Herbouw Molen de Weert

De Meppeler Henk Meijerink liep al vele jaren rond met de wens om de in 1937 grotendeels afgebroken Molen de Weert weer in oude luister te herstellen. In 1993 trok Meijerink de stoute schoenen aan.
In een gesprek met wethouder Jan Oldebesten
pleitte hij voor de herbouw van de molen. Inmiddels was alleen de kale onderbouw overgebleven.
De kale onderbouw

 
Een oude achtkant als basis... ...met een gloednieuwe betimmering. Het beschikbaar komen van het oude achtkant van de onttakelde Schuilenburger molen bij Hellendoorn in 1994, legde een goede basis voor de herbouw van Molen de Weert.
> Meer over de Schuilenburger molen.
In 1996 was de onderbouw klaar. Op 8 juli 1998 werd het door molenmaker Johannes Kooistra uit Sloten gerestaureerde Hellendoornse achtkant op de onderbouw gezet en vervolgens kwam de gloednieuwe kap erop. Plaatsing op de onderbouw De nieuwe kap gereed

De karakteristieke ombouw rond de onderbouw is weer volledig in ere hersteld en wordt gebruikt door Stichting Welzijn voor haar activiteiten. Bovendien is de molen compleet opgeleverd, dus geheel maalvaardig.

 
Helemaal gerestaureerd... weer als nieuw!
In de zomer van 1998 zou de opening volgen. Helaas heeft Henk Meijerink het voltooien van zijn droom niet mogen meemaken. Hij overleed onverwacht kort voor de opening. De opening werd uitgesteld tot 13 mei 1999 op de Nationale Molendag. Uit eerbetoon aan de grote initiator van de Stichting tot herbouw van Molen de Weert draagt de koningsspil van de molen zijn naam.
 
Verschillende foto's van de herbouw hebben we verwerkt in een leuke presentatie: