte was er niet. Een kruiwiel hebben deze molens niet. Gewoon met je kont tegen de staart hangen en hups da's genoeg om de molen op de wind te zetten. Jaloerse blikken van menig voeghoutenkruiers zag ik om me heen. De zeilen werden keurig opgerold en in de molen bewaard. Na een klein vaartochtje en weer een wandeling kwamen we gelukkig weer in onze warme auto's, want het was waterkoud buiten. Na een etentje bij de Chinees in Akkrum waren we rond 8 uur thuis bij molen De Weert. Al met al een mooie en boeiende dag.
Kees Vanger
APRIL 2004

Zaterdag 3 april 2004
Wind ZZW 4-5. Bar. 1018. Temp.15 graden. Bewolkt weer.
Bakdemonstratie van broodbakmachines op de eerste (vergader) zolder gegeven door huishoudwinkel Lambert Pot. Prachtige (maar wel erg dure) machines die werken met luchtverwarming i.p.v. een verwarmingsspiraal. Als die van ons op de molen stuk gaat dan…
Ontzettend veel bezoek kwam op de overheerlijke geur van gebakken brood af. Ondertussen ook nog in onze eigen oven 2 kruikkoeken gebakken. Wat waren ze weer lekker! Deze heerlijke kruidkoek heeft een groot nadeel: ZE ZIJN ZO GAUW OP!
Maar goed dat ik bij Hans Valkenhof weer 50 kg kruidkoekmix besteld heb. Na twee weken zijn we al weer door deze voorraad heen. Een succesnummer! Gedraaid van 10 uur tot 's middags 6 uur. Gemalen van 1 uur tot 4 uur. We hebben weer een stevige voorraad meel. Eindstand 831771. Omzet deze middag € 185,-
Al met al weer 600 kg Duitse melange naar boven geluid. Hans Valkenhof had het weer keurig bij de molen afgeleverd. Nog steeds niets gehoord van de molenmaker. Misschien staan ze volgende week ineens bij ons op de stoep. Het blijft een gok!
Kees Vanger

Zaterdag 10 april 2004
Wind: noordoost 3-4. Slechts de griezen gemalen deze dag. Dat leverde toch nog een volle zak bloem op. Een rustig middagje (dachten we). Dus konden we eindelijk weer iets aan de theorie doen. Dat mocht wel weer eens (vond Bertel Zomer). De boeken klaargelegd en… nee weer niet… Het werd ineens ontzettend druk. Het liep daarna de hele middag flink door. Het meel was niet aan te slepen. Dat krijg je wanneer sommige klanten ineens 15 zakjes kruidkoekmix willen hebben. De verkopen van de 5 kg zakken volkorenmeel en bloem lopen trouwens ook steeds beter. Bertus van Dijk (ons "winkelmeisje") had het er maar druk mee.
Bij de bakker nog even snel 3 kg glutenpoeder opgehaald. Gedraaid van 12 uur tot 18.00 uur. Omzet € 150,-
De molenmakers hebben gereageerd op mijn mailtje. Waarschijnlijk week 16-17. Precies plannen zal wel moeilijk zijn!!
Kees Vanger

Woensdagavond 14 april 2004
Theorieavond over de korenmolen/stenen etc. Meint Noordhoek heeft deze keer les gegeven aan een wat uitgedund ploegje van ongeveer 10 molenaars in spé. De molen heeft van 19.00 uur tot 22.00 uur vrij rustig gedraaid. Er stond heel erg weinig wind. Toch gingen de wieken nog net rond. Er stond zelfs zo weinig wind, dat we een aantal dames op bezoek kregen die dachten dat de draaiende wieken aangedreven werden met een motor. Toch maar even uitgelegd dat de wieken echt door de wind aangedreven werden.
Tegen tienen afgezeild.
Kees Vanger

Vrijdagmiddag 16 april 2004
Excursie van de onderbouw van een basisschool uit Rouveen. Veel begeleiding en erg enthousiaste kinderen in de leeftijd van 5 tot 6 jaar.
Albert Kreulen

Zaterdag 17 april 2004
Weinig wind vandaag. In ieder geval genoeg om de overgebleven griezen nog een keer te malen  Een halve zak bloem hebben we er toch nog via onze mooie buil uit kunnen peuteren. Arnoud heeft ook nog 25 kg Duitse tarwe kunnen malen.
Zeilvoering 4 volle. Een vrij rustige middag. De kuip daarom maar even geheel verwijderd en alles eens even goed schoongemaakt. Al met al leverde dat bijna een halve zak meelafval op. De steen nog niet gelicht. Dat komt nog wel wanneer de molenmakers langskomen. Tenminste als ze…
Gedraaid tot 18.00 uur. Het was mooi weer dus konden we weer eens op de stelling zitten. De dag dan ook buiten afgesloten met een lekker pilsje.
Kees Vanger

Zaterdag 23 april 2004
De molen draaide al rond 10.30 uur. Arnoud is als eerste begonnen. Zeilvoering 4 volle. Windrichting: noord. De molen stond mooi (nou ja) verscholen achter de bomen, maar draaide toch nog redelijk. Aalt Mulder had weer 50 kg kruidkoekmix meegenomen. Henry Oosterveen (molenaar van de Wieker Meule) heeft bijna de hele middag staan builen. Hij had dan ook een hele voorraad volkorenmeel meegenomen. De kuip maar weer in elkaar gezet, aangezien er komende week een excursie is. Afgezeild om 17.00 uur. Er stond weinig wind vandaag. Omzet € 100,- Aanwezig: Aalt, Albert, Albert, Bertel, Bertus, Henry en Kees.
Kees Vanger

Woensdag 28 april 2004
Excursie van de Koedijkslandenschool. Een leuke groep bestaande uit 18 leerlingen.
Albert Kreulen

Vrijdag 30 april 2004 Koninginnedag
Om 7.45 uur (ja echt waar) de vlag al in top. Molen met blote benen laten draaien. 's Morgens tot 11 uur gedraaid. De molen al draaiend achter gelaten (deur op slot) en samen met Bertel naar de aubade geweest. Wat ik ook geprobeerd heb ik kreeg onze Bertel niet aan het zingen. Jammer want hij heeft talent!
Bertel mocht hierna voor het eerst een keer zelfstandig met de molen draaien. Hij heeft het volgehouden tot 2 uur 's middags. De vlaggetjes hingen weer mooi tussen de wieken. Ook molen De Vlijt stond er mooi versierd bij.
's Avonds de molen om 8 uur weer in de zeilen gezet. Vier lange halve deze keer. De (stabiele) wind kwam uit het oosten. De molen draait dan heel sierlijk en rustig.
Prachtig mooi weer. Lekker buiten op de stelling in de zon en uit de wind mijn boek uitgelezen. Een mooi gezicht is dat trouwens wanneer de molen rustig staat te draaien in het donker en slechts verlicht door onze sfeervolle buitenlampen. Rond 11.00 uur had ik mijn boek uit. Om 11.10 de molen afgezeild.
Kees Vanger
MEI 2004

Zaterdag 1 mei 2004
Arnoud is al begonnen om 10 uur. Wind Noordwest 3-4 en enigszins toenemend aan het eind van deze lange dag. Zeilvoering: volle bak. Al met al rond de 100 kg Duitse melange gemalen. Maandag komen de molenmakers. Het gevlucht wordt dan omhoog gebracht. Er komt een nieuw (HACCP) kuipdeksel dat veel sneller verwijderd kan worden en een nieuwe regulateur wordt geplaatst. Verder worden de diverse draaiende onderdelen van de molen even goed nagelopen. De fokken worden met nieuwe (roestvrijstalen) schroeven extra vastgezet. Bovendien komen aan de onderkant extra stalen strippen om het geheel beter bij elkaar te houden. Zou het binnen een werkweek lukken? Al met al een hele klus.
Aanwezig: Arnoud/Albert/Albert/Bertus/Bertel/Aalt en Kees.
Verkoop deze week € 80,-
Eindstand 848.553. Gedraaid van 10.00 uur tot 19.00 uur.
Kees Vanger

Zaterdag 8 mei MOLENDAG
Albert Kreulen en Bertel Zomer waren rond 9.30 uur al op de molen. Oostenwind, dus er moest weer eens een mooi stuk gekruid worden. Toen ze klaar waren kwam ik aanfietsen. Gelukkig hoefde ik niet te kruien, want de erg gezellige en wel heel erg late Classic Night in bar Lord Nelson zat me nog goed in de benen. Wie 's avonds gaat vissen moet 's morgens de netten drogen, hoorde ik nog iemand zeggen.
Na een bak koffie van ons koffiemeisje "Albertina" ging het weer een stuk beter. Het was in ieder geval een mooie dag met niet al te veel wind en redelijk wat bezoek. We hebben gedraaid met 4 volle zeilen tot 18.00 uur. Aangezien de deksels voor de steenkuip nog niet klaar waren, hebben we vandaag niet gemalen. Bovendien zat alles flink onder het zaagsel en houtkrullen. Bertel en Bertus hebben getrakteerd omdat ze komende week allebei jarig zijn. Deze keer niet op taart maar op kibbeling en zoute haring. Een uitstekend initiatief!!!
Een prachtige mooie herenfiets die al twee weken tegen de molen staat en waarvan de eigenaar nog steeds niet op komt dagen, hangt nu aan twee stevige touwen onder aan de stelling. Een pracht gezicht. Zelfs de fotograaf van de Meppeler Courant zag er wel een item in. Misschien komt de rechtmatige eigenaar wel opdagen. We wachten af!
Omzet vandaag € 80,-
Kees Vanger

MOLENMAKERS OP BEZOEK
Begin mei zijn drie molenmakers van molenbouwbedrijf Bertus Dijkstra uit Sloten flink aan het klussen geweest in onze mooie molen. Dat was dan ook hard nodig, want de as van de molen is in de loop van de jaren door zijn zware gewicht (ongeveer 8 ton) wat voorover gaan hangen. De wieken komen daardoor te dicht bij de onderkant van de romp en raken soms zelfs het riet. De molenmakers, o.l.v onze vaste molenmaker Johannes Kooistra, hebben daarom het gevlucht naar boven gekrikt en weer goed vastgezet. Dit had nogal wat voeten in de aarde, aangezien er bovenin de kap niet zoveel ruimte meer over was om de as met een groot wiel erom heen omhoog te brengen. "Had ik de molen maar wat groter gebouwd," hoorde ik Johannes Kooistra zeggen. Na veel passen en meten is het uiteindelijk gelukt. Het voorste lager (halssteen) is in totaal 5 cm omhoog gebracht en het gevlucht loopt gelukkig weer royaal langs de molenromp. Nu maar hopen dat de zware eiken balken waarop de as rust na 6 jaar eindelijk uitgewerkt zijn.
Verder is er een nieuw deksel op de maalstoel geplaatst, waardoor de molenaars zonder veel gesjouw en gesleep de molensteen snel schoon kunnen maken.
Ook is er een splinternieuwe regulateur geplaatst. Een instrument die de taak van de molenaars bij het malen een stuk eenvoudiger maakt. Wilt u weten hoe het een en ander werkt kom dan eens langs om de werking te zien van deze mooie aanwinst.
De molenmakers zijn in totaal 11 dagen in de molen aan het werk geweest. Een soort APK voor de molen.

Dinsdag 11 mei 2004
De molen heeft gedraaid van 9.00 uur tot 's middags 5 uur. Ondertussen zijn Willem en Ronald van Bouwbedrijf Dijkstra verder aan het werk gegaan met het nieuwe deksel voor de steenkuip.
Johannes was in de werkplaats in Sloten met het ijzerwerk aan de slag voor onze nieuwe regulateur of hij lag in de stoel van de tandarts i.v.m. een uit de hand gelopen kaakontsteking. We hebben hem dan ook een paar dagen niet gezien.
Bertel heeft het teren van de stellingplanken alvast even uitgeprobeerd. Hij zag er na afloop nog redelijk schoon uit!
Albert Kreulen heeft 's morgens en 's middags zijn Duits weer op kunnen halen door Duitse gastleerlingen van scholengemeenschap "Stad en Esch" de werking van de molen uit te leggen. Dat was erg lastig in een molen met veel planken, rondslingerend gereedschap, ronkende zagen, vele houtkrullen, ontzettend veel zaagsel én een swingende radio. Muller Albert heeft zich er als gewoonlijk weer fantastisch door heen geslagen.
Kees Vanger

Zaterdag  15 mei 2004
Albert Kreulen was een weekend weg. Kees was naar de doop van "De Encounter", een groot containerschip in de haven van Harlingen en Arnoud zou ook weg gaan. Daarom onze molenkenner Jan Rossing maar uitgenodigd om als gediplomeerd molenaar de verantwoording over de molen te dragen. Bij nader inzien was Arnoud wel aanwezig. Dus samen met Bertus van Dijk was er weer een goede bezetting.
De molen heeft de hele middag met vier volle zeilen gedraaid. De molenmakers waren nog niet klaar. De rommel lag er dus nog! Een aantal klussen moesten nog uitgevoerd worden. De ligger moet weer waterpas bijgesteld worden en de steenbus ligt nog in de werkplaats. Ondertussen ligt de regulateur al kant en klaar in de molen. De 10 kg zware ijzeren ballen van de regulateur zijn gemaakt door de molenaar van "De Wieker Meule" nl. Henry Oosterveen. Deze ballen zijn gedraaid uit een oude scheepsas van scheepswerf "De Kaap" en dat voor een kratje bier en een fles wijn. Klasse en vakwerk!
De molen heeft gedraaid van 11.00 tot 18.00 uur. Bertel mocht (weer) eens een uurtje zelfstandig met de molen draaien. Zo leer je het uiteindelijk het beste, want pas dan voel je verantwoordelijkheid voor zo'n imposant monument.
De taats in de ijzerbalk werd na een paar uurtjes draaien veel te warm, zeg maar erg heet. De wig was iets te hard aangeslagen waardoor de (pokhouten) neuten te strak om het tapijzer zaten. Arnoud heeft de neut iets teruggezet. Nu loop het weer goed. Ook het halslager wordt nog te warm. In de gaten houden! De eigenaar van de gevonden fiets is niet op komen dagen. Wat nu… Bertel?
Omzet deze week € 95,-
Arnoud van der Mheen/Kees Vanger

Woensdagmiddag 19 mei 2004
De molenmakers zijn klaar. In totaal zijn ze 11 dagen in de molen aan het werk geweest. Voornamelijk met zijn drietjes (Johannes/Willem/Ronald). De penningmeester zal wel een stevige rekening krijgen! Gelukkig ziet alles er weer picobello uit. De regulateur is geplaatst en draait mee met een riem naar de koningsspil. Komende zaterdag gaan we uitproberen of hij ook doet wat hij moet doen.
Vanmiddag de molen even goed getest en op de proef gesteld. Er stond een stevige bries. Met vier volle zeilen de molen flink op z'n donder gegeven en laten tollen om te kijken of alles goed werkt. De vang liep nog enigszins aan. Een klein laatje onder rust (of rijklamp, want die namen haal ik altijd door elkaar) en klaar is Kees! Bij het vangen bromt de vang nog wat en dan staat alles (weer eens) flink te "shaken". Een ietsjepietsje!!!!! reuzel en hij vangt weer fantastisch. Een goed werkend medicijn voor een brommende vang, maar o wee als er iets te veel reuzel gebruikt wordt… dan… Wij weten wat er dan gebeurd, omdat het is al eens uit de hand gelopen. Geen commentaar a.u.b. Verder alle troep samen met Bertel Zomer maar weer eens opgeruimd. Beste jongens hoor die molenmakers. Geen verkeerd woord over hen, maar wat laten ze een slagveld aan zaagsel, houtresten, spijkers etc. achter! Ze hebben zelfs gemalen zonder kuip. Fantastisch!  De steenkraan hebben ze niet teruggeplaatst! Dus komende zaterdag moet het steenrondsel (en de rest) weer omhoog getakeld worden. Zucht!... Het halslager was na een drietal uur draaien warmer dan hij ooit geweest is. Wel even in de gaten houden. Een flinke lading reuzel heb ik eerst maar op het halslager gekieperd. Misschien helpt het. Het geheel moet ook even de tijd hebben om in te lopen. Gedraaid van 14.00 tot 17.00 uur. Alles is nog lang niet opgeruimd. Wordt vervolgd.
Kees Vanger

Woensdagavond 19 mei 2004
Om 17.30 uur weer verder met Bertel aan het werk geweest met het uitmesten van de molen. De stofzuiger maakt overuren. Maar goed dat mijn vrouw niet toevallig even langs kwam... dan... In totaal 5 zakken afval naar beneden gebracht. De door de molenmakers vergeten doos met grote spijkers is dus nu van ons en komt goed van pas. Zal wel op de rekening van de penningmeester komen. Alle mooie planken en latten die zijn overgebleven maar bij onze houtvoorraad gelegd. Je weet maar nooit! De rest komt bij Albert in de kachel. Bertel is al bijna geslaagd voor zijn veegdiploma. Tjonge... Wat een klus! Ondertussen de voorraad van de flink uitgedunde molenwinkel  weer aangevuld. Alle meel is nu dan ook echt op!
Nu maar hopen dat het komende zaterdag gaat waaien, want er moet weer flink gemalen worden. De molen weer met volle bak laten draaien. Het ging in ieder geval veel rustiger dan vanmiddag, doordat de wind een stuk minder was geworden.
Gedraaid  tot 23.00 uur. Bijna alles is nu opgeruimd. De steenkuip moet nog in elkaar gezet worden en de steenkraan moet weer terug naar zijn oude stekkie. Zaterdag gaan we verder.
Kees Vanger

Zaterdag 22 mei 2004
Arnoud was rond 11.00 uur op de molen. Bertel Zomer ietsje later. Arnoud had bezoek van een aantal molenenthousiastelingen uit Noord Groningen. De naam van het plaatsje ben ik vergeten.
Een mooie, zij het wat onregelmatige, noordwestenwind. Nou is noordwestelijke wind meestal erg wispelturig. Ze noemen het niet voor niets een werkwind. Ikzelf hou erg van deze wind. Lekker spannend en prachtige luchten en meestal indrukwekkende wolkenpartijen. Gedraaid met vier volle zeilen.
Het steenrondsel eerst maar weer omhoog getakeld, anders kregen we de steenkraan niet op zijn plaats. Nadat alles weer goed vast zat hebben we de steenkuip weer teruggeplaatst. De nieuwe deksels staan hartstikke mooi. Ondertussen de zeilvoering teruggebracht naar vier halven, want de wind nam in hevigheid toe en de molen draaide (in de buien) erg stevig. Eindelijk konden we weer eens malen. Deze keer met de regulateur erbij. Dat was even wennen. Nadat we met 25 kg gries alles even goed schoongedraaid hebben, konden we eindelijk weer onze meelvoorraad aanvullen. Dat lukte prima met zo'n mooie wind. Zo nu en dan stonden we met meer dan 80 enden per minuut te malen. De regulateur op diverse standen uitgeprobeerd. Het liep prima, alleen bij de lagere snelheden moesten we nog ingrijpen. Een kwestie van gewenning? We zien wel! Al doende leert men.
In totaal 150 kg tarwe gemalen. De steenbus laat zo nu en dan korrels door. Die is waarschijnlijk zo lek als een mandje. Ik had nog zo gezegd dat ze er wel een 'tochtstrip' onder moesten doen i.v.m. lekkage. Moet de hele boel nu weer uit elkaar? Ik hoop het niet. Volgens Albert stopt het vanzelf wel. We wachten af!
Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Bertel Zomer, Bertus van Dijk, Gerard Voogd en Kees Vanger. De vang bromt nog steeds, dus maar weer een beetje gereuzeld! De dag afgesloten met een lekker potje bier, want er was vandaag erg veel werk verzet! Rond 18.00 uur de molen ingepakt.
Omzet vandaag € 115,- Eindstand 869.661
Kees Vanger

Maandag 24 mei 2004
Excursie Koedijkslandenschool verzorgd door onze vaste rondleider Albert Kreulen.

Zaterdag 29 mei 2004
Schitterend weer. Wind uit het zuiden 2 a 3. Temp. 21 graden. Weinig bezoek.
Kees had een bruiloft in de buurt van Wenen. Aanwezig: Aalt, Arnoud, Bertel en Albert Kreulen. Lekker in het zonnetje aan het werk geweest met het teren van de stelling. De paktouwtjes zijn op er moet weer bijbesteld worden. Gedraaid met vier volle zeilen. Omzet 95,- Niet gemalen deze keer.
Albert Kreulen
JUNI 2004

Zaterdag 5 juni 2004
Albert Kreulen is rond 12 uur begonnen. Om er weer even in te komen mocht hij als opwarmertje drie velden kruien. Na het opzeilen van de molen had hij een half uurtje nodig om weer enigszins bij te komen.
De wind was WNW 2 tot 3. Al met al een rustig middagje. Het is trouwens de laatste tijd sowieso vrij rustig qua bezoek in de molenwinkel. Dit komt trouwens elk jaar voor in de maanden mei, juni en juli. De wat slappere periodes dus. Bovendien kopen de meeste meelinkopers hun producten meer en meer beneden bij onze selfservice. Het scheelt hen in ieder geval heel wat traplopen.
Er was te weinig wind om te gaan malen. De weersberichten voor de komende week goed in de gaten houden om eventueel doordeweeks te gaan malen, anders hebben we komende zaterdag niets om te verkopen. Omdat er weinig te malen viel hebben we twee velden geteerd. De hele stelling is bijna klaar en ziet er weer mooi zwart uit. Bertel was vandaag alleen al zittende, leunende en hangende aanwezig. Hij was niet vooruit te porren…. Reden:….hoofdpijn?….ongesteld????? Volgende week nemen we ons zweepje mee!! En mag hij weer zakjes gaan vullen etc. Dus……… en  ons "winkelmeisje" Bertus van Dijk had nogal wat naweeën van een té gezellige bruiloft en liep rond met "pien in't dak!" Wat een superteam. Met dit "dreamteam" win je de oorlog echt niet!!!!
We moeten toch maar eens met onze personeelschef praten. Misschien is het tijd voor een interim manager.
Albert Kreulen, onze harde werker, is nu eindelijk ook op het Word Wide Web. Hij heeft de nieuwste en snelste computer van ons allemaal. We hebben hem eerst maar eens uitgelegd hoe je een computer aan moet zetten. Volgende week gaan we door met les 2. Aanwezig vandaag: Albert Kreulen, Bertus van Dijk (halfjes), Bertel Zomer (ook voor de helft of minder) en Kees Vanger. Omzet deze week € 70,-
Wouter de Wekker is vorige week geslaagd voor zijn molenaarsdiploma. Molen de Zaandplatte in Ruinen heeft er weer een gediplomeerde molenaar bij. Kan Jan Schenkel eindelijk eens op de zaterdagmorgen winkelen met z'n vrouw. Tellerstand 873.852.
Kees Vanger

Woensdagavond 9 juni 2004
Er stond een mooi briesje. In ieder geval genoeg om te gaan malen. Terwijl de kinderen van de avond4daagse vol bewondering naar onze mooie molen keken hebben we al met al 150 kg tarwe gemalen.
De regulateur werkte prima. We konden zelfs bij de licht vandaan. Wat een luxe! De molen kon het alleen wel aan. Gedraaid met 4 volle en rond 20.30 uur afgezeild. Aanwezig: Bertel, Albert en Kees.
Kees Vanger

Een tijd terug ontvingen wij vanuit Verzorgingstehuis Reestoord (onze overburen) een kaart met daarop een tekening en op de achterzijde een gedicht gemaakt door een bewoner nl. A.A. van den Heuvel.
Het gedicht heet:

ODE AAN DE MOLEN
Ik kan niet veel naar buiten gaan,
daarom kijk ik maar uit het raam.
Zie rechts van mij de molen staan.
Hij staat daar stoer, niet weg te denken,
en met zijn wieken mij te wenken.
Soms staat hij 's morgens mooi te zijn,
en is gekleed in wit satijn.
Een enkele keer zie ik zowaar,
boven op de wiek een ooievaar.
't Lijkt of de molen staat te dromen,
tot de molenaar zal komen.
Die zet de molen aan het draaien,
dat de wieken door de lucht gaan maaien.
Soms staat hij stil, de wieken gespreid,
wijzend ten hemel wijd en zijn.
Ik ben blij met dit mooie plekje,
met de molen bij mijn stekje.

Zaterdag 12 juli 2004
Vanmorgen een bezoek gebracht aan de Havelter molen. Molenaar Bram de Graaf en zijn ploeg (in totaal 5 man) zijn daar op een fantastische manier met de molen aan de slag. Ze maken de molen weer geheel maalvaardig en dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Ze komen elke keer weer voor nieuwe en bewerkelijke "verrassingen" te staan. In totaal zijn ze nu bijna twee jaar aan de slag en hebben al enorm veel werk verzet. Abel de boer is ondertussen de regionale "bilspecialist" aan het worden. Na het kneuzen van de loper (en dat is een hele klus) wordt het scherpsel ondertussen aangebracht. De steenkuip wordt geheel vernieuwd en er moet nog heel wat geklust worden voordat er weer gemalen kan worden. De warmte en het enthousiasme van de Havelter ploeg deed me erg goed. Zo zie je in de praktijk waarom het zo belangrijk is dat er nieuwe molenaars opgeleid worden. We gaan dus maar verder op de ingeslagen weg met de opleidingen en theorieavonden (samen met de molenaar Meint Noordhoek in Diever).

Molen De Weert: Albert Kreulen is rond 12 uur begonnen. De molen stond precies op de wind. Zeilvoering: vier lange halven. Een prachtige stevige noordwesten wind, erg buiig, prachtige luchten, regenachtig en ook nog onweersachtig weer. Lekker spannend en het allermooiste mooiste molenweer (vind ik).
Het onweer viel trouwens mee. We hebben de molen slechts een paar keer stil gezet en snel de bliksemafleider aan de roede gedaan. Verder weer flink gemalen deze keer. Na ongeveer 150 kg is de voorraad weer redelijk op peil. De vang blijft brommen en de molen gaat, vlak voordat het gevlucht tot stilstand komt, ongelooflijk trillen en shaken. Het gaat je door merg en been! De vang met een beetje reuzel smeren blijft toch wel vrij link (weer iets te veel aangebracht) en de werking is van korte duur. Daarom maar wat kippengrit (geplette schelpen) bij de dierenspeciaalzaak gekocht om de vang en het bovenwiel wat minder glad te maken. Het winkelmeisje vroeg aan ons "voor welk huisdier is dit grit?" We hebben maar even duidelijk gemaakt dat het voor een heel groot, apart en erg mooi beest was. Samen met Arco Pierik, de molenaar van "De Vlijt" uit Meppel, dit kippengrit tussen de vang en het bovenwiel laten verpulveren. De molen vang nu weer goed, maar wat krijg je een troep in de kap. De troep maar snel opgeruimd!
Rond 5 uur de molen versierd met vlaggetjes i.v.m. Bertus van Dijk zijn 35 jarig huwelijks jubileum komende zondag. Aangezien dinsdag het Nederlands elftal bij de Europese kampioenschappen voetbal de eerste wedstrijd tegen Duitsland speelt, hebben we de versiering aangevuld met alles wat we maar konden vinden met een oranje kleur. Dat lukte en het staat nog mooi ook! Tegen 7 uur was ik thuis. Eindstand: 878.768. Aantal omwentelingen 5216. Omzet deze week € 75,-
Hans Valkenhof heeft weer 50 kg kruidkoekmix afgeleverd. Er moet bij Jannus Winter in Sint Jansklooster 500 kg Hollandse tarwe besteld worden. We zijn door de voorraad heen. Het bestuur heeft een sponsor voor nieuwe overals  gevonden (nl.Tegelhome uit Rogat). Komende week mogen de molenaars bij de Welkoop in De Wijk (bij "De Wieker Meule") een overal (5 stuks totaal) uitzoeken. We hebben gekozen voor het merk Havep in kaki kleur en deze keer in tuinbroekmodel, aangezien het "normale" model zomers nogal warm is.
Kees Vanger

Zaterdag 19 juni 2004
Jannus Winter heeft afgelopen vrijdagmiddag 500 kg Hollandse tarwe bij de molen afgeleverd. De kwaliteit van de papieren zakken wordt er trouwens niet beter op. Ze zijn zo kapot en voordat je het weet sta je weer een hele poos te vegen. We hebben de zakken dan ook erg voorzichtig naar boven geluid met onze luimat gemaakt door Marc Crins. Herman Rozemuller, molenaar in opleiding uit Dalfsen, heeft ons hierbij fantastisch geholpen. Hij wist in ieder geval (als vrachtwagenchauffeur) erg goed hoe je papieren zakken op een pallet moet stapelen.
Er stond vandaag weer een prachtige noordwesten wind kracht 4-5. Eerst alle vlaggen maar weer verwijderd. De zeilvoering bestond uit twee lange halven en twee duikertjes. Dat doet Bertel met opzet, omdat hij weet dat ik een hekel aan duikertjes heb. De molen draaide lekker vlot door. Na een lange koffiepauze zijn we weer gaan malen. Slechts 75 kg deze keer. De regulateur werkt nog niet goed. De wind was nogal wispelturig en op de een of andere manier is alles nog niet goed afgesteld. Het was dan ook moeilijk om een constante kwaliteit meel te malen. Je kon in ieder geval niet bij de licht vandaan. Verder nog bezoek gehad van de molenaar van de Havelter molen nl. Bram de Graaf. Gedraaid van 13.00 uur tot 18.00 uur. De molen deze keer versierd met 4 grote oranje vlaggen. Nu maar hopen dat Advocaats pupillen de wedstrijd tegen Tsjechië winnen dan kunnen we de hele handel mooi een week laten wapperen. Omzet deze week: € 85,-
Op de molen van Dalfsen (De Westermolen) hebben ze een mooie uitdrukking om de molen "i
n te pakken" (zo noemen wij het). Zij gebruiken de volgende spreuk: "Wie brengt de molen naar bedde?" Die houden we erin. Aanwezig: Bertel Zomer, Kees Vanger, Aalt Mulder en Herman Rozemuller.
Kees Vanger

Woensdag 23 juni 2004
I.v.m aangekondigd weeralarm alle oranje vlaggen van het vlucht afgehaald en de regelkleppen dwars gezet. De steen staat bij ons (bijna) altijd bij en de vangstok kan geen kant uit (ook een vaste gewoonte bij ons). Ons juweeltje staat er goed geborgd bij. Laat de storm nu maar komen!
Albert Kreulen/Bertel Zomer

Zaterdag 27 juni 2004
Met Bertel  de molen rond 1 uur opgetuigd. Weinig wind dus weer gedraaid met volle bak. Het malen lukte vandaag niet. Het meel voelde ontzettend hard en korrelig aan. Het mooie bloemige meel dat we de klanten graag verkopen kregen we niet uit de meelpijp. Ik had het idee dat ik niet meer fatsoenlijk kon malen. Waarschijnlijk klopte er iets niet. Daarom alles maar even goed nagelopen en wat bleek? ….de pasbalk bleek op z'n laagste stand te blijven haken aan de maalbak. De zo belangrijke laatste millimeters zakte deze dus niet verder naar beneden. De steen kon daarom bij de hogere snelheden niet verder naar beneden terwijl de toevoer van het graan wel toeneemt. Vervelend! De meelbak enigszins naar voren getrokken en de steunbalken weer opnieuw goed gespijkerd. Een klusje van 3 minuten. Probleem opgelost! Het malen verloopt nu weer een stuk beter. Al is de afstelling van de regulateur nog niet helemaal naar behoren. Molenmaker Johannes Kooistra komt op een zaterdag om het geheel beter af te stellen. Ook wordt er dan een nieuwe (leren) riem geplaatst naar het spoorwiel. Nu zit er nog een sjorband.
De molen maar weer versierd met oranje vlaggen. De voetballers van de getergde trainer Advocaat moeten vanavond tegen Zweden spelen.
Komende week heb ik schoolkamp op Ameland en bij eventueel verlies zal Bertel Zomer ervoor zorgen dat alles weer verwijderd wordt.
Gedraaid tot 18.00 uur. De omzet deze week was € 95,-
Kees Vanger

Woensdag 30 juni 2004
Deze week met de kinderen van mijn klas op schoolkamp naar Ameland (Buren) geweest. De kampeerboerderij stond vlakbij het Oerd. Een prachtige locatie in een duinrijk gebied. We hebben met z'n allen dan ook een fantastische week gehad met mooi (en winderig) weer.
Op woensdag met de hele club naar Hollum gefietst. Een tochtje van 17 kilometer door de prachtige duinen. Natuurlijk weer foto's gemaakt bij de karakteristieke en mooie vuurtoren. Toen we naar het dorpje Hollum fietsten om het reddingbootmuseum te bezoeken, zag ik tot mijn verbazing molen "De Verwachting" lekker stevig met twee volle zeilen draaien. De kinderen naar het museum gebracht en hen aan mijn collega's overgedragen. Kon ik mooi even naar de molen (20 minuten). Nou was ik er al vaker geweest, maar ik was erg benieuwd naar de vorderingen van de mosterdafdeling die in opbouw is. Het enthousiasme van de molenaars kende ik al. Het doet me denken aan het sfeertje bij ons op de molen. Als je zo'n team om je heen hebt dan blijkt vaak in de praktijk dat de meeste molenaars graag blijven en het trekt ook menig nieuwe enthousiasteling aan. Zo hoort het!!!!
De mosterdafdeling (gemaakt door molenmaker Durk Postuma) zag er fantastisch uit. De aandrijving geschiedt vanuit de molen naar een gebouwtje naast de molen (a la Birdaard bij "De Zwaluw"). De maalstoel en de aandrijving was al klaar. Het geheel zag er fantastisch uit. Rond augustus 2004 is de oplevering. Ik kom beslist een keertje terug en kan een ieder kan ik een bezoek aan deze molen adviseren.
Kees Vanger
JULI 2004

Zaterdag 3 juli 2004
Rond 11 uur draaide de molen alweer. Een mooie wind en de zeilvoering bestond uit 4 halven. Tot rond 1 uur hebben we de molen lekker stevig laten draaien. Aanwezig waren: Arnoud, Aalt, Bertel, Kees Gerard. Albert Kreulen was afwezig, omdat het zeer slecht met zijn schoonmoeder gaat.
Tegen enen overgegaan op twee halven en twee volle zeilen, want er moest weer eens flink gemalen worden. Nou dat is zeer zeker gelukt. Al met al tegen de 250 kg tarwe gemalen. De voorraad staat er weer florissant bij.
Veel bezoek gehad vandaag. De bezoekers zagen dan ook een echte productiemolen. Terwijl het gevlucht flink gierde en de molenstenen heerlijk zongen werden er zakjes gevuld, bloem gebuild, tarwe naar boven geluid en onze kassabel hoorde je er nog net boven uit. Zo hoort het. Dit lukt helaas niet elke week. Dat hangt ten eerste natuurlijk van de wind(kracht) af, maar we kunnen niet onbeperkt doormalen. De verkoop bepaalt hoeveel er ongeveer gemalen moet worden. Een te kleine voorraad is erg vervelend, maar een te grote voorraad meel willen we ook niet hebben. Vaak dus een moeilijk dilemma, aangezien we nooit weten of er de volgende zaterdag wel wind is. Tot nu toe is het in de laatste vijf jaar qua planning erg goed gelukt. Slecht een viertal keren hebben we bij een andere molen extra volkorenmeel hoeven op te halen. Binnenkort wordt het voor ons nog gemakkelijker. Erwin de Jonge, de molenaar van de Wieker Meule, is bijna klaar met zijn elektrische maalstoel (komt uit de molen van Heerenveen nl. Welgelegen). Bij problemen met de meelvoorraad kunnen we altijd nog naar deze mooie molen.
Bezoek gehad van Paul Koelange. Molenaar op een wipmolen in Rijnland.
Gedraaid tot 19.30 uur. Omwentelingen plm. 5000. Omzet € 105,-
Kees Vanger

Dinsdag 6 juli 2004
Albert Kreulen heeft de molen in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van zijn schoonmoeder. De begrafenis is vrijdag. De molen blijft dan ook in de rouw staan tot zaterdag.

Zaterdag 10 juli 2004
Albert Kreulen is rond 11 begonnen. Er hoefde slechts weinig gekruid te worden en al snel draaide de molen lekker vlot met vier halven. De voorraad van de winkel maar weer eens aangevuld. In de loop van de middag kregen we versterking van Gerard Voogd en Aalt Mulder. Bertel Zomer moest de hele dag dakpannen van een dak halen.
We hebben nog 50 kg St. Janstarwe gemalen. Het was erg moeilijk om er mooi meel van te maken. De tarwe is erg droog. Ik ga deze week maar eens bij de molenaar van Witmarsum informeren hoe ik de vochtigheidsgraad van de tarwe kan verhogen. De laatste 25 kg tarwe die we gemalen hebben was geplette tarwe en daar krijg je een prachtig, bloemig volkorenmeel van. We willen dan ook het liefst nog een pletter(tje) op de molen, maar het is zo moeilijk om daar aan te komen.
De molenaar van de molen te Vledder heeft een toertocht langs diverse molens met MG's georganiseerd. Het was daardoor erg druk in de molen. Vanaf de stelling konden we al die prachtige auto's met open dag bekijken. Er waren juweeltjes bij. 'k Had graag een middagje mee willen rijden.
Erwin de Jonge, molenaar van de Wieker Meule, heeft weer een hele voorraad volkorenmeel bij ons op de molen gebuild. Twee collega's van de Havelter molen kwamen ook nog langs. Kortom een gezellige boel met veel pauzes en veel koffie. De gebakken kruidkoek was dan ook (weer) erg snel op.
De pal werkt nog steeds niet goed en blijft hangen op de bandvang die steeds verder naar achteren schuift. In de gaten houden en zo spoedig mogelijk alles maar weer eens bijstellen. De kaartjes voor het pannenkoekmeel zijn op en moeten weer gedrukt worden bij het Drukkerijmuseum in Meppel.
Hans Valkenhof brengt maandagmiddag 12 juli 600 kg Duitse melange en 50 kg kruidkoekmix. Verder nog 60 pak Fermipan korrelgist bij de bakker bestelt. Tot nu toe hebben we dit jaar alweer 100.000 omwentelingen gedraaid.
Gedraaid tot 20.30 uur. Aantal omwentelingen vandaag: 5532. Eindstand: 892.766 Omzet € 52.50
Kees Vanger

Maandag 12 juli 2004
Open vanwege de Drentse rijwielvierdaagse van 12.30- 17.00 uur. Wind WNW 4-5. Gedraaid met vier lange halven. Weinig bezoekers. Hans Valkenhof heeft een nieuwe voorraad Duitse tarwe gebracht. Aanwezig: Gerard Voogd, Kees Vanger en Albert Kreulen. Klem bliksemafleider is stuk. Albert van der Werf zorgt voor een nieuwe.
Albert Kreulen

Maandagavond 12 juli 2004
Begonnen om 8 uur 's avonds. Ik had nogal wat schoolwerk te doen en ben dus lekker in de molen aan het werk geweest. Deur op slot, molen een relaxte zeilvoering gegeven, radio aan en een lekkere bak koffie… wat wil je nog meer…. Heerlijk! Gedraaid en gewerkt tot 23.00 uur. Eindstand: 896.660. Omwentelingen vandaag: 3900.
Kees Vanger

Dinsdagavond 13 juli 2004
Om 19.00 uur begonnen. Ik had een belangrijk gesprek. Daarom de molen maar opgezocht. Lekker rustig. Toen er toeristen kwamen de deur maar snel op slot gedaan. "Nu even niet".  Zeilvoering twee halven, later twee duikertjes. Gedraaid tot 20.30 uur. Albert van der Werf heeft een nieuwe klem op de kabel van de bliksemafleider bevestigd. Omwentelingen plm. 1000.
Kees Vanger

Donderdag 15 juli 2004
Gedraaid i.v.m. Donderdag Meppeldag. Wind west 2 á 3. Bezoek gehad van de molenaar uit Oisterwijk. Aardig wat bezoek gehad. Verder nog een deel van de stelling geteerd. Gedraaid van 12.30 tot 16.30 uur.
Albert Kreulen

Vrijdag 16 juli 2004
Klaar gezet voor de Havelter molen 25 kg pannenkoekmeel en 25 kg kruidkoekmix plus etiketten, touwtjes, scheppen, weegschaal en zakken.
Abel de Boer komt de hele handel zaterdag ophalen. De nieuwe voorraad van 60 pak Fermipan is binnen. Zaterdag smeer ik 'm voor drie weken. De komende weken blijft de molen op zaterdag open. De molenaars (Erwin de Jonge en Jan Rossing) komen ieder een zaterdag de wel erg uitgedunde bezetting aan molenaars opvullen.
Kees Vanger

Zaterdag 17 juli 2004
Zeer warm en vochtig weer. Wind zuid 1 á 2. Gedraaid met vier volle zeilen. Heel weinig bezoek gehad. Erwin de jonge heeft zich dan ook erg verveeld bij ons op de molen. "Er viel niets te klussen". Maar wat extra bier koud gezet voor deze enthousiaste molenaar(s). Een deel van de stelling geteerd. Rond 16.00 uur afgezeild. Aanwezig Erwin de Jonge, Bertel Zomer (afweer terug van zijn wel erg korte vakantie) en de beide Alberten.
Albert Kreulen

Zaterdag 24 juli 2004
Wel gedraaid door Jan Rossing… maar er stond niets in het logboek.

Donderdag 29 juli 2004
Donderdag Meppeldag. Schitterend zomerweer met flinke ZZO wind. Temperatuur 26 graden! Zeilvoering vier volle. Bijna geen bezoek. Lekker op de stelling zitten lezen. Gedraaid van 14.00 uur tot 16.30 uur.
Albert Kreulen

Zaterdag 31 juli 2004
Vanmorgen om 10 uur begonnen. Een flink stuk kruien deze keer. Zeg maar van oost naar west. Het valt me mee dat er nog wind is, want vanochtend vroeg was het bladstil. Wind west 2. Zeilvoering vier volle. Warm weer, onbewolkt met in de hoogte wat sluierbewolking. Bertel mocht weer even alleen draaien tot de komst van Albert Kreulen. Een rustig middagje met weinig bezoek. Het was te warm. Alle molenaars liepen dan ook in hun korte broek. Aan het eind van de dag in de zon op de stelling de dag afgesloten met een lekker potje bier. Gedraaid tot 18.00 uur. Aanwezig: Arnoud, Bertel, Aalt, Gerard, Kees (eind van de middag en terug van vakantie) en de beide Alberten. Eindstand: 902.483
Arnoud van der Mheen, Albert Kreulen
AUGUSTUS 2004

Zaterdag 7 augustus 2004
Het was véél te warm. Zeg maar bloedheet! Ook nog geen wind deze keer. Temperatuur 31 graden. Zucht! ….Arnoud van der Mheen is begonnen rond 12.15 uur. Hij hoefde gelukkig maar nog een beetje te kruien. Zonder te kruien liep je al zwetend rond. Albert Kreulen, Aalt Mulder en Bertel Zomer kwamen wat later. Samen hebben ze vandaag met vier volle zeilen geoefend in stilstaan van de molen. Er was door het warme en benauwde weer ook nog erg weinig bezoek. De handel lag op z'n kont! "Vrouwtjes bloot handel dood". Rond 3 uur dan ook maar gestopt. Er viel weinig eer te behalen vandaag! Eigenlijk heb je met zulk weer weinig op de molen te zoeken. Je kunt beter ergens languit in het water liggen. Misschien doen we dat nog wel eens wanneer het te warm en te windstil is. Eindstand: 902.483
Albert Kreulen

Zaterdag 14 augustus 2004
Aanwezig Arnoud, Albert Kreulen, Albert van der Werf en Kees Vanger. Weer erg weinig wind deze keer. Zeilvoering: volle bak. Een aantal erg geïnteresseerde bezoekers gehad. Een kwam zelfs uit Sri Lanka. Ook nog bezoek gehad van de oud-Meppeler dhr. Dekker. Nu molenaar op de "Kerseboom" een korenmolen in Rijsoord.
De vang is weer goed bijgesteld door onze techneut Albert van der Werf. Een van de koebouten maar wat meer aangetrokken en de kettingen bijgesteld.  De vang al met al wat naar voren bijgesteld. Nu maar hopen dat de vang mooi rond het bovenwiel blijft zitten. De pal werkt in ieder geval weer zoals het hoort. Gedraaid van 12 tot 18 uur.
Vandaag was er een stop gesprongen, waardoor het vrij donker in de molen was en we niet konden builen. Helaas zit de meterkast achter de alarminstallatie van Stichting Welzijn en durfden we de stop niet te vervangen. Geen verlichting en stroom in de molen is zomers niet zo erg, maar het bier was wel erg lauw vandaag en dat is natuurlijk wel heel erg!
Omzet € 85,- Eindstand 904.000
Kees Vanger

Donderdagavond 19 augustus 2004
De laatste "Donderdag Meppeldag". Het was zelfs droog! Na een vrij natte middag. De optocht kwam bij de molen langs. We hebben dan ook vanaf de stelling een eerste klas uitzicht. Weer erg veel kijkers op de stelling. Al met al een lekker relaxte en gezellige avond. De voorzitter van de organisatie bracht de molen rond 7 uur in beweging ten teken dat de optocht kon beginnen. We hebben tot half tien gedraaid. Daarna lekker de stad in, want het swingde weer enorm in de stad. Al met al weer een latertje. Nog één vrij dagje en de vakantie zit er (helaas) weer op. Dat wordt afkicken!
Kees Vanger

Zaterdag 21 augustus 2004
Wind noordwest 2-3-4. Temperatuur 21 graden. Zeilvoering vier volle. We waren bijna door de hele meelvoorraad heen. De winkel stond er dan ook erg kaal en leeg bij. "Hoe moet dat nou vanmiddag als er klanten komen" was de eerste gedacht die bij ons op kwam, want er stond te weinig wind om te gaan malen. We zagen in de verte de prachtige cumulus wolken steeds groter worden en dat kan een goed teken zijn. Daarom eerst maar eens een vrij lange koffiepauze ingelast. Konden we ook eens aandacht aan ons bezoek besteden. De voorspelling kwam uit en de wind nam tegen tweeën toe tot een prachtige maalwind. Daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt.
Al met al rond de 200 kg tarwe gemalen. Dat was echt kantje boord vandaag. We konden de klanten in ieder geval weer volbeladen naar huis sturen. De omzet van vandaag was € 85,- De thuisbakkers komen (gelukkig) weer terug van vakantie.
Vandaag bezoek gehad van molenaar Hans Vink. Hij draait op een aantal molens in Groningen (o.a. Winsum). Hij had een heel erg enthousiaste leerling nl. de elfjarige Alex Buist meegenomen. Ze wilden graag een malende molen zien. Nou dat kwam vandaag dan ook erg goed uit. Alex heeft bijna de hele middag aan "bij de licht" gestaan. Hij zag er na afloop dan ook erg "witjes" uit. Verder moeten we volgende week de kammen van het spoorwiel even nalopen, want er zitten er een aantal nogal losjes. Besteld: 50 kg kruidkoekmix bij Hans Valkenhof van molen "De Zwaluw" in Hoogeveen.
Eindstand vandaag: 908.090
Kees Vanger

Zaterdag 28 augustus 2004 - DRENTSE MOLENDAG
Afgelopen vrijdag stond er een pagina groot artikel over molens in de Meppeler Courant. Onder de prachtige titel "niets swingt zo als een krakende molen" werd veel aandacht besteed aan de molens in de omgeving, de zorg t.a.v. de vergrijzing van de molenaars en wat er aan gedaan wordt. Prachtige en kleurrijke foto's sierden de pagina op. Nou we hebben het geweten. Wat was het ongelooflijk druk op de molen. Tegen half tien stonden de eersten al popelend voor de deur ("zijn de pannenkoeken al klaar!!!!!"). Het liep de hele dag storm. Het is nog nooit zo druk op de molen geweest en het meel was niet aan te slepen. We hebben de bezoekers niet geteld maar 250 tot 300 is misschien nog wel een te lage schatting. De omzet bedroeg dan ook € 230,- Zoveel hebben we nog nooit op één dag verkocht en dat met drie molenaars. Albert Kreulen was er niet en geniet van zijn verdiende vakantie. De rest van de vaste bezetting deed mee aan de boekenbeurs in de stad, waarvan de opbrengst naar de molenstichting gaat (verkoop deze keer € 1250,-) en Aalt Mulder draaide op de molen in Hoogeveen ("De Zwaluw"). Zoveel bezoek is zelfs voor drie molenaars niet te behappen. Gelukkig kregen we later hulp van Bertus van Dijk (ons "winkelmeisje") en de bakker van Belt-Schutsloot. De dames stonden beneden pannenkoeken en wafels te bakken en er werden ook nog kruidkoekcakes in de broodbakmachine gemaakt. De lucht van deze lekkere koek werkt in ieder geval erg positief op de verkoop van de kruidkoekmix. In totaal vandaag zelfs 35 kg van deze mix verkocht!! (ook een record). Al met al een heksenketel. Ondertussen ook nog 75 kg tarwe gemalen. De pauzes schoten er sowieso bij in. We konden helaas weinig aandacht besteden aan bezoekende collega molenaars. Jammer, want dat vind ik vaak één van de leukste onderdelen van de provinciale molendagen. Al met al non stop doorgegaan van 9.30 uur tot 16.00 uur. Gelukkig is het volgende week zaterdag weer een normale molendag. Eindstand 910.840
Kees Vanger
SEPTEMBER 2004

Zaterdag 4 september 2004
Weer een erg warme dag met prachtig mooi weer. De korte broek dus maar weer aan naar de molen. Mooi weer is prachtig, maar een bijna windstille zaterdag is wel erg frustrerend. De molen draaide, maar daar was dan ook echt alles mee gezegd. Wanneer we een zak tarwe naar boven wilden luien stond de molen direct stil. Gelukkig hebben we een gaffelwiel. Erg handig bij te weinig wind.
Arnoud en Bertel zijn begonnen om 11.00 uur. De vorige week stevig geplunderde voorraad van onze winkel maar weer eens aangevuld. Aangezien er weinig wind was voorspeld heb ik uit voorzorg zaterdagmorgen 50 kg gemalen volkorenmeel bij Hans Valkenhof van molen De Zwaluw opgehaald. Aalt Mulder was daar die dag de molenaar/winkelbediende. De hele voorraad Duitse tarwe was weer eens op. Nood breekt wet! We hebben gedraaid (nou ja) tot 16.00 uur en toen vond ik het wel welletjes. Dit zijn nou niet de leukste zaterdagen. Voor klussen was het zelfs te warm. Toch hebben we al met al nog voor € 75 verkocht. Gauw de molen ingepakt en lekker een terrasje gepakt. Aanwezig: Arnoud, Bertus, Gerard, Kees.

Volgende week is er een erg krappe bezetting, want...
Kees gaat wadlopen.
Arnoud draait i.v.m. Fryske molendag op de molen in De Blesse.
Albert K. is nog steeds op vakantie.
Albert W, ook zo'n vutter, is dus ook op vakantie.
Onder leiding van onze voorzitter mogen komende zaterdag onze nog niet gediplomeerde molenaars Aalt en Bertel met de molen draaien!!!
Kees Vanger

Zaterdag 11 september 2004 - Monumentendag
Kees, dit is voor het logboek
Vanmorgen om 09.00 wakker. Eerst even lekker douchen hapje eten, schoenen aan en hup naar de molen!! Samen met mijn moeder in de auto en dan naar de molen. Maar we komen bij de stoplichten bij de Oosterboer en daar staat toch al een file en dat om 09.45 uur. Nou dan maar even omrijden Ik ga niet voor de stoplichten wachten want dat duurt daar een eeuwigheid. Dus zijn we omgereden via Noord. We rijden over de Eshuisbrug en daar zie ik dat "De Vlijt" al draait. Arco Pierik is er vroeg bij. Wel met 2 volle, maar hij draait!! Aangekomen bij de molen zie ik dat de vlag al wordt gehesen, Gerard Voogd was er dus al!! Ik als een speer de auto uit om die molen aan de praat te krijgen. Er stond een lekkere wind, gelukkig. Roe-kettingen los, bliksemafleider eraf, en de pal eruit, de steen lichten en snel naar boven toe. Steen uit het werk gezet en stormbeveiliging er af gehaald. Nou en dan kijken waar de wind vandaan komt, uit zuiden deze keer en hij stond nog op het westen dus dat viel al weer mee. Nou de bezetketting los, spaakkettinkje eraf gehaald, ketting om leggen en kruien maar. Toch nog maar eventjes kijken of alle netjes weg zijn. Eenmaal op de wind snel de zeilen ervoor. Vier volle kon wel. maar ik ben nog geen gediplomeerd molenaar, dus doen we het maar een beetje rustig aan. Dus 2 volle op de buitenroe en 2 halve op de binnenroe. Eenmaal klaar kon de vang er af en daar ging ie. Op een gegeven moment ging ie 70 enden en in het westen kwam al een mooie bui op zetten. Toch maar even gezwicht naar 2 halve. Het viel allemaal mee, maar toch kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Met 2 halve liep hij nog 50/60 enden. Het was vrij rustig vanochtend (vond ik). Even een lekkere bak met cola en een grote koek van Gerard er bij, zo kom je de dag wel door. Tegen een uur of 1 kwam Aalt Mulder. Even bijgepraat en besloten dat we gingen malen. Eerst nog even de warme as smeren. Het was nog niet echt nodig, maar je moet dat toch bij houden. En ja hoor, daar kwam er één molenaar uit De Wijk, die wou graag even bloem builen, en dat kon natuurlijk wel!! Eerst even alles naar boven luien en Henry (zo heet hij dus) even op weg helpen met de buil. Ondertussen hebben Aalt en ik er 2 volle bij gelegd, want we wilden malen. Ik had er een hard hoofd in, maar ja?!! Aalt heeft ondertussen de steen even bij gezet, graan in de kaar gegooid en we waren er helemaal klaar voor!! Nou de vang er weer af en daar ging ie, maar hij was niet meer vooruit te branden. Jammer, dan maar 4 volle, dat wou dus ook niet! Het zal allemaal wel komen om dat we achter het gebouw van Reestoord zaten. Henry nog gevraagd of hij een oplossing had, maar die wist het ook niet! Steen weer uit het werk gehaald en nog maar even voor de prins laten huppelen. De wind was helemaal weggevallen. Rond 4 uur zijn we begonnen met afzeilen, roekettingen weer aan de roede gehangen, bliksemafleider weer aan de roede, pal er weer in, steen in het werk, storm beveiliging er op. En niet vergeten om de steen weer bij te zetten. Nou en toen was de dag helaas al weer afgelopen. Het was een mooie dag en leerzaam.
Omzet € 75,-
Bertel Zomer (tekst) en Aalt Mulder

Zaterdag 18 september 2004
Wat waren de voorspellingen goed. Eindelijk zou er weer eens (op zaterdag) een stevige wind staan. Vol goede moed maar vroeg opgestaan. Nou dat viel tegen zeg. De wind stond voor onze molen ook nog in de verkeerde hoek (dus achter het te hoge gebouw van Reestoord). Eerst hebben Albert en Arnoud rond 12 uur geprobeerd om de voorraad weer wat aan te vullen. Met pijn en veel moeite hadden ze in een uur bijna 20 kg meel plat kunnen krijgen. Ze zijn er uiteindelijk maar mee gestopt. De wind zou in de loop van de dag toenemen, dus we bleven optimistisch. Nou wat er ook kwam geen extra wind. We hebben één zak geplette tarwe (dat maalt wat lichter) nog tot mooi volkorenmeel om kunnen toveren, maar het ging erg moeizaam. Daarom zijn we er maar mee snel opgehouden en zijn met z'n drietjes de theorie maar eens gaan behandelen.
De molen draaide lamlendig en tegen 4 uur zijn we er dan ook maar mee gestopt. Ik was vroeg thuis deze keer. De omzet van vandaag was € 80,- Wanneer er wind staat moeten we zo snel mogelijk flink gaan malen.
Overigens bezoek gehad van een vrijwillig molenaar. Hij was op bezoek met zijn zoon Victor (die beschermheilige is van de korenmolenaars St. Victor). Deze meneer had al lange tijd geleden zijn diploma gehaald en woont nu in Zuidwolde. Hij liep weer langzaam warm voor het molenaarsbestaan.
Omzet € 85,-
Kees Vanger

Maandag 20 september 2004
Informatieavond op de molen over de gehouden enquête t.a.v. de opleiding. Op het laatste moment nog geprobeerd om zoveel mogelijk gilde leden bij elkaar te trommelen via e-mail. Dat is redelijk gelukt. Al met al waren er ongeveer 15 aanwezigen. Ada Meurs heeft m.b.v. een overhead projector en vele sheets (vakkundig bijgehouden door Pieter Hofkamp) de resultaten van de enquête besproken. Hierna werd o.l.v. Jan Jansen van de molen van Geesteren een discussie gehouden aan de hand van een aantal stellingen. Een boeiende avond. Tegen zeven uur hebben Bertel en ik nog 75 kg Duitse tarwe gemalen. Met blote benen ging het fantastisch. Eindelijk hebben we weer voorraad en kunnen we er weer (even) tegen.
Kees Vanger

Zaterdag 25 september 2004
Aanwezig Arnoud, Albert, Bertus, Herman Rozemuller (uit Dalfsen) en Kees. De steen moest gelicht worden om alles flink schoon te maken. Dus snel aan de slag. Nou dus niet hè!... De kettingtakel lag nog in "De Wieker Meulen" (voor de nieuwe stenen aldaar). Dus eerst maar even naar De Wijk. Pas tegen half 3 was ik weer terug. Snel met Bertel, Herman de steen gelicht. Nou dat gaat echt steeds sneller. Binnen een recordtijd lag de steen met de billen bloot (daar komt deze uitdrukking dan ook van). Alles flink met onze stofzuiger schoongemaakt en na afloop met een "roggepapje" alle gaatjes rond de meelring dichtgesmeerd. Ook de zijkanten van het deksel van de steenbus goed dichtgesmeerd. Hopelijk zijn we nu eindelijk verlost van de korrels tarwe die via de steenbus naar beneden vallen.
Volgende week zetten we de steenkuip wel weer in elkaar. Tegen vijf uur afgezeild. Aantal omwentelingen tot nu toe 922.000.
Omzet € 80,-
Kees Vanger
OKTOBER 2004

Vrijdag 1 oktober 2004
Excursie vrije school. In totaal plm. 25 kinderen die al veel wisten van graan en meel. Rondgeleid van boven tot onder. Helaas geen wind. Alleen een klein zuchtje bij aankomst van de kinderen. 
Arnoud van der Mheen

Zaterdag 2 oktober 2004
Vandaag is het beter weer. Eindelijk. Weer terug gekruid naar het Zuidwesten.
Een mooie blauwe lucht met hier en daar een flinke pluk cumulus.
Windkracht 3 á 4. Zeilvoering 4 volle zeilen.
Omzet: € 125
Albert Kreulen

Zaterdag 9 oktober 2004
Mooi weer, droog, lichtbewolkt. Wind NO 2 á 3. Zeilvoering 4 volle. Niet gemalen vandaag. Afgezeild om 15.30 uur. Niet veel bezoek gehad vandaag. Tellerstand: 925830. Rond 16.00 uur naar huis. Omzet € 116
Albert Kreulen

Zaterdag 16 oktober 2004
Een rot middag. Geen graan om te malen en nog een laatste voorraad meel om te verkopen. In totaliteit 400 kg tarwe naar beneden geluid. De kwaliteit was niet goed!! We hebben ondertussen nieuwe besteld. Ondertussen worden we z.s.m voorzien van tarwe van de "Wieker Meule" in De Wijk. Omzet: € 94.50
Albert Kreulen

Woensdag 20 oktober 2004
Theorieavond over het gevlucht. Deze keer aan de hand van een PowerPoint presentatie waar ik al weken thuis mee aan het werk geweest ben. Na het ritselen van een (splinternieuwe) beamer, een laptop en een professioneel projectiescherm was het woensdag dan eindelijk zover. In totaliteit waren met 14 man. Pieter Hofkamp van molen "Welgelegen" te Heerenveen, die ook veel met PowerPoint aan het stoeien is en van wie ik prachtige afbeeldingen ontvangen heb, was ook aanwezig. Voor mij is het in ieder geval wel duidelijk dat dit soort presentaties op theorieavonden de toekomst hebben. Het is een soort diashow met ongekende mogelijkheden. Ondertussen kan ik al een vijftal avonden vullen met het gemaakte materiaal. Dus wat mij betreft gaan we verder op deze ingeslagen weg.
Tegen 22.30 uur heeft Aalt Mulder de molen afgezeild.
De volgende theorieavond is op 17 november. Onderwerp: De kap.
Kees Vanger

Vrijdag 22 oktober 2004
Mooi zonnig weer, blauwe luchten. Wind ZW 4 á 5. Gedraaid met vier volle zeilen. Gemalen (heerlijk helemaal alleen….en dat heeft ook wel wat!). Gemalen 50 kg Duitse tarwe uit De Wijk en gebuild 25 kg.
Albert Kreulen

Zaterdag 23 oktober 2004
Druilerig, grijs en nat weer, maar er stond in ieder geval een lekkere stevige bries uit het zuidwesten. Kracht 4 á 5. Aanvankelijk voor de prins gedraaid met vier lange halve zeilen. Toen we na de koffiepauze, die weer eens erg lang uitviel, zijn we gaan malen en hebben de zeilvoering opgevoerd tot 4 volle.
Heerlijk, de molen had er eindelijk weer eens zin in (en wij ook). De voorraad tarwe uit De Wijk er helemaal doorheen gejaagd. Verder nog een flinke hoeveelheid St. Janstarwe gemalen. In totaliteit rond de 160 kg. Helaas verliet Bertel ons al (weer) om half vier. Met z'n tweetjes was het hard werken, want er moest gemalen worden, de klanten moesten geholpen worden en de compleet lege winkel moest weer aangevuld worden. We hebben dan ook ontzettend veel zakjes gevuld. De klanten moesten zelfs wachten tot hun bestelling gemalen was. Al met al dan ook voor 115 euro verkocht. Komende week krijgen we weer een nieuwe voorraad tarwe (400 kg). Bovendien is de kruidkoekmix alweer op. De bestelling voor 50 kg nieuwe kk.mix is alweer de deur uit. Tegen 17.00 uur afgezeild. 
Tellerstand: 930.000. Omzet €110,-
Kees Vanger

Zaterdag 30 oktober 2004
Rond 1 uur begonnen. Eerst boven alles weer goed gesmeerd (een vaste gewoonte van mij). Sinds we met een blokje frituurvet (€ 0.49 bij de supermarkt!!) smeren (alleen de kruiring; de lagers smeren we met reuzel) kruit de molen echt fantastisch!!! Bertel en ik konden met z'n tweetjes al duwend de kap zelfs op de wind zetten. Geen gehannes met kettingen. Gewoon duwen (eerst de molen even "uit de nesten" kruien) en na een minuutje stond het gevlucht pal op de wind. Fantastisch!!! Helaas stond er heel erg weinig wind. Met vier volle zeilen draaide de molen toch nog redelijk. We konden vandaag zelfs nog 400 kg op de wind naar boven luien. Dat gaat in ieder geval sneller en handiger dan met het gaffelwiel (met de hand dus). Afgelopen zondag nog 50 kg volkorenmeel bij De Wieker Meulen opgehaald, want we waren weer eens door de voorraad heen. Goed gepland, want er kon vandaag met zo weinig wind echt niet gemalen worden.
Gedraaid tot 16.30 uur. Bertel Zomer en Aalt Mulder zijn halverwege de middag naar molen "De Leyen" in Staphorst vertrokken om daar met de molen te draaien. Bij het verkruien knapte een kruipaal finaal af en Bertel kwam enigszins beschadigd onder het kruirad vandaan. Gelukkig kan hij tegen een stootje! Dat wordt dus een nieuwe kruipaal.
Aanwezig vandaag: Aalt, Bertel, Albert K, Bertus en Kees. Tijdens de koffie bezoek gehad van Arend Bijker uit Nijeveen die er veel voor voelde om ook vrijwillig molenaar te worden. Hij is van harte welkom en ik heb hem dan ook enig boekwerk meegenomen om de sfeer alvast wat te proeven.
Voor de komende week de wind goed in de gaten houden want als het zaterdag niet waait hebben we een probleem. Onze vaste leverancier (Erwin de Jonge) is bij Bush of Kerry op bezoek in de jenaaithetsteeds.
Omwentelingen vandaag plm. 700. Eindstand: 930.757. Omzet € 120,-
Kees Vanger
NOVEMBER 2004

Vrijdagmiddag 5 november 2004
Eindelijk een redelijke noordwesten wind. De hele week dan ook gewacht op genoeg maalwind, want er moest weer eens hoognodig gemalen worden. Eindelijk was het zover! De wind zat (voor ons) ook nog in de goede hoek. Samen met Bertel Zomer in totaal 70 kg Duitse tarwe en 25 kg St. Janstarwe gemalen. Gelukkig hoeven we morgen niet naar een andere molen om meel te lenen of om elektrisch te malen.
Albert Kreulen

Zaterdag 6 november 2004
Deze week weer 500 kg St. Janstarwe besteld bij Jannes Winter uit Sint Jansklooster. Hij verbouwt deze tarwe speciaal voor de molens in de buurt van Sint Jansklooster. Wij hopen dat hij er nog lang mee door zal gaan. Aan ons zal het niet liggen!
Toen ik tegen half één bij de molen kwam was Bertel al in de kap aan het werk om alles te smeren. Er stond helaas weer zo'n matige wind. Dat hebben we nu al weer te veel zaterdagen achter elkaar meegemaakt. Jammer,……. maar helaas! Gelukkig hebben we sinds gisteren weer een redelijke meelvoorraad. Vandaag zit het er echt niet in dat we kunnen malen. De hele middag maar weer eens (zucht) "voor de prins" gedraaid. Ook de andere molen stond prachtig te draaien. Wat een mooi gezicht zo'n mooi draaiend duo in de stad! Snel maar weer even een kruidkoekmix in onze broodbakmachine gedaan, want we krijgen vandaag veel bezoek van collega molenaars.
Door diverse grote opdrachten voor zakjes pannenkoekmeel hebben we weer een drukke dag. De verkoop verloopt ook weer erg goed. Alweer een omzet van boven de honderd euro. Het wordt bijna standaard op de zaterdagmiddag. Vanmiddag bezoek gehad van de molenaar van "De Vlijt" (Arco Pierik) en de builende molenaar van de "Wieker Meule" (Henry Oosterveen) en ook nog een molenaar uit Groningen.
Helaas hebben we vandaag afscheid genomen van onze vaste en gediplomeerde molenaar Arnoud van der Mheen. Hij is naar Rolde verhuisd om wat dichter bij zijn werk te wonen. Echt een gemis!! Een enthousiaste en gedreven molenaar met veel gevoel voor de producten die wij op de molen produceren. Bovendien een ervaren (thuis) broodbakker met veel kennis van zaken. Hij paste dan ook erg goed in ons team. Gewoon een groot gemis voor de molen en voor ons! Hij zal vast wel in de buurt van Rolde weer op zoek gaan naar een andere molen. 
Woensdagmiddag komt Monumentenwacht op de molen om een RI&E inventarisatie te maken. We zijn benieuwd. Het wordt sowieso een drukke middag, want er is ondertussen ook nog een excursie van een grote groep en er komt 500 kg tarwe binnen. We zien wel hoe't gaat!
Verder deze week 40 kg papieren zakjes opgehaald bij onze vaste leverancier uit Steenwijk nl. Scheltinga. Genoeg voor twee jaar hoop ik. In delen laten we de zakjes bedrukken door het Drukkerijmuseum in Meppel. Bestelling voor de komende week bij Hans Valkenhof 50 kg Kruidkoekmix en nog 10 kg boekweitmeel.
Tegen 5 uur afgezeild en de molen opgeruimd. Albert Kreulen zal proberen om op een doordeweekse dag nog wat te gaan malen, want we zijn er alweer doorheen! Bovendien hebben we vandaag ook nog 25 kg volkorenmeel geleend van de Wieker Meule. Het gaat te goed! Met zo weinig wind op de zaterdagen blijkt het moeilijk en lastig om de meelvoorraad op peil te houden.
Aanwezig: Aalt, Albert K, Bertel, Bertus, Arnoud en Kees.
Aantal omwentelingen plm. 1000.
Kees Vanger

Woensdagmiddag 10 november 2004
Bezoek van monumentenwacht. Deze keer voor RI&E oftewel risico inventarisatie en evaluatie. Het Arbo boekwerk hebben we besproken en ingevuld. Verder de hele molen bekeken of we wel aan de eisen voldoen. 
Bij de trappen een extra leuning en een wat breder netwerk op de stelling. Dat waren we toch al van plan. Geen probleem, maar de ruimte onder de onderste plank van het baliehek is net 3 cm te groot. Daar zou dus eventueel een (heeeeeeel) klein kind door kunnen vallen. Nog nooit gebeurd, maar… het zou eventueel kunnen. Dus moeten we daar (volgens de regels) mee aan de slag. Monumentenwacht stelde voor om er een kabel tussen te spannen, want dan voldoe je ook aan de eisen. Geen gezicht natuurlijk en wat mij betreft hoop ik dat het nooit zal gebeuren. Een extra plank geeft weer problemen bij Monumentenzorg, want je brengt veranderingen aan aan het monument!!!!! Heerlijk al die regeltjes! Veiligheid prima. Daar letten we trouwens zelf al heel goed op, want we krijgen veel volk op de molen. Maar je kan ook overdrijven. We zien wel!!!
Ondertussen verzorgde Albert Kreulen ook nog een excursie op de molen en kwam onze vaste tarwe leverancier Jannus Winter langs om 500 kg. St. Janstarwe te brengen. Wat 'n enerverende hobby!
Kees Vanger

Vrijdagmiddag 12 november 2004
Wind zuidwest 3-4. Gemalen met vier volle zeilen. Al met al 135 kg. Bertel Zomer heeft geholpen. Hierna nog stevig bezig geweest om allerlei zakjes te vullen en flessen wijn om te toveren tot molenwijn. Morgen ga ik naar een voedingsbeurs in Zuidwolde met een hele vracht aan meelproducten.
Gedraaid tot 17.00 uur.
Albert Kreulen

Vrijdagavond 12 november 2004
Er stond een mooie wind en dan krijg ik de kriebels. Toch maar even (nou ja…) naar de molen. Tegen 19.30 uur begonnen in het donker. De wind was ondertussen naar het noordwesten gekropen.
Ik mocht weer eens kruien. Nou da's geen probleem meer sinds we (vaak) met frituurvet (uit de supermarkt € 0,39 per pakje) smeren. Ik heb ineens geen hekel meer aan kruien en dat is echt wel eens anders geweest! Twee halve zeilen was met deze onstuimige wind meer dan genoeg. De molen draaide dan ook lekker stevig. In het begin maakte ik me wat zorgen over de buren i.v.m. het gierende geluid van de wieken, maar de wind nam in de loop van de avond wat af en het "gefluit" verdween.
De hele avond zakjes gevuld, gebuild etc. Er was werk genoeg, want de hele winkel was leeg. In totaal hebben Albert Kreulen en ik vandaag 175 kg tarwe verwerkt tot producten in zakjes. Tegen 11 uur 's avonds ging de buitenverlichting uit. In het donker de molen afgezeild. Tegen 23.30 uur weer thuis met een voldaan gevoel. Heerlijk weer eens draaien met een stevige wind.
Kees Vanger

Zaterdag 13 november 2004
Binnenkomst Sinterklaas en een zootje pieten. Molen "De Vlijt" stond al vroeg te pronken met zijn vlaggetjes en zijn vier halve zeilen. Arco Pierok (de molenaar) heeft in z'n eentje de molen met vlaggetjes versierd en dat is op zich al een lastige klus! Wij hebben ons er vandaag maar wat vanaf gemaakt, want we hebben slecht één vlag in het gevlucht geknoopt.
De windvoorspelling was goed, maar helaas heeft de wind zich niet aan de voorspelling gehouden. Slecht griezen konden we met pijn en moeite malen. Al met al hebben we er na het malen en builen nog 25 kg bloem (voor pannenkoekmeel) uitgehaald!
Aanwezig vandaag: Bertel, Gerard, Bertus en Kees. Albert Kreulen heeft een voedingsbeurs bezocht in Zuidwolde. Hij had een hele voorraad meelproducten verkocht. Elske van der Werf en Femmy Kreulen waren vandaag zijn beide charmante assistentes en pannenkoekbaksters.
Bezoek gehad van een molenaar uit Rijswijk (poldermolenaar). Veel verkocht vandaag. We zijn alweer door onze voorraad heen!! Niet te geloven. Het is niet aan te slepen. We willen graag grotere voorraden aanleggen, maar de wind werkt (op zaterdag) nog steeds niet mee. Volgende week gaan we op excursie naar Kinderdijk, dus er zal weer op een doordeweekse dag gemalen moeten worden. Tegen 18.00 uur stond de molen stil. Te weinig wind, daarom maar snel de molen ingepakt "en naar bedde gebracht". In totaal weer 500 kg St. Janstarwe naar boven geluid. Eindstand 138.097
Omzet vandaag €145,-
Kees Vanger

Woensdag 17 november 2004
Alles klaar willen zetten voor de theorieavond in de molen. Helaas was een laptop bij Stichting Welzijn nog niet voorhanden. Daarom maar snel de molen opgezeild. Dat is altijd nog beter dan je tijd verdoen met wachten. Met vier lange halven kon ik eindelijk weer eens de voorraad op peil brengen. Ik ben begonnen om 1 uur en heb in totaal 150 kg tarwe gemalen. Rond half vijf kwam Albert Kreulen en kon mij mooi aflossen. Albert heeft nog 50 kg St. Janstarwe gemalen. Eindelijk hebben we weer een redelijke voorraad!
Na het avondeten heb ik Albert weer afgelost. Ondertussen had een ICT'er van Stichting Welzijn de beamer en de laptop keurig klaargezet. Tegen half acht begon de PowerPoint presentatie over de kap. Een aantal onderwerpen voor PowerPoint presentaties op theorieavonden heb ik tot nu toe af kunnen maken. Gelukkig krijg ik veel hulp van molenaars in den lande die mij via de digitale post prachtige foto’s oversturen. Aanwezig: molenaars in opleiding: Menno Brouwer (nieuw) Arend Bijker (nieuw) Nico van Guldener (nieuw), Jan Dekker, Abel de Boer, Bertel Zomer, Marten de Jong en Herman Rozemuller. Verder nog als geïnteresseerden: Jan Rossing, Albert van der Werf en de instructeurs Kees Vanger en Meint Noordhoek.
In anderhalf uur zijn aan de hand van zeventig gedetailleerde foto's vele facetten van de kap besproken. Na het opruimen van alle apparatuur de molen stopgezet.
De molen heeft vandaag van 1 uur 's middags tot 's avonds 10.15 uur non stop doorgedraaid.
Eindstand: 944.050. Vandaag totaal 6000 omwentelingen gemaakt!
De volgende theorieavond is op woensdag 15 december en gaat over het achtkant.
Kees Vanger

Zaterdag 20 november 2004
Excursie naar Kinderdijk.
's Morgens om half acht al zijn we met drie auto's vertrokken voor onze jaarlijkse excursie. Deze keer gingen we naar de poldermolens van Kinderdijk. Een twaalftal molenaars stonden precies op tijd klaar voor vertrek bij molen "De Weert". Het waren: Abel de Boer; Nico van Guldener, Marten de Jong; Roelof Kooiker; Meint Noordhoek; Menno Brouwer; Jan Dekker; Albert Kreulen; Henk Hiddink; Bob Duster; Frits Burns en Kees Vanger.
Het was miezerig en buiig weer. Tegen half 10 kwamen we aan en na een bak koffie in het oude poldergemaal hebben we de molens bezocht. Het aantal draaiende molens viel wat tegen. Vele molens hadden een zeilvoering die ervoor zorgde dat ze nog net in beweging bleven. Het was erg buiig en gevaarlijk molenweer. Typisch noordwestenwind weer. Daarom waren de zeilvoeringen dan ook erg voorzichtig. Gelukkig hebben we een aantal molens van boven tot onder heel goed kunnen bekijken. De Blokweerdermolen (wip) goed bekeken. Deze molen(aar) had er vandaag zin in en draaide met zijn glimmende Van Busselneuzen dan ook lekker pittig! De warmte en het enthousiasme van de molenaars deed ons erg goed. We hebben ons dan ook erg goed vermaakt en het was al met al een boeiende en leerzame dag. Na een etentje bij Nunspeet waren we tegen 8 uur weer thuis. 
Kees Vanger

Zaterdag 27 november 2004
Gerard Voogd (onze actieve voorzitter) stond om 11 uur de onderkant van onze molen al te soppen en te poetsen. Ik heb 's morgens nog 8 dozen mosterd bij molen "De Zaandplatte" te Ruinen opgehaald. 
Bertel Zomer en Albert Kreulen stonden om half één al te sjorren aan het kruirad. Er moest een aantal velden gekruid worden. Door de harde wind van afgelopen week was een luik uit het achterkeuvelens naar binnen gewaaid. 
Vandaag was er weer eens te weinig wind om te malen. De hele middag voor de prins gedraaid. Albert van der Werf en Aalt Mulder hebben de vangbalk opnieuw gesteld. Daar zijn ze een hele poos mee bezig geweest. Een ijzeren bandvang weer goed rond het bovenwiel krijgen, zonder dat hij aanloopt, blijft erg bewerkelijk en lastig. Al met al (ondanks korstsluiting en werken in het donker) is het hun gelukt!
We zijn weer eens door onze voorraad heen. Voor de zoveelste keer! Als het weer meewerkt gaan we voortaan grotere voorraden aanleggen. Het meel vliegt de molen uit. Misschien kunnen we komende week op een doordeweekse dag alvast beginnen met malen, want als het volgende week zaterdag niet waait hebben we weer een groot probleem. Bertel heeft (in de molen) een zestal haringen schoongemaakt en die moesten uitgeprobeerd worden. Geen probleem… Ze waren dan ook zo weg! Albert Kreulen is i.v.m. de vislucht zo snel mogelijk de molen uitgevlucht… Hij houdt niet van haring.
Aanwezig: Albert Kreulen, Aalt Mulder, Gerard Voogd, Albert van der Werf, Bertel Zomer en Kees Vanger. Omzet: € 141,-
Kees Vanger
DECEMBER 2004

Zaterdag 3 december 2004
Wind Zuidwest 1 à 2. Temperatuur 6 graden. Bar. 1029!! Gedraaid met vier volle zeilen. Weer eens te weinig wind op de zaterdag.
Het heeft trouwens de hele mistige, grijs en grauwe week niet gewaaid. De windkracht is afgelopen week niet boven Beaufort 2 uitgekomen. Geen zucht… zucht! Er kon dus weer eens niet gemalen worden. Aangezien de verkoop toch gewoon door gaat, hebben we maar 100 kg volkorenmeel bij een van onze vaste leveranciers nl. Hans Valkenhof, de molenaar van korenmolen "De Zwaluw" te Hoogeveen, mechanisch laten malen. Nood breekt wet!
De hele middag gedraaid met vier volle zeilen net als molen "De Vlijt" die 200 meter van ons af ook met een sukkelgangetje sloompies stond te draaien. Twee lamlendig draaiende molens op een rij. Helaas, het gebeurt de laatste weken te vaak. Niet dat we er sacherijnig van worden, maar… 't scheelt niet veel!!!!! Volgende week beter?
Onze molenaar in opleiding Aalt Mulder kwam ook nog even met z'n vrouw langs met gebak. Afgelopen vrijdag waren ze maar liefst 40 jaar getrouwd! Gefeliciteerd!! Het gebak was dan ook in no time op!! (handig zo'n zelf taartbakkende buurvrouw).
Verder nog bezoek gehad van molenaar Bram de Graaf van de "klusmolen" uit Havelte. Ze zijn daar al bijna anderhalf jaar de molen aan het maalklaar maken en komen steeds weer voor nieuwe verrassingen te staan. Bram en zijn enthousiaste ploeg werken echter gestaag door. Eens komt een tijd dat… Houd moed!
Aanwezig vandaag: Bertus van Dijk, Albert Kreulen, Albert van der Werf en Kees Vanger. Bertel Zomer was niet aanwezig. Hij moest een bezoek brengen aan Sint en Piet.
Eindstand: ietsjepietsje meer dan vorige week. Omzet: € 51,- (de meeste mensen hadden het waarschijnlijk te druk met hun Sinterklaas inkopen.
Kees Vanger

Zaterdag 11 december 2004
Vandaag in totaal 5 uur op de molen geweest en al met al 2 (!) omwentelingen gemaakt. Eén keer bij het opzeilen en één keer bij het afzeilen. Het was dus weer eens windstil. Ja… echt windstil… Weer geen zuchtje wind te bekennen. Het heeft afgelopen week dus weer niet gewaaid. (grrrrrrr……) Een grijze, mistige, vochtige week. Nou niet het weer waar ik van hou!!! Vandaar dat we maar weer 50 kg tarwemeel bij Hans Valkenhof elektrisch hebben laten malen. Hans had het al druk met ons, want hij heeft afgelopen week 500 kg Duitse tarwe en 50 kg kruidkoekmix bij de molen afgeleverd.
Vanmiddag veel zakjes gevuld. We hadden een opdracht voor 50 zakjes kruidkoekmix. Verder de voorraad van de winkel aangevuld. Een rustig middagje met veel pauzes en lekkere koffie. Tegen 5 uur de klamme en vochtige zeilen maar weer van de wieken afgehaald. Jammer.
De windvoorspelling voor de komende week ziet er gelukkig veel beter uit. Misschien ????? Omzet € 80.-
Kees Vanger

Woensdagavond 15 december 2004
Bezoek gehad van monumentenzorg die ons de resultaten van RI&E bekend maakte. We hebben alles nog niet goed doorgelezen, maar we hoeven in ieder geval niet een extra plank (of kabel) op of tussen het baliehek te plaatsen. De ruimte tussen de planken mag 20 cm zijn en niet 15 cm zoals ze de vorige keer vertelden. Dat scheelt nogal wat, want we hoeven bij ons op de molen niets aan ons baliehek te veranderen. Prima!! We zagen het toch al niet zo zitten met deze overdreven veiligheidsregel. Het bestuderen van het eindresultaat gaan we wel een keer op een windstille dag doen.
Verder is er vanavond weer een theorieavond. Deze keer over het achtkant.
's Middags alle apparatuur klaargezet. Ik heb een PowerPoint presentatie gemaakt m.b.v. vele plaatjes (o.a. van Pieter Hofkamp) en foto's van mezelf, het internet en van vele collega molenaars. Veel foto’s heb ik o.a ontvangen door oproepen op het molenprikbord (erg boeiend en handig en te vinden op url: http://www.prikpagina.nl/list.php?f=355. Probeer maar eens).
Alle foto's en afbeeldingen thuis omgevormd tot heldere uitleg van het achtkant. Nou dat was echt een hele klus!! Gelukkig is het voor het grootste deel nu klaar! Stap voor stap worden alle onderdelen van het achtkant besproken. Samen met Meint Noordhoek (voor de techniek etc.) het geheel behandeld van 19.30 uur tot 21.45 uur.
Al met al waren er 15 liefhebbers. Waaronder ongeveer 10 molenaars in opleiding. Sommigen hadden zelfs een hele lange reis achter de rug. Heerlijk en erg motiverend al dat enthousiasme. Onze vaste bezoeker en molenaar maar vooral molenkenner Jan Rossing is altijd erg handig, want hij weet van elke molen wel hoe de naam is en waar de molen staat. De molen draaide ondertussen gestaag door. Er stond niet al te veel wind. Albert Kreulen heeft zelfs geprobeerd nog te gaan malen. Maar 25 kg tarwemeel in 40 minuten daar wordt je nou ook niet echt vrolijk van. Hij is er dus (uiteindelijk) maar mee gestopt. Tegen 10 uur de molen afgezeild. Snel naar huis, want ik had nog een hele stapel nakijkwerk voor school. 't Is al met al dus nog vrij laat geworden.
Kees Vanger

Donderdagavond 16 december 2004
De vlaggen stonden strak en de bomen gingen lekker heen en weer. Een verschijnsel dat we in geen weken gezien hebben. De mist was eindelijk, na weken, weg. Nou ja het is nog steeds erg donker en grijs weer, maar wat maakt dat uit. Het waait!!! Na het eten (...na de afwas... zei mijn vrouw) snel naar de molen. Ons lieverdje stond al stevig met twee volle zeilen te draaien toen ik aankwam. Bertel Zomer en Albert Kreulen hadden al bijna 75 kg gemalen. Nou dat is met zo'n mooie wind niet zo'n groot probleem. De molen (en de molenaars) hadden er zin in. Al met al vanavond bijna 200 kg gemalen. We hoeven eindelijk geen meel meer bij collega molenaars elektrisch te laten malen. We zijn weer selfsupporting! We liepen dan ook al genietend door de molen. Hoe lang was het ook al weer geleden dat we de stenen zo hebben horen "zingen'.Daar waren we aan toe, dat heb je zo nu en dan nodig. De molen heeft van 17.00 uur tot 21.45 uur gedraaid. Heerlijk!
Kees Vanger

Zaterdag 18 december 2000
Emailverslag van Bertel Zomer
Is het gelukt met de verhuizing? Heb je nog mooie molens zien draaien in Friesland?
Ik heb hier nog wat lekkers voor je staan, van "De Molenmeeste"”. Een kerstpakketje! Vandaag ben ik in Staphorst, Zwolle en Meppel geweest. Ik ben begonnen in Staphorst om 10 uur op molen "De Leyen". Erwin de Jonge had er al twee volle voor liggen. De molen draaide erg lekker. Het ging niet echt hard, maar dat hoeft ook niet. Tegen een uur of 11 nam de wind wat af en hebben we er vier volle van gemaakt. Onder het draaien van de molen zijn wij even naar de staart gaan kijken, want het kruirad bleek door de grond te gaan. Wat bleek? De bus waar het kruirad in zit is verzakt. En na verdere inspectie bleek dat bijna de hele staart verrot is. Dat zit er dus eerst aan te komen! Waarschijnlijk een nieuwe staartbalk. Dat zullen de heren (en dames) van restaurant "De molenmeester" niet leuk vinden!!!
De molen afgezeild. Nog even een kopje koffie gekregen en niet te vergeten allemaal lekkere hapjes, marsepein en een soort cakeje. Heren hebben jullie nog ergens zin in? ik zeg ja natuurlijk, soepje? Nee! Broodje gebakken ei? JA LEKKER!! 
Toen ik klaar was met eten ben ik samen met mijn moeder naar Zwolle gegaan. Daar draaide "De Passiebloem" al volop met 4 halve zeilen. Ik was net binnen en toen begon de molen te versnellen. Meer dan 100 enden!!! De heien en de stampers sloegen al over. Dus snel gezwicht naar 2 halve. Toen liep hij nog over de 100 enden. Dus dan maar naar blote benen en meteen de borden er ook even uit gehaald dus met blote benen en geknipte nagels. Ik heb nu al mijn handtekeningen weer op een rijtje. Op naar het (proef) examen. De rest vertel ik de volgende keer wel want mijn zusje moet achter de computer!
Ajuus, Bertel Zomer

Zaterdag 18 december 2004
Wind zuidwest kracht 4-5. Bar. 1002. Gedraaid met 4 halven. Aardig wat publiek op de molen vanwege een oriënttocht, die onze molen in de route had opgenomen. Kerstpakket van de molenstichting in ontvangst genomen.
Aanwezig: Albert Kreulen, Aalt Mulder, Gerard Voogd, Bertus van Dijk en Albert van der Werf. Omzet € 87,-
Albert Kreulen

Woensdag 29 december 2004 - MOLENFEESTJE VAN 11 TOT 11
De laatste draaidag van het jaar. Dat hebben we gevierd met een gezellig dagje op de molen. Dirk Krotje kwam met zijn prachtige en werkende stoommachines. Bertel Zomer heeft zijn gigantische verzameling kranen weer tevoorschijn getoverd en uitgestald. (Ik heb zelf enkele foto's, kijk hier).
Er werden door Albert Kreulen en zijn vrouw weer heerlijke knieperties gebakken. Elske van der Werf en Hennie van der Werf hebben zich weer uit kunnen leven in het bakken van pannenkoeken. Ondertussen werden er kruidkoeken gebakken in diverse broodbakmachines. De glühwijn en de chocomel stonden in prachtige opwarmkannen te wachten op het publiek. We waren er dus klaar voor. Al met al ging het wel erg moeizaam en moesten we weer erg improviseren om de boel op gang te houden, want we hadden weer eens problemen met de aardlekschakelaar. Lastig, want dat belangrijke apparaat voor de stroomvoorziening zit achter de alarminstallatie van Stichting Welzijn. Telefonisch konden we de juiste personen met de juiste code niet bereiken. Daarom hebben we maar ingebroken en bewust het alarm maar laten afgaan (wel even de politie op de hoogte gesteld van onze "inbraak"). Uiteindelijk is het gelukt en hadden we weer warme koffie etc.
Tussen de 100 en 150 personen hebben ons bezocht. Het liep de hele dag door en we hebben ons geen moment verveeld.
Ondertussen bezoek gehad van diverse molenaars. O.a. Jan Schenkel (de Zaandplatte Ruinen). Roelof van Wester (De Vlijt Diever) Herman Rozemuller (Westermolen Dalfsen) Wouter de Wekker (De Zaandplatte Ruinen) Bert de Ruiter en Gerard Vos (De Star Balkbrug) Gerard Luten (Sterrenberg Nijeveen) Andrien Muijsers (ex molenares van De Mars te De Blesse). Ik hoop dat ik verder niemand vergeten ben!
Ondertussen hebben zich weer twee nieuwe personen (hoera uit Meppel) zich opgegeven om de molenaarscursus te volgen. 't Gaat goed de laatste tijd. 
Er stond te weinig wind om te gaan malen vandaag. De molen had er tegen 6 uur geen zin meer in en stond weer eens stil. Een kruiwagen vol met reuzel op de as deed wonderen. Tegen 10.45 opgeruimd en afgezeild. EEN LEUKE DAG!
Omzet plm €130,- waaronder heel veel fooien.
Een compleet verslag van deze dag is hier te lezen en te zien).
Eindstand van 2004: 952.812.
Aantal omwentelingen in 2004: ± 165.000
Kees Vanger